Verplicht chippen van honden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verplicht chippen van honden"

Transcriptie

1 Verplicht chippen van honden Vragen en antwoorden Alles over verplicht chippen en registreren van honden na 1 april

2 Vragen en antwoorden Alles over verplicht chippen en registreren van honden na 1 april 2013 Wanneer een hond uit het buitenland geïmporteerd wordt via een stichting, wordt de chip meestal geregistreerd op naam van de stichting en indien de hond geplaatst wordt, hebben veel stichtingen als stelregel dat de chip op hun naam blijft staan (i.v.m. eventuele doorverkoop of herplaatsing van de hond). Mag dit zo blijven per 1 april of zijn stichtingen verplicht om de eigenaar toestemming te geven de hond op zijn naam te laten registreren, en moet de stichting zich dus afmelden binnen 14 dagen? Per 1 april is elke eigenaar van de hond verplicht om de hond juist te registreren. In dit geval houdt dit dus in dat de nieuwe eigenaar (niet de stichting) de hond op zijn naam registreert. De stichting moet bij verkoop inderdaad zelf een afvoermelding registreren. Dienst Regelingen kan aanwijzing van databank stopzetten als ze niet aan de regels voldoen. Maar wat gebeurt er dan met die registraties? Gaan die over naar andere databank? Of alleen nog bekend bij Dienst Regelingen zelf? Kunnen bijv. vermiste honden die bij die desbetreffende databank vermeld stonden, dan nog wel aan eigenaar gekoppeld worden als ze gevonden worden? Als de aanwijzing van een databank wordt ingetrokken of als de databank er zelf voor kiest om te stoppen met de activiteiten op het gebied van I&R Hond dan worden tussen de databank en Dienst Regelingen nadere afspraken gemaakt over de overdracht van de gegevens. Deze gegevens komen dus in het bezit van het ministerie en er kan besloten worden om de gegevens over te dragen naar een andere databank. Het opsporen van vermiste honden is geen direct doel van I&R Hond, maar een activiteit die de databank zelf kan bieden. Dienst Regelingen zelf zal hier dus niet in voorzien. Als de aanwijzing wordt ingetrokken kan de databank wel verder gaan met andere activiteiten. Misschien dat het beschikbaar stellen van registratiegegevens (voor zover de wet dit toestaat) t.b.v. het terugbezorgen van vermiste honden hier onderdeel van kan zijn. Ook kan als de aanwijzing wordt ingetrokken bepaalde gegevens (voor zover de wet dit toestaat) worden overgenomen door een andere databank, waardoor het systeem van terugbezorgen bij vermissing kan blijven functioneren.

3 Stel dat je een half jaar een wereldreis maakt en de hond gaat zo lang in een pension of hondenopvang. Op wiens naam moet de registratie dan staan, moet die worden overgezet? En is er een bepaalde termijn voor? En als hij naar familie gaat voor 3 maanden? I&R Hond is met name bedoeld om malafide hondenfokkers en handelaren op te sporen. De geregistreerde gegevens moet het de toezichthouder mogelijk maken om die opsporingsonderzoeken te doen, te weten via de geregistreerde honden de fokkers en handelaren te traceren. Indien uit de geregistreerde data over een hond niet meer vast te stellen is waar de hond nu verblijft en bij wie hij in het verleden verbleef staat de toezichthouder mogelijk met lege handen. Uitgangspunt bij de registratie dient daarom te zijn om de desbetreffende hond te kunnen verbinden met de desbetreffende fokker of handelaar. In bijzondere gevallen, bijv. bij langer verblijf van de hond in een pension o.i.d. adviseren wij om als richtsnoer na een verblijf van ca. 3 maanden de hond te registreren op naam van zijn nieuwe houder. Als je met 2 gezinnen een hond hebt, bijvoorbeeld na een scheiding en een omgangsregeling voor de hond, of mensen die niet fulltime een hond willen maar dit delen met een ander gezin (zie bijv. omroepjes op zwoofer.nl). Wie is er dan verantwoordelijk voor registratie? Mogen ze dat zelf beslissen welk van de 2 gezinnen als houder geldt? Ja, men mag zelf beslissen wie als houder geldt. Moet een pleeggezin voor een pup die blindengeleidehond of hulphond wordt (de pup woont bijv. een jaar bij hen maar is eigendom van de opleiding) de chipregistratie op hun naam zetten? Ja. Er zijn fokkers die een hond die officieel van hen blijft, bij iemand plaatsen maar er zo nog wel mee kunnen fokken. En bijv. het KNGF maakt ook gebruik van fok-pleeggezinnen, de pups worden dus geboren bij een fokpleeggezin waar de moederhond een leven lang blijft en met 7,5 week gaan ze naar een puppy-pleeggezin. Wie is hier de houder van de moeder, en van de pups, en moet dus zijn gegevens registreren, is dat het gastgezin? De houder is degene die verantwoordelijk is voor het dier. Dat is in dit geval inderdaad het gastgezin. Pleeggezin (zowel voor moeder als pup) is als houder te bestempelen.

4 Hondenfokkers die de honden naar het buitenland verkopen doen zelf de eerste registratie en ook weer de afmelding na verkoop. Maar er komt dan neem ik aan geen nieuwe aanmelding door koper (want naar buitenland). Moet dan door verkoper expliciet doorgegeven worden dat de hond van de radar af is omdat hij naar het buitenland verkocht is? Hier is een zgn. exportmelding voor. Deze wordt bij registratie als zodanig geregistreerd i.p.v. de afvoermelding (= melding dat men niet meer houder is van de hond/hond heeft verkocht). Stel dat iemand bewust een pup wil kopen die niet geregistreerd (of gechipt en geregistreerd) is door de verkoper. Dat mag dus niet en dan ben je in overtreding. Maar wie constateert dat? Als je met een niet gechipte ongeregistreerde pup naar de dierenarts gaat en hem laat chippen en registreren, komt daar dan iemand achter? Als dierenarts signaleert dat de pup te oud is, wordt dan verwacht dat hij een melding doet? De NVWA en de LID zijn als toezichthouder aangewezen. Zij kunnen een dergelijke overtreding constateren. De dierenarts is geen toezichthouder. Hij zou wel een melding kunnen doen bij de NVWA, de LID of de KNMvD. Als richtsnoer adviseren wij dat als de hond jonger is dan ca. 1 jaar de dierenarts aanbiedt om de hond alsnog te chippen. Als de hond ouder is wordt de dierenarts geadviseerd dit in ieder geval ook te melden. Bij de meldkamer van de NVWA, via 144 of bij de KNMvD. Wat als de chip niet meer werkt? Moet hij er dan uit, mag er een 2e naast gezet worden, moet je dan logischerwijze ook weer binnen 14 dagen doorgeven dat er een ander chipnummer bij de hond gaat horen? Het is verboden om een chip te verwijderen, tenzij er sprake is van een diergeneeskundige noodzaak. Het is inderdaad mogelijk om een vervangende chip aan te brengen. In dat geval moet hiervan melding worden gemaakt bij de databank. Hiervoor is een speciale melding waarbij de koppeling tussen het oude en het nieuwe chipnummer wordt vastgelegd. Klopt het dat de eigenaar van databank mag veranderen als hij maar zorgt dat er maximaal veertien dagen tussen de afmelding bij de oude en de aanmelding bij de nieuwe databank zitten? De houder/eigenaar mag inderdaad van databank veranderen. Voorwaarde is dat de hond juist en tijdig geregistreerd is. Door deze situatie wordt wel veroorzaakt dat in de centrale databank (van Dienst Regelingen) een afvoermelding wordt geregistreerd en daarna een aanvoermelding op naam van dezelfde houder. Dit is geen probleem.

5 Stel een dierenarts krijgt een hondje van 9 weken voor de 2e enting op consult. Hij controleert het hondje op een chip, maar deze zit er niet in. Hij spreekt de eigenaar erop aan maar die weigert het dier te chippen. Is de dierenarts dan verplicht dit te melden als praktijk? En zo ja, waar? Slechts de NVWA en de LID zijn als toezichthouder aangewezen. De dierenarts is geen toezichthouder. Hij zou wel een melding kunnen doen bij de NVWA, de LID of de KNMvD. Volgens artikel 15 van het besluit I&R is er sprake van administratieplicht voor dierenartsen en beroepsmatige chippers. Daar wordt verwezen naar artikel 2 WUD en artikel 1 aanhef en onderdeel h van het besluit tot uitvoering van artikel 1 lid 4 van de WUD. Hier vinden we alleen dat chippen een handeling is die ook door iemand mag worden gedaan die geen dierenarts is. Er staat nergens of er dan wel andere eisen zijn aan wie er chipt, er staat ook nergens dat het wel beroepsmatig moet gebeuren. Wel wordt er in de naam van dit artikel 15 gesproken over beroepsmatige inbrenger. Wat/ wie bepaalt of iemand beroepsmatig is? Welke eisen worden daar aan gesteld? In de toelichting van het besluit waarmee identificatie en registratie van honden verplicht wordt gesteld, wordt verwezen naar de Wet op de uitoefening diergeneeskunde. Ten tijde van het opstellen van het besluit en de inwerkingtreding is dit nog geldende wetgeving. Op grond van deze wetgeving geldt dat het chippen gedaan mag worden door een dierenarts of door degene die dit beroepsmatig doet. In de wetgeving is dat niet verder uitgewerkt. Uit de toelichting en jurisprudentie blijkt dat onder beroepsmatig chippen wordt verstaan het regelmatig en niet ten eigen nutte chips inbrengen. De Wet op uitoefening van de diergeneeskunde zal binnenkort vervangen worden door de Wet

6 dieren. Daarin is aangegeven dat onder het beroepsmatig verrichten van diergeneeskundige handelen verstaan wordt het als economische activiteit verlenen van diensten aan derde in vorm van het verrichten van diergeneeskundige handelingen. Dit geeft meer richting, wanneer iets een beroepsmatige handeling is. Er worden aan het chippen geen nadere (opleidings)eisen verbonden. Bij twijfel kan bij het ministerie worden nagevraagd hoe een bepaalde situatie beoordeeld dient te worden. Moet je een minimum aantal dieren chippen om te kunnen zeggen dat je dit beroepsmatig doet? Nee. Moet je ingeschreven staan bij de KvK als chipper? Voor de verplichte identificatie en registratie van honden moet bij de geboortemelding de naam, adres en woonplaatsgegevens van de chipper worden geregistreerd. Een inschrijving in het KvK wordt niet geëist. Is het inderdaad zo dat je niet je eigen dieren mag chippen? Dus ook niet als je dierenarts bent met een eigen hond, of als je zelf fokker bent en zelf je nestjes wil chippen, of pensionhouder en zelf een hond hebt? Want die zijn in principe ook beroepsmatig. Staat dit ergens expliciet in de wet? Een beroepsmatige chipper mag inderdaad niet chippen ten eigen nutte, maar moet dit voor derden doen. Een dierenarts mag het wel zelf doen, daarvoor geldt deze eis niet.

7 Mag een chipper van een dierenasiel de binnengekomen honden (of andere dieren) van dat asiel (die op dat moment, na 2 weken verblijf, dus eigendom zijn van het asiel) chippen? Ja, hij chipt dan voor een derde. Geldt dat ook voor andere dieren dan honden die onder de chipverplichting vallen, mag je die ook niet zelf chippen? (bv katten, oudere honden, konijnen e.d.) Ja. Moeten chippers die dieren chippen die NIET onder de verplichting voor honden vallen, dus bv oudere honden of andere dieren zoals katten, daarvan ook een administratie bijhouden? Nee. Chippers moeten een administratie bijhouden welke honden ze welk nummer geven en wanneer. Moet die worden opgestuurd naar Dienst Regelingen of zo? Of alleen zelf thuis bewaren? En in geval van dat laatste, hoe kom je er dan achter wie de chipper was. Bij de registratie van de geboortemelding worden de naam, adres en woonplaatsgegevens van de chipper vastgelegd. Deze moet de administratie zelf bewaren en op verzoek beschikbaar stellen. Waar moet de administratie aan voldoen? Is een schriftje met daarin de in de regeling genoemde gegevens voldoende, of moet dat op een bepaalde manier, omdat het ergens moet worden aangeleverd? Het hoeft nergens aangeleverd te worden. In het besluit en de regeling zijn daar geen nadere eisen aan gesteld. Stel een dierenarts leest het chipnummer van een pup die na 1 april 2013 geboren is. Dat chipnummer begint niet met 528, dat is de landencode voor chips die in Nederland mogen worden ingebracht. Wat moet hij doen? Mogelijk is de hond geïmporteerd. Dan kan het chipnummer beginnen met een buitenlandse landencode. Als de hond in Nederland gechipt is, klopt er iets niet. Alhoewel een dierenarts geen toezichthouder is (dat zijn de NVWA en de LID) wordt hem geadviseerd dat hij dit bij een toezichthouder meldt.

8 Kijk mee naar NDG TV Ga snel naar onze website Vanaf april treft u daar alle updates en informatie rondom verplicht chippen en registreren aan, alsmede een speciale uitzending van NDG TV. Hierin wordt door een aantal sprekers, waaronder de staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma, hoogleraar veterinaire volksgezondheid universiteit Utrecht prof. Dr. Frans van Knapen, duidelijk uitgelegt wat er voor dierenarts, fokker en diereigenaar gaat veranderen. Deze video kunt u ook embedden op uw eigen website; met complimenten van de NDG. De Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG) gebruikt de geregistreerde gegevens alleen voor het doel waarvoor de databank is opgericht: opsporen en herenigen van dier met eigenaar. Bron: Ministerie van Economische Zaken

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013 l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n www.licg.nl over houden van huisdieren

Nadere informatie

De verplichting tot chippen én registratie van de chip geldt niet alleen voor pups, maar voor alle honden die van eigenaar veranderen.

De verplichting tot chippen én registratie van de chip geldt niet alleen voor pups, maar voor alle honden die van eigenaar veranderen. Chippen én registreren van honden verplicht Vanaf 1 april 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en vóór de leeftijd van 8 weken bij een aangewezen databank geregistreerd

Nadere informatie

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013 l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Per 1 april

Nadere informatie

Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl

Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Verplicht vanaf 1 april 2013 Databankhonden.nl is een initiatief van nieuwe plicht In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie

Nadere informatie

Verplicht chippen e n registreren!

Verplicht chippen e n registreren! Verplicht chippen e n registreren! Nieuwe plicht In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie (I&R) voor honden. Dit houdt in dat honden gechipt moeten worden: er wordt

Nadere informatie

Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden...

Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden... Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden... 3 Wat betekent de I&R- verplichting voor fokkers?... 4 Honden met

Nadere informatie

Chip & registreer je hond op

Chip & registreer je hond op Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Verplicht vanaf 1 april 2013 NIEUWE PLICHT In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie (I&R) voor honden.dit houdt in

Nadere informatie

PRAKTISCH CHIPPEN EN REGISTREREN

PRAKTISCH CHIPPEN EN REGISTREREN PRAKTISCH CHIPPEN EN REGISTREREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Om allerlei redenen kan het belangrijk zijn dat huisdieren

Nadere informatie

Handleiding. www.backhomeclub.nl

Handleiding. www.backhomeclub.nl Handleiding www.backhomeclub.nl Voorwoord Aangewezen databank in het kader van I&R Hond In het kader van de verplichte I & R voor honden, ingaande 1 april 2013, was het noodzakelijk om de software achter

Nadere informatie

Handleiding. www.backhomeclub.nl

Handleiding. www.backhomeclub.nl Handleiding www.backhomeclub.nl Voorwoord Aangewezen databank in het kader van I&R Hond In het kader van de verplichte I & R voor honden, ingaande 1 april 2013, was het noodzakelijk om de software achter

Nadere informatie

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 7 april 2014) mede namens de minister van Veiligheid en Justitie

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 7 april 2014) mede namens de minister van Veiligheid en Justitie AH 1642 2014Z02733 van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 7 april 2014) mede namens de minister van Veiligheid en Justitie Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013-2014, nr.

Nadere informatie

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Dieren leiden soms hun

Nadere informatie

REGISTREREN VAN UW PUP/HOND. EN OF ANDERE HUISDIEREN. Registreren van honden geboren of geïmporteerd na 1 april 2013 verplicht.

REGISTREREN VAN UW PUP/HOND. EN OF ANDERE HUISDIEREN. Registreren van honden geboren of geïmporteerd na 1 april 2013 verplicht. REGISTREREN VAN UW PUP/HOND. EN OF ANDERE HUISDIEREN. Registreren van honden geboren of geïmporteerd na 1 april 2013 verplicht. Doel verplichte I&R is Een Instrument te zijn om inzicht te krijgen op illegale

Nadere informatie

Handleiding.

Handleiding. Handleiding www.backhomeclub.nl Voorwoord Aangewezen databank in het kader van I&R Hond In het kader van de verplichte I & R voor honden, ingaande 1 april 2013, was het noodzakelijk om de software achter

Nadere informatie

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING.   over houden van huisdieren PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Dieren leiden soms hun

Nadere informatie

01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben?

01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben? Juni 2014 01 Waarom moet ieder paard een paspoort hebben? Het is een Europese verplichting, dat alle eenhoevigen ( paard, pony, ezel of zebra) een paspoort moeten hebben waarmee zij te identificeren zijn.

Nadere informatie

Handleiding. www.backhomeclub.nl

Handleiding. www.backhomeclub.nl Handleiding www.backhomeclub.nl Voorwoord Aangewezen databank in het kader van I&R Hond In het kader van de verplichte I & R voor honden, ingaande 1 april 2013, was het noodzakelijk om de software achter

Nadere informatie

Het chippen en registreren van huisdieren. Feiten, geen fabels

Het chippen en registreren van huisdieren. Feiten, geen fabels Het chippen en registreren van huisdieren Feiten, geen fabels Chippen is iets anders dan registreren, maar het een zonder het ander heeft geen enkele waarde Wat je nodig hebt om het waardevol te maken:

Nadere informatie

Internationale hondenhandel

Internationale hondenhandel Internationale hondenhandel Ruth van der Leij dierenarts Shelter Medicine Najaarsdag 2015 1 Bron: http://nos.nl/artikel/2062666-puppies-in-beslag-genomen-bij-hardleers-duo.html 2 Bron: http://nos.nl/artikel/2062666-puppies-in-beslag-genomen-bij-hardleers-duo.html

Nadere informatie

Toelichting nieuwe wet- en regelgeving Besluit houders van dieren

Toelichting nieuwe wet- en regelgeving Besluit houders van dieren Het is sinds 1 juli 2014 van kracht. De Raad van Beheer krijgt veel vragen over de gevolgen van deze nieuwe wet- en regelgeving voor de hondenfokkerij, -tentoonstellingen en wedstrijden. In dit artikel

Nadere informatie

MARKT of ERKEND VERZAMELCENTRUM

MARKT of ERKEND VERZAMELCENTRUM code PRDALG-01 versie 03 ingangsdatum 31-12-2015 pag. 1 van 10 versie datum toelichting 01 06-07-2013 Eerste versie 02 01-10-2013 - Eerste versie omgezet naar juiste lay-out - Inhoudelijk niets gewijzigd.

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

Aanbesteding opvang en verzorging van gezelschapsdieren

Aanbesteding opvang en verzorging van gezelschapsdieren Aanbesteding opvang en verzorging van gezelschapsdieren 1 e Nota van Inlichtingen naar aanleiding van de publicatie op TenderNed op 7 augustus 2012 TenderNed-kenmerk: 9563 Datum: 20 augustus 2012 Versie:

Nadere informatie

NBS Voorjaarsdag 2018 Besluit Houders Van Dieren & Welzijn. NBS voorjaarsdag , Besluit Houders Van Dieren

NBS Voorjaarsdag 2018 Besluit Houders Van Dieren & Welzijn. NBS voorjaarsdag , Besluit Houders Van Dieren NBS Voorjaarsdag 2018 Besluit Houders Van Dieren & Welzijn Nut en Urgentie Waarom een presentatie over dit besluit? Het op een verantwoorde manier omgaan met het houden en fokken en tentoonstellen van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s GRAVENHAGE

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s GRAVENHAGE Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden Vakantiechecklist Uw huisdier blijft thuis Zorg er voor dat er genoeg (dieet)voeding en indien nodig medicatie in huis is Geef de oppas de naam van uw dierenkliniek en telefoonnummer voor het geval dat

Nadere informatie

Grensverleggende praktijken: de beperkingen

Grensverleggende praktijken: de beperkingen 20 Grensverleggende praktijken: de beperkingen In de vorige uitgave van de Assistent werd een gemiddelde werkdag van een dierenarts assistent geschetst. De handelingen die beschreven werden, mogen echter

Nadere informatie

LangStokhaar & Oudduitse Herder Vereniging

LangStokhaar & Oudduitse Herder Vereniging LangStokhaar & Oudduitse Herder Vereniging LSOHV Nestregistratieformulier Gebruik dit formulier om de definitieve gegevens van de puppen door te geven. Binnen 12 weken na de geboorte dient dit nestregistratieformulier

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

09-03-2011 VERSIE INTERNETCONSULTATIE

09-03-2011 VERSIE INTERNETCONSULTATIE 09-03-2011 VERSIE INTERNETCONSULTATIE WIJ BEATRIX, BIJ DE GRATIE GODS, Concept KONINGIN DER NEDERLANDEN, PRINSES VAN ORANJE-NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ. Besluit van houdende regels met betrekking tot bedrijfsmatige

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

Herplaatsing Chow Chow

Herplaatsing Chow Chow Herplaatsing Chow Chow Voorwaarden herplaatsing Rasvereniging De Nederlandse Chow Chow Club (NCCC) is bij de herplaatsing van een Chow Chow slechts de intermediair die de informatie van de te herplaatsen

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

ZIJN HUISDIEREN HET KIND VAN DE REKENING?

ZIJN HUISDIEREN HET KIND VAN DE REKENING? Symposium PVH, 6 april 2013 ZIJN HUISDIEREN HET KIND VAN DE REKENING? Léon Ripmeester, juridisch beleidsmedewerker INHOUD 1. Huisdierbezit niet vrijblijvend 2. Positie dierenartsen 3. Dier als eigendom

Nadere informatie

VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER

VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER PROTOCOLLEN EN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ Versie 4 Wijzigingen vastgesteld en goedgekeurd Fokkersraadsvergadering 12 november 2012 VOORWAARDEN FOKKERIJ DEEL 1 Artikel

Nadere informatie

25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit betreffende de identificatie en registratie van honden

25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit betreffende de identificatie en registratie van honden FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25 APRIL 2014. - Koninklijk besluit betreffende de identificatie en registratie van honden FILIP, Koning der Belgen,

Nadere informatie

Identificatie en registratie paarden

Identificatie en registratie paarden 1 Identificatie en registratie paarden Eline Praet FOD Volksgezondheid Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu DG4 - Sanitair beleid dieren en planten 2 Wettelijke basis - Europese uitvoeringsverordening

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 497 Besluit van 2 oktober 2012, houdende wijziging van het Besluit identificatie en registratie van dieren in verband met het verplicht stellen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2011

Nieuwsbrief Februari 2011 Nieuwsbrief Februari 2011 Eindelijk is hij er dan onze 1 e nieuwsbrief. In de eerste 3 jaar van ons bestaan is er teveel gebeurd om allemaal op te schrijven maar in deze nieuwsbrief stellen wij ons voor

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden

op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden Nieuwe Regels vanaf 1 Juli 2008 Vanaf 1 juli 2008 zullen er een aantal nieuwe regels van kracht worden voor het fokken van rashonden. Deze regels

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Fout: Bron van verwijzing niet gevonden De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directie

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (FAQ) Identificatie van paarden

Veel gestelde vragen (FAQ) Identificatie van paarden Veel gestelde vragen (FAQ) Identificatie van paarden 1/ In welke mate gelden de identificatievoorschriften uit het koninklijk besluit van 16 juni 2005 voor uit het buitenland afkomstige paarden? Wat wordt

Nadere informatie

Duitse Herder. Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement DHCN. Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar

Duitse Herder. Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement DHCN. Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar Duitse Herder Club Nederland Rasspecifiek Fokreglement DHCN Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar 04 oktober 2010 KvK 51085747 13-04-14 versie 3 pagina 1 1. ALGEMEEN 1.1. Het Rasspecifiek Fokreglement

Nadere informatie

REGLEMENT GEBORGDE VLEESKALVERDIERENARTS

REGLEMENT GEBORGDE VLEESKALVERDIERENARTS REGLEMENT GEBORGDE VLEESKALVERDIERENARTS Het bestuur van de Stichting Geborgde Dierenarts heeft op 18-11-2015 vastgesteld het navolgende REGLEMENT GEBORGDE VLEESKALVERDIERENARTS INLEIDENDE BEPALINGEN Voor

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De Regeling identificatie en registratie van dieren wordt als volgt gewijzigd:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De Regeling identificatie en registratie van dieren wordt als volgt gewijzigd: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2139 30 januari 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 27 januari 2013, nr. WJZ/13008453, houdende

Nadere informatie

KOOPOVEREENKOMST. ingeschreven in het register van kennelnamen onder de naam:

KOOPOVEREENKOMST. ingeschreven in het register van kennelnamen onder de naam: KOOPOVEREENKOMST De heer/mevrouw, wonende te, ingeschreven in het register van kennelnamen onder de naam: hierna te noemen: fokker/verkoper. Ondergetekenden, Partijen bij deze overeenkomst, te weten: Naam

Nadere informatie

op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden Regels voor aanvragen stambomen

op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden Regels voor aanvragen stambomen op Kynologisch Gebied in Nederland Fokken van Rashonden Regels voor aanvragen stambomen Fokken van Rashonden Voor het fokken van rashonden in Nederland met een FCI erkende stamboom en inschrijving in het

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21591 26 oktober 2012 Advies Raad van State betreffende Besluit van... houdende wijziging van het Besluit identificatie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Merken en registreren van schapen en geiten Nieuwe regels vanaf 1 januari 2010

Merken en registreren van schapen en geiten Nieuwe regels vanaf 1 januari 2010 Dit is een uitgave van Dienst Regelingen. www.minlnv.nl/loket Assen, oktober 2009 Merken en registreren van schapen en geiten Nieuwe regels vanaf 1 januari 2010 Inhoudsopgave 1 Nieuwe regels voor merken

Nadere informatie

DNA-afname en afstammingscontrole

DNA-afname en afstammingscontrole verplicht voor elke raspup DNA-afname en afstammingscontrole INFORMATIE VOOR FOKKERS www.houdenvanhonden.nl Verplichte DNA-afname en -afstammingscontrole Sinds 1 juni 2014 krijgen alle rashondenpups een

Nadere informatie

26-3-2015. Besluit houders van Dieren Raad van Beheer 12 maart 2015. Vanavond. Vroegere situatie GWWD. Wet dieren. Uitgangspunt dierenwelzijn

26-3-2015. Besluit houders van Dieren Raad van Beheer 12 maart 2015. Vanavond. Vroegere situatie GWWD. Wet dieren. Uitgangspunt dierenwelzijn houders van Dieren Raad van Beheer 12 maart 2015 Vanavond Algemene inleiding: Mark Helmerhorst (RVO.nl EZ) Bedrijfsmatigheid en voorschriften alle houders: Suzanne Merkx (LID) Aanwezig voor vragen: Jan

Nadere informatie

De keuze van de achternaam

De keuze van de achternaam De keuze van de achternaam Ieder mens heeft een voornaam en een achternaam. Die krijgen we bij de geboorte, meestal van onze ouders. Namen zijn belangrijk. In het dagelijks leven zorgt de naam voor onderscheid

Nadere informatie

Datum 10-07-2012 Betreft Beantwoording Kamervragen over de financiële problemen bij dierenasielen en opvangcentra.

Datum 10-07-2012 Betreft Beantwoording Kamervragen over de financiële problemen bij dierenasielen en opvangcentra. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Agroketens en Prins Clauslaan 5 2595 AJ DEN HAAG Postbus 20401 2500

Nadere informatie

Chippen Chip kennis. Kids for Animals Chippen spreekbeurt. Registratie nummer

Chippen Chip kennis. Kids for Animals Chippen spreekbeurt. Registratie nummer Chippen Chip kennis Je hebt het vast weleens gehoord van iemand: Mijn huisdier is gechipt. Of misschien is één van jou huisdieren zelf gechipt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, chippen? Als een dier

Nadere informatie

Doc. 18. Welzijn en gezondheid gezelschapsdieren (huisdieren) NVWA Verzonden: donderdag 5 januari :28 Aan: Van:

Doc. 18. Welzijn en gezondheid gezelschapsdieren (huisdieren) NVWA Verzonden: donderdag 5 januari :28 Aan: Van: Doc. 17.1 Doc. 18 Van: NVWA Verzonden: donderdag 5 januari 2017 16:28 Aan: NVWA Klantcontactcentrum Onderwerp: 556303.00 - Betreft een klacht met kenmerk 9814329 Bijlagen: 1084660_IMG_2693.JPG;

Nadere informatie

K o o p c o n t r a c t

K o o p c o n t r a c t Voorafgaande verklaring aan koopovereenkomst: Ik ben een liefhebber van katten en ik fok met mijn katten uit liefhebberij. Vanuit deze hobby heb ik een aantal verantwoordelijkheden en verplichtingen. Deze

Nadere informatie

Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond

Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond De Gezondheidsdienst van de Stad Gent wil burgers bewust laten nadenken, vooraleer een hond in huis te halen. Een hond in huis nemen heeft immers bepaalde

Nadere informatie

GEITENFOKVERENIGING "DE DAGERAAD"

GEITENFOKVERENIGING DE DAGERAAD Beste Geitenvrienden, Wij zijn van plan om een keuring te organiseren voor C.W. waardige en N.C.W. waardige dieren. De locatie is: Manege Van de Fam Heuvelink Vordenseweg 22 7231 PB Warnsveld Tel: 0575-521921

Nadere informatie

STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek

STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek Inhoudspogave: Artikel 1 -Algemeen Artikel 2 -Het NRPS Veulenboek Artikel 3 -Het NRPS Register A Artikel 4 -Het NRPS Register B Artikel 5 -Het NRPS

Nadere informatie

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl Nieuwsbrief Juni Mail:hondenschool sammie@gmail.co m ol -utrecht.nl sammie nog niet dan snel.. Eindelijk is dan de zomer aangebroken. gaat ook in de zomer gewoon door.. Juni Chipmaand: Ook in 2013 staat

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 44795 11 december 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 7 december 2015, nr. WJZ/15103002, tot

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen 5 FEBRUARI 2016 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de identificatie[, registratie en sterilisatie] 1 van katten (geconsolideerde versie op 01.04.2018) De Vlaamse Regering, Gelet op de wet van

Nadere informatie

De keuze van de achternaam. Ministerie van Justitie

De keuze van de achternaam. Ministerie van Justitie Ministerie van Justitie De keuze van de achternaam Burgerlijk Wetboek Boek 1, Personen- en familierecht Titel 2 Het recht op de naam Artikel 5 1. Indien een kind alleen in familierechtelijke betrekking

Nadere informatie

REGLEMENT Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen (CKRD)

REGLEMENT Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen (CKRD) REGLEMENT Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen (CKRD) December 2017 REGELINGHOUDER: Pagina 1 van 6 Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) 1. INTRODUCTIE In het kader van

Nadere informatie

Vragen over privacy bij VVE

Vragen over privacy bij VVE Vragen over privacy bij VVE Oberon 1, december 2013 Om de toeleiding naar VVE goed te organiseren en te monitoren is het nodig gegevens over de doelgroepkinderen te delen tussen de betrokken partijen.

Nadere informatie

2 Klopt het dat het verbod op het couperen van paardenstaarten massaal ontdoken wordt door de leden van de Koninklijke Vereniging?

2 Klopt het dat het verbod op het couperen van paardenstaarten massaal ontdoken wordt door de leden van de Koninklijke Vereniging? > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 973 Wijziging van de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde 1990 (verhoging maximaal bedrag tuchtrechtelijke boete en wijziging samenstellingseisen

Nadere informatie

Artikelen over honden in de Algemene Plaatselijke Verordening

Artikelen over honden in de Algemene Plaatselijke Verordening Artikelen over honden in de Algemene Plaatselijke Verordening De volgende artikelen in de APV Loon op Zand gaan in op 17 februari 2016 (raadsbesluit van 4 februari 2016) Artikel 2:57 Loslopende honden

Nadere informatie

OP STAP MET UW HOND? Alles wat u moet weten. voor u de deur uitgaat.

OP STAP MET UW HOND? Alles wat u moet weten. voor u de deur uitgaat. OP STAP MET UW HOND? Alles wat u moet weten voor u de deur uitgaat. Hallo hondenliefhebber! In deze folder vindt u een overzicht van alle bestaande en nieuwe voorzieningen voor uw hond in Gent. U zult

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25 APRIL 2014. Koninklijk besluit betreffende de identificatie en registratie van honden Gewijzigd bij: (1) BVR van

Nadere informatie

Toelichting behorende bij de Regeling briefadres gemeente Heemstede 2013

Toelichting behorende bij de Regeling briefadres gemeente Heemstede 2013 Toelichting behorende bij de Regeling briefadres gemeente Heemstede 2013 artikel 1, aanhef en onder d, sub 3 o Onder een alleenstaande ouder wordt verstaan: - een ongehuwd ouder, zonder geregistreerd partnerschap,

Nadere informatie

Registratie in I&R bij veekeuringen

Registratie in I&R bij veekeuringen Registratie in I&R bij veekeuringen Inleiding Per 1 januari 2010 is de ei&r voor schapen en geiten ingevoerd. Alle aan- en afvoeren van dieren moeten worden gemeld aan de centrale databank. Ook wanneer

Nadere informatie

UW PAARD CORRECT IDENTIFICEREN: In 5 eenvoudige stappen

UW PAARD CORRECT IDENTIFICEREN: In 5 eenvoudige stappen 1 UW PAARD CORRECT IDENTIFICEREN IN 5 EENVOUDIGE STAPPEN! EEN KLEINE MOEITE OM ONPRETTIGE GEVOLGEN TE VERMIJDEN Op het terrein wordt vastgesteld dat tot op vandaag lang niet alle paarden, pony s en ezels

Nadere informatie

2. Nieuwe eigenaar (hierna: ADOPTANT): BSN / Identificatienummer: Straatnaam en huisnummer: Postcode en woonplaats:

2. Nieuwe eigenaar (hierna: ADOPTANT): BSN / Identificatienummer: Straatnaam en huisnummer: Postcode en woonplaats: ADOPTIE OVEREENKOMST De hieronder genoemde partijen: en 1. Stichting Fuertedogs (hierna genoemd: FUERTEDOGS) p/a Drechtlaan 34 2451 CM Leimuiden KVK: 24445414 / ROTTERDAM 2. Nieuwe eigenaar (hierna: ADOPTANT):

Nadere informatie

Wie krijgt de nieuwe campuskaart? Iedere medewerker en student van de Technische Universiteit Delft krijgt een nieuwe campuskaart.

Wie krijgt de nieuwe campuskaart? Iedere medewerker en student van de Technische Universiteit Delft krijgt een nieuwe campuskaart. Aanleiding vervanging campuskaart Waarom krijg ik een nieuwe campuskaart? De nieuwe campuskaart is ontwikkeld met als doel er in de toekomst nieuwe functionaliteiten aan toe te kunnen voegen en om in de

Nadere informatie

De keuze van de achternaam

De keuze van de achternaam De keuze van de achternaam Inhoudsopgave Deze brochure 2 Naamskeuze voor kinderen door de ouders 3 Kiezen van de voornaam 3 Kiezen van de achternaam 3 Wie krijgt in Nederland met naamskeuze te maken 3

Nadere informatie

" VERORDENING OP DE PAARDENMARKTEN gemeente Tynaarlo 2015

 VERORDENING OP DE PAARDENMARKTEN gemeente Tynaarlo 2015 Raadsbesluit nr. 8 Betreft: Verordening op de paardenmarkten gemeente Tynaarlo 2015 De raad van de gemeente Tynaarlo; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 september 2015; gelet op

Nadere informatie

Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Handleiding voor Verkopers van goederen

Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft. Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Handleiding voor Verkopers van goederen Belastingdienst/Bureau Toezicht Wwft Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme Handleiding voor Verkopers van goederen Versie: 04-07-2013 Inleiding Vanaf 1 augustus 2008 is de Wet

Nadere informatie

Waarom kan er een beperkte groep klanten meedoen aan de proefperiode?

Waarom kan er een beperkte groep klanten meedoen aan de proefperiode? Veel gestelde vragen NS Extra NS EXTRA ALGEMEEN Wat is NS Extra? NS Extra is een nieuwe dienst van NS voor reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart. Deelnemers aan NS Extra ontvangen vanuit de check-uit

Nadere informatie

In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste. Na artikel 5.7 worden de volgende artikelen ingevoegd, luidende:

In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste. Na artikel 5.7 worden de volgende artikelen ingevoegd, luidende: Grondslag Gelet op de artikelen 2.2, tiende lid, onderdelen d, e, f, g, i, j, l, onder 1 en 4º, m, n, p, 2.8, vierde lid, onderdelen a en b, 7.1, 7.2, tweede lid, 7.8, eerste lid, van de Wet dieren; Artikelen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 Vragen gesteld door de leden der Kamer 2018Z12616 Vragen van het lid Van Kooten-Arissen (PvdD) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nadere informatie

Hierbij treft u de antwoorden op de vragen van het lid Ouwehand (PvdD) over de goudvisindustrie, ingezonden 4 november jl. (2013Z21021).

Hierbij treft u de antwoorden op de vragen van het lid Ouwehand (PvdD) over de goudvisindustrie, ingezonden 4 november jl. (2013Z21021). > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

De ondergetekenden: 1. Naam, adres, woonplaats van fokker / verkoper, verder te noemen "verkoper"

De ondergetekenden: 1. Naam, adres, woonplaats van fokker / verkoper, verder te noemen verkoper De ondergetekenden: 1. Naam, adres, woonplaats van fokker / verkoper, verder te noemen "verkoper" 2. Naam, adres, woonplaats van koper, verder te noemen "koper" In aanmerking nemende: dat verkoper eigenaar

Nadere informatie

Aantal geboren pups reuen: teven: overleden:

Aantal geboren pups reuen: teven: overleden: A Utrecht D: Vereniging VSFL X pups B X D: Vereniging VSFL pups Let op: de pups moeten tijdens het onderzoek nuchter zijn. C X D: Vereniging pups Bankrekeningno. Restitutie VSFL IBAN D D: Vereniging VSFL

Nadere informatie

Controleren I&R registratie schapen voor graasdierpremie

Controleren I&R registratie schapen voor graasdierpremie Controleren I&R registratie schapen voor graasdierpremie Voordat u in uw Gecombineerde opgave 2017 graasdierpremie aanvraagt, is het belangrijk dat u, de I&R registratie controleert van uw schapen. U kunt

Nadere informatie

PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT

PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Over het kopen en verkopen van dieren leven vele vragen. Die

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? 9 Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Kit voor goede praktijken voor de asielen

Kit voor goede praktijken voor de asielen Kit voor goede praktijken voor de asielen In het kader van het Meerjarenplan Katten (stap 1) Identificatie en registratie van katten Inhoudstafel Inleiding... 3 1. Middelen en procedures... 4 1.1. Hoe

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Koopovereenkomst kitten Cattery AsKháMo

Koopovereenkomst kitten Cattery AsKháMo Koopovereenkomst kitten Cattery AsKháMo Deze overeenkomst is aangegaan door: Maine Coon Cattery AsKháMo (rechtsgeldig vertegenwoordigd door dhr. A.W.M. van Wissen); hierna te noemen de fokker 1 en Klik

Nadere informatie

BESLUIT HOUDERS VAN DIEREN

BESLUIT HOUDERS VAN DIEREN BESLUIT HOUDERS VAN DIEREN (nieuwe wetgeving per 22 augustus 2014, die het honden en kattenbesluit van 1999 vervangt). Let op: dit is een persoonlijke opsomming en bewoording van het besluit, beperkt tot

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Convenant Dierenhulpverlening

Convenant Dierenhulpverlening Convenant Dierenhulpverlening Ondergetekenden: 1. De Minister van Veiligheid en Justitie, mr. I.W. Opstelten, handelend als bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden; 2. De Staatssecretaris

Nadere informatie

Regelwijzer varkens. Over registratie, aan- en afvoer en oormerken

Regelwijzer varkens. Over registratie, aan- en afvoer en oormerken Regelwijzer varkens Over registratie, aan- en afvoer en oormerken je moet je als houder van varkens registreren je moet de varkens die je houdt registreren (en oormerk aanvragen) en je moet het verplaatsen

Nadere informatie

Besluit houders van Dieren. Studiemiddag Gezelschapsdieren Groen Kennisnet 3 december 2015

Besluit houders van Dieren. Studiemiddag Gezelschapsdieren Groen Kennisnet 3 december 2015 Besluit houders van Dieren Studiemiddag Gezelschapsdieren Groen Kennisnet 3 december 2015 Vanmiddag Korte schets context BHvD BHvD hoofdlijnen Inzoomen op bedrijfsmatigheid en vakbekwaamheid 2 Wet- en

Nadere informatie

Rapport controle gezondheid en welzijn van dieren. Artikelen 36 en 37 GWWD Bevindingen Toelichting / opmerkingen. Toelichting / opmerkingen

Rapport controle gezondheid en welzijn van dieren. Artikelen 36 en 37 GWWD Bevindingen Toelichting / opmerkingen. Toelichting / opmerkingen Doc. 24 Rapport controle gezondheid en welzijn van dieren Controle Teamleider AID AID KVK Naam gecontroleerde Adres Rapportnummer 244/13/0015 Postcode Datum rapport 30-07-2013 Woonplaats Controlegegevens

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie