Totale participatie: 6279 vrouwen in 63 groepen. WakaWaka in 2016: 924 verkocht, 230 batterijen vernieuwd jaarverslag 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Totale participatie: 6279 vrouwen in 63 groepen. WakaWaka in 2016: 924 verkocht, 230 batterijen vernieuwd jaarverslag 2016"

Transcriptie

1 Totale participatie: 6279 vrouwen in 63 groepen Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! Er kwamen 4 vrouwengroepen bij: er participeren nu 6279 vrouwen in totaal. In 2016 werden 102 voedingsadviseuzes opgeleid en muskietennetten verspreid. Er zijn in hectare duinen gefixeerd en 4 hectare bomen geplant, 2500 zandzakken zijn geplaatst om de erosie te bestrijden. WakaWaka in 2016: 924 verkocht, 230 batterijen vernieuwd jaarverslag : 34 hectare duin gefixeerd

2 In memoriam Rens de Leeuw Na het overlijden van Jacqti de Leeuw in 2015, was ook het jaar 2016 een jaar met veel verdriet door het plotselinge overlijden van haar man Rens de leeuw. Rens werd in Dogon Amassagougou Sangara genoemd, een naam die hem was gegeven door de vrouwen van het dorp Tuegou. Rens is na het overlijden van Jacqti een tijd de voorzitter van DVI geweest. Hij was erg gecommitteerd aan het programma en is vele malen in Mali geweest. Met de familie hebben wij afscheid van hem genomen in Nederland, maar ook in Dogon is in alle dorpen een eerbetoon aan hem gegeven met gebeden en traditionele dansen. Stichting Dogon Vrouwen Initiatief Bestuur De heer Bas Maassen, Penningmeester Mevrouw Sharona Ceha, Secretaris Mevrouw Christine van Dalen, Bestuurslid bankrekening: NL96INGB , De Zilk website: Vanaf 2017 gaat DVI verder als onderdeel van de stichting Partners Pays-Dogon (PPD). In deze stichting is ook Stichting Dogon Onderwijs (SDO) en de Stichting Bloemendaal Dogon (SBD) ondergebracht. Oprichtingsdatum stichting 9 juli inschrijving Kamer van Koophandel Den Haag fiscaalnummer: B01 ANBI erkend door de belastingdienst als nutbeogende instelling zonder winstoogmerk.

3 Dit jaarverslag is grotendeels een vertaling van het verslag dat Saïdou Teme, de lokale leider van DVI in Dogon heeft gemaakt. Het is aangevuld met enkele feiten ten aanzien van de Nederlandse organisatie. Wij menen dat u op deze wijze het best geïnformeerd wordt over de voortgang van ons initiatief. Op het politieke front in Mali is er een aantal positieve ontwikkelingen geweest op basis van het vredesverdrag uit Lokale verkiezingen zijn over het gehele land georganiseerd. Er is een wil om tot vrede te komen met de rebellen in het Noorden maar de realiteit is ook dat er nog een lange weg te gaan is. Het klimaat was afgelopen jaar minder gunstig voor Dogon, er is minder regen gevallen dan hetgeen gemiddeld het geval is. Hierdoor is de kwetsbaarheid van de bevolking voor hongersnood vergroot.

4 Algemeen De activiteiten van DVI in 2016 zijn grotendeels verlopen conform het eind 2015 opgestelde plan en de daarbij behorende begroting. Er zijn met 4 nieuwe groepen (205 vrouwen) partnerships gesloten en de vrouwen zijn daar begonnen met de micro-kredieten. Ook hebben zij profijt gehad van de Wakawaka lampen. De vraag naar partnerships neemt toe, hetgeen laat zien dat de lokale bevolking de waarde van ons initiatief onderschrijft. In het Groene Woestijn initiatief zijn 34 hectare duinen gefixeerd en 4 hectare boomaanplant is gerealiseerd zandzakken zijn op diverse locaties geplaatst teneinde de erosie te bestrijden. Leiderschap Voor elke groep in ons initiatief hang het succes af van het leiderschap in die groep. Leiders met een goede visie, commitment en actiegerichtheid. Door het leiderschapsteam in Dogon worden leiderschapstrainingen georganiseerd teneinde de vrouwengroepen in staat te stellen hun leiderschapskwaliteiten te verbeteren. Tijdens deze trainingen wordt ook interactie tussen de groepen gecreëerd door middel van workshops in groepjes en dergelijke. De leiders worden daarnaast aangemoedigd om concrete initiatieven voor hun groep te ontplooien, zoals hangars voor bijeenkomsten, latrines, winkeltjes, tuinbouw etc. In 2016 zijn er 5 hangars gebouwd, met behulp van de besparingen die verschillende vrouwengroepen hebben gerealiseerd in het micro-kredieten programma. over te gaan, is mede vorm gegeven door het microkredieten programma van DVI. Met behulp van dit programma worden de vrouwen in staat gesteld om inkomens genererende activiteiten te ontplooien. Dit bevordert hun zelfstandigheid en geeft hen een stem in de gemeenschappen. Een microkrediet is gemiddeld ca. 20 en wordt voor zes maanden tegen 5% verstrekt (10% op jaarbasis dus). De rente blijft bij de gemeenschap en wordt aangewend voor gemeenschappelijke projecten of het inkopen van het eigen microkredietenprogramma. Deze laatste mogelijkheid kan er toe Ondernemerschap van de vrouwen De empowerment van de vrouwen in de groepen om daadwerkelijk tot actie

5 leiden dat op termijn de vrouwen hun eigen programma als een coöperatie verwerven. De aanwending van de kredieten door de vrouwen individueel is divers en variërend van kleinschalige landbouw ( market gardening ), kleinschalige veeteelt (schapen, varkens), textiel weven en verven, kleine handel etc. Gemeenschappelijke activiteiten betreffen onder meer kleine pinda s/bonen/sesam plantages en dergelijke. Per eind 2016 was er in totaal door DVI ca aan microkredieten verstrekt aan 63 groepen met 6279 vrouwen. De zogeheten recovery is nagenoeg 100%. De animators (begeleiders van het programma door de lokale organisatie) hebben in totaal 344 bezoeken gebracht aan de groepen. Het gezondheidsprogramma 1. Nutrition programma Het voedingsprogramma van DVI is in het leven geroepen om een einde te maken een de slechte voeding/ ondervoeding, die veel kinderen in de regio treft. DVI geeft workshops aan jonge vrouwen uit alle epicentra van DVI in samenwerking met de ziekenhuizen in Bandiagara en Sangha. De rol van deze vrouwen is om in hun dorpen adviseuzes te zijn in gezonde voeding. Hierbij wordt een bewustzijn gevormd zodat met goede toepassing van lokale producten (bijvoorbeeld millet, sorghum, sesame, fonio), gezonde voeding samengesteld kan worden. Ook de goede eigenschappen van de Moringa boom worden onder de aandacht gebracht. Afgelopen jaar zijn 102 animatrices getraind. 2. Kliniek De resultaten van de kliniek in Koundou zijn bevredigend. Er zijn 27 bevallingen gedaan, 86 eenvoudige consulten en er waren 35 zwangere vrouwen die de prenatale consulten hebben gevolgd. 3. Muskieten netten Het doel van dit programma is om interventies te plegen in de meest kwetsbare groepen voor Malaria. Het betreft vooral zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De netten worden aan deze groepen gratis verstrekt. De andere leden van de groepen kunnen de netten kopen voor FCFA 1000,-- (ca. 2,-). In het begin van het regenseizoen, zo rond mei, is de situatie het meest kwetsbaar. De muggen bijten meestal bij zonsondergang. In deze periode is DVI het meest actief op dit terrein. In 2016 werden netten verspreid.

6 Praktische trainingen en programma s 1. Alfabetisering De alfabetiseringscentra van DVI zijn 6 maanden per jaar open, van november tot en met april. De programma s bieden een tweede kans aan vrouwen die de mogelijkheid tot lezen en schrijven niet eerder hebben gehad. Het curriculum wordt op maat gemaakt naar gelang de behoefte en de situatie. De alfabetisering is erg belangrijk voor de vrouwen, teneinde zich te kunnen emanciperen en teneinde een kleine onderneming te kunnen voeren met behulp van de microkredieten. In 2016 had DVI 76 studenten. 2. Zeepproductie Teneinde de vrouwen te inspireren en stimuleren in hun ondernemerschap is er een programma gericht op het maken van zeep. Dit programma loopt al vele jaren. De zeep wordt erg gewaardeerd door de lokale bevolking, in 2016 waren er 17 vrouwen in 4 centra actief op dit terrein. 3. Textiel bewerking op naai machines Dit programma is vergelijkbaar met het zeepprogramma en wordt vooral onder jongere vrouwen wordt gedeeld. Door dit programma wordt tevens beoogd het idee dat dit alleen voor mannen bestemd is, te doorbreken. Zes groepen van 27 vrouwen hebben het programma gevolg in 2016.

7 Duurzaamheid 1. Ovens Hout is in toenemende mate een schaars goed in het Dogon gebied. De oorzaak hiervan ligt zowel bij klimaatontwikkelingen als bij menselijk gebruik en ontbossing die daar het gevolg van is. De vrouwen moeten vaak ver reizen om aan hout te komen (6-8 km) voor het koken en voor andere behoeften. Het alternatief voor traditioneel koken is om de ovens te gebruiken, die lokaal worden gemaakt. DVI is ervan overtuigd dat de penetratie van ovens zal leiden tot een betere bescherming van de omgeving. In 2016 werden er 772 ovens verkocht (tegen een discount) terwijl er 500 gebudgetteerd waren. 2. Wakawaka lampen Om de vrouwen toegang te geven tot goed en duurzaam licht, worden Wakwaka lampen aan hen verkocht tegen een discountprijs. Dit vervangt het uiterst ongezonde en gevaarlijke gebruik van kerosinelampen. Door de wakawaka lampen kunnen kinderen s avonds huiswerk maken en het komt ook het hele gezin ten goede in de avond. De lampen worden verkocht voor 7.63 per stuk. De kapotte lampen worden gerepareerd ter plekke of terug naar Nederland gebracht. In 2016 zijn 924 lampen verkocht en 230 batterijen vervangen. De Wakawaka onderneming in Nederland heeft eind lampen gratis ter beschikking gesteld naar aanleiding van het overlijden van Jacqti de Leeuw. In totaal zijn er sinds het begin 6046 lampen verkocht aan de vrouwen. Tevens zijn er al 1082 batterijen vervangen.

8 Het Groene Woestijn initiatief Dit is het grootste programma van DVI. Doel is om de oprukkende woestijn tot stilstand te brengen bij de landbouwgronden, zodat lokaal voedsel kan blijven worden geproduceerd. In die zin kunnen we spreken van een non-migratie initiatief. Als dit niet gedaan zou worden, dan zou de bevolking geleidelijk uit het gebied moeten vertrekken, of er zou een grootschalig hulpprogramma op touw gezet moeten worden. Het programma bestaat uit drie delen: ecotraining, duinfixatie en beplanting 1. Ecotraining Teneinde het bewustzijn en de vaardigheden te vergroten om op een duurzame wijze om te gaan met en in te grijpen in het ecosysteem van de vallei, worden er trainingen door experts gegeven aan de vrouwen. Afgelopen jaar zijn er in alle 4 de epicentra trainingen georganiseerd. De programma s worden ontwikkeld en gegeven door de lokale organisatie van DVI in samenwerking met NAR (Natural assisted Regeneration) en de Water and Forrest Technical Services of Bandiagara en Koro. Door de programma s wordt de lokale bevolking beter in staat gebracht om de problemen van de verwoestijning te lijf te gaan. 2. Boom beplanting en experimentele school voor beplanting Dit programma is er op gericht om gericht testen uit te voeren met aanplant. Aanplant die bestand is tegen de hardship van de omgeving en het klimaat. Niet alle planten en bomen kunnen immers overleven in het gebied. Er wordt nauw samengewerkt met de lokale bevolking. Er is in de afgelopen jaren hard gewerkt aan het testen van planten. 10 hectare is tot dusverre neergezet. Nu kan DVI kleine bossen van 1 ha planten met een voorspelbare goede houdbaarheid. Zodoende wordt een groene strook rondom de dorpen gebouwd. In 2016 is er 2 hectare geplant in de buurt van Youga Nah en Ibi Dama. De bomen en struiken die het goed doen zijn Acacia sénégal, Accacia Radiana, Balanites, plastigmat, boinia, datarium. In 2016 zijn er ruim bomen en struiken geplant. Er zijn 171 bezoeken gebracht aan de gebieden door DVI.

9 3. Duinfixatie Euphorbia Door de boomaanplant ontstaat een natuurlijke en biologische fixatie van de duinen. Om dit te versterken wordt Euphorbia geplant rechtsreeks in de duinen. Euphorbia is een zeer sterk en bestendig gewas dat de omstandigheden in de duinen weerstaat en dat niet wordt gegeten door geiten en andere dieren. In 2016 werd 34 hectare gefixeerd. Het betreft een gebied van 7 dorpen: van Yendouma tot Gorogonou. Ter illustratie hieronder de hoeveelheid regen die is gevallen in 2016 t.o.v Months Regenval Regenval Juni 108 mm 70 mm Juli 210 mm 123 mm Augustus 224 mm 232 mm September 158 mm 89 mm Oktober 44 mm 15 mm Totaal 774 mm 529 mm Zandzakken Om de erosie nog verder een halt toe te roepen, wordt met zandzakken op geselecteerde locaties voorkomen dat in het regenseizoen grote stukken land worden weggevaagd. Deze beproefde techniek is tot dusverre bevredigend in het gebied. Er werden 2600 zandzakken geplaatst.

10 Het lokale leiderschap en de organisatie 1. Organisatie De lokale organisatie van DVI bestaat uit 7 personen. Saïdou Teme is de leider. Hij is een bijzonder persoon, die veel draagvlak heeft en vanuit een dienstbaar leiderschap opereert. 4 medewerkers staan aan het hoofd van een epicentre. Zij maken iedere maand een management review voor Saïdou, narratief en met grafieken en foto s. Het doel is helder en afgeleid van de begroting die ieder jaar met het bestuur in Nederland wordt afgestemd. Het lokale team komt iedere maand bij elkaar voor een overleg, gericht op de uitdagingen en de oplossingen die daarvoor ingezet kunnen worden. Er worden tevens kwartaal rapporten gemaakt die worden gedeeld met alle partners waaronder het bestuur in Nederland. Aan de hand van deze rapporten worden eventueel aanpassingen aangebracht in de planning. Saïdou Teme heeft gemiddeld 1 maal per week contact met de voorzitter van het bestuur in Nederland. He lokale leiderschap onderhoud tevens de contacten met de lokale agentschappen op allerlei gebieden (water, onderwijs, gezondheidszorg etc.) Verhogen van de prijs voor Euphorbia aankweek en dorpen selecteren die dit als prioriteit willen aanpakken. Nieuwe transportmiddelen aanschaffen (/ leasen). 4. Doelstellingen lokaal nieuwe groepen (ca deelnemers) 70 groepen met ca.7000 deelnemers in het microkrediet programma Alfabetisering workshop: 6 dorpen Training textiel met naaimachines: 6 dorpen Zeep productie: 4 dorpen Voeding: nieuwe workshops en Moringa promotie workshop Duurzaam: 1500 lampen verkopen en 500 ovens Groene woestijn 4500 planten 34 HA duinfixatie 3500 zandzakken 2. De belangrijkste uitdagingen van de DVI organisatie op dit moment DVI ervaart de volgende zaken als meest uitdagend voor de komende periode: Effectieve communicatie tussen de vrouwengroepen. Nog onvoldoende leiderschap binnen sommige groepen, met name in de vlakte van het gebied ( plain ). Termieten en andere dieren die de boomaanplant of de hekken daaromheen aantasten Tekort aan Euphorbia. Verouderde transportmiddelen, die veel defecten tonen. 3. De aanpak van de uitdagingen door de DVI organisatie Er wordt gestreefd naar een situatie waarbij iedere groep ten minste één smartphone heeft. Er zullen meer leadership workshop georganiseerd worden bij groepen waar DVI meent dat het leiderschap nog niet voldoende is. Er zal gericht op zoek gegaan worden in 2017 naar mogelijkheden om metalen palen voor hekken te zetten in de groene woestijn gebieden; hout is te kwetsbaar.

11 De Nederlandse organisatie van DVI In Nederland is DVI georganiseerd in de Stichting Dogon Vrouwen Initiatief. Het bestuur bestaat uit drie personen: Bas Maassen voorzitter Christine van Dalen Lid Sharona Ceha Lid Het bestuur is 7 keer bij elkaar geweest in Het bestuur in Nederland zag en ziet zichzelf voor de volgende doelstellingen geplaatst: 1. Het bevorderen en bewaken van de realisatie van de doelstellingen van DVI 2. Het bevorderen van de zelforganisatie van DVI in Mali 3. Het werven van financiële middelen om de programma s mogelijk te maken 4. Het geven van inzicht in de aanwending van middelen en in de realisatie van de doelstellingen van DVI aan al haar stakeholders 5. Waarborging van de continuïteit van DVI Ad 1. Het bevorderen en bewaken van de realisatie van de doelstellingen van DVI De Doelstellingen van DVI zijn helder en de afgelopen jaren eenduidig gebleven, ondanks het wegvallen Jacqueline en Rens de Leeuw, de pioniers en drijvende krachten achter ons initiatief. Het gaat er om het welzijn van de bevolking in de Dogon Vallei te helpen verbeteren, voornamelijk door het bevorderen van de kracht en het ondernemerschap van vrouwen. De achtergrond hiervan is dat de kracht van vrouwen in deze regio nog onvoldoende benut wordt. Om dit te realiseren richt DVI zich enerzijds op het bevorderen van bewustzijn door empowerment programma s en specifieke programma s zoals alfabetisering, teneinde belemmeringen weg te halen, en anderzijds op concrete programma s die daadwerkelijk op korte en langere termijn het welzijn bevorderen. Al deze programma s zijn toegelicht in dit verslag. Ze komen van het lokale leiderschap en van de bevolking zelf. Daarmee zijn we er van verzekerd dat ze daadwerkelijk bijdragen aan de behoeften. Het micro kredieten programma van DVI is daarnaast de brandstof die lokaal ondernemerschap mogelijk maakt. Wij, het Nederlands bestuur, zijn ervan overtuigd dat de activiteiten van DVI in het jaar 2016 uitstekend bij hebben gedragen aan deze doelstelling en we zijn het lokaal bestuur en in het bijzonder Saïdou Teme hiervoor zeer dankbaar. Ad 2. Het bevorderen van de zelforganisatie van DVI in Mali De periode dat Jacqti de Leeuw de leiding over DVI had, werd gekenmerkt door veel sturing vanuit de Nederlandse basis. Dat was ook nodig omdat er nog geringe vaardigheden in Mali zelf waren. Dit heeft tot veel goede initiatieven geleid en vooral ook tot een sterk bewustzijn en goed leiderschap van de mensen in Dogon, en dan vooral van Saïdou Teme. Sinds begin 2016 is t het doel van het bestuur in Nederland om te veroorzaken dat de lokale organisatie in Mali tot zelforganisatie komt. Dit houdt in dat zij de volledige verantwoordelijk neemt en heeft voor de programmering en voor de budgettering en de uitvoering en accountability daarvan. Daartoe zijn vele sessie geweest tussen de voorzitter in Nederland en Saïdou. Met als doel ervaring te krijgen in strategische planning, tactische planning, de begrotingscyclus en de realisatie daarvan. Tevens is Saïdou de gelegenheid geboden een opleiding te volgen in Bamako aangaande governance en business administration. Hij volgt die momenteel nog steeds en de positieve effecten zijn zeer zichtbaar. Als logisch gevolg van haar doelstelling stelt het bestuur in Nederland zich meer en meer op als toezichthouder en ambassadeur. De ontwikkelingen als hierboven geschetst worden door allen als positief ervaren. Het bestuur is zich daarnaast terdege bewust van haar rol als toezichthouder en degene die verantwoording aflegt aan de geldschieters van DVI. Ad 3. Het verwerven van financiële middelen De financiële positie van DVI is gezond. Eerder in dit verslag is uitvoerig stilgestaan bij de kosten die zijn gemaakt in 2016, in totaal inclusief bankkosten (ad 424) een bedrag ad ,--. De netto groei van microkredieten bedroeg ,--, zodat in totaal een beslag op financiële middelen werd gelegd ad Aan de baten kant werd van partners en fondsen ontvangen en van particulieren. Daarnaast werd een bedrag ad aan verplichtingen vrijwillig kwijtgescholden. De balans van DVI is gezond, met aan liquide middelen waar aan verplichtingen tegenover staat. En netto positie derhalve van

12 Dit is een voldoende buffer om tijdelijke tegenslag op te vangen. De jaarrekening van DVI geeft een gedetailleerd beeld. Ad 4. Inzicht in de aanwending van middelen en de realisatie van de doelstellingen In dit verslag is uitvoerig stilgestaan bij de realisatie van de doelstellingen van DVI. De jaarrekening van DVI geeft een gedetailleerder financieel beeld met toelichting. Ad 5. Waarborgen van de continuïteit van DVI Wij zijn erg blij met uw support aan ons. Het jaar 2016 is goed verlopen voor alle onze mensen in Dogon. Met de middelen de wij ter beschikking hebben gesteld, hebben zij weer fantastische resultaten bereikt. In Nederland hebben we tot ons verdriet afscheid genomen van Rens, nog geen jaar nadat we van Jacqti afscheid hadden genomen. van de stichting Partners Pays-Dogon (PPD). In deze stichting is ook SDO, het initiatief van Jurriaan van Stigt ondergebracht. SDO richt zich op een aantal complementaire zaken ten opzichte van DVI, zoals het bevorderen van goed onderwijs, water, deforestation, cultuur en andere. Teven is de stichting Dogon Bloemendaal in PPD ondergebracht. Stichting Dogon Bloemendaal werkt al jaren samen met SDO, met name op het gebied van het ontwikkelen van goede curriculae voor het lokale onderwijs. Met de combinatie van de afzonderlijke stichtingen in een, menen wij dat een krachtig initiatief is ontstaan met meer slagkracht vanuit Nederland. De afzonderlijke initiatieven zullen gecontinueerd worden en elkaar kruisbestuiven. Bestuur van DVI Bas Maassen, Sharona Ceha & Christine van Dalen Wij hebben daarna hard gewerkt aan een goede continuering van het Dogon Vrouwen Initiatief. Dat is wat ons betreft goed gegaan. We zijn nu klaar om ons te verbinden met het grotere geheel, dat dit zou gaan gebeuren stond vast en zeker in de sterren geschreven en we zijn er blij mee. Vanaf 2017 gaat DVI daarom verder als onderdeel Vanaf 2017 gaat DVI verder als onderdeel van de stichting Partners Pays-Dogon (PPD). In deze stichting is ook Stichting Dogon Onderwijs (SDO) en de Stichting Bloemendaal Dogon (SBD) ondergebracht.

