No.52. Augustus 2005 (2005 no. 2)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "No.52. Augustus 2005 (2005 no. 2)"

Transcriptie

1 No.52. Augustus 2005 (2005 no. 2) Beste naamgenoten, Augustus. Dat betekent weer een nieuwe editie van de Ross Newsletter. De vakanties zijn bijna achter de rug en dus heeft bijna iedereen weer gelegenheid zich een beetje te verdiepen in het Ross-gebeuren. Zoals u van ons gewend bent eerst een overzicht van de gebeurtenissen in andere werelddelen. Zowel de nieuwsbrieven uit Amerika (de USA en Canada) als Nieuw Zeeland leverden weer nieuws op dat we graag aan u doorgeven. Daarnaast een leuke pagina (vinden wij zelf) met gegevens en foto s over de familie uit Sprang-Capelle. We hopen dat u de oproep die er bij staat in gedachten houdt. Voor ons geheel nieuw was de ontdekking van een ROSSZEEHOND. Op de pagina s 6 en 7 ziet en leest u er meer over. Pagina 8 is altijd bestemd voor familieberichten en nieuwe lezers. Zo ook nu weer, aangevuld met gegevens over een tweetal jonge Ros/Ross ondernemers in Nederland. Komt u bij ze in de buurt: ga er gerust langs. Zo hebben we weer een gevarieerde inhoud weten samen te stellen. Veel plezier bij het lezen. George en Wil Ross. Evelindeflat EX, Roosendaal. georgeross@home.nl

2 ROSS NEWSLETTER pag. 2 INTERNET ADRESSEN : Clan Ross Ass. USA. : Clan Ross Ass. Canada : Clan Ross Australië Ross Nieuw Zeeland Informatie over het Tain & District Museum, Tain, Schotland is te vinden op de nieuwe website : Deze websites kunt u overigens ook bereiken via onze eigen homepage: Deze bevat naast de inhoud van de laatste Ross Newsletters (ook in het Engels) ook informatie over Clan Ross in het algemeen, Schotten in Nederland en genealogische gegevens van enkele families Ros(s) in Nederland. INTERNATIONAL CLAN NEWS U.S.A. In de Zomer-editie van Clan Ross News werd melding gemaakt dat de website van de Association voor een groot deel vernieuwd is. Er is nu zelfs een beveiligde pagina om het lidmaatschap te verlengen en via deze pagina te betalen. (Voor ons in ieder geval gemakkelijker dan dollars naar Amerika opsturen). In de genealogiepagina een nogal uitgebreid verhaal over het al dan niet behoren bij Clan Ross. Het gaat dan uiteraard over iemand die een Sept-naam heeft, terwijl die naam bij meerdere clans voorkomt. Verder tips om via Internet te zoeken, speciaal in nieuwe bestanden die beschikbaar gekomen zijn, zoals de index van de Volkstelling in Schotland in 1851 in de Highlands (Tain bv.) In de Herfst-editie die inmiddels ook al verschenen is uiteraard vrij uitgebreid aandacht voor de jaarlijkse Clan Ross bijeenkomst, die dit jaar op 3 en 4 juni in Arlington, Texas, werd gehouden. Vanzelfsprekend werd aandacht besteed aan de aanwezigheid van de chief van Clan Ross, David Ross of Ross en zijn echtgenote Eileen en hun dochter Fiona. Ook de aanwezigheid van onze clan-astronaut Jerry Ross trok de aandacht.

3 pag. 3 ROSS NEWSLETTER Op de foto hierboven: David Ross of Ross, dochter Fiona en echtgenote Eileen (de drie in het midden) met leden van Clan Ross in Arlington, Texas. Links: Jerry Ross, tijdens de clan parade in Arlington. Ook was opgenomen een brief die David Ross of Ross geschreven had in verband met zijn bezoek aan de bijeenkomst in Arlington. In de brief schrijft hij het een en ander over de clan en zijn eigen gezin. Daaruit bleek dat inmiddels ook dochter Alison kort geleden een dochter gekregen heeft. In 1966 verscheen het bij velen bekende boekje Tain through the centuries Het boekje was sedert jaren uitverkocht. Vandaar dat de uitgever besloot een herdruk te laten maken, nu in paperback en met een andere omslag. Dat is nu inderdaad gebeurd. Belangstellenden kunnen het boekje bestellen via het Museum in Tain, of via internet bij :

4 ROSS NEWSLETTER pag. 4 Canada In de nieuwsletter van Mei van dit jaar het vervolg op de discussie over de vertaling van het clan-motto Spem successus alit. Al zeer lang is het in het Engels vertaald als Success nourishes hope. Campbell Ross in Canada denkt echter dat de vertaling in Hope nourishes success beter is. Hij heeft daarover ook contact gehad met het kantoor van de Lord Lyon in Edinburgh. Daar stellen ze dat het inschrijven van een wapen aan bepaalde procedures gebonden is, waaronder het beoordelen van de juistheid. Ze gaan er van uit dat toen het wapen voor het eerst vastgesteld werd die procedures ook nageleefd zijn. Bovendien stellen ze dat in die tijd velen goed op de hoogte waren van het Latijn. Hiermee lijkt de zaak gesloten. Mocht iemand zich in de discussie willen mengen: Wij hebben het adres van Campbell Ross. In de vorige Canadese Newsletter werd dringend gevraagd om een nieuwe redacteur voor het nieuwsblad omdat Ian en Jacquie Ross het na bijna 12 jaar tijd vonden te stoppen. Gelukkig hebben ze een opvolger in de persoon van Shelagh Rayworth, dochter van de commissioner Greg Ross. Het eerste nummer van haar hand zal deze maand verschijnen. Nieuw Zeeland. Volgens de Newsletter (No. 55) uit Nieuw Zeeland zal dit jaar opnieuw een expeditie ondernomen worden in Loch Ness naar de al dan niet aanwezigheid van het Monster. Dan Taylor, de leider van de expeditie met een onderzeeër deed ook al onderzoek in Hij was van plan in 2001 opnieuw een expeditie uit te rusten maar om technische redenen kon dat toen niet doorgaan. Dit jaar dus een nieuwe poging. Misschien horen we er nog wel over. Verder behalve deel 25 van The Celts enkele zaken die voor Nieuw Zeeland wel, maar voor ons niet van belang zijn. De volgende Newsletter ( no. 56) begint met het droevige nieuws dat de Clan historicus in Nieuw Zeeland, Bill (William) Ross op 7 juni van dit jaar plotseling is overleden. Hij is in onze Ross Newsletters vele malen genoemd als de schrijver van de artikelen in de serie The Celts. Hij was een zeer gewaardeerd lid van de Clan Ross Ass. en was trots op zijn Schotse afkomst.

