Eerste Wereldoorlog (jeugdboeken)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste Wereldoorlog (jeugdboeken)"

Transcriptie

1 Eerste Wereldoorlog (jeugdboeken)

2 2 Beste lezer, Van 1914 tot 1918 vond de Eerste Wereldoorlog plaats. Dat was een oorlog waarbij heel veel landen betrokken waren. Deze oorlog wordt ook wel de Grote Oorlog genoemd. In 2015 herdenken we dat er tussen 1915 en 1919, tijdens deze oorlog, in totaal ongeveer vluchtelingen hebben gewoond in het barakkenkamp Vluchtoord in Uden. Er is dit jaar van alles te doen om deze oorlog te herdenken. Er zijn ook heel veel boeken verschenen die zich afspelen in deze oorlog. Veel boeken voor volwassenen, maar juist ook veel jeugdboeken. In dit advies hebben we een aantal van deze jeugdboeken op een rijtje gezet. Dat zijn ze lang niet allemaal, maar zo kun je gewoon op ideeën komen welke boeken je allemaal zou kunnen lezen. Op veel boektitels en op de voorpagina van dit advies zie je een klaproos staan. Deze bloem is een symbool geworden voor alle soldaten die overleden zijn in deze oorlog. De boeken kun je allemaal terugvinden en lenen in de bibliotheek. Als je specifiek een bepaald boek zoekt, dan kun je het altijd aan een van de medewerkers van de bibliotheek vragen. Zij helpen je verder! Veel leesplezier! Verhalencoaches - Bibliotheek Uden

3 Eerste Wereldoorlog De jongen die zijn vader zocht / John Boyne Als Alfie vijf jaar oud is, gaat zijn vader naar het front. De Grote Oorlog is begonnen. Vader belooft voor kerst te zullen terugkeren, maar na enkele brieven blijft het doodstil. Vier jaar lang wacht Alfie op taal en teken van pa. Als hij verneemt dat vader in een ziekenhuis ligt vanwege een oorlogstrauma heeft hij maar één missie: vader veilig thuisbrengen. Het laatste hoofdstuk beschrijft de periode vier jaar na de oorlog, De witte veer / John Boyne In 1919 reist de dan 20-jarige Tristan Sadler naar het Engelse plaatsje Norwich om bij Marian Bancroft brieven van haar omgekomen broer Will terug te bezorgen. Tristan vocht samen met Will in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na een nare gebeurtenis gooide Will zijn wapen weg en riep zichzelf uit tot gewetensbezwaarde. Een 'witte veer' noemde men dat in Engeland, een lafaard, een schande. Hij werd ervoor gefusilleerd. De ware reden waarom Tristan Marian opzoekt is, dat hij van een vreselijk geheim verlost wil worden, maar daarvoor heeft hij veel moed nodig. Het verhaal speelt zich afwisselend af in 1919 in Norwich, en in 1916 in het opleidingskamp en de loopgraven. Ule: ik was veertien in 1914 / Mark De Bel Een letterlijke zoektocht: een Vlaams gezin vlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog voor oorlogsgeweld naar veilige plekken. Een figuurlijke zoektocht: 14-jarige Ule (ik-figuur) zoekt naar zin in een zinloze wereld. Vier jaar lang probeert het gezin de oorlog te ontvluchten. Bommen vallen, granaten ontploffen, dorpen branden uit en mensen sterven. Ule en haar broers worden naar een kolonie gestuurd. Daar lopen ze weg, en na een levensgevaarlijke tocht keren ze terug bij de achtergebleven moeder in Watou. Even keert de rust terug. Maar het noodlot slaat weer toe. Als volwassen vrouw keert Ule terug in haar geboortedorp, een reis door een kaal en doods landschap.

4 De hondeneters / Marita De Sterck België, december De Grote Oorlog (Eerste Wereldoorlog) trekt diepe sporen: jonge mannen aan het front, armoede, honger, sjacheraars, oerdriften. 26 hoofdstukken met titels die vooruitzien, bouwen een dreigende spanning op met een grandioos sfeer- en tijdsbeeld (onder andere standsverschillen). De 17-jarige Victor, zeer beperkt vanwege zijn epilepsie, loopt weg op zoek naar zijn verdwenen hond, en piekert over zijn oudere broer. In gecondenseerde tijd (26 december - 1 januari) vormen mensen en omstandigheden hem tot intelligente jong volwassene. 4 Met huid en haar / Marita De Sterck Joppes overgrootvader Tist wordt bijna honderd jaar, maar zijn gezondheidstoestand gaat snel achteruit. Joppe (18, ik-figuur) besluit om zoveel mogelijk voor hem te zorgen. Tist is de centrale figuur in een familie waar, vooral bij de mannen, stijfkoppigheid troef is. Tussen Tist en Joppes vader Lex is veel nog niet uitgesproken: welke geheimen draagt Tist al zijn hele leven met zich mee, wie is de eigenlijke vader van Lex, wat heeft Tist als kind meegemaakt in de Eerste Wereldoorlog dat hem nu nog zo angstig maakt? Tussen het verzorgen door organiseert Joppe met vrienden een grote vredesdemonstratie en wordt hij tot over zijn oren verliefd op Alya, die maar niet voor hem wil (kan) kiezen. De grote verliezer / Karin Dierickxs Margriet (11) beschrijft wat zij en haar familie meemaken in het eerste jaar van de Eerste Wereldoorlog ( ), toen België bezet werd door de Duitsers. Haar vader gaat naar het front; haar moeder staat alleen voor de zorg van de vier kinderen, waaronder een pasgeboren baby. Margriet helpt haar moeder zo goed ze kan, maar ze kampt met schuldgevoelens over het feit dat kort voor haar vaders vertrek haar jongere broertje, op wie ze moest passen, is verdronken. Ze voelt zich 'de grote verliezer' en trekt zich elke mislukking of tegenslag persoonlijk aan. De mooiste zomer van mijn leven / Karin Dierickxs Rosalie mag als kindermeisje mee met meneer Jean-Paul en madame Lily om de zomer van 1914 door te brengen aan zee. Bij deze rijke, maar kinderloze Vlaamse familie zorgt Rosalie voor de hond Princesse. Tijdens die vakantie leert Rosalie de liefde kennen op een mooie, maar ook op een zeer brute wijze en realiseert ze zich hoe vernederend het is om te werken in een rijke schijnwereld. Die zomer verandert Rosalie van een vrolijk en naief meisje in een beschadigde, maar wilskrachtige jonge vrouw. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, besluit Rosalie om haar eigen weg te gaan en keert de rijken de rug toe.

5 Wat niemand weet / Karin Dierickxs Nadat de 16-jarige Rosalie in de zomervakantie van 1914 heeft gewerkt voor een rijke Vlaamse familie (zie 'De mooiste zomer van mijn leven'*) keert ze gedesillusioneerd huiswaarts. Door de oorlog komt Rosalie in aanraking met het verzet en wordt koerier voor een ondergronds netwerk. Als ze haar zomerliefde Friedrich ontmoet, die nu een Duitse soldaat is, begeeft ze zich door haar verzetswerk op glad ijs. Ze wordt verraden en belandt in 1918, zwanger van Friedrich, in de gevangenis waar ze het risico loopt om de doodstraf te krijgen. Leven november /Paul Dowswell In de vroege ochtend van 11 november 1918 wordt een wapenstilstand ondertekend die later die dag om 11 uur ingaat. Er volgen dan nog zes uren waarin aan beide kanten van het westelijk front nog vele slachtoffers vallen. De minderjarige Will strijdt bij de Britse infanterie. De 16-jarige Axel vecht aan Duitse zijde. De 18-jarige vliegenier Eddie wil de beste piloot van Amerika worden. In deze laatste uren van de Eerste Wereldoorlog wordt het lot van de drie jongens met elkaar verbonden. Het verhaal komt wat traag op gang. Pas als duidelijk is wat de achtergronden zijn van de drie jongens, en wat hun persoonlijke redenen zijn om aan de oorlog deel te nemen, wordt het boeiend. Dan worden hun regimenten naar dezelfde plaats gevoerd. Achter de draad / Hans Kuijper Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt er druk gesmokkeld op de grens van Nederland en België. Als de Duitsers een elektrische beveiliging tussen de landen aanleggen, lijkt het grensverkeer daarmee onmogelijk. Toch weet Mars (13) met een baby naar België te sluipen. Omdat het daar niet veilig is, moet hij een manier vinden om terug te keren naar Nederland. Dit lijkt te lukken. Tot hij op een Duitse grensbewakingspatrouille stuit. In korte tijd verandert Mars van een onwetend kind in een jongen die geconfronteerd wordt met leven en dood. Hij moet al zijn vindingrijkheid en vernuft inschakelen om zichzelf en zijn gezelschap uit de levensbedreigende situatie te redden.

6 Milans grote oorlog /Patrick Lagrou Milan vertrekt samen met zijn grootouders voor een weekend naar de Westhoek. De jongen kijkt er al naar uit: ze verblijven in een vakantiehoeve en zullen wandelingen maken in de streek waar in 1914 de Slag om de IJzer werd uitgevochten. Eenmaal ter plaatse valt het nogal tegen. Het is slecht weer en zijn grootouders nemen hem mee van het ene museum naar het andere. Milan vindt het maar een saaie bedoening. Maar dan gebeurt er s nachts iets bijzonders. Uit de kelders van de vakantiehoeve komen vreemde geluiden. Milan gaat in zijn eentje op verkenning uit. Voor hij het goed en wel beseft, zit hij opeens zelf midden in de Groote Oorlog 6 War horse / Michael Morpurgo Alberts vader doet soms rare dingen. Hij koopt bijvoorbeeld een veulen dat hij niet nodig heeft. Maar Albert traint veulen Joey. Hij leert hem werken en gehoorzamen. Dan is er geld nodig en Joey wordt verkocht. Hij raakt als legerpaard verzeild in de Eerste Wereldoorlog, eerst aan Engelse, later aan Duitse kant. Hij maakt gevechten mee, raakt gewond, is hospitaalpaard en nog veel meer. En dan is daar, midden in de oorlog, Albert weer. Schoonheid en tragiek van de vriendschap tussen dier en mens worden indringend beschreven. De waanzin van de loopgravenoorlog, de nietsontziende tactiek van de verschroeide aarde, de idioterie van met paarden optrekken tegen machinegeweren, alles komt aan de orde. Het meisje en de soldaat / Aline Sax Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmoeten een blind meisje en een Afrikaanse soldaat elkaar op het bankje voor de herberg waar het meisje woont. Zijn 'warme geur zoals van gebrande noten' intrigeert haar. Hij vertelt haar verhalen over zijn gezin en zijn land waarnaar hij zo verlangt. Tijdens hun uren samen lijkt de oorlog even niet te bestaan, maar dan moet de soldaat weer naar het front. Als hij niet terugkeert, besluit het meisje impulsief om hem te gaan zoeken. Het verhaal over deze bijzondere vriendschap wordt beurtelings verteld vanuit het perspectief van het meisje en het perspectief van de soldaat.

7 Vluchtelingen op de vuist / Gerard Sonnemans We schrijven In België woedt de Eerste Wereldoorlog en daarom verblijven Belgische en Nederlands-Duitse vluchtelingen in een kamp bij Uden, in het neutrale Nederland. Gert en zijn vijf vrienden vormen daar een clubje dat zich geïnspireerd voelt door Old Shatterhand en Winnetou. Er ontstaat rivaliteit met de Hollanders naar aanleiding van een voetbalwedstrijd, want ook toen was voetbal al oorlog! Bovendien heeft het jongensgroepje een zéér assertieve vriendin in haar gelederen, wat hen op de nodige pesterijen komt te staan. De zaken dreigen uit de hand te lopen 7 Voetballen of vechten / Herman Van Campenhout De jonge Engelse soldaat Frank Sumption (20) levert tijdens de Eerste Wereldoorlog vanuit de loopgraven slag met de Duitsers. Rond kerst 1914 vindt op de modderige Vlaamse vlakten een verbroedering plaats tussen de strijdende partijen. Frank leert een Duitser kennen met wie hij al snel vriendschap sluit. Daarna is het lastig om de gevechtshandelingen weer te hervatten. Toch moet dat van het opperbevel. Een verhaal dat is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het toont de innerlijke tegenstrijdigheid van oorlog. Jonge mannen worden naar het front gestuurd met een vijandbeeld dat in de persoonlijke sfeer niets met de werkelijkheid te maken heeft. Eenmaal oog in oog met de vijand ontmoeten ze een mens van vlees en bloed, iemand die nauwelijks van henzelf verschilt Een lied voor Lore / Hedwig Van de Velde Een oorlogsverhaal dat gebaseerd is op het oorlogsdagboek van Leon van Haelst. Het is het verhaal van het grensdorp Koewacht waar tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers de grens dwars doorheen wordt gelegd, door een onder stroom gezet prikkeldraad. Families worden zo van elkaar gescheiden, kunnen niet meer naar de kerk of niet meer naar school. De liefde tussen Lore, dochter van de plaatselijke cafébaas (België), en Bert (Nederland) wordt erg op de proef gesteld.

