Inleiding: En als slot vertel ik mijn eigen verhaal, ervaring en mijn gedachten nu ik dit onderzoek gedaan heb.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding: En als slot vertel ik mijn eigen verhaal, ervaring en mijn gedachten nu ik dit onderzoek gedaan heb."

Transcriptie

1 Inleiding: Dyslexie. Een woord dat vele mensen al kennen. Maar weten ze ook de betekenis erachter? Snappen deze mensen ook wat die wereld eigenlijk inhoudt? Wat het met je doet? Nee, veel mensen zullen dit niet snappen. Nog niet. Dit is een van de redenen waarom ik mijn onderzoek over dyslexie doe: om te kijken of het echt zo anders is. Maar ook om meer van mezelf en van anderen te kunnen begrijpen. Daarom luidt mijn onderzoeksvraag ook: Wat betekent het om dyslectisch te zijn?. Om dit goed te kunnen onderzoeken heb ik eerst artikelen gezocht waar de beschrijving van dyslexie in stond. Deze artikelen heb ik helemaal achter in dit werkstuk gezet zodat u hier ook nog in kan lezen als u het interessant vindt. Daarna ben ik gaan kijken naar subvragen die ik voor mijzelf kon beantwoorden: hoe werd dyslexie vroeger gezien? Waar ligt het begin van dyslexie? Wat zijn de algemene symptomen van dyslexie? Wat zeggen de dyslecten om mij heen? Daarbij heb ik een interview gedaan met de dyslexie begeleidster van mijn school Mariët Roeleveld. In dit interview vertelt zij het een en ander over de dyslectici op onze school. En als slot vertel ik mijn eigen verhaal, ervaring en mijn gedachten nu ik dit onderzoek gedaan heb.

2 Inhoud: Subvragen: Hoe werd dyslexie vroeger gezien? Waar ligt het begin van dyslexie? Wat zijn algemene symptomen? Wat zeggen de dyslectici om mij heen? Interview met Mariët Roeleveld: Mijn verhaal Hoofdvraag en afsluiting. Bronnen en artikelen.

3 Hoe werd Dyslexie vroeger gezien? Langzame lezer, woordblindheid, hersenbeschadiging. Dit zijn kreten die veel werden gebruikt om dyslexie te beschrijven. Vanaf 1676 werd dyslexie ontdekt. Men dacht dat dit veroorzaakt werd door afasie*, omdat sommige van de afasiepatiënten had hun spreek en leesvermogen verloren. In 1872 gebruikte R.Berlin de term dyslexie voor het eerst. Hij onderzocht patiënten die hun (volgens hem) leesvermogen door een hersenbeschadiging hadden verloren. In 1877 gebruikte dr. A Kussmaul de term woordblindheid. In 1887 definieerde Charcot alexia als het totale leesvermogen verlies. In 1890 beschreef bateman alexia en dyslexia als een vorm van verbaal geheugen verlies van de grafische vorm van symbolen. Honderd jaar geleden werd ontwikkelingdyslexie* voor het eerst beschreven en werd gelinkt aan oogheelkundige of neurologische afwijkingen. De Amerikaanse neuroloog Samuel Torrey Orton begon verbanden te zien tussen dyslexie en linkshandigheid, spel en leesfouten en dat er veel spel leesfouten in de hele families voorkwam. er word vroeger ook al veel onderzoek gedaan naar dyslexie en men ging van theorie naar theorie. Eerst dacht met dat het door een ziekte kwam, daarna was het een afwijking en ga zo maar door. Ik heb deze informatie gehaald uit artikel 1. Hierin staat ook nog meer informatie over de geschiedenis van dyslexie. *afasie: dit is een taalstoornis waarbij de persoon zijn vermogen tot uitdrukking van woorden en taalgebruik verliest. *ontwikkelingsdyslexie: dyslexie die zich al bij de ontwikkeling ontwikkeld. * Einstein was ook dyslectisch.

4 Waar ligt het begin van Dyslexie? Dyslexie begint in de baarmoeder. Bij de ontwikkeling van de hersenen gaat er iets mis waardoor de linker hersenhelft zich langzamer ontwikkelt dan de rechter hersenhelft. Hierdoor gaat de informatieverwerking niet snel genoeg: de linkerhersenhelft is kleiner dan de rechterhersenhelft door de langzamere ontwikkeling. Hierdoor moet de linker hersenhelft harder werken dan de rechter: De linker hersenhelft geeft de informatie door naar de rechter hersenhelft. Als de informatie bij de rechterhersenhelft komt word het omgezet naar herkenning en beeld waardoor je het woord herkent. Doordat deze informatie bij dyslectische moeizamer gaat duurt het langer voordat de hersenen de woorden herkennen. Ook gaat er soms informatie verloren of veranderd deze door de moeizaamheid. Door dat de informatie verwerking zo moeizaam gaat, is het heel vermoeiend om te lezen. Maar niet elke dyslexie is het zelfde. Doordat dyslexie al in de baarmoeder ontwikkeld wordt zijn er vele onderzoeken gedaan met baby s om te onderzoeken of de dyslexie dan al te traceren is. En ja. Bij peuters is al te merken/zien of ze dyslectisch zijn. Hier meer over in artikelen 5 en 6.

5 Wat zijn algemene symptomen van dyslexie? In artiekel 7 zijn vele symptomen genoemd. Ik heb er een paar uitgevist: Als baby en peuter: Dyslexie is erfelijk: als 1 ouder dyslexie heeft is de kans 40 tot 50% kans dat het kind dyslectisch is. Als beide ouders dyslectisch zijn dan is er 80% kans dat het kind dyslectisch is. En als er ergens in de familie een dyslectische zit is de kans klein. Dyslectische kinderen zijn laat met kruipen en lopen en soms slaan ze de kruipfase over. De kinderen beginnen later met praten dan leeftijdsgenoten. De kinderen vinden knutselen over het algemeen leuk maar kunnen niet makkelijk rechtknippen of teken. het begin van de basisschool: Moeite met leren schrijven. De kinderen zijn goed in spiegelschrift: Problemen met schrijven vanaf groep 3: Slechte beheersing van het alfabet. Ondanks veel oefening toch slechte score bij dictees. Omdraaien van klanken: d en b, p en q. Spellingfouten maken (ook tijden het overschrijven). Problemen met lezen: Snel moe en hoofdpijn na het lezen. Weinig concentratie bij het lezen en dezelfde tekst steeds opnieuw lezen. Letters dansen en wiebelen. Voorlezen gaat hakkelend en stotterend. Na het lezen geen idee hebben van wat je gelezen hebt. Door elkaar halen van woorden: dorp en drop. Moeite met tafels leren. Middelbare school: Extra veel tijd kwijt zijn aan huiswerk. Grote problemen met talen: Nederlands is een raadsel dus andere talen erbij is erg verwarrend. Boekverslagen zijn verschrikkelijk: allen het boek lezen is al verschrikkelijk en daarna ook nog weten wat je gelezen hebt. Liever met je handen willen werken dan met je hoofd. Volwassenen: Eigen handschrift niet kunnen lezen. Moeite met herkennen van verkeersborden. Slecht ruimtelijk inzicht. Andere symptomen: Links en rechts niet uit elkaar kunnen houden. Moeite met analoge klok leren kijken (met wijzers) Onhandig met sport: slecht evenwicht en bang voor de bal.

6 Wat zeggen de dyslectische om mij heen? Ik heb 10 leerlingen gesproken die ook dyslectisch zijn. Ik noem geen namen en ik hou het globaal zodat men niet erachter kan komen wie deze mensen. Ik heb ze een paar vragen gevraagd gesteld: Op de vraag of waar ze precies last van hebben gaven ze allemaal een ander antwoord. De een had meer last van slecht lezen en de andere maakte veel spellingsfoute. Sommige hadden last van beide zoals ik. Zo kunnen we zien dat inderdaad niet elke dyslexie hetzelfde is. Op de vraag of zij vroeger ook veel gepest zijn omdat de leerlingen dachten dat ze gewoon dom waren, leek dat er maar 2 van de tien niet gepest was op school. Op de vraag of zij veel gebruik maakte van de tegemoetkoming van de school antwoord ze vaak verschillend: dit komt door dat ze allemaal verschillende dyslectische symptomen en doordat de een het ene fijn vind en de ander dat juist niet fijn vind. Ik vind Audio* heel erg fijn maar een ander vind dit niet fijn omdat zij sneller en beter lezen dan ik. Ik vroeg ze ook wat ze van de tegemoetkoming van de school vonden: De meeste waren erg tevreden met de hulp die ze kregen. Soms vonden ze wel dat ze erg zelf achteraan moesten gaan, maar toen ik ze vertelde dat de rede daartoe was dat ze daardoor zelfzorg leerde, om te gebruiken op andere studies begrepen ze dit wel. Op de vraag of zij ook liever met de handen werkte werd er met volle 100% ja geantwoord: met de handen werken is makkelijker en er kunnen bij kunst bijvoorbeeld in de praktijk geen spelfouten gemaakt worden dus dat is ook er fijn. Ik heb ze ook gevraagd of ze thuis na konden vragen of zij laat of gemiddeld begonnen met lopen en of ze gekropen hadden: 8 van de leerlingen waren laat begonnen met lopen en 2 waren redelijk gemiddeld. (gemiddeld is rond de 14/15 maanden). En ook 7 hadden er niet gekropen. Dit kleine onderzoek bevestigd mijn subvragen. Het volgende onderwerp is mijn verhaal. *audio: de toets word ingesproken en zo kan de leerling deze beluisteren zodat hij/zij niet zelf hoeft te lezen.

7 Interview met Mariët Roeleveld: Ik wou graag uitzoeken hoe het precies ging op school met de regeling van dyslectici zodat ik ook mijn mede leerlingen daarmee kon helpen. Hierbij de volgende vragen: 1. hoeveel kinderen zitten er op deze school met een dyslexie pas en hoeveel kinderen hebben er dyslexie? - in totaal zijn er 241 leerlingen met een dyslexie pas en deze leerlingen hebben ook allemaal een officiële dyslexie verklaring. 2. het gemiddelde aantal dyslectische leerlingen is 5 per 100 leerlingen. Bij onze school is dat ongeveer 25 op 100 leerlingen. Waarom denkt u dat er zo veel meer dyslectische leerlingen op onze school zitten? - de leerlingen worden voornamelijk aangetrokken door de creatieve vakken op onze school. Maar ook omdat we erg veel hulp aanbieden. Als een ouder aan mij vraagt: mijn kind is dyslectisch wat gaat u daarmee doen? dan draai ik me naar het kind en vraag: wat heb jij nodig?. Wij richten ons echt op wat het kind nodig heeft. Ze komen ook 1 keer per jaar bij mij voor een klein gesprek. Dat lijkt weinig maar sommige leerlingen hebben dat ook maar nodig. De leerlingen die vaker willen afspreken zijn van harte welkom maar ze moeten wel naar mij toe komen. Zo leren we de leerlingen zelfzorg aan. 3. hoe word er bekeken of er een dyslectische leerling in een klas zit en wat als deze leerling geen verklaring heeft? - vooral in de eerste klassen nemen we dictees en leestoetsen af in de klassen. Springt er iemand uit met spellingfouten dan gaan we wat meer kijken naar deze leerlingen: kijken wat er gezegd word door de basisschool, een gesprek met de leerlingen. Wanneer wij denken dat het om dyslexie draait dan laten we de leerling een test doen die we opsturen naar een psycholoog van het Compaz. Dit is een instelling waar de test bekeken word en als het uitdraait op dyslexie dan kan er ook meteen een officieel dyslexie verklaring geschreven worden die de leerling dan kan gebruiken. 4. wat kan jij voor deze leerlingen betekenen? - ik ben er altijd voor de leerlingen als ze iemand nodig hebben om mee te praten. Ook zorg ik voor extra hulp middelen voor die gene die dat fijn vinden: ik spreek toetsen in, zorg dat de toetsen vergroot worden en zorg dat er rekening gehouden word met de extra tijd voor de leerlingen. Ook kunnen leerlingen naar mij toe komen als ze het niet eens zijn met hoe een leraar iets aan pakt, bijvoorbeeld als er toch geen extra tijd word gegeven. Ook leraren kunnen naar mij toe komen als ze vragen hebben.

8 Mijn verhaal: Mijn verhaal begint officieel in de baarmoeder maar eerlijk gezegd herinner ik me daar niet zo veel van dus ik begin mijn verhaal bij beelden en verhalen van mij en mijn ouder. Toen ik klein was, ongeveer 1 jaar oud, ging ik niet kruipen. Hoe kwam ik dan vooruit? Nou ik zat op mijn billen en schoof mezelf vooruit met mijn benen. Niet erg praktisch maar ik kwam vooruit. Toen ik 1 jaar en 5 maanden zou het normaal zijn als ik zou beginnen met lopen. Maar dit gebeurde pas toen ik 22 maanden was. Ik was toen bijna 2 en dat was erg laat. Deze tijdlijn en details heb ik van mijn video van toen ik klein was, en van de verhalen van mijn ouders. Ik kan me niet goed meer herinneren wanneer ik ben begonnen met lezen maar ik herinner me wel de schrijfschriften en de dictees. In de schrijfschriften leerde je de letters een voor een schrijven met kleine opdrachten. Dit vond ik niet leuk om te doen. De dictees gingen ook niet erg lekker. In groep 4 ging ik op teken dansen. Dit vond ik erg leuk omdat we mochten tekenen en dansen. Maar nu ben ik erachter dat het alleen met dyslectische kinderen was en dat het bedoeld was voor de ontwikkeling tussen linker en rechter hersenhelft. We moesten bijvoorbeeld lemniskaten maken: dit is een 8 maar dan op mijn kant. Doordat je bij de beide bochten de andere kant op gaat gebruik je beide hersenhelften veel. Dit vond ik ook erg moeilijk om te doen. Vanaf groep 4 kreeg ik (na veel aandringen van mijn ouders) bijles op school. Ik vond ik niet zo erg. Ik leerde er klanken beter herkennen en spellen. Vanaf groep 6 ging ik voor het eerst naar Braams. Dit is een begeleiding instituut waar ik bijles ging krijgen. Elke week op donderdag naar Deventer om een uur te spellen, te lezen, en te leren. Maar dat was niet het enige: ik moest elke dat een halfuur tot drie kwartier spellen en zinnen schrijven. En elk woord dat ik fout schreef moet ik 5 keer overschrijven. En ik moest een tot 3 bladzijdes lezen uit een boek. Maar wel die 3 bladzijdes een week lang steeds op nieuw. Dit vond ik echt niet leuk om te doen. Het enige wat wel wat leuk was waren de gedichten die ik moest leren. Na mijn verhaal staan wat gedichten en stof van Braams. Tot en met groep 8 heb ik bij braams gezeten, heb ik thuis geoefend en heb ik op school bij les gehad. Daarna werd het allemaal gelukkig wat rustiger.

9 Toen ik op de Berkel kwam hoefde ik geen bijles meer te volgen. Ik moest alleen voor mezelf nog uitzoeken wat ik fijn vond aan hulp, hoe ik deze kon krijgen en wat ik er verder mee wou. Maar gelukkig werd ik daar erg goed mee geholpen in het begin. De hulp die ik kreeg bij toetsen heeft mij erg veel geholpen. Ik kreeg de toets uitvergroot of mocht de toetsen mondeling doen. Een toets mondeling doen was altijd heel fijn maar later bleek dat ik mijn centraal examen natuurlijk niet mondeling kan doen. Daardoor had ik eigenlijk wel weer een soort achterstand opgebouwd die net zo handig was maar goed. Later kreeg er ook audio bij en zo wie zo ook altijd extra tijd. En dan zijn we aangekomen op het hier en nu. Hoe ik nu tegenover mijn dyslexie sta? Eerlijk gezegd wel wat, maar niet heel anders. Doordat ik dit onderzoek heb gedaan ben ik er wel meer achter gekomen dat dyslexie op veel meer gebieden een rol kan hebben: zoals bij een slecht evenwicht. Ik heb mezelf nu toch weer wat beter leren kennen en dat voelt goed. Tenslotte is het thema van onze school: worden wie je bent. 26 maanden en lopen Ging redelijk.

10 De Hoofdvraag: wat betekent het om dyslectisch te zijn?. Na dit onderzoek is het voor mij duidelijk: het ligt anders dan vele mensen weten en blijkbaar is het toch anders dan niet dyslexie wat eigenlijk ook wel vanzelfsprekend is: Het heeft lang geduurd tot men dyslexie ontdekte en ging onderzoeken. Er zijn verschillende theorieën bedacht om dit verschijnsel te bestrijden en men is daar nog steeds mee bezig. Maar men is al wel zo ver dat we weten dat het in de baarmoeder al ontstaat en dat het niet gewoon dom zijn is maar een echte moeilijkheid is om te lezen. Ook zijn we er achter dat niet alle dyslexie hetzelfde is maar dat wel veel dyslecten de zelfde symptomen hebben vanaf hun geboorte. Ook door de verhalen van mijn mede leerlingen heb ik zelf bevestiging gekregen dat inderdaad iedere dyslexie anders is en toen ik dat uitlegde aan een niet dyslectische persoon kon hij zich haast niet inbeelden hoe het kon zijn. Dus ja; een wereld van dyslexie is anders en moeilijk. Maar helaas zal ik nooit weten hoe het is om niet dyslectisch te zijn en een ander zal nooit weten hoe het is om wel dyslectisch te zijn. Maar ik hoop met de verhalen en dit werkstuk dat het toch wat duidelijker is geworden. Als laatste is er een ding dat ik niet genoemd heb: De positieve kanten van dyslexie: dyslectici zijn meestal geweldige beelddenkers. Als dyslectici eenmaal informatie opgeslagen hebben onthouden ze het langer en beter (ook al komt de informatie er traag en moeizaam in, we vergeten het ook minder snel) Dyslectici zijn creatieve denkers en zij kunnen goud met hun handen maken.

11 Bronnen: Subvragen: Hoe werd dyslexie vroeger gezien? Informatie uit artikel 1 bron 1. Waar licht het begin van dyslexie? Informatie uit artikel 5 en 6 bron 5 en 6. Wat zijn algemene symptomen van dyslexie? Informatie uit artikel 7 bron 7. Wat zeggen de dyslectische om mij heen? Informatie 10 verschillende leerlingen. Hoofdvraag: Mijn artikelen, de mensen met wie ik sprak en mijn ervaring. Interview: Mariet Roeleveld. Mijn verhaal: Coriene van der Meer.

Waar dyslexie precies vandaan komt, kun je bij de oorzaak van dyslexie lezen.

Waar dyslexie precies vandaan komt, kun je bij de oorzaak van dyslexie lezen. Wat is dyslexie? Dat zoeken we op! Van Dale zegt het volgende: Of dyslexie hetzelfde is als woordblindheid, valt te betwisten (zie kopje dyslexie of woordblind? ), maar moeite met lezen, schrijven en spellen

Nadere informatie

Dyslexie. Een grote tegenvaller. Een vervelend probleem

Dyslexie. Een grote tegenvaller. Een vervelend probleem Dyslexie Een grote tegenvaller Als iemand dyslexie heeft heet dat een dyslecticus. Het meervoud van een dyslecticus is dyslectici. Dyslexie is een woord uit de Griekse taal, het betekent `slecht lezen`.

Nadere informatie

Als je op de school in Heeten dyslexie hebt kun je kiezen voor begeleiding door Obalo.

Als je op de school in Heeten dyslexie hebt kun je kiezen voor begeleiding door Obalo. Meike Gerritsen groep 6a Ik koos het onderwerp dyslexie om dat ik dyslexie heb. Twee jaar geleden heb ik een onderzoek gedaan en daar kwam uit dat ik dyslectisch ben. Nu lees ik er meer over zodat ik ook

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoud : 1. Wat is dyslexie 2. Onderzoek 3. Hulp middelen 4. Logopedie 5. Mijn dyslexie 6. Nawoord

Voorwoord. Inhoud : 1. Wat is dyslexie 2. Onderzoek 3. Hulp middelen 4. Logopedie 5. Mijn dyslexie 6. Nawoord Voorwoord Ik hou mijn spreekbeurt over Dyslexie. Zelf heb ik ook dyslexie. Ik hoop dat jullie mij beter begrijpen wat dyslexie is en wat het betekent om dyslexie te hebben. Ook waarom ik een laptop en

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Wat is een dyslecticus? Dyslexie zal altijd wel hebben bestaan. Een oogafwijking?

Wat is een dyslecticus? Dyslexie zal altijd wel hebben bestaan. Een oogafwijking? Wat is een dyslecticus? Dat is iemand met dyslexie. Dyslexie is een woord uit het Grieks dat slecht lezen betekent. Dyslectici, dat is het meervoud van dyslecticus, hebben niet alleen moeite met lezen,

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen 11 1Help: faalangst! Karel heeft moeite met leren. Dat zal wel faalangst zijn! zegt iemand. Een gemakkelijk excuus, want Karel is wel erg snel klaar met zijn huiswerk. Ellen, die ook moeite heeft met leren,

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 18. Het 10-minutengesprek. Wat leert u in deze les? Vergelijkingen maken. Zeggen hoe vaak iets gebeurt. Verkleinwoordjes. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Een verhaal van Femke

Een verhaal van Femke Wordt u geprikkeld door deze afbeelding en wilt u graag te weten komen wat er achter schuilt? Lees dan... Een verhaal van Femke Ik ben Jasmien en vertel u een verhaal. Het is geen verhaal over, maar een

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Afasie Informatie voor familieleden. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Afasie Informatie voor familieleden. Ziekenhuis Gelderse Vallei Afasie Informatie voor familieleden Ziekenhuis Gelderse Vallei Een van uw naasten is in de afgelopen periode opgenomen in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Er is door de logopedist een afasie geconstateerd.

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

leerlingen sociale veiligheid

leerlingen sociale veiligheid Verslag vragenlijst voor leerlingen over sociale veiligheid juni 2011 OBS De Rolpaal Samenvatting Eens in de 2 jaar wordt er een vragenlijst afgenomen over de sociale veiligheid op school. Dit is in 2009

Nadere informatie

Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven)

Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven) Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven) Naam leerling: Klas:.. Wat is het? DYSORTHOGRAFIE Moeizame automatisatie aan de klank-tekenkoppeling.

Nadere informatie

van delen tot het geheel. Hij kan bijvoorbeeld zijn kleding binnenstebuiten aantrekken, of zijn kopje naast de tafel zetten.

van delen tot het geheel. Hij kan bijvoorbeeld zijn kleding binnenstebuiten aantrekken, of zijn kopje naast de tafel zetten. Afasie Als iemand een beroerte krijgt gebeurt dat bijna altijd plotseling. De schok is groot. Men heeft zich niet kunnen voorbereiden en men weet niet wat hen overkomt. Het dagelijkse leven wordt verstoord.

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

!!!!!!!WERKMAP!VAN:!!!! Huiswerk)Bikkels)) versie)2015)

!!!!!!!WERKMAP!VAN:!!!! Huiswerk)Bikkels)) versie)2015) WERKMAPVAN: HuiswerkBikkels versie2015 Inhoudsopgave Inleiding 7 Deel 1 Motivatie concentratie 9 1.Ikhebhiergeenzinin 9 2.Goedvoorlater 13 3.Hierdoeikhetvoor 17 4.Dealtjessluiten 21 5.Voorwathoortwat 24

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Wanneer je teveel over iets nadenkt, loop je de kans dat je fouten gaat maken.

Wanneer je teveel over iets nadenkt, loop je de kans dat je fouten gaat maken. Wij gaan er gemakshalve vanuit dat leren bij iedereen hetzelfde gaat. Dat is niet waar. Scholen bieden over het algemeen de informatie auditief-linguïstisch aan (op het gehoor en talig). Informatie wordt

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Spreekbeurt hoogbegaafdheid.

Spreekbeurt hoogbegaafdheid. Spreekbeurt hoogbegaafdheid. Wat is hoogbegaafdheid eigenlijk? Hoogbegaafdheid is eigenlijk dat je slimmer geboren bent dan andere kinderen. Dat kan je meten met een IQ test. IQ is de afkorting van intelligentiequotiënt.

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: pesten

gedragsregel in verhaal: pesten gedragsregel in verhaal: pesten Hallo zwemmers! Zoals jullie weten, is Miep Muis van zwemclub de Spatters nog niet zolang geleden gestopt met zwemmen. Haar trainer heeft mij verteld dat ze niet meer wilde

Nadere informatie

Richtlijnen Dyslexie. Voor

Richtlijnen Dyslexie. Voor Richtlijnen Dyslexie Voor De Divi Divi School Prinsenlaan 3 September 2018 INHOUDSOPGAVE Dyslexie blz. 02 Kenmerken van dyslexie blz. 03 Kwaliteiten en talenten blz. 03 Aanpassingen blz. 04 Normering blz.

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Waar gaat dit boek over? Verschillende beelddenkers. Dit boek gaat over kinderen die in beelden denken.

Waar gaat dit boek over? Verschillende beelddenkers. Dit boek gaat over kinderen die in beelden denken. Verschillende beelddenkers Twee vriendinnen: Fátima en Jolijn. Allebei denken ze in beelden, maar allebei op hun eigen manier. Fátima is een kei in dansen. Ze heeft een goed ritmegevoel en kan een dans

Nadere informatie

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID Instructies voor de examinator Afname-instructies DEEL C: Mondeling gedeelte Voorbeeldexamen 3 Inhoudsopgave Het boekje bevat de volgende onderdelen: ~

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

LEERPROBLEMEN KIND/JONGERE

LEERPROBLEMEN KIND/JONGERE Training - Begeleiding - Coaching LEERPROBLEMEN KIND/JONGERE TIJDELIJKE ONDERSTEUNING BIJ SCHOOLVAKKEN MATRIXCOACHING BIJ LEER- EN EMOTIONELE PROBLEMEN HERKENT U DIT? Heeft uw kind moeite met een of meerdere

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher)

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Roland Schimmelpfennig De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Vertaling Tom Kleijn Personen FRANK, midden veertig CLAUDIA, zijn vrouw ROMY VOGTLÄNDER ANDI, zoon van Frank en Claudia TINA, Andi's vriendin

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Bevriend met Bram of met een autist

Bevriend met Bram of met een autist Bevriend met Bram of met een autist Eerste druk, januari 2010 2010 Nanno Ymus isbn: 978-90-484-0990-7 nur: 283 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl De namen, plaatsen en gebeurtenissen

Nadere informatie

begaafdheid Survivalgids Tessa Kieboom Danielle Verheye in samenwerking met Luc Descamps

begaafdheid Survivalgids Tessa Kieboom Danielle Verheye in samenwerking met Luc Descamps DE Hoog - begaafdheid Survivalgids Tessa Kieboom Danielle Verheye in samenwerking met Luc Descamps De hoogbegaafdheid survivalgids INHOUD Voorwoord......................................................

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer

Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Titel van deze les: Tristan Logeer à la Flip de Beer Uitdaging: alle Denkwolk onderwerp: alle Vakgebied(en): pshycho educatie en SEO Doelgroep (OB/MB/BB): OB/MB Maker: Katy Lips, Janieke van den Brink

Nadere informatie

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Inleiding Mensen, studenten dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Als je dat weet, begrijp je beter waarom een student iets aanpakt,

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers 1. Bepaal uw standpunt. Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips: Kies als ouders samen regels voor het gezin. Bepaal als ouders vooraf

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten.

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten. Lieve ouder, Langs de één of andere weg ben je in het bezit gekomen van dit boekje, omdat je je kindje verloor door abortus en je het daar moeilijk mee hebt. Dit boekje is een soort dagboek, een leidraad

Nadere informatie