Is staal duurzaam of niet is een presentatie van Mast Services Nederland. Haydnstraat GR Waalwijk Tel Fax.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Is staal duurzaam of niet is een presentatie van Mast Services Nederland. Haydnstraat 1-5144 GR Waalwijk Tel. +31-416-347057 - Fax."

Transcriptie

1

2 Voorwoord: Maar al te vaak worden wij geconfronteerd met het statement al zou staal geen duurzame grondstof zijn, niet recyclebaar zijn en hiermede dus milieubelastend zijn. Welnu wij hebben als Mast Services Nederland gemeend hier onze visie openbaar op te maken. Een visie die het afgelopen jaar veel stof deed opwaaien. Of de commentaren terecht zijn of niet laten wij aan u als lezer over. Wat wij wel terecht vinden is dat wij onze mening en visie openbaar mogen maar ook zeker moeten uiten. Al was het alleen al om het feit om alle onwaarheden over staal de wereld uit te helpen. U kunt zich toch niet voorstellen dat wij maar ook onze toeleveranciers anno 2011 zwaar milieubelastende materialen in zouden zetten. Dit zou door ons nooit getolereerd worden. Mede hierom vragen wij uw aandacht voor deze presentatie waarin wij vanuit verschillende literatuur, websites, universiteiten, ministeries en grondstof verwerkende partijen informaties verzameld hebben en chronologisch herwaardeerd en gepubliceerd hebben. In de navolgende pagina s geven wij u onze visie op de duurzaamheid van Staal weer. Mast Services Nederland is sinds 1993 actief in de Nederlandse en Belgische openbare verlichtingsbranche als engineeringbureau en handelsonderneming in stalen, aluminium, RVS en houten lichtmast/uithouder combinaties. Naast de levering van het reguliere assortiment cilindrische- en conische masten in een thermische verzinkte en/of gecoate uitvoering, ligt het accent op het gebied van Public Design in de breedste zin van het woord. Mast Services Nederland heeft in haar bestaan van reeds meer dan 20 jaar hierin een uitmuntende naam opgebouwd. Onze goede naam wensen wij verder uit te bouwen en uit te dragen. Het informeren van onze relaties over product/grondstof mogelijkheden zijn onderdeel van dit proces. Ik wens u oprecht veel genoegen met het lezen van deze presentatie en uiteraard staat het Mast Services Nederland team u graag terzijde bij het voorzien van adequate adviseringen en/of antwoorden. Met vriendelijke groet, Namens Mast Services Nederland

3 Een beter milieu begint bij staal: Schaarste aan grondstoffen en energie, opwarming van de atmosfeer, verontreiniging van lucht, water en bodem. Ons leefmilieu staat onder druk. In onze ogen is kiezen voor staal bijdragen aan een lagere milieubelasting. Staalconstructies bieden perspectief op aanzienlijke milieubesparingen in alle fasen van hun levensduur: vanaf de productie van de staaldelen tot en met demontage of hergebruik van deze staaldelen. Deze presentatie biedt u informatie over de mogelijkheden, pluspunten en prestaties van staal als duurzaam materiaal. Staal wordt industrieel vervaardigd, onder geconditioneerde omstandigheden. Bouwafval is er niet of nauwelijks. Bijproducten zoals hoogovencement en -gas worden hergebruikt. Voortdurende innovaties in productietechnieken en -methoden zorgen voor blijvende afname van energiegebruik en emissies. Met de toenemende inzet van gebruikt staal (schroot) bij de productie van nieuw staal ontstaat steeds minder behoefte aan de primaire grondstoffen ijzererts en kolen. Op dit moment wordt bijvoorbeeld al meer dan 80% van al het bouwstaal gemaakt uit schroot. Staal verbruik je niet, je gebruikt t Van schroot is opnieuw staal te maken in alle gangbare staalkwaliteiten. Van downcyling is geen sprake: het nieuwe staal behoudt zijn eigenschappen en blijft geschikt voor hoogwaardige toepassingen. Ook bij verzinkt staal wordt het zink eerst gescheiden van het staal en daarna gebruikt bij het maken van nieuw zink. Voor elk stalen constructiedeel/product wordt niet meer materiaal gebruikt dan nodig is voor de functie van dat constructiedeel/product. Door het gebruik van sterkere staalsoorten is de hoeveelheid materiaal per constructiedeel/product verder te beperken. Lange economische levensduur Een stalen product gaat lang mee. Voor het conserveren van staal zijn diverse, milieusparende systemen beschikbaar, van enkele verfsystemen tot duplexsystemen (zink met verflaag) en aluminiseren. De bescherming wordt aangebracht in de fabriek onder beheersbare omstandigheden. Mast Services Nederland heeft op haar website uitgebreide informaties over de verschillende coating mogelijkheden geplaatst. Zo kunt u bij ons product uit de navolgende systemen kiezen: Standaard coating, Coating+ duplex meerlagen systeem, Interfine coating, MSN VVB coating keihard de beste, Voor meer informatie over onze coating systemen verwijzen wij u derhalve naar onze website.

4 Wat is nu ECHT DUURZAAM Onze overheid zet concrete stappen naar een duurzame samenleving en geeft zelf het goede voorbeeld: duurzaam inkopen. Regelmatig wordt de vraag gesteld in hoeverre een stalen mast wel of niet past binnen het beleid van duurzaam inkopen. Het antwoord op deze vraag luidt een stalen mast is uiterst duurzaam en past geheel binnen het cradle-tocradle concept. Dit betekent dat afgedankte stalen masten na recycling weer opnieuw in de keten meedoen als grondstoffen voor een nieuwe generatie stalen masten. Cradle-to-Cradle De filosofie van Cradle to Cradle (C2C) breekt een lans voor toepassing van bouwmaterialen en -producten die recyclebaar of liever nog upcyclebaar zijn. Upcycling staat voor recycling van een gebruikt product tot nieuw product met betere eigenschappen en kwaliteiten dan zijn voorganger. De geestelijke vaders van Cradle to Cradle: architect William McDonough en chemicus Michael Braungart. De doorbraak voor hun gedachtengoed kwam in 2002 bij publicatie van hun boek 'Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things' (ook in het Nederlands vertaald). C2C gaat ervan uit dat analoog aan de voedselketen een materiaal, product, ontwerp of gebouw een volledig gesloten kringloop beschrijft ('van de wieg tot de wieg'). Afval = voedsel. In het C2C-scenario is (dan ook) geen plaats voor ongebruikt afval. Afval is de grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe materialen: 'afval is voedsel'. Gebruikte bouwmaterialen worden, na demontage van een gebouw, ingezet bij de productie van nieuwe materialen (recycling) óf opnieuw als bouwmateriaal toegepast (hergebruik), bijvoorbeeld in een nieuw bouwproject. C2C maakt bovendien de overstap van recycling naar upcycling. Upcycling resulteert in nieuwe materialen die zich lenen voor dezelfde toepassingen als het 'moedermateriaal', maar ook hoogwaardigere toepassingen aankunnen. Staal = C2C Staal is een C2C-materiaal. De kringloop van staal is gesloten en staal is recyclebaar én upcyclebaar. Een profiel met staalkwaliteit S235 is bijvoorbeeld om te smelten tot de hogere kwaliteit S460. Het recyclen van S235 tot S460 kost net zoveel energie als het recyclen van S235 tot S235. Een S460-profiel bezit bovendien betere eigenschappen, bijvoorbeeld een hogere sterkte. Hierdoor is voor een stalen product minder materiaal nodig (materiaalextensief). Diverse universiteiten hebben wereldwijd onderzoeksresultaten gepubliceerd, zij zetten allen hun visie uiteen door eerst het ontwerp van producten aan de orde te stellen, want Cradle to Cradle is alleen te realiseren als vanaf de concept- en ontwerpfase rekening wordt gehouden het bio- en technokringlopen door Design for reincarnation centraal te stellen en milieuaantasting door de end-of-pipe -techniek voorgoed uit te bannen.

5 De huidige methoden voor duurzame productontwikkeling, zoals o.a. een levenscyclesanalyse (LCA), richten zich op het beperken van de schadelijkheid van het product. Het product wordt hier gezien als de keten van ontstaan (winning vangrondstoffen, productie), gebruik (energieverbruik en verbruik van hulpstoffen zoals waspoeder en benzine) en afdanking (hergebruik en stort). Het "minder slecht maken van het product bestaat uit het kiezen van schonere grondstoffen, het zuiniger maken van het product in gebruik, en het optimaliseren voor recycling. Dit kan, ondanks wat de term recycling doet vermoeden, gezien worden als ontwerpen van wieg tot graf. De centrale gedachte van de cradle to cradle (wieg tot wieg) filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: waste equals food.

6 Staal is duurzaam omdat; 1. Staal is een duurzaam materiaal; Staal is een natuurlijk materiaal. De grondstof, ijzer, is één van de meest voorkomende elementen op aarde en vormt ook de kern van onze blauwe planeet; 2. Van staal wordt schroot gemaakt. Dit is gebruikt staal dat terug gesmolten wordt. 3. Stalen lichtmasten hebben een onderhoudsvrije levensduur van ten minimale 40 jaar. 4. Goede conservering van stalen masten dragen zorg voor een oneindige levensduur. 5. Zoals eerder in onze presentatie gemeld is het gebruikte zink om een stalen mast te verzinken niet schadelijk voor het milieu. Levenscyclus van staal De staalindustrie produceert steeds duurzamer, 50 % minder energie nodig sinds de jaren 60. Dit wordt mede gerealiseerd door het gebruik van een elektrische oven, door het hergebruik van energie en gassen waardoor er 50% minder CO2 uitstoot gerealiseerd wordt, er 90 % minder stofuitstoot teweeg gebracht wordt en er 50 % minder waterverbruik door de recyclage van water gerealiseerd wordt.

7 Nevenproducten van het afval: Restgassen worden opnieuw gebruikt om energie te produceren, Hoogovenslak; is een hoogwaardig minerale grondstof van het maken van cement; De betonindustrie spaart hiermede de winning van 4 ½ miljoen ton kalksteen en ton steenkool uit. Ook de uitstoot van CO2 wordt met 2 miljoen ton vermindert. Productie processen: Er zijn grofweg twee manieren ofwel 'routes' om staal te produceren. In het Blast Furnace Proces (BF) ook bekend als oxystaalproces wordt het staal vervaardigd uit ijzererts met kolen. Afhankelijk van de fabriek, wordt 20 30% schroot toegevoegd, voornamelijk om de temperatuur te reguleren. Tijdens het oxystaalproces komen slak en hoogovengas vrij. Het slak wordt gebruikt voor onder meer wegverharding en ballast in de weg- en waterbouw. Het gas wordt ingezet bij de opwekking van elektriciteit. In het Electric Arc Furnace Proces (EAF) het elektrostaalproces wordt 100% schroot gebruikt: het direct omsmelten van staal zónder inzet van primaire grondstoffen. Alleen zuurstof en kalk worden toegevoegd om eventuele verontreinigingen te binden. Ook gebruikt verzinkt staal is te verwerken in de elektro-oven. Hierbij wordt het zink teruggewonnen en gebruikt bij de productie van nieuw zink. Het productieproces van staal met daarin twee verschillende productieroutes. In principe is al het staal te produceren via EAF. Op dit moment is hiervoor echter nog niet voldoende schroot voorhanden, om volledig te beantwoorden aan de vraag naar staal. Van al het staal dat in Europa wordt gebruikt, wordt gemiddeld 50% via EAF vervaardigd. Dit percentage varieert per specifiek product. Constructiestaal, zoals het staal voor balken en buizen, dat in Nederland op de markt wordt gebracht, wordt inmiddels voor bijna 100% via EAF gefabriceerd. Ook elders in Europa vindt een verschuiving plaats van Blast Furnace naar Electric Arc Furnace, doordat steeds meer schroot terugkeert naar de staalindustrie. In Europa hebben BF en EAF momenteel een even groot aandeel

8 Afbraak van de staalstructuur- Recycleren Hersmelten > alle lange producten worden gemaakt uit gerecycleerd schroot! Men gebruikt hiervoor geen ertsen meer! 100% recyclebaar zonder enige degradatie in kwaliteit. Staal heeft een gesloten kring! Eenvoudig te sorteren door zijn magnetische karakteristieken Mast Services Nederland BV dient te concluderen dat de door haar geselecteerde kwaliteitspartners stalen masten leveren/produceren welke duurzaam zijn omdat; De productie van staal kent een gunstig energieverbruik, Staal is 100% recyclebaar. En dat gebeurt ook met zo n 95% van al het staal dat na demontage (sloop) vrijkomt. Naast recyclebaar is staal herbruikbaar: op een gelijkwaardig of hoger niveau dan het oorspronkelijk gebruik. Als onderdeel van een nieuwe constructie en of op gebouwniveau, als blijvende component van een constructie die zich opmaakt voor een tweede leven. Stalen masten zijn dus voor 100% recyclebaar (cradle-to-cradie). Ook stalen lichtmasten welke bijvoorbeeld een thermisch verzinkte behandeling zijn ondergaan kunnen voor 100 % worden gerecycled. Het zink en het staal wordt in het recycle proces van elkaar gescheiden en als separate materialen wederom ingezet. Stalen lichtmasten hebben een lange economische levensduur: Een stalenlichtmast gaat lang mee. Voor het conserveren van staal zijn diverse, milieusparende systemen beschikbaar, van enkele verfsystemen tot duplexsystemen (zink met verflaag) en aluminiseren. De bescherming wordt aangebracht in de fabriek onder beheersbare omstandigheden. Staal in de buitenruimte heeft in de regel een goede conservering nodig. Algemeen wordt gesteld dat thermisch verzinkte lichtmasten een onderhoudsvrije levensduur van tenminste 40 jaar hebben. Deze levensduur is weergegeven in de door SenterNovem opgestelde criteria voor duurzaam inkopen van openbare verlichting (OVL). Deze criteria heeft SenterNovem opgesteld in opdracht van het ministerie van VROM. Met betrekking tot bijvoorbeeld gepoedercoate stalen lichtmasten kan gesteld worden dat de levensduur geschat kan worden op minimaal 50 jaar. Met betrekking tot bijvoorbeeld gepoedercoate stalen lichtmasten kan gesteld worden dat de levensduur geschat kan worden op minimaal 50 jaar. M.b.t. deze mastvarianten merkt het SenterNovem op dat hiermee nog geen praktijkervaring is opgedaan. Wel kan gesteld worden dat een thermisch verzinkte mast onderhoudsvrij is en dat een mast voorzien van een poedercoating periodiek dient te worden gereinigd van vuil en stofdelen. Een en ander is weergegeven in de garantiebepalingen van VISEM. De door Mast Services Nederland geselecteerde producenten produceren haar stalen masten op een milieu verantwoorde wijze. Hierbij selecteert Mast Services Nederland bij haar leveranciers ook in hoeverre deze leverancier/producent de nadruk op energiebesparing in het productieproces doorvoert.

9 Energie besparing die bijvoorbeeld gerealiseerd kan worden door de toepassing van Laser gestuurde productie machines, het verwerken van Laser lassen i.p.v. traditionele lastechnieken waarbij het Laser lassen circa 10% van de energie in productie verbruikt t.o.v. de conventionele lastechnieken en door bijvoorbeeld het toepassen van grote ventilatoren in de productiehallen waardoor de warmte naar beneden gestuwd wordt, deze methode levert in de regel een energiebesparing van ca. 30 % op. Ook kijken wij naar zaken zoals transport van basis tot eindproduct, energie besparingsmaatregelen op de burelen etc., één van de partners en leveranciers van Mast Services Nederland gaat hierbij zelfs nog verder, niet alleen passen zij het laserlas principe toe maar hier worden ook de staalplaatrollen over een maximale lengte van 14 meter op een snijbank uitgerold, de lichtmast wordt hier vervolgens in zijn geheel, middels lasersnij techniek, uitgesneden uit de staalplaat om vervolgens naar een volgende aansluitende procesbehandeling van het zetten van de lichtmast en het laserlassen van de gezette lichtmast teneinde een finaal en perfect bewerkte lichtmast te verkrijgen. De energiebesparingen bij dit proces is, zoals eerder genoemd, enorm. Wanneer een normaal productieproces op 100 % gesteld mag worden dan verbruikt dit productieproces niet meer dan 10 % van de energie t.o.v. het normale productieproces. Dit is in onze ogen duurzaam ondernemen. Zink is milieuvriendelijk.!!! Deze kop is nog niet voor iedereen in Nederland een vanzelfsprekendheid. Zink is immers een zwaar metaal en met de toepassing in de lichtmasten productiebouw wordt hier en daar met een zorgelijke blik bekeken. Regenwater komt in contact met het zink en verdwijnt vervolgens in riool, sloot, berm of trottoir. Dat kan niet goed zijn, toch? Dit was het algemene beeld een jaar of tien geleden. Maar inmiddels ligt er zoveel bewijs op tafel dat de ingesleten mening ernstig moet worden bijgesteld. Dat kan niet goed zijn, toch? Dit was het algemene beeld een jaar of tien geleden. Maar inmiddels ligt er zoveel bewijs op tafel dat de ingesleten mening ernstig moet worden bijgesteld. Zink is een essentieel metaal. Planten, dieren maar ook de mens kunnen niet zonder. Zink komt van nature in forse hoeveelheden voor in de natuur. En dat is maar goed ook! De mens voegt zink toe aan de natuurlijke concentraties door toepassing in de landbouw (veevoeder), verkeer (verzinkte vangrail) en door toepassing van bouw metalen. De grote vraag is of deze toevoegingen het milieu schaden. Moeten we deze diffuse verontreiniging niet gewoon bij de bron aanpakken en betere alternatieve materialen toepassen? De laatste tien jaar heeft nationaal en internationaal onderzoek uitgewezen dat zinkemissies zeker geen milieuprobleem vormen. Niet alleen draagt deze bron minder dan 10 procent bij aan de totale emissies, maar (belangrijker) we zijn ook genuanceerder over de impact gaan denken. Voor de mens zijn de zinkemissies helemaal geen probleem. We moeten eerder oppassen geen zinktekort op te lopen. Voor plant en dier is er geen probleem zolang je maar binnen de grenzen blijft. Dan hebben we het dus over metingen en normen. In Nederland wordt de huidige norm op sommige plekken overschreden. Daar horen ook plekken bij waar de mens nauwelijks iets toevoegt, maar de natuur zoveel zink circuleert dat alleen daardoor de norm wordt overschreden.

10 Dat vereist een herbezinning over de norm, en daar wordt hard aan gewerkt. Daarnaast moet bij de metingen het begrip bio beschikbaarheid worden toegepast. Je moet in de sloot niet totale hoeveelheden zink meten, maar slechts de niet-gebonden, beschikbare, hoeveelheid. Deze inzichten zijn overigens geen uitvindingen van de industrie ze zijn aangedragen door de wetenschap en verankerd in regelgeving. Bij sommige (lagere) overheden overheerst nog de overtuiging dat zink vermeden moet worden vanwege het oude denken over zinkemissies. Sommigen propageren de toepassing van alternatieve materialen. Bedacht moet echter worden dat alle materialen die in contact komen met hemelwater uitlogen. Ook pvc, hout en riet! De vraag is of uitloging leidt tot milieuschade. Het is daarom noodzakelijk dat de centrale overheid duidelijkheid verschaft op basis van de laatste inzichten. Daarmee komt een einde aan lokale ontmoediging en willekeur. Maar er is meer. Milieu is meer dan emissies. Zink is een materiaal dat na een lange levensduur (75 jaar) gerecycled wordt en zonder verlies van eigenschappen opnieuw in de keten komt. Deze eindeloze recycling past prachtig in de Cradle-to-Cradle gedachte die door minister Cramer en vele anderen terecht wordt gepropageerd. Hoewel de mondiale zinkvoorraad zo n 700 jaar bedraagt, is gebruikt zink een belangrijke bron voor bouwzink. Van gewalst zink wordt meer dan 96 procent hergebruikt. Door deze recycling is de energiebalans (CO2) per strekkende meter zink veel beter (tot een factor tien) dan die van alternatieve materialen. Uit milieuoogpunt (klimaat) zou het juist zijn ook deze aspecten in de beoordeling mee te nemen. Deze feiten schreeuwen om een renaissance van het imago van zink. Moet zink dan maar ongebreideld worden toegepast? Nee, natuurlijk niet. Er zijn situaties waar het hemelwater via grote oppervlaktes in kwetsbare sloten, vijvers en grond komt. In die gevallen kan coating of filtratie de oplossing bieden. Die technieken zijn beschikbaar. Als er vervolgens nog steeds zorgen blijven is het antwoord simpel: geen zink toepassen. Dit zijn echter de spreekwoordelijke uitzonderingen op de regel. De stelling dat zink een milieuvriendelijk materiaal is, blijft dus door de feiten recht overeind. Het is de hoogste tijd dat deze erkenning wordt verankerd in heldere regelgeving. Ook een thermisch verzinkte mast verliest zink doordat regendruppels zeer minimale hoeveelheden zink meenemen in de onderliggende grond, dit wijkt niet af van hetgeen voorgaande gemeld. De aangebrachte zinklaag (>80 micrometer) wordt jaarlijks circa twee micrometer dunner door zinkemissie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM-rapport ) heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar zinkemissie van o.a.. thermisch verzinkte vangrails. De uitkomsten van dit onderzoek geven aan dat de optredende zinkemissie niet schadelijk is voor mens en milieu. Naast de vele positieve duurzaamheidaspecten van staal, beschikken de stalen masten in het algemeen nog over een aantal andere goede eigenschappen: Stalen masten zijn minder kwetsbaar: Een stalen mast ondervindt bij vandalisme vrijwel geen hinder door kromtrekken, inscheuren of afbreken. Daarnaast is een stalen mast minder kwetsbaar bij een lichte aanrijding: de deukgevoeligheid van een stalen mast is laag.

11 Onze stalen creaties geven de finishing touch aan diverse projecten.. Stalen masten zijn niet gevoelig voor zure grondsoorten: Een thermisch verzinkte stalen mast is niet gevoelig voor galvanische corrosie. Stalen masten zijn eenvoudig te plaatsen: Een stalen mast kan eenvoudig worden geplaatst in de straat aangezien er geen rekening hoeft te worden gehouden met risico s die leiden tot galvanische corrosie. Stalen masten kennen geen beperkingen: Zeker t.a.v. het aspect decoratieve lichtmasten waarin Mast Services Nederland zich al ruim 20 jaar gespecialiseerd heeft kan gesteld worden dat wij de meest complexe creaties tot realiteit hebben laten komen. Hierin kent onze grondstof staal voor ons geen beperkingen. Niet voor niets zijn wij uw betrouwbare partner in public design. Stalen masten zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende lengten, diameters, wanddikten, vormen, etc. Stalen masten zijn veelal voordeliger: Een stalen mast is in de praktijk meest aantrekkelijke variant. Zeker wanneer zaken als levensduurverwachting, beheerskosten en restwaarde worden meegenomen in het prijsvergelijk.

12 Stalen mast combinaties één met de omgeving

13 Wat is in onze ogen DUURZAAM ONDERNEMEN!! Wat is duurzaam ondernemen? Duurzaam ondernemen - ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) genoemd - is ondernemen waarbij evenwicht bestaat tussen economische, sociale- en milieubelangen. Duurzame ondernemers kijken niet alleen naar hun winst- en verliescijfers, maar ook naar de gevolgen van hun bedrijfsactiviteiten voor mens en milieu. En niet alleen naar de huidige gevolgen daarvan, maar ook naar de gevolgen in de toekomst. Dit is een statement welke wij als Mast Services Nederland in onze organisatie nastreven. Duurzaam ondernemen vereist dat wij ons maatschappelijk verantwoord willen gedragen en daarmee verder willen gaan dan de wet- en regelgeving ons voorschrijft. Wetten en regels geven immers geen garantie voor het behoud van flora en fauna, en maken ook geen vuist tegen mensonterende productieprocessen elders op de wereld. Ook als Mast Services Nederland organisatie kijken wij zelf zeer kritisch naar onze eigen verbruik en besparingsmogelijkheden. Mast Services Nederland is geen productie unit maar een handels en Ingenieursbureau organisatie. Wij ontwerpen en werken al onze creaties tot op productie niveau in het geheel zelf uit. Op onze burelen zijn wij zeer kritisch in hoe om te gaan met het milieu, dit zowel intern als ook extern bij onze partner bedrijven. Aspecten waar wij rekening mee houden en zorg voor dragen zijn: Bedrijfsinterne milieuzorg, milieukeur voor producten, afvalpreventie, energiebesparing, productgerichte milieuzorg, milieugerichte productontwikkeling, duurzaam inkopen, onze offertes worden veelal digitaal verstuurd. Dit is niet alleen snel maar kost de minste energie, onze product tekeningen worden eveneens digitaal verstuurd, onze product documentatie zal vanaf Juni 2010 via de website te downloaden zijn. Wij versturen vanaf die datum geen hardcopy's meer, de verlichting op onze kantoren wordt alleen gebruikt en ingeschakeld als deze kantoren ook daadwerkelijk benut worden. Tevens hebben wij recentelijk zeer energiezuinige verlichtingsarmaturen geïnstalleerd. Ons kantoor afval wordt gescheiden aangeboden en afgevoerd, al onze hardware systemen kennen een standby stand en deze functie is bij alle systemen ingeschakeld, ons autopark wordt uiterst nuttig en efficiënt ingezet, er wordt alleen gereden als dit echt noodzakelijk is. Ook worden onze transporten van goederen zoveel als mogelijk in combinatie transporten vervoert. Hiermede verminderen wij onze transport beweging met meer als 50 %, onze buitenland reizen zijn van 40 reizen per jaar teruggezet naar maximaal 6 reizen per jaar. De fabrieks-bezoeken worden efficiënter ingedeeld. Hierdoor is het aantal vlieg- en/of reisbewegingen met ruim 66 % gereduceerd en op verzoek van de klant wordt de facturatie digitaal verzorgt. Hiernaast heeft Mast Services Nederland recentelijk haar CO2 uitstoot gecompenseerd. Wij hebben hierin een samenwerking en overeenkomst met de Climate Neutral Group opgesteld en overeengekomen. De verkregen en te verkrijgen certificaten worden door ons op onze website gepubliceerd en is vrij te downloaden.

14 Gezamenlijke aanpak werkt.. Wij als Mast Services Nederland leveren onze bijdrage. Uiteindelijk zullen wij ons allen in moeten zetten voor een beter milieu voor de generaties na ons. Gezamenlijke aanpak heeft effect, bij gezamenlijke aanpak zijn wij allen het meest gebaat.

15 Hoe nu verder.. Onze eindconclusie: STALEN LICHTMASTEN ZIJN DUURZAAM!!!! Het Mast services Nederland team staat u graag ter zijde bij het beantwoorden van vragen. Onze medewerkers staan hiervoor geheel ter uwer beschikking Neemt u gerust contact met ons op, u kunt ons op de onderstaande manieren bereiken; Telefonisch van uur tot uur op het centrale nummer 0031-(0) Per op het navolgende adres: info@msnbv.nl Blijf onze website volgen, hier zullen wij in de komende periode nog meer informatieve en zeker ook verrassende presentaties weergeven. Kijkt u vooral ook onder de button Duurzaamheid hier geven wij extra aanvullende informatie.

Is staal duurzaam of niet!!! Informatie van Mast Services Nederland BV

Is staal duurzaam of niet!!! Informatie van Mast Services Nederland BV Wat is nu ECHT DUURZAAM!!! Wat is duurzaam.. Onze overheid zet concrete stappen naar een duurzame samenleving en geeft zelf het goede voorbeeld: duurzaam inkopen. Regelmatig wordt de vraag gesteld in hoeverre

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS.

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. madera N atuurlijk RVS 4 7 Natuurlijk Spelen, een Trend De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. Duurzaamheid met RVS Hernieuwbaar en sluit aan op de oneindige kringloop van Cradle to Cradle.

Nadere informatie

Circulaire draagconstructies bouwen met Skellet

Circulaire draagconstructies bouwen met Skellet Circulaire draagconstructies bouwen met Skellet De cirkel A = Lineaire economie Ontginning van grondstoffen Produceren van bouwmaterialen Bouwen Slopen Afval storten B = Circulair door recyclen Ontginning

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER Wie aan duurzaamheid denkt, denkt misschien niet direct aan papieren handdoekjes en toiletpapier. In breder perspecfief

Nadere informatie

Duurzaam van nature. bakstenen met een warm hart

Duurzaam van nature. bakstenen met een warm hart Duurzaam van nature Caprice. Het hart op de juiste plaats Caprice is een groeiend en onafhankelijk familiebedrijf, gespecialiseerd in de productie van bakstenen voor de woning- en utiliteitsbouw. Een veelzijdig

Nadere informatie

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN.

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN. Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid SILVER Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle

Nadere informatie

HARDMETAAL RECYCLING. Er zijn twee processen mogelijk in recyclen van hardmetaal ;

HARDMETAAL RECYCLING. Er zijn twee processen mogelijk in recyclen van hardmetaal ; HARDMETAAL RECYCLING Wij kopen uw gebruikt hardmetaal retour. Na het retour nemen van uw hardmetaal dragen wij zorg voor het op correcte en milieuvriendelijke wijze recyclen van de grondstoffen dmv. Total

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop.

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong-plafonds.nl www.armstrongplafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Cradle to Cradle. 1 Inhoud... 1. 2 Cradle to Cradle als nieuwe industriële revolutie... 1. 2.1 Van eco-efficiëntie naar eco-effectiviteit...

Cradle to Cradle. 1 Inhoud... 1. 2 Cradle to Cradle als nieuwe industriële revolutie... 1. 2.1 Van eco-efficiëntie naar eco-effectiviteit... 1 Inhoud 1 Inhoud... 1 2 Cradle to Cradle als nieuwe industriële revolutie... 1 2.1 Van eco-efficiëntie naar eco-effectiviteit... 2 2.2 Naar gesloten materiaalkringlopen... 3 3 De basisregels van Cradle

Nadere informatie

Het grondstofpaspoort

Het grondstofpaspoort Het grondstofpaspoort Samen werken aan een circulaire economie Alliander & Duurzaam ondernemen In de transitie naar een duurzame samenleving is het van belang om samen te zoeken naar houdbare oplossingen,

Nadere informatie

ULCOS, Ultra Low CO 2 Steelmaking. Koen Meijer, TATA Steel

ULCOS, Ultra Low CO 2 Steelmaking. Koen Meijer, TATA Steel ULCOS, Ultra Low CO 2 Steelmaking Koen Meijer, TATA Steel ULCOS, Ultra Low CO 2 Steelmaking Het ULCOS project Het ULCOS project is een initiatief van de Europese staalindustrie Doel: 50% reductie van CO

Nadere informatie

FalcoJona & FalcoBin afvalbak

FalcoJona & FalcoBin afvalbak FalcoJona FalcoBin VOOR EEN MOOIERE BUITENWERELD FalcoJona & De FalcoJona en de FalcoBin zijn de nieuwe afvalbakken van Falco. Ontworpen door IPV Delft in nauwe samenwerking met Falco, en gemaakt in onze

Nadere informatie

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche

tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche tijd voor een gezonde aanpak in de renovatieen onderhoudsbranche wat te verwachten? delen van visie en droom van fareno inzicht in mogelijkheden en proces gezondere aanpak in onze branche u enthousiast

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen. Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep.

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen. Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep April 2018 Roadmap naar MVI-beleid 2 Opbouw MVI-beleid 3 MVI-beleid

Nadere informatie

Ketenanalyse betonproducten. Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening

Ketenanalyse betonproducten. Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening Ketenanalyse betonproducten Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening Autorisatiedatum 12-06-2016 Versie 12-06-2016 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Slide. Tata Steel. ETS en Innovatie. Hans Kiesewetter / Tilly de Bie

Slide. Tata Steel. ETS en Innovatie. Hans Kiesewetter / Tilly de Bie Tata Steel Slide ETS en Innovatie Hans Kiesewetter / Tilly de Bie Tata Steel Slide 2 Deze presentatie verschilt van de getoonde presentatie op de netwerkdag: Het bruggetje van Heineken naar Tata Steel

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

VAN AFVAL TOT GRONDSTOF! SAMEN MET U DE JUISTE RECYCLING KOMBINATIE

VAN AFVAL TOT GRONDSTOF! SAMEN MET U DE JUISTE RECYCLING KOMBINATIE Beleid Nederlandse Overheid Groene Groeistrategie 1 Energie: naar een duurzame, betaalbare en betrouwbare energievoorziening 2 Biobased economy: substitutie fossiele door groene grondstoffen (biomassa)

Nadere informatie

Duurzaamheid, Energie en Milieu

Duurzaamheid, Energie en Milieu Duurzaamheid, Energie en Milieu In de uitvoeringsagenda duurzaamheid van de gemeente staat: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder de mogelijkheden

Nadere informatie

FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën

FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën FODI Federatie van Oppervlakte Delfstoffenwinnende Industrieën Koepel van het Nederlandse grondstofwinnende bedrijfsleven De leden van FODI zijn in principe brancheorganisaties. Zand (beton, wegfundering)

Nadere informatie

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 2015 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie Duurzame Industrie De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

BESCHERMING EN KLEUR

BESCHERMING EN KLEUR BESCHERMING EN KLEUR Duurzame bescherming Rotocoat is gespecialiseerd in het thermisch verzinken van staal conform NEN-EN-ISO 1461. Staal is sterk, maar heeft één nadeel: het is niet beschermd tegen corrosie.

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

2016/ Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2017 Datum: Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3

2016/ Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2017 Datum: Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3 2016/ 2017 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2017 Datum: 27-11-2017 Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Inzameling en verwerking van vlakglas

Inzameling en verwerking van vlakglas Inzameling en verwerking van vlakglas Vlaanderen gebruikt en verbruikt heel wat materialen, grondstoffen en energie. In tijden van toenemende schaarste dringt de vraag zich op hoe we ze zo efficiënt mogelijk

Nadere informatie

De toekomst van. de sloop- en afval keten

De toekomst van. de sloop- en afval keten De toekomst van de sloop- en afval keten René Plaggenburg Directeur sloop en reststoffencentra Dusseldorp Wie is Dusseldorp? Ontstaan in 1949 2003: drie business units Dusseldorp Groep Inzameling en Recycling

Nadere informatie

BESCHERMING EN KLEUR

BESCHERMING EN KLEUR BESCHERMING EN KLEUR Duurzame bescherming Rotocoat is gespecialiseerd in het thermisch verzinken van staal conform NEN-EN-ISO 1461. Staal is sterk, maar heeft één nadeel: het is niet beschermd tegen corrosie.

Nadere informatie

Falco heeft een innovatieve fietsstandaard ontworpen; de FalcoIon. voor een elektrische fiets.

Falco heeft een innovatieve fietsstandaard ontworpen; de FalcoIon. voor een elektrische fiets. FalcoION VOOR EEN MOOIERE BUITENWERELD FALCOION Falco heeft een innovatieve fietsstandaard ontworpen; de FalcoIon. Een fietsstandaard waarin de fiets makkelijk geparkeerd kan worden, met 1 of 2 oplaadpunten

Nadere informatie

Koken met de groene antikleefpan

Koken met de groene antikleefpan Adres Antoon Catriestraat 16 Contactpersoon Website 9031 Drongen David Verhofstadt Communications Manager www.green-pan.com Koken met de groene antikleefpan Activiteiten GreenPan is een Gents bedrijf dat

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Opdrachtomschrijving Werkstuk. DuBo-materialen

Opdrachtomschrijving Werkstuk. DuBo-materialen Opdrachtomschrijving Werkstuk DuBo-materialen van de module bougms01c, jaar 1, kw2, Opleiding Bouwkunde, Hogeschool Rotterdam, Njs16 De lessenreeks Materiaalkunde bestaat naast de inleidende les met een

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa)

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Lees ter voorbereiding onderstaande teksten. Het milieu De Europese Unie werkt aan de bescherming en verbetering van

Nadere informatie

PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN. Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg

PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN. Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg MKB-bedrijven worden geconfronteerd met nieuw beleid met betrekking tot producentenverantwoordelijkheid,

Nadere informatie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling door een scholier 1337 woorden 2 juni 2004 5,8 76 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AFVAL EN ENERGIE Energie Het is heel moeilijk te zeggen wat energie

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

van duurzaam tot circulair

van duurzaam tot circulair van duurzaam tot circulair van duurzaam tot circulair In gebouwen die ontmanteld moeten worden zijn veel materialen aanwezig die een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen, zoals staal, aluminium, vloerbedekking,

Nadere informatie

Footprint eerste helft 2014:

Footprint eerste helft 2014: September 2014 Vanaf vorig jaar november is Pilkes door TÜV gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2-Prestatieladder. Met deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van de vorderingen. Pilkes heeft

Nadere informatie

Ketenanalyse Ketenanalyse Asbestverwijdering

Ketenanalyse Ketenanalyse Asbestverwijdering Ketenanalyse Ketenanalyse Asbestverwijdering Datum: 7-9-2015 Status: definitief Door: QSN, Gea Helms Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 1.1 Scope... 3 1.2 Metaalrecycling... 4 1.3 Asbest... 4 2. Keten asbestverwijdering...

Nadere informatie

Duurzaamheid bij Ahrend Circulair Inrichten

Duurzaamheid bij Ahrend Circulair Inrichten Duurzaamheid bij Ahrend Circulair Inrichten The best way to create a better and more sustainable future is to design it together and always starting today* *the best time to plant a tree was 20 years ago,

Nadere informatie

RH en duurzaam ondernemen

RH en duurzaam ondernemen RH en duurzaam ondernemen Milieubeleid Zoals het een Scandinavisch bedrijf betaamt, werkt RH volgens een strikt milieubeleid. Onze vooruitstrevende mening is dat bedrijven behalve winst maken nog een andere

Nadere informatie

Aluminium en duurzaamheid

Aluminium en duurzaamheid Aluminium en duurzaamheid samenvatting van het rapport Duurzaamheidsaspecten van aluminium geschreven in opdracht van het Aluminium Centrum. Niels Jonkers, Lieke Dreijerink Amsterdam, april 2011 IVAM research

Nadere informatie

NATUURLIJK IJZERSTERK PEPIJN VAN GELSWIJCK GREENWORKS ACADEMY BREDA /

NATUURLIJK IJZERSTERK PEPIJN VAN GELSWIJCK GREENWORKS ACADEMY BREDA / NATUURLIJK IJZERSTERK PEPIJN VAN GELSWIJCK GREENWORKS ACADEMY BREDA / 19-04-2018 NATUURLIJK IJZERSTERK ZONDER GRONDSTOFFENPASPOORT WORDT IJZER AL 6000 JAAR HERGEBRUIKT 2 / KIWA Symposium NATUURLIJK IJZERSTERK

Nadere informatie

BESCHERMING EN KLEUR

BESCHERMING EN KLEUR BESCHERMING EN KLEUR Duurzame bescherming Rotocoat is gespecialiseerd in het thermisch verzinken van staal conform NEN-EN-ISO 1461. Staal is sterk, maar heeft één nadeel: het is niet beschermd tegen corrosie.

Nadere informatie

Memo. extern. Geachte Mevrouw / Heer,

Memo. extern. Geachte Mevrouw / Heer, Van Spijker Infrabouw B.V. Aan: Externe belanghebbende van Van Spijker Infrabouw B.V. Van: Ester van Spijker / Gerrit Plaggenmars CC: Datum: 2 februari 218 Betreft: Voortgangsrapportage CO 2-prestatieladder,

Nadere informatie

Memo. extern. Geachte heer/ mevrouw,

Memo. extern. Geachte heer/ mevrouw, Van Spijker beton- en waterbouw Aan: Externe belanghebbenden Van Spijker beton- en waterbouw Van: Ester van Spijker CC: Datum: 26 november 2012 Betreft: Voortgangsrapportage CO 2-prestatieladder, scope

Nadere informatie

2.2 krafton kwaliteitscontrole en kwaliteitssysteem

2.2 krafton kwaliteitscontrole en kwaliteitssysteem 1. Over ons: Krafton (voorheen Bijl Profielen) Krafton is ruim 40 jaar geleden begonnen als Bijl Profielen en is in die tijd uitgegroeid tot een gerenommeerde producent van glasvezelversterkte polyester

Nadere informatie

Van Afvinken Naar Duurzame Innovaties. Willy Peelen

Van Afvinken Naar Duurzame Innovaties. Willy Peelen Van Afvinken Naar Duurzame Innovaties Willy Peelen 2 Inhoud Duurzaamheid Ketenintegratie Voorbeelden innovaties Instrumenten Conclusies Duurzaam inkopen Duurzaamheid Verkoopt! Duurzaamheid verkopen 3 Duurzaam

Nadere informatie

Na 40 jaar nog steeds in goede conditie? Het kan...

Na 40 jaar nog steeds in goede conditie? Het kan... Na 40 jaar nog steeds in goede conditie? Het kan... Kunststof houdt van de toekomst Het succes van kunststof kozijnen! Steeds meer mensen kiezen voor kunststof kozijnen. Na de eerste plaatsingen, ruim

Nadere informatie

CO2 Reductie. Samen beter voor buiten

CO2 Reductie. Samen beter voor buiten CO2 Reductie Samen beter voor buiten CO2 Reductie Door middel van deze presentatie willen wij u informeren over ons energiebeleid. Daarnaast willen wij u oproepen om ook binnen uw bedrijf een actief beleid

Nadere informatie

Inhoud. Uw interface met Galva Power: gemotiveerde medewerkers

Inhoud. Uw interface met Galva Power: gemotiveerde medewerkers Inhoud U werkt met staal. De elegante lijnen en de hoge mechanische weerstand maken het een fascinerend materiaal. Staal is licht en geeft ruimte voor nieuwe ideeën. Zowel naar technische mogelijkheden

Nadere informatie

Innovatief Systeem - KOMO-klasse A! Wij besparen héél veel energie!

Innovatief Systeem - KOMO-klasse A! Wij besparen héél veel energie! Innovatief Systeem - bewezen kwaliteit: KOMO-klasse A! Wij besparen héél veel energie! A Warmte-isolatie en stabiliteit Of het nu gaat om zekerheid, functionaliteit en isolatie: SOFTLINE 82 voldoet aan

Nadere informatie

van der windt packaging solutions and services Vuilniszakken

van der windt packaging solutions and services Vuilniszakken van der windt packaging solutions and services Vuilniszakken Geen afval de deur uit zonder de juiste zak! Afvalzakken zijn onmisbaar. De kwaliteit moet goed zijn want niets is zo vervelend als een afvalzak

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen. Vlaanderen,, 9 december 2011

Provincie Oost-Vlaanderen. Vlaanderen,, 9 december 2011 Recycled papier, een bewuste keuze Provincie Oost-Vlaanderen Vlaanderen,, 9 december 2011 Het breedste recyclede gamma op de markt Exta wit en natuurlijk wit Gestreken en ongestreken Gedeeltelijk en 100%

Nadere informatie

Learnshop. EN16001: Het kader voor uw energiemanagementsysteem? Nimaris b.v. Paul van Wezel Hertog van Brabantweg 15 5175 EA Loon op Zand

Learnshop. EN16001: Het kader voor uw energiemanagementsysteem? Nimaris b.v. Paul van Wezel Hertog van Brabantweg 15 5175 EA Loon op Zand Learnshop EN16001: Het kader voor uw energiemanagementsysteem? Nimaris b.v. Paul van Wezel Hertog van Brabantweg 15 5175 EA Loon op Zand tel: 0416-543060 Fax: 0416-543098 email: Web: paul.van.wezel@nimaris.nl

Nadere informatie

MILIEUGERELATEERDE PRODUCT VERKLARING THERMISCH VERZINKEN

MILIEUGERELATEERDE PRODUCT VERKLARING THERMISCH VERZINKEN MILIEUGERELATEERDE PRODUCT VERKLARING THERMISCH VERZINKEN INLEIDING De Europese thermische verzinkerijen hebben de noodzaak erkend van de publicatie van betrouwbare milieu-informatie voor het thermisch

Nadere informatie

revolutionair in hout Dé duurzame houtsoort voor nieuwbouw en renovatie

revolutionair in hout Dé duurzame houtsoort voor nieuwbouw en renovatie revolutionair in hout Dé duurzame houtsoort voor nieuwbouw en renovatie Hoge isolatie waarde λ D 0,095 W/(m 2.K) - λ 90/90 0,092 W/(m 2.K) Onderhoudsvriendelijk, 15 jaar onderhoudsvrij 2 Duurzaamheidklasse

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2 Toetstermen Hout (H1) Stofeigenschappen 5 soorten hout onderscheiden in kleur, structuur en toepasbaarheid 5 verschillende houtsoorten herkennen 5 verschillende houtsoorten - wisselw. mens, dier Gebruik

Nadere informatie

Lichtmasten van metaal. aluminium of staal? Johan Maljaars en Ed Reddering

Lichtmasten van metaal. aluminium of staal? Johan Maljaars en Ed Reddering Lichtmasten van metaal aluminium of staal? Reddering Inhoud 2 3 Walsen van staal Eindproduct: ronde buis 4 Extruderen van aluminium Eindproduct: buis, evt. met verstijvers, lipjes, goten of andere variaties

Nadere informatie

BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN!

BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN! BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN! WELKOM, LED verlichting is de toekomst LED-verlichting biedt ons vandaag de dag ongekend veel mogelijkheden om een natuurlijke

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

STERK IN STAAL STREKMETAAL ROOSTER- TECHNOLOGIE OPPERVLAKTE- BEHANDELING STA AL EN STAALBEWERKING

STERK IN STAAL STREKMETAAL ROOSTER- TECHNOLOGIE OPPERVLAKTE- BEHANDELING STA AL EN STAALBEWERKING STERK IN STAAL STA AL EN STAALBEWERKING ROOSTER- TECHNOLOGIE OPPERVLAKTE- BEHANDELING STREKMETAAL WERELD VAN STAAL Eén dienstenpakket De Boer Staal is een gerenommeerde groothandel in plaatstaal en stalen

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten Versie 26 januari 2016

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten Versie 26 januari 2016 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten 1. Scope/afbakening De productgroep Automaten omvat automaten voor: warme dranken; gekoelde dranken / bronwater; snacks / snoep.

Nadere informatie

Resultaten en stand van zaken project

Resultaten en stand van zaken project Resultaten en stand van zaken project MKI Armaturen Kan ik al circulaire openbare verlichting inkopen met behulp van MKI? Kenniscafé: Circulariteit OVL, in de praktijk 14 maart 2019 Green Deal Duurzaam

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten. Versie 8 april 2015

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten. Versie 8 april 2015 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten 1. Scope/afbakening De productgroep Automaten omvat automaten voor: warme dranken; gekoelde dranken / bronwater; snacks / snoep.

Nadere informatie

Samenvatting ketenanalyse FORZ Toeslagmateriaal

Samenvatting ketenanalyse FORZ Toeslagmateriaal Samenvatting ketenanalyse FORZ Toeslagmateriaal Mineralz b.v. Datum: 16-12-2018 Versie: 2.0 Auteur: Martin Vos, Bart Nevels Status: Concept Autorisatiedatum: 20-12-2018 INHOUD 1 Inleiding... 3 1.1 Wat

Nadere informatie

Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is.

Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is. Energieverbruik binnen de voedingen drankensector. Waarom inzicht in de energieketen noodzakelijk is. Deze whitepaper licht toe waarom het voor organisaties binnen de belangrijk is om inzicht te hebben

Nadere informatie

Mof afmeting in mm. Wanddikte in mm. De gecertificeerde styreenbutadieen. voldoet aan de NEN 7103

Mof afmeting in mm. Wanddikte in mm. De gecertificeerde styreenbutadieen. voldoet aan de NEN 7103 Producttypering Waar vroeger het regenwater zo snel mogelijk naar het riool getransporteerd diende te worden, hebben de waterschappen tegenwoordig de opdracht om een beleid te voeren dat gericht is op

Nadere informatie

Pay for Light

Pay for Light Pay for Light Pay for Light Achtergrond De natuur zorgt voor het behoud van de aarde. Het is de natuur die al het leven mogelijk maakt. De mens is slechts een gast op deze aarde en niet de gastheer zoals

Nadere informatie

Green Deal Concreet 1.0

Green Deal Concreet 1.0 Green Deal Concreet 1.0 Een groep vooraanstaande bedrijven en brancheorganisaties in de betonketen hebben in 2011 samen met MVO Nederland het MVO Netwerk Beton opgericht. Op 4 oktober 2011 heeft het MVO

Nadere informatie

Duurzaamheid hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Duurzaamheid hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 July 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52459 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2016 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Plus groen beton. Groen, groener, groenst

Plus groen beton. Groen, groener, groenst Plus groen beton Groen, groener, groenst De plussen van groen beton Een breed pakket secundaire grondstoffen PLUS groen beton is op basis van recyclingmaterialen als gewassen gerecyclede spoorwegballast

Nadere informatie

MVO JAARVERSLAG. DCS Drecht Coating Services B.V.

MVO JAARVERSLAG. DCS Drecht Coating Services B.V. MVO JAARVERSLAG Drecht Coating Services B.V. 2012 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is voor DCS Drecht Coating Services dé bedrijfsvoerings filosofie voor de komende jaren. Continuïteit, arbeidsvreugde

Nadere informatie

Bos/Houtproducten : een koolstofput

Bos/Houtproducten : een koolstofput Bos/Houtproducten : een koolstofput CEI-BOIS, ROADMAP 2010, GEBASEERD OP EEN ARTIKEL VAN DR. IR. E. DEFAYS, BELGIAN WOODFORUM Broeikasgassen terugdringen kan enerzijds door de emissie van de broeikasgassen,

Nadere informatie

2) Which of the following aspects does not belong to the sustainability category Emission of harmful substances :

2) Which of the following aspects does not belong to the sustainability category Emission of harmful substances : Oefenvragen deeltentamen 1 onderdeel 'Sustainability' Vraag 1 en 2 Engels, rest Nederlands, op het (deel)tentamen zullen alle vragen zowel in het Engels als in het Nederlands gesteld worden. Antwoorden:

Nadere informatie

Geen oplossing voor klimaat zonder circulaire economie. 25 april 2019

Geen oplossing voor klimaat zonder circulaire economie. 25 april 2019 Geen oplossing voor klimaat zonder circulaire economie 25 april 2019 Behoeften invullen met minder hulpbronnen Langere levensduur voor producten Gedeeld gebruik Minder verlies Dienst centraal en niet het

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig op natuurlijke grondstoffen en op uw portemonnee. De keuze voor Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

GLASS UNLIMITED. AGC en Cradle to Cradle: een duurzame combinatie

GLASS UNLIMITED. AGC en Cradle to Cradle: een duurzame combinatie GLASS UNLIMITED AGC en Cradle to Cradle: een duurzame combinatie AGC en C2C: een duurzame combinatie Through C2C certification, AGC helps to inspire and lead in the positive transformation of the building

Nadere informatie

9. MILIEU. 9.1 Milieu en leefbaarheid zijn topics (foto: Eva Krebbers).

9. MILIEU. 9.1 Milieu en leefbaarheid zijn topics (foto: Eva Krebbers). 9. MILIEU 9.1 Milieu en leefbaarheid zijn topics (foto: Eva Krebbers). Duurzaamheid, een economischer energiehuishouding en verminderde CO 2 -uitstoot, drie belangrijke onderwerpen van deze eeuw. Het materiaal

Nadere informatie

MVO-rapportage Stam Bouw BV 4 december 2015 11:13. MVO-rapportage. Hoogeveenenweg 2 A - 2913LV Nieuwerkerk aan den IJssel

MVO-rapportage Stam Bouw BV 4 december 2015 11:13. MVO-rapportage. Hoogeveenenweg 2 A - 2913LV Nieuwerkerk aan den IJssel MVO-rapportage Hoogeveenenweg 2 A - 2913LV Nieuwerkerk aan den IJssel Door Hennie Stam 4 december 2015 Opgesteld door Stam Bouw B.V. - Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Medewerkers... 4 1.1. Veiligheid...

Nadere informatie

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest!

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest! rh environment Nature our passion We streven er altijd naar dat onze stoelen even ergonomisch voor het lichaam als vriendelijk voor het milieu zijn. Al onze stoelen kunnen voor 100 procent gerecycled worden

Nadere informatie

Biomassa in het Voorstel voor Hoofdlijnen van het Klimaatakkoord (VHKA)

Biomassa in het Voorstel voor Hoofdlijnen van het Klimaatakkoord (VHKA) Biomassa in het Voorstel voor Hoofdlijnen van het Klimaatakkoord (VHKA) Marit van Hout, PBL 10 oktober 2018, Den Bosch TKI BBE overleg Wat staat er over biomassa in het Voorstel voor Hoofdlijnen van het

Nadere informatie

Duurzaamheid in Agrologistiek

Duurzaamheid in Agrologistiek Duurzaamheid in Agrologistiek Prof. dr. ir. Jack G.A.J. van der Vorst Wageningen Universiteit Doel sessie Gezamenlijk inzicht verkrijgen in duurzame logistiek. Discussie resulterend in: Actiepunten voor

Nadere informatie

Visie op duurzaamheid

Visie op duurzaamheid Beton goed op weg Trends en visies Visie op duurzaamheid André Burger Cement&BetonCentrum Bouw bewust, bouw gerust, bouw met beton. Betonwegendag, 11 oktober 2011 Door: André Burger Directeur Cement&BetonCentrum

Nadere informatie

Definitie. Wat is Duurzaamheid?

Definitie. Wat is Duurzaamheid? Duurzaamheid Definitie Wat is Duurzaamheid? Waarom is duurzaamheid belangrijk? Bevolkingsgroei 7naar 9Miljard Waarom is duurzaamheid belangrijk? Grondstofschaarste Waarom is duurzaamheid belangrijk? Ontbossing

Nadere informatie

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.)

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.) Samenvatting door een scholier 988 woorden 20 mei 2015 0 keer beoordeeld Vak Biologie Welke soorten verontreiniging van het milieu kennen we? Lucht verontreiniging Water verontreiniging Bodem verontreiniging

Nadere informatie

Een verhaal van alle tijden

Een verhaal van alle tijden Een verhaal van alle tijden ROCKPANEL BRE Global A+ / A gecertificeerd ROCKPANEL products BRE Certified ROCKPANEL: duurzaamheid in de genen ROCKPANEL is onderdeel van de ROCKWOOL Groep. Een onderneming

Nadere informatie

DCC & HMR. Innovatie in conservering. Verleng de levensduur van masten met Kaal DCC-coating & HMR maaiveldbescherming.

DCC & HMR. Innovatie in conservering. Verleng de levensduur van masten met Kaal DCC-coating & HMR maaiveldbescherming. DCC & HMR Verleng de levensduur van masten met Kaal DCC-coating & HMR maaiveldbescherming. more than masts voor masten: Kaal DCC-coating HMR maaiveldbescherming Kaal Masten staat in voor het verlengen

Nadere informatie

Corina den Besten Arnold Monshouwer

Corina den Besten Arnold Monshouwer Corina den Besten Arnold Monshouwer Wie zijn wij? Wie zijn wij? 1. Beter, eerder & sneller innoveren 2. Onafhankelijk klankbord voor MKB-ondernemers 3. Specialist in vernieuwing in alle bedrijfsaspecten

Nadere informatie

Lessenplan C2C, dé duurzame oplossing?

Lessenplan C2C, dé duurzame oplossing? Lessenplan C2C, dé duurzame oplossing? (gebaseerd op lessen van 50 minuten) Les 1 en 2: Bekijken van de DVD Afval is Voedsel (Vpro Tegenlicht 6 oktober 2006) Maken van de verwerkingsopdrachten. De DVD

Nadere informatie