Tuinhier. Ui, Look,prei. Teeltwijze

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tuinhier. Ui, Look,prei. Teeltwijze"

Transcriptie

1 Tuinhier Ui, Look,prei Teeltwijze

2 Inleiding: In elke tuin is het zeker de moeite waard om ui, look en/of prei te telen. Deze groenten zijn rijk aan zeer veel gezonde stoffen zoals zwavelhoudende, etherische oliën. Ze behoren tot de oudste groente-, kruiden- en geneeskrachtige planten! De lookfamilie (Alliaceae) is een familie van kruidachtige, overblijvende planten. Enkele bekende soorten in deze plantenfamilie: Sjalot ofwel Eslook (Allium ascalonicum) Berglook (Allium carinatum) Ui (Allium cepa) Moeslook (Allium oleraceum) Prei (Allium porrum) Knoflook (Allium sativa) Bieslook (Allium schoenoprasum) Daslook (Allium ursinum) We zullen vandaag even stilstaan bij de teelt van de prei, look en de ui. Dit zijn misschien wel de bekendste uit deze uitgebreide plantengroep. * Over ui UI De ui is in principe een tweejarig gewas. In het eerste jaar wordt een bol gevormd en in het tweede jaar de bloem en het zaad. De bol bestaat uit verdikte bladeren waarin reservevoedsel opgeslagen ligt. De vliezige rokken aan de buitenkant beschermen de bol tegen uitdrogen. Bij ons komt de bolronde variant het meeste voor. Maar er bestaan ook platte en peervormige soorten, alsook rode, witte en gele varianten. * Teeltwijze Dit gewas kent zeer veel teeltmogelijkheden. Maar maak het jezelf niet te moeilijk. Ik zou voorstellen om met plantui te starten. Dit is een eenvoudige teelt zonder al te veel extra!

3 De plantui is het resultaat van het kweekwerk van een veredelaar. Deze zorgen ervoor dat er jaarlijks kleine uitjes zijn die we zelf zonder veel moeite verder kunnen kweken. - planten: rijen 25 cm uit elkaar, in de rij om de 10 cm een uitje. - je duwt het uitje in de losgewerkte grond totdat het topje gelijk zit met het grondoppervlak. - het planten kan zeer vroeg in het voorjaar (reeds vanaf februari als het weer dit toelaat) - Nodige hoeveelheid: bolmaat 8-14mm : 500 uien/kg ; 0.8kg nodig per 10m² bolmaat mm: 220 stuks/kg ; 1.8kg/10m² nodig bolmaat 8-21mm: 350 stuk/kg; 1.2/10m² -enkele rassen: Sturon, turbo, centurion en setton geven weinig problemen, ook red baron is een waardevolle rode ui - je kan zelf de plantuitjes kweken, dit vraagt wel een beetje extra aandacht. Zaai ze dan van half maart tot half april, in rijtjes die 20 cm uit elkaar liggen. Zaai ze dicht op elkaar, de uitjes blijven klein en het loof sterft dan vlug af. de oogst valt dan rond half juli. (je kan ook proberen om laat te zaaien, juli tot augustus, om te oogsten in oktober. Deze kleine uitjes laat je goed drogen en bewaar je koel en droog (3 tot 4 graden) tot het voorjaar. Dan kan je planten zoals hierboven geschreven om dan de (grote) bollen in de zomer te rooien. - Een derde mogelijkheid is om vanuit zaad grote bollen te kweken in een seizoen. Let wel dat lichte gronden dit niet goed toelaten. je kan best ook voorkiemen. De grond dient fijn bewerkt te zijn. Na het zaaien kan je best goed aandrukken. Zaaien doe je dan half maart, in rijen 25 cm uit elkaar. in de rij elke 2cm een zaadje. Na opkomst uitdunnen tot op 10 cm tussen elk plantje.

4 enkele rassen die hier mogelijk zijn: - Rijnsburger, Balstora, Stuttgarter riesen en andere als gele zaaiui - rode van Brunswijk, bleekrode van hoei, red baron als rode. - bodem en bemesting: ui kan je kweken op alle grondsoorten maar de beste resultaten krijg je op zwaardere gronden. Vochtige standplaatsen zijn zeker uit den boze! Er moet wel een constante vochtvoorziening zijn. De beworteling is zeer oppervlakkig. Verder is het belangrijk dat de grond humusrijk is en voedzaam. De ph 6-7 is gewenst. Lichtere gronden geven uien die minder goed bewaren. Uien verdragen geen verse bemesting, ook geen half verteerde compost. Op het bed van de uien zeker geen verse stalmest of dergelijke gebruiken. De uienvlieg is dol op uien die op zulke gronden groeien! Beter is om het teeltplan zo op te stellen dat de uien komen op een bed waar vorig jaar een grotere hoeveelheid mest opgedaan is. Zo profiteren ze maximaal van de afbraak die nog aan de gang is. Een overmaat aan stikstof zal trouwens de bolvorming afremmen. Kalium zal de bolvorming verbeteren.(strooi af en toe houtasse, vinasse of patentkali. De uien passen hierdoor perfect op het perceel van de wortelgewassen. - Standplaats: tussen twee uiteelten door kan je best zorgen dat er vijf tot zes jaar geen ui of aanverwanten op hetzelfde perceel staat. (dit om aatjes en schimmelaantasting te voorkomen, ook om uivlieg, preimot, preivlieg en dergelijke aantastingen te voorkomen!) Best teel je ui ook niet na erwt, labboon, wortel en aardappel. Hier ook weer om aaltjesaantasting te voorkomen. Zorg voor een propere grond, weinig tot geen onkruid. De combinatie met wortelen verdient de voorkeur, ze beschermen elkaar deels.

5 - Teeltzorgen: Wieden is hier zeker belangrijk! Hakken of schoffelen is niet goed, je kan te makkelijk de oppervlakkige wortels raken. Werk zeer voorzichtig, als er blad breekt komt er de uigeur vrij en dit trekt de vlieg aan. Wieden doe je best bij overtrokken weer. Eventueel zorg je voor een mulch laag. Dit onderdrukt het onkruid voor een deel. Wacht hier wel mee tot de grond opgewarmd is. - Oogst: in de loop van de zomer zal het loof afsterven. De oogsttijd is dan aangebroken. oogsten doe je als het loof voor 2/3 droog is. Vroeger oogsten = minder opbrengst. Bij vochtig weer kan je best tijdig oogsten om schimmelaantasting te voorkomen. - Bewaren: Laat de bollen eerst goed drogen op een goed verluchte plaats. Na een week kan je ze in bakken leggen na het overtollige loof verwijderd te hebben. Of je kan ze samenbinden en ophangen. Over look LOOK Look is familie van de ajuin en de prei. En look bevat dus ook die specifieke bestanddelen die een sterke geur produceren. En laat dat nu net die stoffen zijn die look ook buiten de keuken zo interessant maken. Het is immers één van de oudste geneeskrachtige planten. Het werd 5000 jaar geleden al gekweekt en gebruikt als een medicijn tegen alle kwalen. Toen ging men ervan uit dat het versterkend werkte. Look was daarom lang het antibioticum voor de armen. Bij inwendig gebruik is het een aansterkend middel voor hart en bloedvaten. Het helpt bij de bestrijding van slechte cholesterol. Look heeft ook een desinfecterende en antibacteriële werking. Het werkt preventief tegen verkoudheid, griep en andere infecties. Er zijn heel wat soorten knoflook. En de ene is de andere niet. Ze verschillen in grootte, vorm, bewaarbaarheid, pittigheid, smaak. Je kan er met andere woorden heerlijk mee experimenteren in de schoolkeuken.

6 *Teeltwijze: Het beste is om de teelt zeer vroeg te starten. Het planten van de teentjes zou best voor de winter starten. Best is om in oktober tot half november te planten. Na de winter kan ook, nl. in maart, maar dit geeft minder dikke bollen. Als plantgoed kan je bollen in de supermarkt kopen en deze planten. Maar hier is de kans op een mooie oogst klein. Deze teentjes komen mogelijk uit een warmer klimaat en zullen het hier niet zo goed doen. Bovendien hebben deze teentjes vlugger last van virusziekten. Het plantgoed dat er hier aangeboden wordt is grotendeels afkomstig van buitenlandse origine. Vaak zonder naam. Meestal onder de termen wit of roze. Indien je wel rassen kan kopen zou je best kiezen voor: - Blanc de la Drôme: wit - Violet de Cadours: roze tot gestreept bol. - Cristo: wit tot roze - Blanke reuzen: wit Standplaats: * grond moet een goede structuur hebben! * goed waterdoorlatend en mogelijkheid tot drainage / ontwatering (telen op ruggen?) * Lichte gronden hebben dus de voorkeur * vruchtwisseling 1/6 is aan te raden * geen prei, ui of een ander lid uit de familie als vorige teelt op het bed! * bemesting: zoals bij ui. * voor 10m² heb je 1.5 tot 2 kg plantgoed nodig. * plant zo dat de puntjes net onder de grond zitten. als je voor de winter plant mag je ze dieper zetten (9cm die putje). * 25cm tussen de rij, 10 cm in de rij.

7 * de plantjes die voor de winter de grond in gaan vormen tijdens de vroege winter reeds loof. Dit kan door de vorst afsterven. Dit is geen probleem. het is zelfs zo dat look die koude gehad heeft beter aan knolvorming doet. * wieden is hier ook noodzakelijk! * Bij weinig zon komt er van bolvorming weinig terecht! * oogst in juli als het blad geel wordt en de neiging krijgt om te vallen. * Laat de bollen na het oogsten goed drogen! Voor een goede bewaring kan je ze in bosjes samenknopen en op een luchtige plaats bewaren. Prei Over prei Deze plant is ook een tweejarige plant die we als eenjarige kweken. In het tweede jaar zal de plant bloem vormen en is hij waardeloos voor consumptie. Alle delen van de plant zijn eetbaar. Tot de wortels toe! De prei is jaarrond te kweken maar we zullen de belangrijkste teeltwijzen aanhalen. Zomerteelt Door vroeg te zaaien kan je reeds in juni genieten van jonge malse prei. Het zaaien gebeurt reeds in januari onder verwarmd glas of binnenshuis(18-20 C). Te koud geeft vlug doorschieters. Zaai in bakken die voldoende diep zijn (min. 8 cm diep). Lichtjes onderwerken of er een laagje grond over zeven. Het opkweken duurt om en bij de drie maanden. Zaai dun dan hoef je niet te verspenen. Als de planten goed gegroeid zijn kan je de temperatuur laten zakken tot 15 C. Geef ze veel licht om sterke planten te krijgen. Uitplanten eind maart tot eind mei op 25 cm tussen de rij en 10 cm in de rij. Herfstteelt Zaaien onder koud glas in maart-april. Best in rijtjes die 10 cm uit elkaar liggen. Als de plantjes goed gekiemd zijn en meerdere blaadjes hebben begin je te luchten. Dit om ze sterker te maken. uitplanten kan in juni op 40 X 15 cm. (vroege herfst : zaai in maart oogst september oktober; late herfst: zaai april, oogst november - december)

8 Winterteelt Met deze teeltwijze kan je heel de winter en ook een stuk in het voorjaar prei eten. De plantjes zaai je in april, buiten op een wachtbed. Liefst wel met een afdekking van vliesdoek of dergelijke. Planten in juli of ten laatste begin augustus. Plantafstand: 40X15 cm. De prei kan in de winter gewoon blijven staan. Er zal een groei blijven tot de temperaturen onder de 6 C duiken. Normaal hebben ze geen last van de vorst, maar er is wel een groot verschil tussen de rassen. Vaak zien we dat er vele bladeren beschadiging oplopen tijdens een vorstperiode. Na de winter groeien de preiplanten verder om in mei bloem te geven. Enkele rassen: Zomer-herfst: Elbeuf, hannibal, carentan, vermont, Winter: Bluestar, blauwe van Luik, Nepal, artico Bodem: vochthoudende, humusrijke grond met een goede structuur. Prei heeft graag een rijke grond met een goede luchthuishouding en een goede waterhuishouding. ph liefst boven de 5. Natte gronden zijn niet geschikt voor prei. De kans op schimmelziekten is dan zeer groot. Indien je over een natte grond beschikt kan je best op verhoogde bedden telen. De grond moet diep losgewerkt worden! Bemesting: Veel voedsel nodig maar niet in verse vorm. Dit trekt immers de preivlieg aan. Voor de zomerteelt kan je best voor de winter bemesten. Liefst dan al deels verteerde mest. Voor de herfst en winterteelten kan je best vroeg in het voorjaar mesten en er een voorteelt op doen. Net voor de teelt start kan je nog wat bijmesten met goed verteerd materiaal. Prei vraagt veel stikstof, weinig fosfor en een matige hoeveelheid kalium.

9 Tijdens de teelt bijmesten doe je enkel als de groei om een of andere reden achterblijft. Groeistilstanden door weersinvloeden (koud en nat) kan je best verhelpen door de grond wat oppervlakkig los te maken. Standplaats: Prei hoort thuis bij de bladgewassen, ook hier weer rekening houden met look en ui. Deze niet voor of na prei zetten. Vruchtwisseling van 1 op 4 is een minimum. Prei laat een grond na de goed van structuur is maar arm aan voedingsstoffen. Planten: De preiplantjes geef je hun definitieve groeiplaats als ze een potlood dikte hebben. Ideale diepte: zomerprei ongeveer 7 cm diep; herfstteelt ongeveer 15 cm diep en winterprei stop je cm diep. Langer witte schachten krijg je door de planten tijdens de groei enkele keren aan te aarden. Het loof inkorten bij het planten heeft geen zin, er is zeker geen meeropbrengst door te verwachten. Vlak na het planten aangieten: dus wat water in het putje doen. Er spoelt zo wat grond rond de wortels en dit is voldoende. De putjes zeker niet dicht doen! Teeltzorgen: onkruid vrij houden! af en toe de grond oppervlakkig loswerken met een drietand is aanbevolen. Zorg er wel voor dat er zo weinig mogelijk schade aan je gewas komt. Oogst: Als de planten dik genoeg zijn kan je oogsten. Dit door met een riek de planten diep los te steken. Trek de buitenste bladeren die vaak slecht zijn er reeds af. Zo valt er ook veel grond van de planten en die neem je dus niet mee naar binnen. Je kan je winterprei ook net voor de winter invalt oogsten en bewaren in een groeve. Je kan dan tijdens een vorstperiode makkelijker aan je planten.

10 enkele ziekten en plagen,hun bestrijding en hoe voorkomen preimot Waar de geelwit tot groene rupsen van de preimot hebben gevreten, ontstaan witachtige bruine vlekken op de bladeren, stengels en bollen. Op het blad zitten eventueel kleine, ovale, netvormige cocons. Preventieve maatregelen Preimot tast bij voorkeur verzwakte planten aan. Zorg er dus voor dat de plantjes na het uitplanten niet slap worden. Verplanten betekent altijd stress voor de plant. Ter plaatse zaaien (van winterprei) vermijdt die stress. Overspan het zaaibed met gaas. Zorg dat de wind vrij spel heeft tussen de planten. De preimot zet eitjes af op plaatsen waar weinig wind komt. Als het hart van de plant vol water staat, zullen de larven op weg naar beneden verdrinken. Als het niet regent, zorg dan zelf voor water en begiet de preiplantjes. Ruim gewasresten op. Alternatieve bestrijdingmogelijkheden Zolang de larven niet uitgekomen zijn, kunt u de bladtoppen wegsnijden. De prei zal opnieuw groeien. Behandel de rupsen met Bacillus thuringiensis. Deze natuurlijke vijand is verkrijgbaar in de handel. preivlieg/uivlieg De preivlieg legt eitjes aan de jonge planten, de larven vreten zich langs de voet van de plant naar binnen. Bij sterke aantasting worden de planten slijmerig en rotten ze weg.

11 Preventieve maatregelen Gebruik nooit verse mest om prei te bemesten, dat trekt de preivlieg aan. Gebruik compost. Kweek de preiplantjes op onder gaas. papiervlekkenziekte Door deze schimmelaantasting ontstaan grote, witte, verdroogde, perkamentvlekken op de bladeren. De randen van de vlekken vertonen vaak donkergroene plekken. De bladeren gaan knikken bij aantasting. Preventieve maatregelen Enkele algemene teeltmaatregelen zijn van belang om een schimmelaantasting te voorkomen. Het belangrijkste uitgangspunt is de juiste standplaats zodat de plant sterk genoeg is om schimmelinfecties te weerstaan. Ook het gebruik van resistente rassen is belangrijk. Alle maatregelen die erop gericht zijn de plant sneller te laten opdrogen, werken preventief tegen schimmels. Hun sporen kunnen immers alleen maar ontkiemen op een vochtige plant. Een voldoende ruime plantafstand werkt snelle droging in de hand. Een winderige standplaats en kruidvrij gehouden percelen ook. Overbemesting maakt planten extra gevoelig voor schimmels. Een goede bodemstructuur, een actief bodemleven zijn effectieve preventiemaatregelen. Spuiten met een heermoesextract versterkt de plant. Gebruik 1 kilogram vers of 150 gram droog materiaal op 10 liter water. Laat 15 minuten koken en 12 uur trekken. Zeef en verdun 10 keer. Behandel de planten om de drie weken. Alternatieve bestrijdingmogelijkheden Verwijder aangetaste plantendelen. Compostextract onderdrukt bladschimmels. De extracten worden bereid bij 15 tot 25 C door de compost minstens 1 week, maximaal 2 weken in water te laten weken. Neem hiervoor een verhouding van 2 liter (ongeveer 1,4 kilogram) compost op 10 liter water. Roer het mengsel dagelijks. Zeef daarna de oplossing door een linnen doek om de grove resten uit de oplossing te halen. Gebruik dit extract onverdund, in een dosis van 1 tot 1,5 liter per m2.

12 roest Op de plant ontstaan kleine oranje sporenhoopjes die openbarsten. De aangetaste plantendelen verkleuren, kunnen verwelken of sterven af. Preventieve maatregelen Enkele algemene teeltmaatregelen zijn van belang om een schimmelaantasting te voorkomen. Het belangrijkste uitgangspunt is de juiste standplaats zodat de plant sterk genoeg is om schimmelinfecties te weerstaan. Ook het gebruik van resistente rassen is belangrijk. Alle maatregelen die erop gericht zijn de plant sneller te laten opdrogen, werken preventief tegen schimmels. Hun sporen kunnen immers alleen maar ontkiemen op een vochtige plant. Een voldoende ruime plantafstand werkt snelle droging in de hand. Een winderige standplaats en kruidvrij gehouden percelen ook. Overbemesting maakt planten extra gevoelig voor schimmels. Een goede bodemstructuur, een actief bodemleven zijn effectieve preventiemaatregelen. Spuiten met een heermoesextract versterkt de plant. Gebruik 1 kilogram vers of 150 gram droog materiaal op 10 liter water. Laat 15 minuten koken en 12 uur trekken. Zeef en verdun 10 keer. Behandel de planten om de drie weken. Alternatieve bestrijdingmogelijkheden Verwijder aangetaste plantendelen. Compostextract onderdrukt bladschimmels. De extracten worden bereid bij 15 tot 25 C door de compost minstens 1 week, maximaal 2 weken in water te laten weken. Neem hiervoor een verhouding van 2 liter (ongeveer 1,4 kilogram) compost op 10 liter water. Roer het mengsel dagelijks. Zeef daarna de oplossing door een linnen doek om de grove resten uit de oplossing te halen. Gebruik dit extract onverdund, in een dosis van 1 tot 1,5 liter per m2. Oerprei Oerprei (parellook) is een bij velen nog onbekende groente die behoort tot het plantengeslacht Allium waar ook ajuin, sjalot, bieslook, knoflook en prei deel van uitmaken. Oerprei smaakt als prei en is zeer eenvoudig om te kweken. Ook in de keuken kan je deze groente vlot verwerken in veel verschillende toepassingen.

13 De teelt Je krijgt, ruilt of koopt een aantal bolletjes (broedbolletjes) en je plant die in september- oktober in een bloempot of in de vollegrond in de tuin. De broedbolletjes plant je ongeveer 2-4 cm diep en 4-8 cm uit elkaar. De broedbolletjes zijn perfect winterhard. Het kan dat er na een zeer strenge vorstperiode bladverdroging is. Ondergronds is er echter niets aan de hand en in de lente overgroeit het jonge schot deze bevroren bladeren. Dan merk je bijna niets meer van de vorstschade. Vroeg in de lente bemest je met een organische meststof voor bloem-, knol- of vruchtgewassen, een meststof met een relatief hoge hoeveelheid kalium is dat (vb. MIX 2 van DCM). Elke 6 weken mag je deze bemesting herhalen als je een dikke bolvormige wortelbasis wilt. Het is opvallend dat de stengel van de oerprei (schacht) niet zo dik wordt als van gewone prei. Aanaarden is niet nodig omdat, in tegenstelling tot gewone prei, de schacht niet de belangrijkste oogst is. Oogsten Einde mei als de wortelbasis enorm is gezwollen en er rondom de bol teentjes worden gevormd zoals het ook bij knoflook is kan je beginnen oogsten. De buitenste vliezen moet je verwijderen zoals bij ajuin en verder kan je de gehele plant verwerken zoals gewone prei. Begin juni komen er harde vliezen rond de gevormde teentjes. Nu is het tijdstip aangebroken om alle oerprei die nog in de moestuin staat te rooien, te pellen als een ajuin, grof te snijden en in te vriezen. Een andere manier om een oogst te verwerven : snijprei. De bovengrondse scheuten kan je oogsten zoals bieslook om zo in gerechten te verwerken. Waarom zou dit niet kunnen, ja toch! Uiteraard kan je de teelt ook verderzetten tot de volledige rijpheid en dan gebruik je de grootste preibollen ter vervanging van ui of sjalot. Dit schept een sterke smaaknuance in deze recepten. Gewasbescherming Insecten komen in zwaardere grond niet voor. Op lichte grond kun je last hebben van preivlieg en preimineervlieg. Verwacht je

14 problemen dan kan je kweken onder insectengaas. Vanaf half mei kunnen bladeren afsterven omdat ze aangetast zijn door bladschimmels (zoals roest). Dit vind ik niet erg want het beste van oerprei zit nu eenmaal onder de grond! Na het verwijderen van de zieke bladeren houd je nog voldoende over om te verwerken. Voor wie er zou aan twijfelen: deze bladschimmels beïnvloeden de smaak niet. Overhouden van pootgoed voor het volgende kweekseizoen Bij het oogsten moet je een perceeltje afbakenen waar je niet van oogst om zo broedbolletjes over te houden die je in september kan planten. Het lijkt logisch om de dikke bollen te consumeren en de kleinere broedbolletjes over te houden als pootgoed. Toch is dit niet zo n goed idee. Dan voer je immers elk jaar een selectie uit op kleinere bolletjes. De ervaring leert ook dat wanneer je enkel en alleen de dikste bollen plant, deze gemakkelijk bloemstengel vormen. De kwaliteit is dan minder goed om te verwerken in de keuken. Dan maar zaden gebruiken uit de bloemstengels? Nee, want zaad levert deze methode niet op. Elk jaar houd je zo een perceeltje over om pootgoed te hebben. De grootste en middelgrote bollen houd ik voor mijzelf en de kleintjes gooi je weg. Of maak anderen gelukkig met deze bijzondere en veel te weinig gekende groente.

15 fotoreportage oerprei-teelt Foto 1 : september, een oude pot oerprei scheuren. Foto 2 : het uitplanten van de jonge oerprei (september)

16 Foto 3 : dit is de start van vele jaren oerprei telen. Foto 4 : enkele weken na het planten (oktober)

17 Foto 5 : oerprei in het vroege voorjaar (maart) foto 6 : oerprei is perfect winterhard

18 Foto 8 : de oerprei einde mei.

19 Foto 9 : de oerprei is nu in het goede oogststadium Foto 10 : Geoogste en verwerkte oerprei, klaar voor de diepvries.

20 Foto 11 : deze bollen zullen dienen als plantgoed Foto 12 : links een kist gesorteerd plantgoed, rechts nog niet gesorteerd.

Enkele bijna vergeten groenten:

Enkele bijna vergeten groenten: TUINHIER HERENTALS Lesgever:Bert Peers 06-04 - 14 Tekst: B. PEERS Verslag M. Peeters Enkele bijna vergeten groenten: Pastinaak, aardpeer, venkel, kardoen, warmoes, 1 1.Inleiding De laatste jaren komen

Nadere informatie

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien?

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien? Stap 1 de tuin opruimen, vrijmaken van onkruid en omspitten Stap 2 de moestuin bemesting geven volgens het grondonderzoek Stap 3 de moestuin indelen in percelen Stap 4 Zaaien en planten Wat is er nodig

Nadere informatie

HET KWEKEN VAN PREI, AJUIN, SJALOT 1. PREI

HET KWEKEN VAN PREI, AJUIN, SJALOT 1. PREI AFDELING HERENTALS HET KWEKEN VAN PREI, AJUIN, SJALOT LESGEVER:FRANS VAN HOUT 25-01-2015 VERSLAG: MICHEL PEETERS 1.1 INLEIDING 1. PREI Prei, Allium ampeloprasum var. porrum, synoniem: Allium porrum is

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin Basiscursus Ecologische Moestuin Families in de moestuin Diverse eetbare plantenfamilies: Valeriaanfamilie Posteleinfamilie Lookfamilie Schermbloemenfamilie Composieten Ganzenvoetfamilie Kruisbloemenfamilie

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

- GROENTJE. Bloembollen

- GROENTJE. Bloembollen Inleiding. - GROENTJE Bloembollen Bloembollen is misschien wel het bekendste product wat "Holland" heeft voortgebracht. Toch is de kennis over de bloembollen bij de gewone burger vaak minimaal. De voorlichting

Nadere informatie

Jonge planten lijken op paardebloem.

Jonge planten lijken op paardebloem. witlof De witlofteelt is minder ingewikkeld dan je geneigd bent te denken. In het kort komt het er op neer dat je eerst een dikke wortel gaat telen, net zoals je zou doen met winterpeen of pastinaak. Dan

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM.

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. Lesgever: Bart Peers 29-01 - 2012 Verslag: Michel Peeters 1. PELARGONIUM. 1.1 Inleiding Pelargonium ofwel in de volksmond geranium is een

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?

Nadere informatie

Programma Programma /02/2010

Programma Programma /02/2010 Programma 2009-2010 4 oktober: asperge 24 januari: sla en ajuin 14 februari: kruiden, kiemplanten en groenbemesters 7 maart: meloen, pompoen en courgettes 30 mei: selder en wortelen Witloof Kolen Aardappelen

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid

Basiscursus Ecologische Moestuin. Onkruid Basiscursus Ecologische Moestuin Onkruid Onkruid: veel werk! Onkruid vergaat niet Het komt telkens terug Het groeit harder dan de groenten Wieden helpt maar tijdelijk Herbiciden: nee! Bijen (enz) sterven

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS 1.V R U C H T W I S S E L I N G Dit verhaal gaat over vruchtwisseling. Vruchtwisseling betekent dat je planten niet steeds op dezelfde plek zaait

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Bodembewerking Laat vooral

Nadere informatie

Inhoudstafel van deze serie

Inhoudstafel van deze serie Inhoudstafel van deze serie 1. Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht) 2. Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina s- 22 foto s) In dit artikel

Nadere informatie

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 1 e en 2 e week maart: Rode peper, pompoen, peterselie, basilicum, bloemkool en pastinaak: zaaien. 3 e en 4 e week maart:

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

Schimmels. Schimmelziektes in sportvelden en gazons

Schimmels. Schimmelziektes in sportvelden en gazons Schimmelziektes in sportvelden en gazons Brown patch Brown Patch Symptomen: Donkere ringen van afstervend gras Droogte plekken Wit verkleuring van het aangetaste gras Brown Patch Infectie: Juni tot september

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

EEN GROENTE IN HET DAGLICHT

EEN GROENTE IN HET DAGLICHT EEN GROENTE IN HET DAGLICHT De teelt van wortelen 1. Inleiding De wortel is een inheemse plant, die in het wild wordt aangetroffen langs dijken en in bermen. Uit deze wilde peen is onze rode cultuurpeen

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Bol- en knolgewassen

Groene Detailhandel. Bol- en knolgewassen kennen we vooral uit het voorjaar. Het zijn verdikte plantendelen die zich onder de grond bevinden. Veel bol- en knolbloemen worden als snijbloem gebruikt. Sommige bollen en knollen worden tot de groenten

Nadere informatie

Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven.

Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven. Peterselie Peterselie is een kruidachtige plant die in de winter in leven blijft, maar de plant kan maar twee jaar leven. De plant heeft groene gekrulde of een plat drievormig blad. Peterselie leeft in

Nadere informatie

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen

Tuinadvies. De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on. Moestuin Moestuin Algemeen Tuinadvies Moestuin De Ceuster Meststoffen Bannerlaan 79 2280 Grobbendonk Tel.: 014-257 357 Fax: 014-25 73 51 voor annemie so on Zuurgraad (ph) Zuurgraad van uw grond is 5,3 Streefwaarde: 6,8 Verhoog deze

Nadere informatie

Biologisch tuinieren, een levenswijze.

Biologisch tuinieren, een levenswijze. Biologisch tuinieren, een levenswijze. Biologisch tuinieren. (1) Welkom bij Velt en Volkstuin. Teelt technische aspecten. Voor Velt Damvallei en Volkstuin Gentbrugge 29 januari 2015. Ecologisch moes -

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

Starten met een moestuin

Starten met een moestuin Starten met een moestuin Grootte Inrichting Percelen Beschutting Keuze v/d groenten Biologisch zaad Plantgoed of zaad? Teeltplan Teeltplan Een teeltplan geeft aan wat je waar en wanneer gaat zaaien/planten.

Nadere informatie

Groene tomaten rijp maken

Groene tomaten rijp maken Groene tomaten rijp maken Is het het einde van het seizoen en heb je nog wat onrijpe, groene tomaten aan je plant zitten? Hier zijn wat simpele suggesties om ze rijp te maken, waarbij je gebruik maakt

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De grond

Gefeliciteerd. De grond Gefeliciteerd Gefeliciteerd met je nieuwe moestuin. Het telen van je eigen groente en fruit is een erg leuke hobby. Om die hobby tot een succes te maken hebben wij wat tips voor je op papier gezet. Want

Nadere informatie

Ecologisch moestuinieren

Ecologisch moestuinieren Ecologisch moestuinieren Handleiding 2008 Deze handleiding beschrijft kort de basisprincipes van ecologisch moestuinieren en illustreert deze met voorbeelden uit het moestuincomplex op het CNME-terrein.

Nadere informatie

24/03/2017. Teeltechniek kleine teelten Francis Jans, Inagro

24/03/2017. Teeltechniek kleine teelten Francis Jans, Inagro 24/03/2017 Teeltechniek kleine teelten Francis Jans, Inagro 1) Paksoi 2) Knolvenkel 3) Rapen 4) Rabarber Paksoi Brassica campestris var. Chinensis Fam.: koolachtigen 3 Plantkenmerken - koolachtigen typische

Nadere informatie

Ecologisch tuinieren, een levenswijze.

Ecologisch tuinieren, een levenswijze. Ecologisch tuinieren, een levenswijze. De wereld van de uien. Voor Velt Damvallei 13 februari 2015. Deze groente is op alle markten thuis. Een oude, wijze en gezonde groente. Familie van de look. Oude

Nadere informatie

Planten vermeerderen: Stekken

Planten vermeerderen: Stekken AFDELING HERENTALS LESGEVER: Bert Peers TEKST: Bert Peers Planten vermeerderen: Stekken Het stekken is makkelijk uit te leggen, maar als we het zien doen is het nog altijd beter te onthouden.en welke stek

Nadere informatie

Ziekten en plagen. In de moestuin. Gevorderdencursus dl 4 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres TT Boxtel

Ziekten en plagen. In de moestuin. Gevorderdencursus dl 4 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres TT Boxtel Ziekten en plagen In de moestuin Gevorderdencursus dl 4 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 TT Boxtel Programma Algemeen: Ziekten: gebreksziekten schimmelziekten virussen Plagen Ziekten en plagen

Nadere informatie

Voorbeelden Combinatie - Wisselteelt

Voorbeelden Combinatie - Wisselteelt Vruchtwisseling Wie zelf groenten en kruiden wil verbouwen moet weten dat het succes hiervan voor het overgrote deel wordt bepaald door de bodem. De meeste groenten eisen een bodem die op de juiste manier

Nadere informatie

Basiscursus Ecologisch tuinieren

Basiscursus Ecologisch tuinieren Basiscursus Ecologisch tuinieren deel 3 In samenwerking met: OVAT VELT Vincent de Wolff Wat komt vanavond aanbod: Terugblik op voorgaande bijeenkomst De start van het seizoen staat in het teken van: Opkweek

Nadere informatie

Vaste planten. Inhoudsopgave:

Vaste planten. Inhoudsopgave: Vaste planten Vaste planten zijn kruidachtige meerderjarige planten. Ze overwinteren ondergronds en lopen in het voorjaar opnieuw uit. Enkele zijn wintergroen zoals vinca en waldsteinia. Vaste planten

Nadere informatie

MIJN AROMATISCHE PLANTEN

MIJN AROMATISCHE PLANTEN De teelt van aromatische planten is een aangename en gemakkelijke manier om de vreugde van het zelf produceren te ontdekken. Beginner of fijnproever, iedereen kan genieten van verse kruiden die op een

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

Ecologisch tuinieren, een levenswijze.

Ecologisch tuinieren, een levenswijze. Ecologisch tuinieren, een levenswijze. De wereld van de wortelen. Een vaste gezonde waarde, een onmisbare groente. Wortelen, een groente met een kroontje. Familie van de schermbloemigen. Ontstaan uit de

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

De bloembol / ui. 1. Eindknop 5. Nieuwe bol 2. Rok 6. Stengel 3. Knop 4. Wortels

De bloembol / ui. 1. Eindknop 5. Nieuwe bol 2. Rok 6. Stengel 3. Knop 4. Wortels De bloembol / ui Een bloembol of ui is een ondergronds deel van een plant waarin voedingsstoffen worden opgeslagen die de plant gebruikt om het volgende seizoen weer uit te groeien. Eén plant kan soms

Nadere informatie

Basiscursus Ecologisch tuinieren

Basiscursus Ecologisch tuinieren Basiscursus Ecologisch tuinieren Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? De UITNODING! Onderwerpen: Voedsel of eten? De bodem Vruchtwisseling Het teeltplan Grondbewerking

Nadere informatie

Zaaien. Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Zaaien. Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Zaaien Basiscursus dl3. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond: Kiezen zaden en pootgoed Plantenfamilies Je eigen plantgoed voorzaaien verspenen opkweken uitplanten Zaden en pootgoed kiezen:

Nadere informatie

Biologisch tuinieren, een levenswijze.

Biologisch tuinieren, een levenswijze. Biologisch tuinieren, een levenswijze. Velt voorgesteld Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Opgericht in 1974. Erkend als organisatie voor socio-culturele volwassenenvorming. 14.000 leden, waarvan

Nadere informatie

Mijn schooltuin. logboek Groep: school

Mijn schooltuin. logboek Groep: school Mijn schooltuin logboek 2015 Naam: Groep: school Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond... 4 Teeltplan... 5 Het logboek... 6 Onderzoek: het zaad... 8 Proefje:

Nadere informatie

Achter Glas Groenten telen in serre of kas.

Achter Glas Groenten telen in serre of kas. 1 Achter Glas Groenten telen in serre of kas. 2 Achter Glas De nieuwste Velt-publicatie Velt publiceerde al meer dan 20 boeken Er was nog geen goed serreboek voor de Lage Landen Gebaseerd op de ervaring

Nadere informatie

Angelo's groentetuin. Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab

Angelo's groentetuin. Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab Angelo's groentetuin Angelo Dorny met foto s van Angelo Dorny en Jan Crab Woord vooraf 6 Starten met een eetbare tuin 10 De basis voor een eetbare tuin 11 Tuingereedschap en onderhoud 13 Zaai- en plantgoed

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals VERVROEGEN EN VERLATEN VAN TEELTEN Lesgever: Frans Van Hout 23 01 2011 Lesverslag: Michel Peeters 1. Hulpmiddelen om teelten te vervroegen. - Z - muur, wat van het

Nadere informatie

Basiscursus Compostering

Basiscursus Compostering Basiscursus Compostering Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? Wat is composteren Hoe verloopt het proces Wat wel, wat niet in de compost Waarom is compost

Nadere informatie

Bodem en bodemverzorging

Bodem en bodemverzorging Bodem en bodemverzorging Compost en composteren Basisbemesting Basiscursus dl2. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond Je eigen grond Soort, structuur, zorg Compost en composteren De natuurlijke

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals BIOLOGISCH KWEKEN VAN UI, PREI EN LOOK

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals BIOLOGISCH KWEKEN VAN UI, PREI EN LOOK WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals BIOLOGISCH KWEKEN VAN UI, PREI EN LOOK Lesgever: Eddy Vets 13 12 09 Verslag: Michel Peeters 1. Inleiding 1.1 Ecologisch onderhoud van de tuin. Deze wijze van onderhoud

Nadere informatie

Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6

Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6 INHOUD Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6-1 - Les 1: Bollen en knollen Nodig: Van Milieueducatie: - Aardappel(en)

Nadere informatie

S les zaterdag 17/11/2012 Velt. S les, een Belgisch zaadbedrijf met de focus op oude variëteiten en biologische teelt

S les zaterdag 17/11/2012 Velt. S les, een Belgisch zaadbedrijf met de focus op oude variëteiten en biologische teelt Semailles zaterdag 17/11/2012 Velt Semailles, een Belgisch zaadbedrijf met de focus op oude variëteiten en biologische teelt De tuinen van Semailles De tuinen van Semailles te Faulx-les-Tombes De tuinen

Nadere informatie

Doe niets met planten in de tuin als het vriest!

Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Wintertips December Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Dahlia s, gladiolen en dergelijke planten die opgeslagen liggen, liggen vaak té vochtig en krijgen last van schimmels. December is de

Nadere informatie

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink Dorine s moestuin Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door De Vinkentuin- de kleine kwekerij José Vink Nederasselt, 11 maart 2014 1= Laurus Nobilis 2= Vinca minor 3= Lonicera japonica Halliana

Nadere informatie

3 Planten en verplanten

3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 34 3.1 Plantensoorten 35 3.2 Plantafstand 38 3.3 Planten in verband 41 3.4 Bomen planten 43 3.5 Afsluiting 48 34 PLANTEN EN VERPLANTEN Bijna het hele jaar

Nadere informatie

Les 5 Een goede bodem

Les 5 Een goede bodem Pagina 1 Les 5 Een goede bodem 1 Bodemsoorten-/Composthooples Er zijn verschillende soorten grond in Nederland. Elke soort grond is anders. Sommige planten houden van arme, voedingsloze grond en anderen

Nadere informatie

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 inhoud 10 48 92 140 lente zomer herfst winter Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 Courgette 54 Aubergine 62 Eitjes van je eigen kippen 68 Snijbiet 70 Kruiden 78 Oost-Indische

Nadere informatie

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school

Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Mijn schooltuin logboek 2013 Naam: Groep: school Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond en teeltplan... 4 Het logboek... 5 Onderzoek: het zaad... 7 Proefje: kiemplanten...

Nadere informatie

Rekeningnr BNP Fortis: BE

Rekeningnr BNP Fortis: BE sold TUINIEREN Rekeningnr BNP Fortis: BE29 0010 4554 0364 KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ WERK DER VOLKSTUINEN vzw GERAARDSBERGEN Voorzitter: André Depelseneer Tel.: 054411906 België Belgique P.B. 9500 GERAARDSDBERGEN

Nadere informatie

AFDELING HERENTALS. Biologisch tuinieren. basiscursus

AFDELING HERENTALS. Biologisch tuinieren. basiscursus AFDELING HERENTALS Lesgever: Bert Peers Tekst: Bert Peers Biologisch tuinieren basiscursus Werkjaar 2016-2017 1 Hoofdstuk 1: Bodembewerking De grond Een gezonde bodem is een vereiste om een gezond gewas

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6.

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6. Paddenstoelen inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 8 6. Schimmelweetjes 11 7. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Programma voor vandaag: Bespreking toets Graanteelt deel 1 Ziekten in wintergranen Plagen en legering Werkopdracht Ziekten, plagen en legering

Programma voor vandaag: Bespreking toets Graanteelt deel 1 Ziekten in wintergranen Plagen en legering Werkopdracht Ziekten, plagen en legering Plantenteelt Graan Programma voor vandaag: Bespreking toets Graanteelt deel 1 Ziekten in wintergranen Plagen en legering Werkopdracht Ziekten, plagen en legering Huiswerk Werkopdracht Ziekten, plagen en

Nadere informatie

Inhoud. Schooltuinen Enkhuizen 2018 mijn logboek 1 MEC De Witte Schuur

Inhoud. Schooltuinen Enkhuizen 2018 mijn logboek 1 MEC De Witte Schuur Naam: Groep: School Enkhuizen, maart 2018 Inhoud Mijn tuin: verwachting en resultaten... 2 Tuinwoorden... 3 Tuinplattegrond... 4 Teeltplan... 5 Het logboek... 6 Onderzoek: het zaad... 8 Proefje: kiemplanten...

Nadere informatie

Graszoden die niet onmiddellijk gelegd kunnen worden, rolt u uit op een stuk plastic. Geef ze dagelijks water.

Graszoden die niet onmiddellijk gelegd kunnen worden, rolt u uit op een stuk plastic. Geef ze dagelijks water. Graszoden leggen Graszoden leggen Het voordeel van graszoden boven graszaad is dat het effect direct zichtbaar is. Maar ook graszoden moeten eerst aanslaan voor ze kunnen worden betreden en moeten vochtig

Nadere informatie

Valse meeldauw in zonnebloemen. Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm

Valse meeldauw in zonnebloemen. Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm Valse meeldauw in zonnebloemen Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm Probleem in zonnebloemen Valse meeldauw (Plasmopara halstedii) > oomyceet In Nederland,

Nadere informatie

Beste Bonsai liefhebbers.

Beste Bonsai liefhebbers. Beste Bonsai liefhebbers. Het zelf kweken van een Azalea Shohin Deel 1 Naar aanleiding van het 25 jarig jubileum van Koya en waarin het hele jaar de Azalea als rode draad is verweven heb ik twee stukjes

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2016 gedurende 220 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Inhoud. 6 InleIdIng. 12 VoorbereIdIng: groenten kweken. 22 lente. 44 Zomer. 106 herfst. 144 winter. 170 register. 176 VerantwoordIng

Inhoud. 6 InleIdIng. 12 VoorbereIdIng: groenten kweken. 22 lente. 44 Zomer. 106 herfst. 144 winter. 170 register. 176 VerantwoordIng Inhoud 6 InleIdIng 12 VoorbereIdIng: groenten kweken 22 lente 44 Zomer 106 herfst 144 winter 170 register 176 VerantwoordIng VoorbereIdIng: Groenten kweken wilt u een vruchtbare keukentuin, dan moet u

Nadere informatie

Organisatie van de moestuin

Organisatie van de moestuin Organisatie van de moestuin Enkele regels om de gewassen te organiseren in ruimte en tijd. - Creëer zo n veerkrachtig mogelijk systeem - Laat je inspireren door de natuur - Favoriseer diversiteit A. Rekening

Nadere informatie

Prei anno Overzicht teeltseizoen Moeilijkheden Knelpunten Actualiteiten 2018

Prei anno Overzicht teeltseizoen Moeilijkheden Knelpunten Actualiteiten 2018 Prei anno 2017 Overzicht teeltseizoen Moeilijkheden Knelpunten Actualiteiten 2018 Groot areaal + 8% Lastige prijsvorming Droogte Trips Onkruid anno 2017 Roest Vroege industrieprei Winterteelt 2016 2017

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

Plantenkennis. Bol en knolgewassen. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bol en knolgewassen. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bol en knolgewassen G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bol en knolgewassen Bollen en knollen vormen een aparte groep omdat ze een lange periode van het jaar in rust zijn, weggedoken

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Even kennismaken! Barbara Creemers freelance lesgever voor o.m. ChildFocus, Gezinsbon, Velt 13e moestuin-seizoen! motto: Zonder is gezonder! Even kennismaken! Wie ben jij? Wat

Nadere informatie

Buxus ziekte. Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel.

Buxus ziekte. Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel. Buxus ziekte Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel. Lees verder Aandachtspunten Je hoeft een aangetaste buxus niet

Nadere informatie

Het handige stappenplan van ECOstyle

Het handige stappenplan van ECOstyle Het handige stappenplan van ECOstyle 1 dag in de lente Spelende kinderen. Lekker languit zonnen. Ravotten met de hond. Een mooi, mosvrij gazon is heel wat waard. Het is immers de basis van uw tuin. ECOstyle

Nadere informatie

Fotografie Angelo Dorny en Jan Crab

Fotografie Angelo Dorny en Jan Crab Fotografie Angelo Dorny en Jan Crab Dorny, Angelo Angelo s groentetuin. Zelf tuinieren was nog nooit zo leuk 2012, Angelo Dorny en Davidsfonds Uitgeverij nv Blijde Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven www.davidsfondsuitgeverij.be

Nadere informatie

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE Een krop sla zonder gif Biologische aardappelen, granen en groenten

Nadere informatie

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50 TUINMEST Deze biologische meststof wordt gebruikt bij de bemesting van sierbladgewassen, boomkwekerijgewassen, balkonplanten en orangeriegewassen. Bevat gedroogde organische zeewieren. Bio-Tuinmest is

Nadere informatie

Invuloefeningen (derde graad)

Invuloefeningen (derde graad) Invuloefeningen (derde graad) Spelregels Vul de oefeningen in tijdens of vlak na het bekijken van de tentoonstelling Sla je slag. De antwoorden op de vragen zijn terug te vinden op de tentoonstelling.

Nadere informatie

Indeling van de groenten.

Indeling van de groenten. Hoofdstuk 12 Indeling van de groenten. 1. De groenten indelen volgens hun plantendeel. 2. Opsommen hoe we de voedingswaarde zoveel mogelijk behouden. 3. Manieren opnoemen om de celstof beter verteerbaar

Nadere informatie

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin!

MOESTUINIEREN. Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! MOESTUINIEREN Dat kan iedereen met een Smakelijke Moestuin! GEBRUIK DEZE OMSLAG OOK OVER DE VOLGENDE BLADZIJDEN! AUGURKEN PEULEN ZONNEBLOEM TOMATEN MAIS SJALOTTEN WORTELEN BIESLOOK DOPERWTEN GOUDSBLOEM

Nadere informatie

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen?

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? Lente Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? 8 eetlepels droge natuurlijke klei (bentoniet voor als je binnenkort wilt gooien, rode klei als je ze wilt bewaren) 10 eetlepels potgrond, eventueel met wat compost

Nadere informatie

Klein-en groter fruit

Klein-en groter fruit Klein-en groter fruit In de moestuin Gevorderdencursus dl 3 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Plaats van fruit in de tuin Vaste plek Zonnig Als haag tussen tuinen Als afscheiding tussen tuindelen

Nadere informatie

JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE

JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE GROEN DOET JE GOED De geur van vers gemaaid gras en zingende vogels. Het sproeien van het gras en het voldane gevoel van een strakke grasmat. Geniet van je gazon!

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden 1 Omschrijf met eigen woorden wat eenjarige planten zijn. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af. Met andere woorden de meeste eenjarige kun

Nadere informatie

Kaart 15 Bollen en knollen

Kaart 15 Bollen en knollen Kaart 15 Bollen en knollen Informatiekaart Werkblad Onderzoek: o Bollen en knollen o Narcissen op water Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen: Bollenstreek

Nadere informatie

Thuis bestuderen Aardappelen signalen blz. 52 t/m 85

Thuis bestuderen Aardappelen signalen blz. 52 t/m 85 Aardappelteelt Programma voor vandaag: De belangrijke aardappelziekten PowerPoint presentaties Thuis bestuderen Aardappelen signalen blz. 52 t/m 85 Planning Toets deel 2 Woe, 9. november (ziekten, plagen,

Nadere informatie

400 g/l pendimethalin

400 g/l pendimethalin Stomp 400 SC Toelatingsnummer 10766 N W.14 Productgroep: herbicide Formulering: suspensie concentraat Werkzame stof: 400 g/l pendimethalin N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen: 50/53 Zeer vergiftig

Nadere informatie

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING. Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is.

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING. Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is. Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING GROENE RUIMTE CSE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN

HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN HANDLEIDING VOOR HET KWEKEN VAN GEWASSEN GROENTE & Fruit Groenten: - Kasgroenten: Tomaten Komkommers Paprika s Pepers -Bladgroenten: Andijvie Spinazie Veldsla Kropsla Koolsla - Koudegrond groente: Snij-

Nadere informatie

meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis

meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis meststoffen Kiemvoeding voor een vlotte start groei door kennis quickstart Quickstart meststoffen zijn speciaal ontwikkeld voor de kiemvoeding van fijnzadige gewassen. Fijnzadige gewassen hebben weinig

Nadere informatie