2 e en 3 e opleidingsfase milieuzorg Marie-Anne Demeersseman

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2 e en 3 e opleidingsfase milieuzorg Marie-Anne Demeersseman"

Transcriptie

1 2 e en 3 e opleidingsfase milieuzorg Marie-Anne Demeersseman april 2012 Pieter-Jan D Huys

2

3 Buitenlandse biotoopstudie 1 Buitenlandse biotoopstudie Nationaal Park BIEBRZA en BIALOWIESA Een studie van wetlands en een oerbos in Polen (14/04/2012 tot 21/04/2012) 1 Bespreking van de biotopen 1.1. Biebrza Biebrza (uitspraak: bjep-sha) komt van het woord bóbr, het Pools voor bever. Een goed gekozen naam want er komen veel bevers voor in dit gebied. De ongereptheid van het waterrijke Biebrza-gebied met zijn wetlands (draslanden) zijn uniek voor Europa. Wetlands zijn uitgestrekte open natte graslanden begroeid met zegges en verschillende zeldzame planten(moerasgoudsbloemen, orchideeën,...). De Biebrza is een voorbeeldreservaat van hoe de oorspronkelijke natuur in grote delen van West-Europa er vroeger moet uit gezien hebben. De Biebrza-wetlands fungeren door hun hoge mate van oorspronkelijkheid als een belangrijk referentiepunt voor de sterk veranderende wetlands in West- Europa. In België kunnen we ook enkele wetlands vinden. Voorbeeld: de Ijzerbroeken in Diksmuide en Lo-Reninge en in Kalmthout. De Biebrza is samen met Narewrivier en het Bialowieza National Park het laatste natuurbastion dat standhield in Noord-Europa en dat gedurende verschillende eeuwen.

4 2 Buitenlandse biotoopstudie Het heeft een hele tijd geduurd vooraleer dit gebied bekend werd bij een breder publiek, maar nu heeft het eco-toerisme er een stevige voet aan de grond en komen onderzoekers dit exclusieve natuurgebied bestuderen. Ook birdwatchers komen er in voor-en najaar naar toe om zeldzame vogels te spotten. De hele Biebrza rivier vallei is beschermd als Nationaal park sedert Het totale overstromingsgebied is 1160 km² groot en omvat moerassige overstromingsgebieden, zandige rivierduinen, grote gebieden met riet en zegge vegetatie, mosrijke vennen met sparren en weelderige elzenbossen. De Poolse regering was ooit van plan een snelweg, de Via Baltica, aan te leggen, die van West-Europa naar de Baltische staten moest lopen, dwars door het gebied. Het WWF en de Poolse vogelbescherming hebben dit kunnen voorkomen Situering De Biebrza is een middelgrote, stromende rivier in het Noord-Oosten van Polen. Het is een vrij meanderende laaglandrivier met zeer zuiver water. Ze ontspringt aan de Wit-Russische grens, stroomt zuidwaarts waar ze in de Narewrivier uitmondt en ten westen van Warschau vloeien ze in de Wizna rivier. De rivier heeft een lengte van 155km. De Biebrza rivier is geen eenvoudige waterloop zoals de meeste Europese rivieren van vandaag in Centraal-Europa. Ze bestaat uit een labyrint van smalle riviertjes, zijrivieren, kanalen en (gedeeltelijk) afgesloten meanderbochten. De hoofdstructuur is een enorm vlak moeras met oude rivierduinen en wallen er rond. Het open moeras wordt afgewisseld met grote, oude elzenbossen en knoestige berkenbossen. Het moeras is afgeboord met morenen die dateren van in de ijstijd. Deze gebieden zijn droog en eerder bebost of gecultiveerd. Op deze lage heuvels zijn er verschillende dorpjes die op de rivier uitkijken. In de lager gelegen rivierbassins treffen we gecultiveerd land aan aan de westkant van de rivier. De dorpjes liggen daar direct aan de rivier. Aan de oostkant daarentegen zijn er uitgestrekte zones met moerassen die nog oostelijker overgaan in beboste morenes. In het hele gebied is er slechts een weg, de Tsjaarroute. Vanaf deze weg vertrekken de mooiste routes. In het gebied leven een paar honderd elanden, vele bevers, otters, edelherten, wild zwijn en zelfs nog een aantal wolven. Ze zijn het best te zien s morgensvroeg of in de avondschemering. Europese kraanvogels, watersnip, poelsnip en vele honderden ooievaars zijn algemeen voorkomende soorten. Ook de zwarte ooievaar, schreeuwarend en zeearend kunnen soms gezien worden. Goniadz is zo ongeveer het centrum van het Nationaal Park. Kort in de buurt is een klein bezoekerscentrum Landschap De Biebrza rivier vallei is van grote waarde omdat ze de enige Europese laagland rivier is met een intacte hydrologie zowel van bron tot monding(longitudinaal) als van rivierbedding tot heuvelkant( cross-sectionaal).

