Factsheet Kwaliteit 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Factsheet Kwaliteit 2012"

Transcriptie

1 Factsheet Kwaliteit 212 Regionale Netbeheerders Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale netbeheerders aan de Autoriteit Consument & Markt hebben verstrekt in het kader van de jaarlijkse informatieverzoeken en de tweejaarlijkse Kwaliteits- en Capaciteitsdocumenten. Inleiding Regionale netbeheerders verzorgen het transport van elektriciteit en gas voor onder andere huishoudens en het midden- en kleinbedrijf. Ze zijn daarnaast verantwoordelijk voor het onderhoud en de instandhouding van hun netten. De Autoriteit Consument & Markt houdt toezicht op de kwaliteit van de netten van netbeheerders. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is op 1 april 213 ontstaan uit de samenvoeging van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Consumentenautoriteit en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). Onder kwaliteit verstaat ACM vier aspecten: betrouwbaarheid, veiligheid, productkwaliteit en kwaliteit van dienstverlening. Over deze vier aspecten verzamelt ACM gegevens van de netbeheerders. Deze gegevens leiden tot prestatie-indicatoren, die gezamenlijk op de Factsheets Kwaliteit de gerealiseerde kwaliteit van de netbeheerders weergeven. De Factsheets geven inzicht in hoe een netbeheerder gedurende de afgelopen jaren gepresteerd heeft, ook ten opzichte van de andere netbeheerders. Met het publiceren van de Factsheets beoogt ACM transparant te zijn en een objectief en breed beeld van de door netbeheerders gerealiseerde kwaliteit te geven. ACM streeft hiermee twee doelen na: 1) afnemers over de prestaties van netbeheerders informeren, en 2) netbeheerders stimuleren tot het verbeteren van hun kwaliteit. Deze Factsheets zijn een derde publicatie over de gerealiseerde kwaliteit van netbeheerders. De Factsheets laten vooralsnog een deel van de kwaliteit van de netbeheerder zien. ACM streeft ernaar in de komende jaren het aantal prestatie-indicatoren verder uit te breiden zodat een steeds completer beeld van de kwaliteit van de netbeheerder zal ontstaan. Voor meer informatie over de betrouwbaarheid van elektriciteits- en gastransportnetten zie ook de jaarlijkse rapportages van Netbeheer Nederland: "Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland" en "Storingsrapportage gasdistributienetten".

2 Betrouwbaarheid: Elektriciteit 1A. Duur dat een afnemer gemiddeld geen elektriciteit had (28-212) 35 3 Jaarlijkse uitvalduur [minuten per jaar] HS MS LS De grafiek toont de duur dat een afnemer gemiddeld geen elektriciteit had door onvoorziene onderbrekingen in de jaren 28 tot en met 212. Deze onderbrekingen werden veroorzaakt door storingen in alle netvlakken: hoogspanning (HS), middenspanning (MS) en laagspanning (LS). In 212 bedroeg de jaarlijkse uitvalduur door storingen in de regionale netten in Nederland circa 26 minuten. De grafiek laat zien dat storingen in de MS-netten het grootste deel van de totale jaarlijkse uitvalduur veroorzaken. Er zijn twee typen onderbrekingen: onvoorzien en gepland. Een onvoorziene onderbreking wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld graafschade of veroudering van het elektriciteitsnet. Geplande onderbrekingen worden ten minste 3 werkdagen van tevoren bij de getroffen afnemers aangekondigd en zijn niet in deze Factsheet opgenomen. Betrouwbaarheid: Elektriciteit 1B. Duur dat een afnemer gemiddeld geen elektriciteit had in 212 Jaarlijkse uitvalduur [minuten per jaar] HS MS LS Net als grafiek 1A, toont de grafiek de duur dat een afnemer in 212 gemiddeld geen elektriciteit had door onvoorziene onderbrekingen (de jaarlijkse uitvalduur). In 212 bedroeg het landelijk gemiddelde van de jaarlijkse uitvalduur voor de regionale netbeheerders in Nederland circa 26 minuten. Enkel Stedin had in 212 een hogere jaarlijkse uitvalduur dan het landelijke gemiddelde. Dit werd mede veroorzaakt door enkele grote onderbrekingen in het net van Stedin in Rotterdam in januari 212. In vergelijking met andere Europese landen is de jaarlijkse uitvalduur door onvoorziene onderbrekingen in Nederland in het algemeen relatief laag. In het algemeen kan gezegd worden dat de jaarlijkse uitvalduur bij de grotere regionale netbeheerders (zoals Enexis, Liander en Stedin) hoger is dan bij de kleinere regionale netbeheerders (zoals Cogas, DNWB, Endinet, RENDO en Westland).

3 Betrouwbaarheid: Gas 2A. Duur dat een afnemer gemiddeld geen gas had (28-212) 1,2 Jaarlijkse uitvalduur [minuten per jaar] 1,,8,6,4,2, De grafiek toont de duur dat een afnemer gemiddeld geen gas had door onvoorziene onderbrekingen in gastransportnetten van de regionale netbeheerders in de jaren 28 tot en met 212. In 212 bedroeg de gemiddelde jaarlijkse uitvalduur voor de regionale netbeheerders van gastransportnetten circa 1,3 minuten ten opzichte van een gemiddelde jaarlijkse uitvalduur van,39 minuten in 28 en in 29. ACM constateert dat er sinds 29 sprake is van een stijgende trend in het landelijk gemiddelde van de jaarlijkse uitvalduur en blijft dit de komende jaren monitoren. Deze stijging wordt met name veroorzaakt door een stijging in de gemiddelde onderbrekingsduur. De jaarlijkse uitvalduur is het product van de onderbrekingsfrequentie en de gemiddelde onderbrekingsduur. Net als voor elektriciteit zijn geplande onderbrekingen voor gas niet opgenomen in deze Factsheet aangezien de getroffen afnemers hierover tijdig worden geïnformeerd. Betrouwbaarheid: Gas 2B. Duur dat een afnemer gemiddeld geen gas had in 212 7, Jaarlijkse uitvalduur [minuten per jaar] 6, 5, 4, 3, 2, 1,, Streefwaarde Realisatie De grafiek toont de duur dat een afnemer gemiddeld geen gas had door onvoorziene onderbrekingen in gastransportnetten in 212. Ook zijn de streefwaarden van netbeheerders getoond zoals zij die in het Kwaliteitsen Capaciteitsdocument (KCD) van 1 december 211 hebben vermeld voor het jaar 212. Het doel van de netbeheerders is om een jaarlijkse uitvalduur te realiseren die lager is dan hun streefwaarde. Drie van de acht regionale netbeheerders hebben dit doel bereikt in 212: Enexis, Liander en RENDO. In 212 bedroeg de jaarlijkse uitvalduur voor de regionale netbeheerders in Nederland circa 1,3 minuten. Enkel DNWB en Stedin hadden in 212 een hogere jaarlijkse uitvalduur dan het landelijke gemiddelde van alle regionale netbeheerders. DNWB licht toe dat één enkele storing haar uitzonderlijk hoge jaarlijkse uitvalduur heeft veroorzaakt.

4 Betrouwbaarheid: Elektriciteit 3. Frequentie van onvoorziene onderbrekingen bij afnemers van elektriciteit,4 Onderbrekingsfrequentie [aantal per jaar],35,3,25,2,15,1,5, Streefwaarde Realisatie De grafiek toont het gemiddelde aantal onvoorziene onderbrekingen waarmee afnemers van elektriciteit in Nederland in 212 werden geconfronteerd. Ook zijn de streefwaarden van netbeheerders getoond zoals zij die in het KCD hebben aangegeven voor het jaar 212. Het doel van de netbeheerders is dat de gerealiseerde waarden lager zijn dan de streefwaarden. Zes van de acht regionale netbeheerders hebben dit doel bereikt in 212: DNWB, Endinet, Liander, RENDO, Stedin en Westland. In 212 werden gemiddeld 294 op de 1. afnemers getroffen door een onvoorziene onderbreking in het elektriciteitsnet. Dit landelijk gemiddelde van de onderbrekingsfrequentie komt overeen met het landelijk gemiddelde van circa,3 van de afgelopen jaren. Betrouwbaarheid: Gas 4. Frequentie van onvoorziene onderbrekingen bij afnemers van gas Onderbrekingsfrequentie [aantal per jaar],22,2,18,16,14,12,1,8,6,4,2, Streefwaarde Realisatie De grafiek toont het gemiddelde aantal onvoorziene onderbrekingen waarmee afnemers van gas in Nederland in 212 werden geconfronteerd. Ook zijn de streefwaarden van netbeheerders getoond zoals zij die in het KCD hebben aangegeven voor het jaar 212. Het doel van de netbeheerders is dat de gerealiseerde waarden lager zijn dan de streefwaarden. Drie van de acht regionale netbeheerders hebben dit doel bereikt in 212: Endinet, Enexis en Stedin. In 212 werden gemiddeld 6 op de 1. afnemers getroffen door een onvoorziene onderbreking in het gastransportnet. Enkel bij DNWB was de onderbrekingsfrequentie met,2 onderbrekingen per jaar in 212 aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van,6 onderbrekingen per jaar. DNWB heeft aangegeven dat deze hoge frequentie grotendeels wordt bepaald door één storing op 3 april 212. Westland licht toe dat er in 212 relatief veel graafschade was door de aanleg van glasvezel in het Westland.

5 Betrouwbaarheid: Elektriciteit 5. Gemiddelde duur van een onvoorziene onderbreking per getroffen elektriciteitsafnemer Gemiddelde onderbrekingsduur [minuten] Streefwaarde Realisatie De grafiek toont de gemiddelde duur van een onvoorziene onderbreking in de levering van elektriciteit per getroffen afnemer. Ook zijn de streefwaarden van netbeheerders getoond zoals zij die in het KCD hebben aangegeven voor het jaar 212. Het doel van de netbeheerders is dat de gerealiseerde waarden lager zijn dan de streefwaarden. Vijf van de acht regionale netbeheerders hebben dit doel bereikt in 212: Cogas, Endinet, Enexis, RENDO en Westland. In 212 was de gemiddelde duur van onvoorziene onderbrekingen in elektriciteitsnetten circa 9 minuten per getroffen afnemer. Dit landelijk gemiddelde van 212 ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde van de onderbrekingsduur in de jaren 28 tot en met 211 die gemiddeld 79 minuten bedroeg. Betrouwbaarheid: Gas 6. Gemiddelde duur van een onvoorziene onderbreking per getroffen gasafnemer Gemiddelde onderbrekingsduur [minuten] Streefwaarde Realisatie De grafiek toont de gemiddelde duur van een onvoorziene onderbreking in de levering van gas per getroffen afnemer. Ook zijn de streefwaarden van netbeheerders getoond zoals zij die in het KCD hebben vermeld voor het jaar 212. Het doel van de netbeheerders is dat de gerealiseerde waarden lager zijn dan de streefwaarden. Alleen RENDO en Westland hebben dit doel in 212 bereikt. In 212 was de gemiddelde duur van onvoorziene onderbrekingen in gastransportnetten circa 154 minuten per getroffen afnemer. DNWB en Endinet hebben in 212 een opvallend hoge gemiddelde onderbrekingsduur van respectievelijk 33 en 276 minuten per onderbreking. Beide netbeheerders hebben aangegeven dat één enkele grote storing in hun gastransportnetten deze hoge onderbrekingsduur heeft veroorzaakt.

6 Betrouwbaarheid: Elektriciteit 7. Oorzaken van storingen in elektriciteitsnetten Storingen [aantal per 1. afnemers] Veroudering / slijtage Onbekend Overig De grafiek toont de oorzaken van storingen in elektriciteitsnetten: graafwerkzaamheden, veroudering en/of slijtage, onbekend en overig. Graafwerkzaamheden zijn een veelvoorkomende oorzaak van storingen voor alle regionale netbeheerders. In de categorie 'onbekend' vallen de storingen waarvan de netbeheerder de oorzaak in eerste instantie niet heeft kunnen vaststellen. ACM vindt het belangrijk dat netbeheerders de concrete oorzaken van storingen zo volledig mogelijk vaststellen en registreren. Tot slot vallen in de categorie 'overig' alle categorieën van storingsoorzaken die niet expliciet in de grafiek zijn getoond, zoals de werking van de bodem. De hoogte van de balk toont dus het totale aantal storingen per 1. afnemers. Gemiddeld vonden er in 212 circa 27 storingen per 1. afnemers in de elektriciteitsnetten plaats. Dit is ongeveer hetzelfde aantal als in 211. Westland heeft in hun elektriciteitsnetten relatief veel storingen per 1. afnemers. Betrouwbaarheid: Gas 8. Oorzaken van storingen in gastransportnetten Storingen [aantal per 1. afnemers] Graafwerkzaamheden Graafwerkzaamheden Veroudering / slijtage Onbekend Overig De grafiek toont de oorzaken van storingen in gastransportnetten: graafwerkzaamheden, veroudering en/of slijtage, onbekend en overig. De grafiek laat zien dat veroudering en/of slijtage bij veel regionale netbeheerders een veelvoorkomende oorzaak van storingen is. In de categorie 'onbekend' vallen de storingen waarvan de netbeheerder de oorzaak in eerste instantie niet heeft kunnen vaststellen. ACM vindt het belangrijk dat netbeheerders de concrete oorzaken van storingen zo volledig mogelijk vaststellen en registreren. Tot slot vallen in de categorie 'overig' alle categorieën van storingsoorzaken die niet expliciet in de grafiek zijn getoond, zoals de werking van de bodem. Gemiddeld vonden er in 212 circa 68 storingen per 1. afnemers in de gastransportnetten plaats. Dit is hoger dan in 211 (circa 64 storingen per 1. afnemers).