13 Financieel jaarverslag 2016

14 Financieel jaarverslag 2016 abc totale participatie: 6279 vrouwen in 63 groepen totaal microkredieten: ,- toename 2016: ,- WakaWaka in verkocht, 230 batterijen vernieuwd alfabetisering in 2016: 76 vrouwen deden mee

15 Voor meer informatie verwijzen wij u naar de jaarrekening. vrouwenkliniek Koundou in 2016: 27 geboorten houtbesparende ovens in 2016: 772 verkocht toename 2016: bomen geplant toename 2016: 34 hectare duin gefixeerd

16 Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! De vraag naar partnerships neemt toe, wat laat zien dat de lokale bevolking de waarde van ons initiatief onderschrijft. Dit jaarverslag is gemaakt in partnerschap met Saïdou Teme. Druk- en typefouten voorbehouden.

Voorwoord. Stichting Dogon Vrouwen Initiatief

Voorwoord. Stichting Dogon Vrouwen Initiatief 4915 vrouwen participeren Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! 4915 Vrouwen participeren, 4844 vrouwen werken met microkredieten. Een duurzame ontwikkeling: 13.000 bomen en struiken zijn geplant

Nadere informatie

De leidende principes van het Dogon Vrouwen Initiatief. Voorwoord

De leidende principes van het Dogon Vrouwen Initiatief. Voorwoord 4915 vrouwen participeren Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! 4915 Vrouwen participeren, 4844 vrouwen werken met microfinanciering. Een duurzame ontwikkeling: 13.000 bomen en struiken zijn geplant

Nadere informatie

Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! In 2011 bood Het Dogon Vrouwen Initiatief aan ruim 2500 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun

Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! In 2011 bood Het Dogon Vrouwen Initiatief aan ruim 2500 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! In 2011 bood Het Dogon Vrouwen Initiatief aan ruim 2500 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun ontwikkeling. jaarverslag 2011 Voorwoord Het Dogon Vrouwen Initiatief

Nadere informatie

Verslag werkbezoek december 2012

Verslag werkbezoek december 2012 Verslag werkbezoek december 2012 Het is onrustig in Mali, maar desondanks was het zeer goed mogelijk op werkbezoek te gaan en dat heb ik gedaan van 11 tot 24 december 2012. Het was goed om te werken met

Nadere informatie

Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! DVI biedt 3577 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun ontwikkeling. 3409 vrouwen werken met

Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! DVI biedt 3577 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun ontwikkeling. 3409 vrouwen werken met Vrouwelijk leiderschap betaalt zichzelf uit! DVI biedt 3577 vrouwen veelzijdige begeleiding bij hun ontwikkeling. 3409 vrouwen werken met micro-kredieten. jaarverslag 2013 Voorwoord Het jaar 2013 in Mali

Nadere informatie

Werkbezoek 29 december 2011 tot 21 januari 2012

Werkbezoek 29 december 2011 tot 21 januari 2012 Werkbezoek 29 december 2011 tot 21 januari 2012 Het bezoeken van 21 vrouwengroepen samen met het team; - aanmoedigen van het leiderschap, de samenwerking en het sparen samen als groep, voor projecten,

Nadere informatie

Het groene Woestijn Initiatief

Het groene Woestijn Initiatief Het groene Woestijn Initiatief Een samenwerking tussen De Naga Foundation The Hunger Project Burkina Faso en Het Dogon Vrouwen Initiatief, als initiatiefnemer. Projectomschrijving Het terugbrengen van

Nadere informatie

3. Rekening van baten en lasten Waarderingsgrondslagen en overige informatie

3. Rekening van baten en lasten Waarderingsgrondslagen en overige informatie Stichting Werk In Nepal Suyderhoflaan 35 3601 JL MAARSSEN Kamer van Koophandel: 67843395 Bestuursverslag 2017 1. Verslag over 2017 2. Balans per 31 December 2017 3. Rekening van baten en lasten 2017 4.

Nadere informatie

L Initiative Désert Vert 2013-2020

L Initiative Désert Vert 2013-2020 L Initiative Désert Vert 2013-2020 Het Dogon Vrouwen Initiatief (DVI) streeft naar het duurzaam verbeteren van de kwaliteit van leven van de Dogonvrouwen en hun gezinnen en staat een integrale aanpak voor

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Esperanza Verde

JAARREKENING Stichting Esperanza Verde JAARREKENING 2014 Stichting Esperanza Verde 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...2 2. Algemeen...3 3. Jaarrekening...5 Staat van baten en lasten over 2014... 5 Toelichting op staat van baten en lasten over

Nadere informatie

Stichting Dogon Vrouwen Initiatief

Stichting Dogon Vrouwen Initiatief Jaarrekening 2014 Stichting Dogon Vrouwen Initiatief Inhoudsopgave Samenstellingsverklaring 2 Jaarstukken Balans per 31 december 2014 5 Staat van baten en lasten over 2014 6 Toelichting behorende tot de

Nadere informatie

Stichting Dogon Vrouwen Initiatief

Stichting Dogon Vrouwen Initiatief Jaarrekening 2013 Stichting Dogon Vrouwen Initiatief Inhoudsopgave Samenstellingsverklaring 2 Jaarstukken Balans per 31 december 2013 5 Staat van baten en lasten over 2013 6 Toelichting behorende tot de

Nadere informatie

Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319

Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319 Stichting KARDO Jaarverslag en jaarrekening 2013 Stichting Kardo Nederland adres: Thomas A kempisstraat 101A 8021BL Zwolle Nummer KvK: 56193319 Kaalmo relief and development organization 1 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Stichting Dogon Vrouwen Initiatief

Stichting Dogon Vrouwen Initiatief JAARVERSLAG 2009 Stichting Dogon Vrouwen Initiatief Bestuur Mevrouw A. H. Van Stigt- Amesz (Gonny) - voorzitter Mevrouw J.M. de Leeuw (Jacqti) - penningmeester-secretaris Mevrouw S. A. Ceha (Sharona) Oprichtingsdatum

Nadere informatie

Het Dogon Vrouwen Initiatief

Het Dogon Vrouwen Initiatief Het Dogon Vrouwen Initiatief 2 0 0 8 Jaarverslag Stichting Dogon Vrouwen Initiatief (Fondation Initiative Femmes de Dogon) Bestuur Voorzitter Penningmeester Secretaris Actieve leden mevr. A. H. Van Stigt-

Nadere informatie

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen

economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen economische mogelijkheden sociale omgeving ecologisch kapitaal verborgen kansen REDD+ een campagne voor bewustwording van suriname over haar grootste kapitaal Wat is duurzaam gebruik van het bos: Duurzaam

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Levante Foundation

Beleidsplan. Stichting Levante Foundation Beleidsplan Stichting Levante Foundation 2012-2016 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Levante Foundation. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen en werkzaamheden en geeft inzicht

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Suba Nederland Kameelstraat 19 6531 RN Nijmegen tel. 024-3510245 e-mail: info@subanederland.nl www.subanederland.

Jaarverslag. Stichting Suba Nederland Kameelstraat 19 6531 RN Nijmegen tel. 024-3510245 e-mail: info@subanederland.nl www.subanederland. Jaarverslag 2015 Stichting Suba Nederland Kameelstraat 19 6531 RN Nijmegen tel. 024-3510245 e-mail: info@subanederland.nl www.subanederland.nl Stichting Suba Nederland Jaarverslag 2015 1 JAARVERSLAG STICHTING

Nadere informatie

Het Groene Woestijn Initiatief

Het Groene Woestijn Initiatief Het Groene Woestijn Initiatief L Initiative Desert Vert 2012-2013 Samen met de bevolking de erosie stoppen, de natuurlijke vegetatie terugbrengen en de landbouwgronden verbeteren in de verwoestijnde vlakte

Nadere informatie

Jaarrapport 2014 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen. Januari 2015

Jaarrapport 2014 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen. Januari 2015 Jaarrapport 2014 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen Januari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Jaarverslag van het bestuur 4 Jaarrekening Stichting Missionair Diaconaal Centrum 6 a. Balans

Nadere informatie

Beleid uitgewerkt in: Werkplan

Beleid uitgewerkt in: Werkplan Beleid uitgewerkt in: Werkplan 2016-2018 VAM beoogt bij te dragen aan de emancipatie en maatschappelijke bewustwording van vrouwen tot roldoorbreking van de seksen in het algemeen en tot verwezenlijking

Nadere informatie

Jaarverslag Plenty Food Nederland 2012 tot 18 mei 2012 Plenty Food

Jaarverslag Plenty Food Nederland 2012 tot 18 mei 2012 Plenty Food Jaarverslag Plenty Food Nederland 2012 tot 18 mei 2012 Plenty Food Inhoudsopgave 1 Over Plenty Food... 3 1.1 Juridische structuur... 3 1.2 Statutaire doelstelling... 3 1.3 Bestuur... 3 1.4 Personeel en

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN OUDE MUZIEK

JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN OUDE MUZIEK Jaarverslag 2017 / Stichting Vrienden Oude Muziek 1 20 17 JAARVERSLAG STICHTING VRIENDEN OUDE MUZIEK 2 Jaarverslag 2017 / Stichting Vrienden Oude Muziek INHOUD Bestuursverslag 3 Balans 4 Staat van baten

Nadere informatie

Herengracht 408 e. info@dogononderwijs.nl 1017 BX Amsterdam t. +31(0)20-62 29 314 www.dogononderwijs.nl IBAN NL27INGB0004538261

Herengracht 408 e. info@dogononderwijs.nl 1017 BX Amsterdam t. +31(0)20-62 29 314 www.dogononderwijs.nl IBAN NL27INGB0004538261 Herengracht 408 e. info@dogononderwijs.nl 1017 BX Amsterdam t. +31(0)20-62 29 314 www.dogononderwijs.nl IBAN NL27INGB0004538261 STICHTING DOGON ONDERWIJS nieuwsbrief #03 november 2015 Reis naar Mali juni

Nadere informatie

Beleidsplan 2014-2015

Beleidsplan 2014-2015 Beleidsplan 2014-2015 Sunny Side Up Foundation Weleveld 18, 2151 JR Nieuw-Vennep www.sunnysideupfoundation.com KvK: 60369698 RSIN: 853879497 Bankrekeningnummer: NL34 INGB 0006482112 De inhoud 1. Het idee...

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn

Jaarverslag 2014. Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn Jaarverslag 2014 Stichting Vrienden van Ferm-Rozemarijn Inhoudsopgave 1 Bestuur verslag 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Bestuur 3 1.4 Comité van aanbeveling 3 1.5 Banden met de Raphaelstichting

Nadere informatie

Stichting Vastare (Stop Kindergeweld in Congo)

Stichting Vastare (Stop Kindergeweld in Congo) Stichting Vastare (Stop Kindergeweld in Congo) Jaarverslag 2017 Stichting Vastare is in oktober 2016 opgericht door initiatiefnemer Alain Mubigalo in Congo en voorzitter Frederique van Deursen in Nederland.

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2014

FINANCIEEL VERSLAG 2014 FINANCIEEL VERSLAG 2014 STICHTING VRIENDEN VAN HET GENERAAL MACZEK MUSEUM TE BREDA FINANCIEEL VERSLAG 2014 STICHTING VRIENDEN VAN HET GENERAAL MACZEK MUSEUM p/a Trip van Zoudtlandtkazerne De La Reijweg

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2017

FINANCIEEL VERSLAG 2017 FINANCIEEL VERSLAG 2017 TE BREDA FINANCIEEL VERSLAG 2017 p/a Trip van Zoudtlandtkazerne De La Reijweg 95 4818 BA Breda Oprichtingsdatum : 8 september 2010 Kamer van Koophandel Breda : Dossiernummer 50805444

Nadere informatie

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8

2. Werkzaamheden...5 2.1 Organisatieontwikkeling...5 2.2 Voorlichting en fondsenwerving...7 2.3 Activiteiten...8 JAARVERSLAG 2005 Inhoudsopgave 1. Bestuursverslag...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Doelstelling...3 1.3 Bestuur...4 1.4 Comité van aanbeveling...4 1.5 Banden met Tastite...4 1.6 CBF-keurmerk...4 2. Werkzaamheden...5

Nadere informatie

Stichting Geloof en Handel Bunschoten. Jaarrekening 2016

Stichting Geloof en Handel Bunschoten. Jaarrekening 2016 Stichting Geloof en Handel Bunschoten Jaarrekening 2016 Bestuursverslag 2016 Doelstelling, missie en visie Visie: Onrecht kunnen we helpen bestrijden door eerlijke handel te bevorderen. De Stichting stelt

Nadere informatie

Beleidsplan Versie oktober 2015

Beleidsplan Versie oktober 2015 Beleidsplan Versie oktober 2015 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Wooninitiatief de Blauwe Parel Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen, activiteiten en geeft inzicht in de

Nadere informatie

Het bestuur van Stichting Bloemendaal-Dogon Spiegelenburghlaan 27 2111 BL Aerdenhout

Het bestuur van Stichting Bloemendaal-Dogon Spiegelenburghlaan 27 2111 BL Aerdenhout Brouwer & Oudhof B.V. Toermalijnstraat 9 Postbus 366 1800 AJ Alkmaar T 072 541 11 14 F 072 540 50 40 info@brouwerenoudhof.nl www.brouwerenoudhof.nl RAPPORT d.d. 25 juni 2015 UITGEBRACHT AAN Het bestuur

Nadere informatie

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014

Voorwoord. Gegevens van de stichting. ANBI-Jaarverslag 2014 Voorwoord In het kader van de nieuwe ANBI-regeling per 1 januari 2014 zijn stichtingen met een ANBI status, zoals Stichting Furaha, verplicht hun jaarverslag te publiceren via internet. Stichting Furaha

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2013-2017 Stichting Maatschappelijke Betrokkenheid Zwijndrechtse Waard (hierna af te korten als MBZ) IJsselmeer27 3332EX Zwijndrecht info@mbz.nl http://www.stichtingmbz.nl 06 294 556 56 (Tineke

Nadere informatie

Beleidsplan stichting "Comedor Infantil" 2015-2020

Beleidsplan stichting Comedor Infantil 2015-2020 Uitgegeven door: Stichting Comedor Infantil Datum: december 2014 Status: Definitief Versienummer: 2.0 Beleidsplan stichting "Comedor Infantil" 2015-2020 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3

Nadere informatie

Beleidsplan Historisch Festival Almelo

Beleidsplan Historisch Festival Almelo Beleidsplan Historisch Festival Almelo Juni 2014 1 Inhoud 1 Inleiding 2 Uitgangspunten 2.1 De Stichting 2.1 Doelstelling 3 Activiteiten 3.1 ANBI 3.2 Beheer 3.3 Samenwerking 3.4 Activiteiten 4 Organisatie

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland

Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland Stichting Time to Help Nederland Hang 4 3011 GG Rotterdam info@timetohelp.nl www.timetohelp.nl Inschrijvingsnummer KVK : 55404073 RSIN/Fiscaalnummer: 851692357

Nadere informatie

Jaarrekening. van. Stichting WAG Kootwijkerbroek - Stroe. Kootwijkerbroek

Jaarrekening. van. Stichting WAG Kootwijkerbroek - Stroe. Kootwijkerbroek Jaarrekening 2016 van Stichting WAG Kootwijkerbroek - Stroe te Kootwijkerbroek Inhoudsopgave 1 Bestuursverslag en ondertekening door bestuur 3 2 Balans per 31 december 2016 5 3 Staat van baten en lasten

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Familia Nederland

Jaarverslag Stichting Familia Nederland Jaarverslag Stichting Familia Nederland 2013 Inhoud JAARVERSLAG 2013 1.Bestuursverslag Algemene informatie 2 Verslag 2013 3 2.Jaarrekening Balans per 31 december 2013 5 Staat van baten en lasten over 01-01-2013

Nadere informatie

Stichting Kalinga Abstederdijk 28N 3582 BM Utrecht BELEIDSPLAN

Stichting Kalinga Abstederdijk 28N 3582 BM Utrecht BELEIDSPLAN Stichting Kalinga Abstederdijk 28N 3582 BM Utrecht 06 16356365 info@kalinga.nl BELEIDSPLAN 2019-2021 Inhoud Inleiding... 3 1. Missie/visie... 4 1.2 Doelstelling... 4 1.3 Strategie... 4 2. Huidige situatie...

Nadere informatie

Jaarrekening. van. Stichting WAG Kootwijkerbroek - Stroe. Kootwijkerbroek

Jaarrekening. van. Stichting WAG Kootwijkerbroek - Stroe. Kootwijkerbroek Jaarrekening 2017 van Stichting WAG Kootwijkerbroek - Stroe te Kootwijkerbroek Inhoudsopgave 1 Bestuursverslag en ondertekening door bestuur 3 2 Balans per 31 december 2017 5 3 Staat van baten en lasten

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2016

FINANCIEEL VERSLAG 2016 FINANCIEEL VERSLAG 2016 STICHTING VRIENDEN VAN HET GENERAAL MACZEK MUSEUM TE BREDA FINANCIEEL VERSLAG 2016 STICHTING VRIENDEN VAN HET GENERAAL MACZEK MUSEUM p/a Trip van Zoudtlandtkazerne De La Reijweg

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan 2011 2016

Meerjarenbeleidsplan 2011 2016 Meerjarenbeleidsplan 2011 2016 Inhoud Pagina 1: KaliTaman Foundation Meerjaren Beleidsplan Pagina 2: Inhoud Pagina 3: Inleiding Pagina 4: Introductie Pagina 5: Missie en Visie Pagina 6: Werving Pagina

Nadere informatie

Stichting Aarde-Werk

Stichting Aarde-Werk Stichting Aarde-Werk Beleidsplan 2016-2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Strategie... 4 2.1 Doel en visie... 4 2.2 Winstoogmerk... 4 3 Beleid... 5 3.1 Duurzame vrouwen in prachtige wijken... 5 3.2 Energiebespaarboxen

Nadere informatie

Beleidsplan. Beleidsplan Orissa Zal Leven pag. 1

Beleidsplan. Beleidsplan Orissa Zal Leven pag. 1 Beleidsplan Stichting ORISSA ZAL LEVEN! Spelt-oord 18 3991 XH Houten Telefoon: 030-6343167 Website: www.orissazalleven.nl Emailadres: info@orissazalleven.nl Kamer van Koophandel: 51405229 Bankrekeningnr:

Nadere informatie

MAUTERI BELEIDSPLAN 2014-2015

MAUTERI BELEIDSPLAN 2014-2015 MAUTERI BELEIDSPLAN 2014-2015 Kijk met je hart, kijk verder dan je ogen zien Versie 28-12-2013 Auteur: Bettie Ratuhaling VOORWOORD Voorbij de horizon liggen kleine eilandjes als kiezelsteentjes verstrooid

Nadere informatie

Rapport inzake de jaarrekening 2014

Rapport inzake de jaarrekening 2014 Rapport inzake de jaarrekening 2014 STICHTING TOT ONDERSTEUNING VAN HET ONDERWIJS EN BEVORDERING VAN DE WEERBAARHEID OPGERICHT 24 DECEMBER 2013 Vestigingsadres: Rotterdam, 25 mei 2015 Graaf Florisstraat

Nadere informatie

Stichting Fuente Verde

Stichting Fuente Verde Stichting Fuente Verde Bestuur Jaarverslag 2014 & Beleidsplan 2015 Michiel Tamminga voorzitter Robert Posthumus secretaris Walter Frijters penningmeester Dit document bestaat uit: 1. Financieel jaarverslag

Nadere informatie

INLEIDING. In dit jaarverslag legt het bestuur verantwoording af van hetgeen in 2014 is neergezet om aan de missie te voldoen. ORGANISATIE EN FORMATIE

INLEIDING. In dit jaarverslag legt het bestuur verantwoording af van hetgeen in 2014 is neergezet om aan de missie te voldoen. ORGANISATIE EN FORMATIE J A A R V E R S L A G 2 0 1 4 S T I C H T I N G K R I N G LO O P C E N T R U M G O R I N C H E M INLEIDING Stichting Kringloopcentrum Gorinchem, verder te noemen KCG heeft als missie het tegengaan van

Nadere informatie

Voorwoord. Voorzitter van stichting Blue Revolution Foundation. Karina Czapiewska 19-6-2014

Voorwoord. Voorzitter van stichting Blue Revolution Foundation. Karina Czapiewska 19-6-2014 Beleidsplan 2014 Voorwoord Dit beleidsplan voor de Blue Revolution Foundation geeft inzicht in de doelstellingen, activiteiten en verwachte besteding van gelden. Het plan is tevens opgesteld in het kader

Nadere informatie

STICHTING SHARING SUCCESS FOUNDATION DELFGAUW

STICHTING SHARING SUCCESS FOUNDATION DELFGAUW STICHTING SHARING SUCCESS FOUNDATION DELFGAUW JAARREKENING 2013 INHOUD JAARVERSLAG 2013 1. Doelstelling van de organisatie 1 2. Activiteiten 2013 ter invulling van de doelstelling 1 3. Activiteiten 2014

Nadere informatie

Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013

Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013 Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013 Beleidsplan Joy for Children juli 2013-1- Samenvatting Stichting Joy for Children beheert in India zes zorg- en onderwijscentra, waar 445 kinderen kleding,

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 STICHTING CHILDREN'S FOODURE NAARDEN INHOUD 1

JAARVERSLAG 2015 STICHTING CHILDREN'S FOODURE NAARDEN INHOUD 1 JAARVERSLAG 2015 STICHTING CHILDREN'S FOODURE NAARDEN INHOUD 1 Algemeen 2 Staat van herkomst en besteding van de geldmiddelen over 2015 4 Staat van baten en lasten en begrotingen over 2014, 2015 en 2016

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 van Stichting KELA-Opbouw-Filippijnen Rotterdam

Jaarverslag 2012 van Stichting KELA-Opbouw-Filippijnen Rotterdam Jaarverslag 2012 van Stichting KELA-Opbouw-Filippijnen Rotterdam - 1 - INHOUDSOPGAVE PAGINA JAARVERSLAGGEVING BESTUURSVERSLAG 2012 1.Voorwoord 2.Algemeen 3 4 JAARREKENING 1. Balans per 31 december 2012

Nadere informatie

Stichting Fonds 1819 Met het oog op lokale en regionale belangen. Beleidsplan 2014-2016

Stichting Fonds 1819 Met het oog op lokale en regionale belangen. Beleidsplan 2014-2016 Stichting Fonds 1819 Met het oog op lokale en regionale belangen Beleidsplan 2014-2016 1 Lochem, december 2013 1. Fonds 1819 Fonds 1819 is ontstaan uit de voormalige zelfstandige spaarbanken in Borculo

Nadere informatie

Beleidsplan IISAH Foundation

Beleidsplan IISAH Foundation Beleidsplan IISAH Foundation 2017 Stichting IISAH Keizersgracht 560 1017 EM Amsterdam www.iisah.org info@ iisah.org Kvk: 62782746 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Missie... 4 Visie... 4 Strategie...

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Familia Nederland

Jaarverslag Stichting Familia Nederland Jaarverslag 212 Inhoud JAARVERSLAG 212 1.Bestuursverslag Algemene informatie Verslag 212 2 3 2.Jaarrekening Balans per 31 december 212 Staat van baten en lasten over 1-1-212 t/m 31-12-212 Toelichting op

Nadere informatie

Beleidsplan 2014-2018

Beleidsplan 2014-2018 Beleidsplan 2014-2018 (versie 20 oktober 2014) INLEIDING Wooninitiatief Plu-S is een stichting waarvan het bestuur wordt gevormd door ouders of de wettelijke vertegenwoordigers van mensen met een beperking.

Nadere informatie

BASISSCHOOL SENGUEBENGOU SENGUEBENGOU, DOGON, MALI OPDRACHTGEVER STICHTING DOGON ONDERWIJS DEFINITIEF ONTWERP LEVS ARCHITECTEN 1307SDO

BASISSCHOOL SENGUEBENGOU SENGUEBENGOU, DOGON, MALI OPDRACHTGEVER STICHTING DOGON ONDERWIJS DEFINITIEF ONTWERP LEVS ARCHITECTEN 1307SDO BASISSCHOOL SENGUEBENGOU SENGUEBENGOU, DOGON, MALI OPDRACHTGEVER STICHTING DOGON ONDERWIJS DEFINITIEF ONTWERP 29 12 13 LEVS ARCHITECTEN 1307SDO BASISSCHOOL SENGUEBENGOU PROJECT: BASISSCHOOL LOCATIE: SENGUEBENGOU

Nadere informatie

L Initiative Désert Vert

L Initiative Désert Vert L Initiative Désert Vert Inhoudsopgave Theorie Doel en uitgangspunten 1 Context De betrokken organisaties 2 De zone van interventie 3 Problemen en mogelijke oorzaken 4 Mogelijke interventies komend uit

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn Jaarverslag 2017 Stichting Vrienden van Ferm-Rozemarijn Inhoudsopgave 1 Bestuur verslag 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Bestuur 3 1.4 Comité van aanbeveling 3 1.5 Banden met de Raphaelstichting

Nadere informatie

Stichting Groene Habitat voor India. Jaarverslag Van Goyenlaan XM Soest

Stichting Groene Habitat voor India. Jaarverslag Van Goyenlaan XM Soest Stichting Groene Habitat voor India Jaarverslag 2018 www.stichtinggroenehabitat.org Van Goyenlaan 144 3764 XM Soest groenehabitat@gmail.com 1 Inhoudsopgave Voorwoord door de voorzitter... 3 Hoofdstuk 1

Nadere informatie

Bijeenkomst omwonenden van de Nieuwendijk

Bijeenkomst omwonenden van de Nieuwendijk Bijeenkomst omwonenden van de Nieuwendijk Zonnepark Lievelde 22 mei 2018 1 Bijeenkomst omwonenden van de Nieuwendijk Inhoud 1. Introductie 3. Gemaakte afspraken 2 1. Introductie Introductie De bijeenkomst

Nadere informatie

STICHTING TIME TO HELP NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2015

STICHTING TIME TO HELP NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2015 STICHTING TIME TO HELP NEDERLAND TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2015 6 JAARREKENING 1 Balans

Nadere informatie

partners pays-dogon drie stichtingen worden één

partners pays-dogon drie stichtingen worden één jaarrapport 2017 voorwoord Hierbij ons eerste jaarverslag onder de nieuwe naam Partners Pays-Dogon. Een eerste weerslag van onze samenwerking. Het was een heel bijzonder jaar. We hebben elkaar beter leren

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 STICHTING CHILDREN'S FOODURE NAARDEN INHOUD 1

JAARVERSLAG 2016 STICHTING CHILDREN'S FOODURE NAARDEN INHOUD 1 JAARVERSLAG 2016 STICHTING CHILDREN'S FOODURE NAARDEN INHOUD 1 Algemeen 2 Staat van herkomst en besteding van de geldmiddelen over 2016 4 Staat van baten en lasten en begrotingen over 2015, 2016 en 2017

Nadere informatie

Sint Augustinusstichting

Sint Augustinusstichting Jaarverslag 2017 Beleidsplan 2018-2022 Sint Augustinusstichting Landgoed Beukenrode, Doorn 1 INHOUD Jaarverslag 2017 Blz. Bestuursverslag - verslag van de penningmeester 3 Beleidsplan 2018-2022 4 Jaarrekening

Nadere informatie

Beknopte jaarrekening 2017 Stichting Tanzania Support

Beknopte jaarrekening 2017 Stichting Tanzania Support Beknopte jaarrekening 2017 Stichting Tanzania Support Beknopte Jaarrekening Stichting Tanzania Support Jaarrekening 2017 Algemeen De Stichting heeft ten doel het verwerven van fondsen (gelden en goederen)

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING STEUNFONDS VOOR CHRISTEN ZIJN TEVENS INHOUDENDE NADERE INFORMATIE OVER DE STICHTING

BELEIDSPLAN STICHTING STEUNFONDS VOOR CHRISTEN ZIJN TEVENS INHOUDENDE NADERE INFORMATIE OVER DE STICHTING BELEIDSPLAN STICHTING STEUNFONDS VOOR CHRISTEN ZIJN TEVENS INHOUDENDE NADERE INFORMATIE OVER DE STICHTING 1. Voorwoord Dit beleidsplan geeft inzicht in de manier waarop de Stichting het werk uitvoert om

Nadere informatie

STICHTING 2BAB FOUNDATION, NAARDEN

STICHTING 2BAB FOUNDATION, NAARDEN STICHTING 2BAB FOUNDATION, NAARDEN JAARREKENING 2014 INHOUD FINANCIEEL JAARVERSLAG 2014 BLZ. BESTUURSVERSLAG 2014 1 JAARREKENING 2014 Balans per 31 december 2014 2 Staat van baten en lasten 2014 3 Toelichting

Nadere informatie

Jaarrekening 2018 Stichting Vrienden van de Kindertelefoon

Jaarrekening 2018 Stichting Vrienden van de Kindertelefoon Jaarrekening 2018 Stichting Vrienden van de Kindertelefoon Inhoudsopgave Inleiding... 2 Samenstelling bestuur... 3 Balans per 31 december 2018... 4 Staat van baten en lasten over 2018... 5 Bijlage: Specificatie

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2016 STICHTING VRIENDEN VAN HET GENERAAL MACZEK MUSEUM TE BREDA

FINANCIEEL VERSLAG 2016 STICHTING VRIENDEN VAN HET GENERAAL MACZEK MUSEUM TE BREDA FINANCIEEL VERSLAG 2016 STICHTING VRIENDEN VAN HET GENERAAL MACZEK MUSEUM TE BREDA Financieel verslag 2016 Stichting Vrienden van het Generaal Maczek Museum p/a Trip van Zoudtlandtkazerne De La Reijweg

Nadere informatie

Stichting Hartige Samaritaan

Stichting Hartige Samaritaan Stichting Hartige Samaritaan Beleidsplan 2016-2018 Auteurs: Heleen Baksteen Corné van den Brink Joanne Dekker Jan Willem van Galen Jan Maarten Verzendaal René van der Weijden Delft, november 2016 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stichting Maaltijd voor een Kind

Stichting Maaltijd voor een Kind Beleidsplan 2015-2019 Stichting Maaltijd voor een Kind Beleidsplan 2015-2019 Wassenaar, april 2015 Inhoudsopgave Beleidsplan 2015-2019 Activiteiten Werving van gelden Het vermogen van de stichting Beleidsplan

Nadere informatie

Stichting Dogtrailing

Stichting Dogtrailing Stichting Dogtrailing Beleidsplan 2016 2020 Een vermist huisdier is in Nederland voor velen net zo emotioneel en ingrijpend als bij een vermist persoon. Bij het missen van een mens staan er allerlei instanties

Nadere informatie

Stichting Warme Beer te Nuenen. Rapport inzake de jaarrekening 2017

Stichting Warme Beer te Nuenen. Rapport inzake de jaarrekening 2017 Stichting Warme Beer te Nuenen Rapport inzake de jaarrekening 2017. INHOUD Blad Jaarbericht 2017 3 Jaarcijfers 6 Balans per 31 december 2017 7 Staat van baten en lasten over 2017 9 Toelichting 10 Overige

Nadere informatie

Jaarverslag 2008-2009

Jaarverslag 2008-2009 Jaarverslag 2008-2009 Maarssen, augustus 2010 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Algemeen... 5 3. Gerealiseerde doelstellingen gedurende het boekjaar... 6 4. Toekomstplannen... 7 2 1. Voorwoord Stichting

Nadere informatie

Financieel verslag Stichting Van der Velden-Vroeg. Hoevelaken

Financieel verslag Stichting Van der Velden-Vroeg. Hoevelaken Financieel verslag 2018 Stichting Van der Velden-Vroeg Hoevelaken Inhoud Jaarverslag Jaarverslag 3 Jaarrekening Balans per 31 december 2018 5 Staat van baten en lasten over 2018 6 Toelichting op de balans

Nadere informatie

Voorstel: CSP GH-0420

Voorstel: CSP GH-0420 1 VOORSTEL CSP IN GHANA LAND: Ghana DOEL: Kwetsbare moeders en baby s helpen overleven door ondersteuning en opleiding op de gebieden gezondheid, hygiëne en voeding. PROJECTNUMMER: GH0420 Introductie Moeders

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting No Guts No Glory 2015

Jaarrekening Stichting No Guts No Glory 2015 Jaarrekening Stichting No Guts No Glory 2015 Stichting No Guts No Glory Inschrijving Kamer van Koophandel: KvK 51441756 Opgesteld door penningmeester: Tineke de Mug, gecontroleerd door Marijke Buijlinckx

Nadere informatie

Nieuwsbrief 28 februari 2012

Nieuwsbrief 28 februari 2012 Nieuwsbrief 28 februari 2012 www.dogonvrouweninitiatief.nl Hun kracht, hun leven, hun toekomst, hun initiatief Deze nieuwsbrief is gemaakt door de groep mensen die in januari een week met Jacqti en Sharona

Nadere informatie

JAARVERSLAG RAAD VAN TOEZICHT 2015

JAARVERSLAG RAAD VAN TOEZICHT 2015 JAARVERSLAG RAAD VAN TOEZICHT 2015 STICHTING HET ERFDEEL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de raad van toezicht van Stichting Het Erfdeel. Hiermee legt de raad van toezicht verantwoording af over

Nadere informatie

Den Haag, April Strategisch Beleidsplan Stichting Vilcabamba

Den Haag, April Strategisch Beleidsplan Stichting Vilcabamba Den Haag, April 2013 Strategisch Beleidsplan Stichting Vilcabamba 2013 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 1. Missie en visie Stichting Vilcabamba... 4 1.1 Inleiding... 4 1.2 Missie en

Nadere informatie

TIKO Project Bamukong

TIKO Project Bamukong TIKO Project Bamukong STICHTING DRIVE AGAINST MALARIA Land: Kameroen Dorp: Bamukong Drive Against Malaria - BAMUKONG Kameroen Verspreiding muskietennetten werpt vruchten af! START PROJECT BAMUKONG: 2009

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn Jaarverslag 2011 Stichting Vrienden van Ferm-Rozemarijn Inhoudsopgave 1 Bestuur verslag 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Bestuur 3 1.4 Comité van aanbeveling 3 1.5 Banden met de Raphaelstichting

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg Nederland Jaarrekening pag. 1

JAARREKENING Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg Nederland Jaarrekening pag. 1 JAARREKENING 2013 Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg Nederland Jaarrekening 2013 - pag. 1 Inhoudsopgave Jaarverslag 2013 1. Bestuursverslag 2. Balans per 31-12-2013 3. Staat van Baten en Lasten over

Nadere informatie

Bestuursverslag boekjaar 2009

Bestuursverslag boekjaar 2009 Bestuursverslag boekjaar 2009 Stichting Stepping Stones for Africa 25 september 2010 Stichting Stepping Stones for Africa Merkusstraat 30 2593 TM Den Haag T. 070-3819122 www.steppingstonesforafrica.org

Nadere informatie

Stichting Sizanani Amsterdam

Stichting Sizanani Amsterdam Stichting Sizanani Amsterdam Rapport jaarrekening 1 maart 2016-28 februari 2017 Adres: Willem Pijperstraat 172 2551 CP s-gravenhage RSIN 803442154 KvK no.: 41213848 1 Rapport jaarrekening 2016-2017 INHOUD

Nadere informatie

Blessed Generation Nederland Beknopt jaarverslag 2013 Stichting Spirit of Faith Hurdegaryp ook handelend onder de naam Blessed Generation Nederland

Blessed Generation Nederland Beknopt jaarverslag 2013 Stichting Spirit of Faith Hurdegaryp ook handelend onder de naam Blessed Generation Nederland Blessed Generation Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Stichting Spirit of Faith Hurdegaryp ook handelend onder de naam Blessed Generation Nederland 04 januari 2014 Voorwoord Voor u ligt het beknopte

Nadere informatie

Stichting Alodo. Amsterdam. Jaarverslag 2014

Stichting Alodo. Amsterdam. Jaarverslag 2014 Stichting Alodo Amsterdam Jaarverslag 2014 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Bestuursverslag... 2 2.1 Gegevens organisatie... 2 2.2 Doelstelling... 2 2.3 Bestuurders... 2 3 Verslag van de activiteiten

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Stichting DMS [ ]

BELEIDSPLAN Stichting DMS [ ] BELEIDSPLAN Stichting DMS [2018 2022] Stichting Dutch Medical Service Vrusschenhusken 1 6422 PL Heerlen info@dutchmedicalservice.nl www.dutchmedicalservice.nl Inschrijvingsnummer Kvk 71024689 Bank: NL05

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn Jaarverslag 2018 Stichting Vrienden van Ferm-Rozemarijn Inhoudsopgave 1 Bestuur verslag 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Bestuur 3 1.4 Comité van aanbeveling 3 1.5 Banden met de Raphaelstichting

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Versie 1.0 Status Definitief 1 November 2011 Pagina 1

Inhoudsopgave. Versie 1.0 Status Definitief 1 November 2011 Pagina 1 Inhoudsopgave Introductie... 2 Missie en visie... 3 Doelstellingen 2010-2015... 4 Fondswerving... 5 Financieel beleid beheerskosten... 6 Verhouding tot ondersteuningscommissies... 7 Versie 1.0 Status Definitief

Nadere informatie

ANBI-vereisten Stichting Giving Back

ANBI-vereisten Stichting Giving Back ANBI-vereisten Stichting Giving Back De naam van de instelling: Giving Back, volgens de statuten Stichting Giving Back Het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer)/fiscaal nummer

Nadere informatie

KIT Scholarship Fund Jaarverslag 2018

KIT Scholarship Fund Jaarverslag 2018 Jaarverslag 2018 Al 50 jaar leidt het KIT artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidsprofessionals van over de hele wereld op tot leiders en experts in internationale gezondheidszorg. Studenten van

Nadere informatie

Auteur: bestuur Stichting Wielskracht Datum: Contact: Russchersland HJ STAPHORST

Auteur: bestuur Stichting Wielskracht Datum: Contact: Russchersland HJ STAPHORST Auteur: bestuur Stichting Wielskracht Datum: 28-2-2019 Contact: Russchersland 2 7951 HJ STAPHORST 06-1565 1075 info@stichtingwielskracht.nl 1 Inhoudsopgave Verslag van het bestuur 3 De organisatie..4 Activiteiten.5-6

Nadere informatie

Stichting Life Invest Foundation Jaarverslag 2011

Stichting Life Invest Foundation Jaarverslag 2011 Stichting Life Invest Foundation Stichting Life Invest Foundation Jaarverslag 2011 Geconsolideerd Jaarverslag 2011 Woord Vooraf & Informatie over de stichting In December 2010 is stichting Life Invest

Nadere informatie

Verslag Interactieve bijeenkomst Wat is de waarde van Lekkernassûh? 21 mei 2019, van uur

Verslag Interactieve bijeenkomst Wat is de waarde van Lekkernassûh? 21 mei 2019, van uur Verslag Interactieve bijeenkomst Wat is de waarde van Lekkernassûh? 21 mei 2019, van 17.00 21.00 uur Facilitator: Fons van den Velden, van Context, international cooperation. Oud-collega van zowel Heidi

Nadere informatie