De kleine ontdekkingsreiziger

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De kleine ontdekkingsreiziger"

Transcriptie

1 De kleine ontdekkingsreiziger Mocht ik een ontdekkingsreiziger zijn dan zou ik eens op de maan willen staan. Ik zou dagenlang kijken naar de wereld waar ik vandaan kom. Hoe kan het zijn dat zoiets kleins van heel ver zoveel voor mij kan verbergen? Ik zou terug keren als een kleine ontdekkingsreiziger, benieuwd hoe groot de wereld is.

2 Voorwoord 5 jaar kunstzinnige kinderopvang in de buitenschoolse opvang t Pagadderke. Dit kunnen we niet zomaar laten voorbijgaan. Daarom dit naslagwerkje, waarin we onze ervaringen willen delen, de weg die we hebben afgelegd, zeg maar een stukje geschiedenis en een weergave van onze belangrijkste peilers binnen onze werking. In deze 5 jaren hebben wij ons steeds laten inspireren door het werk van de Italiaanse pedagoog Loris Malaguzzi Reggio Emilia. Door deze zienswijze hebben we in de loop der jaren heel wat ervaring opgebouwd, en van deze ervaringen willen we jullie laten proeven. Maar ook omdat we er trots zijn! Luc Arijs verantwoordelijke STIBO Pagadderke

3 Geschiedenis In is STIBO Pagadderke ingestapt in het project van de Kunstzinnige Kinderopvang1. Binnen dit project hebben we ons laten inspireren door het werk van de Italiaanse pedagoog Loris Malaguzzi Reggio Emilia. Een van de uitgangspunten binnen het project waren vooral in de eerste plaats gericht op de vele mogelijkheden van het kind, op zijn creativiteit en expressiviteit in het contact met anderen. Door intensief te kijken en te luisteren naar de vele talen van kinderen, konden we leren inspelen op hun ideeën. Dat betekent dat we omgevingen creëerden waarin kinderen ten volle kunnen experimenteren. Om dit proces beter te begrijpen en erop in te spelen, wilden we onze acties nauwkeurig documenteren. Het gebeurde aan de hand van observaties die we vertaalden in woord en beeld. Dat maakte ze begrijpelijker, transparant en bespreekbaar voor anderen2 Tijdens de eerste 2 jaren ( ) zijn we op geregelde tijdstippen samen gekomen met andere organisaties vanuit Vlaanderen. Op het programma stond voornamelijk; het uitwisselen van ervaringen bij activiteiten, uitproberen en of zoeken van werkmethoden, delen van activiteiten en de wijze van documenteren. In het laatste jaar (2008) is er vooral gewerkt aan het verzamelen van werkteksten, projecten en activiteiten van de afgelopen 2 jaar. Een project van het VBJK waar we 3 jaar intensief aan hebben deelgenomen. De auteurs Caroline Boudry (projectbegeleiding) en Herwig Deweerdt hebben deze 3 jaar ervaringen gebundeld in een vrij inspirerend boek3 Ontvlambare vingers. Dit heeft heel wat verandering teweeg gebracht binnen onze werking zowel naar de kinderen, ouders en begeleiders. We kunnen spreken van een nieuwe identiteit, wat een aparte uitstraling geeft aan onze buitenschoolse opvang. 1 Kunstzinnige Kinderopvang: Een project gestart in 2005 begeleidt door Carolien Boudry van het VBJK, documenteren van kunstzinnige activiteiten voor kinderen vanuit een Reggio Emilia benadering. 2 KZK projecttekst VBJK (is een expertisecentrum in opvoeding en kinderopvang) 3 Ontvlambare vingers Een kleurrijk document vol poëzie, ervaringen, ontdekkingen over kinderen, creativiteit en kunstzinnigheid. Tegelijkertijd vormde dit project ook de aanzet van een nieuw project: Zig Zag.

4 Ondertussen zijn we Deze Reggio Emilia benadering is vandaag de dag geïntegreerd binnen onze werking. Uiteraard noemen wij ons zelf geen Reggio Emilia, maar we zijn er wel door geïnspireerd. We staan dan ook vermeld als een kunstzinnige kinderopvang. Voortdurend laten we ons opnieuw inspireren en spelen we gretig in op projecten waar wij deze benadering ten volle in kunnen benutten. Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen, het is tevens een basisgedachte om onze werking levendig en in beweging te houden. Zo zijn er de afgelopen jaren heel wat projecten verwezenlijkt zoals DECET zelfportretten van kinderen, Ontvlambare vingers creatie van een beeldhouwwerk, workshops voor KIDO dag en Ratatoej voor de Dienst Kinderopvang, Buurtwerk Malem en de Brugse Poort Kunst in de straat (Malem), De Terugtocht en De Brugse Poorten In dit naslagwerkje zullen we vooral omschrijven hoe de drie pedagogen en het documenteren zijn geïntegreerd binnen onze werking. Met de drie pedagogen bedoelen we de kinderen, de volwassene en de ruimte & materiaal. Voor meer informatie over de drie pedagogen verwijs ik naar de visie van de Reggio Emilia benadering.

5 De inspiratie boom Waar kunnen kinderen ontdekken? Overal! In de Reggio Emilia benadering spreken we van een centrale ontmoetingsplaats, een plaats waar kinderen, de ouder en de begeleid(st)er elkaar kunnen ontmoeten. Naast onze onthaalhoek voor de ouders wouden we ook iets specifiek hebben voor de kinderen. We zijn samen op zoek gegaan naar een herkenningsteken al dan niet symbolisch, dat steeds terug te vinden zou zijn op een herkenbare centrale plaats. Kinderen hebben er de mogelijkheid en de vrijheid om te kunnen ontdekken, ontmoeten, gestimuleerd te worden, en tot inspiratie te komen dat is de voorwaarde die we ons zelf stellen. Daaruit is de inspiratieboom ontstaan. De inspiratie boom heeft iets symbolisch, een boom is een stukje natuur dat altijd onderhevig is aan de natuurelementen, en is dan ook veranderlijk en vergankelijkheid in zijn vorm en structuur. Denk maar aan de seizoenen, het vallen van de bladeren, de lente waar alles terug in bloei komt. De groei van een boom is niet voorgekauwd, takken zoeken hun eigen weg tussen alle obstakels heen. Stevig geworteld in de grond, een veilige basis. Een boom die door kinderen, ouders samen met begeleiders is gemaakt. Wij zijn eerst naar bomen gaan kijken, hoe groot de bomen zijn, verschillend van elkaar in kleur en vorm, het aanvoelen van hoe ruw of fijn de boomschors kan zijn, takjes en bladeren verzamelt. Met deze opgedane ervaringen is een kleurrijke boom tot stand gekomen, met houten latten, veel gezaag en geboor, beschildert door ouders en kinderen. De inspiratieboom heeft nu een vaste plaats naast de bakken voor het raam, je kan het zowel binnen als buiten opmerken. Het is een ontmoetingsplaats die kinderen aanzet om hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Hen te stimuleren om aan de slag te gaan met het materiaal, dit te onderzoeken en of er mee te experimenteren. Rond deze boom staan 4 houten bakken waar materiaal aangereikt ligt. Het materiaal dat er ligt is gekoppeld aan seizoenen, thema s die actueel zijn, onderwerpen die kinderen bezig houden.

6 De begeleidster heeft als belangrijke taak een luisterend oor te hebben naar wat kinderen vertellen en of doen met het materiaal, een basis voor verder onderzoek, activiteiten waar nieuwe verhalen ontstaan, die kinderen aanzetten tot creëren en het vol trots tonen aan de grote Andere.

7 Het atelier als labo Het atelier is een ruimte waar heel wat diverse materialen worden aangeboden. Op regelmaat wordt dit zowel aangevuld met nieuwe materialen of krijgen bepaalde onderwerpen een speciale aandacht. Het onderhoud van het atelier is de verantwoordelijkheid van de begeleidster, maar ook kinderen delen in deze verantwoordelijkheid. Kinderen kunnen er vrij in en uit, met of zonder begeleiding. Dagelijks komen kinderen tot nieuwe ontdekkingen, waardoor de wereld waarin ze leven steeds groter wordt. Het labo in ons atelier is een plaats waar kinderen deze ruimte krijgen. Er worden proefjes ontwikkeld waar kinderen de ruimte krijgen om veel uit te proberen. De Begeleidster heeft daar vooral een luisterend oor naar wat kinderen vertellen, tonen. Aan de hand van deze informatie wordt documentatie vast gelegd, zowel neergeschreven als in beelden. Het is een bron van inspiratie waar ze gestimuleerd worden om te creëren. Dat wat hen en ons in beweging houdt. Naast het experimenteren in het atelier, worden er heel wat andere kunstzinnige activiteiten gehouden, zoals tekenen, schilderen, kleien etc

8 Het begrip labo moet men ruim bekijken, een labo hoeft niet perse in een afgebakende ruimte te zijn of lokaal. Dit hangt af van welke activiteiten of projecten er spelen, Bij het creëren van ons beeldhouwwerk in 2008 zijn we naar het centrum van Gent gegaan, het was ontdekkingstocht met de kinderen op zoek naar beeldhouwwerken. Het labo was dan dus het centrum van Gent. Bij de verfraaiing van onze buitenruimte speelplaats zijn we met de kinderen in onze buurt, op zoek gegaan naar wat de kinderen mooi of leuk vonden, daarvan konden ze zelf foto s nemen. Hier was dus het labo de foto s die de kinderen van de buurt namen. Dus een labo hoeft niet altijd binnen te zijn, maar kan overal zijn.

9 Het proces naar een product en de rol van de begeleidster. Het proces naar een product loopt niet steeds rechtlijnig, juist omdat de kinderen zelf richting geven aan het proces. Dat wil zeggen dat er een open geest wordt verwacht van de begeleidster, een niet altijd eenvoudige taak. Aangezien we als volwassene zelf een doel voor ogen hebben die we graag willen bereiken. Dit is een voortdurend leerproces voor de begeleidster. Wanneer grijp je in en wanneer niet? Met ingrijpen bedoelen we niet sturen. Het al dan niet ingrijpen is sterk gekoppeld aan de gerichte observatie van de begeleidster. Sturen, wil zeggen welke richting een actie dient te gaan en is sterk bepalend. En dat willen we niet. Met ingrijpen bedoelen we eerder naar het aanbieden van diverse materialen, of het tonen van technieken waarmee de kinderen verder op weg kunnen. Een kind geeft dan zelf aan of men al dan niet van deze mogelijkheden gebruik wil maken. Door op een gepaste manier in te grijpen of niet, laat je aan de kinderen zien dat je het belangrijk vindt en aandacht hebt voor waarmee kinderen bezig zijn. Bij het ingrijpen houden we rekening met hun mogelijkheden en hun interesses en wat hen bezighoudt.

10 Documenteren Waarom is documenteren zo belangrijk? Documenteren is tonen wat kinderen beleven, ontdekken en creëren Documentatie kan bestaan uit zowel fotomateriaal, teksten, filmbeelden, geluidopnames en de producten van kinderen. Documenteren leert ons luisteren en kijken. Documenteren geeft ons een beeld weer van hoe kinderen omgaan met elkaar, met materialen en hun mogelijkheden Documenteren laat zien wat kinderen doorgaans de dag beleven belangrijk is. Documenteren is concrete informatie verzamelen Documenteren is concrete informatie doorgeven Het documentatiepaneel heeft een heel belangrijke plaats binnen onze werking. Het staat tevens op een centrale plaats die toegankelijk is voor ouders, kinderen en bezoekers. Het is duidelijk zichtbaar, we willen aan ouders laten zien dat we het belangrijk vinden om te tonen waarmee hun kinderen bezig zijn. Geregeld wordt dit aangevuld met nieuwe documentatie, processen worden in beeld gebracht van begin tot eind. Kinderen en ouders kunnen nauw gelet volgen waar hun kinderen of vriendjes mee bezig zijn. Waardoor er ook leuke gesprekken ontstaan met ouders en of kinderen, soms vol verbazing. De wijze van presenteren is van belang om documentatie levendig te houden, voor de ouder en het kind.

11 Nawoord We zijn steeds op zoek, samen met de kinderen. Er schuilt in ons allemaal een beetje een ontdekkingsreiziger. Omdat we graag willen weten, nieuwsgierig zijn van wat er achter een gesloten deur zit of is. De tijd staat nooit stil. Op elk moment van de dag is er wat te beleven, hoe klein of hoe groot het ook mag wezen, alles begint bij het ontdekken en de reis die we samen plannen. Het is kinderen aanspreken via één en honderd talen. Een taal waarin ze zich het best kunnen uiten, dat een tekening, een schilderij, een gesproken woord, dans, zingen of theater kan zijn mag zijn! De honderd talen 4 wordt het in de Reggio Emilia genoemd. Het is een gedachtegoed van Reggio Emilia dat we tenvolle ondersteunen en dragen De begeleidsters Naima, Lieve, Pia en Sirin STIBO Pagadderke een kunstzinnige kinderopvang in het Gentse Malem Luc Arijs verantwoordelijke Dienst Kinderopvang Stad Gent. 4 Dit wordt de honderd talen genoemd in de Reggio Emilia visie

INSPIRATIEBRON REGGIO EMILIA

INSPIRATIEBRON REGGIO EMILIA INSPIRATIEBRON REGGIO EMILIA 3 PEDAGOGEN Kind Sterke kind: kleine ontdekkingsreiziger; hoofdrolspeler Andere kinderen: pedagoog van elkaar Volwassenen Begeleiders: pedagogiek van het luisteren en pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan kort

Pedagogisch beleidsplan kort Pedagogisch beleidsplan kort Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 8 januari 2017 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.5 Pedagogisch beleidsplan KDV VillaDriel 8 januari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. Het Fantaziehuis. Creativiteit is de vrijheid om iets. kinderdagverblijf, 3+ groep. steeds van een andere kant te bekijken

Pedagogisch beleid. Het Fantaziehuis. Creativiteit is de vrijheid om iets. kinderdagverblijf, 3+ groep. steeds van een andere kant te bekijken Creativiteit is de vrijheid om iets steeds van een andere kant te bekijken (Carlini Rinaldi) Pedagogisch beleid Het Fantaziehuis kinderdagverblijf, 3+ groep Fantasie is... een paars konijn en een kip met

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. Het Fantaziehuis. Creativiteit is de vrijheid om iets. kinderdagverblijf, 3+ groep. steeds van een andere kant te bekijken

Pedagogisch beleid. Het Fantaziehuis. Creativiteit is de vrijheid om iets. kinderdagverblijf, 3+ groep. steeds van een andere kant te bekijken Creativiteit is de vrijheid om iets steeds van een andere kant te bekijken (Carlini Rinaldi) Pedagogisch beleid Het Fantaziehuis kinderdagverblijf, 3+ groep Fantasie is... een paars konijn en een kip met

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 2: Betrokkenheid. Groepsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 2: Betrokkenheid. Groepsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 2: Betrokkenheid Groepsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq, B.,

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers EtuConsult cursus Cultuur en Creativiteit in de BSO Voor pedagogisch medewerkers Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom bieden steeds meer bso s culturele activiteiten

Nadere informatie

Visie in de praktijk

Visie in de praktijk Gastlessen voor studenten 2 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Visie in de praktijk Gastles visie in de praktijk - Docentenhandleiding Theorie over dit onderwerp:

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT UNIEK? WAAROM De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool in Nederland een grote mate van

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant,

Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, Info 4 Datum: 9-10-2015 Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, We hebben op de Waterkant een intensieve, soms ook wat emotionele week achter de rug. In deze Info kunnen jullie lezen over

Nadere informatie

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS Een school met talentuitdagend onderwijs Een basisschool kiezen is moeilijk. Er is zoveel om op te letten. Is de school wat zij lijkt? Van buiten kan een schoolgebouw

Nadere informatie

Workshops BSO Rakkerpret. 25 februari t/m 19 Juli 2013.

Workshops BSO Rakkerpret. 25 februari t/m 19 Juli 2013. Workshops BSO Rakkerpret 25 februari t/m 19 Juli 2013. Inhoudsopgave: Workshop-programma Wc-rollen kunst Dansles Paaswerkje Zintuigenworkshop Moederdag Raam schilderen Overzicht workshops Speurtocht Vaderdag

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie Samen de Wereld Kleuren Pedagogische visie 2 SWK-Kinderopvang Samen de Wereld Kleuren Samen de Wereld Kleuren SWK-Kinderopvang: Samen de Wereld Kleuren Onze kinderopvangorganisaties hebben aandacht voor

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG KIJKWIJZER: THUISTAAL IN DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG AANPAKFACTOR IN DE OPVANG Specificaties Specifiek toegespitst op thuistaal/thuiscultuur Aanbod / Een rijke omgeving Infrastructuur Poppen-, lees-,

Nadere informatie

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken.

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. 14. Vogelnestjes Tijdens deze activiteit: maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. Rekenen Getallen Groep 1 Groep 2 Omgaan met de telrij Telt akoestisch heen en terug t/m

Nadere informatie

Visie. Stedelijke Initiatieven Buitenschoolse Opvang. pedagogische begeleidingsdienst & dienst kinderopvang. Departement Onderwijs en Opvoeding

Visie. Stedelijke Initiatieven Buitenschoolse Opvang. pedagogische begeleidingsdienst & dienst kinderopvang. Departement Onderwijs en Opvoeding Visie Stedelijke Initiatieven Buitenschoolse Opvang Departement Onderwijs en Opvoeding pedagogische begeleidingsdienst & dienst kinderopvang Colofon Deze brochure is tot stand gekomen in samenwerking

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

De Energiemaatschappij

De Energiemaatschappij De Energiemaatschappij Energie. Geen mens kan zonder Energie geeft warmte, comfort, kracht om te groeien en te ontwikkelen. Nieuwe perspectieven te ontdekken, kansen te benutten. En dat is precies wat

Nadere informatie

1. Peter Petersen. De effectieve groepsleid(st)er. 1.1.Opvoeding is het leren zelf

1. Peter Petersen. De effectieve groepsleid(st)er. 1.1.Opvoeding is het leren zelf De effectieve groepsleid(st)er 1. Peter Petersen Voorwaarden om veel en breed te leren: uitgaan van positieve vermogens van kind; rijke en veelzijdige leerwereld creëren die vol zit met de meest verschillende

Nadere informatie

Stappenplan voor de begeleiding van individuele kinderen

Stappenplan voor de begeleiding van individuele kinderen DC 37 Stappenplan voor de begeleiding van individuele kinderen 1 Inleiding Binnen het sociaal-cultureel werk maak je normaal gesproken geen individuele plannen. Dat doe je in uitzonderlijke gevallen echter

Nadere informatie

Creatieve Begeleiding

Creatieve Begeleiding Creatieve Begeleiding voor bijzondere kinderen met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld en behoefte van uw kind www.brani.nl Creatieve begeleiding met liefdevolle aandacht voor de belevingswereld

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAAROM DE VRIJESCHOOL De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Het kikkerpad. veldwerk - onderbouw

Het kikkerpad. veldwerk - onderbouw Het kikkerpad veldwerk - onderbouw Inhoud: korte omschrijving opbouw en organisatie kikkertjeslied lessuggesties kopieerbladen: kleurplaat met versje handleiding begeleiding/ouders Milieu Educatie Centrum

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS Dag allemaal, Eindelijk is het zover!!! De eerste nieuwsbrief van Centrum KINDERKRIEBELS is er!! Vele van jullie zullen zich afvragen Centrum KINDERKRIEBELS wat is dat???? Hieronder

Nadere informatie

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP WELKOM Walter Groenen Anneke van der Vaart Directeur CJP Account manager CJP Wat is de CJP Cultuurkaart? CJP Cultuurkaart HET CONCEPT: Leerlingen in het VO krijgen een Cultuurkaart met CJP-korting CJP

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Anne-Marie Poorthuis en Sjanneke Werkhoven De netwerkmultiloog is een methode om veel mensen in een organisatie te betrekken bij een organisatiethema

Nadere informatie

Welkom bij Vlietkinderen

Welkom bij Vlietkinderen Welkom bij Vlietkinderen 1 Colofon Redactie Robert Heusinkveld Yvonne Bood Vormgeving Dare to Design* Contact Bucaillestraat 6 2273 CA Voorburg Klantenservice klantenservice@vlietkinderen.nl T 070 317

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Voorwoord. Bernt Schneiders Burgemeester van Heemskerk.

Voorwoord. Bernt Schneiders Burgemeester van Heemskerk. Voorwoord Heemskerk is een veelzijdige gemeente. Soms is het stedelijk, dan weer dorps. Er is veel natuur en anderzijds de staalindustrie. Ook op het gebied van cultuur is Heemskerk veelzijdig. In de openbare

Nadere informatie

Voor Kinderen. b. In de omgang met het kind wordt rekening gehouden met het feit dat ieder kind uniek is en zich ontwikkelt naar eigen aard en aanleg.

Voor Kinderen. b. In de omgang met het kind wordt rekening gehouden met het feit dat ieder kind uniek is en zich ontwikkelt naar eigen aard en aanleg. Voor Kinderen Gastouderbureau PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN GASTOUDERBUREAU VOOR KINDEREN Inleiding Gastouderbureau Voor Kinderen is een gastouderbureau dat samen met vraag- en gastouders wil werken vanuit de

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Ontwikkeling op basis van plezier

Ontwikkeling op basis van plezier esdégé reigersdaal Ontwikkeling op basis van plezier De Speelpoort is het resultaat van een zoektocht naar plezier en ontwikkeling voor jonge kinderen met ernstige poortjes Concreet is de Speelpoort een

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Voor u ligt het samengevatte pedagogisch beleidsplan van de kinderdagverblijven van Trias Kinderopvang. Doelstellingen

Nadere informatie

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Wat is filosoferen met kinderen? Samen op een gestructureerde wijze nadenken en praten over filosofische vragen. Zoeken naar antwoorden op vragen die kinderen

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Info boekje voor ouders Gastouderbureau MIAvoorgezinnen

Info boekje voor ouders Gastouderbureau MIAvoorgezinnen Info boekje voor ouders Gastouderbureau MIAvoorgezinnen Inhoudsopgave 1. Verantwoorde kinderopvang... 2 2. Pedagogisch beleid... 2 3. Kind/gastouder ratio... 4 4. Bemiddelingswerkwijze... 4 5. Begeleiding

Nadere informatie

Pedagogische visie. Ik voel me hier goed!

Pedagogische visie. Ik voel me hier goed! Pedagogische visie Ik voel me hier goed! Opdat een kind zich goed en volgens eigen tempo kan ontwikkelen, is het fundamenteel dat een kind zich geborgen en veilig (zowel psychisch als fysiek) voelt. Hier

Nadere informatie

Kleur het bos van je dromen

Kleur het bos van je dromen Page 1 of 6 BOS+ - één van de projecten uit het projectenfonds van Stadslab2050 - zet zich in voor beter en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Voor hun project nodigen ze elk jaar 8 klassen uit om deel

Nadere informatie

Pubers opvoeden. Veranderingen in de puberteit

Pubers opvoeden. Veranderingen in de puberteit Pubers opvoeden Pubers opvoeden De puberteit is de ontwikkelingsfase tussen 10 en 18 jaar. Maar die puberteit is er natuurlijk niet opeens. Vanaf ongeveer 9 jaar kan je al merken dat kinderen beginnen

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 2: Betrokkenheid. Gezinsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 2: Betrokkenheid. Gezinsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 2: Betrokkenheid Gezinsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq, B.,

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

trainingsaanbod nederland

trainingsaanbod nederland trainingsaanbod nederland Als alles al gezegd is of als er juist niks gezegd kan worden omdat het te moeilijk is om te spreken dan is er altijd nog de muziek Muziek is de vrijheid om jezelf uit te drukken

Nadere informatie

SKH Zonnelicht. Pedagogisch beleid: liefde, licht, lucht

SKH Zonnelicht. Pedagogisch beleid: liefde, licht, lucht SKH Zonnelicht Pedagogisch beleid: liefde, licht, lucht SKH Zonnelicht biedt opvang voor kinderen van 0-12 jaar in de Openbare Montessorischool op de Gording 123 in Hoorn. SKH Zonnelicht biedt kinderdagopvang

Nadere informatie

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen skalender Samen bouwen aan kinderkansen Maart 2016 Workshop Draagdoeken donderdag 17 maart 2016 van 10u tot Peuters lief, maar soms lastig donderdag 31 maart 2016 van 19u15 tot Ouders met kinderen tussen

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Zo kijkt KinderRijk naar kinderen

Zo kijkt KinderRijk naar kinderen Zo kijkt KinderRijk naar kinderen Samen kijken naar kinderen... Bij KinderRijk worden kinderen volop uitgedaagd en krijgen zij kansen om eigen ontdekkingen te doen en zelf oplossingen te vinden voor de

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

VOOR BEDRIJVEN EN ORGANISATIES. Ontdek de Kracht van Kunst voor Teambuildingsactiviteiten en Bedrijfsuitjes

VOOR BEDRIJVEN EN ORGANISATIES. Ontdek de Kracht van Kunst voor Teambuildingsactiviteiten en Bedrijfsuitjes VOOR BEDRIJVEN EN ORGANISATIES Ontdek de Kracht van Kunst voor Teambuildingsactiviteiten en Bedrijfsuitjes Cultuurhuis Wherelant is het centrum voor kunst en cultuur in Purmerend met een breed aanbod voor

Nadere informatie

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776 Versie 20 september 2010 Activiteitenprogramma VVE KDV De Huiskamer BV 1 Verdere professionalisering VVE activiteiten Kinderdagverblijf De Huiskamer is een zelfstandig en onafhankelijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Lev Vygotsky Een sociale omgeving helpt groeien. Katelijne De Brabandere VCOK Hester Hulpia - VBJK

Lev Vygotsky Een sociale omgeving helpt groeien. Katelijne De Brabandere VCOK Hester Hulpia - VBJK Lev Vygotsky Een sociale omgeving helpt groeien Katelijne De Brabandere VCOK Hester Hulpia - VBJK Kennismaking Wie ben je? Waar werk je? Wat boeit je in je job? Lev Vygotsky (1896-1934) Vygotsky Vygotsky

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Het kinderdagverblijf en buitenschoolsopvang De Bosuil is een opvang in de natuur. Onze opvang is gevestigd op een mooie locatie aan de rand van het bos in Amerongen, waar de kinderen

Nadere informatie

Voor en vroegschoolse educatie

Voor en vroegschoolse educatie Organisatie Voor en vroegschoolse educatie Hoe zit het nu precies? S K S G Centraal Bureau Heresingel 10 9711 ES Groningen Telefoon: (050) 313 77 27 E-mail: algemeen@sksg.nl Wat is VVE? De afkorting VVE

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Leuk, geen activiteiten!

Leuk, geen activiteiten! Leuk, geen activiteiten! Onderzoek met kinderen een oefening in terughoudendheid Dr. An Piessens Onderzoekscentrum Kind & Samenleving Waarom onderzoek doen met kinderen? Omdat kinderen hier en nu deel

Nadere informatie

Visie Stedelijke Initiatieven Buitenschoolse Opvang

Visie Stedelijke Initiatieven Buitenschoolse Opvang Visie Stedelijke Initiatieven Buitenschoolse Opvang 1 Inhoud Inleiding 1. Het kind... 9 Het welbevinden en de betrokkenheid van kinderen staat centraal... 9 Betrokkenheid... 11 Begeleidershouding... 13

Nadere informatie

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen skalender Samen bouwen aan kinderkansen Januari 2016 Peuters lief, maar soms lastig Praatavond over peuterpuberteit donderdag 28 januari 2016 van 19u15 tot 21u30 Ouders met kinderen tussen 18 Februari

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22).

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). . De school uitgangspunten en visie 1.1. Naam en logo De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). Het betekent: de Heer heeft ons ruimte gemaakt. De Heer geeft ruimte om in vrede en liefde met

Nadere informatie

Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Ontdekkend spelen. Uitdagend werken

Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Ontdekkend spelen. Uitdagend werken Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang Ontdekkend spelen Uitdagend werken Onze missie In een veilig, geborgen en positief klimaat willen we kinderen helpen zich te ontwikkelen tot weerbare,

Nadere informatie

3 Inspiratiebronnen. 3.1 De kindvisie van Reggio Emilia

3 Inspiratiebronnen. 3.1 De kindvisie van Reggio Emilia 3 Inspiratiebronnen 3.1 De kindvisie van Reggio Emilia De Reggio Emilia-visie is ontstaan in de Italiaanse stad Reggio Emilia. In deze visie wordt het kind gezien als een 'rijk' kind met, al vanaf de geboorte,

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Beste ouders en/of verzorgers Tijdens de vorige thema s hebben de kinderen veel gedaan. Zo hebben ze uitstapjes gedaan, geknutseld, gezongen en de boekjes

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in!

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Inleiding Ook met kinderen van 0-4 jaar kun je de natuur in! Kinderen willen spelen, ontdekken, leren en genieten. Hun leefwereld wordt langzaam groter en

Nadere informatie

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 Myrthe Lanting Tijdens mijn studies textielontwerp en Design Cultures ben ik me gaan interesseren in hoe ik ontwerp in kan zetten voor sociale innovatie.

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. Kinder ATELIERS. Theater Savooi vzw www.theatersavooi.be Do it with passion or not at all!

TECHNISCHE FICHE. Kinder ATELIERS. Theater Savooi vzw www.theatersavooi.be Do it with passion or not at all! TECHNISCHE FICHE Kinder ATELIERS 2016 Theater Savooi vzw www.theatersavooi.be Do it with passion or not at all! KINDERATELIERS Wij zorgen voor creatieve ateliers met een twist. Géén saaie technieken of

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie De speelgoedtrein rijdt door het hele land. Soms snel, soms traag. Plots stopt de trein. Door het venster zien de

Nadere informatie

Pedagogische trainingen

Pedagogische trainingen Pedagogische trainingen Hoekgericht werken Kinderen leren het beste door te doen, te ontdekken en te beleven en waar kunnen ze dat beter dan in een heuse speelhoek. Een bouwhoek, een poppenhoek, een huishoek,

Nadere informatie

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen skalender Samen bouwen aan kinderkansen Februari 2016 Hechting, een natuurlijk proces zaterdag 6 februari 2016 van 9u tot 12u Professionelen, vrijwilligers en Taalstimulatie maandag 15 februari 2016 van

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN AANBOD VVE 2018-2019 INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 Beeldende kunst 2 Dans 3 Muziek 4 Bestellen 5 Inschrijfformulier 6 KUNSTCENTRALE GROTE VERWONDERINGEN Welkom in onze

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang KiWi

Stichting Kinderopvang KiWi Locatiewijzer KiWi Stichting Kinderopvang KiWi Kinderopvang Buitenschoolse opvang Voorschoolse opvang Van 0 t/m 12 jaar Plezier, veiligheid, vertrouwen en ontwikkeling sinds 1988 Locatiewijzer Kinderopvang

Nadere informatie

Wat is groepsoverstijgend werken. Wat is een kieslijst. Twee soorten. Positieve aspecten groepsoverstijgend werken

Wat is groepsoverstijgend werken. Wat is een kieslijst. Twee soorten. Positieve aspecten groepsoverstijgend werken Wat is groepsoverstijgend werken Groepsoverstijgend werken op de Theo Thijssen Gemaakt door: Janette de Vries & Miranda van den Berg De workshops of onze kieslijst zijn aparte tijdsblokken waarin kinderen

Nadere informatie