Pensioen in het kort. Voor de medewerkers van ExxonMobil Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pensioen in het kort. Voor de medewerkers van ExxonMobil Nederland"

Transcriptie

1 Pensioen in het kort Voor de medewerkers van ExxonMobil Nederland

2 Inhoudsopgave 1 Inleiding Pensioen in het algemeen Pensioen bij Esso Nederland, ExxonMobil Financial Services en ExxonMobil Chemical Holland Onderdelen van de pensioenregeling Opbouw van ouderdomspensioen via de eindloonregeling Nabestaandenpensioen Partnerpensioen Tijdelijk partnerpensioen Wezenpensioen Pensioen en arbeidsongeschiktheid Ploegentoeslag 12 3 Premie en toeslag Premiebetaling Toeslagverlening (indexatie) 13 4 Keuzes Keuzes die u kunt maken tijdens uw dienstverband Eerder stoppen met werken Waarde overdragen Keuzes die u kunt maken bij uw pensionering Eerst een hoger pensioen, dan een lager Ruil partnerpensioen in voor extra ouderdomspensioen of andersom Uitruil van ouderdomspensioen voor tijdelijk ouderdomspensioen Deeltijdpensioen 19

3 5 Veranderingen in uw situatie Veranderingen in uw werksituatie Nieuw in dienst Meer of minder gaan werken Meer of minder gaan verdienen Een periode met verlof Uit dienst Bijna met pensioen Veranderingen in uw privé-situatie Verhuizen Trouwen of samenwonen De geboorte van een kind Einde van een relatie Overlijden Overgangsregeling Een extra aanspraak: het surplus Wezenpensioen Partnerpensioen 25 7 Overig Klachtenregeling Voorbehoud Meer informatie 26

4 1. Inleiding 1.1 Pensioen in het algemeen In deze brochure vindt u een eenvoudige uitleg van het officiële pensioenreglement van Protector. In dit reglement staat de pensioenregeling beschreven die Esso Nederland, ExxonMobil Financial Services en ExxonMobil Chemical Holland aanbieden aan alle medewerkers van 18 jaar en ouder. Deelname aan de regeling geeft u recht op een uitkering. U krijgt deze uitkering standaard als u 65 jaar bent geworden en stopt met werken. De brochure is geschreven voor medewerkers die na 1 januari 2006 in dienst zijn getreden. Voor degenen die al voor die datum in dienst waren, kan een overgangsregeling van kracht zijn (hoofdstuk 6). Uw pensioen kan uit drie verschillende bronnen komen: 1e bron: het pensioen van de overheid de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de Algemene Nabestaandenwet (Anw). 2e bron: het pensioen dat u opbouwt bij uw werkgever. 3e bron: het privé-pensioen, dat bestaat uit de eigen middelen die u zelf inzet voor uw pensioenvoorziening. Bij eigen middelen kunt u denken aan spaargeld en lijfrentes. In deze brochure gaan wij in op de tweede bron: het pensioen dat u opbouwt bij uw werkgever. U leest meer over de onderdelen van de pensioenregeling, de wijze waarop u pensioen opbouwt en de wijze waarop het pensioen gefinancierd wordt.

5 1.2 Pensioen bij Esso Nederland, ExxonMobil Financial Services en ExxonMobil Chemical Holland Alle medewerkers van 18 jaar en ouder nemen deel aan de Protector pensioenregeling en bouwen pensioen op. De opbouw stopt als u 65 jaar wordt, eerder met pensioen gaat, komt te overlijden of uit dienst treedt. De belangrijkste onderdelen van de Protector pensioenregeling zijn: 1. ouderdomspensioen 2. nabestaandenpensioen 3. arbeidsongeschiktheidspensioen Uitgebreide informatie vindt u op onze website U vindt daar tevens de pensioenplanner. 5

6 2. Onderdelen van de pensioenregeling 2.1 Opbouw van ouderdomspensioen via de eindloonregeling U bouwt jaarlijks een stukje van uw totale ouderdomspensioen op. Het ouderdomspensioen gaat standaard in als u 65 jaar wordt. De pensioenregeling die Protector uitvoert is een eindloonregeling, wat inhoudt dat u ieder jaar pensioen opbouwt over het salaris dat u in dat jaar verdient. Krijgt u een salarisverhoging, dan worden bovendien eerder opgebouwde pensioenaanspraken in lijn met het nieuwe salaris verhoogd. U bouwt niet over uw gehele salaris pensioen op, want u ontvangt vanaf uw 65 e ook AOW. Daarom wordt een gedeelte van uw salaris niet meegenomen bij de berekening van uw pensioen. Dit gedeelte heet de franchise. Binnen deze regeling bedraagt de franchise in De hoogte van de franchise kan jaarlijks door het bestuur worden aangepast. Wat overblijft na aftrek van de franchise heet de pensioengrondslag, het deel van het salaris waarover u pensioen opbouwt. Jaarlijks bouwt u 2% van uw pensioengrondslag aan ouderdomspensioen op.

7 Een voorbeeld Erik is 35 jaar. Hij verdient nu bruto per jaar franchise = pensioengrondslag. Over dit bedrag bouwt Erik in dit jaar 2% pensioen op. 2% van = 542 (afgerond). Stel dat Erik 5 jaar in dienst zou zijn en dit salaris zou blijven verdienen, dan zou hij vanaf zijn 65 e ieder jaar (5 x 542) uitgekeerd krijgen. Dit bedrag kan nog worden verhoogd door eventuele toeslagen. Stel dat Erik meer gaat verdienen en dat de franchise gelijk blijft, dan wordt automatisch het pensioen dat hij eerder heeft opgebouwd ook verhoogd. Het laatstverdiende salaris is steeds het uitgangspunt. Als Erik dus na 4 jaar een salarisverhoging krijgt en het 5 e jaar verdient, dan heeft hij na 5 jaar opgebouwd in plaats van De rekensom is dan ( ) x 2% x 5 jaar Nabestaandenpensioen Uw pensioen geeft niet alleen aan u de garantie dat u later ook inkomen heeft. Deze zekerheid geldt vaak ook voor uw partner die, mocht u komen te overlijden, een partnerpensioen zal ontvangen. Als u bij uw overlijden kinderen heeft die jonger zijn dan 21 jaar, dan ontvangen zij een wezenpensioen. Op de volgende pagina s leggen we beide vormen van nabestaandenpensioen uit.

8 2.2.1 Partnerpensioen Allereerst is belangrijk vast te stellen wie als partner wordt gezien. Het reglement houdt de volgende criteria aan: Een partner is: Uw echtgenoot/echtgenote; Uw geregistreerde partner; De ongehuwde partner waarmee u samenwoont. Het samenwonen moet vastgelegd zijn in een bij de notaris opgestelde samenlevingsovereenkomst. U mag geen directe familie van deze persoon zijn. Let op! 8 Als u gepensioneerd bent, heeft uw partner alleen recht op partnerpensioen als u vóór uw pensionering bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap bent aangegaan of een samenlevingsovereenkomst heeft gesloten. Samenwonenden zonder samenlevingsovereenkomst hebben geen recht op partnerpensioen. Het partnerpensioen gaat in op de eerste dag van de maand na uw overlijden en wordt levenslang uitgekeerd. Mocht u vòòr uw pensionering komen te overlijden, dan speelt de vraag of u op dat moment nog in dienst was van een van de aangesloten ondernemingen. We leggen dit hieronder uit aan de hand van een aantal voorbeelden. Situatie 1 Stel, u komt te overlijden nadat u bent gepensioneerd. In dat geval krijgt uw partner een partnerpensioen uitgekeerd vanaf het moment van uw overlijden, totdat uw partner zelf overlijdt. Het partnerpensioen is 70% van uw ouderdomspensioen, tenzij u op de pensioendatum voor een ander percentage heeft gekozen (zie hoofdstuk 4.2)

9 Situatie 2 Stel, u komt te overlijden terwijl u nog in dienst bent van een van de aangesloten ondernemingen. In dat geval wordt berekend hoe hoog uw ouderdomspensioen zou zijn geweest op uw 65 e als u niet zou zijn overleden. Er wordt dan uitgegaan van het salaris dat u verdiende op het moment van overlijden. Uw partner ontvangt vervolgens 63% van dit pensioen tot hij of zij zelf overlijdt. Een voorbeeld Erik zou vanaf zijn 35 e tot zijn 65 e (bij gelijkblijvend salaris) pensioen hebben opgebouwd (30 jaar x 542, zie paragraaf 2.1). Stel dat Erik overlijdt op zijn 40 e, dan ontvangt zijn partner jaarlijks pensioen. Let op: bij het aantal deelnemersjaren tellen we ook het aantal jaren mee dat u al pensioen heeft opgebouwd. In het geval van Erik dus 5 jaar opbouw + 25 jaar gemiste opbouw. 9 Situatie 3 Stel, u overlijdt voor uw pensionering, terwijl u niet meer in dienst bent bij een van de aangesloten ondernemingen en u heeft na uitdiensttreding niet gekozen voor waardeoverdracht van uw pensioen naar een nieuwe pensioenuitvoerder. In dat geval wordt uitgerekend hoeveel pensioen u heeft opgebouwd in de periode dat u in dienst was bij de aangesloten onderneming. Uw partner ontvangt hier een bepaald percentage van. Hoe hoog dit percentage is, is afhankelijk van het moment dat u pensioen opbouwde bij Protector. Op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staat het bedrag waarop uw partner recht heeft, wanneer u uit dienst treedt bij een van de aangesloten ondernemingen.

10 2.2.2 Tijdelijk partnerpensioen Is uw partner bij uw overlijden jonger dan 65 jaar? Dan ontvangt uw partner aanvullend een tijdelijk partnerpensioen tot hij of zij 65 jaar is. Het is bedoeld als compensatie voor premies en sociale lasten die u niet meer betaalt als u 65 jaar of ouder bent. Het tijdelijk partnerpensioen bedraagt (2011) wanneer u nog in dienst bent bij een van de aangesloten ondernemingen en (2011) voor gepensioneerden. Het tijdelijk partnerpensioen wordt alleen uitgekeerd als u bij uw overlijden nog in dienst was bij een van de aangesloten ondernemingen of gepensioneerd en niet het partnerpensioen heeft uitgeruild voor extra ouderdomspensioen Wezenpensioen Het wezenpensioen is een tijdelijke uitkering na uw overlijden aan uw kinderen, totdat zij 21 jaar zijn. Als u nog in dienst bent van een van de aangesloten ondernemingen en overlijdt, dan hebben uw kinderen recht op een wezenpensioen. Het wezenpensioen bedraagt per kind: (aantal jaren dat u pensioen zou hebben opgebouwd tot uw 65 e, als u niet zou zijn overleden) x (uw pensioengevend salaris) x 0,2115%. Een voorbeeld In het geval van Erik zou dat zijn: 30 jaar x x 0,2115% = per kind per jaar. (zie ook de uitleg bij paragraaf 2.1 en 2.2.1) Het wezenpensioen wordt verdubbeld als beide ouders zijn overleden. Studerende kinderen hebben recht op een wezenpensioen totdat zij 27 jaar zijn. De wezen hebben gezamenlijk maximaal recht op 3,5 maal het enkele wezenpensioen.

11 2.3 Pensioen en arbeidsongeschiktheid Als u in het kader van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) 80% of meer arbeidsongeschikt wordt tijdens uw dienstverband met Esso Nederland, ExxonMobil Financial Services en ExxonMobil Chemical Holland, dan zorgt het pensioenfonds ervoor dat de opbouw van uw pensioen gewoon doorgaat. Binnen het pensioenfonds zijn twee voorzieningen van toepassing: de premievrije voortzetting van de pensioenopbouw en het arbeidsongeschiktheidspensioen. Premievrije voortzetting van de pensioenopbouw Het kan voorkomen dat u tijdens uw dienstverband 80% of meer arbeidsongeschikt raakt. Als uw dienstverband met een van de aangesloten ondernemingen als gevolg van deze arbeidsongeschiktheid wordt beëindigd, wordt de pensioenopbouw voortgezet zolang u arbeidsongeschikt bent. Dit gebeurt op basis van de laatst vastgestelde grondslag. Als uw arbeidsongeschiktheid daalt, wordt de pensioenopbouw gedeeltelijk voortgezet. Arbeidsongeschiktheidspensioen Het pensioenfonds zorgt voor een aanvulling op het inkomen via de IVA of WAO. Bij volledige arbeidsongeschiktheid ontvang u na beëindiging van uw dienstverband bij een van de aangesloten ondernemingen een arbeidsongeschiktheidspensioen van 80% van het laatstverdiende salaris (14 maal het maandsalaris + 12 maal de ploegentoeslag). Als uw arbeidsongeschiktheid daalt, zal ook het arbeidsongeschiktheidspensioen worden verlaagd. 11

12 2.4 Ploegentoeslag Had u recht op een ploegentoeslag, dan wordt de opbouw van het ouderdomspensioen verhoogd. Daarnaast zal ook het partner- en wezenpensioen hoger zijn. De verhoging is afhankelijk van het ploegentoeslagpercentage in de jaren dat u pensioen heeft opgebouwd. Hoe hoger de vaste ploegentoeslag, hoe hoger de verhoging van uw ouderdoms-, partner- en wezenpensioen. De omzetting van het ploegentoeslagpercentage gebeurt middels een rekenfactor: de zogenaamde P-factor. Voor ploegentoeslag 30% is de P-factor 0,26 Voor ploegentoeslag 21% is de P-factor 0,18 Voor ploegentoeslag 16% is de P-factor 0,14 12 Een voorbeeld Erik gaat op zijn 65 e met pensioen. Hij heeft dan 30 jaar pensioen opgebouwd bij Protector. Hij verdient bij pensionering bruto per jaar en heeft ook nog 25 jaar in ploegendienst gewerkt met een ploegentoeslag van 16%. Dan bedraagt zijn pensioen per jaar voor ploegendienst x 2% x 100% x 25 jaren x 0,14 = Het totale opgebouwde ouderdomspensioen is dan = per jaar.

13 3. Premie en toeslag 3.1 Premiebetaling De kosten van de pensioenregeling worden door uw werkgever aan het pensioenfonds betaald. Ligt uw bruto jaarsalaris (14 keer uw bruto maandsalaris plus 12 keer de eventuele ploegentoeslag) boven per jaar, dan betaalt u een eigen bijdrage voor de opbouw van uw pensioen. Deze eigen bijdrage is 4,925% van het salaris dat uitkomt boven deze grens. Wanneer u een eigen bijdrage moet betalen, wordt deze automatisch in mindering gebracht op uw bruto salaris. 3.2 Toeslagverlening (indexatie) Hoe blijft uw pensioen op peil? Om daling in waarde door inflatie te voorkomen, kan het pensioenfonds besluiten de pensioenuitkeringen te verhogen. Dit heet het verlenen van toeslag of indexeren. Het verlenen van een toeslag vindt alleen plaats als de aangesloten ondernemingen in staat en bereid zijn de premie te betalen. Het bestuur stelt ieder jaar in december vast of en zo ja, met hoeveel uw opgebouwde pensioen per 1 januari verhoogd wordt. Er is geen recht op toeslagverlening en het is ook voor de lange termijn niet zeker of en in hoeverre toeslagen zullen worden verleend. Er worden ook geen voorzieningen opgebouwd voor de toeslagen. 13 Voor de vaststelling van de hoogte van de toeslagen wordt gekeken naar de ontwikkeling van het algemene prijspeil. Het streven van de werkgever is te verhogen met maximaal 90% van de stijging van het prijspeil*. *) Als basis voor de stijging van het prijspeil gebruiken we het afgeleide consumentenprijsindexcijfer voor alle huishoudens. Het toeslagpercentage is maximaal gelijk aan het percentage waarmee de algemene lonen bij uw werkgever zijn gestegen.

14 4. Keuzes De pensioenregeling van Protector biedt u veel keuzevrijheid. Hieronder zetten we de mogelijkheden voor u op een rij. Sommige van deze keuzes kunt u nu al maken, andere op het moment dat u met pensioen gaat. Jaarlijks is er een informatiesessie voor 59-jarigen, waarin uitgebreide toelichting wordt gegeven op alle keuzes en de te volgen procedures. 4.1 Keuzes die u kunt maken tijdens uw dienstverband Eerder stoppen met werken De standaard pensioenleeftijd is 65 jaar. Maar u heeft de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan. Wanneer u eerder stopt, bouwt u korter pensioen op en wordt uw pensioen langer uitgekeerd. Het bedrag dat u maandelijks ontvangt zal daardoor lager zijn. Op zijn vroegst kunt u stoppen wanneer u 57 jaar bent. Let op! Als u eerder wilt stoppen, moet u dit tenminste zes maanden voor de gewenste ingangsdatum melden bij uw werkgever. De werkgever zal vervolgens het pensioenfonds op de hoogte brengen.

15 Omrekening Hoeveel pensioen u ontvangt als u eerder stopt met werken, is in onderstaand overzicht te zien: Ingangsleeftijd ouderdomspensioen Ouderdomspensioen in procenten van het tot de ingangsleeftijd opgebouwde pensioen 57 jaar 56,9% van het ouderdomspensioen dat ingaat op uw 65 e 58 jaar 60,8% van het ouderdomspensioen dat ingaat op uw 65 e 59 jaar 65,0% van het ouderdomspensioen dat ingaat op uw 65 e 60 jaar 69,6% van het ouderdomspensioen dat ingaat op uw 65 e 61 jaar 74,6% van het ouderdomspensioen dat ingaat op uw 65 e 62 jaar 80,1% van het ouderdomspensioen dat ingaat op uw 65 e 63 jaar 86,1% van het ouderdomspensioen dat ingaat op uw 65 e 64 jaar 92,7% van het ouderdomspensioen dat ingaat op uw 65 e 65 jaar 100% van het ouderdomspensioen dat ingaat op uw 65 e 15 Let op! Uw opbouw is ook 2% minder voor elk jaar dat u eerder dan 65 jaar met pensioen gaat. Ook het partnerpensioen wordt verlaagd wanneer u de pensioendatum vervroegt. De huidige wetgeving staat toe dat levensloop wordt gebruikt voor vervroegde pensionering. Verdere details vindt u in de Personeelsvraagbaak op het Benelux HRD Intranet.

16 Een voorbeeld Erik gaat op zijn 65 e met pensioen. Hij heeft dan 30 jaar pensioen opgebouwd bij Protector en verdient bij pensionering bruto per jaar. Het pensioen dat hij ontvangt bedraagt 30 x 2% x ( ) = per jaar. Stel: Erik gaat op zijn 63 e met pensioen. Het pensioen bedraagt dan 28 x 2% x ( ) x 86,1% = per jaar. Deze berekende bedragen hebben dus alleen betrekking op het ouderdomspensioen dat u ontvangt van Protector. Er wordt geen rekening gehouden met de eventuele AOW uitkering dat u ontvangt van de overheid vanaf 65-jarige leeftijd Waarde overdragen U kunt het pensioen dat u bij een vorige werkgever heeft opgebouwd, meenemen naar de Protector pensioenregeling. Binnen de Protector pensioenregeling worden opgebouwde pensioenen aan uw aanspraken in de basisregeling toegevoegd. Het voordeel van waardeoverdracht is dat uw pensioen bij één instantie is ondergebracht en dat de aanspraken bij een actief deelnemerschap horen. Vaak nemen pensioenaanspraken van actieve deelnemers sneller toe dan die van slapers (deelnemers die uit dienst zijn). Voor concrete afspraken, neemt u het best zo snel mogelijk na indiensttreding contact op met de administrateur van het pensioenfonds Protector. Uit dienst Gaat u naar een andere werkgever, dan kunt u de waarde van het pensioen overhevelen naar de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever. Na de waardeoverdracht vervallen alle aanspraken bij Pensioenfonds Protector. U krijgt dus geen pensioen meer van ons.

17 Hoe werkt waardeoverdracht? Vraag de nieuwe pensioenuitvoerder (Protector of de uitvoerder van uw nieuwe werkgever) contact op te nemen met de oude uitvoerder. De nieuwe uitvoerder kan u vervolgens vertellen wat u voor uw oude pensioen krijgt. Anders gezegd: de nieuwe pensioenuitvoerder vertaalt uw oude pensioen in een aantal opbouwjaren volgens de nieuwe pensioenregeling. Als u binnen zes maanden na indiensttreding waardeoverdracht aanvraagt, moeten de oude en nieuwe pensioenuitvoerder eraan meewerken. Daarna zijn zij niet meer wettelijk verplicht mee te werken aan waardeoverdracht, maar kunt u nog wel het verzoek indienen. U heeft echter niet meer de zekerheid dat ze uw verzoek honoreren. Let op! Uw aanvraag tot waardeoverdracht kan in sommige situaties bevroren worden. Bijvoorbeeld als de financiële situatie van de oude of nieuwe pensioenuitvoerder waardeoverdracht niet toelaat. Zodra de financiële positie weer hersteld is, zal u aanvraag weer in behandeling worden genomen. Het pensioenfonds zal u informeren wanneer een dergelijke situatie aan de orde is Keuzes die u kunt maken bij uw pensionering De pensioenplanner op de website kan u helpen bij het maken van pensioenkeuzes. Wanneer u eerder wilt stoppen, moet u dit tenminste zes maanden voor de gewenste ingangsdatum melden bij uw werkgever. Uw werkgever zal vervolgens Pensioenfonds Protector op de hoogte brengen. Ongeveer drie maanden voor de ingangsdatum zal u uw pensioenberekening ontvangen, met daarbij een keuzeformulier dat u ingevuld dient te retourneren aan het pensioenfonds. Op de volgende pagina s vindt u een korte weergave van de verschillende keuzemogelijkheden.

18 4.2.1 Eerst een hoger pensioen, dan een lager Normaal gesproken krijgt u na pensionering een vast bedrag per maand uitgekeerd. Maar u kunt er ook voor kiezen eerst vijf of tien jaar een hoger pensioen te ontvangen en daarna een lager bedrag. De verhouding tussen het hoge en het lage bedrag mag maximaal 100:75 zijn. Het hoog-laag pensioen heeft geen gevolgen voor de hoogte van het partner- of wezenpensioen Ruil partnerpensioen in voor extra ouderdomspensioen of andersom U kunt bij pensionering uw eigen pensioen verhogen door het partnerpensioen in te ruilen voor extra ouderdomspensioen. U kunt dit hogere pensioen vervolgens weer gebruiken om eerder te stoppen met werken. Voor het inruilen van partnerpensioen heeft u toestemming van uw partner nodig. Andersom kan ook. U kunt een deel van uw ouderdomspensioen uitruilen voor een hoger partnerpensioen, mits na de uitruil het partnerpensioen niet meer is dan 70% van het ouderdomspensioen. Dit laatste kan zinvol zijn wanneer u bijvoorbeeld na een scheiding een nieuwe partner heeft. Voor deze nieuwe partner kan het opgebouwde partnerpensioen verhoudingsgewijs laag zijn, omdat een deel van het partnerpensioen bijzonder partnerpensioen is geworden waar uw ex-partner recht op heeft. 18 Een indicatie van de effecten van uitruil: Uitruil van partnerpensioen naar ouderdomspensioen dat ingaat op 65-jarige leeftijd, levert 192 extra ouderdomspensioen op. Uitruil op uw 65 e van 100 ouderdomspensioen levert 550 extra partnerpensioen op Uitruil van ouderdomspensioen voor tijdelijk ouderdomspensioen Als u voor uw 65 e wilt stoppen met werken, kunt u een deel van het ouderdomspensioen inruilen voor tijdelijk ouderdomspensioen. Dit is een uitkering die u ontvangt tussen uw pensionering en uw 65 e en die het gemis aan AOW opvangt. Pas na uw 65 e ontvangt u naast uw ouderdomspensioen immers AOW. De hoogte van het tijdelijk ouderdomspensioen is naar keuze één of twee keer de hoogte van de AOW voor een gehuwde, inclusief vakantie-uitkering.

19 Een voorbeeld Stel, Maarten zou normaal gesproken per maand ouderdomspensioen ontvangen als hij op zijn 65 e stopt met werken. Hij wil echter op zijn 63 e stoppen en van zijn 63 e tot zijn 65 e aanvullend een tijdelijk ouderdomspensioen ontvangen. Normaal ouderdomspensioen bedraagt vanaf 65 jaar: Hij kiest voor een vroegere pensioendatum en ontvangt vanaf zijn 63 e : Hij kiest daarna ook voor tijdelijk ouderdomspensioen ter hoogte van één keer de AOW-uitkering: twee jaar (tot zijn 65 e ) ontvangt hij per maand en daarna tot zijn overlijden per maand Deeltijdpensioen Wilt u wel al minder gaan werken, maar nog niet volledig met pensioen? Dan kan deeltijdpensioen een oplossing zijn. Dit is een vorm van (vervroegde) pensionering, waarbij u voor een gedeelte met pensioen gaat en voor een gedeelte blijft werken. U kunt op zijn vroegst vanaf uw 55 e met deeltijdpensioen gaan. Een voorwaarde is dat u ten minste voor 50% blijft werken. Deeltijdpensioen mag maximaal 2 jaar duren. Daarna gaat het volledige ouderdomspensioen in. 19

20 5. Veranderingen in uw situatie Veranderingen in uw privé- of werksituatie kunnen gevolgen hebben voor de opbouw van uw pensioen. Als deelnemer aan de pensioenregeling bent u verplicht belangrijke wijzigingen zo snel mogelijk door te geven aan het pensioenfonds. 5.1 Veranderingen in uw werksituatie Nieuw in dienst U start automatisch met deelname aan de pensioenregeling van Protector, vanaf het moment dat u in dienst treedt en 18 jaar of ouder bent. Veel onderdelen zijn standaard voor u geregeld. Voor een aantal zaken moet u zelf actie ondernemen en keuzes maken. Denk aan de (vrijwillige) waardeoverdracht van uw pensioen dat u bij eerdere werkgevers heeft opgebouwd. Wanneer u in dienst komt bij een van de aangesloten ondernemingen, kunt u het pensioen dat u ergens anders heeft opgebouwd meenemen naar de Protector pensioenregeling. Dit heet waardeoverdracht. In paragraaf leest u hoe waardeoverdracht werkt Meer of minder gaan werken Meer of minder uren per week gaan werken, heeft invloed op uw pensioenopbouw. Uw jaarlijkse pensioenopbouw zal daardoor hoger of lager zijn. Uw dienstjaren worden namelijk gecorrigeerd voor deeltijdwerk. Door vier jaar voltijds te werken bouwt u evenveel pensioen op als door vijf jaar 80% te werken. Veranderingen doordat u meer of minder uren gaat werken, worden direct doorgevoerd in de pensioenadministratie.

21 5.1.3 Meer of minder gaan verdienen Ook meer of minder verdienen heeft invloed op uw pensioenopbouw. Voor uw pensioenoverzicht (UPO) wordt het salaris aangehouden dat u op 31 december van een bepaald jaar verdient. Bij uw pensionering wordt gerekend met het (voltijdse) salaris dat u de laatste 12 maanden verdiende. U kunt door een salarisverhoging boven een grens komen, waardoor u een eigen bijdrage moet gaan betalen. In paragraaf 3.1 wordt de eigen bijdrage uitgelegd Een periode met verlof Onbetaald verlof Als u een periode met onbetaald verlof gaat, stopt voor de periode van verlof de opbouw van uw pensioen. Zodra u weer aan het werk gaat, start de opbouw weer. Het partnerpensioen blijft gedurende het verlof voor een periode van maximaal 18 maanden verzekerd. Zwangerschapsverlof Tijdens zwangerschapsverlof loopt de opbouw van uw pensioen door. U moet in die periode ook uw eigen bijdrage blijven betalen Uit dienst bij Esso Nederland, ExxonMobil Financial Services of ExxonMobil Chemical Holland Als u uit dienst treedt bij een van de aangesloten ondernemingen, stopt de pensioenopbouw via Protector. Doet u niets, dan blijven uw pensioenaanspraken staan. Wel wordt een deel van het ouderdomspensioen omgezet naar partnerpensioen, met de verhouding 100:70. U ontvangt iedere 5 jaar van ons een opgave van de hoogte van uw opgebouwde pensioen. U heeft de mogelijkheid om uw pensioenaanspraken over te dragen naar de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever.

22 5.1.6 Bijna met pensioen Uiterlijk drie maanden voor uw 65 e ontvangt u een opgave van de hoogte van het ouderdomspensioen dat u na uw pensionering ontvangt. Ouderdomspensioen gaat reglementair in, in de maand waarin u 65 jaar wordt. U mag eerder stoppen met werken (vanaf uw 57 e ), maar dan wordt het ouderdomspensioen dat u ontvangt wel lager. Wilt u eerder stoppen, geef dit minimaal 6 maanden van tevoren aan bij uw werkgever. Nadat uw aanvraag in behandeling is genomen, ontvangt u een herberekening van de hoogte van uw pensioen(en) op basis van de nieuwe ingangsleeftijd. Wilt u gebruik maken van de hoog-laag regeling of pensioen uitruilen, dan moet u dit in de toegestuurde formulieren aangeven. 5.2 Veranderingen in uw privé-situatie Verhuizen Als u verhuist binnen Nederland, ontvangen wij uw adreswijziging automatisch via de Gemeentelijke Basisadministratie van uw gemeente. Als u uw verhuizing doorgeeft aan de gemeente, hoeft u ons niets door te geven. Verhuist u in of naar het buitenland, dan is het wél noodzakelijk dat u ons uw nieuwe adres doorgeeft. Zolang u in dienst bent, is het voldoende om uw werkgever hierover te informeren Trouwen of samenwonen Voor het pensioenfonds is het belangrijk te weten of u een partner heeft. Uw partner kan dan namelijk ook aanspraak maken op het partnerpensioen, mocht u komen te overlijden. Als u gaat trouwen of uw relatie laat registreren (geregistreerd partnerschap) wordt het pensioenfonds automatisch op de hoogte gebracht. Als u gaat samenwonen en een notariële akte laat opmaken, is dat niet het geval. U moet dan een kopie van de akte opsturen naar uw werkgever. Woont u samen zonder notariële akte, dan heeft uw partner géén recht op partnerpensioen. Gaat u trouwen of samenwonen nadat het ouderdomspensioen is ingegaan? Dan heeft uw partner na uw overlijden geen recht op partnerpensioen.

23 5.2.3 De geboorte van een kind Als u komt te overlijden, heeft elk van uw kinderen recht op een wezenpensioen van Protector. U hoeft de geboorte van een kind niet door te geven. Ook wanneer u vanwege een nieuwe relatie kinderen tot uw huishouden moet/mag rekenen, hoeft u dat niet door te geven. Wanneer u komt te overlijden, wordt de situatie bekeken en conform het reglement afgehandeld Einde van een relatie Ouderdomspensioen Bij een scheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap, heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens de relatie heeft opgebouwd. De verdeling van het ouderdomspensioen bij scheiding wordt pensioenverevening genoemd. Voor verevening moet u of uw ex-partner binnen twee jaar na beëindiging van de relatie een formulier opsturen naar het pensioenfonds. U kunt dit formulier opvragen via Postbus 51. Het deel van het ouderdomspensioen waar uw ex-partner recht op heeft, wordt door het pensioenfonds uitgekeerd aan uw ex-partner vanaf het moment dat u 65 jaar bent. Bij beëindiging van erkend samenwonen heeft de ex-partner geen recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen. Partnerpensioen Uw ex-partner houdt het recht op partnerpensioen. Dat geldt onder voorwaarden ook voor ex-partners van samenwonenden. Het partnerpensioen voor een ex-partner, wordt bijzonder partnerpensioen genoemd. Net als het gewone partnerpensioen wordt ook het bijzonder partnerpensioen uitgekeerd na uw overlijden. Als u een nieuwe partner heeft, wordt het partnerpensioen voor uw nieuwe partner verminderd met het bijzonder partnerpensioen. Uw nieuwe partner deelt dus het partnerpensioen met uw vorige partner. Mocht u een nieuwe partner hebben, dan kan het zinvol zijn een deel van uw ouderdomspensioen in te ruilen voor extra partnerpensioen voor uw nieuwe partner (lees meer hierover in paragraaf 4.2.2). 23

24 Afwijken van de standaardregeling U en uw ex-partner kunnen samen besluiten af te wijken van de standaard regeling. Zo kunt u bijvoorbeeld met uw ex-partner afspreken dat hij of zij afziet van pensioenverevening of bijzonder partnerpensioen. Een dergelijke afspraak kan worden opgenomen in de huwelijkse voorwaarden of het convenant dat bij de scheiding wordt opgemaakt. Als u een afwijkende afspraak wilt maken, werkt het pensioenfonds mee, mits de afspraken goed uitvoerbaar zijn Overlijden Als u in Nederland woont, wordt het overlijden van u of uw partner doorgegeven aan de gemeente. Vanuit de gemeentelijke basisadministratie wordt dit automatisch doorgegeven aan het pensioenfonds. Het pensioenfonds neemt dan contact op met de nabestaanden. Woont u in het buitenland, dan wordt het pensioenfonds niet automatisch geïnformeerd. In dat geval verzoeken wij de nabestaanden ons te informeren over het overlijden.

25 6. Overgangsregeling Medewerkers die voor 1 januari 2006 al in dienst waren van Esso Nederland, ExxonMobil Financial Services of ExxonMobil Chemical Holland vallen onder een overgangsregeling. Deze regeling bevat onderstaande onderdelen. 6.1 Een extra aanspraak: het surplus Iedereen die voor 1 januari 2006 in dienst was, heeft extra ouderdomspensioen opgebouwd, dat het surplus wordt genoemd. Het surplus compenseert het verschil tussen de regeling voor 1 januari 2006 en de regeling die daarna geldt. Het surplus wordt jaarlijks verhoogd met het percentage dat gelijk is aan uw algemene loonronde Wezenpensioen De vermenigvuldigingsfactor bedraagt voor de jaren voor ,235% in plaats van 0,2115%. Zie paragraaf voor een uitleg van het wezenpensioen. 6.3 Partnerpensioen Het partnerpensioen dat uitkeert bij overlijden na uw pensionering werd tot 1 januari 2006 met andere percentages opgebouwd dan daarna. De details staan in het pensioenreglement, het resultaat van de berekening vindt u op het UPO. Er is geen partnerpensioen over het surplus, tenzij bij pensionering werd besloten tot uitruil (zie 4.2.2).

26 7. Overig 7.1 Klachtenregeling Als u klachten heeft over de pensioenregeling en/of de uitvoering hiervan, kunt u in eerste instantie contact opnemen met uw HR-functionaris. Als uw klacht blijft bestaan, kunt u een brief schrijven naar het bestuur of de deelnemersraad. Hiervoor is een klachten- en geschillenregeling vastgesteld. 7.2 Voorbehoud 26 De tekst in deze brochure is een vereenvoudigde samenvatting van het pensioenreglement. Er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. Bij onduidelijkheden of meningsverschillen over de betekenis van de tekst, is het pensioenreglement leidend. 7.3 Meer informatie Mocht u na het lezen van deze brochure meer willen weten, dan kun u het volledige reglement erop naslaan. Het reglement kun u downloaden van de website van het pensioenfonds Ook kunt u voor meer informatie terecht bij de administrateur van het pensioenfonds: Syntrus Achmea, telefonisch te bereiken op of per pensioenfonds_protector@achmea.nl.

27 27

28 Stichting Pensioenfonds Protector Administrateur: Syntrus Achmea Pensioenbeheer N.V. Postbus LM Tilburg Telefoon: (013) Fax: (013) Internet: 28

Pensioen in het kort. Voor de medewerkers van ExxonMobil Nederland

Pensioen in het kort. Voor de medewerkers van ExxonMobil Nederland Pensioen in het kort Voor de medewerkers van ExxonMobil Nederland Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 1.1 Pensioen in het algemeen 4 1.2 Pensioen bij Esso Nederland, ExxonMobil Financial Services en ExxonMobil

Nadere informatie

Trouwen of samenwonen

Trouwen of samenwonen Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Trouwen of samenwonen www.pensioenfondsrobeco.nl 1 april 2018 Trouwen of samenwonen Trouwen of samenwonen 3 Ga je trouwen of samenwonen? Van harte gefeliciteerd,

Nadere informatie

Trouwen of samenwonen

Trouwen of samenwonen Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Trouwen of samenwonen www.pensioenfondsrobeco.nl 25 juni 2017 3 Ga je trouwen of samenwonen? Van harte gefeliciteerd, dat is een mooie investering in je

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

Pensioenreglement in het kort Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Pensioenreglement in het kort Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Pensioenreglement in het kort Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Stichting Pensioenfonds Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Wat bouwt u op bij Ballast Nedam? 4 2 Het ouderdomspensioen 5 3 Nabestaandenpensioen

Nadere informatie

Verkorte versie 2014 PENSIOENREGLEMENT PENSIOENREGELING 2012 STICHTING PENSIOENFONDS F. VAN LANSCHOT

Verkorte versie 2014 PENSIOENREGLEMENT PENSIOENREGELING 2012 STICHTING PENSIOENFONDS F. VAN LANSCHOT Verkorte versie 2014 PENSIOENREGLEMENT PENSIOENREGELING 2012 STICHTING PENSIOENFONDS F. VAN LANSCHOT INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Pensioen in het algemeen 1.2 Pensioen bij Van Lanschot 2 ONDERDELEN VAN

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van je werknemer Wat betekent dat voor je en jouw werknemer? Situatie Actie Nieuw in dienst Je meldt jouw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van uw werknemer Wat betekent dat voor u en uw werknemer? Situatie Nieuw in dienst Actie U meldt uw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons binnen

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Wat is pensioen? Pensioen is inkomen voor als u later stopt met werken. Pensioen is ook inkomen voor uw nabestaanden als u overlijdt.

Wat is pensioen? Pensioen is inkomen voor als u later stopt met werken. Pensioen is ook inkomen voor uw nabestaanden als u overlijdt. Startbrief Deelnemen aan de pensioenregeling van bpf GBP Wat is pensioen? Pensioen is inkomen voor als u later stopt met werken. Pensioen is ook inkomen voor uw nabestaanden als u overlijdt. Pensioen bestaat

Nadere informatie

Pensioenregeling Pensioenfonds Robeco

Pensioenregeling Pensioenfonds Robeco Pensioenregeling Pensioenfonds Robeco KORTE VERSIE REGLEMENT VANAF 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1.1 Pensioen in het algemeen 1.2 Pensioen bij Robeco Nederland 2 Onderdelen van de pensioenregeling 2.1

Nadere informatie

Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort

Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort Deze brochure is bedoeld voor alle medewerkers van Delta Lloyd die 18 jaar of ouder zijn en geeft je een goed overzicht van je pensioenregeling. Jouw Delta Lloyd Pensioen

Nadere informatie

Het AVEBE Pensioen samengevat

Het AVEBE Pensioen samengevat Het AVEBE Pensioen samengevat Deze folder is bedoeld voor alle medewerkers die bij AVEBE in dienst zijn getreden. Pensioenfonds Ouderdomspensioen: het AVEBE Pensioen vanaf uw pensionering Het AVEBE Pensioen

Nadere informatie

Betreft: Startbrief in verband met toetreding tot de pensioenregeling

Betreft: Startbrief in verband met toetreding tot de pensioenregeling Yvonne Bloem Administrateur Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland Westeinde 62 Postbus 2 1600 AA Enkhuizen Tel. 0228-366 435 Fax. 0228-366 445 yvonne.bloem@syngenta.com Betreft: Startbrief in verband

Nadere informatie

Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling

Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen?

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen? Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid. In dit overzicht staat ook wat uw eventuele partner

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Trespa. Brochure Pensioenregeling

Stichting Pensioenfonds Trespa. Brochure Pensioenregeling Brochure Pensioenregeling Wat houdt de brochure Pensioenregeling in? De brochure maakt deel uit van de startbrief. In de brochure wordt de pensioenregeling in begrijpelijke taal toegelicht aan de hand

Nadere informatie

Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe

Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat Pensioenfonds Avebe Wat is het belangrijkste dat ik moet weten? Wat is nog meer handig om te weten? Ik wil alles weten

Nadere informatie

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Welkom bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Groothandel in Levensmiddelen (Bpf GIL). In deze brochure leggen wij u stap voor stap uit wat het opbouwen

Nadere informatie

BEWAAR UW PENSIOENOVERZICHT ZORGVULDIG. LEES OOK DE TOELICHTING. DEZE IS ONDERDEEL VAN HET UNIFORM PENSIOENOVERZICHT.

BEWAAR UW PENSIOENOVERZICHT ZORGVULDIG. LEES OOK DE TOELICHTING. DEZE IS ONDERDEEL VAN HET UNIFORM PENSIOENOVERZICHT. Stand per 31 december 2008 Uw pensioenregeling bij Bijvoorbeeld N.V. Uitkeringsovereenkomst Voorbeeldwerkgever B.V. Kenmerk: 987456 U krijgt elk jaar een pensioenoverzicht omdat u deelneemt in een pensioenregeling

Nadere informatie

In het kort. Uw Pensioen. Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen?

In het kort. Uw Pensioen. Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen? Uw Pensioen In het kort 3 Welkom 10 4 Wat is pensioen? 11 6 Nabestaandenpensioen 14 8 Wanneer verandert uw pensioen? Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen? Meer weten? www.bpfkunststof-rubber.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Presentatie over het. Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013

Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Presentatie over het. Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013 Pagina 1 Stichting St. Stichting Pensioenfonds Avery Dennison Presentatie over het Uniform Pensioen Overzicht 15 mei 2013 mei 2012 Pagina 2 1. Agenda 1. Opening 2. Wat is pensioen? 3. UPO 4. Als er iets

Nadere informatie

Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds. Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw

Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds. Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw 3 Welkom! Informatie over uw pensioenregeling bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de sector

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Nieuw in dienst www.pensioenfondsrobeco.nl 25 juni 2017 3 Ben je een nieuwe medewerker van Robeco en ben je 21 jaar of ouder? Dan neem je automatisch deel

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Nieuw in dienst Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf www.pensioenfondsrobeco.nl 1 april 2018 3 Ben je een nieuwe medewerker van Robeco en ben je 21 jaar of ouder? Dan neem je automatisch deel aan de pensioenregeling

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw Pluspensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op

Nadere informatie

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Welkomstbrief Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Welke informatie krijg je over je pensioen? 4 1.2 Wat is pensioen? 4 1.3 Welke pensioenregeling heb je? 4 1.4 Heb

Nadere informatie

- U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling - U bent arbeidsongeschikt

- U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling - U bent arbeidsongeschikt Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2018 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer - U bent actief deelnemer én u neemt via uw werkgever deel aan de aanvullende pensioenregeling

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat u moet weten over uw pensioen Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

Pensioenbrochure. Stichting Pensioenfonds Koninklijke Cosun mei 2007. De pensioenregeling van Cosun in het kort

Pensioenbrochure. Stichting Pensioenfonds Koninklijke Cosun mei 2007. De pensioenregeling van Cosun in het kort Pensioenbrochure Stichting Pensioenfonds Koninklijke Cosun mei 2007 De pensioenregeling van Cosun in het kort mei 2007 Inhoudsopgave Inleiding 2 Pensioen in het algemeen Pensioen bij Cosun Opbouw via een

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw,

Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw, Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw, Welkom bij Pensioenfonds Hoogovens! U bouwt pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever. Elke pensioenuitvoerder heeft zijn eigen regeling. In dit

Nadere informatie

AANVULLENDE PENSIOENREGELING

AANVULLENDE PENSIOENREGELING AANVULLENDE PENSIOENREGELING Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel Uw pensioen is onze zorg. Inleiding Voor u ligt de brochure over de aanvullende pensioenregelingen

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Pensioenregeling Pensioenfonds Robeco

Pensioenregeling Pensioenfonds Robeco Pensioenregeling Pensioenfonds Robeco KORTE VERSIE REGLEMENT VANAF 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Pensioen in het algemeen 1.2 Pensioen bij Robeco Nederland 2. Onderdelen van de pensioenregeling 2.1

Nadere informatie

Pensioenreglement (verkorte versie)

Pensioenreglement (verkorte versie) Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Pensioenreglement (verkorte versie) www.pensioenfondsrobeco.nl 1 april 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 1.1 Pensioen in het algemeen 2 Onderdelen van de

Nadere informatie

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 12345

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 12345 Uniform Pensioenoverzicht 2015 Stand per 31-12-2014 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst Werkgever Werkgever Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006

Nadere informatie

Pensioenreglement (verkorte versie)

Pensioenreglement (verkorte versie) Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Pensioenreglement (verkorte versie) www.pensioenfondsrobeco.nl 25 juni 2017 Inhoudsopgave 1 4 Keuzes 26 4.1 Keuzes die je kunt maken tijdens je dienstverband

Nadere informatie

Pensioenregeling in het kort

Pensioenregeling in het kort Pensioenregeling in het kort SPEO 1 Stichting Pensioenfonds Elsevier-Ondernemingen Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 1.1 Een kort woord vooraf 5 1.2 Pensioen in het algemeen 6 1.3 Pensioen bij SPEO 6 1.4 Information

Nadere informatie

Wat krijgt u in deze pensioenregeling?

Wat krijgt u in deze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Conservatrix. U bouwt vanaf 1 juni 2008 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt

Nadere informatie

Handleiding. Protector Pensioenplanner

Handleiding. Protector Pensioenplanner Handleiding Protector Pensioenplanner Wat is de pensioenplanner? Om onze deelnemers optimaal inzicht in hun eigen pensioensituatie te bieden, bieden wij op onze website www.pensioenfondsprotector.nl de

Nadere informatie

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later pensioenslagers.nl 022016 Inhoud X 01 Alstublieft! Uw pensioenregeling 5 X 02 Uw pensioen: sparen voor later 6 X U spaart elke maand voor later 6 X U

Nadere informatie

Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018

Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018 Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018 Geachte heer/ mevrouw, Via uw werkgever neemt u deel aan de pensioenregeling van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen (Bpf

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Pensioen Laag 2

Pensioen Laag 2 Pensioen 1-2- 3 Laag 2 Pensioen 1-2- 3 bestaat uit 3 lagen. In de eerste laag leest u in het kort de belangrijkste informatie over uw pensioenregeling. In deze laag 2 vindt u meer informatie over alle

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Wat is het Uniform Pensioenoverzicht (UPO)? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Hoe is uw Pensioen geregeld?

Hoe is uw Pensioen geregeld? Hoe is uw Pensioen geregeld? Welkom bij de Onderlinge s-gravenhage. U bouwt vanaf 01-06-2016 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . Elke werkgever heeft zijn eigen pensioenregeling.

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Uit elkaar

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Uit elkaar Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Uit elkaar www.pensioenfondsrobeco.nl 1 april 2018 Uit elkaar Uit elkaar 3 Het beëindigen van een relatie heeft invloed op jouw pensioen. In deze brochure

Nadere informatie

Kom in actie als u: Geachte deelnemer,

Kom in actie als u: Geachte deelnemer, Geachte deelnemer, Vanaf 1 januari 2015 is de pensioenregeling aangepast voor de werknemers van Damco Netherlands B.V. en Damco International B.V.. Nedlloyd Pensioenfonds (NPF) verzorgt ook deze gewijzigde

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op omdat u bij RELX werkt. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen Lees in 3 stappen over uw pensioen Pensioen 1-2-3 bestaat

Nadere informatie

BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014

BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014 BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING 2014 STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS INHOUDSOPGAVE 1 2 3 4 4.1 4.2 5 5.1 6 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 7 7.1 7.2 7.3 7.4 8 8.1 8.2 9 9.1 9.2 9.3 9.4 9.5 10 10.1 10.2 10.3

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2017 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw januari 2017 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er nu

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

delta lloyd pensioenfonds

delta lloyd pensioenfonds delta lloyd pensioenfonds Hoe is uw pensioen geregeld Pensioen 1-2-3 bestaat uit 3 lagen. Dit is laag 2. Laag 1 De pensioenregeling in vijf minuten biedt een kort overzicht van de belangrijkste informatie

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Let op: een scheiding kan invloed hebben op de hoogte van het door u te ontvangen pensioen. Zie ook de toelichting.

Let op: een scheiding kan invloed hebben op de hoogte van het door u te ontvangen pensioen. Zie ook de toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2014 Stand per 31-12-2013 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst o.b.v. kapitaal Werkgever Werkgever Contractnummer 1111 Polisnummer

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

A. Voorbeeld. Contractnummer 1111 Polisnummer , Referentienummer 12345

A. Voorbeeld. Contractnummer 1111 Polisnummer , Referentienummer 12345 Voorbeeld Uniform Pensioenoverzicht 2016 Stand per 31-12-2015 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst o.b.v. kapitaal brutopensioenregeling Werkgever Werkgever

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer aan deze pensioenregeling; - U bent arbeidsongeschikt. Het Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op omdat u bij RELX werkt. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen Lees in 3 stappen over uw pensioen Pensioen 1-2-3 bestaat

Nadere informatie

Wat krijgt u in uw pensioenregeling?

Wat krijgt u in uw pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij de Nationale APF. U bouwt via uw werkgever Stichting Autoriteit Financiële Markten pensioen bij ons op. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in

Nadere informatie

Verkorte versie 2015 PENSIOENREGLEMENT PENSIOENREGELING 2015 STICHTING PENSIOENFONDS F. VAN LANSCHOT

Verkorte versie 2015 PENSIOENREGLEMENT PENSIOENREGELING 2015 STICHTING PENSIOENFONDS F. VAN LANSCHOT Verkorte versie 2015 PENSIOENREGLEMENT PENSIOENREGELING 2015 STICHTING PENSIOENFONDS F. VAN LANSCHOT INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Pensioen in het algemeen 1.2 Je pensioen bij Van Lanschot 2 ONDERDELEN

Nadere informatie

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld?

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht. Uitkeringsovereenkomst

TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht. Uitkeringsovereenkomst TOELICHTING Uniform Pensioenoverzicht 2013 Uitkeringsovereenkomst In deze toelichting vindt u meer informatie over uw uniform pensioenoverzicht en uw pensioenregeling. Ook leggen we de gebruikte begrippen

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op, zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Uw pensioenregeling 55-plus in het kort

Uw pensioenregeling 55-plus in het kort Uw pensioenregeling 55-plus in het kort Stichting Pensioenfonds van de Grolsche Bierbrouwerij is het pensioenfonds voor de medewerkers van Grolsch U bouwt bij ons pensioen op. In deze brochure leggen wij

Nadere informatie

Alstublieft! Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2014. Dit is een overzicht van uw pensioen op 31 december 2013.

Alstublieft! Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2014. Dit is een overzicht van uw pensioen op 31 december 2013. Uniform Pensioenoverzicht 2014 Datum: 5 mei 2014 Beste heer Voorbeeld, Alstublieft! Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2014. Dit is een overzicht van uw pensioen op 31 december 2013. Misschien krijgt u

Nadere informatie

Leeswijzer Uniform Pensioenoverzicht 2017 Deelnemers Uitkeringsovereenkomst

Leeswijzer Uniform Pensioenoverzicht 2017 Deelnemers Uitkeringsovereenkomst Leeswijzer Uniform Pensioenoverzicht 2017 Deelnemers Uitkeringsovereenkomst Jaarlijks ontvangt u van ons een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit overzicht laat zien welk bedrag u kunt verwachten als u

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op omdat u in de sector zeevisserij (walpersoneel) werkt. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen. Lees in 3 stappen over

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM

Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM Q&A Pensioensessies Cargo nieuwe deelnemers vanuit Martinair Maart en april 2014 Amstelveen, 10 april 2014 Inhoud 1 Q&A 3 1.1 Wettelijke bepalingen 3 1.2 Waardeoverdracht

Nadere informatie

Opgave pensioenaanspraken per 1 januari 2014

Opgave pensioenaanspraken per 1 januari 2014 1234AB99 De heer AB Voorbeeld Straat 99 1234 AB WOONPLAATS Datum: september 2014 Klantnummer: 021-0123456789-01 Rastercode: ##03100999 Briefnr = 1 Opgave pensioenaanspraken per 1 januari 2014 Geachte heer

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij

Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij De Ahold Pensioenregeling 2004 voor werknemers van Ahold Coffee Company op wie de CAO voor de Suikerverwerkende industrie van toepassing is 1 Waarom? Met

Nadere informatie

Wat krijgt u in uw pensioenregeling?

Wat krijgt u in uw pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij de Nationale APF. U bouwt via uw werkgever McCain Foods Holland B.V. pensioen bij ons op. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in uw pensioenregeling.

Nadere informatie

Overlijden Wat ontvangen uw nabestaanden?

Overlijden Wat ontvangen uw nabestaanden? Overlijden Wat ontvangen uw nabestaanden? Pensioenfonds 2 Inhoud Vooraf 4 3 Uw partner en het partnerpensioen 5 Partner 5 Overlijden tijdens uw dienstverband 5 Overlijden na beëindiging van uw dienstverband

Nadere informatie

Pensioenfonds. Uniform Pensioenoverzicht 2014 De heer A Voorbeeld. ondres. Voor wie is dit pensioenoverzicht bedoeld? Welk pensioen kunt u verwachten?

Pensioenfonds. Uniform Pensioenoverzicht 2014 De heer A Voorbeeld. ondres. Voor wie is dit pensioenoverzicht bedoeld? Welk pensioen kunt u verwachten? Uniform Pensioenoverzicht 2014 De heer A Voorbeeld Voor wie is dit pensioenoverzicht bedoeld? Welk pensioen kunt u verwachten? Houdt uw pensioen zijn waarde? Op welke gegevens is uw pensioenoverzicht gebaseerd?

Nadere informatie

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Stichting Pensioenfonds Hoogovens voert de pensioenregeling uit van Tata Steel in IJmuiden en Danieli Corus Technical Services B.V. Voor het

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever in de grafimedia. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen. Lees in 3 stappen over uw pensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Welkom bij BPF Schilders. U bouwt verplicht pensioen bij ons op. Werkt u in loondienst? Dan doet u dit via uw werkgever. Bent u ondernemer? Dan betaalt u via uw onderneming zelf de premie. Elke pensioenuitvoerder

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Uitkering bij overlijden

Uitkering bij overlijden Uitkering bij overlijden Inhoud 2 Uitkering bij overlijden 3 Partnerpensioen 3 Hoogte partnerpensioen 3 Uw keuze voor conversie 4 Tijdelijk aanvullend partnerpensioen 4 Dit kunt u verwachten 4 Wezenpensioen

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 02012

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 02012 Uniform Pensioenoverzicht 2012 Stand per 31-12-2011 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst o.b.v. kapitaal Werkgever Werkgever Contractnummer 1111 Polisnummer

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

De hoogte van de Anw-uitkering voor uw partner hangt af van zijn of haar inkomen.

De hoogte van de Anw-uitkering voor uw partner hangt af van zijn of haar inkomen. 3 november 2015 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u 67 jaar wordt of met vervroegd pensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Pensioen. in het kort

Pensioen. in het kort Pensioen in het kort 1 2 Inhoud 1. Het pensioen in het kort 4 2. Uw ouderdomspensioen in het kort 5 3. Hoeveel (ouderdoms)pensioen krijgt u straks? 7 4. Pensioen voor uw partner en kinderen 10 5. Wanneer

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1A Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

Onderwerp: welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Onderwerp: welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken 1234AB99 De heer AB Voorbeeld Straat 99 1234 AB WOONPLAATS Datum 7 mei 2015 Klantnummer 021-0123456789-01 Onderwerp welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Geachte heer Voorbeeld Per 15

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin 3 Inhoud U bent deelnemer in de pensioenregeling van Pensioenfonds Hoogovens. Als u overlijdt, laat u misschien een

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Pensioenfonds Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Neem voor vragen of meer informatie over uw pensioensituatie contact op met de Servicedesk van uw Werkgever(s) Referentiecode Pensioenovereenkomst

Neem voor vragen of meer informatie over uw pensioensituatie contact op met de Servicedesk van uw Werkgever(s) Referentiecode Pensioenovereenkomst Meer informatie? Stand per Wilt u straks meer pensioen? Pensioenfonds Neem voor vragen of meer informatie over uw pensioensituatie contact op met de Servicedesk van uw Werkgever(s) Elk U Er pensioenfonds:

Nadere informatie