ACK 2017 nr 1. Leden vertellen. Bouwverslag Cirrus. Onderwerp. Pieter Peereboom. Publicaties van leden over allerlei facetten van de modelvliegsport

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ACK 2017 nr 1. Leden vertellen. Bouwverslag Cirrus. Onderwerp. Pieter Peereboom. Publicaties van leden over allerlei facetten van de modelvliegsport"

Transcriptie

1 ACK 2017 nr 1 Leden vertellen Publicaties van leden over allerlei facetten van de modelvliegsport Onderwerp Auteur Bouwverslag Cirrus Pieter Peereboom In 1981 was ik lid van V4 en kocht ik op aanraden van andere modelvliegers een bouwdoos van de Cirrus bij de modelbouwafdeling van Wastora in Zaandam. Deze modelbouwafdeling is een aantal jaren later opgeheven en Wastora zelf jaren later ook! De romp van de Cirrus was (zoals kenners weten) van ABS en de vleugels in ribbenbouw. Met een spanwijdte van 3 meter en een goedmoedig vlieggedrag was het een geliefd model bij V4. Ik heb er dan ook met veel plezier jaren mee gevlogen; het was mijn favoriete kist. In 2000 ben ik gestopt met modelvliegen en de Cirrus is later verkocht aan een lid van V4. Deze Cirrus vliegt in 2016 nog steeds. In 2015, na 15 jaar niet gevlogen te hebben, ben ik lid geworden van ACK. Tot mijn grote blijdschap was het mogelijk om via ACK en V4 een nieuwe Cirrus te maken. De romp van epoxy is gemaakt door Ab Kort van ACK. De tekening en de gefreesde ribben zijn respectievelijk gemaakt

2 door Wim Nieuwenhuizen en Adri Brand van mijn oude club V4. Een leuke samenwerking tussen de clubs. De kwaliteit van deze onderdelen is meer dan in orde. De romp is steviger dan het origineel. De vleugels zijn ook sterker omdat deze op diverse punten, zoals bijvoorbeeld bij de hoofdligger, net iets zwaarder zijn uitgevoerd. In de vleugels komen ailerons; de originele Cirrus werd alleen bestuurd via het hoogte- en het richtingsroer. Verder wordt er een elektromotor met klappropeller ingebouwd. Na zoveel jaren was het bouwen van de vleugels best weer even goed opletten. De details van de constructie waren met de tekening echter snel duidelijk. Uiteraard is de vleugel gebouwd op een bouwplaat waar de tekening (met daarover huishoudfolie) was vastgemaakt. De ribben worden met houtlijm vastgelijmd op de onderligger, de onder-indekking en aan de achterlijst. De aluminium hoeklijn dient om de voorzijde goed recht en haaks te krijgen. Voordat de koperen vleugelbussen vastgelijmd kunnen worden, worden beide half afgebouwde vleugels op de bouwplaat gelegd en worden losse stalen pennen gebruikt om de vleugels goed uit te lijnen. Dan worden de bussen vastgelijmd en ingesloten door hout en epoxy.

3 Bij het vastlijmen van de bovenste hoofdligger van vurenhout zijn klinkers gebruikt om de lijmverbinding goed aan te drukken. Het servosnoer wordt aangebracht door gaatjes in het voorste gedeelte van de ribben; de voorzijde wordt later ingedekt. Op de foto is te zien hoe de extra versteviging doormiddel van balsa driehoekjes is aangebracht op de plek waar de ailerons komen. Rib 82 is verstevigd door er een stuk 1 mm triplex op te lijmen. Hierna worden de boven-indekking en de neuslijst aangebracht. Op de foto hierboven is de bovenindeking met houtlijm aangebracht. De ailerons worden samengesteld uit meerdere stukken balsa en 0,4 mm triplex.

4 Onderzijde vleugel Bovenzijde vleugel Zowel de achterlijst van de vleugels als de ailerons zijn aan de onderzijde verstevigd door hierop triplex van 0,4 mm te lijmen. Dit maakt ze ook meer torsiebestending. Tussen rib 83 en 84 wordt een triplex plaatje gelijmd ter bevestiging van de servo voor de aileron. Voor de bevestigingsschroeven worden vuren latjes op het triplex gelijmd. De volgende stap is het maken van het richtingsroer en het stabilo. Zie voor details de foto s. Zo snel mogelijk bespannen voorkomt het beschadigen van het tere balsahout

5 Het uitlijnen van de vleugels Bij het vastlijmen van de vleugelbussen in de romp moet een en ander goed uitgelijnd worden. Het is belangrijk dat beide vleugels de juiste instelhoek hebben, dat de V-stelling aan 2 zijden gelijk is en dat de afstand van de vleugeltip tot aan de staart aan beide zijden gelijk is. Het vaste deel van het richtingroer van de Cirrus maakt onderdeel uit van de romp en is daarom het uitgangspunt van het uitlijnen. De vleugels zijn op 2 houten blokken gelegd zodat de romp niet op de ondergrond steunt. Het richtingroer moet precies recht omhoog staan. De vleugels worden ondersteund door 2 verstelbare steunen. Met een schuifmaat wordt gemeten of de vleugels een zelfde afstand tot de ondergrond hebben om zo de V-stelling aan beide zeiden gelijk te maken. De afstand van beide vleugeltippen tot de staart wordt gemeten en moet gelijk zijn. De dikwandige vleugelbussen in de romp worden gefixeerd met secondenlijm en daarna aan de romp gelijmd met epoxy, versterkt door glasmatjes. Uiteraard zijn de lijmoppervlakten eerst ontvet. Aan de epoxy worden microballoons en glasslijpsel toegevoegd, respectievelijk ter verdikking en versteviging. De stuurkabel van het richtingroer wordt om de 20 cm met epoxy aan de romp vastgelijmd om doorbuigen te voorkomen. Het pendel-hoogteroer wordt aangestuurd met een stuurstang van carbon.

6 Voor de ontvanger, de servo s, de regelaar en de accu wordt een plankje op maat gemaakt die met epoxy in de romp wordt gelijmd. Hiervoor geen 24-uurs-epoxy gebruikt maar epoxy-lijm. De romp is afgewerkt met witte verf en de vleugels met witte krimpfolie. Er is een gaatje in de romp geboord ter hoogte van het zwaartepunt. Een touwtje erdoor en het vliegtuig ophangen. Zo kun je nauwkeurig de afstelling van het zwaartepunt uitvoeren. In de linker vleugels is een kleine hoeveelheid lood in de tip aangebracht om het toestel ook in de breedterichting in balans te krijgen. Het invliegen Het zelfstandig invliegen ging niet van een leien dakje. Het bleek dat ik een fout had gemaakt bij instellen van de zender. Bij het kiezen van een ander plaatje voor de Cirrus op het zenderscherm waren alle instellingen verdwenen. Daarna heb ik te gehaast alles opnieuw ingesteld met als gevolg dat de servo voor het stabilo de verkeerde kant op bewoog. Bij de start ging de Cirrus wel erg steil omhoog en corrigeren met een verkeerdom werkend hoogteroer heeft dan overtrekken en een ruglanding tot gevolg. Na het omdraaien van de draairichting van het hoogteroer ging de Cirrus nog steeds erg steil omhoog en overtrok dan. Het lukte het mij zo niet om de Cirrus goed te starten. Wat wel lukte was het overtrekken op te vangen en de Cirrus zonder schade aan de grond te zetten. De meeste leden van ACK vliegen met de zender in Mode I waarbij het gas via de rechter knuppel van de zender bediend wordt. Dan is het niet mogelijk om de zender van mij, die werkt op mode II met de gasregeling links, over te nemen als er iets fout gaat. Na mijn eerste poging de Cirrus in te

7 vliegen heb ik hulp gekregen van Raymond Esveldt van V4, die net als ik mode II vliegt. Hij stuurde de Cirrus in 1 keer goed de lucht in en hij heeft een aantal instellingen in mijn zender aangepast. Zo is er een mix ingesteld tussen de motorregelaar en het hoogteroer omdat er geen motor domp was ingebouwd. Als de motor aan wordt gezet dan geeft het hoogteroer down. Ook is er een mix ingesteld tussen de ailerons en het richtingsroer, zodat het haakeffect in de bocht verminderd wordt. Raymond zag verder dat de Cirrus niet lekker de rechter bocht in wilde. Achteraf bleek dat de achterste vleugelbus iets te laag zat (het scheelde 0,5 mm). Dit is hersteld door een nieuwe bus in te lijmen met spontaan aangeboden hulp van Adri. Na het invliegen zijn de vleugelpennen in vleugelbussen van de romp vastgelijmd. Ik had eerst vier losse pennen die in de bussen van de vleugels en in de bussen van de romp gestoken werden, net zoals bij de originele Cirrus. Bij het landen draaiden de vleugelpennen iedere keer om en de vleugels stonden dan naar beneden in plaats van omhoog. De vleugels moesten dan weer losgemaakt worden en vervolgens worden vastgezet met de pennen in de goede stand. Het omdraaien van losse vleugelpennen bij de landing gebeurt eerder omdat de V-stelling ivm de ailereons was aangepast van 6 naar 3,5 graden. De vleugels werden eerst tegen de romp aangetrokken met een stalen veer. Dit beviel mij niet helemaal en later heb ik hiervoor 2 stukken fietsband gebruikt, wat een meer stabiele bevestiging geeft dan elastiek. Na de laatste testvluchten (juni 2016) vliegt de Cirrus prima maar er was nog wel wat verbetering mogelijk. Na diverse duiktesten heb ik het zwaartepunt naar achteren gebracht door wat lood uit de neus te halen en de accu wat naar achteren te verplaatsen. Het zwaartepunt van de originele Cirrus ligt op 78 mm vanaf de neuslijst. Bij mijn Cirrus ligt het zwaartepunt nu op 85 mm. Je kunt het zwaartepunt van je zwever ook theoretisch berekenen via de Aircraf Center of Gravity Calculator ( Je vult dan allerlei maten van je toestel in op de website. Let op bij het invullen van de afmetingen op deze site dat je de cijfers achter de komma weergeeft met een punt en niet met een komma. Anders klopt de berekening niet. Volgens het ACCC moet het zwaartepunt op 8,76 cm liggen. Dit ligt dicht in de buurt van de 85 mm waar ik zelf op was uitgekomen. Het is een kwestie van uitproberen hoe je zelf je vliegtuig het prettigste vind vliegen met de duiktest als referentie.

8 Wat de Cirrus kenmerkt is dat de glijhoek klein is en dat hij mooi langzaam vliegt. Ik ben in ieder geval zeer tevreden met het uiteindelijke resultaat. Ik moet wel wennen aan het vliegen met ailerons. Ik heb altijd gevlogen met zwevers met alleen hoogte- en richtingsroer voor de besturing. Ailerons stuurt veel directer en het toestel is minder goedmoedig in het vlieggedrag. Cirrus Spanwijdte 300cm Gewicht 1800 gram Zwaartepunt 85 mm Besturing via ailerons, richting en hoogteroer Aandrijving NTM3530 Stroom 21 A bij prop 10 x 6 3S Lipo 2200 Mah Wie schrijft er nog meer een bouwverslag?

Romp van triplex en hengeldeel Tips gevraagd!

Romp van triplex en hengeldeel Tips gevraagd! ACK 2016 nr 1 Leden vertellen Publicaties van leden over allerlei facetten van de modelvliegsport Onderwerpen Auteur Aansluiting bij ACK Romp van triplex en hengeldeel Tips gevraagd! Pieter Peereboom Wild

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne Lay out Jeroen van den Brand De Romp De romp Stap 1 - Mal - Figuurzaag - Potlood - Plaatje triplex 1. Teken met behulp van

Nadere informatie

WASP. Wasp e2k bouwdoos instructie.

WASP. Wasp e2k bouwdoos instructie. WASP Wasp e2k bouwdoos instructie. Het volgende is bedoeld als een gids om een Wasp model in elkaar te bouwen Een combinatie van dunne en middel dikke cyanoacrylate lijm wordt gebruikt voor de constructieve

Nadere informatie

X-29 Glider. Door: Maarten Jacobs. Hoe het idee is ontstaan? De theorie

X-29 Glider. Door: Maarten Jacobs. Hoe het idee is ontstaan? De theorie X-29 Glider Door: Maarten Jacobs Hoe het idee is ontstaan? Het idee om een zwever te ontwerpen en te maken is ontstaan toen ik op internet een beetje plaatjes aan het kijken was. Wel te verstaan de X-planes

Nadere informatie

Willem Bravenboer Kits

Willem Bravenboer Kits pagina 1 van 41 Willem Bravenboer Kits Holiday 280 Constructie Benodigde gereedschappen: Scherp (nieuw) mes, schuurpapier 180-400, eventueel schuurblokje, papier schilderstape, punttangetje, kniptang,

Nadere informatie

BOUWINSTRUCTIE GLIDER

BOUWINSTRUCTIE GLIDER BOUWINSTRUCTIE GLIDER Uitgave 2017 Woord vooraf Het toestel is bestemd voor jongeren vanaf 16 jaar. Deze handleiding geeft aan hoe een DLG glider of zwever kan gebouwd worden. De uitleg is geïllustreerd

Nadere informatie

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris.

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris. Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris. Lees eerst de bouwbeschrijving helemaal door, alvorens met de bouw te beginnen! Gebruik voor het lijmen van alle onderdelen secondelijm, bedoeld voor balsahout

Nadere informatie

Draadloos Koppelen Spektrum Zenders voor het lesgeven

Draadloos Koppelen Spektrum Zenders voor het lesgeven ACK 2017 nr 3 Leden vertellen Publicaties van leden over allerlei facetten van de modelvliegsport Onderwerp Auteur Draadloos Koppelen Spektrum Zenders voor het lesgeven Pieter Peereboom Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Leden vertellen. Instellen vliegmodes Climaxx zwever bij Spektrum DX6 zender, firmwareversie 1.06

Leden vertellen. Instellen vliegmodes Climaxx zwever bij Spektrum DX6 zender, firmwareversie 1.06 ACK 2017 nr 2 Leden vertellen Publicaties van leden over allerlei facetten van de modelvliegsport Onderwerp Auteur Instellen vliegmodes Climaxx zwever bij Spektrum DX6 zender, firmwareversie 1.06 Pieter

Nadere informatie

Bouwverslag depron Christen Eagle

Bouwverslag depron Christen Eagle Bouwverslag depron Christen Eagle Onlangs kreeg ik de kans om voor Protech het nieuwe indoor model voor het seizoen 2005-2006, de Christen Eagle, te testen. Protech heeft veel moeite gedaan om een betere

Nadere informatie

Kleine zwever. Onderdelenlijst: Deel Omschrijving Aantal Materiaal Afmetingen

Kleine zwever. Onderdelenlijst: Deel Omschrijving Aantal Materiaal Afmetingen 102.032 Kleine zwever Onderdelenlijst: Deel Omschrijving Aantal Materiaal Afmetingen 1 Cockpittussenstuk 1 Triplex 5 x 50 x 250 mm 2 Opbouwdrager 1 Grenen lat 5 x 10 x 500 mm 3 Zijwanden cockpit 2 Balsa

Nadere informatie

Bouw instructies voor F3P model Xerces.

Bouw instructies voor F3P model Xerces. Bouw instructies voor F3P model Xerces. Er zijn veel manieren waarop een indoor model gebouwd kan worden. Deze instructies zijn dan ook meer bedoeld als ʻhintsʼ!! De fotoʼs zijn van een model wat niet

Nadere informatie

BOUWINSTRUCTIE WING Uitgave

BOUWINSTRUCTIE WING Uitgave BOUWINSTRUCTIE WING Uitgave 2017 1 Woord vooraf Het toestel is bestemd voor jongeren vanaf 16 jaar. Deze handleiding geeft aan hoe een DLG wing of vliegende vleugel kan gebouwd worden. De uitleg is geïllustreerd

Nadere informatie

Bouwbeschrijving van de Manta-midi

Bouwbeschrijving van de Manta-midi Bouwbeschrijving van de Manta-midi Gebouwd en geschreven door Nico Koning Voor hobbyisten die zelf een Depron model willen bouwen volgen in deze bouwbeschrijving tips en trucs om dit tot een goed einde

Nadere informatie

Zirrus Inhoud: Delen: Gereedschap:

Zirrus Inhoud: Delen: Gereedschap: Zirrus D E C A Niet boren! G H Naam: Groep/ klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 1 Latje balsahout 500 / 32 / 8 mm A Potlood, liniaal 2 Profiel balsahout 340 / 75 / 8 mm oormachine, boortje Ø 4 mm 1 Plankje

Nadere informatie

Bouw verslag. North American Harvard. Dit gaat ook de kleursetting worden. Bouwverslag Harvard Texan T6

Bouw verslag. North American Harvard. Dit gaat ook de kleursetting worden. Bouwverslag Harvard Texan T6 Bouw verslag North American Harvard Dit gaat ook de kleursetting worden Het Model : North American Harvard T6 Texan Bouwtekening : Brian Taylor Schaal: 1 op 5 Spanwijdte : 2.45 m Lengte: 1.60 m Gewicht:

Nadere informatie

Zagi ARMC Bouwadviezen

Zagi ARMC Bouwadviezen Zagi ARMC Bouwadviezen Versie 2.5 Datum 16-05-2017 Bijgewerkt: 10-03-2019 Adviezen: Sjef en Robin Bouwer: Karol Stappen Mogelijke uitvoering 1 Lijm de twee helften van de Zagi bij het ARMC gesneden -aan

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw Leerkrachtenhandleiding. De Fantra VMBO II

Modelvliegtuigbouw Leerkrachtenhandleiding. De Fantra VMBO II Modelvliegtuigbouw Leerkrachtenhandleiding De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne (KNVvL) Lay Out; Jeroen van den Brand (Technific) 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Het doel van de les... 4 Benodigdheden...

Nadere informatie

Zweefvleigtuig Marathon

Zweefvleigtuig Marathon N 200.674 Zweefvleigtuig Marathon K F E L D H J C A B M Naam: Groep/ klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 2 Latjes 490 / 10 / 3 mm C, D Potlood, liniaal, knutselondergrond 2 Latjes 125 / 10 / 3 mm B Boormachine,

Nadere informatie

Introductie. Welkom beste (aankomende) modelvlieger.!

Introductie. Welkom beste (aankomende) modelvlieger.! Introductie! Welkom beste (aankomende) modelvlieger.!! Als je op deze pagina belandt bent is dat waarschijnlijk omdat iemand je daarna verwezen heeft als antwoord op de vraag hoe moeilijk is dat modelbouwen

Nadere informatie

De Schelde Scheldemusch Scratchbouw 1:72

De Schelde Scheldemusch Scratchbouw 1:72 1. Documentatie van het origineel Beschrijving De Scheldemusch was een eenpersoons sportvliegtuig in 1935 ontworpen en gebouwd door Theo Slot bij De Schelde. Het originele toestel had een staalbuis romp,

Nadere informatie

Tips voor het bouwen van de 2m Spirit van Great Planes

Tips voor het bouwen van de 2m Spirit van Great Planes Tips voor het bouwen van de 2m Spirit van Great Planes In dit document zijn enkele tips aangegeven die het bouwen van een Spirit vergemakkelijken. Zeker de modelbouwers met weinig bouwervaring kunnen hier

Nadere informatie

Voor een vliegtuig op co2 te maken hebben we enkele onderdelen nodig vooraleer we beginnen, deze staan opgesomd in volgende lijst.

Voor een vliegtuig op co2 te maken hebben we enkele onderdelen nodig vooraleer we beginnen, deze staan opgesomd in volgende lijst. Vliegtuig op co 2 Voor een vliegtuig op co2 te maken hebben we enkele onderdelen nodig vooraleer we beginnen, deze staan opgesomd in volgende lijst. Onderdelen: - een balsa lat van 15 op 15 mm en 1 m lang

Nadere informatie

MAAK JE EIGEN ZWEEFVLIEGTUIG

MAAK JE EIGEN ZWEEFVLIEGTUIG MAAK JE EIGEN ZWEEFVLIEGTUIG DOELGROEP Middenbouw basisonderwijs SPRING SCIENCE De lente komt eraan en behalve krokussen en eendenkuikens betekent dat een nieuwe afl evering van Spring Science, het jaarlijkse

Nadere informatie

LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN

LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN In dit hoofdstuk over bionica in de luchtvaart ga je zelf een propellervliegtuig bouwen en als het mag van je docent er misschien zelf wel een ontwerpen. Maar eerst verdiep

Nadere informatie

Theorie Veiligheids Vliegbrevet A. Richard van Wijk Delta Oss

Theorie Veiligheids Vliegbrevet A. Richard van Wijk Delta Oss 2011 Theorie Veiligheids Vliegbrevet A Richard van Wijk Delta Oss Theorie Veiligheids Vliegbrevet A Delta Oss Versie 1.0 Pagina 2 Inleiding Voorwoord Het halen van een veiligheidsbrevet is niet alleen

Nadere informatie

Kottenpark modelbouwclub

Kottenpark modelbouwclub Ontwerp: David Lentink en Ebele Schouwstra is het Nederlandse vervolg op het zeer succesvolle Amerikaanse Delta Dart ontwerp, dat me heeft geïntroduceerd tot het indoor modelvliegen! Omdat Ebele Schouwstra

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

Nieuwsgierig als altijd begon ik dadelijk met het uitpakken. Wat zat er allemaal in de doos? Mr. Lin Magician Bouwverslag

Nieuwsgierig als altijd begon ik dadelijk met het uitpakken. Wat zat er allemaal in de doos? Mr. Lin Magician Bouwverslag Mr. Lin Magician Bouwverslag Mensen die me kennen, weten dat ik iemand ben die altijd probeert te vliegen met tuigen die niet bedoeld zijn om te vliegen. Des te gekker of moeilijker te vliegen, des te

Nadere informatie

Opitec Wesp. Aanbevolen leeftijd: vanaf 10 jaar

Opitec Wesp. Aanbevolen leeftijd: vanaf 10 jaar is uniek 1 0 0. 9 9 5 Opitec Wesp Technische gegevens: Spanwijdte Lengte Gewicht Oppervlaktebelasting : 1000 mm : 570 mm : 135 gr. : 10,8 g/dm2 Bouwtijd in een groep ca. 10 uur Aanbevolen leeftijd: vanaf

Nadere informatie

Slipher. Foam2Air. (Bouwen volgens de old school ) Tekst & Foto s: Emanuel Stasser

Slipher. Foam2Air. (Bouwen volgens de old school ) Tekst & Foto s: Emanuel Stasser Foam2Air Slipher (Bouwen volgens de old school ) Tekst & Foto s: Emanuel Stasser Dat er nog ouderwetse bouwdozen gemaakt worden is fantastisch voor modelbouwers die graag zelf nog iets bouwen. Als een

Nadere informatie

Uw eigen broedhok bouwt u zo

Uw eigen broedhok bouwt u zo 1 Zelf aan de slag Uw eigen broedhok bouwt u zo Dit hebt u nodig: spijkertjes schroeven 3,5 x 30 mm schroeven 3,5 x 10 mm 2 scharnieren 7 x 7 cm 2 eierkist-sluitingen 1 drukschakelaar met maakcontact elektriciteitsdraad

Nadere informatie

Aerodynamica Overtrek en tolvlucht. Luchtdruk neemt af, Vervolgens neemt de luchtdruk weer toe.

Aerodynamica Overtrek en tolvlucht. Luchtdruk neemt af, Vervolgens neemt de luchtdruk weer toe. Luchtdruk neemt af, Vervolgens neemt de luchtdruk weer toe. 1 1. Luchtdeeltjes stromen tegen de druk in en worden hierdoor afgeremd. 2. Op een gegeven moment verander de stroomrichting en laat de stroming

Nadere informatie

Bijlage 4: KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN

Bijlage 4: KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN Bijlage 4: KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN HANDLEIDING VOOR DE KEURMEESTER De keurmeester controleert op basis van richtlijnen, zijn kennis en ervaring of het model voldoet aan de eisen voor een veilige vluchtuitvoering.

Nadere informatie

CICADE VLIEGER. 6 cm. JvL VOORAANZICHT

CICADE VLIEGER. 6 cm. JvL VOORAANZICHT CICADE VLIEGER Dit model is een bewerking van een chinees vliegertje. Origineel maken ze deze vlieger van papier en gespleten bamboe. Onze versie wordt gemaakt met moderne materialen en het formaat is

Nadere informatie

Wasmand met hoekkastje

Wasmand met hoekkastje 1/2004 p r a x i s P r a c h t p l a n Wasmand met hoekkastje Dit praktische wasmandmeubel benut een loze hoek maar laat de vloer vrij. Het hoekkastje erboven biedt plek voor de wasmiddelen of andere spulletjes.

Nadere informatie

Instructieboekje. Modelvliegclub Cumulus Kampen.

Instructieboekje. Modelvliegclub Cumulus Kampen. Instructieboekje Modelvliegclub Cumulus Kampen www.mvc-cumulus.nl Modelvliegclub Cumulus Voorzitter: J.J.Grootjen Voorzitter@mvc-cumulus.nl Modelvliegclub Cumulus Start opleiding Einde opleiding Elke vlucht

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

Phantomion JET N Plakken - verven - klaar! SUPAFIX

Phantomion JET N Plakken - verven - klaar! SUPAFIX Phantomion JET Plakken - verven - klaar! SUPIX D B E Naam: roep/ klas: Inhoud: Delen: ereedschap: 14 estanste balsahout delen -D, - Potlood, liniaal, schuurpapier 1 Rondhout 90 / Ø 10 mm Troffelzaag, figuurzaag,

Nadere informatie

Ik zelf gebruik de volgende combinaties van materialen in zelfgemaakt triplex:

Ik zelf gebruik de volgende combinaties van materialen in zelfgemaakt triplex: Ik zou iedereen die wel eens bouwt van tekening of eigen ontwerp, of zelfs kant en klare kits, aanraden om eens te experimenteren met het lamineren van verschillende materialen. Het heeft een aantal zeer

Nadere informatie

HANDLEIDING KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN

HANDLEIDING KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN HANDLEIDING KEURING VAN MODELVLIEGTUIGEN Behoort bij annex 1 van het Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport Gebruik gemaakt kan worden van de checklisten voor de diverse categorieën modelvliegtuigen,

Nadere informatie

Sentinel.

Sentinel. Sentinel. Dit plan is gemaakt door Henk Neels. Met zijn toestemming plaatsen we dit plan op onze site. Hij hoopt dat het model veel zal worden nagebouwd. Jan van Leeuwen. Sentinel. Deze vlieger heb ik

Nadere informatie

Concordia of Pipe 77

Concordia of Pipe 77 200.513 Concordia of Pipe 77 A D C L P K Q H J M M Werkblad 1 2 Één bouwpakket met 2 uitvoeringen. ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.com aam: roep / Klas: inhoud: Pipe77: Concordia:

Nadere informatie

HET LANDLEVEN-KIPPENHOK

HET LANDLEVEN-KIPPENHOK LANDLEVEN-KIPPENHOK BLAD 1 HET LANDLEVEN-KIPPENHOK VROEGER WERDEN KIPPEN IN DE MEEST WONDERLIJKE BOUWSELS ONDERGEBRACHT. SOMS ERG ROMANTISCH OM TE ZIEN, MAAR VAAK ONPRAKTISCH, ONHYGIËISCH EN WEINIG DIERVRIENDELIJK.

Nadere informatie

Spaarpot Uil. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N108362#1

Spaarpot Uil. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N108362#1 1 0 8. 3 6 2 Spaarpot Uil N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Gebruiksvoorwerp/bouwpakketmodel Technieklessen 2. Materiaalinformatie:

Nadere informatie

Onderzoek van de drakenfiguur

Onderzoek van de drakenfiguur Onderzoek van de drakenfiguur Voordat een begin gemaakt werd met de behandeling en de restauratie van de loden drakenfiguur zijn eerst alle zichtbare gegevens fotografisch vastgelegd. Om details goed te

Nadere informatie

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier.

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Sinds enige tijd vertegenwoordigen wij de producten van MKB Modelle uit Duitsland. Alle modellen zijn gemaakt van meerlaags papier en hebben hun

Nadere informatie

Level 2 project deel 4: Bevestiging voorste Airframe Tube aan Electronica-Bay.

Level 2 project deel 4: Bevestiging voorste Airframe Tube aan Electronica-Bay. Level 2 project deel 4: Bevestiging voorste Airframe Tube aan Electronica-Bay. De voorste Airframe Tube waarin de main parachute komt te zitten Moet nu worden vastgemaakt aan de bovenkant van de Electronica-Bay.

Nadere informatie

V-TOL Vliegtuig. Onderdelenlijst:

V-TOL Vliegtuig. Onderdelenlijst: 105.048 V-TOL Vliegtuig Onderdelenlijst: 1 triplexplaat 300 x 210 x 5 mm 2 triplexplaten 150 x 120 x 5 mm 1 triplexplaat 160 x 160 x 5 mm 1 triplexplaat 250 x 70 x 5 mm 1 triplexplaat 70 x 20 x 5 mm 1

Nadere informatie

Vliegtuigtechniek HtHJ/VSH/Vliegtuigtech._v01 dec2010 1

Vliegtuigtechniek HtHJ/VSH/Vliegtuigtech._v01 dec2010 1 Vliegtuigtechniek 1 Vliegtuigtechniek Besturing Verdeling van de vier krachten Draagkracht (Lift) Zwaartekracht (Gewicht) Trekkracht Weerstand Horizontale vlucht Lift = Gewicht Trekkracht = Weerstand Een

Nadere informatie

Welk vliegtuig om mee te beginnen- 2

Welk vliegtuig om mee te beginnen- 2 Welk vliegtuig om mee te beginnen- 2 Bart Doets heeft in het onderwerp Welk vliegtuig om mee te beginnen een mooi overzicht gegeven van de mogelijkheden binnen het modelvliegen. Het viel mij echter in

Nadere informatie

Het werpmodel Mikkie. Het snijden van de onderdelen. Benodigde gereedschappen. Benodigde materialen. door Thedo André

Het werpmodel Mikkie. Het snijden van de onderdelen. Benodigde gereedschappen. Benodigde materialen. door Thedo André Het werpmodel Mikkie door Thedo André Voordat je met het bouwen begint moet je eerst goed de tekening bestuderen, zodat je begrijpt hoe het vliegtuig precies in elkaar zit. In onderstaande figuur zijn

Nadere informatie

Bouwen van het eerste toestel

Bouwen van het eerste toestel Bouwen van het eerste toestel We gaan nu niet tot in alle details uitleggen hoe je een toestel moet bouwen. Hierover zijn vele boeken verkrijgbaar. Het is verstandig om bouwbeschrijvingen te lezen in modelbouwtijdschriften.

Nadere informatie

Extreme Flight Outlaw

Extreme Flight Outlaw Extreme Flight Outlaw Zomer 2008 stond ik toevallig te keuvelen met Bert van Aerobertics.be. Daarbij kwam een toestel ter sprake dat zelfs bij Bert hoge ogen had gegooid, nl de Extreme Flight Outlaw. Als

Nadere informatie

Maak geen moorduil van de meterput of het keldergat!

Maak geen moorduil van de meterput of het keldergat! Maak geen moorduil van de meterput of het keldergat! Deurroosters en keldergaten: valkuilen voor kleine dieren, maar wie kijkt er wel eens in? Het blijken valkuilen te zijn voor kleine dieren zoals kikkers,

Nadere informatie

Owl. Uil. www.kitepassion.nl

Owl. Uil. www.kitepassion.nl of Uil MATERIAAL ± 1,5 m 1 32 grams spinnakerdoek restjes witte en zwarte stof voor ogen en snavel 1 stuks RCF Ø 4 mm voor de spanner 1,50 m lang 1 stuks RCF Ø 4 mm voor de staander 1 m lang 1 stuks

Nadere informatie

Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel

Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel Verslag van de bouw van een nyckelharpa - deel 2 - Ton Pel Om het hout makkelijker te kunnen buigen heb ik het een uur in heet stromend kraanwater gelegd, en het onder water gehouden door een stuk ijzer

Nadere informatie

Hooiland pomp, Handleiding

Hooiland pomp, Handleiding Hooiland pomp, Handleiding Versie Maart 2012 Bom Aqua B.V. tel 078 6150402/ 06 120 945 36 Oosteind 47 Email info@bom-aqua.nl 3356 AB website: www.bom-aqua.nl Papendrecht Capaciteiten Opvoerhoogte van 20-75

Nadere informatie

N Raceboot Miami

N Raceboot Miami N 200.293 Raceboot Miami Werkblad Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam: Groep / klas: nhoud: Delen: Gereedschap: 1 hardschuimplaat 305 / 115 / 40 mm potlood 1 triplex 300 /

Nadere informatie

kangoeroe mvr. florijn

kangoeroe mvr. florijn kangoeroe mvr. florijn A D E E Werkblad Werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam: Groep / Klas: inhoud: delen: gereedschap: 2 Triplex planken 230 / 130 / 6 mm A,, E Potlood, Liniaal 1 Triplex

Nadere informatie

Kangoeroe Mvr. Florijn

Kangoeroe Mvr. Florijn Kangoeroe Mvr. Florijn A D Ik ben het wapendier van de minister van financiën. Met een lege buidel maak in ook nog grote sprongen!!! E Werkblad E Werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam:

Nadere informatie

Tegendraads-schoepenradschip

Tegendraads-schoepenradschip is uniek.745 Tegendraads-schoepenradschip Benodigd gereedschap: Figuurzaag of decoupeerzaag Boortjes ø 8mm Priem Werkplaatsvijl Houtlijm (watervast) Potlood, liniaal Verf, penseel Let op! Opitec bouwpakketten

Nadere informatie

103.060 VIS-KOTTER. Onderdelenlijst

103.060 VIS-KOTTER. Onderdelenlijst 103.060 VIS-KOTTER N.B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. Onderdelenlijst Onderdeel Omschrijving Aantal Materiaalsoort Afmetingen nr. 1 Schipbodem 1 grenenhout 15 x 100 x 250 mm 2

Nadere informatie

Figuur 4. lagerpunt iets verdraaid. lagerpunt goed uitgelijnd. extra wrijving

Figuur 4. lagerpunt iets verdraaid. lagerpunt goed uitgelijnd. extra wrijving Tips voor een goede werking van de slingerklok. Nadat het artikel over de staande klok in het clubblad van november 0 was verschenen, kreeg ik van iemand de vraag: ik heb de klok nagebouwd en zelfs met

Nadere informatie

PADDY. Alternatief. www.kitepassion.nl Jan van Leeuwen

PADDY. Alternatief. www.kitepassion.nl Jan van Leeuwen PADDY Alternatief PADDY Deze markante vlieger is ontworpen door Willy Koch. Deze Duitse kunstenaar heeft al menige mooie vlieger ontworpen. In zijn ontwerpen gebruikt hij vaak het zo bekende vlechtwerk.

Nadere informatie

Bamboe verbindingen. Een analyse van mogelijke verbindingen met bamboe op basis van kracht opname, sterktes, zwaktes en oplossingen

Bamboe verbindingen. Een analyse van mogelijke verbindingen met bamboe op basis van kracht opname, sterktes, zwaktes en oplossingen Bamboe verbindingen Een analyse van mogelijke verbindingen met bamboe op basis van kracht opname, sterktes, zwaktes en oplossingen Bamboe verbindingen maken Bamboe is rond. Dit zorgt voor een hoop uitdagingen

Nadere informatie

Modelvliegclub. een prachtige hobby. Secretariaat: H. B. Breukink W. Röringstraat 10 7576 BE Oldenzaal Tel. 0541-511800. E-mail: hbreukink@freeler.

Modelvliegclub. een prachtige hobby. Secretariaat: H. B. Breukink W. Röringstraat 10 7576 BE Oldenzaal Tel. 0541-511800. E-mail: hbreukink@freeler. Modelvliegclub Secretariaat: H. B. Breukink W. Röringstraat 10 7576 BE Oldenzaal Tel. 0541-511800 E-mail: hbreukink@freeler.nl een prachtige hobby Alle begin is moeilijk Een bekend gezegde, dat ook voor

Nadere informatie

Pag 3 Pag 4 Pag 5 Pag 6 Pag 8 Pag 10. Pag 12 Pag 12 Pag 12 Pag 13 Pag 13 Pag 14. Pag 14 Pag 14 Pag 14 Pag 15 Pag 15 Pag 15

Pag 3 Pag 4 Pag 5 Pag 6 Pag 8 Pag 10. Pag 12 Pag 12 Pag 12 Pag 13 Pag 13 Pag 14. Pag 14 Pag 14 Pag 14 Pag 15 Pag 15 Pag 15 1 Alle technische gegevens en afbeeldingen zijn verzameld op het moment dat deze brochure samengesteld is. Omdat onze producten voortdurend verbeterd worden, kunnen deze gegevens na verloop van tijd kleine

Nadere informatie

Bouw instructies voor F3P Versie 1 Xerces.

Bouw instructies voor F3P Versie 1 Xerces. Bouw instructies voor F3P Versie 1 Xerces. Datum: 19 dec 2016. Versie 3.0 Bijgewerkt: 16-03-2017 Er zijn veel manieren waarop een indoor model gebouwd kan worden. Deze instructies zijn dan ook meer bedoeld

Nadere informatie

BOUWINSTRUCTIES VOOR MODELVLIEGTUIG

BOUWINSTRUCTIES VOOR MODELVLIEGTUIG BOUWINSTRUCTIES VOOR MODELVLIEGTUIG BOUWINSTRUCTIES VOOR MODELVLIEGTUIG Wanneer men op zoek is naar een leuk cadeauidee, komt deze bouwsuggestie voor een snedige dubbeldekker van grenenhout toch zeker

Nadere informatie

Montage instructie Enkeldeurs in de wand schuivend Comfort / Souplesse

Montage instructie Enkeldeurs in de wand schuivend Comfort / Souplesse Montage instructie Enkeldeurs in de wand schuivend Comfort / Souplesse pagina 1/18 Inhoudsopgave Pagina 2 Benodigdheden 3 Inhoud van de verpakkingen 4 Hoofdbestanddelen Varidoors schuifdeur systeem 5 Sparing

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Bij deze aflevering ontvangt u de onderdelen die u nodig hebt voor de bouw van het koebrugdek. Houten latten houten latten, x mm, 00 mm lang, houten latten, x mm, 00 mm

Nadere informatie

Bouwverslag van de Montfoortse Franck Planck. Figuur 1

Bouwverslag van de Montfoortse Franck Planck. Figuur 1 Op verzoek van enkelen en vóór iedereen hier een bouwverslag van een een depron vliegend vleugeltje. Model plank, in Montfoort inmiddels verbasterd naar "Planck" Dit planckje is een ontwerp wat op zich

Nadere informatie

Zwaartepuntsbepaling 07/10/2017. Zweefvliegtuigen. Bronnen: 1) een beschrijving van de theorie door Dirk Corporaal Gevonden op het internet (.

Zwaartepuntsbepaling 07/10/2017. Zweefvliegtuigen. Bronnen: 1) een beschrijving van de theorie door Dirk Corporaal Gevonden op het internet (. 07/10/2017 Zwaartepuntsbepaling Zweefvliegtuigen Bronnen: 1) een beschrijving van de theorie door Dirk Corporaal Gevonden op het internet (.nl) 2) Voorbeelden van reële wegingen Vliegclub KVDW 7.1 Het

Nadere informatie

MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen.

MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen. MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen. Een orgineel Hoverstoel bouwen Stoel. Bodemplaat. Aandrijfaggregaat. Stuurknuppel. Aandrijfblazer. Hefhendel. Bodemplaat Schaf

Nadere informatie

Het kratje: Knip of zaag uit de ijslolly houtjes: Vier stukjes van 41x10x2mm. (A) Drie stukjes van 45x10x2mm. (B) Vier stukjes van 32x10x2mm.

Het kratje: Knip of zaag uit de ijslolly houtjes: Vier stukjes van 41x10x2mm. (A) Drie stukjes van 45x10x2mm. (B) Vier stukjes van 32x10x2mm. In dit pakketje: IJslollie houtjes, Koffieroerhoutjes, Dikke lucifers, Stukje verfroerhoutje. Stukje messingdraad 0.8mm Nietstift Stukjes zwarte krimpkous Vier nudges GD006 Kraaltje 2mm GD016 Daisy spacer

Nadere informatie

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 INLEIDING In deze handleiding wordt, aan de hand van foto s en begeleidend schrijven, uitgelegd hoe een Ahrend Essa hoek-bureau met slingersysteem

Nadere informatie

Trommel. Niet geschikt voor kinderen jonger dan 36 maanden. Verstikkingsgevaar! N109014#1

Trommel. Niet geschikt voor kinderen jonger dan 36 maanden. Verstikkingsgevaar! N109014#1 109.01 Trommel Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinde- ren en jongeren alleen onder

Nadere informatie

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de

Nadere informatie

Elektro-Mus. Bestnr.: 23 35 87. Omwille van het milieu 100% recyclingpapier

Elektro-Mus. Bestnr.: 23 35 87. Omwille van het milieu 100% recyclingpapier G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 23 35 87 Elektro-Mus Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER

AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER Cyclic Collective Pitch Mixing, of CCPM afgekort, is een van de twee meest populaire methodes om de swash van een RC heli te bedienen. CCPM bestaat al een aantal jaren,

Nadere informatie

Zweefvliegtuig BOBBY. Bestnr.: Omwille van het milieu 100% recyclingpapier

Zweefvliegtuig BOBBY. Bestnr.: Omwille van het milieu 100% recyclingpapier G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 23 38 97 Zweefvliegtuig BOBBY Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Speedboot met o p w i n d - m o t o r

Speedboot met o p w i n d - m o t o r 109.427 Speedboot met o p w i n d - m o t o r N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Benodigd gereedschap: Priem Figuurzaag + toebehoren Hamer Werkplaatsvijl, verzinkboor Houtlijm tweecomponentenlijm

Nadere informatie

HANDLEIDING PIAZZA TERRASOVERKAPPING

HANDLEIDING PIAZZA TERRASOVERKAPPING HANDLEIDING PIAZZA TERRASOVERKAPPING Timmerbedrijf van den Heuvel uw Verandaspecialist. Leembaan 52, 5753 CV Deurne Tel: 0493-317815 mail: info@timmerbedrijfvandenheuvel.nl website: www.timmerbedrijfvandenheuvel.nl

Nadere informatie

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm. Het mag niet mogelijk

Nadere informatie

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l p e r c e e l

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l p e r c e e l Stap 1-2 balken van 4,5 x 9 x 210 cm - Een balk van 4,5 x 9 x 145,5 cm - Een balk van 4,5 x 9 x 141 cm - 4 schroeven van 6 x 100 mm 1. Leg de balken neer zoals op de tekening is aangegeven. 2. Teken met

Nadere informatie

Dit wordt niet in deze setup guide besproken, raadpleeg indien nodig de handleiding voor meer informatie.

Dit wordt niet in deze setup guide besproken, raadpleeg indien nodig de handleiding voor meer informatie. Voordat we kunnen beginnen dienen we eerst wat instellingen na te lopen. We gaan er in deze setup guide vanuit dat de bedrading al correct is aangesloten zoals staat beschreven in de handleiding. Voor

Nadere informatie

Montage instructie Enkeldeurs in de wand schuivend

Montage instructie Enkeldeurs in de wand schuivend Montage instructie Enkeldeurs in de wand schuivend pagina 1/18 Inhoudsopgave Pagina 2 Benodigdheden 3 Inhoud van de verpakkingen 4 Hoofdbestanddelen Varidoors schuifdeur systeem 5 Sparing controleren 6

Nadere informatie

Wind-Flyer II. by B. Elsner. Technische gegevens: Aanbevolen vanaf 10 jaar.

Wind-Flyer II. by B. Elsner. Technische gegevens: Aanbevolen vanaf 10 jaar. is uniek 102.056 Wind-Flyer II by B. Elsner Technische gegevens: Spanwijdte: 735 mm Lengte: 625 mm Vleugelbelasting: 9,19 dm2 Staartbelasting: 1,75 dm2 Totale belasting: 10,94 dm2 Gewicht: 100 g Aanbevolen

Nadere informatie

RC Brandweerboot RIB Zodiac Hurricane 920 OB schaal 1:13

RC Brandweerboot RIB Zodiac Hurricane 920 OB schaal 1:13 RC Brandweerboot RIB Zodiac Hurricane 920 OB schaal 1:13 Een ''freelance'' brandweerboot m.b.v. een bouwset van Modellbau-Sievers. Functies: bluskanon, navigatieverlichting en sirene met zwaailicht. Accu

Nadere informatie

ZONNEBOILER INSTALLATIE - INSTRUCTIE. voor een collector gemonteerd op panlatten.

ZONNEBOILER INSTALLATIE - INSTRUCTIE. voor een collector gemonteerd op panlatten. ZONNEBOILER INSTALLATIE - INSTRUCTIE. voor een gemonteerd op panlatten. Leverancier van alternatieve oplossingen voor water, warmte comfort en stroom Tel: 058-288 47 39 / Fax 058-288 92 98 PLAATSING VAN

Nadere informatie

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag.

Huppel de pup. Zaag 40 cm rondhout af. Gebruik een verstekbak en een toffelzaag. Dit heb je nodig: rondhout 6mm, handboor + 6mm boortje, plankje 10x10 cm, ijzerdraad 1,2 mm, houtlijm, kniptang, kurk, chenilledraad, push-pins, stiften, materialen om de kruk te versieren Beweging/Mechanica

Nadere informatie

GfK ModelRepair Rev.2

GfK ModelRepair Rev.2 GfK ModelRepair Rev.2 Doel van het project Het doel van dit project was om een beschadigd modelvliegtuig, gemaakt van GfK (Glas fiber Kern), te herstellen. Verdere requirements binnen dit project waren:

Nadere informatie

Montage instructie Dubbeldeurs in de wand schuivend

Montage instructie Dubbeldeurs in de wand schuivend Dubbeldeurs in de wand schuivend pagina 1/17 Inhoudsopgave Pagina 2 Benodigdheden 3 Inhoud van de verpakkingen 4 Hoofdbestanddelen Varidoors schuifdeur systeem 5 Sparing controleren 6 Montage Benodigdheden

Nadere informatie

nr. 833 OMBOUWSET NS 2530 De Bisschop

nr. 833 OMBOUWSET NS 2530 De Bisschop U dient nog aan te schaffen: - KLEINSPOOR verf blanke lak nr.16 Primer nr.26 Zwart nr.39 - KLEINSPOOR transfers nr.227 Deze bouwset bevat: bestelnr. - 5557 cabine NS 2530-5556 huif NS 2530-5558 bufferbalk

Nadere informatie

Presentatie Twan van der Linden

Presentatie Twan van der Linden Presentatie Twan van der Linden Vraag: Iemand vergeet de autolichten s avonds uit te zetten en hierdoor blijven 2 koplampen van 20W en 2 achterlichten van 10W branden. (je hebt ruzie met de buren, dus

Nadere informatie

DONAC 2016 Beginners tips

DONAC 2016 Beginners tips Vrijwel elke beginnende competitie aerobatic vlieger wil bij zijn/haar eerste optreden foutloos presteren, de vlucht afronden met een perfecte landing en bij het uitstappen de Ooh's en Aah's in ontvangst

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt onderdelen voor rompen dekdetails en voor de tuigage. Houten latten 1 houten lat van 2 x 3mm, 0 mm lang Beslag 0 mm messingdraad van 1 mm dik Bruin garen van

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING BOUWPAKKET BEAR CHAIR BC201

GEBRUIKSAANWIJZING BOUWPAKKET BEAR CHAIR BC201 GEBRUIKSAANWIJZING BOUWPAKKET BEAR CHAIR BC201 Onderdelenlijst: NR. Onderdeel Aantal Poten, voorzijde stoel 2 2. Latten zitting 6 Armleuning ondersteuning voorzijde 2 Armleuning ondersteuning driehoekjes

Nadere informatie

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel!

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan de auto maken met een muizenval als aandrijving! Zo ziet die van mij eruit: Als we zelf zo n

Nadere informatie