IMG IS EVERYTHING FRONTEND DEVELOPMENT LES 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IMG IS EVERYTHING FRONTEND DEVELOPMENT LES 6"

Transcriptie

1 IMG IS EVERYTHING FRONTEND DEVELOPMENT LES 6

2 VORIGE WEEK De principes van het web Multiscreen Responsive webdesign Mediaqueries Mobile first Even heel kort samenvatten waar we het ook al weer over hebben gehad vorige week. Niet te lang bij stilstaan want er is heel veel materiaal te behandelen. Bovendien gaan we dieper in op bepaalde zaken.

3 PLAATJES

4 Een van de eerste problemen waar we tegenaan liepen met responsive design was plaatjes. Hoe ga je er mee om dat een plaatje op sommige apparaten gigantisch moet zijn

5 en op andere juist klein

6 <img src="groot.jpg" alt="heel groot plaatje van veel MB"> Het was lastig om dit voor elkaar te krijgen. Moet je een heel groot plaatje in een klein scherm tonen?

7 VOORDAT WE GAAN OPLOSSEN wat zijn de problemen precies? Vraag de studenten om een aantal use cases voor problemen met plaatjes te benoemen

8 USE CASES Breedte van het scherm Hoogte van het scherm Breedte van het plaatje Hoogte van het plaatje Compositie van het plaatje Resolutie Netwerksnelheid Netwerkprijs Dit zijn allemaal mogelijke problemen die je tegen kunt komen als je met plaatjes werkt op het web. Leg ze allemaal even uit, hoe relevant zijn ze: schermgrootte voor beeldvullende plaatjes, afmetingen van plaatjes voor content plaatjes, de compositie voor verschillende crops van het plaatje. Wat doe je met resolutie? Netwerksnelheid en prijs. Niet te diep op ingaan, we behandelen alle problemen apart, inclusief mogelijke oplossingen.

9 NETWERK Hoe kan je er voor zorgen dat je niet overdreven veel kb naar een bezoeker stuurt? En waarom is dit eigenlijk belangrijk? Laat studenten hier eventueel een antwoord op geven. Eigenlijk gaat dit over snelheid (ik wil niet wachten) en prijs (ik wil niet betalen). Verantwoordelijkheid van designers én developers om dit zo laag mogelijk te houden. Helaas is het niet mogelijk om de netwerksnelheid te meten. Het fluctueert ook. In Breukelen heb je misschien prima 4g, een paar minuten later rijd je door Loch Abcoude. Netwerksnelheid sniffen is onbetrouwbaar. Dat moet dus slimmer.

10 OPLOSSINGEN VOOR NETWERKISSUES Juiste bestandsformaat gebruiken Plaatjes die passen bij de afmetingen gebruiken Goede compressie toepassen Geen plaatjes gebruiken Er zijn natuurlijk een paar oplossingen te bedenken. Gebruik geen plaatjes die veel te groot zijn. Dus geen 2000x1500px voor een 320x480px scherm. Sla een foto niet op als PNG maar als JPG. Sla een graphic op als SVG of eventueel PNG. Gebruik goede tools om plaatjes te comprimeren: imageoptim, imagealpha en JPGMini kunnen een plaatje soms wel 80% kleiner maken zonder zichtbaar verlies. Als een plaatje van 2000x1500px dan ineens 10kb is kan je hem natuurlijk wél gewoon gebruiken op een klein scherm. Zo weinig kb is acceptabel, verdere optimalisatie scheelt weinig. De beste optimalisatie is natuurlijk géén plaatjes gebruiken. Rijksmuseum moet plaatjes, de Guardian laadt maar één plaatje op de homepage, en haalt de andere plaatjes op als de pagina eenmaal geladen is. Veel sites hebben helemaal geen plaatjes nodig. Carroussels zijn grote bandbreedteverkwisters zonder echt bestaansrecht.

11 OPLOSSINGEN VOOR RESOLUTIE-ISSUES SVG gebruiken voor graphics Afmetingen die passen bij de resolutie gebruiken Extreme compressie toepassen Tekenen op het bord: op een retina scherm is één CSS pixel gelijk aan vier hardware-pixels. Alles is dus superscherp. Behalve foto's. Die zijn ineens blurry. Gebruik dus zo veel mogelijk vector graphics zoals SVG of icon-fonts: relatief klein, superscherp. Voor foto's: val mensen zonder retina-scherm niet lastig met hoge resoluties. Serveer die alleen aan retina schermen, bijvoorbeeld via een mediaquery. Of het picture element (waar we later op komen). Er is ook een bizarre hack met extreme compressie die resulteert in grote afmetingen maar superweinig KB. Een foto van 2000x1500px die je toont als 1000x750px blijkt er superscherp uit te zien, en de lelijke JPG-compressie artefacten zijn vaak onzichtbaar. Bizarre hack, niet goed voor batterijen

12 MEDIAQUERY VOOR (-webkit-min-device-pixel-ratio: 2), (min-resolution: 192dpi) { /* Retina-specific stuff here */ } Deze mediaquery werkt voor alle huidige en toekomstige browsers op apparaten met retina schermen.

13 OPLOSSINGEN VOOR ART-DIRECTION-ISSUES Complexe upload tool maken Slimme fotografie gebruiken Art direction voor fotografie: hiermee wordt bedoeld dat je soms een andere uitsnede wilt hebben voor verschillende afmetingen van het plaatje: bijvoorbeeld een persoon + omgeving op een breed beeld, maar alleen de persoon op een smal scherm. Zie de volgende pagina. Je kan hiervoor een complexe tool bouwen die het mogelijk maakt om verschillende uitsnedes te maken, ja kan ook de fotograaf de opdracht geven om een duidelijk grid te gebruiken waardoor de verschillende varianten automatisch gegenereerd kunnen worden.

14 Hier is gebruik gemaakt van een duidelijk grid waardoor de verschillende uitsnedes automatisch gegenereerd kunnen worden.

15 OPLOSSINGEN VOOR AFMETINGEN VAN HET PLAATJE Meerdere formaten laten genereren Het juiste plaatje serveren in de juiste situatie. The Guardian laadt eerst een kleine foto die scherp is op een klein apparaat. Pas als de hele pagina geladen is wordt die vervangen door dezelfde afbeelding in een hogere resolutie, als dat nodig is. Dit is nu nog redelijk complex. Meestal is er een combinatie nodig van HTML, JavaScript, cookies en de backend om dit goed op te lossen. Maar het is zo'n veevoorkomende use case dat we tegenwoordig langzaamaan gebruik kunnen maken van het picture-element.

16 <PICTURE> EN SRCSET Bovenstaande use cases zijn reëel. Je wil graag dat dit op de client, zonder JavaScript wordt opgelost. Browsers kunnen dit prima zelf. Vandaar dat er twee nieuwe oplossingen zijn.

17 SRCSET <img src="klein.jpg" srcset="large.jpg 1024w, medium.jpg 640w, small.jpg 320w" sizes="(min-width: 36em) 33.3vw, 100vw" alt=""> De nieuwe syntax van de sourceset + sizes attributen. We gaan zo naar de details kijken.

18 <img src="klein.jpg" > SRCSET Laad eerst het kleine plaatje. Hiermee laadt je geen onnodige pixels voor apparaten die het srcset-attribuut niet begrijpen.

19 SRCSET <img srcset="large.jpg 1024w, medium.jpg 640w, small.jpg 320w" > In de srcset geef je aan welke plaatjes er zijn en hoe breed ze zijn. Als plaatjes op 100% van de viewport breedte getoond worden is dit genoeg: de browser kiest nu het plaatje wat het beste past, gebaseerd op schermgrootte én resolutie.

20 SRCSET <img sizes="(min-width: 36em) 33.3vw, 100vw" > Als de plaatjes niet altijd op 100vw getoond worden kan je dat aangeven in het sizes attribuut. Bijvoorbeeld "50vw" geeft aan dat plaatjes altijd 50% van de viewport breedte zijn. Je kan hier ook meerdere mediaqueries invoeren. Dan doe je iets als "(min-width: 36em) 33.3vw, 100vw". Hier staat. Als het scherm breder is dan 36em, dan is het plaatje 33.33vw. Anders is het 100vw. Je kunt hier zo veel waardes invoeren als je maar nodig hebt. De laatste is dus de default. Het is dan telkens [media query] [length], [media query] [length]... etc

21 WAT LOST SRCSET OP? Breedte van het scherm Breedte van het plaatje Resolutie Netwerksnelheid Netwerkprijs Deze use cases worden allemaal opgelost met deze twee nieuwe attributen. Leg even uit hoezo.

22 WAT LOST SRCSET NIET OP? Hoogte van het scherm Hoogte van het plaatje Art Direction Op dit moment kan er nog geen hoogte aangegeven worden in het sizes attribuut. Dat zou je wel willen. Op deze site bijvoorbeeld zijn de plaatjes maximaal 90vh hier kan nog niks mee, in de toekomst wellicht wel.

23 HOE LOS JE ART DIRECTION OP? Srcset + sizes is genoeg voor 90% van de gevallen. Voor die gevallen waarin je wel verschillende plaatjes aan verschillende resoluties wilt tonen is er meer nodig. Het Picture element.

24 <PICTURE> <picture> <source media="(min-width: 45em)" srcset="large.jpg"> <source media="(min-width: 32em)" srcset="med.jpg"> <img src="small.jpg" alt="the president giving an award."> </picture> Zo los je dat op, op zich. Eens kijken naar de details:

25 <PICTURE> <picture> </picture> een picture is een lege huls. In het picture element kan je een aantal specifieke dingen stoppen.

26 <PICTURE> <source media="(min-width: 45em)" srcset="large.jpg"> <source media="(min-width: 32em)" srcset="med.jpg"> In het source element geef je een mediaquery aan, plus een srcset waarin de (mogelijke) bron(nen) staan. Hiermee kan je dus

27 <PICTURE> <source media="(min-width: 45em)" srcset="large.jpg, large-hd.jpg 2x" <source media="(min-width: 32em)" srcset="med.jpg"> Met het 2x ding in de eerste srcset geef je aan dat een plaatje bedoeld is voor retina schermen. Hoei, dat is die use case weer! Je kan ook het sizes attribuut in het source-element gebruiken. Ruimte voor alle mogelijke complexiteit dus. Behalve hoogte, dat kan niet.

28 <PICTURE> <<img src="small.jpg" alt="the president giving an award."> Tot slot staat er nog een image element in. Als fallback voor als de picture- en source-elementen niet ondersteund worden.

29 FEATURE DETECTION Met het picture element detecteer je eigenschappen van het scherm én eigenschappen van het plaatje zelf. We kunnen meer dingen detecteren. Zoals bijvoorbeeld CSS properties.

30 @SUPPORTS body { background: green; (transform-origin: 5% 5%) { body { background: papayawhip; } } Als transform-origin: 5% 5% niet ondersteund wordt dan wordt de body groen. Anders is ie papayawhip. Wat zou er gebeuren niet wordt ondersteund? Precies. Dan blijft de background:green. Eens zien of er iemand een nuttige use case kan verzinnen.

31 ANDERE FEATURES if('queryselector' in document && 'localstorage' in window && 'addeventlistener' in window) { // bootstrap the javascript application } Er zijn veel features die je zou willen detecteren. Bijvoorbeeld geolocation: als dat er wel is kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om het standaard lokatieformulier te vervangen door iets slimmers. Je kan het ook, zoals de BBC gebruiken om te zien of de JavaScript engine van de browser wel slim genoeg is voor de JavaScript die er gebruikt wordt. Zo niet, dan krijg je de simpelere versie, zo wel, dan krijg je de volle laag met features.

32 FEATURE VS DEVICE DETECTION Kennen mensen voor en nadelen van device detection? Bijvoorbeeld: in ios 7 zat een hele vervelende bug met de vh unit. Door te detectrern of iemand mobile safari gebruikt kan je een alternatieve oplossing aanbieden. Die bug is opgelost in ios 8. De alternatieve oplossing wordt nog steeds aangeboden als je device detection gebruikt. Als je had getest of het probleem optreedt dan bied je het alternatief alleen aan als het echt nodig is. ga hier, indien er tijd is, vooral even dieper op in. De term "Progressive enhancement" verwacht ik wel te horen in dit verhaal.

I'VE GOT EM FRONTEND DEVELOPMENT LES 3

I'VE GOT EM FRONTEND DEVELOPMENT LES 3 I'VE GOT EM FRONTEND DEVELOPMENT LES 3 VORIGE WEEK CSS bling Selectors deel 1 Even heel kort samenvatten waar we het ook al weer over hebben gehad vorige week. Niet te lang bij stilstaan want er is heel

Nadere informatie

Talk Nerdy To Me 16-05-2012 NHL. Responsive Webdesign. Maarten van de Voorde mr10.nl Jan-Wessel Hovingh waxle.com

Talk Nerdy To Me 16-05-2012 NHL. Responsive Webdesign. Maarten van de Voorde mr10.nl Jan-Wessel Hovingh waxle.com Talk Nerdy To Me 16-05-2012 NHL Responsive Webdesign Maarten van de Voorde mr10.nl Jan-Wessel Hovingh waxle.com 1.1 Waarom is webdesign voor mobiel gebruik onvermijdelijk? in 2010 was er 600% groei in

Nadere informatie

HTML Graphics. Hans Roeyen V 3.0

HTML Graphics. Hans Roeyen V 3.0 HTML Graphics Hans Roeyen V 3.0 19 maart 2015 Inhoud 1. HTML5 Canvas... 3 1.1. Het Canvas element... 3 2. SVG Element... 9 2.1. SVG vergeleken met Canvas... 9 2.2. Een cirkel tekenen met SVG... 10 2.2.1.

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

Afbeeldingen - formaat aanpassen

Afbeeldingen - formaat aanpassen Wat leer je in dit hoofdstuk: - Twee nieuwe manieren om foto s in je webshop te plaatsen - Hoe je het formaat van afbeeldingen kunt aanpassen Eindresultaat Een foto met de juiste afmetingen met een goede

Nadere informatie

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32 Documentatie WD32 Christine van Woensel M32 Ontwerpkeuzes per device resolutie Desktop (1025 1600px & 769 1024px): Tablet (481 768px): Smartphone (321 480px & tot 320px): Algemeen: Alle ontwerpen voor

Nadere informatie

02. Responsive Design

02. Responsive Design WHITEPAPER IN 5 MINUTEN J U L I 2 0 1 2 02. Responsive Design Introductie De wereld van schermen waarop je website wordt getoond, raakt in rap tempo versnipperd. Voorheen was het makkelijk: websites werden

Nadere informatie

Over Bits Pixels Dpi & Extensies

Over Bits Pixels Dpi & Extensies Over Bits Pixels Dpi & Extensies Pixels, kleurdiepte en kleur Een digitale afbeelding bestaat uit een verzameling van "pixels" die liggen gerangschikt in een rechthoekig raster van rijen en kolommen. Elke

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 78 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 3 blokkerende scriptbronnen en 3 blokkerende

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 13 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 2 blokkerende scriptbronnen en 5 blokkerende

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights Mobile 74 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 5 blokkerende scriptbronnen

Nadere informatie

WordPress sneller maken!

WordPress sneller maken! WordPress sneller maken! In een paar eenvoudige stappen wordt je site een stuk sneller. Verlies geen bezoekers door onnodig lange laadtijden. Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Optimalisatie

Nadere informatie

GIVE ME A FUCKING <BR> FRONTEND DEVELOPMENT LES 1

GIVE ME A FUCKING <BR> FRONTEND DEVELOPMENT LES 1 GIVE ME A FUCKING FRONTEND DEVELOPMENT LES 1 WAAROM DIT VAK? Nou? Vraag dit aan je studenten, schrijf het eventueel op het bord. Benadruk al deze punten ook. - Materiaalkennis - Hoe weet je wat je

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 69 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 13 blokkerende scriptbronnen en 14

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen.

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen. PageSpeed Insights 78 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Omleidingen op bestemmingspagina vermijden Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

Informatietechnologie 1. Cascading Style Sheets. Responsive web design - Positioning. Kristof Michiels

Informatietechnologie 1. Cascading Style Sheets. Responsive web design - Positioning. Kristof Michiels Informatietechnologie 1 Cascading Style Sheets Responsive web design - Positioning Kristof Michiels In deze presentatie Wat is Responsive web design? Waarom belangrijk? Vloeiende layouts Media queries

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

Handleiding foto s uploaden Gallery 3

Handleiding foto s uploaden Gallery 3 Handleiding foto s uploaden Gallery 3 Versie 3 November 2012 De eerste versie van deze handleiding (mei 2012) is gemaakt door Mike Zuidema. In eerste instantie voor de Pixcie, maar uiteindelijk voor alle

Nadere informatie

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Kleurdiepte De hoeveelheid kleurinformatie die een pixel op een beeldscherm kan bevatten wordt bepaald door de bitdiepte.

Nadere informatie

LES 1: AAN DE SLAG MET WORDPRESS. Lesoverzicht: Aan de slag Wat is WordPress CMS Front-end Back-end Samenvatting. Tijd: 5 minuten

LES 1: AAN DE SLAG MET WORDPRESS. Lesoverzicht: Aan de slag Wat is WordPress CMS Front-end Back-end Samenvatting. Tijd: 5 minuten LES 1: AAN DE SLAG MET WORDPRESS Lesoverzicht: Aan de slag Wat is WordPress CMS Front-end Back-end Samenvatting Tijd: 5 minuten Doel: Aan het einde van deze les weet je wat WordPress is en kun je benoemen

Nadere informatie

Website beoordeling weeknummers.nl

Website beoordeling weeknummers.nl Website beoordeling weeknummers.nl Gegenereerd op Oktober 19 2018 20:01 PM De score is 65/100 SEO Content Title Welk weeknummer is het? Weeknummers 2018 Lengte : 40 Perfect, uw title tag bevat tussen de

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Deze voorwaarden zijn toepasbaar op alle websites gemaakt door The Fat Lady.

pagina 1 van 5 Deze voorwaarden zijn toepasbaar op alle websites gemaakt door The Fat Lady. pagina 1 van 5 Algemene Voorwaarden Website The Fat Lady 6 maart 2017 Algemene Voorwaarden Deze voorwaarden zijn toepasbaar op alle websites gemaakt door The Fat Lady. Wireframes Na de briefing door de

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 3 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen.

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 3 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen. PageSpeed Insights Mobile 37 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Omleidingen op bestemmingspagina vermijden Je pagina heeft 3 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina

Nadere informatie

10. Single Page Applications

10. Single Page Applications WHITEPAPER IN 5 MINUTEN M E I 2 0 1 4 10. Single Page Applications Introductie De wereld verandert snel en gebruikers openen je site of applicatie steeds minder met een traditionele browser. Een site of

Nadere informatie

Meehelpen met de ontwikkeling van nieuwe of verbetering van bestaande spellen. Pag. 1 www.edubas.nl

Meehelpen met de ontwikkeling van nieuwe of verbetering van bestaande spellen. Pag. 1 www.edubas.nl Meehelpen met de ontwikkeling van nieuwe of verbetering van bestaande spellen. Pag. 1 Versie 1.0 februari 2015 Start-versie Over dit document In dit document probeer is duidelijk te maken hoe de spellen

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Je pagina heeft geen omleidingen. Meer informatie over het vermijden van omleidingen voor bestemmingspagina's.

PageSpeed Insights. Je pagina heeft geen omleidingen. Meer informatie over het vermijden van omleidingen voor bestemmingspagina's. PageSpeed Insights 100 / 100 Snelheid 10 uitgevoerde regels Omleidingen op bestemmingspagina vermijden Je pagina heeft geen omleidingen. Meer informatie over het vermijden van omleidingen voor bestemmingspagina's.

Nadere informatie

Joomla Template & Bootstrap 3.0. JUGA 19-11-2013 Henk Rijneveld (henk@henkrijneveld.nl)

Joomla Template & Bootstrap 3.0. JUGA 19-11-2013 Henk Rijneveld (henk@henkrijneveld.nl) Joomla Template & Bootstrap 3.0 JUGA 19-11-2013 Henk Rijneveld (henk@henkrijneveld.nl) De case Joomla 3.laatst Helemaal responsive Fixed kop- en voetgebied Specifieke chrome Zoveel mogelijk zelf Joomla

Nadere informatie

PageSpeed Insights. (maximum duur niet gespecificeerd)

PageSpeed Insights.   (maximum duur niet gespecificeerd) PageSpeed Insights 54 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Gebruikmaken van browsercaching Wanneer je in HTTP-headers een vervaldatum of maximale leeftijd voor statische bronnen instelt, geef je

Nadere informatie

Opstart document 8 FEBRUARI v1.24

Opstart document 8 FEBRUARI v1.24 Opstart document 8 FEBRUARI v1.24 pagina 1 Welkom In dit document vind je stap voor stap instructie hoe je jouw eigen site kunt indelen, wat je moet verzamelen en natuurlijk hoe je uiteindelijk zelf jouw

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden.

PageSpeed Insights. Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden. PageSpeed Insights Mobile 30 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Comprimeren inschakelen Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 76 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 3 blokkerende scriptbronnen en 2 blokkerende

Nadere informatie

PageSpeed Insights. http://arsko.ru/livechat/css/bootstrap.css (maximum duur niet gespecificeerd)

PageSpeed Insights. http://arsko.ru/livechat/css/bootstrap.css (maximum duur niet gespecificeerd) PageSpeed Insights Mobile 49 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Gebruikmaken van browsercaching Wanneer u in HTTP-headers een vervaldatum of maximale leeftijd voor statische bronnen instelt,

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 66 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 2 blokkerende scriptbronnen en 2 blokkerende

Nadere informatie

Handleiding Joomla 3.x

Handleiding Joomla 3.x Handleiding Joomla 3.x Hoe voeg ik een plaatje toe aan mijn artikel? Geschreven: Sandra van der Heijden (2015) AdviesMies Introductie Wanneer je dit document voor je hebt, betekent dit dat je een Joomla

Nadere informatie

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten CURSUS DIGITAAL ATELIER AFBEELDINGEN A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten A. Wat zijn digitale

Nadere informatie

SIZE MATTERS. Alles wat je altijd al wilde weten over afbeeldingen op Twitter... DEEL ONZE TIPS MET JE NETWERK:

SIZE MATTERS. Alles wat je altijd al wilde weten over afbeeldingen op Twitter... DEEL ONZE TIPS MET JE NETWERK: SIZE MATTERS Alles wat je altijd al wilde weten over afbeeldingen op Twitter... 1 INLEIDING Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden is een bekend gezegde, dat gaat ook op voor social media in het

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 72 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 1 blokkerende CSS-bronnen. Dit veroorzaakt

Nadere informatie

Website bouwen Blok2 Wat kan wel en wat kan

Website bouwen Blok2 Wat kan wel en wat kan Beste studente: Helaas zit je bij het ontwerpen van een website vast aan bepaalde regels, tenzij je een flashwebsite zou maken. Bij flash is veel meer mogelijk alleen heeft deze manier van websites bouwen

Nadere informatie

HTML5 VIDEO. Een stand van zaken Jeroen Wijering, LongTail Video

HTML5 VIDEO. Een stand van zaken Jeroen Wijering, LongTail Video HTML5 VIDEO Een stand van zaken Jeroen Wijering, LongTail Video WHOIS JW? Auteur van de JW Player (2005) Open-source Flash video speler voor embedden in websites. Gebruikt door YouTube in 1e jaar Helaas,

Nadere informatie

Berichten plaatsen op de ALO site

Berichten plaatsen op de ALO site Berichten plaatsen op de ALO site Ieder lid van ALO is bevoegd om berichten te plaatsen in de Babalobox en de Kalvermarkt. Zit je in een team bij ALO, dan ben je ook bevoegd om berichten/verslagen te plaatsen

Nadere informatie

SEO SCAN. evolveconsulting.nl. Uitgevoerd door: Content Stream. SEO specialist: Erik Pols

SEO SCAN. evolveconsulting.nl. Uitgevoerd door: Content Stream. SEO specialist: Erik Pols SEO SCAN evolveconsulting.nl Uitgevoerd door: Content Stream SEO specialist: Erik Pols Datum: 14/9/2015 Inleiding Voor u ligt de gepersonaliseerde SEO scan van uw website. Dit rapport is ingedeeld in drie

Nadere informatie

PageSpeed Insights. (maximum duur niet gespecificeerd)

PageSpeed Insights.   (maximum duur niet gespecificeerd) PageSpeed Insights 24 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Gebruikmaken van browsercaching Wanneer je in HTTP-headers een vervaldatum of maximale leeftijd voor statische bronnen instelt, geef je

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 76 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 1 blokkerende scriptbronnen. Dit veroorzaakt

Nadere informatie

Handleiding plaatsen van Banners

Handleiding plaatsen van Banners Handleiding plaatsen van Banners In deze handleiding leggen wij uit hoe een banners en tekstlinks naar www.wijnaccent.nl kunt plaatsen op jouw website. Wij adviseren om deze handleiding goed door te lezen.

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 66 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 2 blokkerende scriptbronnen en 1 blokkerende

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 58 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 2 blokkerende scriptbronnen en 3 blokkerende

Nadere informatie

Responsive Design. Werkwijze en aanlevering Responsive Design. Mach3Builders

Responsive Design. Werkwijze en aanlevering Responsive Design. Mach3Builders Responsive Design Werkwijze en aanlevering Responsive Design Mach3Builders Introductie Door de explosieve stijging van het aantal soorten devices waarop websites bekeken kan worden, is het ontwerpen van

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen.

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen. PageSpeed Insights 56 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Omleidingen op bestemmingspagina vermijden Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan

Nadere informatie

6. Indexatie: Zijn de verschillende pagina s binnen de site geïndexeerd door Google?

6. Indexatie: Zijn de verschillende pagina s binnen de site geïndexeerd door Google? PIMPTER WEBSHOP http://www.nailsprinter.com http://www.pimpter.com/ http://www.salonique.com/nail-printers.html http://www.nagelstudiocenc.nl/shop.php http://www.yournail.nl/webwinkel-category-1127889/nagelprinter.html

Nadere informatie

Je website (nog beter) beveiligen met HTTP-Security Headers

Je website (nog beter) beveiligen met HTTP-Security Headers Je website (nog beter) beveiligen met HTTP-Security Headers Wat is HTTP? Het HTTP (Hypertext Transfer Protocol) protocol is een vrij eenvoudig, tekst gebaseerd, protocol. Dit HTTP protocol regelt de communicatie

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen.

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen. PageSpeed Insights 56 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Omleidingen op bestemmingspagina vermijden Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan

Nadere informatie

Documentatie Nederlands v1

Documentatie Nederlands v1 Documentatie Nederlands v1 Getting started Navigation menu Theme settings General Features Background Typography Banners Contact details Social Unique selling points Image Sizes Frequently asked questions

Nadere informatie

Werken met afbeeldingen in webpagina's

Werken met afbeeldingen in webpagina's Werken met afbeeldingen in webpagina's In webpagina's komen heel vaak afbeeldingen voor. Toch gaan webpagina's helemaal anders om met afbeeldingen dan bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie of een Word-document.

Nadere informatie

Whitepaper: SEO voor mobiele websites Alle type mobiele websites, voorwaarden, SEO-factoren, voordelen en valkuilen op een rij

Whitepaper: SEO voor mobiele websites Alle type mobiele websites, voorwaarden, SEO-factoren, voordelen en valkuilen op een rij Whitepaper: SEO voor mobiele websites Alle type mobiele websites, voorwaarden, SEO-factoren, voordelen en valkuilen op een rij De macht van Google Mobile marketing wordt steeds belangrijker. Volgens Google

Nadere informatie

PageSpeed Insights. (maximum duur niet gespecificeerd)

PageSpeed Insights.   (maximum duur niet gespecificeerd) PageSpeed Insights 37 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Gebruikmaken van browsercaching Wanneer je in HTTP-headers een vervaldatum of maximale leeftijd voor statische bronnen instelt, geef je

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 69 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 1 blokkerende CSS-bronnen. Dit veroorzaakt

Nadere informatie

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Versie 2 07-12-2014 Opdracht deel B Inhoud Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Inhoudsopgave: Inleiding:... 3 Opdracht deel A Analyse... 3 Opdracht deel B Inhoud... 3 Opdracht deel C Website...

Nadere informatie

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php.

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php. SOFTWARE > GARMIN CUSTOM MAPS Met de laatste Firmware van de Garmin Colorado, oregon en dakota kunt uzelf jpg kaarten laden in de gps. De eerste informatie stond al op GPS-info.nl/nieuws, toch heb ik een

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 50 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 10 blokkerende scriptbronnen en 13

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 62 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 2 blokkerende scriptbronnen en 4 blokkerende

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Handleiding: Whitelabel Customersite

Handleiding: Whitelabel Customersite ARGEWEB B.V. Handleiding: Whitelabel Customersite Controlportal.nl Argeweb Support 8-1-2009 Handleiding voor het gebruik maken van de Whitelabel Customersite op controlportal.nl, door Resellers van Argeweb.

Nadere informatie

Voordelen: Nadelen: Benodigdheden: Programma s: Google Web Designer. Photoshop. Sublime (HTML-editor) Websites: Tinypng.com

Voordelen: Nadelen: Benodigdheden: Programma s: Google Web Designer. Photoshop. Sublime (HTML-editor) Websites: Tinypng.com Google Web Designer Voordelen: Sneller en makkelijker. Banners kunnen worden afgespeeld op telefoons (flash kan dit niet). Het vervangen van plaatjes kan zonder het programma op te starten. Meer FPS dan

Nadere informatie

Voor ik begin. Stel gerust vragen. Na de presentatie nog vragen? Mail me: derk@cuttheweb.nl of bart@cuttheweb.nl

Voor ik begin. Stel gerust vragen. Na de presentatie nog vragen? Mail me: derk@cuttheweb.nl of bart@cuttheweb.nl Voor ik begin Stel gerust vragen. Na de presentatie nog vragen? Mail me: derk@cuttheweb.nl of bart@cuttheweb.nl Vandaag: Eerst Theorie en dan live artikel SEO vriendelijk maken Wat is SEO? Hoe denkt Google

Nadere informatie

MOBIZZY EN FOTOBEWERKING

MOBIZZY EN FOTOBEWERKING MOBIZZY EN FOTOBEWERKING INDEX BEELDEN BEWERKEN VOOR OP HET INTERNET... 2 GRATIS WEBSITES OM FOTO S AAN TE PASSEN... 3 FOTOFLEXER... 3 PHOTOSHOP EXPRESS EDITOR... 3 PICNIK... 3 PIXER.US... 3 GRATIS FOTOPROGRAMMA

Nadere informatie

Leer CSS Positioneren in Negen Stappen

Leer CSS Positioneren in Negen Stappen Leer CSS Positioneren in Negen Stappen Deze tutorial (vertaald uit het engels, origineel hier te vinden: http://www.barelyfitz.com/screencast/html-training/css/positioning/ ) laat zien hoe je met CSS verschillende

Nadere informatie

Je hebt voordat we beginnen de volgende programma s nodig:

Je hebt voordat we beginnen de volgende programma s nodig: Hierbij eventjes een korte handleiding voor het draaien van shoutcast 1.9.8 server op een Linux OS. Deze handleiding is speciaal gemaakt voor shoutcast 1.9.8 omdat in shoutcast 2.0 nogal wat wijzingen

Nadere informatie

Web Handleiding. semper vigilant Fall 2014 LOCALBOX 1.1.3

Web Handleiding. semper vigilant Fall 2014 LOCALBOX 1.1.3 Web Handleiding semper vigilant Fall 2014 Functionaliteiten web-based 2 Inloggen 2 Home 3 Uploaden: 4 Opties: 6 Map Delen: 6 Beheer Links 8 Functionaliteiten App-based 12 Hoger niveau 16 Acties op bestanden

Nadere informatie

RESPONSIVE DRUPAL THEMING MET SASS, COMPASS, SUSY EN AURORA DRUPAL TECH TALK 25 APRIL 2013 MARC VAN GEND TRIQUANTA

RESPONSIVE DRUPAL THEMING MET SASS, COMPASS, SUSY EN AURORA DRUPAL TECH TALK 25 APRIL 2013 MARC VAN GEND TRIQUANTA RESPONSIVE DRUPAL THEMING MET SASS, COMPASS, SUSY EN AURORA DRUPAL TECH TALK 25 APRIL 2013 MARC VAN GEND TRIQUANTA AGENDA Het Doel #responsivemobilefirsthtml5buzzwordcompliant CSS preprocessing SASS Werken

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen.

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen. PageSpeed Insights 75 / 100 Snelheid Overweeg dit te corrigeren: Omleidingen op bestemmingspagina vermijden Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan

Nadere informatie

WEBSITE APK WAAR KOMEN DE GEGEVENS VANDAAN?

WEBSITE APK WAAR KOMEN DE GEGEVENS VANDAAN? 1 WEBSITE APK WAAR KOMEN DE GEGEVENS VANDAAN? OPZET Voor het bepalen van de scores in de website APK wordt uitsluitend gebruik gemaakt van openbare gegevens of gegevens die direct uit uw website volgen.

Nadere informatie

PageSpeed Insights. (maximum duur niet gespecificeerd)

PageSpeed Insights.  (maximum duur niet gespecificeerd) PageSpeed Insights Mobile 46 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Gebruikmaken van browsercaching Wanneer u in HTTP-headers een vervaldatum of maximale leeftijd voor statische bronnen instelt,

Nadere informatie

Responsive & Adaptive

Responsive & Adaptive Responsive & Adaptive webdesign door online regisseur Snakeware versie 1.0 woensdag, 17 oktober 2012 Uitgebracht door: Auteurs: Snakeware Martiniplein 15e 8601 EG Sneek Dhr. Gerben Kuipers gerben@snakeware.nl

Nadere informatie

SEO whitepaper. 1. Inleiding 3. 2. Wat is SEO? 4. 3. Onderdelen SEO 5. 4. Praktische SEO tips 8. 5. Hulp nodig? 10

SEO whitepaper. 1. Inleiding 3. 2. Wat is SEO? 4. 3. Onderdelen SEO 5. 4. Praktische SEO tips 8. 5. Hulp nodig? 10 SEO SEO whitepaper 1. Inleiding 3 2. Wat is SEO? 4 3. Onderdelen SEO 5 4. Praktische SEO tips 8 5. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document is met grote zorgvuldigheid opgesteld, echter kunnen fouten voorkomen.

Nadere informatie

Website beoordeling facebook.com

Website beoordeling facebook.com Website beoordeling facebook.com Gegenereerd op Januari 14 2019 10:26 AM De score is 44/100 SEO Content Title Facebook - Log In or Sign Up Lengte : 28 Perfect, uw title tag bevat tussen de 10 en 70 karakters.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B

Inhoudsopgave. Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B Inhoudsopgave Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B PORTFOLIO 1 - STAPPEN Stappen INTRODUCTIE Voordat ik over mijn stappen vertel, wil ik kort toelichten dat ik eerder een

Nadere informatie

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Ontwerprapport Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Inhoudsopgave Inleiding...4 1 Grafisch Ontwerp...5 1.1 De website...5 1.2 Header...6 1.3 Menu...6 1.4 Content...7 1.5 Grafieken...7 1.5

Nadere informatie

PageSpeed Insights. (maximum duur niet gespecificeerd)

PageSpeed Insights.   (maximum duur niet gespecificeerd) PageSpeed Insights 34 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Gebruikmaken van browsercaching Wanneer je in HTTP-headers een vervaldatum of maximale leeftijd voor statische bronnen instelt, geef je

Nadere informatie

Display Advertising. Online aanleverspecificaties

Display Advertising. Online aanleverspecificaties Display Advertising Leaderboard desktop 728x90 pixels, max. 100 kb, (animated) gif, jpg, HTML of third party tag(tag moet geserveerd worden vanaf een beveiligde server). Evt. geluid moet door gebruiker

Nadere informatie

Les 7. Instap. CSS en views: schilderijen. Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is.

Les 7. Instap. CSS en views: schilderijen. Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is. Les 7 Instap Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is. CSS en views: schilderijen Ons eerste overzicht in de vorige les bestond uit het tonen van

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

HTML in Outlook 2007. Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt?

HTML in Outlook 2007. Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt? HTML in Outlook 2007 Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt? HTML in Outlook 2007 Inleiding Emark Mail biedt u de mogelijkheid om kant en klare HTML nieuwsbrieven in te laden en te versturen.

Nadere informatie

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk! Training PGOsupport!! 14 april 2014! Jaap van de Putte Programma 10.00-12.30 Kennismaking Usability / Findability / Accessibility 13.15-16.30 Van

Nadere informatie

Design Theorie voor 3-ICT Vormen en Afmetingen

Design Theorie voor 3-ICT Vormen en Afmetingen Design Theorie voor 3-ICT Vormen en Afmetingen Als je een ontwerp gaat maken moet je in de eerste plaats met twee dingen rekening houden: de vorm van je ontwerp (bijvoorbeeld: vierkant, langwerpig, rond,

Nadere informatie

SitePublisher 2.0 Highlights

SitePublisher 2.0 Highlights SitePublisher 2.0 Highlights URL-rewriting Caching Content filtering 2010 Integrace SitePublisher 2.0 Highlights Versie 1.0 12/10/2010 pagina 1 1. Introductie SitePublisher maakt onderdeel uit van de SiteManager

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Wanneer je bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden.

PageSpeed Insights. Wanneer je bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden. PageSpeed Insights 33 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Comprimeren inschakelen Wanneer je bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 71 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 3 blokkerende scriptbronnen en 4 blokkerende

Nadere informatie

HAND- OUT. https://www.uwdomein.com/qzadmin. password: statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com. support http://help.suares.

HAND- OUT. https://www.uwdomein.com/qzadmin. password: statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com. support http://help.suares. HAND- OUT website: inloggen: login name: password: http://www.uwdomein.com https://www.uwdomein.com/qzadmin statistieken https://qwikstats.suares.com/www.uwdomein.com support http://help.suares.nl/ Kuki+Ko

Nadere informatie

Publishing & Printing Company B.V.

Publishing & Printing Company B.V. STAPPENPLAN WEBSITE Versie 1.3 Publishing & Printing Company B.V. Weth. Sangersstraat 38 (0)46-437 73 11 KVK 140.41959 6191 NA Beek web@pp-company.nl BTW NL 0085.52.861.B01 Algemene voorwaarden www.pp-company.nl

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen.

PageSpeed Insights. Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan worden geladen. PageSpeed Insights 47 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Omleidingen op bestemmingspagina vermijden Je pagina heeft 2 omleidingen. Omleidingen zorgen voor extra vertraging voordat de pagina kan

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Praktische info Bestelbon: aanduiding reservatie digitale krant advertentie + bevestiging aanlevering materiaal, te sturen naar: booking@trustmedia.be Materiaal digitale krant: tablet@trustmedia.be 2 werkdagen

Nadere informatie

Handleiding website Pax Christi

Handleiding website Pax Christi Handleiding website Pax Christi deel II Inhoudstafel 1. Invoegen van afbeeldingen... 1 1.1 Wat is een digitale afbeelding?...1 1.2 Het invoegen van een digitale afbeelding in een bericht... 2 2. Posten

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Wanneer je bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden.

PageSpeed Insights. Wanneer je bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden. PageSpeed Insights 52 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Comprimeren inschakelen Wanneer je bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt

Nadere informatie