7 Veiligheid: Gas 9. Duur van het aanrijden naar storingslocatie na melding van een storing Gemiddelde aanrijdtijd [minuten] RNB's De grafiek toont de gemiddelde duur van het aanrijden naar de storingslocatie in het gastransportnet of in een aansluiting na de melding van een storing. De definitie van 'aanrijdtijd' is: 'het aantal minuten vanaf het tijdstip van de melding van een storing tot het tijdstip waarop een vertegenwoordiger van de netbeheerder op de gemelde storingslocatie aankomt'. De wettelijke norm is dat de aanrijdtijd bij elke storing korter dan 12 minuten dient te zijn. In 212 bedroeg de gemiddelde aanrijdtijd na de melding van een storing in Nederland 61 minuten. Bij Endinet, Liander en Stedin was de aanrijdtijd in 212 hoger dan het landelijk gemiddelde. In 211 was het landelijk gemiddelde van de aanrijdtijd lager en bedroeg circa 52 minuten. Veiligheid: Gas 1. Aantal lekken in aansluitleidingen met mogelijk gevaar Lekken [aantal per 1. afnemers] RNB's De grafiek toont het aantal lekken in aansluitleidingen met mogelijk gevaar per 1. afnemers. Dit betreft lekken die een lekindicatieklasse 1 toegekend krijgen van de netbeheerder. De aansluitleiding is de verbinding tussen het gastransportnet en de meterkast van de afnemer. De lekken worden of door derden ontdekt en aan de netbeheerder gemeld of tijdens het gaslekzoeken door de netbeheerder zelf gevonden. Het aantal door de netbeheerder geconstateerde lekken hangt deels af van hoeveel de netbeheerder in een bepaald jaar in zijn gastransportnetten naar lekken zoekt. Bij lekken vanaf een bepaalde lekgrootte en bij alle door derden gemelde lekken, gaat de netbeheerder er veiligheidshalve vanuit dat er mogelijk gevaar is. Het aantal lekken waarbij na inspectie daadwerkelijk sprake is geweest van gevaar is dus lager dan de grafiek toont.

8 Technische gegevens over de netten: Elektriciteit & Gas 11. Totaal aantal afnemers per regionale netbeheerder % Aantal van totaal afnemers getransporteerde [x 1.] elektriciteit in GWh per jaar 3.5 6% 3. 5% 2.5 4% 2. 3% 1.5 2% % % RNB's Elektriciteit NLs Gas gem. De grafiek toont het totaal aantal afnemers met een aansluiting op de elektriciteitsnetten en gastransportnetten van de regionale netbeheerders in Nederland in 212. Nederland heeft in 212 in totaal 8,2 miljoen afnemers met een aansluiting op het elektriciteitsnet en 7,2 miljoen afnemers met een aansluiting op het gastransportnet. De grafiek laat zien dat Enexis, Liander en Stedin de drie grootste regionale netbeheerders in Nederland zijn. De vijf kleinere regionale netbeheerders in Nederland hebben tussen de en afnemers van elektriciteit en tussen de en afnemers van gas. Per 1 januari 212 telt Nederland nog 8 regionale netbeheerders doordat Intergas onderdeel van Enexis is geworden. Technische gegevens over de netten: Elektriciteit 12. Netverliezen als aandeel van de totale getransporteerde elektriciteit % van totaal getransporteerde elektriciteit 6% 5% 4% 3% 2% 1% % RNB's De grafiek toont het aandeel netverliezen van de totale hoeveelheid elektriciteit die door de regionale netbeheerders in 212 is getransporteerd aan hun afnemers. In 212 is het gemiddelde aandeel netverliezen 4,7% van alle getransporteerde elektriciteit. Deze waarde is vrijwel gelijk aan de waarde in voorgaande jaren waarin de netverliezen steeds circa 4,5% van de getransporteerde elektriciteit bedroegen. Bij het transport van elektriciteit gaat altijd een klein deel van de elektriciteit verloren. Deze netverliezen worden veroorzaakt door technische (bijv. elektrische weerstand) en administratieve oorzaken (bijv. leegstand of fraude). Deze gegevens over de netverliezen zijn voorlopig en kunnen pas in 215 definitief worden vastgesteld.

9 Technische gegevens over de netten: Elektriciteit & Gas 13. Aandeel onbekende leeftijd van LD-leidingen en LS-kabels 6% 5% % onbekende leeftijd 4% 3% 2% 1% Elektriciteit Gas % De grafiek toont het landelijk gemiddelde aandeel van lage druk (LD) leidingen in gastransportnetten en laagspanningskabels (LS-kabels) waarvan de regionale netbeheerders niet de leeftijd hebben geregistreerd. De regelgeving verplicht de netbeheerders ten minste de leeftijd en de materiaalsoort van elk onderdeel van hun gastransport- en elektriciteitsnetten te kennen. De grafiek toont aan dat netbeheerders de afgelopen jaren een grote inhaalslag hebben gemaakt in de volledigheid van hun registratie. Zo kenden de netbeheerders in 28 gemiddeld maar liefst van 58% van de leeftijd van hun LS-kabels niet, terwijl dat aandeel in 212 gedaald is tot een onbekendheid van circa 1,6%. Een volledig, actueel en juist gevuld register van alle componenten van de netten zorgt ervoor dat een netbeheerder een goede risicoanalyse kan opstellen en de juiste investeringsbeslissingen kan nemen. Daarom is het zo belangrijk dat een netbeheerder goed op de hoogte is van de huidige opbouw van zijn netten. Dienstverlening: Elektriciteit & Gas 14. Gemiddelde doorlooptijd van afhandeling van klachten van kleinverbruikers 3 Gemiddelde doorlooptijd [werkdagen] Elektriciteit Gas E G De grafiek toont de gemiddelde doorlooptijd van de afhandeling van klachten van kleinverbruikers door de regionale netbeheerders in 212. Onder kleinverbruikers vallen huishoudens en MKB-ers. Bij kleinverbruikers van elektriciteit werd een klacht in gemiddeld 1,6 werkdagen door de netbeheerder afgehandeld. Bij kleinverbruikers van gas was dit 13,1 werkdagen. De wettelijke norm voor het afhandelen van klachten bedraagt 8 weken. In 212 hebben kleinverbruikers van elektriciteit in totaal klachten bij hun regionale netbeheerder ingediend en kleinverbruikers van gas in totaal klachten. Doordat de netbeheerders geen uniforme definitie van 'klacht' hanteren, zijn de cijfers in de grafiek niet geheel vergelijkbaar. Zo zijn voor DNWB bovenstaande cijfers inclusief de klachten van grootverbruikers, aangezien zij in 212 geen scheiding maakten tussen klein- en grootverbruik. Stedin maakte in 212 in hun registratie van klachten geen scheiding tussen gas en elektriciteit.

10 Productkwaliteit: Elektriciteit 15. Aantal overschrijdingen van de norm voor spanningskwaliteit LS-netten HS-netten Gepland aantal weekmetingen Bruikbare weekmetingen Weekmetingen in verkeerde maand uitgevoerd 1 MS-netten 5 n.v.t. Aantal afkeuringen door overschrijdingen: Langzame spanningsvariatie Snelle spanningsvariatie (flicker Plt) Asymmetrie 1 Harmonische spanningsvervorming 7 Totaal aantal weekmetingen met overschrijdingen De tabel toont het aantal metingen met een duur van een week van de spanningskwaliteit in de Nederlandse elektriciteitsnetten dat in 212 door netbeheerders binnen het Power Quality Monitoring project is uitgevoerd. Ook toont de tabel het aantal weekmetingen waarin overschrijdingen van de norm voor spanningskwaliteit (artikel van de Netcode Elektriciteit) zijn geconstateerd. In 211 vonden er enkel overschrijdingen van de norm voor harmonische vervormingen plaats in de LS-netten en geen overschrijdingen in de MS-netten. In 212 is er in de MS- en LS-netten ook sprake geweest van een overschrijding van de norm voor snelle spanningsvariaties. Spanningskwaliteit betreft de volgende verschijnselen: langzame spanningsvariaties, snelle spanningsvariaties (leidend tot flicker), spanningsasymmetrie en harmonische spanningsvervormingen. Voor meer details zie de rapportage 'Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 212' van Netbeheer Nederland. Productkwaliteit: Elektriciteit 16. Gemiddeld aantal spanningsdips op alle meetlocaties in hoogspanningsnetten Restspanning U [%] Duur t (ms) 1 t 2 2 < t 5 5 < t < t 5. 9 > U 8 4,65,15,5 8 > U 7 2,7,35 7 > U 4,9,1 4 > U 5,95,5,5 5 > U 1,1,15,4 De tabel toont het gemiddelde aantal spanningsdips op alle meetlocaties in de hoogspanningsnetten (HS-netten) in Nederland. Binnen het Power Quality Monitoring project worden spanningsdips op twintig locaties in de HSnetten continu gemeten. Spanningsdips zijn korte dalingen van de spanning ten opzichte van het gewenste spanningsniveau en worden veroorzaakt door bijvoorbeeld kortsluitingen in de elektriciteitsnetten, door schakelhandelingen van de netbeheerder of door de elektrische installaties van afnemers zelf. Door het korte wegvallen van het gewenste spanningsniveau kan gevoelige elektronische apparatuur uitvallen. Spanningsdips kunnen met name voor bedrijven tot problemen leiden. Het totale aantal spanningsdips is gestegen van 17 in 211 naar 25 in 212. Dit is een stijging van 134%. Voor meer details zie de rapportage 'Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 212' van Netbeheer Nederland.

Factsheet Kwaliteit 2011 Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten

Factsheet Kwaliteit 2011 Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten Factsheet Kwaliteit 11: Regionale netbeheerders Factsheet Kwaliteit 11 Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens

Nadere informatie

Factsheet Kwaliteit 2015

Factsheet Kwaliteit 2015 Factsheet Kwaliteit 215 Regionale netbeheerders Autoriteit Consument & Markt Factsheet Kwaliteit 215 Regionale Netbeheerders Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten De gegevens in de grafieken in dit

Nadere informatie

Liander N.V. Factsheet Kwaliteit 2011 Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten. Inleiding

Liander N.V. Factsheet Kwaliteit 2011 Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten. Inleiding Factsheet Kwaliteit 211: N.V. Factsheet Kwaliteit 211 Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten N.V. De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de

Nadere informatie

Factsheet Kwaliteit 2014

Factsheet Kwaliteit 2014 Factsheet Kwaliteit 214 Regionale netbeheerders Autoriteit Consument & Markt Factsheet Kwaliteit 214 Regionale Netbeheerders Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten De gegevens in de grafieken in dit

Nadere informatie

Delta Netwerkbedrijf B.V.

Delta Netwerkbedrijf B.V. Factsheet Kwaliteit 212 Regionale Netbeheerders Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten Delta Netwerkbedrijf B.V. De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale

Nadere informatie

Factsheet Kwaliteit regionale netbeheerders 2017 Elektriciteitsnetten & gastransportnetten

Factsheet Kwaliteit regionale netbeheerders 2017 Elektriciteitsnetten & gastransportnetten Factsheet Kwaliteit regionale netbeheerders 217 Elektriciteitsnetten & gastransportnetten De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale netbeheerders aan de

Nadere informatie

Factsheet Kwaliteit 2015 Enduris B.V. Autoriteit Consument & Markt. Factsheet Kwaliteit 2015

Factsheet Kwaliteit 2015 Enduris B.V. Autoriteit Consument & Markt. Factsheet Kwaliteit 2015 Factsheet Kwaliteit 15 Regionale Netbeheerders Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten B.V. De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale netbeheerders aan

Nadere informatie

Factsheet Kwaliteit 2015 Liander N.V. Autoriteit Consument & Markt. Factsheet Kwaliteit 2015

Factsheet Kwaliteit 2015 Liander N.V. Autoriteit Consument & Markt. Factsheet Kwaliteit 2015 Factsheet Kwaliteit 215 N.V. Autoriteit Consument & Markt Factsheet Kwaliteit 215 Regionale Netbeheerders Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten N.V. De gegevens in de grafieken in dit document zijn

Nadere informatie

Factsheet Kwaliteit 2014 Liander N.V. Autoriteit Consument & Markt. Factsheet Kwaliteit 2014

Factsheet Kwaliteit 2014 Liander N.V. Autoriteit Consument & Markt. Factsheet Kwaliteit 2014 Factsheet Kwaliteit 214 Regionale Netbeheerders Elektriciteitsnetten & Gastransportnetten N.V. De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale netbeheerders aan

Nadere informatie

Elektriciteitsnetten & gastransportnetten

Elektriciteitsnetten & gastransportnetten Factsheet Kwaliteit regionale netbeheerders 217 Elektriciteitsnetten & gastransportnetten N.V. De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale netbeheerders aan

Nadere informatie

Elektriciteitsnetten & gastransportnetten

Elektriciteitsnetten & gastransportnetten Factsheet Kwaliteit regionale netbeheerders 217 Elektriciteitsnetten & gastransportnetten Netbeheer B.V. De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale netbeheerders

Nadere informatie

Cogas Infra & Beheer B.V.

Cogas Infra & Beheer B.V. Factsheet 2010 Kwaliteit Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gasnetten Energiekamer Infra & Beheer B.V. Expert versie De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die

Nadere informatie

Factsheet 2010 Kwaliteit Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gasnetten N.V. RENDO. Expert versie

Factsheet 2010 Kwaliteit Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gasnetten N.V. RENDO. Expert versie Factsheet 2010 Kwaliteit Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gasnetten N.V. Expert versie De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale netbeheerders

Nadere informatie

Stedin Netbeheer B.V.

Stedin Netbeheer B.V. Factsheet 2010 Kwaliteit Regionaal Netbeheer Elektriciteitsnetten & Gasnetten Netbeheer B.V. Expert versie De gegevens in de grafieken in dit document zijn gebaseerd op de gegevens die de regionale netbeheerders

Nadere informatie

Toelichting meetrapporten spanningskwaliteit

Toelichting meetrapporten spanningskwaliteit Toelichting meetrapporten spanningskwaliteit Laagspanning en middenspanning (LS en MS) pag. Hoogspanning en extra hoogspanning (HS en EHS) pag. 6 Meetresultaten spanningskwaliteit LS 1 Gegevens meting

Nadere informatie

Netbeheer Nederland Spanningskwaliteit

Netbeheer Nederland Spanningskwaliteit gskwaliteit spanningskwaliteit spa Netbeheer Nederland Inleiding Deze brochure is bedoeld voor de consument en geeft een toelichting op het begrip spanningskwaliteit. Er wordt antwoord gegeven op vragen

Nadere informatie

Opdracht aan netbeheerders ter vervolg van onderzoek "Spanningskwaliteit in elektriciteitsnetten"

Opdracht aan netbeheerders ter vervolg van onderzoek Spanningskwaliteit in elektriciteitsnetten Energiekamer NMa Aan Cogas Infra & Beheer B.V. T.a.v. de heer drs. M.M. Kirch Postbus 71 7600 AB ALMELO Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 8 februari 2013 104376/1.E1492 Onderwerp Opdracht aan netbeheerders

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2013

Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2013 Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2013 Kenmerk : RM-ME-14L11044-1103-01, versie 1.0 (definitief) Datum : 29 april 2014 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders

Nadere informatie

EN/OF ELEKTRICITEIT DIENT TE ONDERBREKEN, DAN WORDEN KLANTEN SCHRIFTELIJK VOORAF GEÏNFORMEERD

EN/OF ELEKTRICITEIT DIENT TE ONDERBREKEN, DAN WORDEN KLANTEN SCHRIFTELIJK VOORAF GEÏNFORMEERD INTERN GEBRUIK Werkinstructie Servicenorm 6 INDIEN ENEXIS VOOR HET UITVOEREN VAN GEPLANDE WERKZAAMHEDEN DE COLLECTIEVE ENERGIE LEVERING (2 of meerdere aansluitingen) GAS EN/OF ELEKTRICITEIT DIENT TE ONDERBREKEN,

Nadere informatie

Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2013

Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2013 Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2013 Opdrachtgever Netbeheer Nederland Opdrachtnemer Movares Nederland B.V. Movares Energy Kenmerk RM-ME-RM131261-01 / Versie 1.0 Datum Utrecht, 24 april 2014

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2014

Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2014 Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2014 Kenmerk : RMI-ME-150002575, versie 1.0 (definitief) Datum : 22 april 2015 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders

Nadere informatie

Pagina 1/6. Cogas Infra & Beheer B.V. de heer drs. M.M. Kirch Postbus AB ALMELO. Den Haag, 18 april 2013

Pagina 1/6. Cogas Infra & Beheer B.V. de heer drs. M.M. Kirch Postbus AB ALMELO. Den Haag, 18 april 2013 Cogas Infra & Beheer B.V. de heer drs. M.M. Kirch Postbus 71 7600 AB ALMELO Den Haag, 18 april 2013 Aantal bijlage(n): 1 Uw kenmerk: - Ons kenmerk: 104376/8.B1492 Contactpersoon: Yvonne Beyer Yvonne.Beyer@acm.nl

Nadere informatie

Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting. www.dnwg.

Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting. www.dnwg. Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting www.dnwg.nl Wanneer wordt u aangemerkt als grootverbruiker? U valt in

Nadere informatie

Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 15 van de Warmtewet;

Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 15 van de Warmtewet; Conceptbesluit van de Autoriteit Consument en Markt van 22 maart 2016 met kenmerk ACM/DE/2016/201612 en zaaknummer 15.0641.52, houdende vaststelling van een beleidsregel met betrekking tot het uitkeren

Nadere informatie

Het belang van Netkwaliteit...ZX-ronde 10 mei 2015

Het belang van Netkwaliteit...ZX-ronde 10 mei 2015 Het belang van Netkwaliteit...ZX-ronde 10 mei 2015 De laatste tijd wordt ik nogal eens geconfronteerd met apparatuur die defect raakt waarvan men de oorzaak toedicht aan een slechte netkwaliteit. Door

Nadere informatie

Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2010

Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2010 Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2010 VOORWOORD Jaarlijks wordt door Netbeheer Nederland, Vereniging van Energienetbeheerders in Nederland, de spanningskwaliteit van de elektriciteitsnetten

Nadere informatie

Spanningskwaliteit in Nederland Resultaten 2017

Spanningskwaliteit in Nederland Resultaten 2017 Spanningskwaliteit in Nederland Resultaten 2017 Kenmerk : RA-ME-TB-180002390 / Versie 1.0 Datum : 26 april 2018 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in Nederland De vereniging Netbeheer

Nadere informatie

Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2014

Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2014 Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2014 Opdrachtgever Netbeheer Nederland Opdrachtnemer Movares Nederland B.V. Movares Energy Kenmerk RMI-LD-140016509 / Versie 1.2 Datum Utrecht, 12 september

Nadere informatie

Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting. www.enduris.

Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting. www.enduris. Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? In deze brochure vindt u belangrijke informatie voor uw aansluiting www.enduris.nl Wanneer wordt u aangemerkt als grootverbruiker? U valt

Nadere informatie

Spanningskwaliteit in Nederland. Resultaten Versie: 1.0 Kenmerk: RA-ME-MVL Datum: 26 april 2019

Spanningskwaliteit in Nederland. Resultaten Versie: 1.0 Kenmerk: RA-ME-MVL Datum: 26 april 2019 Spanningskwaliteit in Nederland Resultaten 2018 Versie: 1.0 Kenmerk: RA-ME-MVL-180009852 Datum: 26 april 2019 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in Nederland De vereniging Netbeheer

Nadere informatie

Movares: Kwaliteit op het aansluitpunt Energy and Automation

Movares: Kwaliteit op het aansluitpunt Energy and Automation Kwaliteit op het aansluitpunt Inhoudsopgave Introductie Kwaliteit Gevolgschade Regelgeving Laatste ontwikkelingen Stellingen / discussie 2 1 Introductie Movares Movares is actief in de volgende markten:

Nadere informatie

Tabel 1 - Adresgegevens

Tabel 1 - Adresgegevens Tabel 1 - Adresgegevens Bijlage bij module Kwaliteit Dienstverlening en Transport gas Gegevensuitvraag van de Energiekamer in het kader van CODATA Datum: 22 februari 2010 Naam bedrijf Adres Postcode Plaats

Nadere informatie

Welkom Copyr y igh t HyT Hy EP E S P S B.V. B.V

Welkom Copyr y igh t HyT Hy EP E S P S B.V. B.V Welkom 1 Inhoud Introductie van Hyteps Introductie in Power Quality Verantwoordelijkheden Normen Harmonische vervormingen Waardoor ontstaan harmonische vervormingen Wat zijn harmonische vervormingen Gevolgen

Nadere informatie

DEEL I INLEIDING Inleiding

DEEL I INLEIDING Inleiding 103221 Methodebesluit 5 e reguleringsperiode Netbeheerders Elektriciteit Informatiedocument q-factor Energiekamer 26 juni 2009 Ter bespreking met de klankbordgroep en klantencontactgroep op 7 juli 2009

Nadere informatie

Pagina 1/9. Tennet B.V. T.a.v. de heer Kroon Postbus AS Arnhem. Den Haag, 12 september 2013

Pagina 1/9. Tennet B.V. T.a.v. de heer Kroon Postbus AS Arnhem. Den Haag, 12 september 2013 Tennet B.V. T.a.v. de heer Kroon Postbus 718 6800 AS Arnhem Den Haag, 12 september 2013 Aantal bijlage(n): 1 Uw kenmerk: - Ons kenmerk: 104376/11.B908 Contactpersoon: Edin Ibrovic Edin.Ibrovic@acm.nl 070-722

Nadere informatie

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7 Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204379 Zaaknummer: 13.0799.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7 Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204368 Zaaknummer: 13.0795.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2017

Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2017 Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2017 Kenmerk : ME-TB-180002200 / Versie 1.0 Datum : 6 april 2018 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in Nederland De

Nadere informatie

KENGETALLEN REGIONALE GASNETTEN

KENGETALLEN REGIONALE GASNETTEN KENGETALLEN REGIONALE GASNETTEN Energiekamer - 1 / 8 - NE-KGN-09-06 Inhoudsopgave 1. INLEIDING...3 1.1. Context...3 1.2. Doel...3 2. INVULINSTRUCTIE KENGETALLEN REGIONALE GASNETTEN...5 2.1. Tabel 1 Adresgegevens...5

Nadere informatie

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7 Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204383 Zaaknummer: 13.0801.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2015

Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2015 Spanningskwaliteit in Nederland Resultaten 2015 Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2015 Kenmerk : ME-LD-160002555 / Versie 1.0 Datum : 15 april 2016 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders

Nadere informatie

Energiemonitor Consumentenmarkt elektriciteit en gas

Energiemonitor Consumentenmarkt elektriciteit en gas Energiemonitor 2019 Consumentenmarkt elektriciteit en gas 1 Ontwikkelingen 2019 De consument blijft overstappen In vergelijking met voorgaande jaren zijn meer consumenten overgestapt van energieleverancier.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Aanbiedmonitor GSA Rapportageperiode: t/m

Voortgangsrapportage Aanbiedmonitor GSA Rapportageperiode: t/m Voortgangsrapportage Aanbiedmonitor GSA Rapportageperiode: 1-1-2015 t/m 31-12-2015 Versie 1.0 Datum januari 2016 Auteur Netbeheer Nederland Management samenvatting Conform afspraak rapporteert Netbeheer

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Aanbiedmonitor GSA Rapportageperiode: t/m

Voortgangsrapportage Aanbiedmonitor GSA Rapportageperiode: t/m Voortgangsrapportage Aanbiedmonitor GSA Rapportageperiode: 1-1-2015 t/m 30-9-2015 Versie 1.0 Programma Management Jan Hofman Status Goedgekeurd AO(16-10) en SG (23-10) Redactie Werkgroep Aanbiedmonitor

Nadere informatie

Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2015

Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2015 Spanningskwaliteit in Nederland Resultaten 2016 Spanningskwaliteit in Nederland, resultaten 2015 Kenmerk : RA-LD-170003429 / Versie 1.0 Datum : 25 april 2017 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders

Nadere informatie

Pagina ONTWERPBESLUIT. Ontwerpbesluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer:

Pagina ONTWERPBESLUIT. Ontwerpbesluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2014/205129 Zaaknummer: 14.0676.52 ONTWERPBESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 Pagina 1/16 Muzenstraat 41 2511

Nadere informatie

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7 Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204374 Zaaknummer: 13.0793.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2015

Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2015 Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2015 Kenmerk : ME-LD-160002735, versie 1.0 (definitief) Datum : 31 maart 2016 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in

Nadere informatie

Gebiedsindeling Elektriciteit

Gebiedsindeling Elektriciteit Gebiedsindeling Elektriciteit Gebiedsindeling als bedoeld in artikel 1, lid 1, sub d van de Elektriciteitswet 1998 Disclaimer: Deze bundel bevat de doorlopende tekst van de voorwaarden als bedoeld in artikel

Nadere informatie

ENEXIS SLUIT BIJ U AAN! AANSLUITINGEN EN INFRASTRUCTUREN BIJ GROTE BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN

ENEXIS SLUIT BIJ U AAN! AANSLUITINGEN EN INFRASTRUCTUREN BIJ GROTE BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN ENEXIS SLUIT BIJ U AAN! AANSLUITINGEN EN INFRASTRUCTUREN BIJ GROTE BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN Enexis, uw netwerkbedrijf Enexis is de schakel tussen particuliere en zakelijke afnemers van energie en de energieleverancier.

Nadere informatie

Leeswijzer Tarievencode Elektriciteit

Leeswijzer Tarievencode Elektriciteit Leeswijzer Tarievencode Elektriciteit Doel leeswijzer TarievenCode... 2 Aansluittarieven (hoofdstuk 2 TarievenCode)... 2 2. Twee soorten aansluittarieven... 2 2.. Eenmalig aansluittarief afhankelijk van

Nadere informatie

Onderzoek naar hinderlijke spanningsdips. Opgetreden van Q tot en met Q1 2018

Onderzoek naar hinderlijke spanningsdips. Opgetreden van Q tot en met Q1 2018 Onderzoek naar hinderlijke spanningsdips Opgetreden van Q2 2017 tot en met Q1 2018 Autorisatieblad Onderzoek naar hinderlijke spanningsdips Opgetreden van Q2 2017 tot en met Q1 2018 Op dit autorisatieblad

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Aanbiedmonitor GSA Rapportageperiode: t/m

Voortgangsrapportage Aanbiedmonitor GSA Rapportageperiode: t/m Voortgangsrapportage Aanbiedmonitor GSA Rapportageperiode: 1-1-2016 t/m 31-1-2016 Versie 1.0 Programma Management Jan Hofman Status Definitief Redactie Werkgroep Aanbiedmonitor Datum 26-2-2016 Auteur(s)

Nadere informatie

Wat is de huidige situatie?

Wat is de huidige situatie? 2 Wat is de huidige situatie? - Groeiende behoefte aan elektrische energiekwaliteit - Nieuwe technologieën verstoren deze kwaliteit - Apparatuur wordt steeds gevoeliger voor verstoringen - Steeds meer

Nadere informatie

Vergroot de beschikbaarheid door Power Quality Management. Arjan Pit

Vergroot de beschikbaarheid door Power Quality Management. Arjan Pit Vergroot de beschikbaarheid door Power Quality Management Arjan Pit Inhoud Waarom loont permanent meten? Welke meetinstrumenten zijn nodig? Hoe vertalen we meetdata naar managementinformatie? Wat is Power

Nadere informatie

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 103223_1/19 / Betreft zaak: Besluit tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm en van het rekenvolume

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2014. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2014. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2014 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2014 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers SINDS DE INVOERING VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998 EN

Nadere informatie

Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening

Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening De decentrale invoeding van duurzame energie en de sterke toename van de toepassing van zuinige elektronische belastingen

Nadere informatie

Memo (conceptversie) Met oplevering van dit memo gaan de netbeheerders graag in op dit verzoek.

Memo (conceptversie) Met oplevering van dit memo gaan de netbeheerders graag in op dit verzoek. Memo (conceptversie) Aan Edin Ibrovic & Yvonne Beyer, ACM Van Contactgroep Spanningskwaliteit Netbeheer Nederland Opgesteld Patrick Groenewoud & Rik Luiten & Jeroen van Waes, Movares Energy Kenmerk ME-PG-13L10450012

Nadere informatie

Storingsrapportage gasdistributienetten

Storingsrapportage gasdistributienetten 2012 april 2013 Storingsrapportage gasdistributienetten 2012 Inclusief gasonderbrekingen t.g.v. geplande werkzaamheden 2013 Kiwa N.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE ALGEMENE VOORWAARDEN 2006 VOOR AANSLUITING EN TRANSPORT ELEKTRICITEIT EN GAS VOOR KLEINVERBRUIKERS

TOELICHTING OP DE ALGEMENE VOORWAARDEN 2006 VOOR AANSLUITING EN TRANSPORT ELEKTRICITEIT EN GAS VOOR KLEINVERBRUIKERS TOELICHTING OP DE ALGEMENE VOORWAARDEN 2006 VOOR AANSLUITING EN TRANSPORT ELEKTRICITEIT EN GAS VOOR KLEINVERBRUIKERS Deze Algemene Voorwaarden zijn tot stand gekomen in overeenstemming met de Consumentenbond

Nadere informatie

IN OPDRACHT VAN ENEXIS WORDEN INPANDIGE WERKZAAMHEDEN VERRICHT. TENMINSTE VIJF WERKDAGEN VOOR AANVANG WORDT MET DE KLANT EEN AFSPRAAK GEMAAKT

IN OPDRACHT VAN ENEXIS WORDEN INPANDIGE WERKZAAMHEDEN VERRICHT. TENMINSTE VIJF WERKDAGEN VOOR AANVANG WORDT MET DE KLANT EEN AFSPRAAK GEMAAKT INTERN GEBRUIK Werkinstructie Servicenorm 5 AEI IN OPDRACHT VAN ENEXIS WORDEN INPANDIGE WERKZAAMHEDEN VERRICHT. TENMINSTE VIJF WERKDAGEN VOOR AANVANG WORDT MET DE KLANT EEN AFSPRAAK GEMAAKT versie aangemaakt

Nadere informatie

Brandweer en elektriciteit. Rien Boone, Johan Dirksen Arnhem, 14 september 2011

Brandweer en elektriciteit. Rien Boone, Johan Dirksen Arnhem, 14 september 2011 Brandweer en elektriciteit Rien Boone, Johan Dirksen Arnhem, 14 september 2011 Programma Gevaren van elektriciteit Voorbeelden van gevaren van elektriciteit Hoe zit het hoogspanningsnet in elkaar Veiligheidsmaatregelen

Nadere informatie

Aansluiten in de praktijk

Aansluiten in de praktijk Aansluiten in de praktijk Kennissessie Projectrealisatie Zon Henk Kistemaker 14 april 2016 Programma Netbeheerder Aansluiting Meten Registreren 3 netbeheerders zijn partner van Hier Opgewekt 2 Netbeheerders

Nadere informatie

Energieprijsvergelijkers

Energieprijsvergelijkers Energieprijsvergelijkers Onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas op het internet Den Haag, april 2006 Projectteam: drs. B.W. Postema drs. M.M. van Liere mr. D.F.J.M.

Nadere informatie

Tarieven 2012. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

Tarieven 2012. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers ELEKTRICITEIT Tarieven 2012 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers elektriciteit TARIEVEN 2012 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers Sinds de invoering van de Elektriciteitswet 1998 en

Nadere informatie

Toelichting. 1. Inleiding

Toelichting. 1. Inleiding Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van, nr. WJZ/18038636, houdende nadere regels over het investeringsplan en het kwaliteitsborgingssysteem van beheerders van elektriciteitsnetten

Nadere informatie

CO 2 -uitstoot 2008-2014 gemeente Delft

CO 2 -uitstoot 2008-2014 gemeente Delft CO 2 -uitstoot 28-214 gemeente Delft Notitie Delft, april 215 Opgesteld door: L.M.L. (Lonneke) Wielders C. (Cor) Leguijt 2 April 215 3.F78 CO 2-uitstoot 28-214 1 Woord vooraf In dit rapport worden de tabellen

Nadere informatie

Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2016

Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2016 Betrouwbaarheid van elektriciteitsnetten in Nederland Resultaten 2016 Kenmerk : ME-TB-170002055, versie 1.0 (definitief) Datum : 29 maart 2017 Netbeheer Nederland, vereniging van energienetbeheerders in

Nadere informatie

Energiemonitor Consumentenmarkt elektriciteit en gas

Energiemonitor Consumentenmarkt elektriciteit en gas Energiemonitor 2018 Consumentenmarkt elektriciteit en gas De Energiemonitor laat de ontwikkelingen zien op de energiemarkt voor consumenten. Het bevat een overzicht van enkele indicatoren van de markt.

Nadere informatie

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 103223_1/21 / Betreft zaak: Besluit tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm en van het rekenvolume

Nadere informatie

Kwaliteit dienstverlening en transport gas

Kwaliteit dienstverlening en transport gas Kwaliteit dienstverlening en transport gas Energiekamer - 1 / 5 - Inhoudsopgave 1 DOEL VAN HET INFORMATIEVERZOEK... 3 2 INVULINSTRUCTIE KWALITEIT DIENSTVERLENING EN TRANSPORT GAS... 4 2.1 Tabblad 1: Adresgegevens...

Nadere informatie

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld!

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! (On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! De verantwoordelijkheid voor een voldoende kwaliteit van de spanning en de stroom is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van netbeheerders, fabrikanten en

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers SINDS DE INVOERING VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998 EN

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Advies BRUGEL-ADVIES-20100924-96 Betreffende Het verslag over de kwaliteit van de elektriciteitsdiensten verleend door de Brusselse

Nadere informatie

Gebiedsindeling Elektriciteit 1

Gebiedsindeling Elektriciteit 1 Gebiedsindeling Elektriciteit 1 Gebiedsindeling als bedoeld in artikel 1, lid 1, sub d van de Elektriciteitswet 1998 Disclaimer: Deze bundel bevat de doorlopende tekst van de gebiedsindeling als bedoeld

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT Tarieven 2015 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit voor grootverbruikers

ELEKTRICITEIT Tarieven 2015 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit voor grootverbruikers ELEKTRICITEIT Tarieven 2015 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit voor grootverbruikers Dit is het overzicht van de tarieven voor de aansluit- en transportdienst voor onze klanten met een aansluitwaarde

Nadere informatie

Monitoringsrapportage leverings- en voorzieningszekerheid elektriciteit en gas 2014. Datum 24 oktober 2014 Status Definitieve versie

Monitoringsrapportage leverings- en voorzieningszekerheid elektriciteit en gas 2014. Datum 24 oktober 2014 Status Definitieve versie Monitoringsrapportage leverings- en voorzieningszekerheid elektriciteit en gas 2014 Datum 24 oktober 2014 Status Definitieve versie Colofon Contactpersoon drs. M.B. van der Meide T 06-21199667 m.vandermeide@minez.nl

Nadere informatie

Energie en ruimtelijke ordening

Energie en ruimtelijke ordening Energie en ruimtelijke ordening Hoe eerder hoe beter Ruimteconferentie 19 april 2011 Netbeheerder in de energieketen Energieproductie Netwerken Energielevering Transport & distributie Werkgebied Liander

Nadere informatie

Kwaliteits- en Capaciteitsdocument Elektriciteit 2008-2014

Kwaliteits- en Capaciteitsdocument Elektriciteit 2008-2014 Kwaliteits- en Capaciteitsdocument Elektriciteit 2008-2014 Essent Netwerk B.V. Kwaliteits- en Capaciteitsdocument Elektriciteit 2008-2014 Essent Netwerk B.V. Vastgesteld d.d. 23 oktober 2007 Voorwoord

Nadere informatie

BESLUIT. I. Aanvraag en procedure

BESLUIT. I. Aanvraag en procedure BESLUIT Nummer: 102548_2/4 Betreft zaak: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid, van de Gaswet aan Qwint B.V. I. Aanvraag

Nadere informatie

Onderzoek naar de oorzaak van hinderlijke spanningsdips

Onderzoek naar de oorzaak van hinderlijke spanningsdips Onderzoek naar de oorzaak van hinderlijke spanningsdips Opgetreden van Q4 2015 tot en met Q3 2016 Versie 1.0 Samenvatting TenneT bewaakt de spanningskwaliteit op het aansluitpunt van haar aangeslotenen.

Nadere informatie

tariefopbouw collectief warmtenet warmtelevering door Cogas

tariefopbouw collectief warmtenet warmtelevering door Cogas tariefopbouw collectief warmtenet warmtelevering door Cogas tariefopbouw collectief warmtenet Uw woning wordt duurzaam verwarmd door een collectief warmtenet van Cogas. Wij brengen hiervoor kosten in rekening,

Nadere informatie

De bezwaren van RENDO worden in deze beslissing op bezwaar ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestreden besluit in stand blijft.

De bezwaren van RENDO worden in deze beslissing op bezwaar ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestreden besluit in stand blijft. Ons kenmerk: ACM/DJZ/2017/204471_OV Zaaknummer: 13.1096.52.1.01 Datum : 26 juli 2017 Beslissing van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) op het bezwaarschrift van N.V. RENDO (hierna: RENDO)

Nadere informatie

Gesegmenteerde jaarrekening 2013 DELTA Netwerkbedrijf B.V.

Gesegmenteerde jaarrekening 2013 DELTA Netwerkbedrijf B.V. Gesegmenteerde jaarrekening 2013 DELTA Netwerkbedrijf B.V. Profiel DELTA Netwerkbedrijf B.V. (DNWB) is de regionale netbeheerder voor elektriciteit en gas in de provincie Zeeland en is gehuisvest in Goes.

Nadere informatie

ZX- ronde 28 december 2014

ZX- ronde 28 december 2014 ZX- ronde 28 december 2014 Hoogspanning. Veel radio amateurs hebben nog eindversterkers met buizen of willen die gaan kopen wel of niet tweede hands. Zonder enige vorm van kennis kan het gevaarlijk zijn

Nadere informatie

Handleiding bij aanvraag beoordeling berekeningsmethodiek tarieven voor netbeheer binnen experimentenregeling. Versie 2.0

Handleiding bij aanvraag beoordeling berekeningsmethodiek tarieven voor netbeheer binnen experimentenregeling. Versie 2.0 Handleiding bij aanvraag beoordeling berekeningsmethodiek tarieven voor netbeheer binnen experimentenregeling Versie 2.0 1/15 Inhoud 1 Algemeen... 3 2 Wat toetst de ACM?... 5 3 Welke informatie heeft de

Nadere informatie

Tarieven 2013. Aansluiting en Transport voor grootverbruikers

Tarieven 2013. Aansluiting en Transport voor grootverbruikers ELEKTRICITEIT Tarieven 2013 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers elektriciteit TARIEVEN 2013 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers Sinds de invoering van de Elektriciteitswet 1998 en

Nadere informatie

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Maart 2013 2 Samenvatting In deze monitor staat de CO2-uitstoot beschreven in de gemeente s-hertogenbosch. Een gebruikelijke manier om de

Nadere informatie

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben

Wij brengen energie. Waar mensen licht en warmte nodig hebben Wij brengen energie Waar mensen licht en warmte nodig hebben Energie in goede banen De beschikbaarheid van energie bepaalt in grote mate hoe we leven: hoe we wonen, werken, produceren en ons verplaatsen.

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT Tarieven 2014 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit voor grootverbruikers

ELEKTRICITEIT Tarieven 2014 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit voor grootverbruikers ELEKTRICITEIT Tarieven 2014 Aansluit- en transporttarieven elektriciteit voor grootverbruikers Dit is het overzicht van de tarieven voor de aansluit- en transportdienst voor onze klanten met een aansluitwaarde

Nadere informatie

Klankbordgroep 27 augustus 2013 methodebesluiten regionale netbeheerders gas Cc. Van Esther IJskes

Klankbordgroep 27 augustus 2013 methodebesluiten regionale netbeheerders gas Cc. Van Esther IJskes Notitie Aan Klankbordgroep 27 augustus 2013 methodebesluiten regionale netbeheerders gas Cc. Van Esther IJskes esther.ijskes@acm.nl 070 7222.2521 Datum 29 juli 2013 Onderwerp Regulering netverliezen gas

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage. Datum 24 februari 2010

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage. Datum 24 februari 2010 > Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

Nulmeting. Energieverbruikscijfers Wijnjewoude 2008 2013 (plus verwachting 2014)

Nulmeting. Energieverbruikscijfers Wijnjewoude 2008 2013 (plus verwachting 2014) Nulmeting Energieverbruikscijfers Wijnjewoude 2008 2013 (plus verwachting 2014) Henk Janssen/februari 2015 Nulmeting Wijnjewoude in 10 jaar energieneutraal. Dat is de doelstelling van WEN. Om de komende

Nadere informatie

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Pagina

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Pagina Pagina 1/11 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2016/205158 Zaaknummer: 16.0438.52

Nadere informatie

Expertgroep Gasaansluiting

Expertgroep Gasaansluiting 1 Expertgroep Gasaansluiting Derde inhoudelijke vergadering, 14 juli 2009 Aanwezig: Dhr. Nieuwenhuyse Netbeheer Nederland Dhr. Jobse DNWB Dhr. Franzen DNWB Dhr. Pawiroredjo Stedin Dhr. Sangha Stedin Dhr.

Nadere informatie

Pagina BESLUIT. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer:

Pagina BESLUIT. Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2014/203910 Zaaknummer: 14.0708.52 BESLUIT Pagina 1/11 van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 12f, eerste lid, van de Gaswet en artikel 36, eerste lid, van de Elektriciteitswet

Nadere informatie

Bijlage beschrijving huidige tarievensystematiek

Bijlage beschrijving huidige tarievensystematiek Bijlage beschrijving huidige tarievensystematiek Als voorbeeld voor de beschrijving van de tarievensystematiek wordt de systematiek voor elektriciteit genomen. Tussen de systematiek voor elektriciteit

Nadere informatie

Rapportage winsten regionale netbeheerders elektriciteit en gas 2008-2013

Rapportage winsten regionale netbeheerders elektriciteit en gas 2008-2013 Rapportage winsten regionale netbeheerders elektriciteit en gas 2008-2013 31 maart 2015 Autoriteit Consument & Markt, Directie Energie Document 2015201791, dossier 13.0272.29 1 0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Rapportage Kwaliteit Meetbedrijven

Rapportage Kwaliteit Meetbedrijven AUTEUR R. Kok VERSIE V2 VERSIE STATUS Definitief PAGINA 1 van 5 Rapportage Kwaliteit Meetbedrijven Rapportage maand februari 2016 PAGINA 2 van 5 Deze rapportage wordt gepubliceerd door TenneT TSO B.V.

Nadere informatie