5 pag. 5 ROSS NEWSLETTER GENEALOGIE Het plaatsen van de oude foto in de vorige Ross Newsletter bracht Hans Ros in Rotterdam op het idee voor te stellen meer van dat soort foto s te gaan plaatsen en dan met name bijzondere foto s van bijvoorbeeld klederdrachten. Hij voegde meteen de daad bij het woord en stuurde de bovenstaande foto s. De foto links is van Hendriksje van Twist, geboren op in Oud- Beijerland als dochter van Arie van Twist en Jannigje van der Feest. Ze overleed in Voorburg op 11 december Ze was de tweede echtgenote van Willem Ros, geboren in Sprang-Capelle op en overleden te Ermelo op Het echtpaar trouwde in s- Hertogenbosch op Willem was eerder (Sprang-Capelle, ) gehuwd met Maria Elisabeth ten Bosch. Het echtpaar Ros van Twist heeft jaren in s-hertogenbosch gewoond. Desondanks bleef Hendriksje trouw aan de klederdracht uit de Hoekse Waard, de omgeving waar ze vandaan kwam. De foto rechts is van het echtpaar Ros - van Twist, waarschijnlijk gemaakt begin 1900 door H. Boonstoppel fotograaf in Dordrecht. Hij had zijn winkel in Dordrecht in de Vischstraat, recht tegenover het Postkantoor. Bent u ook in het bezit van dit soort oude foto s aarzel niet ze op te sturen, liefst met een verhaaltje er bij.

6 ROSS NEWSLETTER pag. 6 Rosszeehond We hebben al eens eerder iets geschreven over de Ross-meeuw die in Nederland gesignaleerd was. Er blijken echter nog meer dieren te zijn die Ross in hun naam hebben. We praten dan over de Rosszeehond. Wij hadden er nog nooit over gehoord maar een ontdekkingsreis op Internet bracht het bestaan van deze soort zeehond aan het licht. Hieronder eerst een paar plaatjes: De wetenschappelijke naam voor deze zeehond is : 208 CM De Engelse naam is : Ross Seal Hij komt voor in Antarctica in de buurt van het pakijs en met name in de Koning Haakon VII-zee en bij Cape Adare. We zullen hem hier in de Waddenzee dus niet tegen komen. Bij de geboorte zijn ze tussen de 105 en 120 cm lang met een gewicht van rond de 27 kg. De mannetjes ontwikkelen zicht tot een lengte van tussen de 168 en 208 cm en een gewicht van tussen de 129 en 216 kg. De vrouwtjes worden tussen de 196 en 236 cm lang met een gewicht tussen de 159 en 204 kg. Ze hebben een kastanje kleurige rug en een zilverwitte buik met donkere streken van de kin tot de borst. Deze zeehond is erg vocaal zowel onder als boven water. Ze maken geluid door de luchtpijp en het gehemelte te gebruiken als klankkast en zonder lucht te verliezen.

7 pag. 7 ROSS NEWSLETTER Hij (of zij) heeft een korte snuit, brede kop, grote ogen en een uitstulping onder de kin. Hij heeft zeer lange achterste flippers. Wanneer mensen op het ijs in de buurt komen vertonen ze in eerste instantie geen enkele reactie. Pas als iemand binnen een straal van 5-10 meter komt richt hij/zij zich op en maakt met open mond vreemde klikkende en klokkende geluiden. Ze vertonen verder geen agressie tegenover mensen. Hierboven: De omgeving (Antarctica) waar de Rosszeehond leeft. Ze leven solitair of in kleine groepen. De jongen worden in november en december geboren. Veel meer over het voortplantingsgedrag is er niet bekend. De Rosszeehond is de kleinste, minst talrijke en minst bestudeerde antarctische robbensoort. We veronderstellen dat de naam te maken heeft met de bekende poolreiziger James Clarcke Ross.

8 ROSS NEWSLETTER pag. 8 Hier twee jonge Ross/Ros ondernemers: Links: Winfried Ros, kruidenier aan de Kaatsbaan te Maarssen (Tip van Kees Jansma in de Kampioen.) Wie kan ons vertellen wie Winfried is?? Rechts: Arthur Ross, eigenaar van het Ambacht Restaurant, Drielse Rijndijk 87 te Driel. Zie: Arthur is de zoon van Paul Ross, mede-eigenaar van Restaurant De Menthenberg in Arnhem. ( Familie Ross, Zevenaar) FAMILIEBERICHTEN Overleden: Adrianus Jacobus (Ad) Ros, geboren te Utrecht op 22 juni 1930 en overleden te Bergen (NH.) op 13 juni 2005, echtgenoot van Mary Bucker. Ad behoorde tot de familie Ros, oorspronkelijk uit Harlingen. Berend-Jan Ros, geboren te Krabbendijke op 27 november 1943 en overleden te Molenhoek op 9 juli 2005, echtgenoot van Betty Fuchs. Berend-Jan behoorde tot de Familie Ross/Ros uit Sprang-Capelle. Hij was een zoon van Ds. Marijnus Ros en de in 2003 op 100 jarige leeftijd overleden Anthonia Johanna Geertruida van den Berg. Vergeet u niet de familiegebeurtenissen als geboorten huwelijken en overlijdens door te geven? NIEUWE LEZERS Mevr. H. van Hulsentop-Ros, Oude Kleefsebaan 167, 6572 AL, Berg en Dal. Familie A.K. Ros, Sint Jorisstraat 3, 8262 EP, Kampen.