5 Buitenlandse biotoopstudie 3 Het waterpeil in de verschillende zones is variabel. In de zone kort bij de rivier schommelt het waterniveau fel doorheen het jaar. In de winter en vroege lente zijn deze zones overstroomd en in de zomer staan ze droog. De meeste planten kunnen niet overleven met deze schommelingen. Enkel een aantal planten zoals de wilg, populier, lisdodde en riet kunnen hier wel overleven. Verder weg van de zomerbedden zijn er niet zo veel schommelingen in het waterniveau Habitats Verschillende factoren bepalen de verschillende landschapskarakters. De bovenvermelde hydrologische karakteristieken zoals waterniveau, dynamiek van het waterniveau en de hoeveelheid nutriënten zijn daarin belangrijk. Het kappen van riet en begrazing met vee spelen eveneens een belangrijke rol in de diversiteit van het landschap. Er kunnen acht verschillende habitats onderscheiden worden: de rivier zelf; overstromingswouden en rietlanden; rivierduinen; vennen en rietmoerassen; drassige elzenbossen; hoger gelegen vennen; sparren- en loofbossen; weiden en velden Bialowiesa Bialowieza is het enige overgebleven laaglandoerwoud van Europa. Aan Poolse kant is het ha groot en aan Wit-Russische kant ha. Het was het voormalig jachtgebied van de Russische tsaar. Het is het oudste en bekendste Nationaal Park van Polen. In 1992 werd het daarom toegevoegd aan Unesco's wereldlijst van erfgoed. Bialowieza is vooral bekend vanwege de vrij levende wisenten, de grootste zoogdieren van Europa. In het reservaat groeien verder tenminste 25 soorten bomen, waarvan vooral linden en eiken soms enorme afmetingen bereiken. Zo staan er eiken met een doorsnee van 2 meter en een hoogte van 41 meter, die meer dan 500 jaar oud zijn. Het is een gemengd woud met linden, iepen, eiken, essen, wilgen, haagbeuken, lijsterbessen, sparren en dennen. De mens mag niet ingrijpen. Het woud is zelfregulerend. Afgeknakte bomen blijven er staan. De wisent of oeros, het grootste zoogdier van Europa, is in 1919 uitgestorven maar werd in 1992 terug ingevoerd in het oerbos. Er leeft momenteel een vrij levende kudde van 250 dieren.

6 4 Buitenlandse biotoopstudie Behalve de wisent komen er in Bialowieza nog wolven, lynxen, bevers en veel verschillende soorten roofvogels voor, waaronder de schreeuwarend. Het is een oud woud dat door de mens met rust wordt gelaten en met een ingewikkeld, kwetsbaar ecosysteem. Er zijn diersoorten: 120 vogelsoorten, 7 soorten reptielen, 11 soorten amfibieën en 54 soorten zoogdieren. Er is een bekend wetenschappelijk centrum waar men onder ander onderzoek doet naar ecosystemen in natuurlijke bossen. 2 Programma en opdrachten 2.1 Dag 1 Heenreis vanuit Brussel naar Warsaw. Met busjes rijden we naar het Biebrzagebied. Aankomst in Jaglowo, gelegen aan de Biebrzarivier en installeren in de verblijven. We logeren in vakantieboerderijtjes in het ongerepte dorpje Jaglowo (zie De boerenfamilie Ostrowski kookt voor ons de Poolse keuken.

7 Buitenlandse biotoopstudie Dag 2 Kennismaking met het moeras en de dorpjes Jaglowo en Karpowicze. We maken 2 wandelingen. De eerste ochtendwandeling voert langs de rivier en door moerassige ruigten. In dit gebied komen veel vogels voor, zien we zeldzame planten en kunnen we sporen aantreffen van eland, wild zwijn en bever. s Morgens vroeg of bij valavond zijn ze eventueel te zien. Opdracht 1 Observeer de omgeving. Noteer in kleine groepjes wat je ziet, ervaart, hoort. Deze ervaringen worden nadien uitgewisseld en besproken met de hele groep. Een aantal vragen: Wat zijn de verschillende landschapskarakters? Is er veel bebouwing? Waarom staan de huizen op welbepaalde plaatsen? Wordt er bijgebouwd en hoe? Is er akkerbouw? Waarvan leven de mensen? Waarom zijn er hier bruggen gebouwd? Wordt er aan beheer gedaan? En zo ja, hoe? We observeren de vogels, de bijzondere plantengroei en zoeken naar sporen van eland, wild zwijn en bever. De tweede tocht gaat naar het dorpje Karpowicze. Al wandelend observeren we het afwisselende landschap.

8 6 Buitenlandse biotoopstudie 2.3 Dag 3 Met busjes rijden we door het Biebrza Nationaal Park. Op enkele plaatsen maken we een korte wandeling. We observeren de verschillende landschappen. Zo krijgen we een goede indruk van de uitgestrektheid en de schoonheid van het nationaal park. Opdracht 2 Observeer de verschillende landschappen. Een aantal vragen: Wat is het unieke van dit gebied? Wat zijn wetlands? Wat valt op over de grootte van het gebied? Hoe is dit gebied ontstaan? Hoeveel verschillende soorten water kunnen we onderscheiden? Bespreek ze. Welke soorten planten komen voor in de respectievelijke waterpartijen? Hoe kan de hoge mate van oorspronkelijkheid van dit gebied behouden blijven? Vinden we vergelijkbare gebieden in België? Waarom wel? Waarom niet?

9 Buitenlandse biotoopstudie Dag 4 We maken een dagtocht langs de rivier, de Biebrza. De kwaliteit van het rivierwater is totaal verschillend van het water dat hogerop ligt. Dit resulteert in een andere flora en fauna in de verschillende zones. In de voormiddag bepalen we de biotische index en een aantal fysico-chemische parameters van de rivier. Opdracht 3 We bepalen de biologische kwaliteit van de rivier. Dit kwaliteitscijfer noemt men de biotische index. Dit is een getal van 0 tot 10. De biotische index is van toepassing op stromend water. Het staal moet op een bepaalde manier genomen worden. Met een schepnet bemonster je gedurende 5 zoveel mogelijk habitats op de volgende manier: over een afstand van m. het net verplaats je in de bovenlaag van de bodem tussen de waterplanten in het midden aan de kant langs stenen tegen de stroom in met schokkende bewegingen van het net Het net wordt uitgespoeld in een wit bakje en de diertjes worden overgebracht in potjes. Met loupes en behulp van zoekkaarten determineren we de macroinvertebraten. De diertjes brengen we terug naar hun oorspronkelijke biotoop. We bepalen een beperkt aantal fysico-chemische parameters: temperatuur, ph, zuurstof, NH₄ +, NO₃ -, NO 2 -, PO In de namiddag maken we een kanotocht over de rivier van Dolistowo-Starre naar Gonianz.

10 8 Buitenlandse biotoopstudie Denk eraan dat je in een natuurgebied bent en dat je geen verstoring van de omgeving teweeg brengt. Er kunnen broedvogels zitten. Kijk dus aandachtig dat je dat vermijdt. Maak geen onverwachte bewegingen, lawaai en draag geen fluokledij. De kans dat je een mooie waarneming doet is dan groter. Als je onverwacht toch dicht in de buurt van dieren komt, pas je gedrag dan aan. Opdracht 4 Noteer per kano: 5 verschillende plantensoorten 5 verschillende vogelsoorten 5 soorten die in het water voorkomen Waarom komen deze hier voor? 2.5 Dag 5 We vertrekken heel vroeg met de bus naar het oerbos Bialowieza. Dit oerbos heeft een heel bijzondere planten-en dierenwereld. We zien woudreuzen met een geweldige stamomvang. Omgevallen bomen blijven staan en scheppen zo opnieuw ruimte voor nieuw leven. Onder leiding van een plaatselijke gids bezoeken we dit indrukwekkende gebied. Op die manier wordt het aantal bezoekers onder controle gehouden zodat het bos geen schade lijdt van de vele bezoekers. Het is ook verboden iets mee te nemen uit het bos of er dingen achter te laten. De leuze is take nothing but your photo, leave nothing but your footprint!. De wisent( Europese bizon) heeft hier nog zijn natuurlijk leefgebied.

11 Buitenlandse biotoopstudie 9 Er is een bekend wetenschappelijk centrum dat aan wetenschappelijk onderzoek doet. Men doet er ondermeer onderzoek naar ecosystemen in natuurlijke bossen. Opdracht 5 Een aantal vragen: Wat valt je onmiddellijk op in dit bos in vergelijking met andere bossen in Europa? Wat maakt dit bos zo uniek? Welke boomsoorten komen er voor? Welke diersoorten komen er voor? We bezoeken een dierentuin waar we de wisenten zeker zullen zien. Op de terugweg bekijken we een stuwmeer in Siemianowka. 2.6 Dag 6 We maken een dagtocht door het merenlandschap Mazurië. We bezoeken een morenelandschap in Suwalki. In de namiddag bezoeken we het stadje Augustov.

12 10 Buitenlandse biotoopstudie 2.7 Dag 7 Deze dag wordt door de studenten in samenspraak met de docenten ter plaatse ingevuld: bijkomende excursie, afwerken opdrachten, eindverslag finaliseren, s Avonds houden we een kampvuur aan de rivier: evaluatie, afronden van de opdrachten. 2.8 Dag 8 Terugreis in de voormiddag. We maken een stadswandeling in Warsaw. Vertrek in Warsaw om 19.45u. Aankomst in Brussel om 21.50u.

13 Buitenlandse biotoopstudie 11 3 Benodigdheden Paspoort (vergeten= nieuwe vlucht boeken op eigen kosten!) Reisverzekering (wordt door de school voorzien) Laarzen, stevige wandelschoenen, eventueel oude (sport)schoenen Warme trui/fleece Regenjas Verrekijker(indien mogelijk) Papier, potlood, klemmap Lakens en handdoeken zijn aanwezig. Die hoef je dus niet mee te nemen. Persoonlijke bagage (beperkt tot 20kg) Persoonlijke medicijnen 4 Kledij- en reisadvies Neem in elk geval goede wandelschoenen/laarzen mee en een paar oude (sport)schoenen. Die zijn interessant om door het moeras/water te waden. Een pet of muts is aan te bevelen. Er heerst een continentaal klimaat. Dat wil zeggen warme zomers, koude winters. Neem zowel luchtige als warme kledij mee. Vergeet ook je anti-muggenspray niet. 5 Kostenraming Voorlopig wordt een voorschot van 300 euro gevraagd ten laatste tegen vrijdag 14 oktober Het rekeningnummer van de KHLIM is In de mededeling zet je het nummer en jouw NAAM en voornaam. Het resterende bedrag wordt in het 2 de semester betaald. 6 Reisgegevens De biotoopstudie gaat door van zaterdag 14/4 tot en met zaterdag 21/4/2012 Vluchtgegevens: LO 232 O 14 april BRUSSEL-WARSAW LO 231 O 21 april WARSAW-BRUSSEL Verplaatsing naar Brussel: We spreken af om 6 uur in Zaventem luchthaven

14 12 Buitenlandse biotoopstudie 7 Inhoudstafel 1 Bespreking van de biotopen 1 2 Programma en opdrachten Dag Dag Dag Dag Dag Dag Dag Dag Benodigdheden 11 4 Kledij- en reisadvies 11 5 Kostenraming 11 6 Reisgegevens 11 7 Inhoudstafel 12

15

Noordoost Polen 10 dagen singlereis

Noordoost Polen 10 dagen singlereis Noordoost Polen 10 dagen singlereis singlereis wandelvakantie vanaf 1.165 Door het ongerepte oerbos van het Nationale Park Biebrza Het noordoosten van Polen is een magnifieke regio voor een wandelvakantie:

Nadere informatie

Natuurreis naar Estland

Natuurreis naar Estland Natuurreis naar Estland Estland is een heel interessant land door haar ongerepte natuur. Deze reis zal vooral de focus leggen op flora en broedvogels! Daarnaast zoeken we tijdens een boottocht naar Bevers

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

K-10 Onbekend Noord-oost Polen.

K-10 Onbekend Noord-oost Polen. K-10 Onbekend Noord-oost Polen. Data: zondag 14 juni t/m zaterdag 27 juni 2015. Aantal dagen: 14. Reisleiding: Reissom: Rikus Hulscher & Feiko Prins. 1.390,- (bij minimaal 14 deelnemers) Inschrijfgeld:

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer.

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. 1. Start bij de Veldkeuken, Koningslaan 1, 3981 HD Bunnik Coördinaten: N 52.04.052 E 005.10.224 De Veldkeuken: Puur, ambachtelijk &

Nadere informatie

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN

natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN natuurbeheer Jens Verwaerde Natuurpunt CVN indeling inleiding: voorstelling a geschiedenis van het natuurbeheer b - biotopen en soorten en hun beheer pauze c - beheer richt zich op de omgeving d - natuurbeheer

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! REISSCHEMA 9-daagse reis DAG 1 ADDIS ABEBA-JIMMA Je wordt opgehaald bij het hotel of de luchthaven door de Engelstalige chauffeur en vertrekt richting het zuidwesten. De rit

Nadere informatie

Natuurreis naar India voor Tijger, Leeuw en Luipaard

Natuurreis naar India voor Tijger, Leeuw en Luipaard Natuurreis naar India voor Tijger, Leeuw en Luipaard India is het enige land in de wereld dat zowel de Leeuw, het Luipaard als de Tijger onder zijn inheemse fauna bevat. Deze natuurreis gaat via Gujarat

Nadere informatie

Bundel 1 van veldoefeningen en cases

Bundel 1 van veldoefeningen en cases Bundel 1 van veldoefeningen en cases De cases en veldoefeningen bestaan uit 3 delen: Deel 1 de veldoefeningen waarvan de locaties voorkomen in het natuurgebied Den Battelaer te Mechelen. Deel 2 een case

Nadere informatie

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins Quickscan Spankerenseweg 20 Dieren februari 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Gegevens plangebied... 2 3 Methode... 3 4 Resultaten... 3 4.1 Bureaustudie...

Nadere informatie

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek?

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? Hallo allemaal, welkom in dit waanzinnige park voor jong en oud! Vandaag krijgen jullie de kans om dit park in het echt te openen met elkaar. Dit gaan we doen op

Nadere informatie

2 Landschapszones op aarde SO 1

2 Landschapszones op aarde SO 1 Aardrijkskunde 1 havo/vwo 2 Landschapszones op aarde SO 1 Deze toets bestaat uit tien vragen: open vragen en meerkeuzevragen. Ook zijn er vragen waarbij de atlas (Grote Bosatlas, editie 54) nodig is. Bij

Nadere informatie

Polen - Bieszczady, februari Verstoppertje spelen met Euraziatische lynx

Polen - Bieszczady, februari Verstoppertje spelen met Euraziatische lynx Polen - Bieszczady, februari 2013 Verstoppertje spelen met Euraziatische lynx lynx dag 1 we beginnen met een avondwandeling in een verlaten vallei met z n vieren staan we naar een paar reeën te kijken

Nadere informatie

01 De hut vol info. POSTENTOCHTantwoordblad. biotoopstudie. 4. ja/neen. 5. ja/neen GROEP

01 De hut vol info. POSTENTOCHTantwoordblad. biotoopstudie. 4. ja/neen. 5. ja/neen GROEP 01 De hut vol info 1........ 2....... ha Het natuurreservaat is zo groot als.... voetbalvelden. 3......... 4. ja/neen 1...... 2...... 5. ja/neen een schildpad..... 6. 5 km 2 km 02 Vier landschappen op

Nadere informatie

Fauna in het rivierengebied: morfodynamiek in de Millingerwaard biedt kansen voor veel diersoorten. 1 juni 2013, Marieke de Lange

Fauna in het rivierengebied: morfodynamiek in de Millingerwaard biedt kansen voor veel diersoorten. 1 juni 2013, Marieke de Lange Fauna in het rivierengebied: morfodynamiek in de Millingerwaard biedt kansen voor veel diersoorten 1 juni 2013, Marieke de Lange Met dank aan Projectteam Jinze Noordijk Marijn Nijssen Gilbert Maas Sabine

Nadere informatie

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL PARK MAASHORST Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL Een gebied met ongekende mogelijkheden In het Noorden van Uden, aan de rand van één van

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw Boomleeuwerik Leeft in droge, schrale heidevelden met losse boompjes en boomgroepen. Broedt ook in jonge aanplant van naaldbos (spar of den). Gierzwaluw Broedt onder daken van oudere gebouwen in Roermond.

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE HAVO / VWO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK ELAND Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen

Nadere informatie

Natuur en milieueducatie

Natuur en milieueducatie algemene informatie Natuur en milieueducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) Praktische info 09 210 32 72 NEC Waterrijk De lessen vinden plaats tijdens weekdagen in de voormiddag tussen

Nadere informatie

Dagtocht Oostvaardersplassen

Dagtocht Oostvaardersplassen Dagtocht Oostvaardersplassen 19 juni 2016 Biodiversiteit Op 19 juni vertrokken we met zijn dertienen om 07:45 uur richting Oostvaardersplassen. Het is een kleine twee uur rijden en kwamen dus op tijd aan

Nadere informatie

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien.

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooibossen Definitie Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooi is een oud woord voor nat terrein nabij een rivier Deze bossen worden voortdurend blootgesteld

Nadere informatie

groen in de stad BIOTOOPWANDELING BIOTOOPWANDELINGleidraad natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen biotoopstudie 1 MO biotoopstudie

groen in de stad BIOTOOPWANDELING BIOTOOPWANDELINGleidraad natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen biotoopstudie 1 MO biotoopstudie groen in de stad BIOTOOPWANDELING natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen 1 MO 01 Gewoon doen Deze wandeling met een biotooptas is ontwikkeld door het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Milieudienst

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte in Zuid-Spanje van 400 km dat zich uitstrekt

Nadere informatie

Nationale parken en meren van Oeganda

Nationale parken en meren van Oeganda OEGANDA Nationale parken en meren van Oeganda Privé rondreis met gids/chauffeur Kant-en-Klaar - 13 dagen / 11 nachten REF: 336 REISBESCHRIJVING INTRODUCTIE Sensations laat u deze boeiende bestemming ontdekken.

Nadere informatie

14-daagse Avontuurlijk Suriname

14-daagse Avontuurlijk Suriname REIZEN - VOYAGES Tel.32-3-238.11.03 Fax.32-3-238.71.58 Bresstraat, 14 IATA : 08210381 2018 Antwerpen licentie : A 1275 BELGIUM www.coconuttravel.be/suriname/ info@coconuttravel.be www.coconuttravel.be

Nadere informatie

Negentien windmolens van rond 1740

Negentien windmolens van rond 1740 Wandelroute Kinderdijk Lengte: 11 en 20 kilometer Landschap: veenweidegebied, soms zacht en drassig Routebeschrijving: zie pagina 70 Markering: geen Plattegrond: beschikbaar (zie: www.klikprintenwandel.nl)

Nadere informatie

Website:

Website: Brussel, februari 2019 Wandelmidweek van maandag 23 tot vrijdag 27 september 2019. Wandelen op de Veluwe e-mail: seniorenkbcbrussel@gmail.com Website: www.seniorenkbcbrussel.be Op slechts enkele uren rijden

Nadere informatie

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven)

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven) 4.5 Landduinen Landschapskenmerken Reliëfvorm Mozaïek van hogere zandduinen meestal bebost en lager en vlakker gelegen vennen en schrale graslanden Water Lage grondwaterstanden Bodem Zandgronden Wegenpatroon

Nadere informatie

De Gooren en Krochten

De Gooren en Krochten Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan 444 5038 CH Tilburg T 013-7074800 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen De Gooren en Krochten Afwisselende natuur langs de grens bij Zundert Grenzenloze natuur aan de grens

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

Lüneburger Heide 5 dagen

Lüneburger Heide 5 dagen Lüneburger Heide 5 dagen singlereis hotelfietsreis vanaf 419 De grote heide! Deze fietsvakantie brengt ons naar de Lüneburger Heide, de regio tussen de Hanzesteden Hannover, Bremen en Hamburg. Een prachtig

Nadere informatie

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur Wandelen Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur De Berk en Kelsdonk Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Rust, vogels en natte voeten Wie even de

Nadere informatie

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s De Oude Weg Elst Wonen in de Amerongse Bovenpolder 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s Riant WOnen Tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn ligt het sfeervolle

Nadere informatie

milieu- en natuureducatie

milieu- en natuureducatie algemene informatie milieu- en natuureducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) 09 210 32 72 NEC Waterrijk Verlorenbroodstraat 106 A 9820 Merelbeke Praktische info De lessen vinden plaats

Nadere informatie

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11 Inhoudsopgave 2inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op het onderzoeken van flora en fauna 4 Werkwijzer Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren

Nadere informatie

COSTA RICA. Begeleide rondreis. 17 tot 27 juli 2019

COSTA RICA. Begeleide rondreis. 17 tot 27 juli 2019 COSTA RICA Begeleide rondreis 17 tot 27 juli 2019 Ontdek de rijke kust met haar actieve vulkanen en weelderige regenwouden. Ga op zoek naar de overweldigende fauna en flora die die kleine land rijk is:

Nadere informatie

WELKOM. in de kerncentrale van Doel

WELKOM. in de kerncentrale van Doel WELKOM in de kerncentrale van Doel Wie een bezoek brengt aan de kerncentrale van Doel kan onmogelijk rond het bezoekers- en informatiecentrum, kortom het Infocenter. Hier begint elke rondleiding in de

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

Biotoopstudie THEMA 7

Biotoopstudie THEMA 7 THEMA 7 Biotoopstudie In dit thema ga je op ontdekking in een biotoop. Door waarnemingen zoek je naar biotische factoren. Door metingen bepaal je enkele abiotische factoren van de lucht en de bodem. Je

Nadere informatie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie 1 NATUUR 1.1 Natuurwetgeving & Planologie De bescherming van de natuur is in Nederland vastgelegd in respectievelijk de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Deze wetten vormen een uitwerking

Nadere informatie

Ga je mee op watersafari?

Ga je mee op watersafari? Informatie en reserveringen voor het Nationaal Park Weerribben-Wieden: www.np-weerribbenwieden.nl Beulakerpad 1 8326 AH Sint Jansklooster t 0527-246196 / 06-12890380 e n.vanderlaan@ivn.nl Ga je mee op

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Derde kleuter en eerste graad la ger onderwijs

Derde kleuter en eerste graad la ger onderwijs Floepje en het Water De kleuters en kinderen van de eerste graad maken kennis met het wezentje Floepje dat zowel kan zwemmen als vliegen. Floepje komt op een dag in vervuild water terecht en wordt ziek.

Nadere informatie

Geschiedenis van de duinen

Geschiedenis van de duinen Geschiedenis van de duinen Bijna de hele Nederlandse kust bestaat uit duinen. We weten hier niet beter, dan dat dat heel normaal is. Toch is dat niet zo. De kust van Frankrijk, Spanje en Portugal bijvoorbeeld

Nadere informatie

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Natuurreis naar India voor Tijger, Leeuw en Luipaard

Natuurreis naar India voor Tijger, Leeuw en Luipaard voor Tijger, Leeuw en Luipaard India is het enige land in de wereld dat zowel de Leeuw, het Luipaard als de Tijger onder zijn inheemse fauna bevat. Deze natuurreis gaat via Gujarat naar centraal India

Nadere informatie

Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap. Amboseli en Tanzania Exploration

Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap. Amboseli en Tanzania Exploration Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap Amboseli en Tanzania Exploration 10 dagen/7 nachten Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire GROEPSRONDREIS MET FRANSTALIGE

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit MASSEMBRE 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen Bijlage

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland

Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk Aardrijkskunde Nieuw-Zeeland Werkstuk door een scholier 1094 woorden 13 februari 2006 4,9 106 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Nieuw Zeeland Inhoudsopgave Inleiding Nieuw Zeeland Algemene dingen

Nadere informatie

Werkblad - Les 2 - Waterbouw en ecologie

Werkblad - Les 2 - Waterbouw en ecologie BOUWEN MET DE NATUUR In Nederland proberen we de natuur te herstellen, maar de natuur kan zelf ook een handje helpen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de aanleg van de Marker Wadden, een eilandengroep in het

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit de Jeugherberg van Malmedy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos.

Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos. Wandelprogramma La Palma: 09/10/2018 16/10/2018 Dag 1: Dinsdag 09/10/2018 TUI fly vlucht Brussel La Palma Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos.

Nadere informatie

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden Het sprookje van Wonen op het mooiste plekje van Uden park maashorst parkmaashorst.nl P ark M aashorst 1 Uden Noord, grenzend aan Maashorst, is het ideale gebied voor een bijzondere ontwikkeling. Op de

Nadere informatie

Notitie flora en fauna

Notitie flora en fauna Notitie flora en fauna Titel/locatie Projectnummer: 6306 Datum: 11-6-2013 Opgesteld: Rosalie Heins Gemeente Baarn is voornemens om op de locatie van de huidige gemeentewerf een nieuwe brede school ontwikkelen.

Nadere informatie

Raadsel 1: Wat is het verschil tussen de westkant en de oostkant van de Grote Vlasroot?

Raadsel 1: Wat is het verschil tussen de westkant en de oostkant van de Grote Vlasroot? Raadsel 1: Wat is het verschil tussen de westkant en de oostkant van de Grote Vlasroot? Loop een rondje om het ven; ga over het dammetje. Let ook op hoogteverschillen. Materialen: Neem het kompas. Raadsel

Nadere informatie

NATUURREIS NAAR WIT-RUSLAND: VOGELS KIJKEN IN EUROPESE OERNATUUR I

NATUURREIS NAAR WIT-RUSLAND: VOGELS KIJKEN IN EUROPESE OERNATUUR I NATUURREIS NAAR WIT-RUSLAND: VOGELS KIJKEN IN EUROPESE OERNATUUR I 14 dagen 21 mei 2019-03 jun 2019 Groepsreizen Natuur Belevingsreizen Vogelreizen Op natuurreis naar de wildste natuur van Europa, en dat

Nadere informatie

Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling te midden van het oude dorpsgedeelte van Heyd neemt je mee langs een netwerk van hagen. Deze hagen, waarvan we het nut vergeten zijn,

Nadere informatie

QUICK SCAN FLORA EN FAUNA. Heilleweg 21 te Sluis

QUICK SCAN FLORA EN FAUNA. Heilleweg 21 te Sluis QUICK SCAN FLORA EN FAUNA Heilleweg 21 te Sluis 1 QUICK SCAN FLORA EN FAUNA Heilleweg 21 te Sluis Opdrachtgever: A.C. Dingemans Heilleweg 21 4524 KL Sluis Opgesteld door: ZLTO Advies Cereshof 4 4463 XH

Nadere informatie

Natuur en milieueducatie

Natuur en milieueducatie algemene informatie Natuur en milieueducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) Praktische info 09 210 32 72 NEC Waterrijk De lessen vinden plaats tijdens weekdagen in de voormiddag tussen

Nadere informatie

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Het Merkske. een landschap zonder grenzen

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Het Merkske. een landschap zonder grenzen Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Het Merkske een landschap zonder grenzen De vallei / beekdal van het Merkske Het Merkske, een zijriviertje van de Mark, vormt de natuurlijke grens tussen Nederland

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied.

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied. Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht In deze les en tijdens de excursie gaat het over het gebied de Hooge Boezem achter Haastrecht en het gebied eromheen. In de omgeving van Haastrecht en

Nadere informatie

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM)

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) NOTA REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) 1 augustus 2007 pagina 1 > 6 1 Hopper Jeugdverblijf

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars

VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars PERSBERICHT 16 januari 2013 WANDELING LANGS DE BRONNEN VAN DE VOERSTREEK IS DE MOOISTE WANDELROUTE VAN VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars De wandeling Ontdek de bronnen van de

Nadere informatie

Bijlage 3: Natuurtoets Westhavendijk (KuiperCompagnons)

Bijlage 3: Natuurtoets Westhavendijk (KuiperCompagnons) Bijlage 3: Natuurtoets Westhavendijk 14-16 (KuiperCompagnons) NATUUR Kader De Flora- en faunawet (hierna: Ffw) beschermt alle in het wild levende zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. Van deze soortgroepen

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Warschau Dag 2 Warschau - Bialystok, excursie landschapspark Puszcza Knyszyńska Dag 3 Bialystok - Bialowieza, excursie Biebrza

Dag 1 Amsterdam - Warschau Dag 2 Warschau - Bialystok, excursie landschapspark Puszcza Knyszyńska Dag 3 Bialystok - Bialowieza, excursie Biebrza N a t u u rreis P o len, 5 da g en Rei s s chem a Dag 1 Amsterdam - Warschau Dag 2 Warschau - Bialystok, excursie landschapspark Puszcza Knyszyńska Dag 3 Bialystok - Bialowieza, excursie Biebrza nationaal

Nadere informatie

Welkom. Materiaal. De zoektocht. Start

Welkom. Materiaal. De zoektocht. Start Welkom allemaal in de Molenbeekvallei. Ik ben Fred. Vandaag ben ik jullie gids. Welkom Welkom in de Molenbeekvallei. De Molenbeekvallei is een vallei in Boechout die rond de Molenbeek ligt. Vandaag gaan

Nadere informatie

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot Amfibieën en poelen Gerlof Hoefsloot Inhoud presentatie Functie van een poel: vroeger en nu Hoe werkt een poel? Wat bepaalt een goede ecologische situatie Soorten amfibieën Beheer van amfibieënpoelen,

Nadere informatie

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt CONCEPT Omgevingsdienst Regio Utrecht juli 2012 kenmerk/ opgesteld door beoordeeld door Ronald Jansen Dagmar Storm INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...

Nadere informatie

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting.

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting. Page 1 of 35 Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting Uitgevoerd door: Laboratorium Specialist in vijverwaterkwaliteit Page

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde

Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde 22 december 2011 Zoon buro voor ecologie Colofon Project: Quickscan natuur terrein aan de Bosruiter in Zeewolde Opdrachtgever: mro Uitvoerder Zoon

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Natuurwaardenkaart Voor het inventariseren van de natuurwaarden van Heemstede zijn in het rapport Natuurwaardenkaart van Heemstede Waardering van

Nadere informatie

Wolven zijn dag- en schemeringsdieren, maar door felle bejaging zijn ze in veel gebieden (waaronder Europa) een nachtelijke leefwijze erop na gaan

Wolven zijn dag- en schemeringsdieren, maar door felle bejaging zijn ze in veel gebieden (waaronder Europa) een nachtelijke leefwijze erop na gaan Wolven zijn dag- en schemeringsdieren, maar door felle bejaging zijn ze in veel gebieden (waaronder Europa) een nachtelijke leefwijze erop na gaan houden. Het zijn goede renners, maar kunnen ook goed zwemmen.

Nadere informatie

Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten

Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten Je wordt opgehaald met de taxi in Mombo of Lushoto. Kijk je ogen uit tijdens deze prachtige en af en toe hobbelige rit. Eenmaal aangekomen bij MamboViewPoint

Nadere informatie

Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen.

Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Aarde Opgave 3 Klimaat in Siberië Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Gebruik de bronnen 1 en 2 en de atlas. In zowel Chatanga als Ojmjakon valt weinig neerslag

Nadere informatie

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Daarom moeten jullie voor je naar de Woudse polder gaat eerst wat opzoeken op internet.

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Daarom moeten jullie voor je naar de Woudse polder gaat eerst wat opzoeken op internet. Wat is het geheim van de Woudse polder? t Woudt is een piepklein dorpje, in de Woudse polder. Al eeuwen staan hier op dezelfde plek een kerkje, een pastorie, een kosterswoning, een rijtje arbeidershuisjes

Nadere informatie

milieu- en natuureducatie

milieu- en natuureducatie algemene informatie milieu- en natuureducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) 09 210 32 72 NEC Waterrijk Verlorenbroodstraat 106 A 9820 Praktische info De lessen vinden plaats op weekdagen

Nadere informatie

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE 1 Uitkomsten van de Groot Wild enquête Dank u wel! In 2013 organiseerde Natuurmonumenten een landelijke ledenraadpleging over het beheer van wilde dieren zoals edelherten,

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

Koppel kuifeenden. Kuifeenden

Koppel kuifeenden. Kuifeenden 42 Ecologie en natuurfuncties Het IJsselmeergebied is een uniek natuurgebied van (inter-)nationale betekenis. Het is een van de zee afgesloten, benedenstrooms gelegen, zoet laaglandmeer met een relatief

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe.

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. 1 Hallo jongens en meisjes, Het kan zomaar gebeuren dat je bij een wandeling door de bossen van Het Nationale Park

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK!

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! Beleef het ultieme winteravontuur tijdens een 6-daagse hondensledetocht in het uiterste noorden van Zweeds Lapland. Het traject van deze expeditie volgt

Nadere informatie

Herhaling leerstof / maatwerk. Les EVOLUTIE (Groepsopdracht)

Herhaling leerstof / maatwerk. Les EVOLUTIE (Groepsopdracht) Herhaling leerstof / maatwerk Les EVOLUTIE (Groepsopdracht) Inleiding: Je gaat nadenken over hoe de mens er na 1000 jaar uit zou zien wanneer deze in een nieuwe, vreemde omgeving terecht zou komen en zich

Nadere informatie

Spanningen en ecologische problemen binnen regio s 11

Spanningen en ecologische problemen binnen regio s 11 Geogenie p. 76-83 Atlas p.... Spanningen en ecologische problemen binnen regio s 5.. Amazoniië,, van werelldwiijjd bellang 1. De ecologie van het regenwoud Noteer met behulp van je atlas de jaarlijkse

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie