Een andere kijk op opleiding en werk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een andere kijk op opleiding en werk"

Transcriptie

1 Een andere kijk op opleiding en werk

2 Bestaan er opleidingen die aan mijn visuele handicap aangepast zijn? Kan ik werk vinden, ondanks mijn handicap? Hoe moet ik me aan een toekomstige werkgever voorstellen? Wie kan mij helpen om de weg van mijn huis naar de school of het werk terug te vinden? Bent u blind of ernstig slechtziend en zit u met vragen? De pedagogische adviseurs, jobcoaches, gespecialiseerde lesgevers en de orthoptist van de Brailleliga staan klaar en helpen u bij uw opleiding en uw professionele integratie.

3 Studeren en werken in optimale omstandigheden De weg vinden Een mobiliteitsinstructeur legt samen met u het traject van uw huis naar de school of het werk af, zodat u dit op termijn alleen kunt. Samen evalueert u de tijd die u hiervoor nodig heeft, leert u uw stappen te memoriseren, de terugweg te bepalen en de lokalen in het gebouw te ontdekken.

4 Het juiste materiaal Of u nu studeert, stage loopt of werkt, u heeft het juiste aangepaste materiaal nodig. Specialisten begeleiden u bij de inrichting van uw studeer- of werkruimte (vergrotingssoftware, beeldschermloep, spraakweergave, brailleleesregel, notitietoestel, enz). Bovendien helpen zij u bij het aanvragen en verkrijgen van een tegemoetkoming van de bevoegde overheidsinstantie voor de aanschaf van een hulpmiddel. «Voor mijn geschiedenislessen gebruik ik boeken in braille. Mijn cursus Nederlands heb ik in digitale versie, zodat ik kan volgen op mijn computer en de tekst via de brailleleesregel kan omzetten.» Eline van Gestel, 13 JAAR

5 Studies Weet u niet welke opleiding u wilt volgen? Het juist bepalen van een studierichting is nochtans belangrijk voor de uitbouw van uw latere beroepsleven. Onze psychologen helpen u bij deze keuze. Als extra aanvulling op een reeds bestaande begeleiding, kunnen op vraag extra dactylolessen, braillelessen of mobiliteitlessen worden aangeboden.

6 De weg naar werk Welke job kunt u aan? Heeft u vragen over uw toekomst, uw opleidingsen beroepsmogelijkheden, of wenst u zich bij het maken van een keuze te laten bijstaan door gespecialiseerde vakmensen? De Gespecialiseerde Arbeidsonderzoeksdienst (GA) van de Brailleliga adviseert, informeert en wijst u de weg die kan bewandeld worden.

7 Beroepsopleidingen Dankzij de jobcoaches bij de Brailleliga, die ervaring hebben in het overtuigen van een werkgever, alsook dankzij de taallessen, de sollicitatietraining en het verfijnen van mijn vaardigheden met het Officepakket, heb ik het volste vertrouwen dat ik de juiste job zal vinden. Dankzij het leren werken met de aangepaste apparatuur en dankzij de motivatie en professionele ondersteuning van de leerkrachten, geloof ik echt in mezelf. Jelle Stuer, 20 jaar Bent u blind of slechtziend, 18 jaar of ouder en gemotiveerd om een bepaalde vaardigheid aan te leren of u bij te scholen, of zoekt u een aan uw handicap aangepaste opleiding? Dan biedt de Brailleliga u gepersonaliseerde, individuele beroepsopleidingen aan. Het individueel opleidings- en begeleidingsplan voorziet in een opleiding die bestaat uit één of meerdere modules.

8 Buroticamodules - module internet; - module Outlook; - module Windows; - modules Word, Excel, Access. Taalmodules - modules Nederlands (spreken, luisteren, schrijven en lezen); - modules Frans (spreken, luisteren, schrijven en lezen); - modules Engels (spreken, luisteren, schrijven en lezen). Communicatiemodules - module sollicitatietraining; - module bijscholing voor werkenden; - module assertiviteitstraining. Ook een Gespecialiseerde individuele beroepsopleiding in een onderneming (GIBO), met een maximale duurtijd van 12 maanden, behoort tot de mogelijkheden. Stage Aan de individuele beroepsopleiding is ook een oriënterende bedrijfsstage verbonden (maximaal 800 stage-uren, verspreid over maximaal acht maanden). Tijdens deze stage wordt u opgevolgd door uw jobcoach opdat u de aangeleerde vaardigheden optimaal zou kunnen ontwikkelen en vervolmaken.

9 Een beroep uitoefenen U heeft interesse in een bepaalde jobaanbieding, maar u bent onzeker over de manier waarop u hierop moet reageren? Twijfelt u in te gaan op een sollicitatiegesprek o.w.v. uw visuele beperking? Wenst u graag aan de slag te gaan maar weet u niet welke jobs al dan niet haalbaar zijn voor u, rekening houdend met uw handicap? Een professioneel team begeleidt u en helpt u een antwoord te vinden op uw vragen.

10 Zoekt u een job? Wij helpen u bij het opstellen van een aantrekkelijke motivatiebrief en CV. Alle technieken worden aangeleerd opdat u actief en doelgericht naar een job leert zoeken. De jobcoaches spelen hierin een belangrijke rol. Zij helpen u o.a. bij het selecteren van de gepaste vacatures, coachen en begeleiden u naar een sollicitatiegesprek of bereiden u voor op een wervingsexamen. Niet alleen uw motivatie en vaardigheden, maar ook andere informatie kunnen uw toekomstige werkgever overtuigen. De jobcoaches van de Brailleliga informeren de werkgever omtrent de mogelijkheid in aangepaste technische apparatuur, de tussenkomst vanwege de overheid en andere premies. Bovendien bieden wij ook administratieve ondersteuning: contact met de officiële instanties in kwestie, opvolging van uw dossier, opstellen en versturen van de aanvraagformulieren voor een terugbetaling, enz.

11 Werk gevonden? Dankzij het advies van de Gespecialiseerde Arbeidsonderzoeksdienst vond ik mijn weg naar een gepaste opleiding. Voordat ik mijn stage aanving, heb ik samen met mijn jobcoaches de ruimtes binnen het gebouw van mijn stageplaats verkend. Zij zorgden tevens voor de installatie van het nodige aangepaste materiaal. Ook heb ik samen met mijn jobcoach een workshop voor mijn collega s georganiseerd. Bij aanvang voelde ik me vrij onzeker, maar na mijn stage werd mij prompt een arbeidscontract aangeboden. Ik was heel verrast met dit goede nieuws. Marc Vanden Berk, 48 jaar De specialisten van de Brailleliga helpen u de stuctuur van het gebouw, de gangen, verdiepingen, liften en trappen in het bedrijf te verkennen. Ook het traject tussen uw eigen woonst en de werkplaats worden ingeoefend. Bovendien kan uw werkpost passend ingericht worden zodat u uw job zo goed mogelijk kan uitvoeren.

12 We kunnen ook sensibiliseringssessies organiseren voor uw collega s. We beantwoorden hun vragen en plaatsen hen in bepaalde situaties, zodat ze begrijpen wat leven met een visuele beperking inhoudt. Op die manier trachten wij een vertrouwensklimaat te creëren tussen u en uw collega s. Hoe uw job behouden? Toen ik mijn gezichtsvermogen verloor, werd ik op voorlopig pensioen gestuurd. Ik heb dan een computeropleiding bij de Brailleliga gevolgd waar ik opnieuw met Word, Excel en Internet leerde werken, dit dankzij een spraakherkenningsysteem en een brailleleesregel. Dankzij die opleiding kon ik de draad op mijn werk terug oppikken en werd ik zelfs de eerste blinde politiebeambte van België. Stacy Vermeiren, 30 jaar

13 Tijdens uw carrière kan u plots te maken krijgen met gezichtsverlies. Het is mogelijk dat u een nieuw en aangepast takenpakket toegewezen krijgt. Er bestaan oplossingen die u helpen uw job blijvend in goede banen te leiden. Specialisten gaan samen met u op zoek naar technische aanpassingen die het best passen bij de evolutie van uw visuele beperking of de aard van uw werk. U wilt graag deelnemen aan opleidingen die door uw werkgever georganiseerd worden? De specialisten van de Brailleliga zorgen ervoor dat ze ook voor u toegankelijk zijn. Door de evolutie van uw handicap of door een carrièrewending moet u van software veranderen, meer braille gebruiken. Om dit alles onder de knie te krijgen, kunt u bij de Brailleliga specifieke opleidingen volgen.

14 Wanneer u uw gezichtsvermogen verliest, is een aangepaste steun vaak onontbeerlijk bij het aanvangen van studies, het kiezen van een opleiding en de zoektocht naar werk. De Brailleliga helpt u uw slaagkansen te vergroten. Al deze diensten zijn gratis. Het Gespecialiseerd beroepsoriënteringsen consultatiecentrum, erkend als Gespecialiseerde Arbeidsonderzoeksdienst (GA), adviseert u bij de keuze naar een geschikte job en geeft u tevens advies over de tewerkstellingsbevorderende maatregelen waarop u beroep kunt doen. De Gespecialiseerde opleidings-, begeleidingsen bemiddelingsdienst (GOB) voorziet opleidingen op maat, rekening houdend met uw visuele handicap. Deze dienst begeleidt en bemiddelt tevens bij uw zoektocht naar of behoud van werk. De Dienst begeleiding en hulp in het dagelijks leven(*) helpt en ondersteunt u bij uw studie, opleiding of tewerkstelling. Deze begeleiding kan o.a. bestaan uit braille- en dactylografielessen, het traject afleggen van huis naar de school of de werkplaats, De Informatiedienst voor technische aanpassingen ondersteunt u bij het kiezen van de juiste technische aanpassingen. Het Centrum voor omzetting zet uw documenten om in braille, in grootletterschrift, op een digitale of audioversie.

15 Wenst u graag een beroep te doen op één van deze diensten? Neem dan contact op met de Brailleliga op het nummer of met één van haar lokale afdelingen (zie achterflap) of per via info@braille.be Deze brochure is op eenvoudige aanvraag beschikbaar in audioversie, in grootletterschrift en in braille. U kunt ze ook downlo aden als PDF op Deze diensten kunnen worden aangeboden dankzij de steun van verschillende schenkers, alsook dankzij de Nationale Loterij, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en het Vlaams Agentschap Sociaal-Cultureel Werk. * i.s.m. SCWBS vzw Brailleliga Foto s : Brailleliga, Jean-Michel Byl, Pascale Sury Design: signelazer.com

16 De Brailleliga, in elke provincie bereikbaar Brussel / hoofdzetel 6 Engelandstraat Brussel T Antwerpen 7 Frankrijklei Antwerpen T Gent 8 Kortrijksesteenweg Gent T Hasselt 9 Leopoldplein Hasselt T Kortrijk 10 Minister Tacklaan Kortrijk T Brochure gerealiseerd met de steun van: Leuven Fonteinstraat Leuven T Charleroi Boulevard Tirou Charleroi T Libramont Avenue de Bouillon 16 A 6800 Libramont T Liège Rue des Guillemins Liège T Namur Rue de la Croix-Rouge Jambes T Verantwoordelijke uitgever: Pierre-B. Bareel, Engelandstraat Brussel.

Uw talent kan bergen verzetten!

Uw talent kan bergen verzetten! Advies aan blinde en slechtziende personen Uw talent kan bergen verzetten! Werken, een eigen inkomen hebben, en zich op die manier ten volle integreren in de samenleving: iedereen heeft er recht op, ook

Nadere informatie

Een andere kijk op het leven

Een andere kijk op het leven Een andere kijk op het leven Sluit even uw ogen... Alles is donker. Hoe gaat u het aan boord leggen om u te kleden, een boek te lezen, te koken, uit werken te gaan, boodschappen te doen...? Is men blind

Nadere informatie

Een andere kijk op het leven

Een andere kijk op het leven Een andere kijk op het leven Sluit even uw ogen... Alles is donker. Hoe gaat u het aan boord leggen om u aan te kleden, een boek te lezen, te koken, uit werken te gaan, boodschappen te doen...? Is men

Nadere informatie

Een andere kijk op werk

Een andere kijk op werk Een andere kijk op werk Werken, een eigen inkomen hebben, vaardigheden ten volle benutten, en zich op die manier ten volle integreren in de samenleving: iedereen heeft er recht op, ook personen met een

Nadere informatie

Een andere kijk op vrije tijd

Een andere kijk op vrije tijd Een andere kijk op vrije tijd Waar ontmoet ik andere blinde of slechtziende personen? Hoe krijg ik gezelschapsspellen aangepast? U bent blind of slechtziend en u zou graag uw vrije tijd ontspannen doorbrengen,

Nadere informatie

Hun kwaliteiten doen u versteld staan! Advies aan werkgevers

Hun kwaliteiten doen u versteld staan! Advies aan werkgevers Hun kwaliteiten doen u versteld staan! Advies aan werkgevers Wat tewerkstelling betreft moet iedereen over dezelfde mogelijkheden kunnen beschikken. Om dat doel te bereiken is voor elk van ons een rol

Nadere informatie

Een andere kijk op het dagelijks leven

Een andere kijk op het dagelijks leven Een andere kijk op het dagelijks leven Hoe leer ik me verplaatsen met een witte stok? Waar kan ik leren om veilig te koken? Hoe kan ik mijn administratie beheren? Welke hulpmiddelen kunnen nuttig zijn

Nadere informatie

De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang.

De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang. De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang. DE BRAILLELIGA BEGELEIDT GRATIS BLINDE EN SLECHTZIENDE PERSONEN, HUN LEVEN LANG. Naar school gaan, een boterham smeren,

Nadere informatie

U wenst graag blinde personen te helpen?

U wenst graag blinde personen te helpen? U wenst graag blinde personen te helpen? Wilt u personen met een visuele beperking helpen opdat zij zich zo optimaal mogelijk zouden kunnen integreren en ontplooien, en hun zelfstandigheid kunnen vergroten

Nadere informatie

GTB afdeling Limburg Welzijnscampus 23 bus Genk (Tel) 089/

GTB afdeling Limburg Welzijnscampus 23 bus Genk (Tel) 089/ GTB afdeling Limburg Welzijnscampus 23 bus 41 3600 Genk (Tel) 089/32 10 50 Info.lim@gtb-vlaanderen.be www.gtb-vlaanderen.be 1. Wat is de opdracht van GTB? De opdracht van GTB is opgedeeld is drie luiken:

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info Welkom! Wie zijn wij? Verloop info Afgestudeerd, en nu? Info over onze dienst GTB Info over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de VDAB Vragen? Heb je goed nagedacht over je beslissing? Je stopt met school

Nadere informatie

Met een GOB naar werk

Met een GOB naar werk Met een GOB naar werk Katherine Smith Universitair Centrum voor Begeleiding en Opleiding (UCBO) 2009 www.ucbo.be GOB Dienst voor Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling doelgroep: personen

Nadere informatie

De organisaties stellen zich voor:

De organisaties stellen zich voor: De organisaties stellen zich voor: O.C. KATR!NAHOF biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking + het gezin. Dit gebeurt op alle levensdomeinen (wonen, werken, dagbesteding,

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

Dossier aanpassing arbeidsomgeving: arbeidspostaanpassing (APA) & arbeidsgereedschap en kledij (AG)

Dossier aanpassing arbeidsomgeving: arbeidspostaanpassing (APA) & arbeidsgereedschap en kledij (AG) Dossier steunpunt handicap & arbeid: Dossier aanpassing arbeidsomgeving: arbeidspostaanpassing (APA) & arbeidsgereedschap en kledij (AG) INHOUD 1 Omschrijving 2 Tegemoetkoming in de kosten voor arbeidsgereedschap

Nadere informatie

Stageverslag Michaël Deslypere

Stageverslag Michaël Deslypere Stageverslag Michaël Deslypere MANPOWER Stagementor: Valerie Milissen Stagebegeleider: Pieterjan Bonne 2 Inhoudsopgave 1.Voorwoord... 3 2.Situering/voorstelling van de stageplaats... 4 3.Beschrijving van

Nadere informatie

De FOD Sociale Zekerheid zoekt jobstudenten voor:

De FOD Sociale Zekerheid zoekt jobstudenten voor: De FOD Sociale Zekerheid zoekt jobstudenten voor: JOB REF. COM01 Als assistent van onze webmasters mee ingeschakeld worden in de actualisatie en het up-to-date houden van alle websites van de FOD alsook

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op xxx;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op xxx; Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse wijzigingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 juli 2008 betreffende de professionele integratie van personen met een arbeidshandicap DE VLAAMSE

Nadere informatie

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Dossier steunpunt handicap & arbeid: Aanvraag Vlaamse OndersteuningsPremie (VOP) INHOUD 1 VOP in het kort 2 De aanvraagprocedure 3 Verlenging/verhoging

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

ONDERWIJS HOOGSTRATEN ZIN OM EEN VAK TE LEREN? SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015. Kijk op pagina 6. Stephen Vincke - FOD Justitie

ONDERWIJS HOOGSTRATEN ZIN OM EEN VAK TE LEREN? SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015. Kijk op pagina 6. Stephen Vincke - FOD Justitie ONDERWIJS HOOGSTRATEN SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015 Stephen Vincke - FOD Justitie ZIN OM EEN VAK TE LEREN? Kijk op pagina 6. 1 COMPUTER STARTERSCURSUS COMPUTER Wil je graag meer weten over de

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 26 maart 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 26 maart 2019; Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse wijzigingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 juli 2008 betreffende de professionele integratie van personen met een arbeidshandicap DE VLAAMSE

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Rookstopconsulent Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Elfjulistraat 39a, 9000 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

Visuele revalidatie Hulpmiddelen en training. Informatiebrochure patiënten

Visuele revalidatie Hulpmiddelen en training. Informatiebrochure patiënten Visuele revalidatie Hulpmiddelen en training Informatiebrochure patiënten 1. Wat is visuele revalidatie?... 4 2. Voor wie is visuele revalidatie?... 5 3. Onderzoek bij start: bilan... 5 4. Behandelingssessies...6

Nadere informatie

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Gewoon naar school, mét begeleiding Wat ziet mijn leerling en wat niet? Zijn er aanpassingen nodig in de klas?

Nadere informatie

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Gewoon naar school, mét begeleiding In de buurt naar school Wat ziet mijn leerling en wat niet? Zijn er aanpassingen

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Gitaar Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

BrailleTech. Bent u blind? Bent u slechtziend? Er zijn oplossingen om uw dagelijks leven een stuk gemakkelijker te maken!

BrailleTech. Bent u blind? Bent u slechtziend? Er zijn oplossingen om uw dagelijks leven een stuk gemakkelijker te maken! BrailleTech hulpmiddelenbeurs 14 > 16 okt 2010 11u > 16u30 gratis toegang Bent u blind? Bent u slechtziend? Er zijn oplossingen om uw dagelijks leven een stuk gemakkelijker te maken! Kom ze ontdekken,

Nadere informatie

Project Divers-city G O B

Project Divers-city G O B Project Divers-city G O B 09-02-2010 Job & Co Ann Bodyn Job & Co CBW project Divers-city 09-02-2010 1 G O B = Gespecialiseerde Opleidings- Begeleidings- en Bemiddelingsdienst 12 diensten erkend door VDAB

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. Visuele revalidatie

Informatiebrochure patiënten. Visuele revalidatie Informatiebrochure patiënten Visuele revalidatie 1. Wat is visuele revalidatie?...4 2. Voor wie is visuele revalidatie?...5 3. Onderzoek bij start: bilan...5 4. Behandelingssessies...6 Beste patiënt,

Nadere informatie

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? INHOUD Wil je je inschrijven bij het VAPH? In deze brochure lees je hoe het multidisciplinair team (MDT) je hiermee kan helpen. De VAPH-experten

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 infodocument werkgever 2015 Wil je een schoolverlater zonder diploma secundair onderwijs kansen bieden om onze sector te leren kennen

Nadere informatie

Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling en - begeleiding

Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling en - begeleiding SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 649 van SABINE VERMEULEN datum: 14 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling

Nadere informatie

Revalidatiecentrum voor slechtzienden en blinden

Revalidatiecentrum voor slechtzienden en blinden Revalidatiecentrum voor slechtzienden en blinden informatie voor patiënten Inleiding Het revalidatiecentrum voor slechtzienden en blinden van UZ Leuven biedt gespecialiseerde hulp aan personen met visuele

Nadere informatie

Z 2 O. Zelfstandig Zelfsturend Ondernemen

Z 2 O. Zelfstandig Zelfsturend Ondernemen Z 2 O Zelfstandig Zelfsturend Ondernemen Z 2 O? Bij GTB, de gespecialiseerde dienst voor trajectbepaling en -begeleiding van personen met een arbeidsbeperking, begeleiden we mensen naar een gepaste job

Nadere informatie

Op eigen kracht maar niet alleen

Op eigen kracht maar niet alleen uwv.nl/wajong werk.nl Op eigen kracht maar niet alleen Wat u moet weten als u Wajong aanvraagt Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/wajong.

Nadere informatie

Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat?

Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat? Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat? DE BRAILLELIGA BIEDT ELKE DAG GRATIS HULP AAN BLINDE EN SLECHTZIENDE PERSONEN OM EEN SOCIAAL LEVEN TE BEHOUDEN Koken om een steentje

Nadere informatie

CATALOGUS NAJAAR GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN

CATALOGUS NAJAAR GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN CATALOGUS NAJAAR 2018 GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN Ontwikkel je vaardigheden en verwezenlijk je professionele projecten! www.horecabepro.be DEZE BROCHURE IS VOOR : Elke werkzoekende

Nadere informatie

Interventiedienst Limburg Sociale interventieadviseurs

Interventiedienst Limburg Sociale interventieadviseurs Info VDAB diensten 3 Inhoud De sociale interventiedienst Verschil VDAB/RVA Inschrijving bij de VDAB Taken en werking VDAB Cv-databank werkgevers Knelpuntberoepen (VDAB) Opleidingen Website VDAB 3 Interventiedienst

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

BIJLAGE V: Leidraad voor de interview met de jobcoaches. Interview jobcoach

BIJLAGE V: Leidraad voor de interview met de jobcoaches. Interview jobcoach BIJLAGE V: Leidraad voor de interview met de jobcoaches Inleiding Interview jobcoach Ik ben Maarten Vanherle en ik zit in mijn laatste jaar Sociaal-Agogisch-Werk. Binnenkort hoop ik afgestudeerd te zijn

Nadere informatie

Slecht zien voor even, niet zoals voor het leven.

Slecht zien voor even, niet zoals voor het leven. Slecht zien voor even, niet zoals voor het leven. Slechtziendheid, een zware handicap Een slechtziende persoon heeft ook met een bril of lenzen, of zelfs na een oogoperatie, een beperkt zicht. Daar hij

Nadere informatie

Wat betekent het CLB voor u? Hoe kan ons multidisciplinair team VAPH u helpen?

Wat betekent het CLB voor u? Hoe kan ons multidisciplinair team VAPH u helpen? Het multidisciplinair team VAPH van VCLB Leuven Infobrochure voor leerlingen en hun ouders Wat betekent het CLB voor u? Het centrum voor leerlingenbegeleiding biedt informatie, advies, diagnostiek en korte

Nadere informatie

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor volwassenen met een visuele beperking

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor volwassenen met een visuele beperking Onderwijs, zorg en dienstverlening voor volwassenen met een visuele beperking Volop in het leven staan Ik wil de krant blijven lezen, zijn daar hulpmiddelen voor? Ik ben slechtziend, hoe breng ik de kinderen

Nadere informatie

OUTPLACEMENT PROGRAMMA

OUTPLACEMENT PROGRAMMA OUTPLACEMENT PROGRAMMA VOOR DE WERKNEMERS UIT HET PARITAIR COMITÉ N 307 VOOR DE MAKELARIJ EN VERZEKERINGSAGENTSCHAPPEN WERKGEVER VERSIE VOOR WIE IS HET PROGRAMMA BEDOELD? Het begeleidingsprogramma is bestemd

Nadere informatie

Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk

Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk Een uitgave van het Netwerk Samen tegen Schooluitval Brussel in samenwerking met Leerwinkel Brussel Je weet nog niet

Nadere informatie

Heb oog voor wat ze kunnen!

Heb oog voor wat ze kunnen! Blinde en slechtziende personen op de arbeidsmarkt : Heb oog voor wat ze kunnen! Bedrijven en werknemers met visuele problemen België telt ongeveer 14.000 blinde en slechtziende personen. Bij velen zijn

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds INHOUD Wat is de Dienst Maatschappelijk Werk en waarvoor kan je er terecht? 2 Directe hulp en ondersteuning 3 Langdurige begeleiding 4 Evaluatie van het

Nadere informatie

World leader in international education

World leader in international education World leader in international education BESTE OUDER, Wat een spannend jaar gaat u tegemoet: uw zoon of dochter zit in het eindexamenjaar! Het maken van een goede studiekeuze is niet altijd makkelijk en

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

Met desteunvan br ailletiga ~k * \

Met desteunvan br ailletiga ~k * \ M et d e s t e u n v a n brailletiga ~ k * \ De Brailleliga begeleidt blinde en slechtziende personen op weg naar zelfstandigheid en vrijheid. Met een eenvoudig gebaar of een welwillende attentie kan ook

Nadere informatie

Bedrijfsstages in de praktijk. 23 oktober 2014

Bedrijfsstages in de praktijk. 23 oktober 2014 Bedrijfsstages in de praktijk 23 oktober 2014 De FOD Financiën als organisatie FOD Financiën De grootste FOD met meer dan 23.000 personeelsleden. Eén van de grootste werkgevers binnen de Federale Overheid.

Nadere informatie

Uitkeringsaanvraag voor pleegzorgen

Uitkeringsaanvraag voor pleegzorgen Uitkeringsaanvraag voor pleegzorgen Uw wenst afwezig te blijven van het werk om pleegzorgen te verstrekken aan de perso(o)n(en) die door de rechtbank, door een door de bevoegde Gemeenschap erkende plaatsingsdienst,

Nadere informatie

Wuyts Nadia, Jobcoach MAGDA-LEUVEN

Wuyts Nadia, Jobcoach MAGDA-LEUVEN Wuyts Nadia, Jobcoach MAGDA-LEUVEN BEGELEID WERKEN Wat is begeleid werken? Voor wie is begeleid werken? Wie organiseert begeleid werken? DE PRAKTIJK: SUPPORTED EMPLOYMENT BEGELEID WERKEN Enkele praktijkvoorbeelden.

Nadere informatie

Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf?

Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf? Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf? Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Opleiding Bachelor in het Toerisme en recreatiemanagement

Nadere informatie

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap De VDAB ook voor personen met een arbeidshandicap Onze dienstverlening op een rijtje Je bent werkzoekend, werknemer of zelfstandige en je hebt een langdurige beperking van fysieke, verstandelijke, psychische,

Nadere informatie

Kansen voor iedereen

Kansen voor iedereen Kansen voor iedereen Ik wil thuis blijven wonen maar heb ondersteuning nodig voor mijn persoonlijke verzorging. Hoe pak ik dat aan? Kan ik beroep doen op een persoonlijk assistent voor het organiseren

Nadere informatie

RENT Life RENT Fix RENT Flex

RENT Life RENT Fix RENT Flex > > Ethias, verzekeren is ons vak Ethias Verzekering is een groepering van vier onderlinge verzekeringsverenigingen. Dankzij deze juridische structuur moeten wij geen aandeelhouders vergoeden. Ook al sluit

Nadere informatie

Begeleid Werken HET ROER

Begeleid Werken HET ROER Begeleid Werken HET ROER Begeleid Werken is een droomjob voor volwassenen met een verstandelijke beperking van Het Roer. Dagcentra, woonvormen, ambulante begeleiding Het Roer Unit Het Roer biedt zorg en

Nadere informatie

Brailleliga Activiteitenverslag 2010 pagina 1

Brailleliga Activiteitenverslag 2010 pagina 1 Brailleliga Activiteitenverslag 2010 pagina 1 INHOUDSOPGAVE. 1. Woord vooraf... p.3 2. Geholpen personen in 2010... p.4 2.1. Een andere kijk op het dagelijks leven... p.5 2.2. Een andere kijk op studie

Nadere informatie

Weer aan het werk na kanker?

Weer aan het werk na kanker? Weer aan het werk na kanker? Colofon Uitgave De deputatie van de provincieraad van Limburg Herman Reynders, gouverneur-voorzitter Marc Vandeput, Walter Cremers, Gilbert Van Baelen, Frank Smeets, Jean-Paul

Nadere informatie

Mobiliteit Bouw. Verplaatsingskosten & mobiliteitsvergoeding

Mobiliteit Bouw. Verplaatsingskosten & mobiliteitsvergoeding Mobiliteit Bouw Verplaatsingskosten & mobiliteitsvergoeding Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Februari 2015 Hoeveel

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

I y i GROENTEN EN FRUIT, OOK GOED VOOR ONZE OGEN EET ER ELKE DAG VAN, EEN ADVIES VAN DE BRAILLELIGA, Lunch Garden. Week van de Brailleliga

I y i GROENTEN EN FRUIT, OOK GOED VOOR ONZE OGEN EET ER ELKE DAG VAN, EEN ADVIES VAN DE BRAILLELIGA, Lunch Garden. Week van de Brailleliga _ - 4 - I y i GROENTEN EN FRUIT, OOK GOED VOOR ONZE OGEN EET ER ELKE DAG VAN, EEN ADVIES VAN DE BRAILLELIGA, MET DE STEUN VAN V Lunch Garden RESTAU R A NT Week van de Brailleliga Het is algemeen geweten

Nadere informatie

ADMIBUNDEL ATTESTEN PROCEDURE

ADMIBUNDEL ATTESTEN PROCEDURE ADMIBUNDEL ATTESTEN PROCEDURE Hoe kan je een attest Animator Hoofdanimator Instructeur uitgereikt door de Vlaamse overheid behalen? Hoe zit dat nu met terugbetaling van cursusgeld? Met subsidies voor geattesteerde

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

2/12/14. VDAB voor werkgevers QUIZ. Partner in rekrutering en opleiding. Matching. Filmronde VDAB-kennismaking

2/12/14. VDAB voor werkgevers QUIZ. Partner in rekrutering en opleiding. Matching. Filmronde VDAB-kennismaking 2/12/14 VDAB voor werkgevers Matching Partner in rekrutering en opleiding (google) QUIZ (Google) Filmronde VDAB-kennismaking VDAB Beleidsraamwerk uitdagingen voor de toekomst 1 Filmvragen Een opwarmertje

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Aanvraag voor ondersteuning

Aanvraag voor ondersteuning Aanvraag voor ondersteuning Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dient u bij het VAPH een aanvraag voor ondersteuning in. Voor de volgende soorten ondersteuning kunt u op het VAPH een beroep

Nadere informatie

PLANET. OUTPLACEMENT Uw onmisbare gids bij ontslag

PLANET. OUTPLACEMENT Uw onmisbare gids bij ontslag PLANET OUTPLACEMENT Uw onmisbare gids bij ontslag Inhoud Verlos uzelf van het grote taboe p. 4 Wat betekent outplacement voor u? p. 7 De wet over uw plichten p. 8 Het outplacement model p. 11 Bespaar

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Spaans voor beginners www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Informatie voor bedrijven CLO. Begeleid werken Werken naar eigen mogelijkheden

Informatie voor bedrijven CLO. Begeleid werken Werken naar eigen mogelijkheden Informatie voor bedrijven CLO Begeleid werken Werken naar eigen mogelijkheden SDW SDW is in de regio West-Brabant een specialist in de dienstverlening aan een zeer uiteenlopende groep van mensen met een

Nadere informatie

SensoMath. Frank Allemeersch. wiskunde nu ook voor studenten met een visuele beperking toegankelijk. algemeen directeur Sensotec nv

SensoMath. Frank Allemeersch. wiskunde nu ook voor studenten met een visuele beperking toegankelijk. algemeen directeur Sensotec nv wiskunde nu ook voor studenten met een visuele beperking toegankelijk Frank Allemeersch algemeen directeur Sensotec nv Over Sensotec nv Vlaamse KMO gevestigd in Jabbeke 35 werknemers Ontwikkeling technologische

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS CURRICULUM VITAE In dit lespakket maken jongeren hun cv. Vermits sommige jongeren al van bij het begin van het schooljaar op zoek gaan naar een job of stageplaats, maken ze zeer snel een eerste exemplaar

Nadere informatie

CATALOGUS NAJAAR VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN GRATIS. Ontwikkel je vaardigheden en realiseer je professionele projecten!

CATALOGUS NAJAAR VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN GRATIS. Ontwikkel je vaardigheden en realiseer je professionele projecten! VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN GRATIS CATALOGUS NAJAAR 2019 Ontwikkel je vaardigheden en realiseer je professionele projecten! DEZE BROCHURE IS VOOR: Elke werkzoekende met een minimumleeftijd

Nadere informatie

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? INHOUD Wil je je inschrijven bij het VAPH? In deze brochure lees je hoe het multidisciplinair team (MDT) je hiermee kan helpen. De VAPH-experten

Nadere informatie

EEN INCLUSIEVE MAATSCHAPPIJ MET MEER RESPECT VOOR PERSONEN MET EEN VISUELE HANDICAP

EEN INCLUSIEVE MAATSCHAPPIJ MET MEER RESPECT VOOR PERSONEN MET EEN VISUELE HANDICAP EEN INCLUSIEVE MAATSCHAPPIJ MET MEER RESPECT VOOR PERSONEN MET EEN VISUELE HANDICAP Memorandum van de Brailleliga voor de Federale Overheid Vanuit de Brailleliga willen we meedenken en meewerken aan een

Nadere informatie

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,...

begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Werk jij in de kinderopvang? Wil jij ook

Nadere informatie

ctiva Het ACTIVA-plan (de werkkaart) Wat is het ACTIVA-plan?

ctiva Het ACTIVA-plan (de werkkaart) Wat is het ACTIVA-plan? activa Het ACTIVA-plan (de werkkaart) ctiva februari 2008 Wat is het ACTIVA-plan? De overheid doet er alles aan om mensen (terug) aan het werk te krijgen. Een belangrijk wapen in die strijd is het ACTIVA-plan.

Nadere informatie

BIJLAGE VII: Leidraad voor de interview met de cursisten. Interview cursisten

BIJLAGE VII: Leidraad voor de interview met de cursisten. Interview cursisten BIJLAGE VII: Leidraad voor de interview met de cursisten Inleiding Interview cursisten Ik ben Maarten Vanherle en ik zit in mijn laatste jaar Sociaal-Agogisch-Werk. Binnenkort hoop ik afgestudeerd te zijn

Nadere informatie

Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw

Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw Terug aan het werk?! Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw Inhoud 1. Voorstelling Vlaams Patiëntenplatform vzw 2. Solliciteren 3. Redelijke aanpassingen 4. Ondersteuningsmaatregelen 5. Toegelaten arbeid

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Hulpmiddelen en aanpassingen

Hulpmiddelen en aanpassingen Hulpmiddelen en aanpassingen INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP wat vindt u in deze folder? 01 Wat verstaan we onder hulpmiddelen en aanpassingen?

Nadere informatie

CATALOGUs. Be pro VOORJAAR VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN GRATIS

CATALOGUs. Be pro VOORJAAR VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN Be pro GRATIS CATALOGUs VOORJAAR 2019 Nieuwe website : Ontwikkel je vaardigheden en realiseer je professionele projecten! DEZE BROCHURE IS VOOR : Elke

Nadere informatie

Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature.

Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. SJABLOON Werken via KdG Gelieve dit ingevulde sjabloon te mailen naar: werken-via-kdg@kdg.be Sollicitaties dienen verstuurd te worden naar de contactgegevens uit de vacature. Functietitel: dienstverlener/coach

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT WOORDENLIJST ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT Arbeidsmarkt De arbeidsmarkt is de markt van werk. Op de arbeidsmarkt wordt werk aangeboden en op de arbeidsmarkt zoeken mensen naar een baan. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Studeren naar vermogen. Succesvol studeren passend bij jouw mogelijkheden. www.reacollegenederland.nl

Studeren naar vermogen. Succesvol studeren passend bij jouw mogelijkheden. www.reacollegenederland.nl Studeren naar vermogen Succesvol studeren passend bij jouw mogelijkheden www.reacollegenederland.nl Zoek je ondersteuning bij het kiezen of volgen van een studie en de route naar werk? Voor studenten met

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Rok maken aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Rok maken aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Rok maken een succes! Beste toekomstige

Nadere informatie

MDT TER KOUTER- CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Ter Kouter

MDT TER KOUTER- CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Ter Kouter MDT TER KOUTER- CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Aaltersesteenweg 2 9800 Deinze Tel. 09/386.38.90 - Fax : 09/386.82.72 E-mail : info@terkouter.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair

Nadere informatie

een nieuwe baan via Randstad HR Solutions aanvullende informatie

een nieuwe baan via Randstad HR Solutions aanvullende informatie een nieuwe baan via Randstad HR Solutions aanvullende informatie In aanvulling op het basistraject bestaat de mogelijkheid om je van werk naar werk traject samen met je adviseur op je specifieke behoefte

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie