1 januari. Nieuwjaar Lezen: Johannes 6:66-71 en Johannes 7:1. Onzeker over de toekomst?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 januari. Nieuwjaar Lezen: Johannes 6:66-71 en Johannes 7:1. Onzeker over de toekomst?"

Transcriptie

1 maandag 1 januari Nieuwjaar Lezen: Johannes 6:66-71 en Johannes 7:1 En hierna trok Jezus rond in Galilea, want Hij wilde niet in Judea rondtrekken, omdat de Joden Hem probeerden te doden. Johannes 7:1 Onzeker over de toekomst? Wij gaan heel verschillend het nieuwe jaar binnen. De één kijkt vol verwachting naar de toekomst. De ander is heel onzeker. We lazen zojuist dat de toekomst van de Heere Jezus er onzeker uitziet. Het enthousiasme over Zijn optreden in Galilea is omgeslagen in teleurstelling. Johannes 6:66 vertelde ons: Van toen af trokken velen van Zijn discipelen zich terug. De twaalf discipelen blijven wel bij Hem, maar één van hen is een verrader. De tekst voor deze nieuwjaarsdag zegt dat Zijn leven in Judea in gevaar is en dat Hij daarom in Galilea moet blijven. Toch begint de Heere Jezus in Johannes 7 aan een nieuwe periode in Zijn leven. Vanaf morgen zullen we horen dat Hij zich niet door de omstandigheden laat weerhouden. Zijn plannen voor de toekomst zijn niet gebaseerd op kansen en bedreigingen, maar op de wil van Zijn Vader in de hemel. Is uw verwachting voor 2018 gebaseerd op kansen en bedreigingen of op Gods beloften?

2 dinsdag 2 januari Lezen: Johannes 7:1-3 en Nehemia 8:14-19 En het feest van de Joden, het Loofhuttenfeest, was aanstaande. Johannes 7:2 Dankbaar en afhankelijk leven Israël vierde elk jaar in Jeruzalem het Loofhuttenfeest. Een week lang woonde men in zelfgebouwde hutten van takken. Dit feest herinnerde elk jaar weer aan de bescherming en zorg van de heere gedurende de woestijnreis. Ook Zijn zorg in het heden werd in dankbaarheid herdacht. Die zorg blijkt uit de oogst die binnengehaald is net voor het Loofhuttenfeest wordt gevierd. Nehemia beschrijft dit feest als uiting van dankbaarheid voor Gods zorg in de terugkeer van het volk uit Babel. Het Loofhuttenfeest herinnert ook ons aan onze afhankelijkheid van God en aan Zijn trouwe zorg. Elk jaar wordt Israël geroepen een week in hutten te wonen en in dankbaarheid te beleven dat God Zijn volk beschermt en doorhelpt. De betekenis van dit feest zal onze Heiland bemoedigd hebben op Zijn weg, juist nu zo velen zich van Hem afkeerden. Ook wij worden geroepen als pelgrims te leven in dankbaarheid en in afhankelijkheid. Psalm 27:5 zegt: Want Hij doet mij schuilen in Zijn hut op de dag van het onheil.

3 woensdag 3 januari Lezen: Johannes 7:1-9 Want ook Zijn broers geloofden niet in Hem. Johannes 7:5 Jezus en Zijn broers Er was een ongemakkelijke situatie gegroeid in het gezin waarin de Heere Jezus opgegroeid was. Zijn bijzondere gaven werden door Zijn broers wel erkend, maar de diepste bedoeling daarvan niet. De broers verwachten hetzelfde van Jezus als de discipelen die Hem verlaten hadden (Joh. 6:66). De verwachting van de broers is aards gericht. Daarom raden ze de Heiland aan om, na het verlies van zoveel discipelen in Galilea, een nieuwe campagne te starten in Judea tijdens het Loofhuttenfeest. Maar de Heiland wijst hen in vers 6 en 7 op Gods doel met Zijn leven. Een doel dat niet naar aardse macht leidt, maar naar het kruis. Jezus opdracht is om het Koninkrijk der hemelen te verkondigen en op te roepen tot bekering van boze werken. Deze weg van God brengt Jezus via het kruis op de troon in de hemel en niet op de aardse troon in Jeruzalem. Staat in uw contacten binnen de familiekring het Koninkrijk der hemelen voorop?

4 donderdag 4 januari Lezen: Johannes 7:6-10 Gaat u naar dit feest; Ik ga nog niet naar dit feest, want Mijn tijd is nog niet vervuld. Maar toen Zijn broers naar het feest gegaan waren, toen ging Hij ook Zelf naar het feest, niet openlijk, maar als in het verborgen. Johannes 7:8,10 Het geheim van het optreden van Jezus In wat Jezus zegt en doet in vers acht en tien lijkt een tegenstrijdigheid te liggen. In vers acht zegt Hij dat Hij nog niet naar het Loofhuttenfeest gaat en in vers tien gaat Hij wel. Is dit onzekerheid of wispelturigheid? Over deze vraag is veel gedacht en geschreven. Veel verontschuldigingen zijn aangevoerd voor deze manier van doen van Jezus. We hoeven onze Heiland niet te verontschuldigen. Want wat hier gebeurt komt voort uit Wie Hij is en uit wat Zijn opdracht is. Hij geeft zelf aan waarom Hij niet met zijn broers meegaat en waarom Hij niet openlijk intocht in Jeruzalem houdt. Hij zegt in vers acht: Want Mijn tijd is nog niet vervuld. Het is nog niet Gods tijd om de confrontatie aan te gaan met de geestelijke machthebbers. Hij gaat als in het verborgen. Zo kan Hij vrij van menselijke invloeden Gods weg gaan. Onze levenshouding wordt of bepaald door onze eigen eer of door de eer van God!

5 vrijdag 5 januari Lezen: Johannes 7:10-13 De Joden dan zochten Hem op het feest en zeiden: Waar is Hij? Johannes 7:11 Een nieuwe attractie In dit bijbelgedeelte valt vanuit Jeruzalem licht op de plaats die Jezus inneemt. We lazen het, veel discipelen zijn bij Hem weggegaan. Ook Zijn broers geloven niet in Hem. Maar dat betekent niet dat Hij geen interesse wekt. Onze tekst vertelt dat er in Jeruzalem naar Hem wordt uitgekeken. Velen zoeken Hem op het feest omdat men verwacht dat er iets zal gebeuren met of door de Heere Jezus, iets bijzonders wat de reis naar Jeruzalem dubbel de moeite waard maakt. De menigte die Hem zoekt is heel verdeeld. De één denkt positief over Jezus, de ander juist negatief. Ook is het in Jeruzalem algemeen bekend dat de Joodse leiders Hem willen uitschakelen en dat het volgen van Jezus gevaarlijk is. Daarom fluistert men tegen elkaar in plaats van openlijk te discussiëren. Maar zeker is dat voor een ieder Jezus aanwezigheid op het feest een bijzondere ervaring zal zijn! Wie is Jezus voor u?

6 zaterdag 6 januari Lezen: Johannes 7:14-18 Maar toen het feest al half voorbij was, ging Jezus naar de tempel en gaf onderwijs. Johannes 7:14 Hoe weet je dat het waar is? Wanneer Jezus zich eindelijk op het Loofhuttenfeest vertoont, doet Hij dat anders dan verwacht. Hij verricht geen spectaculaire wonderen. Hij geeft alleen maar onderwijs. Hij doet wat alle rabbi s toen deden, Gods Woord uitleggen. Deze rabbi s hadden een opleiding genoten. Maar van Jezus wist men dat Hij die opleiding niet gevolgd had. Hoe weet je dat het waar is wat Hij leert? is de vraag bij de hoorders. Deze vraag speelt ook nu nog, als er iemand die niet officieel onderwezen is door de kerk met een indringende boodschap van God komt. Is hij niet een sekteleider en is zijn boodschap waar? De Heiland noemt twee kenmerken van Zijn gezag. Het eerste kenmerk is dat Hij alleen dat verkondigt wat Zijn Vader Hem opdraagt, ieder die de Vader kent zal dit bevestigen. Het tweede bewijs is dat Hij niet Zichzelf zoekt, maar de eer van Zijn Vader. Waaruit blijkt de waarheid van ons geloofsgetuigenis?

7 zondag 7 januari Lezen: Johannes 7:19-24 Als een mens de besnijdenis ontvangt op de sabbat, juist om de wet van Mozes niet te breken, bent u dan verbitterd tegen Mij, omdat Ik een heel mens gezond gemaakt heb op de sabbat? Johannes 7:23 Hoe weet je dat het niet waar is? Gisteren hoorden we hoe de Heere Jezus bewijst dat Hij het recht heeft om het volk te onderwijzen. Vandaag blijkt dat de officiële leraars het recht niet hebben om te leren. Want ze willen Jezus doden omdat Hij een verlamde op de sabbat heeft genezen (zie hoofdstuk 5:1-18). Zij besnijden wel iemand op de sabbat omdat dit in de wet van Mozes voorgeschreven is. Zou Jezus dan op de sabbat niet een heel mens mogen genezen, dat heeft toch hetzelfde doel als besnijden? Heel scherp legt de Heiland hier de verbinding tussen onze intenties en onze daden. Bij Hem is dat één. Hij is in woord en daad helemaal gericht op Zijn Vader. De eer van God en het heil van de naaste is de norm bij al Zijn beslissingen. Belangrijk om onszelf steeds te onderzoeken. Zodat we het Evangelie niet in de weg staan! Alleen die geheel aan God toegewijd is kan voor de naaste tot eeuwige zegen zijn.

8 maandag 8 januari Lezen: Johannes 7:25-27 en Mattheüs 24:23-27 Maar van Hém weten wij waar Hij vandaan komt; wanneer echter de Christus komt, weet niemand waar Hij vandaan komt. Johannes 7:27 Waar komt de Christus vandaan? Ongelofelijk, zoveel vragen de komst van de Heere Jezus naar het Loofhuttenfeest oproept! Bijna allemaal vragen vol ongeloof. De broers van Jezus geloofden niet in Hem (vers 5). We hoorden dat Zijn volmacht om te onderwijzen in de tempel in twijfel werd getrokken (vers 15). Sommigen zeiden zelfs tegen Hem dat Hij door een demon bezeten was (vers 20). Vandaag ontmoeten we tempelbezoekers die Jezus serieus nemen en zich afvragen of Hij de Christus is. Vooral de wonderen die de Heiland verrichtte maakten indruk. Zijn woorden riepen geen tegenspraak bij hen op, maar wel Zijn afkomst. Een heel reëel bezwaar, want toen werd algemeen aangenomen dat de Christus plotseling zou verschijnen, zonder dat men wist waar Hij vandaan kwam. Ook de Heere Jezus zelf heeft gezegd dat Zijn (weder)komst heel plotseling zal zijn. We lazen dit zojuist in Mattheüs 24. Jezus antwoord op dit bezwaar horen wij morgen. Verwacht u de wederkomst van Jezus voor uw dood?

9 dinsdag 9 januari Lezen: Johannes 7:25-29 Jezus dan riep in de tempel, terwijl Hij onderwijs gaf en zei: U kent Mij niet alleen, maar u weet ook waar Ik vandaan kom; en Ik ben niet uit Mijzelf gekomen, maar Die Mij gezonden heeft, is waarachtig, en Hem kent u niet. Johannes 7:28 Het antwoord In vers 28 en 29 geeft Jezus antwoord op de vraag van gisteren. Bijzonder is dat deze vraag niet aan Jezus zelf gesteld wordt. De mensen om Hem heen spreken met elkaar over Hem zonder dat ze met Hemzelf in gesprek gaan. Maar de Heiland kent hun vragen en geeft hen ook gelijk. Jullie weten inderdaad waar ik vandaan kom. Dat is het probleem niet, zegt Hij. Het grote probleem is, jullie kennen Mijn Vader niet! Dat is de reden dat jullie mij niet erkennen als de Christus. Jezus gaat hier niet over in discussie. Hij roept dit uit, zegt onze tekst. Dat betekent: Hij, als de afgezant van God de Vader, proclameert dat de oorzaak van ons ongeloof is dat we God niet kennen. Hem kent u niet, zegt Hij. Maar, zegt Jezus, Ik ken Hem. Het antwoord op alle vragen is God kennen door Jezus Christus! En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die U gezonden hebt. (Joh. 17:3)

10 woensdag 10 januari Lezen: Johannes 7:30-32 De Farizeeën hoorden dat de menigte dit over Hem mompelde, en de Farizeeën en de overpriesters stuurden dienaars om Hem te grijpen. Johannes 7:32 Zo kan het niet langer doorgaan De leiders raken er steeds meer van overtuigd dat ze moeten ingrijpen. De woorden van Jezus klinken hun steeds meer als godslastering in de oren. Het krachtige beroep op Zijn goddelijke opdracht kunnen ze niet langer verdragen. Het gezag waarmee Jezus onderwijst tast hun eigen gezag aan. Ze weten dat de menigte duidelijkheid van hen verwacht. Ze horen dat velen tot geloof in Jezus komen door de wonderen die Hij doet. Velen getuigen dat Jezus de Christus is. De leiders besluiten om ondanks de grote risico s een eind aan het optreden van Jezus te maken. Ze geven opdracht Hem te arresteren zodat ze Hem kunnen veroordelen en ombrengen. Langer wachten is niet verantwoord. Het Evangelie roept altijd weerstand op, toen en ook nu. Maar heel bijzonder en bemoedigend: het is God die alle dingen bestuurt. Vers 30 vertelt dat arresteren niet lukt, want Zijn uur was nog niet gekomen. Gods plannen falen niet.

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Lucas 2:41-47 41 Zijn ouders gingen jaarlijks voor het pesachfeest naar Jeruzalem. 42 Toen hij twaalf jaar was, maakten ze weer hun gebruikelijke pelgrimstocht. 43 Na afloop

Nadere informatie

Jezus raadsel, ruzie of redding

Jezus raadsel, ruzie of redding Jezus raadsel, ruzie of redding Het evangelie naar Johannes 7: 1-53 1 Terugkijken Geloven in de Zoon van God en daardoor eeuwig leven ontvangen Jezus is het licht der wereld, de eniggeboren Zoon, de Schepper,

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 1 Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 Jezus doopte overigens niet Zelf, maar zijn leerlingen deden dat. Johannes 4:1-6

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God DBO 46 Zondag 8 november 2015 Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God Welkom bij het programma De Bijbel Open. Dit is een wekelijks programma, waarin we samen de Bijbel lezen

Nadere informatie

Wijn of zweep Relatie of religie

Wijn of zweep Relatie of religie Wijn of zweep Relatie of religie Het evangelie naar Johannes 2:1-25 dinsdag 10 februari 2015 1 Wijn of zweep? 2 Bijbeltekst Jh 2:1-6 (1) 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 34 (31-08)

De Bijbel open 2013 34 (31-08) 1 De Bijbel open 2013 34 (31-08) Onlangs kreeg ik voor ons programma de Bijbel open een vraag over de onvruchtbare vijgenboom in Mattheus 21. Je kunt deze geschiedenis ook in andere evangeliën lezen. We

Nadere informatie

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Mei-juni 2017 Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord Dinsdag Indringend Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Drie dingen worden gezegd van het boek dat je zojuist in handen had. Het is levend, krachtig

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

Johannes 7 DE BRENGER VAN VERDEELDHEID.

Johannes 7 DE BRENGER VAN VERDEELDHEID. Johannes 7 DE BRENGER VAN VERDEELDHEID http://www.middletownbiblechurch.org/gospjohn/johannes.htm Indien niet anders vermeld komen alle Schriftaanhalingen uit de Herziene Statenvertaling (HSV) Vertaling,

Nadere informatie

Gemeentepraktijk & Werking Verantwoordelijkheid & Functie Gemeenteleiding Evangelisatiemethoden & Zendingsstrategie

Gemeentepraktijk & Werking Verantwoordelijkheid & Functie Gemeenteleiding Evangelisatiemethoden & Zendingsstrategie De Handelingen van de verrezen Heer Jezus Leven tussen vroeger & wat komen gaat: Het Koninkrijk van God Waar het boek Handelingen voor bekend staat: Gemeentewerking Gemeentepraktijk & Werking Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De Bijbel Open (02-03)

De Bijbel Open (02-03) 1 De Bijbel Open 2013 9 (02-03) Ik kreeg een vraag van een luisteraar die nogal persoonlijk van aard is. Ik denk dat het gaat om een vraag die bij veel meer mensen leeft. De luisteraar zegt: ik mag uit

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij al bij God.

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 7 Lied 869: 1a, 2 Lied 869: 1b, 2 Lied 869: 1, 7a Lied 869: 1, 7b Wij zingen als intochtslied: Psalm 66: 1 Psalm 66: 1a Psalm 66: 1b Stil gebed, bemoediging en

Nadere informatie

Eerst zien of eerst geloven?

Eerst zien of eerst geloven? Eerst zien of eerst geloven? Het evangelie naar Johannes 4:43-54 dinsdag 7 april 2015 1 2 Bijbeltekst Joh 4:39-42 39 En velen van de Samaritanen uit die stad geloofden in Hem om het woord van de vrouw,

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Filadelphia - Overzicht van de brieven aan de zeven gemeenten

Filadelphia - Overzicht van de brieven aan de zeven gemeenten Filadelphia - Overzicht van de brieven aan de zeven gemeenten (Openbaring 2:18-29 en 3:1-6) De brief aan de gemeente van Filadelfia Vers 7: En schrijf aan de engel van de Gemeente in Filadelfia: Dit zegt

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Openb. 5 : 9 Joh. 3 : 16, 17 Joh. 10 : 11, 12 Hand. 2 : 39 Joh. 10 : 16 Joh.

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 42 (26-10)

De Bijbel open 2013 42 (26-10) 1 De Bijbel open 2013 42 (26-10) Hoe kunnen wij concreet Jezus volgen? Die vraag kwam bij enkele luisteraars boven toen zij een preek gehoord hadden over de roeping van Mattheus tot discipel. Ik vind dit

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Zij wilden Hem dood

Zij wilden Hem dood Zij wilden Hem dood http://www.letusreason.org/doct155.htm, 2016 Alle Schriftaanhalingen komen uit de Statenvertaling (HSV) Vertaling, bewerking, voetnoten en plaatjes door M.V. Update 31-12-2018 (uitbr.)

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De Heer heeft mij al in de moederschoot geroepen We hebben het net gelezen uit Jesaja 49. En we hebben gezongen uit psalm 139: Gij hebt mij immers zelf

Nadere informatie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagenboek Zeven bouwstenen voor een groeiende gemeente Kees de Vlieger Een Kerygma studie 1 Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Vertaald door: Importantia Publishing Aangepast door: Ruth Klassen Verhaal

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Voorganger: pastor B. van Brug Heerenveen-zuid Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling

Voorganger: pastor B. van Brug Heerenveen-zuid Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling zondag 17 juli 2016 Welkom in Het Centrum Voorganger: pastor B. van Brug Heerenveen-zuid Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling Dringende oproep: Vrijwilligers gevraagd voor het

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november Gezang 1 [LB 1973] 1.God heeft het eerste woord. Hij heeft in den beginne het licht doen overwinnen, Hij spreekt nog altijd voort. 2.God heeft het

Nadere informatie

God heeft een plan met jou

God heeft een plan met jou Thuisboekje Kerk- School- Gezin Themaweek 23-27 januari 2017 God heeft een plan met jou Beste kinderen en ouders/verzorgers, In de week van 23 tot 27 januari 2017 is er op alle Christelijke scholen in

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

REAL LIFE IS KNOWING JESUS

REAL LIFE IS KNOWING JESUS 8 Toen de mens en zijn vrouw God, de HEER, in de koelte van de avondwind door de tuin hoorden wandelen, verborgen zij zich voor hem tussen de bomen. 9 Maar God, de HEER, riep de mens: Waar ben je? 10 Hij

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal 1 Week 3 2 Zondag Want alzo lief Johannes 3:14-21 Overdenk vandaag Gods liefde voor uw en mijn redding in Jezus de Messias. Gods liefde gaat uit naar een wereld verloren in zonden en schuld. Ook wij waren

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

werkboek bij het lezen van het Bijbelboek Markus naam: datum: van / / tot / /

werkboek bij het lezen van het Bijbelboek Markus naam: datum: van / / tot / / werkboek bij het lezen van het Bijbelboek Markus naam: datum: van / / tot / / Verantwoording Via www.goodmorninggirls.org ben ik in contact gekomen met Reading through the Bible. Dit initiatief van Courtney

Nadere informatie

"Reis naar Jeruzalem"

Reis naar Jeruzalem Reis naar Jeruzalem Sabbat Hoe zou jij je voelen als je familie van plan Doe Lees alvast was om te verhuizen naar een plek waar jij nooit Ezra 1-3 en eerder geweest? Bang, opgewonden of beiden? Nehemia

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 13 (30-03)

De Bijbel open 2013 13 (30-03) 1 De Bijbel open 2013 13 (30-03) Vandaag is het een bijzondere dag, stille zaterdag. De laatste dag van een bijzondere week. Gisteren was het Goede Vrijdag. We stonden stil bij het lijden en sterven van

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Dankbaar leven zegenrijk leven

Dankbaar leven zegenrijk leven Protestants Kralingen Dankbaar leven zegenrijk leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 4 oktober 2015 Israëlzondag Protestants Kralingen Dankbaar leven zegenrijk leven orgelspel : Praeludium

Nadere informatie

Thema: Een goed gesprek

Thema: Een goed gesprek Liturgie voor de ochtenddienst op 1 e adventzondag, zondag 3 december 2017, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Aanvang: 10.00 uur. Thema: Een goed gesprek Voorganger: Ds. H.M. Klaassen Ouderling van

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Online Bijbel voor kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn

Nadere informatie

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Zondag 8 mei 2016 Wezenzondag Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Deze zondag de zondag voor Pinksteren wordt wel Wezenzondag genoemd. Dat komt natuurlijk doordat Jezus tegen zijn leerlingen zei:

Nadere informatie

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 1 Preek over 1 Korintiërs 12:7 Geliefden in Christus, De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 Bij de officiële komst van de Geest op Pinksteren zagen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out Startbijeenkomst met leidinggevenden hand-out hand-out startbijeenkomst met leidinggevenden Wat houdt jongeren gaande én bezig? Kies twee of drie plaatjes die dat voor jou t best symboliseren 2 Basisbehoeften

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

Bijbelstudieserie met als thema: Discipelschap. jan. 2018

Bijbelstudieserie met als thema: Discipelschap. jan. 2018 Bijbelstudieserie met als thema: Discipelschap jan. 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005 i. www.

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 40 (12-10)

De Bijbel open 2013 40 (12-10) 1 De Bijbel open 2013 40 (12-10) Er was eens een man die de studeerkamer van een predikant binnenkwam. Hij keek om zich heen en zag al die boeken staan die je in een studeerkamer aantreft. Toen zei die

Nadere informatie

Voorbereiding schets 5. Schriftgedeelte Johannes 4:1-30. Thema De Heere is alwetend. Exegese We behandelen Johannes 4:1-30

Voorbereiding schets 5. Schriftgedeelte Johannes 4:1-30. Thema De Heere is alwetend. Exegese We behandelen Johannes 4:1-30 Voorbereiding schets 5 Schriftgedeelte Johannes 4:1-30 Thema De Heere is alwetend Exegese We behandelen Johannes 4:1-30 Vers 1 De Farizeeën zien in het optreden van Johannes de Doper, maar vooral in dat

Nadere informatie

WORLDWIDE BROTHERHOOD

WORLDWIDE BROTHERHOOD Ambassadors of a WORLDWIDE BROTHERHOOD LECTIO / LEZING: (MARKUS 2, 1-12) MEDITATIE 5: GENEZING VAN DE LAMME 1 Toen Jezus enige dagen later in Kafarnaum was teruggekeerd en men hoorde dat Hij thuis was,

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Het eeuwige Woord. Het evangelie naar Johannes 1:1-18. dinsdag 13 januari

Het eeuwige Woord. Het evangelie naar Johannes 1:1-18. dinsdag 13 januari Het eeuwige Woord Het evangelie naar Johannes 1:1-18 dinsdag 13 januari 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (ook: 1,2,3 Joh) (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield; 13:23,

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

WAT EEN BLINDE MAN ZAG. Serie: Op weg naar Pasen Tekst: Johannes 9

WAT EEN BLINDE MAN ZAG. Serie: Op weg naar Pasen Tekst: Johannes 9 WAT EEN BLINDE MAN ZAG Serie: Op weg naar Pasen Tekst: Johannes 9 1 In het voorbijgaan zag Jezus iemand die al vanaf zijn geboorte blind was. 2 Zijn leerlingen vroegen: Rabbi, hoe komt het dat hij blind

Nadere informatie

Thema: Een goed gesprek

Thema: Een goed gesprek Liturgie voor de ochtenddienst op 1 e adventzondag, zondag 3 december 2017, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Aanvang: 10.00 uur. Thema: Een goed gesprek Voorganger: Ds. H.M. Klaassen Ouderling van

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Derde zondag van de veertigdagentijd. Bevestigingsdienst ds. A. W. Baan. 23 maart 2014 14.30 uur. Nieuwe kerk te Zoutkamp. Heenzending en zegen

Derde zondag van de veertigdagentijd. Bevestigingsdienst ds. A. W. Baan. 23 maart 2014 14.30 uur. Nieuwe kerk te Zoutkamp. Heenzending en zegen Derde zondag van de veertigdagentijd Bevestigingsdienst ds. A. W. Baan 23 maart 2014 14.30 uur Heenzending en zegen Nieuwe kerk te Zoutkamp Voorganger: ds. K. G. Pieterman, Niekerk Organist: Sj. de Wind

Nadere informatie

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn Morgen Votum en groet Zingen Ps 145: 1,2 Tien woorden Zingen Ps 145: 3 Gebed Schriftlezing Joh 20: 19-31 Zingen Ps 16: 1 Preek Joh 20: 24-29 Zingen Ps 67: 1,2,3 Gebed Collecte Zingen PvN 84 Wat hou ik

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Psalm 122 : 1 en 2 (NB) 1.Hoe sprong mijn hart hoog op in mij, toen men mij zeide: "Gord u aan om naar des Heren huis

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

God heeft een plan met jou

God heeft een plan met jou Thuisboekje Themaweek Kerk- School- Gezin 23-27 januari 2017 God heeft een plan met jou Beste kinderen en ouders/verzorgers van de hersteld hervormde gemeente, In de week van 23 tot 27 januari 2017 is

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Ik ben de opstanding en het leven

Ik ben de opstanding en het leven Ik ben de opstanding en het leven Het evangelie naar Johannes 11: 1-44 1 Inleiding Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam.

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11 Nederlands Ons Heer Hemelvaart B Gij zult kracht ontvangen van de heilige Geest, om mijn getuigen te zijn tot het einde der aarde. (Hnd 1,8) Van leven naar eucharistie De diepe bron van ieder dynamisme,

Nadere informatie

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd.

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Vg. : Ds. Corien Veenhuizen Orgel: dhr. Gerrit te Rietstap Toenadering Orgelspel Verstilling Welkom een kind steekt de

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 170: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 170: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 170: 1 en 2 Lied 170: 1, 3 Lied 170: refr. Lied 170: refr. Lied 170: 1, 3 Lied 170: refr. Lied 170: refr. Wij zingen als intochtslied: Psalm 150: 1 en 2 Psalm 150: 1a,

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Johannes 1 Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij

Nadere informatie

Dienen. Salome was dus de zuster van Maria, de moeder des Heren. En Maria, de moeder des Heren, was daarom een tante van Johannes en Jacobus.

Dienen. Salome was dus de zuster van Maria, de moeder des Heren. En Maria, de moeder des Heren, was daarom een tante van Johannes en Jacobus. - 1 - Dienen We gaan lezen in Math. 20 vanaf vers 20: Toen kwam de moeder der zonen van Zebedeüs tot Hem, met haar zonen, en zij boog zich voor Hem neder, om iets van Hem te vragen. Deze Zebedeüs was vader

Nadere informatie