Anesthesie bij de keizersnede

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anesthesie bij de keizersnede"

Transcriptie

1 Anesthesie bij de keizersnede Ongeveer één op de vijf baby s komt via een keizersnede ter wereld. Twee derde van deze keizersneden zijn onvoorzien. Het is daarom nuttig dit boekje te lezen, ook wanneer u niet verwacht dat uw kind met een keizersnede zal worden geboren.

2 Een kindje krijgen is een onvergetelijke ervaring Een bevalling middels een keizersnede kan net zo veel voldoening geven als een normale bevalling. Indien blijkt dat een keizersnede noodzakelijk is, hoeft dat voor uw of uw omgeving geen teleurstelling te zijn. De veiligheid van u en uw kind staat voorop. Een keizersnede kan de beste optie zijn om die veiligheid te garanderen. Er zijn verschillende soorten anesthesie mogelijk bij een keizersnede. In deze brochure worden deze vormen uitgelegd. U kunt de verschillende vormen van anesthesie ook met uw anesthesioloog bespreken. Het is mogelijk dat de keizersnede vooraf met u wordt afgesproken. Dit wordt een geplande (ook wel electieve) keizersnede genoemd. De gynaecoloog kan een keizersnede aanbevelen wanneer het vermoeden bestaat dat er bij een normale bevalling problemen kunnen optreden, bijvoorbeeld wanneer uw baby in een latere fase van de zwangerschap in een afwijkende positie ligt. In sommige gevallen blijkt pas op het allerlaatste moment dat de gynaecoloog snel tot een keizersnede moet beslissen, vaak wanneer de weeën al zijn begonnen. Dit wordt een spoedkeizersnede genoemd. Een spoedkeizersnede kan noodzakelijk zijn wanneer de bevalling te traag verloopt, wanneer de toestand van de baby verslechtert of bij een combinatie van beide. Uw gynaecoloog zal met u bespreken waarom een keizersnede de voorkeur heeft en zal u vóór de operatie om toestemming vragen.

3 Soorten anesthesie Er bestaan twee hoofdcategorieën anesthesie: u blijft wakker (een regionale anesthesie) of u wordt in slaap gebracht (een algehele anesthesie). Bij een keizersnede krijgt u meestal een regionale anesthesie. Daarbij blijft u volledig bij kennis terwijl het onderste gedeelte van uw lichaam gevoelloos is. Dit is meestal veiliger voor u en voor uw baby en bovendien stelt het u en uw partner in staat de geboorte samen te beleven. Er zijn drie vormen van regionale anesthesie: Regionale anesthesie 1. Spinale anesthesie dit is de meest gebruikelijke methode. Spinale anesthesie kan worden toegepast bij zowel geplande als spoedkeizersneden. De zenuwen die prikkels (en dus ook het gevoel) doorgeven van het onderlichaam naar de hersenen zitten in een soort zakje met vloeistof in het ruggenmerg. Via een heel dunne naald injecteert de anesthesioloog het verdovingsmiddel in dit zakje met vloeistof. Deze methode werkt snel en er is maar een kleine dosis nodig. 2. Epidurale anesthesie hierbij wordt er een katheter (een dun plastic slangetje) vlak naast de zenuwen in de wervelkolom geplaatst. De verdovingsvloeistof kan zo nodig door het slangetje worden aangevoerd. Een epidurale anesthesie wordt vaak gebruikt voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Daarbij wordt een lichte concentratie voor plaatselijke verdoving gebruikt. Bij een keizersnede kan de anesthesioloog via de epiduraal katheter een sterkere concentratie van het verdovingsmiddel toedienen. Bij epidurale anesthesie is een hogere dosis plaatselijke anesthesie nodig dan bij spinale anesthesie en bovendien duurt het langer voor het werkt.

4 3. Gecombineerde spinale-epidurale anesthesie een combinatie van de eerste twee vormen, ook wel CSE genoemd. Met de spinale anesthesie treedt de gevoelloosheid snel in, waarna de keizersnede kan worden uitgevoerd. De epidurale anesthesie kan worden gebruikt om zo nodig meer verdovingsmiddel toe te dienen en om na de operatie pijnstillende middelen toe te dienen. Algehele anesthesie Bij een algehele anesthesie slaapt u terwijl de gynaecoloog de keizersnede uitvoert. Algehele anesthesie wordt tegenwoordig minder vaak toegepast, maar kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn in noodgevallen, wanneer een regionale anesthesie voor u niet geschikt is of wanneer u liever slaapt. De voor- en nadelen van elk type anesthesie worden verderop in de brochure beschreven. Allereerst is het nuttig om te weten wat er gebeurt als een keizersnede wordt afgesproken en al een datum voor de operatie is bepaald.

5 Electieve (geplande) keizersnede Pre-operatief onderzoek Meestal heeft u het ziekenhuis al bezocht voordat u wordt opgenomen voor uw operatie. Vóór de operatie zal bloed worden afgenomen voor onderzoek. Tevens wordt u uitgelegd wat u kunt verwachten. Meestal kunt u na dit onderzoek naar huis. Op de dag van de operatie komt u weer naar het ziekenhuis, maar misschien moet u de nacht ervoor al worden opgenomen. U krijgt wellicht tabletten om uw maagzuur te remmen en misselijkheid te voorkomen. Bezoek aan de anesthesioloog Voordat de keizersnede gepland wordt, komt u bij de anesthesioloog op de preoperatieve poli. De anesthesioloog bespreekt met u uw medische voorgeschiedenis en of u in het verleden als eens een anesthesie hebt gehad. Het kan zijn dat u nog onderzocht moet worden of dat andere onderzoeken nodig zijn. De anesthesioloog bespreekt met u ook de verschillende soorten anesthesie die voor u van toepassing zijn en beantwoordt al uw vragen.

6 De dag zelf De verpleegkundige bevestigt het tijdstip van de operatie en controleert of u uw medicatie hebt ingenomen. Misschien moet uw bikinilijn worden geschoren. U krijgt een naambandje om uw pols of enkel. Mogelijk helpt de verpleegkundige u speciale strakke kousen (zogenaamde therapeutische elastische ( TED ) kousen) aan te trekken om de vorming van bloedstolsels in uw benen te voorkomen. U krijgt ook operatiekamerkleding aan. Uw partner, of de persoon die u tijdens de bevalling bij u wilt hebben, mag met u en de verpleegkundige naar de operatiekamer. Ook uw partner krijgt speciale operatiekamerkleding aan. In de operatiekamer zijn veel mensen aan het werk: De verpleegkundige om te helpen bij de verzorging van u en uw baby; De anesthesioloog met een assistent; De gynaecoloog met een assistent en een OK-verpleegkundige; Een verpleegkundige die verantwoordelijk is voor het aanreiken van extra instrumenten. Er zijn dus minstens zeven medewerkers in de operatiekamer. In de operatiekamer worden instrumenten bevestigd om uw bloeddruk, hartslag en hoeveelheid zuurstof in uw bloed te meten. Dat doet geen pijn. De anesthesioloog brengt

7 een infuus aan in de ader van uw hand of arm waarmee vloeistof kan worden toegediend. Vervolgens begint de anesthesioloog met de anesthesie.

8 Regionale anesthesie Bij een regionale anesthesie mag uw partner tijdens de bevalling bij u op de operatiekamer zijn. De partner wordt gevraagd te gaan zitten en bepaalde delen van de operatiekamer niet te betreden, om het risico van verontreiniging van steriele operatieinstrumenten te voorkomen. (Bij een algehele anesthesie wordt uw partner gevraagd in een andere ruimte te wachten.) U zal worden gevraagd om te gaan zitten of op uw zij te gaan liggen met een gekromde rug. De anesthesioloog brengt een desinfecterend middel op uw rug aan dat koud aanvoelt. De anesthesioloog zoekt vervolgens een geschikt punt in het midden van de onderrug en geeft u een kleine regionale injectie om de huid gevoelloos te maken. Dit kan soms even gevoelig zijn (prikken). Vervolgens wordt bij de spinale anesthesie een heel dunne naald in uw rug geprikt. Mogelijk voelt u een lichte tinteling in een van uw benen wanneer de naald wordt ingebracht, alsof u een elektrisch schokje krijgt.

9 Vertel de anesthesioloog wanneer dit gebeurt. Het is echter belangrijk dat u stil blijft liggen terwijl de anesthesioloog de ruggenprik plaatst. Als de naald op de juiste plaats zit, injecteert de anesthesioloog een regionale anesthesie en een pijnstillend middel, waarna de naald wordt verwijderd. Dit hele proces duurt meestal enkele minuten, maar als de juiste plek voor de injectie niet meteen kan worden gevonden, duurt het langer. Bij een epidurale anesthesie (of gecombineerde spinale-epidurale anesthesie) gebruikt de anesthesioloog een grotere naald zodat er een epidurale katheter (dun plastic slangetje) in de ruimte vlak naast de zenuwen in de wervelkolom kan worden ingebracht. Net als bij een spinale anesthesie geeft dit soms een tintelend gevoel of klein elektrisch schokje in uw been. Het is belangrijk dat u niet beweegt terwijl de anesthesioloog de katheter

10 aanbrengt. Wanneer die eenmaal op zijn plek zit wordt de naald verwijderd en hoeft u niet meer stil te blijven zitten of liggen. U merkt zelf wanneer de spinale of epidurale anesthesie begint te werken, want uw benen gaan dan heel zwaar en warm aanvoelen. Ze kunnen ook gaan tintelen. Geleidelijk verspreidt de gevoelloosheid zich door uw lichaam. Voordat de operatie begint controleert de anesthesioloog of de verdoving het midden van de borstkas heeft bereikt. Soms is het noodzakelijk van houding te veranderen om er zeker van te zijn dat de anesthesie goed werkt. Het operatieteam zal regelmatig uw bloeddruk opnemen. Terwijl de anesthesie gaat werken, plaatst een verpleegkundige een slangetje (urinekatheter) in uw blaas om deze tijdens de operatie leeg te houden. Hier hebt u geen last van. Het slangetje blijft tot de volgende ochtend op zijn plek zitten, zodat u zich over plassen geen zorgen hoeft te maken. Voor de operatie wordt u op uw rug gelegd met een lichte kanteling naar links. Als u zich op welk moment dan ook misselijk voelt is het belangrijk dit tegen de anesthesioloog te zeggen. Een gevoel van misselijkheid wordt vaak veroorzaakt door een daling van de bloeddruk. De anesthesioloog zorgt dan dat de bloeddruk weer op peil wordt gebracht. Het kan zijn dat u tot de baby is geboren zuurstof toegediend krijgt via een doorzichtig plastic maskertje om er zeker van te zijn dat de baby vóór de geboorte genoeg zuurstof heeft.

11 De operatie Tijdens de operatie wordt een scherm geplaatst om u en uw partner van de rest van de operatiekamer en het onderste gedeelte van uw lichaam te scheiden. U hoort waarschijnlijk dat er op de achtergrond allerlei voorbereidingen worden getroffen. Dit komt doordat de gynaecoloog in de operatiekamer met een team verpleegkundigen en andere medewerkers samenwerkt. Meestal wordt de snede net onder de bikinilijn gemaakt. Als de operatie eenmaal in volle gang is, hoort u het geluid van instrumenten en het wegzuigen van het vruchtwater, de vloeistof rond de baby. U voelt wellicht ook trekken en enige druk, maar u behoort geen pijn te voelen. Sommige vrouwen hebben het gevoel als volgt omschreven: alsof iemand in mijn buik de vaat deed. Terwijl de operatie aan de gang is zal de anesthesioloog met u praten en u zo nodig meer anesthesie toedienen. Soms is het noodzakelijk dat u alsnog een algehele anesthesie krijgt, maar dat is ongebruikelijk. Vanaf het begin van de operatie duurt het meestal 10 minuten tot de baby geboren is. Onmiddellijk na de geboorte wordt de baby door de verpleegkundige afgedroogd en onderzocht. Wellicht doen een kinderarts en de verpleegkundige dit samen. Vervolgens kunnen u en uw partner de baby in uw armen nemen en, in sommige gevallen huid-ophuidcontact met de baby hebben.

12

13 Na de geboorte wordt het middel Syntocinon in het infuus gedaan om te zorgen dat de baarmoeder (de uterus) zich samentrekt en uw placenta kan worden verwijderd. Daarnaast wordt een antibioticum in het infuus gedaan om te voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt. De gynaecoloog heeft nog ongeveer een half uur nodig om de operatie te voltooien. Na afloop krijgt u misschien nog een zetpil om te pijn te verzachten wanneer de anesthesie uitwerkt. Na de operatie Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer, waar uw bloeddruk voortdurend in de gaten wordt gehouden. Soms zullen uw partner en baby u daar gezelschap kunnen houden. In de uitslaapkamer zal de anesthesie langzaam uitwerken. U krijgt dan wellicht een tintelend en jeukend gevoel. Binnen enkele uren kunt u uw benen weer bewegen. De pijnstillers die u via de spinaal of epiduraal zijn toegediend, blijven nog enkele uren doorwerken. Het is beter regelmatig iets tegen de pijn te nemen wanneer de verpleegkundigen of artsen u dat aanbieden dan te wachten tot u pijn krijgt. De middelen die zij u geven, hebben geen gevolgen voor uw baby wanneer u borstvoeding geeft.

14 Algehele anesthesie Er zijn verschillende redenen waarom u een algehele anesthesie zou moeten hebben: Als u een bepaalde aandoening hebt waarbij het bloed niet goed kan stollen, heeft een algehele anesthesie de voorkeur. Als er plotseling tot een keizersnede wordt besloten, is er wellicht onvoldoende tijd om te wachten tot de regionale anesthesie begint te werken. Door afwijkingen in uw rug kan het moeilijk of onmogelijk zijn om een regionale anesthesie toe te dienen. Soms kan een spinale of epidurale anesthesie niet op de juiste plaats worden toegediend of werkt deze niet goed. De meeste voorbereidingen komen overeen met die voor een regionale anesthesie. Uw partner mag echter niet bij u in de operatiekamer zijn. U krijgt een antacidum te drinken (om het maagzuur te remmen) en misschien zal een verpleegkundige een katheter in uw blaas aanbrengen voordat met de algehele anesthesie wordt begonnen. De anesthesioloog laat u enkele minuten via een masker zuurstof inademen. Wanneer de gynaecoloog en het operatieteam gereed zijn, doet de anesthesioloog de anesthesie in het infuus om u in slaap te brengen. Net voordat u in slaap valt, drukt de assistent van de anesthesioloog licht op uw hals. Dit is om te voorkomen dat maagsappen in uw longen terechtkomen. De anesthesie werkt zeer snel in.

15 Wanneer u slaapt, plaatst de anesthesioloog een slangetje in uw luchtpijp om een apparaat uw ademhaling te laten overnemen en om te voorkomen dat vocht vanuit uw maag uw longen binnendringt. De anesthesioloog houdt de anesthesie in stand, zodat u blijft slapen terwijl de gynaecoloog uw baby veilig geboren laat worden. U merkt daar op dat moment echter niets van. Als u wakker wordt, is het mogelijk dat uw keel vanwege het inmiddels verwijderde slangetje onprettig aanvoelt en u zult pijn hebben als gevolg van de operatie. Wellicht voelt u zich ook slaperig en misschien ook een tijdje wat misselijk, maar u zult spoedig weer de oude zijn. U wordt naar de uitslaapkamer gebracht waarna u met uw baby en partner wordt herenigd. Spoedkeizersnede Een spoedkeizersnede is een keizersnede die tot een dag of twee vóór de operatie niet gepland is. De mate van urgentie kan sterk variëren. Een minder urgente spoedkeizersnede kan op vrijwel dezelfde wijze worden uitgevoerd als een geplande keizersnede, al zult u vooraf slechts tijd hebben voor één antacidum tablet. Er zijn echter ook operaties die heel snel moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld binnen een uur na het besluit daartoe of, maar dat gebeurt zelden, zo spoedig mogelijk. De meest voorkomende reden voor een spoedkeizersnede is een plotseling probleem dat zich bij uw baby voordoet (soms foetale nood genoemd). In het geval van een zeer urgente keizersnede is het mogelijk dat de voorbereidingen die normaal gesproken worden getroffen, gewijzigd worden of zelfs achterwege worden gelaten. Er wordt in een bloedvat van uw hand of arm een infuus (dun kunststof slangetje) ingebracht, als dat nog niet is gedaan. Het team kan u via het infuus (dus niet in tabletvorm) een maagzuurremmer toedienen. Wellicht krijgt u zuurstof toegediend via een nauwsluitend zuurstofmasker. Als u al een epidurale anesthesie hebt gekregen tegen de pijn tijdens de bevalling en deze goed werkt, kan de anesthesioloog proberen via de katheter voldoende anesthesie toe te dienen voor een spoedkeizersnede. U krijgt dan een grote dosis sterke regionale anesthesie, zodat de pijnblokkade sterk genoeg is voor de operatie.

16 De anesthesioloog moet beslissen of er genoeg tijd is om de epidurale anesthesie aan te vullen. Indien u nog geen epidurale anesthesie heeft gekregen of indien deze onvoldoende pijnreductie geeft, moet de anesthesioloog beslissen of u een spinale anesthesie krijgt. Als er geen tijd is voor een regionale anesthesie of om deze voldoende goed te laten werken, krijgt u een algehele anesthesie. Als u de anesthesioloog hebt verteld dat u liever een regionale anesthesie wilt hebben, is de kans op een algehele anesthesie voor een keizersnede, voor de meeste vrouwen, erg laag. Slechts één op de tien keizersneden is zeer urgent. Soms, als grote haast geboden is, heeft het team geen tijd om aan u en uw partner volledig uit te leggen wat er gaande is. Het is dan ook mogelijk dat uw partner moet wachten terwijl u wordt geopereerd. Dit kan voor u verontrustend of onprettig zijn, maar de medewerkers zullen na afloop precies uitleggen wat er is gebeurd en waarom. Pijnbestrijding na de operatie Er zijn verschillende manieren om na een keizersnede de pijn te bestrijden: U kunt een langdurig werkende pijnstiller krijgen via een spinaal of epiduraal In sommige ziekenhuizen laat het operatieteam de epidurale katheter zitten om deze te gebruiken voor de toediening van medicatie op een later tijdstip. Een verpleegkundige kan aan het einde van de operatie zetpillen met pijnstillers geven. Een verpleegkundige kan morfine of een vergelijkbare pijnstiller injecteren. Het team kan een infuus aanbrengen met morfine of een vergelijkbaar middel. U kunt de hoeveelheid daarvan zelf regelen. Dit wordt patiëntgestuurde analgesie of PCA (patient-controlled analgesia) genoemd. De verpleegkundige geeft u tabletten, zoals diclofenac, paracetamol of codeïne.

17 Voordelen van regionale anesthesie ten opzichte van algehele anesthesie Een spinale of epidurale anesthesie is meestal veiliger voor u en uw baby. Regionale anesthesie maakt het mogelijk dat u de geboorte samen met uw partner kunt beleven. U bent na afloop niet slaperig. U kunt uw baby zo spoedig mogelijk in uw armen nemen. Na afloop krijgt u doeltreffende pijnbestrijding. Uw baby is alerter wanneer hij/zij geboren wordt. Nadelen van regionale anesthesie ten opzichte van algehele anesthesie Door een spinale of epidurale anesthesie kan uw bloeddruk dalen. Dit kan echter gemakkelijk worden gecorrigeerd. Het duurt over het algemeen langer voordat de anesthesie gaat werken, waardoor het ook langer duurt om u voor de operatie gereed te maken dan bij algehele anesthesie. In sommige gevallen voelt u zich door de regionale anesthesie wat slap in de benen. Soms komt het voor dat de anesthesie niet goed genoeg werkt, zodat het team alsnog moet besluiten om tot algehele anesthesie over te gaan. Bij ongeveer vier op de tien vrouwen met epidurale anesthesie en twee op de tien vrouwen met spinale anesthesie wordt de plek op de rug waar de naald naar binnen gaat gevoelig. Deze plek kan enkele weken of zelfs maanden gevoelig blijven. Een baby via een keizersnede ter wereld brengen is een veilige methode en kan bijzonder veel voldoening geven. Veel vrouwen kiezen ervoor om tijdens de operatie wakker te blijven. Voor anderen kan het om de hierboven genoemde redenen noodzakelijk zijn om tijdens de operatie te slapen. We hopen dat dit boekje u zal helpen de keuze te maken die voor u de beste is wanneer bij u tot een keizersnede wordt besloten.

18 De risico s van een regionale anesthesie worden in de onderstaande tabel vermeld. De informatie is afkomstig uit de hieronder genoemde publicaties. De gegevens in de tabel betreffen schattingen en kunnen per land/regio/ziekenhuis verschillen. Holdcroft A, Gibberd FB, Hargrove RL, Hawkins DF, Dellaportas CI. Neurological complications associated with pregnancy. British Journal of Anaesthesia 1995, hoofdstuk 75, pag Jenkins K, Baker AB. Consent and anaesthetic risk. Anaesthesia 2003, hoofdstuk 58, pag Jenkins JG, Khan MM. Anaesthesia for Caesarean section: a survey in a UK region from 1992 to Anaesthesia 2003, hoofdstuk 58, pag Jenkins JG. Some immediate serious complications of obstetric epidural analgesia and anaesthesia: a prospective study of 145,550 epidurals. International Journal of Obstetric Anesthesia 2005, hoofdstuk 14, pag Reynolds F. Infection a complication of neuraxial blockade. International Journal of Obstetric Anesthesia 2005, hoofdstuk 14, pag Ruppen W, Derry S, McQuay H, Moore RA. Incidence of epidural hematoma, infection, and neurologic injury in obstetric patients with epidural analgesia/ anesthesia. Anaesthesia 2006, hoofdstuk 105, pag Risico s van epidurale of spinale anesthesie bij pijnbestrijding tijdens de bevalling Type risico Hoe vaak komt dit voor? Hoe algemeen is het? Aanzienlijke daling van de bloeddruk 1 op de 5 vrouwen (spinale anesthesie) 1 op de 50 vrouwen (epidurale anesthesie) Algemeen Af en toe Verlicht de pijn bij de keizersnede onvoldoende, zodat andere vormen van pijnbestrijding noodzakelijk zijn Zware hoofdpijn Zenuwbeschadiging (gevoelloze plek op been of voet of een slap gevoel in een been); Gevolgen houden langer dan zes maanden aan 1 op de 20 vrouwen (epidurale anesthesie) 1 op de 100 vrouwen (spinale anesthesie) 1 op de 100 vrouwen (epidurale anesthesie) 1 op de 500 vrouwen (spinale anesthesie) Tijdelijk: 1 op de 1000 vrouwen Permanent: 1 op de vrouwen Soms Af en toe Ongebruikelijk Ongebruikelijk Zeldzaam Zeldzaam Epiduraal abces (infectie) 1 op de vrouwen Zeer zeldzaam Meningitis 1 op de vrouwen Zeer zeldzaam (hersenvliesontsteking) Epiduraal hematoom 1 op de vrouwen Zeer zeldzaam (bloedstolsel) Onvoorziene 1 op de vrouwen Zeldzaam bewusteloosheid Ernstig letsel, waaronder 1 op de vrouwen Extreem zeldzaam

19 verlamming De genoemde cijfers zijn slechts schattingen en kunnen per ziekenhuis verschillen. Uit een landelijk onderzoek blijkt dat het risico van blijvend letsel bij regionale anesthesie bij zwangere vrouwen lager is dan bij andere groepen patiënten [Cook TM, Counsell D, Wildsmith JAW. Major complications of central neuraxial block: report on the third National Audit Project of the Royal College of Anaesthetists. British Journal of Anaesthesia 2009; hoofdstuk 102, pag ]. Risico s van algehele anesthesie Type risico Hoe vaak komt dit voor? Hoe algemeen is het? Luchtweginfectie 1 op de 5 vrouwen Algemeen (in de meeste gevallen niet ernstig) Zere keel 1 op de 5 vrouwen Algemeen Misselijkheid 1 op de 10 vrouwen Algemeen Problemen met de 1 op de 300 vrouwen Ongebruikelijk luchtwegen met als gevolg een laag zuurstofgehalte van het bloed Vloeistof die vanuit de 1 op de 300 vrouwen Ongebruikelijk maag in de longen komt; ernstige longontsteking Hoornvliesbeschadiging 1 op de 600 vrouwen Ongebruikelijk (krasje op het oog) Tandbeschadiging 1 op de vrouwen Zeldzaam Bewustzijn (wakker zijn 1 op de 250 tot 1000 vrouwen Zeldzaam gedurende een deel van de anesthesie) Anafylaxie (een ernstige allergische reactie) 1 op de tot vrouwen Zeer zeldzaam Overlijden of hersenbeschadiging Overlijden: minder dan 1 op de vrouwen Zeer zeldzaam (1 of 2 gevallen per jaar in het Verenigd Koninkrijk) Hersenbeschadiging Zeer zeldzaam (geen exacte cijfers bekend)

Anesthesie bij keizersnede

Anesthesie bij keizersnede Ongeveer 1 op de 5 baby s wordt geboren met een keizersnede. Twee derde van die keizersneden is onverwacht. Daarom kan het nuttig zijn om deze informatie te lezen, ook al denkt u dat u niet met een keizersnede

Nadere informatie

Anesthesie bij keizersnede

Anesthesie bij keizersnede Ongeveer een op de vijf baby s wordt geboren met een keizersnede. Twee derde van die keizersneden is onverwacht. Daarom kan het nuttig zijn om deze folder te lezen, ook al denkt u niet met een keizersnede

Nadere informatie

Uw anesthesie voor de. Keizersnede

Uw anesthesie voor de. Keizersnede Uw anesthesie voor de Keizersnede Ongeveer een op de vijf baby s wordt geboren met de Keizersnede. Twee derde van die keizersneden zijn onverwacht. Daarom kan het nuttig zijn om dit boekje te lezen, ook

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling Patiënteninformatie Pijnbehandeling bij de bevalling Pijnbehandeling bij de bevalling Polikliniek Verloskunde/ Gynaecologie, route 2.2 Telefoon (050) 524 5840 Inleiding Dit is de informatiefolder van de

Nadere informatie

Ruggenprik tijdens de bevalling

Ruggenprik tijdens de bevalling H.291380.0215 Ruggenprik tijdens de bevalling (Epidurale pijnbestrijding) Wat is epidurale pijnbestrijding Bij deze ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof

Nadere informatie

Anesthesiologie. Pijnbestrijding bij de bevalling

Anesthesiologie. Pijnbestrijding bij de bevalling Anesthesiologie Pijnbestrijding bij de bevalling Anesthesiologie In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding bij de bevalling in het Universitair Medisch Centrum Groningen

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij de bevalling

Pijnbestrijding bij de bevalling Anesthesiologie Verloskunde Pijnbestrijding bij de bevalling Ruggenprik Wij beschrijven hier de mogelijkheden van pijnbestrijding bij de bevalling in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Nadere informatie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie

Ruggenprik. 1 Anesthesie en pijnbehandeling. 2 Over regionale anesthesie 16/01/2019 Ruggenprik 1 Anesthesie en pijnbehandeling U heeft met uw arts besproken dat u geopereerd wordt in de Sint Maartenskliniek. Met behulp van de moderne anesthesie kan uw lichaam deze operatie

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij bevalling

Pijnbestrijding bij bevalling Pijnbestrijding bij bevalling Inhoudsopgave Inleiding... 1 Pethidine... 1 Remifentanil... 2 Epidurale pijnbestrijding... 4 Keizersnede... 7 Tot slot... 7 Inleiding Een bevalling gaat meestal gepaard met

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij bevalling

Pijnbestrijding bij bevalling Pijnbestrijding bij bevalling Inleiding Een bevalling gaat meestal gepaard met pijn. Veel vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën het samentrekken van de baarmoeder zodat de baarmoedermond zich gaandeweg

Nadere informatie

MEDISCH CENTRUM WAALRE

MEDISCH CENTRUM WAALRE MEDISCH CENTRUM WAALRE Narcose Anesthesie Om een ingreep mogelijk te maken, is er een vorm van verdoving nodig, dit wordt anesthesie genoemd. Afhankelijk van de ingreep krijgt u een regionale of algehele

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie voor patiënten F0516-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

1. Verschillende vormen van anesthesie 2. 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2. 2. Naar huis 4. 3. Complicaties en bijwerkingen 5

1. Verschillende vormen van anesthesie 2. 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2. 2. Naar huis 4. 3. Complicaties en bijwerkingen 5 Inhoudsopgave 1. Verschillende vormen van anesthesie 2 1.1 Algehele anesthesie 2 1.2 Plaatselijke anesthesie 2 2. Naar huis 4 3. Complicaties en bijwerkingen 5 4. Vragen 6 Regionale anesthesie 1 1. Verschillende

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1/6 Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1. Inleiding 2 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 3. Invloed op de pijn 2 4. Hoe kan de pijn worden bestreden? 2 5. Pijnbehandelingen met

Nadere informatie

Coverfoto: Rika van de Kaa. Pijnbestrijding tijdens de bevalling met medicijnen. Afdeling POS Polikliniek, locatie WKZ

Coverfoto: Rika van de Kaa. Pijnbestrijding tijdens de bevalling met medicijnen. Afdeling POS Polikliniek, locatie WKZ Coverfoto: Rika van de Kaa Pijnbestrijding tijdens de bevalling met medicijnen Afdeling POS Polikliniek, locatie WKZ Pijnbestrijding tijdens de bevalling met medicijnen Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Hoe ontstaat pijn?... 1 3 Invloed van pijn... 2 4 Hoe kan de pijn worden bestreden?... 2 5 Pijnbehandelingen met medicijnen... 3 Ruggenprik

Nadere informatie

Introductie 2 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 Remifentanil, sterke pijnstiller via het infuus tijdens

Introductie 2 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 Remifentanil, sterke pijnstiller via het infuus tijdens In deze brochure kun je meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe. Een bevalling kan prima verlopen zonder pijnbestrijding. Er kunnen echter verschillende

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling 2 Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle vrouwen

Nadere informatie

Pijnbestrijding na de operatie

Pijnbestrijding na de operatie Pijnbestrijding na de operatie Anesthesie alle aandacht Pijnbestrijding na de operatie U wordt binnenkort geopereerd in het Westfriesgasthuis. Het is belangrijk dat u na de operatie zo min mogelijk last

Nadere informatie

INFOINFO INFOINF. Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie

INFOINFO INFOINF. Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie OINFOINFOINFOIN INFOINFO INFOINF 402631/versie 1 Koningin Julianaplein 58 1502 DV Zaandam Telefoon (075) 650 29 11 www.zaansmedischcentrum.nl afdeling Communicatie HL2457 Anesthesie V 08-10-2004, 11:22:56

Nadere informatie

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken.

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken. Keizersnede Een keizersnede (Sectio Caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke narcose (verdoving), waarbij de baby door een opening die in de onderbuik van de moeder en in de baarmoeder

Nadere informatie

Verdoving met een ruggenprik bij kinderen

Verdoving met een ruggenprik bij kinderen Binnenkort kom je naar het MCL voor een operatie waarbij je een ruggenprik krijgt. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op de operatie. Het is namelijk belangrijk dat je weet wat je moet doen tijdens

Nadere informatie

Als u een ingreep onder anesthesie moet ondergaan

Als u een ingreep onder anesthesie moet ondergaan Als u een ingreep onder anesthesie moet ondergaan Afspraak anesthesioloog Datum: Tijd: Vestiging: Tilburg Waalwijk U wordt in het ziekenhuis opgenomen om een behandeling, onderzoek of operatie te ondergaan

Nadere informatie

Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof) Toepassing... 4

Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof) Toepassing... 4 Contents Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling.... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof)... 2 Toepassing:... 2 Voordelen pethidine:... 2 Nadelen pethidine:... 3 Infuuspompje met remifentanil

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoud 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Hoe kan de pijn worden bestreden? 4. Pijnbehandelingen met medicijnen 5. Wat is een goede medicamenteuze

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel

Nadere informatie

Inleiding In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe.

Inleiding In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe. Inleiding In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe. Een bevalling kan prima verlopen zonder pijnbestrijding. Er kunnen echter

Nadere informatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie

Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie Anesthesie bij een nier of (nier) pancreas transplantatie De zorg voor u rondom de operatie Inleiding U krijgt binnenkort een oproep voor de nier- of (nier)pancreastransplantatie, waarbij het nodig is

Nadere informatie

H Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG)

H Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG) H.291397.0316 Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG) Inleiding De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens

Nadere informatie

Pijnbestrijding. tijdens de bevalling

Pijnbestrijding. tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn, weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Veel vrouwen ervaren

Nadere informatie

Pijn na een operatie

Pijn na een operatie Pijn na een operatie 1. Inleiding Binnenkort wordt U geopereerd in het TweeSteden ziekenhuis op locatie Tilburg. Pijn na een operatie is vrijwel onvermijdelijk. Pijn is een signaal van (mogelijke) weefselbeschadiging,

Nadere informatie

Pijnstilling tijdens de bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling Pijnstilling tijdens de bevalling In deze folder leest u over de mogelijkheden van pijnbehandeling voor en tijdens uw bevalling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hoe ontstaat

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding

anesthesie en pijnbestrijding patiënteninformatie anesthesie en pijnbestrijding volwassenen Binnenkort ondergaat u een operatie. Om dit goed voor te bereiden, bespreekt u op de polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO) de anesthesie

Nadere informatie

Wat u moet weten. over een epidurale verdoving bij de bevalling

Wat u moet weten. over een epidurale verdoving bij de bevalling Wat u moet weten over een epidurale verdoving bij de bevalling Mevrouw In deze brochure vindt u algemene informatie over de epidurale verdoving. Wanneer u deze vorm van pijstilling wenst toe te passen,

Nadere informatie

Anesthesie/Pijnconsulent Postoperatieve epidurale pijnbehandeling

Anesthesie/Pijnconsulent Postoperatieve epidurale pijnbehandeling Anesthesie/Pijnconsulent Postoperatieve epidurale pijnbehandeling 2 Inleiding Na een operatie is het behandelen van pijn een belangrijk aandachtspunt tijdens uw verblijf in ons ziekenhuis. Een goede pijnbehandeling

Nadere informatie

Epidurale verdoving. tijdens de arbeid en de bevalling INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT EN INFORMED CONSENT

Epidurale verdoving. tijdens de arbeid en de bevalling INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT EN INFORMED CONSENT Epidurale verdoving tijdens de arbeid en de bevalling INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT EN INFORMED CONSENT INHOUD 1. INLEIDING...4 2. WAAROM EPIDURALE VERDOVING...5 3. WAT IS EEN EPIDURALE VERDOVING...5

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle

Nadere informatie

Pijnstilling tijdens de bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnstilling tijdens de bevalling rkz.nl De geboorte van een kind is lichamelijk en emotioneel een intensieve en vaak heftige ervaring. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn, weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Veel vrouwen

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Gynaecologie / Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk

Nadere informatie

> Epidurale verdoving bij bevalling Spinale verdoving bij keizersnede

> Epidurale verdoving bij bevalling Spinale verdoving bij keizersnede www.azstlucas.be > bij bevalling Spinale bij keizersnede Dienst Anesthesie en Gynaecologie-Verloskunde AZ Sint-Lucas, GENT Inhoud 2 Wat je moet weten over de epidurale pijnbestrijding bij de bevalling

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING Bijna alle vrouwen ervaren de weeën (contracties van de baarmoeder) die horen bij een bevalling, als pijnlijk. De duur en de ernst

Nadere informatie

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik H.203616.0407 Anesthesie Ruggenprik 2 Inleiding Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. Welke anesthesie voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd,

Nadere informatie

Ruggenprik bij een normale bevalling Epidurale pijnbestrijding

Ruggenprik bij een normale bevalling Epidurale pijnbestrijding Wanneer u in het MCL onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog gaat bevallen kunt u vragen om een ruggenprik voor de pijnbestrijding. De ruggenprik wordt verricht door de anesthesioloog (medisch specialist

Nadere informatie

anesthesie en pijnbestrijding

anesthesie en pijnbestrijding patiënteninformatie anesthesie en pijnbestrijding volwassenen Omdat u binnenkort een operatie ondergaat, komt u eerst een keer naar de Polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO). Hoe bereidt u zich voor

Nadere informatie

Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie. Poli Preoperatieve Screening

Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie. Poli Preoperatieve Screening 00 Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie Poli Preoperatieve Screening U wordt binnenkort geopereerd en uw behandelend specialist heeft u hierover geïnformeerd. Bij de operatie is anesthesie

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patiënten Spinale of intrathecale pijnbestrijding met morfinepomp

Informatiebrochure voor patiënten Spinale of intrathecale pijnbestrijding met morfinepomp Informatiebrochure voor patiënten Spinale of intrathecale pijnbestrijding met morfinepomp Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een continue

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1. Inleiding...5 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling?...5 3. Invloed op de pijn...6 4. Hoe kan de pijn worden bestreden?...7 5. Pijnbehandelingen

Nadere informatie

Informatiebrochure Epidurale verdoving bij bevalling Spinale verdoving bij keizersnede

Informatiebrochure Epidurale verdoving bij bevalling Spinale verdoving bij keizersnede I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Epidurale verdoving bij bevalling Spinale verdoving bij keizersnede IIInhoudsopgave Wat je moet weten over de epidurale pijnbestrijding bij de bevalling

Nadere informatie

Anesthesie informatie

Anesthesie informatie Anesthesie informatie Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. In

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling De geboorte van een kind is lichamelijk en emotioneel een intensieve en vaak heftige ervaring. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in uw lichaam. Aan

Nadere informatie

Pijnstilling via de pijnpomp

Pijnstilling via de pijnpomp Infobrochure Pijnstilling via de pijnpomp Patiënt-gecontroleerde pijnbestrijding Anesthesie - Pijntherapie - Intensieve zorgen Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Inleiding Binnenkort ondergaat

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 19-06-2019 Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder geeft informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Flevoziekenhuis. Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De pijn

Nadere informatie

Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie

Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie Afdeling gynaecologie en verloskunde Ruggenprik bij een bevalling Dat een bevalling gepaard gaat met pijn is een bekend gegeven. Sinds mensenheugenis zoekt

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 28-10-2016 524 Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder geeft informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Flevoziekenhuis. Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling.

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij wat u kan verwachten

Nadere informatie

Pijnstilling via de pijnpomp

Pijnstilling via de pijnpomp Infobrochure Pijnstilling via de pijnpomp Patiënt-gecontroleerde pijnbestrijding Anesthesie - Pijntherapie - Intensieve zorgen Tel: 011 826 227 mensen zorgen voor mensen Inleiding Binnenkort ondergaat

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening 00 Anesthesie bij kinderen Poli Preoperatieve Screening 1 Binnenkort krijgt uw kind een operatie onder anesthesie (verdoving). Hiervoor heeft uw kind een afspraak op de poli Preoperatieve Screening (PPS)

Nadere informatie

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT INHOUD 1. INLEIDING...4 1.1 Voorbereiding 1.2 De dag van de keizersnede 1.3 Op de dienst materniteit-verloskamer 2. DE VERDOVING...5 2.1 Plaatselijke verdoving

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder geeft informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Flevoziekenhuis. Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De pijn is meestal

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Haarlem Zuid Bijna alle vrouwen ervaren de weeën (contracties van de baarmoeder) die horen bij een bevalling, als pijnlijk. Hoe erg de pijn wordt beleeft verschilt

Nadere informatie

Spinale pijnbestrijding. Locatie Amersfoort Lichtenberg

Spinale pijnbestrijding. Locatie Amersfoort Lichtenberg Spinale pijnbestrijding Locatie Amersfoort Lichtenberg 1 Hebt Inleiding u nog vragen? Hebt Onlangs u na heeft het lezen uw pijnarts van deze mogelijkheid brochure nog van vragen, spinale dan pijnbehandeling

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over regionale anesthesie

Veel gestelde vragen en antwoorden over regionale anesthesie Binnenkort komt u naar het MCL om een ingreep te ondergaan waarbij regionale anesthesie nodig is. In deze brochure kunt u lezen over zaken die met uw anesthesie te maken hebben. Heeft u na het lezen van

Nadere informatie

Een ruggenprik bij de bevalling

Een ruggenprik bij de bevalling Een ruggenprik bij de bevalling Inleiding Deze brochure geeft informatie over het gebruik van epidurale pijnstilling (de ruggenprik) bij de bevalling. Na het lezen hiervan kunt u samen met uw behandelende

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Het is voor iedere vrouw verschillend hoe de bevalling ervaren wordt. Bevallen doet pijn, dat is zeker. Maar elke bevalling is anders en de ene

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Preoperatief centrum

Patiënteninformatie. Preoperatief centrum Preoperatief centrum Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie. Deze operatie zal plaatsvinden onder plaatselijke of algehele verdoving (anesthesie). Afspraken over

Nadere informatie

anesthesie d e g a n g v a n z a k e n rondom de verdoving - verschillende soorten anesthesie - voorbereiding - de dag van de operatie - nazorg

anesthesie d e g a n g v a n z a k e n rondom de verdoving - verschillende soorten anesthesie - voorbereiding - de dag van de operatie - nazorg anesthesie d e g a n g v a n z a k e n - verschillende soorten anesthesie - voorbereiding - de dag van de operatie - nazorg rondom de verdoving 2 Inhoud Inleiding 2 De anesthesioloog 2 Preoperatief onderzoek

Nadere informatie

Pijnbehandeling tijdens de bevalling

Pijnbehandeling tijdens de bevalling Pijnbehandeling tijdens de bevalling 1. Inleiding Bevallen doet pijn. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Keizersnede 1 Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede Een keizersnede is een operatie

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens bevalling

Pijnbestrijding tijdens bevalling Pijnbestrijding tijdens bevalling Verloskunde alle aandacht Pijnbestrijding tijdens bevalling Inleiding 3 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3 Invloed op de pijn 4 Hoe kan de pijn worden bestreden?

Nadere informatie

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig:

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig: Keizersnede Inleiding Een keizersnede (sectio ceasarea) is een operatie waarbij de baby via een snede in uw onderbuik en uw baarmoeder geboren wordt. In deze folder kunt u lezen waarom een keizersnede

Nadere informatie

Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie. Poli Preoperatieve Screening Route 35

Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie. Poli Preoperatieve Screening Route 35 00 Narcose (algehele anesthesie) of regionale anesthesie Poli Preoperatieve Screening Route 35 1 Anesthesie U wordt binnenkort geopereerd en uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij

Nadere informatie

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING Gynaecologie/ Verloskunde PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING INLEIDING Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal

Nadere informatie

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel

Nadere informatie

Anesthesie met rugkatheter. Bijlage Anesthesie

Anesthesie met rugkatheter. Bijlage Anesthesie Anesthesie met rugkatheter Bijlage Anesthesie Belangrijk! In de folder 'Anesthesie; algemene informatie' zijn alle zaken beschreven die voor u van belang zijn om te weten over anesthesie. Wij adviseren

Nadere informatie

Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten

Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten Anesthesie voor keizersnede informatie voor patiënten ZNA Middelheim Lindendreef 1 2020 Antwerpen 03 280 31 11 ZNA Sint-Erasmus Luitenant Lippenslaan 2140 Borgerhout 03 270 80 11 ZNA Jan Palfijn Lange

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen

Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen Nijmegen, September 2010 1 Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen.

Nadere informatie

Anesthesie voor kinderen. Informatie voor ouders

Anesthesie voor kinderen. Informatie voor ouders Anesthesie voor kinderen Informatie voor ouders Inhoud Inleiding... 3 Wat is anesthesie?... 3 Vormen van anesthesie... 4 De algehele anesthesie (onder narcose)... 4 De (loco) regionale anesthesie (plaatselijke

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle

Nadere informatie

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening

Anesthesie bij kinderen. Poli Preoperatieve Screening 00 Anesthesie bij kinderen Poli Preoperatieve Screening 1 Binnenkort krijgt uw kind een operatie onder anesthesie (verdoving). Hiervoor heeft uw kind een afspraak op de poli Preoperatieve screening (PPS)

Nadere informatie

keizersnede Materniteit

keizersnede Materniteit keizersnede Materniteit Inhoud Keizersnede of sectio 3 Twee soorten keizersnede 4 Voorbereiding 4 De verdoving 5 De ingreep 6 Na de operatie 8 Mogelijke complicaties 10 Tot slot 11 Nuttige coördinaten

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Epiduroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten tot deze behandeling. Bij een epiduroscopie brengt de

Nadere informatie

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage?

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage? cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte In overleg met uw gynaecoloog krijgt u een cervixcerclage. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Een cerclage is een draad die door de baarmoederhals

Nadere informatie

Anesthesie. Inleiding. De anesthesioloog. Verschillende soorten anesthesie. Welke vorm van de verdoving is voor u geschikt?

Anesthesie. Inleiding. De anesthesioloog. Verschillende soorten anesthesie. Welke vorm van de verdoving is voor u geschikt? Anesthesie Polikliniek Anesthesiologie: Preoperatieve Zorg Telefoon 020 510 8107 Route 05 Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die

Nadere informatie

Pijnloos bevallen met een epidurale verdoving of ruggenprik Dienst anesthesie

Pijnloos bevallen met een epidurale verdoving of ruggenprik Dienst anesthesie Pijnloos bevallen met een epidurale verdoving of ruggenprik Dienst anesthesie Patiënteninformatie Versie 1.0 Lees aandachtig deze informatiefolder. Beste patiënt, in deze brochure vind je informatie over

Nadere informatie

Pijnbehandeling tijdens de bevalling

Pijnbehandeling tijdens de bevalling Pijnbehandeling tijdens de bevalling 1 Inleiding 2 Waarom geen pijnbehandeling bij iedere bevalling? 3 Remifentanil 4 Epidurale pijnbehandeling (ruggenprik) Wat is epidurale pijnbehandeling? Hoe verloopt

Nadere informatie

Wat u moet weten bij Epidurale. patiënteninformatie

Wat u moet weten bij Epidurale. patiënteninformatie Wat u moet weten bij Epidurale patiënteninformatie Pijnloos bevallen De doeltreffendste methode van pijnstilling tijdens de arbeid en de bevalling is de epidurale of peridurale analgesie of pijnstilling

Nadere informatie

ANESTHESIEBROCHURE. - Patiëntinformatie -

ANESTHESIEBROCHURE. - Patiëntinformatie - ANESTHESIEBROCHURE - Patiëntinformatie - 1 1. Wat is anesthesie? Anesthesie is de verzamelnaam van alle soorten verdoving voor operaties en wordt ook wel narcose genoemd. Het betekent gevoelloosheid. In

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde mca.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3 Invloed op de pijn 4 Hoe kan de pijn worden bestreden? 4 Pijnbehandelingen met

Nadere informatie

ANESTHESIEBROCHURE MATERNITEIT EPIDURALE VERDOVING BIJ ARBEID EN BEVALLING / KEIZERSNEDE GECOMBINEERDE EPIDURALE SPINALE VERDOVING BIJ KEIZERSNEDE

ANESTHESIEBROCHURE MATERNITEIT EPIDURALE VERDOVING BIJ ARBEID EN BEVALLING / KEIZERSNEDE GECOMBINEERDE EPIDURALE SPINALE VERDOVING BIJ KEIZERSNEDE ANESTHESIEBROCHURE MATERNITEIT EPIDURALE VERDOVING BIJ ARBEID EN BEVALLING / KEIZERSNEDE GECOMBINEERDE EPIDURALE SPINALE VERDOVING BIJ KEIZERSNEDE 1 1. Inleiding Na overleg met uw gynaecoloog / vroedvrouw

Nadere informatie

H Port-a-Cath

H Port-a-Cath H.334274.0218 Port-a-Cath Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het plaatsen van een implanteerbare centraal veneuze katheter. Ook wel volledig implanteerbaar toedieningsysteem,

Nadere informatie

Welkom op afdeling. Nuttige telefoonnummers

Welkom op afdeling. Nuttige telefoonnummers Nuttige telefoonnummers Hoofdverpleegkundige Cindy Bronckaars 016/ 209 104 Verpleegkundigen 016/ 209 357 Afdelingshostessen 016/ 209 106 Sociaal assistent Hilde Maes 016/ 209 648 U kunt steeds een contact

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij de bevalling

Pijnbestrijding bij de bevalling Pijnbestrijding bij de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie

Anesthesiologie en pijnbestrijding. Informatiefolder anesthesie

Anesthesiologie en pijnbestrijding. Informatiefolder anesthesie Anesthesiologie en pijnbestrijding Informatiefolder anesthesie 1 Waarom deze folder? Binnenkort ondergaat u (of degene voor wie u zorgt) een operatie in het Scheper Ziekenhuis. Hiervoor is anesthesie nodig.

Nadere informatie

Pijn tijdens de bevalling

Pijn tijdens de bevalling Pijn tijdens de bevalling De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in het lichaam. Aan het

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Tijdens de bevalling zijn er verschillende vormen van pijnbestrijding mogelijk. In deze folder worden de vormen van pijnstilling besproken die worden gebruikt wanneer

Nadere informatie

Epidurale verdoving bij bevalling en spinale verdoving bij keizersnede. met toestemmingsformulier

Epidurale verdoving bij bevalling en spinale verdoving bij keizersnede. met toestemmingsformulier Epidurale verdoving bij bevalling en spinale verdoving bij keizersnede met toestemmingsformulier imelda omringt u met zorg Inhoud 2 Voorwoord 3 Epidurale pijnbestrijding bij bevalling Wat is een epidurale

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij de bevalling

Pijnbestrijding bij de bevalling Pijnbestrijding bij de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie