Heel de aarde had. één taal en eendere woorden. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? De toren van Babel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Heel de aarde had. één taal en eendere woorden. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? De toren van Babel."

Transcriptie

1 De toren van Babel. De toren van Babel. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? Genesis 11:1 Heel de aarde had 1 één taal en eendere woorden.

2 Welke opdracht had God de mens gegeven? Genesis 9:1 1 Toen zegende God Noach en zijn zonen en Hij zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk en vervul de aarde!

3 In welke vlakte gingen vele mensen wonen? Genesis 11:2 En het gebeurde, toen zij naar het oosten trokken, dat zij een vlakte in het land Sinear vonden. 2 De schoonheid van deze streek trok hen aan, alsook de vruchtbaarheid van de bodem, en ze besloten deze vlakte tot hun tehuis te maken.

4 Wat zeiden de mensen in Sinear tegen elkaar? Genesis 11:3 3 En zij zeiden allen tegen elkaar: Kom, laten wij kleiblokken maken en die goed bakken! En de kleiblokken dienden hun tot steen en het asfalt diende hun tot leem.

5 Hoe hoog moest de toren worden? Genesis 11:4, eerste deel 4 En zij zeiden: Kom, laten wij voor ons een stad bouwen, en een toren waarvan de top in de hemel reikt, De prachtige toren, die tot in de hemel zou reiken, zou een monument zijn van de macht en de wijsheid van de bouwlieden, en hun roem zou van geslacht tot geslacht in herinnering blijven.

6 Wat wilden de mensen beslist niet? Genesis 13:4, laatste deel anders worden wij over heel de aarde verspreid! God had bepaald dat de mensen zich over heel de aarde zouden verspreiden, om deze te bevolken en te onderwerpen; maar deze bouwers van Babel besloten bijeen te blijven en een rijk te stichten dat tenslotte heel de aarde zou omvatten.

7 Werd het bestaan van God ontkend? De bewoners van de vlakte van Sinear geloofden niet in het verbond van God, dat Hij nooit weer een zondvloed op de aarde zou doen komen. Velen loochenden het bestaan van God en schreven de vloed toe aan natuurlijke oorzaken. Anderen geloofden in een opperwezen, en dat dit opperwezen de wereld van voor de vloed had verdelgd; en hun harten kwamen, evenals dat van Kaïn, tegen Hem in opstand.

8 Wat was God van plan te doen? Genesis 11:6 6 en de HEERE zei: Zie, zij vormen één volk en hebben allen één taal. Dit is het begin van wat zij gaan doen, en nu zal niets van wat zij zich voornemen te doen, voor hen onmogelijk zijn.

9 Genesis 11:7 7 Kom, laten Wij neerdalen en laten Wij hun taal daar verwarren, zodat zij geen van allen elkaars taal zullen begrijpen. Op welke wijze gaf God daar vorm aan?

10 Hoe kreeg de verwarring vorm? De toren had een grote hoogte, en de werklieden boven konden niet rechtstreeks spreken met de werklieden aan de voet van de toren; daarom werden op verschillende hoogten mannen geplaatst om opdrachten voor het benodigde materiaal of andere aanwijzingen door te geven. Terwijl de boodschappen op deze wijze werden doorgegeven, werd de spraak verward, zodat materiaal werd gestuurd wat niet gevraagd was en de aanwijzingen tegenovergesteld waren aan datgene wat men bedoelde.

11 Waar staat de naam Babel voor? Genesis 11:9 9 Daarom gaf men haar de naam Babel; want daar verwarde de HEERE de taal van heel de aarde, en vandaar verspreidde de HEERE hen over heel de aarde.

12 Is wat de mensen beslist niet wilden uiteindelijk toch gebeurd? Genesis 11:8 8 Zo verspreidde de HEERE hen vandaar over heel de aarde, en zij hielden op met het bouwen van de stad.

13 Welk teken gaf God de mens? Genesis 9: En God zei: Dit is het teken van het verbond dat Ik geef tussen Mij en u, en alle levende wezens die bij u zijn, alle generaties door tot in eeuwigheid: 13 Mijn boog heb Ik in de wolken gegeven; die zal dienen als teken van het verbond tussen Mij en de aarde.

14 Welke belofte gaf God? Genesis 9: Het zal gebeuren, als Ik wolken boven de aarde breng en de boog in de wolken gezien wordt, 15 dat Ik aan Mijn verbond zal denken, dat er is tussen Mij en u en alle levende wezens van alle vlees. Het water zal niet meer tot een vloed worden om alle vlees te gronde te richten. 16 Als deze boog in de wolken is, zal Ik hem zien, en denken aan het eeuwig verbond tussen God en alle levende wezens

Waar gaan de hoofstukken 7 tot 12 over?

Waar gaan de hoofstukken 7 tot 12 over? Wonderlijk hoe God in het boek Jesaja Zijn wegen bekend maakt. Waar gaan de hoofstukken 7 tot 12 over? Zie Jesaja 7 12 Het grote onderwerp van de Messiaanse profetieën wordt in de hoofdstukken 7-12 beschreven.

Nadere informatie

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam

Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Na de zondvloed. Wie zorgde er voor dat de zondvloed ten einde kwam Genesis 8:1-2 1 En God dacht aan Noach en aan al de wilde dieren en al het vee dat bij hem in de ark was; en God liet wind over de aarde

Nadere informatie

Genesis 11:1-9 1 De gehele aarde nu was één van taal en één van spraak. 2 Toen zij oostwaarts trokken, vonden zij een vlakte in het land Sinear, waar

Genesis 11:1-9 1 De gehele aarde nu was één van taal en één van spraak. 2 Toen zij oostwaarts trokken, vonden zij een vlakte in het land Sinear, waar Genesis 11:1-9 1 De gehele aarde nu was één van taal en één van spraak. 2 Toen zij oostwaarts trokken, vonden zij een vlakte in het land Sinear, waar zij zich vestigden. 3 En zij zeiden tot elkander: Welaan,

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

DonDerDag in De VierDe week

DonDerDag in De VierDe week DonDerDag in De VierDe week Metten Na de hexapsalm en de triadika van de toon: PsalM-lezingen Na de eerste psalmlezing zingen we de kathisma-zangen volgens de toon van de week (zie appendix). Na de tweede

Nadere informatie

Daniël in vogelvlucht

Daniël in vogelvlucht de Ark Assen Daniël in vogelvlucht De God van Israël is de God der goden 23 april 2018 7 mei 2018 Het Joodse rijk is het laatste wereldrijk Het Joodse volk wordt eerst gelouterd Vragen, opmerkingen? Mail

Nadere informatie

! "!# "$" "% %" "# % &"%"& "! " "" % #$ %#% ' %"( % ")$ " " % % ' * % %") %" % $ + "% " % & &, *! $ -". %" %" '!! "% )"%( " &%(1'!

! !# $ % % # % &%& !   % #$ %#% ' %( % )$   % % ' * % %) % % $ + %  % & &, *! $ -. % % '!! % )%(  &%(1'! ! "!# "$" "% %" "# % &"%"& "! " "" % #$ %#% ' %"( % ")$ " " % % ' * % %") %" % $ + "% " % & &, *! $ -". %" %" '!! "% )"%( "!%/ ')&" &"%%!#&")%%0 ' "%"%*&" %"&" % "&%$0 &% &%(1'! ',%&" 2# "3+ )%" "!&%%,'!&""

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 13 mei 2018, in de Hervormde Kerk te Den Ham. Aanvang uur.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 13 mei 2018, in de Hervormde Kerk te Den Ham. Aanvang uur. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 13 mei 2018, in de Hervormde Kerk te Den Ham. Aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Gerdien Marsman Gijsbert Meuleman

Nadere informatie

Pinksteren God in je moerstaal. Predikant: ds. P. Baas Organist: Martin Visser Trompettist: Wilrik den Hertog

Pinksteren God in je moerstaal. Predikant: ds. P. Baas Organist: Martin Visser Trompettist: Wilrik den Hertog Pinksteren 2017 God in je moerstaal Predikant: ds. P. Baas Organist: Martin Visser Trompettist: Wilrik den Hertog Welkom en mededelingen We zingen samen Pinksterliederen Ja, de Trooster is gekomen! Jezus

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD Wat is het evangelie? Jezus stierf voor onze zonden en stond op uit de dood. Wij zijn met Hem gestorven aan ons oude leven en met Hem opgestaan in een nieuw leven. God

Nadere informatie

Gods verbond met Noach

Gods verbond met Noach Gods verbond met Noach Inhoud GESCHIEDENIS VAN NOACH...3 DE RECHTVAARDIGHEID VAN NOACH...3 GODS VERBOND MET NOACH...3 NOACH'S AANDEEL IN HET VERBOND...3 TEKEN VAN HET VERBOND...4 NOACH IN HET NIEUWE TESTAMENT...4

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

PINKSTEREN Duinzichtkerk zondag 20 mei 2018

PINKSTEREN Duinzichtkerk zondag 20 mei 2018 PINKSTEREN Duinzichtkerk zondag 20 mei 2018 DUINZICHTKERK - zondag 20 meil 2018 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout PINKSTEREN voorganger ds. Corrie van Duinen; ouderling Lida Fijn van Draat; diaken:

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Het heilsplan van God

Het heilsplan van God Almelo Het heilsplan van God 2018-2019 30 september De wederkomst van Christus 28 oktober Kaïn en Abel 25 november Sem, Cham en Jafeth 27 januari Izaäk en Ismaël 24 februari Jakob en Ezau 31 maart Jozef

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied Psalm 25 v1,2

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied Psalm 25 v1,2 DUINZICHTKERK, zondag 18 februari 2018 1 e zondag van de 40-dagentijd Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger : ds. J. C. van Dongen Ouderling van dienst : Renny Steinvoort Diaken van dienst : Anne-Helene

Nadere informatie

Wie schiep hemel een aarde? Op welke wijze kwam het scheppingswerk tot stand? 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde.

Wie schiep hemel een aarde? Op welke wijze kwam het scheppingswerk tot stand? 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde. Wie schiep hemel een aarde? Genesis 1:1 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde. Op welke wijze kwam het scheppingswerk tot stand? Psalm 33:6, 9 6 Door het Woord van de HEERE is de hemel gemaakt,

Nadere informatie

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Van schepping tot Koninkrijk Voorganger: ds Pieter Koekkoek Organist: Piet de Vries Stilte en orgelspel Welkom en drempelgebed Het begin: Genesis 1:31 God keek

Nadere informatie

voor zondag 18 februari 2018 Thema: Tem ze toch, die wilde dieren.

voor zondag 18 februari 2018 Thema: Tem ze toch, die wilde dieren. Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 18 februari 2018 1 ste zondag van de 40 dagen tijd Thema: Tem ze toch, die wilde dieren. Voorganger: pastor Huub Schumacher Gastheer: Jan Dorleijn, Lector:

Nadere informatie

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet?

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? De profeet Abraham. Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? Genesis 20:7 7 Nu dan, geef de vrouw van die man terug, want hij is een profeet! Hij zal voor u bidden, zodat u in leven blijft.

Nadere informatie

Grenzen. Bevrijding. viering in de Keizersgrachtkerk

Grenzen. Bevrijding. viering in de Keizersgrachtkerk Grenzen Bevrijding viering in de Keizersgrachtkerk zondag 7 juni 2015 Grenzen Grenzen.Hoe zit dat toch met grenzen? Er zijn onnoembaar veel associaties: de grens overgaan voor een vakantie naar het buitenland;

Nadere informatie

Geestelijk bouwen 2015 Alexander Eberson & Uitgeverij Partizaan /BOXPress

Geestelijk bouwen 2015 Alexander Eberson & Uitgeverij Partizaan /BOXPress GEESTELIJK BOUWEN 1 Geestelijk bouwen 2015 Alexander Eberson & Uitgeverij Partizaan /BOXPress www.partizaan.be www.boxpress.nl ISBN: 9789462952478 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur

Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur Muziek Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur Woord van welkom Aanvangspsalm: Lied 23c:1 en 2 [Hierbij gaan we staan] Stilte ter voorbereiding

Nadere informatie

Wat we al weten. De Droom van Jakob

Wat we al weten. De Droom van Jakob Wat we al weten De Droom van Jakob Term Huis van God Paulus: Hoe te gedragen in het huis van God Cultuur, waarden en normen Jezus Hij zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u allen: Van nu af zult u

Nadere informatie

De strijd is van de Heer

De strijd is van de Heer De strijd is van de Heer 18 En aan wie heeft Hij gezworen dat zij Zijn rust niet zouden binnengaan, dan aan hen die ongehoorzaam geweest waren? 19 Zo zien wij dat zij niet konden ingaan vanwege hun ongeloof.

Nadere informatie

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was?

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? De geboorte van Izak. In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Genesis 21 Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? Genesis 11:30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het

Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte dat over de grond kruipt. Het eerste scheppingsverhaal

Nadere informatie

Plaatje van een ridder die verslagen op de grond ligt en zich overgeeft met een witte vlag.

Plaatje van een ridder die verslagen op de grond ligt en zich overgeeft met een witte vlag. WAT IK HEB Plaatje van een ridder die verslagen op de grond ligt en zich overgeeft met een witte vlag. https://www.123rf.com/photo_6354009_defeated-knight-lays-immobilized-after-the-tournament.html 1Co

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4

Mededelingen door de ouderling van dienst. Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Mededelingen door de ouderling van dienst Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472

Nadere informatie

Hoop in onzekere tijden. Daniël: God Regeert

Hoop in onzekere tijden. Daniël: God Regeert Hoop in onzekere tijden Daniël: God Regeert Daniëls Reputatie Daniël 5:11-12 Er is een man in uw koninkrijk, in wie de geest der heilige goden woont, en in wie in de dagen van uw vader verlichting, verstand

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD VOORBEELDEN TIJDSONTWIKKELING Paulus op de Areopagus God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden van de onwetendheid, nu overal aan alle mensen dat zij

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 49 ( 15-12)

De Bijbel open 2012 49 ( 15-12) 1 De Bijbel open 2012 49 ( 15-12) Vandaag valt het licht op Abraham. Hij is de derde persoon bij wie we in deze adventstijd stilstaan. We zagen al hoe Henoch en Noach mensen van advent waren. Mensen van

Nadere informatie

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes Bijbelonderwijs voor de basisschool Groep 5 Memootjes De geciteerde Bijbeltekst werd met toestemming van de Stichting Herziene Statenvertaling overgenomen uit de Herziene Staten Vertaling 2006, Jongbloed

Nadere informatie

3. Ontsteek een licht in ons verstand en maak tot liefde ons hart bereid, geleid met milde vaste hand ons zwakke vlees in zekerheid.

3. Ontsteek een licht in ons verstand en maak tot liefde ons hart bereid, geleid met milde vaste hand ons zwakke vlees in zekerheid. 20 mei 2018-1 E Pinksterdag 2018: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel; Gerard de Waardt, m.m.v. Maranatha Zingers Zingen vóór de dienst: Lied 670: 1, 3 en 7 1. Kom Schepper God, o Heilige Geest, daal

Nadere informatie

Engelenverhalen. Lucas 24:1-32

Engelenverhalen. Lucas 24:1-32 Engelenverhalen Leven vanuit een hemels perspectief Lucas 24:1-32 Lydie Geurts 29 juli 2018 1 En op de eerste dag van de week gingen zij, heel vroeg in de morgen, naar het graf en brachten de specerijen

Nadere informatie

20 mei E Pinksterdag 2018: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel; Gerard de Waardt, m.m.v. Maranatha Zingers Zingen vóór de dienst: Lied

20 mei E Pinksterdag 2018: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel; Gerard de Waardt, m.m.v. Maranatha Zingers Zingen vóór de dienst: Lied 20 mei 2018-1 E Pinksterdag 2018: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel; Gerard de Waardt, m.m.v. Maranatha Zingers Zingen vóór de dienst: Lied 670: 1, 3 en 7 1. Kom Schepper God, o Heilige Geest daal

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST 22 februari 2015 liturgische kleur paars eerste zondag van de veertigdagentijd Thema: De woestijn voorganger : ds. Gerrit Olsman lector : Gerrit Meine Muis organist :

Nadere informatie

Hervormde Gemeente. M iddagdienst 28 mei 2017 aanvang uur

Hervormde Gemeente. M iddagdienst 28 mei 2017 aanvang uur Ameide - Tienhoven Hervormde Gemeente Dienst waarin ds. J.C. van Trigt intrede doet als predikant van de Hervormde Gemeente van Ameide Tienhoven M iddagdienst 28 mei 2017 aanvang 14.30 uur Voorganger ds.

Nadere informatie

Welke opdracht kreeg Mozes van God?

Welke opdracht kreeg Mozes van God? Opnieuw heeft God de tien geboden geschreven. Welke opdracht kreeg Mozes van God? Exodus 34:1 1 Toen zei de HEERE tegen Mozes: Houw twee stenen tafelen voor u uit, zoals de eerste, dan zal Ik op die tafelen

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven?

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? De val van satan. Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? Jesaja 14:12, eerste deel, zie Lukas 10:18 en Openbaring 12:9 12 Hoe bent u uit de hemel gevallen, morgenster,

Nadere informatie

Liturgie voor de eredienst in de Nieuwe Kerk op 24 mei 2015 om uur

Liturgie voor de eredienst in de Nieuwe Kerk op 24 mei 2015 om uur Liturgie voor de eredienst in de Nieuwe Kerk op 4 mei 05 om 09.0 uur Voorganger: ds. H.C. Marchand Zingen: OTH, lied 8:, en. Leid mij, Heer, o machtig Heiland door dit leven aan uw hand. Ik ben zwak, maar

Nadere informatie

Wat zegt de Bijbel over Noach?

Wat zegt de Bijbel over Noach? De Zondvloed. Wat zegt de Bijbel over Noach? Genesis 6:9, laatste deel Noach was een rechtvaardig, oprecht man onder zijn tijdgenoten. Noach wandelde met God. Temidden van dit voortschrijdend verderf deden

Nadere informatie

VAJERA (En Ik verscheen) Sjemot 6:2-9:35

VAJERA (En Ik verscheen) Sjemot 6:2-9:35 VAJERA (En Ik verscheen) Sjemot 6:2-9:35 De Parasja begrijpen Sjemot (Exodus) 6:2-6:8 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2)

Nadere informatie

UITZICHT OP DE NIEUWE HEMEL EN AARDE VANUIT HET OUDE TESTAMENT. Mart-Jan Paul 16 sept 2017

UITZICHT OP DE NIEUWE HEMEL EN AARDE VANUIT HET OUDE TESTAMENT. Mart-Jan Paul 16 sept 2017 UITZICHT OP DE NIEUWE HEMEL EN AARDE VANUIT HET OUDE TESTAMENT Mart-Jan Paul 16 sept 2017 Inleiding De intrede van de dood De begrafenissen van de aartsvaders De volken komen naar Jeruzalem en de dood

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Welkom en Afkondigingen >

Welkom en Afkondigingen > Welkom en Afkondigingen > Intochtslied: Psalm 8:1,3 > 1/1 1/1 Stil Gebed, Bemoediging en Groet > Zingen: 283:1,5 > 1/1 1/1 Leefregels > Zingen: Psalm 25:2,6 > 1/2 2/2 1/2 2/2 Verootmoedigings Gebed > Zingen:

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

20 januari 2019 Rotterdam

20 januari 2019 Rotterdam 20 januari 2019 Rotterdam structuur van Genesis 17 1,2 3 3-8 9-14 15,16 17 18-22 23-27 belofte van zaad aan Abram Abraham valt op zijn aangezicht God spreekt tot Abram - zijn zaad besnijdenis - opdracht

Nadere informatie

Welke opdracht ontving Mozes van God?

Welke opdracht ontving Mozes van God? Door de Schelfzee. Welke opdracht ontving Mozes van God? Exodus 14:1-2 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg dat zij terugkeren en hun kamp opslaan voor Pi-Hachiroth, tussen

Nadere informatie

Wij staan geschreven in Zijn hand, Hij voert ons naar t beloofde land. Als kind ren gaan wij zingend voort, de Vader is t die ons hoort.

Wij staan geschreven in Zijn hand, Hij voert ons naar t beloofde land. Als kind ren gaan wij zingend voort, de Vader is t die ons hoort. Toren van Babel van Pieter Brueghel de Oude 1563 Zingen vóór de dienst: gezang 350 : 3, 4 en 7 Tot ondergang zijn wij gedoemd, als God ons niet bij name noemt, maar God-zij-dank, Hij doet ons gaan door

Nadere informatie

Zingen voor de dienst: O Heer die onze vader zijt NLB 836 Hij is hier OPW 679 Hij kwam bij ons HH 181 NLB 836

Zingen voor de dienst: O Heer die onze vader zijt NLB 836 Hij is hier OPW 679 Hij kwam bij ons HH 181 NLB 836 Ontmoetingsdienst, 1 e zondag in de 40 dagen tijd: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel Gerrit Koorevaar, mmv Maranatha Singers, Piano: Corinne Drescher, Basgitaar: Leendert Husslage, Drums: Kirsten

Nadere informatie

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden?

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? De wonderen van God. Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? Exodus 4:1-3 1 Toen antwoordde Mozes en zei: Maar zie, zij zullen mij niet geloven

Nadere informatie

Lean Amsterdam: Rentmeester van De Laak

Lean Amsterdam: Rentmeester van De Laak Lean Amsterdam: Rentmeester van De Laak Wolters Handwoordenboek: 1. Iemand die voor zijn heer de renten, d.i. de pachten of huren, int 2. Beheerder van een landgoed 3. De mens in zijn verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Avond over de toren van Babel

Avond over de toren van Babel Avond over de toren van Babel Ontmoeting 20.00-20.15 Iedereen wordt van harte welkom geheten. Er is tijd voor een bakje koffie en even bijkletsen. 20.15-20.35 Bekijken schilderij de bouw van de toren van

Nadere informatie

Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede

Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede ZEGEN EN ZEGENEN Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede NT: eulogeo. Goede woorden spreken * eu = goed * logos = woord God

Nadere informatie

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag?

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? De overige plagen in Egypte. Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? Genesis 9:2-5 2 Want als u hun weigert te laten gaan

Nadere informatie

Zingen voor de dienst: O Heer die onze vader zijt NLB 836 Hij is hier OPW 679 Hij kwam bij ons HH 181

Zingen voor de dienst: O Heer die onze vader zijt NLB 836 Hij is hier OPW 679 Hij kwam bij ons HH 181 Ontmoetingsdienst, 1 e zondag in de 40 dagen tijd: Immanuëlkerk; ds. Chris Schreuder; Orgel Gerrit Koorevaar, mmv Maranatha Singers, Piano: Corinne Drescher, Basgitaar: Leendert Husslage, Drums: Kirsten

Nadere informatie

Filippenzen 2:9. Daarom heeft God hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat.

Filippenzen 2:9. Daarom heeft God hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat. Filippenzen 2:9 Daarom heeft God hem hoog verheven en hem de naam geschonken die elke naam te boven gaat. Baas Baas Papa-Kofi Baas Papa-Kofi Essence Baas Papa-Kofi Essence She-finall Baas Papa-Kofi Essence

Nadere informatie

Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan?

Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Genesis 2:8-10 8 Ook plantte de HEERE God een hof in Eden, in het oosten, en Hij plaatste daar de mens, die Hij gevormd had. 9 En de HEERE

Nadere informatie

In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde.

In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde. In het vorige hoofdstuk werd de schepping van de hemel besproken. 1 In dit hoofdstuk gaat het over de schepping van de aarde. In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1:1) De hemel: De geestelijke,

Nadere informatie

Kom, Heilge Geest, Gij vogel Gods, daal neder waar Gij wordt verwacht

Kom, Heilge Geest, Gij vogel Gods, daal neder waar Gij wordt verwacht Pinksteren Dorpskerk De Bilt 8 juni 2014 Aanvang 10.00 uur Kom, Heilge Geest, Gij vogel Gods, daal neder waar Gij wordt verwacht Voorganger: ds. G.J. Codée Fluit: Organist: Trompet: 1 Janine Hoksbergen

Nadere informatie

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen.

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen. - 1 - Hebreeën 11 (deel 1) 1 Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Geloof is een vaste grond, niet onzeker! Geloof is de zekerheid

Nadere informatie

Abraham & Sara Gods beloften. God roept Abraham om te gaan naar een land dat hij niet kent, en belooft hem een groot nageslacht.

Abraham & Sara Gods beloften. God roept Abraham om te gaan naar een land dat hij niet kent, en belooft hem een groot nageslacht. Abraham & Sara Gods beloften God roept Abraham om te gaan naar een land dat hij niet kent, en belooft hem een groot nageslacht. Genesis 3 Genesis 4 Genesis 5 Genesis 6 Genesis 12 zondeval Abel Henoch Noach

Nadere informatie

Wie waren boos dat de muren van Jeruzalem hersteld werden?

Wie waren boos dat de muren van Jeruzalem hersteld werden? Samaritanen proberen de bouw van de muur te beletten. Wie waren boos dat de muren van Jeruzalem hersteld werden? Nehemia 4:7-8 7 Het gebeurde, toen Sanballat, Tobia, de Arabieren, de Ammonieten en de inwoners

Nadere informatie

Wonderlijk gemaakt Zondag 25 januari 2015 9.00 uur Oude Kerk

Wonderlijk gemaakt Zondag 25 januari 2015 9.00 uur Oude Kerk LITURGIE VOOR DE KERK EN SCHOOL-THEMADIENST In samenwerking met de Julianaschool Wonderlijk gemaakt Zondag 25 januari 2015 9.00 uur Oude Kerk Welkom en bekendmakingen Intochtslied (schoolpsalm): Psalm

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK 10.00 UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD MET PROJECT 40 DAGENTIJD KINDERNEVENDIENST Voorganger: ds. Chienus Schokker Ouderling: Mevr. Grietje Hubers-Hekhuis

Nadere informatie

Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug

Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug blok A - nivo 1 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Herhaling vorige week / Romeinen 6:23 19.20 Woordweb afscheid nemen 19.25 Lezen Handelingen

Nadere informatie

GENESIS JANUARI 2017, LUNTEREN Evert Jan Hempenius

GENESIS JANUARI 2017, LUNTEREN Evert Jan Hempenius EN GENESIS 1 21 JANUARI 2017, LUNTEREN Evert Jan Hempenius Welk plaatje past het beste bij een jongere en bij jou, kies telkens uit kleur / grijs deel de keuzes kort met elkaar. De ontgoddelijkte wereld

Nadere informatie

Naar welk kamp vertrok Gods volk en welke ontdekking deden zij daar?

Naar welk kamp vertrok Gods volk en welke ontdekking deden zij daar? Water uit de rots bij de Horeb. Naar welk kamp vertrok Gods volk en welke ontdekking deden zij daar? Genesis 17:1 1 Daarna brak heel de gemeenschap van de Israëlieten uit de woestijn Sin op en trok van

Nadere informatie

Noach en de zondvloed

Noach en de zondvloed Bible for Children stelt voor Noach en de zondvloed Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1

Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1 Gods verbondsbeloften aan Abraham deel 1 Het beginpunt Om het allemaal wat begrijpelijker te maken wat de Bijbel zegt en wat het bedoeld met wat het zegt beginnen we met Gods beloften aan Abram (later

Nadere informatie

Gods verbond met Abraham

Gods verbond met Abraham Gods verbond met Abraham Inhoud GESCHIEDENIS VAN ABRAHAM...3 GODS VERBOND MET ABRAHAM...4 Een belofte over zijn nageslacht...4 Een landsbelofte...4 Een belofte over alle volken der aarde...4 Een overwinningsbelofte...4

Nadere informatie

Preek over Genesis 11,1-9: God wijst ons genadig onze plaats

Preek over Genesis 11,1-9: God wijst ons genadig onze plaats Preek over Genesis 11,1-9: God wijst ons genadig onze plaats Voorzang: Psalm 87 Votum en Groet Zingen: Gezang 456,3 (i.p.v. het gezongen 'amen') Leefregels Zingen: Opwekking 125 Gebed voor de opening van

Nadere informatie

Welke ervaring overkwam Abraham & Sara als Izak & Rebekka?

Welke ervaring overkwam Abraham & Sara als Izak & Rebekka? Welke ervaring overkwam Abraham & Sara als Izak & Rebekka? Genesis 26:1, eerste deel 1 Er kwam hongersnood in het land, een andere dan de eerste hongersnood, die er in de dagen De geschiedenis herhaalt

Nadere informatie

Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk?

Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk? Besnijdenis en Pascha in Gilgal. Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk? Jozua 5:1 1 Toen al de koningen van de Amorieten aan deze zijde van de Jordaan, namelijk

Nadere informatie

De grote familie. Foto s van het materiaal

De grote familie. Foto s van het materiaal De grote familie Focus van dit verhaal De focus in dit verhaal ligt bij God en het volk van God (Genesis 12 15, 24). Dit verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de Kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Een volk van priesters

Een volk van priesters Een volk van priesters Romeinen 8: 17 Zijn wij nu kinderen, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God, en medeerfgenamen van Christus; immers, indien wij delen in zijn lijden, is dat om ook te delen

Nadere informatie

Intochtslied. Thema van de dienst : Schepping. Organist/piano : Jan Bremer. Mededelingen van de kerkenraad. Zondag 4 Augustus 2013

Intochtslied. Thema van de dienst : Schepping. Organist/piano : Jan Bremer. Mededelingen van de kerkenraad. Zondag 4 Augustus 2013 Zondag 4 Augustus 2013 Thema van de dienst : Schepping Voorganger : ds. J.W. Stam Organist/piano : Jan Bremer Mededelingen van de kerkenraad Lied: Ps. 19: 1 en 2 >> Intochtslied vers 2 >> 1 2. God heeft

Nadere informatie

Paasfeest een traditie?

Paasfeest een traditie? 1Corintiërs 15: 3-7; 3 Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven, heb ik op mijn beurt ook weer ontvangen: dat Christus voor onze zonden is gestorven, zoals in de Schriften staat, 4 dat hij is begraven

Nadere informatie

Welke les moesten de Egyptenaren leren?

Welke les moesten de Egyptenaren leren? De eerste vier plagen. Welke les moesten de Egyptenaren leren? Exodus 7:2-5 2 U moet alles wat Ik u gebieden zal tegen Aäron zeggen, en Aäron, uw broer, moet tot de farao spreken, dat hij de Israëlieten

Nadere informatie

11 Zo moet het ook voor u vaststaan, dat gij wel dood zijt voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus.

11 Zo moet het ook voor u vaststaan, dat gij wel dood zijt voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus. Johannes 4: 14 (HSV) 14 maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt

Nadere informatie

God zorgt voor spraakverwarring om de verdorven plannen van de mensen te verijdelen.

God zorgt voor spraakverwarring om de verdorven plannen van de mensen te verijdelen. GENESIS LES 7 GOD VERDEELT DE VOLKEREN IN BABEL LES 7 GOD VERDEELT DE VOLKEREN IN BABEL GENESIS 11:1-9 KERN VAN DE LES God zorgt voor spraakverwarring om de verdorven plannen van de mensen te verijdelen.

Nadere informatie

Ingaan in de rust van de Vader

Ingaan in de rust van de Vader Ingaan in de rust van de Vader Hebreeen 4: 1 Laten wij er dan beducht voor zijn dat iemand van u ooit schijnt achter te blijven, terwijl de belofte om in Zijn rust binnen te gaan nog van kracht is. 2 Want

Nadere informatie

Noach en de zondvloed

Noach en de zondvloed Bible for Children stelt voor Noach en de zondvloed Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd

Nadere informatie

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Liturgie 21-05-2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Jezus, hij kwam om ons leven te geven, Daarom verliet Hij zijn Vaderlijk huis. Hij gaf aan mij het eeuwige leven, Door te sterven

Nadere informatie

Wat gebeurde er met de beek Krith?

Wat gebeurde er met de beek Krith? Elia bij de weduwe in Zarfath. Wat gebeurde er met de beek Krith? 1 Koningen 17:7 7 En het gebeurde na verloop van vele dagen dat de beek uitdroogde, want er was geen regen in het land gevallen Welke opdracht

Nadere informatie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en

Nadere informatie

Noach: Mocht hij alles eten?

Noach: Mocht hij alles eten? Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Wat zag de profeet Zacharia daarna?

Wat zag de profeet Zacharia daarna? e profeet Zacharia, de derde droom. Wat zag de profeet Zacharia daarna? Zacharia 2:1 1 Weer hief ik mijn ogen op, en ik zag; en ziet, er was een man, en in zijn hand was een meetsnoer. Welke vraag stelde

Nadere informatie

Hoeveel ben jij waard?

Hoeveel ben jij waard? Hoeveel ben jij waard? Genesis 1 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over

Nadere informatie

Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen.

Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen. Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen. Genesis 20: 17 Abraham bad tot God, en God genas Abimelech, zijn vrouw en zijn slavinnen, zodat zij weer kinderen konden krijgen. 18

Nadere informatie