Welkom bij de inloopavond over Bilwijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom bij de inloopavond over Bilwijk"

Transcriptie

1 Welkom bij de inloopavond over Bilwijk 01 Aanmeldformulier Adviesgroep Bilwijk Dit is de informatie die gegeven is tijdens de inloopavond over Bilwijk op 8 september Wilt u deelnemen aan de adviesgroep, dan kunt u dit ons nog laten weten tot 1 oktober Ja, ik wil meedenken over de inrichting van het gebied Bilwijk en meld mij aan voor de adviesgroep*: Naam: Straat en huisnummer: Vanavond krijgt u informatie over het project Bilwijk. Alle informatie staat op de posters. Als u vragen hebt kunt u die aan ons stellen. Daarnaast zijn wij benieuwd naar uw ideeën over de natuurinrichting van Bilwijk. Postcode en woonplaats: Telefoon: Dit formulier kunt u ingevuld achterlaten of mailen naar t.sandberg@pzh.nl onder vermelding van Adviesgroep Bilwijk Voor dit project wordt een adviesgroep samengesteld. De adviesgroep denkt in bijeenkomsten mee over de natuurinrichting van Bilwijk. Hebt u belangstelling om hieraan deel te nemen? U kunt zich vanavond opgeven via het formulier. *Afhankelijk van het totaal aantal aanmeldingen wordt uit alle geïnteresseerden een selectie gemaakt. U wordt over deze selectie geïnformeerd.

2 Natuurvisie Krimpenerwaard 02 Veenweiden-strook De westelijke veenweidenatuur in Nederland is uniek in Europa, maar dreigt te verdwijnen. Daarom wil de overheid natuur stimuleren die hier in het verleden al voorkwam, maar al tientallen jaren afneemt of zelfs verdwenen is. De natuur in de Krimpenerwaard is onderdeel van een veenweidenstrook die loopt van het Naardermeer via de Krimpenerwaard naar de Alblasserwaard. Doel is deze gebieden met elkaar te verbinden. Dan kan gemakkelijker uitwisseling plaatsvinden tussen verschillende leefgebieden van planten- en dierensoorten. De veenweidenatuur brengen we terug met behulp van de mensen in de Krimpenerwaard. Samen met grondeigenaren en grondgebruikers stellen we plannen op waar de natuur en het landschap van profiteren. Wat zijn de kaders? De begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) is in 2013 door de provincie Zuid Holland vastgesteld, inclusief de grens van Bilwijk. Afspraken over de veenweidegebieden in de Krimpenerwaard zijn vastgelegd in de Gebiedsovereenkomst Veenweiden Krimpenerwaard. Het streven is om in Bilwijk de natuur van 100 jaar geleden terug te krijgen met behulp van natuurvriendelijke landbouw.

3 Natuuropgave Krimpenerwaard Bilwijk als schakel In de Krimpenerwaard wordt hectare natuur gerealiseerd tussen nu en Onderdeel van deze natuuropgave is het project Bilwijk. Bilwijk is de schakel tussen de natuur van de Reeuwijkse Plassen naar de Krimpenerwaard en van de Krimpenerwaard naar de Lopikerwaard. De natuur in de Krimpenerwaard is onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). De Stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard is verantwoordelijk voor de realisatie, zoals overeengekomen is met de provincie Zuid-Holland. De Stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard Capelle bestaat uit: a/d IJssel - Gemeente Krimpenerwaard - Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard De Rotte Schenkel Kralingse Veer A16 A12 Zevenhuizen N 219 Nieuwerkerk a/d IJssel Slikkerveer N 219 Krimpen a/d IJssel N N 453 A20 Krimpen a/d Lek N 456 IJssellaan Lage Weg Hollandsche IJssel Groot Hitland Ouderkerk a/d IJssel N 475 N 477 Kinderdijk N 454 Moordrecht N 452 N 456 Kattendijksblok De Nesse Oudeland Lekkerkerk N 476 Middelblok Achterbroek Gouda Berkenwoude Berkenwoudse Driehoek N 210 Opperduit Achterbroek Nieuw- Lekkerland N 480 Veerstalblok Den Hoek Plassen N207 / Goudseweg Benedenheul Benedenkerk Hoek Benedenberg Streefkerk N 480 Stein Bilwijk N 207 Stolwijk Haastrecht N 478 Kadijk Bergambacht-West (Nespolder) Hogebrug Bovenkerk N 228 Schoonouwen Kadijk-West Bergambacht Ammerstol N 479 De Donk Lek Hekendorp Vlist Hollandsche IJssel Vlist De Hem Brandwijk Bovenberg Oudewater Gelkenes Groot-Ammers Bonrepas Polsbroek Schoonhoven N 210 Graafland Ottoland Nieuwpoort N 216 Vuilendam Lang Go N 481 Bleskensgraaf Gijbeland Molenaarsgraaf

4 Doelen Bilwijk 04 Het gebied Bilwijk ligt op een strategische punt in de veenweide-strook. De strook gaat hier van het Reeuwijkse Plassengebied over in een natuurstrook in de Krimpenerwaard (naar het oosten) en naar de Lopikerwaard (naar het westen). In het gebied moeten bepaalde natuurdoelen worden gerealiseerd. We onderzoeken nu welke van de volgende natuurdoelen nodig zijn voor de veenweideverbinding, het beste passen bij het gebied en welke de beste kans van slagen hebben: Fauna- en kruidenrijk grasland Vochtig hooiland Nat schraalland Weidevogelgrasland Moeras Ecologische verbindingszone Beneden-Haastrecht 75,76 ha Begrenzing Natuur Netwerk Nederland in Bilwijk Indeling deelgebieden Achterpoort 19,80 ha Status: 41 ha gereed, 230 ha nog in ontwikkeling Planning: Uitvoering is gepland in Hollandse Polder 22,06 ha Laag-Bilwijk 94,52 ha Hoog-Bilwijk 50,83 ha Doelen: Realisatie van 270 ha natuur Realisatie van ecologische verbindingszone Recreatie: zo mogelijk onverharde wandelroute m

5 Aanpak Bilwijk 05 Start: verkenning Een verkenning: - van het gebied (en de natuur die daar moet komen), - van de omgeving (partijen en mensen in en om het gebied). Betrekken van overheden, eigenaren, organisaties, omwonenden e.d. Hieruit volgt: globaal beeld van de kansen en knelpunten voor de inrichting van het gebied. Resultaat: een eerste schets van een mogelijke inrichting. Ontwerpen: komen tot een inrichting Wat moet nog nader onderzocht worden? Resultaten leiden tot nieuwe inzichten en mogelijkheden of knelpunten. Met deze inzichten wordt een volgend gebiedsontwerp gemaakt.deze stap kan zich enkele keren herhalen, totdat er een goed ontwerp ligt voor het gebied. Bij het ontwerpen worden de adviesgroep en omgeving betrokken. Resultaat: uiteindelijk ontwerp voor het gebied. Uitvoeren: realisatie van het ontwerp Planning Nu 2017 ca Verkennen Ontwerpen Uitvoeren Het ontwerp wordt gerealiseerd. Ook bij de uitvoering wordt de omgeving betrokken.

6 Resultaten verkenning 06 Deskundigen hebben onderzoek gedaan naar de natuurlijke eigenschappen en ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied. Op grond daarvan is bepaald welke nieuwe natuur het beste in Bilwijk kan komen: Kruiden- en faunarijk grasland Vochtig hooiland Nat schraalland Moeras/voedselgebied voor weidevogels Een ecologische verbindingszone Deskundigen hebben ook knelpunten geïnventariseerd die de ontwikkeling van deze natuur belemmeren: Door het agrarische gebruik van gronden is veel fosfaat in de bodem en in het water terechtgekomen. Hierdoor hebben veel planten en dieren, die vroeger gewoon waren in Bilwijk, geen geschikt leefgebied. Voor nieuwe natuur in Bilwijk is verminderen van de fosfaatlast nodig. Mogelijke oplossingen hiervoor zijn: afplaggen van grond en verhogen van het waterpeil. Grote delen van het gebied zijn geheel of gedeeltelijk ongeschikt voor weidevogels Dit komt door verstorende factoren als bebouwing, bosjes, wegen en wandelpaden (zeker als er honden lopen). Er kan in Bilwijk geen groot aaneengesloten weidevogelgebied komen waar vogels kunnen broeden. Daarnaast zijn veel percelen in eigendom van particulieren. Daarop kan alleen natuurontwikkeling plaatsvinden als grondeigenaren bereid zijn tot medewerking. Voor nieuwe natuur in Bilwijk is voldoende medewerking van de particuliere grondiegenaren nodig. Om hen te helpen bij het combineren van hun agrarische bedrijf met natuurontwikkeling zijn er allerlei subsidies en andere middelen voorhanden.

7 Bestaande natuur Bilwijk: wat is er al? 07 Bilwijk is een hoofdzakelijk agrarisch gebruikt gebied. Het agrarische deel bestaat uit grasland dat grotendeels slechts één grassoort bevat: Engels raaigras dat zeer eiwitrijk is en zorgt voor een goede melkopbrengst bij de koe. Naast de agrarisch gebruikte delen, zijn er delen waar meer soorten dieren en planten voorkomen: De Schenkelkade vormt een waardevolle strook met verschillende soorten bomen en struiken en een soortenrijke graslandstrook. In het gebied ten zuiden van het restant van de Molen van Hol wordt elk jaar het regenwater vastgehouden in het vroege voorjaar waardoor weidevogels en moerasvogels daar hun voedsel kunnen vinden. In het zuidwesten van het gebied op percelen van het Zuid- Hollands Landschap is in een eerder stadium al natuur gerealiseerd. In dat deel komen veel vogels voor en zijn er in de loop der tijd ook diverse botanische waarden ontwikkeld. Verder herbergt het gebied nog een eendenkooi.

8 Nieuwe natuur Bilwijk: wat komt er nog? 08 De nieuwe natuur die in Bilwijk gerealiseerd wordt, bestaat uit: Kruiden- en faunarijk grasland Vochtig hooiland Nat schraalland Moeras/voedselgebied voor weidevogels Ecologische verbindingszone Op de volgende panelen ziet u voorbeelden van deze natuurtypen en de plekken in Bilwijk waar deze natuur gerealiseerd kan worden.

9 Provincie Zuid-Holland Kartografie /3 Natuur in Bilwijk: Kruiden- en faunarijk grasland 09 Meer algemeen natuurtype met verschillende aangezichten. Lagere diversiteit maar wel met unieke soorten. Bloeiende soorten in grasland. Geschikt voor: o.a. noordse woelmuis, purperreigers, zangvogels. Realisatie door beheer. Niet te droog, anders ontwikkelen zich plaagkruiden. Legenda Eendenkooi Mozaiëk met plassen Kruiden- en faunarijk grasland Deelgebied NNN Zoekgebied kruiden- en faunarijk grasland Beneden-Haastrecht Achterpoort Hoog-Bilwijk Hollandse Polder Laag-Bilwijk 0 0,15 0,3 km

10 Provincie Zuid-Holland Kartografie /2 Natuur in Bilwijk: Vochtig hooiland 10 Natuurtype dat sterk onder druk staan door bemesting en ontwatering. Schrale bodem nodig. Dit kan door de bovenlaag van de percelen af te plaggen zodat hier weer vochtig hooiland kan herstellen. Geschikt voor: o.a. echte koekoeksbloem en grote ratelaar. Noordse woelmuis, moerassprinkhaan en grutto. Bij goed natuurbeheer duurt het enkele jaren voordat het nieuwe schraalland goed ontwikkeld is. De eerste soorten en kleuren kunnen al snel te zien zijn na de inrichting. Legenda Eendenkooi Mozaiëk met plassen Vochtig hooiland Deelgebied NNN Beneden-Haastrecht Achterpoort Zoekgebied vochtig hooiland Hoog-Bilwijk Hollandse Polder Laag-Bilwijk 0 0,15 0,3 km

11 Provincie Zuid-Holland Kartografie 15 Natuur in Bilwijk: Nat schraalland 11 Erg zeldzaam natuurtype, dat door milieuvervuiling sterk onder druk staat. Schrale bodem nodig. Dit kan door de bovenlaag van de percelen af te plaggen zodat hier weer nat schraalland kan terugkomen. Bodem van dit natuurtype bevat weinig voedingsstoffen bevat, planten groeien langzaam. Bij goed natuurbeheer duurt het uiteindelijk nog tientallen jaren voordat het nieuwe schraalland helemaal goed ontwikkeld is. Geschikt voor: o.a. blauwe zegge, blauwe knoop, spaanse ruiter, verschillende soorten orchideeën, wulp en veldleeuwerik, vlinders (zoals de zilveren maan), sprinkhanen (moeras en gouden sprinkhaan), bijen en andere soorten insecten De eerste bijzondere soorten zijn al snel na aanleg te verwachten. Legenda Eendenkooi Mozaiëk met plassen Nat schraalland Deelgebied NNN Hollandse Polder Laag-Bilwijk Beneden-Haastrecht Achterpoort Hoog-Bilwijk Zoekgebied nat schraalland 0 0,15 0,3

12 Provincie Zuid-Holland Kartografie 15. Natuur in Bilwijk: Moeras en voedselgebied voor weidevogels 12 Goede waterkwaliteit (weinig voedingsstoffen in het water). Planten op en onder het water en in de oever. Voedselgebied voor zilverreiger, purperreiger, libellen en vissen. Doortrek- en leefgebied voor (o.a.) noordse woelmuis en otter. Waterpeil volgt zoveel mogelijk de seizoenen. Het gebied Bilwijk zelf kent geen of nauwelijks geschikt broedgebied voor weidevogels maar wordt wel omringd door goed broedgebied voor weidevogels. Door een weidevogelfoerageergebied (voedselgebied) in Bilwijk neer te leggen, zijn de vogels dicht in de buurt van hun broedgebied, zodat ze na hun reis uit Afrika niet ver hoeven te vliegen om te kunnen broeden. Legenda Eendenkooi Mozaiëk met plassen Jong moeras / foerageergebied weidevogels Belangrijk weidevogelbroedgebied Deelgebied NNN Hollandse Polder Beneden-Haastrecht Achterpoort Jong moeras, foerageergebied weidevogels Hoog-Bilwijk Laag-Bilwijk Weidevogels overwinteren elk jaar in Afrika. Eind februari / begin maart keren de vogels weer terug in Nederland. Na de lange tocht uit Afrika moeten de vogels flink bij-eten en -slapen voor ze aan het vermoeiende broedseizoen kunnen beginnen. Dat gebeurt in zogenaamde opvetgebieden.dit zijn vaak gebieden die in de winter en het vroege voorjaar nog zo nat zijn dat er water op het maaiveld staat. De weidevogels slapen midden in deze plassen met hun voeten in het water (veilig tegen vijanden) en aan de rand van het water kunnen ze foerageren omdat de wormen lekker dicht aan het oppervlakte van het maaiveld te vinden zijn. 0 0,15 0,3

13 Provincie Zuid-Holland Kartografie 15 Natuur in Bilwijk: Ecologische verbindingszone 13 Door de Krimpenerwaard wordt een verbinding aangelegd voor soorten die kenmerkend zijn voor de veenweidenatuur in de Krimpenerwaard. Dit zijn dieren als: waterspitsmuis ringslang roerdomp dwergmuis groene glazenmaker kleine modderkruiper bever bittervoorn Legenda Eendenkooi Mozaiëk met plassen Ecologische verbindingszone Ecologische verbindingszone riet-gras-plas De soorten hebben een verbinding van natte natuur nodig, die zo veel mogelijk aaneengesloten is. Zo kunnen zij zich door het landschap verplaatsen. Landbouwgrond en/of tuinen bieden meestal niet de goede basis voor deze dieren en planten. De ecologische verbinding in Bilwijk bestaat uit: riet bloemrijk (vochtig) grasland sloten en plasjes met waterplanten struiken Stapsteen Deelgebied NNN Hollandse Polder Laag-Bilwijk Beneden-Haastrecht Achterpoort Hoog-Bilwijk Een verbinding bestaat uit smalle en brede delen. De smalle delen bestaan vaak uit een sloot met een brede natuurvriendelijke oever met aangrenzend daaraan een bloemrijk (vochtig) grasland. De bredere delen bestaan vaak uit plasjes met brede rietoevers, plukjes met struiken en bosjes en natte graslanden. 0 0,15 0,3

14 Impressie Bilwijk toekomst 14 Voorbeeld van hoe Bilwijk er in de toekomst uit kan zien: Huidige situatie Nieuwe situatie

15 De boeren helpen 15 Kennis benutten Boeren in het gebied kunnen helpen bij het realiseren en beheren van de natuur. Dit is waardevol, omdat agrarisch ondernemers kennis hebben van de percelen, van het gebied en van (natuur)beheer. Zij krijgen een langere periode achter elkaar de zorg voor een stuk natuur. Zodat de nieuwe natuur echt tot bloei komt. De provincie biedt hiervoor instrumenten om praktisch en financieel te helpen: Er is een agrarisch consulent die kan helpen met het maken van het bedrijfsplan. Ook zijn er mogelijkheden voor subsidies, garantstelling van de overheid en (erf)pachten of aankopen van grond.

16 Vragen en suggesties 16 Reactieformulier inloopavond Bilwijk Hartelijk dank voor uw bezoek! Ruimte voor vragen, tips en ideeën: Hebt u vragen over of suggesties en ideeën voor Bilwijk? Laat het ons dan weten door het formulier in te vullen. Dan geven wij u zo snel mogelijk antwoord. Als u mee wilt denken in de adviesgroep, vergeet u dan niet het formulier hiervoor in te leveren? Meer informatie over Bilwijk en andere veenweidenprojecten vindt u op Naam: Straat en huisnummer: Postcode en woonplaats: Telefoon: Dit formulier kunt u ingevuld achterlaten of mailen naar t.sandberg@pzh.nl onder vermelding van Reactieformulier Bilwijk

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II

Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Welkom bij de inloopavond van Ruygeborg II Vanavond krijgt u informatie over het project Ruygeborg II. Als u vragen heeft kunt u die aan ons stellen. Daarnaast zijn wij benieuwd naar uw ideeën over Ruygeborg.

Nadere informatie

Beste Frits, Ik hoor het graag als je deze mail in goede orde ontvangen hebt. Met vriendelijke groet,

Beste Frits, Ik hoor het graag als je deze mail in goede orde ontvangen hebt. Met vriendelijke groet, Van: Sandberg, T Verzonden: woensdag 16 september 2015 9:37 Aan: Kas, F CC: Ligtenberg, RJM; Laan, MW Onderwerp: uitnodiging werkbezoek Veenweiden Krimpenerwaard Beste Frits, Bij deze de uitnodiging van

Nadere informatie

Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren?

Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren? Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren? april 2018 2 1 De toekomst van de Krimpenerwaard De Krimpenerwaard is een bijzondere plek. Dat willen we graag zo houden en versterken. Gemeente en hoogheemraadschap

Nadere informatie

Bijlage I: Deelprogramma natuur

Bijlage I: Deelprogramma natuur Bijlage I: Deelprogramma natuur Doelstelling Hoofddoelen van het deelprogramma Natuur zijn de versterking van de biodiversiteit, versterking van de Natura 2000 doelen en realisatie van het NNN (voorheen

Nadere informatie

1 Natuur in de Krimpenerwaard

1 Natuur in de Krimpenerwaard Zelfrealisatie 1 Natuur in de Krimpenerwaard Binnen natuurgebieden zijn een grote hoeveelheid aan dier- en plantensoorten te vinden. Hoe groter ( robuuster ) de natuurgebieden zijn, hoe beter de soorten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie NIEUWSBRIEF Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen Oktober 2014 Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland gaan op een andere manier samenwerken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Drasland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Drasland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Drasland in de Zouweboezem, provincie Zuid-Holland Bron: provincie Utrecht Drasland Drasland is niet bemest kruidenrijk hooiland dat maximaal 30 cm boven het oppervlaktewaterpeil

Nadere informatie

Gebiedsavond Bodegraven-Noord

Gebiedsavond Bodegraven-Noord Gebiedsavond Bodegraven-Noord Programma 20.00 u Welkom door Jan Leendert van den Heuvel 20.10u Presentatie over schetsontwerp voor Bodegraven-Noord 20.30u Korte pauze, vragen inventariseren 20.45u Tafelgesprekken

Nadere informatie

COPYRIGHT. l Habitat verbeterende maatregelen voor aquatische. 02 juli Regiohoofd Veenweiden, Zuid-Hollands Landschap

COPYRIGHT. l Habitat verbeterende maatregelen voor aquatische. 02 juli Regiohoofd Veenweiden, Zuid-Hollands Landschap Veldwerkplaats: l Habitat verbeterende maatregelen voor aquatische fauna in poldergebieden 02 juli 2009 Rudi Terlouw, Regiohoofd Veenweiden, Zuid-Hollands Landschap KRIMPENERWAARD Veenweidepolder van

Nadere informatie

Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2

Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2 Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2 Dit inrichtingsplan is een schets van de door Staatsbosbeheer wenselijk geachte situatie voor de verbindingszone tussen

Nadere informatie

Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost

Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost De laatste jaren heeft de provincie in Groot Mijdrecht Noord-Oost gronden aangekocht voor de ontwikkeling van natuur. Natuurmonumenten

Nadere informatie

GEBIEDSVISIE BODEGRAVEN - NOORD

GEBIEDSVISIE BODEGRAVEN - NOORD GEBIEDSVISIE BODEGRAVEN - NOORD rondetafelgesprek gemeenteraad 14 april 2016 Pagina 1 Landinrichting 1995/1996 Pagina 2 435 ha natuurontwikkeling: 350 ha reservaatsgebied in BR (nog eens 50 ha in de provincie

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND 1. INLEIDING Aanleiding De gemeente Schagen is voornemens om het bedrijventerrein Kolksluis langs de Koning Willem II-weg in t Zand

Nadere informatie

Harderbos en Harderbroek verbonden

Harderbos en Harderbroek verbonden Harderbos en Harderbroek verbonden De Ganzenweg is een verbinding voor mensen, maar een barrière voor dieren. Er ligt al een faunapassage onderdoor. De route daar naar toe is voor dieren nog niet ideaal.

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

Nieuwkoopse Plassen. Op weg naar water van topkwaliteit. Droge voeten, schoon water

Nieuwkoopse Plassen. Op weg naar water van topkwaliteit. Droge voeten, schoon water Nieuwkoopse Plassen Op weg naar water van topkwaliteit De Nieuwkoopse Plassen en het aangrenzende gebied vormen een prachtig natuurgebied. We werken samen met anderen aan verbetering van de waterkwaliteit

Nadere informatie

Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN

Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN De Holendrechter- en Bullewijkerpolder als ontbrekende schakel

Nadere informatie

Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018

Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Was - Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Was Wordt tabel tekstuele wijzigingen Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2018 Pagina Natuurbeheerplan 2017 Ontwerp Natuurbeheerplan 2018 Natuurbeheerplan

Nadere informatie

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering De instrumentenkoffer Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvoering Versie 3, september 2018 Wat is de Instrumentenkoffer? Wij zijn blij dat u zich als agrarisch ondernemer oriënteert

Nadere informatie

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming

De instrumentenkoffer. Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming De instrumentenkoffer Mogelijkheden om natuurdoelen in te passen in uw bedrijfsvorming Wat is de Instrumentenkoffer? Wij zijn blij dat u zich als agrarisch ondernemer oriënteert op de mogelijkheden om

Nadere informatie

De burger wil best betalen voor veenweidenatuur

De burger wil best betalen voor veenweidenatuur De burger wil best betalen voor veenweidenatuur Huidige situatie: tamelijk eenvormige weinig soortenrijke polder. Foto: Lex Broere V eenweidegebieden hebben unieke natuurwaarden en zijn vanuit internationaal

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ONTHEFFING

AANVRAAGFORMULIER ONTHEFFING AANVRAAGFORMULIER ONTHEFFING Voor het berijden wegen met gewichtsbeperking en voor breedtebeperking landbouwvoertuigen 1. Gegevens aanvrager Naam : Contactpersoon (bij bedrijf) : Adres : Postcode en woonplaats

Nadere informatie

Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007.

Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007. Beste wintervogeltellers en telsters. Moordrecht 1 november 2007 Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007. telgegevens In de Waardvogel van september 2007 staat een artikel van

Nadere informatie

Durgerdam voortgang ontwerp

Durgerdam voortgang ontwerp Methode & resultaten Sectie Naam STBI STBU HT EA-10B Kinselmeer EA-11 Polder IJdoorn EA-12 Durgerdam EA-13 Durgerdam-West Sectie 10B: Kinselmeer Sectie 11:Polder IJdoorn Variant: Dijk buitenom (Dijk maximaal

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Spiegelplas en Ankeveense plassen

Spiegelplas en Ankeveense plassen Spiegelplas en Ankeveense plassen Stand van de natuur en herstelmaatregelen Gerard ter Heerdt Bart Specken Jasper Stroom Floor Speet Winnie Rip Een tienminuten gesprek. Hoe staan onze kinderen er voor?

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 3: Beekdal van de Aa ten oosten van de Zuid Willemsvaart

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 3: Beekdal van de Aa ten oosten van de Zuid Willemsvaart ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN Gemeente Someren Datum: 9 november 2001 Project: 119-4 Status: Definitief Opdrachtgever: Gemeente Someren VOORWOORD Door het college van Burgemeester & Wethouders

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014 Reeuwijkse Plassen schoner en mooier Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt tot 2015 verschillende maatregelen die samen zorgen voor de verbetering van de waterkwaliteit en

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

De Kraanvogel. Kansen voor kraanvogels in Limburg en Brabant

De Kraanvogel. Kansen voor kraanvogels in Limburg en Brabant De Kraanvogel Kansen voor kraanvogels in Limburg en Brabant De kraanvogel komt er aan! Binnen een paar jaar zouden ze zo maar in Brabant en Limburg kunnen broeden. Stel je voor, staand aan de rand van

Nadere informatie

schetssessie De Jammer

schetssessie De Jammer Beeldverslag schetssessies Zuidelijk Westerkwartier schetssessie De Jammer verleden heden toekomst? 25 september 2018 www.zuidelijkwesterkwartier.nl Deelnemers en groepsindeling Groepsindeling Naam Organisatie

Nadere informatie

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Stichting Landschapsbeheer Zeeland Lucien Calle Sandra Dobbelaar Alex Wieland 15 juli 2014 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Project: 16M8038 Onderwerp: Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Datum: 15 maart 2018 Auteur: Ing. D. van der Veen (ecoloog LievenseCSO) Bestemd

Nadere informatie

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Moeras met Lisdodde in de Krimpenerwaard Wetland Wetland is een mozaïek van open water, drijvende waterplanten, planten die met hun voeten in het water staan, riet dat in het water

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 is het basis-natuurgrasland. Het kan overal voorkomen op alle grondsoorten en bij alle grondwaterstanden, maar ziet er dan wel steeds anders uit.

Nadere informatie

Paarden in bloemenweiden. Filippien Koornneef

Paarden in bloemenweiden. Filippien Koornneef Paarden in bloemenweiden Filippien Koornneef Subsidie voor natuurbeheer Twee verschillende regelingen Agrarisch natuurbeheer Particulier natuurbeheer Waarvoor subsidie ANLb? Pakketten: Kruidenrijk grasland

Nadere informatie

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk Jan Stronks Stand van zaken huidig landschap Bos en natuur in de plus! Agrarisch cultuurlandschap sterk in de min: Natuurwaarde holt achteruit

Nadere informatie

Natuurontwikkelingsgebied De Hilver, kansrijk weidevogelreservaat voor grutto s in Noord-Brabant? VWG Midden-Brabant Peer Busink & Wiel Poelmans

Natuurontwikkelingsgebied De Hilver, kansrijk weidevogelreservaat voor grutto s in Noord-Brabant? VWG Midden-Brabant Peer Busink & Wiel Poelmans Natuurontwikkelingsgebied De Hilver, kansrijk weidevogelreservaat voor grutto s in Noord-Brabant? VWG Midden-Brabant Peer Busink & Wiel Poelmans Waar gaat het over? Korte terugblik Natuurontwikkeling Beheer

Nadere informatie

Alle feiten op een rijtje

Alle feiten op een rijtje Alle feiten op een rijtje Wie zijn we, waar staan we voor Groenalliantie Midden-Holland is sinds 1 mei 2014 de rechtsopvolger van de opgeheven Natuur- en recreatieschappen Krimpenerwaard en Reeuwijkse

Nadere informatie

Legger Baanhoek. te Sliedrecht

Legger Baanhoek. te Sliedrecht Legger te Sliedrecht Legger Dijkpaaltraject Alblasserwaard, AW075 AW083 Inhoud - Overzichtskaart Dijkpaaltraject Alblasserwaard - Overzichtkaart situatiebladen 1:5000) - Situatiebladen 1:1000) - Dwarsprofielen

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering

Algemene Ledenvergadering ELAN Agrarische Natuurverenigingen Zuidoost-Friesland Algemene Ledenvergadering Collectief ELAN Nijeholtpade, 28-06-2017 Opgericht in 2010 Vijf inliggende Agrarische natuurverenigingen (ANV s): Gagelvenne

Nadere informatie

Gebied: De Drie Polders

Gebied: De Drie Polders Gebied: De Drie Polders Basisschets De basisschets is het resultaat voort gekomen uit twee schetssessies. Onderstaande schets is het streefbeeld waar draagvlak voor is en is de basis geweest voor de nadere

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

waarheen met de Veenweidenatuur? Er is een nieuwe en duurzame visie op de natuur van het veen nodig. Versneller van duurzaamheid

waarheen met de Veenweidenatuur? Er is een nieuwe en duurzame visie op de natuur van het veen nodig. Versneller van duurzaamheid waarheen met de Veenweidenatuur? Er is een nieuwe en duurzame visie op de natuur van het veen nodig. Versneller van duurzaamheid 2 - Veenweide Het landschap van veen en veenweiden dat iedereen zo mooi

Nadere informatie

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland Naar een goed weidevogelbeheer Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland 1 Even iets over Vogelbescherming o Opgericht 1899 o C. 140.000 leden o C. 65 werknemers

Nadere informatie

Bijlagen. behorend bij de Uitvoeringsovereenkomst Veenweiden Krimpenerwaard

Bijlagen. behorend bij de Uitvoeringsovereenkomst Veenweiden Krimpenerwaard Bijlagen behorend bij de Uitvoeringsovereenkomst Veenweiden Krimpenerwaard 2015-2021 versie datum door 0.5b na TaskForce 28 sept 29 september 15 M.Laan concept 29 september 2015 Bijlage A) Beschrijving

Nadere informatie

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren.

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren. Moordrecht 9 februari 2013 Normaal beschrijf ik het weer in het telweekeinde en soms net ervoor, deze keer iets verder terugkijken. Vanaf onze telling in december 2012 tot de midwintertelling in januari

Nadere informatie

De voorwaarden waaraan voldaan moet worden om gebruik te kunnen maken van de beheerpakketten binnen het leefgebied worden hieronder beschreven.

De voorwaarden waaraan voldaan moet worden om gebruik te kunnen maken van de beheerpakketten binnen het leefgebied worden hieronder beschreven. Opengestelde beheerpakketten Collectief Rivierenland per leefgebied (gebaseerd op adviestarieven landelijke beheerpakketten ANLB2016 dd. 09-03-2015) let op: tarieven gewijzigd tov. medio februari 2015

Nadere informatie

JAARPLAN KRIMPENER KUNSTWAARD

JAARPLAN KRIMPENER KUNSTWAARD JAARPLAN KRIMPENER KUNSTWAARD 2016 Voorwoord Laat de kunst stromen! Onder dit motto gaan we in 2016 aan de slag. Het komende jaar zal in het teken staan van de kunstmanifestatie Kunststroming. Een kunstproject

Nadere informatie

Gegevens gemeente woonplaats Alblasserdam Alblasserdam Totaal Alblasserdam

Gegevens gemeente woonplaats Alblasserdam Alblasserdam Totaal Alblasserdam provincie Zuid Holland Gegevens gemeente woonplaats 2016 2015 Alblasserdam Alblasserdam 1.581 1.778 Totaal Alblasserdam 1.581 1.778 Albrandswaard Poortugaal 1.954 2.793 Totaal Albrandswaard 1.954 2.793

Nadere informatie

Uitkomsten van de schetsessie Matsloot en Pasop

Uitkomsten van de schetsessie Matsloot en Pasop Lees deze nieuwsbrief online In deze nieuwsbrief: Uitnodiging terugkoppeling Bombay, de Jouwer en 't Faan op 10 oktober Terugkoppeling schetssessie Matsloot en Pasop 'Paradijs' van petgaten Kritische blik

Nadere informatie

Kavelpaspoort. Cluster 5: Son en Breugel - De Peel- Hooijdonk. Pilot Natuurlijk Ondernemen. 2,952 ha

Kavelpaspoort. Cluster 5: Son en Breugel - De Peel- Hooijdonk. Pilot Natuurlijk Ondernemen. 2,952 ha Kavelpaspoort Cluster 5: Son en Breugel - De Peel- Hooijdonk Pilot Natuurlijk Ondernemen 2,952 ha Geografie en ligging Het gebied van Son en Breugel ligt in het stroomgebied van De Dommel. Tussen de

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum Zie verzenddatum linksonder Aan Provinciale Staten Bijlagen 2 Onderwerp

Nadere informatie

Natura 2000 in De Wieden en Weerribben. Wat betekent dit voor u?

Natura 2000 in De Wieden en Weerribben. Wat betekent dit voor u? Natura 2000 in De Wieden en Weerribben Wat betekent dit voor u? Deze brochure is bestemd voor bewoners, ondernemers, grondeigenaren, pachters en andere belanghebben in de gebieden De Wieden en De Weerribben.

Nadere informatie

5 december Beste wintervogel-tellers en -telsters

5 december Beste wintervogel-tellers en -telsters 5 december 2008 Beste wintervogel-tellers en -telsters Bij deze de nieuwsbrief over de wintervogeltelling van 15 en 16 november 2008. Deze nieuwsbrief is gebaseerd op de 34 ontvangen (deel)districten.

Nadere informatie

Reactie namens KNNV op Concept Verkenning Reconstructieplan Binnenveld Oost

Reactie namens KNNV op Concept Verkenning Reconstructieplan Binnenveld Oost Reactie namens KNNV op Concept Verkenning Reconstructieplan Binnenveld Oost Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Wageningen en omstreken p/a Brinkstraat 51 6721 WS Bennekom KOPIE

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden. Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS)

Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden. Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS) Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS) Inleiding In 2006 heeft RAVON in opdracht van de Provincie Noord-Brabant het

Nadere informatie

Ecologisch werkprotocol

Ecologisch werkprotocol Ecologisch werkprotocol Lommerrijk 23 Lelystad Locatie en werkzaamheden Lommerrijk 23 ligt aan de noordwestzijde van Lelystad, in de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland. Het plangebied is aangegeven

Nadere informatie

Landschapsnetwerken voor bestuivers

Landschapsnetwerken voor bestuivers Landschapsnetwerken voor bestuivers Bijeenkomst Unie van Waterschappen 29 juni 2018, Tiel Sabine van Rooij Wageningen Environmental Research Waarom een landschapsnetwerk voor bestuivers? Een diversiteit

Nadere informatie

De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming

De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming Concept criteria voor akkerbouw om de mate van Vogelvriendelijk boeren te bepalen De grondstoffenleverancier van het product is een agrarisch

Nadere informatie

Onderdeel B. Bijlage 3: Agrarisch natuurbeheer. Onderdeel A: Agrarisch natuurtype en bijbehorend agrarische beheertypen:

Onderdeel B. Bijlage 3: Agrarisch natuurbeheer. Onderdeel A: Agrarisch natuurtype en bijbehorend agrarische beheertypen: Bijlage 3: Agrarisch natuurbeheer Onderdeel A: Agrarisch natuurtype en bijbehorend agrarische beheertypen: Agrarisch natuurtype Agrarisch beheertype A01 Agrarische Faunagebieden A01.03 Ganzenfourageergebied

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

Nut en noodzaak fosfaatonderzoek natuurinrichting WaalenBurg

Nut en noodzaak fosfaatonderzoek natuurinrichting WaalenBurg Nut en noodzaak fosfaatonderzoek natuurinrichting WaalenBurg HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. RIVERS, DELTAS & COASTS Aan : Provincie Noord-Holland Van : Joost Rink en Tom van den Broek Datum : 9 januari 2015

Nadere informatie

Gebiedsvoorstel Ecologische Hoofd Structuur Krimpenerwaard

Gebiedsvoorstel Ecologische Hoofd Structuur Krimpenerwaard Gebiedsvoorstel Ecologische Hoofd Structuur Krimpenerwaard Voor meer informatie: Remko Advocaat, telefoon: 0182-356578, r.advocaat@bergambacht.nl 1 Inhoud Voorwoord...3 1. De voorgeschiedenis...4 2. Agrarisch

Nadere informatie

WEIDEVOGELS EN VERNATTING

WEIDEVOGELS EN VERNATTING WEIDEVOGELS EN VERNATTING 20181102 - Kennisdag boerenlandvogels Zuid-Holland Plas-dras en vernatting dient meerdere doelen paarvorming slapen eten en wat later in het seizoen opgroeihabitat voor kuikens

Nadere informatie

Algemene regel 5 Keur

Algemene regel 5 Keur Algemene regel 5 Keur Het aanbrengen van een dam met duiker in een oppervlaktewaterlichaam met de functie hoofdwatergang in de Krimpenerwaard Met deze algemene regel hoeft geen watervergunning meer te

Nadere informatie

juli 2006 Naar een nieuw watersysteem in de Krimpenerwaard

juli 2006 Naar een nieuw watersysteem in de Krimpenerwaard juli 2006 Naar een nieuw watersysteem in de Krimpenerwaard 1. Inleiding De ontwikkeling en de functie van het watersysteem in de Krimpenerwaard staat de afgelopen jaren met name in het teken van de Landinrichting.

Nadere informatie

Vismigratie bij HHSK Beleid Watergebiedsplan Technische afwegingen

Vismigratie bij HHSK Beleid Watergebiedsplan Technische afwegingen Vismigratie bij HHSK Beleid Watergebiedsplan Technische afwegingen Marit Meier & Michel van Cappellen 9 oktober 2012 Beleid Vismigratie beleid is opgenomen in waterbeheerplan en Kadernota vis HHSK streeft

Nadere informatie

Watersysteemoptimalisatie Stolwijkse Boezem en Achterbroek

Watersysteemoptimalisatie Stolwijkse Boezem en Achterbroek Watersysteemoptimalisatie Stolwijkse Boezem en Achterbroek NOTA VAN BEANTWOORDING zienswijzen die naar aanleiding van de ter inzage legging van 4 september 2008 t/m 15 oktober 2008 schriftelijk en/of mondeling

Nadere informatie

Polder Kortenhoef: landschap met geschiedenis. Korremof. Oost Indië. Wijde gat Oost zijde. Achter de Kerk

Polder Kortenhoef: landschap met geschiedenis. Korremof. Oost Indië. Wijde gat Oost zijde. Achter de Kerk Stand van de natuur en herstelmaatregelen Gerard ter Heerdt Bart Specken : landschap met geschiedenis Vecht t Hemeltje Horstermeerpolder Oost Indië Korremof Vreeland Kleine Wijhe Kortenhoef Wijde gat Oost

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Nota van beantwoording Natuurbeheerplan 2017 herziene versie natuurbeheer

Nota van beantwoording Natuurbeheerplan 2017 herziene versie natuurbeheer Nota van beantwoording Natuurbeheerplan 2017 herziene versie natuurbeheer Ten behoeve van de zienswijzen ingediend op het Ontwerp Natuurbeheerplan 2017 herzien versie natuurbeheer provincie Utrecht Pagina

Nadere informatie

WATERMANAGEMENT IN PLASDRAS SITUATIES

WATERMANAGEMENT IN PLASDRAS SITUATIES WATERMANAGEMENT IN PLASDRAS SITUATIES juni 2015 5 Inhoud 1 Aanleiding... 2 2 Doelstelling... 2 3 Resultaat... 2 4 Kosten... 3 5 Financiering... 3 6 Huidige SNL regeling deelnemers... 3 7 Draagvlak... 4

Nadere informatie

SNL Agrarisch natuurbeheer

SNL Agrarisch natuurbeheer SNL Agrarisch natuurbeheer DR code Index N&L Agrarisch Beheer A01 Agrarische faunagebieden A01.01 Weidevogelgebied A01.01.01 Weidevogelgrasland met rustperiode 8001 A01.01.01a Weidevogelgrasland met rustperiode

Nadere informatie

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214 Er is goed nieuws en er is slecht nieuws WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214: ER IS GOED NIEUWS EN ER IS SLECHT NIEUWS Sinds 211 telt DNatuur voor ANV Lopikerwaard hoeveel Grutto

Nadere informatie

Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum

Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum 9.3 km wandelen Wandel dwars door het veenplassengebied bij Kortenhoef en Loosdrecht. Geniet van het uitzicht vanaf de historische wandelpaden, het

Nadere informatie

Natuurontwikkelingsplan 2014

Natuurontwikkelingsplan 2014 Natuurontwikkelingsplan 2014 Bestemmingsplan Prinsenlaan 80 Groenekan - toelichting, bijlage 2 Datum: 14 maart 2014 1. Huidige situatie Aanleiding Voorliggend natuurontwikkelingsplan vormt een nadere uitwerking

Nadere informatie

Bijlage tarieven begrotingsjaar 2016 in euro s per eenheid De jaarvergoeding voor de natuurbeheertypen, opgenomen in bijlage 1

Bijlage tarieven begrotingsjaar 2016 in euro s per eenheid De jaarvergoeding voor de natuurbeheertypen, opgenomen in bijlage 1 Bijlage tarieven begrotingsjaar 2016 in euro s per eenheid De jaarvergoeding voor de natuurbeheertypen, opgenomen in bijlage 1 nr BT Beheertype Tarief 2016 N01.01 Zee en wad 1,62 N01.02 Duin- en kwelderlandschap

Nadere informatie

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Nieuwsbrief IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Laarakkerse Waterleiding. In deze brief vindt u informatie over een

Nadere informatie

Werkprotocol baggeren watergangen polder Bloemendaal landelijk

Werkprotocol baggeren watergangen polder Bloemendaal landelijk Werkprotocol baggeren watergangen polder Bloemendaal landelijk Inleiding Grondeigenaren baggeren in de komende jaren de sloten van polder Bloemendaal. In en rond de sloten kunnen beschermde planten en

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer 2420 Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

LEKKERKERK Vrije kavels aan de Tiendweg Oost

LEKKERKERK Vrije kavels aan de Tiendweg Oost LEKKERKERK Vrije kavels aan de Tiendweg Oost 3 vrije kavels die mogelijkheid bieden tot het bouwen van een zeer royale vrijstaande woning met bijgebouw. Ook het beoefenen van een huisgebonden beroep behoort

Nadere informatie

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren

Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins. Quickscan. Spankerenseweg 20 Dieren Rapportage: Eric Verkaik Veldwerk: Elmar Prins Quickscan Spankerenseweg 20 Dieren februari 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Gegevens plangebied... 2 3 Methode... 3 4 Resultaten... 3 4.1 Bureaustudie...

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg

Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg Opdrachtgever: gemeente Tilburg Maart 2009 Antonie van Diemenstraat 20 5018 CW Tilburg 013-5802237 Eac@home.nl Pagina 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied.

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied. Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht In deze les en tijdens de excursie gaat het over het gebied de Hooge Boezem achter Haastrecht en het gebied eromheen. In de omgeving van Haastrecht en

Nadere informatie

I september Geachte heer/mevrouw, ln deze brief informeren wij u over een aantal zaken binnen het project Groot Mijdrecht Noord-Oost.

I september Geachte heer/mevrouw, ln deze brief informeren wij u over een aantal zaken binnen het project Groot Mijdrecht Noord-Oost. Aan de bewoners, grondeigenaren en pachters in Groot Mijdrecht Noord-Oost DATUM NUMMER UW BRIEF VAN UW NUMMER BIJLAGE I september 2015 81 61 9609 Flyer Particulier Natuurbeheer TEAM REFERENTIE DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

VERSLAG TERREINBEZOEK bui-tegewoon, groenprojecten

VERSLAG TERREINBEZOEK bui-tegewoon, groenprojecten Bui-tegewoon, groenprojecten. Schaapjeszijde 4 2935 CK Ouderkerk aan den IJssel Tel. 06 10301196 Mail info@bui-tegewoon.nl www.bui-tegewoon.nl Verslag terreinbezoek Omgevingsverkenning ecologie Beijersche

Nadere informatie

Inrichting Straelensbroek/ Straelens Schuitwater

Inrichting Straelensbroek/ Straelens Schuitwater Uitgangssituatie Algemeen Inrichting Straelensbroek/ Straelens Schuitwater Projectnummer: 2008_009 Projectnaam: Inrichting Straelensbroek/Straelens Schuitwater PMJP: B1 Inrichting verworven EHS Natuurdoel:

Nadere informatie

Effectbepaling ganzengebied Oosteinde en Westeinde 76 te Nieuwleusen

Effectbepaling ganzengebied Oosteinde en Westeinde 76 te Nieuwleusen Notitie Contactpersoon Benjamin Flierman Datum 29 oktober 2010 Effectbepaling ganzengebied Oosteinde 56-58 en Westeinde 76 te Nieuwleusen 1.1 Inleiding In het kader van de Rood voor Rood-regeling worden

Nadere informatie

Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg

Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg maart 2015 INFORMATIEBLAD Natuurontwikkeling Waalenburg Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg Waalenburg is een belangrijk weidevogelgebied op Texel. Dit natuurgebied wordt uitgebreid, ingericht

Nadere informatie

Pakketten Waterbeheer

Pakketten Waterbeheer Pakketten Waterbeheer 2016-2021 Duurzaam slootbeheer, iets voor u? Als agrariër heeft u belang bij een goed onderhouden sloot. Nu is de waterkwaliteit de afgelopen jaren al flink verbeterd, maar het kan

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE in de polder bij Ubbergen veilige haven voor planten en dieren op hun weg tussen Nijmeegse stuwwal en de Waal Voormalige landbouwgronden worden omgevormd

Nadere informatie