Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "www.ddsc.nl www.ijkdijk.nl"

Transcriptie

1 IJKDIJK NIEUWSBRIEF JUNI 2013 Er is het afgelopen halfjaar veel gebeurd binnen het IJkdijk ontwikkelprogramma en dus is het hoog tijd voor een update. Uitvoering van de All-In-One Sensor Validatie Test én de analyse en presentatie van de resultaten, meer en grootschaliger LiveDijken, de start van het DDSC, de nieuwe samenwerkingsverbanden van Stichting IJkdijk en de verkenning naar de volgende validatieproef. Allemaal belangrijke stappen in het ontwikkelprogramma waarover u meer leest in deze nieuwsbrief.

2 Update IJkdijk ontwikkelprogramma In het IJkdijk ontwikkelprogramma zijn de afgelopen periode grote stappen gezet. Een belangrijke mijlpaal in de validatie-experimenten is de afronding van de All-in-one Sensorvalidatietest (AIO SVT). De resultaten laten zien dat de toegepaste elementen in een dijkmonitoringsysteem (meet-, integratie-, analyse- en visualisatiesystemen) de actuele en verwachte toestand van dijken inzichtelijk kunnen maken met behoorlijke precisie. Denk bijvoorbeeld aan grondwaterstromingen, deformaties en berekening van stabiliteit. Nu al worden dijkmonitoringsystemen toegepast in een aantal LiveDijken in Nederland. Hierover lees je verderop in deze nieuwsbrief meer. Dijkmonitoringsystemen Met de aansluiting van de LiveDijken op het Dijk Data Service Centrum (DDSC) komt de toepassing van gevalideerde dijkmonitoringsystemen in de beheerpraktijk dichtbij. Die systemen richten zich onder meer op het realiseren van de volgende speerpunten: inwinnen van informatie om dijkversterkingen in ontwerp en uitvoering te optimaliseren; uitvoeren van een deel van de toetsing op veiligheid met monitoringsgegevens; optimalisatie van het gehele levenscyclusbeheer van dijken; realiseren van early warning systemen voor (afgekeurde) dijken; verkrijgen van inzicht in het functioneren van innovatieve dijkversterkingstechnieken zoals verticaal geplaatst geotextiel of dijkconditionering. Combinatie visueel en innovatief Met bovenstaande punten neemt het Nederlands dijkbeheer een vlucht en geeft het een doorkijk naar de toekomst. In de toekomst zal dijkbeheer bestaan uit een combinatie van visuele inspecties en dijkmonitoring systemen. Een getrapte benadering ligt voor de hand. Het gaat dan om een combinatie van kennis, verschillende technieken en systemen, waarbij gedegen historische kennis van waterkeringen ook een rol speelt. Het op orde hebben van actuele beheerregisters en is hierbij van groot belang om continuïteit van kennis en goede overdracht van informatie te waarborgen. Het IJkdijk ontwikkelprogramma zal zich de komende periode vooral richten op de uitbereiding van het aantal LiveDijken. De samenwerkingsovereenkomst voor LiveDijk Ameland is getekend en er is nog een concrete locatie in beeld. Verder staat in 2014 het laatste validatie-experiment op de rol. Het faalmechnisme zettingsvloeiing staat hierin centraal. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestart.

3 Afronding All-in-one Sensor Validatie Test In 2012 is de All-in-one Sensor Validatie Test uitgevoerd. Het doel van deze grootschalige proef was om meer inzicht te krijgen in de functionaliteit en prestaties van dijkmonitoringsystemen. In een experimentele setting is de functionaliteit van het real-time volgen en het voorspellen van dijksterkte aangetoond. Afsluitend zijn negen meettechnieken en drie visualisatiesystemen gewaardeerd en beoordeeld. Verloop experiment De basis voor het experiment bestond uit drie proefdijken gebouwd op schaal 1:1. De gebouwde proefdijken waren in opbouw representatief voor praktijksituaties. In en om de proefdijken zijn meettechnieken geïnstalleerd. De proefdijken werden gedurende één week in stappen kunstmatig belast. Het plan hiervoor was alleen de proefleiding bekend. In deze periode konden de dijken bezwijken op één van de volgende faalmechanismen: piping, macro-instabiliteit, micro-instabiliteit en erosie ten gevolge van overlopen. Het was aan de participerende bedrijven om op basis van de meetgegevens een voorspelling te doen over wanneer en op welke manier de proefdijken zouden gaan bezwijken. Waardering prestaties Na het experiment zijn aan de hand van het opgestelde beoordelingskader waarderingen toegekend aan de specificaties van de meettechnieken en de visualisatiesystemen. De waardering werden toegekend door een onafhankelijke beoordelingscommissie van personen met verschillende expertises binnen het vakgebied. Dijkbeheerders worden met deze waarderingen voorzien van een overzicht van de prestaties van verschillende meettechnieken en visualisatiesystemen binnen de All-in-one Sensor Validatie Test. Daarmee zijn zij in staat te bepalen welke meettechniek of visualisatiesysteem het beste past bij hun eigen praktijksituatie en specifieke wensen. Voor meer informatie: Bekijk de rapporten met de resultaten van het experiment:

4 DDSC Live Een belangrijk onderdeel van het IJkdijk ontwikkelprogramma is de realisatie van het Dijk Data Service Centrum (DDSC). Het DDSC is een landelijk platform voor de opslag en analyse van de meetdata in en rond dijken, zowel real time als historisch. Hiermee is het mogelijk om situaties in gelijksoortige dijken met elkaar te vergelijken. Zo kan in een potentiële noodsituatie worden gezocht naar vergelijkbare situaties uit het verleden om die kennis te gebruiken bij te nemen beslissingen. De bouw van het DDSC is aanbesteed en wordt uitgevoerd door een combinatie van Nelen & Schuurmans en Fugro. Op het IJkdijk Congres (20 april 2013) en op de Kennisdag Inspectie Waterkeringen (21 april 2013) is de eerste versie van het DDSC gepresenteerd. Eind april vonden de acceptatietesten plaats. Parallel aan de bouw van het DDSC wordt door TNO, Deltares, Target Holding en HKV onderzoek gedaan naar geavanceerde analysetechnieken die in het DDSC kunnen worden toegepast. Het is de bedoeling dat de resultaten van dit onderzoek worden geïmplementeerd in de volgende release van het DDSC in Voor meer informatie:

5 LiveDijken LiveDijk XL Afronding All-in-one Sensor Validatie Test LiveDijk XL is de werktitel voor een tweetal dijkvakken die met behulp van innovatieve monitoringstechnieken nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. De dijkvakken zijn de Ommelanderzeedijk nabij Delfzijl en de Lauwersmeerdijk nabij het Lauwersmeer. Beide dijken zijn onderdeel van de primaire kering en in beheer bij waterschap Noorderzijlvest. Tijdens de laatste toetsingsronde zijn de dijkvakken afgekeurd. Dat was voor het waterschap aanleiding om in samenwerking met Stichting IJkdijk te starten met monitoring. Gedrag dijk op de voet volgen Jan-Willem Nieuwenhuis is projectleider Livedijk XL bij waterschap Noorderzijlvest. De komende jaren gaan we met versterkingen aan de gang, maar niet alles kan tegelijkertijd worden aangepakt. Met de LiveDijk XL willen we het gedrag van deze afgekeurde dijken in ons beheergebied op de voet volgen, zowel onder dagelijkse omstandigheden als onder extremere omstandigheden. Hiermee proberen wij de veiligheid van de ingelanden zoveel mogelijk te waarborgen. De Livedijk XL aanpak helpt ons daarbij, aldus Jan-Willem. Lauwersmeerdijk Voor de Lauwersmeerdijk wordt nader onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten op de doorlatendheid als gevolg van de eind 2012 verrichte verbeteringswerken nabij het Vierhuizergat. In dit dijkvak worden hiervoor in drie raaien waterspanningsmeters aangebracht. Er wordt een monitoringsplan opgesteld door ingenieursbureau Witteveen en Bos. Ook een monitoringsaanpak voor de afgekeurde asfaltbekledingen is uitgewerkt. De ingewonnen gegevens worden voor waterschap Noorderzijlvest centraal ontsloten via het Dijk Data Service Centrum. Hierover leest je verderop in deze nieuwsbrief meer. Ommelanderzeedijk In 2012 is bij de locatie Ommelanderzeedijk het DMC systeem van Landustrie/VolkerWessels Telecom ingebracht. Hiermee is de afgelopen winterperiode de waterstand in deze, voor macrostabiliteit gevoelige, dijk gemeten en gecontroleerd. Het bijzondere aan het DMC systeem is de mogelijkheid om een teveel aan water in de dijk gecontroleerd te laten uitstromen via een regelbare pomp. De locatie Ommelanderzeedijk wordt momenteel verder bemeten met waterspanningsmeters (Alert Solutions) en warmtebeelden (Intech) waarmee het gedrag van de dijk nauwkeurig wordt gevolgd. Het monitoringplan is gemaakt door Furgo.

6 LiveDijk Utrecht Sinds begin 2013 is het project LiveDijk Utrecht volledig operationeel. Opdrachtgevers voor dit project zijn Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Rijkswaterstaat. Het project wordt uitgevoerd door TNO, samen met partners AGT International, onderzoeksinstituut Deltares en sensorleveranciers Alert Solutions en TenCate. In het project wordt ervaring opgedaan met real time monitoring door middel van sensoren in twee Utrechtse dijken: de Grechtdijk in Woerden en de Voorhavendijk bij de Beatrixsluizen in Nieuwegein. Metingen De Voorhavendijk is uitgerust met waterspanningsmeters in een uitgebreide configuratie. Op de locatie Grechtdijk wordt in beperkte mate ook met waterspanningsmeters gemeten, aangevuld met temperatuurmetingen voor detectie scheurvorming en een regenmeter. Deze laatste twee zijn bedoeld om uitdroging van het dijklichaam in droge periodes te kunnen vaststellen. De waterspanningsmeters en de regenmeter zijn al in de zomer van 2012 geïnstalleerd. De temperatuurmetingen worden gedaan sinds december Resultaten De eerste resultaten geven het waterschap waardevolle aanvullingen op de tot nu grotendeels visuele inspecties van beide dijken. De dijkbeheerders kunnen live sensordata opvragen in een daarvoor ontwikkelde applicatie. In de applicatie worden ook sterkte berekeningen en het actuele en voorspelde veiligheidsniveau getoond. Op die manier kan eerder en effectiever actie worden ondernomen, indien nodig, dan wanneer uitsluitend veldwerk gebruikt wordt.

7 Afronding All-in-one Sensor Validatie Test LiveDijk Ameland Een deel van de Waddenzeedijk op Ameland is in de tweede toetsronde afgekeurd op piping. Wetterskip Fryslân heeft in het kader van het HWBP-2 opdracht gegeven voor de realisatie van versterkingsmaatregelen. Onderdeel van deze versterkingsmaatregelen is monitoring van 300 meter dijklengte. Infrarood en multisensor Voor het versterkingsontwerp worden gegevens over het gedrag van de dijk verzameld. Als aanvulling op deze monitoringsactiviteiten worden verschillende innovatieve technieken inzet om gedetailleerde aanvullende informatie te krijgen over meerdere parameters. Gewerkt wordt met infrarood en multi-sensormodules voor het meten van waterspanning en temperatuur. Monitoring start in de zomer van 2013 en loopt gedurende twee jaar. Om Wetterskip Fryslân te voorzien van live informatie worden de systemen uit beide projecten aangesloten op het DDSC.

8 LiveDijk Vallei en Veluwe Waterschap Vallei en Veluwe heeft sinds 2012 GeoBeads van Alert Solutions in haar belangrijkste dijk: de Grebbedijk. Deze dijk beschermt de Gelderse Vallei, aan de zuidzijde van dijkring 45, tegen overstroming van de Nederrijn. Deze LiveDijk is voorzien van een sensorssysteem om te weten wanneer de stabiliteit kritiek wordt en te monitoren of piping ontstaat. Eerste meetresultaten Na een jaar meten én hoogwater eind 2012 zijn de eerste meetresultaten bekend. Deze resultaten worden gebruikt om alarmwaarden te ijken. Reindert Stellingwerff, dijkadviseur van waterschap Vallei en Veluwe: In de tijd van de Deltawet grote Rivieren zijn pipingbermen aangelegd. Toch zijn er recent zandmeevoerende wellen ontstaan. Met ons meetsysteem willen we de vragen beantwoorden of deze wellen een gevaar vormen en waardoor ze ontstaan. Voor het beantwoorden van de tweede vraag willen we het systeem verder uitbreiden met enkele sensoren verder weg van de dijk, in het achterland. Als deelnemer in de ontwikkeling van het DDSC zoekt het waterschap nu ook naar de mogelijkheden om de sensordata snel toegankelijk te maken voor analyse. Stellingwerff: We willen snel reeksen van verschillende soorten sensoren naast elkaar kunnen ontsluiten. Als dat lukt, kunnen we beginnen onze onderzoeksvraag fundamenteel te beantwoorden.

9 Validatieproef Zettingsvloeiing Na afronding van de All-in-one Sensor Validatie Test en de vertaling van de kennis hierover in een aantal LiveDijk locaties heeft de Stichting IJkdijk zich als doel gesteld nog een validatie experiment uit te voeren, en wel rondom het faalmechanisme zettingsvloeiing. Wat is een zettingsvloeiing? Door verweking of bresvloeiing van zand in de ondergrond kan een zettingsvloeiing ontstaan. Langs het voorland bij een dijk wordt deze meestal geïnitieerd door erosie (het wegspoelen van zand) van het onderwatertalud langs een geul waardoor hier dan een soort drijfzand kan ontstaan. Wanneer dit gebeurt kan een gebied tot op enkele honderden meters vanaf de geul wegvloeien. Waterkeringen worden periodiek getoetst, onder meer op het faalmechanisme zettingsvloeiing. Het afkeuren van de primaire waterkering op dit mechanisme brengt zeer kostbare versterkingsmaatregelen met zich mee. Met toegepast onderzoek kunnen deze maatregelen worden verkleind en zo worden bespaard op dijkversterking. De verwachting is dat met behulp van meetsystemen tot een betrouwbaarder voorspelling kan worden gekomen van het risico op zettingsvloeiing. Het vinden van een proeflocatie voor dit experiment kost tijd. Dit onder meer omdat het niet kan worden uitgevoerd in onze vertrouwde IJkdijk proeftuinlocatie in Groningen. Gesprekken vinden plaats met waterschappen, maar ook met zand- en grindproducenten (de eigenaren van zandwinputten). We zoeken naar een locatie met een behoorlijke diepte (minimaal 15 m) en met een zandige bodemopbouw. Schade door oeverval, ontstaan door zettingsvloeiing langs de Westerschelde Bron: Rijkswaterstaat

10 Nog maar 640 KB te gaan... Big Data Van 3 tot 5 april vond in Groningen de internationale conferentie Probing Big Data for Answers plaats. Nico Pals was namens Stichting IJkdijk één van de keynote speakers. Hij presenteerde daar de IJkdijk en het DDSC als één van de cases. Van Big data is sprake als het om Petabytes gaat (een miljoen Terabytes). Als we bedenken dat het laatste IJkdijkexperiment data van enkele Terabytes per dag produceerde kunnen we berekenen hoeveel enkele tientallen LiveDijken per dag (of per jaar) produceren. Dan gaat het inderdaad om Big Data en dus is er geavanceerde harden software nodig voor de verwerking en analyse.

11 Resultaten droogteproef 2012 In 2012 is het validatie experiment rondom het meten aan droogte afgerond. Zes partijen maten gedurende vier maanden effecten van droogte in een veendijk ten zuiden van Amsterdam was een relatief nat jaar. Weliswaar zijn er daardoor geen specifieke effecten van droogte opgetreden, maar kon de veranderende vochthuishouding in de dijk wel gemeten worden. Miramap heeft onder andere aangetoond dat kleine variaties in vochtgehalte goed kunnen worden gemeten met L-band radiometrie. Ook Alert Solutions heeft aangetoond bruikbare informatie te kunnen leveren over vochtgehalten door het meten van waterspanning. De metingen zijn gevalideerd aan de hand van referentiemonitoring. Daarmee kan geconcludeerd worden dat innovatieve technieken droogtegevoelige en dus kwetsbare delen van de dijk (Welke gebieden zijn nat? Welke droog?) in kaart kunnen brengen. Hoewel het absolute vochtgehalte nog niet één op één te herleiden is naar dijksterkte, kunnen de technieken door het signaleren van afwijkingen in vochtgehalten een betrouwbare ondersteuning van visuele inspecties zijn. Het project werd uitgevoerd met steun van Waternet en gefinancierd door STOWA en FloodControl Momenteel lopen er initiatieven om opnieuw een droge periode te meten.

12 Nieuwe samenwerkingsverbanden Stichting IJkdijk gaat samenwerken met het nhwbp: het nieuwe HoogWater Beschermings Programma. Innovatie is een belangrijke pijler in het Nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma. De grote en ambitieuze opgave van dit programma, om ruim 700 kilometer dijk te versterken, zal moeten worden geoptimaliseerd. Dit wordt ondersteund met de kennis uit het IJkdijk ontwikkelprogramma die wordt toegepast in LiveDijken. Aan de hand van monitoring zal worden getracht om bestaande problematiek te verkleinen en versterkingsopgaven nauwkeuriger te bepalen. Flood Control Naast de samenwerking met het nhwpb heeft Stichting IJkdijk aansluiting gevonden bij de business case Flood Control 2100 en de Digitale Delta in het Topsectorenbeleid. Een mooi resultaat van de inspanningen die zijn geleverd, samen met Flood Control 2015, UrbanFlood en partners uit de gouden driehoek.

13 Meer info over het IJkdijk ontwikkelprogramma: & Afmelden voor deze nieuwsbrief? Stuur een mail naar

IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014

IJKDIJK NIEUWSBRIEF JAN 2014 IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrol2015.com www.ijkdijk.nl JAN 2014 Het nieuwe jaar is begonnen. Een jaar waarin Stichting IJkdijk samengaat met FloodControl 2015. En het jaar waarin het IJkdijk ontwikkelprogramma

Nadere informatie

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte

Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Dijken monitoren verbetert inzicht in werkelijke sterkte Jeroen Mes, Niek Reichart (Dijk Monitoring Nederland) Nederland heeft een grote reputatie op het gebied van waterveiligheid. Toch kunnen we het

Nadere informatie

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrolijkdijk.nl OKTOBER 2015 Op dit moment is LiveDijk Willemspolder net gestart. De stresstest in de Leendert de Boerspolder is ook gaande. Er zijn afspraken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JUNI 2014

NIEUWSBRIEF JUNI 2014 NIEUWSBRIEF www.floodcontrol2015.com www.ijkdijk.nl JUNI 2014 U kunt het bijna niet gemist hebben: Stichting IJkdijk en Stichting FloodControl 2015 zijn samengegaan. Er is nu één stichting, met de naam

Nadere informatie

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF

FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF FLOODCONTROL IJKDIJK NIEUWSBRIEF www.floodcontrolijkdijk.nl JUNI 2015 Zoals u in de vorige nieuwsbrief las, is de fusie tussen de stichtingen FloodControl 2015 en IJkdijk sinds begin dit jaar een feit.

Nadere informatie

Zettingsvloeiing beleid en onderzoek. Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Zettingsvloeiing beleid en onderzoek. Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Zettingsvloeiing beleid en onderzoek Geeralt van den Ham Hoite Detmar Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Plaatje ice age Kijk uit! Kans op zettingsvloeiing! Omvang probleem In derde

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2015 www.ijkdijk.nl We zijn alweer flink op weg in het nieuwe jaar. Stichting FloodControl IJkdijk kijkt terug op een dynamisch en innovatief 2014. Het samengaan van beide stichtingen

Nadere informatie

Lessons Learned. Stichting FloodControl IJkdijk. Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma

Lessons Learned. Stichting FloodControl IJkdijk. Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma Lessons Learned Stichting FloodControl IJkdijk Ervaringen en lessen uit het eerste- en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma Een project van Stichting FloodControl IJkdijk in samenwerking met het Nederlands

Nadere informatie

60 Slimme dijken. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

60 Slimme dijken. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping. Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep 60 Slimme dijken Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener

Nadere informatie

Pilotproject LiveDijk GeoBeads ervaringen eerste jaar. Erik Peters Alert Solutions BV Amersfoort, 13 oktober 2010

Pilotproject LiveDijk GeoBeads ervaringen eerste jaar. Erik Peters Alert Solutions BV Amersfoort, 13 oktober 2010 Pilotproject LiveDijk GeoBeads ervaringen eerste jaar Erik Peters Alert Solutions BV Amersfoort, 13 oktober 2010 Eerste jaar LiveDijk Doelstellingen LiveDijk Facts & Figures GeoBeads Invloed externe factoren

Nadere informatie

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep

Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster

GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking. Koen van Gerven Ulrich Förster GROFZANDBARRIÈRE Een innovatie in de dijkversterking Koen van Gerven Ulrich Förster Inhoud presentatie Aanleiding voor het onderzoek Werking GZB GZB ten opzichte van andere pipingmaatregelen Haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen sneller en goedkoper uitvoeren. WAAROM DEZE POV? De POV

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal 1 Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

Monitoringsplan Livedijk Ameland

Monitoringsplan Livedijk Ameland Monitoringsplan Livedijk Ameland Monitoringsplan Livedijk Ameland M.S. Luijendijk M.Sc 1206727-000 Deltares, 2013, B Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Achtergrond en doelstellingen 1 1.2 Probleemomschrijving

Nadere informatie

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

AIO- SVT Zuiddijk INTECH DYKE SECURITY SYSTEMS. Rapportage InTech-IDS AIO-SVT Zuiddijk 2012 V02

AIO- SVT Zuiddijk INTECH DYKE SECURITY SYSTEMS. Rapportage InTech-IDS AIO-SVT Zuiddijk 2012 V02 AIO- SVT Zuiddijk INTECH DYKE SECURITY SYSTEMS Eindrapport meetverslag piping Zuiddijk V02 IDS 12006 30 november 2012 1 van 10 Inhoudsopgave DEEL A FACTUAL REPORT... 3 1. ALGEMEEN:... 3 2. INSTRUMENTATIE

Nadere informatie

AIO-STV WEST- EN OOSTDIJK INTECH DIKE SECURITY SYSTEMS. InTech-IDS AIO-SVT West- en Oostdijk 2012 V02

AIO-STV WEST- EN OOSTDIJK INTECH DIKE SECURITY SYSTEMS. InTech-IDS AIO-SVT West- en Oostdijk 2012 V02 AIO-STV WEST- EN OOSTDIJK INTECH DIKE SECURITY SYSTEMS Definitief raport AIO-SVT V02 IDS 12006 30 november 2012 1 van 12 Inhoudsopgave DEEL A FACTUAL REPORT... 3 1. ALGEMEEN:... 3 2. INSTRUMENTATIE EN

Nadere informatie

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen?

Hoe komt dat dijken die 6 jaar geleden wel zijn goedgekeurd nu ineens niet door de toetsing komen? Q&A s nhwbp Juni 2013 Wat is het nieuw Hoogwaterbeschermingsprogramma? Ons land wordt beschermd tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer door de zogenaamde

Nadere informatie

Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel

Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel Resultaten onderzoek naar de werking van een verticaal zanddicht geotextiel als pipingremmende maatregel Ulrich Förster, Deltares Jan Blinde, Deltares Aanleiding Vele km s dijk zijn in de afgelopen toetsing

Nadere informatie

Dijkmonitoring: beoordeling van meettechnieken en visualisatiesystemen

Dijkmonitoring: beoordeling van meettechnieken en visualisatiesystemen Dijkmonitoring: beoordeling van meettechnieken en visualisatiesystemen n sensor- en meettechnologie voor detectie van optreden van piping in waterkeringen Eindrapport All-in-one Sensor Validatie Test Dijkmonitoring:

Nadere informatie

Big Data roadmap. Kleine data worden groot : een levensloop. Freek Bomhof

Big Data roadmap. Kleine data worden groot : een levensloop. Freek Bomhof Big Data roadmap Kleine data worden groot : een levensloop Freek Bomhof Web 2.0 1999 2003 The next billion internet users won t be human. expectations Evolutie van het web Driver of innovation

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage B. Hoogwaterbeschermingsprogramma

Deltaprogramma Bijlage B. Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B Hoogwaterbeschermingsprogramma Deltaprogramma 2014 Bijlage B 2 Beschrijving HWBPprojecten 2014-2019 Bijlage bij

Nadere informatie

Voorbeeld Toepassing dijkmonitoring. Titel IR Wellendetectie bij het WBI beoordelen. Keywords Infrarood, Piping, Wellendetectie, WBI, IR

Voorbeeld Toepassing dijkmonitoring. Titel IR Wellendetectie bij het WBI beoordelen. Keywords Infrarood, Piping, Wellendetectie, WBI, IR Voorbeeld Toepassing dijkmonitoring Titel IR Wellendetectie bij het WBI beoordelen Keywords Infrarood, Piping, Wellendetectie, WBI, IR Indiener voorbeeld BZ ingenieurs en managers Aangedragen door: Van

Nadere informatie

Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming (n.a.v.) besluitvorming college)

Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming (n.a.v.) besluitvorming college) COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Veiligheid Nederland in Kaart Nummer: 701704 In D&H: 20-08-2013 Steller: ir. P.G. Neijenhuis In Cie: BMZ (ter kennisneming)

Nadere informatie

23 Infraroodfoto s. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

23 Infraroodfoto s. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 23 Infraroodfoto s DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij

Nadere informatie

Pipingonderzoek WTI2017

Pipingonderzoek WTI2017 Pipingonderzoek WTI2017 Ulrich Förster (Deltares) Peter Blommaart (RWS-VWL) Inhoud Inleiding programma WTI 2017 Doel van de toetsing Verschillende toetslagen Planning cluster toetsen piping Ulrich Förster

Nadere informatie

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen agendapunt 6 ENW-T-11-13 Aan: ENW-Techniek Van: H. van Hemert - STOWA Betreft: Waarnemingen Hoogwater2011 Datum: 11 maart 2011 Projectnummer: 474.020 Kenmerk: 20110xxx Situatie Naar aanleiding van enkele

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma Derde toetsronde Verlengde derde

Nadere informatie

Eindrapport LiveDijk Utrecht

Eindrapport LiveDijk Utrecht Eemsgolaan 3 9727 DW Groningen Postbus 1416 9701 BK Groningen TNO-rapport Eindrapport LiveDijk Utrecht www.tno.nl T +31 88 866 70 00 F +31 88 866 77 57 Datum 11 augustus 2015 Hoofdauteur(s) Met bijdragen

Nadere informatie

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018

Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Infraroodmetingen Hoogwater Januari 2018 Nelle Jan van Veen (POV Piping) Michiel de Molenaar (POV Piping) Kennisdag Inspectie Waterkeringen Burgers Zoo, Arnhem, 22 maart 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding:

Nadere informatie

Evaluatie rapport All In One Sensor Validatie Test (AIO SVT) Oost- en Westdijk

Evaluatie rapport All In One Sensor Validatie Test (AIO SVT) Oost- en Westdijk Evaluatie rapport All In One Sensor Validatie Test (AIO SVT) Oost- en Westdijk Rapportage Oost en Westdijk All In One Sensor Validatie Test (AIO SVT) Pagina 1 van 19 Inhoudsopgave Pagina Algemeen 3 - Aanleiding

Nadere informatie

41 Wellenwaker. Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener

41 Wellenwaker. Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener 41 Wellenwaker Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Indruk van de werkgroep Deze kolom wordt ingevuld door de werkgroep Indiener(s) Naam bedrijf 1 Contactgegevens Naam

Nadere informatie

INSPECTIEDOCUMENT PROGRAMMA VAN EISEN VISUELE INSPECTIE REGIONALE WATERKERINGEN

INSPECTIEDOCUMENT PROGRAMMA VAN EISEN VISUELE INSPECTIE REGIONALE WATERKERINGEN INSPECTIEDOCUMENT PROGRAMMA VAN EISEN VISUELE INSPECTIE REGIONALE WATERKERINGEN Groningen, november 2004 1. Inleiding De gebeurtenissen in Wilnis en Rotterdam in de zomer van 2003, waarbij wateroverlast

Nadere informatie

22 Cold case team. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

22 Cold case team. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 22 Cold case team DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie zij

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

LiveDijk XL Noorderzijlvest

LiveDijk XL Noorderzijlvest LiveDijk XL Noorderzijlvest State of the Art 2015 IJkdijk Pipingexperiment Validatie van sensor- en meettechnologie voor detectie van optreden van piping in waterkeringen Contact Stichting FloodControl

Nadere informatie

Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond?

Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond? Welke informatie wordt bij het risico-oordeel getoond? Het risico-oordeel richt zich op primaire en regionale waterkeringen. Primaire waterkeringen beschermen tegen een overstroming uit zee, de grote meren

Nadere informatie

LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE!

LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE! LiveDijk Eemshaven; 1 jaar LIVE! Christiaan Jacobs Waterschap Noorderzijlvest 13 oktober 2010 De Aftrap Programma 10:00 u 10:00 u De Aftrap De Aftrap Christiaan Jacobs Christiaan Jacobs 10:15 u 10:15 u

Nadere informatie

Keywords Hoogwaterbeschermingsprogramma, Verkenningsfase, Dijkverbetering, piping, WBI

Keywords Hoogwaterbeschermingsprogramma, Verkenningsfase, Dijkverbetering, piping, WBI Voorbeeld Toepassing Geofysica voor onderzoek waterkeringen Titel Geofysische onderzoek HWBP-verkenning Waardenburg - Opijnen. Keywords Hoogwaterbeschermingsprogramma, Verkenningsfase, Dijkverbetering,

Nadere informatie

Beheer - Noodmaatregelen. Ludolph Wentholt

Beheer - Noodmaatregelen. Ludolph Wentholt Beheer - Noodmaatregelen Ludolph Wentholt 15-06-2015 Inhoud van de presentatie Systeemsprong Risicobenadering Nieuwe normering Zorgplicht (proces en inhoud) Schets the world according to garp PIW initiatief

Nadere informatie

Kennis en de driehoek

Kennis en de driehoek Kennis en de driehoek Waterveiligheid en nhwbp Jan Aart van Twillert Content Kennis ontwikkeling : wat doen we eigenlijk allemaal op kennisgebied Vanuit de nhwbp opgave en de transities: - Voorbeeld voor

Nadere informatie

Livedijk Ameland eindrapport. (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0.

Livedijk Ameland eindrapport. (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0. Livedijk Ameland eindrapport (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0. Livedijk Ameland eindrapport (innovatieve) monitoringsresultaten

Nadere informatie

Vakdag drainage 22 november Ontwerp en beoordeling van drainages voor Piping. Hoogwaterbeschermingsprogramma

Vakdag drainage 22 november Ontwerp en beoordeling van drainages voor Piping. Hoogwaterbeschermingsprogramma Vakdag drainage 22 november 2018 Ontwerp en beoordeling van drainages voor Piping Hoogwaterbeschermingsprogramma BeoordInhoud Ontwerpen Oplossingsfamilies Business case drainages Drainagetypes Levensduurkosten

Nadere informatie

Livedijk Ameland eindrapport. (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0.

Livedijk Ameland eindrapport. (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0. Livedijk Ameland eindrapport (innovatieve) monitoringsresultaten km 2,4 en synergie met versterkingsproject Waddenzeedijk Ameland, km 7,0. Livedijk Ameland eindrapport (innovatieve) monitoringsresultaten

Nadere informatie

Van nieuwe kennis naar nieuwe praktijk

Van nieuwe kennis naar nieuwe praktijk Ze sde K enni sdag Inspec t ie Wat erk er ingen : Van nieuwe kennis naar nieuwe praktijk De afgelopen jaren is er binnen het programma Verbeteren Inspecties Waterkeringen (VIW) een schat aan nieuwe kennis

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Drainagetechnieken tegen piping

Drainagetechnieken tegen piping Drainage technieken tegen piping Imagine the result Introductie Hans Niemeijer Inventarisatie drainagetechnieken als maatregel tegen piping Bestaand en nieuw Rijkswaterstaat WVL Innovatie, nhwbp, POV-piping

Nadere informatie

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie.

24 Piping bij kunstwerken. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener. Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. 24 Piping bij kunstwerken DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste instantie kort weer welke informatie

Nadere informatie

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018 ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken November 2018 Introductie > Sinds 2015 trekken waterschappen met elkaar op om te kijken hoe we samen de zorgplicht kunnen verbeteren

Nadere informatie

ALL-IN-ONE SENSOR VALIDATION TEST

ALL-IN-ONE SENSOR VALIDATION TEST Fugro GeoServices B.V. Nelen & Schuurmans RAPPORT betreffende ALL-IN-ONE SENSOR VALIDATION TEST Opdrachtnummer: 8412-0048-000 Opdrachtgever : Stichting IJkdijk Postbus 424 9700 AK Groningen Projectleider

Nadere informatie

Wettelijk Toets Instrumentarium (WTI) Ferdinand Diermanse Deltares

Wettelijk Toets Instrumentarium (WTI) Ferdinand Diermanse Deltares Wettelijk Toets Instrumentarium (WTI) Ferdinand Diermanse Deltares Deltares Kennisinstituut op het gebied van water en geotechniek Ongeveer 800 werknemers Vestigingen in Utrecht en Delft (+ USA, Singapore,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Pilot Houtribdijk Editie 1 Februari 2015

Nieuwsbrief Pilot Houtribdijk Editie 1 Februari 2015 Nieuwsbrief Pilot Houtribdijk Editie 1 In 2014 is Ecoshape, in opdracht van het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2) daadwerkelijk gestart met de uitvoering van een proef voor een zandige vooroever.

Nadere informatie

Best Practices. Stichting FloodControl IJkdijk

Best Practices. Stichting FloodControl IJkdijk Best Practices Stichting FloodControl IJkdijk Meerwaarde voor de waterveiligheidspraktijk: ontwikkelde kennis en toepassingen afkomstig van projecten uit het eerste en tweede IJkdijk ontwikkelprogramma

Nadere informatie

51 Stappenplan Hoogwaterbeheermaatregelen. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping

51 Stappenplan Hoogwaterbeheermaatregelen. Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping 51 Stappenplan Hoogwaterbeheermaatregelen Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom

Nadere informatie

Waterschap Vallei en Veluwe. Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom

Waterschap Vallei en Veluwe. Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom Waterschap Vallei en Veluwe Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom Waterschap Vallei en Veluwe Werkwijzer schematisering regionale kwelstroom referentie projectcode status AP539-7/15-006.501 AP539-7

Nadere informatie

DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID

DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID DIGITALE TRANSFORMATIE IN DE WATERVEILIGHEID Meer meten en het delen van data voor meer veiligheid en minder kosten Joost van der Hammen, Kin Sun Lam, Jan Strijker Data en IT voor minder slachtoffers en

Nadere informatie

Veiligheid primaire waterkeringen,

Veiligheid primaire waterkeringen, Indicator 7 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Met de Verlengde derde toetsing

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

Cursus Databeheer WBI en de nieuwe normering

Cursus Databeheer WBI en de nieuwe normering Cursus Databeheer WBI en de nieuwe normering Doelgroep Gegevensbeheerder/GIS specialisten en beoordelaars (als duo inschrijven) Instapniveau HBO met enkele jaren beoordelingservaring en/of gegevensbeheer

Nadere informatie

DigiDijk. Nieuwe kijk op dijken

DigiDijk. Nieuwe kijk op dijken DigiDijk Nieuwe kijk op dijken Ogen op én in de dijk Ongeveer een vierde van Nederland ligt beneden de zeespiegel, terwijl ons land aan alle kanten wordt omringd door water. Over een afstand van ruim 3.500

Nadere informatie

Down to Earth Remote Sensing in het waterbeheer. Ronald Loeve en Peter Boone

Down to Earth Remote Sensing in het waterbeheer. Ronald Loeve en Peter Boone Down to Earth Remote Sensing in het waterbeheer Ronald Loeve en Peter Boone 30-11-2017 1 REMOTE SENSING EN WATERKERINGEN Introductie Remote Sensing: satelliet, RPAS of veldwaarneming RPAS: wat kan, wat

Nadere informatie

Project VNK de Veiligheid van Nederland in Kaart. Overstromingen in Nederland, kansen en gevolgen

Project VNK de Veiligheid van Nederland in Kaart. Overstromingen in Nederland, kansen en gevolgen Project VNK de Veiligheid van Nederland in Kaart Overstromingen in Nederland, kansen en gevolgen De Veiligheid van Nederland in Kaart Absolute veiligheid tegen overstromingen bestaat niet In de afgelopen

Nadere informatie

Dijkvaksessies 2017 augustus - oktober 2017

Dijkvaksessies 2017 augustus - oktober 2017 Dijkvaksessies 2017 augustus - oktober 2017 Doel Doel van de dijkvaksessies zijn: Bespreken van de kansrijke alternatieven Bespreken van de zogenoemde zeef 2, de criteria waarop de kansrijke alternatieven

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN commissie Waterveiligheid en Watersysteem 21 februari 2017 INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Vergadering : 28 februari 2017 Agendapunt : Onderwerp : Investeringsvoorstel plan-

Nadere informatie

De ondergrond in de 4 e toetsronde

De ondergrond in de 4 e toetsronde De ondergrond in de 4 e toetsronde Producten voor de ondergrond in het Wettelijk Toets- Instrumentarium 2017 Robert Slomp Inhoud 1. Het belang van de ondergrond bij het toetsen van waterkeringen 2. Het

Nadere informatie

Koen van Gerven & Ulrich Förster. Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd?

Koen van Gerven & Ulrich Förster. Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd? Koen van Gerven & Ulrich Förster Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd? Met VZG en GZB het piping probleem verleden tijd? Opbouw van de sessie Korte uitleg werking VZG en GZB Uitvoering VZG

Nadere informatie

42 Productwijzer fysica

42 Productwijzer fysica 42 Productwijzer fysica Informatie van de indiener Deze kolom wordt ingevuld door de indiener Indruk van de werkgroep Deze kolom wordt ingevuld door de werkgroep Indiener(s) Naam bedrijf 1 Contactgegevens

Nadere informatie

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag.

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Tijdens de bijeenkomst voor de Fysieke Digitale Delta bij onze samenwerkingspartner het Hoogheemraadschap van Delfland zijn de

Nadere informatie

Veiligheidsoordeel Grebbedijk dijktraject Eerste beoordeling primaire waterkeringen

Veiligheidsoordeel Grebbedijk dijktraject Eerste beoordeling primaire waterkeringen Veiligheidsoordeel Grebbedijk dijktraject 45-1 Eerste beoordeling primaire waterkeringen 2017-2023 Waterschap Vallei en Veluwe Versie: 1.0 Vastgesteld door het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap

Nadere informatie

Monitoringsplan Ringdijk en voorbelasting. Bouw- en woonrijpmaken De Rietkraag te De Kwakel. versie 1.0. Dhr. G. Steenbergen (Bedrijfsleider )

Monitoringsplan Ringdijk en voorbelasting. Bouw- en woonrijpmaken De Rietkraag te De Kwakel. versie 1.0. Dhr. G. Steenbergen (Bedrijfsleider ) Monitoringsplan Ringdijk en voorbelasting Bouw- en woonrijpmaken De Rietkraag te De Kwakel versie 1.0 Reimert Almere Bouw en Infrastructuur Bolderweg 14 1332 AT Almere Tel: (036) 532 01 43 Fax: (036) 532

Nadere informatie

Dijkmonitoring en haar werkpraktijk

Dijkmonitoring en haar werkpraktijk Dijkmonitoring en haar werkpraktijk Een onderzoek naar de toepassing van dijkmonitoring in relatie tot dijkbeheer Datum: 10 november 2013 Plaats: Deventer Auteur: R. Hölscher r.holscher@student.utwente.nl

Nadere informatie

Gedetailleerde toets zettingsvloeiing t.b.v. verlengde 3e toetsing

Gedetailleerde toets zettingsvloeiing t.b.v. verlengde 3e toetsing Gedetailleerde toets zettingsvloeiing t.b.v. verlengde 3e toetsing Tweede kennisplatform Uitwisseling kennis en ervaringen in de verlengde 3e toetsing Inhoud Wat is een zettingsvloeiing Overzicht toetsing

Nadere informatie

Netwerk Dijkmonitoring Workshop Glasvezelmonitoring voor waterkeringbeheer

Netwerk Dijkmonitoring Workshop Glasvezelmonitoring voor waterkeringbeheer Netwerk Dijkmonitoring Workshop Glasvezelmonitoring voor waterkeringbeheer Op 27 juni vond de workshop glasvezelmonitoring voor waterkeringbeheer plaats in Tiel. In deze workshop zijn de technische principes

Nadere informatie

Leerlijn Geotechniek. Vorm Klassikale cursus, met praktijkoefening achter de knoppen. Zelfstudie via de digitale leeromgeving

Leerlijn Geotechniek. Vorm Klassikale cursus, met praktijkoefening achter de knoppen. Zelfstudie via de digitale leeromgeving Leerlijn Geotechniek Doelgroep Beoordelaars Instapniveau hbo of mbo met meerdere jaren beoordelingservaring; basiskennis grondmechanica en in staat om sonderingen en boringen te lezen en te interpreteren

Nadere informatie

IV-Keten. Veiligheid als basis Monitoringsfilosofie en proeftuinen. drs. ing F.P.W. van den Berg dr.ir. A.R. Koelewijn 1207933-000

IV-Keten. Veiligheid als basis Monitoringsfilosofie en proeftuinen. drs. ing F.P.W. van den Berg dr.ir. A.R. Koelewijn 1207933-000 IV-Keten Veiligheid als basis Monitoringsfilosofie en proeftuinen drs. ing F.P.W. van den Berg dr.ir. A.R. Koelewijn 1207933-000 Deltares, 2014 Titel IV-Keten Opdrachtgever Rijkswaterstaat Project 1207933-000

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit regionale waterkeringen West-Nederland 2014

Uitvoeringsbesluit regionale waterkeringen West-Nederland 2014 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van 8 juli 2014, van Zuid- Holland van 15 juli 2014 en van Utrecht van 1 juli 2014 houdende nadere regels met betrekking tot regionale waterkeringen (Uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener

26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming. DEEL A: Informatie verkregen van de indiener 26 Stochastisch en onverzadigd rekenen aan grondwaterstroming DEEL A: Informatie verkregen van de indiener Dit deel is een feitelijke weergave van de verkregen informatie. Hier geeft de werkgroep in eerste

Nadere informatie

Veiligheid Nederland in Kaart 2

Veiligheid Nederland in Kaart 2 Veiligheid Nederland in Kaart 2 Ruben Jongejan 2007 Veiligheid Nederland in Kaart pagina 1 Inhoud 1. Wat is VNK2? 2. Methoden en technieken 3. Toepassingen 4. Samenvatting 2007 Veiligheid Nederland in

Nadere informatie

STABILITEIT VAN VEENKADEN: DE STAND VAN ZAKEN

STABILITEIT VAN VEENKADEN: DE STAND VAN ZAKEN Droogte onderzoek Veenkaden: middellange termijn STABILITEIT VAN VEENKADEN: DE STAND VAN ZAKEN STOWA rapportnummer: 2004-07 ISBN: 90-5773-239-4 Opgesteld door: Ir. H. van Hemert Ir. L.R. Wentholt (versie

Nadere informatie

wystack Case Study Sensight: online, real-time inzicht in gevalideerde sensor-gegevens. #big-data, #internet-of-things, #cloud

wystack Case Study Sensight: online, real-time inzicht in gevalideerde sensor-gegevens. #big-data, #internet-of-things, #cloud wystack Case Study Sensight: online, real-time inzicht in gevalideerde sensor-gegevens. #big-data, #internet-of-things, #cloud Overzicht: Sensight - online, real-time inzicht in gevalideerde sensorgegevens.

Nadere informatie

Pipingberm Horstermeer VO2-282B. Geotechnisch advies (versie 2) Techniek, Onderzoek & Projecten Onderzoek & Advies

Pipingberm Horstermeer VO2-282B. Geotechnisch advies (versie 2) Techniek, Onderzoek & Projecten Onderzoek & Advies Techniek, Onderzoek & Projecten Onderzoek & Advies Pipingberm Horstermeer VO2-282B Geotechnisch advies (versie 2) Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370 1090 GJ Amsterdam T 0900 93 94 (lokaal

Nadere informatie

Assetmanagement bij waterkeringen

Assetmanagement bij waterkeringen Assetmanagement bij waterkeringen Frank den Heijer NVRB symposium Assetmanagement in de publieke sector Assetmanagement bij waterkeringen Historie en context Toetsproces waterkeringen Cases: toetsronden

Nadere informatie

Drones i.r.t Dijkinspectie technieken. Hoe zou de inzet van drones kunnen helpen bij het inspecteren van dijken.

Drones i.r.t Dijkinspectie technieken. Hoe zou de inzet van drones kunnen helpen bij het inspecteren van dijken. Drones i.r.t Dijkinspectie technieken Hoe zou de inzet van drones kunnen helpen bij het inspecteren van dijken. Inhoud Inleiding Wat voor inspecties worden er uitgevoerd Waarom, Hoe, Wat wordt gemeten

Nadere informatie

factsheet Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma

factsheet Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma factsheet Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma Beslisboom piping Meer nuance in de pipingopgave De pipingopgave voor het rivierengebied is

Nadere informatie

Ons kenmerk 1220039-005-VEB-0007. Aantal pagina's 5

Ons kenmerk 1220039-005-VEB-0007. Aantal pagina's 5 Verslag Datum verslag Project 1220039-005 Opgemaakt door Eric Huijskes Datum bespreking 16 juni 2015 Aantal pagina's 5 Vergadering Bijeenkomst "Noodmaatregelen bij hoogwater" - 16 juni 2015 Aanwezig Zie

Nadere informatie

Achtergrond POV. Deelstudie Opbarsten MACRO ST ABILITEIT. Auteur: Gijs Hoffmans Datum: 2 september Versie: 1

Achtergrond POV. Deelstudie Opbarsten MACRO ST ABILITEIT. Auteur: Gijs Hoffmans Datum: 2 september Versie: 1 Achtergrond Deelstudie Opbarsten ST ABILITEIT Auteur: Gijs Hoffmans : 2 september 2015 Versie: 1 Macrostabiliteit Pagina 1 van 8 Documentversie Inleiding In het dijkverbeteringsprogramma HWBP (= HoogWater

Nadere informatie

Formulier 2: waterdoorlatend damwand

Formulier 2: waterdoorlatend damwand Reactieformulier uitvraag aan de markt Nieuwe oplossingen voor piping Deel A: Informatie van de indiener en indruk van de werkgroep De indiener geeft in de kolom informatie van de indiener zoveel mogelijk

Nadere informatie

> Sensoren INHOUD GERELATEERDE ONDERWERPEN EN DELTAFACTS

> Sensoren INHOUD GERELATEERDE ONDERWERPEN EN DELTAFACTS Implementatie / in gebruik > Sensoren INHOUD INLEIDING GERELATEERDE ONDERWERPEN EN DELTAFACTS STRATEGIE MEERLAAGSVEILIGHEID SCHEMATISCHE WEERGAVE TECHNISCHE KENMERKEN GOVERNANCE KOSTEN & BATEN PRAKTIJKERVARING

Nadere informatie

Voorbeeld Toepassing Geofysica voor onderzoek waterkeringen

Voorbeeld Toepassing Geofysica voor onderzoek waterkeringen Voorbeeld Toepassing Geofysica voor onderzoek waterkeringen Titel Inzet geofysische meettechniek passieve microgolf radiometrie vanuit de lucht bij de kweldetectie Keywords #piping #kwelweglengte #remote

Nadere informatie

Vitale assets. Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud

Vitale assets. Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud Vitale assets Elektriciteitsverbruik als graadmeter voor conditiegestuurd onderhoud Elektriciteitsverbruik als graadmeter Big Data Pilot: De slimme sluis Met eenvoudige energiesensoren kunnen we het onderhoud

Nadere informatie

Safety as a service. Structural Health Monitoring & Asset Management. De sleutel tot uw veiligheid

Safety as a service. Structural Health Monitoring & Asset Management. De sleutel tot uw veiligheid Safety as a service Structural Health Monitoring & Asset Management De sleutel tot uw veiligheid Meettechnieken Total Stations, Theodoliet optische-meting momentopnamen Versnellingsmeters Accelerometers

Nadere informatie

PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend

PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend PROGRAMMA FLOOD CONTROL IJKDIJK Nederland waterveilig: beter, sneller en kostenbesparend September 2013 1. FLOOD CONTROL-IJKDIJK Enkele jaren geleden bezweken er dijken in onder andere Wilnis, Terbregge

Nadere informatie

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Deltaprogramma Waddengebied Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Colofon Deltaprogramma Waddengebied Nieuwe Uitleg 1 Den Haag PROBLEEMANALYSE DELTAPROGRAMMA WADDEN Datum 10 augustus 2011 Status

Nadere informatie

POV. Drainagetechnieken voor dijkversterking POV publicatie klaar voor gebruik. Hendrik Meuwese Witteveen+Bos Hans van Meerten Deltares

POV. Drainagetechnieken voor dijkversterking POV publicatie klaar voor gebruik. Hendrik Meuwese Witteveen+Bos Hans van Meerten Deltares Drainagetechnieken voor dijkversterking POV publicatie klaar voor gebruik Hendrik Meuwese Witteveen+Bos Hans van Meerten Deltares 22 november 2018 POV MACRO STABILITEIT Drainconstructie als verbetermaatregel

Nadere informatie

Sessie Kennis. Don de Bake, RWS-WVL) 17 juli 2018

Sessie Kennis. Don de Bake, RWS-WVL) 17 juli 2018 Sessie Kennis Ontwerp instrumentarium (Frank den Heijer, Deltares Don de Bake, RWS-WVL) Dijken op Veen Frank den Heijer Software Macro stabiliteit Raymond van der Meij 17 juli 2018 Dijken op Veen Cor Zwanenburg

Nadere informatie

Op zoek naar extra ogen in Vlaanderen

Op zoek naar extra ogen in Vlaanderen Op zoek naar extra ogen in Vlaanderen Integratie toetsing, inspectie en monitoring Patrik Peeters & Koen Haelterman Waterbeheer vandaag: beperken van schade Vlaamse risicomethode H o o g w a t e rstand

Nadere informatie

Leerlijn Basiskennis WBI en de nieuwe normering

Leerlijn Basiskennis WBI en de nieuwe normering Leerlijn Basiskennis WBI en de nieuwe normering Doelgroep beoordelaars primaire keringen Instapniveau hbo of mbo met meerdere jaren beoordelingservaring Voorkennis enkele jaren ervaring in waterkeringen

Nadere informatie

Grebbedijk - Deltadijk? Studie naar de betekenis van actualisering van de beschermingsniveaus van de Grebbedijk

Grebbedijk - Deltadijk? Studie naar de betekenis van actualisering van de beschermingsniveaus van de Grebbedijk Grebbedijk - Deltadijk? Studie naar de betekenis van actualisering van de beschermingsniveaus van de Grebbedijk Rapport Waterschap Vallei en Veluwe Januari 2014 (geactualiseerde versie) Definitief v3.1

Nadere informatie

Dat wordt allemaal mogelijk als de actuele waterstand in de rivieren en kanalen continue gemeten wordt en op heel veel posities.

Dat wordt allemaal mogelijk als de actuele waterstand in de rivieren en kanalen continue gemeten wordt en op heel veel posities. CoVadem Altijd een betrouwbare en actuele MGD (minst gepeilde diepte) hebben, ook buiten Nederland. Precies weten hoeveel lading je kan meenemen. Slim de vaarsnelheid aanpassen aan de verwachte hoeveelheid

Nadere informatie