Zondag 26 maart e zondag van de veertigdagentijd Zondag Laetare

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zondag 26 maart e zondag van de veertigdagentijd Zondag Laetare"

Transcriptie

1 Zondag 26 maart e zondag van de veertigdagentijd Zondag Laetare ORDE VAN DIENST: Aanvangslied: Rond het licht dat leven doet [LB 287], couplet 1, 2 en 5 Drempelgebed Zingen: Wanneer ik zoek naar woorden [894] Gebed om ontferming, besloten met het zingen van LB 301-c Veertigdagenproject met de kinderen Eerste lezing: Zacharia 8: Muzikaal intermezzo: orgelspel Tweede lezing: Joh. 6:1-15 Zingen: Zeven was voldoende zeven is voldoende [LB 383] Verkondiging Muzikale meditatie Zingen: De Heer zegt woorden van leven [Liedboek voor de kerken 1973, Gezang 361] Dank- en voorbeden Slotlied: Laat de woorden die we hoorden [LB 422] Zending en zegen Preek Het verhaal van vanmorgen is er één van overvloed. Er wordt volop gegeten door een grote mensenmenigte, en er blijkt meer dan genoeg te zijn voor iedereen. Hoe zou ik dit verhaal horen als ik niet hier woonde maar in de hoorn van Afrika? Als je daar een boer bent, misschien wel de tiende in een lange keten van boeren. Altijd ben je er in geslaagd om je dieren te voeden. Het was misschien soms kantje boord, maar het is altijd gelukt. Tot het rampjaar Nu is de regen zo lang uitgebleven dat er niets meer over is van je kudde. Het heeft geen zin gehad om een andere plek te zoeken waar ze konden grazen, want het is overal droog. De regens zijn uitgebleven, en de aarde is verschroeid. Hoe hoor je dan dit verhaal? Als ik mij verplaats in die boer dan zou mij opvallen dat de mensen uitgenodigd worden om op het gras te gaan zitten. Er is daar fris gras! Er is daar nog hoop, nog toekomst! En het verlangen zou wakker zijn geworden om heel letterlijk brood te ontvangen uit de hand van Jezus, en genoeg te hebben, samen met mijn vrouw en kinderen, ja met heel mijn dorpsgemeenschap en dat we allemaal even onze honger en onze wanhoop kunnen vergeten. Als we ook zo inzoomen op het verhaal dan houden we vast, en dat lijkt mij essentieel, dat dit verhaal naast een meer overdrachtelijke of geestelijke betekenis, wel degelijk ook een letterlijke betekenis heeft. Dit verhaal gaat óók letterlijk over honger en verzadiging, over wanhoop en blijdschap, over scepsis en verbazing. Het verhaal van de broodvermenigvuldiging is één van de zeldzame verhalen die opgetekend staan in alle vier de evangeliën: tweemaal in Mattheüs en Marcus, eenmaal in Lucas, en dus ook eenmaal in het Johannesevangelie.

2 De afgelopen jaren heb ik er zelf diverse malen over mogen preken hier in de Bethlehemkerk. Tenminste drie geheel verschillende thema s hebben toen centraal gestaan. - Het is minstens één keer gegaan over de oproep tot samen delen die in dit verhaal zit: waar mensen samen delen wordt vermenigvuldigd! - Ook heb ik tenminste een keer de nadruk daarop gelegd dat Jezus het hier doet met dat wat wij inbrengen, hoe klein en weinig ook, en dat dat genoeg is. - En twee jaar terug heb ik in de aula van de Van Hasseltschool een soort leerhuispreek gehouden waarin ik al die verschillende versies van het verhaal met elkaar heb vergeleken, en we ons afvroegen: waarom moeten Matteüs en Marcus het wel twee keer vertellen? Waarom hebben ze niet genoeg aan één keer? U hoort, de tekst staat dus open voor heel veel verschillende accenten, al naar gelang onze actualiteit en de tijd van het kerkelijk jaar. Wat krijgt dan nu een extra accent, nu we de versie uit Johannes zes gehoord hebben? Het Johannes-evangelie heeft iets speciaals als je let op tijd en plaats. Het speelt zich namelijk af over een langere tijd. Wel driemaal viert volgens Johannes Jezus het Paasfeest. Matteüs en Marcus en Lucas hebben een ander verhaal: daar gaat Jezus als volwassene éénmaal vlak voor Pasen naar Jeruzalem om daar veroordeeld en terechtgesteld te worden. Maar in het Johannes-evangelie is dit anders. In hoofdstuk zes is het de tweede maal dat het Paasfeest voor de deur staat. Zo krijgt het bekende verhaal van de vijf broden en de twee vissen een andere kleur, de kleur van paasverwachting. Het is in Galilea, ver van Jeruzalem. Maar ook daar zal het naderende paasfeest verwachting hebben opgeroepen, en spanning. Pasen is het feest waarin de bevrijding uit Egypte herdacht wordt. Elk jaar opnieuw leidde dat, ook in Galilea, tot spanningen. Wat latent aanwezig was aan verzet dat werd wakker. In Jeruzalem werden altijd extra troepen opgeroepen om de orde te bewaren. Oude religieuze beloften worden weer actueel, bijvoorbeeld de belofte uit Deuteronomium hoofdstuk 18 waarin Mozes belooft dat er andere profeten zullen opstaan, profeten zoals hij. Elk jaar met Pasen vragen mensen zich af: zal de beloofde profeet nu komen? Of de beloofde koning uit het huis van David? Het is in Galilea, vlak voor het paasfeest, en Jezus gaat een berg op. Als hoorder denk je dan aan de bergrede uit het Matteüs-evangelie, waar Jezus als een soort nieuwe Mozes de wet tot haar vervulling bracht. Maar Johannes doet het niet als Matteüs. Hij heeft zijn eigen verhaal. Hij kiest er voor om nu het hem overgeleverde verhaal van de broden en de vissen te vertellen. Sommigen verklaren dit zo: Johannes heeft als enige van de vier evangelisten niet het verhaal van het laatste pesachmaal, waar Jezus brood en wijn deelt, tot zijn gedachtenis.

3 En ze zeggen dan: wat bij Johannes ontbreekt dat vinden we hier, in hoofdstuk zes. Elementen van het avondmaalsverhaal zijn hier al gegeven. De dankzegging, het delen van het brood, de overvloed. De kern vanmorgen is dit: Zoals Jezus de overgebleven stukken brood laat verzamelen, zo wordt de gemeente verzameld rond Woord en Tafel en niets of niemand gaat verloren. Jezus deelt hier het brood met een grote menigte. Vijfduizend mannen zijn er, dus minstens het dubbele als je vrouwen en kinderen meetelt. Niet ver hier van de plek waar zich dit afspeelt ligt de Hellenistische stad Sepphoris. Daar was een stadion waar ongeveer dit getal van mensen in kon. Dat was gebouwd in Jezus dagen, Jozef zijn vader had er misschien wel aan meegebouwd. Jezus kent dit soort plaatsen van massaliteit. Hij kent het gesprek in kleine kring maar ook de happening voor duizenden. Zoals wij in onze dagen de kleine gebedskring hebben naast een massaal bezocht en bekeken evenement als The Passion, straks op Witte Donderdag opnieuw opgevoerd. Hoe kun je ooit in zo n grote menigte enige gemeenschappelijkheid bewerken. Dat kan toch niet? Het kan daar waar begonnen wordt met dat wat de mensen zelf inbrengen, aan verlangens naar aards brood dat hemels brood van verlangen wordt. Jezus neemt de gave van de jongen aan, het zijn maar vijf broden en twee vissen, en verheft ze tot brood van God door er de dankzegging over uit te spreken. In het grieks: eucharistein, daar komt het woord eucharistie vandaan. Misschien sprak Jezus wel letterlijk de woorden uit die tot op de dag van vandaag uitgesproken worden bij een Joodse maaltijd: Gezegend zijt Gij, HERE onze God, Koning der wereld, die het brood uit de aarde doet voortkomen. De jongen heeft vijf broden gebracht, voor een hongerige menigte. Dat brood wordt in dank aanvaard, en Jezus dankt God, zijn hemelse Vader. Hij doet dit op de berg, als was hij Mozes. Het brood mag worden tot brood van bevrijding, tot hemels brood, tot manna uit de hemel, brood voor een dag genoeg, niet voor slechts enkelen, maar voor heel de aarde, voor heel de oecumene Vanuit de gemeente is het brood aangeboden, en Jezus heeft tot God gebeden om Zijn zegen er over. De gemeente eet het brood en wordt verzadigd. En dan komt de zin die mij ditmaal zo intrigeerde:

4 Toen iedereen volop gegeten had zei hij tegen zijn leerlingen: Verzamel nu de overgebleven stukken brood, zodat er niets verloren gaat. Mij trof hierin het woord verzamelen. Dat wat vanuit de gemeente ingebracht is, slechts vijf broden en twee vissen, dat wordt in het delen gezegend door God zelf, en opnieuw wordt er uit verzameld. Door de zegen van God is het brood één geworden, en is de grote menigte die als het ware op een evenement af is gekomen, één geworden. Zoals in een tafelgebed staat dat teruggaat op een oeroude christelijke tekst: Zoals dit brood, dat wij breken, verstrooid was over de bergen en werd samengebracht, en één is geworden, breng zo uw gemeente bijeen in uw rijk, van de einden der aarde. Het gezegende brood schept eenheid, verzamelt een nieuw volk. Wat wij aanbieden vanuit ons eigen gewone bestaan, krijgt het stempel van Gods zegen, en wordt meer. Ik moest toen ook denken aan een tekst van de apostel Paulus waar hij het heeft over de bijeenkomsten van de gemeente. Paulus heeft het er dan over dat iedereen inbrengt wat zij of hij mee kan brengen, vanuit eigen talent: Wanneer u samenkomt draagt iedereen wel iets bij: een lied, een onderwijzing, een openbaring, een uiting in klanktaal of de uitleg daarvan. Laat alles tot opbouw van de gemeente zijn. Alles kan tot opbouw van de gemeente dienen wat wordt aangeboden om gezegend te worden door God, in Jezus naam. Het wordt verzameld, van de een en van de ander, het wordt gedeeld, en opnieuw wordt het verzameld en het geheel blijkt meer dan de som van de delen te zijn. En niets hoeft verloren te gaan. Niemand hoeft verloren te gaan. Want we bevinden ons in de lichtkring van Gods zegen. De gemeente deelt talenten. Het talent bijvoorbeeld om iets te organiseren voor een ander. Een actie voor de voedselbank bijvoorbeeld. De gemeente deelt ook verhalen. De gemeente is een vertelgemeenschap. We vertellen het verhaal door over Jezus die op de berg van gewoon brood hemels brood maakte, gezegend als het was door God. We vertellen verhalen over mensen die daardoor geraakt zijn, die het aandurven om ook te vragen om zegen. We delen verhalen van wanhoop die tot hoop wordt. Ik wil hier dus vanmorgen het belang van woorden, onderschrijven, van verhalen. Met de daden zit het vast wel goed. In goede woorden en verhalen zit namelijk een uitnodiging om er onze eigen woorden en verhalen bij te schrijven. Om open te staan dat wij eigen woorden en verhalen zullen hebben. Dat je als het ware één van de mensen bent geweest toen op de berg vlak voor Pasen, met alle verwachting die daarbij hoort. Dat je een klein woord of verhaal hebt waarmee je tegen jezelf en misschien wel tegen een ander kunt zeggen: Jezus heeft ook voor mij het brood gebroken en gezegend. Ik was er als het ware zelf bij. Luister maar naar wat ik te vertellen heb.

5 Als wij zo n vertelgemeenschap zijn, zo n delende en helende gemeenschap, dan kan het toch niet anders of ook jongeren zullen zich hiertoe aangetrokken voelen. Ze zullen merken dat hier iets te vinden is dat je niet zomaar op een andere plek vindt, iets kostbaars. Ja kostbaar, want het komt van Jezus, het komt van God, het komt van de Geest die ons roept om dingen als nieuw te scheppen. Ik zocht een mooie tekst om hierover te zingen. Ik vond hem in het oude liedboek, een tekst die het kennelijk niet waard was om in het nieuwe liedboek opgenomen te worden. Maar we zullen hem zometeen zingen, samen: deze woorden zullen we verzamelen en aanbieden aan God: De Heer zegt woorden van leven, het woord geeft Hij ons in de mond. Hij geeft het om verder te geven. Het woord gaat van mond tot mond. Wij brengen het brood naar de schare, de Heer geeft het ons in de hand. Het is er niet om te bewaren. Het brood gaat van hand tot hand. Erik van Halsema Gebruikte literatuur: - C.K. Barrett, The Gospel of John - H. Fröhlich, Kerk. In: Liberaal Christendom, p C.S. Keener, The IVP Bible Background Commentary New Testament

zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt

zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Zacharia 8, 19-23 lied Liedboek 1016 Kom, laat ons opgaan... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 6, 1-15 lied Liedboek 836, 1.2.3.

Nadere informatie

Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u

Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u Evangelielezing: Johannes 6 : 1-15 Vorige week ging het om de vraag naar een glas water en van daag gaat het om de vraag naar een brood. Weer een wonderlijk

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A.

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A. ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal Voorganger: Ds. J.A. Antonides De Paaskaars brandt Lied voor de dienst: 577 geheel Welkom, afkondigingen.

Nadere informatie

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden.

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Dienst van de voorbereiding Aanvangslied: Psalm 122 vers 1 en 2 Stil gebed - Bemoediging en groet Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Aansluitend zingen we lied

Nadere informatie

intochtslied G : lied : lied 280: 1-allen, 3-vrouwen, 4-allen, 5-mannen en 6-allen afgesloten door:

intochtslied G : lied : lied 280: 1-allen, 3-vrouwen, 4-allen, 5-mannen en 6-allen afgesloten door: ORDE VAN DIENST 14 juli 2019 2 e zondag van de zomer in de Wingerd te Krimpen aan den IJssel DIENST VAN SCHRIFT EN TAFEL voorganger: ds. Corinne Groenendijk organist: Saskia ten Have- Lucas m.m.v. enkele

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Ochtendviering Heilig Avondmaal, 17 september 2017, 9.30 uur, KCHA, ds. J.A. Antonides.

Ochtendviering Heilig Avondmaal, 17 september 2017, 9.30 uur, KCHA, ds. J.A. Antonides. Ochtendviering Heilig Avondmaal, 17 september 2017, 9.30 uur, KCHA, ds. J.A. Antonides. Orde van dienst De Paaskaars brandt Lied vooraf aan de dienst: 65 : 1,2 Welkom en afkondigingen INTOCHT / VOORBEREIDING.

Nadere informatie

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari 2019 Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden Welkom en mededelingen Zingen, staande, uit Liedboek 31: 1,2,4 Op u vertrouw

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse 10 e zondag van de zomer 25 augustus 2013 dienst van Schrift en Tafel voorganger: ds. Nico Pronk organiste: Līga Vilmane ouderling: mevr. Mannie Molderink koster:

Nadere informatie

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed Voorhof, 25 augustus 2013 - Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer Orgelspel Welkom en drempelgebed Intochtslied (staande) Tussentijds 3 : 1, 2, 4 en 6 Hier vraagt Hij ons Hem toegewijd te wezen, het

Nadere informatie

Liturgie dienst van Schrift en Tafel op zondag 2 september 2018

Liturgie dienst van Schrift en Tafel op zondag 2 september 2018 Liturgie dienst van Schrift en Tafel op zondag 2 september 2018 Voorganger: ds. Piet Schelling Organist: Ron van Halen Verwelkoming - door ouderling van dienst Zingen van morgenlied: Lied 215:1 en 7 (hierbij

Nadere informatie

Liturgie. Datum 26 maart Lezing Johannes 6: 1-15 Meer dan genoeg

Liturgie. Datum 26 maart Lezing Johannes 6: 1-15 Meer dan genoeg Liturgie Naam van de zondag Vierde zondag van de 40-dagentijd Datum 26 maart 2017 Kerkgebouw Carnisse Haven Lezing Johannes 6: 1-15 Thema Meer dan genoeg - Woord van welkom en mededelingen - Moment van

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 5 e zondag na Epifanie 9 februari 2014 Dienst van Schrift en Tafel Jullie zijn het zout der aarde Matteüs 5:13 Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : ds. Bob

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. Orde van dienst voor 29 maart Witte Donderdag

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. Orde van dienst voor 29 maart Witte Donderdag Protestantse Gemeente Heerhugowaard Orde van dienst voor 29 maart 2018 Witte Donderdag Jezus en zijn leerlingen hielden een maaltijd Annie Vallotton 1 voorganger ambtsdrager organist : ds. Jacqueline Geertse

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Lied 869: 1a, 2 Lied 869: 1b, 2 Lied 869: 1, 7a Lied 869: 1, 7b Wij zingen als intochtslied: Psalm 66: 1 Psalm 66: 1a Psalm 66: 1b Stil gebed, bemoediging en

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse 4 e zondag in de 40 dagen zondag "Verheugt u" (laetare) 10 maart 2013 dienst van Schrift en Tafel voorganger: ds. G.S. Bunjes van der Lee organiste: Līga Vilmane ouderling:

Nadere informatie

Dan moet het tweede wel met meer bijzonderheden komen lijkt me. Wat wijkt er af in het tweede in vergelijking met het eerste?

Dan moet het tweede wel met meer bijzonderheden komen lijkt me. Wat wijkt er af in het tweede in vergelijking met het eerste? Spijziging, Marcus 8: 1-21 Het evangelie van Marcus bevat twee broodverhalen. Het eerste in hoofdstuk 6 en dan nu vandaag in hoofdstuk 8. Hoofdstuk 8 hebben we grotendeels gelezen. Lied 383 vertelde ons

Nadere informatie

Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie Drie wijken Groningen Noord

Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie Drie wijken Groningen Noord Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie 2018 Drie wijken Groningen Noord naam datum voorganger lezing Zondag na Kerst 31 december Y.C. de Groot Jesaja 8, 11-15 Lucas 2, 33 40 1 e zondag na Epifanie

Nadere informatie

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje)

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje) Liturgie voor de kerkdienst op zondag 3 december 2017 (1 e zondag van Advent) In deze dienst wordt het heilig Avondmaal gevierd. Lied van de maand : couplet 1 en 3 van het projectlied. Welkom en mededelingen

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de dienst van Schrift en Tafel op zondag 10 september 2017, 12 e van de zomer in de Stefanuskerk te Noorddijk voorganger: ds. Jan Wilts organist: Tymen Jan

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 6 augustus Dienst van Schrift en Tafel.

Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 6 augustus Dienst van Schrift en Tafel. Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse 7 e zondag van de zomer 6 augustus 2017 'U gaf hen brood uit de hemel' Dienst van Schrift en Tafel. voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane Fioreze ontmoeting

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Graankorrels in de aarde 5 e zondag van de veertigdagentijd ( "zondag "Schaf mij recht" - 1 e passiezondag) 22 maart 2015 voorganger: ds. N.J. Pronk organist: Līga

Nadere informatie

Orde van dienst 10 februari 2019 Vijfde zondag na Epifanie. Oude Jeroenskerk Noordwijk

Orde van dienst 10 februari 2019 Vijfde zondag na Epifanie. Oude Jeroenskerk Noordwijk Orde van dienst 10 februari 2019 Vijfde zondag na Epifanie Oude Jeroenskerk Noordwijk Viering maaltijd van de Heer met extra aandacht voor de kinderen U kunt levensmiddelen inleveren voor de voedselbank

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. : dhr. R.A. Ferwerda

Welkom in de Menorah. : dhr. R.A. Ferwerda Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lector/Lectrice Organist : ds. A.H. Boschma : dhr. A. Koster : dhr. F. Wijngaarden : dhr. R.A. Ferwerda Lied voor de dienst: 546 vers 1, 2, 3, 4 en 5.

Nadere informatie

Witte Donderdag 24 maart uur in de Protestantse Zionskerk

Witte Donderdag 24 maart uur in de Protestantse Zionskerk Witte Donderdag 24 maart 2016 19 uur in de Protestantse Zionskerk DEEL 1: DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orgelspel: variaties op Mijn ziel, aanvaard uw luister (Crüger) Welkom en mededelingen door de ouderling

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 8 e zondag van de zomer 10 augustus 2014 Dienst van Schrift en Tafel Kleitablet, Zimbabwe, juli 1990 Petrus wordt gered uit de golven Voorganger Ouderling Diaken Organist

Nadere informatie

Dankbaar leven zegenrijk leven

Dankbaar leven zegenrijk leven Protestants Kralingen Dankbaar leven zegenrijk leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 4 oktober 2015 Israëlzondag Protestants Kralingen Dankbaar leven zegenrijk leven orgelspel : Praeludium

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

4e zondag van de Veertigdagentijd 31 maart 2019 Wijkgemeente De Drieklank

4e zondag van de Veertigdagentijd 31 maart 2019 Wijkgemeente De Drieklank 4e zondag van de Veertigdagentijd 31 maart 2019 Wijkgemeente De Drieklank locatie De Ontmoeting Laetare Verheugt u, Dienst van Schrift en Tafel Welkom en aansteken tafelkaarsen Stil gebed Zingen aanvangslied:

Nadere informatie

Drempelgebed (gemeente gaat staan) Aanvangslied: psalm 138:1,2 Bemoediging en groet (Gemeente gaat zitten) Kyriegebed Gloria: gezang 164

Drempelgebed (gemeente gaat staan) Aanvangslied: psalm 138:1,2 Bemoediging en groet (Gemeente gaat zitten) Kyriegebed Gloria: gezang 164 Liturgie voor de morgendienst op: 10-2-2013 Bijzonderheden: Avondmaal (lopend) Voorbereiding: Drempelgebed (gemeente gaat staan) Aanvangslied: psalm 138:1,2 Bemoediging en groet (Gemeente gaat zitten)

Nadere informatie

Dat kan volgens sommigen betekenen dat er simpel 2x een broodvermenigvuldiging heeft plaatsgevonden.

Dat kan volgens sommigen betekenen dat er simpel 2x een broodvermenigvuldiging heeft plaatsgevonden. 2018-08-26 Protestantse wijkgemeente Zoetermeer-Noord LITURGIE A KOMEN Lied voor de dienst 992: 1, 2, 3 (Wat vraagt de Heer nog meer van ons...) Welkom Aanvangslied: Lied 992: 4 (Het is de Geest...) Moment

Nadere informatie

De ZWO-commissie werkt mee, we vieren in deze dienst het Avondmaal en zullen stilstaan bij de dankdag voor gewas en arbeid.

De ZWO-commissie werkt mee, we vieren in deze dienst het Avondmaal en zullen stilstaan bij de dankdag voor gewas en arbeid. Dienst 6 november 2016 In de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman De ZWO-commissie werkt mee, we vieren in deze dienst het Avondmaal en zullen stilstaan bij de

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE ELST PROTESTANTSE GEMEENTE ELST 29 oktober 2017 VIERING VAN HET HEILIG AVONDMAAL Voorganger: ds. Dick Snijders Organist: Jaap Jansma VOORBEREIDING Orgelmuziek Welkomstwoord en mededelingen - Allen gaan staan

Nadere informatie

Zondag 4 dec Tweede advent Dienst van Woord en Tafel

Zondag 4 dec Tweede advent Dienst van Woord en Tafel Zondag 4 dec. 2016 Tweede advent Dienst van Woord en Tafel Orde van dienst: Aanvangslied: Psalm 72, couplet 1 en 2 Groet en drempelgebed Wij zingen enkele malen: Zuivere vlam [458] Gebed om ontferming,

Nadere informatie

De doop van de Heer in de Jordaan

De doop van de Heer in de Jordaan Orde van dienst Zondag 8 januari 2017, 10.00 uur 1 e Zondag van Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan Hij zal bevrijden wie arm is en om hulp roept, wie zwak is en geen helper heeft. Psalm 72:12 Kleur:

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Gebed om ontferming (kort, daarna gevolgd door gebed om vrede door het zingen van lied:)

Gebed om ontferming (kort, daarna gevolgd door gebed om vrede door het zingen van lied:) 11 januari 2015, Vredebergkerk Oosterbeek Orgelspel Welkom en mededelingen Aansteken van de kaarsen De voorbereiding Moment van stilte Intochtspsalm: NLB 72: 1 en 4 Bemoediging v. Onze hulp is in de Naam

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = We vieren de dienst aan tafels in de voorhal

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = We vieren de dienst aan tafels in de voorhal Orde van de maaltijdviering op Witte Donderdag 2017 (13 april 2017) Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 18.00 uur Muzikale begeleiding: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard = = = =

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Gezamenlijke overstapdienst van Solid Kids Zondag 9 juli 2016 Thema: Gebruik wat je hebt Afscheid van Lotte, Margriet en Chris Welkom en mededelingen Openingslied psalm 84a: 1, 3, 5 Wat hou ik van uw huis

Nadere informatie

WELKOM. Zondag 5 juli Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij

WELKOM. Zondag 5 juli Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij WELKOM Zondag 5 juli 2015 Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij Laudato si - Een bewerking van het Zonnelied van Franciscus van Assisi

Nadere informatie

voorganger: Ds. Theo Menting ouderlingen: Ineke Arnold diakenen: Ali Aalbers en Gerwin Uenk organist: Hans Breure DE VOORBEREIDING Vooroefenen: LB 282

voorganger: Ds. Theo Menting ouderlingen: Ineke Arnold diakenen: Ali Aalbers en Gerwin Uenk organist: Hans Breure DE VOORBEREIDING Vooroefenen: LB 282 DIENST VAN SCHRIFT EN TAFEL waarin Annika Keuper, Anja Arentsen bevestigd worden in het ambt van ouderling en diaken en Henk Vink toe zal treden tot het college van kerkrentmeesters 11 augustus 2019 DE

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Viering van Schrift en Tafel. 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!!

Viering van Schrift en Tafel. 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!! Viering van Schrift en Tafel 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!! VOORBEREIDING Begroeting en aanvangswoord. Hoe onmisbaar zijn je ogen! Elke dag begint er mee. Je slaat

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 10 e zondag van de zomer 25 augustus 2013 Dienst van Schrift en Tafel Lucas 13:24 Doe alle moeite om door de smalle deur naar binnen te gaan Voorganger Ouderling Diaken

Nadere informatie

Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft

Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft 2 Orgel/pianospel Voorbereiding De kaarsen worden aan de paaskaars ontstoken. Welkom, inleiding tot moment van

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 412: 1 en 3

Wij zingen voor de dienst: Lied 412: 1 en 3 Wij zingen voor de dienst: Lied 412: 1 en 3 Wij zingen als intochtslied: Psalm 98: 1 Stil gebed, bemoediging en groet Wij zingen: Psalm 98: 2 Kyriëgebed Wij zingen: Lied 158a: 1 Gebed 1 e Schriftlezing

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015

Zondag 12 april 2015 Zondag 12 april 2015 Lichtlied: 637:1 en 4 4. Ziehier het licht van lange duur, ziehier de Zoon, de zon, het vuur; o vlam van Pasen, steek ons aan de Heer is waarlijk opgestaan! 1 Welkom Bemoediging en

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Hoofddorp De Lichtkring. Zondag 26 maart e zondag van de 40 dagentijd

Protestantse Gemeente te Hoofddorp De Lichtkring. Zondag 26 maart e zondag van de 40 dagentijd Protestantse Gemeente te Hoofddorp De Lichtkring Zondag 26 maart 2017 4 e zondag van de 40 dagentijd Ouderling van dienst is Jeroen Zondag Diaken is Bea ten Kate Het orgel wordt bespeeld door Marianne

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid)

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei 2015 zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen orgelspel: Allein Gott in der Höh sei Ehr J.S. Bach zondag Trinitatis

Nadere informatie

Organist:Cor van Kooten

Organist:Cor van Kooten Witte Donderdag viering : Handen die voeten wassen Voorganger: Ds. D. van Leeuwen Assink Organist:Cor van Kooten orgelspel begroeting door de ouderling van dienst Lied 276 gemeente blijft zitten v. Onze

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

Bemoediging V Onze hulp in de naam van de Eeuwige A Die hemel en aarde gemaakt heeft

Bemoediging V Onze hulp in de naam van de Eeuwige A Die hemel en aarde gemaakt heeft De klok luidt Orgelspel en verstilling Aanvang met NLB 275 VOORBEREIDEN op ontmoeting NADEREN tot de Eeuwige Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig 1. 2. Koor 3. 4. Koor 5. Ontsteken van de kaarsen Stilte

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = We vieren de dienst aan tafels in de voorhal

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = We vieren de dienst aan tafels in de voorhal Orde van de maaltijdviering op Witte Donderdag 2018 (29 maart 2018) Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 18.00 uur Muzikale begeleiding: Anky Pekkeriet Voorganger: ds. Kees Benard = = =

Nadere informatie

DUINZICHTKERK - zondag 11 maart 2018 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout

DUINZICHTKERK - zondag 11 maart 2018 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout DUINZICHTKERK - zondag 11 maart 2018 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout Zondag Laetare ( Verheug U ) - 4e Zondag 40dagentijd voorganger ds. Corrie van Duinen; ouderling van dienst: Renny Steinvoort;

Nadere informatie

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Zondag 6 augustus 2017 7 e zondag van de zomer Orgelspel Begroeting De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Stilte om ons voor te bereiden op de dienst. Bemoediging o.

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE ELST PROTESTANTSE GEMEENTE ELST 27 mei 2018 Zondag van de Drie-eenheid Viering Heilig Avondmaal voorganger: ds. Dick Snijders organist: Jaap Jansma VOORBEREIDING Welkom en mededelingen Moment van stilte Groet

Nadere informatie

Welkom in de Menorah

Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lector : mw. C. de Poel : mw. W. Brinkhuis : dhr. H. Dorsman : mw.a. Dertien Welkom in de Menorah Lied 836: 1a, 2 en 5 Lied 836: 1b, 2 en 5 Lied 836: 1, 2a en 5

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015

Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015 Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015 Voorbereiding Orgelspel Stilte Orgelspel Welkom en Drempelgebed Zingen: Lied 67, 1 en 3 3 De aarde heeft de vrucht gegeven, die door de hemel werd verwekt, en

Nadere informatie

Witte Donderdag. Thema: één van jullie zal mij verraden

Witte Donderdag. Thema: één van jullie zal mij verraden Witte Donderdag Thema: één van jullie zal mij verraden Op deze avond vierde Jezus met zijn discipelen het Joodse paasfeest (de cedermaaltijd) en stelde Hij de viering van de Maaltijd van de Heer in. Dit

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 170 : 1 en 2 Evangelische Liedbundel Groot is Uw trouw

Wij zingen voor de dienst: Lied 170 : 1 en 2 Evangelische Liedbundel Groot is Uw trouw Wij zingen voor de dienst: Lied 170 : 1 en 2 Evangelische Liedbundel Groot is Uw trouw 1a b 2a b 1a b 2a b 1a b 2a b 1a b 2a b Mededelingen Wij zingen als aanvangslied: Lied 23 b : 1 en 3 Nieuwe Liedbundel

Nadere informatie

het begin van de Paasdag dienst van Schrift en Tafel zondag 27 maart uur

het begin van de Paasdag dienst van Schrift en Tafel zondag 27 maart uur PASEN het begin van de Paasdag dienst van Schrift en Tafel zondag 27 maart 2016 10.00 uur dienst van Schrift en Tafel -----------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

15 maart uur AA Kramer

15 maart uur AA Kramer 15 maart 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Votum en zegengroet GK psalm 146: 1, 5 Wet LvdK 360: 1, 2 ( Heer, wij komen vol verlangen ) Gebed Kinderen: vitamine G. GK psalm 78: 7 Lezen: Johannes 6: 1-15

Nadere informatie

Welkom, stil gebed, drempelgebed door ouderling(e) van dienst - hierna de handdruk van de ouderling(e) aan de voorganger

Welkom, stil gebed, drempelgebed door ouderling(e) van dienst - hierna de handdruk van de ouderling(e) aan de voorganger Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Oecumenische Avondmaalsviering in het kader van Wereldvoedseldag Voorgangers: ds. Dick Steenks en Marja van der Horst Organist: Sander Booij Mmv: de cantorij o.l.v.

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke 11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Aanvangslied: Hemelhoog 391 staande 1 2x: 2 2x: Bemoediging

Nadere informatie

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 Zijn wij in U één, samen op uw wegen, dan wordt ons tot zegen lachen en geween. DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk.

Nadere informatie

Zondag Laetare - verheugen

Zondag Laetare - verheugen Zondag Laetare - verheugen Vierde zondag in de 40dagentijd, 18 maart AD 2012, Jeugddienst Protestantse gemeente te Heinkenszand Verheugt u met Jeruzalem en juicht over haar, gij allen die haar liefhebt.

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Edam

Protestantse Gemeente Edam Protestantse Gemeente Edam Protestantse Kerk de Swaen Zondag 24 april 2016 Zoals God is er maar één! In deze dienst vieren wij de maaltijd van de Heer voorganger ds. Juup van Werkhoven- Romeijn ouderling

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Mozes, Sara en de drie bezoekers (Gen. 18) St. Vitale, Ravenna (fragment) 5 e zondag van de herfst 19 oktober 2014 dienst van Schrift en Tafel voorganger: ds. N.J.

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Vergeving. Zondag 14 september 2014, Hoflaankerk

Protestants Kralingen. Vergeving. Zondag 14 september 2014, Hoflaankerk Protestants Kralingen Vergeving Zondag 14 september 2014, Hoflaankerk orgelspel Nun Lob mein Seel den Herren Dietrich Buxtehude VOORBEREIDING verwelkoming door de ouderling aanvangspsalm 287: 1, 2 en 5

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de dienst op 21 juni 2015 in de Stefanuskerk te Noorddijk voorganger: ds. Jan Wilts, organist: dhr. Gerard van Reenen ouderling van dienst: dhr. Dennis van

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 13 augustus 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden

Orde van dienst voor zondag 13 augustus 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden Orde van dienst voor zondag 13 augustus 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden Bij deze orde van dienst heeft u tevens een liedboek nodig. Vandaag is het de negende zondag na Trinitatis. De liturgische kleur

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse 8 e zondag van de herfst Oogstdankdienst 9 november 2014 voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane-Fioreze ouderling: J.A. van der Horst koster: M. Slomp

Nadere informatie

DUINZICHTKERK. zondag 14 september 2014

DUINZICHTKERK. zondag 14 september 2014 DUINZICHTKERK zondag 14 september 2014 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. R. Stiemer; ouderling van dienst: Mevr G.J. Wubs-Postma; diaken van dienst: Mevr. H.J. Laméris-van den Berg; organist:

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart 2019 2 e zondag 40-dagentijd Voorganger: pastor Guus Ruijl Organist: Ellen Pons Thema : Glans over de doffe realiteit Na de dienst staan koffie en

Nadere informatie

Toenadering Orgelkoraal Welkom: Intochtslied: LB 650: 1, 3, 5 (De aarde is vervuld) zo mogelijk staande

Toenadering Orgelkoraal Welkom: Intochtslied: LB 650: 1, 3, 5 (De aarde is vervuld) zo mogelijk staande Orde van dienst voor 3 december 2017 zondag Ad te Levavi 1 e Advent in de Witte kerk te Lochem Werelddiaconaatszondag. Voorganger: ds. Corien Veenhuizen Organist: Els Dijkerman m.m.v. de ZWOgroep en met

Nadere informatie

Thema: Toekomstmaaltijd - Gods goedheid proeven

Thema: Toekomstmaaltijd - Gods goedheid proeven Zondag 28 september 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Toekomstmaaltijd - Gods goedheid proeven Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van Jezus. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist:

Nadere informatie

WITTE DONDERDAG Protestantse Gemeente Beverwijk 24 MAART uur Grote Kerk

WITTE DONDERDAG Protestantse Gemeente Beverwijk 24 MAART uur Grote Kerk WITTE DONDERDAG Protestantse Gemeente Beverwijk 24 MAART 2016 18.30 uur Grote Kerk DIENST VAN SCHRIFT EN TAFEL Voorganger: Ds. Dick van Arkel Ouderling: Jan Kramer Diaken: Tanneke van den Boor en Jaap

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie

Orde van dienst voor 14 oktober in de Witte kerk in Lochem. In deze dienst zal het Heilig avondmaal gevierd worden.

Orde van dienst voor 14 oktober in de Witte kerk in Lochem. In deze dienst zal het Heilig avondmaal gevierd worden. Orde van dienst voor 14 oktober in de Witte kerk in Lochem. In deze dienst zal het Heilig avondmaal gevierd worden. Voorganger: ds. Corien Veenhuizen Organist: Els Dijkerman Toenadering Orgelkoraal Stilte

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande DUINZICHTKERK, zondag 17 maart 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. S. H. Smits, s-gravenhage Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Izabella Hus Organist: Roelfien Folkersma

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Orden van dienst voor de viering. van het Heilig Avondmaal. in de Hoeksteen

Orden van dienst voor de viering. van het Heilig Avondmaal. in de Hoeksteen Orden van dienst voor de viering van het Heilig Avondmaal in de Hoeksteen In dit boekje staan een aantal orden van dienst die gebruikt kunnen worden bij de viering van het Heilig Avondmaal in wijkgemeente

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. : dhr. J. van der Leij

Welkom in de Menorah. : dhr. J. van der Leij Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : ds. A.H. Boschma : mw. F. Tuinenga : dhr. J. van der Leij : dhr. P. de Jong Lied voor de dienst: Lied 216: 1, 2 en 3 Lied voor de dienst:

Nadere informatie

Dankbaarheid. Opening. 6 november 2015 De Wijngaard DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID. Diaconale dienst

Dankbaarheid. Opening. 6 november 2015 De Wijngaard DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID. Diaconale dienst 6 november 2015 De Wijngaard DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID Diaconale dienst Voor de dienst zamelen we voedsel in voor de voedselbank Opening Welkom en aansteken van de kaarsen Orgelkoraal Drempelgebed ouderl:

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST. Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST. Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Kees Bregman Ouderling: Hilly Vonk Diaken: Adriaan Vonk Organist: Martijn Griffioen Lector:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Liturgie voor de 40-dagen tijd

Liturgie voor de 40-dagen tijd Liturgie voor de 40-dagen tijd De witte kruisiging, Marc Chagall 1938 3 De witte kruisiging van Marc Chagall, 1938 Aan de voet van het kruis staat een brandende menora, een zevenarmige kandelaar. Er is

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel

Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel Orde van dienst Zondag 8 juli, Vredeskapel Viering Heilig Avondmaal Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel Hartelijk welkom in de Vredeskapel deze morgen! Voorganger: Ds. C. van Duinen; ouderling

Nadere informatie

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords 14 december 2008 14.30 uur Protestantse Gemeente Lexmond Voorgangers: ds. G. Nijmeijer proponent J. Visser Zingen uit: Liedboek

Nadere informatie

Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1

Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1 Preek Johannes 6: 1 15; het teken van het brood 1 Lieve Gemeente, De Engelse acteur Stephen Fry, een overtuigd atheïst, gelooft niet in God, want zegt hij: Als er een God is waarom is er dan nog altijd

Nadere informatie

Gezamenlijke Startdienst 18 september 2016

Gezamenlijke Startdienst 18 september 2016 Gezamenlijke Startdienst 18 september 2016 Gezamenlijke Startdienst 18 september 2016 Voorganger Organist : Ds. E. Bijl : Jaap Dekker Welkom Afkondigingen door ouderling Janie van Everdingen t Jong Voor

Nadere informatie

DELEN = VERMENIGVULDIGEN!

DELEN = VERMENIGVULDIGEN! Zondag Laetare Weest blij DELEN = VERMENIGVULDIGEN! Christus en consumentisme Van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Zak Benjamin. Is het een blokkendoos of een computer? De kunstenaar laat zien wat de zich

Nadere informatie

Inleiding programma Bijbel Basics

Inleiding programma Bijbel Basics Jaar 1-2 Inleiding programma Bijbel Basics ALGEMEEN De Bijbel in ruim tweehonderd verhalen; dat is Bijbel Basics, de kinderdienstmethode van het Nederlands Bijbelgenootschap. Met Bijbel Basics beloven

Nadere informatie

Met open handen het brood voor ons even. ontvangenmoment van stilte daarna : lied 536

Met open handen het brood voor ons even. ontvangenmoment van stilte daarna : lied 536 4 e zondag in de 40 dagen tijd Zondag Laetare verheugt u Met open handen het brood voor ons even ontvangenmoment van stilte daarna : lied 536 De vierde zondag in de 40 dagen tijd wordt zondag Laetare genoemd

Nadere informatie