CHECKLIST PRODUCTAUDIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CHECKLIST PRODUCTAUDIT"

Transcriptie

1 1. ALGEMENE GEGEVENS CHECKLIST PRDUCTAUDIT Datum audit Medewerker Beoordelaar Locatienummer(s) Activiteit(en) Product(en) Volledige controle Themacontrole Deelcontrole pleveringscontrole Inventariserende controle Na-controle Voorvalonderzoek anders, namelijk: (* meerdere keuzes mogelijk) p dit voorblad wordt de naam van de medewerker en beoordelaar vermeld. Bij een productaudit gaat het niet om een beoordeling van de medewerker, maar primair of de DCMR-maatstaven met betrekking tot het uitvoeren van een bedrijfsbezoek in relatie tot het eindproduct (soort controle) goed worden uitgevoerd. Bij alle genoemde productsoorten is er contact met een bedrijf dan wel een klager. Het contact kan per productsoort sterk variëren. De insteek bij een volledige controle, repressieve controle en de aanpak bij een voorvalonderzoek is sterk afhankelijk van de boodschap die gebracht moet worden. De checklist kan voor meerdere productsoorten gebruikt worden. De checklist is zo opgebouwd dat alle elementen met een ja of nee kunnen worden afgedaan. Bij een nee volgt voor de beoordelaar de verplichting onder 8. Toelichting voetnoten een korte toelichting te geven.

2 2. SPECIFIEKE AANDACHTSPUNTEN ( * bij nee toelichting verplicht! zie onder 9.) Bij een bedrijfsbezoek is het van belang dat een medewerker duidelijk kenbaar maakt wie hij/zij is en met wat voor doel het bedrijf wordt bezocht. Het tonen van een legitimatiebewijs is op zich geen verplichting, maar de medewerker dient deze wel altijd bij zich te hebben. Aangezien veel bedrijven gedurende lange tijd niet door de DCMR worden bezocht, kan het nuttig zijn bij het bedrijf te informeren of men bekend is met het werk van de DCMR en in wiens opdracht de controles worden uitgevoerd en hoe de controle precies zal worden uitgevoerd en afgehandeld. Bij grotere bedrijven kan het lastig zijn meteen de goede contactpersoon met betrekking tot milieuzaken te spreken te krijgen. Hier is de vraag of de medewerker zich richt tot de juiste contactpersoon en ook bij de verdere afhandeling (correspondentie) ervoor zorgt dat zaken bij de juiste persoon terecht komen. Heeft de medewerker bij aanvang van de controle al een contactpersoon op het oog (uit MIRR of bijvoorbeeld KvKgegevens)? Uiteraard dient de houding van de DCMR zo te zijn dat er sprake is van constructief gesprek zonder dat zaken escaleren Presentatie bij het bedrijf mschrijving Ja Nee Heeft de medewerker zich duidelijk voorgesteld? Heeft de medewerker het DCMR-legitimatiebewijs bij zich? Wordt het doel van het bezoek duidelijk overgebracht? Wordt de juiste persoon binnen het bedrijf benaderd? 3. LCATIE ( * bij nee toelichting verplicht! zie onder 9.) Voorschriften controleren is goed, inlevingsvermogen in de bedrijfssituatie is een pré. Heeft de medewerker oog voor de randverschijnselen. Hoe gaat het met het bedrijf/ met de branche? Heeft het bedrijf contacten met nevenliggende bedrijven? Zijn er actuele nieuwsfeiten of innovaties die en passant tijdens het bedrijfsbezoek ter sprake worden gebracht? In dit kader past ook een deel van de voorbereiding van de bedrijfscontrole. Is er aandacht besteed aan de historische gegevens uit MIRR (eerdere controles, bevindingen daaruit, calamiteiten e.d.) en worden deze (terloops) ter sprake gebracht? 3.1 Locatiespecifieke gegevens mschrijving Ja Nee Wordt aandacht besteed aan de branche waarin het bedrijf werkzaam is? Wordt aandacht besteed aan de omgeving waar het bedrijf haar activiteiten onderneemt? Wordt aandacht besteed aan de specifieke kenmerken van het bedrijf? Wordt aandacht besteed aan historische gegevens van het bedrijf?

3 4. Wet- en regelgeving ( * bij nee toelichting verplicht! zie onder 9.) De milieuwetgeving is redelijk ingewikkeld. Indien er sprake is van een vergunning wordt een toelichting (of samenvatting) gegeven van hetgeen in de vergunning is vastgelegd. Bij meldingsplichtige situaties is een (korte) toelichting op het Activiteitenbesluit op zijn plaats. Een controle wordt meestal op kantoor voorbereid. Ter uitvoering van een controle kan gebruikt worden gemaakt van checklisten, een uittreksel van de milieuvergunning of een kopie van de geldende milieuvergunning. p deze manier kan adequaat geanticipeerd worden op situaties die zich tijdens een bedrijfsbezoek (onverwacht) voordoen. 4.1 Wettelijk kader mschrijving Ja Nee Wordt aan het bedrijf een toelichting gegeven op het wettelijk kader dat op de activiteiten van toepassing is? Wordt er gebruik gemaakt van een checklist of een uittreksel van de milieuvergunning? Is het wettelijk kader in voldoende mate gecontroleerd? Worden de wettelijke voorschriften op de juiste wijze gecommuniceerd? 5. nderwerpen ( * bij nee toelichting verplicht! zie onder 9.) 5.1 Specifieke onderwerpen Is in voldoende mate aandacht besteed aan de volgende onderwerpen: mschrijving Ja Nee Algemeen - Aandacht voor veranderingen binnen de inrichting die mogelijk kunnen leiden tot het indienen van een nieuwe melding. Aandacht voor A,B,C- toets in het kader van het Activiteitenbesluit en de typering van de bedrijfsactiviteiten Afvalstoffen - Aandacht voor opslag, gescheiden opslag en afvoer, afvalpreventie, afvoer naar erkende verwerkers, is AMICE geraadpleegd voorafgaand aan de controle Afvalwater - Aandacht voor lozingspunten, zuiveringstechnische voorzieningen (aanwezigheid & onderhoud). Nvt.

4 5.1.3 Bedrijfsmilieuplan - Aandacht voor interne bedrijfsplannen Bodem (WBB) - Aandacht voor bodemaspecten, bodembeschermende voorzieningen in relatie tot bodembedreigende stoffen, uitpandige deel van de inrichting Bodem (WM) - Aandacht voor bodemaspecten, bodembeschermende voorzieningen in relatie tot bodembedreigende stoffen, uitpandige deel van de inrichting Stookinstallaties (BEES & BEMS) - Aandacht voor capaciteit/vermogen stookinstallaties, opstelruimte stookinstallaties Bouwstoffenbesluit - Aandacht voor toepassing stoffen/materiaal op eigen terrein Tankinstallaties (boven-/ondergrond, propaan, stikstof, LPG, etc) - Aandacht voor aanwezigheid boven- en/of ondergrondse tankinstallaties, is tankinstallatiescherm MIRR geraadpleegd, relatie Warenwetbesluit drukapparatuur, propaan-, stikstof- en/of LPG-tanks), technische voorzieningen tbv. tankinstallaties, installatiecertificaten, periodiek onderhoud, bodembeschermende voorzieningen CFK/Koelinstallaties - Aandacht voor koel- en/of vriessystemen, verzamelen van technische gegevens koel- en/of vriessystemen, onderhoud, logboek, doorverwijzing Inspectie VRM Energie - Aandacht voor energieverbruik, opvragen energienota s, toelichting geven mbt. klein-, middenen grootverbruik, evt. opstarten vervolgtraject (plan van aanpak etc.) Geluid - Aandacht voor evt. klachtenhistorie, evt. maatwerkvoorschriften, in zijn algemeenheid geluidproducerende bedrijfsprocessen Lucht - Aandacht voor evt. klachtenhistorie, evt. maatwerkvoorschriften, in zijn algemeenheid stankproducerende bedrijfsprocessen, emissiepunten, VS Licht - Aandacht voor lichtproducerende bedrijfsonderdelen, assimilatieverlichting, lichtreclames Milieuzorg - Aandacht voor bedrijfsinterne milieuzorg, in- of externe bedrijfsverantwoordelijke Milieu-investeringen en innovatie - Aandacht voor extra investeringen op het gebied van milieu, innovatief op het gebied van milieu Registratieverplichtingen (afval, keuringen, inspecties) - Aandacht voor het bewaren van keuringsverslagen, -rapporten, inspectieverslagen, certificaten, afvalregistraties, log- en/of installatieboeken. Ja Nee Nvt.

5 Veiligheid (opslag gevaarlijke stoffen, gasflessen etc.) - Aandacht voor de op- en overslag van gevaarlijke stoffen, gasflessen, PGS-voorzieningen, vrijstellingsgrenzen, werkvoorraden, bodembeschermende voorzieningen, etikettering Signaaltoezicht (bouwregelgeving, blusmiddelen) - Aandacht voor andere taakvelden handhavingspartners, bouwregelgeving, blusmiddelen, gebruiksbesluit, openbare ruimte, arboregelgeving, AID, voedsel- en warenautoriteit, CFK, bestrijdingsmiddelen, accijnzen, vreemdelingen. Ja Nee Nvt. 6. Afronding ( * bij nee toelichting verplicht! zie onder 9.) Bij de veelheid aan te controleren voorschriften/onderwerpen is het altijd mogelijk dat bepaalde controleaspecten niet worden meegenomen. p zich is dat geen probleem zolang dit ook maar in de verslaglegging tot uiting komt. Er moet echter altijd naar gestreefd worden dat bij volledige controles minimaal 80% van alle milieu-aspecten binnen een inrichting worden gecontroleerd. Uitgangspunt bij een controle is dat er altijd wel wat te vinden is. Een gezonde argwaan is altijd op z n plaats. Doorvragen. Worden alle tekortkomingen mbt. de gecontroleerde onderwerpen opgemerkt en ook duidelijk gecommuniceerd met het bedrijf zodat het bedrijf ook precies weet wat het moet doen? Er wordt een doordrukformulier achtergelaten, hetgeen duidelijk is ingevuld. Een doordrukexemplaar wordt achtergelaten. Wordt bij het verlaten de bedrijfslocatie aandacht besteed aan nevenliggende bedrijven (omgeving) om bijvoorbeeld MIRR te actualiseren. Uitdraai KvK van nevenliggende panden voor inventariserende controles (A,B,C-toets) uit te kunnen voeren om deze evt. later te kunnen opvoeren voor een preventieve controle? 6.1 Effectiviteit & Communicatie mschrijving Ja Nee Zijn alle tekortkomingen opgemerkt? Zijn de bevindingen duidelijk met het bedrijf gecommuniceerd? Zijn de vervolgacties duidelijk met het bedrijf gecommuniceerd? Is een bezoekformulier achtergelaten? Zo ja, is het formulier duidelijk ingevuld? Zo ja, is het formulier volledig en juist ingevuld? Is in de directe omgeving van het bedrijf nog aandacht besteed aan omliggende bedrijven of situaties (risico s naar derden, KvK-check, inventariseren)? 7. Verslaglegging & correspondentie ( * bij nee toelichting verplicht! zie onder 9.) Wanneer de controle is afgerond volgt de administratieve afhandeling. In alle gevallen zal een mutatie plaatsvinden in MIRR. Naast de KPI die op het invoeren van de gegevens van kracht is, is de inhoud van de verslaglegging minstens zo belangrijk. Elementen als duidelijk, kort/bondig, spelling en het zich beperken tot de feiten zijn essentieel in een goede verslaglegging. In enkele gevallen zal, naar aanleiding van de controle, ook een brief worden gemaakt. Naast de KPI dient de brief te voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria.

6 7.1 Verslaglegging mschrijving Ja Nee Wordt in MIRR de juiste verslagsoort die hoort bij de uitgevoerde controle gebruikt? Zijn alle invulvelden in MIRR naar aanleiding van de uitgevoerde controle geactualiseerd? Wordt bij de verslaglegging gebruikt gemaakt van het standaardverslag? Zijn alle onderwerpen/bepalingen die van toepassing zijn op de uitgevoerde controle ingevuld? Wordt kort & bondig gerapporteerd zonder spellingfouten en beperkt de rapporteur zich tot de feiten (geen suggesties)? Is het verslag van de uitgevoerde controle binnen de daarvoor geldende KPI vastgesteld? 7.2 Correspondentie (indien van toepassing). mschrijving Ja Nee Wordt de brief verzonden naar de juiste (rechts-)persoon? Voldoet de brief aan de DCMR-huisstijl? Voldoet de brief aan de daarvoor geldende kwaliteitscriteria (o.a. check op stijl- en spelfouten)? Is de brief naar aanleiding van de uitgevoerde controle binnen de daarvoor geldende KPI verzonden? 8. verig ( * bij nee toelichting verplicht! zie onder 9.) Tijdens de controle kunnen verschillende soorten overtredingen worden geconstateerd. De vraag is of de medewerker een inschatting kan maken in milieurelevantie en het gedrag van de overtreder. Hoe wordt dit gepositioneerd in de geldende sanctiematrix op de X- en de Y-as. Wordt bij ernstige overtredingen het (direct) opleggen van sancties overwogen? nder een evenwichtige controle moet worden verstaan dat alle milieuaspecten uit het besluit of milieuvergunning evenredig onder de aandacht komen. Soms hebben medewerkers stokpaardjes en daardoor kunnen andere milieuthema s niet of in onvoldoende mate aan de orde komen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Is het handhavingsdossier gelicht? Is een historisch overzicht geraadpleegd vanuit MIRR? Is gekeken naar eerdere handhavingsbeschikkingen, brieven, processen-verbaal? Iedere medewerker heeft zijn/haar eigen stijl bij controles. Er bestaat geen goed of fout. Wel kan worden aangegeven wat de houding van de medewerker is. De houding kan van invloed zijn op het uiteindelijke controleresultaat. Bereik je alles wat je met de controle wilt bereiken en is de houding van de medewerker daar bepalend in?

7 mschrijving Ja Nee Worden de geconstateerde overtredingen geplaatst in de geldende sanctiematrix dan wel sanctiestrategie? Was het bedrijfsbezoek in voldoende mate voorbereid? Welke typeringen zijn van toepassing op de houding van de medewerker tijdens het bedrijfsbezoek (meerdere keuzes mogelijk): X X pen / ondernemend / leidend Terughoudend / afwachtend / gesloten anders, namelijk Is gebruik gemaakt van de PBM s? Is er met betrekking tot het voorgaande een voldoende evenwichtige controle uitgevoerd? 9. Toelichting voetnoten Voetnoot nummer TELICHTING

Eindrapportage Garagebedrijven 2014

Eindrapportage Garagebedrijven 2014 Eindrapportage Garagebedrijven 2014 Opsteller: M.J.F. Brons Datum eindrapportage: 28 augustus 2014 vastgesteld in Stuurgroep Toezicht en Handhaving d.d 15-09-2014 DMS nummer: 21798947 1 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

TOEZICHTPLAN <naam bedrijf> <tijdvak>

TOEZICHTPLAN <naam bedrijf> <tijdvak> TOEZICHTPLAN Afdeling Toezicht en Handhaving Team Specialismen Laatst geactualiseerd op Toezichthouder (opsteller) Tweede toezichthouder Vergunningverlener Printdatum 6 september

Nadere informatie

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Natte Koeltorens 1 Natte Koeltorens Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied els.joosten@odnzkg.nl 2 Aanleiding Uitbraak Post CS Amsterdam

Nadere informatie

Vloer niet gekeurd Matig Dwangsom p.w. max. 10 x. Licht Zelf laten verwijderen + Dwangsom Ernstig PV+

Vloer niet gekeurd Matig Dwangsom p.w. max. 10 x. Licht Zelf laten verwijderen + Dwangsom Ernstig PV+ Bijlage 1 Leidraad toepassing handhavinginstrument 'last onder ' BODEM Keuring tank niet (op tijd) uitgevoerd Geen vloeistofdichte vloer of (lek)bak aanwezig Vloer of (lek)bak niet bestand tegen chemische

Nadere informatie

Vragenlijst controle autobedrijven

Vragenlijst controle autobedrijven Opslag van afvalstoffen inclusief autowrakken Bewaart u gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen gescheiden? Ja Nee Voert u afvalstoffen gescheiden af naar een erkend inzamelaar? Ja Nee Slaat u accu

Nadere informatie

Dit document is onderdeel van Overheden voor overheden op infomil.nl

Dit document is onderdeel van Overheden voor overheden op infomil.nl Dit document is onderdeel van Overheden voor overheden op infomil.nl MEMO Onderwerp: Vierde controleronde vnl. administratief van tankstations voor het wegverkeer in de provincie Groningen Doel van de

Nadere informatie

Eindrapportage Project Droge Bulk 2014

Eindrapportage Project Droge Bulk 2014 Eindrapportage Project Droge Bulk 2014 Opdrachtgever: Martin Schellingerhout Projectleider: Raymonde Kromjong Deelprojectleider Fijn stof: Mariëlle van Rees Datum: 20-11-2014 Status: Definitief DMS: 21876648

Nadere informatie

AGM 09-56. Inhoud Plan van Aanpak Ompakwerkzaamheden

AGM 09-56. Inhoud Plan van Aanpak Ompakwerkzaamheden Inhoud Plan van Aanpak Ompakwerkzaamheden AGM 09-56 Met enige regelmaat moeten bij overslagbedrijven containers geopend worden om aanvullende of corrigerende werkzaamheden aan de stuwage, verpakking of

Nadere informatie

Bodem+, Kennis van bodemzaken

Bodem+, Kennis van bodemzaken Bodem+, Kennis van bodemzaken Bodem+, Kennis van bodemzaken Handhaving Activiteitenbesluit Fred Mudde Robert Luinge Inhoud presentatie - Beleidsachtergronden Activiteitenbesluit - Uitvoeren toezicht op:

Nadere informatie

Eindrapportage Veehouderijen, maneges en kinderboerderijen 2014

Eindrapportage Veehouderijen, maneges en kinderboerderijen 2014 Eindrapportage Veehouderijen, maneges en kinderboerderijen 2014 Opsteller: P. van der Bend Datum 16 maart 2015 eindrapportage: DMS nummer: 21929641 1 Inhoudsopgave SAMENVATTING 1 DOELSTELLING EN AANPAK

Nadere informatie

Eindrapportage Voedingsmiddelenindustrie

Eindrapportage Voedingsmiddelenindustrie Eindrapportage Voedingsmiddelenindustrie Fase 1 najaar 2014 Opsteller/ W.H.J. van Duinhoven projectleider: Datum 24 maart 2015 eindrapportage: DMS nummer: 21918683 Inhoudsopgave 1 SAMENVATTING... 3 2 DOELSTELLING

Nadere informatie

Bijlage 6: Tabel dwangsomhoogtes en termijnen

Bijlage 6: Tabel dwangsomhoogtes en termijnen Bijlage 6: Tabel dwangsomhoogtes en termijnen Thema Overtreding Kwalificatie Eenheid Termijn Hoogte Dwangsom (Tevens Max) Algemeen 1 Oprichten, veranderen, in zwaar 13-26 weken 25.000 of werking hebben

Nadere informatie

CHECKLIST PROJECT TRANSPORTBEDRIJVEN

CHECKLIST PROJECT TRANSPORTBEDRIJVEN CHECKLIST PROJECT TRANSPORTBEDRIJVEN 1. Gegevens bedrijfsdossier 1.1 Algemeen Naam bedrijf Adres Plaats / postcode Telefoon Contactpersoon Inrichtingsnummer Procedurenummer Gecontroleerd door Datum controle

Nadere informatie

Aanmeldingsprocedure 2012

Aanmeldingsprocedure 2012 Aanmeldingsprocedure 2012 SKIA - Stichting Keurmerk Internationale Arbeidsbemiddeling M: +31-(0)6-11600899 I: www.skia-eu.org T: +31-(0)85-2737920 Kvk: 18081724 E: secretariaat@skia-eu.org Rabobank: 10.27.28.860

Nadere informatie

Gemeente: Bouw- en Woningtoezicht Toetsingslijst Sloopvergunningen/ sloopmeldingen ambt. regnr. Aanvrager : sloopadres : plaats :

Gemeente: Bouw- en Woningtoezicht Toetsingslijst Sloopvergunningen/ sloopmeldingen ambt. regnr. Aanvrager : sloopadres : plaats : Pagina 1 van 8 Gemeente: Bouw- en Woningtoezicht Toetsingslijst Sloopvergunningen/ sloopmeldingen ambt. regnr. Aanvrager : sloopadres : plaats : niet Omschrijving acc. acc. n.v.t. Opmerkingen: Sloopmeldingsformulier

Nadere informatie

4édMP BERNHEZE MELDINGSFORMULIER KLEIN EVENEMENT. Let op! Lever uw formulier zo vroeg mogelijk in!!!! 1. Naam van de aanvrager/organisator

4édMP BERNHEZE MELDINGSFORMULIER KLEIN EVENEMENT. Let op! Lever uw formulier zo vroeg mogelijk in!!!! 1. Naam van de aanvrager/organisator ~c 4édMP BERNHEZE 111ç. 111 MELDINGSFORMULIER KLEIN EVENEMENT Artikel 2.24, 2.25 van de Algemeen plaatselijke verordening Bernheze (APV) Artikel 35 van de Drank- en Horecawet Let op! Lever uw formulier

Nadere informatie

Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) Klachtenprocedure

Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) Klachtenprocedure Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) Klachtenprocedure Versie 1.0 1 mei 2005 op 01-03-2012 opnieuw vastgesteld als onderdeel beleidsplan SDSP INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN... 3 1.1. DOELSTELLINGEN...

Nadere informatie

L 120/20 Publicatieblad van de Europese Unie 7.5.2008 AANBEVELINGEN COMMISSIE

L 120/20 Publicatieblad van de Europese Unie 7.5.2008 AANBEVELINGEN COMMISSIE L 120/20 Publicatieblad van de Europese Unie 7.5.2008 AANBEVELINGEN COMMISSIE AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 6 mei 2008 inzake de externe kwaliteitsborging voor wettelijke auditors en auditkantoren die

Nadere informatie

Grondopslag & Actiemaand. Regiodag Den Bosch 18 oktober 2011

Grondopslag & Actiemaand. Regiodag Den Bosch 18 oktober 2011 Grondopslag & Actiemaand Regiodag Den Bosch 18 oktober 2011 Inhoud presentatie 1. Aanleiding 2. Actiemaand november 3. Theorie 4. Praktijk 5. Documenten 6. IVW ontwateringsdepots 2 Aanleiding & Actiemaand

Nadere informatie

Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen

Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen Een bestuursorgaan komt bij het bepalen van de hoogte van de en het maximum van het te verbeuren bedrag een ruime mate van beleidsvrijheid toe. De hoogte

Nadere informatie

!" # $ %&" ' ' ( %&% ) * +, & " ' ' # - 2 && + / ), 0. 2 ), + &2 -.!,!/ ), + 4 4!, - %,

! # $ %& ' ' ( %&% ) * +, &  ' ' # - 2 && + / ), 0. 2 ), + &2 -.!,!/ ), + 4 4!, - %, ! # $ %& ' ' ( %&% ) * +, & ' ' # -., &! % / %*/ % 0 %*) %&% ) * +, & ' ' # % 12 % %*+ 32 4 ). % 4 %, + - 2 && + / ), 0. 2 ), + &2 -.!,!/ ), + 4 4!, - %, 1 1. Evaluatie... 4 2.Inleiding... 5 2.2 Doel...

Nadere informatie

Eindrapportage Glastuinbouw 2014

Eindrapportage Glastuinbouw 2014 Eindrapportage Glastuinbouw 2014 Opdrachtgever: Marieke van de Blaak Projectleider: H. Verwoerd Auteur: S. van Zimmeren Rapportdatum: 20 maart 2015 Rapportversie 1.0 Nummer: DMS 21931355 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: april 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Uitbesteding aan ODIJmond

Nadere informatie

BRL 9500 Deel 03 2006-12-06

BRL 9500 Deel 03 2006-12-06 BRL 9500 Deel 03 2006-12-06 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN voor het KOMO -, respectievelijk het NL-EPBD -procescertificaat voor ENERGIEPRESTATIEADVISERING voor het NL-EPBD -procescertificaat voor het

Nadere informatie

(CMC) composteren; grof doorploegen van wet en regelgeving

(CMC) composteren; grof doorploegen van wet en regelgeving (CMC) composteren; grof doorploegen van wet en regelgeving Compositie van beelden en uitspraken van verschillende bronnen Tbv verduidelijking en discussie, niet om er rechten aan te ontlenen Het speelveld

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen

Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen CVDR Officiële uitgave van Borger-Odoorn. Nr. CVDR481401_1 26 juni 2018 Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen Een bestuursorgaan komt

Nadere informatie

Eindrapportage Project Recycling 2014

Eindrapportage Project Recycling 2014 Eindrapportage Project Recycling 2014 Opdrachtgever: Martin Schellingerhout Projectleider: Raymonde Kromjong Datum: 18 december 2014 DMS nummer: 21884453 1 Inhoudsopgave 1 DOELSTELLING EN AANPAK VAN HET

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

Controle- en certificeringsreglement PROduCERT gecertificeerd Scharrelkippenvlees, versie 3, 21 januari 2014

Controle- en certificeringsreglement PROduCERT gecertificeerd Scharrelkippenvlees, versie 3, 21 januari 2014 Controle- en certificeringsreglement PROduCERT gecertificeerd Scharrelkippenvlees, versie, januari 0 Artikel Registratieverplichting Ieder bedrijf dat bij wege van bedrijf scharrelkippenvlees verhandelt

Nadere informatie

2. Contactpersoon tijdens de activiteit/klein evenement Naam : Mobiel telefoonnummer : adres :

2. Contactpersoon tijdens de activiteit/klein evenement Naam : Mobiel telefoonnummer :  adres : MELDINGSFORMULIER KLEIN EVENEMENT Artikel 2.24, 2.25 van de Algemeen plaatselijke verordening Bernheze (APV) Artikel 35 van de Drank- en Horecawet Let op! Lever uw formulier zo vroeg mogelijk in!!!! Voor

Nadere informatie

Bijlage 3 handreiking hoogte dwangsommen en begunstigingstermijnen

Bijlage 3 handreiking hoogte dwangsommen en begunstigingstermijnen Bijlage 3 handreiking hoogte dwangsommen en begunstigingstermijnen Een bestuursorgaan komt bij het bepalen van de hoogte van de dwangsom en het maximum van het te verbeuren bedrag een ruime mate van beleidsvrijheid

Nadere informatie

INVENTARISATIE MILIEU-RISICO S EN AFVAL

INVENTARISATIE MILIEU-RISICO S EN AFVAL INVENTARISATIE MILIEU-RISICO S EN AFVAL Amstelveen 1. Inventarisatie van de algemene bedrijfsonderdelen. Relevante aandachtspunten Van toepassing? Afvalstoffen? Werkomgeving - Kantoor X ja - Werkplaats

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Asww88b6w9k

Antwoorden AIM sessie Asww88b6w9k en AIM sessie Asww88b6w9k In de AIM heeft u tijdens sessie Asww88b6w9k op 21 04 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Veranderen

Nadere informatie

Eindrapportage Project Metaalbewerking 2014 Met deelproject Metaalbewerking Integraal&NeR en deelproject Scheepswerven

Eindrapportage Project Metaalbewerking 2014 Met deelproject Metaalbewerking Integraal&NeR en deelproject Scheepswerven Eindrapportage Project Metaalbewerking 2014 Met deelproject Metaalbewerking Integraal&NeR en deelproject Scheepswerven Opdrachtgever: Projectleider: Marieke van de Blaak Hanneke Harberts 1 Het project

Nadere informatie

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Natte Koeltorens. Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Natte Koeltorens Natte Koeltorens Els Joosten Wabo adviseur Omgevingsvergunningen & Activiteitenbesluit Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied els.joosten@odnzkg.nl Aanleiding 2006: Uitbraak Post CS Amsterdam

Nadere informatie

Atal Medial. SP.MAPR/073 Versie: 003 GELDIG Pagina: 1/6. Klachtenreglement Atalmedial. Wijzigingen t.o.v. vorige versie: Afhandelingstermijn aangepast

Atal Medial. SP.MAPR/073 Versie: 003 GELDIG Pagina: 1/6. Klachtenreglement Atalmedial. Wijzigingen t.o.v. vorige versie: Afhandelingstermijn aangepast GELDIG Pagina: 1/6 Wijzigingen t.o.v. vorige versie: Afhandelingstermijn aangepast Autorisatie: Kamsteeg, P.A. Geldig per: 01.11.2017 Printdatum: Paraaf: Bestemming: Website Atalmedial GELDIG Pagina: 2/6

Nadere informatie

MF 1.5 Versie 2.0 Intern controleformulier Datum:

MF 1.5 Versie 2.0 Intern controleformulier Datum: Interne auditprocedure: Ten behoeve van een systematische controle op de werking van het milieuzorgsysteem moet er periodiek een controle worden uitgevoerd naar: Good housekeeping op de diverse werkplekken

Nadere informatie

Dit document is onderdeel van Overheden voor overheden op infomil.nl. BEDRIJFSGEGEVENS Bedrijfsnaam volgens vergunning/melding

Dit document is onderdeel van Overheden voor overheden op infomil.nl. BEDRIJFSGEGEVENS Bedrijfsnaam volgens vergunning/melding Dit document is onderdeel van verheden voor overheden op infomil.nl Inspectierapport ten behoeve van initiële- of opleveringscontroles milieu bij tankstations voor het wegverkeer in de provincie Groningen.

Nadere informatie

RI&E 3 ADVIES rapport: Milieumaatregelen. Van Elst Grafisch Afwerker BV

RI&E 3 ADVIES rapport: Milieumaatregelen. Van Elst Grafisch Afwerker BV PRAKTISCH MILIEUBELEIDIN DE GRAFIMEDIA RI&E 3 ADVIES rapport: Van Elst Grafisch Afwerker BV Uitgave van: : Dienstencentrum 21 september 2015 Rapport van Van Elst Grafisch Afwerker BV te Apeldoorn 21 september

Nadere informatie

PROCEDURES. Onderhoudsrapport uitwerken (hoeft niet ter plekke op locatie, zie 2.5) Etiket plakken Hologram plakken

PROCEDURES. Onderhoudsrapport uitwerken (hoeft niet ter plekke op locatie, zie 2.5) Etiket plakken Hologram plakken PROCEDURES Registratie bij onderhoud (koppeling met paragraaf 2.3 REOB:2008) Voor aanvang onderhoud documenten aanwezig: o Onderhoudsdocumentatie van specifieke blusmiddel (art. 2.2) o checklist / onderhoudsrapport

Nadere informatie

I. BESLISSING. I.A. Algemeen

I. BESLISSING. I.A. Algemeen Afdeling Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht BESCHIKKING van GS van Utrecht Tel. 030-2589111 www.provincie-utrecht.nl Datum 10 november 2009 Team Milieubeheer Nummer 2009INT250700

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen. Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen. Hoofdstuk 3 Handhavingsactiviteiten en doelen 2008

Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen. Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen. Hoofdstuk 3 Handhavingsactiviteiten en doelen 2008 INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoofdstuk 1 Evaluatie en nieuwe ontwikkelingen 1.1 Evaluatie 1.2 Nieuwe ontwikkelingen Hoofdstuk 2 Prioriteiten en doelstellingen 2.1 Prioriteiten 2.2. Doelstellingen Hoofdstuk

Nadere informatie

NTA 8620 en certificatie managementsystemen

NTA 8620 en certificatie managementsystemen NTA 8620 en certificatie managementsystemen 13 november 2014 Onderwerpen - Introductie SCCM - Ervaringen met ISO 14001 bij Odfjell - ISO 14001/OHSAS 18001 bij BRZO-bedrijven - Visie op relatie toezicht

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie At5dx27ggp6

Antwoorden AIM sessie At5dx27ggp6 en AIM sessie At5dx27ggp6 In de AIM heeft u tijdens sessie At5dx27ggp6 op 19 05 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Veranderen

Nadere informatie

Bijlage 4 Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen

Bijlage 4 Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen Bijlage 4 Leidraad handhavingsacties en begunstigingstermijnen Een bestuursorgaan komt bij het bepalen van de hoogte van de en het maximum van het te verbeuren bedrag een ruime mate van beleidsvrijheid

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

Toezicht kermisattracties

Toezicht kermisattracties Toezicht kermisattracties Inspectieresultaten van 2016 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de veiligheidsregels door kermisexploitanten. Deze controles zijn

Nadere informatie

Handhavingsjaarverslag 2006

Handhavingsjaarverslag 2006 Handhavingsjaarverslag 2006 Gemeente Hoogeveen, Afdeling Veiligheid Juni 2007 Jaarverslag 2006 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 3. Inleiding 3 4. Handhavingsprogramma 2006 3 5. Verantwoording 2006

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting van het Kind

Klachtenregeling Stichting van het Kind Klachtenregeling Stichting van het Kind 1. Doelstellingen In deze klachtenregeling wordt voorzien in het omgaan met klachten van donateurs, leveranciers, sollicitanten en alle andere relaties van Stichting

Nadere informatie

Hightide surf&food/kennemerstrand/802/ijmuiden

Hightide surf&food/kennemerstrand/802/ijmuiden Hightide surf&food/kennemerstrand/802/ijmuiden 11 augustus 2016 Kennemerstrand 802 1976 GA IJmuiden Inhoudspagina Inhoudspagina Hightide surf&food/kennemerstrand/802/ijmuiden Samenvatting Checklistvragen

Nadere informatie

Type C Vergunningplichtige inrichtingen

Type C Vergunningplichtige inrichtingen Type C Vergunningplichtige inrichtingen Leerdoelen Vergunningplichtige inrichtingen Type C inrichtingen Vergunningplicht / andere besluiten Aanvraag / melding Indieningsvereisten Voorschriften Considerans

Nadere informatie

Bij een effectieve introductie komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Bij een effectieve introductie komen de volgende onderwerpen aan de orde: Introductie checklist voor het leerbedrijf. Waarom deze introductie-brochure? Wanneer een leerling op de eerste dag van zijn BPV bij een bedrijf aan komt, is dat hoogst waarschijnlijk zijn eerste dag,

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2016

MILIEUJAARVERSLAG 2016 MILIEUJAARVERSLAG 2016 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: 04 april 2017 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

odijmond REGIO WATERLAND

odijmond REGIO WATERLAND Gemeente Waterland - k MRĨ 2015 INGEKOMEN Gemeente Waterland O 4 MRT 2015 GESCAND odijmond REGIO WATERLAND Gemeentewerf Monnickendam De heer J.A.J. Borst Postbus 1000 1140 BA MONNICKENDAM VERZONDEN -3

Nadere informatie

TEERDE STATEN VAN GELDERLAND. Ingevolge artikel 8.24 Wet milieubeheer 1 FEITEN

TEERDE STATEN VAN GELDERLAND. Ingevolge artikel 8.24 Wet milieubeheer 1 FEITEN BESCHIKKING D.D. 4 DECEMBER 2009 TEERDE STATEN VAN GELDERLAND - NR. MPM18173/2009-015262 VAN GEDEPU- Ingevolge artikel 8.24 Wet milieubeheer 1 FEITEN Onderwerp aanvraag Op 10 augustus 2009 hebben wij een

Nadere informatie

PROCEDURE AUDITS. Inleiding. Werkwijze. Afspraken en rapportage. Afwijkingen en tekortkomingen

PROCEDURE AUDITS. Inleiding. Werkwijze. Afspraken en rapportage. Afwijkingen en tekortkomingen PROCEDURE AUDITS Inleiding Overeenkomstig de complexvergunning Randwijck 2009/0677-06 en de Regeling Stralingshygiëne Randwijck, worden per toepassing of afdeling schriftelijk interne toestemmingen (SIT)

Nadere informatie

Implementatie administratieve organisatie en interne controle.

Implementatie administratieve organisatie en interne controle. Implementatie administratieve organisatie en interne controle. BLOK A Algemeen U dient een beschrijving van de interne organisatie aan te leveren. Deze beschrijving dient te bevatten: A3 Een organogram

Nadere informatie

Wat je in de front-office echt moet weten! Voorstellen en Inleiding. Platform en Barim? Voorzitter stelt zich voor. Trainers stellen zich voor

Wat je in de front-office echt moet weten! Voorstellen en Inleiding. Platform en Barim? Voorzitter stelt zich voor. Trainers stellen zich voor Wat je in de front-office echt moet weten! Voorstellen en Inleiding Voorzitter stelt zich voor Trainers stellen zich voor Platform en Barim? Een paar huishoudelijke mededelingen Programma 13.30 uur 14.00

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Auznl3qpx2n

Antwoorden AIM sessie Auznl3qpx2n en AIM sessie Auznl3qpx2n In de AIM heeft u tijdens sessie Auznl3qpx2n op 21 12 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Bedrijfstype

Nadere informatie

Activiteitenbesluit. Modernisering algemene regels Wet milieubeheer

Activiteitenbesluit. Modernisering algemene regels Wet milieubeheer Activiteitenbesluit Modernisering algemene regels Wet milieubeheer Inhoud presentatie Doel en uitgangspunten modernisering Welke AMvB s en voor wie gelden de nieuwe regels Structuur en opbouw Activiteitenbesluit

Nadere informatie

Simulatie 2.2.2.1 Organiseer en voer verkeerscontrole uit (NOAS: 2221 Simulatie: Verkeerscontrole)

Simulatie 2.2.2.1 Organiseer en voer verkeerscontrole uit (NOAS: 2221 Simulatie: Verkeerscontrole) Kerntaak : Handhaven 1 Beroepstaak : Treedt repressief op Soort examen : Portfolio-opdracht (integraal) NOAS-benaming : 2221 Simulatie: Verkeerscontrole Naam: Productidentificatienummer: 4501562 Studentnummer:

Nadere informatie

Milieujaarprogramma gemeente Woudrichem

Milieujaarprogramma gemeente Woudrichem Milieujaarprogramma gemeente Woudrichem Uitvoering gemeentelijke milieutaken 2010 1. Inleiding Op grond van artikel 4.20 van de Wet milieubeheer stelt de gemeenteraad jaarlijks een gemeentelijk milieuprogramma

Nadere informatie

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Au1fl0pooft

Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Au1fl0pooft Beknopt overzicht maatregelen bij AIM sessie Au1fl0pooft Dit pdf bestand kunt u gebruiken als checklist bij de controle of een maatregel is uitgevoerd. In dit bestand staan per relevante activiteit uit

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Atkqkqrorav

Antwoorden AIM sessie Atkqkqrorav en AIM sessie Atkqkqrorav In de AIM heeft u tijdens sessie Atkqkqrorav op 08 07 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Checken

Nadere informatie

Algemeen. Dit document is onderdeel van Overheden voor overheden op infomil.nl

Algemeen. Dit document is onderdeel van Overheden voor overheden op infomil.nl Inspectierapport ten behoeve van initiële- of opleveringscontroles milieu bij tankstations voor het wegverkeer in de provincie Groningen. Toegespitst op aspecten waarop certificering, periodieke keuring,

Nadere informatie

Baseline 1 & 2. Februari 2013 Els Rijsbergen

Baseline 1 & 2. Februari 2013 Els Rijsbergen Baseline 1 & 2 Februari 2013 Els Rijsbergen Hoe nu verder? Programma mgba (december 2012) Baseline 1 Structuur gegevens: 1 overtreding per 5000 Personen Domein gegevens: 1 overtreding per 5000 Personen

Nadere informatie

Resultaten 2009 juli 2009

Resultaten 2009 juli 2009 juli 2009 Resultaten 2009 Inleiding In de week van 8 tot en met 14 juni 2009 is in heel de provincie Gelderland de Gelderse handhavingsweek gehouden. Toezichthouders en handhavers van de provincie, gemeenten,

Nadere informatie

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie : een is bijvoorbeeld een slachterij, eierpakstation of een intermediair die binnen de keten de verschillende schakels aan elkaar koppelt

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Axjhejth7il

Antwoorden AIM sessie Axjhejth7il en AIM sessie Axjhejth7il In de AIM heeft u tijdens sessie Axjhejth7il op 17 10 2017 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Bedrijfstype

Nadere informatie

KWALITEITSHANDVEST VAN DE GEMEENTE WEERT SPREEK ONS AAN OP ONZE DIENSTVERLENING!

KWALITEITSHANDVEST VAN DE GEMEENTE WEERT SPREEK ONS AAN OP ONZE DIENSTVERLENING! KWALITEITSHANDVEST VAN DE GEMEENTE WEERT SPREEK ONS AAN OP ONZE DIENSTVERLENING! De gemeente Weert streeft ernaar haar burgers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Om duidelijk te maken wat u van ons kunt

Nadere informatie

Voortoets voorgenomen plan of gebruik

Voortoets voorgenomen plan of gebruik 104 Voortoets voorgenomen plan of gebruik (bestemmingsplantoets) (ver)bouwen van een woning (vragen 1 t/m 5) (niet voor nieuwbouw waar een kavelpaspoort geldt) (ver)bouwen van een bedrijfspand (vragen

Nadere informatie

De toetsing van elk IBS examen bestaat uit drie onderdelen. In IBS 2 zijn dat: Theorie, Werkstuk en een Pitch. Dit is het onderdeel WERKSTUK.

De toetsing van elk IBS examen bestaat uit drie onderdelen. In IBS 2 zijn dat: Theorie, Werkstuk en een Pitch. Dit is het onderdeel WERKSTUK. Milieu-onderzoeker / Milieu-inspecteur EINDTOETS IBS 2: Het Bedrijf in Proces ONDERDEEL WERKSTUK De toetsing van elk IBS examen bestaat uit drie onderdelen. In IBS 2 zijn dat: Theorie, Werkstuk en een

Nadere informatie

AANWIJZING ZZ-13 ERKENNING VAN CERTIFICERING DOOR BEDRIJVEN 2015-2016

AANWIJZING ZZ-13 ERKENNING VAN CERTIFICERING DOOR BEDRIJVEN 2015-2016 AANWIJZING ZZ-13 ERKENNING VAN CERTIFICERING DOOR BEDRIJVEN 2015-2016 De vaste commissie voor zaaizaden heeft de volgende aanwijzingen vastgesteld voor de erkenning van certificering door bedrijven. De

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten

Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Uitvoeringsprogramma 2016 Gemeente Dronten- Bijlage 1 Opdrachttabel 2016 met geprognotiseerde producten Product 2016 Toelichting Vergunningen en meldingen Milieu-inrichtingen R01 Omgevingsvergunning milieu-inrichting

Nadere informatie

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen

Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen Checklist leidinggevenden Binnen het ziekenhuis wordt veel gewerkt met gevaarlijke stoffen. Als vuistregel geldt dat een gevaarlijke stof kan worden herkend aan het

Nadere informatie

\tr. Naam : adres : Locatie : Contactpersoon tijdens de activiteit/klein evenement. 3. Gegevens van de activiteit/klein evenement

\tr. Naam :  adres : Locatie : Contactpersoon tijdens de activiteit/klein evenement. 3. Gegevens van de activiteit/klein evenement MELDINGSFORMULIER KLEIN EVENEMENT Arïikel 2.24,2.25 van de Algemeen plaatselijke verordening Bernheze (APV) Artikel 35 van de Drank- en Horecawet Let op! Lever uw formulier zo vroeg mogelijk in!!!! Voor

Nadere informatie

ODMH Omgevingsdienst Midden-Holland

ODMH Omgevingsdienst Midden-Holland WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT BESCHIKKING MILIEUASPECT INRICHTINGEN (artikel 3.10 lid 3 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) Datum Nummer aanvraag Gegevens aanvrager Naam aanvrager Postbus

Nadere informatie

Handreiking waterbodemkwaliteitskaart Delfland

Handreiking waterbodemkwaliteitskaart Delfland Handreiking waterbodemkwaliteitskaart Delfland Inleiding Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft op 19 februari 2015 een waterbodemkwaliteitskaart (WBKK) vastgesteld. De WBKK van Delfland is een belangrijk

Nadere informatie

Amitec. Alltech. Deze inrichtring loost alleen sanitair- en hwa-water.

Amitec. Alltech. Deze inrichtring loost alleen sanitair- en hwa-water. İJ Alltech Binnen de inrichting v i n d e n verschillende activiteiten plaats. Naast de t r a n s p o r t b e w e g i n g e n zijn er w e r k z a a m h e d e n in de werkplaats, activiteiten o p het achterterrein

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie Assnlkrtgl9

Antwoorden AIM sessie Assnlkrtgl9 en AIM sessie Assnlkrtgl9 In de AIM heeft u tijdens sessie Assnlkrtgl9 op 07 04 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Starten

Nadere informatie

Uitkeringstraject Dazure

Uitkeringstraject Dazure Uitkeringstraject Dazure Gecondoleerd met het verlies van uw naaste. Voor u is het een moeilijke tijd, waarbij er veel geregeld moet worden. Met deze brochure helpen we u graag met het regelen van de uitkering

Nadere informatie

Antwoorden AIM sessie As42vxso84s

Antwoorden AIM sessie As42vxso84s en AIM sessie As42vxso84s In de AIM heeft u tijdens sessie As42vxso84s op 18 01 2016 de volgende antwoorden op de gestelde vragen gegeven. Introductie Wat is de reden van uw bezoek aan de AIM? Starten

Nadere informatie

Actieve informatievoorzieningc

Actieve informatievoorzieningc Actieve informatievoorzieningc INT18-36797 aan : de gemeenteraad kopie aan : van : college van burgemeester en wethouders beh. ambtenaar : G.M. Heesink portefeuillehouder : M. Besselink datum : 29 mei

Nadere informatie

EINDTERMEN DEELKWALIFICATIE BEDRIJFSBEHEER CARROSSERIEBRANCHE. 1. De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek noemen.

EINDTERMEN DEELKWALIFICATIE BEDRIJFSBEHEER CARROSSERIEBRANCHE. 1. De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek noemen. Versie 2002 EINDTEMEN DEELKWALIFICATIE BEDIJFSBEHEE CAOSSEIEBANCHE Marketing en Verkoop 1. De kandidaat kan de doelstellingen en de fasen van een marktonderzoek noemen. 2. De kandidaat kan aan de hand

Nadere informatie

De uitvoering van de directiebeoordeling m.b.t. het milieubeleid ziet er als volgt uit: Onderwerp Uitvoerder(s) Planning

De uitvoering van de directiebeoordeling m.b.t. het milieubeleid ziet er als volgt uit: Onderwerp Uitvoerder(s) Planning Ook dit jaar heeft Van Elst Grafische Afwerker haar milieuzorgsysteem doorgelicht en het milieubeleid beoordeeld ten aanzien van haar zeer beperkte `vervuilingsrisico s`. De directie stelt vast dat er

Nadere informatie

Melding van de exploitatie of verandering van een inrichting van uitsluitend klasse 3

Melding van de exploitatie of verandering van een inrichting van uitsluitend klasse 3 Melding van de exploitatie of verandering van een inrichting van uitsluitend klasse 3 Aan het college van burgemeester en schepenen VLAREM-03-140917 In te vullen door de behandelende afdeling dossiernummer

Nadere informatie

Evaluatie training Internetonderzoek voor toezichthouders en handhavers

Evaluatie training Internetonderzoek voor toezichthouders en handhavers Evaluatie training Internetonderzoek voor toezichthouders en handhavers Inleiding De deelnemers van de training Internetonderzoek voor toezichthouders en handhavers zijn ongeveer 3 maanden na het volgen

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier erkend Opsteller Programma van Eisen Regeling Brandmeldinstallaties Januari 2002 + A1

Aanmeldingsformulier erkend Opsteller Programma van Eisen Regeling Brandmeldinstallaties Januari 2002 + A1 Aanmeldingsformulier erkend Opsteller Programma van Eisen Regeling Brandmeldinstallaties Januari 2002 + A1 Kiwa-NCP Aanmeldingsformulier erkend Opsteller Programma van Eisen, versie 10 juni 2011 Pagina

Nadere informatie

Aanvragen van vergunningen Aandachtspunten & tips

Aanvragen van vergunningen Aandachtspunten & tips Aanvragen van vergunningen Aandachtspunten & tips MPZ 14 november 2006 Renate Hofmann Inhoud Melding of veranderings- / revisievergunning Coördinatie met WvO, bouwvergunning Vooroverleg Inventarisatie

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout. 1. Inleiding

Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout. 1. Inleiding Uitvoeringsprogramma Milieu 2014 Gemeente Oosterhout 1. Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma milieu van de gemeente Oosterhout. Dit uitvoeringsprogramma richt zich op vergunningen, toezicht en

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein - Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Colofon Projectnaam

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27433 1 oktober 2014 Beleidsregel houdende vaststelling van regels voor de naleving en toezicht op de veiligheidsadviseur

Nadere informatie

Het klachtenreglement wordt bij aanvang van de dienstverlening aan de cliënt van de Scauting Coaching & Detachering B.V. ter beschikking gesteld.

Het klachtenreglement wordt bij aanvang van de dienstverlening aan de cliënt van de Scauting Coaching & Detachering B.V. ter beschikking gesteld. Klachtenreglement: Scauting Coaching & Detachering B.V. Versie: 01-04-2015 Scauting Coaching & Detachering B.V. wil maatwerk bieden en werkt continue aan haar dienstverlening om de kwaliteit op het hoogste

Nadere informatie

Bio-energie en een milieuvergunning?

Bio-energie en een milieuvergunning? Bio-energie en een milieuvergunning? Henkjan Schutte Senior medewerker milieu / specialist afvalstoffen hj.schutte@overijssel.nl Inhoud presentatie WM / Wabo Bevoegde gezag Route tot vergunning MER Milieuvergunning

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Milieuzorg 2

Branchetoetsdocument: Milieuzorg 2 pagina van 5 Branchetoetsdocument: Milieuzorg 2 Versie 4.0 VERVALLEN per --0-20 Deelbranche(s) Autowas Algemene beschrijving & doelstelling van de branchekwalificatie De beroepsbeoefenaar kent het belang

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Toezending ter informatie het handhavingjaarverslag 2009 van het vakteam Milieutoezicht en team Milieuadvisering

Gemeente Delft. Onderwerp Toezending ter informatie het handhavingjaarverslag 2009 van het vakteam Milieutoezicht en team Milieuadvisering Retouradres : Centraje staf, poslbus 78, 26 ME Delft. Gemeente Delft %(tll Gemeen; Kopie Gemeenteraad van Delft 2 4 JUN 2 Doc./bijlage Pfpductnr. VERZONDEN 2 3 JUNI 2 Datum 6juni2 Ons kenmerk 867 Uw brief

Nadere informatie

PGS 15 Vergunningen vs. Veiligheid vs. Bouw 90% van de bestaande opslagen voldoen niet aan de eisen

PGS 15 Vergunningen vs. Veiligheid vs. Bouw 90% van de bestaande opslagen voldoen niet aan de eisen PGS 15 Vergunningen vs. Veiligheid vs. Bouw 90% van de bestaande opslagen voldoen niet aan de eisen Jan-Willem van Wijngen Koen van der Nat Inhoud De achterliggende wet- en regelgeving. Samenhang tussen

Nadere informatie