DOG LOGIC. Stichting in wording. Binnenkadijk ZJ Amsterdam.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOG LOGIC. Stichting in wording. Binnenkadijk ZJ Amsterdam."

Transcriptie

1 DOG LOGIC Stichting in wording Binnenkadijk ZJ Amsterdam

2 Inhoudsopgave Samenvatting 3 Over Dog Logic 4 Het adoptieproces 5 Locatie 6 Dagopvang 6 Een ontwikkelingsplek voor WAJONG/jongeren vrijwilligers 7 Jaarplan Financieel overzicht 11 Bijlagen Bedrijfsmatig huisdieren houden Vakbekwaamheidsbewijs honden en katten 16 Feiten & Cijfers Gezelschapsdierensector

3 Samenvatting Het uiteindelijke doel is om een stichting op te richten die mensen begeleidt gedurende het hele adoptieproces. We begeleiden mensen bij het kiezen van een hond, we trainen de honden en we bieden zorgvuldige nazorg. - Adoptie - Straathonden uit Zuid-Europa adopteren. - Nauw samenwerken met organisaties uit Zuid-Europa die zich inzetten voor straathonden. - Aanifeira - Associação dos Amigos dos Animais de Santa Maria da Feira (Portugal) - Stichting Dierennood (Nederland) - ACE/SHIN (Spanje, vlakbij Malaga) - Animal in Need (Spanje, vlakbij Gibraltar) - Opvangen van plm. 5 tot 10 honden. - Honden opvoeden/trainen. Dit proces kan 2 tot 6 maanden duren (hangt af van de individuele staat van de hond). Wij behandelen negatief gedrag en eventuele trauma s. - Zorgvuldige begeleiding van mensen die een hond willen adopteren. Via verschillende organisaties willen we straathonden uit Zuid-Europa naar Nederland halen. Wij huisvesten de honden in onze opvang en wij creëren een woonplek voor de honden zodat deze zich makkelijk kunnen aanpassen. In de opvang werkt de pack (een groep honden) als één geheel met duidelijke en prettige hiërarchische omgang tussen mens en hond. Hierdoor creëren wij een gecontroleerde en voor de honden fijne omgeving. - Faciliteiten voor honden uit de omgeving - Dagopvang voor honden (ook vakantie opvang) - Honden wassen - Honden massage - Packwalk (Goed georganiseerde en gedisciplineerde wandeling met een groep honden) Naast het opnemen van straathonden uit Zuid-Europa willen wij ook faciliteiten bieden voor mensen met honden uit de omgeving. Mensen die tijdelijk niet zelf voor hun hond kunnen zorgen, kunnen de hond brengen voor dagopvang. De hond draait volledig mee in de pack en zal zich daaraan moeten aanpassen. De hond wordt s ochtends gebracht. Samen met de andere honden doen we een uitgebreide packwalk. Dit is een goed georganiseerde/gedisciplineerde wandeling met een groep honden. Het is een goede manier om de juiste hiërarchie binnen de groep te creëren. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden voor extra diensten die we kunnen verlenen, zoals wassen, massage enz.

4 - Cursussen & open huis - Hondentraining (privétraining) - Cursus voor mensen met angst voor honden - Cursus voor kinderen (goed omgaan met honden) - Open huis - Rondleiding met uitleg werkwijze - Kleinschalige horeca voor hondenliefhebbers. Voor mensen die zelf geen hond hebben, of met de hond even willen ontspannen met de pack. Over Dog Logic Dog Logic is een organisatie van Christiaan Verdegaal. Christiaan is hondengedragsspecialist en zijn werk is een bijdrage te leveren aan het welzijn van honden. Een belangrijk punt voor Chris is dat honden uit het buitenland met een adoptie in Nederland niet altijd gered zijn. Dit komt onder andere door het gebrek aan kennis over de omgang met honden bij veel mensen. Het uiteindelijke doel is om een stichting op te richten die mensen begeleidt gedurende het hele adoptieproces. We begeleiden mensen bij het kiezen van een hond, we trainen de honden en we bieden zorgvuldige nazorg. Dit alles zodat mensen beter leren te communiceren met hun favoriete viervoeter. Christiaan heeft van jongs af aan een sterke band met dieren. Van nature heeft hij een goede houding waar dieren zich prettig bij voelen. Vooral voor honden is dit belangrijk, omdat de hond bij zijn opgroei veel begeleiding van de mens nodig heeft. Christiaan heeft het geduld en de passie deze begeleiding tot in detail uit te voeren. Dit alles met als doel dat de hond vertrouwd raakt met de nieuwe gewoontes in zijn leven. Christiaan wil graag een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dit wil hij in eerste instantie doen door middel van het oprichten van de Stichting Dog Logic. De stichting is het raamwerk wat ten grondslag ligt aan de manier van opvang van straathonden uit Zuid-Europa (en eventueel honden achtergelaten in Nederlandse asielcentra) om de honden een kans te geven op een beter leven. Bij het opzetten van de organisatie werkt Christiaan samen met zijn broer Joeri Verdegaal. Joeri is de contactpersoon voor de stichting in wording en zorgt voor de structuur. Naast het werk dat hij doet voor Dog Logic heeft Joeri een eigen projectbureau (Studio Verdegaal) waarmee hij culturele en maatschappelijke projecten ondersteund. In een goede samenwerking bespreken Joeri en Christiaan de plannen en werken ze deze uit tot haalbare doelen.

5 Een grote inspiratiebron is hond Albert. Albert is in 2014 uit Portugal geadopteerd waar hij in een asiel zat. Zijn moeder was zwanger van straat gehaald. Inmiddels is Albert opgegroeid tot een leuke sociale hond en is de aanpak van zijn opvoeding succesvol gebleken. Het adoptieproces Wij willen samenwerken met organisaties in het zuiden van Europa die straathonden van de straat halen. Wij nemen honden over van deze organisaties en halen ze naar Nederland. Bij ons komen de honden terecht op een prettige plek waar ze kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving en eventueel rustig kunnen herstellen van lichamelijke letsel en/of mentale stres. Vervolgens gaan wij werken aan de opvoeding van de honden door middel van een goede balans tussen structuur bieden en grenzen stellen en liefde geven. Door te werken met deze honden kunnen wij gericht de adoptie begeleiden. Soort honden Ras is onbelangrijk (over het algemeen straathonden/mixed breeds). Wij richten ons op pups / jonge honden, maar enkele uitzonderingen voor volwassen honden zijn mogelijk. Na aankomst in Nederland De honden worden bij ons opgevangen. Hier kunnen ze wennen aan hun nieuwe situatie en worden ze getraind zodat ze beter gedrag aanleren. Wanneer de honden lichamelijk en mentaal in balans zijn, komen ze in aanmerking voor adoptie. We gaan ervan uit dat we voor dit proces 2 tot 6 maanden nodig hebben. Zoeken naar de match Samen met mensen die een hond willen adopteren gaan we op zoek naar een hond die bij hen past. We zoeken naar de juiste klik. Niet alleen van mens naar hond, maar ook zeker van hond naar mens. We gebruiken verschillende methodes om te zien of er een match is. We creëren bijvoorbeeld een situatie waar de mensen geen contact mogen maken met de honden. Vervolgens kijken we of er een hond is die uit zichzelf bij een persoon blijft. Dat betekent dat de hond zich prettig voelt bij de uitstraling van die persoon en dit zal helpen bij het krijgen van een sterke band met de hond. Ook bekijken we de toekomstige woonomgeving van de hond om te kijken of deze geschikt is. Wanneer de adoptie kan plaatsvinden, wordt de hond niet opgehaald door de mensen, maar brengen wij de hond naar de mensen toe. Op deze manier zorgen wij voor een goede introductie van de hond in zijn nieuwe omgeving. Een belangrijk onderdeel van dit concept is dat de mensen een basiscursus bij ons volgen (inbegrepen bij de prijs van de adoptie). Op deze manier proberen wij te realiseren dat de hond in een gebalanceerde leefomgeving terecht komt, waar alle betrokken personen weten hoe ze met de hond moeten omgaan.

6 De begeleiding eindigt niet na de adoptie Bij adoptie is nazorg belangrijk. We komen één of meerdere keer op bezoek bij de mensen om te kijken hoe het gaat. Tevens blijven wij beschikbaar voor vragen en algemeen advies. Ook gaan we groepsactiviteiten organiseren met honden uit de buurt en geadopteerde honden: Bijvoorbeeld groepswandelingen in een speciaal uitgezochte omgeving waar honden kunnen socialiseren. Locatie Aangezien ons netwerk de regio Amsterdam omvat, richten wij ons vooral daarop. Dit is geen vaststaand gegeven aangezien de mogelijkheid tot goede opvang altijd voor gaat. Het is wel belangrijk dat er in de directe omgeving wandelroutes zijn die geschikt zijn voor de packwalk. De locatie moet naast een hondenopvang ook woonruimte bieden voor Christiaan. Het is belangrijk dat de leefomgeving weinig prikkels geeft, zodat hij een vertrouwde omgeving kan creëren door middel van stabiliteit en rust. We zoeken een locatie waar we 5 tot 10 honden permanent kunnen opvangen. Met mogelijkheden tot uitbreiding in de toekomst. De honden zullen niet in kennels zitten, maar een plek hebben op het terrein waar ze vrij rond kunnen rondlopen. In een buitenverblijf of in een aparte ruimte in het huis kunnen de honden slapen/zich terug trekken. De honden moeten voldoende ruimte hebben op het terrein. De wandelingen s ochtends en in de namiddag moeten voor voldoende lichaamsbeweging zorgen. Buurtbewoners hoeven zich geen zorgen te maken over overlast (bijv. blaffen). Chris zal dagelijks met de honden werken en traint de honden tot gebalanceerde huisdieren. In deze situatie zal overlast naar verwachting minimaal zijn. Daarnaast staan wij open voor een dialoog met de buurt. Dagopvang Ook willen we dagelijks honden van mensen uit de buurt opvangen die tijdelijk, bijvoorbeeld vanwege werk of vakantie, de zorg voor hun hond aan derden willen overlaten. Dog Logic moet een plek worden waar je de hond zonder schuldgevoel naartoe kan brengen. Een hondenparadijs. De honden draaien volledig mee in de routine van de pack en gaan s ochtends mee met de uitgebreide wandeling. In overleg kan de hond bij ons gewassen worden, gemasseerd worden (goed voor honden die angstig/gestrest zijn) en/of gedragstraining krijgen.

7 Een ontwikkelingsplek voor WAJONG/jongeren vrijwilligers Het doel is om een werkplek te creëren waar deze jongeren onder goede begeleiding kunnen werken. Met een lage werkdruk en goede ondersteuning van ervaringsdeskundigen worden deze jongeren gestimuleerd eigen initiatief te ontwikkelen ten opzichte van hondentraining en dierenverzorging. We willen samen met vrijwilligers s ochtends een uitgebreide wandeling maken met alle honden. Voor Christiaan is het prettig dat mensen hem assisteren. Ook is het voor de vrijwilligers een goede ervaring wanneer ze een groep honden goed kunnen begeleiden. Daarnaast helpen vrijwilligers met het verzorgen van de honden en het ontvangen van gasten op het terrein. Een aantal dagen per week hebben we Open huis. Mensen kunnen dan een rondleiding krijgen met informatie over wat wij allemaal doen. Verder kunnen ze een drankje drinken terwijl ze spelen met de honden. Samen met vrijwilligers willen wij Dog Logic opbouwen en zo op een leuke en leerzame manier de locatie verder perfectioneren. Denk bijvoorbeeld aan een zwembad voor honden, een goede wasplek voor honden etc.

8 Jaarplan Studeren (Vakbekwaamheidsbewijs honden en katten bij de LOI) 2. Vrijwilligerswerk 3. Zoeken naar geschikte woonruimte voor Christiaan van waaruit hij kleinschalig kan starten. 4. Inkomsten 5. Het vinden van bestuursleden voor de stichting 1. Studeren In januari is Christiaan begonnen aan de thuisstudie voor het vakbekwaamheidsbewijs honden en katten. Met het vakbekwaamheidsbewijs honden en katten op zak, kunnen wij aantonen dat we voldoen aan het Besluit Houders van Dieren. Dit is dus verplicht. Je doet examen in de volgende onderwerpen: - Anatomie, fysiologie en pathologie - Voeren en verzorgen van dieren - Begeleiding bij voortplanting - Werken volgens wetten en voorschriften. Voor deze cursus moet Christiaan ook stage lopen. Minimaal 1 week bij een dierenarts en minimaal 6 weken bij een erkend dierenasiel of dierenpension. Kosten cursus De totale kosten voor de cursus zijn 999,42. We betalen maandelijks 60,62 (16 termijnen) Inschrijfgeld was 29,50 2. Vrijwilligerswerk Naast de stages die Christiaan komend jaar gaat lopen voor de cursus, willen we minimaal 2 keer vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Dit zodat we contact kunnen leggen met organisaties waar we in de toekomst mee samen kunnen werken. Aanifeira, Portugal Op dit moment hebben we contact met een organisatie in Aanifeira, Portugal. De mensen daar zijn erg enthousiast over onze plannen en willen graag in de toekomst samenwerken. Van 2 tot 11 Mei van dit jaar gaan we daar naartoe om vrijwilligerswerk te doen in het dierenasiel. We hopen te leren van hun ervaringen en een basis te leggen voor een toekomstige samenwerking. Het onderkomen daar wordt geregeld door de organisatie. Wij betalen hier 15,- per nacht voor per persoon. Dit bedrag is inclusief het ophalen van en het brengen naar het vliegveld. Kosten reis Vliegticket voor 2 personen: 364,30 Verblijf: 270,- (Inclusief halen en brengen naar vliegveld) Overige leefkosten: 350,- (ongeveer) Totaal: 984,40

9 Toekomst Het is de bedoeling dat we in het najaar nogmaals zo n reis maken. Bij een goede ervaring kan het zijn dat we ervoor kiezen nogmaals naar Aanifeira te gaan. Andere opties zijn ACE/SHIN in Spanje (bij Malaga) en Animal in Need ook in Spanje (vlakbij Gibraltar). 3. Woonruimte Christiaan We zijn druk opzoek om geschikte woonruimte te vinden voor Christiaan. Christiaan heeft erg veel moeite om in de drukte van de stad te leven en wil graag een plek waar meer rust is en waar minder prikkels zijn. Ook voor de stichting is het noodzakelijk dat we een plek met ruimte vinden. Denk aan de rustige gebieden rond Amsterdam. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn, gaan we opzoek naar andere gebieden in Nederland. Het is de bedoeling dat we een plek krijgen waar Christiaan kan wonen en werken. Voor dit jaar hoeft het niet perse de definitieve plek te zijn waar we de stichting gaan vestigen. Dit kan ook een huis zijn, dat rustig gelegen is en waar plek is voor de opvang van 1 of 2 honden. In dit geval kunnen we in ieder geval klein beginnen en starten met het opbouwen van een netwerk. De opties zijn: - Woningruil binnen de gemeente Amsterdam. Christiaan woont met zijn moeder in een gunstig gelegen appartement in het centrum van Amsterdam (Aan het Entrepotdok). Dit appartement is een waardevol ruilmiddel. - Woningnet. De kans is erg klein dat deze optie succesvol is, aangezien Christiaan weinig inschrijfjaren heeft. - Anti-kraak. 4. Inkomsten Christiaan Voordat de stichting officieel is opgezet, betalen Christiaan en Joeri de kosten uit eigen zak. Christiaan heeft maandelijkse inkomsten uit een WAJONG uitkering. Omdat zijn vaste lasten op dit moment laag zijn, komt hij daarmee goed rond en kan hij zelfs geld sparen voor kosten van de stichting. Joeri Joeri heeft inkomsten uit zijn eigen zaak. Daarnaast heeft hij maandelijks inkomsten van de Gemeente Amsterdam (PGB). Dit krijgt hij voor zijn begeleiding van Christiaan. Crowdfunding en donaties Deze zomer willen we een crowdfunding campagne starten. We hopen een bedrag van 7500 op te halen. We willen geld ophalen om de daadwerkelijk start te bekostigen. Het is ook belangrijk dat we met deze campagne interesse opwekken bij een zo groot mogelijke groep mensen. Een groep die begaan is met het doel van onze organisatie. Vanuit deze crowdfunding campagne moet een social media campagne ontstaan, die de mensen op de hoogte houd van de ontwikkelingen en die ervoor zorgt dat zij betrokken blijven met het doel van de organisatie. Ook hopen we dat we op deze manier mensen vinden die ons maandelijks met een bedrag blijven steunen.

10 5. Het vinden van bestuursleden voor de stichting Voor de oprichting van de stichting hebben we een bestuur nodig. Joeri wordt de voorzitter van de stichting. Hij wordt het verlengstuk van Christiaan in het bestuur. We zijn op zoek naar een penningmeester en een secretaris. Ook zijn we opzoek naar mensen met verschillende expertise in aansluitende vakgebieden die ons kunnen adviseren. Enkele voorbeelden van mogelijk connecties die nuttig kunnen zijn voor de stichting: - Dierenarts - Hondentrainer - Boekhouder (iemand met verstand van financiën en passie voor dieren) - Penningmeester - Dierenasiel eigenaren of medewerkers - UWV medewerker - Medewerker gemeente (Amsterdam) - Medewerker reisorganisatie

11 Financieeloverzicht Maandelijkse kosten: Huisvesting Huur 1000 G/W/L 150 Onderhoud/overige kosten* 250 Honden Nieuwe hond (Zie uitleg pagina 9) 362,50 Gem. 1 per maand Voer 200 Accessoires 150 Verzekeringen WA 10 Inboedel 10 Dierenverzekering** Lening (aflossen per maand) 200 Aflossing van een lening van Dat is opstart kosten plus 2 maanden vaste lasten. Rente 6,5%. Looptijd 59 mnd. Accountant voor controleren jaarrekening 0 Aangezien we de organisatie compact willen houden en het een stichting moet worden zonder commercieel oogmerk, is dit iets voor een accountant die dit ernaast wil doen. Bijv. voor LinkedIn profiel. Vervoer (Als we een auto hebben) Onderhoud.reparatie 120 Brandstof*** 220 Wegenbelasting/verzekering (voor 5 honden) Totaal 2.972,50 per maand * Huishoudartikelen, hondenaccessoires ** Hondenverzekering. Meer informatie nodig. Gemiddeld 24 per maand per hond. Wellicht andere verzekering voor hondenopvang *** Hangt af van soort auto (heel veel dingen dus). Berekening 750 km per maand met Opel Combo (5:1 verbruik) Prijzen in het rood zijn ruwe schattingen naar boven afgerond 11.

12 Opstartkosten (éénmalig) Verbouwing 1000 Verhuizing 100 Accessoires (Voor honden verzorging etc.) 300 Borg huisvesting 1200 Auto (2e hands) 1500 Oprichten stichting 500 Studie (Bekwaamheid certificaat) p.p. 999,42 Totaal 5599,42 Kosten hond (overname prijs + standaard kosten) Reis* 50 Bench 75 Europees dierenpaspoort 5 Inentingen (ongeveer) 60 Chippen 12,50 Sterilisatie (hangt af van gewicht) gem ** Castratie (hangt af van gewicht) gem. 120 Totaal*** 362,50 Eventueel overige dierenartskosten zijn gem. 50 Coveren met dierenverzekering (zie maandelijkse kosten) * Hangt af van land van herkomst & vliegtuigmaatschappij. Het doel is om via organisaties honden te laten overvliegen met vrijwillige hondenbegeleiders. Mensen die sowieso naar NL vliegen en zich registreren als hondenbegeleider. Zij geven de honden af aan ons op het vliegveld. ** Gemiddelde prijs *** Deze prijs gaat uit van maximale kosten.kosten voor bench, eventuele overige dierenkosten zullen niet altijd betaald hoeven te worden. Prijzen in het rood zijn ruwe schattingen naar boven afgerond 12.

13 Inkomsten Verkoop/adoptie honden 500 Incl. Europees paspoort, inentingen, chip, sterilisatie/castratie. Excl. bench en overige accessoires Dagopvang honden 1200 Gem. 40 honden per maand x 30 per dag Gaat om dagelijkse bezetting, dus 1 hond kan meerdere keren per maand komen. Hondentraining (privé) 500 Gem. 5 trainingen per maand x 100 per keer Evenementen organiseren 75 Bijv. kinderen leren omgaan met honden, Mensen met angst voor honden helpen etc. gem. 5 mensen per maand. Ticket 15 Donaties 1000 Totaal 3275 Overige inkomsten Naast de inkomsten uit de stichting is het wellicht mogelijk via Stichting Mee bepaalde kosten te dekken via een PGB. De hoeveelheid is op dit moment nog niet duidelijk. Daarnaast blijft Chris Verdegaal zijn WAJONG uitkering houden. Een bedrag van +/ Zoals te lezen valt bij de maandelijkse kosten gaan we er in dit model vanuit dat we een lening van nodig hebben (Met 200 maandelijkse afbetaling). Dit bedrag is via een officiële instantie. Ideaal zou zijn dit bedrag te kunnen lenen van iemand die de stichting steunt. Ook gaan we proberen een deel van het bedrag te krijgen d.m.v. schenkingen aan de stichting. 13.

14 Bijlagen Bedrijfsmatig huisdieren houden - Houdt u op een bedrijfsmatige manier huisdieren? Dan gelden er regels voor dierenwelzijn, vakbekwaamheid en huisvesting. U registreert de locatie waar u activiteiten uitoefent. Deze locatie krijgt dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). De regels voor het fokken gelden ook voor hobbyhouders. Op deze pagina registreert u zich via Direct regelen en leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen. Wat betekent bedrijfsmatig U bent bedrijfsmatig bezig als u de activiteiten met huisdieren met een zekere omvang en regelmaat uitoefent. In de meeste gevallen is dit wel duidelijk zoals bij een dierenspeciaalzaak of een dierenpension. Is het minder duidelijk, dan zijn er indicaties om iets als bedrijfsmatig te beschouwen. Deze indicaties hoeven niet allemaal van toepassing te zijn om iets al bedrijfsmatig te beschouwen. De indicaties zijn: U fokt niet om de dieren zelf te houden als huisdier en ook niet voor uw familie en vrienden. U verkoopt of levert de dieren af aan anderen dan familie en vrienden. U vangt de dieren op tegen een vergoeding en u plaatst hiervoor advertenties. U heeft ruimtes speciaal ingericht voor de opvang, handel of het fokken van de dieren. U bent geregistreerd bij de Kamer van koophandel of u heeft een BTW-nummer. U adverteert. U oefent de activiteiten uit om winst te maken. Voor honden en katten geldt in eerste instantie een getalsmatige indicatie: u heeft in een aaneengesloten periode van 12 maanden in totaal meer dan 20 honden of katten verkocht, afgeleverd, opgevangen of gefokt. Deze getalsmatige indicatie is, net zoals onder het Honden- en Kattenbesluit, een richtsnoer. Beoordeling of sprake is van bedrijfsmatigheid gebeurt in twijfelgevallen (bij minder dan 20 dieren) voor honden en katten ook aan de hand van hierboven genoemde indicaties. Geen verschil met Honden- en kattenbesluit Het richtsnoer voor bedrijfsmatigheid van 20 honden en katten is hetzelfde als onder het Hondenen Kattenbesluit 1999 (HKB). Onder het HKB kon echter ook een inrichting met minder dan twintig honden en katten bedrijfsmatig bezig zijn. Ook onder het HKB keken de toezichthouders en handhavers naar de feiten en omstandigheden van de situatie. De indicaties zijn een verduidelijking ten opzichte van het HKB, maar brengen geen verandering met zich mee. Deze indicaties zijn ook opgenomen omdat niet voor alle diersoorten waarvoor de regels voor het bedrijfsmatig houden van huisdieren gelden, getalsmatige richtsnoeren te geven zijn. 14.

15 Controle en handhaving Met de op deze pagina genoemde indicaties en het richtsnoer van het aantal dieren kunt u zelf beoordelen of u wordt gezien als bedrijfsmatig houder van dieren. Bij een controle moet u, als u van mening bent hobbymatig bezig te zijn, zelf aannemelijk maken bij de inspecteur dat er geen sprake is van bedrijfsmatig handelen. Voorwaarden voor handel, opvang en fokken U voert bedrijfsmatig activiteiten uit zoals verkoop, aflevering, opvang en het voor de verkoop of aflevering fokken of op voorraad hebben van huisdieren. Of u wilt dit misschien gaan doen. Dan moet u zich aan regels houden. Voor een aantal regels gelden voorwaarden en overgangstermijnen. Voorwaarden Deze voorwaarden gelden voor u: U registreert een aantal persoonsgegevens en een aantal gegevens van de inrichting waarin de activiteiten plaatsvinden bij ons. Dit doet u voordat u start met de activiteiten via Direct regelen op deze pagina. De kosten zijn 19 per UBN per jaar. De beheerder is degene die de dagelijkse leiding geeft aan de activiteiten. Hij of zij heeft een bewijs van vakbekwaamheid voor de diergroep(en) die wordt gehouden. U stuurt een kopie van het bewijs van vakbekwaamheid naar ons toe, via Digitaal post versturen bij Direct regelen op deze pagina. U houdt zich aan de regels voor huisvesting, verzorging en fokken. Het kan zijn dat uw gemeente ook nog een milieuvergunning eist. Dit vraagt u bij uw gemeente na. Bewijs van vakbekwaamheid Is er sprake van een bedrijfsmatige activiteit met huisdieren? Dan heeft de beheerder van de inrichting een bewijs van vakbekwaamheid nodig. Er gelden overgangstermijnen. Een certificaat of diploma van een erkende opleiding voldoet als bewijs van vakbekwaamheid. Deze opleiding is opgenomen in het centraal register beroepsopleidingen (Crebo). Informeer bij de opleider of zij opleidingen aanbieden die recht geven op een bewijs van vakbekwaamheid voor de diergroep die u bedrijfsmatig houdt. Wilt u weten of de opleiding of cursus die u heeft gevolgd recht geeft op het bewijs van vakbekwaamheid? De onderwijsinstelling informeert u hierover. Voor honden en katten wijzigt er niets en moet u vanaf het begin in het bezit zijn van een bewijs van vakbekwaamheid. Stuur een kopie van uw bewijs van vakbekwaamheid naar ons toe, via Digitaal post versturen bij Direct regelen op deze pagina. 15.

16 Vakbekwaamheidsbewijs honden en katten Met het Vakbekwaamheidsbewijs honden en katten op zak, kun je aantonen dat je voldoet aan het 'Besluit Houders van Dieren'. Het halen van dit bewijs is vanaf juli 2014 verplicht voor iedereen die bedrijfsmatig met deze dieren werkt. Voor wie? Ben je eigenaar of medewerker van een dierenpension, asiel, kennel of cattery? Dan is deze cursus van belang, als je nog niet in het bezit bent van het Honden- en kattenbesluit of het vakbekwaamheidsbewijs Houder van honden en katten. Lesdagen, examen en zelfstudie De cursus bestaat uit vijf lesdagen, inclusief theorie- en praktijkexamen. In elke les komen zowel de theorie als de praktijk aan bod. De lesdagen zijn gemiddeld om de twee weken. Een deel van de cursus bestaat uit zelfstudie. De lesstof hiervoor is beschikbaar via onze online leeromgeving. Je kunt het lesmateriaal op elk gewenst moment bestuderen. Daarnaast kun je in de online leeromgeving proeftoetsen maken. Aan de cursus Vakbekwaam Houder van honden en katten is een verplichte stage gekoppeld. Je loopt deze stage (20 dagen) bij een erkend dierenasiel, pension en/of kennel/cattery. Voor meer informatie over het examen kun je hier klikken voor het examenreglement. Erkenning en certificaat Ben je geslaagd, dan krijg je het vakbekwaamsbewijs voor het bedrijfsmatig houden van honden en katten. Je voldoet aan het Besluit Houders van Dieren dat per 1 juli 2014 wettelijk verplicht is. De cursus wordt gegeven op mbo-niveau 4. Prijzen Cursuscentrum Dierverzorging LOCATIE: Barnseweg 3, Barneveld DUUR: 5 dagen TIJDEN: 9.45 uur uur GROEPSGROOTTE: circa 24 cursisten PRIJS: 579,00 excl. 49,00 online studielicentie LOI - Studieduur: 16 maanden Lesgeld: 42,- p/m Nú tijdelijk met 10% korting 37,80 per maand. 16.

17 Praktijkdagen Tijdens de cursus organiseren we drie praktijkdagen. Deze vinden plaats op aaneengesloten werkdagen van tot uur in Lelystad. Tijdens deze lesdagen besteden we aandacht aan een groot aantal zaken die je zullen helpen om het beroep van dierenasiel- of pensionhouder met succes en plezier uit te oefenen. Examen - Anatomie, fysiologie en pathologie - Voeren en verzorgen van dieren - Begeleiding bij voortplanting - Werken volgens wetten en voorschriften. 17.

18 Feiten & Cijfers Gezelschapsdierensector 2015 Door: HAS Hogeschool, HAS kennistranfer & bedrijfsopleidingen, Den Bosch & Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, s Gravenhage Gezelschapsdieren in Nederland In Nederland werden in 2014 ongeveer 1,5 miljoen honden gehouden door 18% van de huishoudens. Dat is iets minder dan de 19% in Het totaal aantal honden is de afgelopen jaren stabiel gebleven. Van de honden is 41% ouder dan acht jaar. De meeste honden worden gehouden in gezinnen met kinderen. Hondenbezitters wonen relatief vaak in het buitengebied. Er worden meer kruisingen dan rashonden gehouden. Het aantal honden met stamboom neemt af en het aantal niet-rashonden stijgt overeenkomstig. In totaal staan ca. 370 hondenrassen vermeld op de internationale FCI-lijst (Fédération Cynologique Internationale). In 2014 zijn pups van 260 verschillende rassen ingeschreven in het Nederlandse hondenstamboek. De top drie van populairste hondenrassen is al bijna 10 jaar lang gelijk: nummer één is de Labrador Retriever, gevolgd door de Duitse Herder en de Golden Retriever. De nummers 4 en 5 zijn de Berner Sennenhond en de Franse bulldog. Bij een gemiddelde levensduur van 10 jaar voor de hond zijn jaarlijks dieren nodig als vervanging van de populatie. Het aantal geïmporteerde zwerfdieren in 2014 was honden. Het totaal aantal pups neemt af. De herkomst van honden verschuift naar meer rashonden zonder stamboom, ook wel look-a-likes genoemd, en kruisingen. Georganiseerde fokkers in Nederland zijn verantwoordelijk voor 40% van de nieuwe pups, zowel met (25%) als zonder stamboomcertificaat (14%). De overige 60% van de pups is afkomstig van particulieren en de puppyhandel (internet- en dierenhandelaren). Vanaf 1 april 2013 dienen pups, die in Nederland zijn geboren of geïmporteerd, te worden gechipt en geregistreerd (Identificatie en Registratieplicht: I&R). Deze regelgeving is niet van toepassing op oudere, of eerder geïmporteerde honden. In 2014 zijn er unieke chipnummers geregistreerd in de centrale database verdeeld over geboortemeldingen (waaronder alle honden met een stamboom) en importmeldingen waarvan volwassen (zwerf)dieren. Zodra de cijfers over het jaar 2015 bekend zijn, kan het effect van de vernieuwde chip- en registratieregeling gemeten worden. Dat betekent dat ca honden per jaar zijn te traceren en er ongeveer pups niet geregistreerd zijn. Dat kunnen buitenlandse pups zijn die zonder registratie de grens zijn overgebracht of dieren die in Nederland zijn gefokt, maar niet zijn aangemeld. Uit een recent kwalitatief onderzoek onder (potentiële) hondenbezitters naar de identificatie en registratie van honden, bleek dat het publiek nog niet bekend is met het verplichte karakter van I&R voor pups. Ook bleek de bereidheid tot I&R in de toekomst laag. 18.

19 Bedrijfsmatige en niet-bedrijfsmatige fokkers Tot 1 juli 2014 was alleen registratie vereist voor bedrijfsmatige houders van honden en katten volgens Het Honden en Kattenbesluit (HKB). Daarbij moesten houders aangeven of ze pension, asiel, fokker, dierenspeciaalzaak, handelaar of overige activiteiten uitoefenden. Op 1 juli 2014 waren er bedrijfsmatige houders van honden en katten geregistreerd, waarvan 404 bedrijfsmatige fokkers. Na 1 juli 2014 dienen volgens het Besluit houders van dieren niet alleen bedrijfsmatige houders van honden en katten, maar bedrijfsmatige houders van alle gezelschapsdieren zich te laten registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De RVO verzorgt het omzetten van de registraties vanuit het HKB naar registraties zoals bedoeld in het Besluit houders van dieren. Daarbij worden tevens verschillende activiteiten geregistreerd zoals het verkopen, ten ver- koop in voorraad houden, afleveren, opvangen of fokken/kweken van gezelschapsdieren. In het kader van het nieuwe besluit waren er medio april bedrijfsmatige activiteiten gemeld, verdeeld over verschillende dierklassen. Inmiddels zijn er 774 bedrijfsmatige houders van gezelschapsdieren geregistreerd bij RVO.nl, waarvan 638 hebben aangegeven dat er bedrijfsmatig gefokt wordt met de dieren in kwestie, waarvan 230 met honden en katten (Tabel 2.1). Onder het oude besluit (HKB) staan nog adressen van professionele houders van honden en katten geregistreerd. Bedacht moet worden dat er (nog) overlap kan bestaan tussen de twee registratievormen. Voor alle diersoorten geldt dat een bedrijfsmatige houder een bewijs van vakbekwaamheid dient te bezitten. Voor de bedrijfsmatige houder van bijzondere gezelschapsdieren was voorheen geen bewijs van vakbekwaamheid nodig. Daarvoor is een overgangsperiode van 5 jaar ingesteld (i.e. die bedrijfsmatige houder moet voor 1 juli 2020 het bewijs krijgen). 88 Buiten de registratie volgens het Besluit houders van dieren vallen de niet-bedrijfsmatige fokkers. Uit persoonlijk contact met een aantal fokkers- en liefhebbersverenigingen in het kader van de actualisatie van dit rapport is echter gebleken dat voor sommige fokkers en kwekers de grens tussen niet-bedrijfsmatig en bedrijfsmatig, zoals aangegeven door RVO, als diffuus wordt ervaren in de praktijk. Dan kan er voor worden gekozen om niet als bedrijfsmatig te registreren, zodat er geen rekening hoeft te worden ge- houden met de voorwaarden voor bedrijfsmatige fokkers. Hondenfokkers In 2014 waren er fokkers aangesloten bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied (RvB). De RvB verzorgt de stamboom registratie van pups die met een stamboom gefokt worden. De aangesloten fokkers fokken voornamelijk voor hobby doeleinden. In 2014 zijn ongeveer pups met stamboom geboren 80. Deze pups zijn geboren bij fokkers en waren verdeeld over nesten. In Grafiek 2.1 is een overzicht te vinden van het aantal nesten per fokker per jaar (N.B.: dit geldt alleen voor fokkers van rashonden met stamboom). Ruim 60% van de fokkers (2.180) heeft in 2014 één nest gefokt. Slechts 150 fokkers (4%) fokte in 2014 vijf of meer nesten. De gemiddelde nestgrootte van een nest rashonden met stamboom be- draagt 5,4 pups. Er zijn geen gegevens beschikbaar over fokkers die niet zijn aangesloten bij de RvB. 19.

20 Economische Kengetallen In 2014 waren er in Nederland zo n pups nodig voor de vervanging van de populatie. Daarvan zijn pups met een stamboom gefokt. Een steekproef onder dierenartsen gaf als indicatie dat pups van particulieren (al of niet gewenst) afkomstig zijn. Dat betekent dat ruim pups commercieel worden gefokt. In Hoofdstuk 1 (Tabel 1.4) wordt verder aangegeven dat er in 2014 in Nederland kittens zijn geboren, waarvan ca katten met een stamboom. Als voor de commercieel gefokte honden en katten de aan- schafkosten, zoals vermeld in Tabel 6.1 worden berekend, betekent dit dat fokkers van honden en katten een totale jaarlijkse omzet van U 93 miljoen genereren. Omzet dieren, dierbenodigdheden en diervoeding Onder dierbenodigdheden vallen eenmalige uitgaven zoals hokken, kooien, manden, speelmateriaal (verrijking), krabpalen, voedsel- en waterbakken, maar ook terugkerende kosten zoals medicijnen en verzorgingsmiddelen. Dierenspeciaalzaken De product- en bedrijfschappen zijn opgeheven en de brancheorganisatie Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft haar activiteiten eind 2013 gestaakt. De laatste cijfers van de deze sector dateren dan ook uit dit jaar. Er waren toen dierenspeciaalzaken. Het aantal dierenspeciaalzaken was met 14% afgenomen. De drie jaren daar voor was het aantal dierenspeciaalzaken ook met 13% afgenomen. Dierenspeciaalzaken in Nederland heb- ben een marktaandeel van 36%. De totale omzet (inclusief diervoeding) bedroeg hier 779 miljoen in 2013 en was daarmee ruim 12% gedaald ten opzichte van de 512 miljoen in Bij deze gegevens kan geen onder- scheid worden gemaakt tussen dieren en dierbenodigdheden. Een indruk hiervan kan verkregen worden met de omzetverdeling van dierenspeciaalzaken in 2009: 42% diervoeding, 26% dierbenodigdheden, 7% geneesmiddelen, 5% levende dieren en de overige 20% aan aquaristiek, hengelsport, tuinartikelen en overig. In de jaren 2012 en 2013 was het aandeel dierenspeciaalzaken dat een omzetdaling noteerde groter dan het aandeel dat een omzetplus wist te realiseren. In het jaar 2014 waren er bijna evenveel winkels met een omzetstijging (36%) als met een daling (38%). Tussen de formule- en ketenwinkels en de geheel zelfstandig opererende dierenspeciaalzaken waren geen significante verschillen. Voor 2015 verwacht 39% van de ondernemers een stijging van de omzet en 28% een daling. Van de zelfstandige winkeliers verwacht 42% een omzetdaling tegenover 16% van de formule- en ketenwinkels. Redenen zijn onder andere de sterke toename van internet als verkoopkanaal en concurrentie met bouwmarkten, tuincentra en supermarkten. Supermarkten Het aantal supermarkten steeg van in 2013 naar in De omzet aan dierbenodigdheden en diervoeding in supermarkten, discounters en hypermarkets bedraagt ca. 420 miljoen. Supermarkten in Nederland hebben hiermee een marktaandeel van 34%. Tuincentra In tuincentra wordt jaarlijks ruim 162 miljoen besteed aan dierbenodigdheden en voeding. Tuincentra beslaan hiermee 13% van de markt. Overige In 2014 werd ongeveer 5% van de dierbenodigdheden en voeding via het internet aangeschaft ( 61 miljoen) en 12% via dierenklinieken. 20.

21 Totale omzet De totale omzet van de dierverzorgingsmarkt excl. dierenklinieken bedraagt daarmee ca miljoen. Omzet diensten gezelschapsdieren Dierenverzekering De dierenverzekeringen in Nederland hebben samen dieren verzekerd, voornamelijk honden en katten. De gemiddelde jaarpremie bedraagt 230 waarmee een totale jaarlijkse omzet van 39 miljoen wordt bereikt. Hondentraining Als gemiddeld 350 cursisten jaarlijks minimaal 1 cursus volgen bij één van de ca. 600 hondenscholen in Nederland voor een gemiddeld bedrag per cursus van 100 dan gaat het hier om een omzet van 21 miljoen per jaar. Dierenpensions Er zijn ca. 750 dierenpensions in Nederland met gemiddeld 137 dier plaatsen (90 hond 47 kat). Als de tarieven voor een hond 13 en voor de kat 9 bedragen bij een gemiddelde bezetting van 30%, wordt een omzet be- reikt van 131 miljoen. Gemiddeld aantal dieren en behandelingen bij de dierenarts Het aantal verschillende honden, katten en konijnen die 1 fte dierenarts per jaar behandelt, ligt rond de Het aantal transacties (zoals consulten, operaties, verkoop van medicijnen en/of voer, doorberekende laboratorium- kosten) per 1 fte dierenarts per jaar bedraagt circa De Average Transaction Fee (ATF) voor gezelschapsdieren bedraagt 72 (incl. BTW) en gemiddeld heeft 1 fte dierenarts vaste klanten die gemiddeld iets meer dan 4 keer per jaar de praktijk bezoeken. Daarnaast zijn er nog 300 tot 400 incidentele eigenaren die eenmalig of minder vaak naar de praktijk komen. Dat betekent dat 1fte dierenarts jaarlijks (incl. BTW) omzet en een eigenaar gemiddeld 159 per dier uitgeeft. Voor honden ligt dit bedrag hoger, voor katten en konijnen lager. Daarvan bestaat ca. 120 uit directe medische kosten en 39 uit preventieve gezondheidszorg (parasieten bestrijding, diëten, voedingssupplementen) 74. Het is onbekend hoeveel dierenartsen er parttime werken, maar als aangenomen wordt dat bij de praktijken die gezelschapsdieren behandelen 1,4 fte dierenartsen werken, dan betekent dat fte dierenartsen verantwoordelijk zijn voor een jaarlijkse omzet van ca. 537 miljoen (incl. BTW). 21.

22 Economische waarde gezelschapsdierensector Veel kosten voor gezelschapsdieren zijn onbekend, zoals de aanschaf en verzorging van bijzondere gezelschapsdieren, trimsalons en hondenuitlaat- services. De totale uitgaven aan gezelschapsdieren die zijn berekend in dit rapport bedragen: Omzet fokken/handel van hond en kat 97 miljoen Omzet dierbenodigdheden en voeding miljoen Kosten opvang 59 miljoen Kosten dierenarts 537 miljoen Omzet dierenverzekering 39 miljoen Omzet hondentraining 21 miljoen Omzet dierenpensions 131 miljoen Omzet dierencrematoria 10 miljoen Totaal 1,99 miljard 22.

Toelichting nieuwe wet- en regelgeving Besluit houders van dieren

Toelichting nieuwe wet- en regelgeving Besluit houders van dieren Het is sinds 1 juli 2014 van kracht. De Raad van Beheer krijgt veel vragen over de gevolgen van deze nieuwe wet- en regelgeving voor de hondenfokkerij, -tentoonstellingen en wedstrijden. In dit artikel

Nadere informatie

Welkom D o r e e n R e e d e r 2 1 j a n u a r i A L L E S O V E R D I E R V E R Z O R G I N G L E E R J E I N B A R N E V E L D

Welkom D o r e e n R e e d e r 2 1 j a n u a r i A L L E S O V E R D I E R V E R Z O R G I N G L E E R J E I N B A R N E V E L D Welkom D o r e e n R e e d e r 2 1 j a n u a r i 2 0 1 7 A L L E S O V E R D I E R V E R Z O R G I N G L E E R J E I N B A R N E V E L D Het opleidings- en kenniscentrum van Nederland Ideale mix van theorie

Nadere informatie

NBS Voorjaarsdag 2018 Besluit Houders Van Dieren & Welzijn. NBS voorjaarsdag , Besluit Houders Van Dieren

NBS Voorjaarsdag 2018 Besluit Houders Van Dieren & Welzijn. NBS voorjaarsdag , Besluit Houders Van Dieren NBS Voorjaarsdag 2018 Besluit Houders Van Dieren & Welzijn Nut en Urgentie Waarom een presentatie over dit besluit? Het op een verantwoorde manier omgaan met het houden en fokken en tentoonstellen van

Nadere informatie

Verplicht chippen e n registreren!

Verplicht chippen e n registreren! Verplicht chippen e n registreren! Nieuwe plicht In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie (I&R) voor honden. Dit houdt in dat honden gechipt moeten worden: er wordt

Nadere informatie

Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden...

Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden... Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden... 3 Wat betekent de I&R- verplichting voor fokkers?... 4 Honden met

Nadere informatie

Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl

Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Verplicht vanaf 1 april 2013 Databankhonden.nl is een initiatief van nieuwe plicht In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie

Nadere informatie

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013 l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Per 1 april

Nadere informatie

Verplicht chippen van honden

Verplicht chippen van honden Verplicht chippen van honden Vragen en antwoorden Alles over verplicht chippen en registreren van honden na 1 april 2013 WWW.NDG.NL Vragen en antwoorden Alles over verplicht chippen en registreren van

Nadere informatie

Chip & registreer je hond op

Chip & registreer je hond op Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Verplicht vanaf 1 april 2013 NIEUWE PLICHT In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie (I&R) voor honden.dit houdt in

Nadere informatie

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013 l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n www.licg.nl over houden van huisdieren

Nadere informatie

Internationale hondenhandel

Internationale hondenhandel Internationale hondenhandel Ruth van der Leij dierenarts Shelter Medicine Najaarsdag 2015 1 Bron: http://nos.nl/artikel/2062666-puppies-in-beslag-genomen-bij-hardleers-duo.html 2 Bron: http://nos.nl/artikel/2062666-puppies-in-beslag-genomen-bij-hardleers-duo.html

Nadere informatie

Handleiding. www.backhomeclub.nl

Handleiding. www.backhomeclub.nl Handleiding www.backhomeclub.nl Voorwoord Aangewezen databank in het kader van I&R Hond In het kader van de verplichte I & R voor honden, ingaande 1 april 2013, was het noodzakelijk om de software achter

Nadere informatie

DE STAMBOOMHOND EEN HOND UIT EEN GOED NEST!

DE STAMBOOMHOND EEN HOND UIT EEN GOED NEST! DE STAMBOOMHOND EEN HOND UIT EEN GOED NEST! WIL JE EEN HOND DIE MET ZORG GEFOKT IS? KIES EEN STAMBOOMHOND! UIT EEN GOED NEST www.houdenvanhonden.nl Wat is een stamboomhond? Een stamboomhond is een hond

Nadere informatie

PRAKTISCH CHIPPEN EN REGISTREREN

PRAKTISCH CHIPPEN EN REGISTREREN PRAKTISCH CHIPPEN EN REGISTREREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Om allerlei redenen kan het belangrijk zijn dat huisdieren

Nadere informatie

Rapport controle gezondheid en welzijn van dieren. Artikelen 36 en 37 GWWD Bevindingen Toelichting / opmerkingen. Toelichting / opmerkingen

Rapport controle gezondheid en welzijn van dieren. Artikelen 36 en 37 GWWD Bevindingen Toelichting / opmerkingen. Toelichting / opmerkingen Doc. 24 Rapport controle gezondheid en welzijn van dieren Controle Teamleider AID AID KVK Naam gecontroleerde Adres Rapportnummer 244/13/0015 Postcode Datum rapport 30-07-2013 Woonplaats Controlegegevens

Nadere informatie

Houder van overige zoogdieren

Houder van overige zoogdieren Keuzedeel mbo Houder van overige zoogdieren gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0471 Penvoerder: Sectorkamer voedsel, groen en gastvrijheid Gevalideerd door: Sectorkamer voedsel, groen

Nadere informatie

STICHTING KITTENPLACE Zonnedauw LV Alphen aan den Rijn STICHTING KITTENPLACE

STICHTING KITTENPLACE Zonnedauw LV Alphen aan den Rijn STICHTING KITTENPLACE Zonnedauw 38 2408 LV Alphen aan den Rijn JAARVERSLAG 2018 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Doelstelling 4 Bestuur 4 Doelen 2018 4 Activiteiten 5 Financieel 7 Balans 7 Winst en Verliesrekening 8 Toelichting 9

Nadere informatie

De verplichting tot chippen én registratie van de chip geldt niet alleen voor pups, maar voor alle honden die van eigenaar veranderen.

De verplichting tot chippen én registratie van de chip geldt niet alleen voor pups, maar voor alle honden die van eigenaar veranderen. Chippen én registreren van honden verplicht Vanaf 1 april 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en vóór de leeftijd van 8 weken bij een aangewezen databank geregistreerd

Nadere informatie

Jaarrekening en jaarverslag Stichting Alert

Jaarrekening en jaarverslag Stichting Alert Jaarrekening en jaarverslag Stichting Alert Inhoud Inleiding p. 2 Jaarverslag p. 3 Jaarplan 2016 p. 5 Resultaten p. 7 Balansmutaties p. 8 Begroting 2016 p. 9 pagina 1 / 9 Print dd. 2952016 21:51 Jaarrekening

Nadere informatie

Stichting 100% voor dieren Beleidsplan 2015 en 2016

Stichting 100% voor dieren Beleidsplan 2015 en 2016 Stichting 100% voor dieren Beleidsplan 2015 en 2016 Stichting 100% voor dieren Brummelhof 37 7045 AB Azewijn 1 1. Ontstaan, missie, visie en doelstellingen. 1.1 Ontstaan Stichting 100% voor dieren is 2

Nadere informatie

BESLUIT HOUDERS VAN DIEREN

BESLUIT HOUDERS VAN DIEREN BESLUIT HOUDERS VAN DIEREN (nieuwe wetgeving per 22 augustus 2014, die het honden en kattenbesluit van 1999 vervangt). Let op: dit is een persoonlijke opsomming en bewoording van het besluit, beperkt tot

Nadere informatie

STICHTING KITTENPLACE

STICHTING KITTENPLACE STICHTING KITTENPLACE JAARVERSLAG 2017 [ pagina 1] INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Doelstelling 4 Bestuur 4 Doelen 2017 4 Activiteiten 5 Financieel 7 Balans 8 Winst en Verliesrekening 9 Toelichting 10 Conclusie

Nadere informatie

Honden op het spreekuur

Honden op het spreekuur Honden op het spreekuur Op reis met de hond Wanneer u uw hond mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Recent zijn de regels van enkele landen aangepast,

Nadere informatie

Besluit houders van Dieren. Studiemiddag Gezelschapsdieren Groen Kennisnet 3 december 2015

Besluit houders van Dieren. Studiemiddag Gezelschapsdieren Groen Kennisnet 3 december 2015 Besluit houders van Dieren Studiemiddag Gezelschapsdieren Groen Kennisnet 3 december 2015 Vanmiddag Korte schets context BHvD BHvD hoofdlijnen Inzoomen op bedrijfsmatigheid en vakbekwaamheid 2 Wet- en

Nadere informatie

Handleiding.

Handleiding. Handleiding www.backhomeclub.nl Voorwoord Aangewezen databank in het kader van I&R Hond In het kader van de verplichte I & R voor honden, ingaande 1 april 2013, was het noodzakelijk om de software achter

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen 5 FEBRUARI 2016 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de identificatie[, registratie en sterilisatie] 1 van katten (geconsolideerde versie op 01.04.2018) De Vlaamse Regering, Gelet op de wet van

Nadere informatie

NEDERLAND ZWERFKATTENARM the support of stray animals worldwide

NEDERLAND ZWERFKATTENARM the support of stray animals worldwide 1 NEDERLAND ZWERFKATTENARM 2025 4 the support of stray animals worldwide Stray Animal Foundation Platform 2 Koepelorganisatie voor zwerfdierstichtingen In Nederland ca. 180 stichtingen actief met zwerfdieren.

Nadere informatie

Voor u uitgelicht. werken met mijn Labrador Brisca in het programma Kids For Animals van de Tros. Dit programma kwam wekelijks op de televisie.

Voor u uitgelicht. werken met mijn Labrador Brisca in het programma Kids For Animals van de Tros. Dit programma kwam wekelijks op de televisie. N I E U W S B R I E F Dit is alweer de eerste nieuwsbrief van 2015 en en willen wij u, zij het verlaat, het allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar Ook dit keer hebben we weer ons best gedaan een interessante

Nadere informatie

Emigratie van buitenlandse (zwerf)honden naar Nederland: de cijfers

Emigratie van buitenlandse (zwerf)honden naar Nederland: de cijfers 1 Emigratie van buitenlandse (zwerf)honden naar Nederland: de cijfers Inleiding Over het emigreren van buitenlandse zwerfhonden naar Nederland bestaan veel (voor)oordelen. Het beeld dat veel honden uit

Nadere informatie

De toekomst van de handel in dieren

De toekomst van de handel in dieren De toekomst van de handel in dieren juli 2014 De toekomst van de handel in dieren Per 1 juli is het Besluit houders van dieren in werking getreden en enkele daaronder hangende besluiten. Het Besluit houders

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30971 4 november 2014 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 24 oktober 2014, nr. MBO/674277,

Nadere informatie

Telling Buitenlandse honden

Telling Buitenlandse honden Telling Buitenlandse honden www.buzhonden.nl 1 Telling heeft twee tellingen gehouden: over 2009 en 2012. Vraagstelling: 1. Hoeveel honden komen er per jaar vanuit het buitenland naar Nederland? 2. Hoe

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2014. Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië

Jaaroverzicht 2014. Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië Jaaroverzicht 2014 Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië 1. Algemeen Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië (SZR) is zowel actief in Nederland als in Roemenië. In Nederland vragen wij de aandacht

Nadere informatie

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 7 april 2014) mede namens de minister van Veiligheid en Justitie

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 7 april 2014) mede namens de minister van Veiligheid en Justitie AH 1642 2014Z02733 van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 7 april 2014) mede namens de minister van Veiligheid en Justitie Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013-2014, nr.

Nadere informatie

Handleiding. www.backhomeclub.nl

Handleiding. www.backhomeclub.nl Handleiding www.backhomeclub.nl Voorwoord Aangewezen databank in het kader van I&R Hond In het kader van de verplichte I & R voor honden, ingaande 1 april 2013, was het noodzakelijk om de software achter

Nadere informatie

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck:

Nadere informatie

Wij verzekeren de zorgkosten van huisdieren bij ziekten en ongevallen

Wij verzekeren de zorgkosten van huisdieren bij ziekten en ongevallen De nr. 1 huisdierenverzekering wereldwijd Wij verzekeren de zorgkosten van huisdieren bij ziekten en ongevallen Ieder huisdier verdient 2018029 Petplan Consumentenbrochure-nw.indd 1 25/05/2018 09:46 Waarom

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Bijlage agendapunt 4a Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: voor het ras: (invullen door rasvereniging) Conceptversie maart 2012, VERSIE 6.0 Uitgangspunten

Nadere informatie

Jaarrekening en jaarverslag Stichting Alert

Jaarrekening en jaarverslag Stichting Alert Jaarrekening en jaarverslag Stichting Alert 2012-2013 - 2014 Inhoud Inleiding p. 2 Jaarverslag 2014 p. 3 Jaarplan 2015 p. 5 Resultaten p. 6 Balansmutaties 2012 p. 7 Balansmutaties 2013 p. 8 Balansmutaties

Nadere informatie

26-3-2015. Besluit houders van Dieren Raad van Beheer 12 maart 2015. Vanavond. Vroegere situatie GWWD. Wet dieren. Uitgangspunt dierenwelzijn

26-3-2015. Besluit houders van Dieren Raad van Beheer 12 maart 2015. Vanavond. Vroegere situatie GWWD. Wet dieren. Uitgangspunt dierenwelzijn houders van Dieren Raad van Beheer 12 maart 2015 Vanavond Algemene inleiding: Mark Helmerhorst (RVO.nl EZ) Bedrijfsmatigheid en voorschriften alle houders: Suzanne Merkx (LID) Aanwezig voor vragen: Jan

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING RIJPICKERWAARD 2014

BELEIDSPLAN STICHTING RIJPICKERWAARD 2014 BELEIDSPLAN STICHTING RIJPICKERWAARD 2014 INHOUDSOPGAVE 1 DOELSTELLING 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Doelstelling 1 1.3 Kader 2 2 ASIELBELEID 3 2.1 Aannamebeleid 3 2.2 Plaatsingsbeleid 3 2.3 Euthanasiebeleid 4

Nadere informatie

Stichting Dierennood redt zwerfdieren wereldwijd. Hulp is heel hard nodig. Doe mee met onze acties!

Stichting Dierennood redt zwerfdieren wereldwijd. Hulp is heel hard nodig. Doe mee met onze acties! Stichting Dierennood redt zwerfdieren wereldwijd. Hulp is heel hard nodig. Doe mee met onze acties! 2 Hulp voor gewonde en zieke zwerfdieren In veel landen worden zwerfdieren geschopt en geslagen. Iedere

Nadere informatie

De weg naar uw droomauto.

De weg naar uw droomauto. De weg naar uw droomauto. Inhoudsopgave Introductie Over ALPHERA Financial Services 2 Autofinanciering voor bedrijven ALPHERA Financial Lease 4 ALPHERA Executive Plan 4 Autofinanciering voor particulieren

Nadere informatie

RvB Vets Online. Handleiding voor dierenartspraktijken

RvB Vets Online. Handleiding voor dierenartspraktijken www.houdenvanhonden.nl RvB Vets Online Handleiding voor dierenartspraktijken Voor u ligt de handleiding voor het gebruik van RvB-Vets online, een applicatie waarmee dierenartsen hun heupdysplasie (HD)

Nadere informatie

Op reis met de hond Noorwegen

Op reis met de hond Noorwegen Wanneer u uw hond mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Recent zijn de regels van enkele landen aangepast, hieronder een korte samenvatting van

Nadere informatie

GOED VERZEKERD DOOR DE CRISIS! Symposium Platform voor Huisdieren 6 april 2013 Peter van Rooijen

GOED VERZEKERD DOOR DE CRISIS! Symposium Platform voor Huisdieren 6 april 2013 Peter van Rooijen GOED VERZEKERD DOOR DE CRISIS! Symposium Platform voor Huisdieren 6 april 2013 Peter van Rooijen OVER MIJZELF Getrouwd Kinderen Marc en Roos Dierenarts sinds 1986 12 jaar praktijkervaring Betrokken bij

Nadere informatie

25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit betreffende de identificatie en registratie van honden

25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit betreffende de identificatie en registratie van honden FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit betreffende de identificatie en registratie van honden FILIP, Koning der Belgen,

Nadere informatie

Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond

Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond De Gezondheidsdienst van de Stad Gent wil burgers bewust laten nadenken, vooraleer een hond in huis te halen. Een hond in huis nemen heeft immers bepaalde

Nadere informatie

Honden- en kattenbesluit '99

Honden- en kattenbesluit '99 Honden- en kattenbesluit '99 1 Inleiding Op 1 maart 2002 treedt het Honden- en kattenbesluit 1999 (verder HKB genoemd) in werking. Het HKB is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) gebaseerd op de Gezondheids-

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6

Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari keer beoordeeld. Economie 1.1 t/m 1.6 Samenvatting door een scholier 1471 woorden 5 januari 2011 5 7 keer beoordeeld Vak Economie Economie 1.1 t/m 1.6 1.1 Waarom een eigen bedrijf? * Je denkt het gat in de markt te hebben gevonden. nieuw idee,

Nadere informatie

DNA-afname en afstammingscontrole

DNA-afname en afstammingscontrole verplicht voor elke raspup DNA-afname en afstammingscontrole INFORMATIE VOOR FOKKERS www.houdenvanhonden.nl Verplichte DNA-afname en -afstammingscontrole Sinds 1 juni 2014 krijgen alle rashondenpups een

Nadere informatie

Module Huisvesting van gezelschapsdieren

Module Huisvesting van gezelschapsdieren Module Huisvesting van gezelschapsdieren De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Colofon Auteur Esther

Nadere informatie

VOORLOPIG KOOPCONTRACT KITTEN

VOORLOPIG KOOPCONTRACT KITTEN VOORLOPIG KOOPCONTRACT KITTEN Gegevens Verkoper: Cattery Maranovski Hoenderloseweg 97 7339 GB UGCHELEN Telefoon Martijn Nijkamp: 06-13208782 Telefoon Randolph Knul: 06-21881574 Email: catterymaranovski@hotmail.com

Nadere informatie

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl Nieuwsbrief Juni Mail:hondenschool sammie@gmail.co m ol -utrecht.nl sammie nog niet dan snel.. Eindelijk is dan de zomer aangebroken. gaat ook in de zomer gewoon door.. Juni Chipmaand: Ook in 2013 staat

Nadere informatie

09-03-2011 VERSIE INTERNETCONSULTATIE

09-03-2011 VERSIE INTERNETCONSULTATIE 09-03-2011 VERSIE INTERNETCONSULTATIE WIJ BEATRIX, BIJ DE GRATIE GODS, Concept KONINGIN DER NEDERLANDEN, PRINSES VAN ORANJE-NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ. Besluit van houdende regels met betrekking tot bedrijfsmatige

Nadere informatie

GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET!

GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET! GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET! UW HUISDIER KAN NIET MEE OP VAKANTIE? 1. Vraag een oppas aan huis Een kat blijft liefst in haar eigen omgeving. Daarom is een oppas aan huis een goed idee

Nadere informatie

Van kitten naar kat. Optimale begeleiding door de praktijk. Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts

Van kitten naar kat. Optimale begeleiding door de praktijk. Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts Van kitten naar kat Optimale begeleiding door de praktijk Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts TERUG NAAR DE SCHOOLBANKEN voor dierenarts-assistenten Amersfoort, zat. 20 juni 2015 Programma

Nadere informatie

Informatie gastouder. Gastouderbureau NL

Informatie gastouder. Gastouderbureau NL Informatie gastouder Gastouderbureau NL www.gobnl.nl info@gobnl.nl 01-09-2016 Informatie voor gastouder In dit boekje geven we uitleg over kleinschalige kinderopvang bij de gastouder of bij de ouder thuis.

Nadere informatie

Raadar. Opleidingen Kynologische Kennis 1 en 2 in nieuw jasje gestoken. Raadar Special Vernieuwde opleidingen

Raadar. Opleidingen Kynologische Kennis 1 en 2 in nieuw jasje gestoken. Raadar Special Vernieuwde opleidingen www.houdenvanhonden.nl Special Vernieuwde opleidingen Opleidingen Kynologische Kennis 1 en 2 in nieuw jasje gestoken De opleidingen Kynologische Kennis 1 en 2 die via de Raad van Beheer behaald kunnen

Nadere informatie

Nadere regelgeving Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) REGELING UITVOERING HONDEN- EN KATTENBESLUIT 1999

Nadere regelgeving Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) REGELING UITVOERING HONDEN- EN KATTENBESLUIT 1999 Nadere regelgeving Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) REGELING UITVOERING HONDEN- EN KATTENBESLUIT 1999 Tekst zoals deze geldt op 7 februari 2009 Verwijderd uit ons regelingenbestand De Minister

Nadere informatie

Uitvoeringsregels ten behoeve van Locatiecontroles

Uitvoeringsregels ten behoeve van Locatiecontroles Uitvoeringsregels ten behoeve van Locatiecontroles Ingaande 1 december 2014 Uitvoeringsregels Locatiecontroles 1 Versie 2 Inhoud Voorwoord... 3 Hoofdstuk 1 Onderwerp en toepassingsgebied... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden Vakantiechecklist Uw huisdier blijft thuis Zorg er voor dat er genoeg (dieet)voeding en indien nodig medicatie in huis is Geef de oppas de naam van uw dierenkliniek en telefoonnummer voor het geval dat

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

Meldmanier Melddatum donderdag 10 juli :01 Gegevens klager (Mag naam klager genoemd worden: Zie ingevuld formulier)

Meldmanier  Melddatum donderdag 10 juli :01 Gegevens klager (Mag naam klager genoemd worden: Zie ingevuld formulier) Doc. 18.3 Algemene info bij nummer 341794.00 Doc. 19 Meldmanier Email Melddatum donderdag 10 juli 2014 20:01 Gegevens klager (Mag naam klager genoemd worden: Zie ingevuld formulier) Telef. Mobiel E-mail

Nadere informatie

DIERENARTSENPRAKTIJK ROUSSEAU KITTENS

DIERENARTSENPRAKTIJK ROUSSEAU KITTENS DIERENARTSENPRAKTIJK ROUSSEAU KITTENS KITTENS Deze presentatie geeft een kort overzicht en is in geen geval een allesomvattend naslagwerk We raden ten stelligste aan om bij vragen of twijfels contact op

Nadere informatie

De mini-vakantiegids voor je kat

De mini-vakantiegids voor je kat De mini-vakantiegids voor je kat Ga jij op vakantie en kan je kat niet met je mee op reis? Wil je graag weten welke mogelijkheden er voor tijdelijke opvang van je kat zijn? Vraag jij je af hoe je ervoor

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Gastgezin Hulphond Nederland

Aanmeldingsformulier Gastgezin Hulphond Nederland Aanmeldingsformulier Gastgezin Hulphond Nederland Procedure van aanmelding gastgezin U overweegt gastgezin van een pup te worden. Door middel van dit informatie- en aanmeldingsformulier geeft u ons inzicht

Nadere informatie

Lokale oplossingen voor het zwerfdierenoverschot. Presentatie juni 2014

Lokale oplossingen voor het zwerfdierenoverschot. Presentatie juni 2014 Lokale oplossingen voor het zwerfdierenoverschot Presentatie juni 2014 Programma Animal Foundation Platform Wie zijn wij? Lokale oplossingen Voorbeelden uit het veld Wie zijn wij? Onafhankelijk platform

Nadere informatie

Opdracht Besluit houders van dieren; Honden en Katten

Opdracht Besluit houders van dieren; Honden en Katten KWALIFICATIE 97720-97730 DIFFERENTIATIE / UITSTROOM NAAM OPDRACHT Opdracht; Besluit houders van dieren; Honden en Katten CREBOCODE NIVEAU 3-4 CREBO CODE UITSTROOMDIFFERENTIATIE GROENE STANDAARD CODE(S)

Nadere informatie

Herplaatsing Chow Chow

Herplaatsing Chow Chow Herplaatsing Chow Chow Voorwaarden herplaatsing Rasvereniging De Nederlandse Chow Chow Club (NCCC) is bij de herplaatsing van een Chow Chow slechts de intermediair die de informatie van de te herplaatsen

Nadere informatie

Beleidsplan DAW Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o.

Beleidsplan DAW Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o. Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o. 1 STICHTING DIERENAMBULANCE WOUDENBERG EN OMSTREKEN Doornheg 11 3931 AS Woudenberg Tel: 0654928928 info@dierenambulancewoudenberg.nl www.dierenambulancewoudenberg.nl

Nadere informatie

Tips voor een leuke vakantie

Tips voor een leuke vakantie Tips voor een leuke vakantie V A K A N T I E voor een natuurlijke rust www.myhappypet.be Vakantie iedereen kijkt er elk jaar weer naar uit: de bestemming kiezen, uitstapjes plannen, Als huisdiereigenaar

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

Beleidsplan Dogs Adoptions Nederland Versie 9 november 2012

Beleidsplan Dogs Adoptions Nederland Versie 9 november 2012 Beleidsplan Dogs Adoptions Nederland Versie 9 november 2012 Pagina 1 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting dogs adoptions Nederland. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen, activiteiten

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012 Op reis gaan met uw hond, kat of fret Wanneer uw huisdier mee op reis gaat, moet u voldoen aan buitenlandse wet- en regelgeving van het land waar u naar toe

Nadere informatie

REGISTREREN VAN UW PUP/HOND. EN OF ANDERE HUISDIEREN. Registreren van honden geboren of geïmporteerd na 1 april 2013 verplicht.

REGISTREREN VAN UW PUP/HOND. EN OF ANDERE HUISDIEREN. Registreren van honden geboren of geïmporteerd na 1 april 2013 verplicht. REGISTREREN VAN UW PUP/HOND. EN OF ANDERE HUISDIEREN. Registreren van honden geboren of geïmporteerd na 1 april 2013 verplicht. Doel verplichte I&R is Een Instrument te zijn om inzicht te krijgen op illegale

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

dé huisdierenverzekering

dé huisdierenverzekering dé huisdierenverzekering nr.1 Huisdieren verzekering wereldwijd! 2017 Ieder huisdier verdient Welkom bij Petplan Petplan is s werelds grootste huisdieren- verzekeraar met ruim 40 jaar ervaring. In Nederland

Nadere informatie

Regeling uitvoering Honden- en kattenbesluit

Regeling uitvoering Honden- en kattenbesluit LNV Regeling uitvoering Honden- en kattenbesluit 1999 26 februari 2002/ Nr. TRCJZ/2001/16084 Directie Juridische Zaken De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Gelet op de artikelen 7, eerste

Nadere informatie

LEASE OF FINANCIER UW BMW

LEASE OF FINANCIER UW BMW BMW Financial Services Leasing Financiering Verzekering BMW maakt rijden geweldig LEASE OF FINANCIER UW BMW OP EEN MANIER DIE BIJ Ú PAST. BMW FINANCIAL SERVICES Leasing. Financiering. Verzekering. INHOUD.

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Esperanza Verde

JAARREKENING Stichting Esperanza Verde JAARREKENING 2018 Stichting Esperanza Verde Prattenburg 9-3452NN Vleuten - info@esperanzaverdeperu.com 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 Inschrijving handelsregister... 3 Samenstelling bestuur... 3 Doel

Nadere informatie

Voortplanting en fokkerij

Voortplanting en fokkerij Keuzedeel mbo Voortplanting en fokkerij gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0132 Penvoerder: Sectorkamer voedsel, groen en gastvrijheid Gevalideerd door: Sectorkamer voedsel, groen en

Nadere informatie

Finn Anam Cara - Witte Vriend voor het leven. vrij vertaald uit het Iers. Jaaltink s. Dog training

Finn Anam Cara - Witte Vriend voor het leven. vrij vertaald uit het Iers. Jaaltink s. Dog training Finn Anam Cara - Witte Vriend voor het leven vrij vertaald uit het Iers Jaaltink s Dog training voor (nieuwe) honden eigenaren die een sociale, goed luisterende hond willen Jaaltink s TOPDOG training SOVA-training

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

Dierenpension Naarden PENSIONWIJZER. Dierenpension Naarden is een aangenaam en goed alternatief voor uw huisdier bij uw afwezigheid.

Dierenpension Naarden PENSIONWIJZER. Dierenpension Naarden is een aangenaam en goed alternatief voor uw huisdier bij uw afwezigheid. Dierenpension Naarden PENSIONWIJZER 2013 Dierenpension Naarden is een aangenaam en goed alternatief voor uw huisdier bij uw afwezigheid. Voorwoord In deze pensionwijzer vindt u alles wat u als klant moet

Nadere informatie

Aantal directe nakomelingen ingeschreven in het NHSB: 395. 7-8-2015 Dobermann Dia nummer 1

Aantal directe nakomelingen ingeschreven in het NHSB: 395. 7-8-2015 Dobermann Dia nummer 1 Aantal directe nakomelingen ingeschreven in het NHSB: 395 7-8-2015 Dobermann Dia nummer 1 Dobermann: Omgaan met verwantschap en inteelt Drs. Laura Roest Dierenarts en kynologisch medewerker 7-8-2015 Dobermann

Nadere informatie

Jaarverslag Paard Zoekt Baas is een Initiatief van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren

Jaarverslag Paard Zoekt Baas is een Initiatief van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren Jaarverslag 2017 Verantwoording Paard Zoekt Baas is een Initiatief van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren JAARVERSLAG PAARD ZOEKT BAAS 2017!1 Inhoudsopgave Ontstaan Pagina 1 Wat doen wij Pagina 4

Nadere informatie

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden.

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden. FOKREGLEMENT 1. ALGEMEEN 1.1. Het Fokreglement voor de Oudduitse Herder en de Duitse Herder LangStokhaar is overeenkomstig het beschrevene in de statuten en het huishoudelijk reglement van de rasvereniging

Nadere informatie

14 dagen opvang hond: 187,65-10,80 huisvesting en verzorging p/d - 36,45 enting en chip.

14 dagen opvang hond: 187,65-10,80 huisvesting en verzorging p/d - 36,45 enting en chip. Geacht college van B & W en Raadsleden, Graag wil ik even reageren op de mogelijke bezuiniging op de post Zwerfdieren Opvang. Dit omdat naar mijn inzien dit onderwerp niet voldoende duidelijk en volledig

Nadere informatie

op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden Regels voor aanvragen stambomen

op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden Regels voor aanvragen stambomen op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden Regels voor aanvragen stambomen Fokken van Rashonden Voor het fokken van rashonden in Nederland met een FCI erkende stamboom en inschrijving in het

Nadere informatie

LEASE OF FINANCIER UW BMW

LEASE OF FINANCIER UW BMW LEASE OF FINANCIER UW BMW OP EEN MANIER DIE BIJ Ú PAST. BMW Financial Services BMW maakt rijden geweldig INHOUD. LEASEN OF FINANCIEREN. HOE GAAT U UW NIEUWE BMW RIJDEN? Zakelijk 4 BMW Operational Lease

Nadere informatie

Elkie Stichting Nieuws Jaarverslag 2015

Elkie Stichting Nieuws Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 Voorwoord: 2015 was weer een mooi, bijzonder en soms ook emotioneel jaar. In dit jaarverslag willen we u op de hoogte brengen van een aantal bijzondere gebeurtenissen binnen de Elkie stichting.

Nadere informatie

Format Verenigingsfokreglement

Format Verenigingsfokreglement Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Format Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Nederlandse Barsoi Club voor het ras: Barsoi Uitgangspunten en toelichting bij het VerenigingsFokReglement (VFR)

Nadere informatie

Stichting Hond in Nood

Stichting Hond in Nood Financieel verslag over het jaar 2015 Stichting Hond in Nood Vlietwei 202, 2361XD Warmond Kvk-nummer: 55223648 Bestuursverslag Algemene informatie over de fondsenwervende instelling De Stichting is geregistreerd

Nadere informatie

Animal Friends. Dierverzorging MBO - BOL 2007-2008

Animal Friends. Dierverzorging MBO - BOL 2007-2008 2007-2008 ANIMAL FRIENDS MBO - BOL Animal Friends Dierverzorging In Nederland is er naast huisdieren zoals honden, katten, vogels en vissen ook een groot aantal andere inheemse en uitheemse dieren. Elk

Nadere informatie