Geachte «AANSCHRIJFNAAM»,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geachte «AANSCHRIJFNAAM»,"

Transcriptie

1 Geachte «AANSCHRIJFNAAM», U heeft zojuist de 1 e visite van De Maastricht Studie afgerond. In deze brief bevestigen wij de afspraken die gemaakt zijn voor de 2 e en 3 e visite van dit onderzoek. 2 e visite: «DATUM_V2» uur De 2 e visite duurt ongeveer 4 uur en 30 min. 3 e visite: «DATUM_V3» uur De 3 e visite duurt ongeveer 4 uur. Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten van te voren aanwezig te zijn. In deze informatiebrief treft u aanvullende informatie aan over de 2 e visite. Mocht u na het lezen nog vragen hebben over het onderzoek of bent u onverwacht verhinderd, neem dan contact op met het onderzoekscentrum. Met vriendelijke groet, Het onderzoeksteam van De Maastricht Studie Niet doorgaan van onderzoeken Door diverse omstandigheden kan het voorkomen dat een onderzoek niet doorgaat of dat de invulling van een dagschema wijzigt. Uiteraard mag u van ons verwachten dat wij dit proberen te voorkomen maar dit lukt jammer genoeg niet altijd. Helaas is het niet mogelijk om een onderzoek dat is uitgevallen op een later moment in te halen. Hoewel wij begrijpen dat dit voor u vervelend of teleurstellend kan zijn, hopen wij op uw begrip en medewerking.

2 Informatie 2 e Visite Ter voorbereiding van de 2 e visite vragen wij u: Makkelijke, los zittende kleding te dragen (geen korsetten of steunkousen). Vanaf drie uren voor aanvang van de visite geen koffie, thee of alcohol te drinken. Vanaf drie uren voor aanvang van de visite niet te roken. Om voor aanvang van de visite standaard maaltijden te gebruiken. Een standaard ontbijt en lunch bestaan uit 2 beschuitjes en/of 2 bruine boterhammen zonder boter, bij voorkeur met zoet beleg (jam of appelstroop) en naar behoefte water of vruchtensap. Een standaard avondmaaltijd bestaat uit brood, fruit en/of salade (geen dressing op basis van mayonaise). Het is met name belangrijk geen vette levensmiddelen te gebruiken (bijv. boter, kaas, smeerworst, etc.) en geen koffie, thee en alcohol te nuttigen. Heeft u een afspraak in de: - ochtend, gebruik dan het standaard ontbijt, niet later dan 6.30 uur - middag, gebruik dan zowel een standaard ontbijt als lunch, niet later dan uur - avond, gebruik dan de standaard lunch en avondmaaltijd, niet later dan uur. Om op de dag van de visite geen bodylotion of andere huidcrème te gebruiken op de benen. Eventueel uw leesbril mee te nemen t.b.v. het deelonderzoek geheugen en stemming (onderdeel G hieronder). Eventueel de urinebokaal die u bij visite 1 heeft meegekregen gevuld mee te nemen. Eventueel de thuisapparatuur die u bij visite 1 heeft meegekregen weer mee terug te nemen. Hoe ziet de 2 e visite eruit? A. Uitademingslucht Tijdens dit deel van het onderzoek wordt u verzocht op een rustig tempo (zodat u niet buiten adem raakt) een plastic zak met lucht te vullen. Deze uitademingslucht wordt gebruikt om een profiel te maken van de vluchtige stoffen die via uw bloed in de uitademingslucht terecht kunnen komen. Mogelijk dat hiermee in de toekomst het risico op het ontstaan van ziekten kan worden voorspeld. Dit onderzoek brengt geen risico met zich mee. Indien u bekend bent met de longziekte COPD of astma, kunt u gewoon alle medicatie gebruiken die u normaal ook zou gebruiken.

3 B. Longfunctie en bacterieonderzoek In dit onderzoek wordt het functioneren van de longen onderzocht en wordt berekend wat uw maximale uitademingcapaciteit is. U krijgt een klemmetje op de neus, waarna u gevraagd wordt diep in te ademen, krachtig en zo ver mogelijk uit te ademen en daarna weer zo diep mogelijk in te ademen. Deze meting wordt een aantal keren herhaald. Indien u bekend bent met de longziekte COPD of astma, kunt u gewoon alle medicatie gebruiken die u normaal ook zou gebruiken. Daarnaast wordt er met een watje in de mond en neus gestreken om eventueel aanwezige ziekmakende bacteriën en virussen te kunnen bestuderen. Ook dit onderzoek brengt geen risico met zich mee. C. Zenuwmetingen Met het EMG zal het functioneren van uw zenuwen in het been worden gemeten. Dit gebeurt door middel van een geringe elektrische impuls die op de huid boven een zenuw wordt toegediend. U zult merken dat als gevolg van de zenuwstimulatie een aantal spieren zich kortdurend samentrekken. U kunt dit als een (licht) onaangenaam gevoel ervaren. De reactie van de spier (trillen) wordt door ons geregistreerd. Dit onderzoek brengt geen gevaar met zich mee. Afwijkingen aan de zenuwen komen vaak voor bij mensen met type 2 diabetes. D. Autonoom functie onderzoek In dit onderzoek wordt de werking van het autonoom zenuwstelsel (het zenuwstelsel dat onder meer hartslag en bloeddruk regelt) gemeten. Voordat het onderzoek begint zal de onderzoeker drie elektrodes op de borst plakken. Deze elektrodes zijn verbonden met een computer die de hartslag registreert. De bloeddruk wordt met een manchet op de vinger gemeten. Vervolgens worden in vier verschillende situaties metingen gedaan van uw hartslag en bloeddruk: 1) in liggende positie, 2) bij diep in- en uitademen, 3) snel gaan staan en 4) staan in rust. Het onderzoek is niet gevaarlijk. E. Oogmeting Bij deze meting wordt, net als bij de opticien, de oogsterkte en oogdruk gemeten. Daarna wordt een leestest afgenomen. Ook wordt het gezichtsveld gemeten. Deze onderzoeken kunnen niet worden uitgevoerd terwijl u lenzen draagt, daarom raden wij aan om op de dag van de 2 e visite uw lenzen niet te dragen. Aan deze tests zijn geen risico s verbonden.

4 F. ECG (elektrocardiogram of hartfilmpje) met 178 afleidingen Voor dit onderzoek moet u op een bed liggen. U zult via een aantal elektrodes op het bovenlichaam met een ECG apparaat worden verbonden. De signalen die het ECG apparaat ontvangt, worden omgezet in een plaatje van de elektrische activiteit van uw hart. Dit is het hartfilmpje. Dit ECG wijkt af van het normale ECG doordat er veel meer ECG-stickers bij u worden aangebracht (stickers op de borst en rug i.p.v. alleen de borst bij het gewone ECG). Hiermee kan de elektrische activiteit van het hart preciezer in kaart worden gebracht. G. Spierkrachtmetingen Bij dit onderzoek zal de spierkracht van het bovenbeen en de arm getest worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een krachtmeter. Dit onderzoek kan u wat vermoeien. Aan deze tests zijn geen risico s verbonden. H. Geheugen en stemming Om het functioneren van de hersenen te testen worden geheugen-, vaardigheids- en reactiesnelheidstesten afgenomen. Hiermee kunnen wij uw denkfuncties meten en het verband met andere lichaamsfuncties en ziekten onderzoeken. Indien u niet aan deze tests wil deelnemen, kunt u dat aangeven. Het is onze verwachting dat een klein percentage van de deelnemers naar aanleiding van de uitkomsten een aanvullend interview ondergaat. Deze extra procedure is ingesteld omdat de resultaten van dit soort tests af kunnen hangen van hoe u zich voelt (nerveus, moe etc.). Pas als in de aanvullende test de uitslagen afwijkend zijn, zult u, in overleg met de studiearts, kunnen besluiten hier verder aandacht aan te besteden. Zo nodig kunt u worden doorverwezen naar uw eigen huisarts of een medisch specialist. I. Echo-onderzoek van de bloedvaten Voor dit onderzoek ligt u op een onderzoeksbed. Door middel van echografie (ultrageluid, net als bij een zwangerschapsecho) worden uw slagaderen in hals, arm en lies in beeld gebracht. Er wordt o.a. gekeken hoe soepel de bloedvaten zijn en of er sprake zou kunnen zijn van aderverkalking. Daarnaast zal de bloeddruk in de slagaderen van hals, pols en lies met een pen worden bepaald. Gedurende dit gehele onderzoek wordt ook uw bloeddruk gemeten aan de vinger met een klein opblaasbaar bandje.

5 J. Enkel-arm bloeddruk meting Door de bloeddruk in de arm en de benen te meten en deze met elkaar te vergelijken kan een uitspraak gedaan worden over de bloeddoorstroming in de benen. Hiervoor worden er tegelijkertijd om armen en benen bloeddrukbanden aangebracht. Vervolgens meet het apparaat geheel automatisch de verschillende bloeddrukken. Dit onderzoek brengt geen risico met zich mee. K. Vaatstijfheidsmeting Met behulp van een sensor op de pols wordt gekeken naar de bloeddruk in de polsslagader. Daarnaast wordt de bloeddruk in de arm gemeten. Deze gegevens geven informatie over de elasticiteit van de bloedvaten. L. 24-uurs bloeddrukmeting en 24-uurs hartfilmpje Na een instructie over de 24-uurs bloeddrukmeting en het 24-uurs hartfilmpje wordt de apparatuur bij u omgehangen. De 24-uurs bloeddrukmeting kan uw dagelijkse activiteiten wat verstoren, omdat u uw activiteiten moet onderbreken als de meting wordt uitgevoerd. De band zal overdag elk kwartier en s nachts elk half uur opblazen. Van het 24-uurs hartfilmpje zult u niet veel merken. U kunt gewoon doorgaan met uw dagelijkse activiteiten. De enige beperking met dit apparaatje is dat u niet kunt douchen, zwemmen of in bad kunt gaan. De recorder mag na 24 uur door u zelf worden afgedaan. Beide apparaten kunt u de volgende dag bij ons inleveren of wij kunnen het inleveren zo afstemmen dat u hiervoor niet extra naar het centrum hoeft te komen. M. 24-uurs urineverzameling U ontvangt instructie en een plastic bokaal om 24 uur lang uw urine te verzamelen om te kunnen kijken hoe uw nieren functioneren. We kunnen het inleveren van de bokalen zo afstemmen dat u hiervoor niet extra naar het onderzoekscentrum hoeft te komen. N. Vragenlijsten Als laatste onderdeel krijgt u een voedingsvragenlijst uitgereikt. Deze kunt u thuis invullen en weer inleveren bij u volgende bezoek aan ons centrum. Deze vragenlijst geeft een indruk over uw voedingspatroon. Tevens krijgt u de instructie om een aantal andere vragenlijsten thuis in te vullen via de computer.

Deelnemernummer «DEELNEMER_ID»

Deelnemernummer «DEELNEMER_ID» Geachte «AANSCHRIJFNAAM», U heeft zojuist de 2 e visite van De Maastricht Studie afgerond. In deze brief bevestigen wij de afspraak die gemaakt is voor de 3 e visite van dit onderzoek. 3 e visite: «DATUM_V3»

Nadere informatie

Ergometrie op de longfunctie

Ergometrie op de longfunctie Ergometrie op de longfunctie ERGOMETRIE OP DE LONGFUNCTIE Afdeling: Functieafdeling (route H, locatie H.06) Melden bij: aanmeldzuil 6 Telefoon: 088 066 2439 Bereikbaar: werkdagen tussen 08.15-12.00 uur

Nadere informatie

Datum afspraak: Tijd afspraak: LONGFUNCTIEONDERZOEK OVERIGE ONDERZOEKEN. Duur van het onderzoek: Stoppen met uw longmedicatie.

Datum afspraak: Tijd afspraak: LONGFUNCTIEONDERZOEK OVERIGE ONDERZOEKEN. Duur van het onderzoek: Stoppen met uw longmedicatie. Datum afspraak: Tijd afspraak: Duur van het onderzoek: LONGFUNCTIEONDERZOEK OVERIGE ONDERZOEKEN 17844 Stoppen met uw longmedicatie Ja nee nvt Uw afspraak voor het longfunctieonderzoek Voor het onderzoek

Nadere informatie

Longfunctie onderzoek

Longfunctie onderzoek Longfunctie onderzoek Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Wat is een longfunctieonderzoek... 1 3. Voorbereiding... 1 4. Longfunctieonderzoek... 2 Spirometrie... 2 Diffusiemeting... 2 Bodybox... 2 Heliumresidubepaling...

Nadere informatie

uitdaging voor een gezonde leefstijl

uitdaging voor een gezonde leefstijl uitdaging voor een gezonde leefstijl www.demaastrichtstudie.nl Heeft u een vraag of een opmerking? Neem dan gerust contact met ons op Onderzoekscentrum De Maastricht Studie Randwycksingel 35 6229 EG Maastricht

Nadere informatie

Combinatie afspraak vasculaire preventie poli

Combinatie afspraak vasculaire preventie poli Combinatie afspraak vasculaire preventie poli Inleiding U heeft een afspraak gekregen van uw huisarts of specialist voor de "vasculaire preventie polikliniek". Uw afspraak is op... om 07.45 uur. Meldt

Nadere informatie

Longgeneeskunde. Fietstest.

Longgeneeskunde. Fietstest. Longgeneeskunde Fietstest www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON006 / Fietstest / 27-01-2017 2 Fietstest Uw behandelend arts heeft u ingelicht

Nadere informatie

De Maastricht HOdgkin en Stamcel transplantatie studie (MOSA):

De Maastricht HOdgkin en Stamcel transplantatie studie (MOSA): De Maastricht HOdgkin en Stamcel transplantatie studie (MOSA): een onderzoek naar de gevolgen van de behandeling op langere termijn. Geachte heer/mevrouw, Onze afdeling hematologie doet onderzoek naar

Nadere informatie

Uw longfunctie-onderzoek

Uw longfunctie-onderzoek Uw longfunctie-onderzoek U krijgt een onderzoek naar het functioneren van de longen. Het onderzoek bestaat meestal uit verschillende blaastestjes. Hierbij ademt u door een mondstuk verbonden aan een meetapparaat.

Nadere informatie

Combinatie afspraak Hypertensie polikliniek

Combinatie afspraak Hypertensie polikliniek Combinatie afspraak Hypertensie polikliniek Inleiding U heeft een afspraak gekregen van uw huisarts of specialist voor de "Hypertensie polikliniek". U wordt verwacht op: dag., om 07.45 uur. Meldt u zich

Nadere informatie

O locatie Delfzicht, vanaf de hoofdingang route H, u kunt zich melden bij de balie van de functieafdeling, locatie H.06 - telefoonnummer: 0596 644 439

O locatie Delfzicht, vanaf de hoofdingang route H, u kunt zich melden bij de balie van de functieafdeling, locatie H.06 - telefoonnummer: 0596 644 439 Fietsergometrie 2 Fietsergometrie Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur U moet zich melden bij: O locatie Delfzicht, vanaf de hoofdingang route H, u kunt zich melden bij de balie van de functieafdeling,

Nadere informatie

Kantelproef. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie

Kantelproef. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Kantelproef Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Binnenkort komt u voor een kantelproef naar de afdeling Klinische Neurofysiologie / Vaatfunctie. Uw specialist heeft u hiervoor doorverwezen. In deze

Nadere informatie

Inspanningstest met ademanalyse

Inspanningstest met ademanalyse Inspanningstest met ademanalyse Afdelingen cardiologie, longziekten en sportgeneeskunde De inspanningstest vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag..uur Melden: 0 Locatie Eindhoven, cardiologisch centrum,

Nadere informatie

SNELDIAGNOSTIEK bij ASTMA en COPD. In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken behorende tot de sneldiagnostiek bij astma en COPD.

SNELDIAGNOSTIEK bij ASTMA en COPD. In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken behorende tot de sneldiagnostiek bij astma en COPD. SNELDIAGNOSTIEK bij ASTMA en COPD In deze folder vindt u informatie over de onderzoeken behorende tot de sneldiagnostiek bij astma en COPD. Inleiding Binnenkort verwachten wij u op de polikliniek Longziekten

Nadere informatie

functieafdeling (route H, locatie H.06) de aanmeldzuil op Oost Begane Grond wachtkamer longgeneeskunde (OBG)

functieafdeling (route H, locatie H.06) de aanmeldzuil op Oost Begane Grond wachtkamer longgeneeskunde (OBG) Fietsergometrie 2 Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur O Locatie Delfzicht Melden bij: O Locatie Lucas Melden bij: de aanmeldzuil nr.8 functieafdeling (route H, locatie H.06) de aanmeldzuil

Nadere informatie

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN

LONGFUNCTIEONDERZOEKEN PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum LONGFUNCTIEONDERZOEKEN In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over longfunctieonderzoeken die op de longpolikliniek (route

Nadere informatie

Kantelproef. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie

Kantelproef. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Kantelproef Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Binnenkort komt u voor een kantelproef naar de afdeling Klinische Neurofysiologie / Vaatfunctie. Uw specialist heeft u hiervoor doorverwezen. In deze

Nadere informatie

Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten)

Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten) Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten) Inleiding U bent door uw behandelend arts verwezen naar de vaatrisicopolikliniek omdat u een vaatziekte heeft en/of vanwege risicofactoren voor het

Nadere informatie

Inspanningsonderzoek

Inspanningsonderzoek Inspanningsonderzoek Een inspanningsonderzoek geeft informatie over uw maximale inspanningsniveau en toont aan of u na het leveren van inspanning last krijgt van benauwdheid. Dit testen wij door u te laten

Nadere informatie

U bent door uw specialist verwezen naar de functieafdeling (nr. 40) voor de vaatpreventiepoli. Dit onderzoek gaat altijd op afspraak.... dag,...

U bent door uw specialist verwezen naar de functieafdeling (nr. 40) voor de vaatpreventiepoli. Dit onderzoek gaat altijd op afspraak.... dag,... Vaatpreventiepoli U bent door uw specialist verwezen naar de functieafdeling (nr. 40) voor de vaatpreventiepoli. Dit onderzoek gaat altijd op afspraak. Er is voor u een afspraak gemaakt op... dag,... U

Nadere informatie

Uitgebreid longfunctieonderzoek

Uitgebreid longfunctieonderzoek Uitgebreid longfunctieonderzoek Inleiding De kinderarts heeft afgesproken dat er binnenkort bij uw kind een longfunctietest gedaan wordt. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt en hoe de

Nadere informatie

Fietsergometrie met bloedafname

Fietsergometrie met bloedafname Fietsergometrie met bloedafname 2 Fietsergometrie Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur O Locatie Delfzicht Melden bij: O Locatie Lucas Melden bij: de aanmeldzuil nr.8 functieafdeling (route

Nadere informatie

Longfunctietest (kinderen)

Longfunctietest (kinderen) Longfunctietest (kinderen) Inleiding De kinderarts heeft afgesproken dat er binnenkort bij uw kind een longfunctietest gedaan zal worden. In deze folder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoud en hoe de

Nadere informatie

Medicijnen Als u medicijnen gebruikt kunt u deze normaal blijven innemen, tenzij de arts anders met u afspreekt.

Medicijnen Als u medicijnen gebruikt kunt u deze normaal blijven innemen, tenzij de arts anders met u afspreekt. Slaaponderzoek /PSG Uw arts heeft voorgesteld om een slaaponderzoek (polysomnografie)te laten doen. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek. De afdeling Klinische Neurofysiologie bereid het

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Longfunctieonderzoek. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Longfunctieonderzoek Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. De onderzoeken 2 Spirometrie / Testduur: 10 minuten 2 Bodybox / Testduur: 20 minuten 2 TLC-helium / Testduur: 10 minuten 2 Diffusietest

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE.

INFORMATIEBROCHURE. INFORMATIEBROCHURE www.demaastrichtstudie.nl uitdaging voor een gezonde leefstijl www.demaastrichtstudie.nl Heeft u een vraag of een opmerking? Neem dan gerust contact met ons op Onderzoekscentrum De Maastricht

Nadere informatie

Sedatie met propofol. Afdeling anesthesiologie. gemini-ziekenhuis.nl

Sedatie met propofol. Afdeling anesthesiologie. gemini-ziekenhuis.nl Sedatie met propofol Afdeling anesthesiologie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wat is sedatie met propofol 3 Vragenlijst 3 Eten en drinken 4 Laat sieraden en andere waardevolle spullen thuis 5 De ingreep

Nadere informatie

Ritme- en geleidingsstoornissen

Ritme- en geleidingsstoornissen H.221130.1014 Ritme- en geleidingsstoornissen verwijsafspraak 2 Inleiding Uw huisarts heeft u verwezen voor een afspraak voor het onderzoeken van ritme- en geleidingsstoornissen. U bezoekt het ziekenhuis

Nadere informatie

Longfunctie. Ergometrie. fietstest

Longfunctie. Ergometrie. fietstest Longfunctie Ergometrie fietstest ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling, locatie Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken. Wij verzoeken u

Nadere informatie

CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO

CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO 856 Inleiding Op de Röntgenafdeling worden verschillende onderzoeken verricht met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto, CT), ultrageluidsgolven (echografie) of magnetische

Nadere informatie

HUT test (kanteltafel test)

HUT test (kanteltafel test) HUT test (kanteltafel test) Cardiologie Beter voor elkaar 2 Waarom dit onderzoek Hoe gaat een HUT test? Voorbereiding Na het onderzoek De uitslag Tot slot Waarom dit onderzoek. Een HUT (Head Up Tilt) test

Nadere informatie

Huidallergietest/Histamine provocatietest

Huidallergietest/Histamine provocatietest Huidallergietest/Histamine provocatietest 2 Huidallergietest / Histamine-provocatietest Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur U moet zich melden bij: O locatie Delfzicht, vanaf de hoofdingang

Nadere informatie

24 uurs bloeddrukmeting Cardiologie

24 uurs bloeddrukmeting Cardiologie 24 uurs bloeddrukmeting Cardiologie In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een 24- uurs bloeddrukmeting. De instructie en het aansluiten van de meter vindt plaats op de polikliniek

Nadere informatie

Klinische neurofysiologie. EEG,EMG,SSEP,VEP,BAEP, HTG, slaapdeprivatie EEG

Klinische neurofysiologie. EEG,EMG,SSEP,VEP,BAEP, HTG, slaapdeprivatie EEG Klinische neurofysiologie EEG,EMG,SSEP,VEP,BAEP, HTG, slaapdeprivatie EEG Inleiding Binnenkort zal bij u één van de in deze folder vermelde onderzoeken worden verricht. Deze folder is bedoeld om u meer

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longgeneeskunde Longfunctieonderzoek

Patiënteninformatie. Longgeneeskunde Longfunctieonderzoek Patiënteninformatie Longgeneeskunde Longfunctieonderzoek 2 Algemeen Het functioneren van de longen kan door middel van onderzoek worden gemeten. Via deze folder willen we u informeren over het aangevraagde

Nadere informatie

EERSTE POLIKLINIEKBEZOEK BIJ ETALAGEBENEN (CLAUDICATIO INTERMITTENS) FRANCISCUS GASTHUIS

EERSTE POLIKLINIEKBEZOEK BIJ ETALAGEBENEN (CLAUDICATIO INTERMITTENS) FRANCISCUS GASTHUIS EERSTE POLIKLINIEKBEZOEK BIJ ETALAGEBENEN (CLAUDICATIO INTERMITTENS) FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U bent doorverwezen naar de polikliniek Vaatchirurgie omdat u klachten heeft die te maken hebben met uw

Nadere informatie

Procedurele sedatie en/of analgesie

Procedurele sedatie en/of analgesie Procedurele sedatie en/of analgesie Afdeling anesthesiologie www.nwz.nl Inhoud Wat is procedurele sedatie en/of analgesie? 3 Vragenlijst 3 Eten en drinken 4 Laat sieraden en andere waardevolle spullen

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek. Voorbereiding voor alle onderzoeken. Wat is longfunctieonderzoek? MCL Harlingen route 12

Longfunctieonderzoek. Voorbereiding voor alle onderzoeken. Wat is longfunctieonderzoek? MCL Harlingen route 12 U komt binnenkort naar de Longfunctieafdeling. route 61, 1e etage MCL Harlingen route 12, begane grond De onderzoeken die u krijgt staan aangekruist bij de inhoudsopgave. Vragen kunt u stellen voor en

Nadere informatie

Hartonderzoek met inspanning

Hartonderzoek met inspanning Hartonderzoek met inspanning Hartonderzoek met inspanning U krijgt op de afdeling nucleaire geneeskunde een hartonderzoek met inspanning. In deze informatie leest u waarom, waar en hoe het onderzoek gaat

Nadere informatie

Glucose Tolerantie Test (GTT)

Glucose Tolerantie Test (GTT) Binnenkort komt u naar de polikliniek van het MCL voor een glucose tolerantie test. Een andere naam hiervoor is glucose belastingcurve. Bij dit onderzoek krijgt de huisarts of de specialist een betere

Nadere informatie

Hartonderzoek met Dobutamine

Hartonderzoek met Dobutamine Hartonderzoek met Dobutamine Hartonderzoek met Dobutamine U krijgt op de afdeling nucleaire geneeskunde een hart onderzoek met Dobutamine. In deze informatie leest u waarom, waar en hoe het onderzoek

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Afdeling Radiologie/Maatschap Cardiologie. CT-scan van het hart (coronairvaten)

Afdeling Radiologie/Maatschap Cardiologie. CT-scan van het hart (coronairvaten) Afdeling Radiologie/Maatschap Cardiologie CT-scan van het hart (coronairvaten) Datum en tijd Diaconessenhuis Leiden U wordt (dag), (datum) om uur verwacht op de afdeling 3A. Het onderzoek staat om uur

Nadere informatie

Dorstproef bij volwassenen

Dorstproef bij volwassenen Dorstproef bij volwassenen Inleiding Uw behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u een dorstproef zult ondergaan. In deze folder geven wij u meer informatie over dit onderwerp. Wat is een dorstproef

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex)

Patiënteninformatie. Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) Patiënteninformatie Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) 749890 Vaatonderzoek armen.indd 1 1 06-01-17 12:05 Vaatonderzoek in armen,

Nadere informatie

Ergometrie. = fietstest

Ergometrie. = fietstest Ergometrie = fietstest Inleiding In deze folder leest u meer over het ergometrie-onderzoek, ook wel fietstest genoemd. U heeft een afspraak voor dit onderzoek op: dag om uur. Het onderzoek vindt plaats

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Onderzoek volgens het TIA-protocol

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Onderzoek volgens het TIA-protocol Onderzoek volgens het TIA-protocol ONDERZOEK VOLGENS HET TIA-PROTOCOL TIA TIA staat voor Transient Ischemic Attack. Vrij vertaald is dit een kortdurende verstopping van een bloedvat in de hersenen. Als

Nadere informatie

Slaaponderzoek. Slaap Waak Centrum

Slaaponderzoek. Slaap Waak Centrum Slaap Waak Centrum Slaaponderzoek PolyGrafie (PG), thuisregistratie Naam:... Het is belangrijk dat u deze folder goed doorleest. Afspraak op het Slaap Waak Centrum Het slaaponderzoek vindt plaats op het

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken Inleiding Uw behandelend arts heeft u geadviseerd een longfunctieonderzoek te laten verrichten. Hierdoor krijgt de arts een indruk van de werking en het functioneren van uw longen.

Nadere informatie

HARTIS HOLTER ONDERZOEK

HARTIS HOLTER ONDERZOEK HARTIS HOLTER ONDERZOEK HARTRITME ONDERZOEK U heeft in overleg met uw huisarts besloten een hartritmeonderzoek te laten uitvoeren. Dit onderzoek geeft uw arts belangrijke informatie over de werking van

Nadere informatie

Combinatie afspraak tia/licht CVA

Combinatie afspraak tia/licht CVA Patiënteninformatie Combinatie afspraak tia/licht CVA rkz.nl U heeft een afspraak gekregen van uw huisarts voor de combinatie afspraak TIA/ licht CVA. Hierbij ontvangt u een informatiefolder over de onderzoeken

Nadere informatie

Echogeleid histologisch biopt van de nier

Echogeleid histologisch biopt van de nier Patiënteninformatie Echogeleid histologisch biopt van de nier Echogeleid histologisch biopt van de nier 1495948 Echogeleid histologisch biopt van de nier hj.indd 1 1 03-11-15 15:03 Echogeleid histologisch

Nadere informatie

Ambulant slaaponderzoek. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie

Ambulant slaaponderzoek. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Ambulant slaaponderzoek Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Binnenkort komt u voor ambulant slaaponderzoek naar de afdeling Klinische neurofysiologie. Uw huisarts of specialist heeft u hiervoor doorverwezen.

Nadere informatie

TIA-analyse. TIA-analyse

TIA-analyse. TIA-analyse TIA-analyse TIA-analyse 1. Inleiding 3 2. Wat is een TIA 3 3. Opnamedag 4 4. Onderzoeken 4 5. Ontslag 7 6. Tot slot 8 1. Inleiding Het is belangrijk snel onderzoek Bij uw huisarts of op de Spoed Eisende

Nadere informatie

Ergometrie: fietstest

Ergometrie: fietstest Ergometrie: fietstest Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het longfunctieonderzoek ergometrie, ook wel fietstest genoemd. Het onderzoek

Nadere informatie

Thuis uw bloeddruk meten

Thuis uw bloeddruk meten Thuis uw bloeddruk meten Uw arts heeft bij u een hoge bloeddruk vastgesteld. In deze folder vindt u informatie over hoge bloeddruk en hoe u thuis de bloeddruk kunt meten. Wat is bloeddruk? Het hart is

Nadere informatie

NEUROLOGIE ONDERZOEKEN EEG, EMG, Duplex, Zenuwecho, SSEP, VEP, BAER, Tremor registratie, PSG

NEUROLOGIE ONDERZOEKEN EEG, EMG, Duplex, Zenuwecho, SSEP, VEP, BAER, Tremor registratie, PSG NEUROLOGIE ONDERZOEKEN EEG, EMG, Duplex, Zenuwecho, SSEP, VEP, BAER, Tremor registratie, PSG Inleiding Op de afdeling Neurofysiologie worden diverse onderzoeken verricht naar de elektrische activiteiten

Nadere informatie

EERSTE POLIKLINIEKBEZOEK BIJ ETALAGEBENEN (CLAUDICATIO INTERMITTENS)

EERSTE POLIKLINIEKBEZOEK BIJ ETALAGEBENEN (CLAUDICATIO INTERMITTENS) EERSTE POLIKLINIEKBEZOEK BIJ ETALAGEBENEN (CLAUDICATIO INTERMITTENS) 975 Inleiding U bent doorverwezen naar de polikliniek Vaatchirurgie omdat u klachten heeft die te maken hebben met uw bloedvaten. U

Nadere informatie

Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie)

Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie) Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie) Uw afspraken: 1. Voor de Slaapregistratie is voor u een bed gereserveerd voor één nacht op afdeling A4 van Rode Kruis Ziekenhuis. U kunt zich daar om 22.00 uur melden

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling. Informatie voor ouders en/of verzorgers

Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling. Informatie voor ouders en/of verzorgers Longfunctieonderzoek op de longfunctieafdeling Informatie voor ouders en/of verzorgers Inhoudsopgave Informatie voor ouders... 1 1. Inleiding... 1 2. Longfunctieonderzoek... 1 3. Voorbereiding... 1 4.

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Longfunctieonderzoek. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Longfunctieonderzoek Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. De onderzoeken 2 Spirometrie/flow-volume (curve) 2 Ademweerstand/bodybox 2 TLC-helium 2 Diffusietest 2 Histaminedrempel 2 Allergie-huidtest

Nadere informatie

Uitgebreid longfunctieonderzoek

Uitgebreid longfunctieonderzoek Uitgebreid longfunctieonderzoek Uitgebreid longfunctieonderzoek Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur U moet zich melden bij: O locatie Delfzicht, de balie van de functieafdeling (route H,

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r Huidallergietest en Histamineprovocatietest

I N F O R M A T I E. o v e r Huidallergietest en Histamineprovocatietest I N F O R M A T I E o v e r Huidallergietest en Histamineprovocatietest 2 U heeft met de arts afgesproken dat er bij u een huidallergietest en/of een histamineprovocatietest gedaan zal worden. Bij deze

Nadere informatie

Longziekten Longfunctieonderzoek

Longziekten Longfunctieonderzoek Longziekten Longfunctieonderzoek Algemeen Het functioneren van de longen kan door middel van onderzoek worden gemeten. Via deze folder willen we u informeren over het aangevraagde longfunctieonderzoek.

Nadere informatie

Uitgebreid longfunctieonderzoek

Uitgebreid longfunctieonderzoek Uitgebreid longfunctieonderzoek 2 Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur O Locatie Delfzicht Melden bij: O Locatie Lucas Melden bij: de aanmeldzuil nr.8 functieafdeling (route H, locatie H.06)

Nadere informatie

24-uurs bloeddrukmeting

24-uurs bloeddrukmeting patiënteninformatie 24-uurs bloeddrukmeting Interne Geneeskunde U heeft in overleg met uw arts besloten een 24-uurs bloeddrukmeting uit te laten voeren. Tijdens dit onderzoek wordt gedurende 24 uur lang

Nadere informatie

Blaasfunctieonderzoek Bij het Regionaal Bekkenbodem Centrum

Blaasfunctieonderzoek Bij het Regionaal Bekkenbodem Centrum Blaasfunctieonderzoek Bij het Regionaal Bekkenbodem Centrum Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 1142 Inleiding U heeft een afspraak voor een blaasfunctieonderzoek op: dag om uur op het Regionaal

Nadere informatie

COPD. Meten is weten!!! Maar wat meten we dan??

COPD. Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? Bij een patiënt kunnen verschillende longfunctie testen worden gedaan om te kijken of er sprake is van COPD. Je kunt met de testen de ernst van de COPD bepalen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex)

Patiënteninformatie. Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) Patiënteninformatie Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) 1 Vaatonderzoek in armen, benen en buik (d.m.v. duplex) Afdeling Vaatonderzoek,

Nadere informatie

Huidallergietest/Histamine provocatietest

Huidallergietest/Histamine provocatietest Huidallergietest/Histamine provocatietest 2 Huidallergietest / Histamine-provocatietest Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur. U moet zich melden bij: 0 locatie Delfzicht Afdeling: Functieafdeling

Nadere informatie

COPD. Functieafdeling

COPD. Functieafdeling COPD Functieafdeling Inhoudsopgave Afspraakgegevens...4 ECG-hartfilmpje (route 1.62)...5 Longfunctie (route 1.62)...7 6 minuten wandeltest... 10 Röntgen (route 0.78)... 11 Poli longgeneeskunde (route

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Doppler, handen- en voetenprogramma, plethysmografie. Vaatonderzoek. Vaatonderzoek Vaatonderzoek Doppler.

Patiënteninformatie. Doppler, handen- en voetenprogramma, plethysmografie. Vaatonderzoek. Vaatonderzoek Vaatonderzoek Doppler. Patiënteninformatie Vaatonderzoek Doppler, handen- en voetenprogramma, plethysmografie Vaatonderzoek 761870 Vaatonderzoek Doppler.indd 1 1 20-01-17 14:42 Vaatonderzoek Doppler, handen- en voetenprogramma,

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen Longfunctieonderzoek bij kinderen Uw zoon of dochter wordt binnenkort verwacht voor een longfunctieonderzoek. In deze informatiefolder kunt u lezen wat dit onderzoek inhoudt en hoe de gang van zaken is

Nadere informatie

Afspraak nieuwe patiënt. U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog:

Afspraak nieuwe patiënt. U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog: Afspraak nieuwe patiënt U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog: 2 Binnenkort brengt u een bezoek aan de cardioloog op de polikliniek cardiologie. Omdat u een nieuwe patiënt bent, willen wij graag

Nadere informatie

DAGBOEK 24 UURSBLOEDDRUKMETING

DAGBOEK 24 UURSBLOEDDRUKMETING DAGBOEK 24 UURSBLOEDDRUKMETING PERSOONLIJKE GEGEVENS Voornaam en naam Naam aanvragend arts 24 UURSBLOEDDRUKMETING Datum 24 uursbloeddrukmeting Aanvang (uitleentijdstip) Einde (inlevertijdstip) Linkerarm

Nadere informatie

COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan??

COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? COPD Meten is weten!!! Maar wat meten we dan?? De lengte en het gewicht vragen aan de patiënt is voldoende. Iedereen weet toch hoe lang en zwaar hij/zij is. Juist/Onjuist Bij een patiënt kunnen verschillende

Nadere informatie

Ergometrie onderzoek long Fietstest.

Ergometrie onderzoek long Fietstest. Ergometrie onderzoek long Fietstest www.nwz.nl U krijgt binnenkort een ergometrie onderzoek. Dit onderzoek wordt ook wel fietstest genoemd. U komt hiervoor naar de polikliniek hart-long centrum Noordwest

Nadere informatie

Onderzoek bij slaapstoornissen

Onderzoek bij slaapstoornissen Onderzoek bij slaapstoornissen Inleiding Binnenkort wordt u een nacht in het ziekenhuis opgenomen voor een slaaponderzoek. Dit bestaat uit een combinatie van E.E.G.-registratie met polygrafie. Het onderzoek

Nadere informatie

Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid

Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid Pulmonologie Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Postbus 30002 7800 RA Emmen Tel. 0591 69 19 11 MA 1391 11-11-v1 - H 12 1 Poli longziekten

Nadere informatie

Slaaponderzoek. Slaap Waak Centrum

Slaaponderzoek. Slaap Waak Centrum Slaap Waak Centrum Slaaponderzoek PolySomnoGrafie (PSG), thuisregistratie Naam:... Het is belangrijk dat u deze folder goed doorleest. Afspraak op het Slaap Waak Centrum Het slaaponderzoek vindt plaats

Nadere informatie

H.367500.0715. Dotterbehandeling Stent plaatsing (bloedvaten bekken/been)

H.367500.0715. Dotterbehandeling Stent plaatsing (bloedvaten bekken/been) H.367500.0715 Dotterbehandeling Stent plaatsing (bloedvaten bekken/been) Inleiding In overleg met uw specialist is besloten dat er binnenkort een dotterbehandeling van (één van) uw bloedvaten in het bekken/been

Nadere informatie

Longfunctieonderzoeken

Longfunctieonderzoeken Longfunctieonderzoeken Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten augustus 2014 pavo 0370 Inleiding In deze folder geven wij u informatie over een longfunctieonderzoek. Een longfunctieonderzoek

Nadere informatie

CARDIOLOGIE. De kanteltafeltest ONDERZOEK

CARDIOLOGIE. De kanteltafeltest ONDERZOEK CARDIOLOGIE De kanteltafeltest ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om 10 minuten

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek

Longfunctieonderzoek Longfunctieonderzoek Een longfunctieonderzoek is een onderzoek waarbij wordt gemeten wat de inhoud, de doorgankelijkheid, de elasticiteit en de gevoeligheid van de luchtwegen zijn. Ook kan worden vastgesteld

Nadere informatie

Ergospirometrie. fietsproef. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Ergospirometrie. fietsproef. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Ergospirometrie fietsproef T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Angiografie met eventueel dotterprocedure van dialyseshunt

Angiografie met eventueel dotterprocedure van dialyseshunt Afdeling radiologie Angiografie met eventueel dotterprocedure van dialyseshunt Afspraak op...dag.......uur Inleiding U bent doorverwezen naar de afdeling radiologie van het Lievensberg ziekenhuis voor

Nadere informatie

Nierbiopt. Interne geneeskunde / Nefrologie

Nierbiopt. Interne geneeskunde / Nefrologie Nierbiopt Interne geneeskunde / Nefrologie Uw behandelend arts heeft een afspraak voor u gemaakt voor een nierbiopt. Voor dit onderzoek wordt u een dag en een nacht opgenomen op de afdeling Nefrologie

Nadere informatie

POLIKLINISCHE CT SCAN VAN HET HART FRANCISCUS VLIETLAND

POLIKLINISCHE CT SCAN VAN HET HART FRANCISCUS VLIETLAND POLIKLINISCHE CT SCAN VAN HET HART FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Op de Röntgenafdeling worden verschillende onderzoeken verricht met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto, CT), ultrageluidsgolven (echografie)

Nadere informatie

Huidallergietest/ Histamine-provocatietest

Huidallergietest/ Histamine-provocatietest Huidallergietest/ Histamine-provocatietest 2 Huidallergietest / Histamine-provocatietest Het onderzoek vindt plaats op: dag, datum, om uur O Locatie Delfzicht Melden bij: O Locatie Lucas Melden bij: de

Nadere informatie

Fietsergometrie met arteriële zuurstof en ventilatie meting

Fietsergometrie met arteriële zuurstof en ventilatie meting Fietsergometrie met arteriële zuurstof en ventilatie meting Wat is een fietsergometrie De fietsergometrie is een inspanningstest waarbij het de bedoeling is dat u een maximale inspanning levert volgens

Nadere informatie

Slaapapneuonderzoek (polygrafie)

Slaapapneuonderzoek (polygrafie) Slaapapneuonderzoek (polygrafie) In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een slaaponderzoek zult ondergaan. Tijdens dit onderzoek worden de ademhaling, het zuurstofgehalte van het bloed en de houding

Nadere informatie

Onderzoek van de slagaders van de benen of armen

Onderzoek van de slagaders van de benen of armen Onderzoek van de slagaders van de benen of armen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Doel van het onderzoek 1 Waar vindt het onderzoek plaats? 1 Welke voorbereidingen zijn er nodig?

Nadere informatie

Welkom op de Dagkliniek Geriatrie

Welkom op de Dagkliniek Geriatrie Welkom op de Dagkliniek Geriatrie Inleiding U heeft een afspraak op de Dagkliniek Geriatrie van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk op dag van uur tot uur. Het is belangrijk dat u op tijd

Nadere informatie

Let op! Speciale voorbereiding

Let op! Speciale voorbereiding Myocardscintigrafie Let op! Speciale voorbereiding 24 uur voor het onderzoek mag u geen cafeïne meer gebruiken. De uitslag van het onderzoek kan namelijk door de cafeïne onbetrouwbaar zijn. Voorbeelden

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Patiënteninformatie Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Slaappolikliniek In het is er voor het vaststellen en behandelen van het Slaapapneu Syndroom (OSAS) een samenwerkingsverband opgezet tussen

Nadere informatie

Doppleronderzoek/ looptest Teen- of vingerdrukmeting

Doppleronderzoek/ looptest Teen- of vingerdrukmeting Doppleronderzoek/ looptest Teen- of vingerdrukmeting Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder vindt u informatie over diverse onderzoeken. Hieronder ziet u voor welke onderzoeken u staat ingepland. Doppleronderzoek

Nadere informatie

Longfunctie- onderzoek Radboud universitair medisch centrum

Longfunctie- onderzoek Radboud universitair medisch centrum Longfunctieonderzoek In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het ondergaan van een longfunctieonderzoek in het Radboudumc. Dit onderzoek vindt plaats op de Longfunctieafdeling. Een longfunctieonderzoek

Nadere informatie

Wat is een myocardscintigrafie

Wat is een myocardscintigrafie Myocardscintigrafie Uw behandelend arts heeft voor u een myocardscintigrafie aangevraagd. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden.

Nadere informatie

dasfwefsdfwefwef Slaapapneu-straat

dasfwefsdfwefwef Slaapapneu-straat Slaapapneu-straat Introductie De Slaapapneu-straat bestaat uit een aantal op elkaar aansluitende en met elkaar samenhangende afspraken met verschillende zorgverleners en afdelingen. Wij doen daarom een

Nadere informatie

H.264297.0314. Duplex-onderzoek

H.264297.0314. Duplex-onderzoek H.264297.0314 Duplex-onderzoek Inleiding Van uw huisarts of specialist heeft u het advies gekregen een duplex-onderzoek te laten doen. Het onderzoek gebeurt met een echo-dopplerapparaat en is pijnloos.

Nadere informatie