Ora langs de 'kurkentrekker' naar de top van de Zugspitze



Vergelijkbare documenten
Zugspitze. We waren inmiddels in Ferienhaus Jägerheim in Ehrwald neergestreken. Een heel mooi appartement op de begane grond.

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

We namen om half negen de eerste gondel. Een grote groep senioren stond al te wachten, ze gingen naar de Drachenkopf. Voorwaar, een stevige wandeling.

Rätikon Bergwandelen, Oostenrijk

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur

De Allgäu. 14 t/m 21 oktober 2006

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015

Gosaukamm Vordere Gosausee

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules.

Filzmoos Dachstein rondwandeling II

Naßfeld Gasteinertal

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht.

Ora beklimt de 'three peaks of UK'

Dörenther Klippen II

III Hinterzarten-Wiedener Eck

Böser-Tritt-Steig Lünersee

Mittagstal. geen weg terug TRAVEL STORY

Panoramaroute Hoher Frassen

Karwendel Huttentrektocht, Oostenrijk

Brandnertal Loischkopf

Rondwandeling Brand II

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens

Bockhartscharte Sportgastein

Verpeilhütte Kaunertal

Naar de Nürnbergerhütte

Oost - West. Op lemen voeten. oud-hoogleraar Dick de Boer 'Emo ging in de winter naar Rome, dan moet je hartstikke knotsgek zijn'

Huttenstage Alpiene technieken & Via ferrata voor bergwandelaars

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

BEVER OUTDOOR WEEKEND

Tekst Petra Strijdhorst Fotografie Andries de la Lande Cremer BERGWANDELEN. Walk on the wild side

Ora verkent Schotland en gaat met pensioen

Tests & prijzen. 1. Koeien bij de Burgeralm. 5. Lunchpauze in Burgeralm. 2. Bloemenbalkon in het populaire Pfandlhaus.

Schneekopf Gehlberg Ilmenau

VOORSTELLING TOCHTLEDEN

Fendels - Anton Renk Hütte

Vessertal, Vesser en Adlersberg

Fulseck Schuhflicker Dorfgastein

Stubaier Höhenweg - juli 2015

Le tour du Mont Ventoux 2014

INFORMATIE DOCUMENT ZUGSPITZE 2019

Mullerthal Luxemburg

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters

Nassfeldpass - Madritschen top

Allgäu. 20 t/m 30 oktober 2011

GALDHØPIGGEN NOORWEGEN

Tiroler Alpen (Adlerweg) Oostenrijk bergwandelen

ADVENTURE WEEKEND. Echt even lekker een weekendje weg! IN HET KORT LOCATIES

Week mountainbiken in Gerlos te Oostenrijk.

ALPE D HUEZ DE REISGIDS VOOR FIETSERS

Goldeck top en Panoramastrasse

Sonntag - Glattmar top

Garnitzenklamm deel 1 t/m 4

VRIENDEN WEEKEND. Prachtige natuur, gezellige locaties, heerlijke barbecue en avontuurlijke activiteiten. Echt even lekker een weekendje weg!

ADVENTURE WEEKEND. Prachtige natuur, gezellige locaties, heerlijke barbecue en avontuurlijke activiteiten. Echt even lekker een weekendje weg!

HR W24 Ronde Vaganski vrh

Brandnertal Amatschonjoch

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de

Kilimanjaro reisdagboek

Panorama route Mühlbach am Hochkönig

De bergvrienden (van Engsbergen)

Obertraun Dachstein rondwandeling

Etappe II: Kalte Herberge - Hinterzarten

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003

Fotostory FOTO S: JORIS LUGTIGHEID

De Kleine Pal (Pal piccolo)

Schöne Aussicht - Brandenburger Haus

Programma Segbroek College

Weet je wat ook leuk is!!!

Vandaag moeten we de grootste sneeuwvelden van deze tocht overschrijden. We doen er dan ook dubbel zo lang over als normaal. En wederom dienen we

Seidlwinkltal Litzlhofalm

Junglegymles. Op expeditie

ADVENTURE SHORTBREAK. In 24 uur een compleet andere wereld!! IN HET KORT

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Het feest van Koning Beer

Verhaal met sketch & objectles, dominospel & werkblad en lied met MP3. Bijbelteksten:

Geschreven door Wim de Lange zondag 18 november :00 - Laatst aangepast dinsdag 29 januari :10

Daar duikt op een gegeven moment de eerste echte uitdaging voor mij op: crevasses (gletsjerspleten) die soms meters breed en diep zijn.

Filzmoos Dachstein rondwandeling

2 daagse wandeltocht Marche de L Armee mei Diekirch 2005

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en

Oostenrijkreis Het huis waarin we verblijven.

Bayern en de Zugspitze 7 dagen per trein

REISBROCHURE 4H/4V CLZ SCHOOLJAAR T/M 19 APRIL 2019

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Ruggengraat van de Draak

Loferer Steinberge 8 dagen

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

Bayern en de Zugspitze 6 dagen

De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen.

Het gezelschap bestaat uit een groep vrienden met de naam. De ouwe van Schouwen

Langs de Donau tot Wenen + bezoek Wenen

Bayern en de Zugspitze 7 dagen

Sneeuwwandelen vanuit herberg Ascharina

IV Wiedener Eck-Hochblauen Lengte 23.5 km stijgen 770 m dalen 640 m

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009

PEELTRAPPERS ON TOUR!

Transcriptie:

Ora langs de 'kurkentrekker' naar de top van de Zugspitze Een Zwitserse Witte Herder op de hoogste top van Duitsland Augustus 2011. In de Hohe Tauern was het al een hele tijd wisselvallig weer, maar in het naar huis rijden boden zich nog een paar dagen excellent weer aan. 'We gaan de Zugspitze proberen langs de Tiroler kant vanuit Ehrwald'. De Zugspitze is met 2962 m de hoogste bergtop van Duitsland. Omwille van de gemakkelijke toegang met kabelbanen is de top druk bezocht door allerlei toeristen. Wij kiezen voor een sportieve beklimming langs een klettersteig (via ferrata of gezekerde klimroute). Deze staat aangegeven als 'tamelijk moeilijk'.

4 km voorbij Ehrwald aan het dalstation van de Tiroler Zugspitzbahn (1228 m) vertrekt de Binderweg naar de Wiener Neustädter Hütte op 2209 m. Vroeger kon je via het (inmiddels afgeschafte) middenstation de hut op een half uur gaans bereiken. Het pad vertrekt aan enkele grasbegroeide hellingen. Snel zit je echter midden in een puinhelling van kleine en grotere rotsblokken. Dus voorzie ik Ora, mijn Lovely White Shepherd, van schoentjes om haar poten te beschermen tegen het ruwe gesteente. Het pad is soms minder duidelijk en je moet je dus verder oriënteren op sporen. Zo blijken er een tweetal 'paden' te lopen. Naast het pad is het heel wat vermoeiender. Links omhoog is de algemene richting. Na drie kwart van de weg komen we op de Georg Jäger-Steig en is het eindelijk gedaan met de puinhelling. Een aanvankelijk mooi bergpaadje brengt ons onder de kabelbaan naar de rotsen. Het verandert snel in een rotsig pad met diepe afgronden. Hier en daar is er wat klimwerk met zekeringen. Deze staaldraden zijn soms wel nodig om veilig te vorderen. Ora doet goed mee. We verwachten nu snel de hut, maar het valt tegen. Er is nog een hele weg af te leggen en pas op het allerlaatste moment komt de hut te voorschijn. Ondertussen krijgen we een prachtig uitzicht op de Eibsee in Duitsland.

De Wiener Neustädter Hütte is nog een echte originele hut van de oude stempel. Veel keus om te avondmalen is er niet. Een grote kom soep met worst en brood stilt duidelijk de honger. Daarna wordt er nog gezongen, dank zij de huttenwirt met zijn gitaar. Ora nestelt zich voor de oude kachel. Vanaf 22 uur is het nachtrust. De volgende dag na het ontbijt begint het serieuze werk. Een grote puinhelling brengt ons naar de voet van de wand. Die begint vrij steil, maar het valt nog mee.

Niet veel later volgt de sleutelpassage: 'der Stopselzieher' of 'kurkentrekker'. Het is een smalle steile doorgang tussen de rotsen, gezekerd met een kabel en met metalen treden, zoals een ladder. Op een rustpunt waar Ora gemakkelijk kan blijven staan, haal ik het touw boven. Ik besluit eerst zelf een aantal meter omhoog te klimmen en dan Ora te laten nakomen, geholpen door mijn touw. We doen dat enkele keren na elkaar en kunnen op deze manier toch tamelijk vlot een 30 meter steile rotswand overwinnen. Het moeilijkste is voorbij!

Het is echter nog niet gedaan. Het grootste deel van de wand ligt nog voor ons. Steilere stukken wisselen regelmatig met 'plattere' paadjes die zigzag door de wand gaan, steeds hoger en hoger. Ora heeft geen hoogtevrees. En dat is maar goed ook, want hoe hoger we vorderen, hoe dieper de gapende afgrond achter ons groeit. Prachtige uitzichten op het groene dal diep beneden ons zijn een streling voor het oog.

Uiteindelijk bereiken we het topplateau waar de kabelbanen eindigen. Wat een drukte! Wat een verschil met de stille steile wand die we zojuist beklommen. Het plateau is verdeeld in twee grote afdelingen: het Duitse grondgebied en het Oostenrijkse. Op het Duitse grondgebied vind je uithangborden met teksten als 'Deutschlands höchste Rostbratwurst' en 'Deutschlands höchster Biergarten'. Er is ook een berghut waar je kan eten en overnachten. Onze beklimming is nog niet gedaan. Achter het plateau is er een kloof en daaruit stijgt de eigenlijke top met het gouden kruis omhoog. Ook andere toeristen die met de kabelbaan gekomen zijn, proberen nog de laatste meters naar de top te overwinnen.

Vanop het grote terras slaat een nieuwsgierige menigte achter de balustrade ons gade. Ora zet haar beste beentje voor. Een loodrechte ladder wordt beklommen. Nog een korte klettersteig moet er aan geloven. En daar bereiken we de top. Proficiat Ora! De dag is nog niet ten einde. We laten de kabelbanen voor wat ze zijn, want we willen ook zelfstandig de afdaling doen zonder hulpmiddelen. 's Avonds bereiken we terug onze hut en de volgende dag dalen we af naar Ehrwald. De volledige fotoreeks kan je vinden op: http://fotoalbum.seniorennet.be/jodesmedt/zugspitze/galerij_alle_fotos Jo De Smedt www.berglucht.be