Een archeologisch karterend veldonderzoek door middel van boringen op het Europapark te Groningen (GR) -Rapporten

Vergelijkbare documenten
Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen langs het Drentse Diep bij Foxhol, gemeente Hoogezand-Sappemeer (Gr)

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Glanerbruggeweg 75 te Enschede (O) ARC-Rapporten

Een archeologisch veldonderzoek door middel van megaboringen in het Natuurvriendenterrein aan de Roeghoornweg te Norg, gemeente Noordenveld (Dr.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/040

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor het plangebied De Slaag te Maurik, gemeente Buren (Gld)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/741

-Rapporten. Een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor een terrein aan de Derksweg te Klazienaveen, gemeente Emmen (D)

-Rapporten. Een waarderend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Wienboomweg 1 te Haelen, gemeente Leudal (L)

-Rapporten. Een verkennend inventariserend veldonderzoek voor een herontwikkelingslocatie tussen de Van Randerodestraat en Het Schild in Boxtel (NB)

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij de Oude Meerdijk te Emmen (Dr)

-Rapporten. Een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor kavel L389 aan de Dorpstraat te Asenray, gemeente Roermond (L)

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Boddenbroek te Oirlo, gemeente Venray (L)

Locatiegegevens. Kaartblad RD-coördinaten N: / O: / Z: / W: / Oppervlakte Ca.

-Rapporten. Een verkennend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Papendijk te Nuland, gemeente Maasdonk (NB)

Een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor de Kraanlannen en Alddjip te Nij Beets, gemeentes Smallingerland en Opsterland (F)

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen in het project Holwerd-Zuid te Coevorden (D)

-Rapporten. Een verkennend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Stationsweg te Barneveld (Gld)

-Rapporten. Een verkennend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Rode Brugstraat 3, 5 en 7 te Oisterwijk (NB)

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij de Buinerweg te Exloo, gemeente Borger-Odoorn (D)

-Rapporten. Een archeologische begeleiding (protocol beperkte verstoring) op de locatie Grotestraat te Cuijk (NB) ARC-Rapporten

Archeologisch booronderzoek Eefselerweg 13a te Lievelde, gemeente Oost Gelre (GLD)

30 sept OU

-Rapporten. Een archeologische inventariserend veldonderzoek van het Bentinckspark te Hoogeveen (Dr.) ARC-Rapporten H.

-Rapporten. Een inventariserend veldonderzoek door middel van proefsleuven (IVO-P) op de locatie Wienboomweg te Haelen, gemeente Leudal (L)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/084

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/253. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie A.J.

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494)

-Rapporten. Een karterend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Kapelweg te Vragender, gemeente Oost Gelre (Gld)

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van een proefsleuf (IVO-P) aan de Bloemsingel te Groningen (Gr)

Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen op het plangebied Boskerpark in de Boskerpolder, gemeente Zijpe (N.-H.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/091

Archeologisch booronderzoek Burgemeester De la Saussaye Briëtweg, De Wijk, gemeente De Wolden

Plangebied Zwembad de Vijf Heuvels te Markelo

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/267

Archeologisch onderzoek

Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2008/227. Tekst W.J.F. Thijs, A.J. Wullink Afbeeldingen W.J.F. Thijs Redactie N.

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek voor de locatie Stadhouderslaan te Leersum, gemeente Utrechtse Heuvelrug (U.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/148. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie H.

Archeologisch booronderzoek Ommerweg 65-67, Zuidwolde, gemeente De Wolden (DR)

PLAN VAN AANPAK Waarderend booronderzoek

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek aan de Leuvense Kweldijk te Vuren, gemeente Lingewaal (Gld)

Archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij Groot Bronswijk, Wagenborgen, gemeente Delfzijl (Gr.)

Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022

Beulakerweg 127 te Giethoorn, gem. Steenwijkerland (Ov.)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/372. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie K. Otten

Plangebied kapschuur aan de Holte 17 te Onstwedde

-Rapporten. Een archeologische begeleiding (protocol opgraven) aan de Eexterweg te Gieten, gemeente Aa en Hunze (Dr) ARC-Rapporten

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist. K oen Hebinck

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/418. Tekst W.J.F. Thijs Afbeeldingen W.J.F. Thijs & N. van Malssen Redactie N.

Een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van een bureauonderzoek en boringen op de locatie Oude Meerdijk te Emmen (Dr.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/472. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie H.

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Ringbaan Noord-Maasstraat te Tilburg. Koen Hebinck

-Rapporten. Een archeologisch bureau-onderzoek aan de Broekermeerdijk 30 te Watergang, gemeente Waterland (NH) ARC-Rapporten

Ede, Roekelse Bos (gem. Ede)

Plangebied Plantsoensingel Zuid te s-heerenberg

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/418. Tekst W.J.F. Thijs Afbeeldingen W.J.F. Thijs & P.J.A. Stokkel Redactie N.

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2008/028

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Voort 4 te Neede, gemeente Berkelland (Gld)

RAAP-NOTITIE Plangebied Amsterdamsche Veld Gemeente Emmen Archeologisch vooronderzoek: een karterend veldonderzoek

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2010/664. Tekst W.J.F. Thijs Afbeeldingen W.J.F. Thijs Redactie N. van Malssen

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2010/412. Tekst K.A. Hebinck Afbeeldingen K.A. Hebinck Redactie K. Otten

4 Archeologisch onderzoek

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Drielseweg 23 te Hedel, gemeente Maasdriel (Gld)

6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4478 Plangebied Noorderweg 27 te Noordwijk 3750 voor Chr. Gemeente Marum Archeologisch vooronderzoek: een verkennend veldo

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

-Rapporten. Een archeologische opgraving aan de Verlengde Lodewijkstraat te Groningen, gemeente Groningen (Gr.) ARC-Rapporten M.

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

INVENTARISEREND VELDONDERZOEK ARCHEOLOGIE OEKEN EN BRUMMEN

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Weteringstraat 16 en 17 te Loon op Zand (NB)

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Achterbergsestraatweg 8 10 te Rhenen (U)

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas

Een archeologisch bureau-onderzoek en een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Ringelpoel 1 te Woudenberg (U)

Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Groenestraat 8 te Lienden, gemeente Buren (Gld)

Archeologisch booronderzoek Voorsterbos te Kraggenburg, gemeente Noordoostpolder (FL)

Figuur 1. Resultaten onderzoek geprojecteerd op het Actueel Hoggtebestand Nederland (AHN).

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2012/261. Beheer en plaats van documentatie Archaeological Research & Consultancy

Plangebied Zijtak OZ 104 te Nieuw Amsterdam Gemeente Emmen Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

Verkennend archeologisch booronderzoek voor Koningin Julianalaan 19 te Waalre. Koen Hebinck

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

Bijlage 11 bij toelichting Bestemmingsplan Verbreding N444 en reconstructie Nagelbrug, Voorhout

Een archeologisch bureau-onderzoek en verkennend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Bentheimerstraat 89 te Oldenzaal (O)

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2011/006. Tekst M. Verboom-Jansen Afbeeldingen M. Verboom-Jansen Redactie K. Otten

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

Transect-rapport 608. N348 Raalte-Ommen, Fase 1 en 2. Gemeente Raalte/Ommen (Ov.) Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek (IVO; karterende fase)

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van proefsleuven (IVO-P) bij zorgcentrum De Holdert te Emmen (D)

INVENTARISEREND VELDONDERZOEK ARCHEOLOGIE KOLENBRANDERWEG HAAKSBERGEN

Bureauonderzoek Archeologie

Landschappelijk booronderzoek Schoten - Eksterdreef

Methusalemlaan 59 en omgeving te Ugchelen rapport 2583

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/208. Tekst W.J.F. Thijs Afbeeldingen W.J.F. Thijs Redactie A. Ufkes. Definitief, 3 december 2010

Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van proefsleuven (IVO-P) op de locatie Dalem 23 te Hapert, gemeente Bladel (NB)

Transcriptie:

Een archeologisch karterend veldonderzoek door middel van boringen op het Europapark te Groningen (GR) -Rapporten H. Buitenhuis ARC-Rapporten 2011-62 Groningen 2011 ISSN 1574-6887

Colofon Een archeologisch karterend veldonderzoek door middel van boringen op het Europapark te Groningen (GR) ARC-Rapporten 2011-62 ARC-Projectcode 2011/099 Tekst H. Buitenhuis Afbeeldingen B. Schomaker Redactie K. Otten Versie 2.1 (definitief), oktober 2011 Uitgegeven door Postbus 41018 9701 CA Groningen ISSN 1574-6887 Een recente lijst van de ARC-Rapporten is te vinden op www.arcbv.nl

Inhoud 1 Inleiding 4 2 Resultaten inventariserend veldonderzoek 6 3 Conclusie 8 4 Aanbeveling 9 Bijlagen 14 1

Projectgegevens Projectnaam Europapark Projectcode 2011/099 Archisnummer 46.001 Beheer en plaats van Archaeological Research & Consultancy documentatie Status Definitief, oktober 2011 Projectleider Dhr. dr. H. Buitenhuis, Contact 050-3687100, h.buitenhuis@arcbv.nl Opdrachtgever Gemeente Groningen, dhr. J. de Wit, dienst SOZAWE Bevoegde overheid Gemeente Groningen, drs. G.L.G.A. Kortekaas Contact 06-20011086, g.kortekaas@roez.groningen.nl Locatiegegevens Toponiem Plaats Gemeente Provincie Europapark Groningen Groningen Groningen Kaartblad 07D RD-coördinaten N: 235.078/580.574 O: 235.135/580.528 Z: 235.098/580.497 W: 235.002/580.923 Oppervlakte 4400 m 2 Beschrijving onderzoekslocatie Geologie Geomorfologie Bodem Historische situatie Archeologische verwachting noordelijk zandgebied overgang dekzandrug naar Hunzedal veldpodzolbodem overdekt met klei en opgebracht zand voormalig bedrijventerrein hoog 2

Groningen 582 581 580 233 234 235 235 579 Afbeelding 1. Topografische kaart van de onderzoekslocatie en omgeving (rood omkaderd), voorzien van RD-coördinaten. Bron: Topografische Dienst Nederland.

1 Inleiding 1.1 Aanleiding tot het onderzoek In opdracht van de gemeente Groningen heeft Archaeological Research & Consultancy () een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van boringen uitgevoerd op het Europark te Groningen. Aanleiding tot dit onderzoek waren de resultaten van een proefsleuvenonderzoek waardoor werd geconstateerd dat er op het terrein een vuursteenvindplaats aanwezig is. Gepland is op dit terrein een kantoorpand met parkeerkelder tot 6 m mv aan te leggen. Door deze werkzaamheden worden archeologische resten (de vuursteenvindplaats) vermoedelijk bedreigd. Conform de Wet op de archeologische monumentenzorg 1 dient het plangebied eerst te worden onderzocht op de aanwezigheid en waarde van archeologische resten. Het veldwerk vond plaats van 10 tot en met 18 maart 2011 en is uitgevoerd door de firma MUG onder leiding van dr. H. Buitenhuisvan het Archaeological Research & Consultancy. Het archeologisch onderzoek is uitgevoerd conform de eisen die gesteld worden in de Kwaliteitsnorm voor de Nederlandse Archeologie (KNA versie 3.2). 2 1.2 Ligging en beschrijving van het onderzoeksgebied Het terrein is gelegen tussen de spoorlijn en de voormalige waterinlaat van de Hunze-centrale (afb. 1). Het was ten tijde van het onderzoek een braakliggend terrein. Aan de noordzijde werd het terrein begrensd door de resten van een kademuur van de waterinlaat. Het onderzoeksgebied is ca. 4400 m 2 groot. 1.3 Doel van het onderzoek In november 2010 heeft ARC op de onderzoekslocatie een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. De locatie ligt op de oostflank van de Hondsrug, op de overgang naar het Hunzedal. In de ondergrond komt dekzand voor, met daarop een pakket Hunzeklei. De dikte van het kleipakket is minimaal 60 cm. Op de klei ligt een laag ophoogzand van 2,5 tot 3 m dikte. Tijdens het proefsleuvenonderzoek is in één van de vier werkputten (werkput 3) de aanwezigheid van een vuursteenvindplaats uit het Neolithicum aangetoond. In een tweede werkput (werkput 4) is verbrand steen aangetroffen. De archeologische resten zijn in de top van het dekzand, in een goed ontwikkelde E-horizont van een veldpodzol, aangetroffen. Doel van het karterend onderzoek is: het begrenzen van de bekende vindplaats; het geven van een archeologische indicatie voor de rest van het terrein in zuidoostelijke richting; 1 In werking getreden op 1 september 2007. 2 De inhoud van de KNA kan worden geraadpleegd op www.sikb.nl. 4

het geven van een gewogen advies met betrekking tot behoud ex situ, zodat de gemeente een selectiebesluit kan nemen. 1.3.1 Inventariserend veldonderzoek Het inventariserend veldonderzoek (IVO) dient ertoe het in het bureau-onderzoek voorgestelde verwachtingsmodel te verifiëren en met veldwaarnemingen te completeren. Het IVO bestaat uit drie stappen: verkennend, karterend en waarderend onderzoek. Het verkennend onderzoek richt zich op de bodemopbouw en mogelijke bodemverstoringen die de archeologische trefkans kunnen beïnvloeden. Het karterend onderzoek stelt vast of er al dan niet archeologische waarden aanwezig zijn. Het waarderend onderzoek bepaalt de waarde van de archeologische resten. 1.4 Werkwijze 1.4.1 Inventariserend veldonderzoek Het IVO is uitgevoerd als een karterend booronderzoek. Hiertoe zijn op het onderzoeksterrein 102 boringen gezet met een edelmanboor met een diameter van 8 cm, tot minimaal 4 m diepte onder het maaiveld. Bij de boringen is gebruikgemaakt van verbuizing om inspoeling van het ophoogzand in de dieper gelegen lagen van het dekzand te voorkomen. Deze boringen zijn in een verspringend grid van 5 5 m verspreid over het terrein gezet om een juiste, algehele indruk van de bodemopbouw te kunnen krijgen. De boorkernen zijn zorgvuldig uitgelegd, waarbij de opeenvolgende bodemlagen precies konden worden beschreven en opgemeten. Het opgeboorde materiaal is doorzocht op de aanwezigheid van archeologische resten. Vervolgens is de bodemopbouw per boring beschreven en is er gelet op de aanwezigheid van archeologische indicatoren zoals aardewerkfragmenten, houtskool, fosfaatvlekken, vuursteen, natuursteen, verbrand leem en bot. De boringen zijn beschreven volgens de Archeologische Standaardbeschrijvingsmethode (ASB). Van het dekzand is het opgeboorde zand per horizont (E- en B-horizonten) gescheiden verzameld en met water gezeefd over een zeef met een maaswijdte van 2 mm. De zeefresiduen zijn onderzocht op aanwezigheid van archeologische resten, in het bijzonder op vuursteenfragmenten. 5

2 Resultaten inventariserend veldonderzoek 2.1 Karterend booronderzoek Op het onderzoeksterrein zijn 102 boringen gezet. Een aantal geplande boringen is niet uitgevoerd. Dit zijn boorpunten die gelegen waren binnen 2,5 m van de zichtbare kademuur van de oude waterinlaat van de Hunze-centrale. Enkele testboringen in deze stook geven aan dat op 1,5 tot 2 m diepte hier een steenlaag, mogelijk resten van de kade, aanwezig is. Ook is een aantal boringen in het zuidelijk deel niet uitgevoerd. Deze bleken tot diep in het dekzand (tot 5 m diep onder het huidige maaiveld) te zijn verstoord, vermoedelijk bij afbraak van daar aanwezige gebouwen. De overige boringen zijn uitgevoerd volgens planning. In vrijwel alle boringen werd onder het ophoogzand de Hunzeklei aangetroffen op een diepte van 2,5 tot 3 m mv, scherp overgaand in dekzand. In vrijwel alle boringen bleek in het dekzand een goed ontwikkeld podzolbodem aanwezig te zijn, met een sterk ontwikkelde E- en B-horizont. Resten van een oorspronkelijke A-horizont is slechts in enkele gevallen aangetroffen. Wel is geconstateerd dat in zuidoostelijke richting de podzolbodem minder goed ontwikkeld was. In bijlage 1 zijn de gegevens voor elke uitgevoerde boring gegeven. Enkele boringen zijn gestaakt omdat deze op steen stuitten waar niet omheen kon worden geboord. In afb. 2 zijn de geplande boorpunten aangegeven, en welke zijn gestaakt, niet uitgevoerd of tot in het dekzand zijn verstoord. In afb. 3 is een zanddieptekaart van het dekzand gegeven, uitgaande van de geslaagde boringen. In afb. 3 is tevens per boorpunt aangegeven waar een E-horizont onder de klei aanwezig was. 2.2 Vondsten In het zand van een aantal boringen zijn vuursteenresten aangetroffen. Deze zijn gewaardeerd door drs. J. Veldhuis van ARC. In tabel 1 zijn deze vondsten aangegeven. In afb. 4 is de verspreiding van het vuursteen aangegeven in de verschillende boorpunten en de verspreiding van de vuursteenvondsten in het eerder uitgevoerde proefsleuvenonderzoek. 6

boornr. horizont inhoud aantal artefact subtype deel grootte verbrand opmerking 12 E VST 1 splinter 1- P 6-10mm ja 10mm 12 E VST 1 afslag G 11- nee fragment? 15mm 17 E VST 1 splinter? G 6-10mm nee 27 B STN x verbrand steen G ja 30 E VST 1 afslag C 11- nee 15mm 39 E VST 1 splinter 1- D 6-10mm nee 10mm 56 E STN x verbrand steen G ja 70 E STN x verbrand steen G ja 82 E VST 1 splinter 1- C 6-10mm nee natuurlijk? 10mm 83 E VST 1 splinter 1- G 6-10mm ja 10mm 83 E VST 1 afslag G 11- nee fragment? 15mm 84 B VST 1 splinter 1- G 1-5mm nee 10mm 100 E VST 1 afslag D 11- nee 15mm 100 E VST 1 afslag M 11- nee 15mm 103 B STN x verbrand steen G ja 112 B STN x verbrand steen G ja 113 E STN x verbrand steen G ja Tabel 1. Aantal en beschrijving van de archeologische resten uit de boorkernen.

3 Conclusie Het karterend booronderzoek op het Europapark te Groningen geeft aan, dat de bodem bestaat uit een 2,5 tot 3 m dikke zandophogingslaag, waaronder 50 60 cm Hunzeklei wordt gevonden. Daaronder bevindt zich dekzand waarin een goed ontwikkelde podzolbodem is teruggevonden, met duidelijke E- en B-horizonten. In een aantal van de boringen zijn archeologische resten aangetroffen. Dit betreffen bewerkte vuursteenfragmenten en verbrand steen. De locatie van deze resten geeft aan, dat in het eerder uitgevoerde proefsleuvenonderzoek niet de volledige vindplaats is aangetroffen, maar dat deze zich in het gebied om de proefsleuf uitstrekt. Tevens zijn er iets verder zuidoostelijk eveneens archeologische resten gevonden. Het is niet duidelijk of deze resten bij de vindplaats horen of dat zich hier een afzonderlijke, tweede vindplaats bevindt. 8

4 Aanbeveling Het doel van het karterend onderzoek was het bepalen van de omvang en begrenzing van een bij eerder onderzoek aangetroffen vindplaats uit de Steentijd. Uit de verspreiding van de vondsten is duidelijk dat deze doelstelling niet volledig is gerealiseerd. Hoewel in enkele boringen bewerkt vuursteen is aangetroffen, zijn veel van de boringen rond de bekende vindplaats zonder vondsten. Een tweede doelstelling was te onderzoeken of elders op de het terrein nog archeologische vondsten aanwezig waren. In een aantal boringen zuidoostelijk van de bekende vindplaats werd bewerkt vuursteen aangetroffen. In overleg met stadsarcheoloog G. Kortekaas is voor deze vindplaats de volgende aanbeveling verkregen. Een Inventariserend Veld Onderzoek door middel van proefsleuven vindt plaats op de locatie van boringen 82, 83 en 84. Deze sleuf heeft de afmetingen 20 5 m. Binnen deze sleuf zal een aantal 50 50 cm vakken worden uitgezet en onderzocht om de verspreiding van het vuursteen hier vast te leggen. De resultaten van dit proefsleuvenonderzoek zullen de basis vormen voor verdere besluitvorming met betrekking tot deze locatie. Aan de reeds bekende vindplaats is een hoge waarde toegeschreven. Aangezien bescherming in situ niet mogelijk is, is besloten tot een bescherming ex situ. Uitgaande van boringnummers 12 en 39, de twee boringen met bewerkt vuursteen op de grootste afstand van de bekende vindplaats, in combinatie met de vondst van verbrand steen in proefsleuf 4, is de omvang van de mogelijke vindplaats vastgesteld. Om deze op te graven wordt een werkput van ca. 41 36 m aangelegd waarbinnen middels 50 50 cm- vakken de vindplaats wordt onderzocht. Het is bij dit onderzoek dat de uiteindelijk omvang en interpretatie van de vindplaats zal worden vastgesteld. 9

Literatuur Berendsen, H.J.A., 2004. De vorming van het land. Assen (Fysische geografie van Nederland). 4e, geheel herziene druk. Brandt, R.W. et al. (red.), 1992. ARCHIS. Archeologisch Basis Register, versie 1.0. Amersfoort. Mulder, E.F.J. de, M. C. Geluk, I.L. Ritsema, W. E. Westerhoff & T. E. Wong, 2003. De ondergrond van Nederland. Groningen/Houten. 10

1.90 2.10 1.95 2.81 2.19 2.29 2.23 2.31 2.39 2.78 2.22 2.17 bomen en struiken 2.82 2.77 2.0 rin kademuur asfalt. -0,50 beton 1.99 1.92 greppel ge spoorhaven 2.85 2.80 +2.45 2.44 2.76 2.84 +0,50 2.27 +1.95 2.47 127 +2.20 1.73 1.92 2.02 1.52 1.79 1.51 1.96 1.89 2.16 1.89 bedrijfsvloerplaten 6x gras asfalt. 2.82 hekwerk (gaas h=2,00m) gereed Juni 2013 tgls brandkraan 2.40 2.80 2.84 2.24 2.21 2.51 2.26 2.38 2.41 kademuur kademuur kademuur 2.60 2.76 2.70 1.98 2.00 2.46 2.00 2.66 +2.47 2.46 kademuur 2.54 2.63 2.57 2.78 2.11 1.80 2.67 2.40 2.00 2.39 2.40 +2.46 2.39 2.46 2.36 2.57 trafo geleiderail 2.80 2.86 2.69 2.32 2.81 2.22 2.70 bomen en struiken 2.69 2.39 2.69 2.22 2.75 asfalt. 2.78 granietkeien 2.81 2.43 geleiderail granietkeien 1.84 1.96 1.92 1.91 1.84 2.83 2.45 2.34 2.37 2.28 asfalt. 2.84 2.82 granietkeien hekwerk (gaas h=1,50m) bomen en struiken asfalt. granietkeien granulaat asfalt 2.83 bomen en struiken asfalt. hekwerk (gaas h=1,50m) granietkeien hekwerk (gaas h=2,00m) spijlenhekwerk materiaal opslagplaats 2.96 2.15 2.11 2.20 2.34 hekwerk (gaas h=2,00m) bomen en struiken geleiderail 2.85 2.87 2.72 1.56 2.02 2.32 1.90 2.48 2.39 2.44 2.19 asfalt. hekwerk (gaas h=2,00m) 2.31 hekwerk (gaas h=2,00m).21-1.31-1.04-1.39-1.22-1.49-1.55-1.42-1.47-0.82-1.34 0.16 1.85 1.81-0.19 0.85 2.02 1.82 2.11 1.98 2.10 1.91 1.88 hekwerk (gaas h=1,50m) rode slijtlaag 1.78 1.83 rode slijtlaag 1.83 2.00 1.96 1.96 sbs/kk/h/ro gras 2.02 1.93 1.89 1.84 1.94 2.05 1.98 1.88 1.72 1.71 0.80 2.05 1.82 8 8 1 8 1 7 uur +2.60 2.04 asfalt kademuur +1.15 hekwerk (gaas h=2,00m) traptreden asfalt. 2.24 2.31 hekwerk (gaas h=2,00m) 2.27 2.16 2.26 2.33 2.18 2.15 tgls 2.33 hekwerk (gaas h=2,00m) asfalt. 2x bedrijfsvloerplaat gras Legenda toegangspoort granulaat Intact Verstoord Niet gezet hekwerk 6 7 10 8 9 23 3 4 13 5 12 11 21 22 24 35 20 25 34 1 2 15 16 14 17 18 19 32 33 37 36 49 50 27 26 29 30 31 40 39 46 38 47 48 51 65 53 52 63 64 66 28 42 41 45 79 131 130 43 44 57 56 55 60 54 61 62 68 67 78 81 80 92 59 70 69 75 76 77 82 93 58 72 71 74 83 90 91 94 73 85 87 84 88 89 96 95 102 103 104 86 97 99 100 101 106 98 105 113 114 116 115 108 109 107 111 112 118 110 117 122 123 124 126 125 119 120 121 128 129 Afbeelding 2. Locatie van de boorpunten. 0 20 40 Meters

kademuur 2.29 +2.20 2.19 2.23 beton 2.31 1.73 1.52 greppel 1.92 1.79 2.22 2.02 geleider +2.45 2.44 2.45 +0,50-0,50 kademuur kademuur 2.27 +1.95 2.47 kademuur kademuur 2.00 2.46 2.54 2.57 +2.46 2.00 2.66 2.00 2.63 +2.47 2.57 2.46 2.43 2.22 2.70 bomen en struiken 2.69 2.39 2.69 asfalt. 2.22 2.75 2.78 granietkeien 2.81 1.99 1.92 tgls gras brandkraan gereed Juni 2013 2.24 2.21 2.51 2.40 2.26 2.41 2.38 2.60 2.76 2.85 2.80 2.11 2.40 2.39 41 2.40 2.39 2.46 2.36 trafo spijlenhekwerk geleiderail 2.80 2.86 2.69 2.32 2.81 2.83 2.78 2.34 2.34 2.37 2.28 materiaal opslagplaats bomen en struiken 2.85 2.87 2.72 asfalt. hekwerk (gaas h=2,00m) geleiderail en struiken granulaat asfalt 2.84 granietkeien 2.76 2.84 2.83 2.70 bomen en struiken asfalt. hekwerk (gaas h=1,50m) granietkeien hekwerk (gaas h=2,00m) 2.96 2.32 2.48 2.39 1.90 2.44 2.19 2.67 hekwerk (gaas h=2,00m) 2.31 hekwerk (gaas h=2,00m) 1.80 1.81 2.02 2.10 1.88 2.15 2.11 5 1 7 uur +1.15 2.02 bedrijfsvloerplaten 6x asfalt. 2.20 k (gaas h=2,00m) toegangspoort Zanddiepte tov NAP 2.16 2.26 =2,00m) hekwerk (gaas h=2,00m) 1.4 granulaat 1.3 2.33 2.18 1.2 1.1 1 0.9 0.8 2 0.7 0.6 0.5 0.4 0.3 0.2 0.1 0 9 4 13 5 12 10 Afbeelding 3. Zanddieptekaart met boorpunten met een E-horizont. 15 16 14 17 27 19 32 26 30 31 40 39 47 42 43 55 56 61 57 59 60 70 69 82 71 74 83 90 94 85 84 96 95 101 99 105 113 114 116 0 15 30 Meters

1 Vuursteen verspreiding 18 to 47 (6) 9 to 18 (9) 7 to 9 (5) 4 to 7 (8) 1 to 4 (8) Verbrand steen 155 to 155 (1) 22 to 155 (1) 7 to 22 (1) 1 to 7 (3) Inhoud boringen Leeg, niet gezet of verstoord bewerkt vuursteen indet verbrand steen 0 8 16 Meters Afbeelding 4. Vondstenverspreiding. 2 8 7 9 6 23 10 5 22 11 4 24 21 12 35 3 25 20 2 13 3 34 19 36 14 33 1 50 18 37 15 32 49 17 38 31 51 26 48 16 39 65 30 52 27 47 4 40 64 29 53 46 66 41 63 28 54 79 45 67 42 62 131 55 78 44 68 130 61 80 56 77 43 69 60 81 57 76 70 92 59 82 75 93 71 91 58 83 74 94 72 90 73 84 95 103 89 104 85 102 96 86 88 101 105 97 114 87 106 100 115 98 113 99 107 112 116 108 124 117 109 111 123 110 118 126 119 122 127 121 120 128 129 4

Bijlage 1 Boorstaten De volgende afkortingen worden in de boorstaten gebruikt. grondsoort (onderdeel lithologie) K klei L leem V veen Z zand bijmengsel (onderdeel lithologie) k3 sterk kleiig s1 zwak siltig z3 sterk zandig grind (onderdeel van lithologie) g1 zwak grindig g2 matig grindig g3 sterk grindig humus (onderdeel lithologie) h1 zwak humeus h3 sterk humeus boring 1 RD-X: 235.094. RD-Y: 580.529. Maaiveld: 2,37. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,78 Zs1 geelbruin scherp Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. -1,93 Lz3 licht grijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. boring 2 RD-X: 235.090. RD-Y: 580.525. Maaiveld: 2,37. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,53 Zs1 licht geel scherp Bodemkundige interpretaties: opgebrachte grond. -0,73 Ks1h1 donker grijs geleidelijk -0,93 Zs1 licht bruingrijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,18 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,63 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 3 RD-X: 235.087. RD-Y: 580.521. Maaiveld: 2,38. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,72 Ks1h1 donker grijs scherp -0,92 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,22 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 4 RD-X: 235.084. RD-Y: 580.517. Maaiveld: 2,34. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,66 Vk3 donker grijsbruin scherp -0,76 Ks1 donker grijs scherp -0,86 Zs1 licht bruingrijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,16 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,46 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 5 RD-X: 235.080. RD-Y: 580.514. Maaiveld: 2,25. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,75 Ks1 donker grijs scherp -0,95 Zs1 licht bruingrijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,15 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -2,55 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. 14

boring 6 RD-X: 235.077. RD-Y: 580.510. Maaiveld: 2,20. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,80 Ks1 donker grijs scherp -1,00 Zs1 donker bruin scherp Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,20 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 7 RD-X: 235.074. RD-Y: 580.506. Maaiveld: 2,21. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,89 Ks1h1 donker grijs scherp -1,09 Zs1 donker bruin scherp Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,29 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 8 RD-X: 235.071. RD-Y: 580.502. Maaiveld: 2,39. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,81 Ks1h1 donker grijs scherp -1,01 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,21 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 9 RD-X: 235.076. RD-Y: 580.501. Maaiveld: 2,15. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,90 Ks1h1 donker grijs scherp -0,95 Zs1h3 zwart scherp Bodemhorizont: A. Geologische interpretaties: dekzand. -1,05 Zs1 bruingrijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,25 Zs1 donker roodbruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,45 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 10 RD-X: 235.080. RD-Y: 580.504. Maaiveld: 2,08. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,92 Ks1h1 donker grijs scherp -1,12 Zs1 licht grijsbruin scherp Bodemhorizont: AE. Geologische interpretaties: dekzand. -1,32 Zs1 donker roodbruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,52 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 11 RD-X: 235.083. RD-Y: 580.508. Maaiveld: 2,14. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,36 Zs1 grijs beëindigd boring 12 RD-X: 235.086. RD-Y: 580.512. Maaiveld: 2,22. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. 0,02 Zs1 grijs scherp -0,18 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -0,38 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -0,78 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 13 RD-X: 235.089. RD-Y: 580.516. Maaiveld: 2,25. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,45 Ks1 donker grijs beëindigd -0,75 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -0,94 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,25 Zs1 grijsgeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. 15

boring 14 RD-X: 235.092. RD-Y: 580.520. Maaiveld: 2,33. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,67 Ks1 donker grijs scherp -0,77 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -0,97 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,27 Zs1 grijsgeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 15 RD-X: 235.096. RD-Y: 580.524. Maaiveld: 2,43. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,77 Ks1 donker grijs scherp -0,87 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,07 Zs1 donker bruin gestaakt Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. boring 16 RD-X: 235.101. RD-Y: 580.522. Maaiveld: 2,31. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,89 Ks1 donker grijs scherp -0,99 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,09 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,29 Zs1 geel scherp Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. -1,49 Lz3 licht grijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. boring 17 RD-X: 235.098. RD-Y: 580.518. Maaiveld: 2,27. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,93 Ks1 donker grijs scherp -1,03 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,23 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,43 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 18 RD-X: 235.095. RD-Y: 580.515. Maaiveld: 2,14. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,76 Ks1 donker grijs scherp -1,06 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,46 Zs1 grijsgeel scherp Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. -1,86 Lz3 licht grijs beëindigd Geologische interpretaties: keizand. boring 19 RD-X: 235.091. RD-Y: 580.511. Maaiveld: 2,06. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,54 Ks1 grijs scherp -0,69 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -0,94 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,64 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 20 RD-X: 235.088. RD-Y: 580.507. Maaiveld: 2,03. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,97 Ks1 grijs scherp -1,07 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,97 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. -2,17 Lz3 licht geelgrijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. boring 21 RD-X: 235.085. RD-Y: 580.503. Maaiveld: 1,97. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -3,03 Zs1 geelgrijs gestaakt 16

boring 22 RD-X: 235.082. RD-Y: 580.499. Maaiveld: 1,93. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,17 Zs1 geelgrijs gestaakt boring 23 RD-X: 235.078. RD-Y: 580.496. Maaiveld: 2,33. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,67 Zs1g2 geelgrijs gestaakt boring 24 RD-X: 235.084. RD-Y: 580.494. Maaiveld: 2,13. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,86 Zs1 grijsgeel beëindigd boring 25 RD-X: 235.087. RD-Y: 580.498. Maaiveld: 1,94. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -2,06 Zs1 grijsgeel beëindigd boring 26 RD-X: 235.100. RD-Y: 580.513. Maaiveld: 2,17. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,73 Ks1 grijs scherp -1,03 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,23 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,53 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 27 RD-X: 235.103. RD-Y: 580.517. Maaiveld: 2,35. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,95 Ks1 grijs scherp -1,16 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,35 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,55 Lz3 groengrijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. boring 28 RD-X: 235.109. RD-Y: 580.516. Maaiveld: 2,26. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,04 Ks1 grijs scherp -1,24 Zs1 donker grijs geleidelijk Bodemhorizont: AEB. Geologische interpretaties: dekzand. -1,54 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 29 RD-X: 235.106. RD-Y: 580.512. Maaiveld: 2,20. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,00 Ks1 grijs beëindigd -1,30 Zs1 donker grijs geleidelijk Bodemhorizont: AEB. Geologische interpretaties: dekzand. -1,50 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 30 RD-X: 235.102. RD-Y: 580.508. Maaiveld: 2,20. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,00 Ks1 grijs geleidelijk -1,10 Zs1 licht grijsbruin scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,30 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,50 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. 17

boring 31 RD-X: 235.099. RD-Y: 580.504. Maaiveld: 2,29. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,61 Ks1 grijs scherp -1,01 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,21 Zs1 donker bruin beëindigd Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. boring 32 RD-X: 235.096. RD-Y: 580.500. Maaiveld: 2,13. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,47 Ks1 grijs scherp -0,67 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -0,87 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,47 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 33 RD-X: 235.092. RD-Y: 580.497. Maaiveld: 2,03. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,97 Zs1 geelgrijs gestaakt boring 36 RD-X: 235.091. RD-Y: 580.488. Maaiveld: 2,34. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,66 Zs1 geelgrijs beëindigd boring 37 RD-X: 235.095. RD-Y: 580.492. Maaiveld: 2,23. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,77 Zs1 geelgrijs beëindigd boring 38 RD-X: 235.098. RD-Y: 580.495. Maaiveld: 2,25. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,75 Zs1 geelgrijs beëindigd boring 39 RD-X: 235.101. RD-Y: 580.499. Maaiveld: 2,23. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,67 Ks1 grijs scherp -0,87 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,27 Zs1 donker grijsbruin beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. boring 40 RD-X: 235.104. RD-Y: 580.503. Maaiveld: 2,22. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,78 Ks1 grijs scherp -0,88 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,18 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,38 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 41 RD-X: 235.108. RD-Y: 580.507. Maaiveld: 2,17. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,93 Ks1 grijs scherp -1,03 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,13 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,33 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. 18

boring 42 RD-X: 235.111. RD-Y: 580.510. Maaiveld: 2,19. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,11 Ks1 grijs scherp -1,31 Zs1 licht bruingrijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,51 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,81 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 43 RD-X: 235.116. RD-Y: 580.509. Maaiveld: 2,21. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,09 Ks1 grijs scherp -1,29 Zs1 licht grijsbruin geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,49 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,79 Zs1 grijsgeel scherp Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. -1,89 Lz3 licht groengrijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. boring 44 RD-X: 235.113. RD-Y: 580.505. Maaiveld: 2,16. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,04 Ks1 grijs scherp -1,54 Zs1 geel scherp Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. -1,74 Lz3 groengrijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. boring 45 RD-X: 235.110. RD-Y: 580.502. Maaiveld: 2,15. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,35 Ks1 grijs scherp -1,45 Zs1 donker bruingrijs geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,75 Zs1 grijsgeel scherp Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. -1,85 Lz3 groengrijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. boring 46 RD-X: 235.107. RD-Y: 580.498. Maaiveld: 2,24. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,76 Ks1 grijs scherp -1,06 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: AEB. Geologische interpretaties: dekzand. -1,36 Zs1 donker bruingrijs geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,56 Zs1g1 bruingrijs beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 47 RD-X: 235.103. RD-Y: 580.494. Maaiveld: 2,21. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,69 Ks1 grijs scherp -1,04 Zs1 licht grijs scherp Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,29 Zs1 donker grijsbruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,79 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 48 RD-X: 235.100. RD-Y: 580.490. Maaiveld: 1,84. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -2,35 Zs1 grijs beëindigd boring 50 RD-X: 235.094. RD-Y: 580.483. Maaiveld: 2,00. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,50 Zs1 grijsgeel scherp -2,00 Lz3 groengrijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. 19

boring 51 RD-X: 235.099. RD-Y: 580.481. Maaiveld: 1,85. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,75 Zs1 geelgrijs gestaakt boring 53 RD-X: 235.106. RD-Y: 580.489. Maaiveld: 1,85. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -2,65 Zs1 grijsgeel beëindigd boring 54 RD-X: 235.109. RD-Y: 580.493. Maaiveld: 2,39. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,61 Zs1 grijsgeel beëindigd boring 55 RD-X: 235.112. RD-Y: 580.496. Maaiveld: 2,24. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,96 Ks1 grijs scherp -1,01 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,16 Zs1 donker grijs geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,26 Zs1 grijsgeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 56 RD-X: 235.115. RD-Y: 580.500. Maaiveld: 2,18. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,22 Ks1 grijs scherp -1,42 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,62 Zs1 donker grijs geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,82 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. boring 57 RD-X: 235.118. RD-Y: 580.504. Maaiveld: 2,15. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,15 Ks1 grijs scherp -1,45 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,55 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,85 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 59 RD-X: 235.121. RD-Y: 580.499. Maaiveld: 2,25. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,25 Ks1 grijs scherp -1,40 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,55 Zs1 bruingrijs geleidelijk Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. -1,75 Zs1 grijsgeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 60 RD-X: 235.117. RD-Y: 580.495. Maaiveld: 2,31. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,19 Ks1 grijs scherp -1,39 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,69 Zs1 bruin beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. boring 61 RD-X: 235.114. RD-Y: 580.491. Maaiveld: 2,20. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,00 Ks1 grijs scherp -1,20 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,60 Zs1 bruin geleidelijk Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. -1,80 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. 20

boring 69 RD-X: 235.116. RD-Y: 580.486. Maaiveld: 2,45. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,85 Ks1 grijs scherp -1,15 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,35 Zs1 donker bruin beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. boring 70 RD-X: 235.120. RD-Y: 580.490. Maaiveld: 2,36. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,84 Ks1 grijs scherp -1,19 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,34 Zs1 donker bruingrijs geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,64 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 71 RD-X: 235.123. RD-Y: 580.494. Maaiveld: 2,27. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,93 Ks1 grijs scherp -1,13 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,32 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,73 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 72 RD-X: 235.126. RD-Y: 580.498. Maaiveld: 2,38. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,12 Zs1 grijsgeel beëindigd boring 73 RD-X: 235.128. RD-Y: 580.492. Maaiveld: 2,33. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,67 Zs1 grijsgeel beëindigd boring 74 RD-X: 235.125. RD-Y: 580.489. Maaiveld: 2,23. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,87 Ks1 grijs scherp -1,07 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,27 Zs1 bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,57 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 75 RD-X: 235.122. RD-Y: 580.485. Maaiveld: 2,24. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,76 Ks1 grijs scherp -1,06 Zs1 grijsbruin geleidelijk Bodemhorizont: EB. Geologische interpretaties: dekzand. -1,36 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 76 RD-X: 235.119. RD-Y: 580.481. Maaiveld: 2,54. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,96 Zs1 grijs beëindigd boring 80 RD-X: 235.114. RD-Y: 580.468. Maaiveld: 2,50. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,80 Ks1 grijs scherp -1,00 Zs1 bruin beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. 21

boring 81 RD-X: 235.118. RD-Y: 580.472. Maaiveld: 2,23. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. 1,92 Zs1 grijs geleidelijk Bodemhorizont: EB. Geologische interpretaties: dekzand. -0,57 Ks1 grijs scherp -1,27 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. boring 82 RD-X: 235.121. RD-Y: 580.476. Maaiveld: 2,37. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,44 Ks1 grijs scherp -0,73 Zs1 grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,14 Zs1 donker bruingrijs beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. boring 83 RD-X: 235.124. RD-Y: 580.480. Maaiveld: 2,43. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,57 Ks1 grijs scherp -0,77 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -0,87 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,17 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 84 RD-X: 235.127. RD-Y: 580.483. Maaiveld: 2,25. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,75 Ks1 grijs scherp -1,00 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,25 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. -1,55 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 85 RD-X: 235.130. RD-Y: 580.487. Maaiveld: 2,24. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,96 Ks1 grijs scherp -1,26 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,46 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,66 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 88 RD-X: 235.133. RD-Y: 580.482. Maaiveld: 2,37. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,83 Ks1 grijs scherp -1,63 Zs1 bruingeel scherp Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. -1,83 Lz3 groengrijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. boring 89 RD-X: 235.129. RD-Y: 580.478. Maaiveld: 2,29. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,71 Ks1 grijs scherp -1,21 Zs1 grijs geleidelijk Bodemhorizont: AEB. Geologische interpretaties: dekzand. -1,51 Zs1 bruin beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. boring 90 RD-X: 235.126. RD-Y: 580.474. Maaiveld: 2,40. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,50 Ks1 grijs scherp -0,80 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -0,90 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,20 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. 22

boring 91 RD-X: 235.123. RD-Y: 580.471. Maaiveld: 2,35. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,05 Ks1 grijs gestaakt boring 92 RD-X: 235.120. RD-Y: 580.467. Maaiveld: 2,31. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,49 Ks1 grijs scherp -0,89 Zs1 geelbruin beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 93 RD-X: 235.122. RD-Y: 580.462. Maaiveld: 2,33. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,07 Ks1 grijs scherp -1,27 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,67 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 94 RD-X: 235.125. RD-Y: 580.466. Maaiveld: 2,37. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,63 Ks1 grijs scherp -0,93 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,13 Zs1 donker bruin beëindigd Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. boring 95 RD-X: 235.128. RD-Y: 580.469. Maaiveld: 2,39. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,61 Ks1 grijs scherp -0,81 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,01 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,41 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 96 RD-X: 235.132. RD-Y: 580.473. Maaiveld: 2,40. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,81 Ks1 grijs scherp -1,10 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,21 Zs1 donker grijsbruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,60 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 97 RD-X: 235.135. RD-Y: 580.477. Maaiveld: 2,26. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,04 Ks1 grijs scherp -1,24 Zs1 grijs geleidelijk Bodemhorizont: EB. Geologische interpretaties: dekzand. -1,44 Zs1 donker bruin scherp Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. -1,74 Lz3 licht groengrijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. boring 99 RD-X: 235.140. RD-Y: 580.476. Maaiveld: 2,24. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,26 Ks1 grijs scherp -1,36 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,46 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,76 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 100 RD-X: 235.137. RD-Y: 580.472. Maaiveld: 2,21. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,79 Ks1 grijs scherp -2,09 Zs1 bruin beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. 23

boring 101 RD-X: 235.134. RD-Y: 580.468. Maaiveld: 2,35. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,45 Ks1 grijs scherp -0,65 Zs1 bruingrijs scherp Bodemhorizont: A. Geologische interpretaties: dekzand. -0,95 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,05 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,25 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 102 RD-X: 235.130. RD-Y: 580.464. Maaiveld: 2,34. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. 1,34 Zs1g3 grijs gestaakt boring 103 RD-X: 235.127. RD-Y: 580.460. Maaiveld: 2,27. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,73 Zs1 licht grijs beëindigd boring 105 RD-X: 235.133. RD-Y: 580.459. Maaiveld: 2,24. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,76 Ks1 grijs scherp -0,96 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,06 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,36 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 106 RD-X: 235.136. RD-Y: 580.463. Maaiveld: 2,20. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,80 Ks1 grijs scherp -1,20 Zs1 donker grijs geleidelijk Geologische interpretaties: dekzand. -1,40 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 107 RD-X: 235.139. RD-Y: 580.467. Maaiveld: 2,27. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,72 Ks1 grijs scherp -0,93 Zs1 donker grijs geleidelijk Geologische interpretaties: dekzand. -1,23 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 108 RD-X: 235.142. RD-Y: 580.470. Maaiveld: 2,21. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,29 Ks1 grijs scherp -1,39 Zs1 grijs geleidelijk Geologische interpretaties: dekzand. -1,59 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 111 RD-X: 235.145. RD-Y: 580.465. Maaiveld: 2,11. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,59 Zs1 donker grijsbruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. boring 112 RD-X: 235.141. RD-Y: 580.462. Maaiveld: 2,08. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,42 Ks1 grijs scherp -1,62 Zs1 donker grijs geleidelijk Geologische interpretaties: dekzand. -1,72 Zs1 geel beëindigd Geologische interpretaties: dekzand. 24

boring 113 RD-X: 235.138. RD-Y: 580.458. Maaiveld: 2,03. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,17 Ks1 grijs scherp -1,37 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,77 Zs1 bruin beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. boring 114 RD-X: 235.135. RD-Y: 580.454. Maaiveld: 2,25. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,85 Ks1 grijs scherp -1,05 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,35 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,75 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 116 RD-X: 235.140. RD-Y: 580.452. Maaiveld: 2,25. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -0,95 Ks1 grijs scherp -1,15 Zs1 licht grijs geleidelijk Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. -1,35 Zs1 bruin geleidelijk Bodemhorizont: B. Geologische interpretaties: dekzand. -1,45 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: C. boring 118 RD-X: 235.147. RD-Y: 580.460. Maaiveld: 2,20. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,30 Ks1 grijs scherp -1,60 Zs1 bruin beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. boring 122 RD-X: 235.149. RD-Y: 580.455. Maaiveld: 2,15. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,45 Ks1 grijs scherp -1,65 Zs1 bruingeel scherp Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. -1,84 Lz3 groengrijs beëindigd Geologische interpretaties: keileem. boring 124 RD-X: 235.142. RD-Y: 580.447. Maaiveld: 2,19. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,10 Kz3 grijs geleidelijk -1,50 Zs1 donker bruin geleidelijk Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. -1,80 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 125 RD-X: 235.145. RD-Y: 580.442. Maaiveld: 2,20. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,80 Zs1 grijsgeel gestaakt boring 127 RD-X: 235.151. RD-Y: 580.450. Maaiveld: 2,15. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -1,35 Ks1 grijs scherp -1,55 Zs1 grijsbruin geleidelijk Bodemhorizont: EB. Geologische interpretaties: dekzand. -1,85 Zs1 bruingeel beëindigd Bodemhorizont: C. Geologische interpretaties: dekzand. boring 129 RD-X: 235.158. RD-Y: 580.457. Maaiveld: 2,10. Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. 0,60 Zs1 licht geelbruin gestaakt Bodemhorizont: EB. 25

boring 130 Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -3,30 Ks1 grijs scherp -3,50 Zs1 donker grijs geleidelijk Bodemhorizont: EB. Geologische interpretaties: dekzand. -3,80 Zs1 geel beëindigd Bodemhorizont: E. Geologische interpretaties: dekzand. boring 131 Boormethode: edelmanboring, zuigerboring. -3,50 Ks1 grijs scherp -4,00 Zs1 donker grijsbruin beëindigd Bodemhorizont: BC. Geologische interpretaties: dekzand. 26

Chronostratigrafische eenheden Holoceen Laat-Weichselien (Laat-Glaciaal) 0 Jaren geleden 10.000 Chronostratigrafische eenheden Subatlanticum Subboreaal 14 C-jaren geleden 0 3000 Archeologische periode Nieuwe Tijd Late Middeleeuwen Eemien Saalien-complex 13.000 73.000 115.000 130.000 370.000 410.000 5000 8000 9000 10.000 11.000 11.800 12.000 13.000 26.000 48.000 475.000 1500 n. Chr. 1050 n. Chr. 450 n. Chr. 12 v. Chr. 800 v. Chr. 1900 v. Chr. 4900 v. Chr. 5325 v. Chr. 9000 v. Chr. Ca. 40.000 jaar geleden Pleistoceen Midden-Pleistoceen Laat-Pleistoceen Weichselien (Glaciaal) Laat- Holoceen Vroege Middeleeuwen Holsteinien Elsterien Midden-Weichselien (Pleniglaciaal) Vroeg-Weichselien (Vroeg-Glaciaal) Atlanticum Midden- Holoceen Boreaal Preboreaal Vroeg- Holoceen Holoceen Late Dryas Allerød-interstadiaal Vroege Dryas Bølling-interstadiaal Laat-Pleniglaciaal Midden-Pleniglaciaal Vroeg-Pleniglaciaal Romeinse Tijd IJzertijd Bronstijd Neolithicum Mesolithicum Laat-Paleolithicum Tijd Pleniglaciaal Glaciaal Laat-Glaciaal Bijlage 2. Een overzicht van geologische (chronostratigrafische) en archeologische periodes. Door: A.J. Wullink. Gebaseerd op: Brandt et al. 1992; De Mulder et al. 2003; Berendsen 2004.