Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan?"

Transcriptie

1 Welke boom stond midden in het hof en welke plannen had satan? Genesis 2: Ook plantte de HEERE God een hof in Eden, in het oosten, en Hij plaatste daar de mens, die Hij gevormd had. 9 En de HEERE God liet allerlei bomen uit de aardbodem opkomen, begerenswaardig om te zien en goed om van te eten; ook de boom des levens, De verleiding en de val n het midden van de hof, en de boom van de kennis van goed en kwaad. 10 Een rivier kwam voort uit Eden om de hof te bevochtigen. En vandaar splitste hij zich en vormde vier hoofdstromen. Nu satan niet langer de gelegenheid had om opstand te verwekken in de hemel, openbaarde hij zijn vijandschap tegen God door zijn plannen om de ondergang van het mensdom te bewerken. In het geluk en de vrede van het onschuldige paar zag hij een beeld van de heerlijkheid die hij voor altijd verloren had. Gedreven door haat besloot hij hen tot ongehoorzaamheid te verleiden, en de schuld en de straf van de zonde op hen te laden.

2 Elke verleiding is een toets of je God wel of niet wil gehoorzamen. Was de toets van gehoorzaamheid voor Adam en Eva een lichte of een zware toets? De boom der kennis was bedoeld als een toets voor hun gehoorzaamheid en liefde tot God. God had hun van alles wat de hof bood, slechts één ding verboden; maar als ze Zijn wil in dit opzicht zouden veronachtzamen, zouden ze de schuld van de overtreding op zich laden.

3 Wie was de listigste van alle dieren op aarde? Genesis 3:1, eerste deel 1 De slang nu was de listigste onder alle dieren van het veld, die de HEERE God gemaakt had; Als Satan zich in zijn ware gedaante had laten zien, zou hij onmiddellijk zijn afgewezen, want Adam en Eva waren voor deze gevaarlijke vijand gewaarschuwd. Hij werkte echter in het geheim en hield zijn opzet dan ook voor hen verborgen om zijn doel beter te kunnen bereiken. Hij heeft de slang, die toen een schepsel van betoverende schoonheid was, als tussenpersoon gebruikt en Eva aangesproken met de woorden: zie volgende vraag.

4 Welke vraag stelde de slang Genesis 3:1, laatste deel en namens wie stelde de slang de vraag? en hij zei tegen de vrouw: Is het echt zo dat God gezegd heeft: U mag niet eten van alle bomen in de hof? Om zijn werk op bedekte wijze ten uitvoer te brengen, koos satan als werktuig de slang; een vermomming die zijn doel om te verleiden uitstekend van pas kwam. De slang was in die tijd één van de verstandigste en mooiste wezens op aarde. Ze had vleugels, en was een lust voor de ogen terwijl ze rondvloog met een gouden schittering.

5 Welk antwoord gaf Eva? Genesis 3:2-3 2 En de vrouw zei tegen de slang: Van de vrucht van de bomen in de hof mogen wij eten, 3 maar van de vrucht van de boom die in het midden van de hof staat, heeft God gezegd: U mag daarvan niet eten en hem niet aanraken, anders sterft u. In plaats van te vluchten van de plaats bleef ze dralen, terwijl ze zich verbaasde over het spreken van de slang. Als ze door een wezen, gekleed als de engelen was toegesproken, zou ze bevreesd zijn geweest; maar het kwam geen moment in haar op, dat deze aantrekkelijke slang het werktuig van de gevallen vijand kon zijn.

6 Welke leugen liet de slang horen? Genesis 3:4-5 4 Toen zei de slang tegen de vrouw: U zult zeker niet sterven. 5 Maar God weet dat, op de dag dat u daarvan eet, uw ogen geopend zullen worden en dat u als God zult zijn, goed en kwaad kennend. Satan beweerde dat hij er baat bij gevonden had door te eten van de verboden vrucht, maar hij zei niet dat hij door overtreding uit de hemel verdreven was. Eva geloofde werkelijk wat satan zei,

7 Op welke leugenachtige wijze probeert Satan jong en oud te verleiden om God ongehoorzaam te zijn? Satan verleidt mensen tot ongehoorzaamheid door hen te doen geloven dat ze wonderlijke vlakken van kennis ontdekken. Maar dit alles is misleiding. Satan maakte het onschuldige paar wijs dat ze er beter van zouden worden als ze de wet van God zouden overtreden.

8 Welke verschrikkelijke beslissing nam Eva en wie gaf zij van deze door God verboden vrucht? Genesis 3:6 6 En de vrouw zag dat die boom goed was om ervan te eten en dat hij een lust was voor het oog, ja, een boom die begerenswaardig was om er verstandig door te worden; en zij nam van zijn vrucht en at; en zij gaf ook wat aan haar man, die bij haar was, en hij at ervan. Een trek van droefheid kwam op het gezicht van Adam. Hij scheen verwonderd en verontrust. Op de woorden van Eva gaf hij ten antwoord dat dit de vijand moest zijn geweest waartegen ze gewaarschuwd waren; en op grond van Gods bevel moest ze nu sterven. Als antwoord vroeg ze hem om te eten, terwijl ze de woorden van de verleider herhaalde dat ze beslist niet zouden sterven.

9 Na het eten van de verboden vrucht, waar waren zij zich opeens bewust van en voor wie waren zij bang? Genesis 3:7-8 7 Toen werden de ogen van beiden geopend en zij merkten dat zij naakt waren. Zij vlochten vijgenbladeren samen en maakten voor zichzelf schorten. 8 En zij hoorden de stem van de HEERE God, Die in de hof wandelde, bij de wind in de namiddag. Toen verborgen Adam en zijn vrouw zich voor het aangezicht van de HEERE God te midden van de bomen in de hof.

10 Welke vraag stelde God? Genesis 3: En de HEERE God riep Adam en zei tegen hem: Waar bent u? 10 En hij zei: Ik hoorde Uw stem in de hof en ik werd bevreesd, want ik ben naakt; daarom verborg ik mij. 11 En Hij zei: Wie heeft u verteld dat u naakt bent? Hebt u van die boom gegeten waarvan Ik u geboden had daar niet van te eten?

11 Wie verweet wie en wie werd vervloekt? Genesis 3: Toen zei Adam: De vrouw die U gaf om bij mij te zijn, die heeft mij van die boom gegeven en ik heb ervan gegeten. 13 En de HEERE God zei tegen de vrouw: Wat hebt u daar gedaan! En de vrouw zei: De slang heeft mij bedrogen en ik heb ervan gegeten. 14 Toen zei de HEERE God tegen de slang: Omdat u dit gedaan hebt, bent u vervloekt onder al het vee en onder alle dieren van het veld!

12 Wat kreeg de aanstichter van alle kwaad Satan te horen? Genesis 3:15 15 En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht Dat zal u de kop vermorzelen, en u zult Het de hiel vermorzelen. De volgende woorden, gericht tot de slang, waren direct van toepassing op satan, en wezen op zijn uiteindelijke nederlaag en ondergang.

13 Wat kregen Adam en Eva te horen? Genesis 3:19 19 In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren. Van die tijd af zou het mensdom blootstaan aan de verleidingen van satan. In plaats van de weldadige arbeid, die hun tot dusver was aangewezen, zouden onrust en zwaar werk hun deel zijn. Ze zouden onderworpen zijn aan teleurstellingen, droefheid, pijn, en ten slotte zou de dood hen wegnemen.

14 Wat is het gevolg van de zonde en welke belofte is er? Genesis 3:23 23 Hij verdreef de mens, en plaatste ten oosten van de hof van Eden de cherubs met een vlammend zwaard, dat heen en weer bewoog, om de weg naar de boom des levens te bewaken. Doch wanneer eenmaal alles hersteld zal worden, als er een nieuwe hemel en nieuwe aarde zullen zijn, zal deze hof heerlijker dan ooit hersteld worden. Dan zullen degenen die Gods geboden bewaard hebben, zitten onder de boom des levens; en in alle eeuwigheid zullen de bewoners van zondeloze werelden in die prachtige hof een voorbeeld zien van Gods volmaakte schepping, onberoerd door de vloek der zonde; een voorbeeld van wat deze aarde zou zijn geweest als de mens had beantwoord aan het heerlijk plan van de Schepper.

EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16

EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16 EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16 EEN GROOT VERLIES De schepping De zondeval 3/16 De schepping (1) Genesis 1:27 En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God

Nadere informatie

De Bijbel Open Adam & Eva de zondeval Genesis 3. Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten,

De Bijbel Open Adam & Eva de zondeval Genesis 3. Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, slang twijfel God had gezegd: Genesis 3 : 1 Is het echt zo dat God gezegd heeft: U mag niet eten van alle bomen in de hof? Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, slang vrouw twijfel

Nadere informatie

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden 27-10-2013 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 27-10-2013 2 Zal Hij me doden? Zal Hij op me mopperen? Zal Hij me knarsetandend toelaten?

Nadere informatie

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31).

Toen God Adam en Eva schiep, bereikte de Schepping haar hoogste niveau: inderdaad, het was zeer goed. (v. 31). Les 2 voor 9 januari 2016 Licht was God schiep zes e dingen op eerste zes dagen van de Schepping (Genesis 1): Land en zee waren Vegetatie was Het uitspansel was Zeedieren en vogels waren En God zag al

Nadere informatie

De eerste zonde - ongehoorzaamheid

De eerste zonde - ongehoorzaamheid In de vorige studie is ingegaan op de rebellie in de hemel 1. De Bijbel openbaart niet wanneer deze rebellie heeft plaatsgevonden, maar die had wel zijn invloed op het leven van Adam en Eva in het paradijs

Nadere informatie

Zondag 8 april. Welkom in De Regenboog

Zondag 8 april. Welkom in De Regenboog Zondag 8 april Welkom in De Regenboog Voorganger : ds. Wolter Broekema Ouderling van dienst : Sandra Dubbink Organist Lector Koster : Rien Hoekjen : Ria Brouwer : Dinand Dubbink Thema Thema in deze dienst:

Nadere informatie

Waarom is studie van het profetisch woord zo belangrijk en welke functie heeft het?

Waarom is studie van het profetisch woord zo belangrijk en welke functie heeft het? De eerste profetie in de Bijbel. Waarom is studie van het profetisch woord zo belangrijk en welke functie heeft het? 2 Petrus 1:19 19 En wij hebben het profetische woord, dat vast en zeker is, en u doet

Nadere informatie

Vorige week heeft Emmanuel een start gemaakt met deze serie. Hij heeft het eerste kernverhaal verteld. Het verhaal van wie God is.

Vorige week heeft Emmanuel een start gemaakt met deze serie. Hij heeft het eerste kernverhaal verteld. Het verhaal van wie God is. 20121007 Zonde en belofte Genesis 3 CCG We zijn bezig met een serie Het grote verhaal van God. Niet omdat we bij wijze van een leuk project willen houden in de kerk om de hele bijbel door te preken, maar

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: HET BEGIN

Hoofdstuk 1: HET BEGIN Hoofdstuk 1: HET BEGIN 2 Dit verhaal word verteld in een oud boek, duizenden jaren oud. Elk woord dat ik u ga vertellen is waar. Een aantal dingen zijn erg moeilijk te geloven, Maar de waarheid is vaak

Nadere informatie

Genesis 1-12 in onze tijd. Wat zit er achter die verhalen?

Genesis 1-12 in onze tijd. Wat zit er achter die verhalen? Genesis 1-12 in onze tijd. Wat zit er achter die verhalen? Genesis 3:22-24 22 En de HERE God zeide: Zie, de mens is geworden als Onzer een door de kennis van goed en kwaad; nu dan, laat hij zijn hand niet

Nadere informatie

Genesis 3 in het Nieuwe Testament De teksten in het NT waar wordt aangeknoopt bij woorden uit Genesis 3 (Naardense bijbel) :: 1 :: Gen.

Genesis 3 in het Nieuwe Testament De teksten in het NT waar wordt aangeknoopt bij woorden uit Genesis 3 (Naardense bijbel) :: 1 :: Gen. Genesis in het Nieuwe Testament De teksten in het NT waar wordt aangeknoopt bij woorden uit Genesis (Naardense bijbel) :: :: Gen.,- Maar de slang is naakter geweest dan alle wildleven van het veld, dat

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

Hoe was de situatie bij het begin van de schepping?

Hoe was de situatie bij het begin van de schepping? les 7 De Zondeval Hoe was de situatie bij het begin van de schepping? Genesis 2:9 En de HEERE God had alle geboomte uit het aardrijk doen spruiten, begeerlijk voor het gezicht, en goed tot spijs; en de

Nadere informatie

Les 3: en toen ging het mis. Het begin

Les 3: en toen ging het mis. Het begin Les 3: en toen ging het mis Het begin Les 3: en toen ging het mis. Dit verhaal kun je lezen in Genesis 3 Heerlijk, wat is het hier toch heerlijk! Eva voelt de zonnestralen op haar blote armen. Ze loopt

Nadere informatie

31 mei uur AA Kramer

31 mei uur AA Kramer 31 mei 17.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom en inleiding: Heel groot onderwerp. Zingen: Psalm 88: 1, 4 Votum en zegengroet Zingen: GK 150 Gebed Inleiding: We weten niet alles. Terug naar het begin.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST 28 juni 2015 liturgische kleur groen 4 e zondag na Trinitatis voorganger : ds. Gerrit Olsman lector : Wim Koedijk cantor-organist : Tjalling Roosjen Orgelspel: Drie preludia

Nadere informatie

Verbroken relaties. Adam en Eva zoals God hen had geschapen. Het gevolg van de zondeval. www.delevensschool.org 1

Verbroken relaties. Adam en Eva zoals God hen had geschapen. Het gevolg van de zondeval. www.delevensschool.org 1 De voorgaande studie De eerste zonde - ongehoorzaamheid 1 werd afgesloten met de tekst: en zij (Eva) nam van zijn vrucht en at, en zij gaf ook haar man (Adam), die bij haar was, en hij at. Toen werden

Nadere informatie

H ET O UDE T ESTAMENT

H ET O UDE T ESTAMENT H ET O UDE T ESTAMENT 13 DAG 1 De wereld is Gods schepping Genesis 1 2 L ang geleden heeft God de wereld gemaakt. De wereld was donker en leeg. Er was nog geen leven. Toen heeft God in zes dagen alles

Nadere informatie

1.03 NL. Zonde fundament bekering

1.03 NL. Zonde fundament bekering Waar gaat dit TXT-Fondueprogramma over? Het doel van dit programma is om uit te leggen wat zonde is en wat die zonde in het leven van de mens veroorzaakt. Het ene team gaat de zondeval behandelen, het

Nadere informatie

De schepping van hemel en aarde, volgens de Bijbel uit het boek Genisis H1-H3.

De schepping van hemel en aarde, volgens de Bijbel uit het boek Genisis H1-H3. De schepping van hemel en aarde, volgens de Bijbel uit het boek Genisis H1-H3. [1] 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde2 De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar

Nadere informatie

HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS

HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS Bijbel voor Kinderen presenteert HET BEGIN VAN DE DROEFENIS VAN DE MENS Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door:

Nadere informatie

Licht op de Dispensaties

Licht op de Dispensaties Licht op de Dispensaties Hoofdstuk 3/13 De dispensatie van Onschuld Bron: http://www.middletownbiblechurch.org/. NL-vertaling: http://www.verhoevenmarc.be/dispensaties.htm. Alle Schriftaanhalingen komen

Nadere informatie

Michelangelo s Sixtijnse Kapel MASTERCLASS RENAISSANCE 19 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM

Michelangelo s Sixtijnse Kapel MASTERCLASS RENAISSANCE 19 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Michelangelo s Sixtijnse Kapel MASTERCLASS RENAISSANCE 19 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Oriëntatie/ voorkennis 1 Wat zie je/ herken je? Welke voorstellingen/ figuren? 2 Wat weet je al over

Nadere informatie

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven?

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? De val van satan. Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? Jesaja 14:12, eerste deel, zie Lukas 10:18 en Openbaring 12:9 12 Hoe bent u uit de hemel gevallen, morgenster,

Nadere informatie

Appèldienst 28 augustus God dichtbij of op afstand?

Appèldienst 28 augustus God dichtbij of op afstand? Appèldienst 28 augustus 2016 God dichtbij of op afstand? ----------------------------------------------------------------------------------- Leiding : Aart de Zwaan Appèlwoord : ds. David ten Voorde Combo

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Thema: 666. : mw. F. Hovius

Welkom in de Menorah. Thema: 666. : mw. F. Hovius Welkom in de Menorah Thema: 666 Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : Ds. A.H. Boschma : dhr. A. Boven : mw. F. Hovius : dhr. H. Dorsman Gij die weet wat in mensen om gaat, ont ferm u, wees

Nadere informatie

Verbroken relaties. Adam en Eva zoals God hen had geschapen. Het gevolg van de zondeval. 1

Verbroken relaties. Adam en Eva zoals God hen had geschapen. Het gevolg van de zondeval.  1 De voorgaande studie De eerste zonde - ongehoorzaamheid 1 werd afgesloten met de tekst: en zij (Eva) nam van zijn vrucht en at, en zij gaf ook haar man (Adam), die bij haar was, en hij at. Toen werden

Nadere informatie

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God.

Adam en Eva. In alles weerspiegelden. de goedheid van God. DE DROOM VAN GOD A In alles weerspiegelden Adam en Eva de goedheid van God. dam en Eva waren geschapen naar Gods beeld en naar zijn gelijkenis. Ze waren prachtig. In alles weerspiegelden zij de goedheid

Nadere informatie

DE VROEGE JAREN DER MENSHEID

DE VROEGE JAREN DER MENSHEID 1 Januari DE VROEGE JAREN DER MENSHEID (Schepping tot 2100 voor Christus) Het Begin Is het mogelijk om je een tijd voor te stellen waarin niets bestond? Neem de helderheid van de zon eens weg, bijvoorbeeld,

Nadere informatie

--- oorsprong van het kwaad ---

--- oorsprong van het kwaad --- --- oorsprong van het kwaad --- Genesis H1-2 Toen kwam H3 Zes dagen geschapen Gesprek met Eva Alles was zeer goed Adam & Eva hadden alle vrijheid Daardoor het kwaad in deze wereld gekomen Dit was al eerder

Nadere informatie

Het begin van het verdriet van de mens

Het begin van het verdriet van de mens Bible for Children stelt voor Het begin van het verdriet van de mens Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. Het begin van het verdriet van de mens

Bible for Children stelt voor. Het begin van het verdriet van de mens Bible for Children stelt voor Het begin van het verdriet van de mens Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Byron Unger; Lazarus Bewerkt door: M. Maillot; Tammy S. Vertaald door: Christian

Nadere informatie

Aanknopingspunten uit Genesis 2 en 3 voor de wetenschap

Aanknopingspunten uit Genesis 2 en 3 voor de wetenschap OVERZICHT VAN AVOND 5 Inleiding op Genesis 2 en 3 PAUZE Aanknopingspunten uit Genesis 2 en 3 voor de wetenschap GENESIS 2 TOT 4 schepping Adam Adam in volmaakte tuin Gods opdracht God geeft eten Gods

Nadere informatie

Esc. voor het leven. Meet & Greet: De Schepper

Esc. voor het leven. Meet & Greet: De Schepper Esc. voor het leven Meet & Greet: De Schepper De Schepping in Genesis Zie het was zeer goed. 1:31 Oorsprong van de strijd in de hemel 2 bomen Strijd tussen satan en Christus Des levens Kennis van goed

Nadere informatie

Welkom & Mededelingen

Welkom & Mededelingen Welkom in deze Johannes de Heer dienst Voorganger: Ds. Stam Organist: Jan Kramer Thema: Ik ben niet bang Welkom & Mededelingen Zingen: Gezang 178: 7 Ruwe stormen mogen woeden, alles om mij heen zij nacht,

Nadere informatie

KINDERKERSTFEEST Gods belofte wordt heerlijk vervuld!

KINDERKERSTFEEST Gods belofte wordt heerlijk vervuld! KINDERKERSTFEEST Gods belofte wordt heerlijk vervuld! Liturgie kinderkerstfeest 26 december 2018 Christelijke Gereformeerde Kerk, naam Dominee Organist Pianist God was er altijd. God is er altijd. God

Nadere informatie

Adam, Eva en de verboden vrucht

Adam, Eva en de verboden vrucht Adam, Eva en de verboden vrucht I Al vanaf het eerste begin bestond bij God het plan om de hemel en de aarde van elkaar te scheiden. De hemel zou de woonplaats van de Goden worden en de aarde een plaats

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

Als het kwaad nou zo kwaad nog niet is? Over de mysterieuze rol van het kwaad in de Bijbel.

Als het kwaad nou zo kwaad nog niet is? Over de mysterieuze rol van het kwaad in de Bijbel. Als het kwaad nou zo kwaad nog niet is? Over de mysterieuze rol van het kwaad in de Bijbel. 1) De Schepping Genesis 1:3 En God zeide: Er zij licht; en er was licht. Genesis 1:31 En God zag alles wat Hij

Nadere informatie

Wat moeten wij nog doen onder de genade

Wat moeten wij nog doen onder de genade Wat moeten wij nog doen onder de genade 1 Johannes 3: 7 Kinderkens, laat niemand u misleiden. Wie de rechtvaardigheid doet, is rechtvaardig, gelijk Hij rechtvaardig is; Mattheüs 28: 19 Ga dan heen, onderwijs

Nadere informatie

God schiep een goede en complete wereld, en Hij wees menselijke wezens aan, naar Zijn beeld geschapen, om Zijn schepping "te hoeden en te verzorgen".

God schiep een goede en complete wereld, en Hij wees menselijke wezens aan, naar Zijn beeld geschapen, om Zijn schepping te hoeden en te verzorgen. Les 1 voor 6 juli 2019 God schiep een goede en complete wereld, en Hij wees menselijke wezens aan, naar Zijn beeld geschapen, om Zijn schepping "te hoeden en te verzorgen". Hoewel de zonde de relaties

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

Bijzonderheden: Dienst met en voor mensen met een verstandelijke beperking Met medewerking van mensen van de Bijbelclub uit Tramzicht en anderen

Bijzonderheden: Dienst met en voor mensen met een verstandelijke beperking Met medewerking van mensen van de Bijbelclub uit Tramzicht en anderen 1 Protestantse gemeente te IJsselstein Liturgie voor de viering van zondag 8 april 2018; Elfde zondag van de zomer Plaats: Ontmoetingskerk Aanvangstijd: 10.00 uur Voorganger: ds. Peter van der Schans Organist:

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De dood en de tussenfase DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN De dood en de tussenfase De term eschatologie komt van 2 griekse woorden namelijk: Eschatos wat laatste betekent en logos wat kennis betekent. Eschatologie is de studie dat

Nadere informatie

30 december uur A de Snoo orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Nora Rodenhuis

30 december uur A de Snoo orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Nora Rodenhuis 30 december 2018 10.00 uur A de Snoo orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Nora Rodenhuis Votum en groet LB 162 (GK06 gz1):1a, 2v, 3m, 4v, 5m,6a (In het begin) Kindermoment LB8b (GK06 gz148) (Zie de zon)

Nadere informatie

W ater bedekte de aarde en het was overal donker. Een stormwind j oeg over de watervlakte.

W ater bedekte de aarde en het was overal donker. Een stormwind j oeg over de watervlakte. Genesis is de naam van het eerste boek van de Bijbel. Genesis betekent 'ontstaan'. Vanuit een diep geloof in de Heer, de God van Israël, wordt verteld hoe deze zelfde God hemel en aarde en de mensheid

Nadere informatie

Licht op de Dispensaties

Licht op de Dispensaties Licht op de Dispensaties Hoofdstuk 3 - De dispensatie van Onschuld http://www.middletownbiblechurch.org/ Alle Schriftaanhalingen komen uit de Statenvertaling (1977 of HSV) Vertaling en bewerking door M.V.

Nadere informatie

Ontmoeting met God in de Tabernakel. Zondag 6 juli 2014

Ontmoeting met God in de Tabernakel. Zondag 6 juli 2014 Ontmoeting met God in de Tabernakel Zondag 6 juli 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. Daar: bij de Tabernakel 2 De Tabernakel

Nadere informatie

Genesis 3: Eva: bron van leven doop van Femke.

Genesis 3: Eva: bron van leven doop van Femke. Genesis 3: Eva: bron van leven doop van Femke. Welkom Voor de dienst: Psalm 103: 5 Votum en zegengroet Psalm 147 vers 1 Wet uit Leviticus 19 Psalm 119 vers 1, 64 Gebed Doop van Femke Sophia Espeldoorn.

Nadere informatie

PAASMORGEN DORPSKERK

PAASMORGEN DORPSKERK PAASMORGEN DORPSKERK Welkom Bemoediging (allen staan) Ouderling: Onze hulp is in de naam van de Heer Allen: Die hemel en aarde gemaakt heeft Drempelgebed Ouderling: Door Jezus Christus, onze Heer Allen:

Nadere informatie

Na de dood. Wat zegt de bijbel over de dood? De Bijbel leert dat er na de dood geen bewust voortbestaan is. Les 10

Na de dood. Wat zegt de bijbel over de dood? De Bijbel leert dat er na de dood geen bewust voortbestaan is. Les 10 Les 10 Na de dood Wat zegt de bijbel over de dood? Job 14:10-12 Maar een man sterft, als hij verzwakt is, en de mens geeft de geest; waar is hij dan? 11 De wateren verlopen uit een meer, en een rivier

Nadere informatie

Wonderlijk gemaakt. De voorganger is ds. M.P.D. Barth.

Wonderlijk gemaakt. De voorganger is ds. M.P.D. Barth. Wonderlijk gemaakt Liturgie van de themazondagdienst kerk en school op zondag 25 januari 2015 in de Oude Kerk om 10.45 uur samen met de Willem van Oranjeschool. De voorganger is ds. M.P.D. Barth. Welkom

Nadere informatie

Geschapen om te dienen

Geschapen om te dienen Bijbelstudie 1 Geschapen om te dienen Genesis 2:4-25 Welke zin heeft het leven? Je wordt geboren. Je leeft een aantal jaren op aarde. Daarna sterf je. Wat is de zin ervan? Op die vraag geeft de Bijbel

Nadere informatie

Hij zal zijn staatsietenten opslaan tussen de zee en de berg van het heilig Sieraad,

Hij zal zijn staatsietenten opslaan tussen de zee en de berg van het heilig Sieraad, Velen zullen zich laten reinigen en zuiveren en louteren, maar de goddelozen zullen goddeloos handelen; en geen der goddelozen zal het verstaan, maar de verstandigen zullen het verstaan. Daniel 12 Deel

Nadere informatie

Les 10 voor 2 september 2017

Les 10 voor 2 september 2017 Les 10 voor 2 september 2017 DE TWEE VERBONDEN In Galaten 4:21-31, Paulus gebruikt een allegorie (= een symbolische voorstelling van een idee, uitgebeeld door mensen zoals bv. de rechtspraak` voorgesteld

Nadere informatie

Hoe heetten de zonen van Adam en Eva?

Hoe heetten de zonen van Adam en Eva? Hoe heetten de zonen van Adam en Eva? Genesis 4:1-2, eerste deel 1 En Adam had gemeenschap met Eva, zijn vrouw, en zij werd zwanger en baarde Kaïn, en zei: Ik heb een man van de HEERE gekregen! 2 En zij

Nadere informatie

MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK

MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK De kleur is wit. Antifoon bij de intrede 1 De leerlingen bleven eensgezind volharden in het gebed samen met Maria, de moeder van Jezus. Vgl. Hnd 1,

Nadere informatie

De val van de mens. De val van de mens Pagina 1

De val van de mens. De val van de mens Pagina 1 Onderstaand een bijdrage van Wieb Rodenhuis betreffende een schriftelijke overzetting van een bijbelstudie gegeven door wijlen br. Denijs van Zuylekom. (De boodschap van de bijbel: Genesis) We lezen Gen.2:8-25:

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD VOORBEELDEN TIJDSONTWIKKELING Paulus op de Areopagus God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden van de onwetendheid, nu overal aan alle mensen dat zij

Nadere informatie

Toen Adonia met zijn gasten aan het dineren was kwam Jonathan binnen. Wat vertelde hij?

Toen Adonia met zijn gasten aan het dineren was kwam Jonathan binnen. Wat vertelde hij? De laatste bevelen en dood van David. Toen Adonia met zijn gasten aan het dineren was kwam Jonathan binnen. Wat vertelde hij? 1 Koningen 1:41-43 41 Adonia hoorde het, en al de genodigden die bij hem waren,

Nadere informatie

te spreken - Hij zal dit grote werk in ons doen. Bijna niet te geloven en toch waar!

te spreken - Hij zal dit grote werk in ons doen. Bijna niet te geloven en toch waar! - 1 - Bijna niet te geloven en toch waar! In Romeinen 16:20 staat één van de krachtigste woorden van het nieuwe testament en toch zijn die woorden vrij onbekend. Die woorden zijn ook bijna niet te geloven,

Nadere informatie

DERDE LES: DIA1: Wie is God? Volgens christenen is Hij drie-een. Dit is moeilijk te begrijpen voor ons. Daarom is het ook juist geloofwaardig: dit zou

DERDE LES: DIA1: Wie is God? Volgens christenen is Hij drie-een. Dit is moeilijk te begrijpen voor ons. Daarom is het ook juist geloofwaardig: dit zou DERDE LES: DIA1: Wie is God? Volgens christenen is Hij drie-een. Dit is moeilijk te begrijpen voor ons. Daarom is het ook juist geloofwaardig: dit zouden we zelf namelijk niet zo snel verzonnen hebben.

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst 10 maart 2019 Voorganger: Ds. A.L. Verduijn Welkom en mededelingen Zingen Psalm 81: 1, 5, 6, 7 en 8 1. Jubelt God ter eer, Hij is onze sterkte! Juicht voor Israëls Heer, stem en tegenstem

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Bijbelstudie bij de preek over David en Batseba Carianne Ros

Bijbelstudie bij de preek over David en Batseba Carianne Ros Bijbelstudie bij de preek over David en Batseba Carianne Ros Lees 2 Samuël 11 Welke woorden of zinssneden vallen je op in de teksten? Wat zegt het je? 1. Wees je bewust van verleiding Verleiding is er

Nadere informatie

LITURGIE. Afsluiting winterwerk Hervormde Gemeente Herwijnen. Thema: Afsluiten zonder af te sluiten!

LITURGIE. Afsluiting winterwerk Hervormde Gemeente Herwijnen. Thema: Afsluiten zonder af te sluiten! LITURGIE Afsluiting winterwerk 2017-2018 Hervormde Gemeente Herwijnen Thema: Afsluiten zonder af te sluiten! zondag 29 april 2018 aanvang 09.30 uur Voorganger: Ds. J. van Dijk Organist: Henco de Bruijn

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

De schepping en de rechtvaardigen 2

De schepping en de rechtvaardigen 2 De schepping en de rechtvaardigen 2 Romeinen 8: 19 Want met reikhalzend verlangen wacht de schepping op het openbaar worden van de zonen Gods. 20 Want de schepping is aan de zinloosheid onderworpen, niet

Nadere informatie

Wat zag David op een avond?

Wat zag David op een avond? David en Bathseba. Wat zag David op een avond? 2 Samuel 11:2 2 Tegen de avond gebeurde het dat David opstond van zijn slaapplaats en op het dak van het huis van de koning wandelde. Vanaf het dak zag hij

Nadere informatie

zondag 28 augustus 2016 EREDIENST MET VIERING HEILIG AVONDMAAL

zondag 28 augustus 2016 EREDIENST MET VIERING HEILIG AVONDMAAL zondag 28 augustus 2016 EREDIENST MET VIERING HEILIG AVONDMAAL Voorganger: ds. H. van Dijk, Bussum Gastvrouw: Annie Visser Lector: Annie Visser Diaken: Willy Hoekstra Organist: Jan de Vries Koster: Henk

Nadere informatie

En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij ze. Genesis 1:27

En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij ze. Genesis 1:27 Inhoud Inhoud 5 Woord vooraf 7 1. Een hoge afkomst 11 2. Ongehoorzaamheid 19 3. God zoekt 27 4. Geloof 33 5. Het horen van Gods stem 41 6. Als God het hart opent 49 7. Kennis van onze zonde 55 8. Niet

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M.

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M. Inhoudsopgave Woord vooraf Ds. J.A. van den Berg Week 1 God Week 2 Schepping Week 3 Zonde(val) Week 4 Welbehagen Ds. E. Gouda Week 5 Genade Week 6 Wet Week 7 Evangelie Week 8 Belofte Ds. M. Goudriaan Week

Nadere informatie

M/V en ambt Waarom revisie? Corné Koelewijn

M/V en ambt Waarom revisie? Corné Koelewijn M/V en ambt Waarom revisie? Corné Koelewijn De Bijbel over M/V 2 lijnen 1. De lijn van de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw 2. De lijn van het verschil in verantwoordelijkheid die God aan man en vrouw

Nadere informatie

MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK

MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK De kleur is wit. Antifoon bij de intrede 1 De leerlingen bleven eensgezind volharden in het gebed samen met Maria, de moeder van Jezus. Vgl. Hnd 1,

Nadere informatie

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren. Genesis 4:3-5 HSV En

Nadere informatie

BIJBEL zonder ziel. Liever de taal van het geloof dan gewone taal. Klaas de Jong UITGEVERIJ TOETSSTEEN

BIJBEL zonder ziel. Liever de taal van het geloof dan gewone taal. Klaas de Jong UITGEVERIJ TOETSSTEEN BIJBEL zonder ziel Liever de taal van het geloof dan gewone taal Klaas de Jong UITGEVERIJ TOETSSTEEN WWW.TOETSSTEEN-BOEKEN.NL EEN BIJBEL ZONDER ZIEL? ISBN 978-94-92818-03-4 Eerste druk 2018 2018 Uitgeverij

Nadere informatie

De Eeuwige Uitverkiezing Gods

De Eeuwige Uitverkiezing Gods Overgenomen uit het boekje Enige nagelaten Geschriften Handelend over het diepe verval van land en volk, kerk en staat Van wijlen Willem van den Berg Jz Geboren 10 september 1839 Overleden 11 februari

Nadere informatie

Wat gebeurde er met de beek Krith?

Wat gebeurde er met de beek Krith? Elia bij de weduwe in Zarfath. Wat gebeurde er met de beek Krith? 1 Koningen 17:7 7 En het gebeurde na verloop van vele dagen dat de beek uitdroogde, want er was geen regen in het land gevallen Welke opdracht

Nadere informatie

We zijn geroepen om in hoop te leven terwijl we wachten op het hoogtepunt van de heilsgeschiedenis.

We zijn geroepen om in hoop te leven terwijl we wachten op het hoogtepunt van de heilsgeschiedenis. Les 13 voor 29 december 2018 We zijn geroepen om in hoop te leven terwijl we wachten op het hoogtepunt van de heilsgeschiedenis. In die tijd zal onze samenhorigheid in Christus en met heel de schepping

Nadere informatie

HET FEEST VAN DE HEILIGE FAMILIE

HET FEEST VAN DE HEILIGE FAMILIE Wat maakt een familie heilig? Wat maakt een familie heilig? HET FEEST VAN DE HEILIGE FAMILIE Vandaag vieren wij het feest van de heilige Familie en natuurlijk denken we dan aan Jozef, Maria en Jesus. Maar

Nadere informatie

Wees niet jaloers! Intro. Wat is jaloersheid? blok E - nivo 1 - avond 6

Wees niet jaloers! Intro. Wat is jaloersheid? blok E - nivo 1 - avond 6 Wees niet jaloers! blok E - nivo 1 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugkoppeling en intro 19.20 Wat is jaloersheid? 19.30 Jaloersheid, waar komt het vandaan? 19.45 Jezus

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM. Malteüs 9:35-38

HARTELIJK WELKOM. Malteüs 9:35-38 1 januari HARTELIJK WELKOM Malteüs 9:35-38 Hartelijk welkom in het nieuwe jaar. Nog maar nauwelijks bekomen van het oude jaar. Wat is er verschrikkelijk veel gebeurd. Mooie en waardeloze dingen. In je

Nadere informatie

6. Zingen : Gezang 139 : 2 en 4 (NGK) (Gz. 30 : 2 en 4 GK)

6. Zingen : Gezang 139 : 2 en 4 (NGK) (Gz. 30 : 2 en 4 GK) Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Genesis 3, 15 Ochtenddienst / middagdienst Broeders en zusters, Morgendienst 1. Zingen : Psalm 68 : 1 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Gezang 170 : 2 en 3

Nadere informatie

De Bijbel open (20-07)

De Bijbel open (20-07) 1 De Bijbel open 2013 28 (20-07) 1 Korinthe 15 is het hoofdstuk waarin Paulus het machtige feit van de opstanding van Jezus bezingt en ook onze toekomstige opstanding. Daarover kreeg ik een vraag. Het

Nadere informatie

Thema: Wat is er toch mis met deze wereld?

Thema: Wat is er toch mis met deze wereld? Thema: Wat is er toch mis met deze wereld? 1. Wat gaat er zoal mis in Gods perfecte Plan? De zondeval? : Genesis 1:26-27, 31/ 2:15-17/ 3:1-5,22. De satan? : Richteren 9:22-23/ 1 Sam.16:14/ 2 Sam.24:1/

Nadere informatie

Wat is het doel van mijn leven?

Wat is het doel van mijn leven? Wat is het doel van mijn leven? JV dinsdag 6 oktober Door: Laurens Inhoud De inhoudsopgave is leeg, omdat geen van de alineas;jlen die in het infovenster 'Document' zijn geselecteerd, in het document worden

Nadere informatie

De Bijbel Open Kaïn & Abel. Kaïn & Abel twee soorten mensen. Elk mens is godsdienstig.

De Bijbel Open Kaïn & Abel. Kaïn & Abel twee soorten mensen. Elk mens is godsdienstig. & twee soorten mensen Elk mens is godsdienstig. Toch accepteert God maar één manier om tot Hem te komen: op grond van een offer. De mens bekende Eva. = gemeenschap Eva zei: ik heb een man van de Here gekregen.

Nadere informatie

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen dag 1 dag 2 de schepping wereldbol God, Die de wereld maakte Genesis 1: 1 2: 3 In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1: 1) hebt gemaakt. zonde en verdriet appel met slang Adam en Eva,

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

De jeugd is als een bloem die wordt afgesneden

De jeugd is als een bloem die wordt afgesneden De jeugd is als een bloem die wordt afgesneden Hij komt voort als een bloem, en wordt afgesneden. (Job 14:2) In deze woorden wordt het leven van de mens vergeleken met een bloem, een mooi, sierlijk deel

Nadere informatie

De appelboom. Appels gooien in de mand. Ra, ra welk fruit groeit aan de bomen? 0 Verstoppertje. ~ Genesis 3

De appelboom. Appels gooien in de mand. Ra, ra welk fruit groeit aan de bomen? 0 Verstoppertje. ~ Genesis 3 ~ Genesis 3 De appelboom 0 Wat heb je nodig? Vorm van een boom en appels. Plakband of spelden. 0 Vergroot de appelboom en plak de boom op stevig karton/ bord van piepschuim. 0 Spel: Eén kind wordt geblinddoekt

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

Zondag 3 Wat was het gaaf in het paradijs

Zondag 3 Wat was het gaaf in het paradijs 1 Zondag 3 Wat was het gaaf in het paradijs Heeft God ons dan misschien verkeerd gemaakt? Nee. Hij heeft de mens goed gemaakt, helemaal zoals Hij bedoeld heeft. Gods doel was dat wij Hem zouden kennen,

Nadere informatie

Paradijs. Paradijs - tuin / hof van God

Paradijs. Paradijs - tuin / hof van God Paradijs & Openbaring 1. Paradijs - tuin / hof van God 2. Nieuwe hemel /aarde zonder zee 3. God en het lam als lichtbron 4. Dienaren van God als heerser 5. Vrije toegang tot de Boom van het leven 6. Rivier

Nadere informatie