<5> llliflhhhki. /ft. m/trtz. RIJKSWATERSTAAT D i r e c t i e Bovenrivieren Arrondissement R i j n en I J s s e l

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "<5> llliflhhhki. /ft. m/trtz. RIJKSWATERSTAAT D i r e c t i e Bovenrivieren Arrondissement R i j n en I J s s e l"

Transcriptie

1 <5> /ft RIJKSWATERSTAAT D i r e c t i e Bovenrivieren Arrondissement R i j n en I J s s e l Bijdrage 1 9 e Scheepvaartcongres Londen Nota n r. : Behoort bij m/trtz brief V a. de H o o f d. n o RSknr-l.r^ 1103 llliflhhhki d., 3 n i e u r 8 dirccaa D r e c { e u r S y 3 V / n r M o r o n

2

3 C i i o 3 RIJKS-VATERSTAAT NOTA nr. 56. b DIRECTIE BOVENRIVIEREN ARRONDISSEMENT RIJN EN IJSSEL Rijkswaterstaat/RIZA Documentatie Postbus AA Lelystad f Toepassing van waterkrachtwerken bij de kanalisatie van de Nederrijndoor Prof. Ir. S.H.A. Begemann oud-hoogleraar aan de Technische Hogesohool te Delft Ir. K. van Til en hoofdingenieur A van de Rijkswaterstaat te Arnhem (engels v Bijdrage 19«Scheepvaartcongres Londen September 195^.

4

5 Samenvatting (frans) Door de ontworpen kanalisatie van de Nederrijn-Lek, tengevolge waarvan de laagwaterafvoer van de IJssel ten koste van die van de Nederrijn-Lek wordt vergroot, wordt bereikt dat de bevaarbaarheid van de IJssel en die van de te kanaliseren Nederrijn-Lek zeer belangryk wordt verbeterd, terwijl de verdeling van de laagwaterafvoer van de Rijn zo goed mogelijk kan worden aangepast bij de behoeften aan zoetwater in de verschillende gedeelten van Nederland (figuur 1). Een aantal beperkende voorwaarden, waaraan het ontworpen plan voldoet, wordt genoemd. Langsprofielen van het ontworpen plan worden gegeven in figuur 2, terwijl in figuur 3 twee mogelijke stuwprogramma's staan aangegeven. Aan de dosering van de afvoer van de Nederrijn- Lek worden grote eisen gesteld, terwijl manipulaties met de grote schuiven van de doorvaartopeningen der stuwen zoveel mogelijk moeten worden beperkt. Er zal daarom in elke stuw een fijnregelopening worden aangebracht, waarmede de doorlaat met een nauwkeurigheid van een paar m3 per sec kan worden geregeld, terwijl het doorlaatvermogen 150 m3 per sec bedraagt. In figuur 4 wordt het plan gegeven van de stuw nabij Hagestein, welke stuw thans in uitvoering is. In een geprojecteerde bochtafsnijding worden in esn bouwput gemaakt een sluis (220 x 18 m2) en een stuw die twee doorvaartopeningen, elk 48 m wijd, heeft met daartussen een 14 m brede pijler, waarin zich de fijnregelopening bevindt. De fijnregelopening bestaat uit (figuur 5) een waterkraohtwerk met een max. vermogen van 2590 p.k., een doorlaatvermogen van 66 m3 per sec een netto valhoogte van 3,43 m, een toerental van 62,5 toeren per minuut en een diameter van de rotor van 4.30 m; benedenstrooms van dit waterkraohtwerk wordt er in de pijler een cylinierschuif gebouwd, die een doorlaatvermogen van 90 m3 per sec heeft. Volgens verriohte rentabiliteitsberekeningen is het waterkraohtwerk economisch verantwoord. De belangen van de scheepvaart en de waterhuishouding (landbouw) gaan met die van de zandhuishouding (handhaving van de bodems van Nederrijn-Lek en IJssel) uit boven de belangen van de energieproductie. Mogelijkheden ter vergroting van de rentabiliteit der waterkrachtwerken worden inmiddels bestudeerd (figuren 6 en 7).

6

7 Doel van de Rijnkanalisatie. Enkele jaren geleden werd begonnen met de werken tot kanalisatie van de Nederrijn-Lek, de Rijntak in Nederland die langs Arnhem loopt figuur 1. (figuur 1). De twee voornaamste doeleinden van deze kanalisatie zijm 1. vergroting van de bevaarbaarheid van de Ussel en die van de Nederrijn-Lek; 2. vergroting van de afvoer van de IJssel ten koste van die van de Nederrijn-Lek tijdens laagwaterperioden. Reeds sedert lange tijd laat zowel de bevaarbaarheid van de Nederrijn-Lek als die van de IJssel veel te wensen over. Door de slechte bevaarbaarheid van de IJssel ontbreekt in Nederland, dat door vele goede waterwegen wordt doorsneden, in het oostelijk gedeelte een goede van noord tot zuid reikende waterweg. Daardoor bestaat er geen goede directe verbinding te water tussen het door de Maas doorsneden zuid-oostelijk gedeelte (het mjjngebied van Nederland en tevens een belangrijk industriegebied) en het oostelijk en het noord-oosteljjk gedeelte, waar zich eveneens belangrijke induetrien bevinden. Verdere versmalling van de voornoemde Rijntakken ter vergroting van de vaarwaterdiepten is voor de scheepvaart ontoelaatbaar, zij zijn thana reeds aan de smalle kant. Door kanalisatie van 64n van deze twee Rijntakken, gepaard gaande met terugstuwing van een groot deel van de laagwaterafvoer naar de andere, kan men de bevaarbaarheid van beide Rijntakken in de gewenste mate verbeteren. Met het oog op een vooral voor de landbouw zo gunstig mogelijke verdeling van de laagwaterafvoeren van de onverdeelde Rijn is het noodzakelijk, dat niet de laagwaterafvoer van de Nederrijn-Lek doch die van de IJssel wordt vergroot, zodat de Nederrijn-Lek dient te worden gekanaliseerd. 2. Beperkende voorwaarden van de Rijnkanalisatie. 1. De laagwaterafvoer van de Waal, de grootste der drie Nederlandse Rijntakken, mag niet kleiner worden. Hierdoor zou n.l. de bevaarbaarheid van deze Rijntak kleiner worden. Dit kan niet worden gedoogd, omdat deze Rijntak van eminent belang is voor de internationale vaart (in 1955 passeerden via de Waal ongeveer 85.OOO schepen met een totaal laadvermogen van ca. 75 x 10^ ton)

8

9 Be evenwichtsiigging van de bodems van de Nederrijn-Lek en van de IJssel, die voor het overgrote deel uit fijn zand bestaan, moet na de Rijnkanalisatie even goed verzekerd zijn als thans het geval is. Hiermede staat of valt het gehele project. Daarom werden vele metingen uitgevoerd en vele berekeningen verricht. 3. De schade die door de kanalisatie o.m. aan landerijen zou worden toegebracht (verdroging en verdrassing) moet in het zeer dicht bevolkte Nederland zoveel mogelijk worden beperkt. 4. De minimum afvoer van de gekanaliseerde rivier moet nog zo groot zijn, dat geen ontoelaatbare vervuiling van deze Rijntak kan optreden. Het is van belang hierbij te vermelden dat reeds thans het drinkwater voor de bevolking van westelijk Nederland voor een niet onaanzienlijk gedeelte uit het water van de Nederrijn-Lek wordt bereid, binnen afzienbare tijd zal dit nog sterker het geval zijn. Onderzoekingen hebben uitgewezen dat deze minimum afvoer althans voorlopig op 50 m3 per sec moet worden gesteld. 5. Het stuwpeil in de Nederrijn-Lek ter hoogte van de kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal mag nooit hoger reiken dan een zekere maat beneden het peil van de Waal nabij Tiel, ter hoogte van de mond van het voornoemde kanaal. De sluis in deze mond van het Amsterdam- Rijnkanaal keert namelijk naar de zijde van de Waal. Aangezien de puntieuren van deze sluis niet mogen gaan klapperen, is het verval bij deze sluis aan een minimum maat gebonden. Bij wijze van aanname werd deze minimum maat op 0,25 m gesteld, het zal vermoedelijk 0.50m moeten zijn. 6. Bij de grootste bekende afvoeren van de onverdeelde Rijn mogen de afvoeren van de Nederrijn- Lek en van de IJssel na de kanalisatie niet groter worden dan in de huidige toestand. Deze beperkende bepaling wordt slechts volledigheidshalve genoemd. 7. De verzilting van de Rotterdamse Waterweg, de verbinding met de Noordzee, mag tengevolge van de kanalisatie niet verergeren. Ook deze o.m. voor landbouw en drinkwaterbereiding zeer belangrijke eis wordt slechts volledigheidshalve genoemd. - 3.

10

11 Hat ontworpen algemene plan. figuur 2. In figuur 2 worden langaprofielen van de Nederrijn-Lek en van de IJssel gegeven. Hieruit blijkt dat de bovenloop van de IJssel (met behoud van de huidige waterspiegelbreedte) wordt verdiept. Om dit niet over grote lengte te moeten doen werd de rivier reeds door middel van een bochtafsnijding verkort, terwijl een tweede vermoedelijk nog zal volgen. Ook de bodem van de Nederrijn-Lek zal worden verlaagd en er zullen drie stuwen worden gebouwd. Het verlagen van de bodem van de bovenloop van de Nederrijn en die van de IJssel is noodzakelijk, want anders kan niet in voldoende mate water van de Nederrijn naar de IJssel worden teruggestuwd zonder dat er ook water naar de Waal wordt teruggestuwd, hetgeen in strijd is met een zo goed mogelijke verdeling van de laagwaterafvoer van de onverdeelde Rijn over de Waal en de IJssel. Terwille van het evenwicht van de bodem van de Nederrijn-Lek moet over een groot gedeelte van het verdere verloop van deze rivier de bodem worden aangepast bij die van de bovenloop. Br mag niet onvermeld blijven, dat de basis van de verrichte zandtransportberekeningen wankel is en de bodemverlagingen zeer rigoureus zijn, zodat zij voorziohtigheidshalve in etappen zullen worden uitgevoerd. figuur 3. In figuur 3 worden als mogelijkheden twee stuwprogramma's gegeven, met de daarbij optredende afvoeren en stuwpeilen. In deze figuur wordt ook aangegeven het verloop van de waterstanden op de Waal ter hoogte van Tiel (zie par. 2.5). Het stuwprogramma "250" wil zeggen, dat de afvoer van de Nederrijn op de minimum waarde van 50 m3 per sec wordt gehouden, totdat die van de IJssel 250 m3 per sec bedraagt. Daarna blijft de afvoer van de IJssel constant en wordt die van de Nederrijn door het geleidelijk trekken van de bovenste stuw vergroot, totdat de toestand bij open rivier is bereikt. Bij een afvoer van 250 m3 per seo biedt de IJssel een voldoende vaarwaterdiepte, n.l. esn van ongeveer 3 m. Volgens de zandtransportberekeningen zou dit stuwprogramma met het oog op de evenwichtstoestand van de zomerbedbodems toelaatbaar zijn. Op overeenkomstige wijze wordt bij het stuwprogramma "400" de afvoer van de Nederrijn- Lek op 50 m3 per seo gehouden, totdat die van de IJssel 400 m3 per sec bedraagt. Daarna blijft de afvoer van de IJssel constant en wordt die van de Nederrijn-Lek vergroot, totdat de stuwen geheel zijn getrokken. - Dit -

12

13 - 5 - Dit stuwprogramma ward ontworpen om langer dan voor de bevaarbaarheid van de IJssel noodzakelijk is ten behoeve van de waterhuishouding de laagwaterafvoer van de IJssel te vergroten ten koste van die van de Nederrijn-Lek. Bij het samenstellen van dit stuwprogramma werd met het oog op de belangen van de landbouw de vergroting van de afvoer van de IJssel zo sterk mogelijk opgevoerd. Verdere onderzoekingen hebben aangetoond, dat met dit stuwprogramma wellioht te grote stuwsohaden (verdrassingen) zullen optreden langs de midden- en de benedenloop van de IJssel, terwijl de evenwichtsligging van de zomerbedbodems in gevaar kan komen. Daarom werd nog een stuwprogramma "350" ontworpen. De stuwpeilen boven de stuwen werden bepaald mede gelet op stuwsohaden t.g.v. verdrassing, de stuwpeilen beneden de stuwen werden bepaald met het oog op volgende vaarwaterdiepten. Voort8 werd er van uitgegaan, dat het voor de scheepvaart gewenst is, dat de beneden- en de middenstuw zo spoedig mogelijk worden getrokken. Het behoeft geen nader betoog, dat aan de nauwkeurigheid van de dosering van de afvoer van de Nederrijn-Lek hoge eisen worden gesteld. Het werd dan ook noodzakelijk geacht, dat elke stuw voorzien zou zijn van een fijnregelopening. Bovendien werd het gewenst geacht dat het doorlaatvermogen van deze openingen zo groot zou zijn, dat de manipulaties met de grote schuiven van de stuw, die zich in de doorvaartopeningen moeten bevinden, zoveel mogelijk worden beperkt. Als eis werd dan ook aan de ontwerpers van de kunstwerken, ir. A. Eggink hoofdingenieur-directeur in de directie Sluizen en Stuwen van de Rijkswaterstaat en diens ingenieur ir. P. Blokland, gesteld, dat de doorlaat door de fijnregelopening een nauwkeurigheid van een paar m3 per sec moet hebben en een doorlaatvermogen van 150 m3 per sec. 4. Het plan voor stuw Hagestein. figuur 4. Voor de stuw nabij Hagestein, die van de drie te bouwen stuwen het meest benedenstrooms zal komen te liggen en welke stuw thans in uitvoering is, werd de oplossing gekozen, die in figuur 4 wordt aangegeven. De stuw werd in een bochtafsnijding geprojecteerd. Op korte afstand van de stuw wordt daarnaast, met de stuw in Sen bouwput, de sluis (220 x 18 m2) gebouwd. De stuw krijgt twee doorvaartopeningen, elk 48 m wijd, met daartussen een pijler, 14 m breed. - Als -

14

15 - 6 - Ala sohuiftype ward om hydraulisohe an financiele redenen da z.g. vizierschuif gekozen, waarvan de beplating in twee richtingen is gekromd. Da middalpunten van beide krommingen, die vrijwel samanvallan, bevinden zich bovenstrooms van de schuif, zodat de beplating en de halfcirkelvormige boven- en onderliggers, waartussen da beplating als een vlies wordt gespannen, op trak worden belast. In hat midden van de schuif wordt een soharnier aangebracht, dat het optreden van secundaire spanningen tengevolge van temperatuursinvloeden verhindert. Elke schuif wordt door middel van draaipunten aan aan landhoofd en de pijler bevestigd. Deze draaipuntan bevinden zich in nissen in het baton, zodat zij o.m. voor de scheepvaart niet hinderlijk zijn. Da straal van de horizontale kromming (26,50 m) is dientengevolge groter dan de halve doorvaartwijdta (24 m). Door da grootte van de nissen zou de pijler een breedte van 12m moeten hebben. Omdat in de pijler behalve een oylinderschuif ook een waterkraohtwerk als deel van da fijnregelopening zal worden gebouwd, verkrijgt de pijler een breedte van 14 m. Voor de beide andere nog te bouwen stuwan staat nagsnoeg dezelfde oplossing op papier. 5. Het aan te brengen waterkraohtwerk. Tijdens het ontwerpen van de stuw werd de mogelijkheid van het aanbrengen van ean waterkraohtwerk geopperd. Een eerste onderzoek, ook bij de latere onderzoekingen verleende o.m. ir. A. Booden zijn medewerking, leverde het volgende op. Om civiel-teohnische redenen is het bouwen van het waterkraohtwerk en van de oylinderschuif in da pijler een zeer aantrekkelijke oplossing. De pijler zou tooh al 12 m breed moeten worden, zodat een relatief geringe verbreding van 2 m voor de scheepvaart geen onoverkomenlijke bezwaren oplevert en het civiel-technisohe gedeelte weinig duurder zal maken. Door het geringe verval (max. 3 m) komen slechts een sohroafturbina of een Kaplanturbine in aanmerking; bij beide kan regaling van de schoepen van het leidrad worden toegepast, waardoor onder sommige omstandigheden een groter rendement wordt verkregen. Aan da laatste, dia verstelbare sohoepen heeft, is da voorkeur te geven. Deze is weliswaar duurder, maar hat rendement is groter, doordat de debieten nogal eens groter zijn dan het minimum debiet, 50 m3 per sec. - Oezien -

16 9

17 Gezien ie afmetingen van de pijler en de funderingsdiepte daarvan verdient volgens de onderzoekers een hevelturbine met verticale as de voorkeur, waarbij de kruin van de hevel ongeveer op het stuwpeil moet komen te liggen. De zuigbuis van de turbine wordt na de turbine 90 omgebogen, loopt onder de draaipunten van de vizierschuiven door en stijgt daarna iets om aan de benedenstroomse zijde van de pijler in een uitloop te eindigen. Het waterkraohtwerk wordt verbonden met het provinciale electriciteitsnet, zodat de opgewekte energie aan dit net kan worden afgegeven en tevens energie aan dit net kan worden ontleend, indien deze nodig is als het waterkraohtwerk buiten gebruik staat. Het toerental van de turbine moet met het oog op de frequentie van het net constant zijn. Volgens economische berekeningen zou het doorlaatvermogen van de turbine niet groter moeten zijn dan 75 m 3 per sec. Het aanbrengen van twee turbines of van e5n turbine met een dubbel zo groot doorlaatvermogen inplaats van een turbine en een fijnregelopening, die tezamen een doorlaatvermogen van 150 in3 per sec hebben, zou niet verantwoord zijn. Ben bijkomend voordeel van het bouwen van een waterkraohtwerk is, dat minder kostbare maatregelen moeten worden genomen om ontgrondingen tegen te gaan in de vaak voorkomende perioden, dat de totale afvoer door de stuw 50 m3 per sec of weinig meer bedraagt. Overeenkomstig het voorgaande werd de oplossing gekozen, die in figuur 5 wordt aangegeven. In het bovenstroomse deel van de pijler wordt het waterkraohtwerk gebouwd. Het krijgt een max. vermogen van 2590 p.k., een doorlaatvermogen van 66 m3 per sec, een netto valhoogte van 3.43 m, een toerental van 62.5 toeren per minuut, terwijl de diameter van de rotor 4.30 m zal bedragen. Op zeer korte afstand benedenstrooms daarvan wordt in de pijler als fijnregelopening een oylinderschuif gebouwd, die een doorlaatvermogen van 90 m3 per sec heeft. De uitlopen van beide oonstructies verenigen zich. De turbine krijgt aan beide zijden van de pijler een instroomopening, de oylinderschuif om oonstruotieve en hyiraulische redenen aan een zijde. Alle inloopopeningen worden uiteraard voorzien van krooshekken, die gemakkelijk vervangbaar zijn, terwijl zij o.m. met het oog op ijsgang kunnen worden afgedekt door stalen kleppen. - Het -

18 »

19 - 8 - Het onderhoud zal voornamelijk plaats vinden als de vizierschuiven zijn geheven. De scheepvaart passeert dan de stuw, zodat - afgezien van zeer uitzonderlijke omstandigheden - van drijvende bokken langszij van de pijler geen gebruik mag worden gemaakt. Er zal daarom zo nodig een op de pijler te plaatsen bokkraan worden gebruikt. Het waterkraohtwerk zal zo worden uitgevoerd, dat het "onbemand" kan blijven, zodat extra personeel voor de energie-productie niet nodig is. De uitkomsten van de rentabiliteitsberekening leverden het volgende op. Bij de voornoemde stuwprogramma's "250" resp. "400" zou het waterkraohtwerk Hagestein per gemiddeld jaar aan de klemmen van de generator leveren: 5,4 resp. 6,1 x 10" k.y.h. Ten laste van het waterkraohtwerk moeten worden gebracht: de meerdere mechanische en electrotechnische kosten (turbine enz., meetapparatuur, kabels enz.) en de meerdere kosten van de civieltechnische werken. Er werd berekend dat deze lasten in totaal per jaar zouden vergen: ongeveer f ,. De baten lieten zich als volgt becijferen. De geproduceerde stroom zou door de provinciale electriciteitsmaatschappij, met wier net het waterkraohtwerk wordt verbonden, worden afgenomen tegen een bedrag van 0,85 k voor de 17 daguren en 0,45 k voor de 7 nachturen (gemiddeld werd aangenomen 0,77 k). De factor k is het product van het jaargemiddelde van het kolenverbruik per geleverde k.'ff.h. en de gemiddelde jaarprijs van de kolen. De factor k bedraagt by de huidige kolenprijs van f. 6 8, per ton f. 0,0338. Indien er ongeveer k.'.v.h. per jaar voor eigen behoefte wordt gebruikt, dan zal bij het voornoemde stuwprogramma " 400" voor aflevering aan het net overblijven 6 x 10 k.'v.h., die opbrengem 6 x ,77 x 0, ongeveer f ,. Bovendien zouden de voornoemde k.'.v.h., ontleend aan het net ongeveer f , meer kosten dan uit de eigen produotie. Tegenover de jaarlijkse lasten van f , staan dus als jaarlijkse baten ongeveer f ,. - lets -

20

21 - 9 - lets gunstiger wordt de becijfering indien de besparing aan kolen als maatstaf wordt gesteld. Voor Nederland kan worden aangenomen dat gemiddeld genomen over de afschrijvingsperiode van de turbine voor elke k.w.h. 0,475 kg kolen nodig zijn, zodat door het waterkraohtwerk bij het stuwprogramma "400" bijna 2.9^0 ton kolen per jaar worden bespaard. Aangezien Nederland in zijn eigen behoefte aan kolen niet kan voorzien, is een gevolg van dit werk dat bij een eenheidsprijs van f. 68, per ton kolen jaarlijks aan deviezen worden bespaard: bijna f ,. Bij toepassing van het hiervoor aangestipte stuwprogramma "350" worden de jaarlijkse baten f , en de jaarlijkse besparing aan deviezen voor kolen bijna f ,. Het aanbrengen van het waterkraohtwerk is dus eoonomisoh verantwoord te achten. Hierbij wordt nog opgemerkt, dat het installeren van dit werk, waarvan de stroomlevering constant noch continu is, geen enkele invloed uitoefent op de capaciteit van de bestaande of in voorbereiding zijnde thermische oentrales. De centrale, op welks net het werk zal worden aangesloten, produceert thans rond k.'v.h. per jaar en de normaal voorkomende fluctuaties in de stroomlevering zijn groter dan de hoeveelheid stroom, die het waterkraohtwerk kan leveren. 6. De belangen van de energie produotie en die van de scheepvaart en de waterhuishouding. De Rijnkanalisatie wordt vrijwel uitsluitend ten behoeve van de scheepvaart en van de waterhuishouding (vooral met net oog op de landbouw) gemaakt. Van de gelegenheid, dat er stuwen zullen worden gebouwd, zal gebruik worden gemaakt om waterkrachtwerken toe te passen. De belangen van de waterkrachtwerken zijn dan ook te beschouwen als ondergesohikt aan die van de scheepvaart en van de waterhuishouding. De beide laatste factoren zijn naast de evenwichtsligging van de bodems (de zandhuishouding) bepalend voor de te volgen stuwprogramma's en de stuwpeilen. Ook ten aanzien van de gewenste verdeling van de laagwaterafvoer van de onverdeelde Rijn is het laatste woord nog lang niet gesproken. Het is bovendien niet uitgesloten dat de inzichten, die thans in dit opzicht o.a. bij ie landbouwkundigen bestaan, in de loop der jaren belangrijk worden gewijzigd. De voornoemde stuwprogramma's zijn alleen al om deze reden als voorlopig te beschouwen. Bij e.v. gewenst gebleken wijzigingen moet worden voorkomen dat de belangen van de scheepvaart in de knel komen. - Door -

22

23 Door de hiervoor beschreven toepassing van het waterkraohtwerk worden de belangen van de scheepvaart niet geraakt. Electriache energie zal worden opgewekt, zolang en in die mate ale om andere redenen de schuiven van de stuwen nog niet zijn getrokken. De scheepvaart die dan de stuwen niet passeert, waar de electriciteit wordt opgewekt, ondervindt daarvan niet de minste hinder. 7. Mogelijkheden ter vergroting van de rentabiliteit der waterkrachtwerken. figuur 6, figuur 7. Het voorgaande mooht uiteraard niet verhinderen dat men zich reeds thans heeft beraden over de mogelijkheden om de rentabiliteit van de waterkrachtwerken te vergroten. Er moet nog nader worden bezien en in de praktijk afgewacht in hoeverre deze mogelijkheden, gezien de belangen van de scheepvaart en van de waterhuishouding en gelet op de evenwichtsliggingen van de bodems, kunnen worden benut. 1. In het voorgaande werd gesteld (zie par.3), dat het in het belang van de scheepvaart zou zijn, als de schuiven van de midden- en benedenstuw zo spoedig mogelijk zouden worden geheven. Het is niet uitgesloten dat het in de praktijk zal blijken, dat scheepvaartkringen het op prijs stellen als er met deze twee stuwen zo lang mogelijk zal worden gestuwd. Men zou dan gedurende langen tijd kunnen profiteren van geringen stroom tegen en van ruimere profielen op de Nederrijn-Lek. Voorbeelden van stuwprogramma's "250" en "400", die dan zouden kunnen worden toegepast, worden gegeven in figuur 6. Met het waterkraohtwerk Hagestein en met dat van de middelste stuw kan met deze stuwprogramma's belangrijk meer electrische energie worden opgewekt dan met die van figuur 3. In figuur 7 wordt een blokdiagram gegeven van de hoeveelheid energie, gemeten aan de klemmen van de generator, die bij toepassing van het stuwprogramma "400" van figuur 6 met behulp van het waterkraohtwerk van stuw Hagestein en dat van ie middelste stuw zou kunnen worden opgewekt. Het verschil tussen de stuwprogramma's van figuur 3 en die van figuur 6 kan ook anders worden toegelichtj Bij de stuwprogramma'8 van figuur 3 worden de stuwpeilen boven in de stuwpanden zo lang mogelijk constant gehouden of m.a.w. de draaipunten van de stuwkrommen liggen boven in de stuwpanden. - Bij -

24

25 Bij de stuwprogramma's van figuur 6 worden de stuwpeilen onmiddellijk bovenstrooms van de stuwen, dus beneden in de stuwpanden, zo lang mogelijk oonstant gehouden of m.a.w. de draaipunten van de stuwpeilen liggen beneden in de stuwpanden. Volgens zandtransportberekeningen, die ook voor deze laatste stuwprogramma's werden verricht, zou het weinig uitmaken welke soort stuwprogramma'8 wordt gevolgd, er zouden in de zandhuishouding slechts enkele toelaatbare verschuivingen optreden. Be stuwschade door verdrassing wordt echter groter. 2. Er werd enigermate rekening gehouden met accumulatie tijdens de "nacht"-uren, wanneer de opgewekte energie het minst oplevert, opdat tijdens de "dag"-uren een extra hoeveelheid energie kan worden opgewekt. Dit zou dagelijkse verschillen in het stuwpeil van ongeveer 0,20 m kunnen veroorzaken, terwijl er ook verschil in stroomsnelheden zou kunnen ontstaan. Er zal moeten blijken of deze dagelijkse verschillen, rekening houdende met andere verschillen die kunnen optreden b.v. tengevolge van sohuttingen, getijbeweging e.d. de belangen van de scheepvaart zullen raken en of zij met het oog op de belangen van de landbouw toelaatbaar zijn. 3. Benedenstrooms van stuw Hagestein zal de getijbeweging, sterker dan thans, optreden. In zeer geringe mate zal het getij zioh bij enigszins geheven schuiven van de stuwen bovenstrooms van Hagestein doen gevoelen. en zou kunnen proberen om van de getijbeweging beneden stuw Hagestein gebruik te maken. Onder sommige omstandigheden zal men dan in strijd komen met het voordeel dat men door nachtaccumulatie zou kunnen verkrijgen. Verier kunnen de zo juist genoemde dagelijkse verschillen worden verstrekt. Bovendien wordt het bedryf van de stuw daardoor belangrijk ingewikkelder. In eerste instantie waren daarom de pogingen tot vergroting van de rentabiliteit van het waterkraohtwerk Hagestein te beperken tot de beide hiervoor genoemde mogelijkheden. Er mag tenslotte niet onvermeld blijven dat ook in verband met de toepassing van waterkrachtwerken bij de Rijnkanalisatie adviezen werden verstrekt door en proeven werden verricht in het Waterloopkundig Laboratorium te Delft.

26 \ i *

27

28

29

30

31 Fiq-3 6 oo oo l/l til Q oo days d ivision Nederrijn and 'Jssel up- and First downstrtams barrage do. second barrage third barrage Eoo 3oo days Present situation new situation progr. 250 progr. 400 Frequency curves of discharges and waterlevels of Nederrijn-Lek in average year

32

33 new situation progr. 250 u j, progr. 400 Frequency curves of discharges and waterlevels of Nederrijn-Lek in average year I9QI-I95Q with maximum energy production

34

35

36

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

De bevaarbaarheid van de Gelderse IJssel voor en na Rijnkanalisatie

De bevaarbaarheid van de Gelderse IJssel voor en na Rijnkanalisatie De bevaarbaarheid van de Gelderse IJssel voor en na Rijnkanalisatie door Ir. K. VAN TIL, hoofdingenieur A van de Rijkswaterstaat in het arrondissement Rijn en IJssel In het raam van de Rijnkanalisatie

Nadere informatie

Zx-ronde zondag 27 januari 2013

Zx-ronde zondag 27 januari 2013 Zx-ronde zondag 27 januari 2013 Elektriciteit uit waterkracht Dit verhaaltje is de laatste in serie verhaaltjes over duurzame energie opwekking. We hebben windturbines, zonnecellen en osmosecentrale`s

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 S. js.io Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 Ri jkswater s t aat, Dienst Verkeerskunde, Hoofdafdeling Scheepvaart. Dordrecht, 2 juni 1975. NOTITIE

Nadere informatie

Testen en metingen op windenergie.

Testen en metingen op windenergie. Testen en metingen op windenergie. Inleiding Als we rond groene energie begonnen te denken, dan kwam windenergie als een van de meest vanzelfsprekende vormen van groene energie naar boven. De wind heeft

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE.

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE. RJKS,WATCiRSTAAT DRECTE BENEDENRVEREN Afdeling Studiedi,enst. 'S -G R A V E N H A G E Van Hopinhoucklian 60 Tililoon 77639015 r L AAN Heer Hoofdinge ieur-. k?reoteur van de hjkswateretaut in de directie

Nadere informatie

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT ~~ -. ~..-... -- -~ -....-.. ~.~ -7 / DE AFVOERBEPALNG VAN DE OVERJSSELSE VECHT NOTA B 62-12 - -- DENST DER ZUDERZEEVERKEN. Waterloopkundige afd. B 62-12. nhoud: par. 1 - nleiding par. 1. DE AFVOERBEPALNG

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem Deltaprogramma 2013 Bijlage A Samenhang in het watersysteem 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage A Bijlage A Samenhang in het watersysteem Het hoofdwatersysteem van Eijsden en Lobith tot aan zee Het rivierwater

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR CULTUURTECHNIEK EN WATERHUISHOUDING NOTA no 316, d.d. 5 oktober 1965

INSTITUUT VOOR CULTUURTECHNIEK EN WATERHUISHOUDING NOTA no 316, d.d. 5 oktober 1965 NN31545.0316 INSTITUUT VOOR CULTUURTECHNIEK EN WATERHUISHOUDING NOTA no 316, d.d. 5 oktober 1965 Resultaten van het onderzoek naar de invloed op de intreeweer stand van verschillende omhulling smate rial

Nadere informatie

Ivoz-Ramet en Monsin, de tweeling

Ivoz-Ramet en Monsin, de tweeling Ivoz-Ramet en Monsin, de tweeling IVOZ-RAMET EN MONSIN De centrales van Ivoz-Ramet en Monsin waren de eerste hydraulische eenheden en werden in 1954 in gebruik genomen. Ze hebben dezelfde uitrusting: drie

Nadere informatie

Dynamisch waterbeheer

Dynamisch waterbeheer Dynamisch waterbeheer Flexibele kranen in een dynamisch systeem WINN WaterInnovatieprogramma Rijkswaterstaat i.s.m. Deltares Ronald.Roosjen@Deltares.nl Henk.Looijen@RWS.nl WINN Innovatieprogramma Wateruitdagingen

Nadere informatie

Stuwen in de Neder-Rijn en Lek

Stuwen in de Neder-Rijn en Lek Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Oost-Nederland Postbus 9070 6800 ED Arnhem Tel. 026-3688355 Stuwen in de Neder-Rijn en Lek Bibliotheek naam afd. retour

Nadere informatie

De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse

De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse CsT: 2UQtbZ De invloed van het sluis- en stuwcomplex Doorwerth - Driel, tijdens de bouw en na voltooiing, op de hoogwaterstanden ter plaatse met 5 bijlagen - augustus 1957 Ministerie v a n V e r k e e

Nadere informatie

Help! Het water komt!

Help! Het water komt! Help! Het water komt! Hoog water in Europa Toename aantal overstromingen in Europa De Moldau bedreigt het historische centrum van Praag Wat is er aan de hand? december 1993 Steeds vaker treden Europese

Nadere informatie

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon

hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon memo Witteveen+Bos Postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 hydraulische, morfologische en scheepvaarteffecten dijkversterking BR636-1 BR636-1/smei/147 ir. A. Zoon datum

Nadere informatie

Indijking van de Brakman Nieuwe Isabellasluis. Proeven op klein m odel.

Indijking van de Brakman Nieuwe Isabellasluis. Proeven op klein m odel. Waterbouwkundig Laboratorium. Borgerhout Antwerpen. Mod. 127 Indijking van de Brakman Nieuwe Isabellasluis. Proeven op klein m odel. Bijlagen : 3 plans - 12 fotos. MOD. 127. INDIJKING VAN DE BRAKMAN -

Nadere informatie

r > ZZW B 67-6. Zandputten als spaarbekkens Waterhuishoudkundige aspecten \ J

r > ZZW B 67-6. Zandputten als spaarbekkens Waterhuishoudkundige aspecten \ J r > ZZW B 67-6. Zandputten als spaarbekkens Waterhuishoudkundige aspecten \ J DIENST DER ZUIDERZEEIYERKEN Uaterloopkundige afd. nr. B 67-6 ZANDPUTTEN ALS SPAARBEKKENS \'laterhuishoudkundige ASPECTEN. De

Nadere informatie

Projectplan Spoorsloot De Reigerstraat Delden

Projectplan Spoorsloot De Reigerstraat Delden Projectplan Spoorsloot De Reigerstraat Delden Aanleiding In de overdracht stedelijk water is de vijver langs de Reigerstraat te Delden overgedragen aan het waterschap. De vijver moet i.v.m. wijzigingen

Nadere informatie

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal.

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal. MEMO Aan: Van: Kwaliteitsborging: Onderwerp: Koos van der Zanden (PMB) Jeroen Leyzer (WH) Anne Joepen Datum: 27-11-2014 Status: Adviesnummer WH: Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw

Nadere informatie

Betrekkingslijnen Rijn

Betrekkingslijnen Rijn Intermediair in waterbeheer Betrekkingslijnen Rijn Versie 2010 14-7-2010 Opdrachtgever: Referentie: Rijkswaterstaat Oost-Nederland P100429Ra Pagina 1 Betrekkingslijnen Rijn Versie 2010 P100429Ra Intermediair

Nadere informatie

Het groeiende beek concept

Het groeiende beek concept Het groeiende beek concept Een ontwikkelingsstrategie voor de Wilderbeek Aanleiding In juni 07 is de Wilderbeek verlegd ten behoeve van de aanleg van de A73. De Wilderbeek kent over het traject langs de

Nadere informatie

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN LESBRIEF LAGE WATERSTAND IN DE RIJN Inleiding In de winter kende de Rijn een hoge waterstand door de relatief hoge temperaturen in noordwest Europa. In de zomer van 2018 was relatief warm en er viel weinig

Nadere informatie

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Inleiding In deze notitie worden verscheidene scenario s berekend en toegelicht ter ondersteuning van de bepaling van inrichtingsmaatregelen voor de EVZ Ter Wisch.

Nadere informatie

Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten. Inleiding. Gegevens

Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten. Inleiding. Gegevens Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten Inleiding Het doorspoelen van de grachten in Gouda, zoals dat tot in de jaren 50 gebruikelijk was, zal een kortstondig effect hebben op de waterstand en

Nadere informatie

io ATerinzagelegging 7906913

io ATerinzagelegging 7906913 Octrooiraad io ATerinzagelegging 7906913 Nederland @ NL @ fj) @ @ Werkwijze en inrichting voor het tot stand brengen van een ionenstroom. Int.CI 3.: H01J37/30, H01L21/425. Aanvrager: Nederlandse Centrale

Nadere informatie

[i0iateriraag@leg.gin9 nu 7409872

[i0iateriraag@leg.gin9 nu 7409872 Octrooiraad [i0iateriraag@leg.gin9 nu 7409872 Nederland [19] NL [54] Werkwijze voor het vacuümdlcht afsfüitem vsn elk der eerste uiteinden van een aantal holle transportorganen dia uit'tftonden in een

Nadere informatie

mei 1997 Eindrapport: balgstuwen gevuld met lucht en/of water 11 SAMENVATTING

mei 1997 Eindrapport: balgstuwen gevuld met lucht en/of water 11 SAMENVATTING Eindrapport: balgstuwen gevuld met lucht en/of water mei 1997 11 SAMENVATTING Balgstuwen worden over de gehele wereld toegepast. Het principe van de balgstuw is eenvoudig. Het bestaat uit een met vezels

Nadere informatie

Energie opslag. Potentiële energie van water HUMSTERLAND ENERGIE. October 29, 2018 Opgesteld door: Walther L. Walraven

Energie opslag. Potentiële energie van water HUMSTERLAND ENERGIE. October 29, 2018 Opgesteld door: Walther L. Walraven Energie opslag Potentiële energie van water HUMSTERLAND ENERGIE WWW.HUMSTERLANDENERGIE.NL October 29, 2018 Opgesteld door: Walther L. Walraven Energie opslag Potentiële energie van water Natuurkundige

Nadere informatie

Kanaal Charleroi-Brussel. Sluis I F. Segmentschuiven der benedendeur.

Kanaal Charleroi-Brussel. Sluis I F. Segmentschuiven der benedendeur. Waterbouwkundig Laboratoriuxn Borgerhout - Antwerpen. Mod. 123* ^ Kanaal Charleroi-Brussel. Sluis I F. Segmentschuiven der benedendeur. Bijlagen: 7 plans - 1 figuur. MODEL I 23ter. Waterbouwkundig Laboratorium

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE Imandra: :D ONDERWERP Gemaal Korftlaan - advies wel of niet verbreden watergang aanvoertracé DATUM 7-7-2016, PROJECTNUMMER C03071.000121.0100 ONZE REFERENTIE Imandra: 078915484:D VAN Arjon Buijert - Arcadis AAN J.

Nadere informatie

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland

Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Bergingsberekeningen en controle afvoercapaciteit Plangebied Haatland Definitief Gemeente Kampen Grontmij Nederland bv Zwolle, 29 november 2005 @ Grontmij 11/99014943, rev. d1 Verantwoording Titel : Bergingsberekeningen

Nadere informatie

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN ANTWOORDEN LAGE WATERSTAND IN DE RIJN Inleiding In de winter kende de Rijn een hoge waterstand door de relatief hoge temperaturen in noordwest Europa. In de zomer van 2018 was relatief warm en er viel

Nadere informatie

Toelichting modelleringstudies Zenne- Kanaal Brussel Charleroi. Fernando Pereira 15/04/2014 Brussel

Toelichting modelleringstudies Zenne- Kanaal Brussel Charleroi. Fernando Pereira 15/04/2014 Brussel Toelichting modelleringstudies Zenne- Kanaal Brussel Charleroi Fernando Pereira 15/04/2014 Brussel Modellering Zenne Kanaal Brussel Charleroi Aanleiding: de was van november 2010 Vraag voor overkoepelende

Nadere informatie

Project Doorsnede in de tijd Ontwikkelingen Noordzee

Project Doorsnede in de tijd Ontwikkelingen Noordzee Project Doorsnede in de tijd Ontwikkelingen Noordzee Mogelijke onderwerpen: 1. Windturbineparken 2. Plastic soep 3. Beleidslijnen RWS Onderwerp Beleid olieen gasboringen Waddenzee 4. RWS: Welke beroepen?

Nadere informatie

3bb-ï -.s??" \c?-r>.a?-

3bb-ï -.s?? \c?-r>.a?- i ~ i SluitinKsvarianten van de stormvlocdkerinfi in de Hollandsche IJssel voor een stormvlocdsvcrloo~ ulo dat van 7-8 april 1943, bij een beginwaterstand van 1.40 m + NAP. DELTADIENST Waterloopkundige

Nadere informatie

CT3011: Inleiding watermanagement

CT3011: Inleiding watermanagement CT3011: Inleiding watermanagement 5: Kunstwerken en operationeel College 5: Waterbeheer 17 september 2007 Nick van de Giesen, Peter-Jules van Overloop, Ronald van Nooyen 1 CT3011: Inleiding watermanagement

Nadere informatie

Hydrology (CT2310) dr. M. Bakker. Lezing Geohydrologie

Hydrology (CT2310) dr. M. Bakker. Lezing Geohydrologie Hydrology (CT2310) dr. M. Bakker Lezing Geohydrologie Blof Harder Dan Ik Hebben Kan Het regent harder dan ik hebben kan Harder dan ik drinken kan Het regent harder dan de grond aan kan Harder dan ik hebben

Nadere informatie

RIJKSWATERSTAAT DELTADIENST. Waterloopkundige Afdeling 1959

RIJKSWATERSTAAT DELTADIENST. Waterloopkundige Afdeling 1959 Rapport nr. 7 RIJKSWATERSTAAT DELTADIENST upri 1 Waterloopkundige Afdeling 1959 . - Titel Het onderctoek naar de toepasefng*mogelijrheden van een bodembescherming bestaande uit los materiaal zonder zinkstuk.

Nadere informatie

Behoort bij schrijven no. 689.865

Behoort bij schrijven no. 689.865 Behoort bij schrijven no. 689.865 Ex. no.,2-c VERKIEZING TWEEDE KAMER 1963 - PSP Bij de ruim 70,000, door de PSP in maart 1962 gewonnen t.o.v. 1959» voegden zich op 15 mei jl. die van nog bijna 8.000 kiezers.

Nadere informatie

Spiekbriefje Frisse Wind

Spiekbriefje Frisse Wind Spiekbriefje Frisse Wind Feiten over windenergie voor feestjes, verjaardagen of andere bijeenkomsten. Er worden dan veel halve waarheden over windenergie verkondigd, en dat is jammer, want windenergie

Nadere informatie

Infiltratievoorzieningen meten, modelleren, dimensioneren

Infiltratievoorzieningen meten, modelleren, dimensioneren Infiltratievoorzieningen meten, modelleren, dimensioneren Harry van Luijtelaar Stichting RIONED Utrecht, 2 februari 2012 Overzicht presentatie Dimensioneren (module C2200) Weten begint met meten! Modelleren

Nadere informatie

Rivierkundige berekeningen Randwijkse Waard Rivierkundige analyse

Rivierkundige berekeningen Randwijkse Waard Rivierkundige analyse Rivierkundige berekeningen Randwijkse Waard 9T5318.A0 Definitief 24 maart 2010 A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. KUST & RIVIEREN Barbarossastraat 35 Postbus 151 6500 AD Nijmegen (024) 328 42 84 Telefoon

Nadere informatie

4 ^' b 'S-^j? BEPROEVING EMI SCHROEFVENTILATOR TYPE DRA. BULLETIN No Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

4 ^' b 'S-^j? BEPROEVING EMI SCHROEFVENTILATOR TYPE DRA. BULLETIN No Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 125 BEPROEVING EMI SCHROEFVENTILATOR TYPE DRA Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Instituut voor Bewaring en Verwerking van Landbouwprodukten 4 ^' b 'S-^j? DE EMI SCHROEFVENTILATOR

Nadere informatie

Monitoring Systeem Water

Monitoring Systeem Water Minrsterre van Verkeer en Wa tervlar DirectoraatGeneraal Rijkswaterstaat Drenst Getrjdewatererr Monitoring Systeem Water u ONITORING SYSTEEM WATER, EEN SYSTEEM VAN NIVEAU AAHet Monitoring Systeem Water

Nadere informatie

AÏerinzagelegging 7906634

AÏerinzagelegging 7906634 Octrooiraad AÏerinzagelegging 7906634 Nederland @ NL ^ fj) @ @ Inrichting voor het bepalen van lokale absorptieverschillen in een objekt. Int.CI 3.: A61B6/02. Aanvrager: N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken

Nadere informatie

Second opinion op de nieuwe kosten-batenanalyse Schiphol-Amsterdam-Almere

Second opinion op de nieuwe kosten-batenanalyse Schiphol-Amsterdam-Almere CPB Notitie Datum : 26 januari 2007 Aan : Ministerie van Verkeer en Waterstaat (DG Personenvervoer) Second opinion op de nieuwe kosten-batenanalyse Schiphol-Amsterdam-Almere Samenvatting Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

Ministerie van Openbare Werken, Antwerpse Zeediensten N.V. Dredging International.

Ministerie van Openbare Werken, Antwerpse Zeediensten N.V. Dredging International. ./, ",,! / /' ir.j. Claessens, ir. J.M. Marain, TOEGANGSGEUL KALLOSLUIS ONDERZOEK NAAR ALTERNATIEVE BAGGERMETHODEN BIJVOEGSEL Ministerie van Openbare Werken, Antwerpse Zeediensten N.V. Dredging International.

Nadere informatie

Ontwerp omleiding Eeuwselse Loop

Ontwerp omleiding Eeuwselse Loop Ontwerp omleiding Eeuwselse Loop SOBEK resultaten 1 Inleiding... 1 2 Huidige situatie... 3 3 Toekomstige situatie... 6 3.1 Stromingscondities tijdens maximaal debiet... 6 3.2 Afvoergolf met jaarlijkse

Nadere informatie

Postbus 58 4200 AB GORINCHEM. Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 BC RIJSWIJK. Notified Body Nr.: 1234. Niet-dragende wand met Attema hollewanddozen

Postbus 58 4200 AB GORINCHEM. Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 BC RIJSWIJK. Notified Body Nr.: 1234. Niet-dragende wand met Attema hollewanddozen CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN 13501-2:2007+A1:2009 VAN EEN NIET-DRAGENDE WANDCONSTRUCTIE VOORZIEN VAN HOLLEWANDDOZEN MET VERSCHILLENDE TYPEN BEDRADING Opdrachtgever: Attema B.V. Postbus

Nadere informatie

1 Kwel en geohydrologie

1 Kwel en geohydrologie 1 Kwel en geohydrologie 1.1 Inleiding Grondwater in de omgeving van de grote rivieren in Nederland wordt door verschillen in het peil sterk beïnvloed. Over het algemeen zal het rivierpeil onder het grondwatervlak

Nadere informatie

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen.

Om in aanmerking te komen voor een beoordeling op basis van Artikel 6d moet de verlaging van waterstanden ten minste 1 cm bedragen. Afgedrukt: 21 februari 2014 Project : Ontwerp landgoederen Ossenwaard Datum : 17 februari 2014 Onderwerp : Resultaten van de berekeningen Van : Anne Wijbenga; Joana Vieira da Silva Aan : M. van Berkel

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 8 Sterkteleer (deel 1) Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Doel van de sterkteleer Berekenen van de vereiste afmetingen van constructieonderdelen

Nadere informatie

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE:

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: (ON)VERZOENBAAR? Is een verdere scheldeverdieping mogelijk, gewenst, noodzakelijk? Jean Jacques Peters Raadgevend Ingenieur Leader Port of Antwerp International Expert Team Jean

Nadere informatie

Nek en Pilaar. Figuur 12. Tabel 1

Nek en Pilaar. Figuur 12. Tabel 1 Nek en Pilaar In figuur 12 resp. 13 wordt de vorm en afmeting van de nek resp. pilaar gegeven. Deze worden gemaakt uit drie lagen hout, twee van 12mm dik en de middelste is 18mm dik, welke stevig met elkaar

Nadere informatie

Project Singraven:Watermolen, KLAS 3H/V, April 2011 Watermolen Hulsbeek, een breed gedragen initiatief

Project Singraven:Watermolen, KLAS 3H/V, April 2011 Watermolen Hulsbeek, een breed gedragen initiatief Project Singraven:Watermolen, KLAS 3H/V, April 2011 Watermolen Hulsbeek, een breed gedragen initiatief 22 december 2010 Vrijdag 17 december werd in het Erve Hulsbeek, prachtig gelegen in het winterse landschap

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A ONDERWERP Aangepaste leggerwijziging Tradeportsloot DATUM 14-4-2016 PROJECTNUMMER C01031.000363.0900 ONZE REFERENTIE 078903199 A VAN Joost Veltmaat AAN Waterschap Peel en Maasvallei Inleiding Klaver 6a

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 520509 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Stuw en sluis Roermondse

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIE

TECHNISCHE SPECIFICATIE VOORAANZICHT ZIJAANZICHT 297 286 50,8 52,2 Dikte wasbak/werkblad Max. 57 Min 3,5 Afstand tussen de beluchter en het uiteinde van de kraan Max 835,5 / Min 631,5 Water invoer 266 Kabelingang achterzijde

Nadere informatie

Bijlage I Meetmethode voor het door toerenkranen uitgestraalde luchtgeluid

Bijlage I Meetmethode voor het door toerenkranen uitgestraalde luchtgeluid MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU 9 DECEMBER 1998. - Koninklijk besluit betreffende het toelaatbare geluidsvermogensniveau van torenkranen Bijlage I Meetmethode voor het door

Nadere informatie

WATERRISICOPROFIEL. Inleiding. Waar bevindt zich oppervlakte water?

WATERRISICOPROFIEL. Inleiding. Waar bevindt zich oppervlakte water? WATERRISICOPROFIEL Inleiding Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is een waterrijke veiligheidsregio. Dit betekent dat er niet alleen op het land maar ook op het water dingen mis kunnen gaan waardoor mensen

Nadere informatie

Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit.

Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit. Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit. VTI Aalst: een school van techniek en toegepaste wetenschappen. De Beer Gino, http://users.telenet.be/laboee/

Nadere informatie

DE VEILIGHEIDSLEUNING LANGS RIJKSWEG 15 TER HOOGTE VAN HET WELPLAAT-TRACE

DE VEILIGHEIDSLEUNING LANGS RIJKSWEG 15 TER HOOGTE VAN HET WELPLAAT-TRACE DE VEILIGHEIDSLEUNING LANGS RIJKSWEG 15 TER HOOGTE VAN HET WELPLAAT-TRACE R-87-38 Ing. W.H.M. v.d. Pol Leidschendam, 1987 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV - 2 - - 3 - INHOUD

Nadere informatie

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren.

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

Het Betuwepand en het stoftransport in Lek en Amsterdam-Rijnkanaal bij lage Rijnafvoeren

Het Betuwepand en het stoftransport in Lek en Amsterdam-Rijnkanaal bij lage Rijnafvoeren Het Betuwepand en het stoftransport in Lek en Amsterdam-Rijnkanaal bij lage Rijnafvoeren Albert van Mazijk 1, Theo Olsthoorn 2, Steven van Duijvenbode 3 Aanleiding tot Haalbaarheidsstudie aanpassing Rijnalarmmodel

Nadere informatie

Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016)

Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016) Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016) Het sluiscomplex Weurt (km. 11,8) bestaat uit de volgende onderdelen met bijbehorende kentallen: 1) De oude sluis (oost) met 3 roldeuren

Nadere informatie

IS DE BEMESTINGSTOESTAND EEN MAAT VOOR HET PEIL VAN DE LANDBOUW IN EEN GEMEENTE?

IS DE BEMESTINGSTOESTAND EEN MAAT VOOR HET PEIL VAN DE LANDBOUW IN EEN GEMEENTE? BIBLIOTHEEK INSTITUUT VOOR 631.8 BODEMVRUCHTBAARHEID GRONINGEN No... /O 7.. ' IS DE BEMESTINGSTOESTAND EEN MAAT VOOR HET PEIL VAN DE LANDBOUW IN EEN GEMEENTE? TH. J. FERRARI Instituut voor Bodemvruchtbaarheid,

Nadere informatie

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden.

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

Project Herstel Stuw Grave. Presentatie Greg Smith / Martin Slagboom

Project Herstel Stuw Grave. Presentatie Greg Smith / Martin Slagboom Project Herstel Stuw Grave Presentatie 18-04-2017 Greg Smith / Martin Slagboom INLEIDING Aanleiding Door de aanvaring is het gereguleerde stuwpeil bovenstrooms tussen Grave en Sambeek gedaald van +7,90

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME TENTMEN ELEKTROMGNETISME 23 juni 2003, 14.00 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. OPGVE 1 Gegeven is een zeer dunne draad B waarop zch een elektrische lading Q bevindt die homogeen over de lengte

Nadere informatie

HET ELECTRISCH SLOT VOOR WISSELSTROOM

HET ELECTRISCH SLOT VOOR WISSELSTROOM N.V. NEDERLANDSCHE SPOORWEGEN Seinwezen Onderwerp: MECH. BEVEILIGING (Binnenapp. en schema's) Aflevering 2 Cursus voor opleiding tot Technisch Ambtenaar (Nadruk verboden) HET ELECTRISCH SLOT VOOR WISSELSTROOM

Nadere informatie

Onderwerp : Herberekening hydraulische toetsing hoofdwatergang Cyclamenweg

Onderwerp : Herberekening hydraulische toetsing hoofdwatergang Cyclamenweg Intern memo Aan Van : Hans van Gogh : Jeroen Willemsen Datum : 13 maart 2013 Onderwerp : Herberekening hydraulische toetsing hoofdwatergang Cyclamenweg Versie : 0.4 1 Inleiding De Overbuurtsche polder

Nadere informatie

Verbreding en verdieping Wilhelminakanaal Tilburg

Verbreding en verdieping Wilhelminakanaal Tilburg Oplossingen voor de grondwaterproblematiek project Verbreding en verdieping Wilhelminakanaal Tilburg Samenvatting mei 2016 1 Wat is er aan de hand? Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeente

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van de Gemeente Utrecht voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van het tot stand brengen van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) baan

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13496 16 maart 2016 Verkeersbesluit voor het instellen van een vaarverbod in het werkgebied en het plaatsen van bebording

Nadere informatie

Weltevree. Kachel informatie blad. Stonestove by dick van hoff. Tilestove Small by dick van hoff. Tilestove Big by dick van hoff

Weltevree. Kachel informatie blad. Stonestove by dick van hoff. Tilestove Small by dick van hoff. Tilestove Big by dick van hoff Weltevree Kachel informatie blad Stonestove by dick van hoff Tilestove Small by dick van hoff Tilestove Big by dick van hoff Weltevree Stonestove De Stonestove is een houtkachel gebaseerd op het accumulerende

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde,2 (nieuwe stijl) xamen HVO Hoger lgemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 20 juni.0 6.0 uur 20 0 Voor dit examen zijn maximaal 86 punten te behalen; het examen bestaat uit 8 vragen. Voor

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

... st7~e. te 's-g R A VEN H A G E. In afschrift toeeezonden aan de Leden en den Secretaris AAN. Vun Speykstraat ~O. DIRECTIE

... st7~e. te 's-g R A VEN H A G E. In afschrift toeeezonden aan de Leden en den Secretaris AAN. Vun Speykstraat ~O. DIRECTIE f"w: s~ - Nota onderzoek naar de veranderingen van de hoogere-en hoogste standen voor het gebied van de Beneden-rütieren in den loop der jaren door J.C.Scharp., AFSCHRIFT. RLJKS /ATERSTAAT DIRECTIE.tLG"JIEENE

Nadere informatie

DE MAAS (in Belgie)

DE MAAS (in Belgie) DE MAAS (in Belgie) Hier geldt het Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas https://www.binnenvaartkennis.nl/wp-content/uploads/2018/12/scheepvaartreglement-gemeenschappelijke-maas.pdf In Nederland

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Instituut voor Bewaring en Verwerking van Landbouwprodukten

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Instituut voor Bewaring en Verwerking van Landbouwprodukten BULLETIN No. 127 BEPROEVING KLIMA SCHROEFVENTILATOREN SERIE LD Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Instituut voor Bewaring en Verwerking van Landbouwprodukten DE KLIMA SCHROEFVENTILATOREN

Nadere informatie

Foto: Merkske, Noord-Brabant

Foto: Merkske, Noord-Brabant Foto: Merkske, Noord-Brabant 1 2 Hydraulischeweerstand is een optelsom van diverse soorten weerstand. Vegetatie geeft, met name in de zomer, de grootste weerstand. Ook obstakels als takken en omgevallen

Nadere informatie

Debietmeting maken. Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken.

Debietmeting maken. Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken. Debietmeting maken Doel: Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken. Benodigdheden: Groot meetlint / rolmeter Stok / lat om sloot op te meten

Nadere informatie

BRAND. oorzaken. verzorgd door N.V. Erven B. van der Kamp, Groningen

BRAND. oorzaken. verzorgd door N.V. Erven B. van der Kamp, Groningen BRAND oorzaken Verslag van het verhandelde op het eerste symposium, gehouden op 2 en 3 April 1947 te Leiden, onder auspiciën van de rijksinspectie brandweerwezen van het ministerie van binnenlandse zafceu.

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 117 BEPROEVING MODESTA SCHROEFVENTILATOR Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE MODESTA SCHROEFVENTILATOR Fabrikant: Industrie- en Handelmaatschappij

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2001-II

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2001-II Eindexamen wiskunde -2 havo 200-II erdegraadsfunctie In figuur is de grafiek getekend van de figuur functie f (x) = (x 2 ) (x 2). y y p Toon langs algebraïsche weg aan dat voor de afgeleide functie f geldt

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2012 tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.. Dit examen bestaat uit 21 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

VERGELIJKENDE METINGEN: slingerstroommeter (met meetkoepel) en Ott-molen, verricht in april en mei Ir. J.G. Jongenelen - juli 1952.

VERGELIJKENDE METINGEN: slingerstroommeter (met meetkoepel) en Ott-molen, verricht in april en mei Ir. J.G. Jongenelen - juli 1952. VERGELIJKENDE METINGEN: slingerstroommeter (met meetkoepel) en Ott-molen, verricht in april en mei 1952 Ir. J.G. Jongenelen - juli 1952 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Diiectoraat-Ceneraal Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Land + Water jaargang 40, nummer 9, pag , Auteurs: M.T. Duits H. Havinga J.M. van Noortwijk ISBN

Land + Water jaargang 40, nummer 9, pag , Auteurs: M.T. Duits H. Havinga J.M. van Noortwijk ISBN Land + Water jaargang 40, nummer 9, pag. 59-61, 2000 Auteurs: M.T. Duits H. Havinga J.M. van Noortwijk ISBN 90-77051-06-6 nummer 6 april 2002 Onzekerheden in waterstanden en kosten onderzocht M.T. Duits

Nadere informatie

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW)

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 9 mei 2011 Nummer 2011-05 Waterbeheerders spelen in op actuele situatie Ook in de afgelopen week is

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING SCHROEFVENTILATOREN TYPE SLR 8 VAN ASSELBERGS EN NACHENIUS. BULLETIN No.

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING SCHROEFVENTILATOREN TYPE SLR 8 VAN ASSELBERGS EN NACHENIUS. BULLETIN No. BULLETIN No. 108 BEPROEVING SCHROEFVENTILATOREN TYPE SLR 8 VAN ASSELBERGS EN NACHENIUS Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S.L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE SCHROEFVENTILATOREN VAN

Nadere informatie

Hoe zit het nu? Tweede druk, 05-01-2015

Hoe zit het nu? Tweede druk, 05-01-2015 Hoe zit het nu? Hoe zit het nu? Tweede druk, 05-01-2015 Kolmer Elektromotoren B.V. Industrieweg 16 3881 LB Putten (NL) Tel. +31 (0)341 369696 Fax +31 (0)341 369690 E-mail: info@kolmer.nl Website: www.kolmer.nl

Nadere informatie

BEPROEVING RECORD-SUPER HOOI- EN SCHOVENBLAZER. BULLETIN No. 139

BEPROEVING RECORD-SUPER HOOI- EN SCHOVENBLAZER. BULLETIN No. 139 BULLETIN No. 39 BEPROEVING RECORD-SUPER HOOI- EN SCHOVENBLAZER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Instituut voor Bewaring en Verwerking van Landbouwprodukten DE RECORD-SUPER HOOI- EN SCHOVENBLAZER

Nadere informatie

Ruimte voor de Rijn. Hoofdstuk 4. Ionica Smeets

Ruimte voor de Rijn. Hoofdstuk 4. Ionica Smeets Hoofdstuk 4 Ruimte voor de Rijn Ionica Smeets De Nederlandse dijken zijn gebouwd om een extreme situatie te weerstaan die eens in de 1250 jaar voorkomt. Maar klimaatverandering vergroot de kans op overstromingen.

Nadere informatie

TXT: Zandwinning Kattemeer Samenvatting stand van zaken november met 2 bijlagen - november Bibliotheek SV BOR224 O N

TXT: Zandwinning Kattemeer Samenvatting stand van zaken november met 2 bijlagen - november Bibliotheek SV BOR224 O N TXT: Zandwinning Kattemeer Samenvatting stand van zaken november 1959 met 2 bijlagen - november 1959 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Oost-Nederland Bibliotheek

Nadere informatie

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016)

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Het sluiscomplex Heumen (km. 1,4) bestaat uit de volgende onderdelen met bijbehorende kentallen: 1) De oude sluis (west) met 3 puntdeuren

Nadere informatie

4 Duikers 4.1 Inleiding

4 Duikers 4.1 Inleiding 4 Duikers 4.1 Inleiding Een duiker is een constructie die watergangen door een grondlichaam heen met elkaar verbindt. Een duiker zorgt ervoor dat water van de ene kant van het grondlichaam naar de andere

Nadere informatie

Belastingproeven PVC stellingkasten

Belastingproeven PVC stellingkasten TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04905 Belastingproeven PVC stellingkasten Van Mourik Broekmanweg P.O. Box 49 2600 AA Delft The Netherlands www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie