AMSTERDAM VAN AMSTERDAMMERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AMSTERDAM VAN AMSTERDAMMERS"

Transcriptie

1 SP AMSTERDAM VAN AMSTERDAMMERS CONCEPT STANDPUNTENLIJST -

2 VOOR ELKAAR VOOR GELIJKE KANSEN VOOR DIVERSITEIT VOOR ALLE AMSTERDAMMERS VOOR HANDHAVING VOOR HET KLIMAAT VOOR WOONRUIMTE VOOR THUISZORG

3 STANDPUNTENLIJST DEZE UITGEBREIDE STANDPUNTENLIJST IS EEN BIJLAGE BIJ HET SP VERKIEZINGSPROGRAMMA VOOR DE VERKIEZINGEN VAN DE GEMEENTERAAD IN. DE LIJST IS EEN MOMENT- OPNAME VAN HOE DE SP DENKT OVER BELANGRIJKE ON- DERWERPEN EN KWESTIES DIE SPELEN IN DE STAD. MAAR DE STAD EN DE WERELD BLIJVEN CONTINU VERANDEREN. NA HET BESPREKEN VAN DEZE LIJST DOOR DE ALGEMENE LEDENVERGADERING GAAT HET DENKEN DOOR EN BLIJFT DE SP-FRACTIE NIEUWE STANDPUNTEN FORMULEREN EN BESTAANDE STANDPUNTEN ACTUEEL HOUDEN.

4 CULTUUR BETAALBARE ATELIERS Kunstenaars spelen een belangrijke rol in de samenhang en het zelfkritische vermogen van een samenleving. Kiezen voor het kunstenaarschap betekent nog te vaak bikkelhard werken voor een karige beloning. Om het vak van kunstenaar aantrekkelijk te houden, verlagen we de broedplaatsentarieven en schaffen we de verkoopverplichting van werk af. De omzetverplichting verruilen we voor een productieverplichting. BIBLIOTHEKEN We zijn ontzettend trots op de centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland. Maar bibliotheken moeten ook in de buurten te vinden zijn. Bij een groeiende stad hoort ook een groeiend aantal bibliotheken. BUITENKUNST We zijn voor meer kunst in de openbare ruimte. We vinden het belangrijk dat bewoners kunnen meebeslissen over kunstwerken die worden geplaatst in hun openbare ruimte en over kunstprojecten in de wijk. GEMEENTELIJK VASTGOED VOOR CULTUUR We zetten ons in om een deel van het gemeentelijk vastgoed in te richten voor cultuur. Dat kan door een aantal gebouwen om te vormen tot ateliers en broedplaatsen die we in gebruik laten nemen door kunst- en cultuurproducenten. GRATIS NAAR HET MUSEUM Iedereen moet kunnen genieten van kunst en het beleven van kunst moet worden aangemoedigd. Alle Amsterdammers krijgen jaarlijks een kaartje om een museum in de stad gratis te bezoeken. Kinderen uit minimagezinnen krijgen gratis toegang met de Stadspas. Grote musea worden gastvrijer door s avonds langer open te blijven. KUNSTSUBSIDIES Bij het verstrekken van kunstsubsidies wordt beter gekeken of de aanvrager kunst en cultuur op een toegankelijke manier aanbiedt voor een breed publiek. Initiatieven waar mensen gratis (of goedkoop) met kunst in aanraking kunnen komen en kunst(instellingen) in de buurt vinden we belangrijk. Zij krijgen voorrang bij het verstrekken van subsidie. LOKALE MEDIA Media en journalistiek op buurt-, wijk- of stadsdeelniveau spelen een cruciale rol in de Amsterdamse samenleving en democratie. We willen buurtjournalistiek, buurtmedia als radioen televisiestations en wijkkranten stimuleren. Daar trekt de gemeente geld voor uit zodat iedere Amsterdammer op de hoogte kan zijn van wat er speelt in de buurt. PRIORITEIT VOOR DE AMSTERDAMSE KUNSTENAAR We gaan afkicken van de internationaliseringsverslaving van cultuurbeleidsmakers en museumdirecteuren en ons actief inzetten voor de lokale kunst- en cultuursector in alle wijken van de stad. Onafhankelijke instellingen, zoals kleine galeries, podia en werkruimtes gerund door kunstenaars zelf, krijgen meer financiering voor vestiging en toegankelijkheid voor een breed publiek. De waarde van kunst voor Amsterdam is daarbij leidend, niet de prijs voor de wereldmarkt.

5 CULTUUR SLAVERNIJMUSEUM Het Nationaal Slavernijmuseum wordt zo snel mogelijk gerealiseerd. SPREIDING VAN CULTUUR DOOR DE HELE STAD Ondanks dat bijna alle delen van Amsterdam een rijke culturele diversiteit en geschiedenis kennen, blaakt vooral de grachtengordel van kunst en cultuur. Andere stadsdelen verdienen het niet om achter te blijven. We willen cultuur daarom beter verspreiden door de stad. Mensen in met name Nieuw-West, Zuidoost en Noord verdienen meer mogelijkheden om zich met kunst en cultuur bezig te houden. VRIJPLAATSEN EN RAFELRANDEN Vrijplaatsen waar kunstenaars ongestoord hun gang kunnen gaan (rafelranden) zijn typerend voor en onmisbaar in de Amsterdamse cultuursector. We zetten ons in om deze unieke pareltjes zo veel mogelijk te behouden, zodat onze Amsterdamse kunstenaars de stad en zijn inwoners kunnen blijven verrijken met hun werk.

6 DEMOCRATIE EN OVERHEID 39 BEWONERSMACHT De buurt is de schaal van de toekomst. We vestigen/houden publieke voorzieningen voor bijvoorbeeld onderwijs, zorg of veiligheid in de buurt. Per stadsdeel blijven de gemeentelijke voorzieningen bestaan, zoals het register en burgerzaken, zodat mensen niet naar het centrum hoeven om hun documenten op te halen. We betrekken bewoners actief bij de ontwikkelingen in hun buurt. Inspraakmogelijkheden over besluiten die een grote impact hebben, worden echt bij bewoners onder de aandacht gebracht en niet weggemoffeld op een lange lijst die de meeste mensen nooit zien. BEWONERSLOKETTEN Met een speciaal bewonersloket kan de gemeente laagdrempelig informatie geven aan bewoners over ontwikkelingen in hun stad(sdeel). Denk aan een wijziging in het bestemmingsplan, de aanvraag van festivalvergunningen of de geplande vestiging van een hotel, (dans)café of supermarkt. BUURTHUIZEN We zorgen voor voldoende ontmoetingsplekken in buurten en stimuleren dat verschillende bevolkingsgroepen elkaar hier ontmoeten. Dat welzijnswerk moet specifieke aandacht besteden aan alleenstaanden. Die mogen niet tussen wal en schip belanden bij de huidige forse bezuinigingen op onder andere zorg en welzijn. Bewoners worden via inspraak betrokken bij de organisatie van het welzijnswerk. Goedbeheerde buurthuizen blijven behouden. Op plekken waar nog geen buurthuis is, maar waar er wel behoefte aan is richten we er één op. Zelfbeheer van buurthuizen wordt gestimuleerd. BUURTREFERENDUM We breiden de referendumregels uit zodat ook op buurtniveau een referendum kan worden georganiseerd over belangrijke zaken die alleen van invloed zijn voor die buurt. Nu is het alleen nog mogelijk een referendum op stedelijk niveau te organiseren. EXTERNE INHUUR BEPERKEN Niet meer dan % van de gemeentelijke personeelskosten mag naar externe inhuur gaan. Het tarief waarvoor mensen extern worden ingehuurd mag in niet geval hoger liggen dan 5,- per uur. PRIVATISERINGEN Belangrijke diensten en instellingen waar democratische controle van belang is, horen in handen te zijn van de overheid. Bijvoorbeeld Schiphol, het GVB of het Havenbedrijf mogen daarom niet geprivatiseerd worden. INTERNATIONALE DIENSTREIZEN Wethouders doen alleen werkbezoeken in het buitenland als dat noodzakelijk is voor hun werk. Reizen zijn sober en worden via een verslag verantwoord. Bestuurders moeten terughoudend zijn met werkbezoeken naar landen waar de mensenrechten in het geding zijn. Bij dergelijke bezoeken wordt in elk geval aandacht aan besteed aan misstanden. Stadsdeelbestuurders maken in principe geen buitenlandse werkreizen.

7 DEMOCRATIE EN OVERHEID STEDENBANDEN De SP is tegen stedenbanden. Internationaal beleid hoort thuis bij de landelijke overheid. We zijn dus ook tegen de stedenband met Tel Aviv, omdat niet is uit te sluiten dat er verwevenheid ontstaat bij de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden en schendingen van Internationaal recht. Bovendien is Tel Aviv de thuisstad van belangrijke Israëlische bedrijven en instellingen die een foute rol hebben in die bezetting. VERGOEDINGEN POLITICI EN FRACTIES De vergoeding voor raadsleden in Amsterdam is ruim voldoende. Daar hoeven niet allerlei extra s bij. Daarom schaffen we de computer- en reiskostenvergoeding af. Bovendien gaat er procent van de fractievergoeding af. WETHOUDERSNORM Bij de gemeente, bedrijven waar de gemeente aandelen in heeft of instellingen die gesubsidieerd worden door de gemeente hoort niemand meer te verdienen dan een wethouderssalaris (4.000 euro per jaar).

8 DIVERSITEIT BETAALD BEVALLINGSVERLOF VOOR NIET-DRAGENDE PARTNERS Gemeenteorganisaties gaan betaald bevallingsverlof bieden aan niet-dragende partners. BETAALD TRANSITIEVERLOF VOOR TRANSGENDERS We geven ambtenaren die transgender zijn recht op betaald transitieverlof. Zij krijgen tijdens hun overgang voor een zekere periode betaald verlof, vergelijkbaar met zwangerschaps- en bevallingsverlof. DIVERSITEITSBELEID VOOR DE WERKVLOER Amsterdam stimuleert diversiteit op de werkvloer. (Gemeente)organisaties en bedrijven, inclusief buitenlandse organisaties en bedrijven die zich hier nieuw vestigen, hebben de opdracht om te zorgen voor een zo divers mogelijk personeelsbestand qua geslacht, leeftijd, afkomst en identiteit.. De gemeente beloont best practices. Er is daarbij speciale aandacht voor het toegankelijker maken van de werkvloer voor mensen met een arbeidsbeperking, bijvoorbeeld door aanpassingen in de ruimte. Organisaties of bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie komen op een zwarte lijst. GEMENGDE STAD De gemeente zet zich in voor een publieke ruimte waarin alle Amsterdammers zich thuis voelen en het prettig vinden om zichzelf te zijn. De gemeente gaat een activistisch beleid voeren in wijken of buurten waar mensen buitenshuis problemen ervaren met zichzelf zijn, bijvoorbeeld aan de hand van ontmoetingsprogramma s. GENDERNEUTRALITEIT Op gemeentelijke formulieren wordt niet naar geslacht gevraagd. In alle gemeentelijke gebouwen zijn gender neutrale toiletten aanwezig. INBURGERING Voor een goede integratie krijgen Amsterdamse migranten en statushouders zo snel mogelijk onderwijs in taal en inburgering, met bijzondere aandacht voor de vrijheden en de grondwettelijke rechten en plichten die we in onze stad kennen. Alle Amsterdammers die daar behoefte aan hebben moeten zich kunnen ontwikkelen via een laagdrempelig aanbod van bijvoorbeeld taalcursussen. Inburgeringsonderwijs laten we niet over aan de markt. Dit onderwijs willen we laagdrempelig, gratis en toegankelijk georganiseerd aanbieden in de buurt, op scholen, in bibliotheken en op het werk. LHBTI S De gemeente voert een inclusief beleid met aandacht voor lhbti s. Acceptatie van lesbo s, homo s, biseksuelen, transgenders en mensen met een interseksuele conditie (lhbti) wordt vergroot. Homofoob geweld en gendergerelateerde agressie worden hard bestreden. Op alle Amsterdamse middelbare scholen wordt structureel voorlichting gegeven over genderidentiteit en seksualiteit. LHBTI S MET EEN MIGRANTENACHTERGROND We geven meer steun aan zelforganisaties van lhbti s met een niet-westerse achtergrond en betrekken hen bij het maken van lhbti-beleid en de uitvoering daarvan. Dat kan ook gaan om biculturele en religieuze lhbti s en lhbti-asielzoekers en statushouders. De gemeente bevordert de veiligheid van lhbti s in asielzoekerscentra.

9 DIVERSITEIT LHBTI-VRIENDELIJKE ZORG De gemeente bevordert lhbti-vriendelijke zorg waarbij er aandacht is voor de seksuele diversiteit bij zorgbehoevenden en werkenden. RACISME Racisme is onacceptabel en mag niet voorkomen in Amsterdam. Bedrijven, horecazaken of organisaties die discrimineren sporen we op met mystery guests. We beboeten ze en sluiten ze uit van eventuele subsidies of andere vormen van gemeentelijke samenwerking, zoals stagebegeleiding. RADICALISERING De gemeente zet zich in om radicalisering van Amsterdammers te voorkomen en te bestrijden. In het integratiebeleid werken we uitsluitend samen met organisaties die de fundamentele waarden van gelijkwaardigheid, tolerantie en democratie verdedigen. SLAVERNIJVERLEDEN We stimuleren dat er meer aandacht komt voor het slavernijverleden op scholen en in educatieve programma s van culturele organisaties en musea. Amsterdam trekt het voortouw in de oprichting van een Nationaal Slavernij Museum in onze stad. TAALLES Het is belangrijk dat elke Amsterdammer de kans krijgt om Nederlands te spreken en te schrijven. Daarom moet taalles gratis op meer plekken en met minder drempels worden aangeboden, bijvoorbeeld via scholen, openbare bibliotheken, sociale loketten en huizen van de wijk.

10 DRUKTE IN DE STAD MASSATOERISME FIETSVERHUUR Fietsverhuur wordt gereguleerd, onder andere op aantal fietsen, en gegund aan één aanbieder. Deze aanbieder moet voldoen aan strenge eisen. Zo moeten toeristen die een fiets willen huren, een verplicht theorie-examen van de fietsverhuurder krijgen. HANDHAVING Het aantal gemeentelijke handhavers wordt fors uitgebreid, waarbij extra aandacht wordt besteed aan, geluidsoverlast, zwerfvuil en het vrij houden van de openbare ruimte. Speciale teams voor handhaving en schoonmaak staan klaar om op te treden bij spoedeisende situaties. HOTELSTOP In de hele stad mogen geen hotelbedden bij komen. Er mag alleen een hotel geopend of uitgebreid worden als er elders hotelbedden verdwijnen OPENBARE RUIMTE De openbare ruimte moet toegankelijk zijn voor iedereen. Er komt een rem op het aantal terrassenvergunning. Wachtrijen voor musea in de openbare ruimte moeten worden verplaatst naar ruimte binnen de muren van een museum. Dat geldt ook voor uitstallingen van fietsverhuurbedrijven. OVERLAST MELDEN Bewoners moeten kunnen meehelpen met handhaving in hun buurt. Op het Rembrandtplein is afgelopen jaren succesvol geëxperimenteerd met het melden van overlast via een app. Deze breiden we uit naar andere delen van de stad. Ook illegale vakantieverhuur moet via deze app gemeld kunnen worden aan de gemeentelijke bestrijdingsdienst Zoeklicht. OVERLAST Overlast door bezoekers wordt bestraft met hogere geldboetes. Bij overtreding moet de gemeente sneller gebiedsverboden uitdelen aan zware overtreders. Via een meldplicht worden zij verplicht zich te melden tijdens uitgaansavonden. Een voorlichtingscampagne informeert bezoekers over de regels in Amsterdam. PERSONEELSUITBUITING Horecaondernemers zouden verplicht moeten worden het personeel te wijzen op hun werknemersrechten. Met een werkgeverschapsverklaring - in twee talen met contactgegevens van het gemeentelijk meldpunt arbeidsuitbuiting, bevestigd op de muur van alle horecagelegenheden - wordt voorkomen dat werknemers worden uitgemolken. PRETVERVOER Belevingsvervoer als segways, paardenkoetsen en bierfietsen wordt geweerd uit het centrum van de stad. Ook het aantal fietstaxi s wordt beperkt.

11 DRUKTE IN DE STAD MASSATOERISME RONDLEIDINGEN Toeristische rondleidingen worden gereguleerd en beperkt via een streng vergunningensysteem. STADSPROMOTIE Gezien het grote aantal toeristen in Amsterdam is verdere stadspromotie niet nodig. We stoppen daarom met Amsterdam Marketing in de huidige vorm. Het geld dat dit oplevert kan worden geïnvesteerd in betere voorlichting voor toeristen, centrale verkoop van museumtickets en het ontlasten van drukke plekken door toeristen beter te spreiden over de stad. THREE-STRIKES-OUT Het three-strikes-out-principe voor horecaondernemers moet strenger: voor coulanceregelingen is geen plek. Opgelegde sancties moeten langer blijven gelden. Zo blijven fouten uit het verleden langer meetellen bij het bepalen van een volgende sanctie. Dit moet zorgen dat cafés die overlast veroorzaken voor de buurt effectiever worden bestreden. Ook geluidsoverlast gaat onder het three-strikes-outbeleid vallen. TOERISTENBELASTING Om de kosten en opbrengsten van het massatoerisme meer in balans te krijgen, moet de toeristenbelasting fors omhoog. De toeristenbelasting moet ook gelden voor touringcars, cruises en huurfietsen. Ook betaalde stadstours kunnen worden belast, omdat ze gratis gebruik maken van de openbare ruimte. TOERISTENWINKELS Er komen in de centrumgebieden geen nieuwe fastfoodrestaurants, ijs- wafel- en souvernirwinkels en steakhouses bij. Met een zogeheten keerklepregeling wordt voorkomen dat een toeristenwinkel na sluiting wordt vervangen door een andere toeristenwinkel. Om te voorkomen dat sommige gebieden in het centrum geen buurtwinkels meer hebben kruidenier, crèche, buurtkamer moet de gemeente zich veel meer bemoeien met wat voor winkels of ondernemingen er in een pand komen. Daarbij zou er ook ruimte moeten zijn voor bewonersinitiatieven. TOURINGCARS Touringcars worden geweerd uit het centrum en zouden enkel moeten laden en lossen in de daarvoor bestemde garages en de P+R-voorzieningen aan de rand van de stad. De vergunning aan de Hop-on-hop-off-bus en -boot worden niet verlengd. VAKANTIEVERHUUR We gaan door me het beleid van strenge handhaving en regulering van vakantieverhuur. We dringen bij het rijk aan op een Wet op de vakantieverhuur zodat het mogelijk wordt bepaalde gebieden uit te sluiten van vakantieverhuur en de 60-dagen grens in te perken naar maximaal dertig. Amsterdam moet een woonstad blijven, voor illegale hotels is in onze stad geen plek.

12 DRUKTE IN DE STAD MASSATOERISME WINKELHUREN Amsterdam moet zich in Den Haag sterk maken voor huurbescherming voor kleine winkeliers, zodat deze niet de dupe worden van explosieve huurstijgingen.

13 DUURZAAMHEID AARDGAS Amsterdam streeft ernaar om in alle gebouwen en huizen volledig aardgasvrij te maken. BINNENTUINEN We stimuleren mensen met een gezamenlijke binnentuin om deze te gebruiken voor het verbouwen van eigen groente en fruit. DUURZAAM BOUWMATERIAAL Materiaal dat wordt gebruikt voor het aanleggen en onderhouden van de openbare ruimte moet voldoen aan strenge ethische en duurzaamheidseisen. DUURZAAMHEIDSFONDS Het duurzaamheidsfonds heeft 50 miljoen in kas. Dit geld wordt gebruikt voor het plaatsen van windmolens, kwijtschelden van leges, het aardgasvrij maken van de stad en het verduurzamen van de gemeentelijke organisatie. DUURZAME GEMEENTE De gemeentelijke organisatie streeft ernaar om in uitstootvrij te zijn. Dit doen we o.a. door het wagenpark te verduurzamen en alle straatlantaarns in de stad uit te rusten met LED-verlichting. Armaturen die niet geschikt zijn voor LED worden vervangen. GEMEENTELIJK ENERGIESERVICEBEDRIJF Via een gemeentelijk Energiebespaarbedrijf investeert de gemeente in het verduurzamen van woningen van corporaties en particulieren. De gemeente benadert alle Amsterdammers met het voorstel om hun huis te verduurzamen. Daarnaast neemt de gemeente het energiecontract over. De bespaarde energiekosten worden gesplitst. De helft gaat naar de woningeigenaar, de andere helft wordt gebruikt voor het terugverdienen van de investeringen. Op het moment dat de gemeente het investeringsbedrag heeft terugverdiend, wordt de verduurzamingsinvestering geschonken aan de huiseigenaar. Deze mag de zonnepanelen, CV-ketel, muurisolatie et cetera houden. GEMEENTELIJKE ENERGIELEVERANCIER Amsterdam stapt zo snel mogelijk over op een duurzame energieleverancier. HAVENBEDRIJF Het Havenbedrijf versnelt de afbouw van kolenoverslag. Daarnaast gaan het in Den Haag aandringen op een verbod op het in- en uitvoeren van bloedkolen en hoogzwavelige brandstof, zogeheten dirty diesel. Het generatorverbod voor schepen gaat gelden in de hele haven. Voor stroom kunnen zij gebruik maken van duurzaam opgewekte walstroom. LEGES VERDUURZAMING Leges voor het aanbrengen van zonnepanelen of groene daken en gevels worden kwijtgescholden.

14 DUURZAAMHEID PARKEN EN GROENGEBIEDEN Amsterdam heeft groen nodig, binnen én buiten de stad. Daar kunnen Amsterdammers ontspannen en natuur tot bloei komen. We zijn zuinig op onze stadsparken en groengebieden zoals de Gaasperplas en Spaarnwoude. Zulke plekken moeten niet langer afhankelijk zijn van inkomsten uit evenementen voor het rondkrijgen van hun beheer en onderhoud. We zijn terughoudend met festivals in het groen, dat kan beter op braakliggende stukken grond of in een industriële omgeving. SCHIPHOL Amsterdam zet het aandeelhouderschap activistisch in om verdere groei tegen te gaan en een einde te maken aan de vele vluchten als gevolg van het gebruik van de luchthaven als kerosine-hub. SNELHEID OP DE RING We verlagen de snelheid op de gehele ring A naar 80 kilometer per uur, zodat de doorstroming verbetert en de luchtvervuiling beperkt wordt. VERANTWOORD BANKIEREN Het contract met ING als huisbankier wordt niet verlengd, vanwege hun klimaatonvriendelijke investeringsbeleid. Als alternatief gaat de gemeente op zoek naar een duurzamere en ethischere huisbankier. WINDMOLENS Er worden meer windmolens geplaatst in het Westelijk Havengebied. Ook gaan we het plaatsen van windmolens in het Markermeer onderzoeken. De gunning van de exploitatie van deze molens krijgen coöperaties krijgen voorrang op grote energieboeren. ZONNE-ENERGIE De gemeente begint een grootschalige verduurzamingsoperatie door zelf zonnepanelen te plaatsen op ongebruikte daken. Wie geenzonnepanelen of groen dak op het huis heeft terwijl dat wel tot de mogelijkheden behoort, krijgt een boete.

15 ECONOMIE AMSTERDAM ECONOMIC BOARD We stoppen met het gemeentelijk subsidiëren van de Amsterdam Economic Board. ARBEIDSUITBUITING Horecaondernemers worden verplicht het personeel te wijzen op hun werknemersrechten. Met een werkgeverschapsverklaring - in twee talen met contactgegevens van het gemeentelijk meldpunt arbeidsuitbuiting, bevestigd op de muur van alle horecagelegenheden - wordt voorkomen dat werknemers worden uitgemolken. BEDRIJVENTERREINEN We leggen geen nieuwe bedrijventerreinen aan, totdat alle bestaande terreinen vol zitten. BUIKSLOTERMEERPLEIN De gemeente ontwikkelt het Buikslotermeerplein in Noord naar een kleinschalig winkelgebied met veel andere functies, als wonen, horeca en vrijetijd. Er worden geen kortingen gegeven aan grote winkelketens. COMPENSATIEREGELING Een gemeentebrede compensatieregeling moet ondernemers beter beschermen en zo nodig (gedeeltelijk) schadeloos stellen als zij overlast ondervinden van renovaties door verhuurders of infrastructurele projecten van de gemeente. Hierbij wordt gestreefd naar maatwerk. Bij vertraging in een bouwproject wordt de daardoor veroorzaakte schade voor ondernemers verhaald op de aannemer. Als kleine ondernemingen serieus in de problemen komen door gebrek aan inkomsten tijdens de werkzaamheden zouden ze met een degelijk ondernemingsplan gebruik moeten kunnen maken van een renteloze lening van de gemeente. DEEL- EN PLATFORMECONOMIE We eisen van platforms dat zij voldoen aan de door de gemeenten gestelde eisen en voorwaarden waaronder dat gebruik plaatsvindt. Zonder transparantie geen gebruik is het uitgangspunt. En bij onderhandelingen met marktgedreven platformen, zoals Airbnb en Uber, moet de aanbieder uitleggen en concreet maken welke belangen in het geding zijn. Ook moeten zij helder aangeven wat het verdienmodel is, welke data er verzameld wordt en wie eigenaar daarvan is. We willen dat Amsterdammers een betere afweging kunnen maken bij het kiezen voor een platform. DEELNEMINGEN De gemeente bemoeit zich activistisch met het beleid van de gemeentelijke deelnemingen, zoals het GVB, AEB en Havenbedrijf. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan verduurzaming, maar ook aan de salarissen van de directies. Deze moeten voldoen aan de Amsterdamse wethoudersnorm. Met de oprichting van een gemeentelijk zorgbedrijf en woonbedrijf creëren we honderden nieuwe banen voor vakmensen in de zorg en de bouw. De Cruise Terminal (PTA) verhuist naar het Westelijk Havengebied.

16 ECONOMIE DIGITALE TOEGANKELIJKHEID Elke Amsterdammer heeft goede digitale toegankelijkheid tot de gemeente. Aan Amsterdammers die (digitaal) laaggeletterd zijn of slecht kunnen opgaan met een computer wordt extra ondersteuning geboden. Elk Amsterdams huishouden wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk voor hoogwaardige toegang tot het internet. Overal in de stad komen punten voor mobiele toegankelijkheid voor Amsterdammers (gratis wifi). Als scholen digitaal onderwijs geven zorgen zij ervoor dat alle leerlingen beschikking en toegang hebben tot de benodigde hardware, software en internetaansluiting. INTERNATIONALE BEDRIJVEN Amsterdam stopt met het lokken van hoofdkantoren van grote internationale bedrijven en financiële instellingen. We besteden geen gemeenschapsgeld aan het werven en begeleiden van expats. INTERNET EN DIGITALE INNOVATIE Wil Amsterdam toekomstbestendig zijn, dan is goede internetverbinding onmisbaar. We investeren in gratis Wifi in de openbare ruimte en leggen een glasvezelnetwerk aan voor heel Amsterdam. KLEINE ONDERNEMERS EN SOCIALE FIRMA S Kleine ondernemers en sociale firma s moeten meer kans kunnen maken op gemeentelijke opdrachten. Dit doen we door aanbestedingen op te knippen. Buurtactiviteiten en -projecten worden aan kleine ondernemers uit de buurt gegund. Een gemeentelijk innovatiefonds verstrekt leningen tegen gunstige voorwaarden aan kleine innovatieve ondernemers. Op deze manier zijn zij niet langer overgeleverd aan de grillen van durfkapitalisten. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN We werken alleen mee aan de uitbreiding van bedrijven of de komst van nieuwe bedrijven naar Amsterdam als zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. WINKELAANBOD Om winkelstraten en pleinen gezond te houden is het belangrijk dat het winkelaanbod gemengd is. We willen daarom geen nieuwe fastfoodrestaurants, ijs- wafel- en souvernirwinkels en steakhouses in het centrum. Met een zogeheten keerklepregeling wordt voorkomen dat een toeristenwinkel na sluiting wordt vervangen door een andere toeristenwinkel. Ook voor buurten buiten het centrum sturen we op het winkelaanbod om eenzijdige straten met bijvoorbeeld alleen maar snackbars te voorkomen. WAARBORGFONDS KLEINE ONDERNEMERS Er komt een waarborgfonds voor kleine ondernemers. De gemeente schiet de schade die verhaald moet worden op daders van winkeldiefstal voor aan de ondernemer en gaat dan zelf het geld bij de dader innen. Een kleine ondernemer is hier zelf niet toe in staat.

17 ECONOMIE WETTEN EN REGELS Ondernemers en de gemeente overleggen samen in de Paarse Krokodillenbrigade over het schrappen van overbodige regegls. We breiden de brigade uit door ook nieuwe bij gemeentelijke regels te kijken of ze niet onnodig bureaucratisch zijn. WINKELHUREN Zolang er landelijk geen bedrijfsruimtenwaarderingsstelsel is vergelijkbaar met het stelsel voor sociale huurwoningen moet de gemeente afspraken maken met de woningcorporaties over maximale huurprijzen voor bedrijfspanden. Ook moet bij het aflopen van het huurcontract, de zittende ondernemer als eerste recht krijgen op het verlengen van zijn huurcontract, tegen vergelijkbare voorwaarden. Amsterdam gaat bij de regering in Den Haag aandringen op betere huurbescherming voor kleine ondernemers, onder andere door enorme huurstijgingen wettelijk te beperken. Het tekort aan OZB, bij leegstand van commerciële panden, wordt niet langer verhaald op andere ondernemers, maar op de eigenaren van de leegstaande panden. WINKELIERSVERENIGINGEN We stimuleren ondernemers die een winkeliersvereniging willen oprichten. WINKELLEEGSTAND Amsterdam winkelruimtes worden ondergebracht in het gemeentelijke leegstandsbeleid. Vastgoedeigenaren met leegstand moeten dit dan verplicht melden bij de gemeente. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een boete. De gemeente gaat dan samen met de eigenaar kijken hoe het pand zo snel mogelijk weer gebruikt kan worden, en mag daarbij na een bepaalde tijd gebruikers voordragen. Vastgoedeigenaren die niet meewerken riskeren hoge dwangsommen. WITWASPRAKTIJKEN Om mogelijke foute geldstromen op te sporen en te weren, moeten fraudegevoelige winkels, zoals toeristenwinkels en horecazaken standaard onderworpen worden aan een streng anti-fraude en -witwasonderzoek. ZZP ERS Kleine ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp ers) met een laag inkomen wordt een goedkope zorg-, rechtsbijstands- en arbeidsongeschiktheidsverzekering aangeboden via het verzekeringsbedrijf van de gemeente (VGA), met een ruime dekking en een acceptatieplicht.

18 FINANCIËN EN BEDRIJFSVOERING BELASTING - OZB (ONROERENDEZAAKBELASTING) Er moet onderzocht worden of gebouwen op eigen grond een hogere OZB-aanslag kunnen krijgen, dan panden op erfpachtgrond. Amsterdam kent een laag OZB-tarief omdat een groot deel van de stad op erfpachtgrond staat. Veel panden in rijke buurten als de Grachtengordel en de Vondelparkbuurt staan echter op eigen grond en betalen daardoor nauwelijks gemeentelijke lasten over hun bezit. Dit belastingvoordeel voor de allerrijksten in de stad moet worden aangepakt. Het tekort aan OZB, bij leegstand van bedrijfspanden, wordt niet langer verhaald op andere ondernemers, maar op de eigenaren van de leegstaande panden. Tot slot maken we een eind aan de jaarlijkse OZB-verlaging. BELASTING - TOERISTENBELASTING De opbrengsten van het massatoerisme in de stad wegen niet op tegen de kosten. Amsterdammers profiteren nauwelijks mee van de populariteit van de stad. Die scheve verhouding trekken we recht. We verhogen de toeristenbelasting en heffen deze in het vervolg ook op touringcars. Daarnaast gaan we stadsrondleidingen belasten via een vermakelijkheidsßretributie. Het geld dat dit oplevert kan worden gebruikt om te investeren in de stad en zijn inwoners. COMMUNICATIEMEDEWERKERS Het aantal gemeentelijke communicatiemedewerkers ligt veel te hoog. Dit aantal brengen we naar beneden. DIVERSITEIT Amsterdam blijft zich inzetten om de gemeentelijke organisatie een afspiegeling te laten zijn van de bevolking. GEMEENTELIJKE AANBESTEDING Als de gemeente een taak, concessie of opdracht wettelijk niet hoeft aan te besteden, moet zij dat ook niet doen. Zo besparen we op aanbestedingskosten. De gemeente gaat alleen in zee met bedrijven en organisaties die zich gedragen als goede werkgever en personeel dus voldoende zekerheid en salaris bieden. Kleine ondernemers en sociale firma s moeten meer kans kunnen maken op gemeentelijke opdrachten. Buurtactiviteiten en -projecten worden aan kleine ondernemers uit de buurt gegund. INKOOP We vinden het belangrijk dat de gemeente ethisch verantwoorde en veilige spullen en materialen inkoopt, het liefst uit de lokale economie. Goed onderhoud van straten en pleinen en hergebruik van materialen vinden we belangrijker dan luxe herinrichting met nieuw, duur materiaal. Gemeentelijke inkoop moet voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. SUBSIDIËREN EVENEMENTEN De gemeente stopt met het subsidiëren van grote evenementen die het met commerciële sponsoring ook redden.

19 JEUGD EN ONDERWIJS AANPAK SCHOOLUITVAL PRAKTIJK- EN BEROEPSONDERWIJS We ondersteunen leerlingen tot hun ste bij het behalen van hun startkwalificatie. Ook geven we extra begeleiding aan leerlingen uit het praktijk- en beroepsonderwijs en het speciaal onderwijs, zodat zij altijd een diploma behalen. De SP wil gratis huiswerkbegeleiding en ondersteuning voor leerlingen die kampen met ingewikkelde problemen, zoals studieschulden en mantelzorg. ANDERSTALIGEN Er komt méér aandacht voor anderstaligen in Amsterdam. De SP wil dat de gemeente het aanbod taalonderwijs voor anderstaligen en voor mensen die het Nederlands slecht beheersen op peil houdt. BEROEPS- EN PRAKTIJKONDERWIJS De gemeente coördineert de contacten tussen scholen en de lokale middenstand, bedrijvencentra en stedelijke diensten om te zorgen dat er voldoende stageplekken zijn voor leerlingen uit het beroepsonderwijs. De gemeente neemt hierin ook zelf haar verantwoordelijkheid. De gemeente moet onderzoeken hoe ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die stageplekken aanbieden, lastenverlichting kunnen krijgen. Er komt een publiekscampagne voor het Amsterdamse beroeps- en praktijkonderwijs om Amsterdam als ambachtsstad voor makers en doeners op de kaart te zetten. BREDE SCHOLEN De SP is een groot voorstander van brede scholen. In een brede school wordt niet alleen les gegeven maar worden ook meer activiteiten voor kinderen georganiseerd. Bijvoorbeeld op het gebied van kinderopvang, sport, en cultuur. De SP wil het aantal brede scholen in Amsterdam vergroten, met speciale aandacht voor het betrekken van de ouders bij de school. BURGERSCHAP De SP vindt het belangrijk dat Amsterdammers elkaars geschiedenis kennen en met elkaar in gesprek gaan over thema s die lastig zijn, zoals segregatie, het slavernijverleden, armoede en discriminatie op basis van gender, religie en seksuele identiteit. De SP wil burgerschap op scholen stimuleren door ervoor te zorgen dat Amsterdamse leerlingen van allerlei achtergronden met elkaar naar school gaan en bij elkaar in de klas zitten. DIGIBETISME We willen dat mensen die onvoldoende digitaal vaardig zijn, en dus moeite hebben met bijvoorbeeld online bankieren, zorgverzekeringen en belastingformulieren, in de wijk kunnen worden ondersteund door digitaal onderwijs en persoonlijke assistentie. DOORSTROMEN EN STAPELEN Amsterdam rekent af met drempels voor stapelaars in het voortgezet onderwijs. Een behaald diploma is voldoende om automatisch door te stromen naar een hoger niveau, zonder dat er extra toelatingseisen worden gesteld aan de leerling. Wel kan een dringend negatief advies aan de leerlingen worden gegeven. Stapelaars worden extra ondersteund, voor zij de overstap maken. EXTRA GELD VOOR SCHOLEN IN ACHTERSTANDSBUURTEN Er komt structureel extra geld en personeel beschikbaar voor basisscholen in achterstandsbuurten. Deze scholen kunnen het extra geld benutten voor bijvoorbeeld extra onderwijsassistenten en intensieve taal- en rekenlessen.

20 JEUGD EN ONDERWIJS EXTRA HANDEN IN DE KLAS De SP wil investeren in extra handen in en buiten de klas zodat leraren hun handen vrij houden voor lesgeven. Voor leerlingen uit probleemgezinnen zorgt de gemeente voor extra ondersteuning vanuit het sociale domein binnen de muren van de school, ook voor de ouders. FUSIES IN HET ONDERWIJS Er komen niet meer schaalvergrotingen en bestuurlijke fusies van scholen in Amsterdam. De fusies leiden op korte termijn misschien tot kostenreductie, maar op lange termijn stijgen de kosten juist vanwege het optuigen van een groot en log bestuurlijk orgaan. Bovendien leidt schaalvergroting tot langere lijnen binnen de onderwijsorganisatie en het tot nummers verworden van studenten. GELIJKE KANSEN VOOR AMSTERDAMSE SCHOLIEREN Om de ongelijkheid in het Amsterdamse onderwijs aan te pakken wil de SP flink investeren. We willen méér leraren en betere arbeidsomstandigheden op de basisschool. We verlagen het aantal lesuren voor leerkrachten in het voortgezet onderwijs van zodat zij tijd krijgen voor professionalisering. We gaan zorgen dat ouders meer betrokken raken bij de school. GEMENGDE SCHOLEN Geen segregatie meer in Amsterdam: klassen worden beter gemengd en zijn meer divers qua leerlingen- en lerarenbestand. We streven naar een evenwichtige verdeling van leerlingen door dubbele inschrijflijsten. Om gemengde scholen te stimuleren krijgen scholen die een homogeen leerlingenbestand hebben geen toestemming om uit te breiden. Gemengde scholen en scholen met veel kansarme leerlingen krijgen voorrang bij aanvragen voor verbouwingen en extra voorzieningen. INFORMEEL ONDERWIJS Amsterdamse organisaties voor informeel onderwijs worden door de gemeente gestimuleerd om ze toegankelijker en sterker te maken, met name in achterstandsbuurten. De SP wil dat scholen actief gaan samenwerken met deze organisaties om samen de achterstanden slimmer en effectiever aan te pakken, bijvoorbeeld met bijlessen in de school en weekendklassen. INTERNATIONAAL ONDERWIJS Kinderen van internationale Amsterdammers hebben ook recht op goed onderwijs. Maar de SP wil geen nadruk op internationaal onderwijs met enclaves van internationale scholen waar alleen in het Engels wordt lesgegeven. We willen alle Amsterdamse kinderen welkom zijn en zich thuis voelen op alle scholen die er zijn. JEUGDZORG Voor kwetsbare kinderen moet de juiste zorg beschikbaar zijn. We accepteren geen wachtlijsten specialistische jeugdhulp. Kosten mogen nooit een reden zijn om geen hulp te bieden aan kinderen in probleemsituaties. Jeugdzorgprofessionals mogen zelf indiceren als zij dat nodig vinden. We zorgen ervoor dat jarigen van de overgang van jeugdzorg naar volwassenzorg geen hinder ondervinden.

21 JEUGD EN ONDERWIJS JONGEREN MET SCHULDEN We stimuleren alternatieve oplossingen om jongeren met schulden te helpen, bijvoorbeeld een schuldrustperiode, een minnelijke regeling, een ondersteunend netwerk van professionele of vrijwillige mentoren om jongeren te helpen hun leven op orde te krijgen en naar school en/of werk te begeleiden. JONGERENWERK We willen minder betuttelend jongerenwerk en investeren in vrij toegankelijke jongerencentra. Er wordt ingezet op het bieden van een plek aan jongeren waar zij hun vrije tijd kunnen besteden en huiswerk kunnen maken. Ook het ambulant jongerenwerk krijgt extra ondersteuning. Veel jongeren met problemen komen niet naar jongerencentra en moeten op straat benaderd worden. We zorgen tevens voor voldoende en onafhankelijke cliëntondersteuning door ervaringsdeskundigen of jeugd-straatadvocaten. Zodat jongeren weten wat hun rechten zijn en hun recht kunnen halen, als die rechten geschonden zijn. JONGERENWONINGEN Er is sprake van een groot woningtekort in Amsterdam. Ook jongeren lijden daaronder. We streven naar voldoende betaalbare jongerenwoningen onder de huurtoeslaggrens. KINDEROPVANG De kinderopvang, peuterspeelzalen en voorscholen worden zoveel mogelijk samengevoegd en gaan in ieder geval allemaal werken met een voorschoolprogramma. Op die manier komen kinderen met verschillende achtergronden, met en zonder achterstand al vroeg met elkaar in contact. Het streven is dat geen kind met achterstand aan de basisschool begint. Om te garanderen dat de kinderopvang van goed niveau is, is het belangrijk dat de locaties met regelmaat worden gekeurd. Daarbij wordt onder meer gelet op of er genoeg personeel is, en of kinderen genoeg ruimte hebben, binnen en buiten. We schaffen de eigen bijdrage voor de voor- en vroegschoolse educatie af voor kinderen met een achterstand. LAAGGELETTERDHEID Het volwassenenonderwijs voor taal en rekenen is een belangrijke publieke voorziening. Die mag niet aan de markt worden overgelaten. De bereikbaarheid van bibliotheken speelt een grote rol bij de aanpak van laaggeletterdheid. De SP vindt daarom dat er geen Amsterdamse bibliotheken meer gesloten mogen worden. In nieuwe woonwijken wordt gezocht naar mogelijkheden voor een nieuwe bibliotheek. Alle bibliotheken in de wijk krijgen extra geld om informeel onderwijs te verzorgen met betrekking tot lezen, rekenen, taalvaardigheid en digitaalvaardigheid. LERARENBEURS De SP wil de gemeentelijke beurzen voor Amsterdamse leraren blijvend aanbieden. Deze voorziening in de VloA (Verordening lokaal onderwijsbeleid Amsterdam) geeft leraren de kans om hun professionaliteit te vergroten. LERARENTEKORT Het dreigende lerarentekort wordt stevig aangepakt door betere werving van leerkrachten. Amsterdam neemt lokaal maatregelen om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken.

22 JEUGD EN ONDERWIJS MBO-HELPDESK MBO-scholieren die ten onrechte van school (dreigen te) worden gestuurd moeten terecht kunnen bij een onafhankelijke helpdesk. De gemeente moet zo n helpdesk mogelijk maken. SCHOLENBEURS De SP wil de gemeentelijke beurzen voor Amsterdamse scholen blijvend aanbieden. Deze voorziening in de VloA (Verordening lokaal onderwijsbeleid Amsterdam) geeft scholen de kans om met het geld gerichte projecten te financieren die het Amsterdamse onderwijs nóg beter maken. SCHOOLTANDARTS De gemeente gaat tandartsbezoek van Amsterdamse kinderen actief promoten. SCHOOLUITVAL Voortijdige schooluitval wordt steviger aangepakt. Er worden meer middelen vrijgemaakt voor intensieve begeleiding, extra zorg en ondersteuning van jongeren zonder startkwalificatie en leerlingen uit het praktijk- en speciaal onderwijs. Een speciaal team gaat werk maken van het voorkomen van schooluitval SCHOOLZWEMMEN Kinderen moeten tijdig leren zwemmen. Schoolzwemmen moet daarom mogelijk blijven voor kinderen die nog geen zwemdiploma hebben. Op die manier voorkomen we gevaarlijke situaties in een waterrijke stad als Amsterdam. De SP wil dat alle Amsterdamse basisscholieren met een zwemdiploma op zak naar de middelbare school gaan. SPEELTUINEN Er moeten genoeg speeltuinen en trapveldjes in de buurt zijn zodat kinderen naar buiten kunnen en lekker kunnen bewegen. We houden hier ook rekening mee bij het aanleggen van nieuwe woonwijken. SPECIAAL ONDERWIJS Voor leerlingen met (gedrags)problemen moeten voldoende plekken in het speciaal onderwijs behouden blijven. We zorgen ervoor dat er goed georganiseerd leerlingenvervoer is voor leerlingen die niet zelfstandig naar school kunnen reizen. STAGEDISCRIMINATIE Amsterdam wordt een stagediscriminatie-vrije stad. Er komt een gemeentelijk meldpunt plus helpdesk voor leerlingen die te maken hebben met stagediscriminatie. Stage- en leerbedrijven die zich schuldig maken aan stagediscriminatie mogen geen stagiaires meer begeleiden en komen op een zwarte lijst van de gemeente. VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE De vrijwillige ouderbijdrage wordt gemaximeerd op een standaard bedrag van 50 euro. Bij schoolactiviteiten zorgt de school ervoor dat elk kind kan deelnemen aan de feestelijkheden en dat elk kind meegaat op schoolreisje. Er komt geen eigen bijdrage voor de voor- en vroegschoolse educatie voor kinderen met een achterstand. ZWANGERSCHAPSVERLOF MBO-studentes die zwanger zijn kunnen verlof krijgen om hun studie tijdelijk te onderbreken. Na de komst van de baby worden deze studentes extra ondersteund om hun diploma te behalen.

23 SPORT JEUGDSPORTFONDS We breiden het Jeugdsportfonds verder uit. Op die manier helpen we nog meer kinderen uit minimagezinnen aan het sporten. SCHOOLSPORT In gebieden waar weinig kinderen sporten willen we een proef doen met schoolsporten, naschoolse sportbeoefening in teamverband (Amerikaans High School-model). SPORTKANTINES We maken afspraken met sportclubs zodat zij alleen nog maar gezond voedsel aanbieden in hun kantines. SPORTPARTICIPATIE We proberen meer kinderen aan het sporten te krijgen. Daarbij besteden we extra aandacht aan meisjes van niet-westerse komaf, omdat deze verhoudingsgewijs weinig sporten. SPORTVOORZIENINGEN In iedere buurt moeten voldoende voorzieningen zijn voor sport en spel. De bestaande tekorten aan sportvoorzieningen moeten dan ook weggewerkt worden. Ook moet de openbare ruimte zoveel mogelijk uitnodigen tot bewegen. We zijn dan ook tegen verdere verplaatsing van sportparken naar de randen van de stad. TOPSPORTEVENEMENTEN De gemeente investeert niet langer miljoenen voor het binnenhalen van topsportevenementen. ZWEMMEN In een waterrijke stad als Amsterdam, is het van belangrijk dat ieder kind leert zwemmen. Er komt extra aandacht voor zwemmen en zwemles. We zijn voor meer openbare zwemplekken. Waar de kades te hoog zijn om zelf uit het water te komen leggen we trapjes aan zodat mensen die in het water vallen er weer uit kunnen komen. IJburg en Zuidoost verdienen een eigen zwembad.

24 OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID CAMERATOEZICHT De gemeente moet altijd terughoudend zijn met cameratoezicht. De gemeente moet alleen camera s ophangen waarvan de beelden ook daadwerkelijk live worden bekeken. Cameratoezicht wordt alleen ingezet in combinatie met andere veiligheidsmaatregelen zoals meer handhavers op straat en preventieve maatregelen. COFFEESHOPBELEID Om de handel in drugs op straat en de daarbij behorende criminaliteit te voorkomen is het van belang dat coffeeshops hun open karakter behouden en dat ze verspreid zijn over de stad. De gemeente pleit bij de regering voor regulering van de wietteelt, zodat er een einde komt aan het gedoogbeleid dat leidt tot criminaliteit en wietplantages onder brandgevaarlijke omstandigheden. DRUGSVOORLICHTING Bij de winkelverkoop van drugs zoals wiet en truffels moet professioneel getoetste productinformatie worden gevoegd over de samenstelling en werking van de middelen met extra aandacht voor de onervaren en kwetsbare bezoekers. In plaats van te ontkennen dat gebruik van illegale drugs plaatsvindt, zorgen we er liever voor dat via goede voorlichting en drugstests het gebruik zo veilig mogelijk gebeurt. Afkickklinieken moeten laagdrempelig zijn en aanhaken op de actualiteit. PROSTITUTIE/WALLENAANPAK De SP is voorstander van een goed gereguleerde prostitutiebranche, zodat we voorkomen dat de prostitutie zich verplaatst naar het illegale circuit waar sekswerkers kwetsbaar zijn voor uitbuiting en mensenhandel. Bij de uitvoering van de plannen voor het Wallengebied, bekend onder de naam project, dienen de oorspronkelijke hoofddoelstellingen - aanpak van de criminaliteit en vrouwenhandel, verbetering van de omstandigheden voor prostituees en bevordering van de veiligheid - te worden nagestreefd. FRAUDEBESTRIJDING Fraude binnen de gemeente is brutaal misbruik van gemeenschapsgeld en moet stevig worden aangepakt. Niet alleen horen medewerkers die frauderen niet meer binnen de gemeentelijke organisatie thuis, ook moet de gemeente vervolging instellen en financiële schade op de daders verhalen. INBRAAKPREVENTIE Het meemaken van een woninginbraak is ontzettend heftig. Daarom willen we dat verhuurders meer gaan doen aan inbraakpreventie, bijvoorbeeld door oude sloten te vervangen voor modernere en veiligere exemplaren die veel moeilijker open te breken zijn. Het percentage aangiftes waar de politie daadwerkelijk mee aan de slag gaat moet omhoog. OPENINGSTIJDEN HORECA Een bruisend cultureel leven vindt ook in de nacht plaats. Er wordt geen vast aantal -uursvergunningen voor horeca afgegeven, maar gekeken hoeveel overlast een vergunning geeft. Als een -uursvergunning geen overlast voor bewoners oplevert, kan een club of culturele instelling die aanvragen.

25 OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID 39 PARTICULIERE BEVEILIGING DE OPENBARE RUIMTE Particuliere beveiligers mogen in de openbare ruimte alleen nog worden ingezet na overleg en in nauwe samenwerking met de politie en als is aangetoond dat de politie de benodigde mankracht zelf niet kan leveren. HORECAOVERLAST De overlast van de horeca wordt aangepakt. Klachten hierover kunnen gedurende dag en nacht doorgegeven worden bij de gemeente zodat er direct kan worden gehandhaafd. Horecaondernemers die de regels rondom geluid, geweld, drugshandel of discriminatie herhaaldelijk overtreden, moeten de deur sluiten. PREVENTIEF FOUILLEREN We zijn tegenstander van grote preventieve fouilleeracties op straat zonder concrete aanleiding. Het is ontzettend inefficiënt: een agent moet gemiddeld acht maanden fulltime fouilleren om één vuurwapen te vinden. Bovendien ligt discriminatie altijd op de loer. STADSTOEZICHT Gemeentelijke handhavers kunnen een goede aanvulling zijn op de politie, die het vaak erg druk heeft. Handhavers kunnen ook anoniem worden ingezet om misstanden zoals illegale prostitutie, discriminatie of illegale hotels op te sporen. Door veel meer samen te werken met andere instanties zoals de belastingdienst, de kamer van koophandel of de arbeidsinspectie, kunnen gemeentelijke handhavers een stuk meer bereiken. VEILIGHEID Veiligheid in de stad is de verantwoordelijkheid van politie én bewoners. Samen kunnen we de stad veiliger maken, door vernielingen, kapotte straatverlichting of overlast te melden, door elkaar vaker te spreken en aan te spreken op gedrag. Cameratoezicht is daarop niet altijd de beste aanvulling, zichtbare wijkagenten bekend in de buurt zijn dat wel. WINKELDIEFSTAL Winkeliers worden door de gemeente geholpen zich te beveiligen tegen overvallen en andere criminaliteit, bijvoorbeeld door het vereenvoudigen van vergunningsaanvragen voor aanpassingen aan en om winkels. We onderzoeken de mogelijkheid van een waarborgfonds waarmee de schade van beroofde winkeliers direct kan worden vergoed. De gemeente verhaalt die schade op veroordeelde daders. HOMOFOOB GEWELD Acceptatie van lhbti s wordt vergroot en homofoob geweld wordt bestreden. Aan de problemen van lhbti s van allochtone afkomst wordt bijzondere aandacht besteed. Op alle Amsterdamse middelbare scholen wordt voorlichting gegeven over homoseksualiteit. POLITIE De politie moet zichtbaar zijn in de buurten en benaderbaar voor de Amsterdammers. In overleggen met het rijk dringen we aan op extra geld voor de politie zodat elke wijk een wijkagent heeft. Ook is het belangrijk dat de politie een diverse organisatie is die een afspiegeling vormt van de samenleving.

26 VERKEER EN VERVOER BINNENSTAD AUTOLUW De binnenstad wordt autoluw gemaakt. Dit gebied is in de toekomst enkel nog met de auto toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer, hulpdiensten en (bijzonder) openbaar vervoer. Voor mantelzorgers komt er een speciale regeling. De ruimte die hierdoor ontstaat komt ten goede aan voetgangers en fietsers. FIETSPADEN De gemeente zorgt voor een uitgebreid netwerk van geasfalteerde fietspaden en fietsstraten. Wanneer een straat heringericht wordt, scheiden we fiets- van autoverkeer. De belangrijke fiets- en autoroutes in de stad worden waar mogelijk van elkaar gescheiden. Scooters gaan naar de rijbaan. Het aantal fietsstraten moet worden uitgebreid, evenals het aantal voetgangersgebieden. FIETSPARKEREN Er komen meer gratis openbare fietsenstallingen in de stad. We stellen een norm vast voor het aantal stallingen en fietsenrekken in een buurt op basis van de woondichtheid. Foutgeparkeerde fietsen die overlast geven en fietswrakken worden weggeknipt. FIETSCHIPPEN Via een gemeentelijk chipsysteem met GPS moet het hoge aantal fietsdiefstallen en zwerffietsen worden tegengegaan. FIETSVERHUUR Fietsverhuur wordt gereguleerd, onder andere op aantal fietsen, en gegund aan één aanbieder. Deze aanbieder moet voldoen aan strenge eisen. Zo moeten toeristen die een fiets willen huren, een verplicht theorie-examen van de fietsverhuurder krijgen. GVB Het GVB moet zijn reizigers centraal stellen, het beste is dit te realiseren door het een bedrijf van de reizigers te laten zijn. Daarom willen we stoppen met de mislukte marktwerking in het OV. We brengen het GVB onder democratische zeggenschap en we nemen de exploitatie weer volledig in eigen beheer. Hiervoor gaan we een intensieve lobby starten in Den Haag. Het GVB gaat zorgen dat er voldoende plaats is in de metro voor alle reizigers op ieder moment van de dag. Het zorgt tevens voor voldoende materieel, zodat piekbelasting kan worden opgevangen. LADEN EN LOSSEN Leveranciers worden in drukke gebieden verwezen naar eenduidige venstertijden, tussen 9:00 en :00. Overige aanleveringen worden geregeld via distributiecentra aan de rand van de stad met kleinschalig vervoer. METROVERBINDINGEN Er moet verder onderzoek worden gedaan worden naar de aanleg van een snelle metroof tramlijn van Sloterdijk via het Westerpark naar het Centraal Station of Amsterdam-Noord. De veerverbinding naar IJmuiden en Velsen keert terug en wordt eventueel uitgebreid met een veerverbinding naar Almere. Metro 53 blijft ook in de toekomst een directe lijn tussen Zuidoost en Amsterdam Centraal.

Wilt u dit initiatief ondersteunen? Dat kan! Onderteken De buurt aan het woord op https://amsterdam.sp.nl/massatoerisme

Wilt u dit initiatief ondersteunen? Dat kan! Onderteken De buurt aan het woord op https://amsterdam.sp.nl/massatoerisme Wilt u dit initiatief ondersteunen? Dat kan! Onderteken De buurt aan het woord op https://amsterdam.sp.nl/massatoerisme Als organisatie het manifest ondersteunen? Ook dat kan! Stuur een mail met uw gegevens

Nadere informatie

De enquête neemt tussen de 15 en 20 minuten in beslag. Ingevulde enquêtes kunt u sturen naar - SP Amsterdam - Amstel 1-1011 PN Amsterdam -

De enquête neemt tussen de 15 en 20 minuten in beslag. Ingevulde enquêtes kunt u sturen naar - SP Amsterdam - Amstel 1-1011 PN Amsterdam - I: UW ONDERNEMING 1. Welke onderneming vertegenwoordigt u? a. Uw naam.. b. Naam onderneming c. Adres onderneming straat...nr d. Telefoonnummer. e. E-mailadres 2. Uw onderneming betreft: 0 zelfstandige

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Zorg, welzijn en onderwijs

Zorg, welzijn en onderwijs Zorg, welzijn en onderwijs De SP vindt dat het recht op zorg in Leiden voor iedereen behouden moet blijven! Helaas gaan de grote veranderingen op het gebied van de zorg ook gepaard met forse bezuinigingen.

Nadere informatie

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen voor Delft Goed onderwijs voor iedereen D66 wil extra aandacht voor: > > (dreigende) achterstanden > > cultuur, sport, techniek, digitale en sociale vaardigheden en

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR

KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR KERNEN LEEFBAAR HOUDEN VOOR ELKAAR In de kleine dorpen vormt de school de basis van het dorp. De SP is voor behoud van de basisscholen in alle kernen. Omdat vooral ouders en kinderen het meest betrokken

Nadere informatie

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam Sinds decennia is de stad Amsterdam één van de onbetwiste koplopers als het gaat om acceptatie en tolerantie van lesbiennes, homo s en biseksuelen en transgenders. Deze

Nadere informatie

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof

We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof stem voor verandering Het verkiezingsprogramma in 5 minuten We staan voor fundamentele keuzes bij deze verkiezingen. Kiezen we ervoor om de kloof tussen arm en rijk te vergroten? Of kiezen we ervoor om

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Partijprogramma. SP Roermond 2010-2014

Partijprogramma. SP Roermond 2010-2014 Partijprogramma SP Roermond 2010-2014 Partijprogramma SP Roermond 2010-2014 Na jaren is er de laatste 4 jaar een echt sociaal geluid in Roermond te horen: Dat van de SP Om ook in de toekomst te zorgen

Nadere informatie

Een veilige stad. Veiligheid en handhaving

Een veilige stad. Veiligheid en handhaving Een veilige stad Veiligheid en handhaving 2 Een veilige stad Veiligheid is helaas niet altijd vanzelfsprekend. De overheid heeft daarom de belangrijke taak veiligheid te bevorderen. Tegelijkertijd kan

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

volledige kaart voor Wat zijn voor verschillende belanghebbenden voor en tegen het mengen van leerlingen in het basisonderwijs?

volledige kaart voor Wat zijn voor verschillende belanghebbenden voor en tegen het mengen van leerlingen in het basisonderwijs? Wat zijn verschillende belanghebbenden argumenten en tegen het mengen van leerlingen in het basisonderwijs? Mengen vergroot de ontwikkelingskansen van leerlingen Zwakkere leerlingen kunnen zich optrekken

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Veilige buurten Veilige buurten Veilige Buurten 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Iedereen wil wonen, werken, wandelen en winkelen in een veilige buurt. Een buurt waar je gewoon je kinderen buiten

Nadere informatie

Goed wonen Goed werk Goed onderwijs

Goed wonen Goed werk Goed onderwijs Verkiezingsprogramma 2018 - D66 Enschede Goed wonen Goed werk Goed onderwijs D66 krijgt het voor elkaar Voorwoord 2 Enschede is een geweldige stad. Er is mooie natuur, een fijn centrum, er zijn steeds

Nadere informatie

Kansen voor alle kinderen Jeugd en onderwijs

Kansen voor alle kinderen Jeugd en onderwijs Kansen voor alle kinderen Jeugd en onderwijs 4 Kansen voor alle kinderen Kinderen hebben de toekomst. Daarom kiest de ChristenUnie voor de best denkbare basis: een veilig gezin. In een veilig gezin komen

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie

Een veilige woonplek voor elke jongere! Vijf actiepunten voor lokale politieke partijen

Een veilige woonplek voor elke jongere! Vijf actiepunten voor lokale politieke partijen Een veilige woonplek voor elke jongere! Vijf actiepunten voor lokale politieke partijen Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Uw kans om lokaal mee te beslissen over de koers van uw gemeente

Nadere informatie

HENGELO BLIJFT VAN ONS

HENGELO BLIJFT VAN ONS HENGELO BLIJFT VAN ONS Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Inhoud 1. Geen islamisering van Hengelo... 3 2. Zorg... 3 3.Veiligheid... 4 4.Werkgelegenheid... 4 5.Milieu... 5 6.Lagere lasten... 5 7.Bereikbaarheid...

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Veiligheid. Waar staat de ChristenUnie voor. 2.1 Een veilige samenleving

Veiligheid. Waar staat de ChristenUnie voor. 2.1 Een veilige samenleving Veiligheid Waar staat de ChristenUnie voor Als inwoner van Rijssen-Holten wilt u veilig kunnen leven. Helaas is dat niet vanzelfsprekend. De overheid heeft de plicht om inwoners te beschermen en criminaliteit

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Lokale kwaliteit Maart/april 2015

Lokale kwaliteit Maart/april 2015 Resultaten peiling Panel Lokale kwaliteit Maart/april 2015 Van 24 maart tot en met 6 april kon het Panel een peiling invullen over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ruim 1.750 van de ongeveer 6.500 uitgenodigde

Nadere informatie

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 Gemeentefinanciën 403 Middelen.1.2.3.4 Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 404 Middelen Werk, inkomen en participatie De begroting van Amsterdam voor 20 is bijna

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen 2014 - Enkhuizen Hieronder vind je het SP-verkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Enkhuizen

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

ES /PB/jdv. Kwartaalmonitor Rotterdam Juli 2005

ES /PB/jdv. Kwartaalmonitor Rotterdam Juli 2005 Kwartaalmonitor Rotterdam 1. Ruimte voor het bedrijfsleven Vragen 1.1 Waar conflicten zijn tussen oprukkende woningbouw en bedrijfsterreinen, moet woningbouw altijd wijken voor bedrijvigheid. Ruim 44%

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk Verkiezingsprogramma okale artij ergeijk 2018-2022 Inleiding. De Lokale Partij Bergeijk is een onafhankelijke partij, die de belangen van alle inwoners van de gemeente Bergeijk wil behartigen. LPBergeijk

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum

Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum Foto: Pieter Musterd - (cc) - Flickr Het Oude Centrum is een wijk die de potentie heeft om zich te ontwikkelen tot een moderne en levendige centrumwijk.

Nadere informatie

Maak Deventer mooier met de ChristenUnie!

Maak Deventer mooier met de ChristenUnie! Maak Deventer mooier met de ChristenUnie! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal De ChristenUnie is een partij van christenen maar voor alle mensen. Wij geloven in God en willen luisteren naar wat Hij

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen Kansen voor Zaanstad in Klare Taal Verkiezingsprogramma 2018 D66 Zaanstad Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 Een goed klimaat 5 Goede scholen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Hardinxveld-Giessendam HET GAAT ERGENS OM

Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Hardinxveld-Giessendam HET GAAT ERGENS OM Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid 2018 2022 Hardinxveld-Giessendam HET GAAT ERGENS OM In ons vertrouwde dorp zijn er velen die toch nog hun recht om te stemmen voorbij laten gaan, omdat ze enerzijds

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Alle buurten samen maken de stad. Dit verkiezingsprogramma is dan ook geschreven vanuit die gedachte.

Alle buurten samen maken de stad. Dit verkiezingsprogramma is dan ook geschreven vanuit die gedachte. 1 Het hart in de buurt CONCEPT Verkiezingsprogramma 2018 2022 PvdA Maastricht Het hart in de buurt. 5 Iedere Maastrichtse buurt is een dorp op zich met een eigen cultuur en een unieke samenstelling. Maar

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

paradox van de ideale stad

paradox van de ideale stad paradox van de ideale stad Voor elke toerist die in 1990 door Amsterdam rondliep, lopen er twintig in 2020 Het is de paradox van de ideale stad: de aantrekkingskracht is van levensbelang voor een vitale,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard Verkiezingsprogramma 2018-2022 Lokaal Sociaal! PvdA Heerhugowaard: Lokaal en sociaal! Democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid, vrijheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democraten.

Nadere informatie

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren.

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Voordat ik mijn speech begin, wil ik stilstaan bij de actualiteit.

Nadere informatie

Gemeente Stichtse Vecht

Gemeente Stichtse Vecht LIJST 11 Programma 2018 Gemeente Stichtse Vecht 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats in gemeente Stichtse Vecht. Voor het eerst stelt LP zich verkiesbaar in onze gemeente

Nadere informatie

Jongerentop Amsterdam Zuid 2017 Maandag 30 oktober 2017 vond de Jongerentop Amsterdam Zuid plaats in de Heineken Experience.

Jongerentop Amsterdam Zuid 2017 Maandag 30 oktober 2017 vond de Jongerentop Amsterdam Zuid plaats in de Heineken Experience. Inhoud Jongerentop Amsterdam Zuid 2017... 3 Veiligheid... 4 Discriminatie... 4 Social media... 5 Onderwijs... 5 Drank & drugs... 6 Wonen... 6 Sport... 7 Jongerenvoorzieningen... 7 Jongeren met een beperking...

Nadere informatie

Als kleine fractie kon de ChristenUnie-SGP veel mooie resultaten bereiken:

Als kleine fractie kon de ChristenUnie-SGP veel mooie resultaten bereiken: Als kleine fractie kon de ChristenUnie-SGP veel mooie resultaten bereiken: et Zomerakkoord met bijna 17 miljoen H extra voor armoedebestrijding, duurzaamheid en gezinsbeleid Afschaffing woekerrente bij

Nadere informatie

Stellingen Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Gemeente Woerden

Stellingen Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Gemeente Woerden Stellingen Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Gemeente Woerden November 2014 1 Kieskompas Woerden 2014 De resultaten die hieronder worden gepresenteerd zijn gebaseerd op antwoorden van de gebruikers van het

Nadere informatie

Het Eerlijke Alternatief V

Het Eerlijke Alternatief V Het Eerlijke Alternatief V Alternatieve Begroting op de Stadsbegroting van 2015-2018 VVD Nijmegen, november 2014 INLEIDING Voor u ligt de alternatieve begroting 2015-2018, getiteld Het Eerlijke Alternatief.

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Het is bijna voorbij.. Dat is het perspectief van Oost.

Het is bijna voorbij.. Dat is het perspectief van Oost. Jij komt nooit meer terug, voorbij, het ging allemaal zo vlug, al die kennissen die vragen, hoe het met ons gaat. Het is te laat, het is te laat. Dit zongen wij samen met snik in onze stem onder uw aanvoering

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 D66 is tevreden met het regeerakkoord. Samen met VVD, CDA en ChristenUnie willen we veel bereiken, maar we kiezen ook voor

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Ondernemingsplan Marja Ruigrok. Aanvalsplan ondernemerszin VVD Amsterdam. Voor ons Amsterdam

Ondernemingsplan Marja Ruigrok. Aanvalsplan ondernemerszin VVD Amsterdam. Voor ons Amsterdam Ondernemingsplan Marja Ruigrok Aanvalsplan ondernemerszin VVD Amsterdam Inleiding 2 Amsterdam, 11 februari 2010 Ik ben bijna 20 jaar ondernemer in Amsterdam. Van nature heb ik mijn bedrijf opgebouwd met

Nadere informatie

Stemwijzer - de toelichtingen

Stemwijzer - de toelichtingen Stemwijzer - de toelichtingen 1 De gemeenteraad moet blijven vergaderen in Huize Swaensteyn in Voorburg. D66 vindt dat de gemeenteraad een efficiënte vergaderlocatie verdient. Als Huize Swaensteyn de enige

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn. gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn. gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hoorn Nr. 46444 22 maart 2017 Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

Nadere informatie

Programma CDA Amsterdam West 2010-2014 Aanvullend op verkiezingsprogramma We Amsterdam, CDA Amsterdam, 2010-2014

Programma CDA Amsterdam West 2010-2014 Aanvullend op verkiezingsprogramma We Amsterdam, CDA Amsterdam, 2010-2014 Programma CDA Amsterdam West 2010-2014 Aanvullend op verkiezingsprogramma We Amsterdam, CDA Amsterdam, 2010-2014 Het CDA wil vanuit haar traditie bijdragen aan een krachtig en ambitieus West. - Het CDA

Nadere informatie

HEEL NEDERLAND SAMEN VOORUIT

HEEL NEDERLAND SAMEN VOORUIT HEEL NEDERLAND SAMEN VOORUIT EENVOUDIGE SAMENVATTING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2017 DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU Eerlijk delen Vast werk Goed wonen Gezond leven Naar school kunnen Gelijke rechten Je mening kunnen

Nadere informatie

Voor een gezond Smallingerland!

Voor een gezond Smallingerland! Voor een gezond Smallingerland! CDA verkiezingsprogramma 2010 2014 Op dinsdag 3 maart 2010 wordt er een nieuwe gemeenteraad gekozen. Het CDA wil met dit verkiezingsprogramma laten zien wat het de komende

Nadere informatie

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 N Visie op hoofdlijnen op het 1 gebruik van buurthuizen Betere bezetting van accommodaties, meer zelfstandige buurthuizen en minder gesubsidieerde

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Meppel

Verkiezingsprogramma D66 Meppel Verkiezingsprogramma D66 Meppel D66 gaat zich de komende vier jaar richten op: Goed leven: iedereen doet mee Goed werken: we stimuleren ondernemerschap en goed onderwijs Goed toeven: de stad is aantrekkelijk

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

Wonen Ondernemen Werken (WOW) T.a.v. Programmacommissie. Almere, 9 juni Onderwerp : Gemeenteraadsverkiezingen Almere 2018 & horeca

Wonen Ondernemen Werken (WOW) T.a.v. Programmacommissie. Almere, 9 juni Onderwerp : Gemeenteraadsverkiezingen Almere 2018 & horeca Wonen Ondernemen Werken (WOW) T.a.v. Programmacommissie Almere, 9 juni 2017 Onderwerp : Gemeenteraadsverkiezingen Almere 2018 & horeca Geachte Programmacommissie, In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

12 december

12 december 12 december 2017 3.2 X 18 januari 2017 02/2018 Vervolgvel 2 Vervolgvel 3 Overzicht voorgestelde projecten Bestemmingsreserve Ondernemersfonds Nijmegen Project Doel Aanvrager/betrokken partijen Financiering

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Bijlage: waarop bezuinigen?

Bijlage: waarop bezuinigen? Bijlage: waarop bezuinigen? Door de gemeenteraad en het College van B&W zijn een 20-tal maatregelen aangemeld. De maatregelen voldoen aan drie criteria: ze zijn voor inwoners begrijpelijk, afweegbaar en

Nadere informatie

Bestuursakkoord Ninove. Persvoorstelling 3 januari 2019

Bestuursakkoord Ninove. Persvoorstelling 3 januari 2019 Bestuursakkoord Ninove Persvoorstelling 3 januari 2019 Startnota Beleidsnota 1. Een modern bestuur 2. Inburgering en integratie 3. Een versterkte inzet op een integraal veiligheidsbeleid 4. Naar een versterkt

Nadere informatie

Panel Openbare Ruimte en Mobiliteit

Panel Openbare Ruimte en Mobiliteit Panel Openbare Ruimte en Mobiliteit Resultaten 2017 - ronde 2 Fotograaf: Alphons Nieuwenhuis M. van der Lof Team Onderzoek & Kennis verkeersonderzoek@amsterdam.nl Inleiding In deze rapportage zijn de resultaten

Nadere informatie

SP Algemene beschouwingen 2019

SP Algemene beschouwingen 2019 SP Algemene beschouwingen 2019 Voorzitter, Dit jaar had ik moeite met de juiste openingszin. De zinnen als we zitten in de crisis om vervolgens te beginnen met de zin we zijn uit de crisis hebben we nu

Nadere informatie

Met een bereikbare stad Bereik je meer

Met een bereikbare stad Bereik je meer Met een bereikbare stad Bereik je meer Een plan om bezoekers op een aantrekkelijke manier naar de Zwolse binnenstad te trekken; met initiatieven op het gebied van parkeren. Voorwoord Een bereikbare stad

Nadere informatie

Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers.

Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. EENS Bredene heeft nood aan een veilig mobilitietsplan dat aandacht heeft voor de zwakke weggebruiker. Bij

Nadere informatie

DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU

DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU D N A L R E HEEL NED IT U R O O V N E SA M EENVOUD ZINGS TING VERKIE T A V N E M A S IGE PROGRAMMA 2017 2 Samenvatting PvdA verkiezingsprogramma 2017 DE PVDA WERKT SAMEN MET JOU Eerlijk delen Vast werk

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Actieplan voor een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf (MKB)!!!!!!

Actieplan voor een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf (MKB)!!!!!! Actieplan voor een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf (MKB) Ook aan Den Haag zijn de gevolgen van de economische crisis niet onopgemerkt voorbij gegaan. Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, de jeugdwerkloosheid

Nadere informatie

WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE. PvdA manifest

WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE. PvdA manifest WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE PvdA manifest Inleiding Werk, werk, werk! is wat de Almeerse PvdA betreft één van de belangrijkste opdrachten voor een nieuwe coalitie in Almere. De gemeente Almere

Nadere informatie

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg 2018-2022 Inleiding Doesburg is een prachtige stad, die we als Stadspartij Doesburg onafhankelijk willen houden. Samenwerken doen

Nadere informatie

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg

Kernwoorden programma Aalburg. ChristenUnie Aalburg Kernwoorden programma Aalburg ChristenUnie Aalburg 2014-2018 Hier vind u het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in Aalburg in een notendop. De hoofdlijnen waar we de komende 4 jaar voor willen gaan.

Nadere informatie

Sessie 2: WENSEN PARKEREN & LADEN EN LOSSEN

Sessie 2: WENSEN PARKEREN & LADEN EN LOSSEN Sessie 2: WENSEN PARKEREN & LADEN EN LOSSEN FIETSPARKEREN 52,75x 16,25x 16,75x 12,25x Toelichting: Stallen in garage en/of kelder Minder overlast Ruimte creëren Meer garages Kan gewoon niet meer op straat

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Concept-verkiezingsprogramma 2014-2018 PvdA Amsterdam Zuid. Amendementen en preadviezen

Concept-verkiezingsprogramma 2014-2018 PvdA Amsterdam Zuid. Amendementen en preadviezen Concept-verkiezingsprogramma 2014-2018 PvdA Amsterdam Zuid Amendementen en preadviezen Donderdag 12 december stelt de ALV het verkiezingsprogramma van de PvdA Amsterdam-Zuid vast. In dit document treft

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door M. 1184 woorden 8 juni 2013 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Hoofdstuk 1 De staat kan wetten maken, regels die voor alle

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Drukte en leefbaarheid in de stad

Drukte en leefbaarheid in de stad BIJLAGENBOEK Drukte en leefbaarheid in de stad december 2016 Rekenkamer Amsterdam Drukte en leefbaarheid in de stad Bijlagenboek: Resultaten enquête burgerpanel december 2016 2 Inhoudsopgave 1 Enquêtevragen

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPZET. Grip op vakantieverhuur

ONDERZOEKSOPZET. Grip op vakantieverhuur ONDERZOEKSOPZET Grip op vakantieverhuur 24 JANUARI 2019 GRIP OP VAKANTIEVERHUUR - ONDERZOEKSOPZET Inhoudsopgave Samenvatting... 2 Doel en aanpak... 3 1 Aanleiding onderzoek... 3 2 Afbakening en doel onderzoek...

Nadere informatie

Is dit college beter voor Rijswijk?

Is dit college beter voor Rijswijk? Is dit college beter voor Rijswijk? Met het behandelen van de begroting wordt een periode afgesloten die spijtig genoeg is gestart met het uitsluiten van BvR als tweede grootste partij in Rijswijk. Dit

Nadere informatie

Arnhem voor iedereen

Arnhem voor iedereen Arnhem voor iedereen Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Samenvatting verkiezingsprogramma Arnhem is een prachtige stad. Maar in onze stad hebben nog te veel

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

Regeling subsidie onderwijsstimulering gemeente Oisterwijk 2015

Regeling subsidie onderwijsstimulering gemeente Oisterwijk 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oisterwijk. Nr. 86 0 oktober 0 Regeling subsidie onderwijsstimulering gemeente Oisterwijk 0 WAT WILLEN WE BEREIKEN? Wij willen dat kinderen hun talenten optimaal

Nadere informatie