Nieuwsbrief WEIDSE BLIK zomer 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief WEIDSE BLIK zomer 2017"

Transcriptie

1 Voorwoord De zomer is in volle gang. We begonnen met een droog voorjaar en begin van de zomer. Daarna wisselvallig, maar wel groeizaam weer. De 1e en 2e snede kuilen zijn onder ideale omstandigheden geoogst wat terug te zien is op de kuiluitslagen. Top voer! Ook de 3e snede is bij vrijwel iedereen goed gelukt. Met wat er nog bij gaat komen is de ruwvoerpositie voor de winter wel veilig gesteld. Zeker wanneer je bedenkt dat ook de maïs er heel goed voor staat. Het fosfaatreductieplan heeft er tot nu toe voor gezorgd dat er op de meeste bedrijven minder koeien worden gemolken ten opzichte van vorig jaar. Maar de hoeveelheid melk in de tank is amper minder. Er wordt hard gemolken. Hard melken loont, zeker met de huidige melkprijs. Veel veehouders hebben succes met het voeren van vet. Een manier op de productie te verhogen. Meer over hard voeren met o.a vet leest u in deze nieuwsbrief Wij wensen u veel leesplezier met deze zomereditie. Team Weidse Blik Marktbericht De grondstoffenmarkt is rustig gestemd. Voor zover er beweging is, wordt deze vooral bepaald door weersinvloeden en oogstverwachtingen. De soja voorraad en opbrengsten zijn naar boven bijgesteld waardoor de sojaprijzen de laatste tijd weer gezakt zijn en sojaschroot daarmee op een koopwaardig niveau lijkt te zitten. Ook de duurder wordende Euro geeft lagere sojaschroot prijzen. Veel ruimte voor lagere tarweprijzen lijkt er voorlopig niet in de zitten. De oogst is in volle gang. Frankrijk is grotendeels klaar. Duitsland is aan de gang, maar heeft last van de vele regen van de afgelopen tijd. Opbrengsten in Oost-Europa en Rusland lijken goed. Bietenpulp is schaars en duur. Wachten is op de nieuwe oogst. Aanbod sojahullen en palmpitschilfers is voor direct vrij schaars, maar vanaf september weer ruim beschikbaar. Het aanbod van natte krachtvoeders is in deze tijd altijd beperkt. Aardappelproducten zijn er niet of nauwelijks. De vraag naar bierbostel en Corngold is groot. Dit heeft oplopende levertijden tot gevolg. Ingekuilde snijmais is er voldoende, maar de hele beste partijen beginnen op te raken. De vraag naar snijmaïs is in het Noorden niet heel groot, maar is de laatste tijd wel aangetrokken Prijzen nieuwe oogst zijn er nog niet echt. Iedereen is afwachtend. Feit is dat de maïs er bijzonder goed voor staat. De vraag naar natte krachtvoeders was goed en daarmee redelijk in balans ten opzichte

2 Weidetip van de weidecoach De zomerdip is inmiddels voorbij, onder invloed van het vele regenwater in combinatie met warmte en stikstof schiet het gras de grond uit. Het is niet altijd makkelijk weiden op dergelijk gras, op sommige plekken valt de opname van het verse gras daarom ook tegen. Het is daarom belangrijk de rest van deze maand en begin september zoveel mogelijk te maaien. Het gras groeit hard, dus een perceel extra maaien kan geen kwaad. Hierdoor blijft het mogelijk de komende weken op etgroen te weiden. Door de snelle groei is het gras aan de slappe kant, wat extra structuur voeren is daarom aanbevolen. Daarnaast kan via bemesting de smaak van het gras worden verhoogd, informeer bij uw adviseur wat het beste in uw situatie past. Met bijvoeding is het gras goed te benutten, zorg daarom voor een juiste energie aanvulling bij wisselende RE-gehaltes in het gras. Aardappelpersvezels passen goed naast het nazomer en herfstgras. Het eiwitgehalte in de melk krijgt een boost en de conditie van de koeien blijft peil. Nu we langzaam in het najaar komen is het belangrijk korter in te scharen, dit waarborgt een goede grasopname. Aandachtpunten in verband met mestplannen Hoewel het nog lang geen 1 januari 2018 is, zijn er nu al aandachtspunten die kunnen helpen voor een goede afsluiting van het mestplan We zetten even een paar zaken op een rijtje: 1. Drijfmest mag tot uitgereden worden en de daarmee gepaard gaande mestbonnen dienen uiterlijk 10 werkdagen later bij RVO te zijn. Controleer de komende dagen of er nog (extra) mest afgezet dient te worden! Hou er rekening mee, dat u de komende maanden waarschijnlijk minder vee heeft dan het voortschrijdend jaargemiddelde. Dat scheelt uiteindelijk weer wat mestproductie! 2. E mag nog kunstmest gestrooid worden tot 15 september, maar voordat u besteld, even controle of er nog wel kunstmestruimte is! 3. Bij de prognose van het mestplan is een inschatting van het BEX-resultaat gemaakt. We kunnen, zeker bij weidende bedrijven, de BEX-indicatie beter inschatten als we de eerste kuiluitslagen kunnen beoordelen. Wacht dus niet te lang met het BEX-waardig bemonsteren van de kuilen. Is de kuil 6 weken dicht, dan kan dat prima. 4. Bepaal vroegtijdig of er aan de mestverwerkingsplicht is voldaan en/of er VVO s gekocht dienen te worden. Ook hier is de BEX-prognose erg belangrijk voor het inschatten van de hoeveelheid VVO s die gekocht moeten worden. Kortom, er zijn nu nog mogelijkheden om het mestplan te optimaliseren!

3 Kuilen 2017 van uitstekende kwaliteit De 1e en 2e snede graskuilen waarvan de voederwaardes inmiddels bekend zijn, zijn van uitstekende kwaliteit. Omdat het minder heeft geregend afgelopen voorjaar, is er ook minder stikstof uitgespoeld en dus meer door het gras opgenomen. Daarbij komt dat er in een jonger stadium is gemaaid, waardoor het gras duidelijk pittiger is dan vorig jaar. De vroege eerste snede zit gemiddeld rond de 1000 VEM terwijl de iets latere 1e snedes gemiddeld rond de 950 VEM uitkomen, met ruw eiwit gehalten van gemiddeld 178 gr kg/ds. In onderstaande grafieken kunt u zien wat de kwaliteit en eigenschappen van de belangrijkste kuilen zijn dit jaar. (bron Eurofins) Periode waarin de eerste snede kuilen zijn gemaakt. Door het mooie weer is ook de 2e snede goed gelukt en doet daarmee amper onder voor de 1e snede. Het eiwitgehalte is hoger dan in voorgaande jaren. Dit heeft vooral met het droge voorjaar en maaistadium te maken. In deze grafiek is goed te zien wat de eigenschappen zijn van de kuilen bij de verschillende maaistadia. Met name de vroege 1e snede kuilen zijn snel verteerbaar en hebben veel pens eiwit. Naarmate het maaistadium later wordt loopt de verteerbaarheid en het aandeel snel eiwit iets terug, maar blijft nog steeds goed. Om goed te kunnen melken van deze kuilen, zal het met name belangrijk zijn om voldoende structuur te voeren om daarmee pensverzuring te voorkomen. Met onze Feed2Milk rantsoenkenmerken HI en VI, zijn wij uitstekend in staat om vooraf te berekenen hoe groot de kans op structuurproblemen en pensverzuring is. Maak samen met uw bedrijfsadviseur tijd om het rantsoen voor komende herfst en winter goed op de rit te zetten. Want dat is een belangrijke basis om hard te (blijven) melken! Binnenkort weer beschikbaar Aardappelpersvezels Sluit nu een doorvoercontract af en profiteer van de voordelen!

4 Gebruik een inkuilmiddel bij de latere snedes en snijmaïs! Huidige situatie: circa 5 tot 15% van het ruwvoer gaat verloren Ruwvoerwinning- en conservering wordt steeds belangrijker binnen uw bedrijfsvoering. Hard melken begint bij optimaal ruwvoer nietwaar! Bovendien betekent meer melkproductie uit eigen ruwvoer direct een verlaging van de voerkosten. Helaas verliezen veel veehouders in de praktijk onnodig voer en voederwaarde tijdens het conserveringsproces na het afdichten van de kuil. Daarnaast ontstaat er bij het uitkuilen vaak broei. Door deze twee oorzaken gaat in de praktijk tussen het moment van inkuilen en het moment van voeren al gauw zo n 5 tot 15% van het ruwvoer verloren. Het wel of niet gebruiken van een inkuilmiddel is daarom geen vraag meer. Gebruik altijd een inkuilmiddel bij het inkuilen van zowel gras als maïs. Er zijn voldoende onderzoeken die hebben aangetoond dat gebruik van een inkuilmiddel altijd loont. Het is de beste verzekering voor uw graskuil omdat een inkuilmiddel: Graskuilen snel stabiliseert Zorgt voor een snelle ph daling van de kuil Broei in de kuil voorkomt/vermindert Minder verlies van drogestof geeft Minder kwaliteitsverlies geeft Meer plaatsingsruimte biedt, m.b.t. aan- en afvoer binnen uw bedrijf, bij gebruik van de kringloopwijzer/bex. Welk inkuilmiddel u het beste kunt gebruiken, wordt al heel snel een technisch m.b.t. allerlei bacteriën soorten en stammen, omzettingsprocessen, melkzuren, azijnzuren etc. De mensen van Weidse Blik kunnen u helder uitleggen welk product het beste past in uw situatie. Weidse Blik heeft een breed assortiment inkuilmiddelen beschikbaar voor zowel gras als de aankomende snijmais oogst. Naast SiloSolve kunt u ook kiezen voor Pioneer 1188 of 11A44, Bonsilage Plus, Lalsil of Biosil. Allemaal producten met hun eigen specifieke eigenschappen en prijs. Informeer bij uw bedrijfsadviseur welk product het beste bij uw bedrijfssituatie past. Eén ding staat vast. Het gebruik van een inkuilmiddel verdient zich dubbel en dwars terug! Hard melken begint bij goed ruwvoer. Inkuilmiddelen helpen daarbij!!

5 Hoe zijn de plannen voor 2018? Gebruik Melk fficient om een mogelijke koers uit te zetten! Helaas is de wetgeving qua fosfaatrechten en wel/niet derogatie voor 2018 nog steeds niet duidelijk. Normaal gesproken zou je nu de plannen voor 2018 al in de steigers moeten hebben. Hoeveel jongvee wil ik houden, welke hoeveelheid melk kan ik leveren, wat zijn de mogelijkheden binnen mijn bouwplan en waar liggen de verbeterpunten. Nu kunt u afwachten tot alles duidelijk is, maar een koers bepalen op basis van de nu bekende gegevens geeft nu al een beeld, waar kansen en knelpunten ontstaan. Vanuit banken wordt ook steeds meer de vraag gesteld, hoe het melkveebedrijf de bij de financiering gewenste jaarproductie denk te gaan produceren. Met de gegevens van het fosfaatquotum 2018 en de kennis van wel/niet grondgebonden kan al wel een schatting gemaakt worden hoeveel vee er gehouden mag worden. Met hoeveel melkkoeien en met welke productie is dan de gewenste hoeveel melk te produceren en welke actie moeten er dan ondernomen worden. Met behulp van het ForFarmers rekenprogramma Melk fficient in combinatie met gegevens uit mestplan en KLW kunnen we inzicht geven in de koers-mogelijkheden. Je kunt beter vroegtijdig dit inzicht krijgen op basis van de huidige wetskennis en ze later eventueel wijzigen, mochten de regels drastisch wijzigen. Heeft u belangstelling om hier eens over te sparren, neem dan contact op met ons kantoor in Joure ( of info@weidseblik.nl) of met uw Weidse Blik bedrijfsadviseur.

6 Graslandvernieuwing: geen overbodige luxe Er is genoeg ruwvoer gewonnen. Daarom kunt u wellicht makkelijker een perceel tijdelijk missen. Bovendien is het nu de tijd om grasland opnieuw in te zaaien. Het is aan te bevelen om bij een aandeel goede grassen lager dan 60% of het aandeel kweek van 20% of meer het perceel te scheuren en opnieuw in te zaaien. Te zware maaisnedes, vertrappen door vee, structuurbederf door te zware machines of het berijden van het gras onder te natte bodemomstandigheden zijn oorzaken van het achteruitgaan van de grasmat. We zien dan ook dat de goede grassen, zoals Engels raaigras en timothee, verdrongen worden door slechtere grassen zoals straatgras en kweek. Vernieuwen grasland in 2 jaar terugverdiend Nieuwe weide levert jaarlijks 546 per ha extra op. Wie grasland vernieuwt legt de basis voor een goede weide voor meerdere seizoenen. Een extra voordeel van nieuw grasland is het gebruik van nieuwe grasgenetica. Deze genetica heeft sowieso al een betere opbrengstpotentie dan de oudere rassen. Ook zijn de conserveringsverliezen na herinzaai lager. Dit wordt veroorzaakt door een lager gehalte water oplosbare koolhydraten en een veelal wat hoger eiwitgehalte in de andere grassoorten. Een eenvoudige manier om de kwaliteit van een grasperceel te beoordelen is aan de hand van de grasopbrengst. Het bijhouden van de hoeveelheid gras die er van ieder perceel afkomt, geeft al een inzicht in de verschillen tussen de percelen. Daarnaast geeft beoordeling van de kwaliteit van het gewonnen ruwvoeder, veel relevante informatie. Op de kuiluitslagen is o.a. te zien of er veel ruw as in zit. Dit geeft aan dat er te veel grond in het voer aanwezig is. Controleer of het perceel goed vlak is. Voederwaarde De meest bekende grassoort is Engels raaigras. Hiernaast zijn timothee, rietzwenkgras en klaver de belangrijkste soorten die positief bijdragen aan de opbrengst en voederwaarde van grasland. De soorten veldbeemdgras en beemdlangbloem geven grasland een dichte zode maar hebben een lagere voederwaarde. Het is verstandig grasmengsels te kiezen die hoge opbrengsten realiseren in de eerste twee sneden en minder najaarsgras geven. Het voordeel van meer voorjaarsgras is een betere kwaliteit. Grasland met een matige conditie brengt financieel fors minder op, herinzaai grasland loont al snel. Aandachtspunten bij het beoordelen van een perceel grasland Ligt het perceel goed vlak? de koeien in het perceel goed aan de melk? het perceel ook in drogere periodes productief? het water snel weg na een periode met veel regen? de hergroei na een maaisnede goed en snel op gang? Komen er in het gras weinig aren voor? het gehalte ruw as voor het gewonnen ruwvoeder laag (kleiner dan 110)? de VEM-waarde van de graskuil hoger dan 900? het aandeel goede grassen meer dan 75 procent? Als er twee of meer vragen met nee moet worden beantwoord, is het verstandig herinzaai voor dit perceel te overwegen. Het opbrengstverschil tussen goed en matig grasland is op jaarbasis al gauw 450,00/ha. Graslandvernieuwing kost circa 750,00/ha. Het verdient zich dus binnen 2 jaar terug! Ga met uw bedrijfsadviseur hierover in gesprek. Hij helpt u bij het maken van de juiste keuze. Weidse Blik heeft een ruim assortiment graszaadmengsels!

Grasgids voor. Belgisch Witblauw. Méér vlees uit gras. Groot in Gras. Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47

Grasgids voor. Belgisch Witblauw. Méér vlees uit gras. Groot in Gras. Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47 BB-082011 Grasgids voor Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47 Belgisch Witblauw Groot in Gras Barenbrug Belgium NV Hogenakkerhoekstraat 19 9150 Kruibeke E-mail:

Nadere informatie

Weidemengsels Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2019 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Het wordt voor de veehouder steeds belangrijker om zo veel mogelijk ruwvoer zelf te telen. Lagere voerkosten zorgen voor een beter rendement.

Nadere informatie

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Mengselwijzer Kies het juiste weidemengsel Na de afschaffing van het melkquotum is het voor de veehouder nog belangrijker geworden om goed

Nadere informatie

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Mengselwijzer Kies het juiste weidemengsel De fosfaatrechten zijn een feit, daardoor komen er minder melkkoeien per ha. Het belang voor

Nadere informatie

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Na de afschaffing van het melkquotum is het voor de veehouder nog belangrijker geworden om goed op de voerkosten te letten. Er zijn meer

Nadere informatie

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels De fosfaatrechten zijn een feit, daardoor komen er minder melkkoeien per ha. Het belang voor een maximaal rendement wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Weidemengsels 2017 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2017 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2017 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Voor de veehouder wordt het steeds belangrijker om zo veel mogelijk ruwvoer zelf te telen. De lagere melkprijs van het afgelopen jaar heeft

Nadere informatie

Grasland Klas 1. Inkuilen

Grasland Klas 1. Inkuilen Grasland Klas 1 Inkuilen Voederwinning Tijdstip van maaien 1) Vragen bij video Juiste tijdstip van maaien. a. Waar hangt het maaimoment van af? Noem er drie. b. Bij hoeveel kg DS/ha wil je oogsten. c.

Nadere informatie

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst DairyGrass mengsels Hoge grasopbrengst oktober 2016 DairyGrass : de beste rassen in een mengsel De top van de CSAR-lijst van meerdere kwekers, gemengd in één zak. Dát is DairyGrass. Op basis van onderzoek

Nadere informatie

Graslandvernieuwing is investeren in hoogwaardig ruwvoer. Edward Ensing

Graslandvernieuwing is investeren in hoogwaardig ruwvoer. Edward Ensing Graslandvernieuwing is investeren in hoogwaardig ruwvoer Edward Ensing Graslandvernieuwing nodig? Nee, waarom graslandvernieuwing? Voer genoeg? Geen vooruitgang rassen? Gras is groen en groeit vanzelf?

Nadere informatie

Meer melk uit uw ruwvoer. Conserveringsmiddelen en broeiremmers

Meer melk uit uw ruwvoer. Conserveringsmiddelen en broeiremmers Meer melk uit uw ruwvoer Conserveringsmiddelen en broeiremmers > betere ruwvoerkwaliteit > smakelijk ruwvoer > hogere opname > lagere voerkosten Ecosyl: meer melk uit uw ruwvoer Op melkveebedrijven blijft

Nadere informatie

Compleet weiden Combi weiden Compact weiden. WeideKompas

Compleet weiden Combi weiden Compact weiden. WeideKompas WeideKompas Compleet weiden Compact weiden Kompas WeideKompas Beweiden is een keuze die u als veehouder zelf maakt. Wilt u starten met beweiden of wilt u meer rendement uit weidegang halen? WeideKompas

Nadere informatie

RUWVOER + Inkuilmanagement. Assortiment inkuilmiddelen

RUWVOER + Inkuilmanagement. Assortiment inkuilmiddelen RUWVOER + Inkuilmanagement Assortiment inkuilmiddelen De melkveehouderijsector staat met de afloop van het melkquotum voor een aantal grote uitdagingen. Gezien de verwachte stijging van de melkproductie

Nadere informatie

Weiden met kringloop wijzer? Blij met een koe in de wei?

Weiden met kringloop wijzer? Blij met een koe in de wei? Weiden met kringloop wijzer? Blij met een koe in de wei? VKNN Bert Philipsen, zomer 2017 De KringloopWijzer Beoordeling van kengetallen II De KLW en Weidegang projecten: Wat is een goed KringloopWijzer

Nadere informatie

Optimaal inzetten van ruwvoeders op een melkveebedrijf.

Optimaal inzetten van ruwvoeders op een melkveebedrijf. Optimaal inzetten van ruwvoeders op een melkveebedrijf. Eddy Decaesteker Bedrijfsadvisering Melkveehouderij eddy.decaesteker@inagro.be LCV-avond Poperinge 31 jan 2018 Ruwvoederkostprijzen LCV 2012 Kostprijs

Nadere informatie

Van maaien..tot inkuilen

Van maaien..tot inkuilen Van maaien..tot inkuilen Tijdstip van maaien Weersverwachtingen Voldoende RE in het gras 15 a 16% RE in basisrantsoen Meer maïs in het rantsoen hoger RE-gehalte in gras Voldoende suiker in het gras Minimaal

Nadere informatie

Grasland Klas 1. Inkuilen

Grasland Klas 1. Inkuilen Grasland Klas 1 Inkuilen Inhoud Hoofdstuk 1: Van maaien tot wiersen... 3 1.1: Het maaimoment... 3 1.2: Kneuzen en het suikergehalte van kuil... 6 1.3: Veldverliezen... 7 1.4: Maaihoogte... 7 1.5: Ruw As...

Nadere informatie

Heeft de lage melkprijs invloed op het grasbeheer?

Heeft de lage melkprijs invloed op het grasbeheer? Heeft de lage melkprijs invloed op het grasbeheer? DMS Hans Dirksen Edward Ensing Bouwen aan een betere balans een analyse van bedrijfststijlen in de melkveehouderij Saldo per kg meetmelk Bedrijfsstijl

Nadere informatie

Livestock Research Kwaliteit gras gedurende het jaar. Kwaliteit gras groeiperiode. 7 Graskwaliteit door het jaar Verloop voederwaarde

Livestock Research Kwaliteit gras gedurende het jaar. Kwaliteit gras groeiperiode. 7 Graskwaliteit door het jaar Verloop voederwaarde 7 Graskwaliteit door het jaar Verloop voederwaarde Kwaliteit gras gedurende het jaar 1050 1040 1030 1020 1010 1000 990 980 970 960 950 apr mei jun juni aug sept 85,0 84,0 83,0 82,0 81,0 80,0 79,0 VEM VC-os

Nadere informatie

Mineralenmanagement en economie. Jaap Gielen Specialist melkveehouderij

Mineralenmanagement en economie. Jaap Gielen Specialist melkveehouderij Mineralenmanagement en economie Jaap Gielen Specialist melkveehouderij Mineralenmanagement en economie Als maatregelen goed zijn voor het sluiten van de kringloop, zijn ze dan ook goed voor het vullen

Nadere informatie

GRASDUINEN IN HET GRAS

GRASDUINEN IN HET GRAS Ruraal Netwerk 25 april 2013 GRASDUINEN IN HET GRAS GEBRUIKSDOELSTELLINGEN VAN GRAS VOOR LANDBOUW Geert Rombouts Mathias Abts Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Voorlichting

Nadere informatie

KringloopWijzer. Johan Temmink

KringloopWijzer. Johan Temmink KringloopWijzer Johan Temmink 1 Juli 2013: Sectorplan koersvast richting 2020 Melkveehouderij: Zuivelplan (NZO, LTO) Technische invulling binnen milieurandvoorwaarden KringloopWijzer centraal Film KringloopWijzer

Nadere informatie

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst DairyGrass mengsels Hoge grasopbrengst oktober 2016 Onderzoek Agrifirm Met de komst van de KringloopWijzer is een efficiënte benutting van voer en mineralen belangrijker dan ooit. Gedegen, wetenschappelijk

Nadere informatie

Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf

Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf Pilotveehouder Henk van Dijk Proeftuinadviseur Gerrit de Lange Countus Accountants Proeftuin Natura 2000 Overijssel wordt mede mogelijk gemaakt door: 8

Nadere informatie

Vruchtbare Kringloop Overijssel

Vruchtbare Kringloop Overijssel Vruchtbare Kringloop Overijssel Resultaten KringloopWijzers Gerjan Hilhorst (WUR De Marke) Inhoud Resultaten vee Gewasopbrengsten en bemesting Bodemoverschot Vergelijking Vruchtbare Kringloop Overijssel

Nadere informatie

Paardengras versus koeiengras

Paardengras versus koeiengras Paardengras versus koeiengras Stichting De Paardenkamp Soest 6 december 2016 Mark Jan Vink Waarom dit onderwerp? Omdat in de dagelijkse praktijk blijkt dat veel paarden worden gehouden op koeiengras Dat

Nadere informatie

Praktisch aan de slag met duurzaamheid! Koeien voeren! Doel = meer melk uit eigen ruwvoer. Sojaprijzen stijgen. Voerprijzen stijgen

Praktisch aan de slag met duurzaamheid! Koeien voeren! Doel = meer melk uit eigen ruwvoer. Sojaprijzen stijgen. Voerprijzen stijgen Koeien voeren! Doel = meer melk uit eigen ruwvoer Praktisch aan de slag met duurzaamheid! ir. Frank Verhoeven Boerenverstand Consultancy Voerprijzen stijgen Sojaprijzen stijgen A-brok 1992-2013 600 Soja

Nadere informatie

Grondgebondenheid = Eiwit van eigen land

Grondgebondenheid = Eiwit van eigen land Grondgebondenheid = Eiwit van eigen land Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Gerjan Hilhorst WUR De Marke Inhoud Resultaten (waar staan we?) Vergelijking laag en hoog scorende bedrijven Resultaten

Nadere informatie

Mineralenmanagement en economie

Mineralenmanagement en economie Mineralenmanagement en economie Mineralenmanagement en economie Economische impact mestbeleid wordt groter (10 jaar gebruiksnormen) Verlagen derogatie op zand Aanscherpen gebruiksnormen Interen op bodemreserves

Nadere informatie

Uitslag Excretiewijzer

Uitslag Excretiewijzer Uitslag Excretiewijzer Bedrijfspecifieke excretie van melkvee Bedrijfspecifieke emissie ammoniak Bedrijfspecifieke gebruiksnormen fosfaat Jaaropgave : 2011 Omschrijving : Voorbeeld 2010 Naam veehouder

Nadere informatie

maïszaden CATALOGUS 2017 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB

maïszaden CATALOGUS 2017 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB maïszaden CATALOGUS 2017 Maïszaden Graszaden Eiwitgewassen en GLB COUNTRY grasmengsels graszaden Maaien 3 jaar zeer hoge opbrengst COUNTRY Silage 3 zware snedes mogelijk Maaien 5-7 jaar hoge eiwitopbrengst

Nadere informatie

maïszaden CATALOGUS 2018 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB

maïszaden CATALOGUS 2018 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB maïszaden CATALOGUS 2018 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB COUNTRY grasmengsels Maaien 3 jaar zeer hoge opbrengst COUNTRY Silage 3 zware snedes mogelijk Maaien 5-7 jaar hoge eiwitopbrengst

Nadere informatie

Bemesting en uitbating gras(klaver)

Bemesting en uitbating gras(klaver) Bemesting en uitbating gras(klaver) Alex De Vliegher ILVO-Plant T&O Melle, 10 november 2011 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Plant www.ilvo.vlaanderen.be Beleidsdomein Landbouw en

Nadere informatie

Moderne grasmengsels voor circulaire melkveehouderij

Moderne grasmengsels voor circulaire melkveehouderij Moderne grasmengsels voor circulaire melkveehouderij Smart Fertilization day Edward Ensing, november 2018 Bemesting wordt belangrijker Circulaire landbouw afval bestaat niet Doelstelling: Eiwit van eigen

Nadere informatie

maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters

maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters COUNTRY grasmengsels COUNTRY grasmengsels Maaien 3 jaar + zeer hoge opbrengst + zware snedes mogelijk Maaien 3 jaar + soortenrijk met

Nadere informatie

wat is de kwaliteit van het weidegras

wat is de kwaliteit van het weidegras 8 Veevoeding en beweiding VERTEERBAARHEID NDF / ADF / ADL Hemicellulose gemakkelijk verteerbaar Cellulose Lignine Wat moet ik weten van veevoeding en vers gras? moeilijk verteerbaar niet verteerbaar 3

Nadere informatie

Effecten van LG Animal Nutrition-weidevernieuwing op de graslandopbrengst en -kwaliteit per hectare, en de melkproductie van melkkoeien

Effecten van LG Animal Nutrition-weidevernieuwing op de graslandopbrengst en -kwaliteit per hectare, en de melkproductie van melkkoeien Effecten van LG Animal Nutrition-weidevernieuwing op de graslandopbrengst en -kwaliteit per hectare, en de melkproductie van melkkoeien Samenvatting van de opzet, resultaten en conclusies van de opbrengst-,

Nadere informatie

Hoe haal ik voordeel uit de KringloopWijzer?

Hoe haal ik voordeel uit de KringloopWijzer? Hoe haal ik voordeel uit de KringloopWijzer? NISCOO Heerenveen Zwier van der Vegte, Bedrijfsleider KTC De Marke Het belang van lage verliezen Mineralenverliezen belasten het milieu: Overheid wil dit beperken

Nadere informatie

Weiden. Smakelijkheid en verteerbaarheid Doorschieten en rassen keuze

Weiden. Smakelijkheid en verteerbaarheid Doorschieten en rassen keuze Weiden Smakelijkheid en verteerbaarheid Doorschieten en rassen keuze Grassoorten en -rassen doen er niet toe, het gaat om het juiste stadium van inscharen. Verschillen in VC-OS zijn klein tussen rassen

Nadere informatie

Vruchtbare Kringloop Overijssel = Kringlooplandbouw. Gerjan Hilhorst WUR De Marke

Vruchtbare Kringloop Overijssel = Kringlooplandbouw. Gerjan Hilhorst WUR De Marke Vruchtbare Kringloop Overijssel = Kringlooplandbouw Gerjan Hilhorst WUR De Marke Kringlooplandbouw Kringlooplandbouw begint met het verminderen van de verliezen => sluiten van de kringloop => minder aanvoer

Nadere informatie

Extra bijvoeren in najaar op biologische bedrijven: economie en eiwitbenutting

Extra bijvoeren in najaar op biologische bedrijven: economie en eiwitbenutting Extra bijvoeren in najaar op biologische bedrijven: economie en eiwitbenutting Juli 2005 Gertjan Holshof (ASG) Gertjan.holshof@wur.nl Deze publicatie is tot stand gekomen in het kader van het project 100

Nadere informatie

Weiden. Beweidingssystemen

Weiden. Beweidingssystemen Weiden Beweidingssystemen Beweidingssystemen 1. Omweiden 2. Standweiden 3. Roterend standweiden 4. Stripweiden en rantsoenweiden 5. Weiden met robot 6. Overige weidesystemen 7. Zomerstalvoedering en Summerfeeding

Nadere informatie

Laag bodemoverschot deelnemers Vruchtbare Kringloop Overijssel

Laag bodemoverschot deelnemers Vruchtbare Kringloop Overijssel Laag bodemoverschot deelnemers Vruchtbare Kringloop Overijssel Gerjan Hilhorst (WLR De Marke) In het project Vruchtbare Kringloop Overijssel hebben 220 bedrijven in 2014 een gemiddeld bodemoverschot van

Nadere informatie

Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Mengselwijzer Kies het juiste weidemengsel De weidemengsels van GP zijn al vele jaren de beste weidemengsels van Nederland. Het brede assortiment

Nadere informatie

Kringlooptips voor de melkveehouderij

Kringlooptips voor de melkveehouderij Kringlooptips voor de melkveehouderij Het sluiten van bodem-plant-dier-mest kringlopen is van groot belang voor de verduurzaming van de landbouw. Kringloopboeren bieden echte oplossingen om bodemvruchtbaarheid

Nadere informatie

Inhoud Workshop, duur ~ 30 min Frank: - De link tussen met de kringloop en de bodem - Zelf sturen en zelf beredeneren Niek: - Ervaringen vanuit de praktijk Discussie Centraal: meer uit minder! Kringloop(wijzer)

Nadere informatie

Grasgids 2014 NAJAAR 2014. Nummer 1 op de Rassenlijst

Grasgids 2014 NAJAAR 2014. Nummer 1 op de Rassenlijst Grasgids 2014 NAJAAR 2014 Nummer 1 op de Rassenlijst Beste melkveehouder, De meesten van u hebben een uitstekend grasjaar achter de rug. De grasgroei begon door het warme voorjaar vroeg en veel veehouders

Nadere informatie

Weidegang & KringloopWijzer. Michel de Haan, et al.

Weidegang & KringloopWijzer. Michel de Haan, et al. Weidegang & KringloopWijzer Michel de Haan, et al. Veelgehoorde kreet Weiden is slecht voor de KringloopWijzer! -> slechte benadering; het gaat om efficientie en niet om KringloopWijzer Vergelijk: -> Sneeuw

Nadere informatie

Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels De weidemengsels van GP zijn al vele jaren de beste weidemengsels van Nederland. Het brede assortiment kwaliteitsmengsels wordt samengesteld

Nadere informatie

Iets minder voordeel BEX in 2014 op Koeien & Kansenbedrijven

Iets minder voordeel BEX in 2014 op Koeien & Kansenbedrijven Iets minder voordeel BEX in 2014 op Koeien & Kansenbedrijven Aart Evers, Michel de Haan en Gerjan Hilhorst In 2014 is het mestbeleid behoorlijk gewijzigd. Dit leidt in het algemeen tot meer mestafvoer

Nadere informatie

Weiden. Beweidingssystemen

Weiden. Beweidingssystemen Weiden Beweidingssystemen Beweidingssystemen 1. Omweiden 2. Standweiden 3. Roterend standweiden 4. Stripweiden en rantsoenweiden 5. Weiden met robot 6. Overige weidesystemen 7. Zomerstalvoedering en Summerfeeding

Nadere informatie

KRINGLOOPKALENDER. voor de Utrechtse melkveehouderij KRINGLOOP LANDBOUW. Met meer dan 50 tips uit projecten binnen de Utrechtse provincie

KRINGLOOPKALENDER. voor de Utrechtse melkveehouderij KRINGLOOP LANDBOUW. Met meer dan 50 tips uit projecten binnen de Utrechtse provincie KRINGLOOPKALENDER voor de Utrechtse melkveehouderij KRINGLOOP LANDBOUW Meer winst voor boer en milieu met kringlooplandbouw Met meer dan 50 tips uit projecten binnen de Utrechtse provincie Tip 1 Bestrijd

Nadere informatie

Frank Weersink 26-2-2015

Frank Weersink 26-2-2015 Voorstellen Frank Weersink Inhoud Aanleiding Kosten Voorbereidingen voor weiden Voor-& nadelen Dagelijks omweiden Beweidingsplan Materialen Tools - Farmwalk- Platemeter Grasbehoefte Financieel Verliezen

Nadere informatie

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Auteur Alex De Vliegher 16/04/2014 www.lcvvzw.be 2 / 7 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Wanneer grasland vernieuwen in het najaar? Wanneer in het voorjaar?...

Nadere informatie

2015 Graszaadmengsels

2015 Graszaadmengsels 2015 Graszaadmengsels 3 TopDairyMix Melk Topmengsel voor maaien en beweiden TopDairyMix Weidegang Maximaal melken uit vers gras TopDairyMix Melk is een standvastig grasmengsel en zeer geschikt voor volop

Nadere informatie

Resultaten KringloopWijzers 2016

Resultaten KringloopWijzers 2016 Resultaten KringloopWijzers 2016 7 september 2017 Gerjan Hilhorst WLR - De Marke Het belang van lage verliezen Mineralenverliezen belasten het milieu EU beleid: beperken verliezen uit landbouw Streven:

Nadere informatie

2018

2018 2018 www.tenhaveseeds.nl VEETEELT FIELD STAR BG 3 FIELD STAR BG 4 Ten Have Seeds heeft een breed assortiment weidemengsels voor maaien en beweiden. Naast de vier BG mengsels bevat het Field Star assortiment

Nadere informatie

Vlinderbloemigen voor lagere kosten?

Vlinderbloemigen voor lagere kosten? Vlinderbloemigen voor lagere kosten? Jan de Wit Voordelen van gras-rode-klaver-mengsels en lage kostprijs is meer dan s 2-6-2016 Opbouw verhaal 1. Waarom grasklaver? 2. Verschil rode en witte klaver 3.

Nadere informatie

Geachte relatie, Onze rundveespecialist wil graag voor u het rantsoen bereken, voor een rantsoen op maat!

Geachte relatie, Onze rundveespecialist wil graag voor u het rantsoen bereken, voor een rantsoen op maat! Geachte relatie, Wat een mooi voorjaar en zomer hebben we gehad. Veel warme en zonnige dagen. Er is veel goede vrucht geoogst. Nu is de eerste herfststorm alweer geweest en de winterperiode staat voor

Nadere informatie

2.1.6 Grasland zonder klaver: Natrium

2.1.6 Grasland zonder klaver: Natrium 2.1.6 Grasland zonder klaver: Natrium Het natriumadvies voor grasland is niet gericht op verhoging van de opbrengst, maar wordt uitsluitend gegeven met het oog op de gezondheidstoestand van het rundvee

Nadere informatie

Workshop: Overig ruwvoer en eigen krachtvoerteelt. Zijn er alternatieven? Huidige situatie voerteelt

Workshop: Overig ruwvoer en eigen krachtvoerteelt. Zijn er alternatieven? Huidige situatie voerteelt Overig ruwvoer en eigen krachtvoerteelt Huidige situatie voerteelt Zijn er alternatieven? Gras eiwit Mais energie zetmeel Aankoop krachtvoer om rantsoen compleet te maken. Voederbieten Soja Lupine Veldbonen

Nadere informatie

Waarde van kruidenrijk gras en inpassing in de bedrijfsvoering

Waarde van kruidenrijk gras en inpassing in de bedrijfsvoering Waarde van kruidenrijk gras en inpassing in de bedrijfsvoering Hein Korevaar Slotbijeenkomst Praktijknetwerk Natuurlijk kruidenrijk gras voor de veehouderij; Wageningen 12 maart 2014 Inhoud van presentatie

Nadere informatie

Mengsel B 3 Low Bar Roadside BTK 1100 D 1 D 2 maintenance B&T

Mengsel B 3 Low Bar Roadside BTK 1100 D 1 D 2 maintenance B&T BERMEN EN DIjKEN Mengsel B 3 Low Bar Roadside BTK 1100 D 1 D 2 maintenance B&T Engels raaigras - 10% 35% - 40% 10% Veldbeemd - 10% 5% 20% 25% 30% Rood zwenkgras 50% 30% 60% 60% 25% 60% Hardzwenkgras 45%

Nadere informatie

Grasgids Groot in Gras.

Grasgids Groot in Gras. BB-032013 Grasgids 2013 Groot in Gras Barenbrug Belgium NV/SA Hogenakkerhoekstraat 19 9150 Kruibeke E-mail: sales@barenbrug.be www.barenbrug.be www.barenbrug.be Beste veehouder, Wat een gras! Barenbrug

Nadere informatie

Quinoa-GPS in het rantsoen voor melkkoeien

Quinoa-GPS in het rantsoen voor melkkoeien Quinoa-GPS in het rantsoen voor melkkoeien Ronald Zom, Herman van Schooten en Ina Pinxterhuis Quinoa is een eenvoudig te telen gewas dat in korte tijd een hoge opbrengst geeft, goed te conserveren is en

Nadere informatie

KLW KLW. Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk? Jaap Gielen, Specialist melkveehouderij 15/22 februari Ruwvoerproductie en economie!

KLW KLW. Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk? Jaap Gielen, Specialist melkveehouderij 15/22 februari Ruwvoerproductie en economie! Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk!? Jaap Gielen, Specialist melkveehouderij 15/22 februari 2017 Meer ruwvoer lucratiever dan meer melk? Ruwvoerproductie en economie! KLW Actualiteit: Managementinstrument

Nadere informatie

Snijmaïs Gras-klaver / Effectief in alle droge stofklassen Voorkomt inkuilverliezen

Snijmaïs Gras-klaver / Effectief in alle droge stofklassen Voorkomt inkuilverliezen Inkuilen Reduceert inkuilverlies van 20% naar 4% Effectief in alle droge stofklassen Voorkomt inkuilverliezen Méér VEM en eiwit uit uw graskuil Minder broei en schimmels 1,6 liter méér melk per koe per

Nadere informatie

Eiwitgewassen. Voordelen luzerne. Nadelen luzerne 1/14/2016. Luzerne Rode klaver Lupine Veldbonen Soja. Eiwitrijke gewassen

Eiwitgewassen. Voordelen luzerne. Nadelen luzerne 1/14/2016. Luzerne Rode klaver Lupine Veldbonen Soja. Eiwitrijke gewassen Eiwitgewassen Eiwitrijke gewassen Luzerne Rode klaver Lupine Veldbonen Soja Voordelen luzerne Nadelen luzerne Positief effect op bodemstructuur Droogteresistent door diepe beworteling Nalevering N: 60

Nadere informatie

2016 Graszaadmengsels

2016 Graszaadmengsels 2016 Graszaadmengsels 3 TopDairyMix Smakelijk Maximaal melken uit vers gras TopDairyMix Melk4u Goede eerste snede is goud waard Dit verse gras (100% Engels raaigras) bevat veel eiwit en levert gezonde

Nadere informatie

Inkuilmanagement. Vragen Verliezen bij ruwvoerwinning Oogst Inkuilen Uitkuilen

Inkuilmanagement. Vragen Verliezen bij ruwvoerwinning Oogst Inkuilen Uitkuilen Inkuilmanagement Even Voorstellen Arjan Geerets Melkveebedrijf met 140 koeien In juli 2015 afgestudeerd Dier- en Veehouderij op de HAS Laatste 20 weken studie: onderzoek naar mineralenmanagement in de

Nadere informatie

Bovendien werkt EM- Silage broei-remmend, hierdoor ligt het rendement veel hoger. Er zijn namelijk veel minder inkuil en uitkuilverliezen.

Bovendien werkt EM- Silage broei-remmend, hierdoor ligt het rendement veel hoger. Er zijn namelijk veel minder inkuil en uitkuilverliezen. EM- Silage Doeltreffend inkuilmiddel voor een betaalbare prijs EM- Silage is een inkuilmiddel dat naast melkzuur bacteriën ook gisten bevat, dit in tegenstelling tot vele andere preparaten. Het is een

Nadere informatie

Bedrijfseconomisch belang van grasland in het basisrantsoen van melkkoeien

Bedrijfseconomisch belang van grasland in het basisrantsoen van melkkoeien Bedrijfseconomisch belang van grasland in het basisrantsoen van melkkoeien Studiedag Optimale eiwitproductie met grasland voor rundvee 10 november 2011 Guy Vandepoel, studiedienst BB 1 Economisch belang

Nadere informatie

GRASS TECHNOLOGY, BY BARENBRUG

GRASS TECHNOLOGY, BY BARENBRUG 4x beter Voor de productie van het beste kuilgras KringloopGras StructuurGras OpbrengstGras DroogteGras De nieuwe grastechnologie NutriFibre is de nieuwe grastechnologie voor kuilgras. De basis van NutriFibre

Nadere informatie

DE KRINGLOOPWIJZER en Grassa!Raffinage

DE KRINGLOOPWIJZER en Grassa!Raffinage DE KRINGLOOPWIJZER en Grassa!Raffinage Kansen voor Gras Bas Aarts (Melkveehouderij Aarts vof) Martijn Wagener (Grassa) 1 Indeling Aanleiding Is er een positief effect van Grassa!raffinage aan te tonen

Nadere informatie

Ervaringen met voederbieten

Ervaringen met voederbieten 172 e themadag NVWV t Beste bouwplan Ervaringen met voederbieten Erik Smale Groot Steinfort Introductie Tuesday 18 October 2016 Dare to Dairy Environment & Biodiversity Iets over mijzelf Groot Steinfort

Nadere informatie

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Januari 2013 Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Herman van Schooten (WUR-LR) Hans Dirksen (DMS) Januari 2013 Inleiding

Nadere informatie

Koe & Wij. Oplossingen voor de knelpunten

Koe & Wij. Oplossingen voor de knelpunten Koe & Wij Oplossingen voor de knelpunten Oplossingen voor Knelpunten 1. Economie en Arbeid 2. Smakelijkheid gras 3. Voeding en Ureum 4. Graslandplanning 5. Technische voorzieningen 6. Verkaveling 7. Melkrobotbedrijven

Nadere informatie

INKUILMANAGEMENT GRAS

INKUILMANAGEMENT GRAS INKUILMANAGEMENT GRAS iperen.com GEZOND RUWVOER Iedere boer weet dat goed en gezond ruwvoer belangrijk is voor probleemloos melken en een goede melkproductie. Ruwvoer afkomstig van 5 tot 1 hectare gras-

Nadere informatie

INKUILMANAGEMENT GRAS

INKUILMANAGEMENT GRAS INKUILMANAGEMENT GRAS IN-/UITKUILMANAGEMENT BETER RUWVOER GEZOND MELKVEE MEER MELK GEZOND RUWVOER Iedere boer weet dat goed en gezond ruwvoer belangrijk is voor probleemloos melken en een goede melkproductie.

Nadere informatie

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN!

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! In deze editie aandacht voor: Vernietigen en verkleinen vanggewas ph Organische stof: compost Kali bemesting Onderzaai Raskeuze Organisatie maisteelt Een plant groeit

Nadere informatie

Ruwvoerkost in kostprijs melk. Diane Schoonhoven

Ruwvoerkost in kostprijs melk. Diane Schoonhoven Ruwvoerkost in kostprijs melk Diane Schoonhoven Overzicht Evolutie kostprijs melkveebedrijf De verschillen tussen bedrijven zijn groot Ruwvoermelk maakt het verschil Voorbeelden impact op voerkosten 2

Nadere informatie

Deze toelichting is opgesteld door het CBS op verzoek van het Ministerie van LNV.

Deze toelichting is opgesteld door het CBS op verzoek van het Ministerie van LNV. Toelichting op de cijfers van de mestproductie in 2018 zoals berekend in de vorm van momentopnames in kwartaalrapportages en zoals gepubliceerd als voorlopige cijfers d.d.15-2-2018 op de CBS-website. Deze

Nadere informatie

1 Gras Bouw en leefwijze van planten Indeling van de grassen Mengselkeuze Kwaliteit van de graszode 17 1.

1 Gras Bouw en leefwijze van planten Indeling van de grassen Mengselkeuze Kwaliteit van de graszode 17 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gras 9 1.1 Bouw en leefwijze van planten 9 1.2 Indeling van de grassen 12 1.3 Mengselkeuze 14 1.4 Kwaliteit van de graszode 17 1.5 Afsluiting 18 2 Verbetering van grasland

Nadere informatie

Niet ruw omspringen met ruwvoerwinning.

Niet ruw omspringen met ruwvoerwinning. Niet ruw omspringen met ruwvoerwinning. Koe-Kompas training 12 augustus 2014 Niet ruw omspringen met ruwvoerwinning. Goed ruwvoer laat melkvee optimaal presteren Voeding gezondheid Koe voeren is pens voeren!

Nadere informatie

Mest- en mineralenkennis voor de praktijk

Mest- en mineralenkennis voor de praktijk Mest- en mineralenkennis voor de praktijk Rantsoenen in de melkveehouderij: dekking van de stikstofbehoefte 1. Achtergrond Met de handreiking voor de melkveehouderij wordt een bedrijfsspecifieke afrekening

Nadere informatie

Planning graslandgebruik bij 109 percelen en 5 groepen koeien

Planning graslandgebruik bij 109 percelen en 5 groepen koeien Planning graslandgebruik bij 109 percelen en 5 groepen koeien Achtergrondartikel Th.V. Vellinga, R.L.M. Schils (PR) en F. Meijer (Waiboerhoeve) Het gemiddelde aantal percelen bij gebruikers van BAP bedraagt

Nadere informatie

Gras levert meer op dan melk

Gras levert meer op dan melk Webinar Amazing Grazing met Tom Keuper interview met Paul Galama Aanvang: 20.30 uur Gras levert meer op dan melk 1 Nieuwe Oogst 21 februari 2015 115 melkkoeien 50 stuks jongvee 54 ha gras 44 ha beweidbaar

Nadere informatie

ForageMax. Gras van topkwaliteit

ForageMax. Gras van topkwaliteit ForageMax Gras van topkwaliteit ForageMax Gras van topkwaliteit INhoud graslandvernieuwing 4 gromax / TRIPLE CROWN 4 foragemax mengsels 5 foragemax Iseed 8 advanced hybrids 10 DOORZAAIEN 10 ForageMax MENGSELKEUZE

Nadere informatie

20-4-2012. Afwegingskader Opstallen - Weiden. Stichting Weidegang (missie) Programma

20-4-2012. Afwegingskader Opstallen - Weiden. Stichting Weidegang (missie) Programma Afwegingskader Opstallen - Weiden Symposium Lekker Buiten: Outdoor Animal Husbandry De kracht en uitdagingen van het buiten houden van vee 19 april Wageningen Ir. Q.G.W. (René) van den Oord sr. adviseur

Nadere informatie

Inkuilmanagement. dé specialist voor land- en tuinbouw

Inkuilmanagement. dé specialist voor land- en tuinbouw Inkuilen 2 e snede Inkuilmanagement Inkuilmanagement t.b.v. het voorkomen van broei en het verbeteren van de rantsoenefficiëntie. Ruwvoer is droog broei Ruwvoer heeft minder eiwit en meer suiker meer broei

Nadere informatie

OPTIMA Weidemengsels.

OPTIMA Weidemengsels. OPTIMA Weidemengsels Weidemengsel met de hoogste roestresistenties Het voordeel van Engels raaigras middentijds Barmultra II, beter is er niet www.neutkens.nl Rasnaam soort type bloeid. bloeid. dichtheid

Nadere informatie

Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers

Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers Marleen Plomp en Gerjan Hilhorst (Wageningen Livestock Research) Maart 217 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Dataset...

Nadere informatie

Bewaarbaarheid van de kuil. Blgg

Bewaarbaarheid van de kuil. Blgg Bewaarbaarheid van de kuil Blgg Inhoud Kengetallen gemiddeld bedrijf Conservering Belang ds bij conservering Verloop conservering Ontstaan van broei Nieuw kengetal broeigevoeligheid Voorbeelden broei Maatregelen

Nadere informatie

Handboek snijmaïs. 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs...

Handboek snijmaïs. 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs... 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs... 10 6 1 Inleiding Na gras is snijmaïs het belangrijkste gewas voor de melkveehouderij.

Nadere informatie

Verkenning mogelijkheden betere nutriënten benutting, en lagere kosten met GRASSA!

Verkenning mogelijkheden betere nutriënten benutting, en lagere kosten met GRASSA! Verkenning mogelijkheden betere nutriënten benutting, en lagere kosten met GRASSA! Wim Honkoop en Bas Aarts PPP Agro Advies 4-12-2015 Inhoudsopgave 1 - Inleiding... 4 2 Samenvatting.... 5 3 - Achtergrond...

Nadere informatie

De KringloopWijzer & bodem

De KringloopWijzer & bodem De KringloopWijzer & bodem Arnold Froklage Agrifirm Exlan 16-7-2015 Zwolle Agenda Achtergrond mestbeleid De KringloopWijzer Resultaten Vruchtbare Kringloop Achterhoek Vragen test Produceren binnen milieurandvoorwaarden

Nadere informatie

11/6/2016. Voeding voor plant is voeding voor dier. Snijmais opbrengst. Grasland opbrengst. Wat willen we t.a.v. bodem en vee

11/6/2016. Voeding voor plant is voeding voor dier. Snijmais opbrengst. Grasland opbrengst. Wat willen we t.a.v. bodem en vee Voeding voor plant is voeding voor dier SLIM VOEDEN GEZONDE BODEM, GEZONDE PLANTEN, GEZONDE DIEREN KRACHT IN DE KETEN Op maat voeden en beschermen van dieren en gewassen leidt tot de beste prestaties op

Nadere informatie

Beter stikstofadvies voor grasland op komst

Beter stikstofadvies voor grasland op komst Beter stikstofadvies voor grasland op komst Kees-Jan van Dam, Theun Vellinga Er komt een beter stikstofadvies voor grasland. De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen heeft eind 1997 de contouren

Nadere informatie

Netwerken leren elkaar werken met nieuwe mestbeleid. - Ruinerwold ontmoet Geesteren -

Netwerken leren elkaar werken met nieuwe mestbeleid. - Ruinerwold ontmoet Geesteren - Netwerken leren elkaar werken met nieuwe mestbeleid - Ruinerwold ontmoet Geesteren - In het begin van 2007 ontdekten we dat in Gelderland een netwerk zit dat met vergelijkbare knelpunten worstelt als ons,

Nadere informatie

Maïsoogst 2015 28/09/2015

Maïsoogst 2015 28/09/2015 Maïsoogst 2015 28/09/2015 De maïsoogst komt eraan. De natte maand augustus heeft het te verwachte oogsttijdstip wat achteruit geschoven. Ondanks de eerdere droogte lijkt de schimmeldruk vaak mee te vallen.

Nadere informatie