Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen"

Transcriptie

1 Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen Rol van de kinesitherapeut D Hooghe Simon Axxon, Physical Therapy in Belgium

2 CVS: Voorstel van proefproject Inleiding: 2009: KCE en Comité voor advies inzake zorgverlening ten aanzien van chronische ziekten en aandoeningen geeft advies over de toekomstige organisatie van zorgverlening voor patiënten met CVS Nadruk op eerste lijn, multidisciplinair. Spilfiguur huisarts in samenwerking met psycholoog en kinesitherapeut.

3 CVS: Voorstel van proefproject Kritiek Groepsbehandelingen geen meerwaarde Eerste lijn te weinig betrokken Behandeling moet steunen op cognitieve therapieën en graduele oefentherapie.

4 CVS: Voorstel van proefproject Het project Multidisciplinair met minstens een geneesheer, kinesitherapeut en psycholoog. Huisarts krijgt zeer veel taken toegewezen Cognitieve gedragstherapie door psycholoog die een opleiding in dit soort behandelingen heeft gevolgd.

5 CVS: Voorstel van proefproject Graduele oefentherapie door een kinesitherapie die een opleiding op dit vlak heeft gevolgd. Zorgverleners tweede lijn betrokken bij bevestiging van de diagnose en uitwerken van behandelingsplan Referentiecentra moeten zorgverleners ven de eerste en tweede lijn ondersteunen.

6 CVS: Voorstel van proefproject Ondersteuning door een consortium samengesteld uit zorgverleners van de eerste lijn, huisartsenkringen, wetenschappelijke verenigingen. Opstellen van diagnostische en therapeutische guidelines. Duur van 5 jaar, evaluatie. Opleiding van de zorgverleners wordt door het project gefinancierd.

7 ZORGPAD Abnormale Moeheid Doel: Antwoord op vraag RIZIV om een zorgmodel te ontwikkelen om diagnose en behandeling beter te integreren binnen de eerste lijn. Aan de zorgverleners tools aanreiken om door een professioneel medisch handelen te vermijden dat een CVS ziektebeeld zich instelt of langdurig onbehandeld blijft. Multidisciplinair werken

8 ZORGPAD Abnormale Moeheid Rol van de kinesitherapeut: 4 à 6 weken tot 3 maanden: vroege opstart van GET en/of CGT. Multidisciplinaire aanpak met intensieve communicatie tussen betrokken zorgverleners. 3 tot 6 maanden. Bij milde of matige vorm in de eerste lijn, bij ernstige vorm naar tweede/derdelijn.

9 ZORGPAD Abnormale Moeheid Behandeling via GET/CGT. Een intensieve communicatie is opnieuw sterk nodig, gecoördineerd door de huisarts. Na 6 maanden:doorverwijzing naar een expertisecentrum met zoveel mogelijk doorgeven van informatie. Mogelijke opname in Fb-lijst, CVS

10 ZORGPAD Abnormale Moeheid Mogelijkheden kinesitherapeut: 3m 6m. Nomenclatuur : max 18 zittingen met mogelijkheid tot bijkomende zittingen met hoger remgeld voor de patiënt. Verslag naar huisarts na 18 zittingen, niet vergoed. Aandachtspunten. Intens multidisciplinair overleg. Dit is niet voorzien in de huidige nomenclatuur en ook niet vergoed.

11 ZORGPAD Abnormale Moeheid Kostprijs voor de patiënt is zeer duur. Kan enkel behandeld worden in courant. Verdere behandelingen vragen hoog remgeld: mut: rem: mut: 7.30 rem: Mogelijkheid van vroegere detectie en behandeling zal het aantal behandelingen in courante doen stijgen.

12 ZORGPAD Abnormale Moeheid 18 zittingen voor start behandeling tot eventuele goedkeuring Fb is onvoldoende. Nog geen overeenkomst registratie van gekwalificeerde kinesitherapeuten. Opleiding kinesitherapeuten met kennis van GET is nog niet gerealiseerd.

13 ZORGPAD Abnormale Moeheid Axxon steunt het zorgpad en is bereid mee te werken aan de verdere uitwerking.

14 ZORGPAD Abnormale Moeheid en nieuwe conventie Kinesitherapeutische zorg na 6 maand Nieuwe conventie: en diagnostische centra zorgen voor diagnose, behandelingsadvies en behandelingsopvolging. Beschikken over een multidisciplinair team. Behandelingen door kinesitherapeuten en cognitief gedragstherapeuten. Aanpassing nomenclatuur.

15 Nieuwe Conventie Multidisciplinair zorgmodel De zorgverleners die voornamelijk betrokken zijn bij de in deze overeenkomst beoogde multidisciplinaire zorgverlening aan patiënten met CVS, zijn de huisarts, het diagnostisch centrum voor CVS en de kinesitherapeut en cognitief gedragstherapeut voor CVS die individuele behandelingszittingen van respectievelijk graduele oefentherapie en cognitieve gedragstherapie verstrekken in hun praktijkkamer buiten het ziekenhuis of georganiseerde medische dienst. ( voorwerp van overeenkomst, )

16 Nieuwe Conventie Aanpassing nomenclatuur Huidige tekst: Indien tijdens of na de tenlasteneming in een revalidatieprogramma verdere graduele oefentherapie als zinvol wordt beoordeeld door de multidisciplinaire equipe van het referentiecentrum. Nieuwe tekst: De diagnose moet gesteld worden en het nut van een graduele oefentherapie moeten gesteld en bevestigd worden door een multidisciplinair diagnostisch centrum voor CVS. Deze werkt in een zorgplan de aard en de frequentie van het oefenprogramma uit.

17 Nieuwe conventie Opmerkingen verzekeringcomité De nota moet op basis van opmerkingen worden aangepast. Men moet criteria aanleggen teneinde te kunnen zeggen op welke basis sommige zorgverleners zullen worden geselecteerd. Deze aspecten moeten in het dossier worden opgenomen om vervolgens opnieuw voor te leggen. Problemen binnen de kinesitherapie kunnen worden opgelost mits overleg.

18 Nieuwe conventie Men wenst een oplossing voor die patiënt maar men vreest eveneens budgettaire afwijkingen. De groei in de sector kinesitherapie zal moeten worden herzien maar komt uit het voorzien budget ( euro ) Budget kinesitherapie zal onder druk staan.

19 Nieuwe conventie Bespreking in de TRK van Voorstel tot wijziging tekst nomenclatuur. Aan het voorstel van conventie kan niets nog worden gewijzigd. Het is goedgekeurd door het VC. TRK verdaagt de goedkeuring van wijziging nomenclatuur. TRK vraagt per brief meer uitleg aan het College Geneesheren-Directeurs.

20 Nieuwe Conventie Vragen bij de nieuwe conventie De niet betrokkenheid van de kinesitherapeuten bij het multidisciplinair overleg. ( zie conventietekst ) Toekomstige zorg zal meer en meer multidisciplinair gebeuren. De invoering van een multidisciplinair nummer ontbreekt in de nomenclatuur kinesitherapie. Besprekingen met de ziekenfondsen leveren niets op. Door de sluiting van de referentiecentra ontstond er een probleem in de nomenclatuur. Zowel de werkgroep over abnormale moeheid als de TRK hebben aan de alarmbel getrokken. Het RIZIV was gevat door deze opmerkingen en de sector zou betrokken worden. Dit werd bevestigd door het VC, maar is niet gebeurd. Er was geen overleg en de TRK werd voor een voldongen feit geplaatst.

21 Nieuwe conventie Budget. De compensatie van ,42 euro is onvoldoende. Men neemt als basis de cijfers van de CM ( 394 ) en niet de cijfers van alle mutualiteiten ( 519 ). Een geraamde toename van 706 CVS-patiënten gaat dus boven het budget voor 1100 patiënten. De berekening steunt op een gemiddeld aantal van 27 prestaties per patiënt. Het feit dat de patiënt zich bereid moet verklaren om het behandelingsconcept te volgen gaat ongetwijfeld een toename van het aantal prestaties meebrengen.

22 Nieuwe conventie Gelijkwaardigheid tussen zorgenverstrekkers. Er is een ongelijkheid tussen de vergoeding van de psychologen en deze van de kinesitherapeuten. Een vergoeding van 49,48 euro ( 50 minuten ) zou voor een kinesitherapeut een ereloon betekenen van 30 euro ( nu ) Geen duidelijkheid over het remgeld bij psychologen. Opleiding gevraagd door RIZIV GET uitgevoerd door kinesitherapeuten met ervaring in deze behandeling Vergoeding voor opleiding was voorzien in oorspronkelijk project ( 2009 ), zowel voor artsen als kinesitherapeuten.

23 Nieuwe conventie Registratie Onduidelijkheid naar diagnostische centra en huisartsen. Onduidelijkheid over criteria Begrip voor het feit dat men in de toekomst meer en meer beroep zal doen op zorgenverstrekkers met ervaring in een specifieke zorg ( CVS, diabetes, reuma ). Axxon is in staat om samen met deskundigen via PQK deze opleiding op zich te nemen. PQK is immers een onafhankelijke vzw met medewerking van het RIZIV, de opleidingen kinesitherapie, de beroepsvereniging(en ).

Opzet overeenkomst (artikel 2 van de overeenkomst)

Opzet overeenkomst (artikel 2 van de overeenkomst) Toelichtingen bij de bepalingen van de overeenkomst met de multidisciplinaire diagnostische centra voor CVS, die specifiek betrekking hebben op de cognitieve gedragstherapie De overeenkomst met multidisciplinaire

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2012/412 Brussel, december 2012

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2012/412 Brussel, december 2012 RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 Tervurenlaan 211-1150 Brussel Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE Nota

Nadere informatie

Abnormale moeheid: als het chronisch dreigt te worden. Dr. An Bouwen KOLK AZ Sint-Jan Brugge

Abnormale moeheid: als het chronisch dreigt te worden. Dr. An Bouwen KOLK AZ Sint-Jan Brugge Abnormale moeheid: als het chronisch dreigt te worden. Dr. An Bouwen KOLK AZ Sint-Jan Brugge .. En na 6 maanden.. Evolutie naar gecompliceerde CVS patiënten door niet adequate opvang van in het begin.

Nadere informatie

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Overzicht Historiek Pilootprojecten Algologische functies Multidisciplinaire pijnteams Waar staan

Nadere informatie

Samenwerking huisarts en kinesitherapeut

Samenwerking huisarts en kinesitherapeut Samenwerking huisarts en kinesitherapeut Lode Verreyen voorzitter WVVK UGent vakgroep huisartsgeneeskunde Inhoud v.d. workshop 1. Het voorschrift 2. Soorten voorschrift en aantal behandelingen 3. Het consultatief

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2018/381 van 20 december 2018 3910/1710 Van toepassing vanaf 1 januari 2019 Tarieven ; Kinesitherapeuten

Nadere informatie

Dagziekenhuis geriatrie. Informatiebrochure

Dagziekenhuis geriatrie. Informatiebrochure Dagziekenhuis geriatrie Informatiebrochure 2 Inhoud Opname in het dagziekenhuis geriatrie Doelstelling Praktische informatie Wat meebrengen voor uw verblijf? Vervoer Ontslag Samenstelling van het multidisciplinair

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2017/282 van 20 september 2017 3910/1609 Van toepassing vanaf 1 september 2017 Tarieven ; Kinesitherapeuten

Nadere informatie

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018

DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 DIABETES TYPE 2: VOORTRAJECT EN ZORGTRAJECT WIJZIGINGEN PER 1 MEI 2018 In mei 2015 richtte het Riziv een ad hoc werkgroep op genoemd diabetes type 2 en comorbiditeit. Een afgevaardigde van de commissie

Nadere informatie

Revalidatiecentrum: ambulante behandeling

Revalidatiecentrum: ambulante behandeling Revalidatiecentrum: ambulante behandeling Het AZ Sint Lucas beschikt over een groot ambulant revalidatiecentrum. Dit betekent dat u kan revalideren zonder dat u opgenomen bent in het ziekenhuis. U komt

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/11/134 BERAADSLAGING NR 11/088 VAN 18 OKTOBER 2011 MET BETREKKING TOT DE NOTA BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE BEWIJSMIDDELEN

Nadere informatie

Revalidatiecentrum: ambulante behandeling

Revalidatiecentrum: ambulante behandeling Revalidatiecentrum: ambulante behandeling Het AZ Sint Lucas Brugge beschikt over een groot ambulant revalidatiecentrum. Dit betekent dat u kan revalideren zonder dat u opgenomen bent in het ziekenhuis.

Nadere informatie

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen In dit document wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste wet- en regelgeving met betrekking tot palliatieve zorg: 1. m.b.t. de zorgverlening

Nadere informatie

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014

K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 K.B. 21.2.2014 B.S. 13.3.2014 + Erratum B.S. 14.5.2014 In werking 1.5.2014 Artikel 7 KINESITHERAPIE Wijzigen Invoegen Verwijderen De geschrapte nomenclatuurnummers bevinden zich achteraan. 1. Verstrekkingen

Nadere informatie

PEER REVIEW CHECKLIST NEEMT MIJN PRAKTIJK ONDER DE LOEP. Ontwikkeld door Axxon, Kwaliteit in Kinesitherapie, in opdracht van Pro-Q-Kine vzw

PEER REVIEW CHECKLIST NEEMT MIJN PRAKTIJK ONDER DE LOEP. Ontwikkeld door Axxon, Kwaliteit in Kinesitherapie, in opdracht van Pro-Q-Kine vzw CHECKLIST NEEMT MIJN PRAKTIJK ONDER DE LOEP Ontwikkeld door Axxon, Kwaliteit in Kinesitherapie, in opdracht van Pro-Q-Kine vzw CHECKLIST NEEMT MIJN PRAKTIJK ONDER DE LOEP DOEL PEER REVIEW ALGEMEEN = interactief

Nadere informatie

DEEL I: BEROEPSORGANISATIE EN WERKING VAN DE ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING... 25

DEEL I: BEROEPSORGANISATIE EN WERKING VAN DE ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING... 25 Inhoudstafel Voorwoord... 11 Inleiding: Gezondheidszorgberoepen en maatschappelijke ordening... 13 1. De verordenende macht: norm en normgever... 13 2. Het federale België... 14 3. De constitutionele monarchie...

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN 211-1150 BRUSSEL Dienst voor geneeskundige verzorging OVEREENKOMST TUSSEN

Nadere informatie

OKIDO. Organisatie van Kinesitherapeutisch Dossier. Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Kinesitherapeuten vzw. Website: http://www.wvvk.

OKIDO. Organisatie van Kinesitherapeutisch Dossier. Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Kinesitherapeuten vzw. Website: http://www.wvvk. OKIDO Organisatie van Kinesitherapeutisch Dossier Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Kinesitherapeuten vzw Website: http://www.wvvk.be 08/02/2007 OKIDO FOD Volksgezondheid 1 Eerste intermediair verslag:

Nadere informatie

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt Medisch dossier- Overeenkomst huisarts-patient Doc: a057003 Tijdschrift: 57 p. 15 Datum: 11/04/1992 Origine: NR Thema's: Dossier (Medisch-) Huisarts Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Nadere informatie

Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven

Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Overzicht Historiek Pilootprojecten Algologische functies Multidisciplinaire pijnteams Waar staan we nu? Multidisciplinaire

Nadere informatie

Cognitief revalidatieprogramma van de geheugenkliniek. RIZIV-conventie. informatie voor patiënten

Cognitief revalidatieprogramma van de geheugenkliniek. RIZIV-conventie. informatie voor patiënten Cognitief revalidatieprogramma van de geheugenkliniek RIZIV-conventie informatie voor patiënten INLEIDING 3 HOE VERLOOPT HET REVALIDATIEPROGRAMMA? 4 HOEVEEL ZAL DIT ME KOSTEN? 4 MET WIE KOM IK IN CONTACT?

Nadere informatie

ME/CVS Nr. 2018/07. Samenvatting

ME/CVS Nr. 2018/07. Samenvatting ME/CVS Nr. 2018/07 Samenvatting ME/CVS pagina 2 van 5 ME/CVS is een ernstige chronische ziekte, die het functioneren en de kwaliteit van leven van mensen die eraan lijden substantieel beperkt. Patiënten

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/15/088 BERAADSLAGING NR 11/088 VAN 18 OKTOBER 2011, GEWIJZIGD OP 9 JUNI 2015, MET BETREKKING TOT DE NOTA BETREFFENDE

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Wat is het neuropsychologisch onderzoek? Het neuropsychologisch onderzoek brengt het cognitief functioneren in kaart door middel van tests, oefeningen en observatie. Functies

Nadere informatie

Nieuwe richtlijnen diabetes

Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes In de loop van 2016 zijn er verschillende nieuwe richtlijnen gecommuniceerd en sinds 1 mei 2018 gelden er opnieuw nieuwe regelgevingen niet eenvoudig

Nadere informatie

In het centrum kan u terecht voor aandoeningen van spieren, gewrichten, zenuwstelsel, zowel na operatie als bij herstel na ziekte.

In het centrum kan u terecht voor aandoeningen van spieren, gewrichten, zenuwstelsel, zowel na operatie als bij herstel na ziekte. Revalidatiecentrum Revalidatiecentrum Het AZ Sint-Lucas beschikt over een door het RIZIV erkend en goed uitgerust revalidatiecentrum met hydrotherapiebad. Het centrum biedt revalidatie aan voor ambulante

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN DE KINESITHERAPEUTEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN

OVEREENKOMST TUSSEN DE KINESITHERAPEUTEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN M/18 Bijlage 1 Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering Tervurenlaan 211, 1150 Brussel 02/739 71 11 Dienst voor geneeskundige verzorging OVEREENKOMST TUSSEN DE KINESITHERAPEUTEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN

Nadere informatie

HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS

HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS Viviane Gendreike Anne-Marie Van Campenhout 11 december 2007 1 PROGRAMMA 1. Het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF): wat, voor wie? 2. In welke gevallen kunt u een beroep

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2016/355 van 20 december 2016 3910/1540 Van toepassing vanaf 1 januari 2017 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2016/355 van 20 december 2016 3910/1540 Van toepassing vanaf 1 januari 2017 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

VERSTREKKINGEN DIE WORDEN GEACHT IN DE BEVOEGDHEID VAN DE KINESITHERAPEUTEN TE VALLEN (art. 7).

VERSTREKKINGEN DIE WORDEN GEACHT IN DE BEVOEGDHEID VAN DE KINESITHERAPEUTEN TE VALLEN (art. 7). VERSTREKKINGEN DIE WORDEN GEACHT IN DE BEVOEGDHEID VAN DE KINESITHERAPEUTEN TE VALLEN (art. 7). Nieuwe interpretatieregel 8 (blz. 5) INTERPRETATIEREGEL 1 (in voege vanaf 14/07/2006) In artikel 7, 10, derde

Nadere informatie

Voorstelling LTD3. Infobrochure Kinesitherapie

Voorstelling LTD3. Infobrochure Kinesitherapie Infobrochure Kinesitherapie Voorstelling LTD3 Nationale tariferingdienst medische sector; Meer dan 25 jaar actief; Gelegen in Hasselt; Administratieve verwerking van zorgprestaties; Klanten: - huisartsen

Nadere informatie

Het kinesitherapievoorschrift

Het kinesitherapievoorschrift Het kinesitherapievoorschrift Wegwijzer kinesitherapie Totaal aantal zittingen STEEDS onbeperkt, enkel de terugbetaling kan variëren!!! VOORSCHRIFT Naam patiënt Diagnose (Diagnostische E of F-elementen)

Nadere informatie

Aanvraag tot aanpassing van de lijst. Koen De Smet, Eva D Haese, Frédéric Lecomte, Sigrid Mulier, Valérie Noblesse

Aanvraag tot aanpassing van de lijst. Koen De Smet, Eva D Haese, Frédéric Lecomte, Sigrid Mulier, Valérie Noblesse Aanvraag tot aanpassing van de lijst Koen De Smet, Eva D Haese, Frédéric Lecomte, Sigrid Mulier, Valérie Noblesse 1 Procedure tot aanpassing van lijst Procedure tot aanpassing van de lijst: Implantaten

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/319 van 3 augustus 2009 10/320 Van toepassing vanaf 27 juli 2009 Vervangt omzendbrief

Nadere informatie

Revalidatieprogramma voor personen met lage rugklachten (Revita)

Revalidatieprogramma voor personen met lage rugklachten (Revita) Revalidatieprogramma voor personen met lage rugklachten (Revita) informatie voor patiënten Inleiding Rugpijn kan heel ingrijpend zijn. Bij activiteiten die u vroeger probleemloos uitvoerde, wordt u nu

Nadere informatie

Het tot stand komen van de nieuwe overeenkomst M13

Het tot stand komen van de nieuwe overeenkomst M13 Nieuwsbrief 17-12-2012 Het tot stand komen van de nieuwe overeenkomst M13 Onze erelonen worden met ingang van 1 januari 2013 geïndexeerd met 4,189 %! De verplaatsingsvergoeding daalt met 0,64 euro tot

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten stuk ingediend op 2262 (2013-2014) Nr. 1 30 oktober 2013 (2013-2014) Voorstel van resolutie van mevrouw Vera Van der Borght, de heer Peter Gysbrechts, de dames Gwenny De Vroe en Lydia Peeters en de heren

Nadere informatie

INWENDIGE GENEESKUNDE

INWENDIGE GENEESKUNDE f) De verstrekkingen die tot het specialisme neuropsychiatrie (FM) behoren: "K.B. 10.7.1990" (in werking 1.7.1990) + "K.B. 29.4.1999" (in werking 1.7.1999) + "K.B. 20.9.2012" (in werking 1.11.2012) 477050

Nadere informatie

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in de 1e lijn Ingrid Arnold

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in de 1e lijn Ingrid Arnold Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in de 1e lijn Ingrid Arnold LUMC Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde Huisarts te Leiderdorp Uw spreekuur Moeheid Pijnklachten Buikpijn Hoofdpijn

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2017/388 van 21 december 2017 3910/1636 Van toepassing vanaf 1 januari 2018 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

De RODE wijzigingen treden in voege vanaf 1 november 2015 (blz. 16-18, 21)

De RODE wijzigingen treden in voege vanaf 1 november 2015 (blz. 16-18, 21) De RODE wijzigingen treden in voege vanaf 1 november 2015 (blz. 16-18, 21) AFDELING 3. - Kinesitherapie "Art. 7. 1. Verstrekkingen die tot de bevoegdheid van de kinesitherapeuten behoren : 1 Verstrekkingen

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Inwendige geneeskunde

Hoofdstuk I. Inwendige geneeskunde 9 MAART 1979. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteiten van inwendige geneeskunde,

Nadere informatie

Zorg & Revalidatie. Werken aan optimaal herstel

Zorg & Revalidatie. Werken aan optimaal herstel Werken aan optimaal herstel Over BeLife Wij geloven in de kracht van mensen. Je hoeft tenslotte niet ziek te zijn om beter te worden. BeLife biedt medisch-specialistische revalidatiezorg aan mensen die

Nadere informatie

Wat uitleg over begrippen, codes en tarieven

Wat uitleg over begrippen, codes en tarieven Wat uitleg over begrippen, codes en tarieven Vermits ik tot de conventie ben toegetreden, houd ik mij aan de tarieven voorgesteld door het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering).

Nadere informatie

Aanvraagformulier Multidisciplinair Overleg voor psychiatrische patiënt

Aanvraagformulier Multidisciplinair Overleg voor psychiatrische patiënt Aanvraagformulier Multidisciplinair Overleg voor psychiatrische patiënt Gelieve dit formulier volledig ingevuld te bezorgen aan één van de erkende overlegorganisatoren MDO PSY (zie www.selgoal.be). Bij

Nadere informatie

Aanvraag revalidatie buitenland (in te vullen door de verwijzende arts-specialist)

Aanvraag revalidatie buitenland (in te vullen door de verwijzende arts-specialist) Te richten aan de adviserend geneesheer van de verzekeringsinstelling van de rechthebbende. 1. Gegevens patiënt Naam en voornaam: INSZ: Postcode en gemeente: 2. Gegevens verwijzende arts 1 Naam + RIZIV-nummer:

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID. Els Tobback

INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID. Els Tobback INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID Els Tobback INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnostisch traject 5 03 Aanmelding 6 04 Multidisciplinair onderzoek 7 05 Wetenschappenlijk onderzoek 9 06 Contact 9 4 /

Nadere informatie

AANVRAAG / VERLENGING STATUUT ZWARE AANDOENING (Alle rubrieken dienen ingevuld te worden.)

AANVRAAG / VERLENGING STATUUT ZWARE AANDOENING (Alle rubrieken dienen ingevuld te worden.) AANVRAAG / VERLENGING STATUUT ZWARE AANDOENING (Alle rubrieken dienen ingevuld te worden.) Het juiste vakje aankruisen EERSTE AANVRAAG: - rechtvaardiging van de nood aan een intensieve en langdurige kinesitherapie/fysiotherapie

Nadere informatie

Afsprakenplan STREVEN NAAR MEER SAMENWERKING TUSSEN HUISARTSEN EN ZIEKENHUIZEN/SPOEDDIENSTEN

Afsprakenplan STREVEN NAAR MEER SAMENWERKING TUSSEN HUISARTSEN EN ZIEKENHUIZEN/SPOEDDIENSTEN Afsprakenplan STREVEN NAAR MEER SAMENWERKING TUSSEN HUISARTSEN EN ZIEKENHUIZEN/SPOEDDIENSTEN Samenwerking Spoed en huisartsenwachtposten: evolutie Conventie 2015: Stelde al een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Om opgenomen te worden in het kwaliteitsregister moet een kinesitherapeut aan de volgende voorwaarden voldoen:

Om opgenomen te worden in het kwaliteitsregister moet een kinesitherapeut aan de volgende voorwaarden voldoen: 1. Voorwaarden Procedure voor het kwaliteitsregister 2. Praktische aspecten van de kwaliteitsbevordering 3. Organisatie van de permanente navorming en intercollegiale toetsing 4. Erkenning van navormingsactiviteiten

Nadere informatie

Multidisciplinair pijncentrum

Multidisciplinair pijncentrum Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Multidisciplinair pijncentrum Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Nekrevalidatie

Patiënteninformatie. Nekrevalidatie Patiënteninformatie Nekrevalidatie 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemene informatie... 3 Voor wie is dit programma bedoeld?... 3 Waarom multidisciplinair?... 4 Inhoud van de revalidatie... 4 Revalidatiearts...

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Midden-Vlaanderen Gent

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Midden-Vlaanderen Gent TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Midden-Vlaanderen Gent Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2012/519 van 18 december 2012 3910/1201 Van toepassing vanaf 1 januari 2013 Tarieven ; Kinesitherapeuten

Nadere informatie

Rapport September 2014

Rapport September 2014 Rapport September 2014 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Individuele vragenlijsten...5 3. Groepsbespreking...7 4. Stand van zaken overheidsbeleid behandeling CVS...9 Bijlage 1: gegevens en grafieken uit individuele

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr.

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr. 1. Identificatie aanvrager Datum aanvraag:... Naam aanvrager:... Organisatie/discipline:... 2. Identificatiegegevens van de patiënt (invullen of het kleefbriefje V.I. aanbrengen) Naam en voornaam:... Adres:...

Nadere informatie

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr.

Begeleidingsplan: in het kader van het Overleg rond een Patiënt met een Psychiatrische Problematiek SEL Zorgregio Gent vzw - RIZIV nr. 1. Identificatie aanvrager Datum aanvraag: 04/09/2017... Naam aanvrager: TC... Organisatie/discipline: Huisarts... 2. Identificatiegegevens van de patiënt (invullen of het kleefbriefje V.I. aanbrengen)

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Criteria voor de opleiding en erkenning van de geneesheren-specialisten in de fysische geneeskunde en revalidatie

HOOFDSTUK I. - Criteria voor de opleiding en erkenning van de geneesheren-specialisten in de fysische geneeskunde en revalidatie VAS, afdeling Antwerpen 1 20 OKTOBER 2004. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, stagemeesters en stagediensten voor de specialiteit

Nadere informatie

10 DECEMBER Wet tot reorganisatie van de gezondheidszorg

10 DECEMBER Wet tot reorganisatie van de gezondheidszorg Informatieve Coördinatie PAX Medica 1 10 DECEMBER 1997. Wet tot reorganisatie van de gezondheidszorg BS 29/01/1998 in voege 29/02/1998 (PAX MEDICA Wet Colla) HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

! "# #$ # # "!% & '# (% %&'%)

! # #$ # # !% & '# (% %&'%) BIJLAGE C: Model van formulier voor verlenging: Aanvraagformulier tot VERLENGING van de terugbetaling van een specialiteit opgenomen in 223000 van hoofdstuk IV van het K.B. van 21 december 2001 II Aanvraag

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie

Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie Cognitieve gedragstherapie een effectieve psychotherapie Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 3 Cognitieve gedragstherapie Een effectieve psychotherapie In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

LMN Maas en Kempen LOK

LMN Maas en Kempen LOK LMN Maas en Kempen LOK 13.03.2014 Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie wie? GFR < 45 ml/min/1,73m 2 (MDRD-formule) EN/OF proteïnurie > 1g/dag (2x bevestigd, tussentijd min. 3 maanden) + > 18 j + niet

Nadere informatie

- - Beleidsstuk, vastgesteld op 4 juli 2018 door de directie Sociaal Medische Zaken van het UWV. De beoordeling van cliënten met ME/CVS bij UWV

- - Beleidsstuk, vastgesteld op 4 juli 2018 door de directie Sociaal Medische Zaken van het UWV. De beoordeling van cliënten met ME/CVS bij UWV DE BEOORDELING VAN CLIËNTEN MET ME/CVS BIJ UWV Beleidsstuk UWV 2018. Met geautoriseerde toelichting Toelichting Onderstaande niet-cursieve tekst is de tekst van het beleidsstuk over de beoordeling van

Nadere informatie

Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent

Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent PERSBERICHT 29.03.2019 Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent Belgen die op bezoek gaan bij hun huisarts, specialist, tandarts of kinesitherapeut moeten in een derde van de gevallen

Nadere informatie

21 JANUARI Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36

21 JANUARI Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36 21 JANUARI 2009. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 36 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, wat betreft

Nadere informatie

RIJKINSTITUUT VOOR ZIEKTE EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL

RIJKINSTITUUT VOOR ZIEKTE EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL RIJKINSTITUUT VOOR ZIEKTE EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN 211 1150 BRUSSEL Dienst voor geneeskundige verzorging TECHNISCHE GENEESKUNDIGE

Nadere informatie

Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering. ri de ridder 26.11.2012

Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering. ri de ridder 26.11.2012 Impact van het kankerplan op het beleid van de ziekteverzekering ri de ridder 26.11.2012 begrotingsconclaaf 29/2/2008 regeerakkoord leterme 19/3/2008 een investering van 380 miljoen euro over periode 2008

Nadere informatie

Gewijzigd bij: K.B B.S ed. 1 [K.B B.S ] Afdeling I Definities

Gewijzigd bij: K.B B.S ed. 1 [K.B B.S ] Afdeling I Definities [KONINKLIJK BESLUIT VAN 14 MEI 2003 TOT VASTSTELLING VAN DE VERSTREKKINGEN OMSCHREVEN IN ARTIKEL 34, EERSTE LID, 13, VAN DE WET BETREFFENDE DE VERPLICHTE VERZEKERING VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING EN UITKERINGEN,

Nadere informatie

AP6 Delen om samen te werken

AP6 Delen om samen te werken AP6 Delen om samen te werken AP6 Partager afin de Collaborer Basisinformatie + hoe ze te bewaren/toegankelijk te maken 1. Een EPD voor alle zorgberoepen Om gegevens te kunnen delen dient elk zorgberoep

Nadere informatie

De rechten en plichten van de patiënt

De rechten en plichten van de patiënt 1/6 Algemeen De rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Nieuwe educatieverstrekkingen diabetes type 2 Vanaf 1 mei 2018 treedt een nieuwe regelgeving in werking voor de voortrajecten en zorgtrajecten.

Nieuwe educatieverstrekkingen diabetes type 2 Vanaf 1 mei 2018 treedt een nieuwe regelgeving in werking voor de voortrajecten en zorgtrajecten. Nieuwe educatieverstrekkingen diabetes type 2 Vanaf 1 mei 2018 treedt een nieuwe regelgeving in werking voor de voortrajecten en zorgtrajecten. Zorgtraject De patiënt heeft recht op 5 educatiemomenten.

Nadere informatie

Informatiebrochure: E-health Cozo AZ Sint-Maria Halle vzw

Informatiebrochure: E-health Cozo AZ Sint-Maria Halle vzw Informatiebrochure: E-health Cozo AZ Sint-Maria Halle vzw Inhoudsopgave: Wat is CoZo en ehealth? 1 Geïnformeerde toestemming (= Informed Consent ) 2 Hoe uw Geïnformeerde toestemming (= Informed Consent

Nadere informatie

VADEMECUM VAN DE WIJZIGINGEN IN DE RIZIV-CONVENTIE CAR VANAF 01/05/2012

VADEMECUM VAN DE WIJZIGINGEN IN DE RIZIV-CONVENTIE CAR VANAF 01/05/2012 VADEMECUM VAN DE WIJZIGINGEN IN DE RIZIV-CONVENTIE CAR VANAF 01/05/2012 (De volledige conventietekst kan geraadpleegd of gedownload worden op de website van het RIZIV: www.riziv.be: > zorgverleners > revalidatie

Nadere informatie

VVL-NIEUWSBRIEF 2008 nr. 5

VVL-NIEUWSBRIEF 2008 nr. 5 VVL-NIEUWSBRIEF 2008 nr. 5 IN DIT NUMMER: 1. Voorwoord 2. Problematiek K30/K60 regeling 3. Vormingsactiviteiten VVL 1. Voorwoord In deze Nieuwsbrief informeren we u over de onverenigbaarheid van de nomenclatuur

Nadere informatie

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000.

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De afgelopen tien jaar is het gemiddelde inkomen van de Belgische kinesitherapeut met 40% gestegen,

Nadere informatie

Artikel 23 (Fysiotherapie Toepassingsregels)

Artikel 23 (Fysiotherapie Toepassingsregels) Artikel 23 (Fysiotherapie Toepassingsregels) INTERPRETATIEREGEL 6 (in voege van 17.1.2005 t/m 31.12.2011) (opgeheven) Mogen tijdens eenzelfde pluridisciplinaire revalidatiebehandeling de verstrekkingen

Nadere informatie

Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZA. geldend vanaf 1 januari 2010

Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZA. geldend vanaf 1 januari 2010 Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZA geldend vanaf 1 januari 2010 Inhoudsopgave Artikel 1. Algemeen... 3 Artikel 2. Aanvraag PGB eerstelijnspsychologische zorg... 3 Artikel

Nadere informatie

Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper. Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013

Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper. Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013 Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper Editors: D. Paulus, K. Van den Heede, R. Mertens Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013 Position

Nadere informatie

LMN Maas en Kempen LOK

LMN Maas en Kempen LOK LMN Maas en Kempen LOK 18.11.2013 CHRONISCHE NIERINSUFFICIËNTIE Zorgtraject DIABETES verschillende programma s VARIA Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie wie? GFR < 45 ml/min/1,73m 2 (MDRD-formule)

Nadere informatie

IZZ Zorg voor de zorg. Geldend vanaf 1 januari 2011

IZZ Zorg voor de zorg. Geldend vanaf 1 januari 2011 Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZZ 1 Reglement persoons gebonden budget eerste lijns psychologische zorg IZZ Geldend vanaf 1 januari 2011 IZZ Zorg voor de zorg Reglement

Nadere informatie

Achtergrond (1) Patiënten met een zeldzame ziekte hebben vaak te maken met: Kennis bundelen en zichtbaar maken

Achtergrond (1) Patiënten met een zeldzame ziekte hebben vaak te maken met: Kennis bundelen en zichtbaar maken = Achtergrond (1) Patiënten met een zeldzame ziekte hebben vaak te maken met: een late diagnose een gebrek aan kennis (expertise) bij specialisten en zorgverleners onvoldoende aandacht voor wetenschappelijk

Nadere informatie

Artikel 23. OPGEPAST INTERPRETATIEREGEL 6 wordt opgeheven vanaf 01/01/2012 : B.S. 01/03/2012

Artikel 23. OPGEPAST INTERPRETATIEREGEL 6 wordt opgeheven vanaf 01/01/2012 : B.S. 01/03/2012 Interpretatieregel 06 (idem art 22 IR 6) Artikel 23 OPGEPAST INTERPRETATIEREGEL 6 wordt opgeheven vanaf 01/01/2012 : B.S. 01/03/2012 Mogen tijdens eenzelfde pluridisciplinaire revalidatiebehandeling de

Nadere informatie

IZZ Zorg voor de zorg. Geldend vanaf 1 januari 2010

IZZ Zorg voor de zorg. Geldend vanaf 1 januari 2010 Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZZ Reglement persoonsgebonden budget eerstelijnspsychologische zorg IZZ Geldend vanaf 1 januari 2010 IZZ Zorg voor de zorg Reglement persoonsgebonden

Nadere informatie

We wensen u een goed herstel toe.

We wensen u een goed herstel toe. Beste patiënt Welkom op onze afdeling. Een opname in het ziekenhuis brengt heel wat zorgen met zich mee. U hebt ongetwijfeld tal van vragen. Wij vinden het daarom belangrijk dat u en uw familie de nodige

Nadere informatie

Ja/Neen 15/10/ /10/2015: Verplichte DBR voor huisarts. Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming

Ja/Neen 15/10/ /10/2015: Verplichte DBR voor huisarts. Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming 1/10/2015: Verplichte DBR voor huisarts 15/10/2016 475075 101076 Welke patiënten? Recht op Verhoogde Verzekeringstegemoetkoming Welke prestaties? Consultaties + technische prestaties tijdens consultatie

Nadere informatie

Programma inzake secundaire preventie van de lage rugpijn

Programma inzake secundaire preventie van de lage rugpijn Programma inzake secundaire preventie van de lage rugpijn Laetitia Legrain, attaché Fonds voor de beroepsziekten Brussel, 22 oktober 2007 Inhoudsopgave Voorstelling van de opdrachten van het FBZ Evolutie

Nadere informatie

29 JANUARI Ministerieel besluit tot vaststelling. van de bijkomende erkenningscriteria. voor kandidaten, stagemeesters en stagediensten

29 JANUARI Ministerieel besluit tot vaststelling. van de bijkomende erkenningscriteria. voor kandidaten, stagemeesters en stagediensten 29 JANUARI 2010. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijkomende erkenningscriteria voor kandidaten, stagemeesters en stagediensten voor de beroepsbekwaamheid in de oncologie specifiek voor geneesheren-specialisten,

Nadere informatie

Individuele cognitieve revalidatie

Individuele cognitieve revalidatie Individuele cognitieve revalidatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE

A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE ADVIES VERPLEEGDOSSIERS A. NOPENS HET VERPLEEGDOSSIER A.1 VOLLEDIG VERPLEEGDOSSIER ALS VERGOEDINGSVOORWAARDE Het bijhouden van een volledig verpleegdossier per patiënt is noodzakelijk voor het verkrijgen

Nadere informatie

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Klinische-hematologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB-18-10- 2002.doc

Coordinatie--erkenningscriteria--geneesheren-specialisten--Klinische-hematologie--BIJZONDERE-CRITERIA--MB-18-10- 2002.doc 18 OKTOBER 2002. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren-specialisten, houders van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie, alsmede

Nadere informatie

Elektromyografie, door middel van een naaldelektrode Elektromyografie * Oppervlakte-elektromyografie K 50

Elektromyografie, door middel van een naaldelektrode Elektromyografie * Oppervlakte-elektromyografie K 50 De RODE markeringen m.b.t. de revalidatiezittingen gaan in voege vanaf 01/12/2018 (blz. 5 en 6) De BLAUWE markeringen m.b.t. de elektromyografie gaan in voege vanaf 01/12/2018 (blz. 1) De GROENE markeringen

Nadere informatie

Pijnbehandeling. Multidisciplinaire screening. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Pijnbehandeling. Multidisciplinaire screening. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Pijnbehandeling Multidisciplinaire screening T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch

Nadere informatie

Beleidsvisie over de nieuwe structuur van de Spine Units. Rob van den Oever CM Brussel

Beleidsvisie over de nieuwe structuur van de Spine Units. Rob van den Oever CM Brussel Beleidsvisie over de nieuwe structuur van de Spine Units Rob van den Oever CM Brussel 28-4-2016 Motivatie Stijgend aantal ingrepen wervelzuilchirurgie Hoog aantal ingrepen wervelzuilchirurgie hoog aantal

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

HET ZORGTRAJECT COGNITIE. Vroegtijdige diagnosestelling van geheugenproblemen bij ouderen

HET ZORGTRAJECT COGNITIE. Vroegtijdige diagnosestelling van geheugenproblemen bij ouderen HET ZORGTRAJECT COGNITIE Vroegtijdige diagnosestelling van geheugenproblemen bij ouderen HET ZORGTRAJECT COGNITIE Vroegtijdige diagnosestelling van geheugenproblemen bij ouderen Doelstelling Het zorgtraject

Nadere informatie

K.B. 3.9.2015 B.S. 23.9.2015 In werking 1.11.2015

K.B. 3.9.2015 B.S. 23.9.2015 In werking 1.11.2015 Artikel 7 KINESITHERAPIE K.B. 3.9.2015 B.S. 23.9.2015 In werking 1.11.2015 Wijzigen Invoegen Verwijderen 2. Voor de in de vorige paragraaf omschreven verstrekkingen wordt een tegemoetkoming van de verzekering

Nadere informatie