Projectplan normcommissie Human Resource Management

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectplan normcommissie Human Resource Management"

Transcriptie

1 Projectplan normcommissie Human Resource Management Introductie In het vakgebied Arbeid en HRM zijn zowel op nationaal als internationaal niveau een aantal grote trends en verschuivingen zichtbaar. Bijvoorbeeld door digitalisering van arbeid en globalisering van het menselijk kapitaal wordt het, ook voor HRM afdelingen, steeds moeilijker om een goede match tussen mens en werk te maken. Dat terwijl het juist steeds vaker van essentieel belang is om een optimale klik tussen mens, competenties, gezondheid, werk en privé te hebben. Iedereen moet straks langer (kunnen) doorwerken, onder andere door verschuivingen in het pensioenstelsel en de veranderende leeftijdsopbouw van de arbeidspopulatie. Deze verschuivingen spelen natuurlijk ook op internationaal niveau. Door het maken en gebruiken van (internationale) afspraken krijgen organisaties in deze turbulente omgeving een tool in handen om op een eenvoudiger manier te kunnen anticiperen op en het hoofd te kunnen bieden aan de gevolgen van deze veranderingen voor hun eigen specifieke organisatie. Voorbeelden van vergelijkbare internationale afspraken zijn normen als ISO 9001 (Kwaliteitsmanagement), ISO (Milieumanagement) en ISO (Maatschappelijk verantwoord ondernemen). In november 2011 is er een internationale normcommissie (Technical Committee) opgericht voor Human Resource Management (HRM), ISO/TC 260. Deze commissie zal normen gaan ontwikkelen op het gebied van HRM. Om vanuit Nederland input, expertise en sturing te geven aan dit internationale normontwikkelproces, wordt er speciaal daarvoor ook een nationale schaduwcommissie opgericht voor HRM, waarin Nederlandse partijen en experts zitting kunnen nemen. Dat maakt normalisatie als proces een uitgelezen mogelijkheid voor u om de vorm en inhoud van de te maken internationale afspraken te kunnen beïnvloeden. In de Internationale ISO groep worden ook besluiten genomen over de onderwerpen die worden opgenomen in de normen. Door een stevige Nederlandse stem in het internationale proces af te vaardigen wordt de Nederlandse marktpartijen ook een mogelijkheid geboden om belangrijke HRM onderwerpen te agenderen. NEN begeleidt en ondersteunt de Nederlandse marktpartijen in dit internationale proces.

2 Werkgebied De eerste internationale vergadering van ISO/TC 260 was in november 2011, de tweede in september Tijdens deze vergaderingen is geïnventariseerd welke onderwerpen hoog op de agenda staan in de verschillende landen. Aan de hand hiervan is een actieplan gemaakt voor de komende tijd. Er is onder andere besloten om twee werkgroepen op te richten. WG 1 Terminology Onder leiding van NEN (Nederland): Stephanie Jansen Deze werkgroep gaat een soort woordenboek maken met terminologie die gebruikt wordt bij het ontwikkelen van toekomstige normen op het gebied van HRM. De definities vormen de basis van een norm of richtlijn en zijn belangrijk om dezelfde taal te kunnen spreken. WG 2 Metrics Onder leiding van USA. Tijdens de tweede vergadering van ISO/TC 260 is het new work item voor een Technical Specification (TS) voor Cost-per-Hire goedgekeurd. WG 2 zal dit document ontwikkelen, op basis van een al bestaande Amerikaanse norm. Naast deze werkgroepen zijn er ook tijdelijke Task Groups opgericht. Deze groepen maken een inventarisatie van relevante onderwerpen en onderwerpen waar veel belang aan wordt gehecht in een specifiek gebied. Naar aanleiding van deze inventarisatie wordt besloten voor welke onderwerp er ook daadwerkelijk normen ontwikkeld gaan worden: Task Group 1 HR Governance (onder leiding van Frankrijk) Voor dit onderwerp wordt een voorstel ingediend om een norm te ontwikkelen op het gebied van HR Governance. Wanneer dit voorstel wordt goedgekeurd, wordt er een aparte werkgroep (WG 3) opgericht die de norm zal gaan ontwikkelen. Task Group 2 Architectural structure (onder leiding van USA) Deze groep maakt een raamwerk voor de projecten die gestart zullen worden binnen ISO/TC 260. Het wordt een framework dat samenvat en de relatie weergeeft tussen de verschillende onderwerpen. Task Group 3 Sustainable employability Nederland heeft een nationaal document voor duurzame inzetbaarheid, dat is vertaald en is ingebracht binnen ISO/TC 260. Het document moet worden aangepast zodat het

3 internationaal gebruikt kan worden. TG 3 maakt deze aanpassingen en zorgt dat het document tijdens de komende vergadering van ISO/TC 260 kan worden goedgekeurd. Er bestaan verschillende internationale publicaties, zoals een ISO norm, een Technical Report of een Technical Specification. Iedere soort publicatie doorloopt een eigen ontwikkelproces. Over het algemeen duurt het ontwikkelen van een publicatie 3-5 jaar. Deelname Nederlandse experts kunnen lid worden van de nationale normcommissies. Deelname aan deze commissie is essentieel om op deze manier invloed uit te kunnen oefenen op de afspraken die worden gemaakt. Er is besloten dat er internationale normen worden ontwikkeld. Actieve vertegenwoordiging van Nederland is vooral van belang omdat dit soort internationale normen straks ook in Nederland zullen gaan gelden. Lidmaatschap van de normcommissie heeft verschillende voordelen, zowel op korte als op lange termijn: U heeft sturing op de inhoud van de normen; U kunt belangrijke onderwerpen op HRM gebied agenderen, waardoor u een (kennis-) voorsprong heeft waarmee u zowel procesmatig als financieel uw voordeel mee kunt doen; U kunt nu alvast bedrijfsmatig anticiperen op documenten die in de toekomst worden toegepast. U bent immers eerste betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe normen en beschikt daardoor over kennis voordat andere partijen er van op de hoogte zijn; U heeft direct toegang tot een wereldwijd netwerk van HRM experts. Daardoor bent u snel op de hoogte van HRM ontwikkelingen in het buitenland, bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving; Wanneer er een norm komt voor HR manager kwalificaties kan dit een basis worden voor certificatie; De normen waaraan u heeft meegewerkt kunnen leidend worden voor het inrichten van HRMbedrijfsprocessen; In de toekomst kan er in aanbestedingen en contracten worden verwezen naar HRM normen. U bent dan zelf betrokken geweest bij het ontwikkelen van het eisenpakket. Als NEN streven wij er naar om een evenwichtige commissie samen te stellen. Dit houdt in dat verschillende personen met diverse functies vanuit verschillende bedrijven lid kunnen worden. Ook onderzoeks- en onderwijsinstellingen en certificerende instellingen zijn uitgenodigd om deel te nemen. Leden kunnen lid zijn vanuit hun bedrijf, maar ook op persoonlijke titel. Het is altijd mogelijk om een vervanger in te schakelen wanneer iemand zelf niet aanwezig kan zijn bij een vergadering. Door de verschillende onderwerpen die besproken worden binnen ISO/TC 260 kan het ook zo zijn dat er meerdere personen vanuit één bedrijf lid worden, zodat zij hun expertise op een bepaald vakgebied kunnen inbrengen.

4 De rol van NEN NEN begeleidt het normalisatieproces waarbij de betrokken partijen - met uiteenlopende belangen onder consensus afspraken vastleggen in normen en praktijkrichtlijnen. Het normalisatieproces resulteert in stabiele, breed gedragen en algemeen geaccepteerde referentiedocumenten met toegevoegde waarde voor marktpartijen. Normen en normalisatie zijn hierdoor krachtige instrumenten voor zelfregulering en deregulering. NEN voert het secretariaat van de nationale normcommissie voor HRM. Daarnaast heeft NEN ook het secretariaat van de ISO werkgroep voor 'Terminology' en is er vanuit Nederland het eerste work item ingediend voor een norm voor 'Sustainable employability'. Vanuit Nederland is er dus direct een grote invloed mogelijk op de normen die ontwikkeld gaan worden. Tenminste twee keer per jaar organiseert NEN een vergadering voor de nationale normcommissie. Daarnaast worden alle nationale en internationale documenten verspreid via een online database en worden de internationale ontwikkelingen op de voet gevolgd. Ook wordt de Nederlandse markt geïnformeerd over de voortgang en publicatie van de normen door middel van normpromotie. Tijdsbesteding en planning De eerste ISO vergadering was in november, de tweede vergadering was in september Inmiddels hebben al vijftien landen aangegeven actief lid te willen zijn van ISO/TC 260. In september 2013 wordt de derde vergadering georganiseerd in Nederland. Deze plenaire vergadering duurt 1,5-2 dagen. Naast de plenaire vergadering, zullen ook de werkgroepen en sommige task groups in dezelfde week vergaderen. De locaties van de vergaderingen, zowel nationaal als internationaal, worden in samenspraak met de leden vastgesteld. Sommige vergaderingen worden ook via een web-tool gehouden, zodat er bespaard kan worden op de reiskosten. De nationale normcommissie zal naar verwachting twee keer per jaar een halve dag vergaderen. Tijdens deze vergaderingen wordt onder andere gesproken over de (internationale) ontwikkelingen en wordt de inbreng vanuit Nederland naar ISO/TC 260 bepaald. De komende nationale vergadering is in januari Tijdens deze vergaderingen worden onder andere het werkplan en de financiën besproken.

5 Leden van de normcommissie bepalen zelf hun inspanning voor het normontwikkelingswerk. Het is mogelijk om alleen deel te nemen aan de nationale vergaderingen, maar het is ook mogelijk om actief te zijn binnen de internationale groep en deel te nemen aan deze vergaderingen. Daarnaast worden de normen door de experts geschreven. Dit kost tijd, maar op deze manier bepalen zij wel de inhoud van de normen in overleg met collega's. Financiën Om lid te worden van een normcommissie betalen de leden een jaarlijkse contributie. Voor het jaar 2013 is dit bedrag vastgesteld op 5000,- excl. BTW per deelnemende organisatie. De contributie wordt in overleg met de andere commissieleden afgesproken en vastgesteld. Door financieel bij te dragen aan het lidmaatschap: kan NEN haar dienstverlening realiseren; kunnen de normen voor HRM worden ontwikkeld; bepaalt u de ontwikkelagenda en inhoud van de normen; krijgt u instrumenten om de strategische positie van uw bedrijf te verstevigen; krijgt u toegang tot alle nationale en internationale (concept-) documenten; kunt u zichzelf in het internationale speelveld (verder) profileren door deel te nemen aan normalisatie; bent u voorbereid op de toekomst. Meer informatie Wanneer u vragen heeft of meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met drs. Stephanie Jansen, Consultant NEN Arbeid, stephanie.jansen@nen.nl of

Informatiebijeenkomst ISO HR Management

Informatiebijeenkomst ISO HR Management Informatiebijeenkomst ISO HR Management Even voorstellen Stephanie Jansen (Dagvoorzitter) Remco van Schaik (Consultant NEN Arbeid) Marc Ritter (Manager NEN Arbeid) Anya van der Vlist (Consultant NEN Arbeid)

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Normcommissie OHSAS naar ISO-norm

Informatiebijeenkomst Normcommissie OHSAS naar ISO-norm Informatiebijeenkomst Normcommissie OHSAS 18001 naar ISO-norm 24 januari 2013 1 Programma informatiebijeenkomst 10.00 uur Opening en welkomstwoord Marc Ritter, Manager NEN Arbeid en Managementsystemen

Nadere informatie

Dynamiseren van talent en deze verbinden met innovatie

Dynamiseren van talent en deze verbinden met innovatie Tweede Concept Projectvoorstel Academi-IO Dynamiseren van talent en deze verbinden met innovatie Normalisatie Nationale norm voor een ondernemende leercultuur en parallel inbreng New Work Item Proposal

Nadere informatie

NTA 8055 waarde creëren Ontwikkeling van NTA 8055 naar NEN 8055;

NTA 8055 waarde creëren Ontwikkeling van NTA 8055 naar NEN 8055; NTA 8055 waarde creëren Ontwikkeling van NTA 8055 naar NEN 8055; Vlora Rexhepi van der Pol (NEN ) Standards and Regulations 1 Inhoud NEN en normontwikkeling NTA ontwikkeling Van NTA 8055 naar NEN 8055

Nadere informatie

Wie de norm heeft, heeft de hub

Wie de norm heeft, heeft de hub Wie de norm heeft, heeft de hub Ing. Emiel Verhoeff Consultant Business Development NEN Nederlands Normalisatie-instituut, Delft Emiel.verhoeff@nen.nl, (015) 26 90 334, http://www.nen.nl Dr.ir. Henk J.

Nadere informatie

Commissieplan 2017 Normcommissie Auditing van managementsystemen : ISO 19011

Commissieplan 2017 Normcommissie Auditing van managementsystemen : ISO 19011 NEN Milieu & Maatschappij Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft (015) 2 690 390 www.nen.nl Nederlands Normalisatie-instituut Commissieplan 2017 Normcommissie 400 302 Auditing

Nadere informatie

Waarom is jouw standaard binnenkort achterhaald? Dik Spekkink & Alexander Worp, BIM Loket Beheerdersdag, 11 juni 2018

Waarom is jouw standaard binnenkort achterhaald? Dik Spekkink & Alexander Worp, BIM Loket Beheerdersdag, 11 juni 2018 Waarom is jouw standaard binnenkort achterhaald? Dik Spekkink & Alexander Worp, BIM Loket Beheerdersdag, Welke organisaties zijn voor ons van belang? CEN/TC 442 Building Information Modelling ISO/TC59

Nadere informatie

ISO 41001; a game changer for Facility Management?!

ISO 41001; a game changer for Facility Management?! ISO 41001; a game changer for Facility Management?! Kennissessie 14 juni 2018 Standards and Regulations 1 Mijn gemiddelde dag... Sheryl Limburg 2 Fijn dat u er bent! Korte kennismaking met een paar vragen,

Nadere informatie

Normcommissie Zetmeel, -derivaten en nevenproducten

Normcommissie Zetmeel, -derivaten en nevenproducten kenmerk Error! Bookmark not defined. datum 2016-01-25 pagina 1/5 Commissieplan 2016 Normcommissie 370 093 Zetmeel, -derivaten en nevenproducten 1 NORMCOMMISSIE 370 093 'Zetmeel, -derivaten en nevenproducten'

Nadere informatie

Open BIM standaarden in internationaal verband

Open BIM standaarden in internationaal verband Open BIM standaarden in internationaal verband BIM Loket Kennisdag Schiphol, Dik Spekkink We leven in Nederland niet op een eiland De bouw is een internationale business Wat heeft ontwikkeling van puur

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Human Resource Analytics De cursus Human Resource Analytics duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

12/10/2017 Group S - Sociaal Secretariaat 1

12/10/2017 Group S - Sociaal Secretariaat 1 12/10/2017 Group S - Sociaal Secretariaat 1 Presentatie Group S Sociaal Secretariaat Anja Van Houtvinck Inhoudstafel 1. Inleiding / trends 2. Interacties en gegevensstromen 3. Schema s 4. Aangiften 5.

Nadere informatie

Platform voor certificatie van milieuen arbomanagementsystemen

Platform voor certificatie van milieuen arbomanagementsystemen Platform voor certificatie van milieuen arbomanagementsystemen SCCM stimuleert de uitwisseling van kennis en praktijkervaring en brengt partijen bij elkaar. Inhoud Platform voor certificatie van milieu-

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

De toekomstige ISO 17100 vertaaldiensten norm. Totstandkoming en de belangrijkste wijzigingen t.a.v. EN 15038

De toekomstige ISO 17100 vertaaldiensten norm. Totstandkoming en de belangrijkste wijzigingen t.a.v. EN 15038 De toekomstige ISO 17100 vertaaldiensten norm Totstandkoming en de belangrijkste wijzigingen t.a.v. EN 15038 1 Even voorstellen Jaap van der Marel Secretaris Normcommissie Tolk- en vertaaldiensten en aanverwante

Nadere informatie

kenmerk Error! Bookmark not defined. datum pagina 1/5 Commissieplan 2016 Normcommissie , Dierenwelzijn

kenmerk Error! Bookmark not defined. datum pagina 1/5 Commissieplan 2016 Normcommissie , Dierenwelzijn kenmerk Error! Bookmark not defined. datum pagina 1/5 Commissieplan 2016 Normcommissie NORMCOMMISSIE NEN AgroFood & Consument Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft T (015) 2 690 351 F (015)

Nadere informatie

1 Algemene gegevens COMMISSIEPLAN februari Commissie , Verlichting

1 Algemene gegevens COMMISSIEPLAN februari Commissie , Verlichting 5 NORMCOMMISSIE 26 februari 2015 NEN Bouw&Installatie Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft bi@nen.nl www.nen.nl 1 Algemene gegevens Nederlands Normalisatie-instituut 1.1 Commissie 1.2

Nadere informatie

Introductie LRQA 2003

Introductie LRQA 2003 ! Introductie ! Lloyd s Register Quality Assurance(LRQA) " Onderdeel van de Lloyd s Register group " Wereldwijd marktleider in certificatie " + 1 300 assessors " + 33 000 certificaten " Geaccrediteerd

Nadere informatie

Agenda. Aanleiding NPR 5313. Aanleiding NPR 5313. Aanleiding NPR 5313. Normontwikkeling. Opbouw NPR 5313. Feedback. Computerruimtes en datacenters

Agenda. Aanleiding NPR 5313. Aanleiding NPR 5313. Aanleiding NPR 5313. Normontwikkeling. Opbouw NPR 5313. Feedback. Computerruimtes en datacenters Agenda Aanleiding NPR 5313 Normontwikkeling Computerruimtes en datacenters NEN Nederlandse Praktijk Richtlijn 5313 Federatie Het Instrument IT ROOM INFRA Raymond van den Tempel Jeffrey Gadellaa 6 november

Nadere informatie

Belang van normen bij CE-markering Uw belang!? Taco van den Broek. Normontwikkeling uw belang. introduction. Normontwikkeling uw belang 2

Belang van normen bij CE-markering Uw belang!? Taco van den Broek. Normontwikkeling uw belang. introduction. Normontwikkeling uw belang 2 Belang van normen bij CE-markering Uw belang!? Taco van den Broek NEN Normontwikkeling uw belang 1 introduction Normontwikkeling uw belang 2 1 Normen: uw belang? Korte intro over NEN Normontwikkelen Normtoepassing

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Inkoopmanagement & Procurement De cursus Inkoopmanagement & Procurement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

kenmerk Error! Bookmark not defined. datum pagina 1/4 Commissieplan 2014 Normcommissie , Outsourcing

kenmerk Error! Bookmark not defined. datum pagina 1/4 Commissieplan 2014 Normcommissie , Outsourcing kenmerk Error! Bookmark not defined. datum 2014-03-11 pagina 1/4 Commissieplan 2014 Normcommissie NORMCOMMISSIE NEN Kennis & Informatiediensten Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft T 015

Nadere informatie

Preview. Voorwoord. Gilbert Silvius Voorzitter normcommissie Projectmanagement

Preview. Voorwoord. Gilbert Silvius Voorzitter normcommissie Projectmanagement Voorwoord De internationale richtlijn voor projectmanagement, ISO 21500, is er! Het resultaat van vier en een half jaar werk door bijna honderd experts op het gebied van projectmanagement. Vier en een

Nadere informatie

Commissieplan 2019 Normcommissie Metaalbewerkingsmachines

Commissieplan 2019 Normcommissie Metaalbewerkingsmachines Commissieplan 2019 Normcommissie 341002 Metaalbewerkingsmachines NORMCOMMISSIE 341002 ' Metaalbewerkingsmachines ' NEN Postbus 5059 2600 GB Delft 11 april 2019 Vlinderweg 6 2623 AX Delft (015) 2 690 180

Nadere informatie

Commissieplan 2015 Normcommissie 380419, 'Forensisch technisch onderzoek'

Commissieplan 2015 Normcommissie 380419, 'Forensisch technisch onderzoek' kenmerk Error! Bookmark not defined. datum 2016-04-28 pagina 1/5 Commissieplan 2015 Normcommissie NORMCOMMISSIE NEN Kennis & Informatiediensten Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft T 015-269

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Agenda Introductie Performance Management Stellingen Afsluiting Luciano

Nadere informatie

ISO/IEC in een veranderende IT wereld

ISO/IEC in een veranderende IT wereld ISO/IEC 20000 in een veranderende IT wereld Dolf van der Haven, Verizon Enterprise Solutions 16 juni 2016 ISO/IEC 20000 in een veranderende IT wereld 1 Achtergrond Dolf van der Haven ITSM Guru with a Human

Nadere informatie

E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER

E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden De nieuwe generatie E-HRM systemen onderscheidt zich niet alleen door gebruikersgemak

Nadere informatie

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH Roadmap Institute for Positive Health April 2016 Stichting IPH INTRODUCTIE VAN DE IPH ROADMAP De IPH roadmap schetst de resultaten die IPH de komende jaren wil realiseren. De weg naar de resultaten toe

Nadere informatie

Commissieplan 2017 Normcommissie , Productgeometrie COMMISSIEPLAN NEN Industrie & Veiligheid. Postbus GB Delft

Commissieplan 2017 Normcommissie , Productgeometrie COMMISSIEPLAN NEN Industrie & Veiligheid. Postbus GB Delft COMMISSIEPLAN 2017 NEN Industrie & Veiligheid Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft (015) 2 690 180 IV@nen.nl www.nen.nl Nederlands Normalisatie-instituut Commissieplan 2017 Normcommissie

Nadere informatie

CFD in normalisatie. Ruud Nouwen NEN-Bouw Symposium Actiflow 20 mei 2011. Presentatie NEN 1

CFD in normalisatie. Ruud Nouwen NEN-Bouw Symposium Actiflow 20 mei 2011. Presentatie NEN 1 CFD in normalisatie Ruud Nouwen NEN-Bouw Symposium Actiflow 20 mei 2011 Presentatie NEN 1 Even voorstellen: Ruud Nouwen (Clustermanager Integraal Bouwen bij NEN-Bouw) Wie bent u? Presentatie NEN 2 Inhoud

Nadere informatie

FUGRO NL LAND B.V. CO2 Prestatieladder - Energiemanagement Aktieplan. Bijlage D - Participatie. Datum: 3 mei Versie 1.0. Versie 1.

FUGRO NL LAND B.V. CO2 Prestatieladder - Energiemanagement Aktieplan. Bijlage D - Participatie. Datum: 3 mei Versie 1.0. Versie 1. FUGRO NL LAND B.V. CO2 Prestatieladder - Energiemanagement Aktieplan Bijlage D - Participatie Datum: 3 mei 2019 Versie 1.0 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. BEHEERSMAATREGELEN... 4 2.1. Samenwerking

Nadere informatie

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008

Reglement Centraal College van Deskundigen IKB Vleeskalveren 2008 Reglement Centraal College van Deskundigen Besluit van het bestuur van de Stichting Brancheorganisatie Kalversector van 12 februari 2014 houdende de vaststelling van een reglement ter zake van het functioneren

Nadere informatie

Commissieplan 2018 NC , Transportdiensten

Commissieplan 2018 NC , Transportdiensten NEN Industrie & Veiligheid Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft (015) 2 690 390 iv@nen.nl www.nen.nl Nederlands Normalisatie-instituut Commissieplan 2018 NC NORMCOMMISSIE NEN Industrie

Nadere informatie

NORMEN. Functioneel voor Iedereen. Willem van der Bijl. Nederland is Geregeld

NORMEN. Functioneel voor Iedereen. Willem van der Bijl. Nederland is Geregeld NORM Functioneel voor Iedereen Willem van der Bijl 1 Nederland is Geregeld Typ dit in bij Google en het levert bijna 10.000 hits! Is Nederland overgeregeld?? 2 Copyright Communicatie BV [Presentatie PPA2008.ppt]

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting BBC

Jaarverslag Stichting BBC Jaarverslag 2016 Stichting BBC 1 Missie en visie In het fusiedocument (2014) is de missie van de stichting BBC beschreven. Deze is als volgt geformuleerd: De Stichting BBC ondersteunt de cliënten van Ipse

Nadere informatie

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering Kies voor CERCAT gecertificeerde catering Uitgave en redactie: Stichting Certificatie Contractcatering, Gorinchem Vormgeving: BURO18 communicatie bv, Gorinchem Fotografie: Henk de Graaf Fotografie, Leiderdorp

Nadere informatie

U VERDIENT HET! www.paystaff.nl 013 5 4444 20

U VERDIENT HET! www.paystaff.nl 013 5 4444 20 U VERDIENT HET! www.paystaff.nl 013 5 4444 20 U houdt de regie in eigen hand Wat is payroll? Bij payroll houdt u de regie in eigen hand: u werft en selecteert uw eigen medewerkers. U bepaalt wie, wanneer,

Nadere informatie

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg Werkgevers Helpdesk Mantelzorg Bijna een of de vijf werknemers heeft mantelzorgtaken. Dat werkt door in uw organisatie. Praktisch, maar ook financieel. Hoe voorkomt u overbelaste medewerkers ten gevolge

Nadere informatie

Wat zijn standaarden? Voorwaarde-scheppend voor de business

Wat zijn standaarden? Voorwaarde-scheppend voor de business Wat zijn standaarden? Voorwaarde-scheppend voor de business Tim Kniep Standardisation Consultant NEN 2009-11-04 1 In deze presentatie Wat zijn normen NEN, CEN en ISO Waarom normen Normen en normalisatie

Nadere informatie

Beheer en onderhoud GPH

Beheer en onderhoud GPH Beheer en onderhoud GPH Afkomstig van: Sandra van Beek-Jacobs Versie: 1.0 Datum: 25-7-2014 Inhoudsopgave 1. Documenthistorie 3 2. Inleiding 4 2.1 Opbouw document 4 2.2 Doel document 4 2.3 Beheer van het

Nadere informatie

CEN/TC 442 Building Information Modelling Concept 14 november 2018

CEN/TC 442 Building Information Modelling Concept 14 november 2018 CEN/TC 442 Building Information Modelling Concept 14 november 2018 Toelichting: de bedoeling om deze notitie op de website van BIM Loket te plaatsen en vervolgens regelmatig te updaten. Introductie Sinds

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Product Management De cursus Product Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties in Utrecht.

Nadere informatie

ISO/IEC Governance of InformationTechnology. Yvette Backer ASL BiSL Foundation. 16 juni ISO Governance of Information Technoloy 1

ISO/IEC Governance of InformationTechnology. Yvette Backer ASL BiSL Foundation. 16 juni ISO Governance of Information Technoloy 1 ISO/IEC 38500 Governance of InformationTechnology Yvette Backer ASL BiSL Foundation 16 juni 2016 ISO 38500 Governance of Information Technoloy 1 Achtergrond Yvette Backer Zelfstandig consultant en trainer,

Nadere informatie

Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg

Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg Werving Selectie Assessment Loopbaanbegeleiding Coaching Detachering Interim HR Research Derks & Derks adviseurs in human talent Werving

Nadere informatie

Keramische Vezels. Oprichtingsvergadering normcommissie. Standards and Regulations

Keramische Vezels. Oprichtingsvergadering normcommissie. Standards and Regulations Keramische Vezels Oprichtingsvergadering normcommissie Standards and Regulations Johan.vantbosch@nen.n1 Mededelingen Wifi: NEN Guests: Setsthest@ndard Standards and Regulations 2 Welkom en voorstelronde

Nadere informatie

Praktisch Human Resource Management

Praktisch Human Resource Management ONTWIKKEL JEZELF Praktisch Human Resource Management Ontwikkel jezelf tot een onafhankelijke HR Partner in Business Human Resources Voor wie? Iedereen die niet specifiek is opgeleid in het HR vak, nieuw

Nadere informatie

CERTIFICERING & TRAINING NIEUWE ISO 9001:2015 EN ISO 14001:2015 SAFER, SMARTER, GREENER

CERTIFICERING & TRAINING NIEUWE ISO 9001:2015 EN ISO 14001:2015 SAFER, SMARTER, GREENER CERTIFICERING & TRAINING NIEUWE ISO 9001:2015 EN ISO 14001:2015 SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL dichtbij de bron van ISO 9001:2015 NIEUWE ISO 9001 23 september 2015 werd de nieuwste editie van ISO 9001

Nadere informatie

Investeren in kennis

Investeren in kennis Solutional Value through expertise Investeren in kennis Trainingen en e-learning Wij delen expertise en kennis Solutional Academy is opgericht met als doelstelling onze expertise en kennis van de asset

Nadere informatie

Commissieplan normcommissie 'Esthetische chirurgie services' 1. ALGEMENE GEGEVENS 2. COMMISSIESTRUCTUUR EN RELATIES.

Commissieplan normcommissie 'Esthetische chirurgie services' 1. ALGEMENE GEGEVENS 2. COMMISSIESTRUCTUUR EN RELATIES. Commissieplan 2016 normcommissie 304403 'Esthetische chirurgie services' Datum 10 mei 2016 Auteur: Marlou Bijlsma Geaccepteerd/goedgekeurd door clustermanager NEN zorg en welzijn Geaccepteerd/goedgekeurd

Nadere informatie

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix WIN TRAININGEN MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix 10 Basisopleidingen PMO, de start-up Prince II Foundation IPMA PMO P3O Foundation IPM voor de projectbeheerser Leading SAFe

Nadere informatie

Commissieplan 2016 Normcommissie , Ter plaatse vervaardigde metalen opslagtanks

Commissieplan 2016 Normcommissie , Ter plaatse vervaardigde metalen opslagtanks kenmerk Error! Bookmark not defined. datum 2016-03-15 pagina 1/4 Commissieplan 2016 Normcommissie NORMCOMMISSIE 11 januari 2016 NEN Industrie & Veiligheid Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX

Nadere informatie

Commissieplan 2018 Normcommissie 'Informatie- en archiefmanagement'

Commissieplan 2018 Normcommissie 'Informatie- en archiefmanagement' COMMISSIEPLAN 2018 NEN Elektro & ICT, Kennis- & Informatiediensten Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft (015) 2 690 200 kid@nen.nl www.nen.nl Nederlands Normalisatie-instituut Commissieplan

Nadere informatie

Taskforce Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) Een roadmap op basis van best practices in de MBO sector.

Taskforce Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) Een roadmap op basis van best practices in de MBO sector. Taskforce Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) Een roadmap op basis van best practices in de MBO sector. Doel Aanbieden handreikingen, op basis van best practices uit het Hoger Onderwijs en MBO sector,

Nadere informatie

Commissieplan 2015 Normcommissie 302 013, Bedrijfsnoodorganisatie

Commissieplan 2015 Normcommissie 302 013, Bedrijfsnoodorganisatie kenmerk Error! Bookmark not defined. datum 2015-02-24 pagina 1/4 Commissieplan 2015 Normcommissie NORMCOMMISSIE NEN Industrie & Veiligheid Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft T 015-2690

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

Commissieplan 2017 Normcommissie , IT Service Management and IT Governance

Commissieplan 2017 Normcommissie , IT Service Management and IT Governance COMMISSIEPLAN 2017 NEN Elektro & ICT, Kennis- & Informatiediensten Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft (015) 2 690 200 kid@nen.nl www.nen.nl Nederlands Normalisatie-instituut Commissieplan

Nadere informatie

Fysieke belasting. Stephanie Jansen 22 november 2017

Fysieke belasting. Stephanie Jansen 22 november 2017 Fysieke belasting Stephanie Jansen 22 november 2017 NEN Nederlands Normalisatie-instituut Opgericht in 1916 Onafhankelijke stichting Non-profit Netwerk van ca. 800 commissies & ca. 5000 leden Ontwikkelt,

Nadere informatie

Werkplan HRM Datum: 16 november 2016 Auteur: Jolanda de Jong Versie 2.0 Werkplan HRM Pagina 1 van 5

Werkplan HRM Datum: 16 november 2016 Auteur: Jolanda de Jong Versie 2.0 Werkplan HRM Pagina 1 van 5 Werkplan HRM 2017 Datum: 16 november 2016 Auteur: Jolanda de Jong Versie 2.0 Werkplan HRM 2017 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave: Inleiding 3 1. Human Resource Management en Personeel & Organisatie 2016 3 2.

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Agile & Scrum Projectmanagement De cursus Agile & Scrum Projectmanagement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Voorbeeld Een voorbeeld is het opstellen van een norm voor telefoonopladers, zodat er één universele oplader is voor alle telefoons.

Voorbeeld Een voorbeeld is het opstellen van een norm voor telefoonopladers, zodat er één universele oplader is voor alle telefoons. Normalisatie Normalisatie is het proces waarbij belanghebbende partijen op vrijwillige basis, in overleg en op basis van consensus afspraken maken. Zij kunnen afspraken maken over wat, in het licht van

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION DUTCH DATACENTER ASSOCIATION Onze missie: De DDA verbindt de marktleidende datacenters in Nederland met als missie het versterken van de economische groei en het profileren van datacenters in de samenleving.

Nadere informatie

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management Perselectief Interim Specialistisch Interim Management Inleiding De laatste economische ontwikkelingen hebben organisaties nieuwe uitdagingen gegeven. Of het nu de sector bouw is of onderwijs & overheid,

Nadere informatie

PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS

PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS 1. De functie van de Raad van Commissarissen In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Commissieplan 2018 Normcommissie NEC 120 'Elektriciteitsopslagsystemen'

Commissieplan 2018 Normcommissie NEC 120 'Elektriciteitsopslagsystemen' Commissieplan 2018 Normcommissie 364120 NEC 120 NORM(SUB)COMMISSIE NEN Elektro & ICT Postbus 5059 2600 GB Delft 16-05-2018 Vlinderweg 6 2623 AX Delft (015) 2 690 197

Nadere informatie

Commissieplan 2015 Normcommissie , ISO OHS-managementsysteem

Commissieplan 2015 Normcommissie , ISO OHS-managementsysteem kenmerk Error! Bookmark not defined. datum 2015-02-24 pagina 1/4 Commissieplan 2015 Normcommissie 302051 ISO 45001 OHS-managementsysteem NORMCOMMISSIE Normcommissie 302051 ISO 45001 OHS-managementsysteem

Nadere informatie

Commissieplan 2017 Normcommissie , Afvalinzamelsystemen

Commissieplan 2017 Normcommissie , Afvalinzamelsystemen NEN Industrie & Veiligheid Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft (015) 2 690 390 iv@nen.nl www.nen.nl Nederlands Normalisatie-instituut Commissieplan 2017 Normcommissie NORMCOMISSIE NEN

Nadere informatie

Totstandkoming, wettelijk kader en beschikbaarheid van normen

Totstandkoming, wettelijk kader en beschikbaarheid van normen Totstandkoming, wettelijk kader en beschikbaarheid van normen Christel Fostier Legal Advisor NBN Agenda Wie is het NBN? Wat zijn normen? Welke voordelen hebben normen? Hoe worden normen ontwikkeld? Wat

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

Tijdelijke opdracht: inhuur Senior Expert Auditing en Compliance

Tijdelijke opdracht: inhuur Senior Expert Auditing en Compliance Tijdelijke opdracht: inhuur Senior Expert Auditing en Compliance (opdrachtnummer:19.137) Een onderdeel van de procedure is een formele inschrijving op het Dynamisch Aankoop Systeem (DAS) van VNG Realisatie

Nadere informatie

AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid

AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid Introductie AWVN 6 trends voor HRM trend flexibeler Innoveren met HR flexibiliteitsbeleid Verander richtingen arbeidsverhoudingen arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Introductie NPR 5313 Computerruimtes en datacenters

Introductie NPR 5313 Computerruimtes en datacenters Introductie NPR 5313 Computerruimtes en datacenters 12 november 2013 Jeffrey Gadellaa Voorzitter normcommissie 1 Normen en richtlijnen Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) Non-profit organisatie die

Nadere informatie

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn Zet goede bedoelingen om in goede acties Ingeborg Boon NEN met dank aan Hans Kröder 1 Europees: 30 leden Wereldwijd: 159 leden ruim 60 jaar 18.000 publicaties Missie:

Nadere informatie

WERKGROEP REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING

WERKGROEP REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING WERKGROEP REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING Athene, 22 maart 2004 REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING door het medevoorzitterschap van

Nadere informatie

De laatste ontwikkelingen op het gebied van NEN-EN normering de nieuwe norm is compleet

De laatste ontwikkelingen op het gebied van NEN-EN normering de nieuwe norm is compleet De laatste ontwikkelingen op het gebied van NEN-EN 50600 normering de nieuwe norm is compleet Niek van der Pas Voorzitter NEN commissie: Computerruimten en datacenters Nederland NEN 'Computerruimtes en

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus IT & Process Management De cursus IT & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Post HBO Financieel Management & Leadership De Post HBO opleiding Financieel Management & Leadership duurt onge veer 5 maanden en omvat 10 colleges van 3 uur. U volgt de opleiding met 10-15 studenten in

Nadere informatie

Participatie Oost Boswinkel versie

Participatie Oost Boswinkel versie Bijlage 6 Participatie Oost Boswinkel versie 0.4 02-02-2017 Inleiding De wijk Oost Boswinkel wordt gesloopt en opnieuw opgebouwd. Er zijn twee verhuurders, de Woonplaats en Ons Huis. Globaal is de wijk

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Inhoud. FM 6-pack zorgt voor Europese normalisatie 3. Visie op de ontwikkeling van de NEN

Inhoud. FM 6-pack zorgt voor Europese normalisatie 3. Visie op de ontwikkeling van de NEN NEN 15221 Inhoud FM 6-pack zorgt voor Europese normalisatie 3 Visie op de ontwikkeling van de NEN 15221-6 10 Kwaliteit facilitaire dienst beter meetbaar maken 14 2 FM 6-pack zorgt voor Europese normalisatie

Nadere informatie

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management Perselectief Interim Specialistisch Interim Management Inleiding De laatste economische ontwikkelingen hebben organisaties nieuwe uitdagingen gegeven. Of het nu de sector bouw is of onderwijs & overheid,

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Business Development & Leiderschap De cursus Business Development & Leiderschap duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

Financiën & Control Leeraanbod 2016

Financiën & Control Leeraanbod 2016 Financiën & Control Leeraanbod 2016 Financiën en Control is in regio West-Brabant door de deelnemende gemeenten als een cruciale functie benoemd. Dat wil zeggen dat vacatures moeilijk invulbaar zijn, met

Nadere informatie