Behandelwijzer. Chemotherapie/immunotherapie. mca.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandelwijzer. Chemotherapie/immunotherapie. mca.nl"

Transcriptie

1 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie mca.nl

2

3 Inhoudsopgave 1. Waarom deze behandelwijzer? 2. Wat is chemotherapie? 3. Uw behandeling / behandelschema 4. Met welke klachten belt u het ziekenhuis? 5. Leefregels 6. Haarverlies 7. Invloed van chemotherapie op menstruatie, vruchtbaarheid en seksualiteit 8. Sport en beweging 9. Vervoer, vaccinatie en vakantie 10. Psychosociale ondersteuning 11. Wetenschappelijk onderzoek 12. Meer informatie

4

5 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 1. Waarom deze behandelwijzer? U krijgt een behandeling met chemotherapie en/of immunotherapie. Voordat u met de behandeling begint, krijgt u uitleg van uw arts en oncologieverpleegkundige. Al met al krijgt u veel informatie: in deze behandelwijzer kunt u alles nog eens rustig nalezen. Deze behandelwijzer is in de eerste plaats bedoeld voor uzelf en uw naasten. Maar ook voor alle andere hulpverleners die betrokken zijn bij uw behandeling is deze behandelwijzer belangrijk. Behalve met de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis heeft u mogelijk contact met uw huisarts, een wijkverpleegkundige, diëtist, fysiotherapeut, maatschappelijk werker of nog andere hulpverleners. Het is belangrijk dat ook zij op de hoogte zijn van alle bijzonderheden rond uw behandeling. Voor uitwisseling van belangrijke informatie is daarom een pagina opgenomen die bedoeld is voor aantekeningen van alle betrokken hulpverleners: thuis en in het ziekenhuis. Hoe gebruikt u de behandelwijzer? Wilt u de behandelwijzer bij ieder bezoek aan het ziekenhuis, uw huisarts of een andere hulpverlener meenemen? Vraagt u hen om belangrijke informatie te noteren. Wilt u een recent overzicht van alle medicijnen die u eventueel gebruikt, toevoegen? Een medicijnoverzicht is verkrijgbaar bij uw apotheek. Een pagina voor uw eigen aantekeningen is toegevoegd aan het einde van dit boekje.

6

7 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 2. Wat is chemotherapie? Chemotherapie is een behandeling van kanker met medicijnen. Deze medicijnen heten cytostatica. Cytostatica remmen de deling van cellen; gewone cellen maar vooral kankercellen. De cytostatica kunnen via het bloed vrijwel overal in het lichaam de kankercellen bereiken. De gewone cellen herstellen meestal na de chemotherapie. Welke bijwerking kunt u verwachten? U kunt last krijgen van bijwerkingen. De bijwerkingen zijn afhankelijk van uw lichamelijke gesteldheid. De bijwerkingen verschillen per persoon en per medicijn. Bij hoofdstuk 3 vind u de informatie over bijwerkingen en adviezen voor uw chemokuur. Welke vorm van chemotherapie krijgt u? Afhankelijk van uw soort kanker en uw conditie krijgt u één of meer soorten cytostatica. Een combinatie van één of meer soorten cytostatica heet een chemokuur. Uw arts vertelt welke kuur u krijgt en hoelang de kuur duurt. Na de kuur volgt meestal een periode van rust. De cytostatica kunnen worden toegediend: via een infuus of als tablet. De medicijnen komen in het bloed terecht. Via het bloed gaan de medicijnen door het hele lichaam.

8 Wat moet u weten over immunotherapie? Binnenkort begint u met immunotherapie. Hieronder leest u wat dit is. Wat doet het afweersysteem? Ieder lichaam heeft een afweersysteem. Het afweersysteem verdedigt uw lichaam tegen virussen, bacteriën en vreemde cellen. Het afweersysteem herkent virussen, bacteriën en vreemde cellen en valt ze aan. Soms werkt het afweersysteem niet goed. Dan krijgt u klachten of wordt u ziek. Hoe werkt immunotherapie? Uw arts heeft bij u kanker vastgesteld. Dat betekent dat u kankercellen in uw lichaam heeft. Soms herkent het afweersysteem de kankercellen als vreemde cellen en valt ze aan. Maar vaak herkent het afweersysteem de kankercellen niet. Immunotherapie helpt het afweersysteem deze kwaadaardige cellen te herkennen en aan te vallen. Uw arts vertelt welke vorm van immunotherapie u krijgt. Meestal krijgt u immunotherapie samen met een andere behandeling. Dit kan zijn chemotherapie, bestraling en/of een operatie. Welke bijwerking kunt u verwachten? U kunt last krijgen van bijwerkingen. De bijwerkingen zijn afhankelijk van uw lichamelijke gesteldheid en de vorm van immunotherapie Bij hoofdstuk 3 vind u de informatie over bijwerkingen en adviezen over uw immunotherapie. Welke vorm van immunotherapie krijgt u? Er zijn een aantal vormen van immunotherapie. De vormen zijn: medicijnen of doelgerichte therapie = targeted therapie

9 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 3. Uw behandeling / behandelschema

10

11 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 4. Met welke klachten belt u het ziekenhuis? koorts boven 38,5 graden koude rillingen verminderd gevoel, kracht of tintelingen in armen en benen bloed in ontlasting of urine bloedneus die langer dan een half uur duurt blauwe plekken zonder dat u bent gevallen of zich heeft gestoten een wondje dat blijft bloeden (langer dan een half uur) huiduitslag die plotseling ontstaat Als u langer dan 48 uur de volgende klachten heeft: meerdere malen per dag overgeeft en de medicijnen tegen de misselijkheid niet helpen niet voldoende kunt drinken (minimaal 1,5 liter per dag) meerdere malen per dag diarree heeft (4-6 keer waterdun) last heeft van verstopping. Heeft u vragen of bent u onzeker over klachten die mogelijk met uw behandeling te maken hebben? Belt u ons dan. U vindt de telefoonnummers op de eerste pagina van dit boekje.

12

13 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 5. Leefregels De resten van de cytostatica verdwijnen vanzelf uit uw lichaam. Dit gebeurt direct nadat u de cytostatica heeft gekregen tot een week erna. De resten van de cytostatica verlaten via uitscheidingsproducten uw lichaam. Uitscheidingsproducten zijn zweet, urine, ontlasting, braaksel en wondvocht. Het is beter dat de hulpverleners in uw omgeving niet met de cytostatica in aanraking komen. Daarom dragen verpleegkundigen handschoenen en een schort. U en de mensen om u heen hoeven dit niet te doen. Maar er zijn wel een paar punten waar u op moet letten. Waar moet u op letten als u cytostatica krijgt? Is uw kleding of beddengoed met uitscheidingsproducten in aanraking geweest? Spoel het dan eerst met een voorwasprogramma in de wasmachine. Kies daarna een wasprogramma dat geschikt is voor de kleding of het beddengoed. Deze punten gelden alleen voor de periode dat er resten cytostatica in uw lichaam aanwezig zijn. Dit duurt maximaal zeven dagen na de laatste toediening. Vertel aan uw huishoudelijke hulp of andere hulpverleners dat u een behandeling met cytostatica krijgt. Zij kunnen dan tijdens hun werkzaamheden hier rekening mee houden. Spoel met gesloten deksel de wcpot twee keer door. Bent u een man? Ga dan bij het plassen op de wc-bril zitten. Dat voorkomt spetteren. Maak de wc en de badkamer eenmaal per dag schoon met een schoonmaakmiddel. Niet met chloor of alcohol, maar met een allesreiniger.

14

15 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 6. Haarverlies Door de chemotherapie kan het zijn dat u uw haar verliest. Dit wordt door veel mensen als een ingrijpende bijwerking van chemotherapie ervaren. Een pruik kunt u laten maken bij een kapper die aangesloten is bij de SEMH (www. semh.info) In de regio zijn dit: Alkmaar / Heiloo Langedijk Schagen / Hoofdhuidkoeling Wij bieden u hoofdhuidkoeling aan als dit bij uw behandeling met chemotherapie mogelijk is. Uw arts of oncologieverpleegkundige bespreekt dit met u. Hoe werkt hoofdhuidkoeling? Door koeling van de hoofdhuid is de doorbloeding van de haarwortels minder en werkt de stofwisseling trager. De haarwortels raken daardoor minder beschadigd zodat er minder haarverlies optreedt. Patiënten krijgen voor, tijdens en na het toedienen van chemotherapie een koelkap op het hoofd. Over de kap wordt een muts geplaatst. De koelkap is verbonden met de koelmachine. Resultaat Het resultaat van hoofdhuidkoeling is wisselend en hangt onder andere af van het type chemotherapie dat een patiënt krijgt. De oncologieverpleegkundige informeert u over de mogelijkheden. Bijwerkingen van hoofdhuidkoeling De meeste patiënten verdragen hoofdhuidkoeling goed. Na de eerste tien tot vijftien minuten verdwijnt het koude en onaangename gevoel. Hoofdhuidkoeling heeft verder nauwelijks bijwerkingen.

16 Meer informatie over hoofdhuidkoeling vindt u op de website Meer informatie over uiterlijke verzorging bij kanker vindt u op de website

17 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 7. Invloed van chemotherapie op menstruatie, vruchtbaarheid en seksualiteit Menstruatie Tijdens de behandeling met chemotherapie kan het patroon van de menstruatie veranderen. De menstruatie kan onregelmatiger worden, helemaal verdwijnen of juist heviger worden. Het wegblijven van de menstruatie kan samengaan met overgangsklachten. Het is niet te voorspellen of de menstruatie na beëindiging van de behandeling terugkomt. Seksualiteit Chemotherapie kan invloed hebben op uw seksuele gevoelens. Het kan zijn dat u minder zin heeft om te vrijen. De behoefte aan tederheid en intimiteit kan juist toenemen. Gedurende de periode dat u wordt behandeld met chemotherapie mag u gemeenschap hebben. De slijmvliezen van de vagina kunnen door de behandeling droger worden. U kunt hiervoor een glijmiddel gebruiken. Mannen krijgen door de behandeling soms moeilijker een erectie. In de folder Kanker en seksualiteit van KWF Kankerbestrijding vindt u hier meer informatie over. Vruchtbaarheid Chemotherapie kan bij zowel mannen als vrouwen de vruchtbaarheid aantasten. Bent u in de vruchtbare leeftijd? Bespreek dan met uw arts wat de consequenties zijn van de behandeling voor uw vruchtbaarheid. Ook kunt u overleggen wat dit betekent voor het gebruik van anticonceptiemiddelen. Het is belangrijk dat u gedurende de chemotherapie en enkele maanden daarna niet zwanger wordt.

18

19 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 8. Sport en beweging Sporten en bewegen tijdens en na behandelingen voor kanker kunnen een positief effect hebben op het herstel en welbevinden. Dit is gebleken uit onderzoek. Conditie en kracht blijven beter op peil en vermoeidheidsklachten kunnen minder worden. Fysiotherapie Sommige fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met kanker. Op vindt u gespecialiseerde fysiotherapeuten bij u in de regio. Informeer gerust naar de mogelijkheden voor individuele training of in groepsverband. Herstel & Balans Na afronding van uw behandeling kunt u voor ondersteuning bij fysiek en psychosociaal herstel terecht bij het revalidatieprogramma Herstel en Balans. Het programma biedt een fysieke module waar op ieder moment mee gestart kan worden. De psychosociale module start 3 maal per jaar. Voor nadere informatie en aanmelding:

20

21 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 9. Vervoer, vaccinatie en vakantie behandelend arts. Vervoer De meeste patiënten komen met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Het kan zijn dat de medicijnen die u krijgt de rijvaardigheid beïnvloeden. Houdt u er daarom rekening mee dat u niet zelf naar huis kunt rijden. Het kan zijn dat uw verzekeraar kosten van eigen vervoer en/of een taxi vergoedt. Voor informatie daarover kunt u terecht bij uw verzekeraar. Mogelijk vraagt uw verzekeraar om een overzicht van uw behandelafspraken. U kunt dit overzicht opvragen bij de secretaresse van uw behandelend arts. Op vakantie We adviseren u om uw behandelwijzer mee te nemen op vakantie. Hierin vind u alle informatie die u misschien nodig heeft. Dat geldt zowel voor een vakantie in Nederland als in het buitenland. Een brief met informatie over uw diagnose en behandeling kunt u vragen aan uw behandeld arts. Voor het annuleren van een vakantie heeft u geen brief of verklaring nodig. Dit regelt u met de verzekeringsmaatschappij. Vaccinatie Patiënten die chemotherapie krijgen, hebben een verminderde afweer. Ze hebben daardoor een verhoogd risico op het krijgen van infectieziekten zoals griep. We adviseren u daarom om in het najaar de griepprik te halen bij uw huisarts, als u een oproep krijgt. Van uw arts of oncologieverpleegkundige ontvangt u tijdig een brief met daarin achtergrondinformatie over de griepprik. Gaat u op vakantie naar een land waar u vaccinaties nodig heeft? Overleg dan eerst met uw

22

23 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 10. Psychosociale ondersteuning In MCA Een behandeling met chemotherapie is lichamelijk en emotioneel ingrijpend. Zowel u als uw naaste omgeving kunnen daar de weerslag van ondervinden. Voor hulp en ondersteuning kunt u daarom het medisch maatschappelijk werk van het ziekenhuis inschakelen. U kunt er terecht voor: praktische hulp bij zaken die voortvloeien uit uw ziekte of behandeling ondersteunende, inzichtgevende of veranderingsgerichte gesprekken. Een medisch maatschappelijk werker werkt er samen met u aan om uw situatie weer hanteerbaar te maken. U kunt tijdens uw behandeling op de dagbehandeling of verpleegafdeling vragen om een afspraak met een medisch maatschappelijk werker. Lastmeter Om u en uw zorgverleners een objectief beeld te geven van hoe het met u gaat gebruiken we in MCA de lastmeter. Dit is een korte scorelijst waarin het gaat over vele onderwerpen die u bezig houden. Het helpt u en ons bij het vaststellen van de hulpvraag. Ook de oncologieverpleegkundige in de thuissituatie werkt met de lastmeter. Op eigen initiatief kunt u een lastmeter invullen, zie Thuis Thuiszorgorganisaties bieden ondersteuning aan voor kankerpatiënten. Een oncologiewijkverpleegkundige komt bij u thuis als u dat wilt. Dit worden continuïteitshuisbezoeken genoemd. De oncologiewijkverpleegkundige heeft kennis en ervaring op het gebied van kanker. Zij kan u thuis bezoeken en samen met u nagaan wat uw vragen antwoord op vragen en oplossingen voor problemen die met deze ziekte samenhangen. U kunt bijvoorbeeld met haar praten over: bijwerkingen ten gevolge van de behandeling. het beperken van uw vermoeidheid het aanvaarden van hulp van anderen lotgenotencontact en wat dit voor u zou kunnen betekenen de veranderde relatie met uw naasten hoe u de draad weer kunt oppakken na uw ziekte of behandeling

24 U kunt zelf contact opnemen met een thuiszorgorganisatie voor deze zorg. De oncologieverpleegkundige kan dit ook voor u doen. Evean Omring Viva! Zorggroep Buurtzorg

25 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 11. Wetenschappelijk onderzoek Door vroege opsporing en betere behandelmogelijkheden is de kans op overleving sterk verbeterd. Desondanks is kanker in Nederland nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak. Meer wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen is daarom nog steeds nodig. Het kan zijn dat uw behandelend arts vraagt of u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Een researchverpleegkundige informeert en begeleidt patiënten die meedoen aan onderzoek. Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen vindt u op:

26

27 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 12. Meer informatie Websites KWF Kanker Infolijn Deze hulp- en informatietelefoon biedt patiënten algemene informatie over kanker, de behandeling en nazorg. Ook kunt u er terecht voor een luisterend oor bij emotionele problemen. KWF Kankerbestrijding (gratis) Delflandlaan 17, 1062 EA Amsterdam De Nederlandse federatie voor kankerpatientenorganisaties: Informatie voor kinderen over kanker: Chemokasper: boekje voor kinderen over chemotherapie, maar zeker ook verhelderend voor volwassenen. Themabijeenkomsten MCA, t Praethuys en Evean organiseren jaarlijks een serie van acht themabijeenkomsten rondom kanker. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen met kanker en hun naasten. De bijeenkomsten worden gehouden in t Praethuys in Alkmaar. Dit is een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Meer informatie over deze bijeenkomsten vindt op u op en Betrouwbare informatie over kanker Belangrijke landelijke informatie over nazorg vindt u op de website U vindt op deze website adressen van diëtisten, seksuologen, vakantieadressen, enzovoort. Meer informatie vindt u ook op de websites: Stichting allochtonen & kanker De Stichting allochtonen & kanker biedt morele en psychische steun aan allochtone kankerpatiënten. Stichting allochtonen & kanker Postbus AR Amsterdam (020) info@stichtingak.nl

28

29 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 13. Uw aantekeningen en vragen

30

31 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 14. Uw medicijnen Bewaart u hier het recente overzicht van uw medicijnen. Vraag er om bij uw apotheek.

32

33 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie 15. Pagina voor specialisten en andere hulpverleners datum behandeling actie

34 datum behandeling actie

35 Behandelwijzer Chemotherapie/immunotherapie Colofon Redactie: afdeling oncologie MCA afdeling communicatie Vormgeving: beeldgroep MCA Oplage: 400/7e druk Druk: Ricoh Artikelnummer: / 2013

36 Medisch Centrum Alkmaar Wilhelminalaan JD Alkmaar T (072) mca.nl

Behandelwijzer oncologie

Behandelwijzer oncologie Behandelwijzer oncologie Chemotherapie Wat is chemotherapie? Chemotherapie is de behandeling van kanker met speciale medicijnen, zogenoemde cytostatica. Cytostatica remmen en verstoren het celdelingsproces

Nadere informatie

De medicijnen komen in het bloed terecht. Via het bloed gaan de medicijnen door het hele lichaam.

De medicijnen komen in het bloed terecht. Via het bloed gaan de medicijnen door het hele lichaam. A.1. Chemotherapie Wat is chemotherapie? Chemotherapie is een behandeling van kanker met medicijnen. Deze medicijnen heten cytostatica. Cytostatica remmen de deling van cellen; gewone cellen maar vooral

Nadere informatie

Revalideren bij kanker.

Revalideren bij kanker. Revalideren bij kanker www.nwz.nl Inhoud Wat is revalidatie bij kanker? 3 Heeft revalidatie zin voor mij? 3 Wat voor soorten revalidatie zijn er? 4 Zelf uw klachten in kaart brengen? 5 Betaalt mijn zorgverzekeraar

Nadere informatie

Behandelwijzer Oncologie immunotherapie

Behandelwijzer Oncologie immunotherapie Behandelwijzer Oncologie immunotherapie Patiënten Informatie Map Deze map is eigendom van: patiëntensticker Uw behandelend arts is: Bij bijzonderheden waarschuwen (contactpersoon): Naam:... Telefoonnummer:...

Nadere informatie

U wordt behandeld met chemotherapie. Tijdens de periode van deze behandeling, zult u worden begeleid door de verpleegkundig consulent oncologie.

U wordt behandeld met chemotherapie. Tijdens de periode van deze behandeling, zult u worden begeleid door de verpleegkundig consulent oncologie. U wordt behandeld met chemotherapie. Tijdens de periode van deze behandeling, zult u worden begeleid door de verpleegkundig consulent oncologie. Verpleegkundig consulent oncologie De verpleegkundige consulent

Nadere informatie

Dagbehandeling oncologie

Dagbehandeling oncologie Dagbehandeling oncologie Wat u moet weten mca.nl Inhoudsopgave 1. Dagbehandeling oncologie 2. Verpleegkundig spreekuur 3. Bloeduitslagen 4. Telefonisch consult 5. De verpleegkundige zorg 6. Uw verblijf

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Wat kunt u van het gesprek verwachten? gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Uw voorbereiding op het gesprek 3 Hoe verloopt het voorlichtingsgesprek? 3 Introductie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Behandelwijzer Oncologie Longgeneeskunde

Patiënteninformatie. Behandelwijzer Oncologie Longgeneeskunde Patiënteninformatie Behandelwijzer Oncologie Longgeneeskunde Inhoudsopgave Pagina 1 Persoonsgegevens 5 Heeft u deze behandelwijzer gevonden? 5 Allergisch voor 6 Medicatie 7 2 De behandelwijzer 9 Het gebruik

Nadere informatie

Behandelwijzer chemotherapie

Behandelwijzer chemotherapie 1/6 Oncologie Behandelwijzer chemotherapie Inleiding De reden waarom u dit boekje ontvangt is geen plezierige maar wel een belangrijke. Uw specialist heeft u immers geadviseerd een chemokuur te ondergaan.

Nadere informatie

Chemotherapie. Inhoud

Chemotherapie. Inhoud Chemotherapie Inhoud 1. Wat is chemotherapie? 2 2. Behandeling en tussentijdse controle 2 3. Opname in het ziekenhuis 3 4. Bijwerkingen 4 5. Psychosociale gevolgen 7 6. Vervolgcontroles 7 7. Vragen 8 8.

Nadere informatie

Ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten

Ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten Ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten Inhoudsopgave Pagina Inleiding 2 Algemene informatie 2 Artsen en verpleegkundigen 3 Psychosociale hulpverlening 4 Aanvullende zorg 5 Meer informatie

Nadere informatie

Behandelwijzer Oncologie.

Behandelwijzer Oncologie. Behandelwijzer Oncologie www.nwz.nl Inhoud Contactgegevens 1. Waarom deze behandelwijzer? 2. Met welke zorgverlener heeft u te maken? 3. Wat is kanker? Inlegvellen A tot en met D 4. Bijwerkingen en adviezen

Nadere informatie

Informatiewijzer Oncologie

Informatiewijzer Oncologie Informatiewijzer Oncologie Eigendom van: Naam:... Adres:... Plaats:... Telefoon:... Huisarts:... Apotheek:... Bij verlies wordt de vinder dringend verzocht contact op te nemen met de eigenaar van dit boekje.

Nadere informatie

Kanker? U staat niet alleen

Kanker? U staat niet alleen Kanker Kanker? U staat niet alleen Evean helpt en wijst u de weg Evean. Midden in het leven. Kanker? Evean zorgt voor ondersteuning en begeleiding De diagnose kanker zet je wereld zomaar op zijn kop. Emoties,

Nadere informatie

Behandelwijzer Chemotherapie

Behandelwijzer Chemotherapie Behandelwijzer Chemotherapie Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Informatie algemeen 1. Ontstaan 2. Behandeling 3. Ontstaan van bijwerkingen 4. Polibezoek 5. Plaats van chemokuur toedienen 6. Uitscheidingsproducten

Nadere informatie

Persoonsgegevens. Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Telefoon

Persoonsgegevens. Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Telefoon Persoonsgegevens Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoon Heeft u deze Behandelwijzer gevonden? Neemt u dan alstublieft contact op met de eigenaar. 1 Inhoudsopgave Pagina Persoonsgegevens 1 Allergie

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Voor patiënten van de longarts

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Voor patiënten van de longarts Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Voor patiënten van de longarts Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0779 Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u chemotherapie gaat krijgen. Binnenkort

Nadere informatie

Chemotherapie. De gespecialiseerd verpleegkundige

Chemotherapie. De gespecialiseerd verpleegkundige Chemotherapie De chirurg heeft met u overlegd welke behandeling u krijgt in verband met borstkanker. Een mogelijke behandeling is chemotherapie. Aangezien het nog enige tijd kan duren voordat u een gesprek

Nadere informatie

Longgeneeskunde. Cyclofosfamidekuur.

Longgeneeskunde. Cyclofosfamidekuur. Longgeneeskunde Cyclofosfamidekuur www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON036 / Cyclofosfamidekuur / 06-11-2018 2 Cyclofosfamidekuur Uw arts

Nadere informatie

In gesprek over chemotherapie

In gesprek over chemotherapie In gesprek over chemotherapie 2 De arts heeft met u gesproken over een behandeling met chemotherapie. Vóór het starten van de chemotherapie krijgt u een gesprek met een oncologieverpleegkundige. Dit gesprek

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel HERSTEL EN NAZORG. LONGKANKER Herstel en nazorg

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel HERSTEL EN NAZORG. LONGKANKER Herstel en nazorg Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel HERSTEL EN NAZORG LONGKANKER Inhoud Nazorg... 3 Telefonisch verpleegkundig consult... 4 Praten over wat u bezighoudt... 4 Vermoeidheid

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek. chemo- en/of doelgerichte therapie. Dagbehandeling Oncologie

Voorlichtingsgesprek. chemo- en/of doelgerichte therapie. Dagbehandeling Oncologie 00 Voorlichtingsgesprek chemo- en/of doelgerichte therapie Dagbehandeling Oncologie De arts heeft met u gesproken over een behandeling met chemotherapie en/of doelgerichte therapie. Vóór het starten van

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Psychosociale zorg. voor mensen met kanker

PATIËNTEN INFORMATIE. Psychosociale zorg. voor mensen met kanker PATIËNTEN INFORMATIE Psychosociale zorg voor mensen met kanker 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over psychosociale zorg voor mensen met

Nadere informatie

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel NAZORG. (NON) HODGKIN Nazorg

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel NAZORG. (NON) HODGKIN Nazorg Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel NAZORG (NON) HODGKIN 2 Inhoud... 4 Telefonisch verpleegkundige consult... 5 Praten over wat u bezighoudt... 5 Vermoeidheid en algehele malaise...

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl Hartrevalidatie Persoonlijke doelen mca.nl Inhoudsopgave Persoonlijke doelstellingen 3 Wat mag u verwachten van hartrevalidatie? 3 Bewegen 4 Psychosociale steun 5 Een gezonde leefstijl 6 Uw vragen 7 Colofon

Nadere informatie

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon:

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Belangrijke namen en telefoonnummers 3. Wat is kanker (algemeen) 4. Behandeling van

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl Hartrevalidatie Persoonlijke doelen mca.nl Inhoudsopgave Persoonlijke doelstellingen 3 Wat mag u verwachten van hartrevalidatie? 3 Bewegen 3 Psychosociale steun 4 Een gezonde leefstijl 5 Uw vragen 6 Notities

Nadere informatie

Chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE. Maatregelen thuis

Chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE. Maatregelen thuis Chemotherapie Maatregelen thuis INTERNE GENEESKUNDE In deze folder leest u adviezen over beschermende maatregelen in de thuissituatie, nadat u een behandeling met cytostatica (chemotherapie) heeft gehad.

Nadere informatie

Verpleegkundige hartfalen

Verpleegkundige hartfalen Verpleegkundige hartfalen Hart-long centrum mca.nl Inhoudsopgave Wat is hartfalen? 3 Wat is een verpleegkundige hartfalen? 3 Uw eerste afspraak 3 Aanvullende zorg binnen het MCA 4 Aanvullende zorg buiten

Nadere informatie

Behandelwijzer dikke darmkanker

Behandelwijzer dikke darmkanker Behandelwijzer dikke darmkanker mca.nl Inhoudsopgave 1. Waarom deze behandelwijzer? 3 2. Het colorectaal team 3 3. Een kwaadaardige afwijking in de dikke darm 3 4. Wie kunt u bellen met vragen en/of klachten?

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn arts?

Wat vraag ik aan mijn arts? Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer mca.nl Inhoudsopgave Tijdens het consult 3 Uw voorbereiding 3 Informatie die u kunt geven aan uw arts 4 Vragen over het onderzoek 5 Vragen over behandeling,

Nadere informatie

De Lastmeter. Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie

De Lastmeter. Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie 00 De Lastmeter Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie 1 Kanker is een ziekte die uw leven ingrijpend kan verstoren. De ziekte en behandeling kunnen niet alleen lichamelijke

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Behandelwijzer. Oncologie. gemini-ziekenhuis.nl

Behandelwijzer. Oncologie. gemini-ziekenhuis.nl Behandelwijzer Oncologie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave 1. Hoe gebruikt u deze behandelwijzer? 2. Wie kunt u bellen met vragen? 3. Wat is kanker? 4. Behandeling 5. Uw behandelschema 6. Bloedonderzoek

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Behandelwijzer kwaadaardige poliepen.

Behandelwijzer kwaadaardige poliepen. Behandelwijzer kwaadaardige poliepen www.nwz.nl Inhoud 1 Waarom deze behandelwijzer? 3 2 Het behandelteam 4 3 Een kwaadaardige poliep in de darmen 5 4 Controles 8 5 Registratie van kanker 9 6 Meer informatie,

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Herstel en nazorg. COLONCARE Herstel en nazorg. Herstel en nazorg 1

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Herstel en nazorg. COLONCARE Herstel en nazorg. Herstel en nazorg 1 Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE onderdeel Herstel en nazorg Herstel en nazorg 1 COLONCARE Herstel en nazorg Herstel en nazorg 2 INHOUDSOPGAVE Herstel en nazorg... 4 Thuiszorg... 4 Uiterlijke

Nadere informatie

Caudale injectie. Pijnpoli. mca.nl

Caudale injectie. Pijnpoli. mca.nl Caudale injectie Pijnpoli mca.nl Inhoudsopgave Wat is een caudale injectie? 3 Voorbereiding op de behandeling 3 De behandeling 4 Bijwerkingen 5 Complicaties 5 Controle 5 Uw vragen 6 Notities 7 Colofon

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Inleiding Na verschillende onderzoeken

Nadere informatie

Zorgen rond kanker. Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker. Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

Waar kunt u heen als u kanker hebt?

Waar kunt u heen als u kanker hebt? Oncologiecentrum Waar kunt u heen als u kanker hebt? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waar kunt u terecht als u kanker hebt?... 3 Overzicht hulpverleners binnen het Catharina Kanker Instituut... 3 Extern...

Nadere informatie

Lanreotide bij neuro-endocriene tumoren

Lanreotide bij neuro-endocriene tumoren Lanreotide bij neuro-endocriene tumoren Inleiding De informatie in dit document is bedoeld als aanvulling op de informatie die u al heeft gekregen van uw behandelend internist-oncoloog en de oncologieverpleegkundige.

Nadere informatie

Oncologie. Lastmeter

Oncologie. Lastmeter 1/5 Oncologie Lastmeter Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is.

Nadere informatie

Behandelwijzer Immunotherapie

Behandelwijzer Immunotherapie Oncologie 1 / 2018-04 Inhoud 1. Inleiding pag. 3 2. Contact opnemen pag. 4 3. Algemene informatie 3.1 Ontstaan kanker 3.2 Behandeling 3.3 Immunotherapie 3.4 Bijwerkingen 3.5. Polikliniekbezoek pag. 6 pag.

Nadere informatie

Megestrol acetaat voor baarmoederkanker (endometrium carcinoom)

Megestrol acetaat voor baarmoederkanker (endometrium carcinoom) Megestrol acetaat voor baarmoederkanker (endometrium carcinoom) Baarmoederkanker Bij u is vastgesteld dat de baarmoederkanker, ook wel endometrium carcinoom genoemd, weer actief is. Uw internist-oncoloog

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Cyclofosfamidekuur BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE. Cyclofosfamidekuur BEHANDELING LONGGENEESKUNDE Cyclofosfamidekuur BEHANDELING Cyclofosfamidekuur Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een cyclofosfamidekuur. Uw arts heeft met u afgesproken uw longfibrose met cyclofosfamide (een

Nadere informatie

Maatregelen thuis na chemotherapie

Maatregelen thuis na chemotherapie Maatregelen thuis na chemotherapie Deze folder is gemaakt op basis van het Arboconvenant Veilig werken met cytostatica en aangepast op basis van inventarisatie van informatiemateriaal bij leden van de

Nadere informatie

informatie over uw zorgpad borstkanker

informatie over uw zorgpad borstkanker informatie over uw zorgpad borstkanker Oncologisch Centrum Amsterdam Oncologisch Centrum Amsterdam is het grootste oncologisch samenwerkingsverband van Amsterdam, een initiatief van BovenIJ ziekenhuis,

Nadere informatie

Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie Oncologische revalidatie Inleiding Kanker verandert uw leven van de één op de andere dag. De afdeling Revalidatie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen heeft een gespecialiseerd behandelteam voor mensen

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft in overleg met u en de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker), besloten om na uw operatie

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie. Zuyderland Revalidatie

Oncologische Revalidatie. Zuyderland Revalidatie Oncologische Revalidatie Zuyderland Revalidatie Inleiding Kanker is een veel voorkomende, ingrijpende ziekte. Het aantal mensen dat leeft met kanker of met de psychische, fysieke en sociale gevolgen daarvan,

Nadere informatie

Oncologie Behandelwijzer chemotherapie

Oncologie Behandelwijzer chemotherapie Oncologie Behandelwijzer chemotherapie Eigendom van Naam Adres Plaats Telefoonnummer Behandelend specialist Bij verlies wordt de vinder dringend verzocht contact op te nemen met de eigenaar van dit boekje.

Nadere informatie

Percutane facetdenervatie

Percutane facetdenervatie Percutane facetdenervatie Pijnpoli mca.nl Inhoudsopgave Wat is een percutane facetdenervatie? 3 Voorbereiding op de behandeling 3 De behandeling 5 Bijwerkingen 5 Complicaties 6 Controle 6 Uw vragen 7 Colofon

Nadere informatie

Maatregelen thuis na behandeling met chemotherapie. Afdeling Dagbehandeling beschouwend

Maatregelen thuis na behandeling met chemotherapie. Afdeling Dagbehandeling beschouwend Maatregelen thuis na behandeling met chemotherapie Afdeling Dagbehandeling beschouwend Inleiding In deze folder leest u adviezen over beschermende maatregelen in de thuissituatie na behandeling met cytostatica

Nadere informatie

Voorbereiding op Chemotherapie

Voorbereiding op Chemotherapie PATIËNTEN INFORMATIE Voorbereiding op Chemotherapie Polikliniek Oncologie/Hematologie 2 PATIËNTENINFORMATIE U heeft van uw arts het advies gekregen om behandeld te worden met chemotherapie. Binnenkort

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie

Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie Voor patiënten met borstkanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken dat

Nadere informatie

APD-infuus bij uitzaaiingen in de botten

APD-infuus bij uitzaaiingen in de botten APD-infuus bij uitzaaiingen in de botten Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0662 Inleiding Binnenkort wordt u behandeld met het medicijn APD. In deze folder leest u meer over deze behandeling

Nadere informatie

Behandelwijzer endeldarmkanker

Behandelwijzer endeldarmkanker Behandelwijzer endeldarmkanker mca.nl Inhoudsopgave 1. Waarom deze behandelwijzer? 3 2. Het colorectaal team 4 3. Een kwaadaardige afwijking in de endeldarm 5 4. Wie kunt u bellen met vragen en/of klachten?

Nadere informatie

Praktische informatie over chemotherapie

Praktische informatie over chemotherapie Praktische informatie over chemotherapie Beste patiënt Een behandeling met chemotherapie bestaat uit het toedienen van één of meerdere celremmende geneesmiddelen, cytostatica genoemd. De bedoeling van

Nadere informatie

Samenwerking binnen het UKC Gespecialiseerde behandelteams

Samenwerking binnen het UKC Gespecialiseerde behandelteams Onze zorg voor u Voor het verlenen van optimale zorg aan patiënten met kanker, werkt HMC (Haaglanden Medisch Centrum) samen met het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker

Nadere informatie

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Chemo Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis mensen zorgen voor mensen Mogelijke bijwerkingen en oplossingen Door het geven van de chemo kunnen bijwerkingen zich voordoen. Het is niet

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u chemotherapie gaat krijgen. Binnenkort heeft u een voorlichtingsgesprek met de oncologieverpleegkundige. In deze folder

Nadere informatie

INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een anti-tnf middel voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

Ondersteunende zorg bij kanker

Ondersteunende zorg bij kanker Ondersteunende zorg bij kanker Als u wordt behandeld voor kanker kunt u tijdens of na uw ziekte te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook als de behandeling al langer geleden is. In

Nadere informatie

Behandeling met Y-90 Zevalin

Behandeling met Y-90 Zevalin NUCLEAIRE GENEESKUNDE Behandeling met Y-90 Zevalin BEHANDELING Behandeling met Y-90 Zevalin U wordt verwacht op: dag om uur op de poli/afdeling,. en op dag om uur op de poli/afdeling. Als u verhinderd

Nadere informatie

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U bent ontslagen uit het ziekenhuis van de verpleegafdeling Interne Geneeskunde. In deze folder vindt u belangrijke informatie

Nadere informatie

Zorg en begeleiding na de diagnose gynaecologische kanker

Zorg en begeleiding na de diagnose gynaecologische kanker Zorg en begeleiding na de diagnose gynaecologische kanker Gynaecologie Locatie Langendijk Inhoudsopgave Inleiding Diagnose kanker Schriftelijke informatie Polikliniek gynaecologie Gynaecoloog-oncoloog

Nadere informatie

Adviezen bij ontslag. in een periode van verminderde weerstand. (neutropene fase)

Adviezen bij ontslag. in een periode van verminderde weerstand. (neutropene fase) Oncologie Adviezen bij ontslag in een periode van verminderde weerstand (neutropene fase) Inleiding Na een periode van verblijf in het ziekenhuis, mag u vervroegd met ontslag. Een deel van de neutropene

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie, voorafgaand aan een operatie van

Nadere informatie

Blaasspoeling oncologisch

Blaasspoeling oncologisch Blaasspoeling oncologisch Urologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding U bent onder behandeling van de uroloog omdat er bij u blaaspoliepen zijn geconstateerd. Om het ontstaan van nieuwe poliepen te remmen,

Nadere informatie

Omgaan met kanker. Moeheid

Omgaan met kanker. Moeheid Omgaan met kanker Moeheid Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Ruim 60% van alle mensen zegt last van vermoeidheid te hebben, zelfs dagelijks. De vermoeidheid

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Inleiding

Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Inleiding Voorlichtingsgesprek over chemotherapie Inleiding Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 0740 U heeft van uw arts gehoord dat u chemotherapie gaat krijgen. Binnenkort heeft u een voorlichtingsgesprek

Nadere informatie

Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren

Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren Inleiding De informatie in dit document is bedoeld als aanvulling op de informatie die u al heeft gekregen van uw behandelend internist-oncoloog en de

Nadere informatie

dagboek hartfalen eigendom van: naam adres telefoonnummer huisarts apotheek cardioloog hartfalen verpleegkundigen MCA

dagboek hartfalen eigendom van: naam adres telefoonnummer huisarts apotheek cardioloog hartfalen verpleegkundigen MCA dagboek hartfalen eigendom van: naam adres postcode plaats telefoonnummer huisarts apotheek cardioloog hartfalen verpleegkundigen MCA Bij verlies wordt de vinder verzocht contact op te nemen met de eigenaar

Nadere informatie

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg 00 Als je weet dat je niet meer beter wordt Palliatieve zorg Het is moeilijk voor u en uw naasten om te horen dat u niet meer beter wordt. Er is geen genezing meer mogelijk voor uw ziekte. Maar er is nog

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een blaastumor

Transurethrale resectie van een blaastumor Transurethrale resectie van een blaastumor TUR-blaas mca.nl Inhoudsopgave Wat is een TUR-blaas? 1 Uw voorbereiding 1 Dag van opname en operatie 2 Tijdens de operatie 2 Na de operatie 3 Adviezen voor thuis

Nadere informatie

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Non Hodgkin lymfoom Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne

Nadere informatie

Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie. Urologie. mca.nl

Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie. Urologie. mca.nl Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie Urologie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een laparoscopische lymfeklierverwijdering? 1 Uw voorbereiding 1 Dag van opname en operatie 2 Tijdens de operatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Oncologie In gesprek over chemotherapie

Patiënteninformatie. Oncologie In gesprek over chemotherapie Patiënteninformatie Oncologie In gesprek over chemotherapie 2 Inleiding U heeft van uw arts te horen gekregen dat u een behandeling met chemo- en/of doelgerichte therapie gaat krijgen. Binnenkort heeft

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft na overleg met de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker) en in overleg met

Nadere informatie

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon:

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: 14-06-2017 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Belangrijke namen en telefoonnummers 3. Wat is kanker (algemeen) 4. Behandeling

Nadere informatie

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon:

Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: Deze patiënteninformatie is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: 14-06-2017 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Belangrijke namen en telefoonnummers 3. Wat is kanker (algemeen) 4. Behandeling

Nadere informatie

Borstkanker - zorgpad

Borstkanker - zorgpad Oncologisch Centrum Amsterdam Borstkanker - zorgpad U bent vanwege borstkanker onder behandeling in het BovenIJ ziekenhuis, OLVG Oost of OLVG West, samen Oncologisch Centrum Amsterdam. Uw arts heeft met

Nadere informatie

Voorbereiding op Chemotherapie

Voorbereiding op Chemotherapie PATIËNTEN INFORMATIE Voorbereiding op Chemotherapie Polikliniek Oncologie/Hematologie U heeft van uw arts het advies gekregen om behandeld te worden met chemotherapie. Binnenkort heeft u hiervoor een afspraak

Nadere informatie

Thuis herstellen na een gynaecologische operatie. Verpleegafdeling Oost 43

Thuis herstellen na een gynaecologische operatie. Verpleegafdeling Oost 43 Thuis herstellen na een gynaecologische operatie Verpleegafdeling Oost 43 Binnenkort ondergaat u een gynaecologische operatie in Zuyderland Medisch Centrum. Deze folder informeert u over de herstelperiode.

Nadere informatie

Belangrijkste punten van deze folder:

Belangrijkste punten van deze folder: Longkanker: wat nu? HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste

Nadere informatie

DTIC (Dacarbazine ) voor het melanoom

DTIC (Dacarbazine ) voor het melanoom DTIC (Dacarbazine ) voor het melanoom Chemotherapie Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen die de celdeling remmen of stoppen. Deze medicijnen heten ook wel cytostatica. Er zijn vele

Nadere informatie

Welkom bij de kinderrevalidatie

Welkom bij de kinderrevalidatie Welkom bij de kinderrevalidatie Revalidatiegeneeskunde mca.nl Inhoudsopgave Kinderrevalidatie, hoe gaat dat? 3 Wie werken er op de afdeling revalidatie? 4 Uw vragen 6 Niet tevreden? 6 Colofon Redactie:

Nadere informatie

Infuusbehandeling met Cyclofosfamide

Infuusbehandeling met Cyclofosfamide Infuusbehandeling met Cyclofosfamide Inhoud Inleiding 3 Wat is Cyclofosfamide 3 Wanneer krijgt u Cyclofosfamide? 3 De opname 3 Bijwerkingen 4 Korte termijn 4 Lange termijn 4 Zeldzame bijwerkingen 4 Zwangerschap

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken krijgen met

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Vragen? 1 Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken

Nadere informatie

Chemotherapie gang van zaken

Chemotherapie gang van zaken Chemotherapie gang van zaken Behandelwijzer chemotherapie Wat is chemotherapie? Chemotherapie omvat vele verschillende soorten stoffen (cytostatica) die worden gebruikt om kanker te genezen of symptomen

Nadere informatie

De behandelwijzer chemotherapie en targeted therapie Oncologisch Centrum Leeuwarden

De behandelwijzer chemotherapie en targeted therapie Oncologisch Centrum Leeuwarden Waarom dit boekje? In dit boekje krijgt u algemene informatie over chemotherapie. Chemotherapie is de behandeling met celdelingremmende medicijnen (cytostatica). Targeted therapie is een behandeling met

Nadere informatie

Informatie over de lastmeter

Informatie over de lastmeter Catharina Kanker Instituut Informatie over de lastmeter www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De lastmeter... 3 Waar kunt u terecht als u kanker hebt?... 4 Overzicht hulpverleners binnen het Catharina Kanker

Nadere informatie

Hulp en ondersteuning bij kanker

Hulp en ondersteuning bij kanker Hulp en ondersteuning bij kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De boodschap: u heeft kanker is vaak verpletterend. Kanker kan uw wereld, maar ook die van uw

Nadere informatie

Ondersteuning bij kanker

Ondersteuning bij kanker Het bericht dat kanker is geconstateerd laat je niet onberoerd. Meestal volgt een ingrijpende tijd. Misschien komt u voor situaties te staan waar u zich geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al

Nadere informatie