In onze school hebben we aandacht voor de culturele en creatieve ontwikkeling van de leerlingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In onze school hebben we aandacht voor de culturele en creatieve ontwikkeling van de leerlingen."

Transcriptie

1 OPVOEDINGSPROJECT Pijler 1 - De totale en integrale persoonsvorming Onze school wil de gehele mens vormen. We leggen in het bijzonder "de nadruk op een pedagogische benadering van het kind en de jonge mens en willen ze helpen uitgroeien tot een evenwichtig persoon. We streven de totale vorming van de persoon na. De ontplooiing van hoofd, hart en handen staat daarin centraal. Zo verwoordt het de opdrachtverklaring van het katholiek onderwijs in Vlaanderen. De pedagogische grondslag hiertoe bestaat uit het bieden van waardevol onderwijs, gekoppeld aan waardengerichte vorming. Doorheen de leervakken en doorheen het globale gedrag van een schoolgemeenschap zal men zien dat er ethisch-religieuze waarden in het spel zijn. De nadruk zal liggen op waarden zoals zin voor waarheid en schoonheid, dienstbaarheid, eerlijkheid, solidariteit, verdraagzaamheid, vrede, rechtvaardigheid en ecologische gevoeligheid. Op deze wijze kan onze school een levensvorming en een levenshouding meegeven waardoor de jongeren de samenleving kritisch benaderen en hun verantwoordelijkheid daarin leren begrijpen, om er zo later een zinvolle rol in te spelen. In onze school hebben we aandacht voor de culturele en creatieve ontwikkeling van de leerlingen. Het vormingsproject van onze school steunt derhalve op een veelzijdige opvatting over persoonsvorming. Het wil de leerlingen niet alleen "Ieren leren" maar ook "Ieren leven". En is het geen groot voorrecht van de opvoeder kinderen en jongeren gevoelig te mogen maken voor het Mysterie dat schuilgaat achter de zichtbare kant van de werkelijkheid? Pijler 2 - Kwalitatief hoogwaardig onderwijs Onze school heeft de opdracht om op een hedendaagse en pedagogisch verantwoorde wijze aan kinderen en jongeren kwalitatief hoogwaardig onderwijs te bieden zowel op het vlak van de inhoud als op het vlak van de didactische verwerking. Leren en onderwijzen zijn niet alleen cognitieve maar ook sociale en gedragsactiviteiten en worden in deze visie begrepen als activiteiten van "hoofd, hart en handen". Ze gebeuren vanuit en staan gericht op kennis, vaardigheden en attitudes. Leren en onderwijzen zijn dus een kwestie van kennen, kunnen en zijn. Aldus worden leerlingen doorheen het leren geholpen verantwoorde keuzen te maken. Deze vorming tot persoonlijk, vrij en verantwoord stelling nemen, gebeurt op de wijze van de school, aangepast aan de leeftijd, de intellectuele en emotionele mogelijkheden en de leefsituatie van de leerlingen. Onderwijzen is en blijft een zaak van deskundigheid en professionele opleiding en vorming.

2 Pedagogisch-didactisch verantwoord werken blijft een prioritaire eis. Dit veronderstelt dat de leerkracht beschikt over een degelijk uitgewerkt jaarplan waarbij hij/zij oog heeft voor horizontale en verticale samenhang, meewerkt aan het overleg op school, deelneemt aan overkoepelende vakvergaderingen / overlegmomenten om als teamlid de gekozen pedagogische prioriteit mee gestalte te geven, bereid is tot bijscholing/nascholing, de vernieuwing op de voet volgt, zo voldoende en aangepast mogelijk didactisch materieel ter beschikking heeft en specifieke vakliteratuur doorneemt. Doelstellingen en inhoud van het leerplan zijn hierbij van doorslaggevend belang. We hebben aandacht voor de samenhang tussen de verschillende leerinhouden en voor de opeenvolgende leerjaren. De zorg voor een degelijke en samenhangende inhoud vertaalt zich onder meer in de opbouw van het lessenpakket; de zorg voor een doeltreffende didactische aanpak, in een maximale communicatie tussen leerkracht en leerlingen. De betekenis van een goede evaluatieprocedure, een evenwichtige vraagstelling, een verantwoorde quotering bij toetsen, de registratie van de vorderingen, mogen in dit verband niet onderschat worden. In de klassenraden/het multidisciplinair overleg kunnen de leerlingenbesprekingen leiden tot remediëringsmogelijkheden met - indien gewenst en nodig - doorverwijzing naar CLB. Het basisonderwijs stimuleert om "Ieren leren" te integreren in de verschillende vakgebieden. Het komt er dus op aan dat de eindtermen /ontwikkelingsdoelen - zoals verwoord in de leer- en vormingsplannen van het katholiek onderwijs - bereikt worden om tot een kwalitatief hoogwaardig onderwijs te komen. Pijler 3 - Samenwerking in gemeenschap De verbondenheid in onze school willen wij beklemtonen door iedereen te betrekken bij het scheppen van een hartelijk leefklimaat, waar onderlinge waardering bijdraagt tot een goede leef- en leersfeer. Dit zal ons lukken als we telkens opnieuw kiezen voor de dialoog, streven naar eensgezindheid over het essentiële, elkaar bemoedigen in de eigen gaven en samen werken aan de opdrachten van de school. Een goede samenwerking in een groep met diverse participanten vraagt om aangepaste structuren. Een goed organisatie- en communicatiekader helpt om een gunstig werk- en school klimaat tot stand te brengen. Dit veronderstelt duidelijke communicatie- en overlegmomenten. Zeer belangrijk is een team enthousiaste en toegewijde leerkrachten die een goed evenwicht vinden tussen hun autonomie en collegialiteit met mekaar. Zeker mogen we de leerlingen niet vergeten. Om hen gaat het! De jongeren moeten we van jongs af uitnodigen om mee hun school te maken: bijvoorbeeld als verantwoordelijken voor hun klasgroep, als verantwoordelijken in de leerlingenraad. Zo leren ze op het oefenveld van de school hoe ze zich maatschappelijk kunnen inzetten. Vanzelfsprekend in het belangrijk dat we diensten zoals CLB, de begeleiding betrekken bij ons werk.

3 Ook de ouders en de vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap worden uiteraard betrokken bij de uitbouw van onze school langs de inspraakorganen. Gans ons opvoedingsproject zal slechts een boom zijn die goede vruchten draagt als hij kan groeien en rijpen in de humus van onze onderlinge samenwerking en vertrouwen. Onze school wordt zo een milieu waar directie, leerkrachten, opvoedend hulp- en administratief personeel met elkaar omgaan in de geest van Jezus Christus en dit in nauwe samenwerking met de ouders. Laat ons daarom elkaar vinden in het bondgenootschap van goede wil. Komt het er uiteindelijk niet op aan om samen naar best vermogen een beetje concrete gestalte te geven aan het Rijk Gods? IJverig alsof alles van ons afhangt maar in het bevrijdende besef dat niets gebeurt zonder Hem en dat hij de wereld ten goede keert. Pijler 4 - Persoonsbevorderende relatie De kunst van het samenleven tussen gelijkgezinden en andersdenkenden, tussen vrienden en vreemden is niet aangeboren. De kinderen en de jongeren moeten het leren. De vele gevallen van "pesten en plagen op school" zijn het duidelijkste voorbeeld dat er op dat gebied nog veel te doen valt. Zouden wij, als opvoeders, in het spoor van Jezus, kinderen en jongeren die uitgesloten worden, niet terug in de kring plaatsen? Jongeren hebben in onze drukke samenleving vaak behoefte aan genegenheid, aan warmte. Zij zoeken hulp en hebben nood aan een luisterend oor. Dit kan om het even welke leerkracht zijn of een bepaalde vertrouwenspersoon. Toch is het wijs als opvoeder de eigen grenzen te zien en waar nodig door te verwijzen naar meer gespecialiseerde hulpverleners. Jongeren moeten leren leven met hun seksualiteit en moeten ook leren omgaan met elkaar. Daarom is relationele en seksuele vorming meer dan noodzakelijk. Is het niet wenselijk dat een groep opvoeders aan dit belangrijk aspect een bijzondere aandacht besteedt? De leerlingen moeten voelen dat de leerkrachten hart hebben voor wat hen raakt, oog hebben voor wat hen interesseert en om hen bezorgd zijn. Zo bevorderen zij bij hen een gezond gevoel van zelfrespect. Ze moeten zich geborgen en veilig voelen in warme liefde en in hun leerkrachten goede eigenschappen van een vader en een moeder terugvinden. Dan bekijken we onze leerlingen met de ogen van Jezus, die in elke mens een kind van de Vader zag. Een opvoeder die aanwezig wil zijn, vermijdt onnodige afstand. Hij kiest voor een pedagogische relatie waar gezag gebruikt wordt in positieve, opbouwende zin en waar consequente gestrengheid helpt. Daarom spreekt hij een taal die getuigt van tact en respect voor elk kind en elke jongere. We geloven in een school waar orde en tucht worden gezien in functie van de ontplooiingskansen van de kinderen en van de jongeren.

4 Jongeren moeten bekwaam gemaakt worden om weerbaar en vastberaden te zijn. Daarom hebben zij nood aan opvoeders die hen bekwaam maken om de veeleisende wereld te trotseren, die grenzen durven stellen en er niet voor terugschrikken hen op te vorderen om trouw te zijn aan hun goede voornemens en diepste verlangens. Pijler 5 - Maximale ontplooiingskansen voor iedere leerling met voorkeurliefde voor de zwaksten Alle kinderen zonder onderscheid zijn in onze school welkom. Ieder kind moet maximale kansen krijgen. Dit gebeurt door aangepast onderwijs, door differentiërende en individualiserende werkvormen. We volgen hen goed op en werken een attente begeleiding en evaluatie uit. De leerkracht kan vele leerproblemen van kinderen en jongeren opvangen als eerstelijnshulp vanuit de kracht van zijn persoon-zijn maar moet ook zijn grenzen bewaken: hij moet alert zijn om waar nodig door te verwijzen naar professionele hulpverleners. Onze school geeft aan leerzwakke en leervertraagde leerlingen extra aandacht. Het schoolleven mag geen wedloop zijn om de hoogste punten te scoren. Voor de school is het eerder een erezaak om mensen te vormen die geven wat ze kunnen. Door zorgverbreding kiezen we voor differentiatie, zoeken we naar een uitgewerkte remediëringspraktijk en ijveren we voor een goed uitgebouwde leerlingbegeleiding. Het is overigens het doel elk kind te leren kiezen op basis van zijn eigen mogelijkheden. Het evangelie belooft het geluk voor wie in het spoor van Jezus kiest voor de arme, de weerloze, de zwakke. Wie zijn de zwaksten in onze tijd? Als we vandaag trouw proberen te zijn aan het evangelie zal uit onze concrete praktijk moeten blijken hoe we hedendaagse vormen van armoede verhelpen. Kansarm zijn voor ons die kinderen en jongeren die op een of ander vlak kansen missen om volwaardig mens te worden, te zijn of te blijven. We denken hier onder meer aan de materieel en/of spiritueel armen, aan migrantenkinderen, aan kinderen die minder aantrekkelijk zijn, minder verbaalvaardig, minder intelligent of sociaal zijn, aan kinderen met een moeilijk karakter of met emotionele problemen. Ze hebben recht op onze uitdrukkelijke solidariteit. De zijde kiezen van de weerlozen en de meest kwetsbaren vraagt ook om een maatschappelijke optie. Wij moeten in deze complexe samenleving aan onze jongeren een maatschappelijke en politieke vorming aanbieden die aandacht voor democratie, multicultureel samenleven, dichtbij en veraf.

5 Het evangelie is tegelijk een utopie, een aanklacht en een oproep. Bijgevolg zal onze school onze jongeren uitnodigen om op een kritische en creatieve manier op te komen voor een wereld die meer gericht is op vrede, gerechtigheid en liefde. Jongeren hopen op een mooie toekomst. Daarom zal de opvoeding in onze school gekenmerkt zijn door een groot en realistisch geloof in de toekomst. Pijler 6 - Eigentijdse en uitnodigende geloofsopvoeding Deze pijler is uiteraard verweven met de andere pijlers omdat het ons te doen is om een uitnodigende geloofsopvoeding doorheen het ganse onderwijsgebeuren. Onze samenleving is grondig veranderd en verandert voortdurend. Kinderen, jongeren en personeel vertonen trouwens een grote verscheidenheid van levensbeschouwelijke betrokkenheid. Die verscheidenheid in geloof en levensbeschouwing maken het de kinderen en de jongeren niet gemakkelijker om op het vlak van zingeving tot integratie en een persoonlijke keuze te komen. Als katholieke school laat onze school zich inspireren door het Evangelie. "De katholieke school is een werk- en leefgemeenschap waarin men gezamenlijk het christelijk geloof beleeft, in het bijzonder op de intense momenten van vreugde en pijn, van lukken en mislukken. Zij is gekenmerkt door haar zorg voor de beleving van de evangelische en tevens authentiek humane waarden." We kunnen hierbij denken aan respect voor het leven, trouw, rechtvaardigheid, vrede, vrijheid. De katholieke school is herkenbaar aan de getuigenis van haar leden. Getuigen betekent de anderen met eerbied benaderen, de waarheid laten zijn, zonder die met geweld op te dringen; inzicht proberen bij te brengen, zonder de vrijheid van de anderen te kwetsen. Openheid voor de diepere levensvragen kenmerkt de katholieke school. Wij hopen dat onze jonge mensen mogen ontdekken hoe christendom mensbevorderend is. We hopen dat ze leren inzien hoe in het perspectief van het Evangelie de menselijke persoon een waardigheid krijgt zonder weerga. Opvoeden tot christenen is de christelijke geloofsverkondiging in woord en daad behartigen zowel in een degelijke catechese als door de levensovertuiging die de opvoeder uitstraalt. Het klimaat waarin het schoolteam werkt, de sfeer op school, de ruimte die vrij gemaakt wordt voor bezinning en gebed, voor feesten en sacramentele vieringen zijn daarbij heel belangrijk. Ze zijn ook een wijze om de verbondenheid met de grote kerkgemeenschap te beleven. Onze tijd vraagt om een eigentijdse geloofsverkondiging voor kinderen en om een onderricht dat de jonge mens helpt bij zijn religieuze groei. We zullen een nieuwe taal en nieuwe rituelen moeten zoeken. Het gaat er ons om dat jongeren groeien in geloof. Het

6 samen-onder-weg-zijn vraagt aan ieder te delen in de zorg om het hoofd, het hart en de handen van jongeren gelovig te vormen. Gelovig worden is immers een levenslange zoektocht, met momenten van ontvankelijkheid en luisterbereidheid, met momenten van inkeer en inzet, maar ook met momenten van ontoegankelijkheid en verzet. Onze scholen werken aan die zoektocht mee om Gods aanwezigheid te ontdekken in de wereld rondom ons, in onszelf, in de anderen. Jezus wijst ons daarbij de weg en is ons voorbeeld. Zoals reeds verwoord zijn leerlingen die onze christelijke visie niet delen welkom in onze scholen op voorwaarde dat zij getuigen van bereidheid tot vredevol samenleven en van respect voor de specifieke inspiratie.

Onze school is een katholieke school, TNA onderschrijft daarmee de Opdrachtverklaring van het katholiek onderwijs in Vlaanderen.

Onze school is een katholieke school, TNA onderschrijft daarmee de Opdrachtverklaring van het katholiek onderwijs in Vlaanderen. Opvoedingsproject TNA VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS Onze school is een katholieke school, TNA onderschrijft daarmee de Opdrachtverklaring van het katholiek onderwijs in Vlaanderen. De grondvisie op het

Nadere informatie

Functiebeschrijving kinderverzorger in het gewoon kleuteronderwijs

Functiebeschrijving kinderverzorger in het gewoon kleuteronderwijs Functiebeschrijving kinderverzorger in het gewoon kleuteronderwijs 1. Als mede-begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u: Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het bijzonder

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor basisonderwijs

Functiebeschrijving mentor basisonderwijs 1.Als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u: Functiebeschrijving mentor basisonderwijs Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het bijzonder de nadruk op een pedagogische

Nadere informatie

Functiebeschrijving administratief medewerker

Functiebeschrijving administratief medewerker Functiebeschrijving administratief medewerker 1. Als medebegeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u : Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het bijzonder de nadruk op een pedagogische

Nadere informatie

Functiebeschrijving preventieadviseur/preventiecoördinator

Functiebeschrijving preventieadviseur/preventiecoördinator Functiebeschrijving preventieadviseur/preventiecoördinator 1. als medebegeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u: Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het bijzonder de nadruk

Nadere informatie

Functiebeschrijving leerkracht bewegingsopvoeding in het lager en kleuteronderwijs

Functiebeschrijving leerkracht bewegingsopvoeding in het lager en kleuteronderwijs 1. Als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u Functiebeschrijving leerkracht bewegingsopvoeding in het lager en kleuteronderwijs Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het

Nadere informatie

Functiebeschrijving zorgcoördinator basisschool

Functiebeschrijving zorgcoördinator basisschool 1. Als begeleider leer-en ontwikkelingsprocessen zal u: Functiebeschrijving zorgcoördinator basisschool Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het bijzonder de nadruk op een pedagogische

Nadere informatie

Functiebeschrijving leraar lager onderwijs

Functiebeschrijving leraar lager onderwijs 1. Als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u: Functiebeschrijving leraar lager onderwijs Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het bijzonder de nadruk op een pedagogische

Nadere informatie

Functiebeschrijving leraar kleuteronderwijs

Functiebeschrijving leraar kleuteronderwijs 1. Als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u: Functiebeschrijving leraar kleuteronderwijs Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het bijzonder de nadruk op een pedagogische

Nadere informatie

Functiebeschrijving ICT-coördinator basisonderwijs

Functiebeschrijving ICT-coördinator basisonderwijs Functiebeschrijving ICT-coördinator basisonderwijs 1. Als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u: Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het bijzonder de nadruk op een pedagogische

Nadere informatie

Opvoedingsproject VITO Hoogstraten

Opvoedingsproject VITO Hoogstraten Opvoedingsproject VITO Hoogstraten Wat beogen wij? Als katholieke school werken wij mee aan de opvoeding en het onderwijs van jonge mensen. We willen hen helpen op te groeien tot christelijke volwassenen,

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT 1 INHOUDSOPGAVE Pedagogisch project Opdracht 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit 3 Opdracht 2 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod.

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

2. Ons opvoedingsproject

2. Ons opvoedingsproject 2. Ons opvoedingsproject Hieronder vindt u een beschrijving van de uitgangspunten van ons pedagogisch project Ons opvoedingsproject tracht te verwoorden welke doelstellingen we nastreven om onze kinderen

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGS- PROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGS- PROJECT VRIJE KLEUTERSCHOOL PAGADDER SINT-MAARTENLAAN 6 3550 HEUSDEN-ZOLDER ' +! 011 / 57 26 30 0476 36 26 30 : info@vkspagadder.be website : www.pagadder.info ONS EIGEN OPVOEDINGS- PROJECT Als katholieke school

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

VRIJE BASISSCHOOL SCHEUTPLANEET- Ninoofsesteenweg Anderlecht 02/ of

VRIJE BASISSCHOOL SCHEUTPLANEET- Ninoofsesteenweg Anderlecht 02/ of PEDAGOGISCH PROJECT V.K.S.A. De onderscheiden scholen die behoren tot de v.z.w. Vrije Katholieke Scholen van Anderlecht ijveren voor een volwaardige, menselijke en christelijke ontplooiing van het kind,

Nadere informatie

KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM

KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM OnzeLieveVrouwlyceum Genk Alle tijd voor jong talent KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM Kwaliteitsonderwijs met hartverwarmende aandacht voor iedere leerling en met zorg voor

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk aanbod 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

Ankerpunten voor morgen

Ankerpunten voor morgen Ankerpunten voor morgen Wat doen we? Van waaruit doen we dat? Deus Caritas Est : deze boodschap maakte Pieter Jozef Triest gevoelig voor de noden van zijn tijd. Vertaald naar vandaag, is ook onze zendingsopdracht:

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring van het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen

Opdrachtsverklaring van het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen Opdrachtsverklaring van het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen Opvoedend onderwijs op christelijk-gelovige basis De katholieke school is een onderwijs- en opvoedingsgemeenschap met duidelijke doelstellingen

Nadere informatie

Degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod

Degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod Pedagogisch project Ziekenhuisschool INKENDAAL type 5 1 Schooleigen pluralistisch opvoedingsproject onderwijs is een onvervreemdbaar mensenrecht. de ziekenhuisschool is er voor iedereen ( geen lid van

Nadere informatie

stevige stam is de boom waardeloos.

stevige stam is de boom waardeloos. Visuele voorstelling Boom: Onze school ligt in een groen, bosrijke omgeving. Het logo van de school staat centraal in de tekening. Jongen en meisje: De kinderen staan centraal in onze school. Ben je jongen

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1)

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) INHOUD Inhoud 1 Vooraf 3 Inleiding 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) 1.1 De reflectie over de visie op mens en wereld 1.2 De doorwerking van de identiteit in de schoolwerkplanning

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

informatie Identiteit in woorden

informatie Identiteit in woorden informatie Identiteit in woorden Identiteit in woorden Stichting Sint Josephscholen Nijmegen Colofon Tekst brochure M.m.v. Vormgeving Foto s : Werkgroep Identiteit : Harriëtte Blankers en Tonnie Poort

Nadere informatie

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22).

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). . De school uitgangspunten en visie 1.1. Naam en logo De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). Het betekent: de Heer heeft ons ruimte gemaakt. De Heer geeft ruimte om in vrede en liefde met

Nadere informatie

1 PEDAGOGISCH PROJECT

1 PEDAGOGISCH PROJECT DEEL II: Pedagogisch project 1 PEDAGOGISCH PROJECT Een school is een levenloos gebouw. Onze school, De Kameleon, is een dynamische gemeenschap van personeel, kinderen, ouders, bestuur en andere participanten.

Nadere informatie

Ons eigen opvoedingsproject. Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school

Ons eigen opvoedingsproject. Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school Ons eigen opvoedingsproject Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school Deze tekst is ontstaan vanuit bijeenkomsten en besprekingen onder leerkrachten en directies van kleuterschool en

Nadere informatie

ONDERWIJS MAKEN WE SAMEN

ONDERWIJS MAKEN WE SAMEN ONDERWIJS MAKEN WE SAMEN Met dit opvoedingsproject geven we onze school een duidelijk en herkenbaar profiel, gebaseerd op vier pijlers: een christelijke school met een sterke leerlinggerichtheid, met aandacht

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pedagogisch project

Inhoudsopgave Pedagogisch project Inhoudsopgave ogisch project 1.1.1. Visie... 2 A. Pijlers... 2 B. Algemene doelen en waarden die de school wil realiseren... 2 C. Ligging... 3 1.1.2. Levensbeschouwing... 3 A. Karakter van de school...

Nadere informatie

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Via vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen werken aan 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Portret van onze school Pedagogisch project

Portret van onze school Pedagogisch project Deel 2 Portret van onze school Pedagogisch project vzw OZCS Midden-Kempen Oude Molenstraat, 11 2390 Westmalle - 2015-2016 - 1 - 2.1 Portret van onze school Hoe de school groeide 3 oktober 1906: Zuster

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen.

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen. OPVOEDINGSPROJECT Onze school wil iedereen uitnodigen om samen de wereld te ontdekken, om samen lief en leed te delen en wil iedereen de kans geven om zichzelf te ontplooien. Wij willen dat iedereen bij

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één De scholen van Catent - afzonderlijk en gezamenlijk - zijn als een

Nadere informatie

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Elementen van een pedagogisch project 1 GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

Werken aan menswording

Werken aan menswording 2 Ons opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en deze mee dragen. Hieronder vindt u een beschrijving van de

Nadere informatie

DEEL 2: PEDAGOGISCH PROJECT. Vrije Basisschool Mikado Schoolbrochure Schooljaar ondernemingsnummer:

DEEL 2: PEDAGOGISCH PROJECT. Vrije Basisschool Mikado Schoolbrochure Schooljaar ondernemingsnummer: DEEL 2: PEDAGOGISCH PROJECT 1 Het pedagogisch project van onze school is ingebed in het project van de katholieke dialoogschool. Op onze school verwelkomen we gastvrij iedereen, van welke levensbeschouwelijke

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT VZW KATHOLIEK ONDERWIJS KESSEL-LO PINKSTEREN 2009

OPVOEDINGSPROJECT VZW KATHOLIEK ONDERWIJS KESSEL-LO PINKSTEREN 2009 OPVOEDINGSPROJECT VZW KATHOLIEK ONDERWIJS KESSEL-LO PINKSTEREN 2009 I n l e i d i n g We leven in een boeiende, maar geen gemakkelijke tijd. Alles verandert en evolueert snel. Voor vele mensen lijkt het

Nadere informatie

Opvoedingsproject VBS De Bloesem

Opvoedingsproject VBS De Bloesem Opvoedingsproject VBS De Bloesem Als uitgangspunt voor ons opvoedingsproject nemen wij het beeld van 'de zaaier'... De elementen van dit schilderij staan symbool voor de 5 opdrachten die we wensen na te

Nadere informatie

Aangenaam: Guido. Informatie over kennismaken met Guido. gelooft

Aangenaam: Guido. Informatie over kennismaken met Guido. gelooft Aangenaam: Guido Informatie over kennismaken met Guido gelooft Welkom op Guido Als u deze brochure leest dan heeft u uw zoon of dochter aangemeld voor GSG Guido. Guido is een school voor christenen in

Nadere informatie

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN DEEL 2: SCHOOLVISIE EN PEDAGOGISCH PROJECT. schoolvisie. Vrije basisschool t NIEUWLAND Onze school is een gezellige, familiale, warme basisschool gelegen in het groene hart en aan de rand van Tielt. Vanuit

Nadere informatie

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016

WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ---------------------------------------- WILLEM VAN ORANJE Ons Identiteitsbewijs, bestaande uit onze beginselen en ons paspoort Definitieve tekst d.d. 4 maart 2016 ----------------------------------------

Nadere informatie

Vooraf 3. Inleiding 4

Vooraf 3. Inleiding 4 1 INHOUDSOPGAVE Vooraf 3 Inleiding 4 Wat we willen realiseren 1. Werken aan een schooleigen identiteit. 5 2. Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk 8 aanbod. 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

Ons eigen opvoedingsproject. Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school

Ons eigen opvoedingsproject. Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school Ons eigen opvoedingsproject Opvoedingsproject Sancta Maria kleuterschool en lagere school Deze tekst is ontstaan vanuit bijeenkomsten en besprekingen onder leerkrachten en directies van kleuterschool en

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Missie school Vanuit onze visie op het onderwijs volgt onze missie met BRON-waarden:

Missie school Vanuit onze visie op het onderwijs volgt onze missie met BRON-waarden: Missie en visie Basisschool met de Bijbel Bij de Bron is één van de tien scholen uitgaande van de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Putten.

Nadere informatie

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 28 e zondag doorheen het jaar B De eerste lezing in deze viering werd genomen uit de Willibrordvertaling 1995. De andere lezingen werden genomen uit de Bijbel

Nadere informatie

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren Visie Missie De Jan Ligthartscholen van de Jan Ligthartgroep Tilburg hebben een duidelijk doel voor ogen: het onderwijs dusdanig inrichten dat het de basis vormt van het levenslang leren dat een mens doet.

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A.A. Terruwe

Opvoedingsproject. A.A. Terruwe Opvoedingsproject Je mag zijn wie je bent En zoals je bent. Met fouten en gebreken. Om te kunnen worden Die je in je aanleg bent Maar zoals je je nog niet kunt vertonen En je mag het worden op jouw wijze

Nadere informatie

Opvoedingsproject Onze school

Opvoedingsproject Onze school Deel 1 Opvoedingsproject Onze school vzw OZCS Midden-Kempen Oude Molenstraat, 11 2390 Westmalle - 2014-2015 - 1 - Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

opvoedingsproject van de school

opvoedingsproject van de school 0.1.3 opvoedingsproject van de school Waarom een opvoedingsproject voor onze school Omdat we ervan uitgaan dat onderwijzen meer inhoudt dan kennisoverdracht en het aanleren van schoolse vaardigheden. Onderwijzen

Nadere informatie

I N F O R M A T I E B R O C H U R E

I N F O R M A T I E B R O C H U R E I N F O R M A T I E B R O C H U R E BESTE OUDERS Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen en jongeren zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg te gaan. Daarbij

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Identiteitsdocument Sprank

Identiteitsdocument Sprank Identiteitsdocument Sprank Christenen in hart en zorg Vanuit Gods liefde, zorgen wij voor elkaar. GOD Dit doen we samen met je familie en vrienden. Jij mag rekenen op een veilig thuis. Vragen over jouw

Nadere informatie

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C)

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Openingslied (koor) P. Vooreerst voor ieder van u een zalig Nieuwjaar. Moge het u allen in het komende jaar goed gaan onder de milde zegen

Nadere informatie

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546)

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546) Identiteit Roelofsbrink 6 7683 CK Den Ham (0546) 672542 juni 2017 Voor u ligt het identiteitsdocument van GBS Domino in Den Ham. In dit document beschrijven we aan de hand van vier bouwstenen wie we zijn

Nadere informatie

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT 1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT Als katholieke school kiezen we voor de fundamentele opdracht onze kinderen te begeleiden vanuit uitgesproken evangelische waarden. Ieder kind is uniek.

Nadere informatie

schoolwerkplan visie op werken in een school ONZE OPVOEDING IS GERICHT OP HET LEVEN

schoolwerkplan visie op werken in een school ONZE OPVOEDING IS GERICHT OP HET LEVEN 0.1.3 opvoedingsproject van de school Pijler 1: ONZE OPVOEDING IS GERICHT OP HET LEVEN Het leven van kinderen en opvoeders is getekend door onzekerheid. De wegwijzers naar het geluk staan immers in alle

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Leren met ambitie. jong en oud, hand in hand. een thuis vanuit. redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving

Leren met ambitie. jong en oud, hand in hand. een thuis vanuit. redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving . Missie Leren met ambitie jong en oud, hand in hand een thuis vanuit redelijkheid/rationaliteit, hartelijkheid/emotionaliteit, geloof/zingeving de toekomst tegemoet. 2. Visie 2. Ons opvoedingsproject

Nadere informatie

Het pedagogisch project van de stedelijke scholen hebben we als volgt verwoord:

Het pedagogisch project van de stedelijke scholen hebben we als volgt verwoord: pedagogisch project voorwoord Beste ouders, In deze brochure krijg je meer uitleg over het pedagogisch project van het Geelse stedelijk onderwijs. Dit project verwijst naar de doelstellingen waar het

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Pedagogisch project 1

Pedagogisch project 1 Pedagogisch project 1 Situering van de school : - Als officieel gesubsidieerd onderwijs eerbiedigen we de overtuiging van alle ouders en staan wij als school open voor alle strekkingen. De ouders kunnen

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS GBS DE SCHAKEL, DRONTEN LEREN VOOR HET LEVEN!

IDENTITEITSBEWIJS GBS DE SCHAKEL, DRONTEN LEREN VOOR HET LEVEN! IDENTITEITSBEWIJS GBS DE SCHAKEL, DRONTEN LEREN VOOR HET LEVEN! autonomie respect relatie verantwoordelijkheid betrouwbaarheid doorzettingsvermogen creativiteit Voorwoord De Schakel, Dronten 2016 Dit identiteitsbewijs

Nadere informatie

Onze missie VIEREN VERBINDEN VERNIEUWEN

Onze missie VIEREN VERBINDEN VERNIEUWEN I have a DREAM* *Heb je ooit gedroomd om een gemeenschap op te bouwen die een stad zorgzamer, warmer, geïnspireerder en meer verbonden maakt? Bouw dan mee aan de Clemenspoort. Onze missie De Clemenspoort

Nadere informatie

pdrachtverklaring voor de scholen van de zusters Annuntiaten van Heverlee

pdrachtverklaring voor de scholen van de zusters Annuntiaten van Heverlee 0 pdrachtverklaring voor de scholen van de zusters Annuntiaten van Heverlee Heverlee, mei 2014 Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of

Nadere informatie

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in 1. We willen gereformeerd zijn 2. We geloven in genade 3. We zijn samen op reis Gereformeerd onderwijs voor christenen Met de Bijbel op weg de wereld

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT VAN ONZE SCHOOL

OPVOEDINGSPROJECT VAN ONZE SCHOOL OPVOEDINGSPROJECT VAN ONZE SCHOOL 1. Welke doelen heeft onze school voor ogen? Ons schoolteam werkt vanuit een christelijke inspiratie aan de ontplooiing van jonge mensen in al hun mogelijkheden. Onze

Nadere informatie

DE BRUG BASISONDERWIJS HET PEDAGOGISCH PROJECT VAN DE BRUG. Levensbeschouwing. Pedagogische overtuiging. Deel A 1.2

DE BRUG BASISONDERWIJS HET PEDAGOGISCH PROJECT VAN DE BRUG. Levensbeschouwing. Pedagogische overtuiging. Deel A 1.2 BASISONDERWIJS DE BRUG Deel A 1.2 HET PEDAGOGISCH PROJECT VAN DE BRUG Levensbeschouwing Karakter van de school Het karakter van onze school vertaalt zich in het openstaan voor alle levensovertuigingen.

Nadere informatie

Visie op burgerschap en sociale integratie

Visie op burgerschap en sociale integratie Visie op burgerschap en sociale integratie CNS De Regenboog Inleiding Tegenwoordig leven we in een multiculturele samenleving. Burgerschap is in toenemende mate belangrijk geworden. Kennis hebben over

Nadere informatie

WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG?

WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG? WAAR WE VOOR STAAN 4 VERWONDERING 7 ONTMOETING 8 LEVENSKUNST 11 RITUELEN 12 RELIGIEUS GEWORTELD 17 WAT DOE JIJ VANDAAG? 18 WAAR WE VOOR STAAN Het Apostolisch Genootschap biedt ontmoetingsplaatsen voor

Nadere informatie

2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling Gegevens met betrekking tot lokale situatie

2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling Gegevens met betrekking tot lokale situatie 1 PEDAGOGISCH PROJECT 1. Algemeen 2. Elementen van ons pedagogisch project 2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling 2.1.1. Profilering van de school als onderwijsinstelling behorend

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS Het opvoedingsproject van onze school bestaat uit een aantal krachtlijnen die onze identiteit weerspiegelt. Het gaat om basisbeginselen die zoveel mogelijk in wisselwerking

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT VISIE PEDAGOGISCH PROJECT van daltonschool De Kleine Icarus Algemene visie De opdracht van daltonschool De Kleine Icarus bevat naast het onderwijskundig eveneens een maatschappelijk aspect Wij brengen

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG?

WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG? WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG? 4 7 8 11 12 17 18 WAAR WE VOOR STAAN Het Apostolisch Genootschap biedt ontmoetingsplaatsen voor

Nadere informatie

De identiteit van Catent

De identiteit van Catent De identiteit van Catent Onze scholen zijn educatieve instituten waar kinderen het best mogelijke onderwijs krijgen én hun talenten met verbeeldingskracht, passie en enthousiasme kunnen ontwikkelen. Onze

Nadere informatie

1. Onze schoolvisie. 1. We zijn een herkenbare christelijk gelovige school. 2. We bieden kwaliteitsonderwijs aan.

1. Onze schoolvisie. 1. We zijn een herkenbare christelijk gelovige school. 2. We bieden kwaliteitsonderwijs aan. 1. Onze schoolvisie Wij zijn een vrije gemengde basisschool met een speelplaats voor kleuters en een speelplaats voor de lagere school. Als school leveren we een zeer sterke inspanning naar het ontwikkelen

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie