Handreiking Informatieveiligheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handreiking Informatieveiligheid"

Transcriptie

1 E L N C O Z T & A A N andreiking nformatieveiligheid EENT VE VEDEPEN VENDEN VEANDEEN

2 andreiking nformatieveiligheid emeenten hebben massaal ingestemd met de resolutie informatieveiligheid, randvoorwaarde voor de professionele gemeente. Dat betekent, dat u informatieveiligheidsbeleid moet vaststellen en uitvoeren en zorgen dat het in uw organisatie wordt nageleefd! De aseline nformatiebeveiliging emeenten Een normenkader met doelstellingen in domeinen en mogelijke beheersmaatregelen. eeft u al een CO (Chief nformation ecurity Officer) die dit oppakt en hiervoor capaciteit heeft? Alstublieft, deze handreiking is iets voor u! Voldoen aan de aseline nformatiebeveiliging emeenten van de VN én dit op de meest efficiënte wijze invullen met % besparing op de capaciteit van de CO. oe? Leest u deze andreiking nformatieveiligheid! ierin wordt ingegaan op: hoe wij u kunnen ontzorgen informatiebeveiliging en de aseline nformatiebeveiliging emeenten de stappen die gezet moeten worden de keuzes in de aanpak de investering en besparing als u kiest voor ontzorgen. ekenvoorbeeld Voor een gemeente tot. inwoners is al gauw een capaciteit nodig van à dagen in de week voor de CO. et deze andreiking nformatieveiligheid (consultancydagen met gebruik ) is dat à dagen in de week en bespaart u tot % op deze capaciteit.

3 E L N C O Z T & A N D V P Z et slechts enkele dagen consultancy, gebruikmakend van het nformation ecurity anagement ystem () zet u een belangrijke eerste stap naar informatieveiligheid. krijgt een op maat gesneden informatiebeveiligingsplan dat voldoet en blijft voldoen aan de aseline nformatiebeveiliging emeenten (). kunt op efficiënte wijze inzicht krijgen in de door u te nemen maatregelen. maakt vaart! et nformation ecurity anagement ystem () is ontwikkeld en beschikbaar gesteld met circa documenten. et dient als basis voor een adequaat beveiligingsbeheer voor de processen in uw gemeente. et informatiebeveiligingsplan is gemeentebreed en bevat de grote informatiesystemen zoals A/P (incl. eisdocumenten), ociale Zaken inclusief DD/uwinet, elastingen, inanciën, Vastgoed, P&O en de kantoorautomatisering. ontvangt de vertaling van álle doelstellingen in domeinen met beheersmaatregelen naar uw situatie met bijbehorende beleidsregels, procedures, voorschriften, controlelijsten, voorbeelden en rapportages op maat geleverd. ierdoor zet u een belangrijke eerste stap. krijgt een blijvend actueel informatiebeveiligingsplan dat voldoet aan de. een onderhoudsabonnement waardoor onderhoud bij wijziging van landelijke regelgeving is gegarandeerd. hoeft niet steeds de gehele baseline te doorlopen en bij te houden. Jaarlijks wordt bepaald wat van de bij u van toepassing is. et informatie- beveiligingsplan wordt bijgesteld, alsmede alle bijbehorende documenten. aakt u zich zorgen over uw informatieveiligheid? ilt u in korte tijd inzicht in de door u te nemen maatregelen en in welke bij u van toepassing zijn? et zo min mogelijk inzet en kosten zodat u gericht aan de slag kunt met de invoering van de maatregelen? Dat kan! Zo ontzorgen wij u! Onze consultant komt bij u langs. amen neemt u het door en de specifieke situatie van uw gemeente. De maatregelen worden één voor één met u geïnventariseerd. De resultaten worden met u besproken. ziet in één oogopslag welke stappen u nog moet nemen. De adviezen worden aangeleverd zodat elke afdeling met zijn onderdeel aan de slag kan. Jaarlijks wordt het informatiebeveiligingsplan bijgesteld naar uw situatie. De begeleiding door EENT:

4 De benodigde stappen Aan de slag met informatiebeveiliging met de volgende stappen: nventariseren Analyseren en afwegen Vaststellen mplementeren onitoren en controleren. nventariseren Als ambtelijk of bestuurlijk verantwoordelijke wilt u weten hoe het gesteld is met uw informatiebeveiliging. aar staat u als organisatie? eet u wat de risico s zijn en welke risico s u binnen uw organisatie loopt? eeft u de deskundigheid in huis om u dit uit te leggen en te beoordelen? eeft u een Chief nformation ecurity Officer (CO) aangesteld en is deze voldoende opgeleid? ndien u één van deze vragen met nee heeft beantwoord, dan is het verstandig advies in huis te halen. loopt risico!. Vaststellen Nadat de risico s zijn afgewogen en de te nemen maatregelen benoemd, legt u deze verantwoordelijkheid vast in een informatiebeveiligingsplan. n een advies worden de risico s en de te nemen maatregelen voorgelegd aan het bestuur. Tevens wordt op basis van een verklaring van toepasselijkheid bepaald welke maatregelen wel en welke niet (en waarom niet) uit de worden overgenomen. ierdoor zal het bestuur zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen.. onitoren en controleren nformatiebeveiliging is steeds risicovoller geworden en vergt een continu proces van aandacht. wilt hier regie over voeren. nformatiebeveiliging speelt door de hele organisatie maar wordt vaak als een lastig onderwerp ervaren. et is een onderwerp dat niet binnen één afdeling kan worden ondergebracht waardoor het risico bestaat dat het van niemand is. eden te meer om dit onderwerp zeker eenmaal per jaar te monitoren en te controleren of uw eigen informatiebeveiliging nog voldoet aan de en de maatregelen nog actueel zijn.. Analyseren en afwegen n de aseline nformatiebeveiliging emeenten () zijn maatregelen opgenomen. eet u in welke mate u hieraan voldoet? De eerste stap die u zet is het zorgvuldig en met de juiste deskundigheid doornemen van al deze maatregelen en per maatregel een afweging maken of u risico loopt en in welke mate deze maatregel door uw gemeente is ingevuld. Niet alle risico s of maatregelen hoeven op u van toepassing te zijn. Onze adviseur voert deze stap uit samen met uw CA/hoofd CT, uw gebouwbeheerder, uw personeelsconsulent en de CO (in spe).. mplementeren van maatregelen Nu alle te nemen maatregelen in beeld zijn, wordt gestart met de implementatie. De functionaris in de gemeente die belast is met de informatiebeveiliging (Chief nformation ecurity Officer) gaat aan de slag met de implementatie van de maatregelen.

5 Zo kiest u uw aanpak eeft u al een CO aangesteld? JA ooi, een belangrijke stap is gezet. eeft deze CO al de meest actuele kennis van de aseline nformatiebeveiliging emeenten in zijn nieuwe takenpakket? NEE Er is nog geen CO aangesteld. Advies: zoekt expertise buitenshuis om u te ondersteunen met het opstellen van een profiel en de inhoudelijke stappen zoals hiervoor genoemd. Zie hiervoor de benodigde stappen. JA heeft een CO met kennis. eeft deze CO voldoende capaciteit beschikbaar om de stappen te doorlopen zoals hiervoor genoemd? NEE heeft nog niet de juiste kennis in huis. Advies: meld uw CO aan voor de opleiding CO bij EENT. JA Prima! kunt aan de slag met de genoemde stappen. gaat het gesprek aan met de CO en vraagt hem de stappen te doorlopen en hierover te rapporteren. NEE heeft niet voldoende capaciteit bij de CO. Advies: ondersteun de CO. Zie hiervoor de benodigde stappen. Top! heeft uw zaken op orde! ij kunnen u ontzorgen!

6 pecificatie van de aanpak EENT doorloopt met u de eerste stappen: het inventariseren, analyseren en risico s afwegen in samenwerking met een extern expert. ierdoor bent u snel op weg en heeft u inzicht in uw situatie. et abonnement houdt in dat u, na de eerste opzet van het informatiebeveiligingsplan met alle beheersmaatregelen, door middel van een jaarlijkse monitor actueel blijft met de ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en de en uw organisatie veel tijd bespaart. EENT zorgt voor een actueel nformation ecurity anagement ystem () waardoor u zodra uw organisatie daarvoor gereed is voldoet aan de en tevens voor audits verzekerd bent. Daarmee voldoet uw informatiebeveiligingsplan aan de, met de doelstellingen, domeinen en mogelijke beheersmaatregelen. moet als gemeente zelf de beheersmaatregelen invoeren en controleren. EENT kan u hierbij wel ondersteunen. De domeinen A. Organisatie van de informatiebeveiliging A. eheer van bedrijfsmiddelen nclusief de volgende extra s: voldoen aan uwinet richtlijnen voldoen aan eglement ijbewijzen voldoen aan Paspoort itvoeringsregeling Nederland voldoen aan A voorschriften P voldoen aan beveiligingseisen A inspectie voldoen aan eisen DigiD assessment Logius. A. eveiligingsbeleid A. Logische toegangsbeveiliging A. Verwerving, ontwikkeling en onderhoud van informatiesystemen A. Personele beveiliging A. eheer van informatiebeveiligingsincidenten A. ysieke beveiliging en beveiliging van de omgeving A. eheer van communicatie- en bedieningsprocessen A. eheer van bedrijfscontinuïteit A. Naleving Optioneel*: uitvoeren AP analyse D bewustwordingstraject management en college communicatietraject, plan, uitingen inzetten ystery uests uitvoeren penetratie en vulnerability tests uitvoeren Privacy mpactanalyse D uitvoeren zelfevaluatie reisdocumenten uitvoeren zelfevaluatie A/P uitvoeren interne audit monitoring uitvoering beveiligingsmaatregelen interim inzet CO/vervanging opleiding CO. * Onze deskundigen kunnen u ondersteunen op deze aanvullende werkzaamheden. EENT verzorgt CO opleidingen. De opleiding varieert, afhankelijk van de ervaring van de CO, van tot dagen. De kosten zijn e, voor de -daagse en e., voor de -daagse opleiding.

7 erkwijze en expertise EENT en Partners is een netwerkorganisatie van zelfstandige professionals op het gebied van verandermanagement en is er, samen met EENT Opleidingen, voor u! et onderhoud en beheer van het is in handen gelegd van experts die door kennis en ervaring op het terrein van informatiebeveiliging en de primaire processen in gemeentelijke organisaties kunnen zorgdragen voor de beste aansluiting tussen de normen en de praktijk, waardoor informatiebeveiliging aandacht krijgt binnen uw organisatie. ij zijn er klaar voor u te ontzorgen! Er is een team van acht partners uit onze netwerkorganisatie beschikbaar met tientallen jaren ervaring in auditing en security. ngrid van Zeeland Directeur EENT en Partners De expertise in het is opgebouwd door: ené Jpelaar E CE CA ené is expert in auditing en security en heeft tot voor C gewerkt. ij ontwikkelt al jaren informatiesystemen voor beveiligingsplannen, voert DigiD assessments, A inspecties en uwinetaudits uit en is gecertificeerd O lead auditor. er Lütter CA er heeft jaar ervaring als interim adviseur op het gebied van A en auditing. ij is als lead auditor verbonden geweest aan C en DEA en sinds enige jaren als zelfstandig adviseur binnen de lokale overheid werkzaam.

8 EENT Telefoon - ezoekadres Olmenlaan AL Leusden Postadres Postbus AJ Leusden ebsite EENT is een netwerkorganisatie van vakinhoudelijke en veranderkundige professionals. Onze missie is overheidsorganisaties te leren leren. Dit doen wij vanuit egment Opleidingen met vakinhoudelijke cursussen. Vanuit egment en Partners verdiepen wij samen met u de veranderthema s, verbinden deze met uw visie en ondersteunen bij de implementatie. Vragen of meer informatie? Neem contact met ons op via - of advies@segment.nl VE VEDEPEN VENDEN VEANDEEN

René IJpelaar VIAG-congres, 3 november ISMS. Een slimme implementatie én. goede borging van de BIG

René IJpelaar VIAG-congres, 3 november ISMS. Een slimme implementatie én. goede borging van de BIG ISMS 1. Opening 2. Kwaliteitscirkel informatieveiligheid 3. ISMS 2.0 en slimme, integrale aanpak BIG Speciaal: Slim Samenwerkende Gemeenten 4. Beveiliging 5. ISMS 3.0 gebruikersplatform 6. Contentreleases

Nadere informatie

Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeente Alphen aan den Rijn Informatiebeveiligingsbeleid (t.b.v. ICT Forum Lokale Overheid) Van een Informatiebeveiligingsbeleid naar de dagelijkse praktijk Maart 2016, afdeling I&A Informatiebeveiligingsbeleid Informatiebeveiligingsbeleid

Nadere informatie

ENSIA voor informatieveiligheid

ENSIA voor informatieveiligheid ENSIA voor informatieveiligheid Introductie ENSIA 2018 Handreiking voor ENSIA coördinatoren 2018 Agenda Welkom & introductie ENSIA ENSIA stelsel & participanten Rol ENSIA coördinator Fasen verantwoording

Nadere informatie

Informatiebeveiliging En terugblik op informatiebeveiliging 2016

Informatiebeveiliging En terugblik op informatiebeveiliging 2016 Informatiebeveiliging 2017 En terugblik op informatiebeveiliging 2016 Missie Waken over betrouwbaarheid, integriteit en beschikbaarheid van de gegevens waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Voldoen

Nadere informatie

Onderwerp: Informatiebeveiligingsbeleid 2014-2018 BBV nr: 2014/467799

Onderwerp: Informatiebeveiligingsbeleid 2014-2018 BBV nr: 2014/467799 Collegebesluit Onderwerp: Informatiebeveiligingsbeleid 2014-2018 BBV nr: 2014/467799 1. Inleiding In 2011 zorgde een aantal incidenten rond de beveiliging van overheidsinformatie er voor dat met andere

Nadere informatie

Rapportage Informatiebeveiliging Gemeente Boekel 16 mei 2018

Rapportage Informatiebeveiliging Gemeente Boekel 16 mei 2018 Rapportage Informatiebeveiliging 2017 Gemeente Boekel 16 mei 2018 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boekel legt over het jaar 2017 verantwoording af over de stand van

Nadere informatie

NEN 7510: een ergernis of een hulpmiddel?

NEN 7510: een ergernis of een hulpmiddel? NEN 7510: een ergernis of een hulpmiddel? Tweedaagse van Ineen 17 September 2015 Nijmegen Den Haag SMASH en CIHN in cijfers i. 3 huisartsenposten/1 call center 2 huisartsenposten/ 1 call center ii. 4 visitewagens

Nadere informatie

Who are we? Madison Gurkha Protectors of your data and systems! Largest independant security testing and advisory company in NL

Who are we? Madison Gurkha Protectors of your data and systems! Largest independant security testing and advisory company in NL Privacy in de zorg Who are we? Madison Gurkha Protectors of your data and systems! Largest independant security testing and advisory company in NL Audit & Advisory Security Assessments Training and Awareness

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag sorganisatie Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Informatiebeveiliging voor overheidsorganisaties

Informatiebeveiliging voor overheidsorganisaties Solviteers Informatiebeveiliging voor overheidsorganisaties 6 6 Informatiebeveiliging voor overheidsorganisaties Pragmatisch stappenplan Whitepaper Solviteers Solviteers Informatiebeveiliging voor overheidsorganisaties

Nadere informatie

Welkom bij parallellijn 1 On the Move 14.20 15.10 uur

Welkom bij parallellijn 1 On the Move 14.20 15.10 uur Welkom bij parallellijn 1 On the Move 14.20 15.10 uur Stap 4 van de BIG Hoe stel ik vast of de informatiebeveiligingsmaatregelen van mijn gemeente effectief zijn en hoe rapporteer ik hierover? 1 IBD-Praktijkdag

Nadere informatie

Iedereen denkt bij informatieveiligheid dat het alleen over ICT en bedrijfsvoering gaat, maar het is veel meer dan dat. Ook bij provincies.

Iedereen denkt bij informatieveiligheid dat het alleen over ICT en bedrijfsvoering gaat, maar het is veel meer dan dat. Ook bij provincies. Iedereen denkt bij informatieveiligheid dat het alleen over ICT en bedrijfsvoering gaat, maar het is veel meer dan dat. Ook bij provincies. Gea van Craaikamp, algemeen directeur en provinciesecretaris

Nadere informatie

: Privacy & informatiebeveiliging. Rob Stadt IT coördinator, DPO (FG) Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie

: Privacy & informatiebeveiliging. Rob Stadt IT coördinator, DPO (FG) Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie : Privacy & informatiebeveiliging Rob Stadt IT coördinator, DPO (FG) Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie Deel 1 Wet en regelgeving Risicoanalyse Bepalen kwetsbaarheden en bedreigingen

Nadere informatie

Privacybeleid gemeente Wierden

Privacybeleid gemeente Wierden Privacybeleid gemeente Wierden Privacybeleid gemeente Wierden Binnen de gemeente Wierden wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van burgers, medewerkers en (keten)partners. Persoonsgegevens worden voornamelijk

Nadere informatie

Informatieveiligheid in de steiger

Informatieveiligheid in de steiger 29e sambo-ict conferentie Graafschap College Donderdag 16 januari 2014 Informatieveiligheid in de steiger André Wessels en Paul Tempelaar Informatieveiligheid en Risicomanagement Agenda Introductie Borging

Nadere informatie

... l. " l W «.. W,, Werkgelegenheid. MinisterievanSocialeZakenen 1. Mevr. mr. C. Directeur. ma MDR. Raad, Dalfsen. Geachte

... l.  l W «.. W,, Werkgelegenheid. MinisterievanSocialeZakenen 1. Mevr. mr. C. Directeur. ma MDR. Raad, Dalfsen. Geachte x, 1 r W.~: = ë V InspectieSZW.V 3. St MinisterievanSocialeZakenen 1 Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Dalfsen Postbus Gemeer?raeäin 35 _, 7720 AA DALFSEN..... l. " l Directie

Nadere informatie

Timeline 2019 Een overzicht van de belangrijkste deadlines voor gemeenten op het gebied van security, audits en privacy.

Timeline 2019 Een overzicht van de belangrijkste deadlines voor gemeenten op het gebied van security, audits en privacy. Timeline 2019 Een overzicht van de belangrijkste deadlines voor gemeenten op het gebied van security, audits en privacy. PNIK Jaarlijkse rapportage aan de burgemeester Privacy 28 januari Internationale

Nadere informatie

NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR

NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR Theo de Breed Standards and Regulations 1 Agenda AVG voorbereiding in 10 stappen (Bron: AP) Praktische invulling door gebruik van

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Burgerschap en Informatiebeleid www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid

Informatiebeveiligingsbeleid Unit : Bedrijfsvoering Auteur : Annemarie Arnaud de Calavon : : Datum : 17-11-2008 vastgesteld door het CvB Bestandsnaam : 20081005 - Informatiebeveiliging beleid v Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 AANLEIDING...

Nadere informatie

Seminar Trends in Business & IT bij woningcorporaties. Informatiebeveiliging

Seminar Trends in Business & IT bij woningcorporaties. Informatiebeveiliging Seminar Trends in Business & IT bij woningcorporaties Informatiebeveiliging Agenda Rondje verwachtingen Even voorstellen.. Informatiebeveiliging waarom? Stand van zaken bij corporaties Informatiebeveiliging

Nadere informatie

Datum 30 december 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015; definitief Verslag van bevindingen Boxtel. Bijlagen Brief College van B&W

Datum 30 december 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015; definitief Verslag van bevindingen Boxtel. Bijlagen Brief College van B&W OK* Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en.. ^1\.-Ŭ Werkgelegenheid ovd > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag M d -1 mo I *y kopie De Gemeenteraad van Boxtel Postbus 10000 5280 DA BOXTEL

Nadere informatie

,,i,i,,,i,.,i i,i ii. 09 mrt 2016/0010. Datum O 6HAART 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2014; definitief Verslag van bevindingen Bunnik

,,i,i,,,i,.,i i,i ii. 09 mrt 2016/0010. Datum O 6HAART 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2014; definitief Verslag van bevindingen Bunnik Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK,,i,i,,,i,.,i i,i ii 09 mrt 2016/0010 Postbus

Nadere informatie

Het verveelvoudigen of openbaar maken van dit werk is, zonder de schriftelijke toestemming van ARANEA ISM, niet toegestaan. 1

Het verveelvoudigen of openbaar maken van dit werk is, zonder de schriftelijke toestemming van ARANEA ISM, niet toegestaan. 1 ARANEA ISM, niet toegestaan. 1 Partners van SEP Even voorstellen Daniel Bloemers ARANEA ISM, niet toegestaan. 2 Informatiebeveiliging en privacy Hand in hand of ieder voor zich? 1. Ontwikkelingen 2. Over

Nadere informatie

Datum 0 6HAARI 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2014; definitief Verslag van bevindingen Haarlem

Datum 0 6HAARI 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2014; definitief Verslag van bevindingen Haarlem Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Haarlem Postbus 511 2003 PB HAARLEM. L.,.l l l.l ll, l. l Datum 0 6HAARI 2015

Nadere informatie

Bijlage 2 Beveiligingsplan. Informatiebeveiliging

Bijlage 2 Beveiligingsplan. Informatiebeveiliging Bijlage 2 Beveiligingsplan Informatiebeveiliging De verantwoordelijkheid voor informatiebeveiliging ligt bij het dagelijks bestuur. In de DB-vergadering van 31 augustus 2015 is stilgestaan bij een aantal

Nadere informatie

Security in systemen en netwerken 2

Security in systemen en netwerken 2 Keuzedeel mbo Security in systemen en netwerken 2 behorend bij één of meerdere kwalificaties mbo Op dit moment is een wijziging van de WEB in voorbereiding waarmee de positie van keuzedelen in de kwalificatiestructuur

Nadere informatie

Informatieveiligheidsbeleid

Informatieveiligheidsbeleid Informatieveiligheidsbeleid Strategie organiseren informatiebeveiliging en bescherming privacy Versie : 1.0 Datum : 9 augustus 2017 Poststuknummer : 17.014110 1 Versie Informatie Versie Auteur Datum Omschrijving

Nadere informatie

Norm 1.3 Beveiligingsplan

Norm 1.3 Beveiligingsplan Beantwoording vragen zelftest Suwinet oktober 2014 Norm 1.3 Beveiligingsplan De Inspectie SZW beschrijft norm 1.3 als volgt: De gemeente heeft een formeel vastgesteld beveiligingsbeleid en -plan. Het Beveiligingsplan

Nadere informatie

Toelichting op GAP-analyse. Een operationeel product op basis van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR)

Toelichting op GAP-analyse. Een operationeel product op basis van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR) Toelichting op GAP-analyse Een operationeel product op basis van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR) Colofon Onderhavig operationeel product, behorende bij de Baseline Informatiebeveiliging

Nadere informatie

ECIB/U Lbr. 17/010

ECIB/U Lbr. 17/010 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Informatieveiligheid en privacy uw kenmerk ons kenmerk ECIB/U201700133 Lbr. 17/010 bijlage(n) - datum 20 februari

Nadere informatie

Welkom bij parallellijn 1 On the Move 15.10 16.00 uur

Welkom bij parallellijn 1 On the Move 15.10 16.00 uur Welkom bij parallellijn 1 On the Move 15.10 16.00 uur Stap 5 van de BIG Hoe draagt u zorg voor de gemeentelijke verantwoording over het informatiebeveiligingsbeleid? ENSIA 1 Project ENSIA Paulien van der

Nadere informatie

NVRR workshop/presentatie Jaarcongres De controle van de effectiviteit van informatiebeveiliging

NVRR workshop/presentatie Jaarcongres De controle van de effectiviteit van informatiebeveiliging NVRR workshop/presentatie Jaarcongres De controle van de effectiviteit van informatiebeveiliging Kees Hintzbergen 25 mei 2018 Agenda Voorstellen Vragen! Wat is dat eigenlijk: risico? Hoe ziet de ideale

Nadere informatie

INFORMATIEVEILIGHEID een uitdaging van ons allemaal

INFORMATIEVEILIGHEID een uitdaging van ons allemaal INFORMATIEVEILIGHEID een uitdaging van ons allemaal FAMO Mini Congres: Harro Spanninga, Peter Keur Agenda Inleiding op informatieveiligheid De opdracht van de taskforce Interactief verankeren van informatieveiligheid

Nadere informatie

Effectief communiceren kun je leren

Effectief communiceren kun je leren S E GME NT kun je leren Al onze communicatietrainingen op een rij ACTUEEL PERSOONLIJK TOEPASBAAR Communicatie is tweerichtingsverkeer Bouwstenen Communiceren betekent veel meer dan vertellen wat u te zeggen

Nadere informatie

6.6 Management en informatiebeveiliging in synergie

6.6 Management en informatiebeveiliging in synergie 6.6 Management en informatiebeveiliging in synergie In veel organisaties ziet men dat informatiebeveiliging, fysieke beveiliging en fraudemanagement organisatorisch op verschillende afdelingen is belegd.

Nadere informatie

2015; definitief Verslag van bevindingen

2015; definitief Verslag van bevindingen Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Programma 8 Postbus 90801 2509 LV

Nadere informatie

AANGETEKEND Rijnland Ziekenhuis 070-8888500. last onder dwangsom. Geachte A,

AANGETEKEND Rijnland Ziekenhuis 070-8888500. last onder dwangsom. Geachte A, POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN AANGETEKEND Rijnland Ziekenhuis

Nadere informatie

Voorstel Informatiebeveiliging beleid Twente

Voorstel Informatiebeveiliging beleid Twente Datum: Enschede, 5 februari 2014 Voor: Kernteam SSNT d.d. 12-2-2014 Betreft Agenda punt 4 beslisdocument informatiebeveiliging, Bijlage 1 Voorstel Informatiebeveiliging beleid Twente (Format ter besluitvorming)

Nadere informatie

r'h'hil-lli'h'i'-i'l-ll-ll-ll

r'h'hil-lli'h'i'-i'l-ll-ll-ll Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Albrandswaard Postbus 1000 3160 GA RHOON r'h'hil-lli'h'i'-i'l-ll-ll-ll reg.

Nadere informatie

2 3 MEI 28H. uw kenmerk. ons kenmerk. Lbr. 14/042

2 3 MEI 28H. uw kenmerk. ons kenmerk. Lbr. 14/042 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 2 3 MEI 28H Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bījlage(n) betreft Voortgang Informatieveiligheid ons

Nadere informatie

Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C

Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C Versie 01, februari 2017 Pagina 1 van 5 A.1 Opdrachtverstrekking Dit informatiebeveiligingsbeleid wordt in opdracht

Nadere informatie

Achtergrond informatie Riskchanger software en content. Methoden voor uitvoer

Achtergrond informatie Riskchanger software en content. Methoden voor uitvoer Achtergrond informatie Riskchanger software en content. Methoden voor uitvoer EIGENAARSCHAP STIMULEREN In de missie van de inspectie staat het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het

Nadere informatie

Aan welke eisen moet het beveiligingsplan voldoen?

Aan welke eisen moet het beveiligingsplan voldoen? Vragen en antwoorden n.a.v. brief aan colleges van B&W en gemeenteraden over verplichtingen Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), de Wet SUWI en de Wet Eenmalige Gegevensuitvraag. Aan welke eisen moet

Nadere informatie

Hoe operationaliseer ik de BIC?

Hoe operationaliseer ik de BIC? Hoe operationaliseer ik de BIC? Baseline Informatiebeveiliging Corporaties UTRECHT, 14 November 2017. Code voor Informatiebeveiliging NEN/ISO 27001; Informatietechnologie - Beveiligingstechnieken - Managementsystemen

Nadere informatie

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 'BI t# ". Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Ede Postbus 9022 6710 HK EDE GLD. Programma B Postbus90801 2509

Nadere informatie

Werkdocument interpretatie keuzedeel Security in systemen en netwerken

Werkdocument interpretatie keuzedeel Security in systemen en netwerken Werkdocument interpretatie keuzedeel Security in systemen en netwerken 2 16-03-2016 Inhoud Context... 3 Concrete beroepstaken... 4 D1-K1: Implementeert beveiligingsaanpassingen... 4 D1-K1-W1: Volgt technologische

Nadere informatie

Informatiebeveiliging als proces

Informatiebeveiliging als proces Factsheet Informatiebeveiliging als proces Informatiebeveiliging onder controle krijgen en houden FORTIVISION Stadionstraat 1a 4815 NC Breda +31 (0) 88 160 1780 www.db-fortivision.nl info@db-fortivision.nl

Nadere informatie

Hoe gaat GGZ-instelling Emergis om met informatie beveiliging en de Europese privacy verordening?

Hoe gaat GGZ-instelling Emergis om met informatie beveiliging en de Europese privacy verordening? Hoe gaat GGZ-instelling Emergis om met informatie beveiliging en de Europese privacy verordening? Inhoud 1. Introductie 2. Informatieveiligheid en privacy van alle kanten bedreigd 3. Het belang van privacy

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 14001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 14001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

i\ r:.. ING. 1 8 FEB 2016

i\ r:.. ING. 1 8 FEB 2016 Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 1111 III III III III * 6SC00-223* > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Langedijk

Nadere informatie

""1. Datum 12 januari 2016 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015; definitief Verslag van bevindingen Den Helder

1. Datum 12 januari 2016 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015; definitief Verslag van bevindingen Den Helder ""1 Inspectie SZW Mmíïtene van Soàaìe Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Den Helder Postbus 36 1760 AA DEN HELDER Stuknummer: AI16.00180 Betreft Onderzoek

Nadere informatie

I T S X. Informatiebeveiliging, IT Audit & Compliance, Security as a Service, Risicomanagement, Educatie

I T S X. Informatiebeveiliging, IT Audit & Compliance, Security as a Service, Risicomanagement, Educatie I T S X Understanding the Tools, the Players and the Rules Informatiebeveiliging, IT Audit & Compliance, Security as a Service, Risicomanagement, Educatie Voorwoord Ralph Moonen Arthur Donkers Mijn naam

Nadere informatie

Informatiebeveiliging binnen de gemeente Delft COMMISSIE ECONOMIE, FINANCIËN EN BESTUUR

Informatiebeveiliging binnen de gemeente Delft COMMISSIE ECONOMIE, FINANCIËN EN BESTUUR Informatiebeveiliging binnen de gemeente Delft COMMISSIE ECONOMIE, FINANCIËN EN BESTUUR 26 SEPTEMBER 2018 INLEIDING Onderzoeksvraag: Zijn de persoonsgegevens en andere gevoelige informatie bij de gemeente

Nadere informatie

Informatiebeveiliging voor gemeenten: een helder stappenplan

Informatiebeveiliging voor gemeenten: een helder stappenplan Informatiebeveiliging voor gemeenten: een helder stappenplan Bewustwording (Klik hier) Structureren en borgen (Klik hier) Aanscherping en maatwerk (Klik hier) Continu verbeteren (Klik hier) Solviteers

Nadere informatie

I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 1

I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 1 E-government I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 1 PRIVACY CAFE Francis Devriendt De Samenkomst, 15 december 2016 Een gevoel van onbehagen I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 3 Dataclassificatie

Nadere informatie

ISO 27001:2013 INFORMATIE VOOR KLANTEN

ISO 27001:2013 INFORMATIE VOOR KLANTEN ISO 27001:2013 INFORMATIE VOOR KLANTEN WAT IS ISO 27001:2013 ISO 27001 is een internationale standaard voor informatiebeveiliging. Deze standaard richt zich op het ontwikkelen, uitvoeren, controleren en

Nadere informatie

Proces verantwoorden ENSIA Toelichting en formats voor college en de raad

Proces verantwoorden ENSIA Toelichting en formats voor college en de raad Proces verantwoorden ENSIA 2018 Toelichting en formats voor college en de raad Inleiding Introductie Deze handreiking maakt onderdeel uit van de ondersteunende documentatie voor het ENSIA verantwoordingsproces

Nadere informatie

Zet de stap naar certificering!

Zet de stap naar certificering! NEN 7510 CERTIFICERING Zet de stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor continue verbetering van uw organisatie en zekerheid en vertrouwen

Nadere informatie

Format presentatie Kick-off

Format presentatie Kick-off Format presentatie Kick-off Dit format kan worden gebruikt om een presentatie te geven bij de kick-off. De eerste sheets gaan in op achtergrond en effecten van ENSIA die voor alle gemeenten vergelijkbaar

Nadere informatie

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding Raadsbesluit Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/574466 1. Inleiding Aanleiding Privacy is een onderwerp dat de laatste jaren veel in de belangstelling staat. Data zijn hot en worden het

Nadere informatie

In deze raadsinformatiebrief leest u de stand van zaken over de invoering van de AVG en BIG.

In deze raadsinformatiebrief leest u de stand van zaken over de invoering van de AVG en BIG. Raadsinformatiebrief Aan: Leden van de raad Van: College van burgemeester en wethouders Datum: 22 mei 2018 Onderwerp: Stand van zaken informatiebeveiliging en privacy Doel: Ter kennisname/ ter informatie

Nadere informatie

Handleiding uitvoering ICT-beveiligingsassessment

Handleiding uitvoering ICT-beveiligingsassessment Handleiding uitvoering ICT-beveiligingsassessment Versie 2.1 Datum : 1 januari 2013 Status : Definitief Colofon Projectnaam : DigiD Versienummer : 2.0 Contactpersoon : Servicecentrum Logius Postbus 96810

Nadere informatie

Inleiding. Praktijk. Aan: Gemeenteraad. Van: College van burgemeester en wethouders. Datum: 05/09/17

Inleiding. Praktijk. Aan: Gemeenteraad. Van: College van burgemeester en wethouders. Datum: 05/09/17 Antwoord op motie 12 (13/07/17) Aan: Gemeenteraad Van: College van burgemeester en wethouders Datum: 05/09/17 Onderwerp: Informatiebeveiliging en privacy in het sociaal domein Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

kwaliteitsinstituut nederlandse gemeenten in opdracht van vereniging van nederlandse gemeenten

kwaliteitsinstituut nederlandse gemeenten in opdracht van vereniging van nederlandse gemeenten het suwinet-normenkader en de big kwaliteitsinstituut nederlandse gemeenten in opdracht van vereniging van nederlandse gemeenten De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) is een gezamenlijk

Nadere informatie

Welkom bij parallellijn 1 On the Move uur. Stap 1 van de BIG Valkuilen en beren op de weg, hoe gaat u hiermee om als CISO?

Welkom bij parallellijn 1 On the Move uur. Stap 1 van de BIG Valkuilen en beren op de weg, hoe gaat u hiermee om als CISO? Welkom bij parallellijn 1 On the Move 10.10 11.00 uur Stap 1 van de BIG Valkuilen en beren op de weg, hoe gaat u hiermee om als CISO? 1 IBD-Praktijkdag Work IT Out Valkuilen en beren op de weg, hoe gaat

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 50001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Hartelijk dank voor uw interesse in de begeleiding naar ISO 50001 certificering. Met ISO

Nadere informatie

Ondersteuning op de toetsing van Suwinet uit de Collegeverklaring

Ondersteuning op de toetsing van Suwinet uit de Collegeverklaring 27 augustus 2018 ENSIA Nieuwsbrief In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen: Formats Collegeverklaringen Ondersteuning op de toetsing van Suwinet uit de Collegeverklaring Nieuwe ENSIA-coördinator? Geef

Nadere informatie

Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet

Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet AAN VAN Jerry van de Leur (Security Officer) DATUM ONDERWERP Disclaimer: Kennisnet geeft geen enkele garantie, met betrekking tot de geschiktheid voor een specifiek

Nadere informatie

Stappenplan naar GDPR compliance

Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan naar GDPR compliance In samenwerking met ESET heeft Mazars een whitepaper geschreven met als doel om meer inzicht te geven in het ontstaan en de gevolgen van de General Data Protection Regulation

Nadere informatie

Mobiel Internet Dienstbeschrijving

Mobiel Internet Dienstbeschrijving Mobiel Internet Dienstbeschrijving o ktober 2013 INHOUD MOBIEL INTERNET 3 ABONNEMENTEN 3 BASISAANBOD 3 OPTIONELE MODULES VOOR MOBIEL INTERNET 5 TARIEVEN 5 INFORMATIEBEVEILIGING 5 MOBIEL INTERNET De tijd

Nadere informatie

Leerbronnen Informatieveiligheid. 13 november 2014

Leerbronnen Informatieveiligheid. 13 november 2014 Leerbronnen Informatieveiligheid 13 november 2014 V-ICT-OR zet door op Informatieveiligheid! Doelstellingen: 1 Bewustzijn 2 Opleiding en advies 3 Uitwisseling van kennis en ervaring 4 Referentiekader V-ICT-OR

Nadere informatie

Datum 17 februari 2016 Betreft Definitief verslag van bevindingen onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015

Datum 17 februari 2016 Betreft Definitief verslag van bevindingen onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015 Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Montferland Postbus 47 6940 BA DIDAM komen:

Nadere informatie

In dit hoofdstuk wordt uiteengezet welke taken en verantwoordelijkheden de verschillende actoren binnen de gemeente Spijkenisse hebben.

In dit hoofdstuk wordt uiteengezet welke taken en verantwoordelijkheden de verschillende actoren binnen de gemeente Spijkenisse hebben. 7 Taken en verantwoordelijkheden In dit hoofdstuk wordt uiteengezet welke taken en verantwoordelijkheden de verschillende actoren binnen de gemeente Spijkenisse hebben. 7.1 Gemeenteraad De Gemeenteraad

Nadere informatie

rliiiiihihhiiiivi.ilhn

rliiiiihihhiiiivi.ilhn Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Terneuzen Postbus 35 4530 AA TERNEUZEN rliiiiihihhiiiivi.ilhn Postbus 90801

Nadere informatie

Toelichting NEN7510 Informatiebeveiliging in de zorg. Drs. J.W.R. Schoemaker CISSP Security Officer/ Business Continuity Manager Erasmus MC

Toelichting NEN7510 Informatiebeveiliging in de zorg. Drs. J.W.R. Schoemaker CISSP Security Officer/ Business Continuity Manager Erasmus MC Toelichting NEN7510 Informatiebeveiliging in de zorg Drs. J.W.R. Schoemaker CISSP Security Officer/ Business Continuity Manager Erasmus MC Inhoud Toelichting informatiebeveiliging Aanpak van informatiebeveiliging

Nadere informatie

Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet. Webinar, 28 juni 2017

Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet. Webinar, 28 juni 2017 Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet Webinar, 28 juni 2017 Agenda Algemeen: verschillen oude en nieuwe normenkader Relatie met ENSIA Highlights Norm voor norm

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid 2015-2018

Informatiebeveiligingsbeleid 2015-2018 Inleiding Dit document geeft de beleidsuitgangspunten voor de Gemeente Hilversum weer als het gaat om informatiebeveiliging/ informatieveiligheid. In dit document worden de (wettelijke en landelijke) normen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-generaal Overheidsorganisatie Directie Informatiesamenleving

Nadere informatie

Security in systemen en netwerken 1

Security in systemen en netwerken 1 Keuzedeel mbo Security in systemen en netwerken 1 behorend bij één of meerdere kwalificaties mbo Op dit moment is een wijziging van de WEB in voorbereiding waarmee de positie van keuzedelen in de kwalificatiestructuur

Nadere informatie

INFORMATIESESSIE INFORMATIEVEILIGHEID EN AVG. 25 juni 2018 Paul Frencken Johan van Middelkoop

INFORMATIESESSIE INFORMATIEVEILIGHEID EN AVG. 25 juni 2018 Paul Frencken Johan van Middelkoop INFORMATIESESSIE INFORMATIEVEILIGHEID EN AVG 25 juni 2018 Paul Frencken Johan van Middelkoop GEBRUIKTE AFKORTINGEN Afkorting Betekenis AVG Algemene Verordening Gegevensbescherming (ook wel de privacy wetgeving)

Nadere informatie

AVG Compliance Blijf aantoonbaar aan de AVG voldoen!

AVG Compliance Blijf aantoonbaar aan de AVG voldoen! Ideaal vervolg op de cursus Privacy Officer 2.0 2-daagse training AVG Compliance Blijf aantoonbaar aan de AVG voldoen! Highlights Maak het kernthema Accountability uit de AVG concreet Richt een privacy

Nadere informatie

~n~+v.: Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

~n~+v.: Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.ahl {l_.,_ 1Sk'? \ ~\,A. 130 ~n~+v.: Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid INGEKOMEN 1 0 FEB 2016 Gemeente Heusden > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad

Nadere informatie

Beleid Informatieveiligheid Gemeente 's-hertogenbosch. Definitief. s-hertogenbosch, A. Kieboom

Beleid Informatieveiligheid Gemeente 's-hertogenbosch. Definitief. s-hertogenbosch, A. Kieboom Gemeente 's-hertogenbosch Definitief s-hertogenbosch, 30-10-2015 A. Kieboom 1 Projectidentificatie Projectnaam: Status: Beleid Informatieveiligheid Definitief Documenthistorie Status Datum Versie Auteur(s)

Nadere informatie

Informatiebeveiliging bij het Nederlandse Rode Kruis. Martijn Herrmann, Chief Financial Officer 24 november 2016

Informatiebeveiliging bij het Nederlandse Rode Kruis. Martijn Herrmann, Chief Financial Officer 24 november 2016 Informatiebeveiliging bij het Nederlandse Rode Kruis Martijn Herrmann, Chief Financial Officer 24 november 2016 Agenda Aanleiding Doelstellingen Scope en aanpak Stand van zaken november 2016 Aandachtspunten

Nadere informatie

Verklaring van Toepasselijkheid

Verklaring van Toepasselijkheid Verklaring van Toepasselijkheid Parantion Groep B.V. ISO27001:2013 Verklaring van toepasselijkheid_openbaar Extern vertrouwelijk Versie: 3.0 Parantion Groep B.V. Pagina 1 van 9 Datum: maart 2016 Document

Nadere informatie

Jaarverslag Informatiebeveiliging en Privacy

Jaarverslag Informatiebeveiliging en Privacy Jaarverslag Informatiebeveiliging en Privacy Jaarverslag informatieveiligheid en privacy Inleiding De gemeente Nederweert onderstreept het belang van informatieveiligheid en privacy. De grote hoeveelheid

Nadere informatie

ENSIA door gemeenten. 31 oktober 2017 Edith van Ruijven

ENSIA door gemeenten. 31 oktober 2017 Edith van Ruijven ENSIA door gemeenten 31 oktober 2017 Edith van Ruijven ensia@kinggemeenten.nl 2 3 Boodschap voor gemeenten Gemeenten verantwoorden zich aan de eigen toezichthouder. Gemeenten voeren zelfevaluatie informatieveiligheid

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours Informatiebeveiligingsbeleid Stichting Pensioenfonds Chemours Versiebeheer Versie Datum Van Verspreid aan 0.1 J.W. Kinders W. Smouter Vroklage Goedkeuring Versie Goedgekeurd door Datum 2 INHOUD Algemeen

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Brummen

Rekenkamercommissie Brummen Rekenkamercommissie Brummen REKENKAMERBRIEF Privacy in de 3 decentralisaties INLEIDING Door de 3 decentralisaties verwerkt de gemeente vanaf 1 januari 2015 veel meer persoonlijke en privacygevoelige gegevens.

Nadere informatie

informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - Lbr. 14/086

informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - Lbr. 14/086 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - betreft ons kenmerk datum Voortgang informatieveiligheid ECLBR/U201402103 Lbr. 14/086 19 november

Nadere informatie

Workshop Kwaliteitsmonitor

Workshop Kwaliteitsmonitor Workshop Kwaliteitsmonitor NVVB congres 2014 Mandy van Tol Enry de Brouwer Eric Catsburg Paul Hoogzaad Totaalbeoordeling 1 april 1 sept. 1 okt. 1 nov. 1 dec. Tijdpad zelfevaluatie BRP en Paspoorten en

Nadere informatie

Veilig gebruik van suwinet. Mariska ten Heuw Wethouder Sociale Zaken

Veilig gebruik van suwinet. Mariska ten Heuw Wethouder Sociale Zaken Veilig gebruik van suwinet Mariska ten Heuw Wethouder Sociale Zaken Aanleiding en korte terugblik SZW Inspectie onderzoekt periodiek gebruik suwinet Gemeentelijke presentaties schieten tekort Suwi Normenkader

Nadere informatie

Verantwoordingsrichtlijn

Verantwoordingsrichtlijn Verantwoordingsrichtlijn Verantwoordingsrichtlijn t.b.v. de edp-audit voor de beveiliging van Suwinet. Door Jan Breeman BKWI Verantwoordingsrichtlijn Verantwoording over de beveiliging van Suwinet De Regeling

Nadere informatie

VOORWOORD. 1 Code voor informatiebeveiliging, Nederlands Normalisatie Instituut, Delft, 2007 : NEN-ISO.IEC 27002.

VOORWOORD. 1 Code voor informatiebeveiliging, Nederlands Normalisatie Instituut, Delft, 2007 : NEN-ISO.IEC 27002. Gesloten openheid Beleid informatiebeveiliging gemeente Leeuwarden 2014-2015 VOORWOORD In januari 2003 is het eerste informatiebeveiligingsbeleid vastgesteld voor de gemeente Leeuwarden in de nota Gesloten

Nadere informatie