Deelnemernummer «DEELNEMER_ID»

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deelnemernummer «DEELNEMER_ID»"

Transcriptie

1 Geachte «AANSCHRIJFNAAM», U heeft zojuist de 2 e visite van De Maastricht Studie afgerond. In deze brief bevestigen wij de afspraak die gemaakt is voor de 3 e visite van dit onderzoek. 3 e visite: «DATUM_V3» uur De 3 e visite duurt ongeveer 4 uur. Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten van te voren aanwezig te zijn. In de bijlage treft u aanvullende informatie aan over de 3 e visite. Mocht u na het lezen nog vragen hebben of bent u onverwacht verhinderd, neem dan contact op met het onderzoekscentrum. Met vriendelijke groet, Het onderzoeksteam van De Maastricht Studie Niet doorgaan van onderzoeken Door diverse omstandigheden kan het voorkomen dat een onderzoek niet doorgaat of dat de invulling van een dagschema wijzigt. Uiteraard mag u van ons verwachten dat wij dit proberen te voorkomen maar dit lukt jammer genoeg niet altijd. Helaas is het niet mogelijk om een onderzoek dat is uitgevallen op een later moment in te halen. Hoewel wij begrijpen dat dit voor u vervelend of teleurstellend kan zijn, hopen wij op uw begrip en medewerking.

2 Informatie 3 e Visite Ter voorbereiding van de 3 e visite vragen wij u: Vanaf drie uren voor aanvang van visite 3 geen koffie of thee te drinken. Vanaf drie uren voor aanvang van visite 3 niet te roken. Om beïnvloeding van de onderzoeken te voorkomen, zich te houden aan een standaard ontbijt en eventueel lunch op de dag van visite 3, bestaande uit: 2 beschuitjes en/of bruine boterhammen zonder boter, bij voorkeur met zoet beleg (jam of appelstroop) en naar behoefte water of vruchtensap. Het is met name belangrijk geen vette levensmiddelen te gebruiken (bijv. boter, kaas, smeerworst, etc.) en geen koffie of thee te nuttigen. Heeft u een afspraak in de ochtend, dan geldt dit voor het ontbijt. Komt u in de middag, dan geldt dit voor zowel het ontbijt als de lunch. Komt u in de avond, dan geldt dit voor de lunch en het avondmaaltijd. Dus zowel tijdens de lunch als de avondmaaltijd geen vette levensmiddelen gebruiken. Het avondeten mag bestaan uit brood, fruit en/of salade (geen dressing op basis van mayonaise). Rekening te houden met het gegeven dat u na het oogonderzoek enige tijd (ong. 2-3 uur) wazig zult zien. U mag gedurende deze tijd geen motorvoertuigen besturen. We adviseren u om u voor uw thuisreis op te laten halen door uw partner, een familielid of een andere bekende óf om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Makkelijke, los zittende kleding te dragen (geen korsetten of steunkousen). Eventueel de urinebokaal die u bij visite 2 heeft meegekregen gevuld mee te nemen. Verder adviseren wij u geen sieraden te dragen. (voor deelonderzoek H). Geen zelfbruinende crème of zonne(brand)crème op uw onderarmen te smeren vanaf 2 dagen voor de meting (voor deelonderzoek B). Eventueel uw zonnebril mee te nemen i.v.m. het oogonderzoek (zie onderdeel A). Op het onderzoekscentrum wordt u ontvangen door een van onze onderzoeksmedewerkers. Zij staan u gedurende dit onderzoek ter zijde voor vragen en hulp.

3 Hoe ziet de 3 e visite aan het onderzoekscentrum eruit? A. Gewrichtsonderzoek Door middel van een reumatologisch lichamelijk onderzoek wordt op een pijnloze manier onderzoek gedaan naar de werking van uw ledematen waarbij er gekeken wordt naar de beweeglijkheid van uw schouder-, heup-, en kniegewricht. Daarnaast wordt er gekeken of er aanwijzingen zijn voor jicht. Dit onderzoek is pijnloos en is vergelijkbaar met een lichamelijk onderzoek zoals ook de huisarts dat bij u zou kunnen uitvoeren. B. Uitgebreid oogonderzoek Gedurende het oogonderzoek worden het netvlies en de bloedvaatjes op het netvlies in beeld gebracht. Voor het afbeelden van de kleinste vaatjes op het netvlies wordt gebruik gemaakt van een speciale fotocamera. Om die kleinste vaatjes goed zichtbaar te maken is het van belang de pupil te verwijden. Hiervoor krijgt u, 15 minuten voordat de oogfoto gemaakt wordt, oogdruppels toegediend die dat effect bewerkstelligen. De werkingsduur van deze druppels bedraagt in totaal 2-3 uur. Gedurende deze periode is het mogelijk dat u wazig ziet omdat u moeite heeft om fel licht te verdragen. Een door u meegebrachte zonnebril biedt hier indien nodig uitkomst. Het is van belang dat uw zicht volledig hersteld is voordat u weer deelneemt aan het verkeer of voordat u weer gaat werken (in het bijzonder als u zware machines bestuurt). Dit onderzoek kent verder geen risico s en is gelijk aan het oogonderzoek dat wordt uitgevoerd in het ziekenhuis. C. Eiwitten in de huid Bij dit onderzoek wordt de hoeveelheid versuikerde eiwitten in de huid gemeten. Hiervoor legt u uw arm op een klein kastje en met behulp van licht wordt vervolgens een opname van de huid gemaakt en de hoeveelheid van deze eiwitten bepaald. Hier merkt u niets van en dit onderzoek brengt geen risico s met zich mee. De uitslag van dit onderzoek is op dit moment alleen nog van wetenschappelijke waarde. D. Normale ECG (elektrocardiogram of hartfilmpje) De elektrische activiteit van uw hart wordt gemeten door het maken van een elektrocardiogram ( een hartfilmpje ) waarvoor op een aantal plaatsen op uw bovenlichaam, armen, benen en rug elektrodes geplakt worden. De procedure is volstrekt gelijk aan het maken van het gewone hartfilmpje dat mogelijk al eens bij u in een ziekenhuis of bij een sportkeuring is gemaakt.

4 E. Microcirculatie metingen Het microcirculatieonderzoek bestaat uit 2 onderdelen waarbij de kleinste bloedvaatjes van ons lichaam onderzocht worden in de huid en het nagelbed. Er zijn belangrijke wetenschappelijk aanwijzingen dat deze vaatjes een rol spelen bij het ontstaan van ziekten als diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Voor het afbeelden van vaatjes in de huid wordt gebruikt gemaakt van laserlicht. Hiervoor wordt er een sticker op uw huid geplakt en meet het apparaat automatisch de doorbloeding van de huid door deze kleinste vaatjes. De uitslag van dit onderzoek is alleen van wetenschappelijke waarde en niet direct van belang voor uw gezondheid. Deze meting brengt geen risico s met zich mee anders dan dat de pleister bij sommige personen een milde allergische reactie kan veroorzaken (net als gewone pleisters dat soms kunnen doen). Het tweede onderdeel bestaat uit het meten van de kleinste bloedvaten in het nagelbed met behulp van een microscoop. Om deze vaatjes zeer goed af te beelden wordt op verschillende momenten een opblaasbaar bandje om de vinger aangelegd en met verschillende drukken opgepompt. U zult merken dat uw vinger hier wat koud en doof van kan worden. Dit gevoel verdwijnt ogenblikkelijk op het moment dat dit bandje weer leegloopt. Dit onderzoek brengt verder geen risico met zich mee en de resultaten zijn met name van wetenschappelijk belang. F. Fietstest Bij de fietstest meten wij uw fitheid en houden tegelijkertijd we nauwlettend het hart en de bloeddruk in de gaten. Deze test wordt onder supervisie van een studiearts uitgevoerd. Het kan zijn dat deze test niet bij u wordt uitgevoerd indien u onder cardiologische behandeling bent voor ritmestoornissen of een zuurstof tekort van de hartspier. Ook indien u klachten van pijn op de borst heeft die nog nader onderzoek behoeven wordt deze test niet bij u uitgevoerd. Gedurende deze test vragen wij u niet om tot het uiterste te gaan, maar middels een berekening ongeveer 85% van uw fitheid / conditie te benutten (submaximale inspanningstest). G. Gehoortest Bij dit onderzoek wordt uw gehoor getest met hetzelfde apparaat waarmee het gehoor van schoolkinderen wordt getest. Dit apparaat lijkt op een oorthermometer en geeft op verschillende momenten een (onhoorbaar) piepje af en registreert zelf de reactie van het oor op dit piepje. Dit onderzoek brengt geen risico met zich mee.

5 H.Vet- spiermassa meting Bij dit onderzoek worden uw vet- en spiermassa gemeten. Hiervoor worden elektroden op uw rechterhand, rechtervoet en linkervoet geplaatst en via een zwakke en kleine hoeveelheid elektrische stroom wordt uw lichaamssamenstelling gemeten. U voelt hier helemaal niets van. Dit onderzoek brengt dan ook geen risico s met zich mee. Toch mag u, voorzichtigheidshalve aan dit onderzoek niet deelnemen indien u een pacemaker of ICD (interne cardiale defibrillator) heeft. I. Zitten en Opstaan test Voor dit onderzoek wordt u gevraagd om 10 keer op te staan uit een stoel, in uw eigen tempo terwijl wij de tijd opnemen. J. Handknijpkracht De handknijpkracht geeft de spierkracht van uw onderarm weer. De kracht wordt bepaald door de hoeveelheid spier en door uw gezondheidstoestand. De resultaten geven een indicatie voor uw fysieke conditie. Met behulp van een handknijpmeter wordt de knijpkracht gemeten. Dit apparaat bevat een metalen hendel waarin u zo hard mogelijk dient te knijpen. Dit mag u 2 keer herhalen. Zowel met de rechter als de linkerhand wordt 3 keer geknepen. Tussen de metingen door kunt u even herstellen. Tijdens de meting mag u staan of zitten met uw arm los langs het lichaam. Aan deze tests zijn geen risico s verbonden en u wordt niet gevraagd om tot het uiterste te gaan. K. Hartecho Voor dit onderzoek ligt u op uw linkerzijde op een onderzoeksbed. Door middel van echografie (ultrageluid, net als bij een zwangerschapsecho) wordt uw hart uitgebreid in beeld gebracht. Er wordt gekeken naar de pompfunctie van het hart, maar ook hoe de hartkleppen functioneren. Dit onderzoek brengt voor u geen risico met zich mee.

6 L. Uitschrijfgesprek Als laatste onderdeel van het gehele onderzoek zult u met de studiearts spreken over de resultaten van het onderzoek dat voor uw gezondheid rechtstreeks van belang is. Hier maken deel van uit: - het bloedonderzoek (naar aanleiding van visite 1) - het lichamelijk onderzoek (naar aanleiding van visite 1) - het hartfilmpje en de echo van het hart (naar aanleiding van visites 3) - de 24uurs bloeddrukmeting (naar aanleiding van visite 2) - het longfunctie onderzoek (naar aanleiding van visite 2) - het onderzoek van de enkel-arm bloeddruk (naar aanleiding van visites 2) - het gehooronderzoek (naar aanleiding van visite 3) - het geheugenonderzoek (naar aanleiding van visite 2) - het berekende risico op hart- en vaatziekten (naar aanleiding van visites 1, 2 en 3) Tevens zullen wij u, indien gewenst, informatie geven over hoe u eventueel m.b.v. de computer uw gezondheid / leefstijl verder kunt verbeteren.

Geachte «AANSCHRIJFNAAM»,

Geachte «AANSCHRIJFNAAM», Geachte «AANSCHRIJFNAAM», U heeft zojuist de 1 e visite van De Maastricht Studie afgerond. In deze brief bevestigen wij de afspraken die gemaakt zijn voor de 2 e en 3 e visite van dit onderzoek. 2 e visite:

Nadere informatie

De Maastricht HOdgkin en Stamcel transplantatie studie (MOSA):

De Maastricht HOdgkin en Stamcel transplantatie studie (MOSA): De Maastricht HOdgkin en Stamcel transplantatie studie (MOSA): een onderzoek naar de gevolgen van de behandeling op langere termijn. Geachte heer/mevrouw, Onze afdeling hematologie doet onderzoek naar

Nadere informatie

Hartonderzoek met Dobutamine

Hartonderzoek met Dobutamine Hartonderzoek met Dobutamine Hartonderzoek met Dobutamine U krijgt op de afdeling nucleaire geneeskunde een hart onderzoek met Dobutamine. In deze informatie leest u waarom, waar en hoe het onderzoek

Nadere informatie

Afspraak nieuwe patiënt. U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog:

Afspraak nieuwe patiënt. U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog: Afspraak nieuwe patiënt U wordt verwacht op: Dag: Tijdstip: Cardioloog: 2 Binnenkort brengt u een bezoek aan de cardioloog op de polikliniek cardiologie. Omdat u een nieuwe patiënt bent, willen wij graag

Nadere informatie

Hartonderzoek met inspanning

Hartonderzoek met inspanning Hartonderzoek met inspanning Hartonderzoek met inspanning U krijgt op de afdeling nucleaire geneeskunde een hartonderzoek met inspanning. In deze informatie leest u waarom, waar en hoe het onderzoek gaat

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE.

INFORMATIEBROCHURE. INFORMATIEBROCHURE www.demaastrichtstudie.nl uitdaging voor een gezonde leefstijl www.demaastrichtstudie.nl Heeft u een vraag of een opmerking? Neem dan gerust contact met ons op Onderzoekscentrum De Maastricht

Nadere informatie

uitdaging voor een gezonde leefstijl

uitdaging voor een gezonde leefstijl uitdaging voor een gezonde leefstijl www.demaastrichtstudie.nl Heeft u een vraag of een opmerking? Neem dan gerust contact met ons op Onderzoekscentrum De Maastricht Studie Randwycksingel 35 6229 EG Maastricht

Nadere informatie

Ritme- en geleidingsstoornissen

Ritme- en geleidingsstoornissen H.221130.1014 Ritme- en geleidingsstoornissen verwijsafspraak 2 Inleiding Uw huisarts heeft u verwezen voor een afspraak voor het onderzoeken van ritme- en geleidingsstoornissen. U bezoekt het ziekenhuis

Nadere informatie

Myocardscintigrafie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Myocardscintigrafie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Myocardscintigrafie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Let op! Speciale voorbereiding 24 uur voor het onderzoek mag u geen cafeïne meer gebruiken. De uitslag van het onderzoek

Nadere informatie

Hartonderzoek met inspanning

Hartonderzoek met inspanning Hartonderzoek met inspanning Het hart onderzoek met inspanning Binnenkort wordt u op de afdeling nucleaire geneeskunde verwacht voor een onderzoek van uw hart (het hartscintigram). In deze folder leest

Nadere informatie

Let op! Speciale voorbereiding

Let op! Speciale voorbereiding Myocardscintigrafie Let op! Speciale voorbereiding 24 uur voor het onderzoek mag u geen cafeïne meer gebruiken. De uitslag van het onderzoek kan namelijk door de cafeïne onbetrouwbaar zijn. Voorbeelden

Nadere informatie

Combinatie afspraak Hypertensie polikliniek

Combinatie afspraak Hypertensie polikliniek Combinatie afspraak Hypertensie polikliniek Inleiding U heeft een afspraak gekregen van uw huisarts of specialist voor de "Hypertensie polikliniek". U wordt verwacht op: dag., om 07.45 uur. Meldt u zich

Nadere informatie

PIJN OP DE BORSTPOLIKLINIEK

PIJN OP DE BORSTPOLIKLINIEK PIJN OP DE BORSTPOLIKLINIEK 1163 Afspraak Pijn op de borst polikliniek (POB) Mevrouw/Mijnheer, Dag Datum Meldt u zich om: o 8.00 uur bij balie 352 o 12.00 uur bij balie 352 Bericht van verhindering Het

Nadere informatie

Combinatie afspraak vasculaire preventie poli

Combinatie afspraak vasculaire preventie poli Combinatie afspraak vasculaire preventie poli Inleiding U heeft een afspraak gekregen van uw huisarts of specialist voor de "vasculaire preventie polikliniek". Uw afspraak is op... om 07.45 uur. Meldt

Nadere informatie

Myocard perfusiescintigrafie

Myocard perfusiescintigrafie Myocard perfusiescintigrafie Myocardperfusiescintigrafie Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij

Nadere informatie

Wat is een myocardscintigrafie

Wat is een myocardscintigrafie Myocardscintigrafie Uw behandelend arts heeft voor u een myocardscintigrafie aangevraagd. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden.

Nadere informatie

Cardiologische onderzoeken op de functieafdeling Patiënten informatie

Cardiologische onderzoeken op de functieafdeling Patiënten informatie Cardiologische onderzoeken op de functieafdeling Patiënten informatie Uw afspraak U wordt verwacht op de functieafdeling, Cardiologie, balie F voor: Datum Tijd o E.C.G., uur o Holter, uur o Fiets, uur

Nadere informatie

Echocardiogram en fietsergometrie (inspanningstest)

Echocardiogram en fietsergometrie (inspanningstest) Echocardiogram en fietsergometrie (inspanningstest) 2 Functieafdeling Locatie Delfzicht (Delfzijl) Melden bij: Datum: Tijd: Zuil 8 (route H, locatie H.06) (vervolgens kunt u plaatsnemen in wachtkamer 1

Nadere informatie

Myocard scintigrafie Onderzoek van de hartspier

Myocard scintigrafie Onderzoek van de hartspier Myocard scintigrafie Onderzoek van de hartspier Uw afspraak Rustonderzoek Inspanningsonderzoek.dag.. - -.. om uur.dag. -... -... om uur Voor beide onderzoeken meldt u zich op de afdeling Radiologie / Nucleaire

Nadere informatie

Longfunctie onderzoek

Longfunctie onderzoek Longfunctie onderzoek Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Wat is een longfunctieonderzoek... 1 3. Voorbereiding... 1 4. Longfunctieonderzoek... 2 Spirometrie... 2 Diffusiemeting... 2 Bodybox... 2 Heliumresidubepaling...

Nadere informatie

Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten)

Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten) Vaatrisico-polikliniek (behandeling van vaatziekten) Inleiding U bent door uw behandelend arts verwezen naar de vaatrisicopolikliniek omdat u een vaatziekte heeft en/of vanwege risicofactoren voor het

Nadere informatie

Inspanningstest met ademanalyse

Inspanningstest met ademanalyse Inspanningstest met ademanalyse Afdelingen cardiologie, longziekten en sportgeneeskunde De inspanningstest vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag..uur Melden: 0 Locatie Eindhoven, cardiologisch centrum,

Nadere informatie

Hartspier-scintigrafie bij inspanning Nucleaire geneeskunde

Hartspier-scintigrafie bij inspanning Nucleaire geneeskunde Hartspier-scintigrafie bij inspanning Nucleaire geneeskunde Hartspierscintigrafie bij inspanning Naam:... U wordt verwacht op: locatie Hoorn, poli 50, 1e etage Op:... dag dd.... om... uur Doel van het

Nadere informatie

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met fietsproef. Hartspierscintigrafie met fietsproef

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met fietsproef. Hartspierscintigrafie met fietsproef Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met fietsproef Hartspierscintigrafie met fietsproef Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het inspanningsonderzoek op...dag...om uur U krijgt

Nadere informatie

Stressechografie van het hart

Stressechografie van het hart Stressechografie van het hart In overleg met uw behandelend cardioloog heeft u een afspraak gemaakt voor een stressechografie van het hart. Dit onderzoek vindt plaats op de functieafdeling cardiologie

Nadere informatie

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met fietsproef. Hartspierscintigrafie met fietsproef

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met fietsproef. Hartspierscintigrafie met fietsproef Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met fietsproef Hartspierscintigrafie met fietsproef Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het inspanningsonderzoek op...dag...om uur U krijgt

Nadere informatie

CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO

CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO CT-SCAN VAN HET HART CT-CARDIO 856 Inleiding Op de Röntgenafdeling worden verschillende onderzoeken verricht met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto, CT), ultrageluidsgolven (echografie) of magnetische

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine. Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine

Patiënteninformatie. Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine. Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine Patiënteninformatie Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine 1103036 Inspanningsonderzoek adenosine.indd 1 1 01-11-13 10:53 Inspanningsonderzoek Technetium

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Cardiologie Hartspier inspanning en rust scintigrafie

PATIËNTENFOLDER Cardiologie Hartspier inspanning en rust scintigrafie PATIËNTENFOLDER Cardiologie Hartspier inspanning en rust scintigrafie U krijgt binnenkort een hartscan (myocardscintigrafie). Tijdens dit onderzoek onderzoeken we of uw hart voldoende bloed krijgt. We

Nadere informatie

Als u een MRI onderzoek onder anesthesie moet ondergaan

Als u een MRI onderzoek onder anesthesie moet ondergaan Als u een MRI onderzoek onder anesthesie moet ondergaan Dag/datum: Tijd: Afdeling:... Patiënten met een pacemaker mogen absoluut NIET in een MRI-scan!!! Neem in dit geval contact op met uw aanvragend specialist.

Nadere informatie

Hartscan na inspanning en na rust

Hartscan na inspanning en na rust Cardiologie Nucleaire Geneeskunde Radiologie i Hartscan na inspanning en na rust Patiënteninformatie Myocard-perfusie-scintigrafie na inspanning en na rust Slingeland Ziekenhuis De cardioloog heeft, in

Nadere informatie

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met Adenosine of Dobutamine. Hartspierscintigrafie met Adenosine of Dobutamine

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met Adenosine of Dobutamine. Hartspierscintigrafie met Adenosine of Dobutamine Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met Adenosine of Dobutamine Hartspierscintigrafie met Adenosine of Dobutamine Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het inspanningsonderzoek

Nadere informatie

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Skeletscintigrafie Skeletscintigrafie Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke

Nadere informatie

Cardiologie Centrum Waterland

Cardiologie Centrum Waterland Cardiologie Centrum Waterland Uw hart, onze zorg Locatie Purmerend/Volendam Cardiologie Centrum Waterland In het Cardiologie Centrum Waterland wordt gewerkt volgens de zogenaamde one-stop-shopmethode.

Nadere informatie

PET/CT scan van het hart met ammonia (NH 3 )

PET/CT scan van het hart met ammonia (NH 3 ) PET/CT scan van het hart met ammonia (NH 3 ) onderzoek nucleaire geneeskunde In overleg met uw behandelend arts krijgt u op afdeling nucleaire geneeskunde van Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar)

Nadere informatie

Hartfunctieonderzoeken

Hartfunctieonderzoeken Hartfunctieonderzoeken Inleiding In deze folder vindt u informatie over verschillende hartfunctieonderzoeken. Het aangekruiste onderzoek is voor u van toepassing. Er is voor u een afspraak gemaakt voor

Nadere informatie

Myocardscintigrafie adenosine en rust

Myocardscintigrafie adenosine en rust Myocardscintigrafie adenosine en rust In overleg met uw arts heeft u besloten om een hartscan te laten verrichten. Dit onderzoek wordt ook wel myocardscintigrafie genoemd. In deze folder geven wij u informatie

Nadere informatie

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met Adenosine of Dobutamine. Hartspierscintigrafie met Adenosine of Dobutamine

Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met Adenosine of Dobutamine. Hartspierscintigrafie met Adenosine of Dobutamine Onderzoek naar de doorbloeding van de hartspier met Adenosine of Dobutamine Hartspierscintigrafie met Adenosine of Dobutamine Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het inspanningsonderzoek

Nadere informatie

Dagopname Spierziekten Centrum

Dagopname Spierziekten Centrum Dagopname Spierziekten Centrum In overleg met uw behandelend arts bent u verwezen naar het Spierziekten Centrum van het Radboudumc omdat u spier- of zenuwklachten heeft. Door de combinatie van uw klachten

Nadere informatie

Kantelproef. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie

Kantelproef. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Kantelproef Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Binnenkort komt u voor een kantelproef naar de afdeling Klinische Neurofysiologie / Vaatfunctie. Uw specialist heeft u hiervoor doorverwezen. In deze

Nadere informatie

U bent door uw specialist verwezen naar de functieafdeling (nr. 40) voor de vaatpreventiepoli. Dit onderzoek gaat altijd op afspraak.... dag,...

U bent door uw specialist verwezen naar de functieafdeling (nr. 40) voor de vaatpreventiepoli. Dit onderzoek gaat altijd op afspraak.... dag,... Vaatpreventiepoli U bent door uw specialist verwezen naar de functieafdeling (nr. 40) voor de vaatpreventiepoli. Dit onderzoek gaat altijd op afspraak. Er is voor u een afspraak gemaakt op... dag,... U

Nadere informatie

Uw longfunctie-onderzoek

Uw longfunctie-onderzoek Uw longfunctie-onderzoek U krijgt een onderzoek naar het functioneren van de longen. Het onderzoek bestaat meestal uit verschillende blaastestjes. Hierbij ademt u door een mondstuk verbonden aan een meetapparaat.

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Afdeling Radiologie/Maatschap Cardiologie. CT-scan van het hart (coronairvaten)

Afdeling Radiologie/Maatschap Cardiologie. CT-scan van het hart (coronairvaten) Afdeling Radiologie/Maatschap Cardiologie CT-scan van het hart (coronairvaten) Datum en tijd Diaconessenhuis Leiden U wordt (dag), (datum) om uur verwacht op de afdeling 3A. Het onderzoek staat om uur

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Inspanningsonderzoek Technetium met ergometrie. Inspanningsonderzoek Technetium met ergometrie

Patiënteninformatie. Inspanningsonderzoek Technetium met ergometrie. Inspanningsonderzoek Technetium met ergometrie Patiënteninformatie Inspanningsonderzoek Technetium met ergometrie Inspanningsonderzoek Technetium met ergometrie 1103043 Inspanningsonderzoek ergometrie.indd 1 1 17-06-16 10:18 Inspanningsonderzoek Technetium

Nadere informatie

Ajmaline provocatietest

Ajmaline provocatietest Cardiologie Ajmaline provocatietest www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CAR024 / Ajmaline provocatietest: test om het Brugada syndroom vast te

Nadere informatie

Wat u moet weten over een myocardscintigrafie

Wat u moet weten over een myocardscintigrafie 1273/918/1 - SA - november 2012 Wat u moet weten over een myocardscintigrafie nucleaire geneeskunde 03 443 37 17 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. 03 443 30 11 fax 03 440 43 74

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine. Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine

Patiënteninformatie. Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine. Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine Patiënteninformatie Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine 1103029 inspanningsonderzoek T met dobutamine.indd 1 1 14-01-14 15:49 Inspanningsonderzoek

Nadere informatie

E.R.G.-onderzoek. Electro Retinografisch onderzoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

E.R.G.-onderzoek. Electro Retinografisch onderzoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op E.R.G.-onderzoek Electro Retinografisch onderzoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een afspraak voor een E.R.G.-onderzoek op: dag om uur. Het onderzoek

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust

Patiënteninformatie. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust Patiënteninformatie Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust 1203185 Myocardperfusiescintigrafie in rust.indd 1 1 30-09-16 11:31 Myocardperfusiescintigrafie

Nadere informatie

Pijn op de borstpolikliniek

Pijn op de borstpolikliniek Pijn op de borstpolikliniek U heeft binnenkort een afspraak op de Pijn op de borstpolikliniek. Hier zult u enkele onderzoeken ondergaan. Na afloop van de onderzoeken krijgt u direct de uitslagen van de

Nadere informatie

Kantelproef. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie

Kantelproef. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Kantelproef Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Binnenkort komt u voor een kantelproef naar de afdeling Klinische Neurofysiologie / Vaatfunctie. Uw specialist heeft u hiervoor doorverwezen. In deze

Nadere informatie

Dagopname Spierziekten Centrum

Dagopname Spierziekten Centrum Dagopname Spierziekten Centrum In overleg met uw behandelend arts bent u verwezen naar het Spierziekten Centrum van het Radboudumc omdat u spier- of zenuwklachten heeft. Door de combinatie van uw klachten

Nadere informatie

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van de hartspier in rust en tijdens inspanning. Eventuele

Nadere informatie

Fluorescentie angiografie

Fluorescentie angiografie Centrumlocatie Fluorescentie angiografie Tijdens het spreekuur van uw oogarts is met u besproken dat voor nader onderzoek en behandeling een fluorescentie angiografie noodzakelijk is. Wat is fluorescentie

Nadere informatie

MYOCARDSCINTIGRAFIE MET ADENOSINE, DOBUTAMINE OF FIETSBELASTING

MYOCARDSCINTIGRAFIE MET ADENOSINE, DOBUTAMINE OF FIETSBELASTING MYOCARDSCINTIGRAFIE MET ADENOSINE, DOBUTAMINE OF FIETSBELASTING (Lees deze folder alstublieft 48 uur van tevoren) 346 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Datum Tijdstip Inspanningsonderzoek

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Onderzoek volgens het TIA-protocol

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Onderzoek volgens het TIA-protocol Onderzoek volgens het TIA-protocol ONDERZOEK VOLGENS HET TIA-PROTOCOL TIA TIA staat voor Transient Ischemic Attack. Vrij vertaald is dit een kortdurende verstopping van een bloedvat in de hersenen. Als

Nadere informatie

Longfunctieonderzoek. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Longfunctieonderzoek. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Longfunctieonderzoek Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. De onderzoeken 2 Spirometrie / Testduur: 10 minuten 2 Bodybox / Testduur: 20 minuten 2 TLC-helium / Testduur: 10 minuten 2 Diffusietest

Nadere informatie

Hartfunctieonderzoeken

Hartfunctieonderzoeken Hartfunctieonderzoeken Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder vindt u informatie over verschillende hartfunctieonderzoeken. Het aangekruiste onderzoek

Nadere informatie

HARTIS HOLTER ONDERZOEK

HARTIS HOLTER ONDERZOEK HARTIS HOLTER ONDERZOEK HARTRITME ONDERZOEK U heeft in overleg met uw huisarts besloten een hartritmeonderzoek te laten uitvoeren. Dit onderzoek geeft uw arts belangrijke informatie over de werking van

Nadere informatie

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van de hartspier in rust en tijdens inspanning. Eventuele

Nadere informatie

Scintigrafie van de hartspier tijdens inspanning en rust

Scintigrafie van de hartspier tijdens inspanning en rust Scintigrafie van de hartspier tijdens inspanning en rust Uw afspraken U wordt verwacht op: Datum onderzoek A: tijdstip Datum onderzoek B: tijdstip Locatiegegevens Locatie Utrecht Bosboomstraat 1 3582 KE

Nadere informatie

TIA-analyse. TIA-analyse

TIA-analyse. TIA-analyse TIA-analyse TIA-analyse 1. Inleiding 3 2. Wat is een TIA 3 3. Opnamedag 4 4. Onderzoeken 4 5. Ontslag 7 6. Tot slot 8 1. Inleiding Het is belangrijk snel onderzoek Bij uw huisarts of op de Spoed Eisende

Nadere informatie

PET/CT scan met fluor-dopa van het lichaam

PET/CT scan met fluor-dopa van het lichaam PET/CT scan met fluor-dopa van het lichaam Onderzoek nucleaire geneeskunde In overleg met uw behandelend arts krijgt u op de afdeling nucleaire geneeskunde van Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar)

Nadere informatie

Doel van de behandeling Het doel van de behandeling is het herstellen van het onregelmatige hartritme.

Doel van de behandeling Het doel van de behandeling is het herstellen van het onregelmatige hartritme. Cardioversie Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een cardioversie te verrichten. Een cardioversie wordt uitgevoerd op de afdeling IC/CCU. In deze folder kunt u nalezen wat de behandeling inhoudt.

Nadere informatie

Ergometrie: fietstest

Ergometrie: fietstest Ergometrie: fietstest Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het longfunctieonderzoek ergometrie, ook wel fietstest genoemd. Het onderzoek

Nadere informatie

MYOCARDSCINTIGRAFIE MET ADENOSINE, DOBUTAMINE OF FIETSBELASTING (LEES DEZE FOLDER ALSTUBLIEFT 48 UUR VOOR HET ONDERZOEK)

MYOCARDSCINTIGRAFIE MET ADENOSINE, DOBUTAMINE OF FIETSBELASTING (LEES DEZE FOLDER ALSTUBLIEFT 48 UUR VOOR HET ONDERZOEK) MYOCARDSCINTIGRAFIE MET ADENOSINE, DOBUTAMINE OF FIETSBELASTING (LEES DEZE FOLDER ALSTUBLIEFT 48 UUR VOOR HET ONDERZOEK) FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Indien

Nadere informatie

Hartspieronderzoek bij inspanning

Hartspieronderzoek bij inspanning NUCLEAIRE GENEESKUNDE Hartspieronderzoek bij inspanning ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Het

Nadere informatie

Uw ogen bij suikerziekte

Uw ogen bij suikerziekte Uw ogen bij suikerziekte diabetes mellitus U heeft een afspraak bij een oogarts in het Havenziekenhuis in verband met uw diabetes (suikerziekte). Jaarlijkse oogcontrole bij suikerziekte (diabetes mellitus)

Nadere informatie

Uw oogarts heeft voor u een fluorescentie angiografie aangevraagd. In deze folder vindt u algemene informatie en adviezen over dit onderzoek.

Uw oogarts heeft voor u een fluorescentie angiografie aangevraagd. In deze folder vindt u algemene informatie en adviezen over dit onderzoek. Uw oogarts heeft voor u een fluorescentie angiografie aangevraagd. In deze folder vindt u algemene informatie en adviezen over dit onderzoek. Wat is een fluorescentie angiografie? Bij een fluorescentie

Nadere informatie

DIABETES- EN VASCULAIR SPREEKUUR

DIABETES- EN VASCULAIR SPREEKUUR DIABETES- EN VASCULAIR SPREEKUUR 358 Inleiding U bezoekt het Diabetes- & Vasculaircentrum van het Sint Franciscus Gasthuis, vanwege uw verhoogde kans op: hart- en vaatziekten; suikerziekte (diabetes mellitus);

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Diabetes-fotospreekuur. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Diabetes-fotospreekuur. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Diabetes-fotospreekuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Als u diabetes (suikerziekte) hebt, is het belangrijk uw ogen regelmatig te laten controleren. Door diabetes kunnen

Nadere informatie

Elektroconvulsie therapie (ECT) Afdeling PAAZ

Elektroconvulsie therapie (ECT) Afdeling PAAZ Elektroconvulsie therapie (ECT) Afdeling PAAZ Albert Scweitzer ziekenhuis afdeling Psychiatrie mei 2015 pavo 0373 Inleiding De psychiater heeft met u besproken dat u elektroconvulsie therapie (ECT) gaat

Nadere informatie

Wilt u ons tijdig bellen als deze afspraak niet door kan gaan. Wij maken graag een nieuwe afspraak voor u.

Wilt u ons tijdig bellen als deze afspraak niet door kan gaan. Wij maken graag een nieuwe afspraak voor u. Uw vaatonderzoek U krijgt één (of meerdere) onderzoek(en) aan uw bloedvaten. Belangrijk is dat uw makkelijk zittende kleding draagt. De laborant legt u precies uit wat er gaat gebeuren. Ieder onderzoek

Nadere informatie

NEUROLOGIE ONDERZOEKEN EEG, EMG, Duplex, Zenuwecho, SSEP, VEP, BAER, Tremor registratie, PSG

NEUROLOGIE ONDERZOEKEN EEG, EMG, Duplex, Zenuwecho, SSEP, VEP, BAER, Tremor registratie, PSG NEUROLOGIE ONDERZOEKEN EEG, EMG, Duplex, Zenuwecho, SSEP, VEP, BAER, Tremor registratie, PSG Inleiding Op de afdeling Neurofysiologie worden diverse onderzoeken verricht naar de elektrische activiteiten

Nadere informatie

Geheugenpolikliniek Geriatrie

Geheugenpolikliniek Geriatrie Geheugenpolikliniek Geriatrie Wat is het doel van de geheugenpolikliniek Geriatrie Geriatrie is een specialisme waarbij de oudere mens centraal staat. De geheugenpolikliniek Geriatrie is specifiek bedoeld

Nadere informatie

Iontoforese. Anesthesie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Iontoforese. Anesthesie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Iontoforese Anesthesie Locatie Hoorn/Enkhuizen Iontoforese U krijgt binnenkort een behandeling met iontoforese. Uw pijnspecialist heeft uitgelegd wat deze behandeling inhoudt. In deze folder kunt u de

Nadere informatie

Blaasfunctieonderzoek Bij het Regionaal Bekkenbodem Centrum

Blaasfunctieonderzoek Bij het Regionaal Bekkenbodem Centrum Blaasfunctieonderzoek Bij het Regionaal Bekkenbodem Centrum Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 1142 Inleiding U heeft een afspraak voor een blaasfunctieonderzoek op: dag om uur op het Regionaal

Nadere informatie

Uw afspraak. U wordt verwacht in de wachtkamer van het isotopenlaboratorium: dag, datum. uur voor de injectie. uur voor het maken van de opnamen

Uw afspraak. U wordt verwacht in de wachtkamer van het isotopenlaboratorium: dag, datum. uur voor de injectie. uur voor het maken van de opnamen Skeletscintigrafie Uw afspraak U wordt verwacht in de wachtkamer van het isotopenlaboratorium: Op Om: Om: dag, datum uur voor de injectie uur voor het maken van de opnamen 2 Wat is een skeletscintigrafie?

Nadere informatie

Cardioversie. Afdeling cardiologie. gemini-ziekenhuis.nl

Cardioversie. Afdeling cardiologie. gemini-ziekenhuis.nl Cardioversie Afdeling cardiologie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wat is een cardioversie? 3 Uw voorbereiding op de behandeling 4 De behandeling 5 Naar huis 6 Uw vragen 7 2 In overleg met uw cardioloog

Nadere informatie

Onderzoeken bij (vermoeden van) de ziekte Sclerodermie

Onderzoeken bij (vermoeden van) de ziekte Sclerodermie Onderzoeken bij (vermoeden van) de ziekte Sclerodermie Het VUmc is een van de ziekenhuizen die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen die bekend zijn met de reumatische aandoening Sclerodermie.

Nadere informatie

MSLT. Onderzoek waarbij gedurende één dag meerdere keren de hersenactiviteit wordt gemeten

MSLT. Onderzoek waarbij gedurende één dag meerdere keren de hersenactiviteit wordt gemeten MSLT Onderzoek waarbij gedurende één dag meerdere keren de hersenactiviteit wordt gemeten In overleg met uw behandelend arts hebben wij voor u een afspraak gemaakt voor een Multiple Sleep Latency Test

Nadere informatie

Hartscan (Myocardscintigrafie)

Hartscan (Myocardscintigrafie) Hartscan (Myocardscintigrafie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een hartscan (myocardscintigrafie) te laten verrichten op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc te Nijmegen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Doppler, handen- en voetenprogramma, plethysmografie. Vaatonderzoek. Vaatonderzoek Vaatonderzoek Doppler.

Patiënteninformatie. Doppler, handen- en voetenprogramma, plethysmografie. Vaatonderzoek. Vaatonderzoek Vaatonderzoek Doppler. Patiënteninformatie Vaatonderzoek Doppler, handen- en voetenprogramma, plethysmografie Vaatonderzoek 761870 Vaatonderzoek Doppler.indd 1 1 20-01-17 14:42 Vaatonderzoek Doppler, handen- en voetenprogramma,

Nadere informatie

Algemene informatie polikliniek Cardiologie

Algemene informatie polikliniek Cardiologie Algemene informatie polikliniek Cardiologie U heeft binnenkort een afspraak op de polikliniek Cardiologie van het Havenziekenhuis. In deze folder leest u wat er op deze poli gebeurt en welke onderzoeken

Nadere informatie

Myocard-scintigrafie stress

Myocard-scintigrafie stress Myocard-scintigrafie stress Informatie voor patiënten F0689-4140 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND

HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Hartritmestoornissen komen in het dagelijks leven vaak voor en zijn vaak onschuldig. Meestal

Nadere informatie

Polikliniek Sneldiagnostiek Cardiologie

Polikliniek Sneldiagnostiek Cardiologie Polikliniek Sneldiagnostiek Cardiologie Informatie voor patiënten F1130-0000 december 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

TIA-service. Afdeling neurologie Locatie Veldhoven

TIA-service. Afdeling neurologie Locatie Veldhoven TIA-service Afdeling neurologie Locatie Veldhoven U wordt opgenomen voor de TIA service. Datum:. Tijd: O 8.30 uur of O 9.00 uur Melden: verpleegafdeling 323, neurologie locatie Veldhoven telefoonnummer

Nadere informatie

Iontoforese. Afdeling Pijnbestrijding

Iontoforese. Afdeling Pijnbestrijding Iontoforese Afdeling Pijnbestrijding Inleiding U krijgt binnenkort een behandeling met iontoforese. Uw pijnspecialist heeft uitgelegd wat deze behandeling inhoudt. In deze folder kunt u de informatie nog

Nadere informatie

INBRENGEN DUNNE DARM SONDE TEN BEHOEVE VAN MRI ONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND

INBRENGEN DUNNE DARM SONDE TEN BEHOEVE VAN MRI ONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND INBRENGEN DUNNE DARM SONDE TEN BEHOEVE VAN MRI ONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en is een methode om beelden te maken van het menselijk lichaam.

Nadere informatie

POLIKLINISCHE CT SCAN VAN HET HART FRANCISCUS VLIETLAND

POLIKLINISCHE CT SCAN VAN HET HART FRANCISCUS VLIETLAND POLIKLINISCHE CT SCAN VAN HET HART FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Op de Röntgenafdeling worden verschillende onderzoeken verricht met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto, CT), ultrageluidsgolven (echografie)

Nadere informatie

Procedurele sedatie en/of analgesie

Procedurele sedatie en/of analgesie Procedurele sedatie en/of analgesie Afdeling anesthesiologie www.nwz.nl Inhoud Wat is procedurele sedatie en/of analgesie? 3 Vragenlijst 3 Eten en drinken 4 Laat sieraden en andere waardevolle spullen

Nadere informatie

SPECT-scan van het hart

SPECT-scan van het hart Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten SPECT-scan van het hart z Binnenkort wordt bij u een SPECT-scan van het hart gemaakt. Er wordt dan gekeken naar de doorbloeding

Nadere informatie

Myocard perfusie scintigrafie (inspanning en rust)

Myocard perfusie scintigrafie (inspanning en rust) Myocard perfusie scintigrafie (inspanning en rust) In deze tekst leest u over het myocard perfusie scintigram bij inspanning en rust. U leest waarom dit onderzoek wordt uitgevoerd, hoe het verloopt en

Nadere informatie

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Renografie Renografie. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat

Nadere informatie

Vervanging van een pacemaker of ICD

Vervanging van een pacemaker of ICD Vervanging van een pacemaker of ICD Binnenkort wordt uw pacemaker of ICD vervangen op de afdeling Hartkatheterisatie in Rijnstate Arnhem. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep. Neem altijd

Nadere informatie

Vervanging van een pacemaker of ICD

Vervanging van een pacemaker of ICD Vervanging van een pacemaker of ICD Binnenkort wordt uw pacemaker of ICD vervangen op de afdeling Hartkatheterisatie in Rijnstate Arnhem. In deze folder vindt u informatie over deze ingreep. Neem altijd

Nadere informatie

MSLT. Een onderzoek waarbij gedurende een dag meerdere malen de hersenactiviteit wordt gemeten.

MSLT. Een onderzoek waarbij gedurende een dag meerdere malen de hersenactiviteit wordt gemeten. MSLT Een onderzoek waarbij gedurende een dag meerdere malen de hersenactiviteit wordt gemeten. 2 In overleg met uw behandelend arts hebben wij voor u een afspraak gemaakt voor een Multiple Sleep Latency

Nadere informatie

Electieve Cardioversie (ECV) Afdeling Cardiologie

Electieve Cardioversie (ECV) Afdeling Cardiologie Electieve Cardioversie (ECV) Afdeling Cardiologie U heeft binnenkort een afspraak voor een cardioversie. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling. Wat is een cardioversie? Cardioversie is

Nadere informatie