No. 68. december 2010

No. 68. december 2010 No. 68. december 2010 ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, Het is al weer de laatste editie van dit jaar en daar horen uiteraard onze beste wensen voor de a.s, feestdagen en het nieuwe jaar bij. We

Nadere informatie

No. 64. augustus 2009.

No. 64. augustus 2009. No. 64. augustus 2009. Beste naamgenoten, De vakantietijd is bijna voorbij en langzamerhand krijgt iedereen weer gelegenheid zich met andere zaken bezig te houden. Vandaar deze volgende Ross Newsletter.

Nadere informatie

No. 72. April Het is al wel weer vrij lang geleden maar toch..

No. 72. April Het is al wel weer vrij lang geleden maar toch.. No. 72. April 2012 Beste naamgenoten, Laten we beginnen met iedereen die ons ter gelegenheid van de feestdagen/jaarwisseling 2011/2012 de beste wensen stuurde te bedanken. Het is al wel weer vrij lang

Nadere informatie

No. 70. Augustus 2011

No. 70. Augustus 2011 No. 70. Augustus 2011 Beste naamgenoten, De vakantieperiode is weer voorbij en dus is het tijd voor de volgende Ross Newsletter. Eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat we de inhoud al klaar hadden voor

Nadere informatie

No.57 April 2007 (2007 no. 1)

No.57 April 2007 (2007 no. 1) No.57 April 2007 (2007 no. 1) Beste naamgenoten. De winter is weer voorbij (op het moment dat we dit schrijven is het buiten zo n 25 C) en dus weer tijd voor een volgende Ross Newsletter. We willen beginnen

Nadere informatie

No.50. december 2004 (2004 no. 3)

No.50. december 2004 (2004 no. 3) No.50. december 2004 (2004 no. 3) ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, Het is wellicht de vorige keer niet opgevallen dat ten onrechte als nummer 48 vermeld was in plaats van 49. Dat betekent dus

Nadere informatie

1\055 j}ew51etter. In onze brief van maart 1985 schreven dat we van plan waren te starten met een ROSS NEWSLETTER. Hièrbij dan het eerste nummer.

1\055 j}ew51etter. In onze brief van maart 1985 schreven dat we van plan waren te starten met een ROSS NEWSLETTER. Hièrbij dan het eerste nummer. 1\055 j}ew51etter. No.1, oktober 1985. START. n onze brief van maart 1985 schreven dat we van plan waren te starten met een ROSS NEWSLETTER. Hièrbij dan het eerste nummer. OF de inhoud van de nieuwsbrief

Nadere informatie

No. 69. april 2011. Hier is dan weer de volgende Ross Newsletter. Het is wel wat laat in de maand april, maar toch nog wel op tijd.

No. 69. april 2011. Hier is dan weer de volgende Ross Newsletter. Het is wel wat laat in de maand april, maar toch nog wel op tijd. No. 69. april 2011 Beste naamgenoten, Hier is dan weer de volgende Ross Newsletter. Het is wel wat laat in de maand april, maar toch nog wel op tijd. We beginnen op pagina twee met een andere presentatie

Nadere informatie

No. 89 december 2017

No. 89 december 2017 No. 89 december 2017 MERRY CHRISTMAS AND HAPPY NEW YEAR pag. 2 Beste naamgenoten, Bij december hoort uiteraard het Kerstnummer van de Ross Newsletter. Graag willen we alle lezers heel prettige kerstdagen

Nadere informatie

No. 71. December 2011

No. 71. December 2011 No. 71. December 2011 pag. 2 Beste naamgenoten, Voor u ligt het Winternummer van de Ross Newsletter. We hebben ons best gedaan hem voor de kerstdagen bij u op de deurmat te hebben en dat is ook weer gelukt.

Nadere informatie

No. 67. augustus 2010

No. 67. augustus 2010 Beste naamgenoten, No. 67. augustus 2010 Als deze Ross Newsletter bij u in de bus valt is voor velen de vakanteperiode al weer voorbij. De meeste ouderen hebben geen last van vakantieperiodes. Wij dus

Nadere informatie

No. 74. december 2012

No. 74. december 2012 No. 74. december 2012 pag. 2 Beste naamgenoten, Het is bijna eind december en dus weer tijd voor een volgende Ross Newsletter. Zeker in deze tijd van het jaar realiseer je je hoe snel het gaat. Zo ben

Nadere informatie

No. 66. april Internationaal clan nieuws met name uit de USA en Canada. Een vervolg over de Ros-schilderijen.

No. 66. april Internationaal clan nieuws met name uit de USA en Canada. Een vervolg over de Ros-schilderijen. Beste naamgenoten, No. 66. april 2010 Hierbij al weer de eerste Ross Newsletter van 2010. Juist omdat het de eerste is is dit ook de eerste gelegenheid velen van u te bedanken voor de beste wensen rond

Nadere informatie

No. 65. december 2009.

No. 65. december 2009. No. 65. december 2009. ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, De laatste Newsletter van dit jaar bevat o.i. weer aan aantal leuke items. Wij hopen dat u er plezier aan beleeft. Veel leesplezier, George

Nadere informatie

No. 47. december 2003 (2003 no. 3)! "! The picture is from the Canadian Newsletter

No. 47. december 2003 (2003 no. 3)! ! The picture is from the Canadian Newsletter No. 47. december 2003 (2003 no. 3)! "! The picture is from the Canadian Newsletter ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, Uiteraard gaat dit december-nummer weer vergezeld van onze beste wensen voor

Nadere informatie

No.51. April 2005 (2005 no. 1)

No.51. April 2005 (2005 no. 1) No.51. April 2005 (2005 no. 1) Beste naamgenoten, Het is weer voorjaar en dus de hoogste tijd voor weer een nieuwe editie van onze Ross Newsletter. Het verbaast ons ieder keer weer dat we nog steeds stof

Nadere informatie

No. 87 april Uiteraard gaan we er weer tegenaan in dit nieuwe jaar.

No. 87 april Uiteraard gaan we er weer tegenaan in dit nieuwe jaar. No. 87 april 207 Beste naamgenoten, Al weer de eerste Ross Newsletter van 207. Na de vorige hebben we veel reacties gekregen in de vorm van beste wensen voor de feestdagen en/of het nieuwe jaar. Iedereen

Nadere informatie

No. 81 april 2015. Beste naamgenoten,

No. 81 april 2015. Beste naamgenoten, No. 81 april 2015 Beste naamgenoten, De maand april staat bij ons altijd weer in het teken van een nieuwe Ross Newsletter. Zodra de grappenmakerij van 1 april voorbij is gaan we ons bezig houden met de

Nadere informatie

No. ~ augustus 2002 (2002 no. 2) Het is al weer half augustus. In delen van Nederland zijn de schoolvakanties

No. ~ augustus 2002 (2002 no. 2) Het is al weer half augustus. In delen van Nederland zijn de schoolvakanties ~01)g 1!rwslrttrf. ANCIREAN CEANN CINNIOH No. ~ augustus 2002 (2002 no. 2) ~4j Beste naamgenoten, Het is al weer half augustus. In delen van Nederland zijn de schoolvakanties al weer voorbij. Het is dus

Nadere informatie

No. 86 december 2016

No. 86 december 2016 No. 86 december 2016 pag. 2 Beste naamgenoten, Dit december - nummer willen er uiteraard beginnen met u allen een heel goed kerstfeest en een gelukkig 2017 toe te wensen. Na iedere Newsletter hebben we

Nadere informatie

No. 62. December 2008.

No. 62. December 2008. No. 62. December 2008. ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten. Hierbij weer onze laatste Ross Newsletter van dit jaar. We hebben uiteraard weer allerlei Internationaal nieuws. Deze keer niet uit Nieuw

Nadere informatie

No. 78 april 2014. Het nummer dat voor u ligt bevat nogal wat zoekplaatjes. We hopen dat iemand van de lezers ons kan helpen.

No. 78 april 2014. Het nummer dat voor u ligt bevat nogal wat zoekplaatjes. We hopen dat iemand van de lezers ons kan helpen. No. 78 april 2014 Beste naamgenoten, Voor u ligt het eerste van de drie Ross Newsletters van het jaar 2014. Het eerste kwartaal is al weer voorbij maar toch willen we iedereen die ons wensen stuurde ter

Nadere informatie

No. 75. april De volgende Ross Newsletter ligt weer voor U of staat voor U op Uw computerscherm.

No. 75. april De volgende Ross Newsletter ligt weer voor U of staat voor U op Uw computerscherm. No. 75. april 2013 Beste naamgenoten, De volgende Ross Newsletter ligt weer voor U of staat voor U op Uw computerscherm. Het is de 75e, dus eigenlijk wel een soort jubileumuitgave. Niet dat we daar aandacht

Nadere informatie

No.54. April 2006 (2006 no. 1)

No.54. April 2006 (2006 no. 1) No.54. April 2006 (2006 no. 1) Beste naamgenoten. Het is weer de hoogste tijd voor een volgende Ross Newsletter. Door allerlei familie-festiviteiten en een korte vakantie wellicht wat later dan normaal

Nadere informatie

No.53. December 2005 (2005 no. 3)

No.53. December 2005 (2005 no. 3) No.53. December 2005 (2005 no. 3) ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, Het december-nummer van onze Ross Newsletter staat uiteraard ook dit jaar weer een beetje in het teken van Kerstmis en jaarwisseling.

Nadere informatie

No.55 Augustus 2006 (2006 no. 2)

No.55 Augustus 2006 (2006 no. 2) No.55 Augustus 2006 (2006 no. 2) Beste naamgenoten. Het eind van de vakantieperiode nadert weer en dus wordt het weer tijd voor een nieuwe ROSS NEWSLETTER. Als gebruikelijk beginnen we met het nieuws uit

Nadere informatie

No. 39. April 2001 (2001 no. 1)

No. 39. April 2001 (2001 no. 1) l\oss J!tWS(tttef. ANCIREAN CEANN CINNIDH No. 39. April 2001 (2001 no. 1) Beste naamgenoten, Wel wat later dan onze bedoeling was ligt de eerste Ross Newsletter van dit jaar dan weer voor U. Drukke tijden

Nadere informatie

No. 45. april 2003 (2003 no. 1)

No. 45. april 2003 (2003 no. 1) No. 45. april 2003 (2003 no. 1) Beste naamgenoten, Het is weer hoog tijd voor de volgende ROSS NEWSLETTER. In de vorige editie schreven we dat we naar Schotland zouden gaan voor een weekje archiefonderzoek.

Nadere informatie

No. 85 augustus 2016

No. 85 augustus 2016 No. 85 augustus 2016 Beste naamgenoten, Het loopt al weer tegen het einde van de zomervakantie -periode. Dat zomer kunnen we er gerust een beetje af laten, maar dat geeft wel de gelegenheid eens lekker

Nadere informatie

No. 80 december 2014

No. 80 december 2014 No. 80 december 2014 pag. 2 Beste naamgenoten, Hier is dan al weer de laatste Ross Newsletter van dit jaar. Voor we het weten is het jaar voorbij. Naast de wensen op de voorpagina willen we u op deze plaats

Nadere informatie

No. 93 april Beste naamgenoten,

No. 93 april Beste naamgenoten, No. 93 april 2019 Beste naamgenoten, Een nieuwe lente een nieuw geluid. Geluid dan in de vorm van een Ross Newslletter. Als de zon lekker schijnt en de temperatuur omhoog gaat krijg je er weer zin in.

Nadere informatie

No. 92 december 2018 Mooie Kerstdagen en een zeer voorspoedig 2019

No. 92 december 2018 Mooie Kerstdagen en een zeer voorspoedig 2019 No. 92 december 2018 Mooie Kerstdagen en een zeer voorspoedig 2019 pag. 2 Beste naamgenoten, Hier is al weer de laatste Ross Newsletter van dit jaar. Logisch dat die op pagina 1 begint met u allen prettige

Nadere informatie

No. 88 augustus 2017

No. 88 augustus 2017 No. 88 augustus 2017 Beste naamgenoten, Het einde van de vakantietijd nadert en dat betekent voor ons weer het gaan maken van een volgende Ross Newsletter. Zo ook dit jaar. Uiteraard is altijd weer de

Nadere informatie

l\oss 1!ewsletter. No. 19. maart 1994 (1994/1)

l\oss 1!ewsletter. No. 19. maart 1994 (1994/1) l\oss 1!ewsletter. No. 19. maart 1994 (1994/1) Rond de tijd dat u deze eerste Ross-Newsletter van 1994 onder ogen krijgt zijn wij net verhuisd of zijn wij daar nog mee bezig. Ons nieuwe adres luidt: Evelindeflat

Nadere informatie

No. 48. augustus 2004 (2004 no. 2)

No. 48. augustus 2004 (2004 no. 2) No. 48. augustus 2004 (2004 no. 2) Beste naamgenoten, Onze excuses voor de late verschijning van dit nummer van de Ross Newsletter van de maand augustus 2004. Als deze in uw bus valt is het wellicht al

Nadere informatie

No. 90 april Beste naamgenoten,

No. 90 april Beste naamgenoten, No. 90 april 2018 Beste naamgenoten, Voorjaar!! En dus tijd voor een volgende Ross Newsletter. De 90e!!, onvoorstelbaar. We hebben elkaar nog niet ontmoet na de feestdagen 2017 en hebben we u ook niet

Nadere informatie

No. 60. April 2008. In de rubriek Internationaal Clan Nieuws komen vanzelfsprekend weer diverse buitenlandse onderwerpen aan de orde.

No. 60. April 2008. In de rubriek Internationaal Clan Nieuws komen vanzelfsprekend weer diverse buitenlandse onderwerpen aan de orde. No. 60. April 2008. Beste naamgenoten. De volgende Ross Newsletter is weer geboren. Het is weer een verzameling geworden van heel wat verschillende onderwerpen en dat maakt het, denken wij, aardig om te

Nadere informatie

No. 83 december 2015. Edinburgh Castle in de sneeuw

No. 83 december 2015. Edinburgh Castle in de sneeuw No. 83 december 2015 Edinburgh Castle in de sneeuw pag. 2 Beste naamgenoten, Het zal u niet verbazen dat zo in de dagen voor Kerst weer een nieuwe Ross Newsletter verschijnt. Graag willen we iedereen een

Nadere informatie

No.58 Augustus 2007 (2007 no. 2)

No.58 Augustus 2007 (2007 no. 2) Beste naamgenoten. No.58 Augustus 2007 (2007 no. 2) De vakanties zijn bijna al weer voorbij. Hier in het zuiden in ieder geval. Het werd dus weer hoog tijd een nieuwe Ross Newsletter te maken. Iedere keer

Nadere informatie

No. 82 august 2015. Na de vakantieperiode wordt het weer tijd voor een volgende Ross Newsletter.

No. 82 august 2015. Na de vakantieperiode wordt het weer tijd voor een volgende Ross Newsletter. No. 82 august 2015 Beste naamgenoten, Na de vakantieperiode wordt het weer tijd voor een volgende Ross Newsletter. De meeste ruimte is gevuld met Nederlandse genealogie betrekking hebbende op de rubriek

Nadere informatie

No. 77 december 2013

No. 77 december 2013 No. 77 december 2013 pag. 2 Beste naamgenoten, Allereerst willen we U en de Uwen, zoals dat plechtig verwoord kan worden, een zeer goede Kerst en een zeer voorspoedig en gezond 2014 toewensen. Ook voor

Nadere informatie

No.56 December 2006 (2006 no. 3)

No.56 December 2006 (2006 no. 3) No.56 December 2006 (2006 no. 3) ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten. Hierbij dan weer het Kerstnummer van onze Ross Newsletter. Er staan naar ons idee weer een paar leuke items in en we hopen dat

Nadere informatie

No. 44. december 2002 (2002 no. 3)

No. 44. december 2002 (2002 no. 3) No. 44. december 2002 (2002 no. 3) ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten, Het is weer december en dus tijd voor de volgende Ross Newsletter. Naast de wensen op het voorblad van deze editie uiteraard

Nadere informatie

No. 84 april 2016. We sluiten uiteraard af met familieberichten (die er deze keer niet zijn) en nieuwe lezers.

No. 84 april 2016. We sluiten uiteraard af met familieberichten (die er deze keer niet zijn) en nieuwe lezers. No. 84 april 2016 Beste naamgenoten, Voor u ligt de volgende editie van onze Ross Newsletter. Rond deze tijd van het jaar zal u dat niet verbazen. Het is de eerste in 2016 en dat betekent dat we iedereen

Nadere informatie

No. 91 augustus 2018

No. 91 augustus 2018 No. 91 augustus 2018 Beste naamgenoten, Het is u wellicht niet opgevallen maar in de ondertekening van deze inleiding ontbreekt de naam van Wil. Op 9 juni j.l. is ze, verblijvend in Hospice Roosdonck in

Nadere informatie

Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel

Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel 5 Plaatsingslijst van stukken betreffende de familie Wielenga en de families Zalsman en Van Andel (1860-1970) Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije Universiteit

Nadere informatie

Pieter van der Stoel, geboren te Charlois.

Pieter van der Stoel, geboren te Charlois. Pieter van der Stoel, geboren 09-03-1866 te Charlois. Bruidegom Pieter van der Stoel, geb. Charlois 22 jaar Vader Jonas van der Stoel Moeder Pleuntje Beverloo Bruid Neeltje Breukhoven, geb. Charlois 27

Nadere informatie

Werkboekje. Naam: www.ebonderwijs.nl

Werkboekje. Naam: www.ebonderwijs.nl Werkboekje Naam: www.ebonderwijs.nl Hallo! Leuk dat je in dit boekje werkt. Je werkt in dit boekje over de geboorte van Jezus. Elk jaar vieren we dat op 25 december (eerste Kerstdag). EB Onderwijs wenst

Nadere informatie

No. 59 December 2007 (2007 no. 3)

No. 59 December 2007 (2007 no. 3) No. 59 December 2007 (2007 no. 3) ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten. Het decembernummer van de Ross Newsletter ligt weer voor U. Deze keer is er nogal wat nieuws uit het buitenland wat we u niet

Nadere informatie

No. 31. augustus 1998 (1998 no. 2)

No. 31. augustus 1998 (1998 no. 2) la055 jl}rw!iletter. No. 31. augustus 1998 (1998 no. 2) Beste naamgenoten, De vakantie is hier in het Zuiden weliswaar nog niet helemaal voorbij maar we vonden toch dat de volgende Ross Newsletter voor

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

No. 76. augustus 2013

No. 76. augustus 2013 Beste naamgenoten, No. 76. augustus 2013 Na de vakantieperiode is het weer tijd voor de volgende Ross Newsletter. Wij zelf hebben onze vakantie in Schotland doorgebracht en hebben kunnen genieten van prachtig

Nadere informatie

No. 63. April 2009. De nu voor u liggende Newsletter heeft naar ons idee weer een aantal interessante artikelen.

No. 63. April 2009. De nu voor u liggende Newsletter heeft naar ons idee weer een aantal interessante artikelen. No. 63. April 2009. Beste naamgenoten, April!!, dus weer tijd voor een volgende Ross Newsletter. De vorige, in december, leverde weer een stroom reacties op in de vorm van de beste wensen voor de Kerstdagen

Nadere informatie

No. 48. april 2004 (2004 no. 1)

No. 48. april 2004 (2004 no. 1) No. 48. april 2004 (2004 no. 1) Beste naamgenoten, Het weliswaar al eind april maar toch willen we via deze weg iedereen (en dat zijn er nogal wat) die ons in december 2003 de beste wensen voor de feestdagen

Nadere informatie

Iets later dan u van ons gewend bent is hier dan toch de 11e uitgave van ROSS-Newsletter.

Iets later dan u van ons gewend bent is hier dan toch de 11e uitgave van ROSS-Newsletter. Beste naamgenoten No. 10: november 1990 r Jb ~ Iets later dan u van ons gewend bent is hier dan toch de 11e uitgave van onze ROSS-. In de News-letter van de Clan Ross Association in de U.S.A. lazen we

Nadere informatie

ter". Onze te 1aten verschijnen, maar door technische problemen is dat wat later geworden. was deze in oktober j.l.

ter. Onze te 1aten verschijnen, maar door technische problemen is dat wat later geworden. was deze in oktober j.l. I 1\055 jlewsletter. No. 3, november 1986 Hier is dan weer de volgende "Ross Newsletbedoeling was deze in oktober j.l. ter". Onze te 1aten verschijnen, maar door technische problemen is dat wat later geworden.

Nadere informatie

No. 46. augustus 2003 (2003 no. 2)

No. 46. augustus 2003 (2003 no. 2) No. 46. augustus 2003 (2003 no. 2) Beste naamgenoten, De vakantieperiode is weer bijna voorbij en dat betekent voor ons een nieuwe Ross Newsletter samenstellen. Zelf hebben we deze zomer ook weer genoten

Nadere informatie

No. 36. April 2000 (2000 no. 1)

No. 36. April 2000 (2000 no. 1) llos'!i ~ttuslttttr. ANCIREAN CEANN C/NNIOH Beste naamgenoten, No. 36. April 2000 (2000 no. 1) Uiteraard willen we dit eerste nummer van het jaar 2000 beginnen met ieder~ een die ons ter gelegenheid van

Nadere informatie

Heerenkleeding Wat heeft heerenkleeding te maken met financiële en juridische dienstverlening? Zoektocht: Heerenkleeding:

Heerenkleeding Wat heeft heerenkleeding te maken met financiële en juridische dienstverlening? Zoektocht: Heerenkleeding: Heerenkleeding Wat heeft heerenkleeding te maken met financiële en juridische dienstverlening? Het antwoord op deze vraag, vindt u in de onderstaande tekst. Zoektocht: In 2006 en de jaren daarvoor was

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

No. 37. Augustus 2000 (2000 no. 2) Wellicht wat later dan u van ons gewend bent hierbij de zomer-uitgave Ross Newsletter.

No. 37. Augustus 2000 (2000 no. 2) Wellicht wat later dan u van ons gewend bent hierbij de zomer-uitgave Ross Newsletter. ~O!i5 JltW!ilttttt. AN CIREAN CEANN CINNIDH Beste naamgenoten, No. 37. Augustus 2000 (2000 no. 2) Wellicht wat later dan u van ons gewend bent hierbij de zomer-uitgave Ross Newsletter. van de Zeer kort

Nadere informatie

Gedichten dossier. Kim ter Huurne 4T2 Mevrouw Owel 8 januari 2015 Gedichtendossier Nederlands.

Gedichten dossier. Kim ter Huurne 4T2 Mevrouw Owel 8 januari 2015 Gedichtendossier Nederlands. Gedichten dossier Kim ter Huurne 4T2 Mevrouw Owel 8 januari 2015 Gedichtendossier Nederlands. Kleine inleiding, Ik heb het thema liefde gekozen omdat ik het een belangrijk begrip vind. Ook vind ik dat

Nadere informatie

FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015.

FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015. FAMILIE BAES. Verdere opzoekingen na 2015. Door een vraag van Hendrik Baes, ook op zoek naar zijn voorouders, konden wij de vermoedens van Vincent van der Heijden versterken én bewijzen met enkele gegevens

Nadere informatie

~05g jltw~lttttr. No. 30. april 1998 (1998 no. 1) Beste naamgenoten,

~05g jltw~lttttr. No. 30. april 1998 (1998 no. 1) Beste naamgenoten, ~05g jltw~lttttr. No. 30. april 1998 (1998 no. 1) Beste naamgenoten, De lente en de zomertijd is al weer begonnen en dus wordt het hoog tijd voor de volgende Ross Newsletter. De meeste lezers hebben zeker

Nadere informatie

No. 79 augustus 2014

No. 79 augustus 2014 No. 79 augustus 2014 Beste naamgenoten, De vakantieperiode is weer voor een zeer groot deel voorbij en dus wordt het weer tijd voor een volgende Ross Newsletter, de tweede van dit jaar. We beginnen uiteraard

Nadere informatie

Frankenstein. Mary Shelley

Frankenstein. Mary Shelley Frankenstein Frankenstein maakt deel uit van de reeks Wereldverhalen van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Wereldverhalen is een serie beroemde verhalen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208

Nadere informatie

De laatste wens van Moek

De laatste wens van Moek De laatste wens van Moek 1 2 Albert Heringa DE LAATSTE WENS VAN MOEK Ich bin zu sterben bereit UITGEVERIJ DE BROUWERIJ 2013 uitgeverij de brouwerij maassluis 3 De titel van dit boek is ontleend aan de

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De weduwnaar door Kluun

Boekverslag Nederlands De weduwnaar door Kluun Boekverslag Nederlands De weduwnaar door Kluun Boekverslag door een scholier 2136 woorden 22 februari 2009 6,1 9 keer beoordeeld Auteur Genre Kluun Psychologische roman Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands

Nadere informatie

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival Zombie! Tommy Donbavand Met tekeningen van Tom Percival Spannend Zombie! Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Zombie! Oorspronkelijke uitgever: Barrington Stoke Ltd Auteur: Tommy Donbavand

Nadere informatie

Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377

Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377 Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377 Eduard III (Engels: Edward) was koning van Engeland van 1327 tot 1377. Hij was de oudste zoon van Eduard II

Nadere informatie

Parenteel van Jan Brouwer [Kuipers 0062]

Parenteel van Jan Brouwer [Kuipers 0062] Page 1 of 5 1 Brouwer Jan 22-01-1877 Pasfoto I Jan Brouwer [Kuipers 0062] (afb. 1) is geboren op 22 januari 1877 in Nieuwehorne (Schoterland), zoon van Durk Jans Brouwer [Kuipers 0124] en Neeltje Jans

Nadere informatie

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf.

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. In 2018 wil het Haags juweliersbedrijf Backers en Zoon haar 100-jarig jubileum vieren. Het bedrijf, gespecialiseerd in het vervaardigen van sieraden met

Nadere informatie

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen)

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen) FAMILIE SPEURTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. * makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen).

Nadere informatie

De keuze van de achternaam

De keuze van de achternaam De keuze van de achternaam Inhoudsopgave Deze brochure 2 Naamskeuze voor kinderen door de ouders 3 Kiezen van de voornaam 3 Kiezen van de achternaam 3 Wie krijgt in Nederland met naamskeuze te maken 3

Nadere informatie

Café Kerkemeijer te Rekken

Café Kerkemeijer te Rekken -17- Café Kerkemeijer te Rekken Inleiding Café Kerkemeijer, aan de Rekkenseweg te Rekken, is in de gehele regio een bekende locatie en één om wat voor bijeenkomst dan ook te houden. Iedereen in Rekken

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 523 : 1, 2, 3 en 4 Opwekking Laat ieder het horen

Wij zingen voor de dienst: Lied 523 : 1, 2, 3 en 4 Opwekking Laat ieder het horen Wij zingen voor de dienst: Lied 523 : 1, 2, 3 en 4 Opwekking Laat ieder het horen Want Hij wil ons ge - ven Dicht bij ons te le - ven De Heiland der wereld, Hal - le - lu - jah Want Hij wil ons ge

Nadere informatie

SPEURTOCHT. Groep 7 en 8. Met deze speurtocht loop je door de hele dierentuin. Beantwoord de vragen, verzamel alle letters en raad het geheime woord!

SPEURTOCHT. Groep 7 en 8. Met deze speurtocht loop je door de hele dierentuin. Beantwoord de vragen, verzamel alle letters en raad het geheime woord! SPEURTOCHT Groep 7 en 8 Met deze speurtocht loop je door de hele dierentuin. Beantwoord de vragen, verzamel alle letters en raad het geheime woord! Volg de wandelroute, dan kom je alle dieren tegen. Veel

Nadere informatie

Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud. Bloemen op het dak. Door Ingibjörg Sigurdardóttir

Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud. Bloemen op het dak. Door Ingibjörg Sigurdardóttir loemen op het dak oor Ingibjörg Sigurdardóttir Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud dametje met veel pit! Haar echte naam is Gonnema, maar ik noem haar altijd oma

Nadere informatie

G L A J J T N E Z J I W N E U U B S E L W Z U S I U G D G E D G A A M J N N U E R E T S N T I O O A S A S F B L G H S D K M T C S T R O E G E E

G L A J J T N E Z J I W N E U U B S E L W Z U S I U G D G E D G A A M J N N U E R E T S N T I O O A S A S F B L G H S D K M T C S T R O E G E E Woordzoeker G L A J J T N E Z J I W N E U U B S E L W Z U S I U G D G E D G A A M J N N U E R E T S N T I O O A S A S F B L G H S D K M T C S T R O E G E E J M U B H S E R R H M N O I S O Z R D R D E E

Nadere informatie

l\05s J}ewSlttter. No. 40. Augustus 2001 (2001 no. 2)

l\05s J}ewSlttter. No. 40. Augustus 2001 (2001 no. 2) l\05s J}ewSlttter. ANCIREAN CEANN CINNIDH No. 40. Augustus 2001 (2001 no. 2) Beste naamgenoten, Voor u ligt het "vakantienumrner" van de Ross Newsletter. Vakantie doet ons altijd denken aan Schotland.

Nadere informatie

Geloof met me mee! Adventsproject Sketches bij de projectverbeelding

Geloof met me mee! Adventsproject Sketches bij de projectverbeelding Het thema van de adventstijd 2018 is: Geloof met me mee! We luisteren naar verhalen van geloofsgetuigen uit de Bijbel. Zij stimuleren ons om ook met elkaar in gesprek te gaan over wat we geloven. Elke

Nadere informatie

Inleiding In mijn praktijk als orthopedagoog/gz-psycholoog komen natuurlijk ook ouders met een enig kind. Eerlijk gezegd zag ik hen tot nu toe niet als een aparte categorie. Voor mij is ieder mens uniek,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013

Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013 Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013 Met Esseline Dorrestijn en Gerie van der Land-Zijderveld De Plasmolense Hof Rijksweg 203 6586 AA Plasmolen Tel: 024-6961597 www.deplasmolensehof.nl Schrijverij Gerie

Nadere informatie

l\o~5 ~tw!)lttter. rettige Kerstaagen Haoov New Year en een Gelukkia Nieuwiaar Merry Christmas and No. 41. december 2001 (2001 no.

l\o~5 ~tw!)lttter. rettige Kerstaagen Haoov New Year en een Gelukkia Nieuwiaar Merry Christmas and No. 41. december 2001 (2001 no. W ANCIREAN CEANN CINNIDH l\o~5 ~tw!)lttter. No. 41. december 2001 (2001 no. 3) Merry Christmas and Haoov New Year rettige Kerstaagen en een Gelukkia Nieuwiaar ROSS NEWSLETTER pag. 2 Beste naamgenoten,

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Cornelis Dros (1800-1874), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Personalia Cornelis Dros Geboren: 3 juli 1800 te Nigtevecht Zoon van: Dirk Dros en Marritje de Vries

Nadere informatie

137 Rimpkje Rembertha Vroklage

137 Rimpkje Rembertha Vroklage 137 Rimpkje Rembertha Vroklage Contributed by Corrien Froklage Saturday, 11 October 2008 Last Updated Wednesday, 25 September 2013 K.1.1.1.1.4.3.1.1.1.5 : (zie pag. 12) (2) Rimpkje (Rembertha) Froklage,

Nadere informatie

De keuze van de achternaam

De keuze van de achternaam De keuze van de achternaam Ieder mens heeft een voornaam en een achternaam. Die krijgen we bij de geboorte, meestal van onze ouders. Namen zijn belangrijk. In het dagelijks leven zorgt de naam voor onderscheid

Nadere informatie

Uit het babyboek Eerste levensjaren het volgende citaat:

Uit het babyboek Eerste levensjaren het volgende citaat: De jeugdjaren van F.C.A. Huber Uit het babyboek Eerste levensjaren het volgende citaat: "Donderdag 26 oktober 1916 werd Ferry geboren. Hij heeft twee opvallende eigenschappen: hij lijkt precies op Ab,

Nadere informatie

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede.

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Inleiding Bij het invoeren van een Heemsteedse huwelijksakte van het echtpaar Hooreman-Kortenhof

Nadere informatie

OUDHEIDKUNDIGE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE

OUDHEIDKUNDIGE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE OUDHEIDKUNDIGE VERENIGING SLIEDRECHT DE VERENIGING WAAR VERLEDEN EN TOEKOMST ELKAAR ONTMOETEN WERKGROEP GENEALOGIE Het is ons duidelijk geworden dat veel mensen geïnteresseerd zijn in stambomen. Om aan

Nadere informatie

Interview met de heer J.W. Wesselius

Interview met de heer J.W. Wesselius Interview met de heer J.W. Wesselius Op 4 mei jl. is de heer J.W. Wesselius in de Hofkamer komen wonen. Samen met zijn dochter heb ik hem uitgenodigd voor een interview, want twee weten altijd meer dan

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 1:1-8 Hand 13:1-12 Luk 9:1-6, Luk 10:1-11 Matt 28:16-20

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 1:1-8 Hand 13:1-12 Luk 9:1-6, Luk 10:1-11 Matt 28:16-20 Maak discipelen LES 7 DEEL 5 DISCIPLE MENTOR OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 1:1-8 Hand 13:1-12 Luk 9:1-6, Luk 10:1-11 Matt 28:16-20 Welke opdracht geeft

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie