BIJLAGE NR. BEHOORT BIJ. Bijlage 1 bij besluit 2012/ Overtreding Maatregel Last onder dwangsom

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJLAGE NR. BEHOORT BIJ. Bijlage 1 bij besluit 2012/ Overtreding Maatregel Last onder dwangsom"

Transcriptie

1 BIJLAGE NR. BEHOORT BIJ Overtreding Maatregel Last onder dwangsom Brand- en rookcompartimenten Inde parkeergarage zijnde opslagruimten 1.1c en l.ld (stramien 60/70-79/81 en 60/70-88/90) gelegen in de trappenhuizen. Deze opslagruimten zijn niet brandwerend afgescheiden van de trappenhuizen. De volgende gebreken zijn geconstateerd: 1. De deurconstructies beschikken niet over een WBDBO van 60 minuten. Het betreft houten deuren in houten kozijnen zonder opschuimende strips. Daarnaast beschikken de deurconstructies over een geringe sponning (foto's 1 en 2); 2. De deuren zijn niet zelfsluitend uitgevoerd (foto's 1 en 2); 3. Tussen de wanden en de betonnen trappen bevinden zich kieren, deze zijn niet brandwerend afgewerkt. In de parkeergarage zijn de opslagruimten 1.1c en l.ld (stramien 60/70-79/81 en 60/70-88/90) gelegen in de trappenhuizen. Deze opslagruimten zijn niet brandwerend afgescheiden van de trappenhuizen. De volgende maatregelen dienen te worden getroffen: 1. De deurconstructies dienen te worden vervangen door deurconstructies met een WBDBO van ten minste 60 minuten. 2. De deuren dienen zelfsluitend te worden uitgevoerd. 3. De kieren tussen de wanden en de betonnen trappen dienen brandwerend te worden afgewerkt ,- ineens per maatregel. U kunt een maximum van 6.000, verbeuren voor deze overtreding. In de parkeergarage beschikken de brandwerende deurconstructies van de trappenhuizen 1.18 en 1.19 (stramien 60/70-81 en 60/70-88) niet over een WBDBO van ten minste 60 minuten. Het betreft houten deuren in houten kozijnen zonder opschuimende strips. De sponningen van de deurconstructies zijn wel voldoende (foto 3). Nagaan of de brandwerende deurconstructies van de trappenhuizen 1.18 en 1.19 (parkeergarage, stramien 60/70-81 en 60/70-88) zodanig kunnen worden aangepast dat een WBDBO van ten minste 60 minuten wordt behaald. De deuren dienen rondom te worden voorzien van opschuimende strips. Indien de bestaande deurconstructies niet kunnen worden aangepast, dienen de deurconstructies te worden vervangen door deurconstructies met een WBDBO van ten minste 60 minuten.

2 In de parkeergarage zijn de doorvoeringen (kabelgoten en kabels) in de brandwerende wandconstructies tussen parkeergarage A en opslagruimten 1.1c en l.ld niet brandwerend afgewerkt. Hierdoor wordt een WBDBO van ten minste 60 minuten niet behaald (foto's 4 en 5). In de parkeergarage zijn de kanalen (2x groot kanaal) en doorvoeringen in de brandwerende scheidingsconstructie tussen ventilatieruimte 1.14 en schachtruimte 1.15 (stramien 60/70-84/85) niet brandwerend afgewerkt. Hierdoor wordt een WBDBO van ten minste 60 minuten niet behaald. De schacht is tevens niet gesprinklerd aangezien deze doorloopt in de ongesprinklerde achterbouw (foto's 6 en 7). In de parkeergarage is laagspanningsruimte 1.2a (stramien - 14/ /39) niet brandwerend afgescheiden van parkeergarage B. De laagspanningsruimte is niet gesprinklerd en dient om deze reden met een WBDBO van ten minste 60 minuten te zijn afgescheiden van de gesprinklerde ruimten (zie PvE sprinklerinstallatie). Diverse kanalen, doorvoeringen en ventilatieroosters zijn niet brandwerend afgewerkt. Daarnaast is de laagspanningsruimte niet voorzien van een brandwerende deurconstructie. De deur is tevens niet zelfsluitend uitgevoerd (foto's 8 t/m 11). In de parkeergarage dienen de doorvoeringen (kabelgoten en kabels) in de brandwerende wandconstructies tussen parkeergarage A en opslagruimten 1.1c brandwerend te worden afgewerkt (brandwerende pasta). In de parkeergarage dienen de kanalen (2x groot kanaal) en doorvoeringen in de brandwerende scheidingsconstructie tussen ventilatieruimte 1.14 en schachtruimte 1.15 (stramien 60/70-84/85) brandwerend te worden afgewerkt. De kanalen dienen te worden voorzien van brandkleppen. Verder dienen PVC-buizen te worden voorzien van brandmanchetten en de leidingen, kabelgoten, kabels en elektrabuizen dienen te worden afgewerkt met brandwerende pasta. In de parkeergarage dient laagspanningsruimte 1.2a (stramien -14/ /39) brandwerend te worden afgescheiden van parkeergarage B. De deurconstructie van de laagspanningsruimte dient te worden vervangen door een deurconstructie met een WBDBO van ten minste 60 minuten. De deur dient tevens zelfsluitend te worden uitgevoerd. De kanalen en doorvoeringen dienen brandwerend te worden afgewerkt. De kanalen dienen te worden voorzien van brandkleppen. Verder dienen de leidingen, kabelgoten, kabels en elektrabuizen te worden afgewerkt met brandwerende pasta ,- ineens voor het vervangen en zelfsluitend uitvoeren ,- ineens voor het brandwerend afwerken.

3 De lift(schacht) tussen de parkeergarage en begane grond (stramien -7/-8-9/10) is niet brandwerend afgescheiden van het trappenhuis. De lift(schacht) is niet gesprinklerd en dient om deze reden met een WBDBO van ten minste 60 minuten te zijn afgescheiden van de gesprinklerde ruimten (zie PvE sprinklerinstallatie). De glazen liftschacht is echter niet voorzien van brandwerende beglazing en het is twijfelachtig of de liftdeuren beschikken over een WBDBO van ten minste 60 minuten (foto's 12 en 13). In het souterrain zijn de traforuimte (ruimte 2.1.0) en de laagspanningsruimte (2.1.1) niet brandwerend afgescheiden van het overige deel van het souterrain. Deze ruimten zijn niet gesprinklerd en dienen om deze reden met een WBDBO van ten minste 60 minuten te zijn afgescheiden van de gesprinklerde ruimten (zie PvE sprinklerinstallatie). Diverse doorvoeringen zijn niet brandwerend afgewerkt. Daarnaast is de laagspanningsruimte niet voorzien van een brandwerende deurconstructie. De deur is tevens niet zelfsluitend uitgevoerd (foto 14). De lift(schacht) tussen de parkeergarage en begane grond (stramien -7/-8-9/10) dient brandwerend te worden afgescheiden van het trappenhuis. De wandconstructies van de liftschacht dienen te worden vervangen door wandconstructies met een WBDBO van ten minste 60 minuten. Daarnaast dient te worden nagegaan of de liftdeuren beschikken over een WBDBO van ten minste 60 minuten middels een certificaat en/of productinformatie. Indien dit niet kan worden aangetoond dienen de liftdeurconstructies te worden vervangen, zodanig dat een WBDBO van ten minste 60 minuten wordt behaald. In het souterrain dienen de traforuimte (ruimte 2.1.0) en de laagspanningsruimte (2.1.1) brandwerend te worden afgescheiden van het overige deel van het souterrain. De deurconstructie van de laagspanningsruimte dient te worden vervangen door een deurconstructie met een WBDBO van ten minste 60 minuten. De deur dient tevens zelfsluitend te worden uitgevoerd. Verder dienen de leidingen, kabelgoten, kabels en elektrabuizen te worden afgewerkt met brandwerende pasta ,- ineens voor het vervangen van de beglazing ,- voor de liftdeuren ,- ineens voor het vervangen en zelfsluitend uitvoeren ,- ineens voor het brandwerend afwerken. Het is visueel niet te beoordelen of de liftdeuren van de liftschacht tussen het souterrain en de 3e verdieping (stramien 48/49) beschikken over een WBDBO van ten minste 60 minuten (foto 1 5). Nagaan of de liftdeuren van de liftschacht tussen het souterrain en de 3e verdieping (stramien 48/49) beschikken over een WBDBO van ten minste 60 minuten middels een certificaat en/of productinformatie. Indien dit niet kan worden aangetoond dienen de liftdeurconstructies te worden vervangen, zodanig dat een WBDBO van ten minste 60 minuten wordt behaald ,- ineens.

4 In het souterrain beschikken de brandwerende deurconstructies (2x enkele deurconstructie en lx dubbele deurconstructie) van de archiefruimte (ruimte 2.3.1) niet over een WBDBO van ten minste 60 minuten. Het betreft houten deuren in houten kozijnen zonder opschuimende strips. De aluminium deurnaald van de dubbele deurconstructies is tevens niet voorzien van een opschuimende strip. De sponningen van de deurconstructies zijn wel voldoende. Verder zijn de deuren zelfsluitend uitgevoerd (foto 16). 10 In het souterrain is het kanaal (naast dubbele brandwerende deurconstructie) in de brandwerende scheidingsconstructie tussen de archiefruimte (ruimte 2.3.1) en gang niet voorzien van een brandklep. Hierdoor wordt een WBDBO van ten minste 60 minuten niet behaald (foto's 17 en 18). 11 Op de begane grond beschikt de brandwerende deurconstructie (schuifdeur) tussen stramien 60-85/86 niet over een WBDBO van ten minste 60 minuten. Het betreft een stalen schuifdeur in stalen kozijn voorzien van 60 minuten brandwerende beglazing (pyrobelite 12). Een deel van het kozijn is tevens voorzien van een opschuimende strip. Aan de bovenzijde bevinden zich echter kieren tussen de schuifdeur en het kozijn (foto's 19 en 20). Nagaan of de brandwerende deurconstructies (2x enkele deurconstructie en lx dubbele deurconstructie) van de archiefruimte (souterrain, ruimte 2.3.1) zodanig kunnen worden aangepast dat een WBDBO van ten minste 60 minuten wordt behaald. De deuren dienen rondom te worden voorzien van opschuimende strips. Indien de bestaande deurconstructies niet kunnen worden aangepast, dienen de deurconstructies te worden vervangen door deurconstructies met een WBDBO van 60 minuten. In het souterrain dient het kanaal (naast dubbele brandwerende deurconstructie) in de brandwerende scheidingsconstructie tussen de archiefruimte (ruimte 2.3.1) en gang te worden voorzien van een brandklep. Nagaan of de brandwerende deurconstructie (schuifdeur) op de begane grond tussen stramien 60-85/86 zodanig kan worden aangepast dat een WBDBO van ten minste 60 minuten wordt behaald. De kieren aan de bovenzijde tussen de schuifdeur en het kozijn dienen brandwerend te worden afgewerkt. Indien de bestaande deurconstructie niet kan worden aangepast, dient de deurconstructie te worden vervangen door een deurconstructie met een WBDBO van ten minste 60 minuten ,- ineens per deurconstructie. U kunt een maximum van 6.000,- verbeuren voor deze overterding. 12 Op de begane grond beschikt de brandwerende deurconstructie tussen stramien 60-82/83 niet over een WBDBO van ten minste 60 minuten. Het betreft een holle stalen deur in een holle stalen kozijn. De deur is voorzien van contraflam lite brandwerende beglazing. Het is visueel niet te beoordelen of de beglazing beschikt over een brandwerendheid van 30 dan wel 60 minuten. Op de begane grond dient de brandwerende deurconstructie tussen stramien 60-82/83 te worden vervangen door een deurconstructie met een WBDBO van tenminste 60 minuten.

5 Contraflam brandwerende beglazing is zowel met een brandwerendheid van 30 als 60 minuten leverbaar. Verder is de deur niet voorzien van een cilinderslot. Hierdoor is het sleutelgat open (foto's 21 en 22). 13 Op de begane grond en le verdieping beschikken de brandwerende raamconstructies tussen stramien 60-80/89 niet over een WBDBO van ten minste 60 minuten. Het betreft houten kozijnen die zijn voorzien van 60 minuten brandwerende beglazing (pyrobelite). De glaslatten zijn echter gespijkerd in plaats van geschroefd. Daarnaast is in diverse brandwerende beglazing vocht aangetroffen, veroorzaakt door lekkages. Door het vocht in de brandwerende beglazing is het twijfelachtig of deze nog steeds beschikt over een brandwerendheid van 60 minuten. De brandwerende folies/lagen in het glas kunnen mogelijk door het vocht nadelig worden beïnvloed (foto's 23 t/m 25). Op de begane grond en le verdieping dienen de brandwerende raamconstructies tussen stramien 60-80/89 zodanig te worden aangepast dat een WBDBO van tenminste 60 minuten. De glaslatten dienen te worden geschroefd in plaats van gespijkerd. Daarnaast dient er te worden nagegaan of het vocht in de brandwerende beglazing de brandwerendheid nadelig beïnvloed. Indien dit wel het geval is, dient de brandwerende beglazing te worden vervangen door 60 minuten brandwerende beglazing ,- ineens voor het schroeven van de glaslatten ,- ineens voor het aantonen, danwel vervangen van de ramen. 14 Op de begane grond t/m 3e verdieping beschikken de brandwerende deurconstructies van de schacht tussen stramien 60/70-84/85 niet over een WBDBO van ten minste 60 minuten. Het betreft houten deuren in houten kozijnen zonder opschuimende strips. De deurbladen zijn licht van samenstelling en de aluminium deurnaalden zijn niet voorzien van opschuimende strips. De sponningen van de deurconstructies zijn wel voldoende. Verder zijn de deuren zelfsluitend uitgevoerd, met uitzondering van de deuren op de begane grond (foto's 26 en 27). Op de begane grond t/m 3e verdieping dienen de brandwerende deurconstructies van de schacht tussen stramien 60/70-84/85 te worden vervangen door deurconstructies met een WBDBO van ten minste 60 minuten. Op de begane grond dienen de deuren tevens zelfsluitend te worden uitgevoerd ,- ineens per deur. U kunt een maximum van ,- verbeuren voor deze overtreding. 15 Op de begane grond t/m 3e verdieping zijn diverse doorvoeringen in de brandwerende scheidingsconstructies van de schacht tussen stramien 60/70-84/85 na wijziging niet brandwerend afgewerkt (foto's 28 en 29). Op de begane grond t/m 3e verdieping dienen de doorvoeringen in de brandwerende scheidingsconstructies van de schacht tussen stramien 60/70-84/85 te worden nagelopen. Indien de doorvoeringen niet of onvoldoende brandwerend zijn afgewerkt, dienen deze alsnog brandwerend te

6 worden afgewerkt (brandwerende pasta). 16 Het is visueel niet te beoordelen of de liftdeuren van de liftschacht tussen de begane grond en de 3e verdieping in de achterbouw beschikken over een WBDBO van ten minste 60 minuten (foto 30). Nagaan of de liftdeuren van de liftschacht tussen de begane grond en de 3 e verdieping in de achterbouw beschikken over een WBDBO van ten minste 60 minuten middels een certificaat en/of productinformatie. Indien dit niet kan worden aangetoond dienen de liftdeurconstructies te worden vervangen, zodanig dat een WBDBO van ten minste 60 minuten wordt behaald ,- ineens. 17 Op de begane grond t/m 3e verdieping beschikken de brandwerende deurconstructies van de trappenhuizen in de achterbouw (stramien 60/70-80/81 en 60/70-88/89) niet over een WBDBO van ten minste 60 minuten. Het betreft houten deuren in houten kozijnen zonder opschuimende strips. De sponningen van de deurconstructies zijn wel voldoende (foto 31). Nagaan of de brandwerende deurconstructies van de trappenhuizen in dé achterbouw (begane grond t/m 3e verdieping, stramien 60/70-80/81 en 60/70-88/89)zodanig kunnen worden aangepast dat een WBDBO van ten minste 60 minuten wordt behaald. De deuren dienen rondom te worden voorzien van opschuimende strips. Indien de bestaande deurconstructies niet kunnen worden aangepast, dienen de deurconstructies te worden vervangen door deurconstructies met een WBDBO van ten minste 60 minuten ,- ineens per deurconstructie. U kunt een maximum van ineens aan dwangsommen verbeuren voor deze overtreding. 18 Er wordt geen WBDBO van ten minste 60 minuten behaald tussen de lichtstraten van het gesprinklerde gedeelte (publieksplein stadhuis) en de raamconstructies op de 2 e verdieping van de achterbouw (stramien 60-80/89). Hierdoor bestaat het risico op brandoverslag tussen de brandcompartimenten. De lichtstraten en de raamconstructies zijn niet brandwerend uitgevoerd (foto's 32 en 33). De lichtstraten van het gesprinklerde gedeelte (publieksplein stadhuis) en de raamconstructies op de 2e verdieping van de achterbouw (stramien 60-80/89), dienen zodanig te worden aangepast/vervangen dat een WBDBO van ten minste 60 minuten wordt behaald tussen de lichtstraten en de raamconstructies. Dit kan worden gerealiseerd door de lichtstraten of de raamconstructies uit te voeren met een WBDBO van ten minste 30 minuten ,- ineens.

7 Bijlage 1 bij besluit 2012/ Het is visueel niet te beoordelen of de liftdeuren van de liftschacht tussen de 3e en 4 e verdieping (stramien 41 /42) beschikken over een WBDBO van ten minste 60 minuten (foto 34). Nagaan of de liftdeuren van de liftschacht tussen de 3e en 4e verdieping (stramien 41 /42) beschikken over een WBDBO van ten minste 60 minuten middels een certificaat en/of productinformatie. Indien dit niet kan worden aangetoond dienen de liftdeurconstructies te worden vervangen, zodanig dat een WBDBO van ten minste 60 minuten wordt behaald ,- ineens. 20 Op de 4e verdieping beschikt de brandwerende deurconstructie van de liftmachinekamer (ruimte 7.0.6) niet over een WBDBO van 60 minuten. Het betreft een houten deur in een houten kozijn zonder opschuimende strips. De sponning van de deurconstructie is wel voldoende (foto 35). Nagaan of de brandwerende deurconstructie van de liftmachinekamer (4e verdieping, ruimte 7.0.6) zodanig kan worden aangepast dat een WBDBO van ten minste 60 minuten wordt behaald. De deur dient rondom te worden voorzien van opschuimende strips. Indien de bestaande deurconstructie niet kan worden aangepast, dient de deurconstructie te worden vervangen door een deurconstructie met een WBDBO van ten minste 60 minuten. 21 Op de 4e verdieping zijn diverse doorvoeringen en openingen in de brandwerende scheidingsconstructies van de liftmachinekamer (ruimte 7.0.6) niet of onvoldoende brandwerend afgewerkt. Een aantal kabels is niet brandwerend afgewerkt en de brandwerende afwerking van de kabelgoot is beschadigd. Verder zijn de openingen rondom de (houten) draagbalken afgewerkt met PUR. Daarnaast overlappen delen van de stalen dakplaten in de liftmachinekamer elkaar maar zijn de cannelures onvoldoende brandwerend afgewerkt (alleen opgevuld met steenwol). Als laatste is het kanaal naast de deur niet voorzien van een brandklep (foto's 36 t/m 40). Op de 4e verdieping dienen de doorvoeringen en openingen (rondom de draagbalken) in de brandwerende scheidingsconstructies van de liftmachinekamer (ruimte 7.0.6) brandwerend te worden afgewerkt (brandwerende pasta). Daarnaast dienen ook de cannelures voldoende brandwerend te worden afgewerkt. Als laatste dient het kanaal naast de deur te worden voorzien van een brandklep.

8 Bijlage 1 bij besluit 2012/ In de parkeergarage zijn de kanalen (2x groot kanaal) en doorvoeringen in de rookwerende scheidingsconstructie tussen ventilatieruimte 1.2c en de schacht (stramien -13/ /42) niet rookwerend afgewerkt. Hierdoor wordt een WRD van ten minste 30 minuten niet behaald (foto's 41 en 42). 23 In de parkeergarage beschikt de rookwerende deurconstructie tussen stramien -7/-8-9/10 (trappenhuis nabij portiersruimte) niet over een WRD van ten minste 30 minuten. Het betreft een stalen deur in een stalen kozijn dat is voorzien van draadglas. De deurconstructie is echter niet voorzien van een dagschot. Hierdoor wordt de deur bij drukverschil opengeduwd (foto 43). In de parkeergarage dienen de kanalen (2x groot kanaal) en doorvoeringen in de rookwerende scheidingsconstructie tussen ventilatieruimte 1.2c en de schacht (stramien -1 3/ /42) rookwerend te worden afgewerkt. De kanalen dienen te worden voorzien van brandkleppen. Verder dienen de leidingen, kabelgoten, kabels en elektrabuizen te worden afgewerkt met brandwerende pasta. In de parkeergarage dient de rookwerende deurconstructie tussen stramien -7/-8-9/10 (trappenhuis nabij portiersruimte) zodanig te worden aangepast dat een WRD van ten minste 30 minuten wordt behaald. De deurconstructie dient te worden voorzien van een dagschot. Wanneer de maatregel van punt 4 wordt voldaan dan zal ook hieraan worden voldaan. Daarom volstaat de dwangsom van punt In de parkeergarage beschikt de rookwerende wand- /puiconstructie tussen stramien -7/-8-8/9 (trappenhuis nabij portiersruimte) niet over een WRD van ten minste 30 minuten. De rookwerende puiconstructie sluit niet aan op het betonnen plafond. De kier tussen de rookwerende puiconstructie en het betonnen plafond is niet rookwerend afgewerkt (foto 44). In de parkeergarage dient de rookwerende wand- /puiconstructie tussen stramien - 7/-8-8/9 (trappenhuis nabij portiersruimte) zodanig te worden aangepast dat een WRD van ten minste 30 minuten wordt behaald. De rookwerende puiconstructie sluit niet aan tot het betonnen plafond. De kier tussen de rookwerende puiconstructie en het betonnen plafond dient rookwerend te worden afgewerkt. 25 In de parkeergarage zijn diverse doorvoeringen en openingen in de rookwerende scheidingsconstructies rondom het trappenhuis nabij de portiersruimte (stramien -7/-8-8/11) niet rookwerend afgewerkt (foto's 45 en 46). In de parkeergarage dienen de doorvoeringen en openingen in de rookwerende scheidingsconstructies rondom het trappenhuis nabij de portiersruimte (stramien - 7/-8-8/11) te worden nagelopen. Indien de doorvoeringen en openingen niet of onvoldoende rookwerend zijn afgewerkt, dienen deze alsnog rookwerend te worden afgewerkt (brandwerende pasta).

9 26 In het souterrain beschikken de rookwerende scheidingsconstructies van de schacht tussen stramien -23/ /42 niet over een WRD van ten minste 30 minuten. Boven de rookwerende deurconstructie is de gemetselde wand niet doorgetrokken tot aan het betonnen plafond. Daarnaast zijn de kanalen, doorvoeringen en openingen in de rookwerende scheidingsconstructies van de schacht niet rookwerend afgewerkt (foto's 47 en 48). Gezien de geconstateerde gebreken in de parkeergarage en het souterrain, is het aannemelijk dat de kanalen en doorvoeringen in de rookwerende scheidingsconstructies van de schacht op de begane grond t/m 3e verdieping (stramien -23/ /42) eveneens niet rookwerend zijn afgewerkt. Door de aanwezige systeemplafonds en/of roosterplafonds was het tijdens de inspectie niet mogelijk deze scheidingen daadwerkelijk te beoordelen. 27 In het souterrain t/m 3e verdieping zijn de kanalen, doorvoeringen en openingen in de rookwerende scheidingsconstructies van de schacht ter hoogte van het centrale trappenhuis/liftschacht (stramien 48/50) niet rookwerend afgewerkt (foto's 49 t/m 52). In het souterrain dient de rookwerende scheidingsconstructies van de schacht tussen stramien -23/ /42 te worden doorgetrokken tot aan het betonnen plafond. Daarnaast dienen de kanalen, doorvoeringen en openingen in de rookwerende scheidingsconstructies rookwerend te worden afgewerkt. De kanalen dienen te worden voorzien van brandkleppen. Verder dienen de leidingen, kabelgoten, kabels en elektrabuizen te worden afgewerkt met brandwerende pasta. Gezien de geconstateerde gebreken in de parkeergarage en het souterrain, is het aannemelijk dat de kanalen en doorvoeringen in de rookwerende scheidingsconstructies van de schacht op de begane grond t/m 3e verdieping (stramien -23/ /42) eveneens niet rookwerend zijn afgewerkt. Deze rookwerende scheidingsconstructies dienen te worden nagelopen en indien noodzakelijk dienen de kanalen en doorvoeringen rookwerend te worden afgewerkt. In het souterrain t/m 3e verdieping dienen de kanalen, doorvoeringen en openingen in de rookwerende scheidingsconstructies van de schacht ter hoogte van het centrale trappenhuis/liftschacht (stramien 48/50) rookwerend te worden afgewerkt. De kanalen dienen te worden voorzien van brandkleppen. Verder dienen de leidingen, kabelgoten, kabels en elektrabuizen te worden afgewerkt met brandwerende pasta.

10 28 Op de begane grond beschikt de rookwerende wandconstructie tussen de schacht en de naastgelegen toiletgroep (stramien 7/9) niet over een WRD van ten minste 30 minuten. Het betreft een metal-stud wand die aan de schachtzijde is opgevuld met steenwol. De wand is echter niet afgewerkt met gipsplaten. Daarnaast zijn er in de wand openingen ten behoeve van de spoelbakken van de toiletten gemaakt. Deze spoelbakken zijn eveneens niet rookwerend. Verder zijn de doorvoeringen in de rookwerende scheidingsconstructies van de schacht niet rookwerend afgewerkt (foto 53). Op de begane grond dient de rookwerende wandconstructie tussen de schacht en de naastgelegen toiletgroep (stramien 7/9) zodanig te worden aangepast dat een WRD van ten minste 30 minuten wordt behaald. De metal-stud wand die aan de schachtzijde is opgevuld met steenwol dient te worden afgewerkt met gipsplaten. Daarnaast dienen de doorvoeringen in de rookwerende scheidingsconstructies rookwerend te worden afgewerkt. 29 Het is visueel niet te beoordelen of de rookwerende puiconstructies van het centrale trappenhuis (stramien 50/52) op de begane grond t/m 3e verdieping beschikken over een WRD van ten minste 30 minuten. De stalen puiconstructies zijn voorzien van Pyroswiss rookwerende beglazing (alleen getest op vlamdichtheid). Deze rookwerende beglazing voldoet aan een WRD van ten minste 30 minuten. Het is echter onduidelijk of de kitvoegen (zwart) in de kieren tussen de diverse ruiten beschikt over een WRD van ten minste 30 minuten (foto's 54 en 55). Nagaan of de kitvoegen (zwart) in de kieren tussen de rookwerende ruiten beschikken over een WRD van ten minste 30 minuten middels een certificaat en/of productinformatie. Indien dit niet kan worden aangetoond dienen de kitvoegen te worden vervangen door kitvoegen die hier wel aan voldoen ,- ineens per verdieping. U kunt dus een maximum van ,- verbeuren voor deze overtreding. 30 Op de begane grond en 1 e verdieping is het visueel niet te beoordelen of toevoerkanalen (t.b.v. de overdrukinstallatie) in de rookwerende scheidingsconstructie van het trappenhuis (stramien 36/42) zijn voorzien van brandkleppen. De toevoerkanalen (roosters) zijn alleen vanuit het trappenhuis te beoordelen (foto 56). 31 Op de le verdieping ter hoogte van stramien 44 beschikt de rookwerende puiconstructie tussen de beide kantoorruimte grenzend aan het atrium niet over een WRD van ten minste 30 minuten. De puiconstructie is niet voorzien van rookwerende Nagaan of de toevoerkanalen (t.b.v. de overdrukinstallatie) in de rookwerende scheidingsconstructie van het trappenhuis (op de begane grond en le verdieping, stramien 36/42) zijn voorzien van brandkleppen. Indien dit niet het geval is, dienen de toevoerkanalen te worden voorzien van brandkleppen. Op de le verdieping ter hoogte van stramien 44 dient de rookwerende puiconstructie, tussen de beide kantoorruimte grenzend aan het atrium, te worden vervangen door een puiconstructie met een 10

11 beglazing. Daarnaast zijn de doorvoeringen in de rookwerende wandconstructie niet rookwerend afgewerkt (foto 57). Op basis van deze constateringen is het twijfelachtig of de doorvoeringen en kanalen in de gehele rookwerende scheiding op de le verdieping tussen stramien 44/50 rookwerend zijn afgewerkt. De rookwerende scheidingsconstructies (deur-, pui- en wandconstructies) voldoen wel aan een WRD van ten minste 30 minuten. 32 Op de 3e verdieping beschikken de rookwerende scheidingsconstructies van het centrale trappenhuis (stramien 50/52) niet over een WRD van ten minste 30minuten. Op diverse plaatsen bevinden zich kieren tussen de rookwerende scheidingsconstructies en de draagconstructies (houten en stalen draagbalken) van het dak. Daarnaast is het gezien de hoogte van het trappenhuis visueel niet waar te nemen of de cannelures van de stalen dakbeplating rookwerend zijn afgewerkt. De stalen dakbeplating is wel voorzien van een strook gipsplaten (ca. 20/30 cm) ter hoogte van de rookwerende scheidingsconstructies. Als laatste is ter hoogte van de naastgelegen schacht een doorvoering niet rookwerend afgewerkt (foto's 58 t/m 60). WRD van ten minste 30 minuten. Daarnaast dienen de doorvoeringen in de wandconstructie rookwerend te worden afgewerkt. Op basis van deze constateringen is het twijfelachtig of de doorvoeringen en kanalen in de gehele rookwerende scheiding op de le verdieping tussen stramien 44/50 rookwerend zijn afgewerkt. Deze rookwerende scheidingsconstructies dienen te worden nagelopen en indien noodzakelijk dienen de kanalen en doorvoeringen rookwerend te worden afgewerkt. Op de 3e verdieping dienen de kieren tussen de rookwerende scheidingsconstructies van het trappenhuis en de draagconstructies (houten en stalen draagbalken) van het dak rookwerend te worden afgewerkt. Daarnaast dient de doorvoering ter hoogte van de naastgelegen schacht rookwerend te worden afgewerkt. Ten slotte dient te worden nagegaan of de cannelures van de stalen dakbeplating rookwerend zijn afgewerkt. Indien dit niet het geval is, dienen de cannelures rookwerend te worden afgewerkt ,- ineens. 33 Op de 4e verdieping beschikt de rookwerende scheidingsconstructie tussen de stookruimte en de kantoorruimte (stramien 28/29) niet over een WRD van ten minste 30 minuten. De cannelures van de stalen dakbeplating zijn onvoldoende rookwerend afgewerkt. De cannelures zijn enkel opgevuld met steenwol. Daarnaast zijn de beide kanalen voorzien van een brandklep. De kieren rondom de brandkleppen zijn echter afgewerkt met PUR. Hierdoor wordt geen WRD van ten minste 30 minuten behaald (foto's 61 en 62). Op de 4e verdieping ter hoogte van de rookwerende scheidingsconstructie tussen de stookruimte en de kantoorruimte (stramien 28/29) dienen de cannelures van de stalen dakbeplating rookwerend te worden afgewerkt. Naast het opvullen met steenwol dienen de cannelures ook te worden afgewerkt met brandwerende pasta. De kieren rondom de brandkleppen dienen eveneens te worden afgewerkt met brandwerende pasta. 11

12 34 Op de 4e verdieping beschikt de rookwerende scheidingsconstructie tussen de technische ruimte (luchtbehandeling) en de kantoorruimte 7.1.0/ pantry (stramien 41) niet over een WRD van ten minste 30 minuten. De cannelures van de stalen dakbeplating zijn onvoldoende rookwerend afgewerkt. De cannelures zijn enkel opgevuld met steenwol. Daarnaast zijn de kanalen en doorvoeringen door deze rookwerende scheidingsconstructie niet rookwerend afgewerkt. De kanalen zijn tevens niet voorzien van brandkleppen (foto's 63 en 64). Op de 4e verdieping ter hoogte van de rookwerende scheidingsconstructie tussen de technische ruimte (luchtbehandeling) en de kantoorruimte 7.1.0/ pantry (stramien 41) dienen de cannelures van de stalen dakbeplating rookwerend te worden afgewerkt. Naast het opvullen met steenwol dienen de cannelures ook te worden afgewerkt met brandwerende pasta. De kanalen en doorvoeringen door deze rookwerende scheidingsconstructie dienen eveneens rookwerend te worden afgewerkt. De kanalen dienen te worden voorzien van brandkleppen. Verder dienen de leidingen, kabelgoten, kabels en elektrabuizen te worden afgewerkt met brandwerende pasta. Vluchtwegen 35 Het gebouw is voorzien van voldoende vluchtroutes. Alleen op de begane grond voldoet de vluchtroute vanuit het centrale trappenhuis (stramien 50/52) tot aan het aansluitende terrein (uitgang van het gebouw) niet aan de gestelde eisen. Het centrale trappenhuis heeft de status van "brand- en rookvrije" vluchtroute aangezien een hoogteverschil van meer dan 8 meter kan worden overbrugd in het trappenhuis. Op de begane grond wordt de status van de vluchtroute, vanaf de uitgang van het centrale trappenhuis tot aan het aansluitende terrein, verlaagd naar "rookvrije" vluchtroute. Op de begane grond wordt echter niet voldaan aan de eisen van een "rookvrije" vluchtroute. Het centrale trappenhuis komt uit in het midden van de begane grond. Aangezien alle verdiepingen met elkaar in verbinding staan via het atrium en samen één rookcompartiment vormen, wordt op de begane grond terug het (bedreigde) Op de begane grond voldoet de vluchtroute vanuit het centrale trappenhuis (stramien 50/52) tot aan het aansluitende terrein (uitgang van het gebouw) niet aan de eisen van een "rookvrije" vluchtroute. Op basis van de gelijkwaardigheidsbepaling is voor dit gebrek een gelijkwaardige oplossing voorgesteld, in de vorm van een rook- en warmteafvoerinstallatie voor het atrium en het SCO. Deze gelijkwaardige oplossing is goedgekeurd bij de beoordeling van de bouwaanvraag. De rook- en warmteafvoerinstallatie is echter niet in het gebouw geïnstalleerd. Het is gezien het ontwerp van het gebouw niet mogelijk om concrete maatregelen voor te stellen die geen afbreuk doen aan het ontwerp. Mogelijk ,- ineens. 12

13 Bijlage 1 bij besluit 2012/ rookcompartiment in gevlucht van waaruit in eerste instantie de ontvluchting is gestart. Deze vluchtroute is hierdoor niet gevrijwaard van rook en voldoet niet aan de eisen van een "rookvrije" vluchtroute. Op basis van de gelijkwaardigheidsbepaling (Bouwbesluit 2003 artikel 1.5) is voor het bovengenoemde gebrek in het rapport van Peutz (rapportnummer GH d.d. 14 juni 2000) een gelijkwaardige oplossing voorgesteld, in de vorm van een rooken warmteafvoerinstallatie voor het atrium en het SCO. Deze gelijkwaardige oplossing is tevens goedgekeurd bij de beoordeling van de bouwaanvraag. De voorgestelde gelijkwaardige oplossing is echter niet in het gebouw geïnstalleerd. Het gebouw is enkel voorzien van mechanische ventilatie en niet van een rook- en warmteafvoerinstallatie. Door het ontbreken van deze gelijkwaardige oplossing wordt niet voldaan aan de eisen uit de bouwvergunning en aan niveau bestaande bouw. 36 De inrichting van de vluchtroutes in het gebouw voldoet op basis van de afgegeven bouwvergunning. In de huidige situatie wordt echter niet voldaan aan niveau bestaande bouw, het minimum brandveiligheidsniveau. In het souterrain beschikt de noodgang (2.0.5) tussen het trappenhuis (2.0.1) en het aansluitende terrein (hellingbaan, 2.0.7) niet over een WBDBO van 20 minuten (Bouwbesluit 2003 art ). Op basis van de aanwezige sprinklerinstallatie is het toegestaan om de WBDBOeis van 20 minuten te reduceren tot een WRD-eis van 20 minuten. Met inachtneming van het voorstaande zijn de volgende gebreken geconstateerd: 1. De deurconstructie van de aangrenzende laagspanningsruimte beschikt niet over een WRD van 20 kan installatietechnisch een gelijkwaardig veiligheidsniveau worden aangetoond/behaald. De volgende maatregelen kunnen mogelijk worden getroffen: De vluchtroute vanuit het centrale trappenhuis tot aan het aansluitende terrein (uitgang van het gebouw) dient met rookwerende scheidingsconstructies te worden afgescheiden van het overige deel van het gebouw. Deze scheidingsconstructies dienen te beschikken over een WRD van ten minste 30 minuten en de deuren in deze scheidingsconstructies dienen zelfsluitend te worden uitgevoerd. - Het atrium en SCO van het gebouw voorzien van een rook- en warmteafvoerinstallatie. Of er dient een andere gelijkwaardige oplossing te worden gevonden. In het souterrain beschikt de noodgang (2.0.5) tussen het trappenhuis (2.0.1) en het aansluitende terrein (hellingbaan, 2.0.7) niet over een WRD van ten minste 20 minuten (bestaande bouwniveau). De volgende maatregelen dienen te worden getroffen: 1. De deurconstructie van de aangrenzende laagspanningsruimte dient te worden vervangen door een deurconstructie met een WRD van ten minste 20 minuten. De deur dient tevens zelfsluitend te worden uitgevoerd. 2. De doorvoeringen door de rookwerende wand- en vloerconstructies dienen 2.000,- ineens per maatregel. U kunt een maximum van 4.000,- verbeuren voor deze overtreding. 13

14 minuten. De deur is tevens niet zelfsluitend uitgevoerd; 2. De doorvoeringen door de rookwerende wand- en vloerconstructies (plafond) van de noodgang zijn niet rookwerend afgewerkt. rookwerend te worden afgewerkt. De leidingen, kabelgoten, kabels en elektrabuizen dienen te worden afgewerkt met brandwerende pasta. Gebruiksbesluit 37 De aanwezigheid en bewakingsomvang van de brandmeldinstallatie wordt geregeld in artikel van het Gebruiksbesluit. De vereiste bewakingsomvang is afhankelijk van de gebruiksfunctie, gebruiksoppervlakte, hoogte van de hoogste verblijfsvloer en het aantal bouwlagen. Grenswaardes ten aanzien van deze aspecten zijn opgenomen in Bijlage I van het Gebruiksbesluit. Hieronder is per gebruiksfunctie uiteengezet wat de bewakingsomvang moet zijn volgens Bijlage I van het Gebruiksbesluit. Kantoorfunctie (voornamelijk 2e t/m 4e verdieping) : nietautomatische bewaking Biieenkomstfunctie (vergaderzalen, restaurant): gedeeltelijke bewaking Winkelfunctie (publieksbalie. postkantoor. CWI): nietautomatische bewaking Overige gebruiksfunctie (parkeergarage): volledige bewaking In de bijeenkomstfuncties, gelegen op de le verdieping, en in de parkeergarage wordt dus niet voldaan aan de vereiste bewakingsomvang. Mogelijk kan de aanwezige sprinklerinstallatie als gelijkwaardig worden beschouwd aan een brandmeldinstallatie; ook een sprinklerinstallatie meld immers een brand. De eerste verdieping (bijeenkomstfunctie), inclusief vluchtroutes, dient voorzien te worden van gedeeltelijke bewaking conform NEN De parkeergarage dient voorzien te worden van volledige bewaking conform NEN Eventueel kan een beroep worden gedaan op gelijkwaardigheid, zoals verwoord in artikel 1.4 van het Gebruiksbesluit: "aan een in paragraaf voorschrift behoeft niet te worden voldaan indien het gebruik van een bouwwerk anders dan door toepassing van het desbetreffende voorschrift ten minste dezelfde mate van veiligheid biedt als is beoogd met het betrokken voorschrift". Het toepassen van een gelijkwaardige oplossing dient schriftelijk te worden gemeld bij burgemeester en wethouders. Daarbij dienen gegevens en bescheiden te worden ingediend waarmee de gelijkwaardigheid voldoende aannemelijk wordt gemaakt (paragraaf 2.12 van het Gebruiksbesluit). Ten aanzien van het beschouwen van de sprinklerkoppen als automatische brandmelders, zijn de volgende overwegingen relevant: Sprinklerkoppen treden in werking (en melden een brand) als een temperatuurvan 68 graden Celsius wordt bereikt. Ze detecteren dus geen rook, waardoor een beginnende brand over het ,- ineens 14

15 Bijlage 1 bij besluit 2012/ algemeen later zal worden ontdekt dan door een rookmelder. In de parkeergarage is het thermisch melden van een brand juist wenselijk i.v.m.uitlaatgassen die loze meldingen kunnen veroorzaken. Bovendien zorgt de lage plafondhoogte al snel voor hoge temperaturen ter plaatse van de melders, en dus een relatief snelle melding. 38 Op basis van artikel lid 4 is ruimtebewaking vereist op de 4e verdieping. Op deze verdieping is maar één vluchtweg beschikbaar, waardoor de loopafstand tussen de toegang van de verblijfsvloer en het punt van waaruit in meer dan één richting kan worden gevlucht meer dan 10 meter is. Bovendien is de gebruiksoppervlakte die is aangewezen op de vluchtweg groter dan 200 m2. Ruimtebewaking is niet aanwezig. De vluchtweg vanaf de 4e verdieping (trappenhuis) dient te worden voorzien van ruimtebewaking. Ook hiervoor kan een beroep worden gedaan op gelijkwaardigheid, zie bovenstaande maatregel ,- ineens. 39 Op basis van artikel lid 6 dient de brandmeldinstallatie aangelegd te zijn volgens een door burgemeester en wethouders goedgekeurd programma van eisen (PvE) als bedoeld in de NEN 2535: Een PvE kan niet worden overgelegd. Het goedgekeurde programma van eisen (PvE) van de brandmeldinstallatie dient te worden achterhaald. Afhankelijk van de inhoud van dit PvE kan een nieuw PvE worden opgesteld, waarin de bovenstaande bevindingen met betrekking tot de bewakingsomvang worden meegenomen. 40 Er kan niet worden aangetoond dat het beheer, controle en het onderhoud van de brandmeldinstallatie wordt uitgevoerd en voldoet aan de NEN : 2002 (artikel lid 8). Er dient te worden aangetoond dat het beheer, controle en het onderhoud van de brandmeldinstallatie wordt uitgevoerd en voldoet aan de NEN : ,- ineens. 41 Er is geen certificaat als bedoeld in de Regeling brandmeldinstallaties 2002 aanwezig (artikel lid 9). Deze is vereist omdat doormelding naar de regionale alarmcentrale van de brandweer is vereist. Er dient een geldig (niet verlopen) certificaat als bedoeld in de Regeling brandmeldinstallaties 2002 te worden overgelegd ,- ineens. 15

16 42 Omdat een brandmeldinstallatie is vereist, is ook een ontruimingsalarminstallatie vereist. De ontruimingsalarminstallatie moet volgens artikel lid 1 voldoen aan NEN 2575: 2004 en aan een door burgemeester en wethouders goedgekeurd programma van eisen als bedoeld in deze norm. Een PvE kan niet worden overgelegd. Bovendien wordt niet voldaan aan de uitgangspunten in de norm NEN In bouwwerken met een gebruiksoppervlak groter dan m2 is een luid alarm type A-installatie voorgeschreven, oftewel een ontruimingsalarminstallatie met gesproken woord. Dit is niet het geval, er is een type B- installatie (slow-whoops) aanwezig. De ontruimingsalarminstallatie dient te worden aangepast, zodat deze voldoet aan de NEN Een ontruimingsalarminstallatie type A dient te worden aangebracht. Daartoe dient eerst een nieuw programma van eisen te worden opgesteld en goedgekeurd door bevoegd gezag ,- ineens. 43 Er kan niet worden aangetoond dat het beheer, controle en het onderhoud van de ontruimingsalarminstallatie wordt uitgevoerd en voldoet aan de NEN : 2004 (artikel lid 4). Er dient te worden aangetoond dat het beheer, controle en het onderhoud van de ontruimingsalarminstallatie wordt uitgevoerd en voldoet aan de NEN : ,- ineens. 44 In artikel van het Gebruiksbesluit is voorgeschreven dat een sprinklerinstallatie moet worden onderhouden en gecontroleerd. Een geldig (niet verlopen) document waaruit dit is op te maken, dient te allen tijde te kunnen worden overgelegd. Een dergelijk document kan ten tijde van de inspectie niet worden overgelegd. Inmiddels is door een medewerker van Bouwkundig beheer aangeven dat er onlangs een inspectierapport met een "Ja-conclusie" is afgegeven. Op basis hiervan wordt een certificaat toegestuurd. Deze documenten dienen te worden opgenomen in een (op een centrale locatie) ter inzage liggend logboek ,- ineens. Er wordt in de overtredingen en de maatregelen verwezen naar de tekeningen van de bouwvergunning en de gebruiksvergunning. Voor de foto's wordt verwezen naar bijlage 2. 16

De deurconstructie is onvoldoende brandwerend en niet zelfsluitend uitgevoerd. De doorvoeringen zijn niet brandwerend afgewerkt.

De deurconstructie is onvoldoende brandwerend en niet zelfsluitend uitgevoerd. De doorvoeringen zijn niet brandwerend afgewerkt. Bijlage 2 bij besluit 201 2/1 2778 BIJLAGE NR...^Ü.L^.J.lif.QBOi. BEHOORT BIJ...ZoLZjlkod^ brandwerend en niet zelfsluitend De deurconstructie is onvoldoende brandwerend en niet zelfsluitend De deurconstructie

Nadere informatie

Brandpreventie. Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 HOOFDGEBOUW (2014)

Brandpreventie. Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 HOOFDGEBOUW (2014) Brandpreventie Project: Werk nr. 2010-057 Datum: 15-09-2014 Camping Oranjezon HOOFDGEBOUW (2014) Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen Hoofdstuk 2 Indeling brandcompartimenten Hoofdstuk 3 Indeling beschermde

Nadere informatie

VERVOLGADVIES BRANDVEILIGHEID STADHUIS EN PARKEERGARAGE ALPHEN AAN DEN RIJN

VERVOLGADVIES BRANDVEILIGHEID STADHUIS EN PARKEERGARAGE ALPHEN AAN DEN RIJN VERVOLGADVIES BRANDVEILIGHEID STADHUIS EN PARKEERGARAGE ALPHEN AAN DEN RIJN STADHUISPLEIN 1 TE ALPHEN AAN DEN RIJN Opdrachtgever T. Noordenbos Hoof Beleid en Beheer Afd. Stadsbeheer - Beleid en Beheer

Nadere informatie

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : 1. Stroomschema s en Bouwbesluit nu en in de toekomst

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : 1. Stroomschema s en Bouwbesluit nu en in de toekomst Infobrief 1: Stroomschema s en Bouwbesluit nu en in de toekomst Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : De Nederlandse regelgeving op het gebied van brandveiligheid zit ingewikkeld

Nadere informatie

Brandveiligheidsaspecten van de uitbreiding van het kantoorpand van IHC Hydrohammer B.V. te Kinderdijk. Ontwerp met 3 verdiepingen

Brandveiligheidsaspecten van de uitbreiding van het kantoorpand van IHC Hydrohammer B.V. te Kinderdijk. Ontwerp met 3 verdiepingen Brandveiligheidsaspecten van de uitbreiding van het kantoorpand van IHC Hydrohammer B.V. te Kinderdijk Ontwerp met 3 verdiepingen Rapportnummer FM 17692-3-RA d.d. 27 februari 2014 Brandveiligheidsaspecten

Nadere informatie

Gelijkwaardige oplossing brandveiligheid voor woongebouw aan de Torenstraat/Statenlaan te Drunen

Gelijkwaardige oplossing brandveiligheid voor woongebouw aan de Torenstraat/Statenlaan te Drunen College Onderwerp: V200900620 Gelijkwaardige oplossing brandveiligheid voor woongebouw aan de Torenstraat/Statenlaan te Drunen Samenvatting: Inleiding: De bouwaanvraag van Stichting Woonveste voor een

Nadere informatie

AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 10 MEI 2017

AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 10 MEI 2017 AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 10 MEI 2017 Contactpersonen PETER RIKUMAHU Bouwkundig Specialist T +31884261261 M +31627060543 E peter.rikumahu@arcadis.com Arcadis Nederland B.V. Postbus

Nadere informatie

NIEUWBOUW 78 APPARTMENTEN HABITAGE TE HEERHUGOWAARD

NIEUWBOUW 78 APPARTMENTEN HABITAGE TE HEERHUGOWAARD RAPPORT BRANDVEILIGHEID NIEUWBOUW 78 APPARTMENTEN HABITAGE TE HEERHUGOWAARD Behoort bij besluit van Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard Nr.: 16-1476-OMG Project 7016.016 8 juli 2016 Versie 1.0

Nadere informatie

MEMO 1. INLEIDING 2. UITGANGSPUNTEN 3. TOETSKADER: BOUWBESLUIT 2012

MEMO 1. INLEIDING 2. UITGANGSPUNTEN 3. TOETSKADER: BOUWBESLUIT 2012 MEMO Aan: De heer B. Stolker, Bilfinger Real Estate B.V. Van: De heer H.T.M.T. Dirks Datum/versie: 30 juni 2016, versie 02a Betreft: Clubsportive SOM-gebouw Amsterdam, beoordeling brandveiligheid Projectnr:

Nadere informatie

WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat)

WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat) WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat) BRL 1003 "Niet dragende -binnenwanden" (2003-12) BRL 2212 "Montage van systeemwanden en/of systeemplafonds" (2000-01) Beschouwde

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012, kantoorfunctie, nieuwbouw, vluchtroute, brandmeldinstallatie (BMI), Datum: 25 maart 2019 Status:

Bouwbesluit 2012, kantoorfunctie, nieuwbouw, vluchtroute, brandmeldinstallatie (BMI), Datum: 25 maart 2019 Status: Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, kantoorfunctie, nieuwbouw, vluchtroute, brandmeldinstallatie (BMI), Datum: 25 maart 2019 Status: Definitief Dit advies is opgesteld voor deze specifieke casus en is niet

Nadere informatie

Toetsing brandpreventie

Toetsing brandpreventie Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: 24-2-2017 Marktstraat 47 Mierlo F +31(0)492-430115 Postbus 48, 5730 AA Mierlo info@wouters-bouwadvies.nl T +31(0)492-430114 www.wouters-bouwadvies.nl Toetsing brandpreventie

Nadere informatie

Brandveiligheidsadvies. Stadhuis Maastricht

Brandveiligheidsadvies. Stadhuis Maastricht Brandveiligheidsadvies Stadhuis Maastricht Opdrachtgever: Gemeente Maastricht Dhr. K. Hermkens Postbus 1992 6201 BZ Maastricht Betreft: Projectnummer: Brandveiligheidsadvies Stadhuis 16-073 LG Document

Nadere informatie

Zaanstreek-Waterland Zaanstad

Zaanstreek-Waterland Zaanstad Zaanstreek-Waterland Zaanstad Sector Voorbereidende Brandweerzorg, Afdeling Proactie en Bouwvergunningen Postadres: Postbus 150, 1500 ED Zaandam Bezoekadres: Prins Bernhardplein 112, 1508 XB Zaandam Tel:

Nadere informatie

STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID volgens Bouwbesluit 2012 UTILITEITSGEBOUWEN. Kenmerk: 2013-R-V1.2

STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID volgens Bouwbesluit 2012 UTILITEITSGEBOUWEN. Kenmerk: 2013-R-V1.2 STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID volgens Bouwbesluit 2012 UTILITEITSGEBOUWEN Kenmerk: 2013-R-V1.2 Datum rapport : Opdrachtgever : Project nummer : Behandeld door : Opmerking : STAPPENPLAN BEOORDELING

Nadere informatie

STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID (voor nieuwbouw utiliteitsgebouwen, op hoofdlijnen, volgens bouwbesluit 2012 versie 1.0)

STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID (voor nieuwbouw utiliteitsgebouwen, op hoofdlijnen, volgens bouwbesluit 2012 versie 1.0) STAPPENPLAN BEOORDELING BRANDVEILIGHEID (voor nieuwbouw utiliteitsgebouwen, op hoofdlijnen, volgens bouwbesluit 2012 versie 1.0) Dit stappenplan biedt ontwerpers een richtlijn om te komen tot een brandveilig

Nadere informatie

rand rapport Project: Herinrichting 't Klooster Rilland Werknummer:ZF15-06 Datum:

rand rapport Project: Herinrichting 't Klooster Rilland Werknummer:ZF15-06 Datum: rand rapport Project: Herinrichting 't Klooster Rilland Werknummer:ZF15-06 Datum:31 03 2015 Buro Toetz Postbus 230, 4460 AE Goes burotoetz@zeelandnet.nl Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen 1.1 Projectgegevens

Nadere informatie

Sector Risicobeheersing

Sector Risicobeheersing Gemeente Tilburg Dienst Publiekszaken, Afdeling Omgevingsvergunning Ter attentie van de heer J. Jansen Postbus 90118 5000 LA Tilburg Fabriekstraat 34, Tilburg Postbus 3208 5003 DE Tilburg Telefoon (088)

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden DEUR, BINNEN, BRANDWEREND, STAAL (attest) BRL 3241 "Brandwerende puien, ramen en deuren (2003-11) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden Beperking van ontwikkeling van brand

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012, woongebouw, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, brand-/rookwerendheid, vluchtroute Datum: 23 juni 2017 Status: nietbesloten.

Bouwbesluit 2012, woongebouw, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, brand-/rookwerendheid, vluchtroute Datum: 23 juni 2017 Status: nietbesloten. bergingen bergingen Gelijkwaardige toegang veiligheidstrappenhuis Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woongebouw, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, brand-/rookwerendheid, vluchtroute Datum: 23 juni 2017 Status:

Nadere informatie

<> Inhoudsopgave 1 Algemene projectgegevens Sterkte bij brand (afdeling 2.2) Beperking van het ontstaan van een brandgevaarlijke situa

<> Inhoudsopgave 1 Algemene projectgegevens Sterkte bij brand (afdeling 2.2) Beperking van het ontstaan van een brandgevaarlijke situa Adviesbureau VanderWeele Installatietechniek en Bouwfysica Brandveiligheid Marinegebouw 6 te Amsterdam Datum: eferentie: apport: 19 maart 2015, rev. 15 september 2015 2015106 309 J.P. van der Weele / S.

Nadere informatie

ECO/NNECT. Voorstel waarborging brandveiligheid. Roel Derkx SATIJNplus Architecten de Wijk van Morgen b.v.

ECO/NNECT. Voorstel waarborging brandveiligheid. Roel Derkx SATIJNplus Architecten de Wijk van Morgen b.v. ECO/NNECT Voorstel waarborging brandveiligheid Roel Derkx SATIJNplus Architecten de Wijk van Morgen b.v. Het gebouw Eco/nnect binnen de Wijk van Morgen is door Cauberg Huygen (Linda Gelissen) getoetst

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012, logiesfunctie, zorgplicht, handhaving, bestaande bouw, doorvoering Datum: 2 juni 2019 Status:

Bouwbesluit 2012, logiesfunctie, zorgplicht, handhaving, bestaande bouw, doorvoering Datum: 2 juni 2019 Status: Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, logiesfunctie, zorgplicht, handhaving, bestaande bouw, doorvoering Datum: 2 juni 2019 Status: Definitief Dit advies is opgesteld voor deze specifieke casus en is niet algemeen

Nadere informatie

ADVIES. Beschrijving. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus 1819 3000 BV Rotterdam

ADVIES. Beschrijving. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus 1819 3000 BV Rotterdam ADVIES Registratienummer: 1302-1 Betreft: Parkeren onder galerij woongebouw Trefwoorden: Parkeren onder galerij, rookvrije vluchtroute, niet-besloten ruimte : Status: Definitief Beschrijving Het project

Nadere informatie

Regionale Commissie Bouwen en Infrastructuur Regio Haaglanden

Regionale Commissie Bouwen en Infrastructuur Regio Haaglanden Regionale Commissie Bouwen en Infrastructuur Regio Haaglanden Brandveiligheid in automatische (ondergrondse) parkeergarages Jan Brekelmans Veiligheidsregio Haaglanden November 2009 Versie 5 november 2009

Nadere informatie

Beschrijving. Vervallen trap in monumentaal gebouwtje. Advies Definitief

Beschrijving. Vervallen trap in monumentaal gebouwtje. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, brandveilig gebruik, monument, kantoorfunctie, gelijkwaardigheid, bestaande bouw, herbestemming, vluchtroute, rookmelders, brandmeldinstallatie (BMI) Datum: 16 december 2016

Nadere informatie

NIEUWBOUW KINDERDAGVERBLIJF DE ARK AGRA MATIC BV

NIEUWBOUW KINDERDAGVERBLIJF DE ARK AGRA MATIC BV W2N engineers b.v. Dopheide 2 Postbus 258 9200 AG Drachten T: 0512 544888 E: drachten@w2n.nl W: www.w2n.nl B: NL79 RABO 0369 0496 83 k.v.k. Leeuwarden 59819588 NIEUWBOUW KINDERDAGVERBLIJF DE ARK AGRA MATIC

Nadere informatie

AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 9 DECEMBER 2016

AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 9 DECEMBER 2016 AMSTERDAM ARENA ENERGIE OPSLAG Brandveiligheid 9 DECEMBER 2016 Contactpersonen PETER RIKUMAHU Bouwkundig Specialist T +31884261261 M +31627060543 E peter.rikumahu@arcadis.com Arcadis Nederland B.V. Postbus

Nadere informatie

RAPPORT BRANDVEILIGHEID s Gravendijkwal 68 Rotterdam DO v Auteur: Leon Zondervan

RAPPORT BRANDVEILIGHEID s Gravendijkwal 68 Rotterdam DO v Auteur: Leon Zondervan ZONDERVAN ARCHITECTUUR HOTEL SUPERNOVA RAPPORT BRANDVEILIGHEID s Gravendijkwal 68 Rotterdam DO v2 29.05.17 Auteur: Leon Zondervan s Gravendijkwal 68 Rotterdam - Rapport brandveiligheid - Zondervan Architectuur

Nadere informatie

,15 SEP.2014 i 635702 Herenweg 113, last onder dwangsom brandveilig gebruik De Overstap

,15 SEP.2014 i 635702 Herenweg 113, last onder dwangsom brandveilig gebruik De Overstap Heemstede AANTEKENEN EN PER GEWONE POST Philadelphia Zorg Noordwest, woonlocatie De Overstap Herenweg 113 2105 MG Heemstede Verzenddatum Bijlage Ons kenmerk Betreft,15 SEP.2014 i 635702 Herenweg 113, last

Nadere informatie

NIEUWBOUW WIJKSPORTVOORZIENINGEN PERNIS

NIEUWBOUW WIJKSPORTVOORZIENINGEN PERNIS W2N engineers b.v. Dopheide 2 Postbus 258 9200 AG Drachten T: 0512 544888 E: drachten@w2n.nl W: www.w2n.nl B: NL79 RABO 0369 0496 83 k.v.k. Leeuwarden 59819588 NIEUWBOUW WIJKSPORTVOORZIENINGEN PERNIS BRANDVEILIGHEIDSVOORZIENINGEN

Nadere informatie

Beschrijving. WBDBO winkelruit na verwijderen sprinkler. Advies Definitief

Beschrijving. WBDBO winkelruit na verwijderen sprinkler. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, NEN 6068, winkelfunctie, gelijkwaardigheid, handhaving, rechtens verkregen niveau, bestaande bouw, WBDBO, verbouw, sprinkler Datum: 14 april 2017 Status: Definitief Beschrijving

Nadere informatie

Herontwikkeling Bedrijfspand Kruisbergseweg 10, Hengelo (Gld)

Herontwikkeling Bedrijfspand Kruisbergseweg 10, Hengelo (Gld) Het onderzochte gebouw moet volgens Bouwbesluit Artikel 6.20 worden voorzien van een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie met niet-automatische bewaking zonder doormelding naar de brandweer. Dit houdt

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden BINNENDEUR EN -KOZIJN (attest, productcertificaat) BRL 2211 "Binnendeuren en -kozijnen" (2002-11) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden Beperking van ontwikkeling van brand

Nadere informatie

Beschrijving. Sanitaire ruimten binnen zone beschermd subbc. Advies Definitief

Beschrijving. Sanitaire ruimten binnen zone beschermd subbc. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, kamergewijze verhuur, handhaving, rechtens verkregen niveau, bestaande bouw, compartimentering, herbestemming, Datum: 13 juli 2018 Status: Definitief Beschrijving Een bestaand

Nadere informatie

ADVIES. Adviesvraag Is hier terecht een beroep gedaan op het gelijkwaardigheidsbeginsel?

ADVIES. Adviesvraag Is hier terecht een beroep gedaan op het gelijkwaardigheidsbeginsel? ADVIES Registratienummer: Aanvrager: De heer C.G.F. van der Kroft Betreft: Rookmelders i.p.v. BMI in kinderdagverblijf Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, Brandveilig gebruik, kinderopvang, gelijkwaardigheid,

Nadere informatie

Training: Uitvoering brandscheidingen

Training: Uitvoering brandscheidingen Training: Uitvoering brandscheidingen Na het volgen van deze training bent u in staat om brand- en rookwerende scheidingen uit te voeren en te beoordelen. Ook de binnenkort uit te voeren koude rookscheidingen

Nadere informatie

Beleid bestaande bouw - beleidspakket. Kwaliteit brandveiligheid

Beleid bestaande bouw - beleidspakket. Kwaliteit brandveiligheid Beleid bestaande bouw - beleidspakket Kwaliteit brandveiligheid 1 Voorwoord In dit rapport zijn de door het gemeentebestuur vastgestelde pakketten met de brandveiligheidseisen voor bestaande gebouwen weergegeven.

Nadere informatie

Bouwdeel F/G Brouwhuis aan de Ceresstraat te Breda

Bouwdeel F/G Brouwhuis aan de Ceresstraat te Breda Quickscan brandveiligheid Omgevingsvergunning Project: Bouwdeel F/G Brouwhuis aan de Ceresstraat te Breda Kenmerk: 2014139.qsb.mj.a1 Datum: 16-03-2015 Bijlage 7 bij besluit 2014/1642-V1 Bezoekadres Postadres

Nadere informatie

ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat)

ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat) ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat) BRL 1304 "Thermische isolatie van uitwendige scheidingsconstructies (fabriekmatig vervaardigde producten in spouwmuren)" (2004-11) +

Nadere informatie

Popcentrum MIO te Maastricht Brandveiligheid

Popcentrum MIO te Maastricht Brandveiligheid T.P.M. van Dartel Stu. nr.: 0720444 5658 EB Eindhoven Tel. 06 523 23 543 E t.p.m.v.dartel@student.tue.nl 07-03-2014 Popcentrum MIO te Maastricht Brandveiligheid Popcentrum MIO betreft een popcentrum op

Nadere informatie

Wat is een veiligheidstrappenhuis?

Wat is een veiligheidstrappenhuis? Wat is een veiligheidstrappenhuis? Probleem Het benoemen en hanteren van een veiligheidstrappenhuis en aan de hand van het Bouwbesluit bepalen welke eisen er van toepassing zijn op zo n trappenhuis. Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES ADVIES Registratienummer: Betreft: Branddetectie in gemeenschappelijke vluchtroute Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, vluchtroute, brandmeldinstallatie

Nadere informatie

ADVIES. Datum: 22 oktober 2014

ADVIES. Datum: 22 oktober 2014 ADVIES Registratienummer: Betreft: Brandwerendheid vluchtroutes woontoren Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, nieuwbouw, gelijkwaardigheid, woongebouw, wbdbo, compartimentering, vluchtroute, : Status: Definitief

Nadere informatie

Advies brandveiligheid omgevingsvergunning

Advies brandveiligheid omgevingsvergunning 17-051625 81E7E57509724BEC836C4237E607EC0EAdvies brandveiligheid omgevingsvergunningfirstwatch document Advies brandveiligheid omgevingsvergunning 1. Gegevens aanvraag 2. Gegevens advies Zaaknummer VNOG

Nadere informatie

AMS1 Schiphol-Rijk. Brandveiligheid in het kader van de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen

AMS1 Schiphol-Rijk. Brandveiligheid in het kader van de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen AMS1 Schiphol-Rijk Brandveiligheid in het kader van de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen Rapportnummer G 18007-5-RA-001 d.d. 28 februari 2017 AMS1 Schiphol-Rijk Brandveiligheid in het kader

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid.

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid. ADVIES Registratienummer: Betreft: Vluchtroute woning door ijssalon Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, monument, woning, winkel, handhaving, bestaande bouw, vluchtroute, BMI : Status: Definitief Beschrijving

Nadere informatie

Afdeling Vluchtroutes Nieuwbouw. Artikel Stuurartikel

Afdeling Vluchtroutes Nieuwbouw. Artikel Stuurartikel Afdeling 2.18. Vluchtroutes 2.18.1. Nieuwbouw Artikel 2.153 Stuurartikel 1. Een te bouwen bouwwerk heeft voldoende vluchtroutes waarlangs bij brand een veilige plaats kan worden bereikt. 2. Voorzover voor

Nadere informatie

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat)

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat) WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, BETON (attest, productcertificaat) BRL 1001 "Niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen" (2003-12) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling

Nadere informatie

MEMO 1. INLEIDING 2. UITGANGSPUNTEN

MEMO 1. INLEIDING 2. UITGANGSPUNTEN MEMO Aan: De heer B. Stolker, Bilfinger Real Estate B.V. Van: De heer H.T.M.T. Dirks / D. Machielsen Datum/versie: 16 augustus 2016, versie 02D Betreft: Club Sportive SOM-gebouw Amsterdam, beoordeling

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 6. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid.

ADVIES. Pagina 1 van 6. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid. ADVIES Registratienummer: Betreft: Adviesaanvraag upgrade tweede vluchtmogelijkheid of enkele vluchtroute op galerij Trefwoorden: Verbouw, handhaving, zorgplicht, vluchtroute, beschermde route, enkele

Nadere informatie

Een schoolgebouw bestaat uit drie bouwlagen. De begane grond heeft een gebruiksoppervlakte van ruim m 2

Een schoolgebouw bestaat uit drie bouwlagen. De begane grond heeft een gebruiksoppervlakte van ruim m 2 Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, onderwijsfunctie, NEN 6060, gelijkwaardigheid, handhaving, bestaande bouw, compartimentering, ontruiming Datum: 5 december 2017 Status: Definitief Beschrijving Een schoolgebouw

Nadere informatie

Project: Verbouw van tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen Adviesrapport brandpreventie

Project: Verbouw van tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen Adviesrapport brandpreventie Project: Verbouw van tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen Adviesrapport brandpreventie Project 20130202: Verbouw tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam Postbus BG AMSTERDAM

OMGEVINGSVERGUNNING. ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam Postbus BG AMSTERDAM Brandveiligheid Datum 2 juni 2017 Projectnummer 16015 Project Clubgebouw AFC Status Definitief Fase OMGEVINGSVERGUNNING Opdrachtgever ProjectManagement Bureau Gemeente Amsterdam Postbus 1269 1000 BG AMSTERDAM

Nadere informatie

AFD BEPERKING ONTSTAAN BRANDGEVAARLIJKE SITUATIE

AFD BEPERKING ONTSTAAN BRANDGEVAARLIJKE SITUATIE UITGANGSPUNTEN Regelgeving Tekeningen Gebouw LEGENDA UITGANGSPUNTEN..P LEGENDA VOORZIENINGEN BRANDVEILIGHEID Opmerking 1 Opmerking 2 Het bouwplan is getoetst aan: - Bouwbesluit 2012; - 2.2 Sterkte bij

Nadere informatie

Hoefbladstraat te Nieuw-Vennep Beoordeling brandveiligheid. Datum 10 december 2015 Referentie Hoofdweg GH ROTTERDAM

Hoefbladstraat te Nieuw-Vennep Beoordeling brandveiligheid. Datum 10 december 2015 Referentie Hoofdweg GH ROTTERDAM Hoofdweg 70 3067 GH ROTTERDAM T +31 (0)10-4257444 F +31 (0)10-4254443 E rotterdam.ch@dpa.nl www.dpa.nl/cauberg-huygen K.v.K 58792562 IBAN NL71 RABO 0112 075584 Hoefbladstraat 24-26 te Nieuw-Vennep Beoordeling

Nadere informatie

BLAD 1: KOZIJNEN IN PUIEN

BLAD 1: KOZIJNEN IN PUIEN Stroomschema's beoordeling brandwerende puiconstructies versie 2; 22 april 2011 BLAD 1: KOZIJNEN IN PUIEN Staal Puisysteem (profielen) afmetingen pui < 2000 x 3000 mm stalen glaslatten of gelijkwaardig

Nadere informatie

Rookwerendheid van Attema Brandwerende Doorvoer

Rookwerendheid van Attema Brandwerende Doorvoer Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 58 4200 AB GORINCHEM Onze referentie Bleiswijk, Projectnummer ENL-14-001109 Rookwerendheid

Nadere informatie

Roozen - van Hoppe Bouw en Ontwikkeling bv T.a.v. de heer Jeroen Pel Postbus 165 5080 AD HILVARENBEEK

Roozen - van Hoppe Bouw en Ontwikkeling bv T.a.v. de heer Jeroen Pel Postbus 165 5080 AD HILVARENBEEK Roozen - van Hoppe Bouw en Ontwikkeling bv T.a.v. de heer Jeroen Pel Postbus 165 5080 AD HILVARENBEEK datum: 13 augustus 2015 ons kenmerk: 5777S02 inzake: Abdij Koningsoord te Berkel Enschot Geachte heer

Nadere informatie

Beschrijving. Wel of geen brandmeldinstallatie in stallingsgarage. Advies Definitief

Beschrijving. Wel of geen brandmeldinstallatie in stallingsgarage. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, overige gebruiksfunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, compartimentering, brandmeldinstallatie (BMI), parkeren Datum: 26 maart 2019 Status: Definitief Dit advies is opgesteld

Nadere informatie

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN Opsteller Namens Datum onderzoek Aanwezig Naam Namens Naam bouwwerk Straat Gemeente Bestemming bouwwerk Contactpersoon Telefoonnummer Datum gebruiksvergunning Datum

Nadere informatie

Hoe om te gaan met de brandonveilige gebouwvoorraad. mr ing Roel Geys. GBB b.v. Lindenplein EP Maastricht

Hoe om te gaan met de brandonveilige gebouwvoorraad. mr ing Roel Geys. GBB b.v. Lindenplein EP Maastricht 1 Hoe om te gaan met de brandonveilige gebouwvoorraad mr ing Roel Geys november 2016 GBB b.v. Lindenplein 1 6225 EP Maastricht info@gbbmaastricht.nl 2 1 Programma - kwaliteit brandveiligheidsvoorzieningen

Nadere informatie

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht :

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : Infobrief 2: Onderhoud van doorvoeringen Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : In gebouwen dient aan diverse installaties, zoals een lift, een brandmeldinstallatie en een rook-

Nadere informatie

DAKBEDEKKING, METALEN ELEMENTEN of STROKEN (attest, productcertificaat)

DAKBEDEKKING, METALEN ELEMENTEN of STROKEN (attest, productcertificaat) DAKBEDEKKING, METALEN ELEMENTEN of STROKEN (attest, productcertificaat) BRL 1504 "Dakbedekkingssystemen van metalen elementen met dakpanprofiel en andere vormen" (2004-01) Beschouwde afdelingen van het

Nadere informatie

Uitbreiding tweede openluchtschool te Amsterdam. Rapportage brandveiligheid. Rapportnr: Datum: Versie: 1 Contactpersoon: L.

Uitbreiding tweede openluchtschool te Amsterdam. Rapportage brandveiligheid. Rapportnr: Datum: Versie: 1 Contactpersoon: L. Uitbreiding tweede openluchtschool te Amsterdam Rapportage brandveiligheid Rapportnr: 2161296 Datum: 16-12-2016 Versie: 1 Contactpersoon: L. Mol Samenvatting In opdracht van Tom Jonker Architectuur & Stedebouw

Nadere informatie

Brandveiligheidsadvies

Brandveiligheidsadvies Brandveiligheidsadvies Nieuwbouw winkelpand te Duiven Opdrachtgever: Bouwontwikkeling Jongen bv Europalaan 26 6199 AB Maastricht-Airport T 043-387 39 00 E info@bouwbedrijvenjongen.nl Betreft: Brandveiligheidsadvies

Nadere informatie

Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan:

Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan: Een goede brandveiligheidsinstallatie voldoet aan: Het bouwbesluit NEN 2535 / NEN 2575 Dacht ik altijd Jurgen Lankamp, adviseur brandveiligheid. 6 oktober 2016 DGMR Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer,

Nadere informatie

VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid

VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid VBE Themabijeenkomst Rookwerendheid Rudolf van Mierlo www.efectis.nl 1 Inhoud o 18.30-19.00 Inloop o 19.00-19.40 Achtergrond: Bouwbesluit o 19.40-19.50 Pauze + aansturing van NEN 6075 o 19.50-20.30 Bepaling

Nadere informatie

ADVIES. Registratienummer: 1308 Brandwerend rolscherm OV-busterminal Trefwoorden: Brandwerendheid, beoordelingscriteria, EI, EW Datum: 3 oktober 2013

ADVIES. Registratienummer: 1308 Brandwerend rolscherm OV-busterminal Trefwoorden: Brandwerendheid, beoordelingscriteria, EI, EW Datum: 3 oktober 2013 ADVIES Registratienummer: Betreft: Brandwerend rolscherm OV-busterminal Trefwoorden: Brandwerendheid, beoordelingscriteria, EI, EW : Status: Definitief Postbus 1819 3000 BV Rotterdam www.adviescommissiebrandveiligheid.nl

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden DAKISOLATIE, THERMISCHE (attest, productcertificaat) BRL 1309 "Thermische isolatie voor platte of hellende daken op een onderconstructie in combinatie met een gesloten dakbedekkingssysteem" (2004-01) BRL

Nadere informatie

Brandveiligheidsadvies Gelijkwaardigheid

Brandveiligheidsadvies Gelijkwaardigheid Gelijkwaardigheid Parkeerkelder Engelenhof Putstraat te Sittard Opdrachtgever: Maasbilt bv Europalaan 26 6199AB Maastricht-Airport Betreft: Projectnummer: Object: Gelijkwaardige brandveiligheid 15 243

Nadere informatie

Verwey Vastgoed B.V. T.a.v. de heer G. Tekinalp Postbus AJ Rotterdam. Betreft: Omgevingsvergunning

Verwey Vastgoed B.V. T.a.v. de heer G. Tekinalp Postbus AJ Rotterdam. Betreft: Omgevingsvergunning Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam Verwey Vastgoed B.V. T.a.v. de heer G. Tekinalp Postbus 21393 3001 AJ Rotterdam Postbus 209 1500 EE Zaandam www.odnzkg.nl Betreft: Omgevingsvergunning Datum aanvraag:

Nadere informatie

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO:

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Het attest is voorts opgenomen in het overzicht op de website van Stichting KOMO: Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

OPNAMERAPPORT. Regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) - XX99 - Voorbeeld Object Voorbeeldstraat 1 999 XX Lutjebroek.

OPNAMERAPPORT. Regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) - XX99 - Voorbeeld Object Voorbeeldstraat 1 999 XX Lutjebroek. OPNAMERAPPORT Regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) - XX99 - Voorbeeld Object Voorbeeldstraat 1 999 XX Lutjebroek (Rapport opgesteld volgens BRL-K21016, checklijst: versie 5.0 van 1 juli 2012)

Nadere informatie

F~IMMEMEM. Bestaande Woning-Café. Dorpstraat BC te Vorden. Opdrachtgever: Han Eskes. Opsteller: Frans de Jong

F~IMMEMEM. Bestaande Woning-Café. Dorpstraat BC te Vorden. Opdrachtgever: Han Eskes. Opsteller: Frans de Jong BRAND www.brandpreventletwente.nl F~IMMEMEM Bestaande Woning-Café Dorpstraat 42 7251 BC te Vorden. Opdrachtgever: Han Eskes Opsteller: Frans de Jong Datum: 07-02-2017 Ot BRAND www.hrandpreveritkhvente.rtl

Nadere informatie

In de bijlage bij dit advies is een plattegrond en een doorsnede van het betreffende gebouw opgenomen.

In de bijlage bij dit advies is een plattegrond en een doorsnede van het betreffende gebouw opgenomen. ADVIES Registratienummer: 1002 Betreft: Voorruimte veiligheidstrappenhuis al dan niet besloten Trefwoorden: : Februari 2010 Status: 2.169, niet besloten ruimte, atrium, vide, veiligheidstrappenhuis Definitief

Nadere informatie

ATRIA EN HET BOUWBESLUIT

ATRIA EN HET BOUWBESLUIT ATRIA EN HET BOUWBESLUIT Veiligheidsregio Haaglanden 11-09-2006 Inleiding Onder een atrium wordt verstaan een wel of niet besloten ruimte welke zich over een aantal verdiepingen uitstrekt. Deze vorm van

Nadere informatie

Checklist bijeenkomstfunctie

Checklist bijeenkomstfunctie Naam bouwwerk: Adres Bouwwerk: Gebruiksfunctie(s): Aanvrager: Bouwplannummer: Architect:: Projectnummer: Tekening- en bladnummer(s) / Datum: Adviseur: Projectnummer: Rapportnummer(s) / Datum: Ingevuld

Nadere informatie

Adviesvraag Aanvrager verzoekt de adviescommissie antwoord te geven op de volgende vragen:

Adviesvraag Aanvrager verzoekt de adviescommissie antwoord te geven op de volgende vragen: ADVIES Registratienummer: Betreft: Vluchten langs andere woning /portiekontsluiting Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woonfunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, portiekontsluiting, enkele vluchtroute : Status:

Nadere informatie

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, SEGMENT, HOUT (attest, productcertificaat)

WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, SEGMENT, HOUT (attest, productcertificaat) WAND, BINNENSPOUWBLAD, NIET DRAGEND, SEGMENT, HOUT (attest, productcertificaat) BRL 1001 "Niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen" (2003-12) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit

Nadere informatie

Kapershoekseweg 24. Hoogvliet - Rotterdam

Kapershoekseweg 24. Hoogvliet - Rotterdam Rapport Brandveiligheid transformatie Kapershoekseweg 24 te Hoogvliet - Rotterdam Projectnummer : 161003 Documentnummer : R-02 Versie : Rev. 1 Opgesteld door : A. van Wijngaarden Flameteq Brandpreventie

Nadere informatie

doorstroomcapaciteit vluchtroutes Business Center

doorstroomcapaciteit vluchtroutes Business Center MEMO: doorstroomcapaciteit vluchtroutes Business Center Doelstelling Aangaande de aanvraag omgevingsvergunning m.b.t. verbouw Business Center (as A-C/1-12 op de 1 e verdieping) van WTC te Rotterdam is

Nadere informatie

Brandbeveiligingsconcept. Ten behoeve van: Realisatie hotel in bestaand bedrijfspand Beltstraat 79 Hippolytushoef

Brandbeveiligingsconcept. Ten behoeve van: Realisatie hotel in bestaand bedrijfspand Beltstraat 79 Hippolytushoef Brandbeveiligingsconcept Ten behoeve van: Realisatie hotel in bestaand bedrijfspand Beltstraat 79 Hippolytushoef Brandbeveiligingsconcept Ten behoeve van: Realisatie hotel in bestaand bedrijfspand Beltstraat

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Huisvesting (buitenlandse) seizoenswerknemers

Beleidsnotitie. Huisvesting (buitenlandse) seizoenswerknemers Beleidsnotitie Huisvesting (buitenlandse) seizoenswerknemers Gemeente Houten vastgesteld door het College van burgemeester en wethouders, 24-8-2010 1 Beleidsnotitie huisvesting (buitenlandse) seizoenswerknemers

Nadere informatie

In dit schrijven is de beoordeling en het gelijkwaardigheidsvoorstel weergegeven.

In dit schrijven is de beoordeling en het gelijkwaardigheidsvoorstel weergegeven. NOTITIE BRANDVEILIGHEIDSONDERZOEK RBG Nummer 116227n01 Datum 8 november 2016 Opdrachtgever Sité Woondiensten Contactpersoon De heer E. Langen Project Woongebouw Zandewierde a/d J.D. Pannenkampweg 17 te

Nadere informatie

BEM1403270. Omschrijving : Toetsing bebouwing t.b.v. het houden van een Agrarische Kinderopvang aan De Zeeweg 4 te Nieuw-Vossemeer (Gem. Steenbergen).

BEM1403270. Omschrijving : Toetsing bebouwing t.b.v. het houden van een Agrarische Kinderopvang aan De Zeeweg 4 te Nieuw-Vossemeer (Gem. Steenbergen). BEM1403270 gemeente Steenbergen Stoofweg 3 4681 RK Nieuw-Vossemeer Telefoon 0167 56 05 09 Telefax 0167 56 09 10 e-mail info@kraakbv.nl Projectnummer : 14056 Onderdeel : Eisen brandveiligheid, daglicht,

Nadere informatie

Bekendmaking van rechtswege verleende omgevingsvergunning

Bekendmaking van rechtswege verleende omgevingsvergunning *D162569343* W.Z16.100180.04 / D162569343 Bekendmaking van rechtswege verleende omgevingsvergunning Op 7 oktober 2016 hebben wij uw aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het uitbreiden van

Nadere informatie

SPLITSING UNITS A-1 EN A-4 WOONBOULEVARD HOOGSTAD TE VLAARDINGEN

SPLITSING UNITS A-1 EN A-4 WOONBOULEVARD HOOGSTAD TE VLAARDINGEN SPLITSING UNITS A-1 EN A-4 WOONBOULEVARD HOOGSTAD TE VLAARDINGEN Advies- en onderzoeksrapport brandveiligheidtoets Bouwbesluit 2012 In opdracht van: SV PATRIZIA Handels-Invest Europa I Patrizia GewerbenInvest

Nadere informatie

SCHIPHOL HOTEL BADHOEVEDORP

SCHIPHOL HOTEL BADHOEVEDORP SCHIPHOL HOTEL BADHOEVEDORP 08-06-2016 Toets brandveiligheid Toets brandveiligheid van het gebouw ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning Definitief. Schiphol Hotel badhoevedorp T O E T S B R A

Nadere informatie

Renovatie/verbouwing H. Hartkerk/ Pastorie aan de Baronielaan te Breda

Renovatie/verbouwing H. Hartkerk/ Pastorie aan de Baronielaan te Breda Brandveiligheidsrapportage - Pastorie Omgevingsvergunning Project: Renovatie/verbouwing H. Hartkerk/ Pastorie aan de Baronielaan te Breda Kenmerk: Datum: 29-10-2014 Brandweer Midden en West Brabant Programma

Nadere informatie

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht :

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : Infobrief 5: Normen over rookwerend doorvoeren van leidingen, kabels en ventilatiekanalen In de voorgaande 2 artikelen zijn de normen behandeld over het brandwerend doorvoeren van leidingen, kabels en

Nadere informatie

Beschrijving ADVIES. Ontsluiting woningen via extra beschermde vluchtroute. Adviescommissie praktijktoepassing Brandveiligheidsvoorschriften

Beschrijving ADVIES. Ontsluiting woningen via extra beschermde vluchtroute. Adviescommissie praktijktoepassing Brandveiligheidsvoorschriften ADVIES Registratienummer: Betreft: Voorportaal voor brandweerlift Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, Woongebouw, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, wbdbo, brandweerlift, brandbestrijding : Status: Definitief Beschrijving

Nadere informatie

Overdrukinstallaties. Whitepaper. Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo.

Overdrukinstallaties. Whitepaper. Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo. Overdrukinstallaties Uw volgende stappen: Bel ons: 0485-39 99 99 Email ons: seminar@nl.coltgroup.com Bezoek onze website: www.coltinfo.nl Whitepaper 2015 Colt International Licensing Ltd. Overdrukinstallaties:

Nadere informatie

De totale gebruiksoppervlakte is exclusief de woonfuncties ruim groter dan 1000 m 2.

De totale gebruiksoppervlakte is exclusief de woonfuncties ruim groter dan 1000 m 2. Inleiding Architecten aan de maas heeft in opdracht van Bergopwaarts@BOW Helmond / Stichting PRODAS Asten / Gemeente Deurne een ontwerp gemaakt voor een complex bestaande uit een Brede school, gymzaal

Nadere informatie

DAKBEDEKKING, GESPOTEN of STRIJKBAAR (attest, productcertificaat) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

DAKBEDEKKING, GESPOTEN of STRIJKBAAR (attest, productcertificaat) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden DAKBEDEKKING, GESPOTEN of STRIJKBAAR (attest, productcertificaat) BRL 1507 "Gespoten of strijkbare dakbedekkingen" (2004-01) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden Algemene sterkte

Nadere informatie

Verticaal vluchten bij transformatie en renovatie van woongebouwen. Roy Hendriks, Alcedo Stan Veldpaus, Colt International

Verticaal vluchten bij transformatie en renovatie van woongebouwen. Roy Hendriks, Alcedo Stan Veldpaus, Colt International Verticaal vluchten bij transformatie en renovatie van woongebouwen Roy Hendriks, Alcedo Stan Veldpaus, Colt International Even voorstellen Alcedo Roy Hendriks, adviseur brandveiligheid & bouwfysica Colt

Nadere informatie

DAKPLAAT/GEVELPLAAT, VEZELCEMENTPLAAT, GEPROFILEERD, ASBESTVRIJ (attest, productcertificaat)

DAKPLAAT/GEVELPLAAT, VEZELCEMENTPLAAT, GEPROFILEERD, ASBESTVRIJ (attest, productcertificaat) DAKPLAAT/GEVELPLAAT, VEZELCEMENTPLAAT, GEPROFILEERD, ASBESTVRIJ (attest, productcertificaat) BRL 1103 "Daken en gevels met geprofileerde asbestvrije vezelcementplaten" (2003-12) Beschouwde afdelingen van

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag. Rooksluis of verticaal opgedeeld vluchttrappenhuis. Advies Definitief

Beschrijving. Adviesvraag. Rooksluis of verticaal opgedeeld vluchttrappenhuis. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woongebouw, nieuwbouw, vluchtroute Datum: 30 augustus 2017 Status: Definitief Beschrijving Een nieuw te bouwen appartementengebouw is voorzien van een zgn. wokkeltrappenhuis,

Nadere informatie

WG Witteveenplein 21 I 3071MA Rotterdam I I I www. svalk.nl

WG Witteveenplein 21 I 3071MA Rotterdam I I I www. svalk.nl WG Witteveenplein 21 I 3071MA Rotterdam I +31 642 396 284 I mail @svalk.nl I www. svalk.nl betreft toelichting brandscheidingen Gemeente Bronckhorst Tav dhr Hoevers CM10 Aanbouw voormalig klooster Kranenburg

Nadere informatie