8 Iedereen bleef brood eten / Do Van Ranst De prille relatie tussen Nelle en Simon komt tijdens de Eerste Wereldoorlog onder druk te staan als Nelle besluit zich aan te melden als verpleegster aan het front. Simon wil zich afzijdig houden van het geweld, maar neemt toch dienst om zijn vader te tonen dat hij niet laf is. Gedurende de oorlog zien zij elkaar zo nu en dan; Simon veinst zelfs kwalen om naar het hospitaal te mogen waar Nelle werkt. Beiden raken ernstig gewond. Nelle neemt na de oorlog de zorg op zich voor Simon en zijn ouders. De oorlog wordt omschreven in al zijn gruwelijkheid. 8 Niet welkom / Detty Verreijdt Rik, zijn zusje en hun ouders worden geconfronteerd met de Duitse bezetting in 1914 in België. Vader wordt naar het front gestuurd en de kinderen vluchtten samen met moeder naar Nederland. Na verloop van tijd keren zij terug naar hun vaderland, waar de oorlog nog woedt. Het verhaal is geschreven vanuit de optiek van Rik, zodat de doelgroep zich goed kan inleven in zijn belevingswereld. Mijn liefste ik wil je vertellen / Louise Young Arbeiderszoon Riley Purefoy is in Londen om zijn intelligentie opgenomen in het zeer gegoede gezin van klasgenootje Nadine, maar wordt door haar ouders bij haar weg gehouden als ze later van elkaar gaan houden. Riley (18) neemt daarom in de Eerste Wereldoorlog (1914) dienst in het Britse leger, Nadine wordt verpleegster. Riley maakt snel carrière en wordt door zijn officier Locke gepromoveerd tot officier. Diens vrouw Julia is geobsedeerd door zijn terugkeer zonder zich te realiseren dat hij erg verandert door wat hij meemaakt. Als in 1917 de onderkant van Riley s gezicht is weggeschoten en hij niet meer kan praten, stuurt hij uit compassie Nadine weg. Meisje van de Engelsman/ Wim Gielens Een 16-jarig Vlaams-Engels meisje raakt door een markante oude man in haar dorp geïnteresseerd in de Eerste Wereldoorlog en haar eigen familiegeschiedenis. Ze leert van Ston hoe het was om in de loopgraven te zijn, hoe belangrijk vriendschap was en welke rol de Engelsen speelden in die tijd. De roman is tevens de zoektocht van een jong meisje naar haar eigen identiteit. Bovendien geeft het boek een feilloos beeld van het Vlaanderen in de jaren zeventig. Zeer geslaagd debuut van de auteur die eerder een roman voor volwassen schreef over de Eerste Wereldoorlog 'Nooit meer terug naar Tipperary'*. Hoofdpersoon Shirley wordt als levensechte puber neergezet met al haar twijfels, tegenstrijdige gevoelens en ergernissen..

9 Oorlogspost: het dagboek van Frans / Leen De Laere Frans is 13 jaar en woont in Antwerpen als de Duitse troepen in 1914 België binnenvallen: het begin van de Eerste Wereldoorlog. Hij begint een dagboek en beschrijft hierin het verloop van de oorlog: de bombardementen op de stad Antwerpen, de Duitse bezetting, de vluchtelingen. Via brieven van zijn broer Karel die is gemobiliseerd, volgt hij tevens het leven aan het front. Het dagboek wordt afgewisseld met brieven en veel originele foto's, waardoor men een goed beeld krijgt van het leven in België tijdens de Duitse bezetting en het leven aan het front. 9 Soldaaat Peaceful / Michael Morpurgo Indrukwekkende en aangrijpende oorlogsroman, gesitueerd in Engeland en België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een betekenisvol horloge tikt de minuten en uren van één nacht. Ieder hoofdstuk geeft de tijd aan, eindigend één minuut voor zes in de ochtend. De jonge soldaat Tommo houdt een soort wake, waarvan de betekenis op het eind wordt onthuld. Hij memoreert het leven van twee broers en hun onvoorwaardelijke vriendschap voor elkaar. Tunnelkoorts / Andre Boesberg De 12-jarige Willem (ik-figuur) heeft na de gewelddadige dood van zijn ouders in 1916 weinig meer te verliezen, behalve zijn vriendin Marieke. Wanneer schoolgenoot Karel hem vertelt over zijn werk achter het front, waar hij in de keuken en met allerlei klusjes helpt, denkt Willem niet lang na. Ze storten zich samen op het zware werk en moeten zich zien te redden tijdens de bombardementen en het instorten van een tunnel. De Vlaamse auteur werd tien jaar geleden geprezen om de spanning, de filmische, realistische stijl en het aan de orde stellen van algemene menselijke waarden in Koka en de doodsviool van Bidshika * dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog

10 Valentine Joe / Rebecca Stevens Een dag voor Valentijnsdag neemt een Londense opa zijn 14-jarige kleindochter Rose mee naar het Belgische Ieper, om het graf van zijn oom te zoeken, die daar in de Eerste Wereldoorlog sneuvelde. Ze vinden er ook het oorlogsgraf van de zeer jong gestorven soldaat Valentine Joe (15 jaar), en dat maakt indruk op hen. Terug in het hotel, komt het verleden tot leven als Rose s nachts vanuit haar hotelraam soldaten over het plein ziet marcheren. Rose glijdt terug in de tijd en ontmoet soldaat Joe. Ze raakt bevriend met hem en zijn hond en probeert te begrijpen waarom Joe de keuze maakt om naar het front te gaan. 10 Wreed schoon / Kathleen Vereecken Verhaal over de belevenissen van de 15-jarige Josephine in het Gent van Zij werkt in een weverij en moet daarnaast in de herberg van haar stiefvader helpen. Maar op onnadrukkelijke wijze komen ook de sociale ontwikkelingen zoals veranderende arbeidsomstandigheden, vrouwenkiesrecht en zwangerschapsverlof aan de orde. Josephine wordt verliefd op en gefascineerd door Victor -een held- die lijdt onder zijn herinneringen aan de Grote Oorlog. Kiplings keuze/ Geert Spillebeen Vader en zoon Kipling zijn de beide hoofdpersonen in deze jeugdroman. Vader is de beroemde schrijver van o.a. het 'Junglebook' die in zijn grote chauvinisme niets liever wil dan dat zijn zoontje wordt voorbereid op een carrière in de Britse krijgsmacht. Helaas is dat erg moeilijk, want de jonge John is maar een heel schriel ventje, met bar slechte ogen (- 6). Tòch zet vader alles op alles, en in het jaar 1914 (!) mag John als jong officier in een Iers regiment mee naar het front. De oversteek vindt plaats in augustus 1915; John wordt in die dagen juist 18 jaar. Al bij de eerste gevechtshandelingen die hij meemaakt, wordt hij dodelijk gewond: een granaatscherf slaat zijn hele aangezicht weg. Het geweer / Elisabeth Marain Hoofdfiguur Fons, twaalf jaar, is met zijn familie op de vlucht voor de Duitsers. Als hij een geweer vindt, verstopt hij het tussen de spullen op de kar. Hij is ervan overtuigd dat ze het ooit nog nodig zullen hebben. Maar de Duitsers ontdekken het wapen en verdenken zijn vader ervan het verstopt te hebben om het tegen hen te gebruiken. Fons ziet hoe zijn vader wordt meegenomen en neergeslagen. Hij is er echter van overtuigd dat zijn vader nog leeft en gaat op tocht om hem te redden. Via Antwerpen trekt hij naar Nederland. Onderweg ontfermen diverse personages zich over hem..

11 De voorspelling / Marcus Sedgewick Sasha (17) is de jongste dochter van een welgesteld Engels gezin dat door WO I uit elkaar gedreven wordt. Haar oudste broer sneuvelt in de loopgravenoorlog en haar jongste broer Tom zet zijn medische studies stop om naar het Franse front te trekken. Sasha kan de dood van mensen uit haar omgeving voorspellen, een gave waar ze met niemand over kan praten. Wanneer ze een visioen krijgt over de dood van Tom, trekt ze als verpleegster naar het front in de hoop hem te redden. Maar kan ze de loop van de toekomst zomaar veranderen? 11 Even zwegen de wapens / James Riordan Dit is een verhaal uit de Eerste Wereldoorlog, kerst Bij een klein stukje front nemen de soldaten het initiatief om niet te vechten. Ze spelen dan een voetbalwedstrijd, maar dat wordt ze een dag later niet in dank afgenomen door de hogere officieren. Vechten moet, al begrijpt bijna niemand waarom. De jonge soldaat Jack zal overleven en later met zijn kleinzoon erop terug kijken. Het boek is vijftien jaar geleden geschreven en gebaseerd op het leven van een oud-soldaat en nu vertaald omdat de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden begon. Fabian en het mes / Jos de Valk Fabian logeert bij oop (opa), die beeldhouwer is en in een oud dorpsschooltje woont. Oop moet voor de gemeente een beeld maken dat betrekking heeft op het smokkelaarsdorp in de Eerste Wereldoorlog. Om zich in te leven maken ze een nachtelijke smokkeltocht, duikt oop in het archief en horen ze het tragische verhaal van het zoontje van de schoolmeester. Daardoor krijgt de school een bijzondere betekenis voor Fabian en heeft oop een idee voor zijn beeld.

Het meisje De volgende dag is de soldaat er niet. De negers zijn weer naar het front vertrokken, hoort ze de opgeluchte zuchten in het dorp. De sfeer verandert als blanke soldaten hen aflossen. De mensen

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog KUNST IN DE OORLOG Een aanklacht tegen de oorlog BEELD: TREUREND OUDERPAAR v Käthe Kollwitz v Eigen zoon: Peter v Begraafplaats: Vladslo (Duits kerkhof) v Oorlogsverdriet treft iedereen (vriend en vijand)

Nadere informatie

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts'

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' In de conflicten voor de Eerste Wereldoorlog speelden paarden een belangrijke rol. De cavalerie was tot dan het speerpunt van de legers. Maar vanaf 1914

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Josephine door Hilly Delfsma

Boekverslag Nederlands Josephine door Hilly Delfsma Boekverslag Nederlands Josephine door Hilly De Boekverslag door M 1429 woorden 9 november 2017 6,7 11 keer beoordeeld Auteur Genre Hilly De Avonturenroman, Oorlogsroman, Eerste uitgave 2011 Jeugdboek,

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De zoon uit Spanje door Tessa de Loo

Boekverslag Nederlands De zoon uit Spanje door Tessa de Loo Boekverslag Nederlands De zoon uit Spanje door Tessa de Loo Boekverslag door L. 1742 woorden 22 oktober 2016 5 4 keer beoordeeld Auteur Genre Tessa de Loo Psychologische roman Eerste uitgave 2004 Vak Methode

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

VOOR JE BEGINT TE LEZEN

VOOR JE BEGINT TE LEZEN Met Ule slaagt Marc de Bel erin het monster oorlog een gezicht te geven. Maar hij toont ook aan dat ondanks alles, liefde en vriendschap de kracht geven om door te zetten. WOUTER SINAEVE, IN FLANDERS FIELDS

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Malka Mai. Mirjam Presseler. Rose Kattenberg, 4V2 16 november 2015

Malka Mai. Mirjam Presseler. Rose Kattenberg, 4V2 16 november 2015 Malka Mai Mirjam Presseler Rose Kattenberg, 4V 6 november 05 Inhoud Samenvatting Tijd 3 Ruimte 3 Perspectief 3 Thema 3 Personages 3 Titel 3 De auteur 4 Eindoordeel 4 Het boek bestaat uit 34 bladzijdes

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Handleiding/Lesopzet niveau C

Handleiding/Lesopzet niveau C Handleiding/Lesopzet niveau C Nieuws Om de vorderingen van de leerlingen te volgen, kunt u om de zes weken de sneltoets informatieve teksten afnemen. U kunt deze week de Sneltoets van blok 2 afnemen, op

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul D Boekverslag door een scholier 1370 woorden 26 oktober 2016 6,4 81 keer beoordeeld Auteur Paul D Eerste uitgave 2009 Vak Nederlands Leesverslag Algemene gegevens

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar.

Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Oorlogswinter Schrijver: Jan Terlouw Uitgever: Lemniscaat Rotterdam Jaar: 2008 Jaar van uitgave: 1972 Pagina s: 169 Niveau: 15 tot en met 19 jaar. Druk: Dertigste 2. Over de Auteur Jan Terlouw is geboren

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld Boekverslag door R. 2024 woorden 26 juli 2013 6,1 7 keer beoordeeld Auteur Tatiana de Rosnay Genre Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Methode Op nieuw niveau A. Boekgegevens

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag door een scholier 1960 woorden 2 februari 2007 7,8 9 keer beoordeeld Auteur Genre Yennik Meert Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

6,8. Boekverslag door H woorden 15 oktober keer beoordeeld. Oorlogsroman, Geschiedenis Eerste uitgave 2010 Nederlands

6,8. Boekverslag door H woorden 15 oktober keer beoordeeld. Oorlogsroman, Geschiedenis Eerste uitgave 2010 Nederlands Boekverslag door H. 2462 woorden 15 oktober 2014 6,8 42 keer beoordeeld Auteur Els Florijn Genre Oorlogsroman, Geschiedenis Eerste uitgave 2010 Vak Nederlands Samenvatting van de inhoud De belangrijkste

Nadere informatie

Ik ben Mirjam Krieg. Ik ben in 1933 geboren in Amsterdam. Eerder dat jaar waren mijn ouders met mijn zus Duitsland

Ik ben Mirjam Krieg. Ik ben in 1933 geboren in Amsterdam. Eerder dat jaar waren mijn ouders met mijn zus Duitsland Ik ben Mirjam Krieg. Ik ben in 1933 geboren in Amsterdam. Eerder dat jaar waren mijn ouders met mijn zus Duitsland ontvlucht. De nazi-praktijken reisden hen echter achterna. Zo mocht ik als Joods meisje

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag door een scholier 2103 woorden 26 maart 2008 6 152 keer beoordeeld Auteur Genre Brigitte van Aken Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag door een scholier 1480 woorden 25 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Anke de Vries Jeugdboek Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fianca Filmverslag door E. 1877 woorden 4 mei 2014 6 6 keer beoordeeld Vak Frans A Algemeen Regisseur: Titel: Jean-Pierre Jeunet Un long Dimanche de Fianca Premiere:

Nadere informatie

1. Kees de jongen, Theo Thijssen. Uitgeverij C. de Boer jr. - Bussum, 19e druk, september 1972 (1e druk, 1923).

1. Kees de jongen, Theo Thijssen. Uitgeverij C. de Boer jr. - Bussum, 19e druk, september 1972 (1e druk, 1923). 6,4 Boekverslag door een scholier 2120 woorden 21 keer beoordeeld 4 april 2005 Auteur Theo Thijssen Genre Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave 1923 Vak Nederlands Beschrijvingsopdracht 1. Kees de jongen,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1671 woorden 14 januari 2002 6,9 81 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Aan de bal. Onur Arslantas 3T2. Mevrouw Scholten

Aan de bal. Onur Arslantas 3T2. Mevrouw Scholten Aan de bal Onur Arslantas 3T2 Mevrouw Scholten Zakelijke Gegevens A. Aan de bal B. Lieneke Dijkzeul C. Lemniscaat, juli 2005, 279 Bladzijden, geen druknummer gezien. Samenvatting Rahmane woont in een dorpje

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld

6,2. Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april keer beoordeeld Boekverslag door een scholier 1782 woorden 18 april 2004 6,2 299 keer beoordeeld Auteur Genre Erik Hazelhoff Roelfzema Biografie, Oorlogsroman Eerste uitgave 1970 Vak Nederlands 3. Verantwoording keuze

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag door een scholier 1900 woorden 21 mei 2000 5,4 30 keer beoordeeld Auteur Genre Connie Palmen Psychologische roman, Filosofische roman

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands LEEF! door Laura Maaskant

Boekverslag Nederlands LEEF! door Laura Maaskant Boekverslag Nederlands LEEF! door Laura Maask Boekverslag door L. 1423 woorden 5 januari 2017 4,4 5 keer beoordeeld Auteur Genre Laura Maask Biografie Eerste uitgave 2014 Vak Nederlands Titel: LEEF Auteur:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De moeder van David S.

Boekverslag Nederlands De moeder van David S. Boekverslag Nederlands De moeder van David S. door Yvonne Keuls Boekverslag door een scholier 2184 woorden 6 januari 2003 6 7 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Keuls Psychologische roman, Eerste uitgave

Nadere informatie

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Iedereen komt op straat en praat erover. De jonge mannen worden opgeroepen

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1729 woorden 27 juni 2006 7 11 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste uitgave

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Dreadlocks & Lippenstift

Dreadlocks & Lippenstift Dreadlocks & Lippenstift Uitgever: Leopold Schrijver: Maren Stoffels Jaar van 1e druk: in 2005 / 143 pagina's Leesniveau: 12 t/m 15 jaar Door: Sophie Scharenborg klas: H3G3 De schrijver In 2006 behaalde

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag door een scholier 2047 woorden 12 oktober 2004 7,8 25 keer beoordeeld Auteur Genre Kees van Kooten Komedie Eerste uitgave 1984 Vak Nederlands

Nadere informatie

Noem vijf voorbeelden uit de film die kenmerkend zijn voor het leven van de jaren negentig/nu (denk aan situaties, handelingen, objecten of types):

Noem vijf voorbeelden uit de film die kenmerkend zijn voor het leven van de jaren negentig/nu (denk aan situaties, handelingen, objecten of types): Boekverslag door Joey 2014 woorden 6 juni 2017 0 keer beoordeeld Vak CKV Romeo & Juliet Vraag 1: Verklaar onderstaande krantenkoppen: 1. Romeo and Juliet for the nineties 2. Shakespeare voor de MTV-generatie

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands.

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boekverslag door I. 1450 woorden 20 juni 2013 5,5 4 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Inleiding Ik heb voor het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wierook en tranen door Ward Ruyslinck

Boekverslag Nederlands Wierook en tranen door Ward Ruyslinck Boekverslag Nederlands Wierook en tranen door Ward Ruyslinck Boekverslag door een scholier 2023 woorden 11 april 2001 7,4 145 keer beoordeeld Auteur Genre Ward Ruyslinck Oorlogsroman Eerste uitgave 1958

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

Boekverslag door L woorden 13 november keer beoordeeld. Eerste uitgave 2006 Nederlands

Boekverslag door L woorden 13 november keer beoordeeld. Eerste uitgave 2006 Nederlands Boekverslag door L. 1497 woorden 13 november 2008 6 48 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands Samenvatting: In het verhaal moet je zelf keuzes maken voor Eva.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN Gemeente Evergem ontwikkelde een aanbod rond de Eerste Wereldoorlog in de eigen gemeente voor scholen van het lager onderwijs. Het aanbod is meest

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE INLEIDING Op 17 augustus opende de tentoonstelling Tegen-Strijd, de beleving van de Groote Oorlog in het land

Nadere informatie

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen

Stedelijke Musea Ieper. voor gezinnen Stedelijke Musea Ieper voor gezinnen Om te winnen moet je Om te winnen moet je is een speurtocht met krabloten die kinderen langs het Onderwijsmuseum, het Stedelijk Museum en het Museum Godshuis Belle

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Op de vlucht. Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik. Frans Peetermans. Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik

Op de vlucht. Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik. Frans Peetermans. Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik Op de vlucht Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik Frans Peetermans Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik Op de vlucht - Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik Frans Peetermans Uitgave van de Heemkundige

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

Oorlogswinter. Jan Terlouw.

Oorlogswinter. Jan Terlouw. Oorlogswinter. Jan Terlouw. 1. Zakelijke gegevens over het boek. a. De titel van het boek is: Oorlogswinter b. Naam van de auteur: Jan Terlouw c. Naam van de uitgever: Lemniscaat b.v, Rotterdam Jaar van

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Katrui ten Barge, Wilfried Dabekaussen, Juul Lelieveld, Frederike

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

6,8. Boekverslag door een scholier 1507 woorden 31 maart keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman. Eerste uitgave 1993.

6,8. Boekverslag door een scholier 1507 woorden 31 maart keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman. Eerste uitgave 1993. Boekverslag door een scholier 1507 woorden 31 maart 2003 6,8 18 keer beoordeeld Auteur Genre Tessa de Loo Psychologische roman, Eerste uitgave 1993 Oorlogsroman Vak Nederlands Primaire gegevens Auteur:

Nadere informatie

1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit boek gekozen omdat ik van verschillende mensen had gehoord dat het een makkelijk boek was.

1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit boek gekozen omdat ik van verschillende mensen had gehoord dat het een makkelijk boek was. Boekverslag door een scholier 1809 woorden 17 december 2002 7,6 31 keer beoordeeld Auteur Genre Else van Erkel Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak Nederlands 1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De held door Jessica Durlacher

Boekverslag Nederlands De held door Jessica Durlacher Boekverslag Nederlands De held door Jessica Durlacher Boekverslag door T. 1011 woorden 18 januari 2017 5,5 8 keer beoordeeld Auteur Genre Jessica Durlacher Psychologische roman, Eerste uitgave 2010 Oorlogsroman

Nadere informatie

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Op de vlucht Trek een lijn naar het goede plaatje. In de winkel is bijna alles op. De groenteman zegt: de mensen kopen veel eten, de mensen vluchten voor

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen door Thea Beckman Boekverslag door een scholier 1406 woorden 6 oktober 2008 7,6 23 keer beoordeeld Auteur Genre Thea Beckman Jeugdboek Eerste uitgave 1980

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door Tjeerd 1476 woorden 16 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 2003 Nederlands.

5.4. Boekverslag door Tjeerd 1476 woorden 16 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 2003 Nederlands. Boekverslag door Tjeerd 1476 woorden 16 juni 2017 5.4 3 keer beoordeeld Auteur Rogi Wieg Genre Psychologische roman Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands De slavenring Algemene gegevens 1. Titel: De slavenring

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-12-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een beschrijving van een politieke stroming (rond 1870): Zij

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken

Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap Boekverslag door Hanna 1247 woorden 7 maart 2018 8 7 keer beoordeeld Auteur Genre Sophie van der Stap Biografie, Non-fictie Eerste

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

7,4. Boekverslag door een scholier 1449 woorden 18 oktober keer beoordeeld. Ben Slingenberg. Eerste uitgave 2001 Nederlands.

7,4. Boekverslag door een scholier 1449 woorden 18 oktober keer beoordeeld. Ben Slingenberg. Eerste uitgave 2001 Nederlands. Boekverslag door een scholier 1449 woorden 18 oktober 2004 7,4 34 keer beoordeeld Auteur Genre Ben Slingenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2001 Vak Nederlands Inhoud 1.De hoofdpersoon is Lumie. Zij is een

Nadere informatie

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is.

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is. 6,7 Boekverslag door Bram 1067 woorden 19 keer beoordeeld 22 november 2014 Auteur John Boyne Genre Oorlogsroman Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Zakelijke gegevens Titel: De

Nadere informatie