Norm 1.3 Beveiligingsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Norm 1.3 Beveiligingsplan"

Transcriptie

1 Beantwoording vragen zelftest Suwinet oktober 2014 Norm 1.3 Beveiligingsplan De Inspectie SZW beschrijft norm 1.3 als volgt: De gemeente heeft een formeel vastgesteld beveiligingsbeleid en -plan. Het Beveiligingsplan is het actieprogramma dat het beveiligingsbeleid moet omzetten in daden, door de inzet van mensen en middelen. Een gemeente is verplicht om een beveiligingsbeleid te hebben. Hoe dit beveiligingsbeleid met betrekking tot Suwinet wordt ingevuld staat in het beveiligingsplan. Het beveiligingsplan beschrijft in ieder geval de maatregelen ter bescherming van de beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid en controleerbaarheid van het gebruik van persoonsgegevens en informatiesystemen. Ook moet er worden aangegeven welke mensen en middelen hiervoor beschikbaar worden gesteld en hoe de naleving is geregeld. De gemeente heeft de keuze om het beleid organisatiebreed te beschrijven en/of per informatiesysteem. 85% van de gemeenten heeft een informatiebeveiligingsplan getoond. 24% van deze plannen was echter niet formeel goedgekeurd Het informatiebeveiligingsbeleid en beveiligingsplan zijn goedgekeurd door het management en / of de directie en / of het college van B&W Er is een specifiek op suwinet gericht informatiebeveiligingsbeleid of veiligheidsplan aanwezig of er is een suwi-specifieke passage in een algemeen plan aanwezig. Dit beleid, dit plan of deze passage heeft specifiek betrekking op uw gemeente. ISD-en let op: elke gemeente in uw samenwerkingsverband dient apart het beleid, plan of de passage te accorderen. De goedkeuring is formeel vastgelegd. Het beleid, het plan of de passage is ondertekend of van de goedkeuring is expliciet melding gemaakt in het verslag van de betreffende vergadering. Om aan norm 1.3 te voldoen is het noodzakelijk dat alle drie bovengenoemde eisen is voldaan. Aan norm 1.3 is voldaan. Aan norm 1.3 is niet voldaan. Op 2 september 2014 heeft het college vastgesteld het Beveiligingsplan Suwinet Sociale Zaken gemeente Heerde Daarmee is het vorige, uit 2009 daterende, beveiligingsplan vervangen en geactualiseerd.

2 Norm 1.4 Uitdragen De Inspectie SZW beschrijft norm 1.4 als volgt: De gemeente draagt op reguliere basis het beveiligingsbeleid en -plan uit. Een beveiligingsplan alleen is een dode letter. Daarom moet de organisatie actief het beveiligingsplan binnen de eigen organisatie uitdragen en zo borgen dat haar medewerkers op de hoogte zijn van de inhoud en betekenis van het beveiligingsbeleid en -plan. Maar 31% van de gemeenten kon aantonen dat het beveiligingsplan voldoende was uitgedragen binnen de organisatie. 1.4 Het informatiebeveiligingsbeleid, het beveiligingsplan of de beveiligingspassage worden uitgedragen Het informatiebeveiligheidsbeleid, het beveiligingsplan of de beveiligingspassage is centraal voor alle gebruikers beschikbaar (het is bijvoorbeeld aan iedereen g d of staat op intranet). Er is het afgelopen jaar minimaal 2x een actie geweest om de gebruikers (opnieuw) te attenderen op het bestaan van het veiligheidsbeleid, -plan of -passage. Bijvoorbeeld door hernieuwd te wijzen op intranet, te agenderen voor een afdelingsoverleg of te bespreken in functioneringsgesprekken. Wanneer alleen nieuwe gebruikers wordt gevraagd om een geheimhoudingsverklaring te tekenen is dat een goede actie, maar niet voldoende. Het bezoeken van BKWI-bijeenkomsten strekt tot aanbeveling, maar is op zich evenmin voldoende. Om aan norm 1.4 te voldoen is het noodzakelijk dat aan beide bovengenoemde eisen is voldaan. Aan norm 1.4 is voldaan. Aan norm 1.4 is niet voldaan. Het nieuwe beveiligingsplan is onder de aandacht van de medewerkers gebracht en geplaatst in de digitale beleidsmap 2014.

3 Norm 1.5 Actualiseren De Inspectie SZW beschrijft norm 1.5 als volgt: De gemeente evalueert op reguliere basis beveiligingsbeleid en -plan. Het Beveiligingsbeleid geeft de bestuurlijke visie weer, maar: een visie kan in de loop van de tijd door omstandigheden of voortschrijdend inzicht wijzigen. Daarom moet het beleid op vaste tijden geactualiseerd en zo nodig bijgesteld worden. Het bijbehorende beveiligingsplan is een actieprogramma en moet zeker minimaal jaarlijks geactualiseerd worden. De gemiddelde leeftijd van de beveiligingsplannen is 4 jaar. Slechts 21% van de beveiligingsplannen is jonger dan 2 jaar. 1.5 Het informatiebeveiligingsbeleid, het beveiligingsplan of de beveiligingspassage worden jaarlijks geëvalueerd De laatste evaluatie is minder dan een jaar oud. De laatste evaluatie is vastgesteld door management en / of directie en / of college van B&W. De evaluatie is een concrete actie van alle direct betrokkenen geweest, schriftelijk vastgelegd en leidt zo nodig tot aanpassen van het informatiebeveiligingsbeleid, het veiligheidsplan of de beveiligingspassage. Om aan norm 1.5 te voldoen is het noodzakelijk dat aan de drie bovengenoemde eisen is voldaan. Aan norm 1.5 is voldaan. Aan norm 1.5 is niet voldaan. Het geactualiseerde Beveiligingsplan Suwinet Sociale Zaken gemeente Heerde 2014 is op 2 september 2014 door het college vastgesteld.

4 Norm 2.2 Functiescheiding De Inspectie SZW beschrijft norm 2.2 als volgt: De taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden ten aanzien van het gebruik, de inrichting, het beheer en de beveiliging van Suwinetgegevens, -applicaties, -processen en -infrastructuur moeten zijn beschreven en duidelijk en afhankelijk van de schaalomvang van de organisatie gescheiden zijn belegd. Hoe groter je organisatie is, hoe meer mogelijkheden er zijn om ook het verlenen van toegang apart te zetten van het gebruik, en om controle apart te zetten van het kwaliteitsadvies. Hierdoor wordt het nog lastiger voor medewerkers om gegevens onzorgvuldig te gebruiken. De taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden ten aanzien van Suwinet moeten zijn beschreven en zijn belegd bij de juiste personen. Het gaat dan on zaken als inrichting, beheer, beveiliging en gebruik van de infrastructuur, de applicaties, de processen en de gegevens. In ieder geval moeten de volgende zaken zijn beschreven: 1. Onverenigbare functies. 2. Functies die in principe onverenigbaar zijn maar toch bij een persoon belegd zijn: -waarom de organisatie dit nodig acht. -welke maatregelen getroffen zijn ter bescherming van de hierdoor ontstane risico's. Circa 30% van de gemeenten heeft de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden t.a.v. het gebruik, de inrichting, het beheer en de beveiliging van Suwinet-applicaties, -processen en infrastructuur beschreven en gescheiden belegd 2.2 Functiescheiding Bij de functiescheiding is het belangrijk dat bij verschillende personen is belegd: Uitvoering van taken (het gebruik van suwinet); Het beheer van autorisaties (toegang verlenen tot suwinet); Kwaliteitszorg en borging van rechtmatig gebruik (controle op gebruik van suwinet); Management (beslissen over bevoegdheden van functiegroepen, en/of individuele medewerkers, uitdragen belang goed gebruik, bijsturen na oneigenlijk gebruik, optreden na misbruik suwinet). Deze scheiding is schriftelijk vastgelegd. Er is een aanvullend document aanwezig waaruit blijkt dat ten aanzien van functiescheiding duidelijke keuzes zijn gemaakt bij het beleggen van taken. Of er is een onderbouwde verklaring waarom zo n document er niet is en er is een alternatieve aanpak om misbruik te voorkomen (bijvoorbeeld extra controle waar functiescheiding niet of minder goed mogelijk bleek). Om aan norm 2.2 te voldoen is het noodzakelijk dat aan beide vereisten is voldaan. Aan norm 2.2 is voldaan. Aan norm 2.2 is niet voldaan. Dit is vastgelegd in het geactualiseerde beveiligingsplan.

5 Norm 2.3 Security Officer De Inspectie SZW beschrijft norm 2.3 als volgt: De Security Officer beheert en beheerst beveiligingsprocedures en -maatregelen in het kader van Suwinet, zodanig dat de beveiliging van Suwinet overeenkomstig wettelijke eisen is geïmplementeerd. Richtinggevend hoe de norm i ngevuld moet zijn: De Security Officer bevordert en adviseert over de beveiliging van Suwinet, verzorgt rapportages over de status, controleert dat, met betrekking tot de beveiliging van Suwinet, de maatregelen worden nageleefd, evalueert de uitkomsten en doet voorstellen tot implementatie c.q. aanpassing van plannen op het gebied van de beveiliging van Suwinet. De Security Officer rapporteert rechtstreeks aan de bestuurlijk verantwoordelijke. De organisatie heeft iemand aangesteld die eindverantwoordelijk is voor de beveiliging van Suwinet. Bij voorkeur heeft deze persoon de eindverantwoordelijkheid van de beveiliging van de gehele informatiehuishouding van de organisatie. In ieder geval moet deze functionaris (meestal Security Officer) de beveiligingsprocedures en -maatregelen in het kader van Suwinet zo beheren en beheersen dat de beveiliging van Suwinet overeenkomt met de wettelijke eisen. De Inspectie heeft vastgesteld dat 58% van de gemeenten een Security Officer heeft aangemeld bij BKWI. Bij deze Security Officers is meestal sprake van een beperkte taakopvatting. 2.3 Security officer Er is een medewerker verantwoordelijk gemaakt om periodiek ten minste twee keer per jaar - naar de beveiliging van suwinet kijken. Deze medewerker rapporteert en adviseert periodiek rechtstreeks aan het management en / of de directie en / of het college van B&W. ISD-en let op: het is de bedoeling dat de security officer van de ISD naar elke gemeente apart rapporteert en adviseert. Dat is vastgelegd in zijn / haar functieomschrijving inclusief takenoverzicht. Om aan norm 2.3 te voldoen is het noodzakelijk dat aan elk van de drie bovengenoemde eisen is voldaan. Aan norm 2.3 is voldaan. Aan norm 2.3 is niet voldaan. Dit is vastgelegd in het geactualiseerde beveiligingsplan. De security officer heeft begin december 2013 rapporten opgevraagd bij het BKWI, maar niet ontvangen. Op 21 oktober 2014 is het BKWI opnieuw verzocht rapportage aan te leveren, nu over 2013 en 2014.

6 Norm: 13.1 Autorisatiestructuur De Inspectie SZW beschrijft norm 13.1 als volgt: De organisatie autoriseert en registreert de toegang die gebruikers hebben tot de Suwinet applicat ies op basis van een formele procedure. Het toegangsbeheer tot de Suwinet applicaties ligt bij de organisatie. Daarom heeft de organisatie op zijn minst een procedure met criteria om toegang te mogen verlenen tot de Suwinet applicaties. Ook staat de registratie van de autorisaties hierin beschreven. Slechts 38% van de gemeenten konden een geformaliseerde, correcte en in gebruik zijnde autorisatieprocedure en matrix verstrekken Autorisatieprocedure Elke gebruiker van suwinet moet geautoriseerd worden. Er is een formeel vastgelegde autorisatieprocedure waarin functies aan autorisaties en in het verlengde daarvan aan rollen worden gekoppeld. Het accountbestand wordt meerdere keren per jaar gecontroleerd en aansluitend worden inactieve accounts verwijderd. Er is geen toegang verstrekt buiten de sociale dienst, de gemeentelijke belastingdeurwaarders, burgerzaken en de regionale meld- en coördinatiefunctie bij voortijdig schoolverlaten. Voor het gebruik door gemeentelijke belastingdeurwaarders, burgerzaken en de regionale meld- en coördinatiefunctie bij voortijdig schoolverlaten is een apart contract afgesloten. Het is op dit moment niet geoorloofd om WMO-medewerkers, medewerkers Parkeerbeheer of andere hierboven niet benoemde medewerkers toegang te verstrekken tot suwinet. Om aan norm 13.1 te voldoen is het noodzakelijk dat aan elk van de drie bovengenoemde eisen is voldaan. Aan norm 13.1 is voldaan. Aan norm 13.1 is niet voldaan. Dit is opgenomen in het geactualiseerde beveiligingsplan.

7 Norm 13.5 Controle De Inspectie SZW beschrijft norm 13.5 als volgt: De controle op verleende toegangsrechten en gebruik vindt meerdere keren per jaar plaats. Richtinggevend hoe de norm ingevuld moet zijn: Interne controle op rechten en gebruik van Suwinet. Analyseren van de van het BKWI verkregen informatie over het gebruik van Suwigegevens. De organisatie controleert meerdere keren per jaar de verleende toegangsrechten Circa 33% van de gemeenten voldoet aan de norm dat er meerdere keren per jaar controle plaatsvindt op de verleende toegangsrechten en het gebruik Controle op toegang en gebruik Een medewerker van de gemeente vraagt ten minste meerdere keren per jaar bij BKWI een rapportage over het gebruik van suwinet-inkijk op. Let op: medewerkers van BKWI mogen niet op eigen initiatief aan gemeenten meegeven dat zij opmerkelijkheden constateren in de loggings. Het verdient aanbeveling om bij het opvragen expliciet naar de waarnemingen van BKWI zelf te vragen. Dan is het weergeven van de BKWI-waarneming wel geoorloofd. De beoordeling van deze rapportage (door wie en langs welke criteria) is centraal belegd. Deze beoordelaar maakt hiervan een schriftelijk verslag. Als uit dit verslag blijkt dat nadere beoordeling gewenst is, wordt vervolgens bij BKWI een specifieke rapportage opgevraagd die vervolgens wordt beoordeeld. Bij geconstateerd oneigenlijk gebruik c.q. misbruik wordt er ook opgetreden c.q. gesanctioneerd. Om aan norm 13.5 te voldoen is het noodzakelijk dat aan elk van de vijf bovengenoemde eisen is voldaan. Aan norm 13.5 is voldaan. Aan norm 13.5 is niet voldaan. Dit is opgenomen in het geactualiseerde beveiligingsplan.

8 Totaalscore zelftest oktober 2014 Norm: Score: 1.3. Het informatiebeveiligingsbeleid en beveiligingsplan zijn goedgekeurd door het management en / of de directie en / of het college van B&W 1.4 Het informatiebeveiligingsbeleid, het beveiligingsplan of de beveiligingspassage worden uitgedragen 1.5 Het informatiebeveiligingsbeleid, het beveiligingsplan of de beveiligingspassage worden jaarlijks geëvalueerd 2.2 Functiescheiding 2.3 Security officer 13.1 Autorisatieprocedure 13.5 Controle op toegang en gebruik Totaal

Verbeterplan Suwinet

Verbeterplan Suwinet Verbeterplan Suwinet Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Verbeterpunten Suwinet... 4 2.1 Informatiebeveiligingsbeleid... 4 2.2 Uitdragen van het beleid... 4 2.3 Functiescheiding... 4 2.4 Security Officer...

Nadere informatie

i\ r:.. ING. 1 8 FEB 2016

i\ r:.. ING. 1 8 FEB 2016 Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 1111 III III III III * 6SC00-223* > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Langedijk

Nadere informatie

2015; definitief Verslag van bevindingen

2015; definitief Verslag van bevindingen Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Programma 8 Postbus 90801 2509 LV

Nadere informatie

,,i,i,,,i,.,i i,i ii. 09 mrt 2016/0010. Datum O 6HAART 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2014; definitief Verslag van bevindingen Bunnik

,,i,i,,,i,.,i i,i ii. 09 mrt 2016/0010. Datum O 6HAART 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2014; definitief Verslag van bevindingen Bunnik Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK,,i,i,,,i,.,i i,i ii 09 mrt 2016/0010 Postbus

Nadere informatie

Datum 17 februari 2016 Betreft Definitief verslag van bevindingen onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015

Datum 17 februari 2016 Betreft Definitief verslag van bevindingen onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015 Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Montferland Postbus 47 6940 BA DIDAM komen:

Nadere informatie

kwaliteitsinstituut nederlandse gemeenten in opdracht van vereniging van nederlandse gemeenten

kwaliteitsinstituut nederlandse gemeenten in opdracht van vereniging van nederlandse gemeenten het suwinet-normenkader en de big kwaliteitsinstituut nederlandse gemeenten in opdracht van vereniging van nederlandse gemeenten De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) is een gezamenlijk

Nadere informatie

Datum 30 december 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015; definitief Verslag van bevindingen Boxtel. Bijlagen Brief College van B&W

Datum 30 december 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015; definitief Verslag van bevindingen Boxtel. Bijlagen Brief College van B&W OK* Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en.. ^1\.-Ŭ Werkgelegenheid ovd > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag M d -1 mo I *y kopie De Gemeenteraad van Boxtel Postbus 10000 5280 DA BOXTEL

Nadere informatie

Datum 0 6HAARI 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2014; definitief Verslag van bevindingen Haarlem

Datum 0 6HAARI 2015 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2014; definitief Verslag van bevindingen Haarlem Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Haarlem Postbus 511 2003 PB HAARLEM. L.,.l l l.l ll, l. l Datum 0 6HAARI 2015

Nadere informatie

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 'BI t# ". Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Ede Postbus 9022 6710 HK EDE GLD. Programma B Postbus90801 2509

Nadere informatie

rliiiiihihhiiiivi.ilhn

rliiiiihihhiiiivi.ilhn Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Terneuzen Postbus 35 4530 AA TERNEUZEN rliiiiihihhiiiivi.ilhn Postbus 90801

Nadere informatie

r'h'hil-lli'h'i'-i'l-ll-ll-ll

r'h'hil-lli'h'i'-i'l-ll-ll-ll Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Albrandswaard Postbus 1000 3160 GA RHOON r'h'hil-lli'h'i'-i'l-ll-ll-ll reg.

Nadere informatie

Lees onderstaande informatie eerst aandachtig door voorafgaand aan de zelftest

Lees onderstaande informatie eerst aandachtig door voorafgaand aan de zelftest Zelftest Lees onderstaande informatie eerst aandachtig door voorafgaand aan de zelftest Waarom biedt de VNG de zelftest aan? Recent heeft de Inspectie SZW de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek

Nadere informatie

""1. Datum 12 januari 2016 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015; definitief Verslag van bevindingen Den Helder

1. Datum 12 januari 2016 Betreft Onderzoek Veilig gebruik Suwinet 2015; definitief Verslag van bevindingen Den Helder ""1 Inspectie SZW Mmíïtene van Soàaìe Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Den Helder Postbus 36 1760 AA DEN HELDER Stuknummer: AI16.00180 Betreft Onderzoek

Nadere informatie

... l. " l W «.. W,, Werkgelegenheid. MinisterievanSocialeZakenen 1. Mevr. mr. C. Directeur. ma MDR. Raad, Dalfsen. Geachte

... l.  l W «.. W,, Werkgelegenheid. MinisterievanSocialeZakenen 1. Mevr. mr. C. Directeur. ma MDR. Raad, Dalfsen. Geachte x, 1 r W.~: = ë V InspectieSZW.V 3. St MinisterievanSocialeZakenen 1 Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Dalfsen Postbus Gemeer?raeäin 35 _, 7720 AA DALFSEN..... l. " l Directie

Nadere informatie

~n~+v.: Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

~n~+v.: Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.ahl {l_.,_ 1Sk'? \ ~\,A. 130 ~n~+v.: Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid INGEKOMEN 1 0 FEB 2016 Gemeente Heusden > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens

College bescherming persoonsgegevens College bescherming persoonsgegevens Onderzoek naar de beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Midden-Drenthe z2015-00402 Openbare versie Rapport van bevindingen November 2015 DATUM November

Nadere informatie

16R.00003 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00003. college van burgemeester en wethouders Datum 12 januari 2016 Portefeuillehouder(s) : wethouder Koster

16R.00003 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00003. college van burgemeester en wethouders Datum 12 januari 2016 Portefeuillehouder(s) : wethouder Koster RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00003 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 12 januari 2016 Portefeuillehouder(s) : wethouder Koster Portefeuille(s) Contactpersoon : sociaal domein

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens

College bescherming persoonsgegevens College bescherming persoonsgegevens Onderzoek naar de beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Brummen z2015-00403 Openbare versie Rapport van bevindingen November 2015 DATUM November 2015

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Woudenberg

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Woudenberg POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief goed te keuren en toe te zenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief goed te keuren en toe te zenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: S. de Wolff Tel nr: 8558 Nummer: 16A.00010 Datum: 12 januari 2016 Team: Informatiebeleid Tekenstukken: Ja Bijlagen: Afschrift aan: K.

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Baarle-Nassau

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Baarle-Nassau POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek

Nadere informatie

Handreiking Suwinet Attentiepunten en illustrataties

Handreiking Suwinet Attentiepunten en illustrataties Handreiking Suwinet Attentiepunten en illustrataties Definitieve versie 17 maart 2016 Voorwoord Hierbij ontvangt u de handreiking die we als Inspectie SZW hebben opgesteld naar aanleiding van het onderzoek

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Heerenveen

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Heerenveen POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek

Nadere informatie

Aan welke eisen moet het beveiligingsplan voldoen?

Aan welke eisen moet het beveiligingsplan voldoen? Vragen en antwoorden n.a.v. brief aan colleges van B&W en gemeenteraden over verplichtingen Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), de Wet SUWI en de Wet Eenmalige Gegevensuitvraag. Aan welke eisen moet

Nadere informatie

S. Nicolasen, B. Duindam, K. v.d. Heuvel, D. Wering. Advies: Bijgaande raadsinformatiebrief goedkeuren en naar raad verzenden.

S. Nicolasen, B. Duindam, K. v.d. Heuvel, D. Wering. Advies: Bijgaande raadsinformatiebrief goedkeuren en naar raad verzenden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: A. Paap Tel nr: 8878 Nummer: 15A.00662 Datum: 25 juni 2015 Team: Informatiebeleid Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): S. Nicolasen,

Nadere informatie

Nota Informatiebeveiligingsbeleid Wijzer 2015

Nota Informatiebeveiligingsbeleid Wijzer 2015 Nota Informatiebeveiligingsbeleid Wijzer 2015 Beleid Informatiebeveiliging Wijzer 1 september 2015 1 1. Inleiding Wijzer is de uitvoeringsdienst Sociaal Domein van de gemeente Naarden, Muiden en Bussum

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek naar de beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Werkendam

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek naar de beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Werkendam POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek naar de beveiliging

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens

College bescherming persoonsgegevens POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek naar de beveiliging

Nadere informatie

Informatie over logging gebruik Suwinet-Inkijk

Informatie over logging gebruik Suwinet-Inkijk Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Logging als taak van het BKWI... 3 3 Informeren van gebruikers... 5 4 Rapportage over logging...6 Documenthistorie... 7 Auteur: J.E.Breeman Datum document:

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek naar de beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Brielle

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek naar de beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Brielle College bescherming persoonsgegevens Onderzoek naar de beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Brielle z2015-00404 Openbare versie Rapport van bevindingen November 2015 DATUM November 2015

Nadere informatie

Veilig gebruik Suwinet 2013

Veilig gebruik Suwinet 2013 Veilig gebruik Suwinet 2013 Een onderzoek naar de beveiliging van gegevens die worden uitgewisseld binnen het Suwinet door gemeenten. Nota van bevindingen Colofon Programma B Projectnaam (PIn27/On) Veilig

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Enschede

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Enschede POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek

Nadere informatie

veilig omgaan met elkaars gegevens

veilig omgaan met elkaars gegevens WINET VEILIG OMGAAN MET ELKAARS GEGEVENS SUWINET VEILIG GAAN MET ELKAARS GEGEVENS SUWINET VEILIG OMGAAN MET AARS GEGEVENS SUWINET VEILIG OMGAAN MET ELKAARS GEGEVENS WINET VEILIG OMGAAN MET ELKAARS GEGEVENS

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Veilig gebruik suwinet februari en maart 2014

Voorlichtingsbijeenkomst Veilig gebruik suwinet februari en maart 2014 Voorlichtingsbijeenkomst Veilig gebruik suwinet februari en maart 2014 Aandachtspunten Recente ontwikkelingen rond gebruik suwinet Verbeterplan veilig gebruik suwinet Opzet voorlichtingsbijeenkomsten en

Nadere informatie

Bijeenkomst Suwinet. VNG / Inspectie SZW

Bijeenkomst Suwinet. VNG / Inspectie SZW Bijeenkomst Suwinet VNG / Inspectie SZW Focus op eisen van vertrouwelijkheid (dus geen toets op techniek/hardware); Normenkader is het normenkader van de Gezamenlijke elektronische Voorzieningen SUWI (GeVS);

Nadere informatie

Periodieke en specifieke rapportages over het gebruik van Suwinet-Inkijk

Periodieke en specifieke rapportages over het gebruik van Suwinet-Inkijk Periodieke en specifieke rapportages over het gebruik van Suwinet-Inkijk Datum Versienummer Auteur 7 oktober 2015 2.0 Edwin Diersmann Periodieke en specifieke rapportages gebruik Suwinet-v2.0 07-10-2015.docx

Nadere informatie

il'-'ih'li-l'li'-ihih

il'-'ih'li-l'li'-ihih Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 24/12/2013 13ink20252 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De leden van de gemeenteraad van (gemeente) T.a.v.

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek gebruik Suwinet door niet-suwipartijen Gemeente s-hertogenbosch

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek gebruik Suwinet door niet-suwipartijen Gemeente s-hertogenbosch POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek

Nadere informatie

Handreiking Suwi autorisaties. voor het gemeentelijk domein Werk en Inkomen

Handreiking Suwi autorisaties. voor het gemeentelijk domein Werk en Inkomen Handreiking Suwi autorisaties voor het gemeentelijk domein Werk en Inkomen Versie 2.0 mei 2019 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doel... 3 3. Zoeksleutels... 3 4. Wat moet de gemeente doen?... 4 4.1. Voorbereidend:

Nadere informatie

Handreiking Nieuwe Suwi Autorisaties

Handreiking Nieuwe Suwi Autorisaties Handreiking Nieuwe Suwi Autorisaties Inhoud 1. Inleiding 3 2. Doel 3 3. De huidige situatie 3 4. Zoeksleutels 4 5. Wijzigingen: nieuwe pagina s en nieuwe indeling 4 6. Wat moet de gemeente doen? 5 7. Communicatie

Nadere informatie

illinium i ui 10.1313624 24/12/2013

illinium i ui 10.1313624 24/12/2013 illinium i ui 10.1313624 24/12/2013 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente, l i,i l, l i

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Nunspeet

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Nunspeet POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Delft

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Delft POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek

Nadere informatie

INGEKOMEN INGEKOMEN. reg. nr. \ 0 JAN. 20K

INGEKOMEN INGEKOMEN. reg. nr. \ 0 JAN. 20K Datum Verseon Leesmap ^^flteekberich^t RIS griffieoverle Steller 2014/ Prullenbak Archief Beraad&advies Ontmoeting&D Raad Agendacie Presidium Termijnagenda bekomen stuit^ /OHdUn v. col'. Ministerie van

Nadere informatie

Documentnummer: : Eindnotitie implementatie privacy

Documentnummer: : Eindnotitie implementatie privacy Eindnotitie implementatie privacy Afdeling Bedrijfsvoering, team Advies en Middelen 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.3 2. Resultaten.3 3. Documenten.4 4. Implementatie.5 4.1 Training voor het sociaal

Nadere informatie

Veilig gebruik van suwinet. Mariska ten Heuw Wethouder Sociale Zaken

Veilig gebruik van suwinet. Mariska ten Heuw Wethouder Sociale Zaken Veilig gebruik van suwinet Mariska ten Heuw Wethouder Sociale Zaken Aanleiding en korte terugblik SZW Inspectie onderzoekt periodiek gebruik suwinet Gemeentelijke presentaties schieten tekort Suwi Normenkader

Nadere informatie

RAPPORTAGE AUDIT GEBRUIK SUWINET INKIJK. Onderzoeksperiode: de maanden augustus en oktober 2012. Inleiding

RAPPORTAGE AUDIT GEBRUIK SUWINET INKIJK. Onderzoeksperiode: de maanden augustus en oktober 2012. Inleiding RAPPORTAGE AUDIT GEBRUIK SUWINET INKIJK. Onderzoeksperiode: de maanden augustus en oktober 2012. Inleiding Medewerkers van Sociale Zaken beschikken over de mogelijkheid om gegevens van klanten te controleren

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Zutphen

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Zutphen POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek

Nadere informatie

Procedure. Periodieke en specifieke rapportages Gebruik Suwinet-Inkijk. Datum document: 16 mei 2007 Versie: 3.0. Datum afdruk: 14 april 2010

Procedure. Periodieke en specifieke rapportages Gebruik Suwinet-Inkijk. Datum document: 16 mei 2007 Versie: 3.0. Datum afdruk: 14 april 2010 Procedure Periodieke en specifieke rapportages Gebruik Suwinet-Inkijk Auteur: Breeman Datum document: 16 mei 2007 Versie: 3.0 Status: Definitief Datum afdruk: 14 april 2010 Periodieke en specifieke rapportages

Nadere informatie

Introductie Suwinet en ENSIA

Introductie Suwinet en ENSIA Introductie Suwinet en ENSIA Anton Slijkhuis senior beleidsmedewerker Directie Stelsel en Volksverzekeringen / Taakveld Handhaving en Gegevensuitwisseling oktober 2017 Inhoud 1. Feiten 2. Probleem 3. Aanpak

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 12 maart 2015 verzonden

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 12 maart 2015 verzonden Aan de leden van de commissie Samenleving behandeld door: J.F.J. Knol t: 0181-471117 e: j.knol@brielle.nl bijlage(n): uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 12 maart 2015 verzonden onderwerp: informatievoorziening

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid

Informatiebeveiligingsbeleid 2-Control B.V. +31 (0)76 50 194 70 Haagse Markt 1 www.2-control.nl 4813 BA Breda info@2-control.nl The Netherlands Informatiebeveiligingsbeleid Concept Datum Versiebeheer Versie Datum Status Naam Toelichting

Nadere informatie

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Eindhoven

College bescherming persoonsgegevens. Onderzoek beveiliging van persoonsgegevens via Suwinet Gemeente Eindhoven POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl College bescherming persoonsgegevens Onderzoek

Nadere informatie

ff ij. Ministerievan SocialeZakenen X. Werkgelegenheid

ff ij. Ministerievan SocialeZakenen X. Werkgelegenheid f i 1 «~. i i 1 i - ~«--««- - M»,i L \ i er s ;:*i- L; rr ff ij. Ministerievan SocialeZakenen X. Werkgelegenheid I B, = P+ Snn< ll. i "*'^ vr j ~ «~--«~ ~»Ã~~,,,, >-.«~._. M > Retouradres Postbus 90801

Nadere informatie

Informatiebeveiligings- en privacy beleid. Haagsche Schoolvereeniging

Informatiebeveiligings- en privacy beleid. Haagsche Schoolvereeniging Informatiebeveiligings- en privacy beleid Haagsche Schoolvereeniging 1 INLEIDING... 3 1.1 INFORMATIEBEVEILIGING EN PRIVACY... 3 2 DOEL EN REIKWIJDTE... 3 3 UITGANGSPUNTEN... 4 3.1 ALGEMENE BELEIDSUITGANGSPUNTEN...

Nadere informatie

N LZwi3a^ Pumc/èn&ti, Ct^Q^rVvj

N LZwi3a^ Pumc/èn&ti, Ct^Q^rVvj Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag S^)t\Gc(^(P&i f' De leden van de gemeenteraad van (gemeente) T.a.v. de griffier ' (adresgegevens)! B&w 2 4DEC.

Nadere informatie

Stappenplan voor een veiliger gebruik van Suwinet

Stappenplan voor een veiliger gebruik van Suwinet Stappenplan voor een veiliger gebruik van Suwinet VEILIG SUWINET: ACHTERGROND Stappenplan: de basis voor veilig gebruik Suwinet Dit Stappenplan biedt gemeenten een handvat om een start te maken met een

Nadere informatie

Stappenplan voor een veiliger gebruik van Suwinet

Stappenplan voor een veiliger gebruik van Suwinet Stappenplan voor een veiliger gebruik van Suwinet VEILIG SUWINET: ACHTERGROND Stappenplan: de basis voor veilig gebruik Suwinet Dit Stappenplan biedt gemeenten een handvat om een start te maken met een

Nadere informatie

Gemeente Veenendaal. ICT-beveiligingsassessment. Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude. Audit Services

Gemeente Veenendaal. ICT-beveiligingsassessment. Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude. Audit Services Gemeente Veenendaal ICT-beveiligingsassessment Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude Datum rapport: 6 april 2018 Rapportnummer: AAS2018-254 Dit rapport heeft 13 pagina s Inhoudsopgave

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

Handreiking Wlz-Registertoets

Handreiking Wlz-Registertoets Handreiking Wlz-Registertoets Versie 1.0 Datum Status 23 december2014 Definitief Pagina 2 van 11 Inhoud Inleiding 4 1 De WLZ-Registertoets 5 1.1 Doel 5 1.2 Hoe werkt het? 5 1.3 Landelijke infrastructuur

Nadere informatie

BIC Building Blocks Beleid & Strategie

BIC Building Blocks Beleid & Strategie BIC Building Blocks Beleid & Strategie INFORMATIEBEVEILIGING BIC De informatievoorziening van een organisatie is het geheel van mensen, middelen en maatregelen, gericht op de informatiebehoefte van die

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Brummen

Rekenkamercommissie Brummen Rekenkamercommissie Brummen REKENKAMERBRIEF Privacy in de 3 decentralisaties INLEIDING Door de 3 decentralisaties verwerkt de gemeente vanaf 1 januari 2015 veel meer persoonlijke en privacygevoelige gegevens.

Nadere informatie

Timeline 2019 Een overzicht van de belangrijkste deadlines voor gemeenten op het gebied van security, audits en privacy.

Timeline 2019 Een overzicht van de belangrijkste deadlines voor gemeenten op het gebied van security, audits en privacy. Timeline 2019 Een overzicht van de belangrijkste deadlines voor gemeenten op het gebied van security, audits en privacy. PNIK Jaarlijkse rapportage aan de burgemeester Privacy 28 januari Internationale

Nadere informatie

staat is om de AVG na te komen.

staat is om de AVG na te komen. Vragenlijst nulmeting AVG mét toelichting door Security & Privacy Officer Koos Wijdenes Met onderstaande vragenlijst kunt u een nulmeting uitvoeren voor uw organisatie. De antwoorden geven inzicht in wat

Nadere informatie

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie : een is bijvoorbeeld een slachterij, eierpakstation of een intermediair die binnen de keten de verschillende schakels aan elkaar koppelt

Nadere informatie

Rekenkameronderzoek. informatieveiligheid en privacy. sociaal domein gemeente Eindhoven. Eindhoven, 17 mei 2016

Rekenkameronderzoek. informatieveiligheid en privacy. sociaal domein gemeente Eindhoven. Eindhoven, 17 mei 2016 Rekenkameronderzoek informatieveiligheid en privacy sociaal domein gemeente Eindhoven Eindhoven, 17 mei 2016 Waar kijken we naar? Back-office Afroepen voorzieningen Keukentafel Portal Plan van aanpak Inkoop

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U201402277 Lbr. 14/091

ons kenmerk ECSD/U201402277 Lbr. 14/091 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Veilige gegevenswisseling Suwinet - stand van zaken eind 2014 Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201402277

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid SBG

Informatiebeveiligingsbeleid SBG Informatiebeveiligingsbeleid SBG Stichting Benchmark GGZ Rembrandtlaan 46 3723 BK Bilthoven T: 030-229 90 90 E: info@sbggz.nl W: www.sbggz.nl Informatiebeveiligingsbeleid SBG 2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet. Webinar, 28 juni 2017

Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet. Webinar, 28 juni 2017 Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet Webinar, 28 juni 2017 Agenda Algemeen: verschillen oude en nieuwe normenkader Relatie met ENSIA Highlights Norm voor norm

Nadere informatie

Beleid Informatieveiligheid Gemeente 's-hertogenbosch. Definitief. s-hertogenbosch, A. Kieboom

Beleid Informatieveiligheid Gemeente 's-hertogenbosch. Definitief. s-hertogenbosch, A. Kieboom Gemeente 's-hertogenbosch Definitief s-hertogenbosch, 30-10-2015 A. Kieboom 1 Projectidentificatie Projectnaam: Status: Beleid Informatieveiligheid Definitief Documenthistorie Status Datum Versie Auteur(s)

Nadere informatie

0.1 Opzet Marijn van Schoote 4 januari 2016

0.1 Opzet Marijn van Schoote 4 januari 2016 Vragenlijst Cyber ISPS Versie Revisiebeschrijving Auteur Datum 0.1 Opzet Marijn van Schoote 4 januari 2016 0.99 Finale concept versie Marijn van Schoote 11 februari 2016 Doelstelling: De doelstelling van

Nadere informatie

Handreiking Wlz-Registertoets

Handreiking Wlz-Registertoets Handreiking Wlz-Registertoets Versie 1.1 Datum 11 februari 2015 Status Definitief Pagina 2 van 12 Inhoud Inleiding 4 1 De WLZ-Registertoets 5 1.1 Doel 5 1.2 Hoe werkt het? 5 1.3 Landelijke infrastructuur

Nadere informatie

1) Medische technologie is bedoeld als in bijlage 1 van het convenant gedefinieerd Pagina 1 van 5

1) Medische technologie is bedoeld als in bijlage 1 van het convenant gedefinieerd Pagina 1 van 5 Positie van technologie in het Veiligheids- en Kwaliteitssysteem van het ziekenhuis Verantwoordelijkheden 2.1 In het ziekenhuis is de portefeuille van De verantwoordelijkheid van de RvB is expliciet instelling

Nadere informatie

Beveiligingsnota Suwinet 2014

Beveiligingsnota Suwinet 2014 Beveiligingsnota Suwinet 2014 Boxmeer, 3 april 2014 I-SZ/2014/260. Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Verdeling verantwoordelijkheden medewerkers afdeling Sociale Zaken...4 3. Gebruik Suwinet-Inkijk...4

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid

Informatiebeveiligingsbeleid Unit : Bedrijfsvoering Auteur : Annemarie Arnaud de Calavon : : Datum : 17-11-2008 vastgesteld door het CvB Bestandsnaam : 20081005 - Informatiebeveiliging beleid v Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 AANLEIDING...

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours Informatiebeveiligingsbeleid Stichting Pensioenfonds Chemours Versiebeheer Versie Datum Van Verspreid aan 0.1 J.W. Kinders W. Smouter Vroklage Goedkeuring Versie Goedgekeurd door Datum 2 INHOUD Algemeen

Nadere informatie

Informatiebeveiligings- en privacybeleid (IBP) voor het SWV PPO Hoeksche Waard

Informatiebeveiligings- en privacybeleid (IBP) voor het SWV PPO Hoeksche Waard Stichting Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard Informatiebeveiligings- en privacybeleid (IBP) voor het SWV PPO Hoeksche Waard Vastgesteld door het dagelijks bestuur d.d. 18 december

Nadere informatie

Release Suwinet-Inkijk versie 14.06

Release Suwinet-Inkijk versie 14.06 Release Suwinet-Inkijk versie 14.06 Donderdag 26 juni staat release v.14.06 van Suwinet-Inkijk gepland. Suwinet-Inkijk is die dag vanaf 18:00 uur niet beschikbaar. De werkzaamheden duren de hele avond.

Nadere informatie

Rapportage beveiliging waardedocumenten 2016

Rapportage beveiliging waardedocumenten 2016 2016/247350 Rapportage beveiliging waardedocumenten 2016 Jaarlijkse rapportage aan burgemeester en wethouders over de kwaliteit en veiligheid van het aanvraag en uitgifteproces paspoorten en Nederlandse

Nadere informatie

BIJLAGE 2: BEVEILIGINGSBIJLAGE LEARNBEAT

BIJLAGE 2: BEVEILIGINGSBIJLAGE LEARNBEAT BIJLAGE 2: BEVEILIGINGSBIJLAGE LEARNBEAT Omschrijving van de maatregelen zoals bedoeld in artikel 7 Verwerkersovereenkomst I. Omschrijving van de maatregelen om te waarborgen dat enkel bevoegd personeel

Nadere informatie

Compliancestatuut 2018

Compliancestatuut 2018 Compliancestatuut 2018 29-01-2018 INLEIDING Dit compliancestatuut bevat de uitgangspunten, taken, activiteiten en verantwoordelijkheden van compliance binnen Woonstad Rotterdam. Het document onderstreept

Nadere informatie

AVG GAP Analyse. En verwerkingsregistratie. security management audits advies - ethisch hacken netwerkscans

AVG GAP Analyse. En verwerkingsregistratie. security management audits advies - ethisch hacken netwerkscans AVG GAP Analyse En verwerkingsregistratie Classificatie Gegenereerd door Vertrouwelijk De onderwerpen in deze GAP Analyse zijn afgeleid van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), welke op 25

Nadere informatie

ISMS BELEIDSVERKLARING. +31(0) Versie 1.0: 3/7/18

ISMS BELEIDSVERKLARING. +31(0) Versie 1.0: 3/7/18 ISMS BELEIDSVERKLARING info@thepeoplegroup.nl +31(0) 73 523 67 78 www.thepeoplegroup.nl Versie 1.0: 3/7/18 INTRODUCTIE De directie van The People Group zal bij het voorbereiden en uitvoeren van het algemeen

Nadere informatie

Aan uw raad is het volgende toegezegd: Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (september 2015) TCM 09 21 mei 2015

Aan uw raad is het volgende toegezegd: Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (september 2015) TCM 09 21 mei 2015 Bedrijfsvoering De gemeenteraad van Bloemendaal Datum : 19 augustus 2015 Uw kenmerk : Ons kenmerk : 2015056815 Behandeld door : J. van der Hulst Doorkiesnummer : 023-522 5592 Onderwerp : Rapportage informatiebeveiliging

Nadere informatie

Vraag: Wat is de meerwaarde van een filtermechanisme zoals dat nu in de vorm van een whitelist wordt geïmplementeerd?

Vraag: Wat is de meerwaarde van een filtermechanisme zoals dat nu in de vorm van een whitelist wordt geïmplementeerd? Vragen en antwoorden Whitelist en escapefunctie voor GSD s v1.0 Vraag: Wat is de meerwaarde van een filtermechanisme zoals dat nu in de vorm van een whitelist wordt geïmplementeerd? Antwoord: Het gebruik

Nadere informatie

Ondersteunende processen Organisatie Informatiebeveiliging Melding Datalek

Ondersteunende processen Organisatie Informatiebeveiliging Melding Datalek 1 Toepassingsgebied De procedure is van toepassing wanneer er een incident plaatsvindt waardoor de exclusiviteit van de informatievoorziening wordt aangetast. 2 Doel Wanneer met betrekking tot informatiebeveiliging

Nadere informatie

Wanneer met betrekking tot informatiebeveiliging een incident ontstaat, is het van belang dat dit zo snel mogelijk wordt gemeld en wordt behandeld.

Wanneer met betrekking tot informatiebeveiliging een incident ontstaat, is het van belang dat dit zo snel mogelijk wordt gemeld en wordt behandeld. 1 Toepassingsgebied De procedure is van toepassing wanneer er een incident plaatsvindt waardoor de exclusiviteit van de informatievoorziening wordt aangetast. 2 Doel Wanneer met betrekking tot informatiebeveiliging

Nadere informatie

Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C

Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C Managementsysteem voor Informatiebeveiliging Publiceerbaar Informatiebeveiligingsbeleid KW1C Versie 01, februari 2017 Pagina 1 van 5 A.1 Opdrachtverstrekking Dit informatiebeveiligingsbeleid wordt in opdracht

Nadere informatie

Informatiebeveiliging als proces

Informatiebeveiliging als proces Factsheet Informatiebeveiliging als proces Informatiebeveiliging onder controle krijgen en houden FORTIVISION Stadionstraat 1a 4815 NC Breda +31 (0) 88 160 1780 www.db-fortivision.nl info@db-fortivision.nl

Nadere informatie

Vragen en antwoorden whitelist en escapefunctie

Vragen en antwoorden whitelist en escapefunctie Vraag: Wat is de meerwaarde van een filtermechanisme zoals dat nu in de vorm van een whitelist wordt geimplementeerd? Antwoord: Het gebruik van een filtermechanisme (in dit geval een whitelist) is een

Nadere informatie

Cools, Luuk 17-12-2014

Cools, Luuk 17-12-2014 Inlichten instantie via e-mail Page 1 of 2 Cools, Luuk Van: VNG [VNG@VNG.NL] Verzonden: woensdag 17 december 2014 11:10 Aan: VNG Onderwerp: Lbr. 14/091 -Veilige gegevenswisseling Suwinet - stand van zaken

Nadere informatie

1. Beveiligingsbijlage

1. Beveiligingsbijlage Bijlage 2 1. Beveiligingsbijlage 1.1 Omschrijving van de maatregelen zoals bedoeld in artikel 7 Verwerkersovereenkomst I. Omschrijving van de maatregelen om te waarborgen dat enkel bevoegd personeel toegang

Nadere informatie

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid 2015 Veiligheid en Justitie Samenvatting resultaten Aanleiding Op basis van artikel 8 van het Besluit Verstrekking Gegevens Telecommunicatie is opdracht gegeven

Nadere informatie

Voorstel onderzoek PGB huishoudelijke hulp

Voorstel onderzoek PGB huishoudelijke hulp Voorstel onderzoek PGB huishoudelijke hulp In de gemeente Zoetermeer vindt jaarlijks een evaluatie plaats van het WMO-beleid als geheel. Deze jaarlijkse evaluatie stelt het college van B&W op, en wordt

Nadere informatie

Verantwoordingsrichtlijn

Verantwoordingsrichtlijn Verantwoordingsrichtlijn Verantwoordingsrichtlijn t.b.v. de edp-audit voor de beveiliging van Suwinet. Door Jan Breeman BKWI Verantwoordingsrichtlijn Verantwoording over de beveiliging van Suwinet De Regeling

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

Derden-mededeling Overstapservice Onderwijs

Derden-mededeling Overstapservice Onderwijs Mededeling over de betrouwbaarheid van de Overstapservice Onderwijs Onlangs heeft Infoseccon BV een rapport over het geautomatiseerde systeem van Overstapservice Onderwijs (OSO) uitgebracht. Infoseccon

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Beveiligingsbeleid en beveiligingsplan Suwinet 2016 gemeente Heerde Pagina 2 van 17

Inhoudsopgave. Beveiligingsbeleid en beveiligingsplan Suwinet 2016 gemeente Heerde Pagina 2 van 17 Inhoudsopgave 1. Inleiding informatiebeveiligingsbeleid Suwinet 2016 3 1.1 Suwinet 3 1.2 Aanleiding aanpassing beveiligingsplan 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Kader voor het Suwinet informatiebeveiligingsbeleid

Nadere informatie

Handreiking Implementatie Specifiek Suwinet-normenkader Afnemers 2017

Handreiking Implementatie Specifiek Suwinet-normenkader Afnemers 2017 Handreiking Implementatie Specifiek Suwinet-normenkader Afnemers 2017 Versie 2.0 van mei 2019 Inhoud 1 Inleiding... 3 Waarom een handreiking voor de implementatie van het nieuwe normenkader?... 3 2 Algemene

Nadere informatie