SMART HOMES. Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen. Op weg naar slimme, duurzame en toegankelijke ICT toepassingen en diensten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SMART HOMES. Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen. Op weg naar slimme, duurzame en toegankelijke ICT toepassingen en diensten."

Transcriptie

1 SMART HOMES Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen Op weg naar slimme, duurzame en toegankelijke ICT toepassingen en diensten.

2 SMA Werelden verbinden

3 RT HOMES Smart Homes is het kenniscentrum in Nederland op het gebied van slim wonen, ehealth, Ambient Assisted Living (AAL), woningautomatisering en energiemanagement. Sinds 1998 werkt Smart Homes als onafhankelijke intermediair in de complexe markt van technologie voor een betere kwaliteit van leven. Onze focus ligt op het overbruggen van de kloof tussen de wereld van technische ontwikkelingen en die van eindgebruikers en dienstverleners. Het multidisciplinaire team van Smart Homes beschikt over diepgaande kennis op het gebied van ICT, electrotechnologie, informatica, energiemanagement, mens-techniek-interactie, gerontologie, cognitieve psychologie/ergonomie, industrieel ontwerpen, communicatie, marketing en exploitatie. We zijn een actieve partner in regionale, nationale en internationale onderzoeks- en pilotprojecten. Aanvullend daarop heeft Smart Homes een uitgebreid netwerk van partners met verschillende achtergronden, zoals leveranciers, dienstverleners, onderwijsinstellingen, woningbouwcorporaties, installateurs en zorgverleners. De Slimste Woning van Nederland is de unieke demonstratiewoning van Smart Homes die wordt ingezet om de mogelijkheden van domotica en ICT te laten beleven, en om de nieuwste innovaties op het gebied van domotica te evalueren. Smart Homes biedt dienstverlening aan in de volgende zeven aandachtsgebieden: 1. Gebruikersonderzoek 2. Technische ontwikkelingen 3. Stimuleren van de markt 4. Praktische richtlijnen 5. Vormgeven aan onderwijs 6. Delen van ervaringen 7. Projectbegeleiding

4 Gebruikersonderzoek De kracht van de eindgebruiker Smart Homes is expert in het uitvoeren van innovatief gebruikersonderzoek. We richten ons op het verzamelen van eisen en wensen van gebruikers via innovatieve methodieken die een gelijkwaardige en creatieve interactie tussen gebruikers en experts mogelijk maken. In iedere fase van het ontwerpproces combineren we de expertise van de verschillende betrokkenen, omdat we ervan overtuigd zijn dat creativiteit niet alleen van experts hoeft te komen. Gebruikers kunnen experts inspireren door uitleg te geven over oplossingen die ze zelf bedacht hebben. Bovendien is elke gebruiker expert van zijn eigen leven. Bij het creëren van intelligente omgevingen moeten alle stakeholders samenwerken, elk met hun eigen rol, mening en voorkeuren. Wij gaan graag samen met u de uitdaging aan om concepten te ontwikkelen die niet alleen realiseerbaar en betrouwbaar zijn, maar die tevens ondersteund en geaccepteerd worden door alle betrokken stakeholders. Het aanbrengen van technologie in de woonomgeving is niet gericht op het louter automatiseren van de taken die voorheen door de bewoner zelf werden uitgevoerd. Het doel is juist diensten aan te bieden die bewoners in staat stellen om zelf aan hun sociale, rationele en emotionele behoeften te voldoen. In onze filosofie worden producten en diensten ontworpen die personen in het dagelijks leven ondersteunen, die intuïtief te gebruiken zijn en die aangepast kunnen worden aan de gebruiker en aan de context. Met de opkomst van het concept Ambient Intelligence verdwijnt technologie naar de achtergrond en wordt de gebruiker in het middelpunt geplaatst. Technologie mag dan onzichtbaar zijn, de impact op het leven van bewoners kan enorm zijn. Om de inzet van technologie in de woonomgeving en de mogelijke gevolgen hiervan - in kaart te brengen heeft Smart Homes een model ontwikkeld dat wordt toegepast om de consequenties van technologie op te nemen in het iteratieve ontwerpproces.

5 Technische ontwikkelingen Alles draait om de integratie Integratie, interoperabiliteit, modulariteit en betrouwbaarheid zijn belangrijke criteria voor een succesvolle implementatie van technologische oplossingen. De toegevoegde waarde van een woningnetwerk is niet afhankelijk van één enkel systeem, maar van de wijze waarop verschillende systemen met elkaar verbonden zijn en elkaar aanvullen. Via zo n geïntegreerd netwerk kunnen diensten aangeboden worden op verschillende terreinen, zoals comfort, veiligheid, games & entertainment, energiemanagement en zorg & welzijn. Smart Homes gelooft in open platformen die het mogelijk maken dat externe partijen diensten ontwikkelen voor het platform waardoor het dienstenaanbod richting de klant vergroot kan worden. Idealiter zijn deze diensten niet gebonden aan een platform en kunnen ze met een persoon meereizen. Een dienst wordt bijvoorbeeld thuis op de TV weergegeven en in de trein op een mobiele telefoon. Ondersteunende diensten kunnen op deze manier zowel in de woning als daarbuiten gebruikt worden. Op dit moment doen we onderzoek naar de toegevoegde waarde van een robotmaatje in een intelligente woning. Deze unieke combinatie maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van een intelligente omgeving die op de achtergrond blijft en de kracht van een tastbare proactieve robot die op de voorgrond treedt. Ook worden innovatieve technieken ontwikkeld die personen verleiden om energie te besparen. Een virtuele coach geeft op een attractieve manier feedback en suggesties ten aanzien van het energieverbruik. Daarnaast richten we ons op intelligente manieren om het energieverbruik te monitoren en in te spelen op de energiebehoefte. Sensoren in de woning kunnen bovendien informatie geven over het gedrag van de bewoner. Op basis van die informatie kunnen bewoners bijvoorbeeld suggesties ontvangen voor een gezonde leefstijl. Smart Homes is ervan overtuigd dat serious gaming hierbij een rol kan spelen: personen kunnen op een plezierige manier gemotiveerd worden om goed voor zichzelf te zorgen.

6 Stimuleren van de markt Voortgang door samenwerking Smart Homes heeft een nauwe band met de markt. Dit blijkt uit de partnercommunity waarbij zo n 150 partijen zijn aangesloten. De partnercommunity is een netwerk waarbij zowel de vraag- als aanbodzijde onderlinge contacten leggen, samenwerken en kennis uitwisselen. Het gaat hierbij om een exclusieve groep van innovatieve bedrijven en organisaties. Speciaal voor haar partners organiseert Smart Homes partnerdagen. Voor verschillende activiteiten als congressen, expert meetings en beurzen biedt Smart Homes speciale partnerafspraken. Voor wie biedt de partnercommunity een meerwaarde? Leveranciers, Woningbouwcorporaties, Projectontwikkelaars, Architecten, Aannemers, Installateurs, Systeem integrators, Belangenverenigingen, Gebouweigenaren, Gebouwbeheerders, Investeerders, Bouwondernemers, Beveiligingsmanagers, Adviesbureaus, Onderzoeksinstellingen, Kennisinstellingen, Zorgverzekeraars, Zorginstellingen, Welzijnsinstellingen, Onderwijsinstellingen en Overheden. Kortom voor iedereen die betrokken of werkzaam is binnen het vakgebied Domotica & Slim Wonen. Smart Homes is tevens een kennispartner voor overheden en fungeert als penvoeder voor verschillende IPC s. Het IPC (InnovatiePrestatieContract) is één van de instrumenten uit het basispakket van het ministerie van Economische Zaken om het innovatief vermogen van het MKB te stimuleren. De IPC regeling richt zich op MKB-bedrijven die een inhoudelijke samenhang met elkaar hebben (keten, regio, thema, branche etc.). De MKB-bedrijven voeren met behulp van een penvoerder een eigen meerjarig innovatieplan uit, waaronder ook collectieve projecten met andere IPC-deelnemers. Smart Homes treedt op als projectleider namens de deelnemers van het samenwerkingsverband. Smart Homes begeleidt de deelnemende MKB-bedrijven bij de uitvoering van hun individuele innovatieplannen, collectieve projecten, voortgangsrapportages, financiële verslagen en het aanvragen van voorschotten.

7 Praktische richtlijnen Zien is geloven Woningautomatisering moet je beleven voordat je de mogelijkheden ervan op waarde kunt schatten. Om deze reden is Smart Homes de initiatiefnemer en eigenaar van De Slimste Woning van Nederland. Het doel van de woning is drieledig: Bestaande producten en diensten tonen aan diverse belanghebbenden Platform voor onderwijs: het tonen van de mogelijkheden van technologie en het inspireren van studenten Platform voor onderzoek: het integreren en testen van innovatieve producten en diensten Projectbegeleiding is één van de diensten die aangeboden wordt door Smart Homes. Kern van het gevraagde advies is het samen met de opdrachtgever vormgeven van domotica toepassingen en diensten. Hierbij is het van groot belang dat de wensen en behoeften van de verschillende gebruikers, zowel de cliënten als de professionele betrokkenen, centraal staan. De technologie en bijbehorende producten zijn daarin ondersteunend en niet leidend. Wel is er sprake van een wisselwerking tussen wensen en behoeften enerzijds, en technologische oplossingen anderzijds. Hierbij kunnen technologische oplossingen zeer zeker een inspirerende werking hebben en een ander licht werpen op de wensen en behoeften van de verschillende gebruikers van een toekomstig systeem. Binnen onderzoeksprojecten heeft Smart Homes een leidende rol bij het opzetten, uitvoeren en evalueren van het veldonderzoek. Hierbij is het uitgangspunt dat de verschillende gebruikers een centrale rol spelen. Op basis van geformuleerde eisen en wensen is Smart Homes verantwoordelijk voor het ontwerp van de diensten en toepassingen. Hierbij is het einddoel steeds dat de toepassingen en diensten bij mensen thuis getest kunnen worden. Wij zijn er ons van bewust dat het proces van het verplaatsen van innovaties van een laboratorium of testwoning naar het veld een zeer delicaat proces is dat zeker niet onderschat mag worden. Het is onze taak om ter plekke, in echte woningen, onderzoek te doen om een rijker en diepgaander beeld te krijgen van de wensen en behoeften van de bewoners.

8 Vormgeven aan onderwijs Studenten opleiden voor de banen van morgen De mogelijkheden van technologie nemen razendsnel toe. Bedrijven zijn op zoek naar personeel dat hier zo optimaal mogelijk gebruik van kan maken. Bovendien vindt het werk ook steeds vaker plaats in multidisciplinair teamverband op het snijvlak van verschillende disciplines. Dit vraagt om specifieke vaardigheden, creativiteit en flexibiliteit. Het onderwijs speelt in op deze ontwikkelingen door het opzetten van nieuwe opleidingen, het vormgeven van specialisatierichtingen binnen bestaande lesprogramma s en het stimuleren van de keuze voor een studie waarin techniek een rol speelt. Smart Homes ondersteunt en stimuleert onderwijsinstellingen door mee te werken aan onderwijsprogramma s en bijscholing, door jurylid en opdrachtgever te zijn voor prijsvragen, gastcolleges te geven en leerlingen in de Slimste Woning van Nederland te laten ervaren wat de mogelijkheden van technologie zijn. Dit alles met één doel: technologie tot leven brengen en tot de verbeelding laten spreken. Zo wordt tastbaar wat de leerling van een toekomstige baan kan verwachten en worden leerlingen goed voorbereid op deze toekomst.

9 Delen van ervaringen Kennis overdragen Smart Homes is erop gericht kennis te verzamelen, te ontwikkelen en over te dragen. De focus ligt hierbij op het overbruggen van de kloof tussen de wereld van technologische ontwikkelingen en die van uiteindelijke gebruikers en dienstverleners. Het overdragen van die kennis gebeurt onder andere door de organisatie van congressen en beurzen en de uitgave van een vakblad. Ook toont Smart Homes de mogelijkheden van domotica in een demonstratiewoning genaamd De Slimste Woning van Nederland. We organiseren expertmeetings gericht op praktijkvoorbeelden van het toepassen van domotica. Hierbij komen niet alleen de succesverhalen aan bod, maar is er ook aandacht voor dingen die niet goed zijn gegaan en mogelijke verbeterpunten. Van zowel de plus- als minpunten kunnen de deelnemers ontzettend veel leren. Jaarlijks organiseert Smart Homes de Beurs Domotica & Slim Wonen waar de meest recente ontwikkelingen in de markt getoond worden. Op deze beurs brengen exposanten de bezoekers graag op de hoogte van hun visie, inzichten, huidige ontwikkelingen en ook concrete oplossingen. Onze kennis delen we tevens via artikelen in bladen, blogs, hoofdstukken in boeken, wetenschappelijke publicaties en het verzorgen van lezingen.

10 Projectbegeleiding Ondersteuning van uw project De ontwikkelingen op het gebied van domotica en slim wonen gaan razendsnel en er verschijnen regelmatig berichten in het nieuws over de kansen die deze ontwikkelingen bieden. Maar om welke ontwikkelingen gaat het, wat zijn de voordelen en wat is er nodig om domotica binnen uw organisatie toe te passen? Smart Homes heeft als onafhankelijk kenniscentrum de juiste specialisten in huis die alles weten van de technologie enerzijds, de specifieke doelgroepen anderzijds, en de mens-techniek-interactie hiertussen. Binnen een begeleidingstraject worden de volgende fases doorlopen: Oriëntatie Het hoofdaandachtspunt in deze fase is het beleven en tastbaar maken van domotica. Deze fase geeft een beeld van de diverse mogelijkheden op basis waarvan een vervolgtraject gestart kan worden. Ervaren wat domotica kan betekenen, is voor veel opdrachtgevers een belangrijke stimulans om domotica toe te passen. Ook wordt naar de gevolgen voor de organisatie gekeken. Zo is de acceptatie binnen een organisatie een kritische factor voor het slagen van uw domoticaproject. Ontwerp In deze fase worden de wensen, ideeën en visies samen met alle betrokkenen omgezet in concrete plannen en producten, met als doel meerwaarde te creëren voor alle betrokken partijen. In een functioneel programma van eisen wordt op functioneel niveau vastgelegd waaraan de domotica en ICT moet voldoen. Per functionaliteit wordt vervolgens een technisch concept omschreven. Hierin wordt vastgelegd hoe concreet vorm gegeven kan worden aan een bepaalde functionaliteit. Vervolgens kan voor een definitief ontwerp gezocht worden naar de meest geschikte producten en leveranciers.

11 Uitvoering De meerwaarde van domotica- en ICT-toepassingen voor de uiteindelijke gebruiker wordt voor een groot gedeelte bepaald door details. Daarom dient er veel aandacht besteed te worden aan het vertalen van het functioneel programma van eisen en het technisch programma van eisen naar een definitief ontwerp en bestek. Een perfect geïnstalleerde en eenvoudig te bedienen domotica-toepassing die door de bewoner niet gewenst is heeft geen meerwaarde. Maar een gewenste toepassing die door de wijze van installeren en/of de complexiteit van de interface niet te bedienen is, heeft ook niet het juiste effect. Bij het aanbieden van diensten zijn vaak meerdere partijen betrokken. Helderheid over de taakverdeling en verantwoordelijkheden is daarom dan ook cruciaal. De afspraken die hierover gemaakt worden, zijn een belangrijk onderdeel van het implementatietraject. Voorlichting Techniek en de bijbehorende diensten worden uiteindelijk door verschillende personen gebruikt. Iedere gebruiker dient op de hoogte te zijn van de werking van het systeem. Belangrijk in deze fase is om in een vroeg stadium te starten met op de doelgroep afgestemde voorlichting. Het draait hier niet alleen om de bewoners, maar ook de familieleden, zorgverleners en andere betrokken partijen dienen bij het voorlichtingstraject betrokken te worden. Nazorg & Evaluatie Een domoticasysteem aangebracht, en benieuwd naar de ervaringen van de gebruikers? Voldoet het systeem (nog) niet aan de wensen, maar is het niet helder waar het probleem zit? In dergelijke situaties kan een evaluatie uitkomst bieden. Enkel met voldoende aandacht voor de wensen van de gebruiker kan de correcte werking van het systeem gegarandeerd worden, met als ultiem doel: tevreden bewoners en dienstverleners. Een evaluatie brengt helder in kaart hoe het systeem en de diensten in praktijk werken en waar eventueel nog verbeterpunten zijn.

12 Smart Homes als partner Het is onze visie dat het uitwisselen van informatie tussen verschillende disciplines leidt tot meer inspiratie voor onderzoekers en ontwerpers en tot meer creativiteit bij het vinden van nieuwe en betere oplossingen. Interactie met vertegenwoordigers van andere instituten, bedrijven en overheden resulteert in nieuwe paden voor innovatie. Smart Homes is in staat om samen met u de kennis uit onderzoeksprojecten en praktijkervaring te combineren. We hebben een breed netwerk van partners en sterke activiteiten voor het verspreiden van opgedane ervaringen. We hebben kennis van zaken en zijn een echte teamspeler. Heeft u interesse om samen met ons innovaties vorm te geven, neem dan contact met ons op. Meer voorbeelden van het werk van Smart Homes zijn te vinden op: Website: Twitter: twitter.com/smarthomesnl YouTube: Flickr: Smart Homes Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen Postbus LV Eindhoven Nederland Bezoekadres: Duizelseweg 4A, 5521 AC Eersel Tel Fax info@smart-homes.nl Website:

Beurs Domotica. Slim Wonen CONNECTING WORLDS. 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven. www.beursdomoticaenslimwonen.nl

Beurs Domotica. Slim Wonen CONNECTING WORLDS. 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven. www.beursdomoticaenslimwonen.nl Beurs Domotica & Slim Wonen 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven CONNECTING WORLDS www.beursdomoticaenslimwonen.nl Connecting Worlds Alles is met elkaar te verbinden. Steeds meer apparaten zijn te

Nadere informatie

Domotica loont voor slim wonen en Leven!

Domotica loont voor slim wonen en Leven! Domotica loont voor slim wonen en Leven! Bouw & ICT 2011 Smart Homes Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen www.smart-homes.nl, info@smart-homes.nl Duizelseweg 4A, Eersel, tel. 0497-514984 Agenda

Nadere informatie

Marktrijpe innovaties. Huis van Morgen (HvM) Visie Missie. Toepassingsgericht. Innovaties. Energiebesparing. Participanten.

Marktrijpe innovaties. Huis van Morgen (HvM) Visie Missie. Toepassingsgericht. Innovaties. Energiebesparing. Participanten. Huis van Morgen (HvM) Visie Missie Innovaties Participanten Initiatiefnemers Participeren in innovatie Word participant Voordelen participatie Marktrijpe innovaties Toepassingsgericht Energiebesparing

Nadere informatie

Ethische overwegingen en vraagstukken

Ethische overwegingen en vraagstukken Ethische overwegingen en vraagstukken Congres Domotica & E-Health 24 juni 2010 Claire Huijnen, Smart Homes Stichting Smart Homes, Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen Inhoud Domotica + Zorg +

Nadere informatie

Zorg kan ook anders. Met kennis en respect. Met kennis en respect

Zorg kan ook anders. Met kennis en respect. Met kennis en respect Zorg kan ook anders Van Dorp zorg en welzijn biedt diverse zorggerelateerde oplossingen voor de intra- en extramurale markt. Onze producten zorgen voor efficiëntere zorg en tevreden medewerkers. Wij ontwikkelen

Nadere informatie

intelligent software for monitoring centres

intelligent software for monitoring centres intelligent software for monitoring centres Waarom UMO? Binnen Europa en daarbuiten hebben landen te maken met de vergrijzing. Daardoor stijgt de zorgvraag in het komende decennium sterk. Hoe wordt die

Nadere informatie

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven!

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Postbus 711 3900 AS Veenendaal Kerkewijk 26 3901 EG Veendaal (T) 0318-55 19 60 (F) 0318-55 19 61 (M) info@ingeniousvastgoed.nl (I) www.ingeniousvastgoed.nl Haar

Nadere informatie

Kleinschalig Wonen met Domotica: Evaluatie

Kleinschalig Wonen met Domotica: Evaluatie Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening Kleinschalig Wonen met Domotica: Evaluatie E.R.C.M. Huisman, G.J. Lanting, C.A.M. Huisman, H.B. Duits, H.S.M. Kort 1 Opzet 1. Dataverzameling Verzamelen en ordenen

Nadere informatie

Even voorstellen: Peter Eggens WELKOM

Even voorstellen: Peter Eggens WELKOM Even voorstellen: Peter Eggens WELKOM Domotica is geen technische invulling maar een veranderingstraject waar techniek zinvol wordt toegepast Avics; Sinds 2001, Vestiging Groningen en Apeldoorn, 50 werknemers

Nadere informatie

Zorg op Afstand bij Dementerenden

Zorg op Afstand bij Dementerenden Zorg op Afstand bij Dementerenden Monique Kemner, projectleider Zorg en Diensten op Afstand, Sector Thuisdiensten, ZuidZorg Gerard van Glabbeek, Innovatie en Implementatie Zorg en Diensten op Afstand,

Nadere informatie

DOMOTICA. Technologie bij geïntegreerde zorg

DOMOTICA. Technologie bij geïntegreerde zorg DOMOTICA Technologie bij geïntegreerde zorg Wil Rijnen 2 oktober 2014 Expo HealthCare 2014 Programma Wie is Smart Homes? Wat is Domotica? Waarom (nu) van belang? Geïntegreerde zorg De rol van technologie

Nadere informatie

Ervaringen en ontwikkelingen van domotica in de zorgsector

Ervaringen en ontwikkelingen van domotica in de zorgsector Ervaringen en ontwikkelingen van domotica in de zorgsector Aanvang presentatie 11.00 uur Corien van Berlo Stichting Smart Homes Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen Wie is Smart Homes? Opbouwen

Nadere informatie

Beurs Domotica. Slim Wonen 19 en 20 november 2014 Evoluon Eindhoven

Beurs Domotica. Slim Wonen 19 en 20 november 2014 Evoluon Eindhoven Beurs Domotica & Slim Wonen 19 en 20 november 2014 Evoluon Eindhoven DE BEURS DOMOTICA & SLIM WONEN 2014 Editie 9 komt eraan! 19 en 20 november opent Smart Homes weer de deuren van het Evoluon te Eindhoven.

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Blended Learning met Canvas De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Als opleider weet u als geen ander hoe belangrijk het is om kennis snel en succesvol over te dragen. Daarnaast wilt

Nadere informatie

Technisch productontwerper gezocht. met een passie voor slimme constructies en het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten

Technisch productontwerper gezocht. met een passie voor slimme constructies en het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten Technisch productontwerper gezocht met een passie voor slimme constructies en het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten juli 2014 Panton Ontwerpstudio Panton zet zich in voor het verbeteren van

Nadere informatie

SMART SOCIETY DESIGN

SMART SOCIETY DESIGN SMART SOCIETY MEETS DESIGN De wereld staat voor grote uitdagingen en tegelijkertijd hebben we al die technologische mogelijkheden. dat kan alleen maar tot volledige wasdom komen met creativiteit en een

Nadere informatie

Workshop House of Tomorrow Today

Workshop House of Tomorrow Today Workshop House of Tomorrow Today Ontsnap eens uit het peloton! 1. Teken uw keten(s) eens uit, vanaf grondstoffen (aanbod) t/m eindgebruiker (vraag). 2. Genereer probleem-klant combinaties. 3. Selecteer

Nadere informatie

plan van aanpak opschaling e- health

plan van aanpak opschaling e- health plan van aanpak opschaling e- health Matthijs Jantzen Projectleider E-health GGz Centraal even voorstellen Historicus Informatiemanager Webmaster Stafmedewerker historie e-health GGz Centraal 2008 eerste

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Innovatie in Eersel. Eersel onderweg naar Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016

Innovatie in Eersel. Eersel onderweg naar Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016 Innovatie in Eersel Eersel onderweg naar 2030 Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016 Programma Het begrip Innovatie Eerselse innovatiestrategie Strategie in

Nadere informatie

KWALITEITSNETWERKEN: leren van elkaar. Een methode om de kwaliteit van forensische zorg te verhogen.

KWALITEITSNETWERKEN: leren van elkaar. Een methode om de kwaliteit van forensische zorg te verhogen. KWALITEITSNETWERKEN: leren van elkaar Een methode om de kwaliteit van forensische zorg te verhogen. CONTACT Voor meer informatie over de kwaliteitsnetwerken kunt u contact opnemen met: Diewke de Haen (ddehaen@efp.nl)

Nadere informatie

e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker

e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker Wat is e-health? Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (2002) Het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, in het bijzonder

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Mhealth-strategie. Bekijk het van de andere kant!

Mhealth-strategie. Bekijk het van de andere kant! Mhealth-strategie Bekijk het van de andere kant! Wie zijn wij? Marco Boonstra, Senior Communicatieadviseur Sjoerd van Dekken Communicatieadviseur Inhoud Wat is mhealth? Eerste ervaringen met mhealth Implementatierisico

Nadere informatie

Living apart together. Engineering Data Management en Document Control; Document Control-systeem Delen, controleren en goedkeuren

Living apart together. Engineering Data Management en Document Control; Document Control-systeem Delen, controleren en goedkeuren PDF Document Control-systeem Delen, controleren en goedkeuren Engineering Data Management Algemeen Document Management Creëren en vrijgeven Creëren en vrijgeven r e p a P e t i Wh en Document Control;

Nadere informatie

NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS

NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS LEARNING FROM LOWLANDS Dank voor je interesse in Learning from Lowlands. In dit document vind je meer informatie over de Expeditie; waarom we het organiseren,

Nadere informatie

1 Demografische trends in de gezondheidszorg 29. 2 Specifieke behoeften ten aanzien van domotica voor zorg en welzijn 37

1 Demografische trends in de gezondheidszorg 29. 2 Specifieke behoeften ten aanzien van domotica voor zorg en welzijn 37 Inhoud Voorwoord 8 Inleiding 11 Over de auteurs 16 deel 1 zorg 27 1 Demografische trends in de gezondheidszorg 29 2 Specifieke behoeften ten aanzien van domotica voor zorg en welzijn 37 3 Jong en zorgbehoevend;

Nadere informatie

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving?

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? ECP en de zorg E-healthweek Gemeenten en digitale zorg Platform zorg en ICT ECP ZORG Digivaardig in de zorg Zorg en privacy Data en zorg

Nadere informatie

BrabantConnect. van Diensten op afstand naar User generated content in Intelligente woningen. Frans Stravers Commercieel Directeur Mextal

BrabantConnect. van Diensten op afstand naar User generated content in Intelligente woningen. Frans Stravers Commercieel Directeur Mextal BrabantConnect van Diensten op afstand naar User generated content in Intelligente woningen Frans Stravers Commercieel Directeur Mextal Opzet van de presentatie 1. Historie en filosofie van de ontwikkelingen

Nadere informatie

turning data into profit knowhowmarketing

turning data into profit knowhowmarketing turning data into profit knowhowmarketing Kennis over de markt, de klant, de concurrent en de effectiviteit van marketing wordt steeds belangrijker. Succesvolle bedrijven gebruiken deze kennis om snel

Nadere informatie

KRACHTENBUNDELING VOOR 2009 Corporate Identity BM-Support.org STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT

KRACHTENBUNDELING VOOR 2009 Corporate Identity BM-Support.org STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT OPEN BUSINESS INNOVATIE KRACHTENBUNDELING VOOR SUCCES OPEN BUSINESS INNOVATIE KRACHTENBUNDELING VOOR 2009 Corporate Identity

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Roland Geurts Directeur

Roland Geurts Directeur Roland Geurts Directeur Onze opdrachtgevers zijn specialisten op hun eigen vakgebied en vragen om een leverancier die met hun meedenkt en de vaktaal spreekt. Zij zijn regelmatig blij verrast met de oplossingen

Nadere informatie

"Wij zijn creatieve denkers met kennis van industriële automatisering" JB Systems Westlandseweg 190 3131 HX Vlaardingen Postbus 108 3130 AC Vlaardingen T +31 10 460 80 60 F +31 10 460 80 00 info@jbsystems.nl

Nadere informatie

Technasium. Voor havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Op het Hondsrug College

Technasium. Voor havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Op het Hondsrug College Technasium Op het Hondsrug College Voor havo en vwo Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Beter bètaonderwijs Ga je (straks) naar havo of vwo en vind je bèta en techniek leuk? Ben je

Nadere informatie

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN 6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN INLEIDING Het Nieuwe Werken is in de afgelopen jaren op vele plekken geïntroduceerd om slimmer om te gaan met de beschikbare middelen binnen organisaties

Nadere informatie

ATLANTIS GAMES BV. Frank Zijlmans, Managing Director. Innovatie en cross sectorale samenwerking door City of Imagineers

ATLANTIS GAMES BV. Frank Zijlmans, Managing Director. Innovatie en cross sectorale samenwerking door City of Imagineers ATLANTIS GAMES BV Frank Zijlmans, Managing Director Innovatie en cross sectorale samenwerking door City of Imagineers ATLANTIS GAMES BV Spin off van de NHTV op het gebied van game development, onderdeel

Nadere informatie

groene expertise open blik de juiste combinatie van kennis en disciplines

groene expertise open blik de juiste combinatie van kennis en disciplines Groener leven groener leven Mensen houden van groen. Of we nu binnen werken, buiten sporten of in de natuur tot rust komen. We kunnen niet zonder, want groen draagt op allerlei manieren bij een gezonde

Nadere informatie

Goed, beter, best. Eenvoudig en betrouwbaar beoordelen met D-PAC

Goed, beter, best. Eenvoudig en betrouwbaar beoordelen met D-PAC Editie november 2018 Smart Education, Spin-off, Application prototyping Goed, beter, best. Eenvoudig en betrouwbaar beoordelen met D-PAC Schrijftaken en presentaties zijn vaak een cruciaal onderdeel van

Nadere informatie

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut A S S E N E M M E N M E P P E L De aanleiding Innovatie in het mbo moet omdat: - Technologie en digitalisering leiden tot andere (inhoud van)

Nadere informatie

ONTWIKKELVOORSTEL STAPPENPLAN

ONTWIKKELVOORSTEL STAPPENPLAN ONTWIKKELVOORSTEL STAPPENPLAN ONDERZOEK CONCEPTING TECHNISCHE DOCUMENTATIE BEGROTEN HET RESULTAAT, DAT TELT www.d-tt.nl Spuistraat 112, 1012VA, Amsterdam 020 682 2134 WELKOM Bij DTT Multimedia denken we

Nadere informatie

Plan van aanpak Het plan van aanpak voor dit project bestaat uit drie fasen:

Plan van aanpak Het plan van aanpak voor dit project bestaat uit drie fasen: Samenvatting tussenrapport Toekomstvisie FNV KIEM Testen van de geformuleerde visies op de vakbond van de toekomst aan de huidige behoeften van leden en potentiële leden. Aanleiding Project FNV KIEM in

Nadere informatie

Slimme elektronica retailer speelt in op veranderende vraag

Slimme elektronica retailer speelt in op veranderende vraag De digitale revolutie vindt nu ook zijn weg in huis Slimme elektronica retailer speelt in op veranderende vraag De laatste paar jaar volgen de technologische ontwikkelingen zich in een snel tempo op. Wat

Nadere informatie

Een gebruiksvriendelijk dashboard voor leerlingen en docenten

Een gebruiksvriendelijk dashboard voor leerlingen en docenten UXkids case study: Een gebruiksvriendelijk dashboard voor leerlingen en docenten Keywords: Muiswerk, Oefensoftware, User tests, Focusgroepen, Usability, UX, Leerlingen 13-15 jaar, Docenten. Het onderwijslandschap

Nadere informatie

LED & de integratie in slimme netwerken met diverse sensoren, bieden nieuwe kansen voor openbare verlichting,

LED & de integratie in slimme netwerken met diverse sensoren, bieden nieuwe kansen voor openbare verlichting, / solution partner of the at TU/e De vraag Samenhangende vraagstellingen mbt openbare verlichting: Mogelijke vervanging van 21.000 lichtmasten in de stad Strategie die breder kijkt dan energiebesparing

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof

Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT. Nienke Nijhof Implementatie van technologische vernieuwingen in de VVT Nienke Nijhof Even voorstellen Quiz Wie is een robot? a) Allemaal (staan) b) Nummer twee en drie (zitten) Bestaat dit? a)ja (staan) b)nee (zitten)

Nadere informatie

Samen vormgeven aan de toekomst

Samen vormgeven aan de toekomst Policy Design Studio Samen vormgeven aan de toekomst Sinds het voorjaar van 2015 brengen wij de Policy Design Studio in praktijk. Een kansgerichte manier om de toekomst tegemoet te treden. Wij raken steeds

Nadere informatie

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde Uw businessmodel voor de toekomst Missie: economische groei door versterken van innovatie in het MKB Concurrentiekracht van Nederland versterken Innovatie in het MKB

Nadere informatie

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Als een ideale werking en een goed design elkaar innovatief aanvullen, hebben wij alles goed gedaan. Esthetische eisen vertalen in een goed design is één ding

Nadere informatie

Simone Vermeulen. Een goede businesscase start met een stakeholders analyse

Simone Vermeulen. Een goede businesscase start met een stakeholders analyse Simone Vermeulen Een goede businesscase start met een stakeholders analyse Syntens Innovatiecentrum Nieuwe verbindingen, nieuwe business 12-10-2012 > Onafhankelijke sparringpartner voor MKB-ondernemers

Nadere informatie

i-grip op drie decentralisaties

i-grip op drie decentralisaties i-grip op drie decentralisaties Een organisatie die op het juiste moment over betrouwbare en actuele informatie beschikt, kan haar dienstverlening verbeteren, haar bedrijfsvoering bijsturen en betrouwbaar

Nadere informatie

Sensoren en maatschappij

Sensoren en maatschappij PROJECT Sensoren en maatschappij Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Het beroep 3 De organisatie 4 Begeleiding 5 Beoordeling en evaluatie [1] PROJECT Sensoren en maatschappij [Technasium]

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

DE PRAKTIJK: DO S & DON TS

DE PRAKTIJK: DO S & DON TS INLEIDING Het huidige beeld dat jongeren hebben van ict is gebaseerd op een stereotype ict er en staat ver af van de werkelijkheid. Een gevolg is dat steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding of

Nadere informatie

Wat is voor ons duurzaam bouwen? Hoe kunnen wij daaraan bijdragen? Wat kunnen wij daaraan bijdragen?

Wat is voor ons duurzaam bouwen? Hoe kunnen wij daaraan bijdragen? Wat kunnen wij daaraan bijdragen? Wat is voor ons duurzaam bouwen? Duurzaam bouwen is het op milieubewuste wijze ontwikkelen van de gebouwde omgeving, die de wensen van gebruikers en veranderingen in tijd kan verwerken. Hoe kunnen wij

Nadere informatie

Innovatie support gids

Innovatie support gids Innovatie support gids Uw gids naar resultaat 1 Uw gids naar resultaat Innovatief duurzaam drukwerk Het drukwerk van deze gids is uitgevoerd in waterloos offset met inkt op plantaardige basis, dit resulteert

Nadere informatie

Projectplan MKB Roadmaps 3.0

Projectplan MKB Roadmaps 3.0 Projectplan MKB Roadmaps 3.0 In 2013 is MKB Roadmaps voor het eerst opgestart, met als doelstelling om (aspirant) ondernemers te helpen om de zakelijke kant van hun innovatie te ontwikkelen. Wegens succes

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

M3H Werkwijzer Het bouwen

M3H Werkwijzer Het bouwen M3H Werkwijzer Het bouwen 1/7 Het bouwen M3H ontwerpt en bouwt al zeventien jaar in opdracht van woningcorporaties, ontwikkelende partijen en particulieren. M3H ontwerpt en begeleidt het gehele ontwerp-

Nadere informatie

ALLES IN HUIS. GEEN ZORGEN.

ALLES IN HUIS. GEEN ZORGEN. ALLES IN HUIS. GEEN ZORGEN. Inhoud ALLES IN HUIS. GEEN ZORGEN. 4 Arnoud van Raak (eigenaar ARRA Management): Door een geïntegreerde aanpak van commercieel beheer, technisch beheer en volledige administratieve

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Wat is het technasium? Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Hoe werkt het? De leerlingen krijgen

Nadere informatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie Technologische innovatie biedt het onderwijs talloze mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden echt willen

Nadere informatie

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flavours to go Het flexibele concept voor uw interne catering waar u de smaak van te pakken krijgt! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Nadere informatie

Functieprofiel Functioneel Beheerder Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Functioneel Beheerder Functieprofiel titel Functiecode 00 Functieprofiel Functioneel Beheerder Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Zorgdragen voor adequaat beheer en onderhoud van systemen en applicaties, voor tijdige en effectieve ondersteuning van en kennisontwikkeling

Nadere informatie

Samen op weg naar een Smart City

Samen op weg naar een Smart City Samen op weg naar een Smart City Amsterdam Smart City (ASC) is een uniek samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden, kennisinstellingen én de Amsterdammer. ASC loopt voorop in de ontwikkeling van

Nadere informatie

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning Functiefamilie ES Experten ondersteuning DOEL Instrumenten en methodes ontwikkelen* en aanpassen in een domein en de interne klanten ondersteunen bij de implementatie ervan teneinde de werking van de te

Nadere informatie

Event menu Minigids event app

Event menu Minigids event app Event menu Minigids event app Hoe en waarom een mobiele evenementen app? Introductie De evenementenbranche verandert. Een evenement is niet langer een ad hoc activiteit. Het is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

IPC voor architecten - REKENEN AAN DUURZAAMHEID

IPC voor architecten - REKENEN AAN DUURZAAMHEID IPC voor architecten - REKENEN AAN DUURZAAMHEID Innoveren op architectenbureaus met behulp van IPC- subsidie Op 14 juni 2013 kan er opnieuw worden ingeschreven voor de IPC- regeling. Deze subsidieregeling

Nadere informatie

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS!

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! Innovatieplatform voor industrieel oppervlaktebehandelend Nederland SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! VOORSPRONG DOOR INNOVATIEGERICHTE SAMENWERKING Dat Nederland er economisch goed

Nadere informatie

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals

Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Ontwikkelingen Healthy Ageing en gevolgen voor toekomstige professionals Symposium Healthy Ageing in mbo en hbo Joost Degenaar Directeur Centre of Expertise Healthy Ageing Centre of Expertise Healthy Ageing

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Stagiair(e) grafisch- en interactieontwerp gezocht

Stagiair(e) grafisch- en interactieontwerp gezocht Stagiair(e) grafisch- en interactieontwerp gezocht met een passie voor visuele communicatie en het ontwerpen van gebruiksvriendelijke interfaces voor de zorg. september 2017 Panton Panton, ontwerpers voor

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Zorgen! Ontzorgen. wij. Het Professionele DESIGN & ADVIES BURO voor de gastronomie

Zorgen! Ontzorgen. wij. Het Professionele DESIGN & ADVIES BURO voor de gastronomie Zorgen! wij Ontzorgen Onze visie en missie In een persoonlijk gesprek kunt u aangeven wat wij voor u kunnen betekenen en van welke diensten u gebruik wenst te maken Wij vertalen uw organisatie cultuur

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL

COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL INLEIDING De implementatie of optimalisatie van een softwareapplicatie zoals AFAS Profit kan een behoorlijke

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties De afgelopen decennia zijn er veel nieuwe technologische producten en diensten geïntroduceerd op de

Nadere informatie

Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis. Samen ondernemen, samen sterk!

Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis. Samen ondernemen, samen sterk! Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis Samen ondernemen, samen sterk! 1 2 3 Een eerste blik op het integrale bouw- en installatieproces Uw rol als opdrachtgever Actueel voorbeeld: uitbesteding bouwtechnische

Nadere informatie

Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken

Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken Het Slimme Connecteren In de praktijk bij Service Centrum Flevolandse Bibliotheken Optimale ondersteuning voor Flevolandse bibliotheken De rol van de Nederlandse bibliotheken verandert. Enerzijds is een

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Werken aan de zorg van morgen

Werken aan de zorg van morgen Werken aan de zorg van morgen Uitkomsten zorgdebat VNG Jaarcongres 2015 E-health, wonen en zorg Whitepaper Ruim baan voor initiatieven om langer gezond thuis te wonen Hoofdstuk 1: Uitdagingen Hoofdstuk

Nadere informatie

Training: Asbest, stof tot nadenken

Training: Asbest, stof tot nadenken Training: Asbest, stof tot nadenken Na het volgen van deze training bent u in staat asbestverdachte materialen te herkennen en weet u hoe te handelen na het aantreffen van asbestverdacht materiaal. GBB

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN. Ruysdael onderzoek 2015

MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN. Ruysdael onderzoek 2015 MEDEZEGGENSCHAP EN SUCCESFACTOREN Ruysdael onderzoek 2015 Succes maak je samen Ruysdael is gespecialiseerd in innovatie van mens en organisatie. Vanuit de overtuiging dat je samen duurzame meerwaarde creëert.

Nadere informatie

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl 1 Productencatalogus www.ondernemrslabtwente.nl 2 Voorwoord Ondernemerslab Het Ondernemerslab Twente is een samenwerking van het ROC van Twente en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen). Het Ondernemerslab

Nadere informatie

Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco.

Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco. just smarter... Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco. Voor een eerste offshore traject met MMP in India waren onze ambities behoorlijk hoog. Maar alle deadlines werden

Nadere informatie

Natuurlijk. MK2 Audiovisueel. MK2 Audiovisueel. Minervum 7352, 4817 ZH Breda. Postbus 5680, 4801 EB Breda. Tel: 088-652 65 65. Fax: 088-652 65 66

Natuurlijk. MK2 Audiovisueel. MK2 Audiovisueel. Minervum 7352, 4817 ZH Breda. Postbus 5680, 4801 EB Breda. Tel: 088-652 65 65. Fax: 088-652 65 66 Natuurlijk MK2 Audiovisueel MK2 Audiovisueel Minervum 7352, 4817 ZH Breda Postbus 5680, 4801 EB Breda Tel: 088-652 65 65 Fax: 088-652 65 66 info@mk2.nl www.mk2.nl MK2 heeft ook vestigingen in: Amsterdam

Nadere informatie

Innovatie Prestatie Contracten Informatie voor deelnemende ondernemers IPC-tender 4 (2013)

Innovatie Prestatie Contracten Informatie voor deelnemende ondernemers IPC-tender 4 (2013) Innovatie Prestatie Contracten Informatie voor deelnemende ondernemers IPC-tender 4 (2013) Geachte ondernemer, Samen met meer dan 3.000 bedrijven maakt u gebruik van de Innovatie prestatie contracten (IPC).

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK

DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK VERSIE JUNI 2014 INLEIDING De Bouwcampus staat in de steigers: hier pakken we de uitdagingen binnen de bouw gezamenlijk op. In vraagstukken die zowel private als publieke

Nadere informatie

De weg naar vernieuwing in de bouw

De weg naar vernieuwing in de bouw De weg naar vernieuwing in de bouw De gebruiker centraal Ruimte voor innovatie Efficiënter bouwproces Toekomstbestendige gebouwen Flexibele huisvesting Bijdrage aan duurzame leefomgeving Meer rendement

Nadere informatie

STAR-MDC ZOEKT EEN KLINISCH CHEMICUS (M/V)

STAR-MDC ZOEKT EEN KLINISCH CHEMICUS (M/V) STAR-MDC ZOEKT EEN KLINISCH CHEMICUS (M/V) Star-MDC is een organisatie waar diagnostiek en begeleiding van patiënten van met name de huisarts centraal staan. Hiervoor wordt laboratorium-, functie- en beeldvormend

Nadere informatie

De weg naar vernieuwing in de bouw

De weg naar vernieuwing in de bouw De weg naar vernieuwing in de bouw De gebruiker centraal Ruimte voor innovatie Efficiënter bouwproces Toekomstbestendige gebouwen Flexibele huisvesting Bijdrage aan duurzame leefomgeving Meer rendement

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken DOORBRAAKPROJECT ICT EN ENERGIE Routekaart doorbraakproject ICT en Energie Ministerie van Economische Zaken Rapport nr.: 14-2884 Datum: 2014-10-15 SAMENVATTING ROADMAP Het kabinet wil dat de uitstoot van

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten)

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten) Doel van de functiefamilie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven aan externe klanten deze klanten oplossingen aan te reiken of maximaal te ondersteunen in het vinden van een

Nadere informatie

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30 Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober 2018 13:00-17:30 Beste genodigde, Een urgenter vraagstuk dan de toekomst van onze planeet is er niet. Daarom is er ook geen urgentere

Nadere informatie

TNO-instrumentarium Creatieve Industrie ottilie.nieuwenhuis@tno.nl

TNO-instrumentarium Creatieve Industrie ottilie.nieuwenhuis@tno.nl TNO-instrumentarium Creatieve Industrie ottilie.nieuwenhuis@tno.nl Instrumenten TNO voor MKB-Innovatie Vraagarticulatie Kennisoverdracht Kennisontwikkeling Challenge Technologisch consult in samenwerking

Nadere informatie