INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF MULTIPLUS mei 2007 De eerste nieuwsbrief van Multiplus sinds onze start Dat u zich op deze nieuwsbrief geabonneerd heeft, betekent dat u intussen al van Multiplus gehoord heeft. U heeft misschien al eens op onze website gesurft ( onze folder gelezen of een vorming bijgewoond? Met onze nieuwsbrief willen we u alvast driemaandelijks op de hoogte houden van onze activiteiten. Voor meer informatie, bemerkingen of suggesties mag u ons altijd contacteren! INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING Uitbreiding intervisiegroep orthopedagogen Sinds een tiental jaar wordt er vanuit het Centrum voor Orthopedagogiek van de KULeuven een intervisiegroep georganiseerd, voor orthopedagogen die werken met cliënten met ernstige meervoudige beperkingen. Deze groep komt een drietal keer per jaar samen in Leuven, waarbij gedachten uitgewisseld worden over thema s die leven in de praktijk en gerelateerd zijn aan deze doelgroep. Multiplus neemt sinds kort de coaching van deze intervisiegroep in handen. Er zijn reeds heel wat diensten en scholen vertegenwoordigd in de intervisiegroep, maar we kregen signalen dat er nog geïnteresseerden zijn. Daarom zullen we vanaf september 2007 mogelijk een tweede intervisiegroep van orthopedagogen opstarten. Bent u hierin geïnteresseerd? Neem dan snel contact op! Nieuw: Opstart intervisiegroep kinesisten en logopedisten Kinesisten en logopedisten spelen naast andere disciplines een belangrijke rol in de ondersteuning van cliënten met ernstige meervoudige beperkingen. Vanuit de praktijk wordt aangegeven dat het interessant zou zijn ook met deze disciplines een intervisiegroep op te starten. We zouden dan ook vanaf september 2007 een intervisiegroep met kinesisten willen organiseren. De idee is een drietal keer per jaar samen te komen in Leuven onder coördinatie van Multiplus. De groep stelt telkens zelf de agenda samen.

2 Voor de logopedisten zijn we momenteel nog aan het overleggen met reeds bestaande groepen hoe we dit het best organiseren. Maar het staat vast dat we mee onze schouders zetten onder het samenbrengen van ook deze hulpverleners. Bent u kinesist of logopedist en geïnteresseerd om deel te nemen aan een intervisiegroep? Laat ons dan snel iets weten! Nieuw: Inventarisatie test- en schaalgebruik bij personen met ernstige meervoudige beperkingen Omwille van de ernst en de complexiteit van de beperkingen van de cliënten waarop we ons richten, zijn vele testen en schalen niet bruikbaar. Testen en schalen die zowel wat betreft de inhoud als wat betreft de afnameprocedure aangepast zijn aan personen met ernstige meervoudige beperkingen zijn vaak moeilijk te vinden. Om die reden inventariseerde de intervisiegroep van orthopedagogen het test- en schaalgebruik bij deze doelgroep. Het resultaat hiervan vindt u op onze website, onder het luik informatie. Literatuur over de doelgroep: uitbreiding Zoals u misschien reeds merkte, hebben wij op onze website onder het luik informatie per thema een overzicht opgesteld van interessante literatuurreferenties en praktijkdocumenten, projecten, onderzoek en beleidsdocumenten. U vond er reeds informatie over pijn en reflux, nu werden daar ook de thema s communicatie, gezin en snoezelen aan toegevoegd. Spread the news wissel via Multiplus informatie uit! over studiedagen, vormingen Woonde u recent een studiedag of vorming bij over een onderwerp dat relevant is m.b.t. personen met ernstige meervoudige beperkingen? Bezorg ons dan een verslag, een overzicht van de verkregen informatie en we plaatsen dit op onze site! Op die manier kunnen ook anderen er iets van opsteken! over eigen innoverende projecten Mogelijk ontwikkelde u zelf, vanuit uw dienst, school een bijzondere activiteit, methodiek voor de specifieke doelgroep van mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Bezorg ons de nodige informatie en dan vermelden we deze op de Multiplus-website. Op die manier kan uw project inspirerend zijn voor anderen!

3 PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK Multi-sensory storytelling Vanuit Multiplus willen we onderzoek omtrent de doelgroep, voor en door de praktijk, organiseren en/of begeleiden. Een voorbeeld van zulk praktijkgericht onderzoek dat momenteel lopende is, is het multi-sensory storytelling project. In dit project worden verhalen op maat ontwikkeld voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Voor meer informatie: zie Momenteel ronden we de vertelsessies met 20 cliënten uit 11 voorzieningen af, de reacties vanuit de praktijk zijn alvast positief! Na de zomer zullen we meer informatie kunnen geven over de invloed van deze activiteit op het welbevinden en de betrokkenheid van cliënten, alsook over hoe deze methodiek nu het best in de praktijk gehanteerd wordt. Bent u geïnteresseerd in dit project? Wij bieden een vormingsmodule aan waarin de methodiek wordt toegelicht en desgewenst met begeleiders wordt geoefend in het opstellen van deze verhalen. Voor meer informatie: contacteer ons! VORMING EN ADVIES Zoals u kan lezen op onze website, doen we nu reeds vanuit Multiplus een vormingsaanbod en dit omtrent diverse thema s: ondersteuningsnoden bij de doelgroep, communicatie, kwaliteit van leven & ondersteuning, beeldvorming & handelingsplanning en multi-sensory storytelling. Op termijn breiden we dit zeker nog uit! SENSIBILISATIE 29 mei: studiedag Vlaamse Onderwijsraad (Vlor): Onderwijs en opvang voor kinderen met ernstig meervoudige beperkingen Met Multiplus stellen we tot doel beleidsinstanties alsook de bredere samenleving te sensibiliseren met betrekking tot de groep van personen met ernstige meervoudige beperkingen. Zo werd in de Delta-werkgroep van de Vlaamse Onderwijsraad in samenspraak met diverse betrokkenen en sectoren een beleidsnota uitgewerkt over onderwijs aan kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen. Op een studiedag op 29 mei van de Vlor zal deze beleidsnota worden voorgesteld. Ook zullen daar de eerste resultaten worden gepresenteerd van een onderzoek van het Centrum voor Orthopedagogiek naar het aantal jongeren met ernstig meervoudige beperkingen dat opgevangen wordt in zowel onderwijs- als in welzijnsinstellingen, en naar hoe deze instellingen op de zorgvragen van de jongeren inspelen. Voor meer informatie: zie

4 EN VERDER Overleg met onze Nederlandse collega s: Platform EMG Op 8 mei 2007 zat Multiplus rond de tafel met Kees van der Pijl, coördinator van het Platform EMG, een Nederlands kennisnetwerk en informatiepunt dat zich eveneens richt op mensen met ernstige meervoudige beperkingen en hun omgeving. Op de website van Platform EMG ( kan u overigens heel wat interessante informatie terugvinden! We wisselden tips en ervaringen uit en er werden al meteen plannen gesmeed voor samenwerking. Zo zouden Multiplus en het Platform EMG eigen onderzoeken en projecten over de landsgrenzen heen kunnen uitbreiden. Ook groeide reeds de idee om samen een symposium over de doelgroep te organiseren. Daarbij zouden we de nadruk leggen op het aan praktijkwerkers toegankelijk presenteren van informatie uit wetenschappelijk onderzoek. Wordt vervolgd! Oproep: u vraagt, wij draaien!? Multiplus wil zoveel als mogelijk inspelen op noden die leven bij hulpverleners, ouders, derden die betrokken zijn bij personen met ernstige meervoudige beperkingen. Wij willen dan ook graag van u horen welke prioritaire noden zijn, en dit op vlak van de vier pijlers waarop we ons vanuit Multiplus richten: - informatieverspreiding en -uitwisseling - praktijkgericht onderzoek - vorming en advies - sensibilisatie Laat ons iets weten! Agenda MEI /05/07: Erfelijkheid: Erfelijkheid en handicap. Gericht op ouders die pas geconfronteerd werden met de handicap van hun kind. Georganiseerd door Gezin en Handicap: 23/05/07: Het gehandicapte leven: Over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de overheid met betrekking tot de beeldvorming van het gehandicapte leven en over haar visie op de gehandicaptenzorg. Georganiseerd door het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen: 29/05/07: Studiedag Recht op onderwijs: georganiseerd door de Vlaamse Onderwijsraad: Voogd/bewindvoerder zijn van een persoon met een handicap: praktische tips en advies. Georganiseerd door Gezin en Handicap:

5 31/05/07: Congres Mental Health in Intellectual Disability: Nederlands-Vlaams congres over geestelijke gezondheid en verstandelijke handicap. Gericht op professionelen met ervaring in het werken met deze doelgroep. Georganiseerd door het platform Mental Health in Intellectual Disability, gelieerd aan de Europese Associatie MHID: JUNI /06/07: Wat hij niet zegt en ik niet zie: Over het gebruik van lichaamstaal in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Gericht op begeleiders. Georganiseerd door VIBEG: 05/06/07: Autisme: Over mensen met een autismespectrumstoornis en een (ernstige) verstandelijke beperking. Gericht op begeleiders. Georganiseerd door VZW Stijn i.s.m. SEN: 05/06/07: Voogd/voorlopige bewindvoerder: praktische tips en advies. Georganiseerd door Gezin en Handicap: 05/06/07: Loslaten/zelfstandigheid: Gericht op ouders van personen met een handicap die de school verlaten. Georganiseerd door Gezin en Handicap: 06/06/07: Spelen en speelgoed voor kinderen met een handicap: Tips voor ouders. Georganiseerd door Gezin en Handicap: 07/06/07: Tellus en Communicatiekaarten. Georganiseerd door Technologie en Integratie: /06/07: La Stimulation Basale une invitation à la rencontre: Colloquium in Parijs rond basale stimulatie, met bijdragen vanuit verschillende landen waaronder België (door Philip Vanmaekelbergh, voorzitter Vlaams Samenwerkingsverband Basale Stimulatie): (klikken op Formation, Documentation, Ressources ). 21/06/07: Het ABC van het PAB: Alles wat u ooit over het PAB wilde weten, maar nooit durfde vragen: AUGUSTUS /08/07: Internationale ISAAC-conferentie in Montréal, Canada: dertiende conferentie over ondersteunde communicatie van de International Society for Augmentative and Alternative Communication: /08/07: Sherborne: basiscursus bewegingspedagogiek volgens de methode van Veronica Sherborne (vervolg op 08/02/08 en 08/10/08). Gericht op professionele hulpverleners. Georganiseerd door SIG: CONTACT info@multiplus.be Vesaliusstraat Leuven tel. 016/ fax. 016/

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS augustus 2007 Alweer drie maanden verder de tweede nieuwsbrief van Multiplus is een feit! We delen u graag de stand van zaken mee inzake onze activiteiten en kondigen met veel enthousiasme

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS november 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS september 2010 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS januari 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door, ze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS augustus 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS maart 2010 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS juni 2010 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS mei 2011 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING- EN UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS maart 2008 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door, ze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Multiplus? Situering. Situering. Afbakening doelgroep. Symposium EMG 08-04-2008. Multiplus. To go to school or not to go to school

Multiplus? Situering. Situering. Afbakening doelgroep. Symposium EMG 08-04-2008. Multiplus. To go to school or not to go to school Symposium EMG 8-4-28 Situering To go to school or not to go to school is that the question? Recht op onderwijs voor kinderen met ernstige meervoudige beperkingen: een Vlaams perspectief...?... onderwijs

Nadere informatie

1) In hoeverre is het instrument in uw organisatie gebruikt geweest?

1) In hoeverre is het instrument in uw organisatie gebruikt geweest? Verwerking antwoorden enquête over het reflectie instrument slikproblemen Mei 2015 Vlaamse werkgroep slikproblemen Steunpunt Expertisenetwerken (SEN) Aantal bevraagden 120 Aantal reacties 36, ofwel 30%

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN MULTIPLUS

DE TOEKOMST VAN MULTIPLUS NIEUWSBRIEF MULTIPLUS september 2011 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek. Annemie Spooren (PXL) Greet De Beuckeleer (Pulderbos)

Onderwijs & Onderzoek. Annemie Spooren (PXL) Greet De Beuckeleer (Pulderbos) Onderwijs & Onderzoek Annemie Spooren (PXL) Greet De Beuckeleer (Pulderbos) Onderwijs & Onderzoek Wat hebben we gedaan? Wat betekent dit voor werkveld? Waar het begon nood aan Kennis en competenties voor

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017

Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017 Voorbereiding workshop door Pieter Lanckman Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017 Samenwerken is een must Voorkomen dat jongeren thuisloos worden kan niet zonder intersectorale samenwerking. Hoe doen

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK. Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK. Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II 2DE LICENTIE ORTHOPEDAGOGIEK ACADEMIEJAAR 2001-2002 1.

Nadere informatie

V raag naar nieuwe kennis. Professional, clië nten, branches, zorginst ellingen, kenniscentra en ond erzoekers. Kennis verspreiden

V raag naar nieuwe kennis. Professional, clië nten, branches, zorginst ellingen, kenniscentra en ond erzoekers. Kennis verspreiden Landelijke Kenniskring Fysiotherapie bij EMB cliënten Gecoördineerd en gestimuleerd door het landelijk Platform EMG KennisCirkel V raag naar nieuwe kennis Kennis gebruiken Kennis im p lem en te re n Professional,

Nadere informatie

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen AFSTANDSLEREN EN ICT GECOMBINEERD ONDERWIJS 4 1 Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen Steven De Pauw Coördinator Toll-net Steven Verjans Universitair docent Open Universiteit

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking

Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking Kwaliteitsvolle vraagverduidelijking Prof. Dr. Bea Maes K.U.Leuven Inhoud Wat is vraagverduidelijking? Wat is kwaliteitsvolle vraagverduidelijking? Wat zijn de ervaringen van personen met een handicap

Nadere informatie

VOORAF: DIENSTMEDEDELING

VOORAF: DIENSTMEDEDELING SB.12.003 NIEUWSBRIEF MULTIPLUS januari 2012 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door. Deze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal beleid een haalbare kaart?

Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal beleid een haalbare kaart? Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 204b 9000 Gent tel. 09 225 91 33 - fax 09 233 35 89 plazzo@telenet.be http://users.telenet.be/plazzo Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal

Nadere informatie

Verstandelijke beperking en middelengebruik. Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking

Verstandelijke beperking en middelengebruik. Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking Verstandelijke beperking en middelengebruik Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking Johan woont al enkele jaren zelfstandig. Als begeleider ga jij twee

Nadere informatie

CURSUSAANBOD VIBEG 2010 1. VERSLAVING EN VERSTANDELIJKE HANDICAP

CURSUSAANBOD VIBEG 2010 1. VERSLAVING EN VERSTANDELIJKE HANDICAP CURSUSAANBOD VIBEG 2010 1. VERSLAVING EN VERSTANDELIJKE HANDICAP De tweedaagse vorming voor begeleiders van mensen met een handicap zoomt in op preventie, behandeling en nazorg bij volwassenen met een

Nadere informatie

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen?

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 39 van BART SOMERS datum: 13 november 2014 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Jeugdbewegingen - Jongeren van vreemde origine Het aantal jongeren

Nadere informatie

Vroegbehandeling stichting Omega juni 2016

Vroegbehandeling stichting Omega juni 2016 Vroegbehandeling stichting Omega juni 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Doelgroep vroegbehandeling pagina 4 Doelstelling vroegbehandeling pagina 5 Werkwijze vroegbehandeling pagina 6 Vervolg vroegbehandeling

Nadere informatie

Leerplaatsomschrijving

Leerplaatsomschrijving Leerplaatsomschrijving Locatie/werkplek: De Campinglaan Onderdeel van KDC de Kleine Beer Adres: Postcode en woonplaats Vastgesteld: Campinglaan 1 a 9727 KH Groningen mei-2016 De Kleine Beer Kinderen/jongeren

Nadere informatie

Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking

Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke beperking Een vormingspakket van SEN vzw ontwikkeld in samenwerking met regiegroep SEN-SEO Emotionele ontwikkeling van personen met een verstandelijke

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie

De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie 31-01-2019 De Sensatie van een Goed Leven Workshop Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met

Nadere informatie

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 2007

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 2007 BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 2007 COORDINATEN VAN DE GDT : GDT van de regio: oostende Adres :Hospitaalstraat

Nadere informatie

VFD v.z.w. Vlaams Forum voor Diagnostiek in de psychologische en pedagogische begeleiding en hulpverlening v.z.w.

VFD v.z.w. Vlaams Forum voor Diagnostiek in de psychologische en pedagogische begeleiding en hulpverlening v.z.w. VFD v.z.w. Vlaams Forum voor Diagnostiek in de psychologische en pedagogische begeleiding en hulpverlening v.z.w. Jaarverslag 2003 1. Historiek In 1999 werd de Wetenschappelijke Raad van de Stichting Integratie

Nadere informatie

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13 België - Vlaanderen Dementievriendelijke gemeenschap Landelijk Congres - Moderne Dementiezorg Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 25 november 2013 Alle Vlamingen zijn betrokken

Nadere informatie

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen

seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Vormingsaanbod Algemeen Aditi biedt vormingen aan over: seksualiteit en intimiteit bij mensen met een beperking seksualiteit en intimiteit bij ouderen Er zijn een aantal vaste opleidingsmodules, maar je

Nadere informatie

PERSDOSSIER TOERISME VOOR AUTISME

PERSDOSSIER TOERISME VOOR AUTISME PERSDOSSIER TOERISME VOOR AUTISME Inhoudsopgave Toerisme voor Autisme... 2 Wat doet Toerisme voor Autisme?... 2 Wie kan gebruik maken van deze stappenplannen?... 3 Hoe werkt het?... 3 Wat verstaan we onder

Nadere informatie

4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg JAARPLAN 2012

4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg JAARPLAN 2012 4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg DAGG vzw, Guffenslaan 22-3500 Hasselt Adelberg 31-3920 LOMMEL Tel. 011 54 72 43 - Fax. 011 54 72 44 e-mail: administratie@dagg-cgg.be

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5 Kijken wat

Nadere informatie

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan Samen inclusief hoger onderwijs realiseren Beleidsplan 2017-2019 Goedgekeurd door de stuurgroep dd. 20.03.2017 Voorwoord Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) zet met zijn beleidsplan samen inclusief

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 4. Kwaliteitssysteem 4.3 Deelname aan externe overlegorganen. Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf:

Kwaliteitshandboek 4. Kwaliteitssysteem 4.3 Deelname aan externe overlegorganen. Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: Khb 4.3.-versie 1 1/6 Beoordeeld: Jan De Bruyn Paraaf: Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: Geldig vanaf: 01/01/2014 DOEL (B.S. van 4-2-2011) Artikel 46 1 en 2, bijlage 3,4 c DEELNAME AAN EXTERNE OVERLEGORGANEN

Nadere informatie

INFONAMIDDAG VOOR VERWIJZERS

INFONAMIDDAG VOOR VERWIJZERS INFONAMIDDAG VOOR VERWIJZERS Komt u in contact met gezinnen met een kind of jongere met een beperking? Krijgt u vragen van ouders, zoals: Hoe kunnen we samenleven met onze zoon/ dochter met een beperking?

Nadere informatie

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen

Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen. 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Inspiratiedag: Over continuïteit in de ondersteuning van kwetsbare mensen 13 december 2012, Berchem - Antwerpen Een initiatief van het SEN vzw, i.s.m. het Verwijzersplatform vzw Samenwerken met collega

Nadere informatie

Symposium woondag 6/12

Symposium woondag 6/12 Mobiel Team Symposium woondag 6/12 Sociaal project welzijn en gezondheid in de provincie Antwerpen : Preventie van thuisloosheid van mensen met een psychiatrische problematiek in regio Mechelen-Lier Multiteam

Nadere informatie

Jaarverslag EXPOO 2014

Jaarverslag EXPOO 2014 Jaarverslag EXPOO 2014 EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid, bouwt mee aan een positieve leefomgeving waar het voor kinderen en jongeren goed is om op te groeien.

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING VAN KIND EN GEZIN. Ondersteuning bij integratie. Syndion is een stichting... SECTOR

BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING VAN KIND EN GEZIN. Ondersteuning bij integratie. Syndion is een stichting... SECTOR SECTOR BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING VAN KIND EN GEZIN Ondersteuning bij integratie Syndion is een stichting... Syndion is een stichting voor dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een handicap.

Nadere informatie

Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME. Infodossier

Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME. Infodossier Sensibiliseringscampagne Autisme AUTHENTISME Infodossier Autisme Autisme * is het gevolg van een andere manier van informatie verwerken door de hersenen. Autisme is niet zeldzaam: er leven in Vlaanderen

Nadere informatie

HET COMMUNICATIEPASPOORT. Leernetwerk Ondersteunde Communicatie

HET COMMUNICATIEPASPOORT. Leernetwerk Ondersteunde Communicatie HET COMMUNICATIEPASPOORT Leernetwerk Ondersteunde Communicatie WAT IS MEDIANDER? Identiteit Mediander is een open, vrijwillig samenwerkingsverband van organisaties actief in de zorg, onderwijs en begeleiding

Nadere informatie

Geïntegreerd ONderwijs (GON) is een samenwerkingsverband tussen gewoon en buitengewoon onderwijs.

Geïntegreerd ONderwijs (GON) is een samenwerkingsverband tussen gewoon en buitengewoon onderwijs. GON Wat is GON? Geïntegreerd ONderwijs (GON) is een samenwerkingsverband tussen gewoon en buitengewoon onderwijs. GON is bedoeld om kinderen en jongeren met een beperking lessen en ac viteiten te laten

Nadere informatie

Goede zorg voor mensen met EMB: de visie van Middin

Goede zorg voor mensen met EMB: de visie van Middin Goede zorg voor mensen met EMB: de visie van Middin Doelgroep EMB Mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking (EMB) vormen een bijzondere groep binnen Middin. De doelgroep mensen met een ernstige

Nadere informatie

Inleiding. Toenemende vergrijzing, ook bij ouderen met een beperking

Inleiding. Toenemende vergrijzing, ook bij ouderen met een beperking Inleiding Toenemende vergrijzing, ook bij ouderen met een beperking GEVOLG: -Gehandicaptenzorg: doelgroep wordt ouder, maar ook hun mantelzorgers - Ouderenzorg: meer cliënten met een beperking Ontstaan

Nadere informatie

Vraag nr. 73 van 26 januari 2005 van mevrouw KATHLEEN HELSEN

Vraag nr. 73 van 26 januari 2005 van mevrouw KATHLEEN HELSEN Vraag nr. 73 van 26 januari 2005 van mevrouw KATHLEEN HELSEN Personen met ASS en motorisch gehandicapten Woonvormen In Vlaanderen zijn er verschillende regio s met scholen voor buitengewoon onderwijs die

Nadere informatie

Rechtstreeks toegankelijke hulp. november 2014

Rechtstreeks toegankelijke hulp. november 2014 Rechtstreeks toegankelijke hulp november 2014 Situering Perspectiefplan 2020 van minister Vandeurzen: nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap Belangrijkste doelstellingen: Garantie op

Nadere informatie

nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO

nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO wat kunnen ontvangende scholen doen een zachte landing ambulant begeleider Monique Spee ISK werkgroep samenwerkingsverband hoe maken we het onderwijs passend

Nadere informatie

5/22/2017 Expertisecentrum dementie Memo

5/22/2017 Expertisecentrum dementie Memo Van droom tot realiteit Start: ECD Memo ruim 10 jaar ervaring met JD Eerste zaadje: voorjaar 2015 Lancering ZC op 14/06/2016 N.a.v. Vele noodkreten van families met JD Weinig aangepaste zorgverlening voor

Nadere informatie

... Het voorschriftenrecht is nog geen feit. We wachten op publicatie in het Staatsblad en houden u verder op de hoogte.

... Het voorschriftenrecht is nog geen feit. We wachten op publicatie in het Staatsblad en houden u verder op de hoogte. Nieuwsbrief 25/2013 Beste VLOV-lid, Beste geïnteresseerde, Vele gezinnen leven in een examensfeer We wensen jullie een periode waar er ruimte kan gegeven worden aan onze studenten om zich in alle rust

Nadere informatie

Snoezelruimte, kinderdagverblijf, meervoudig complex gehandicapt, plan van aanpak, dak- en thuislozenopvang

Snoezelruimte, kinderdagverblijf, meervoudig complex gehandicapt, plan van aanpak, dak- en thuislozenopvang Specificaties Medewerker maatschappelijke zorg Niveau 3 1.1 Inventariseert hulpvragen van de cliënt D Snoezelruimte, kinderdagverblijf, meervoudig complex gehandicapt, plan van Prestatie-indicatoren De

Nadere informatie

Draaiboek mini-burgerkabinet

Draaiboek mini-burgerkabinet Draaiboek mini-burgerkabinet 31 januari 2018 7 april 2018 Wat is het burgerkabinet en wanneer vindt dit alles plaats? Vlaams minister van Cultuur,, Jeugd en Brussel Sven Gatz wil burgers betrekken bij

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: beleidscoördinator Samenleving Leven en Welzijn

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: beleidscoördinator Samenleving Leven en Welzijn Functie Graadnaam: coördinator Functienaam: coördinator onderwijs Functionele loopbaan: B1-B3 Code: Afdeling: Samenleving, leven en welzijn Dienst: Burgerzaken, onderwijs en sociale dienst Subdienst: onderwijs

Nadere informatie

Drugs Expertise Team

Drugs Expertise Team brugge.be DRUG PREVENTIE Drugs Expertise Team Aanbod deskundigheidsbevordering Wanneer men geconfronteerd wordt met illegaal middelengebruik bij cliënten roept dit vaak heel wat vragen, twijfels en/of

Nadere informatie

Thema 2: aanschaf en gebruik van e-healthtoepassingen

Thema 2: aanschaf en gebruik van e-healthtoepassingen Checklist verantwoord e-health inzetten op basis van proefbezoeken Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Auteurs: Maartje van Hees (ExceptionAll) en Foppe Rauwerda (Beeldzorgadvies) Versie 1.0, 3 juli 2018

Nadere informatie

UITBREIDINGSBELEID 2012 VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

UITBREIDINGSBELEID 2012 VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP UITBREIDINGSBELEID 2012 VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Gecorrigeerd voorstel Regionaal Overlegnetwerk Gehandicaptenzorg West-Vlaanderen SITUERING Vanuit het ROG West-Vlaanderen zijn de

Nadere informatie

Wist je dat. .. we een persconferentie hielden rond ons project gasstvrij?

Wist je dat. .. we een persconferentie hielden rond ons project gasstvrij? Wist je dat.. we een persconferentie hielden rond ons project gasstvrij? Op 14/11/2018 maakten we van de week van Pleegzorg gebruik om het project gasstvrij in de kijker te zetten door het organiseren

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN Inleiding Iedere aangemelde cliënt wordt binnen de verwijsindex ingebracht. Dit is een wettelijk opgelegde verplichting,

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN E E N O P E N H U I S W I E Z I J N W I J? Zonnebloem vzw is een multifunctioneel centrum (MFC) voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar met een beperking in

Nadere informatie

Vlaams Actieplan Autisme

Vlaams Actieplan Autisme Vlaams Actieplan Autisme Beleidsprogramma 2018-2019 INLEIDING Strategisch Plan: verhoogde participatiekansen voor personen met autisme creëren (27/01/2017) Taskforce Autisme Oudergroep Autisme VVA hoorzittingen

Nadere informatie

Ons Erf. Algemene voorstelling van Ons Erf Palliatieve zorg binnen Ons Erf

Ons Erf. Algemene voorstelling van Ons Erf Palliatieve zorg binnen Ons Erf Ons Erf Algemene voorstelling van Ons Erf Palliatieve zorg binnen Ons Erf 21 maart 2013 ONS ERF 1 Ons Erf missie Dienstverleningscentrum Personen met nood aan permanent toezicht en intensieve ondersteuning

Nadere informatie

Hoe delen zorgorganisaties kennis?

Hoe delen zorgorganisaties kennis? Hoe delen zorgorganisaties kennis? Door de techniek en door het snel veranderende zorglandschap zijn er steeds meer mogelijkheden om kennis te halen en te delen. De mobiele telefoon maakt het vinden van

Nadere informatie

Onderzoeksproject 1: Evy Meys, onderzoeker AWP-IO. De ondersteuning van sociale netwerkontwikkeling bij mensen met een beperking

Onderzoeksproject 1: Evy Meys, onderzoeker AWP-IO. De ondersteuning van sociale netwerkontwikkeling bij mensen met een beperking Onderzoeksproject 1: De ondersteuning van sociale netwerkontwikkeling bij mensen met een beperking Evy Meys, onderzoeker AWP-IO Samenwerken om te komen tot Professionele Ondersteuning van personen met

Nadere informatie

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN

BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN BEVORDERING VAN DE COMMUNICATIE TUSSEN ZORGVERLENERS BETROKKEN BIJ DE ZORG VOOR OUDERE AFHANKELIJKE PERSONEN EINDRAPPORT - PERIODE : 01 JANUARI 2006 TOT 31 OKTOBER 2006 - COORDINATEN VAN DE GDT : GDT van

Nadere informatie

De geografische afbakening. Historiek Geografische afbakening van de ELZ (kaart)

De geografische afbakening. Historiek Geografische afbakening van de ELZ (kaart) Eerstelijnszones Agenda Verwelkoming De geografische afbakening Waarom een reorganisatie van de eerstelijn? Het veranderteam en veranderforum De transitiecoach Aan de slag in de eerstelijnszone Een naam

Nadere informatie

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Volwassenen. Indienen van een aanvraag bij het Vlaams agentschap voor personen met een handicap.

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Volwassenen. Indienen van een aanvraag bij het Vlaams agentschap voor personen met een handicap. MDT HET VEER CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

Nadere informatie

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten

CONSULTATIEBUREAU DE VEST. Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten CONSULTATIEBUREAU DE VEST Deelwerking vzw Centrum Ambulante Diensten OPBOUW PRESENTATIE 1. Wat is het consultatiebureau De Vest? 2. Gespecialiseerde arbeidsonderzoeksdienst (GA): Werkvragen Aanbod GA 3.

Nadere informatie

De auteurs 12 Voorwoord 14 Inleiding 16

De auteurs 12 Voorwoord 14 Inleiding 16 Inhoud De auteurs 12 Voorwoord 14 Inleiding 16 Hoofdstuk 1: Situering 19 1.1 Veronica Sherborne 19 1.2 Basisfilosofie 20 1.2.1 Uitgangspunten 20 1.2.2 Gebaseerd op de ontwikkeling van baby s 21 1.2.3 Invloed

Nadere informatie

PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen!

PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen! PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen! Meld u nu aan voor de Regiotour 2015: Versterk elkaar! In het najaar 2015 trekt het bestuur weer het land in

Nadere informatie

Incompany trainingen voor coöperaties 2018

Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen Ons aanbod voor coöperaties: 1. advisering en begeleiding 2. vorming, ontmoeting en sensibilisering 3. onderzoek

Nadere informatie

Screenen naar colorectale kanker in de huisartspraktijk

Screenen naar colorectale kanker in de huisartspraktijk Frans Govaerts (Domus Medica) Jessy Hoste (Domus Medica) Screenen naar colorectale kanker in de huisartspraktijk Handleiding voor de moderator Handleidingen voor Kwaliteitsbevordering Antwerpen 2014 Domus

Nadere informatie

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financieel. Vrijwilligers.

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financieel. Vrijwilligers. Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Samen op weg naar herstel bij eetstoornissen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 (+32) 016/89 89 89 info@anbn.be http://www.anbn.be PDF versie Doe een gift

Nadere informatie

DIAGNOSTIEK IS (en blijft) EEN KUNST. over opportuniteiten en bedreigingen, nieuwe trends en positionering in een veranderend landschap

DIAGNOSTIEK IS (en blijft) EEN KUNST. over opportuniteiten en bedreigingen, nieuwe trends en positionering in een veranderend landschap DIAGNOSTIEK IS (en blijft) EEN KUNST over opportuniteiten en bedreigingen, nieuwe trends en positionering in een veranderend landschap vrijdag 13 november 2015 Symposium van het Vlaams Forum voor Diagnostiek

Nadere informatie

Bondgenoten vinden en houden Lut Gailly. Vroeger box2box

Bondgenoten vinden en houden Lut Gailly. Vroeger box2box Bondgenoten vinden en houden Lut Gailly Vroeger box2box Wie Hoe het begon Jasper is een sociaal dier Dromen op parkings (van school, gemeenschappelijke activiteiten) Eerste gesprekken met voorzieningen

Nadere informatie

Advies over Vlaanderen in 2050: mensenmaat in een metropool? Groenboek beleidsplan Ruimte

Advies over Vlaanderen in 2050: mensenmaat in een metropool? Groenboek beleidsplan Ruimte Algemene Raad 20 december 2012 AR-AR-ADV-008 Advies over Vlaanderen in 2050: mensenmaat in een metropool? Groenboek beleidsplan Ruimte Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219

Nadere informatie

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) De missie van AN-BN. Wat doet AN-BN? Hoe kan jij AN-BN helpen? Financieel. Vrijwilligers.

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) De missie van AN-BN. Wat doet AN-BN? Hoe kan jij AN-BN helpen? Financieel. Vrijwilligers. Samen op weg naar herstel bij eetstoornissen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 (+32) 016/89 89 89 info@anbn.be http://www.anbn.be PDF versie Doe een gift Project info De missie van AN-BN De patiënten-

Nadere informatie

Jaarverslag Erkend en gesubsidieerd door het VAPH

Jaarverslag Erkend en gesubsidieerd door het VAPH Jaarverslag 2013 Begeleid Wonen Tienen v.z.w. Beauduinstraat 150 3300 Tienen Tel.: 016/81 48 46 E-mail: secretariaat@begeleidwonentienen.be Website: www.begeleidwonentienen.be Erkend en gesubsidieerd door

Nadere informatie

DÓÓR EN VÓÓR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING

DÓÓR EN VÓÓR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING DÓÓR EN VÓÓR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING 1 Inhoud: Voorbereidingen blz. 3 Onderling Sterk vereniging in Meppel blz. 4 Downpower op de basisscholen blz. 5 Wmo Markt blz. 6 Informatie avond aan

Nadere informatie

Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen.

Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen. Structuur van de palliatieve zorg in Vlaanderen. Dr. Y. Lievens 1,2, Dr. J. Menten 1, I. Bossuyt 1, M. Depril 1. 1 Palliatief-supportteam Dienst Gezwelziekten Universitaire Ziekenhuizen K.U.Leuven 2 Correspondentieadres

Nadere informatie

Gezondheids- en Welzijnsbeurs Sint-Niklaas verslag 24-28/11/05

Gezondheids- en Welzijnsbeurs Sint-Niklaas verslag 24-28/11/05 Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 204b 9000 Gent tel. 09 225 91 33 - fax 09 233 35 89 plazzo@telenet.be http://users.telenet.be/plazzo Gezondheids- en Welzijnsbeurs Sint-Niklaas verslag

Nadere informatie

Mechelen PrOS-project

Mechelen PrOS-project www.besafe.be Mechelen PrOS-project Mechelen PrOS-project FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid 2014 Mechelen PrOS-project I. Projectbeschrijving

Nadere informatie

Leefbare Toekomst? De kunst van het ouder worden voor de kwetsbare mens. Jubileumcongres ter inspiratie van werkers in de zorg

Leefbare Toekomst? De kunst van het ouder worden voor de kwetsbare mens. Jubileumcongres ter inspiratie van werkers in de zorg Leefbare Toekomst? De kunst van het ouder worden voor de kwetsbare mens Jubileumcongres ter inspiratie van werkers in de zorg 20 november 2007 Spant!, Bussum Leefbare Toekomst? De kunst van het ouder worden

Nadere informatie

Priorchecklists voor het bekomen van een PAB konden tot 17 januari 2017 worden ingediend.

Priorchecklists voor het bekomen van een PAB konden tot 17 januari 2017 worden ingediend. //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// NOTA PAB uitbreidingsbeleid 2017 Datum:

Nadere informatie

Uitbreiding WIBN met elektrofysiologie

Uitbreiding WIBN met elektrofysiologie OPROEP OPROEP OPROEP - OPROEP De WIBN is op zoek naar nieuwe leden. Vind jij het leuk om met collega s uit heel Nederland te werken aan het vergroten van je eigen kennis en die van anderen op het gebied

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF HOOI OP JE VORK

NIEUWSBRIEF HOOI OP JE VORK NIEUWSBRIEF HOOI OP JE VORK Februari 2016 In deze uitgave: Nieuwe website Hooi Hooi op je vork op IBIA Wereldcongres 2 tot 5 maart 2016 Hooi inspiratiedag 6 november 2015 Data intervisie bijeenkomsten

Nadere informatie

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk

Project Lokaal Vrijwilligen. kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project Lokaal Vrijwilligen kansen en valkuilen in de versterking van het lokale vrijwilligerswerk Project ism. Cera en VVSG loopt van november 2015 tot en met oktober 2017 ter ondersteuning van OCMW s,

Nadere informatie

Sherborne en gehechtheid

Sherborne en gehechtheid Kerngroep Sherborne Nederland organiseert Studiedag: Sherborne en gehechtheid Sherborne bewegingspedagogiek met kinderen bij wie sprake is van basisonveiligheid 25 juni 2010 Locatie: Opleidingscentrum

Nadere informatie

STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN EVALUATIE - 5 maart 2015 PROJECT DIENSTEN VOOR GEZINSZORG - DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN OOST-VLAANDEREN

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: GEZONDHEIDSZORG

V R A G E N K A A R T THEMA: GEZONDHEIDSZORG V R A G E N K A A R T? THEMA: GEZONDHEIDSZORG THEMA: GEZONDHEIDSZORG? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema

Nadere informatie

PROJECT PATIËNTGERICHTHEID BIJ ZORGINNOVATIE

PROJECT PATIËNTGERICHTHEID BIJ ZORGINNOVATIE Samenvatting PROJECT PATIËNTGERICHTHEID BIJ ZORGINNOVATIE Innovatie is een actueel thema binnen de zorg- en welzijnssector. Via zorginnovatie wil men o.a. de kwaliteit van zorg verbeteren. Patiëntgerichtheid

Nadere informatie