Algemene informatie Indonesië en Bali

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene informatie Indonesië en Bali"

Transcriptie

1 Algemene informatie Indonesië en Bali REISDOKUMENTEN Met ingang van 1 februari 2004 is er visumplicht in Indonesië. Dit betekent dat u niet alleen uw paspoort nodig heeft, geldig tot minimaal 6 maanden na vertrek uit Indonesië, maar ook een visum. Het visum dient u voor bezoek aan te vragen bij de ambassade van Indonesië. Er worden visa verstrekt voor bezoeken van 30 of bezoeken van 60 dagen. Op overschrijding van deze periodes staan forse boetes. Houdt u rekening met een lange aanvraag termijn. Voor meer informatie over het aanvragen van een visum kunt u het beste contact opnemen met het CIBT. Het CIBT heeft een eigen site met veel informatie en adressen: Ambassade Tobias Asserlaan KC 's-gravenhage Consulaat Brachthuyzerstraat EN Amsterdam Verkeersbureau 3-4 Hannover Street GB-London W1R 9HH GEZONDHEID Inentingen zijn aanbevolen als u bezoek brengt aan Indonesië. Vooral inentingen tegen DTP, Hepatitis A, Buiktyfus en Bilharzia zijn zeer aanbevolen. Vergeet ook een malariakuur niet! Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. De apotheken in Bali zijn geopend van 8.00 tot uur. Veel medicijnen zijn zonder recept verkrijgbaar. Ziekenhuizen zijn er volop, maar mocht u iets overkomen kies dan voor behandeling in een privékliniek, dit is toch wat betrouwbaar. De meeste hotels beschikken zelf ook over een hoteldokter. Daar kunt u meestal terecht en deze kan u ook doorverwijzen indien nodig. Vaak spreekt deze arts Engels. Wij adviseren u contact op te nemen met uw huisarts of de GGD. De GGD heeft een eigen website met veel informatie en adressen: ggd.nl.

2 Reisapotheek Bron: GGD De reisapotheek kan van land tot land verschillen, zorgt u er in ieder geval voor dat u bij het samenstellen van uw reisapotheek let op de volgende middelen: Medicijnen Neem voldoende voorraad medicijnen mee. Vraag ook om een internationaal geneesmiddelenpaspoort, waarin de dosering en algemene naam van het medicijn vermeld worden. Vergeet ook de bijsluiters niet en de gebruiksaanwijzingen. Het is aan te raden uw geneesmiddelen te verdelen over verschillende bagagestukken (ivm zoekraken) en vloeistoffen in uw handbagage te bewaren (vooral bij vliegreizen, ivm bevriezingsgevaar). Diarree en uitdroging Bij zout- en vochtverlies, maar ook braken of overmatig transpireren, kunt u ORS gebruiken. Als stopmiddel tegen diarree worden Loperamide capsules of tabletten aangeraden. Jeuk Vaak helpt een verkoeling of een verkoelende lotion al tegen jeuk. Menthol strooipoeder en talkpoeder worden ook vaak gebruikt. Als andere middelen niet helpen kunt u ook Azaron crème of Prikweg gebruiken. Koorts en/of pijn Tegen koorts en pijn kunt u een middel zoals paracetamol gebruiken. Dit is bijna overal zonder recept te krijgen bij drogist en apotheek. Verbandtrommel Verbandtrommels kunt u vaak al samengesteld kopen. Als u er zelf een samenstelt denk dan aan o.a. de volgende middelen: jodium of deppers, koortsthermometer, schaartje, pincetje, verbandartikelen (bijv. steriele gaasjes en pleisters), verbandrolletjes, mitella en natuurlijk ook zonnebrandmiddelen! In sommige gebieden is het verstandig om uw reisapotheek uit te breiden met de volgende middelen: Antibiotica Bij afwezigheid van goede medische voorzieningen en langdurige, primitieve reizen kan antibiotica worden meegenomen. Neem wel altijd een recept hier voor mee, dat de arts heeft uitgeschreven (liefst in het Engels of Latijn). Antimalariamiddelen Zeker aan te raden als u een risicogebied bezoekt zijn antimalariamiddelen. Op recept zijn ze te koop bij de apotheek. Het is ook altijd handig om insectenwerende middelen mee te nemen, bij voorkeur een middel dat DEET bevat. Verder is het aan te raden om een klamboe (muskietennet) te gebruiken! Steriele naalden en spuiten Meestal zijn deze niet nodig, maar als u voor langere tijd de tropische landen wilt bezoeken is het wel aan te raden om steriele naalden en spuiten mee te nemen. U kunt ze kopen bij de apotheek. Het is dan ook handig om een in het Engels opgestelde medische verklaring mee te nemen, ivm problemen bij de grensovergang.

3 Voorbehoedmiddelen Voorbehoedmiddelen zijn niet overal makkelijk te verkrijgen. Vergeet daarom niet voldoende strips van 'de pil' mee te nemen en voldoende reservestrips mee te nemen. Een reservestrip is nuttig voor het geval dat de darmen ontregeld raken door diarree of braken. De kans op geslachtsziekten en Aids wordt verkleind door het gebruik van een condoom. Bewaar ze op een koele en donkere plaats, en neem ze mee vanuit Nederland. Waterzuiveringsmiddelen Water zuiveren kunt u het beste door het te koken (5 min. door laten koken). U kunt ook jodium of chloormiddelen gebruiken. Water uit verzegelde flessen is echter vaak het veiligst. Onderstaande informatie betreft Bali Op Bali kent men ook deze twee seizoenen van droog en nat. In de zonnige periode is het zeer droog en aangenaam warm en in het natte seizoen kunt u tropische regenbuien verwachten. Maar deze regenbuien zijn van korte duur en de zon komt erna meteen weer tevoorschijn. Het beste weer hebt u tussen april en september. Het is dan nog redelijk koel en u heeft niet veel last van regen. Aan de kusten wordt u verkoeld door de zeewind en het binnenland kunt u de verkoeling van de bergen opzoeken. De temperatuur in de zomermaanden ligt rond de graden en in de wintermaanden ligt deze iets lager op graden. GELD De nationale munt op Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). Tegenwoordig kunt u bijna overal pinnen in Indonesië (passen met het Masterof Cirruslogo). Creditcards worden vaak ook geaccepteerd. Wissel uw geld bij erkende instanties hiervoor en niet zomaar op straat. Let ook op wat u terugkrijgt van de zogenaamde 'money chargers'. Deze geven u vaak veel minder dan waar u recht op hebt. Geld en Travellercheques kunt u vaak wisselen bij een aantal hotels en bij de banken. Contante Amerikaanse Dollars zijn het geschiktst om te wisselen. Als u naar een afgelegen gebied gaat, pin dan van te voren genoeg geld! Fooien geven hoort er ook bij op Indonesië, het is een soort aanvulling op het salaris van sommige mensen. Op Bali kunt u het volgende verwachten: De meeste grote hotels en restaurants berekenen de fooi al in de prijs van de rekening. Dit kan oplopen tot 21% van de rekening. Bedienend personeel in restaurants, hotels en winkels mag u eigenlijk geen fooi geven. Tegenwoordig is het zo dat dit in de toeristische sector wel van u verwacht wordt. Taxichauffeurs en dragers mag u een fooi geven indien u hen een goede service vond leveren, u mag hem dan zo'n 10-15% fooi geven.

4 ETEN EN DRINKEN Het water dat in Indonesië (ook op Bali) uit de kraan komt is niet drinkbaar. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen, ook voor het poetsen van uw tanden. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongeschild fruit. Pittige curries, veel kruiden, rijst en vis; dat zijn de ingrediënten van de Indonesische keuken! Denkt aan de nasi putih, gewone gekookte rijst, of de nasi goreng, gekookte rijst met groente en/of vlees, vis en eieren. Ook vindt u invloeden uit de Chinese, Thaise en Maleisische keuken terug. De Warungs (de eetstalletjes) hebben ook vaak lekker oosterse hapjes te bieden, maar let wel op de bereiding hiervan, ook al is deze over het algemeen goed! Snacken kunt u ook in een van de vele fastfoodtentjes of eetzaaltjes die het eiland rijk is. Naast de traditionele keuken vindt u ook westerse gerechten op het eiland. Populair om te drinken is thee in Indonesië. FOTO & FILM Indonesië is een prachtig land met op iedere hoek wel een bezienswaardigheid die u graag wilt fotograferen of filmen. Vergeet daarom niet voldoende geheugensticks mee te nemen voor uw digitale camera, en vergeet ook het laadapparaat voor de camera niet! U mag bijna overal fotograferen of filmen, neem echter wel beleefdheidsregels in acht. Vraag toestemming om mensen te fotograferen. Blijf met uw camera uit de buurt van militaire installaties en vliegvelden. Het kan zijn dat u bij bepaalde historische bezienswaardigheden niet mag fotograferen of hiervoor een kleine bijdrage moet betalen. Let vooral op de fotoregels bij heilige plaatsen en gebouwen, het kan zijn dat u deze niet mag fotograferen of dat u hier dus ook een klein bedrag voor moet betalen. TAAL Op Indonesië (en Bali) wordt het Indonesisch en Javaans gesproken. In de grotere plaatsen en toeristische gebieden spreekt men ook wel Engels, u heeft zelfs een kans om het Nederlands nog te horen! VERVOER Op Indonesië kunt u gebruik maken van vele verbindingen; uiteenlopend van veerboot tot vliegtuig. Populair zijn de expresbussen en fietstaxi's. Onderstaande informatie betreft Bali: Denkt u eraan: in Bali rijdt men links en het claxonneren in het verkeer is een nationale sport! Taxi Een goede manier om comfortabel op Bali te reizen is per taxi. Kijk of de taxi een meter heeft, spreek anders het bedrag van te voren met de chauffeur af!

5 Bus Kleine bussen brengen u over het hele eiland, de 'bemo' en 'colt' zijn een ideale manier om het echte Bali te leren kennen, niet zo comfortabel maar wel erg leuk! Bali kent ook een grote busmaatschappij en goede verbindingen tussen de grotere plaatsen (vetrekkend uit o.a. Tegal, Kereneng, Ubung, Batubulan en Singaraja). Toch is het in de grote steden ook aanbevolen om te lopen, er zijn veel eenrichtingsstraten en lopen gaat sneller. Mocht u geen gebruik willen maken van de lokale bussen, dan kunt u ook gebruik maken van de speciale toeristenbussen, deze zijn iets luxer en duurder. Auto U kunt ook een eigen auto huren of een auto met chauffeur, dat is vaak de beste optie. Comfortabel en betrouwbaar. Als u zelf toch een auto wil huren hou er dan rekening mee dat rijden op Bali anders is dan u gewend bent! De wegen zijn smal en slecht onderhouden. Sluit een goede verzekering af want alle ongelukken die u veroorzaakt worden op u verhaald. Boek een huurauto via het hotel of via uw reisbureau. Test de auto even voor u ermee op reis gaat en voor u moet betalen. En denkt u eraan dat men op Bali links rijdt! Motor Een betrouwbare en goedkope manier om Bali te verkennen is per motor. Rijd er niet te hard mee en let goed op in het verkeer! Een helm is verplicht, de meeste verhuurbedrijven verhuren helmen van minder goede kwaliteit. Veerboot Met de veerboot kunt u van Bali naar de andere eilanden reizen, zoals Lombok en Java. Veel jonge backpackers maken gebruik van deze methode om zo te kunnen 'eiland-hoppen'. De veerboten varen regelmatige diensten en zijn een betrouwbare manier van reizen. TELEFONEREN Onderstaande informatie betreft Bali: Internationale gesprekken vanuit Bali zijn over het algemeen duur. Internationale hotels rekenen meestal een forse toeslag voor het bellen vanuit de hotelkamer. Vraag dus vantevoren wat een gesprek per minuut kost. Op Bali bevinden zich telefoonkantoren van o.a. Perumtel, Wartel of Telkom. Het beste en goedkoopste belt u met telefoonkaarten, die kunt u kopen bij de wartels. Bellen doet u het goedkoopst tussen en uur. Mobiel bellen Als u wilt weten of u mobiel kunt bellen vanuit Bali/ Indonesië, neem dan even contact op met uw provider. Deze kan u vertellen of hij een roamingovereenkomst heeft met een provider op Bali/ Indonesië. Internet Ook op Bali groeien de intercafes als kool! In alle grote steden en toeristencentra kunt u voor een redelijk laag bedrag gebruik maken van de internetfaciliteiten!

6 FEESTDAGEN Op Indonesië kent met traditionele als religieuze feestdagen. Dit is voor ieder gebied en eiland anders. Brengt u een bezoek aan Indonesië dan dient u rekening te houden met onderstaande algemene feestdagen: februari Idul Fitri Festival april Goede vrijdag april 28 Idul Adha mei hemelvaartsdag mei 19 Hijirah (nieuwjaar) juni 2 Waisak juli 28 maulid augustus 17 Hari Raya Merdeka (Onafhankelijkheidsdag) DIVERSEN Het voltage in Indonesië is 220 Volt. Over het algemeen zijn de winkels dagelijks tot ca uur geopend! Als u gaat uit eten houdt er dan rekening mee dat u met uw rechterhand eet of iemand een hand geeft! De linkerhand wordt als onrein beschouwd. Houdt u er rekening mee, dat Indonesië grotendeels een Islamitisch land is. Vijf keer per dag worden de Islamieten via microfoons tot gebed opgeroepen. Hiermee begint men al vroeg in de ochtend. Op Bali heeft u daar echter geen last van. Hier is de bevolking voor het merendeel Hindoeïstisch. Buiten de vakantieoorden kunt u zich beter niet in korte broek vertonen. Dames houden hun schouders zoveel mogelijk bedekt. sterrenstages 2011

Reizigersdiarree. Preventie en behandeling

Reizigersdiarree. Preventie en behandeling Reizigersdiarree Preventie en behandeling Reizigersdiarree Plotseling opkomende diarree komt onder reizigers vaak voor. Reizigersdiarree verloopt in het algemeen mild, gaat vanzelf over en duurt 3 tot

Nadere informatie

Zwanger en reizen. Risico s en tips

Zwanger en reizen. Risico s en tips Zwanger en reizen Risico s en tips Zwanger en reizen Op reis gaan is tijdens de zwangerschap meestal geen probleem. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden en op reis gaan naar de (sub)tropen, hebben

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan.

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan. Diarree In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Thema Sportief Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok Dag 4 Bangkok - Ratchaburi Dag 5 Ratchaburi - Bangkok Dag 6 Bangkok Dag 7 eigen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Reizen met diabetes. Vakantietips en paklijst

PATIËNTEN INFORMATIE. Reizen met diabetes. Vakantietips en paklijst PATIËNTEN INFORMATIE Reizen met diabetes Vakantietips en paklijst Vakantietips 1. Advies voor de diabetesmaterialen Neem voor de vakantieperiode ruim voldoende materiaal mee (zie paklijst). Verdeel uw

Nadere informatie

MEDICIJNEN OP REIS APOTHEEK.NL

MEDICIJNEN OP REIS APOTHEEK.NL MEDICIJNEN OP REIS WAAR MOET U AAN DENKEN ALS U OP REIS GAAT ANTICONCEPTIEPIL OP REIS MEDICIJNEN ONDERWEG BEWAREN VERRE REIZEN INFORMATIE CHECKLIST VOOR DE REISAPOTHEEK APOTHEEK.NL MEDICIJNEN OP REIS Gebruikt

Nadere informatie

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS Gezondheidsinformatie voor de Hadj en Umrah www.vggm.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR DE HADJ EN UMRAH Tijdens de jaarlijkse bedevaart reizen

Nadere informatie

INFORMATIE JINKAMP INFORMATION SUR LES CAMPS INFO PFADFINDERLAGER

INFORMATIE JINKAMP INFORMATION SUR LES CAMPS INFO PFADFINDERLAGER INFORMATIE JINKAMP INFORMATION SUR LES CAMPS INFO PFADFINDERLAGER PRAKTISCHE INFORMATIE We vertrekken met het vliegtuig vanuit Düsseldorf op woensdag 08/07 om 21u25. Bij internationale vluchten wordt aangeraden

Nadere informatie

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding Op vakantie met jonge kinderen Tips voor een goede voorbereiding Wanneer je met jonge kinderen op reis gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hoe kun je voorkomen dat je kind uitdroogt bij

Nadere informatie

Walk Challence China 2008. Reizigersadviezen en vaccinaties worden verzorgd door. Meditel

Walk Challence China 2008. Reizigersadviezen en vaccinaties worden verzorgd door. Meditel Walk Challence China 2008 Reizigersadviezen en vaccinaties worden verzorgd door Meditel J.W. van der Krans, arts Medisch directeur Meditel Programma Nu (10 minuten), algemene informatie over: Vaccinaties

Nadere informatie

Vakantie en medicijnen

Vakantie en medicijnen Vakantie en medicijnen Deze voorlichtingsbrochure wordt u aangeboden door uw apotheek. Inleiding Waar en hoe lang u ook op vakantie gaat, altijd wilt u gezond weer terugkomen. Ziek zijn tijdens uw vakantie

Nadere informatie

TSC op vakantie. Informatie en Tips. voor mensen met TSC die op vakantie willen

TSC op vakantie. Informatie en Tips. voor mensen met TSC die op vakantie willen TSC op vakantie Informatie en Tips voor mensen met TSC die op vakantie willen De vakantietijd is weer aangebroken! Veel mensen kiezen ervoor om naar het buitenland op vakantie te gaan. Voor een bepaalde

Nadere informatie

Medicijnen en vakantie. Jaap Dik apotheker

Medicijnen en vakantie. Jaap Dik apotheker Medicijnen en vakantie Jaap Dik apotheker Voorbereiding Controleer of u ruim voldoende heeft voor de reisperiode en de week erna. Ga zo nodig op tijd naar uw huisarts voor een recept. Niet met de caravan

Nadere informatie

Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016. Triumeq. Starten met. Patiënteninformatie

Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016. Triumeq. Starten met. Patiënteninformatie Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016 Starten met Triumeq Patiënteninformatie Vooraf U krijgt deze folder omdat u Triumeq gaat gebruiken om hiv te remmen. In deze folder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden

Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden Wat is dat? U kunt last krijgen van reizigersdiarree als u naar exotische landen reist. Typisch is veelvuldige vloeibare stoelgang drie keer per dag

Nadere informatie

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen In diverse landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Bedenk dat in een aantal landen de medische voorzieningen

Nadere informatie

DIARREE A P O T H E E K. N L

DIARREE A P O T H E E K. N L DIARREE WAT IS DIARREE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN OP VAKANTIE: DIARREE VOORKOMEN APOTHEEK.NL D I A R R E E Iedereen heeft weleens last

Nadere informatie

MEDICIJNEN VOOR OP REIS

MEDICIJNEN VOOR OP REIS MEDICIJNEN VOOR OP REIS www.benuapotheek.nl MEDICIJNEN VOOR OP REIS OP VAKANTIE OF OP REIS VOOR HET WERK? NAAR NEPAL, NICE OF ZONNIG ZOUTELANDE? U WILT PLEZIERIG UIT EN GEZOND WEER NAAR HUIS. ALS HET GAAT

Nadere informatie

Medicijnen voor op reis

Medicijnen voor op reis Medicijnen voor op reis WAAR MOET U AAN DENKEN ALS U OP REIS GAAT MEDICIJNEN BEWAREN ONDERWEG REISONGEMAKKEN INFORMATIE CHECKLIST VOOR DE REISAPOTHEEK VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL MEDICIJNEN

Nadere informatie

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A informatie over hepatitis A en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A? Hepatitis A is een infectie van de lever, veroorzaakt

Nadere informatie

Medicatie mee op reis. Regels en tips over reizen en medicatie

Medicatie mee op reis. Regels en tips over reizen en medicatie Medicatie mee op reis Regels en tips over reizen en medicatie Wat moet u doen als u medicijnen wilt meenemen naar het buitenland? Neemt u of uw minderjarige kind medicijnen mee op reis? Deze folder geeft

Nadere informatie

Het Theeblaadje Juni 2013

Het Theeblaadje Juni 2013 Het Theeblaadje Juni 2013 55+ ontmoetingscentrum is een wijklocatie van zorgorganisatie Het Spectrum. Ontmoetingscentrum is in het bijzonder een centrum waar senioren elkaar ontmoeten al dan niet gekoppeld

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een colostoma

Handige tips voor het gebruik van een colostoma Handige tips voor het gebruik van een colostoma Informatie voor patiënten F0568-1011 januari 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een urostoma

Handige tips voor het gebruik van een urostoma Handige tips voor het gebruik van een urostoma Informatie voor patiënten F0569-1011 februari 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Gezond eten op vakantie. Gezond eten op vakantie. Stichting Tolong Flores

Gezond eten op vakantie. Gezond eten op vakantie. Stichting Tolong Flores Gezond eten op vakantie. Gezond eten op vakantie. Gezond eten op vakantie is een lastige zaak. Je bent uit je comfortzone en hebt niet dezelfde keuzes als thuis. Je gaat vaak uit eten en moet dus kiezen

Nadere informatie

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding Op vakantie met jonge kinderen Tips voor een goede voorbereiding Wanneer u met jonge kinderen op reis gaat, is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Hoe kunt u voorkomen dat uw kind uitdroogt bij

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

Thailand. Kookreis in Thailand, 15 dagen

Thailand. Kookreis in Thailand, 15 dagen Thailand Kookreis in Thailand, 15 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok, kookcursus Dag 4 Bangkok, kookcursus Dag 5 Bangkok - Ampawa Dag 6 Ampawa - Khao Yai NP

Nadere informatie

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A en B informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A en B? Hepatitis A en B zijn infecties

Nadere informatie

Thuis herstellen na een maagoperatie. Chirurgie

Thuis herstellen na een maagoperatie. Chirurgie Thuis herstellen na een maagoperatie Chirurgie Inleiding Onlangs heeft u in het ziekenhuis een maagoperatie ondergaan. Deze folder informeert u over de herstelperiode na de ingreep. U vindt hierin adviezen

Nadere informatie

Met je kind op vakantie: adviezen en tips voor onderweg. Informatie voor ouders / verzorgers

Met je kind op vakantie: adviezen en tips voor onderweg. Informatie voor ouders / verzorgers Met je kind op vakantie: adviezen en tips voor onderweg Informatie voor ouders / verzorgers Deze informatie is bedoeld voor mensen die met een baby op vakantie gaan. Er wordt ingegaan op de vakantievoorbereiding

Nadere informatie

Verwijderen tanden en/of kiezen (kinderen)

Verwijderen tanden en/of kiezen (kinderen) Verwijderen tanden en/of kiezen (kinderen) Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een ingreep door de tandarts of de kaakchirurg. Daarbij zullen één of meer tanden of kiezen van uw kind verwijderd

Nadere informatie

Vakantie en diabetes. Poli Kinderdiabetes Route 78

Vakantie en diabetes. Poli Kinderdiabetes Route 78 00 Vakantie en diabetes Poli Kinderdiabetes Route 78 Zoals je wellicht weet is diabetes een ziekte die gevoelig is voor vrijwel elke verandering in je leefomstandigheden. Op reis gaan is zo'n verandering.

Nadere informatie

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving Poliklinische operatie plastische chirurgie Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving 2 Uw huisarts of specialist heeft u naar de plastische chirurgie van het Canisius-Wilhelmina

Nadere informatie

Hier komt een hoofdstuk

Hier komt een hoofdstuk Boeing 777-200 Nicaragua Datum Vluchtschema Vlucht Van Naar Vertrek Aankomst Za 15 Nov UA 59 Amsterdam Houston 10:00 14:00 Za 15 Nov UA 1421 Houston Managua 16:05 19:25 Vr 28 Nov UA 1423 Managua Houston

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

MAROKKO TAMRI. Periode: 05/07/2015 26/07/2015 Leeftijd: 18-30

MAROKKO TAMRI. Periode: 05/07/2015 26/07/2015 Leeftijd: 18-30 MAROKKO TAMRI Periode: 05/07/2015 26/07/2015 Leeftijd: 18-30 1 Marokko Tamri Periode 5 juli- 26 juli 2015 Deelnemers Maximaal 8 Belgische, 4 Duitse en 2 Nederlandse vrijwilligers Project Tamri is een authentiek

Nadere informatie

Verwijderen van eerder ingebracht materiaal na een botbreuk leefregels voor thuis

Verwijderen van eerder ingebracht materiaal na een botbreuk leefregels voor thuis Verwijderen van eerder ingebracht materiaal na een botbreuk leefregels voor thuis Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor het verwijderen van ingebrachte schroeven en/of pennen na een botbreuk.

Nadere informatie

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. 1. Inleiding...

Nadere informatie

Medicijnen voor op reis

Medicijnen voor op reis Medicijnen voor op reis WAAR MOET U AAN DENKEN ALS U OP REIS GAAT MEDICIJNEN BEWAREN ONDERWEG REISONGEMAKKEN INFORMATIE CHECKLIST VOOR DE REISAPOTHEEK VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL MEDICIJNEN

Nadere informatie

Apotheken Purmerend Monnickendam

Apotheken Purmerend Monnickendam Informatiefolder Geneesmiddelen op reis Naar Sydney, Senegal of zonnig Zoutelande? Op vakantie of op reis voor het werk? Je wilt plezierig uit en gezond weer naar huis. Uw apotheek geeft graag advies.

Nadere informatie

Voorbereiding reis. Denk bij de voorbereiding van uw reis aan de volgende zaken:

Voorbereiding reis. Denk bij de voorbereiding van uw reis aan de volgende zaken: Voorbereiding reis Denk bij de voorbereiding van uw reis aan de volgende zaken: Sluit een goede reisverzekering af die ook repatriëring dekt. Breng een bezoek aan de tandarts. Neem een reservebril, extra

Nadere informatie

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening.

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening. Verstopping Regelmatig ontlasting hebben, is voor veel mensen een teken van goede gezondheid. De regelmaat verschilt van mens tot mens: de een heeft drie keer per dag ontlasting, de ander drie keer per

Nadere informatie

Yomads - Nieuw Zeeland, 12 dagen

Yomads - Nieuw Zeeland, 12 dagen Rondreizen / Oceanië / Nieuw-Zeeland Yomads - Nieuw Zeeland, 12 dagen Code 950060 R Internationale groep unique travel experiences for the 20s and 30s, rondreis langs cabins en lodges Zie www.yomads.com

Nadere informatie

Wat kunt u zelf doen? Met de volgende voorzorgsmaatregelen kunt u reisziekte vaak voorkomen:

Wat kunt u zelf doen? Met de volgende voorzorgsmaatregelen kunt u reisziekte vaak voorkomen: Reisziekte Achteruitrijden in een bus. Een oversteek per boot. Zulke onregelmatige of ritmische bewegingen kunnen reisziekte veroorzaken. Ook bij kinderen die op de achterbank van een auto zitten komt

Nadere informatie

Antwoord op veelvoorkomende vragen over medicijnen

Antwoord op veelvoorkomende vragen over medicijnen Antwoord op veelvoorkomende vragen over medicijnen Poeders, pillen, druppels, drankjes, tabletten, zalven, capsules en wat al niet meer... we slikken, smeren en druppelen heel wat a{ Of dat altijd verstandig

Nadere informatie

Praktische informatie fotoreis Marokko

Praktische informatie fotoreis Marokko Fotoreis Marokko van 27 oktober 2012 t/m 4 november 2012 Leuk dat je de tijd neemt om naar de vrijblijvende informatiemiddag vandaag te komen. Ik hoop je enthousiast te kunnen maken voor de fotoreis naar

Nadere informatie

Protocol ziek Hebbeskind / toedienen medicatie. Versie 2 maart 2016

Protocol ziek Hebbeskind / toedienen medicatie. Versie 2 maart 2016 Protocol ziek Hebbeskind / toedienen medicatie Versie 2 maart 2016 Protocol geneesmiddelenverstrekking Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist. Dit zijn dus middelen

Nadere informatie

Prod. Maart 2014, NL/DLG/0022/14, Exp. Maart Tivicay. Starten met. Patiënteninformatie

Prod. Maart 2014, NL/DLG/0022/14, Exp. Maart Tivicay. Starten met. Patiënteninformatie Prod. Maart 2014, NL/DLG/0022/14, Exp. Maart 2014 Starten met Tivicay Patiënteninformatie Vooraf U krijgt deze folder omdat u Tivicay en andere medicijnen gaat gebruiken om hiv te remmen. In deze folder

Nadere informatie

Poliklinische operaties. Plastische Chirurgie

Poliklinische operaties. Plastische Chirurgie Poliklinische operaties Plastische Chirurgie Inleiding U heeft een afspraak voor een poliklinische operatie op de polikliniek Plastische Chirurgie op: dag om uur bij dr.. locatie Dordwijk locatie Sliedrecht

Nadere informatie

Interne Geneeskunde. Patiënteninformatie. Diabetes en reizen. Tips voor een prettige reis. Slingeland Ziekenhuis

Interne Geneeskunde. Patiënteninformatie. Diabetes en reizen. Tips voor een prettige reis. Slingeland Ziekenhuis Interne Geneeskunde Diabetes en reizen i Patiënteninformatie Tips voor een prettige reis Slingeland Ziekenhuis De tekst in deze folder is grotendeels overgenomen van de brochure 'Diabetes en reizen' van

Nadere informatie

Niet t inbegrepen in de prijs 1. Fooien 2. Optionele tours 3. Alle overige maaltijden 4. Persoonlijke uitgaven 5. Reisverzekering

Niet t inbegrepen in de prijs 1. Fooien 2. Optionele tours 3. Alle overige maaltijden 4. Persoonlijke uitgaven 5. Reisverzekering Reis: Royal Colonial Experience Prijs: v.a. 3.399,- euro Periode: januari t/m december Vervoer: EVA Airways Business Class Klasse: 5-sterren Gemak: ***** Alles over uw hotel: - U vliegt met luxe EVA Airways

Nadere informatie

Welkom in Bug-Bug Valley Beach Resort!

Welkom in Bug-Bug Valley Beach Resort! Welkom in Bug-Bug Valley Beach Resort! Deze brochure geeft u nuttige informatie om uw verblijf in de bungalow zo aangenaam mogelijk te maken. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, neemt

Nadere informatie

Adviezen bij langdurig gebruik van Hydrocortison

Adviezen bij langdurig gebruik van Hydrocortison Adviezen bij langdurig gebruik van Hydrocortison Afdeling Interne Geneeskunde gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Waarom is behandeling met Hydrocortison nodig? 3 Extra Hydrocortison in lichamelijke stress-situaties

Nadere informatie

Reis- en landeninformatie Tsjechie

Reis- en landeninformatie Tsjechie Zie de website www.reisvormen.nl voor meer informatie. Feiten Tsjechie: Reis- en landeninformatie Tsjechie Oppervlakte: 78.866 km2 Hoofdstad: Praag Inwonertal: 10,26 miljoen Bevolkingsdichtheid: 129 inwoners

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Versie 4, oktober 2018 Protocol geneesmiddelenverstrekking Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist.

Nadere informatie

Poliklinische operatieve ingreep op de polikliniek Dermatologie

Poliklinische operatieve ingreep op de polikliniek Dermatologie Poliklinische operatieve ingreep op de polikliniek Dermatologie In overleg met uw behandelend arts wordt voor u een afspraak gemaakt voor een poliklinische operatieve ingreep op de polikliniek Dermatologie

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINFORMATIE

GEZONDHEIDSINFORMATIE GEZONDHEIDSINFORMATIE voor ouders en kinderen naar risicogebieden www.vggm.nl GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR OUDERS EN KINDEREN NAAR RISICOGEBIEDEN Gaat u met uw gezin lekker op vakantie naar het buitenland?*

Nadere informatie

Ozontherapie Behandeling van de tussenwervelschijf bij het pijnbehandelcentrum

Ozontherapie Behandeling van de tussenwervelschijf bij het pijnbehandelcentrum Ozontherapie Behandeling van de tussenwervelschijf bij het pijnbehandelcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis Augustus 2012 pavo 0983 Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat u in aanmerking

Nadere informatie

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Deze informatie is bedoeld voor ouders/verzorgers die met een baby op vakantie gaan. Er wordt ingegaan op wat

Nadere informatie

Morning-afterpil VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Morning-afterpil VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Morning-afterpil WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Marokko Imoulasse 30/08 20/09 2015

Marokko Imoulasse 30/08 20/09 2015 Marokko Imoulasse 30/08 20/09 2015 Marokko- Imoulasse Periode 30 augustus 20 september Deelnemers Maximaal 2 Oostenrijkse, 8 Belgische, 4 Duitse en 2 Nederlandse vrijwilligers Project In November 2014

Nadere informatie

Lesbrief 6. Herhaling thema.

Lesbrief 6. Herhaling thema. Thema Gezondheid Lesbrief 6. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 1, 2, 3, 4 en 5. Vragen beantwoorden. Veel succes! Deze lesbrief is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Moeite met slikken van medicijnen

Moeite met slikken van medicijnen 400047 Moeite met slikken van geneesmiddelen_400003 Antibiotica 21-12-10 05:54 Pagina 4 Medicijnen: sommige medicijnen kunnen sufheid of een droge mond veroorzaken. Als iemand suf is, kan hij vergeten

Nadere informatie

Verminderde nierfunctie en medicijnen

Verminderde nierfunctie en medicijnen Verminderde nierfunctie en medicijnen VERMINDERDE NIERFUNCTIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN PERSOONLIJK GESPREK VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL VERMINDERDE

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis)

Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis) Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis) Inleiding Binnenkort komt u met uw zoon bij ons voor een operatie. De operatie, die hij zal ondergaan, wordt circumcisie genoemd. Voor kinderen

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen Inclusief leefregels na ontslag Het oor bestaat uitwendig uit een oorschelp en het begin van de gehoorgang. Aan het eind van deze gehoorgang zit het trommelvlies.

Nadere informatie

verre reizen & gezondheid

verre reizen & gezondheid verre reizen & gezondheid Als je vertrekt naar streken waar het klimaat en de leefgewoonten beduidend anders zijn dan wat je gewoon bent, neem dan liever enkele voorzorgsmaatregelen. Trouwens soms zijn

Nadere informatie

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Versie 3 juli 2018 Protocol geneesmiddelenverstrekking Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist.

Nadere informatie

Atlantische Kust - Rabat * verblijf in Hotel Bouregreg, 3 dagen, stadsverblijf in goed hotel

Atlantische Kust - Rabat * verblijf in Hotel Bouregreg, 3 dagen, stadsverblijf in goed hotel Rondreizen / Afrika & Midden-Oosten / Marokko Code 258532 P avontuur op maat Niveau Accommodatie Atlantische Kust - Rabat * verblijf in Hotel Bouregreg, 3 dagen, stadsverblijf in goed hotel Rabat is sinds

Nadere informatie

Het knippen van de keelamandelen bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag

Het knippen van de keelamandelen bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag Het knippen van de keelamandelen bij kinderen Inclusief leefregels na ontslag Keelamandelen spelen een rol bij het onschadelijk maken van binnendringende ziekteverwekkers. Wanneer de amandelen de hoeveelheid

Nadere informatie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie Wandelreizen / Europa / IJsland Code 315030 LA individuele reis Niveau Accommodatie IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met

Nadere informatie

Afsluiting gaatje in bovenkaak.

Afsluiting gaatje in bovenkaak. Afsluiting gaatje in bovenkaak www.nwz.nl Inhoud De behandeling 3 Waarom sluiten? 3 De eerste dagen 3 Pijn 3 Mondspoeling 4 Antibioticum 4 Zwelling 5 Nabloeding 5 Verdere verzorging 5 Hechtingen 5 Sport

Nadere informatie

Belangrijke informatie Java-Bali 17-daagse Bridgerondreis Java-Bali in samenwerking met KRAS Vertrek 19 mei en 22 september 2015

Belangrijke informatie Java-Bali 17-daagse Bridgerondreis Java-Bali in samenwerking met KRAS Vertrek 19 mei en 22 september 2015 Belangrijke informatie Java-Bali 17-daagse Bridgerondreis Java-Bali in samenwerking met KRAS Vertrek 19 mei en 22 september 2015 Algemeen Officiële naam: Indonesië (Republik Indonesia) Oppervlakte: 1.904.443

Nadere informatie

Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya

Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya www.mayafoundation.com Turkish Airlines en Etihad hebben op dit moment vluchten met korte overstaptijden De vlucht regelt ieder voor zich. Als

Nadere informatie

Informatiefolder Verre reizen

Informatiefolder Verre reizen Informatiefolder Verrereizen Inhoudsopgave Voorbereiding 3 Buiktyfus 4 Dengue (knokkelkoorts) 4 DTP (difterie-tetanus-polio) 5 Gele koorts 5 Hepatitis A (geelzucht) 5 Hepatitis B 6 De ziekte van Lyme 6

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik leef gezond

Inhoud. Mijn leven. ik leef gezond Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Ziek... 4 Hoofdstuk 2 Koorts... 6 Hoofdstuk 3 Schoon... 8 Hoofdstuk 4 Conditie... 10 Hoofdstuk 5 Eten... 12 Hoofdstuk 6 Drinken... 14 Hoofdstuk 7 Houding... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

Maart 2013. Geerte, Annewil en Corrie zijn druk bezig geweest met de grote schoonmaak buiten. Na de schoonmaak was het even tijd voor andere energie.

Maart 2013. Geerte, Annewil en Corrie zijn druk bezig geweest met de grote schoonmaak buiten. Na de schoonmaak was het even tijd voor andere energie. Maart 2013 Bijna iedereen in het Thomashuis loopt te hoesten en te proesten. Griep is de vaste gast geworden. Met drankjes en honing in de thee wordt de griep weggejaagd. Geerte, Annewil en Corrie zijn

Nadere informatie

Yomads - Sri Lanka, 13 dagen

Yomads - Sri Lanka, 13 dagen Rondreizen / Azië / Sri Lanka Yomads - Sri Lanka, 13 dagen Code 950071 R Internationale groep unique travel experiences for the 20s and 30s, rondreis langs hotels en guesthouses Zie www.yomads.com Unieke

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Marokko SEBTE. 2-23 augustus 2015

Marokko SEBTE. 2-23 augustus 2015 Marokko SEBTE 2-23 augustus 2015 1 Marokko Sebte Periode 2 augstus -23 augustus 2015 Deelnemers Maximaal 8 Belgische, 4 Duitse en 2 Nederlandse vrijwilligers Project Sebte is een authentiek en arm Marokkaans

Nadere informatie

Orthopedie. Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot

Orthopedie. Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot Orthopedie Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot Orthopedie Bij u is een afwijking in een bot gevonden, die behandeld kan worden met CT-geleide radiofrequente ablatie. Dit is een kleine

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Oncologie Dagcentrum

Interne Geneeskunde Oncologie Dagcentrum Interne Geneeskunde Oncologie Dagcentrum Expertisecentrum voor infuustherapie en medische interventies Interne Geneeskunde Oncologie U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar het Dagcentrum van

Nadere informatie

Sri Lanka * Strandverblijf Tangalle, 3 dagen, strandverblijf vanuit comfortabel hotel

Sri Lanka * Strandverblijf Tangalle, 3 dagen, strandverblijf vanuit comfortabel hotel Rondreizen / Azië / Sri Lanka Code 236118 P avontuur op maat Niveau Accommodatie Sri Lanka * Strandverblijf Tangalle, 3 dagen, strandverblijf vanuit comfortabel hotel De zuidkust van Sri Lanka kent talloze

Nadere informatie

Methionine lichaamsscan met diagnostische CT

Methionine lichaamsscan met diagnostische CT Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) Methionine lichaamsscan met diagnostische CT Datum Tijdstip Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) Door uw behandelend arts is

Nadere informatie

Senegal bezocht van 10 tot 12 oktober 2015

Senegal bezocht van 10 tot 12 oktober 2015 Senegal bezocht van 10 tot 12 oktober 2015 Ligging Senegal ligt in West Afrika, aan de Atlantische Oceaan, omringd door Mauritanië in het Noorden, Mali in het Oosten en Guinea en Guinea-Bissau in het zuiden.

Nadere informatie

Navelbreuk leefregels voor thuis

Navelbreuk leefregels voor thuis Navelbreuk leefregels voor thuis Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een operatie. De operatie, die uw kind zal ondergaan, wordt navelbreukoperatie genoemd. Voor kinderen is een ingreep

Nadere informatie

WAT IS REISZIEKTE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

WAT IS REISZIEKTE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN 400036 Reisziekte_400036 Reisziekte 05-10-11 15:33 Pagina 6 Reisziekte WAT IS REISZIEKTE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE

Nadere informatie

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL Verstopping WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL VERSTOPPING

Nadere informatie

Navelbreuk incl. leefregels voor thuis (kinderen)

Navelbreuk incl. leefregels voor thuis (kinderen) Navelbreuk incl. leefregels voor thuis (kinderen) Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een operatie. De operatie, die uw kind zal ondergaan, wordt navelbreukoperatie genoemd. Voor kinderen

Nadere informatie

Humira bij psoriasis. Behandeling met. Poli Dermatologie

Humira bij psoriasis. Behandeling met. Poli Dermatologie 00 Humira bij psoriasis Behandeling met Poli Dermatologie Om Humira goed te gebruiken, is het belangrijk dat u een aantal dingen weet. Lees daarom deze folder goed door. Heeft u na het lezen nog vragen,

Nadere informatie

Navelbreuk operatie bij kinderen. poli Chirurgie

Navelbreuk operatie bij kinderen. poli Chirurgie 00 Navelbreuk operatie bij kinderen poli Chirurgie 1 Uw kind wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor de behandeling van een navelbreuk. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over

Nadere informatie

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN Tourcode: PMDJ-7D-Beperking Bali In samenwerking met onze lokale medewerkers te Bali hebben we voor mensen met een beperking een speciaal programma opgesteld. Vanuit

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

BELANGRIJK: De consulaire afdeling is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

BELANGRIJK: De consulaire afdeling is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. BELANGRIJK: 1). Cheques worden niet geaccepteerd 2). Vergeet niet het betalingsbewijs bij uw aanvraag in te dienen 3). Dien visumaanvragen van 3 maanden of langer (iedere categorie) op tijd in aangezien

Nadere informatie

Ik ben zwanger. Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen?

Ik ben zwanger. Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen? . Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen? U bent zwanger. Het is daarom belangrijk dat u goed voor uzelf en uw ongeboren kind zorgt. U moet infecties voorkomen. Sommige infecties zijn slecht voor

Nadere informatie

Vrij verkrijgbare medicijnen

Vrij verkrijgbare medicijnen Vrij verkrijgbare medicijnen WAT ZIJN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN TIPS VOOR EEN GOEDE KEUZE WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN MEDICIJNEN WERKEN BETER DANKZIJ UW APOTHEKER VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN Een

Nadere informatie

Zwanger zijn en bevallen

Zwanger zijn en bevallen Zwanger zijn en bevallen PRAKTISCHE TIPS IN GEWONE TAAL MARJA VAN DEURSEN & WILMA VAN OS 6 ZWANGER ZIJN EN BEVALLEN Inleiding Gefeliciteerd. Je bent zwanger! Het is fi jn om zwanger te zijn. Maar je hebt

Nadere informatie