Deep Brain Stimulation DBS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deep Brain Stimulation DBS"

Transcriptie

1 Deep Brain Stimulation DBS Inleiding Bij u of uw familielid zijn bewegingsstoornissen vastgesteld, mogelijk als gevolg van de ziekte van Parkinson. Deze stoornissen kunnen zich uiten in: stijfheid, trage bewegingen, beven (tremor) en/of overbeweeglijkheid. Als deze bewegingsstoornissen onvoldoende behandeld kunnen worden met medicatie of als de medicatie te veel bijwerkingen geeft, kan diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation) een optie zijn. Hiermee kunnen de klachten worden verminderd of (tijdelijk) worden opgeheven. In deze folder vindt u uitgebreide informatie over Deep Brain Stimulation (DBS). Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u die altijd aan de arts of verpleegkundige stellen. 1 Hersenstimulatie 1.1 Wat kunt u verwachten van hersenstimulatie Hersenstimulatie vermindert de bewegingsstoornissen waar u last van heeft. De kwaliteit van uw leven kan hierdoor toenemen: u kunt bepaalde dagelijkse activiteiten weer uitvoeren, krijgt een betere nachtrust en soms treedt een verbetering op van spreken. 1.2 Toepassing hersenstimulatie Hersenstimulatie is zowel dubbelzijdig als enkelzijdig mogelijk. Bij dubbelzijdige toepassing, wordt in beide hersenhelften een elektrode geplaatst. Hierover staat verderop in deze folder meer informatie. Bij een dubbelzijdige implantatie kunnen met behulp van de stimulator beide lichaamshelften apart geprogrammeerd worden. Het systeem dat in de hersenen geplaatst wordt, bestaat uit 3 onderdelen: 1. een elektrode: een dunne geïsoleerde draad met aan het uiteinde 4 contactpunten. 2. Een verbindingskabel: een geïsoleerde draad die onderhuids (langs het oor naar de schouder) wordt aangebracht en de elektrode verbindt met de batterij. 3. Een programmeerbare batterij (neurostimulator).

2 Tijdens de operatie wordt de elektrode in een diep gelegen hersenstructuur geplaatst. Dit gebeurt eerst met behulp van een test om de precieze locatie te bepalen. Hierbij bent u bij bewustzijn om de werking van de testelektrode mondeling aan te geven. Pas als duidelijk is waar de elektrode geplaatst moet worden, vindt de definitieve plaatsing plaats. Onder algehele anesthesie/verdoving (narcose) worden vervolgens de verbindingskabel en neurostimulator onder de huid geplaatst. Daarna worden een of meerdere polen van de elektrode geactiveerd, zodat er elektrische signalen worden afgegeven in het gebied van de hersenen waar de elektrode is ingebracht. Hierdoor zullen de bewegingsstoornissen worden onderdrukt. 2 De opname Belangrijk! Als u op voorschrift van een arts bloedverdunnende medicijnen, zoals orale antistolling gebruikt, staakt u dit gebruik in overleg met de voorschrijvende arts, ten minste 10 dagen voor de operatie, tenzij anders met u is afgesproken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van Aspirine. Deze middelen verlengen de bloedstolling, waardoor het risico op bloedverlies tijdens de operatie toeneemt. Het gebruik van Paracetamol is wel toegestaan. Dit wordt tijdens het voorbereidend onderzoek voorafgaand aan uw opname ook met u besproken. 2.1 Voor de operatie Ongeveer 1 à 2 weken voorafgaand aan uw opname is een algeheel oriënterend onderzoek nodig. Hiervoor wordt u 1 dag opgenomen. Op indicatie vindt ook een neuropsychologisch onderzoek plaats. Ook wordt bloed bij u afgenomen en vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Verder worden een hartfilmpje (ECG) en zo nodig een longfoto (X-thorax) gemaakt. Dit is onder meer nodig als voorbereiding op de anesthesie (narcose) tijdens de operatie. De anesthesioloog vertelt u hier meer over. Ook kunt u alles nog eens rustig nalezen in de folder Anesthesiologie. Tijdens deze dagopname heeft u ook een gesprek met de verpleging en anesthesioloog. De dag voor de operatie wordt u opgenomen. De dag van de operatie krijgt u s morgens antibiotica om de kans op infecties te verminderen. Deze medicatie blijft u gebruiken tot en met de ochtend na de operatie. In de nacht voorafgaand aan de operatie mag u geen Parkinsonmedicatie gebruiken.

3 Vaak wordt in overleg met u een deel van deze medicatie de week voorafgaand aan de operatie afgebouwd. 2.2 Dag van de operatie Op de dag van de operatie mag u niets eten of drinken. U krijgt een slangetje in de blaas, een zogenaamde blaaskatheter om de urine op te vangen. Deze wordt de volgende ochtend weer verwijderd. Om hygiënische redenen worden op de operatiekamer de haren rond het operatiegebied weggeschoren. Uw haar groeit daarna weer aan. U krijgt vanaf de dag van de operatie dagelijks een injectie met Fraxiparine (kortwerkende antistolling) totdat u voldoende kunt bewegen. Ook krijgt u de ochtend van de operatie TED-kousen (lange, elastische kousen) aan, zolang u nog niet kunt bewegen. Beide maatregelen zijn nodig om trombose te voorkomen, een aandoening waarbij zich bloedstolsels vormen in de bloedvaten. Als u een kunstgebit heeft, is het van belang dit tijdens de operatie in te houden, zodat u verstaanbaar bent. U moet immers bij de testplaatsing van de elektrodes aangeven welk effect ze hebben. 2.3 Implantatie van de elektrode De ingreep start rond 8.00 uur. U krijgt op de operatiekamer een zogenoemd stereotactisch frame op uw hoofd. Dit is een frame van titanium dat met 4 schroeven stevig aan het hoofd wordt bevestigd op plaatsen die eerst lokaal worden verdoofd. De injecties voor deze verdoving zijn even pijnlijk. Daarna voelt u kortdurend een drukgevoel op het hoofd bij het aandraaien van de schroeven. Vervolgens wordt een MRI-scan van de hersenen gemaakt met het frame erop. Dit gebeurt op de afdeling Radiologie. De verpleegkundige van de operatiekamer begeleidt u hierbij. Tijdens de MRI krijgt u ook via de bloedbaan een contrastvloeistof toegediend. Dit gebeurt via een infuus dat u s morgens op de afdeling heeft gekregen. Met behulp van de MRI-scan is het mogelijk het doelgebied in de hersenen zichtbaar te maken, net als de bloedvaten.

4 Na het maken van de MRI-scan vinden de berekeningen plaats om het doelgebied nauwkeuriger te bepalen. In deze tijd verblijft u op de zogenoemde recovery-afdeling bij de operatiekamers. Dit duurt gemiddeld tot uur. Vervolgens begint omstreeks uur de daadwerkelijke operatie. Het titanium frame wordt aan de operatietafel vastgemaakt. Uw hoofd ligt dan vast, maar u kunt uw armen en benen vrij bewegen. Eerst wordt de hoofdhuid verdoofd (de hersenen zelf zijn gevoelloos). Daarna wordt een gaatje (14 mm) in het schedeldak geboord. Dit is niet pijnlijk, maar kan wel oncomfortabel zijn. De speciale boor die wordt gebruikt, slaat vanzelf af zodra het gaatje is gemaakt. Vervolgens brengt de chirurg de testelektrode(n) in en schuift deze door tot op de juiste plaats in de hersenen. De neurochirurg, neuroloog en Parkinsonverpleegkundige voeren vervolgens de eerste testen uit: een micro-elektrode recording. Afhankelijk van deze testbevindingen wordt bepaald welke elektrode het beste is om de proefstimulatie mee uit te voeren. Bij de proefstimulatie is uw medewerking vereist. Met behulp van hoogfrequente laaggevolteerde stroomstootjes wordt gekeken of de bewegingsstoornissen waar u last van heeft, verbeteren door de stimulatie. Ook wordt dan direct gekeken of eventueel ongewenste bijwerkingen zoals spraakproblemen, oogbewegingstoornissen, spiercontracties (samentrekken van spierweefsel) of gevoelsstoornissen optreden. Deze testen worden verschillende malen herhaald, met de elektrode(n) telkens in een andere positie, totdat de meest optimale plaats gevonden is. Daarna wordt op die plaats direct de definitieve elektrode geïmplanteerd. Als er is gekozen voor een dubbelzijdige implantatie vindt de volledige procedure zoals hierboven beschreven nog een keer plaats, maar dan in de andere hersenhelft.

5 Als de definitieve elektrodes zijn geplaatst, wordt het ijzeren frame van uw hoofd verwijderd. Het testen en implanteren van de elektroden duurt ongeveer tot uur. 2.4 Implantatie stimulator Dezelfde middag, direct na de plaatsing van de elektroden, wordt onder volledige narcose de stimulator (batterij) geïmplanteerd en via een onderhuidse verbindingskabel (onderhuids achter het oor langs) verbonden met de elektrode(n). Deze inwendige stimulator wordt onder het sleutelbeen geplaatst. De stimulator is vervolgens telkens pijnloos te programmeren door de arts of de parkinsonverpleegkundige met behulp van een programmeerapparaat. Hierover vindt u verderop in deze folder meer informatie. De stimulator die onder het sleutelbeen in de huid is geplaatst, is duidelijk voelbaar en bij magere personen ook zichtbaar. De elektrode(n), die van de hersenen onderhuids achter het oor langs lopen naar de stimulator onder het sleutelbeen, kunt u voelen als een soort strengetje. Als de stimulator is geplaatst en verbonden met de elektrode(n), worden de wondjes gehecht en gaat u naar de recovery. De ingreep duurt ongeveer 1 uur en staat niet bekend als pijnlijk. Als u wakker en stabiel bent, wordt u naar de afdeling gebracht. 2.5 Terug op de verpleegafdeling Als u terug bent op de verpleegafdeling, controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, polsslag, zuurstofgehalte in het bloed en de temperatuur. Het verband dat op de wond zit, wordt ook regelmatig gecontroleerd. Als het wondje nabloedt en het bloed komt door het verband, plakt de verpleegkundige er extra verband overheen. De wond zelf wordt de eerste 2 dagen niet gecontroleerd. De arts bekijkt de wond 2 dagen na de operatie. De medicatie die u gebruikt voor de ziekte van Parkinson wordt na de operatie, meestal dezelfde dag, deels weer hervat. Verder krijgt u zo nodig 6 keer per dag 500 mg Paracetamol.

6 De antibiotica die voor de operatie is gestart, krijgt u tot en met de ochtend na de operatie. Als u zich goed voelt en niet misselijk bent, mag u na de operatie alles weer eten en drinken. 2.6 Dagen na de operatie De dag na de operatie mag u, afhankelijk van hoe u zich voelt en onder begeleiding, uit bed. Het is goed dit elke dag uit te breiden onder begeleiding van de verpleegkundige. Het kan zijn dat u de eerste dagen na de operatie last heeft van vermoeidheid. Wanneer u zich goed voelt, mag u onder begeleiding van een verpleegkundige douchen. Uw hoofd mag niet nat worden. Na het verwijderen van de hechtingen (14 dagen na de operatie) mag u uw haar weer wassen. De dag na de operatie wordt ook begonnen met het afstemmen van de hersenstimulatie op uw medicatie. Wanneer dit goed is afgestemd, mag u naar huis. Gemiddeld duurt de gehele opname 5 á 6 dagen. Na ontslag zal het instellen van de stimulator en afstemming met de Parkinsonmedicatie worden gecontinueerd. 2.7 Risico s Tijdens of na de operatie kunnen tijdelijk bijwerkingen optreden. Meestal betreft het een geringe krachtsvermindering rond de mond, hand of arm. De spraak kan wat moeizamer zijn en het evenwichtsgevoel wat onzeker. Ook de fijne handmotoriek of automatische handelingen zoals zelfverzorging kunnen in enige mate verstoord zijn. In de meeste gevallen zijn deze bijwerkingen gering en tijdelijk; ze verdwijnen vanzelf. Bij 3 procent van de patiënten blijft er lange(re) tijd sprake van een van de genoemde, voorbijgaande bijverschijnselen. Bij 1 procent van de patiënten komen ernstige complicaties voor. Hierbij is te denken aan een hersenbloeding of infectie. Langer verblijf in het ziekenhuis is dan noodzakelijk. 2.8 Naar huis Bij uw ontslag krijgt u 2 controleafspraken mee voor de polikliniek: één bij de neuroloog en één bij de neurochirurg.

7 Deze laatste afspraak is voor het verwijderen van de hechtingen (14 dagen na de operatie) en eventueel het bijstellen van de stimulator en medicatie. De afspraken zijn aansluitend op elkaar. Extra hulp voor lichamelijke of huishoudelijke verzorging voor thuis is zelden nodig. 2.9 Patiënten identificatiekaart Na de operatie krijgt u een patiënten identificatiekaart. Op deze kaart staan uw gegevens en het telefoonnummer van uw behandelend neuroloog. Als u of andere hulp-/zorgverleners vragen heeft over de stimulator, is de genoemde neuroloog te raadplegen via het vermelde telefoonnummer. Draag uw identificatiekaart altijd bij u, en neem bij verlies contact op met de polikliniek van het ziekenhuis waar u onder behandeling bent. 3 De stimulator Zie voor een uitgebreide handleiding ook de gebruikershandleiding die bij uw stimulator is gesloten. 3.1 Afstellen van de stimulator Het kan 3 tot 6 maanden duren om de stimulatie optimaal in te stellen. De goede instelling wordt niet altijd direct gevonden. Voor het instellen krijgt u een uitnodiging voor het DBS-spreekuur op dinsdagochtend. Het kan ook zijn dat de Parkinsonverpleegkundige een afspraak met u maakt voor een huisbezoek. In samenspraak met u en op geleide van de resultaten worden de instellingen steeds een beetje aangepast. Kort na de operatie kunnen uw klachten tijdelijk verdwijnen of sterk verminderen. Dit effect duurt meestal enkele weken. Na verloop van tijd kunnen de klachten weer enigszins toenemen en kan het nodig zijn de stimulator opnieuw bij te stellen. 3.2 Batterijlevensduur en -vervanging De levensduur van de batterij (stimulator) hangt af van de instellingen van de stimulator: hoe hoger de instellingen (voltages), hoe korter de levensduur. De gemiddelde levensduur van het apparaat is 5 jaar.

8 De vervanging van de batterij gebeurt met behulp van een kleine chirurgische ingreep en kan eventueel uitgevoerd worden onder plaatselijke verdoving. U wordt voor deze ingreep 1 dag opgenomen. 3.3 De afstandsbediening Zie ook de handleiding voor uitgebreide informatie. Aan/uit controleren Als de stimulator uit is of wordt uitgeschakeld, merkt u dit aan het plotseling terugkeren of verergeren van de klachten. Beven, spierstijfheid of traagheid neemt dan bijvoorbeeld weer toe. Aanzetten van de stimulator Sommige mensen voelen bij het AAN zetten van de stimulator een schokje. Dit is normaal en verdwijnt na enkele seconden. Uitzetten van de stimulator Als de stimulator wordt uitgezet, voelt u waarschijnlijk niets. Wel kunnen symptomen zoals traagheid en beven geleidelijk terugkomen. Het beven komt dan soms gedeeltelijk, of even hevig terug als voor de operatie. Soms zelfs kortdurend iets heviger. Mensen die alleen last hebben van beven, kunnen de stimulator in overleg met de arts s nachts uitzetten. De klachten zijn in de slaap niet aanwezig en de batterij wordt op deze manier gespaard. De stimulator staat bij mensen met de ziekte van Parkinson 24 uur per dag aan. 3.4 Diathermie Diathermie betekent letterlijk diepteverwarming. Fysiotherapeuten, verpleegkundigen en chiropractoren passen deze behandeling toe bij pijn, gewrichtsstijfheid en spierspanning. Tandartsen, chirurgen en oogartsen gebruiken diathermie bij ingrepen om bloedvaten dicht te branden. (Monopolaire) Diathermie kan het stimulatiesysteem beschadigen en mag niet worden toegepast bij DBS-patiënten.

9 Alleen de zogenoemde bipolaire diathermie mag eventueel worden gebruikt bij pijn, gewrichtsstijfheid en spierspanning of om bloedvaten dicht te branden. 3.5 Magnetisch veld De stimulator is uit zichzelf beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals tegen elektromagnetische velden van diverse apparaten. Dit zijn vooral apparaten, die magneten bevatten waarmee een magnetisch veld wordt verspreid. Het veld van de meeste huishoudelijke apparaten is te zwak om de stimulator te beïnvloeden. U hoeft deze niet te vermijden. Toch kan het (zeer zelden) gebeuren dat de stimulator wordt uitgeschakeld bij het naderen van een sterk elektromagnetisch veld. Hierbij is te denken aan bijvoorbeeld winkelpoortjes, gsm-telefoons, een ultraviolette lamp bij de tandarts, keukenmachines, inductiekookplaten, magnetrons, video- en stereoapparatuur, boormachines, elektrische hoogspanningsschakelkasten en generatoren. Ook is het soms mogelijk dat de batterij wordt aan- of uitgeschakeld in de buurt van anti-diefstaldetectoren en metaaldetectiesystemen op de luchthavens. Een mobiele telefoon kunt u het beste zo ver mogelijk van de geïmplanteerde batterij houden: als de batterij onder uw linkersleutelbeen is geplaatst, houdt u uw telefoon aan het rechteroor en andersom. Het is aan te bevelen apparatuur waar uw stimulator op reageert, zoveel mogelijk te vermijden. U kunt de stimulator met behulp van de afstandbediening zelf aan- of uitzetten. De instelling van de stimulator verandert niet als deze is uitgegaan en opnieuw is aangezet. Zorg er voor dat u altijd de afstandsbediening bij u heeft. Het is verder raadzaam steeds uw patiëntenidentificatiekaartje op zak te hebben waarop vermeld staat dat u drager bent van een neurostimulator.

10 4 Leven met hersenstimulatie 4.1 Algemeen De nieuwe situatie zal van iedereen tijd vragen om er goed mee om te gaan. Vaak zijn de verwachtingen van de neurostimulator hoog gespannen. Realiseert u zich dat er veel tijd en geduld van u wordt gevraagd. Bovendien wordt niet altijd het gewenste resultaat bereikt. De optimale instelling duurt vaak 3 tot 6 maanden. Als u medicijnen gebruikt voor de ziekte van Parkinson worden deze aangepast om een goede balans tussen de werking van de neurostimulator en de medicijnen te vinden. De medicijnen kunnen bijna nooit helemaal worden gestopt. Het is goed u te realiseren dat DBS het voortschrijden van de ziekte van Parkinson niet stopt. Enkel de motorische symptomen zijn gunstig te beïnvloeden. Naast een vermindering van de bewegingsstoornissen en een verbetering van uw levenskwaliteit, kunnen er ook ongewenste effecten optreden. Deze kunnen zijn: abnormale spiersamentrekkingen, ongecontroleerde bewegingen, tintelingen in armen en/of benen, spreken met onduidelijke woordfragmenten, eventueel visusstoornissen en soms psychische stoornissen. Deze stoornissen zijn meestal te verhelpen door de instellingen aan te passen. 4.2 Medische behandelingen Neem altijd uw identificatiekaart mee. Informeer uw artsen, fysiotherapeut, tandarts en andere zorgverleners altijd van tevoren altijd over de implantatie van uw neurostimulator. Laat de identificatiekaart van de stimulator zien. De meeste medische onderzoeken en behandeling beïnvloeden de stimulator niet. Operaties kunnen vaak gewoon worden uitgevoerd, maar hierbij moet wel rekening worden gehouden met de stimulator. Laat de behandelend arts altijd contact opnemen met uw neuroloog. U mag niet in een MRI-scan zonder overleg met de neuroloog/neurochirurg. 4.3 Bewegen en sport Sporten waarbij sprake is van lichamelijk contact (zogenoemde contactsporten) kan de werking van de stimulator of de elektroden in uw hoofd beïnvloeden. Overleg daarom altijd met uw arts over deelname aan contactsporten als voetbal en basketbal.

11 Door hardlopen en (veel) springen is het mogelijk dat de stimulator naar beneden zakt. Hierdoor komt meer druk in het halsgebied. Dit geeft vaak een wat strak en gespannen gevoel. U kunt zonder problemen zwemmen. 4.4 Op vakantie Bij reizen naar het buitenland is het verstandig een in het Engels vertaalde identificatiekaart mee te nemen waarin staat dat u drager bent van een neurostimulator. Op de identificatiekaart moet een telefoonnummer staan waar zo nodig informatie kan worden verkregen. Als u gaat vliegen, moet u de controlepoorten op de vliegvelden vermijden, oftewel eromheen lopen. U kunt met de identificatiekaart aantonen dat dit medisch noodzakelijk is. In plaats van gebruik te maken van de controlepoorten kunt u gefouilleerd worden. 4.5 Medisch paspoort Als u de ziekte van Parkinson heeft en verschillende medicijnen gebruikt, is het aan te raden altijd een medisch paspoort bij u te hebben, vooral als u op reis gaat. In het medisch paspoort staan gegevens over uw ziekte(s) en medicijnen. De gegevens worden in het Engels in het paspoort geschreven. Verder worden een contactpersoon en een telefoonnummer in het paspoort gezet. Een medisch paspoort is verkrijgbaar bij de apotheek en bij de Parkinsonpatiëntenvereniging. 5 Contact neuroloog/parkinsonverpleegkundige U neemt contact op met de neuroloog of Parkinsonverpleegkundige als: uw klachten toenemen en uw functioneren belemmerd wordt. uw hoofd- of stimulatiewond rood, dik en pijnlijk is. de stimulator uit staat en u hem niet meer aan krijgt. de batterij aangeeft bijna leeg te zijn (dit merkt u doordat de parkinsonklachten plotseling toenemen). u in toenemende mate problemen heeft met uw spraak. u in toenemende mate neigt te vallen. HagaZiekenhuis, verpleegafdelingen locatie Leyweg Afdeling 5 A neurologie/neurochirurgie: (070) Afdeling 5 B neurologie/neurochirurgie: (070)

12 Polikliniek neurlogie/neurochirurgie locatie Leyweg (070) en (070) Buiten kantooruren: (vraag naar assistent neurologie) W. Lelieveld, Parkinsonverpleegkundige: , (behalve woensdag) Secretariaat Haagse Wijk- en Woonzorg: maandag vrijdag: van 8.00 tot uur: (070) Internet en 6 Overige informatie Parkinson Patiënten Vereniging (PPV) De PPV behartigt de belangen van mensen met de ziekte van Parkinson. De vereniging geeft voorlichting, organiseert contactgroepen, biedt telefonische opvang en bevordert wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. U kunt via de PPV of via het HagaZiekenhuis iemand spreken die deze ingreep al heeft ondergaan. Parkinson Patiënten Vereniging Postbus 46, 3980 CA, Bunnik Telefoon: (030) Samenwerking met het LUMC Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is verantwoordelijk voor de screening van de meeste DBS-patiënten. HagaZiekenhuis Locatie Leyweg, Leyweg 275, 2545 CH Den Haag Locatie Sportlaan, Sportlaan 600, 2566 MJ Den Haag H

Deep Brain Stimulation (DBS)

Deep Brain Stimulation (DBS) Deep Brain Stimulation (DBS) Inleiding In deze folder vindt u informatie over Deep Brain Stimulation (DBS*). U krijgt deze folder omdat u in aanmerking komt voor DBS, ook wel hersenstimulatie genoemd.

Nadere informatie

Universitair Medisch Centrum Groningen Neurologie / Neurochirurgie. Omgaan met een (neuro)stimulator

Universitair Medisch Centrum Groningen Neurologie / Neurochirurgie. Omgaan met een (neuro)stimulator Inleiding U heeft een hersenoperatie gehad waarbij een (neuro)stimulator is geplaatst. Door deze operatie kan er het een en ander voor u veranderen. Dagelijkse activiteiten die u eerder niet kon, kunt

Nadere informatie

Neurostimulator; informatie voor patiënten

Neurostimulator; informatie voor patiënten Neurostimulator; informatie voor patiënten Tijdens de opname in het ziekenhuis heeft u al veel informatie gekregen over diepe hersenstimulatie. In deze tekst hebben we de belangrijkste zaken nog eens op

Nadere informatie

Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: M. Parkinson

Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: M. Parkinson Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: M. Parkinson (Deep Brain Stimulation) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom een hersenoperatie? 1 Screening geschiktheid DBS 1

Nadere informatie

Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: Tremor

Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: Tremor Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: Tremor (Deep Brain Stimulation) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom een hersenoperatie? 1 Screening geschiktheid DBS 1 Bezoek

Nadere informatie

Deep Brain Stimulation

Deep Brain Stimulation Deep Brain Stimulation He althy Ageing: moving to the next generation WAT IS DEEP BRAIN STIMULATION? Deep Brain Stimulation (DBS), in het Nederlands diepe-hersenkernstimulatie, is een therapie waarbij

Nadere informatie

Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: de operatieroute Tremor

Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: de operatieroute Tremor Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: de operatieroute Tremor (Deep Brain Stimulation) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Belangrijk voor opname 1 De diepe hersenstimulatie-operatie

Nadere informatie

Hersenoperatie bij bewegingsstoornissen

Hersenoperatie bij bewegingsstoornissen De stereotactische operatie Inleiding In verband met uw klachten heeft u met uw arts gesproken over een hersenoperatie. Patiënten ervaren een hersenoperatie vaak als een ingrijpende operatie. U wordt door

Nadere informatie

Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: de operatieroute M. Parkinson

Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: de operatieroute M. Parkinson Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen: de operatieroute M. Parkinson (Deep Brain Stimulation) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Belangrijk voor opname 1 De diepe hersenstimulatie-operatie

Nadere informatie

Neuromodulatie Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum

Neuromodulatie Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum Neuromodulatie Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 0788 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken dat u in aanmerking

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Diepe hersenstimulatie bij de ziekte van Parkinson

Diepe hersenstimulatie bij de ziekte van Parkinson Diepe hersenstimulatie bij de ziekte van Parkinson Deze informatiefolder is voor iedereen die informatie wil over behandeling met DBS, diepe hersenstimulatie, bij de ziekte van Parkinson in het Academisch

Nadere informatie

Conisatie/lisexcisie in dagopname

Conisatie/lisexcisie in dagopname Conisatie/lisexcisie in dagopname H15.022-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Waarom een conisatie of lisexcisie?... 2 Voorbereiding... 2 Nuchter zijn... 2 Voorbereidende onderzoeken... 2 Dagopname... 2 De

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Diepe hersenstimulatie UZ Gent, dienst Neurologie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Diepe hersenstimulatie UZ Gent, dienst Neurologie hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Diepe hersenstimulatie UZ Gent, dienst Neurologie Diepe hersenstimulatie Wat is diepe hersenstimulatie? Inhoud Wat is diepe hersenstimulatie? 3 De risico

Nadere informatie

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening Penoplicatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Een penoplicatie Een

Nadere informatie

Een Nervus Vagus Stimulator

Een Nervus Vagus Stimulator Een Nervus Vagus Stimulator (NVS) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een Nervus Vagus Stimulator (NVS)? 1 Hoe werkt een NVS? 2 Belangrijk voor opname 2 De operatieroute 2 Het

Nadere informatie

Neurostimulator bij overactieve blaas of urine-retentie

Neurostimulator bij overactieve blaas of urine-retentie Neurostimulator bij overactieve blaas of urine-retentie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het laten plaatsen van een neurostimulator (InterStim therapie). Dit vanwege overactieve

Nadere informatie

Hersenbiopsie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Hersenbiopsie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Hersenbiopsie Informatie voor patiënten F0979-3415 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Invance mannenbandje. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Invance mannenbandje. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Invance mannenbandje In overleg met uw uroloog heeft u besloten een Invance mannenbandje te laten plaatsen in verband met urineverlies als gevolg van stressincontinentie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Penoplicatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Kleine dermatologische operatie

Kleine dermatologische operatie Kleine dermatologische operatie H14.024-01 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoe bereidt u zich voor?... 2 Wat moet u de arts vertellen?... 2 Mag u voor de operatie eten en drinken?... 2

Nadere informatie

Neuromodulatie. Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Neuromodulatie. Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Neuromodulatie Ruggenmergstimulatie bij chronische pijn op het Pijnbehandelcentrum Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken

Nadere informatie

Chirurgie Vaatchirurgie Operatie vanwege vernauwing van een halsslagader

Chirurgie Vaatchirurgie Operatie vanwege vernauwing van een halsslagader Chirurgie Vaatchirurgie Operatie vanwege vernauwing van een halsslagader Carotisstenose Chirurgie Vaatchirurgie Uw behandeld arts heeft bij u een vernauwing van een halsslagader vastgesteld. Deze vernauwing

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Hersenoperatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Hersenoperatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Hersenoperatie Informatie voor patiënten F0647-3415 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Totaal implanteerbaar toedieningssysteem. Toediening van medicijnen en vloeistoffen in het bloedvat via een poortkatheter

Totaal implanteerbaar toedieningssysteem. Toediening van medicijnen en vloeistoffen in het bloedvat via een poortkatheter Totaal implanteerbaar toedieningssysteem Toediening van medicijnen en vloeistoffen in het bloedvat via een poortkatheter In overleg met uw arts heeft u besloten tot een behandeling waarbij regelmatig geneesmiddelen

Nadere informatie

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog TVT-behandeling bij stressincontinentie Behandeling door de gynaecoloog Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie om stressincontinentie te behandelen. Stressincontinentie is ongewild urineverlies

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Nesbitt. (aandoening van Peyronie)

PATIËNTEN INFORMATIE. Nesbitt. (aandoening van Peyronie) PATIËNTEN INFORMATIE Nesbitt (aandoening van Peyronie) 2 PATIËNTENINFORMATIE Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

Behandeling van een overactieve blaas met Botoxinjecties

Behandeling van een overactieve blaas met Botoxinjecties Urologie Behandeling van een overactieve blaas met Botoxinjecties www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Informatie over een overactieve blaas... 3 Verschillende behandelingsmogelijkheden... 3 Verdoving...

Nadere informatie

Behandeling van hydrocefalus met drain

Behandeling van hydrocefalus met drain Behandeling van hydrocefalus met drain Informatie voor patiënten F0776-1180 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Kijkoperatie (artroscopie) van de heup

Kijkoperatie (artroscopie) van de heup Kijkoperatie (artroscopie) van de heup Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een kijkoperatie aan uw heupgewricht uit te laten voeren. Bij deze operatie worden afwijkingen van het

Nadere informatie

Inbrengen van een onderhuidse poort

Inbrengen van een onderhuidse poort Inbrengen van een onderhuidse poort Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding Omdat u de komende tijd vaker geprikt moet worden, heeft uw arts met u besproken dat bij

Nadere informatie

Operatie aan een spatader in het scrotum

Operatie aan een spatader in het scrotum Operatie aan een spatader in het scrotum Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Overal in het lichaam kunnen spataderen ontstaan. Dat kan ook in het scrotum (balzak)

Nadere informatie

Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering

Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering Afdelingen cardiologie en dagbehandeling Locatie Veldhoven Uw cardioloog heeft voorgesteld een hartritmemonitor te implanteren. Deze hartritmemonitor wordt na

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Informatie voor patiënten F0309-3415 mei 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering

Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering Afdelingen cardiologie en dagbehandeling Inleiding Heeft u last van flauwvallen, een licht gevoel in uw hoofd, duizeligheid en/of hartkloppingen? Dat kan te

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

Sachse (plasbuisoperatie)

Sachse (plasbuisoperatie) Sachse (plasbuisoperatie) In overleg met uw uroloog heeft u besloten dat een operatie aan uw urethra (plasbuis) noodzakelijk is. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een strictuur (vernauwing) aanwezig is

Nadere informatie

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden Besnijdenis Informatie voor patiënten F0308-3415 december 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie

Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie Verwijderen van nierstenen via een kijkoperatie Percutane niersteenverwijdering Nefrolitholapaxie Urologie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelend uroloog met u besproken

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter Maatschap Urologie Inbrengen van een dubbel J katheter Algemeen In overleg met uw arts zal bij u een dubbel-j katheter worden ingebracht. Dit is een inwendige katheter die in de urineleider gebracht wordt

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Lipofilling. Ziekenhuislocatie Scheper

Lipofilling. Ziekenhuislocatie Scheper Lipofilling Ziekenhuislocatie Scheper In overleg met uw plastisch chirurg bespreekt u of u in aanmerking komt voor lipofilling. In deze folder vindt u uitleg over deze behandeling. Wat is lipofilling?

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Bovenbeenlift. www.catharinaziekenhuis.nl

Plastische chirurgie. Bovenbeenlift. www.catharinaziekenhuis.nl Plastische chirurgie Bovenbeenlift www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PLA004 / Bovenbeenlift / 13-11-2015 2 Bovenbeenlift U hebt met de plastisch

Nadere informatie

Stressincontinentie Behandeling met TVT, TVT/O of TVT/Abbrevo

Stressincontinentie Behandeling met TVT, TVT/O of TVT/Abbrevo Stressincontinentie Behandeling met TVT, TVT/O of TVT/Abbrevo Inleiding Deze folder geeft u informatie over stressincontinentie, de behandeling ervan en wat u van de operatie (TVT, TVT/O of TVT/abbrevo)

Nadere informatie

Diepe hersenoperaties bij bewegingsstoornissen: de operatie Thalamotomie en Pallidotomie (lesie)

Diepe hersenoperaties bij bewegingsstoornissen: de operatie Thalamotomie en Pallidotomie (lesie) Diepe hersenoperaties bij bewegingsstoornissen: de operatie Thalamotomie en Pallidotomie (lesie) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Belangrijk voor opname 1 De lesie operatie 1 Thalamotomie

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie

Een hersentumor Symptomen Doel van de operatie

Een hersentumor Symptomen Doel van de operatie Hersenoperatie Uw neuroloog heeft een tumor in uw hersenen geconstateerd. Hiervoor moet u binnenkort een operatie ondergaan (craniotomie genoemd). De ingreep wordt uitgevoerd door de neurochirurg. In deze

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Onderzoek heeft aangetoond dat uw prostaat vergroot is. Een vergrote prostaat kan klachten geven bij het plassen. Daarom heeft de arts u een prostaatoperatie

Nadere informatie

Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie

Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie Oncologie Wegname van teelballen ivm prostaatkanker / subcapsulaire orchiectomie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft de uroloog met u besproken dat u een operatie aan de teelballen

Nadere informatie

Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een voorste kruisbandplastiek uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de knie, waarbij de beschadigde voorste kruisband

Nadere informatie

Behandeling van een overactieve blaas met botox

Behandeling van een overactieve blaas met botox Behandeling van een overactieve blaas met botox Afdeling urologie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw uroloog met u besproken dat er een overactiviteit van uw blaas is vastgesteld.

Nadere informatie

Informatie rond een operatie aan de rug

Informatie rond een operatie aan de rug Informatie rond een operatie aan de rug Inleiding De oorzaak van klachten aan de rug verschilt van persoon tot persoon en de medische behandeling wordt daar op afgestemd. De verpleegkundige zorg rond een

Nadere informatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie Orthopedie Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Verdoving... 4 Voorbereiding... 4 De opname... 4

Nadere informatie

Urologie Het verwijderen van lymfeklieren in het bekken via een kijkoperatie

Urologie Het verwijderen van lymfeklieren in het bekken via een kijkoperatie Urologie Het verwijderen van lymfeklieren in het bekken via een kijkoperatie Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie Urologie Inleiding U heeft prostaatkanker en bent onder behandeling van de afdeling

Nadere informatie

Sacrale Neuro Stimulatie (SNS)

Sacrale Neuro Stimulatie (SNS) Sacrale Neuro Stimulatie (SNS) Urologie Operatief Dagbehandelingcentrum Inleiding U heeft een stoornis aan de blaas die moeilijk te behandelen is. In overleg met uw uroloog heeft u besloten om Sacrale

Nadere informatie

Lymfeklieren verwijderen in het bekken

Lymfeklieren verwijderen in het bekken 00 Lymfeklieren verwijderen in het bekken via een kijkoperatie Poli Urologie 1 Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over de noodzaak om bij u de lymfeklieren, via een kijkoperatie, uit het bekken

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER Verwijderen lymfklierweefsel 2 INHOUDSOPGAVE Verwijderen van lymfklierweefsel...5 Vooronderzoek (Preoperatief

Nadere informatie

Operatie bij ulnaris neuropathie

Operatie bij ulnaris neuropathie Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij ulnaris neuropathie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU022 / Operatie bij ulnaris neuropathie /

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing plasbuis

Operatie bij vernauwing plasbuis Operatie bij vernauwing plasbuis Informatie voor patiënten F0842-3415 augustus 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Besnijdenis (circumcisie)

Besnijdenis (circumcisie) Besnijdenis (circumcisie) Binnenkort wordt bij u of bij uw zoon een besnijdenis verricht. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding, de operatie en de nazorg. De medische term voor besnijdenis

Nadere informatie

Implantatie van een neurostimulator

Implantatie van een neurostimulator Implantatie van een neurostimulator In overleg met uw arts heeft u besloten dat u (mogelijk) een behandeling zult ondergaan waarbij een neurostimulator geplaatst zal worden. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Behandeling van een overactieve blaas met botoxinjecties (op de operatiekamer)

Behandeling van een overactieve blaas met botoxinjecties (op de operatiekamer) Urologie Behandeling van een overactieve blaas met botoxinjecties (op de operatiekamer) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Informatie over een overactieve blaas... 3 Verschillende behandelingsmogelijkheden...

Nadere informatie

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt.

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt. Otis/Sachse Inleiding U wordt opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis om een operatie aan uw plasbuis te ondergaan. Deze operatietechniek wordt een Otis of Sachse genoemd. De uroloog heeft u op de

Nadere informatie

Gedeeltelijke verwijdering van een nier

Gedeeltelijke verwijdering van een nier Gedeeltelijke verwijdering van een nier Open partiële nefrectomie Uw nier wordt gedeeltelijk verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een gedeelte van uw nier verwijderd (open partiële nefrectomie).

Nadere informatie

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een hernia in de onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel een lage rughernia genoemd. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling Patiënteninformatie Pijnbehandeling bij de bevalling Pijnbehandeling bij de bevalling Polikliniek Verloskunde/ Gynaecologie, route 2.2 Telefoon (050) 524 5840 Inleiding Dit is de informatiefolder van de

Nadere informatie

Behandeling van overactieve blaas met botox

Behandeling van overactieve blaas met botox Behandeling van overactieve blaas met botox Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw uroloog met u besproken dat er een overactiviteit van uw blaas is vastgesteld. Ook heeft hij

Nadere informatie

Het vervangen van uw pacemaker

Het vervangen van uw pacemaker Het vervangen van uw pacemaker U bent onder behandeling bij de polikliniek Cardiologie van Maasziekenhuis Pantein, omdat u een pacemaker heeft. Binnenkort wordt uw pacemaker vervangen. In deze folder leest

Nadere informatie

Liften van de bovenarm

Liften van de bovenarm Plastische chirurgie Liften van de bovenarm www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wanneer is een ingreep zinvol?... 3 Welke operaties zijn er mogelijk?... 3 Plaatselijke vetophoping... 3 Gering huid- vetoverschot...

Nadere informatie

Urologie. Dubbel-J katheter. www.catharinaziekenhuis.nl

Urologie. Dubbel-J katheter. www.catharinaziekenhuis.nl Urologie Dubbel-J katheter www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een dubbel-j katheter?... 3 Voorbereiding... 4 Voor alle patiënten... 4 Voor patiënten die een narcose of ruggenprik krijgen... 4 De

Nadere informatie

MTP 1 artrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 artrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 artrodese (vastzetten grote teen) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een MTP 1 artrodese uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen

Nadere informatie

Percutane niersteenverwijdering

Percutane niersteenverwijdering Percutane niersteenverwijdering De uroloog heeft, na onderzoek, geconstateerd dat uw klachten worden veroorzaakt door een steen in de nier. In overleg met uw arts heeft u besloten dat deze niersteen zal

Nadere informatie

Tennisarm / Golfersarm

Tennisarm / Golfersarm Tennisarm / Golfersarm Algemeen In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een kleine operatie aan de arm wordt verricht. In deze folder leest u hoe de operatie in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie

Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie PIJNBESTRIJDING Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie BEHANDELING Ruggenmergstimulatie Definitieve implantatie Onlangs hebt u een proef-ruggenmergstimulatie gehad, waarna besloten is dat u in aanmerking

Nadere informatie

Operatieve verwijding van de gehooringang (meatoplastiek)

Operatieve verwijding van de gehooringang (meatoplastiek) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Operatieve verwijding van de gehooringang (meatoplastiek) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waarom wordt deze operatie aangeraden?... 3 Wat is een meatoplastiek?... 3 Voorbereiding

Nadere informatie

Ganglion, een gezwollen slijmbeurs

Ganglion, een gezwollen slijmbeurs Plastische chirurgie Ganglion, een gezwollen slijmbeurs www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een ganglion?... 3 Voorbereidingen... 3 Voorbereidingen bij algehele narcose of regionale verdoving... 3

Nadere informatie

Inleiding. Een navelbreuk

Inleiding. Een navelbreuk Navelbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een navelbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname, de operatie en de periode na de operatie. Een

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Perianaal abces. Chirurgische drainage. mca.nl

Perianaal abces. Chirurgische drainage. mca.nl Perianaal abces Chirurgische drainage mca.nl Inhoudsopgave Wat is een perianaal abces? 3 Voorbereiding op de ingreep 3 De ingreep 4 Wat kunt u na de ingreep verwachten? 5 Verzorging van de wond 5 Complicaties

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Lipofilling Polikliniek Plastische Chirurgie Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren over een lipofilling.

Nadere informatie

Operatie van een aneurysma in de hersenen

Operatie van een aneurysma in de hersenen Operatie van een aneurysma in de hersenen Clipping Informatie voor patiënten F1047-3110 maart 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Botoxinjecties bij blaasproblemen

Botoxinjecties bij blaasproblemen Botoxinjecties bij blaasproblemen Vanwege een overactieve blaas en de bijbehorende problemen heeft uw gynae- coloog of uroloog u een behandeling met botoxinjecties aangeraden. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Diepe hersenstimulatie (DBS) bij ziekte van Parkinson

Diepe hersenstimulatie (DBS) bij ziekte van Parkinson Diepe hersenstimulatie (DBS) bij ziekte van Parkinson Info over operatie Beste patiënt DBS (Deep Brain Stimulation of in het Nederlands Diepe hersenstimulatie) is een chirurgische behandelingsmethode bij

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Behandeling van overactieve blaas met botox

Behandeling van overactieve blaas met botox Behandeling van overactieve blaas met botox Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw uroloog met u besproken dat er een overactiviteit van uw blaas is vastgesteld. Ook heeft hij de mogelijkheden

Nadere informatie

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving Poliklinische operatie plastische chirurgie Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving 2 Uw huisarts of specialist heeft u naar de plastische chirurgie van het Canisius-Wilhelmina

Nadere informatie

Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder

Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder Inleiding U heeft één of meerdere gescheurde pezen in uw schouder. Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u wordt geopereerd

Nadere informatie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Urologie Stress-incontinentie is ongewenst urineverlies bij lichamelijke inspanning, zoals tillen, niezen, hoesten, lachen, sporten, springen of plotselinge

Nadere informatie

Deep Brain Stimulation voor dwangstoornis

Deep Brain Stimulation voor dwangstoornis Deep Brain Stimulation voor dwangstoornis 1 Inleiding Via deze folder willen wij u informeren over diepe hersen stimulatie ofwel Deep Brain Stimulation (DBS) voor patiënten met een dwang of obsessieve

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

Orthopedie. Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot

Orthopedie. Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot Orthopedie Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot Orthopedie Bij u is een afwijking in een bot gevonden, die behandeld kan worden met CT-geleide radiofrequente ablatie. Dit is een kleine

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische nefrectomie 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij u een nier te

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Orchidectomie (chirurgische verwijdering van één of beide teelballen)

Maatschap Urologie. Orchidectomie (chirurgische verwijdering van één of beide teelballen) Maatschap Urologie Orchidectomie (chirurgische verwijdering van één of beide teelballen) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het vastzetten van een gewricht

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het vastzetten van een gewricht Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het vastzetten van een gewricht Artrodese Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Bij u is in één of meer gewrichten in uw hand of pols artrose vastgesteld.

Nadere informatie