Foto s verbeteren, de regel van derden en Handelingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Foto s verbeteren, de regel van derden en Handelingen."

Transcriptie

1 Workshop 23 MicDigital Foto s verbeteren, de regel van derden en Handelingen. We gaan enkele foto s verbeteren en bewerken. Juist croppen en letten op compositie en kadrering. Dit is niet alleen bij de fotografie belangrijk, maar ook in de fotobewerking of lay out We gaan ook leren omgaan met Handelingen (Actions). Actions zijn voorgemaakte handelingen, scrips als t ware van bewerkingen, je moet het dus zelf niet allemaal doen. De juiste kadrering. Net zoals bij de fotografie moet je ook in Photoshop letten op een goede kadrering. Het hoofdobject moet op de juiste plaats staan. Liefst niet pal in het midden van de afbeelding. In de fotografie bestaat er de regel van derden of de gulden snede. Deze kunnen we ook toepassen in Photoshop. Hoe werkt de regel van derden? De regel van derden is een compositieregel in de fotografie en kan bijdragen aan een interessantere foto. Fotografen gebruiken dergelijke regels aan als vuistregel. Een foto waarin een aandachtspunt zoals het onderwerp van de foto in het midden wordt geplaatst is meestal niet erg spannend. Kijk naar nevenstaande foto. Deze foto is niet zo boeiend De hoofdfiguur staat er pal in het midden op. De regel van derden deelt een afbeelding in negen gelijke vlakken door twee horizontale lijnen te trekken die de foto in drie evenredige stukken delen, evenals twee verticale lijnen. Wanneer het hoofdonderwerp op of rond één van de vier kruispunten van deze lijnen valt, ook wel een sterke plaats genoemd, wordt een foto vaak sterker en dynamischer. Nu moet het belangrijkste deel van de compositie op één van de vier punten staan waar de lijnen elkaar kruisen. Vaak beschouwt men een foto waarop de regel van derden is toegepast als esthetisch meer aangenaam en ogenschijnlijk professioneler. De vuistregel wordt onder meer gebruikt voor de plaatsing van aandachtspunten en van de horizon, het maken van een goede vlakverdeling en het ordenen van lijnen in de compositie.

2 2 Nevenstaande foto is goed. De regel van derden is toegepast en t hoofdobject zit niet in het midden van de foto. Je merkt al direct dat dit een betere kadrering en compositie is dan de eerste foto. Dit gaan we ook toepassen in Photoshop. We gaan ons hoofdonderwerp uit het centrum plaatsen en de regel van derden toepassen. Bijna alle huidige fototoestellen hebben zo n regel van derden kadrering aan boord. Je kan dus in je menu deze lijntjes instellen. Op je scherm of in je zoeker zie je dan deze lijnen en kan je gemakkelijk rekening houden met de kadrering van je foto. Maar helaas niet elke foto is perfect. En vaak moeten we achteraf in Photoshop aanpassingen doen. We kunnen een foto boeiender maken door ze juist te croppen, bij te snijden dus. Let er dus op als je een compositie maakt. Zowel met je fototoestel als in Photoshop. Plaats je onderwerp op de sterke punten. De kruising van de derden lijnen zijn de sterke punten. Men noemt dit de gulden regel of regel van derden.

3 3 Let ook op de positie van het onderwerp. Je kan je onderwerp perfect op een sterk punt van de regel van derden plaatsen en toch is de foto niet goed. Dit komt omdat je de foto aan de verkeerde zijde hebt afgesneden. Laat altijd meer ruimte voor t object. Dus naar waar de persoon of dier kijkt meer ruimte laten. Kijk naar de foto hiernaast. De leeuw ligt perfect met zijn hoofd op de regel van derden en toch is er iets mis. Er is geen ruimte voor maar achter het onderwerp gelaten. Hier op deze foto is het wel OK. Maar het hoofd van de leeuw zit niet meer op de regel van derden? Ja maar het gehele object is nu op de regel van derden. En er is meer ruimte voor de leeuw, wat een aangenamer beeld geeft. Deze fotografische regels passen we ook toe in Photoshop als we een compositie samenstellen. Let er dus op. Pas de regel van derden toe. Zorg voor een goede kadrering. Meer ruimte voor t onderwerp. Zorg ook dat het onderwerp er volledig opstaat en snij geen arm of voet af. Deze regels kunnen we nu gaan toepassen in Photoshop. Soms heb je een foto die je mooi vind maar het onderwerp staat er in t midden op. Wel, met Photoshop kan je dit perfect aanpassen je kan de foto bijcroppen, bijsnijden tot een perfecte foto. We gaan nu zelf dit eens toepassen op enkele foto s In deze workshop gaan we enkele foto s verbeteren. De foto s zijn niet zo denderend. Je kan er met Photoshop wel een goede foto van maken als je ze bijsnijd. We noemen dat croppen. Verder gaan we de foto s contrastrijker maken en eens met handelingen werken. Enkele tips om te onthouden in verband met compositie 1. Zorg ervoor dat de horizon horizontaal is, tenzij je bewust de horizon scheef in beeld wilt. 2. Zorg ervoor dat de horizon niet precies in het midden van de foto staat. Als je nadruk op de lucht wilt leggen is een lage horizon belangrijk Zorg ervoor dat je niet te ver van het onderwerp staat. 4. Pas de regel van derden toe 5. Crop op de juiste manier, laat meer ruimte voor t onderwerp.

4 4 FOTO 1 1. Foto rechtzetten Open de foto moto23.jpg Dit is een foto die je kan verbeteren. Er zitten een aantal fouten in. Ten eerste is de horizonlijn schuin. Ten tweede is de foto te flets. Ten derde staat het hoofdonderwerp in t midden, daar kunnen we dus de gulden regel of regel van derden toepassen. Klik in je Toolbalk op het driehoekje naast t pipetje, zodat het rolmenu opent. Klik op Meetlat. Trek nu een lijn met je meetlatgereedschap om de horizon te bepalen. Dit kan je doen aan de hand van bv de containers op de achtergrond (Zie fig.) Of de lantaarnpalen. Klik in je Menubalk op Afbeelding, Canvas roteren, Instelbaar. Je krijgt een venster Canvas roteren met een hoek en een rotatie Linksom. Klik op OK. Je foto wordt gedraaid en de horizon loopt recht. Als het niet juist is of nog schuin loopt kan je nog even corrigeren door opnieuw je meetlatje te gebruiken.

5 5 Trek je niets aan van die witte kaders in je foto, dat gaan we later wegcroppen. Daarom eerst rechtzetten en daarna pas bijsnijden en verder aanpassen. 2. Croppen Nu gaan we de foto croppen, dus de randen bijsnijden We gaan hier ook direct de regel van derden toepassen en dan die witte randen eraf snijden. Klik in je Toolbox op het Uitsnijdgereedschap (of C op je toetsenbord) Wil je dezelfde verhouding van hoogte en breedte behouden, klik dan in je optiebalk van het uitsnijdgereedschap op voorste Afbeelding. Snij je foto uit. Je merkt dat de hoogte en breedte samen vergroten of verkleinen. Je uitsnijding wordt nu zo groot als de gehele foto. In dit geval dus 1200 op 900 pixels. Dit gaat voor foto s die recht uit de camera komen, grotere resolutie foto s dus. Voor kleine resolutie foto s is deze methode minder geschikt omdat je foto dan te onscherp wordt. Je kan deze instelling ongedaan maken door op wissen te klikken in deze optiebalk. Klik op Enter om de foto te croppen. Zo, je foto is nu perfect gecropt. Let er op dat je bij het croppen geen lichaamsdelen afsnijd of voorwerpen doormidden snijd. Crop bv net tussen de motto s op de achtergrond. Laat ook altijd meer ruimte voor de persoon. Dus meer ruimte naar waar de persoon of dier kijkt of loopt, rijd enz. Je merkt dat deze foto wat flets van kleur is. Dit gaan we nu aanpassen. Je kan dit automatisch doen of handmatig.

6 6 3. Automatisch corrigeren In dit eerste voorbeeld gaan we Photoshop automatisch de foto laten verbeteren. Later gaan we dit ook manueel leren doen. Klik in je menubalk op Afbeelding, Aanpassingen, Niveaus bepalen. De lichte gedeelten worden donkerder, je foto wordt automatisch beter. Doe nu hetzelfde voor Autocontrast en daarna ook voor Automatische kleuren in de menubalk Afbeelding, aanpassingen 4. Scherpte aanpassen met Onscherp Masker Ga naar je menubalk, Filter, Verscherpen, Onscherp masker. Het Onscherp Masker (USM) venster heeft drie schuifbalken: Hoeveelheid, Straal en Drempel. Begin met een Hoeveelheid van 100 percent, Straal van 1.5 Drempel van 3. Begin altijd met deze waarden. En verminder of verhoog ze terwijl je naar je foto kijkt. Kijk naar je grote foto om een betere beoordeling van de scherpte te hebben, niet het kleine voorbeeldvenster in Onscherp masker. Als de figuurranden een witte boord krijgen heb je teveel scherpte gegeven. Doe deze scherpteaanpassing altijd als laatste, want als je nu gaat croppen (bijsnijden) of bewerken, verlies je weer dit scherpte-effect. Je ziet nu dat je foto er een stuk beter op geworden is De volgorde hier is dus, eerst rechtzetten, croppen, contrast, niveau en kleur aanpassen en dan pas scherpte regelen. Voor Na Sla je foto op onder een andere naam. Deze oefening is op veel foto s toepasbaar. Dus eerst de horizon rechtzetten, dan croppen en vervolgens verbeteren. Hou deze volgorde aan.

7 7 FOTO 2 Open de foto Model23.jpg Een mooie foto maar ook weer met gebreken. 1. Het onderwerp staat in t midden. 2. Het onderwerp staat te ver af. 3. De kleur is te flets 4. De foto is niet echt scherp. Let erop als je foto s neemt dat je onderwerp niet te ver weg staat, kom dichterbij. Bij de meeste foto s en vakantiefoto s merken we dat de persoon er maar piepklein opstaat 1. Croppen Klik in je Toolbox op het Uitsnijdgereedschap. Selecteer weer Voorste afbeelding als je de grootte en breedte hoogte verhouding wil behouden Crop je foto en pas aan door te schuiven en met de hoekhandvatten te spelen. Pas de regel van derden toe (Zie fig.) Druk op Enter om te bevestigen. Goed, op je foto is nu de regel van derden toegepast en t hoofdonderwerp is dichterbij, groter, geworden. Maar je merkt dat de foto te flets is. We gaan dit aanpassen.

8 8 De afbeelding handmatig verbeteren. Bij de vorige foto hebben we Photoshop de niveaus, contrast en kleuren automatisch laten verbeteren. Nu gaan we dit eens zelf doen. Zo leren we iets meer over de instellingen. 2. Niveaus en Verzadiging aanpassen. Klik in je menubalk op Afbeelding, Aanpassingen, Niveaus Je ziet dat je zowel bij zwartniveau als bij t witniveau een gat hebt tussen de rand en het begin van de sinus. (Blauwe pijlen). Dat wil zeggen dat je geen echte zwarte pixels hebt en ook weinig echte witte pixels. Door de pijltjes te verslepen kunnen we meer zwarte en witte pixels toevoegen en maken we onze foto contrastrijker. Met deze niveaus kan je veel doen, dat hebben we in de vorige workshops al dikwijls besproken. Deze herhaling om toch nog maar eens aan te tonen hoe belangrijk de niveaus van een foto zijn. Sleep het linkse pijltje (donker) naar rechts tot aan het begin van de grafiek. Sleep het rechtse pijltje (licht) naar links tot aan het einde van de grafiek (Zie fig) Let op je foto als je de niveaus verandert. Je ziet je foto donkerder of helderder worden Sleep ook met het middelste pijltje, de grijswaarden om je foto te verbeteren. Klik op OK, als de foto goed is. Je foto is nu al een stuk beter. Je kan ook nog de verzadiging wat optrekken. Klik in je menubalk op Afbeelding, Aanpassen, Kleurtoon/ Verzadiging en zet de verzadiging op bv +12. De kleur en contrast is nu goed. Je ziet dat de foto niet meer flets is. Je kan dit op alle foto s toepassen Vooral als je foto s laat afdrukken in een labo mag je wat meer verzadiging geven. Dit maakt de kleuren intenser Maar overdrijf hier niet in.

9 9 3. Scherpte aanpassen met Hooglichtenfilter. (Highpass) We gaan onze scherpte eens aanpassen op een andere manier dan met onscherp masker. Soms kan het zijn dat Onscherp masker filter niet zo best uitkomt en je teveel witte randen krijgt. Er is nog een andere manier om een foto scherper te maken. Sleep in je Lagenpalet je foto (Achtergrond) naar je icoon Nieuwe laag om een kopie te krijgen van je foto. Je krijgt een nieuwe laag bij in je Lagenpalet, Achtergrond kopie, deze gaan we nu bewerken. Selecteer Achtergrond kopie. Klik in je Menubalk op Filter, Overige, Hooglichten. Zet je straal op Nul. Schuif nu heel traag met de schuifregelaar tot je de figuurlijnen ziet tevoorschijn komen. Dus zo dat je net de omtreklijnen ziet. Dit hangt van foto tot foto af Bij deze foto zal de straal ongeveer op 1,3 pixels liggen. Kijk naar je foto als je dit doet. Klik op OK.

10 10 Je merkt nu dat je foto grijs geworden is. Ze is gevuld met 50% neutraal grijs. We gaan nu de overvloeimodus van deze laag omzetten naar Bedekken. Als we dit doen zal de overvloeimodus dat 50% grijs als transparant zien. Dan zullen de randen die je ziet scherper overkomen in de foto. Klik in je lagenpalet op het overvloeimodus en selecteer Bedekken. Je ziet dat de foto scherper geworden is. De randen zijn scherper geworden. Je kan dit eens testen door je foto te vergroten, dus in te zoomen op bv het gezicht en dan de Achtergrond kopie laag te verbergen door het oogje weg te klikken in het lagenpalet. Je merkt dat er wel degelijk een verschil in scherpte aanwezig is. Ook hier weer de raad van niet te overdrijven hierin, anders krijg je teveel witte randen net zoals bij Onscherp masker verscherpen. Eerst gaan we de foto opslaan onder een PSD bestand om later nog te kunnen aanpassen indien nodig. 4. Eén laag maken. Klik in je Lagenpalet op het pijltje rechts om het bewerkmenu van het lagenpalet te openen. Klik op Eén laag maken om de twee lagen, de grijslaag en de foto tot één geheel te maken. We maken onze lagen tot één laag om ze verder te bewerken als één laag

11 11 5. Selectiekader aanmaken Klik in je Toolbox op het Rechthoekig selectiekader. Zet in je optiebalk van je selectiekader de Doezelaar op 10. Dit hangt van de grootte van je foto af. Hoe groter, hoe meer pixels hoe meer je de doezelaar kan zetten. Hier is 10 goed. Trek nu een selectiekader rond t meisje. Begin op een rand van bovenaf tot net tegen de handen van het meisje. En tot net onder de voeten. Herbegin als je niet juist zit. (Zie fig.) Klik nu in je Menubalk op Selecteren, Selectie omkeren. Nu is niet met model geselecteerd maar de rest van de foto. 6. Niveaus aanpassen Klik in je Menubalk op Afbeelding, Aanpassingen, Niveaus Schuif je zwartniveau tot bijna in de helft, zodat je selectie in de foto zeer donker wordt. Zet zwart bv op 140 (Zie fig.) Klik op OK. Klik in je Menubalk op Selecteren, Deselecteren om de selectie op te heffen.

12 12 7. Tekst invoegen Nu kan je nog tekst zetten aan de linkerzijde van de foto. Klik in je Toolbox op het Tekstgereedschap. Kies in de Optiebalk van Tekst een mooi lettertype, bv Arial, Bold met een grootte van ongeveer 60 Pt Kies voor een lichte kleur. En typ een tekst.. Bv Workshop, Enter, Foto s, Enter, Verbeteren. Je kan dan met het Verplaatsgereedschap de tekst wat uitrekken naar onder of boven 8. Sla je foto op onder een andere naam. Het is nu zeer belangrijk om op te slaan Want hierna komen Handelingen Deze maken zoveel aan in je historie dat je niet meer terug naar het origineel zou kunnen gaan als je niet opgeslagen hebt. Sla dus nu zeker je foto op. Nu kunnen we deze foto nog een kader geven Dit gaan we doen met Handelingen. Dan leren we dat ook eens Zorg dat je achtergrond geselecteerd is. Daar gaan we een kader rond maken. Handelingen (Actions) 1. Handelingen zoeken Handelingen zijn bedoeld om steeds terug kerende commando s te automatiseren. Je kan bv met Google handelingen zoeken op t internet Typ in wat je wil en handelingen. Als je meer wil kan je bv de Engelse taal gebruiken. Dus Action. Maar dikwijls moet je dan betalen voor deze Action. Dus zet je best Free Action en dan wat je wil, dan zoek je gratis handelingen. Free actions border frame is bv een zoekopdracht om een handeling te vinden voor t maken van een fotokader. Als je de action gevonden hebt naar je keuze download je ze. Meestal is dit een zip bestand. Pak het uit naar je harde schijf (bv met Totalcommander)

13 13 2. Installatie van handelingen Photoshop handelingen kan je herkennen aan een bestand dat eindigt op.atn. Op je computer is de locatie voor de handelingen (Actions) in de map Program Files, vervolgens in de map Adobe Photoshop. In deze map staat de map voorinstellingen(presets). Na het openen van deze map kunnen de handelingen in de map Photoshop handelingen (Photoshop actions) geplaatst worden. Sleep of kopieer de handeling naar deze map. C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Voorinstellingen\Photoshop handelingen\ De map van Photoshop kan verschillen als je het programma niet op de C of in Program Files geïnstalleerd hebt. Zoek dan de locatie van je Photoshop op en plaats de handeling in de map Voorinstellingen/ Photoshop handelingen. Dus sleep de handeling Mikes Frames.atn van je Workshop CD naar deze map. Je vind dit bestand Mikes Frames op je Workshop CD onder de map Workshop23/fotos/ Mikes Frames is een bundel van fotokaders die je dan direct kunt gebruiken en niet zelf moet aanmaken. 3. Het laden van de handelingen Nadat de handelingen in de juiste map staan is het alleen nog zaak in Photoshop de handelingen te laden. Hiervoor moet het handelingenpalet in beeld gebracht worden als dit nog niet zichtbaar zou zijn Het palet kan geactiveerd worden vanuit de menubalk van Photoshop. Kies in de menubalk bij Venster, Handelingen. Het handelingenpalet is nu zichtbaar. In het handelingenpalet staan al handelingen. Door de installatie van Photoshop wordt de set standaard handelingen geïnstalleerd. De afzonderlijke handelingen worden als groep in een set geplaatst. Zo kunnen voor ieder werkgebied een set handelingen aangemaakt worden.

14 14 In het handelingen palet is linksboven een klein driehoekje te zien. Als hier met de muis in geklikt wordt, worden de opties voor handelingen zichtbaar. Kies uit het menu Handelingen Laden. Als de handelingen op de juiste plaats zijn geïnstalleerd kan de set geladen worden. Klik op Mikes Frames en op Laden. De handeling Mikes Frames is nu opgenomen in het handelingenpalet. Door op het driehoekje juist voor het mapje te klikken zal de set zich uitklappen. Alle afzonderlijke handelingen worden zichtbaar en kunnen worden gebruikt.

15 15 4. Starten van een handeling Een vereiste is dat de handeling die toegepast moet worden geactiveerd of geselecteerd wordt met de muis. Klik hiervoor eenmaal op de af te spelen handeling. Ze wordt geselecteerd. Aan de onderzijde van het palet zijn een aantal knoppen zichtbaar. De knoppen hebben de volgende functie: Het vierkantje stopt de opname bij het maken van een nieuwe handeling. Het bolletje laat zien dat een opname gestart is, t wordt dan rood. Het driehoekje speelt een eerder gemaakte handeling af. Het mapje is een nieuwe set handelingmap aanmaken. Het ezelsoor- vierkantje kan gebruikt worden voor het maken van een nieuwe handeling. De prullenmand kan geklikt worden om een bestaande handeling te wissen. We gaan geen nieuwe handeling opnemen, maar een klaargemaakte handeling starten, dus klikken we op t driehoekje nadat we de handeling geselecteerd hebben, PhotoFrame Landscape bv Je zal zien dat de geselecteerde handeling gestart wordt. Er loopt iets. Je ziet je Zandloper of Vista wachtcirkeltje tevoorschijn komen. Wacht tot de handeling afgelopen is. Bij sommige handelingen kan dit wel even duren. Soms wordt er iets gevraagd een pixel vergroting of iets dergelijks. Klik dan op OK. Als je handeling afgelopen is staat je foto in een kader. Je ziet in je lagenpalet dat er een hele reeks lagen zijn bijgekomen Dit gebeurt automatisch. De handeling voert als een macro of script deze commando s uit. Zo kan je zelf handelingen opnemen van een veel voorkomend of steeds terugkerend commando. Je kan handelingen van t internet downloaden voor alles en nog wat, dus niet enkel om een kader om je foto te maken

16 16 FOTO 3 Open de foto portret23.jpg Aan deze foto zie je al direct wat er mis is Ze is wazig. Waarschijnlijk in de zon met tegenlicht genomen. Of per ongeluk een verkeerde camera instelling geselecteerd. Dit krijg je soms bij foto s genomen aan zee of in de bergen, bij fel zonlicht Je krijgt een waas over je foto. Maar dit is een wel mooie foto en we kunnen met Photoshop daar weer een goede foto van maken. De regel van drie is hier al ten dele toegepast.. Je kan ze desnoods iets croppen en aanpassen. 1. Croppen Klik in je Toolbox op het Uitsnijdgereedschap. Klik op Wissen in je Optiebalk van croppen. Snij nu de foto uit net boven de hand en boven de hoofden. (Zie fig.) Bij deze foto gaan we de oorspronkelijk maat niet houden, maar er bv een foto van maken voor zelf af te drukken of op t internet te plaatsen. Als je foto s door een labo wil laten afdrukken kan je best de hoogte breedte verhouding blijven behouden, anders zit je met een witte rand op je foto Schuif je crop zo dat ze past en mooi is. Druk op Enter om de crop te bevestigen. 2. Niveaus Hier zit de fout! Je merkt al direct het grote gat aan de zwarte kant Er zijn geen zwarte pixels in deze foto, zelfs geen donker grijze. (zie pijl) daarom is er een soort mistwaas over de foto, lijkt ze heel flets van kleur en contrastloos. Nier erg, met Photoshop kan je dit aanpassen en de foto contrastrijker maken zodat we een mooie kleurrijke foto hebben.

17 17 Zet je Niveauvenster zo dat je de foto kan zien en schuif met je zwarte regelaar naar rechts. Schuif zwart tot in de sinusgolf Bv tot 80. Schuif nu ook wit tot tegen de sinus, bv tot 230 en pas dan je grijswaarden aan. BV tot 0,80 (Zie fig.) TIP Hoe kan je dit controleren? Hoe weet je wanneer je genoeg wit of zwart hebt bijgegeven? Je ziet dit natuurlijk op de grote foto als ze contrastrijker wordt Er bestaat een verborgen tool in Photoshop waarmee je beter kan zien wat je doet in Niveaus. Terwijl je met t witniveau gaat schuiven hou je de Alt toets op je toetsenbord in. Je foto wordt dan zwart. Je ziet dan beter de pixels waarop het witniveau inwerkt. Je kan dus met de Alt toets controleren hoeveel en waar je het wit gaat bijgeven. (Zie fig.) Hoe doe ik dat? Je merkt dat als je nu met de schuifregelaar schuift de zwarte foto om sommige plaatsen kleurinformatie geeft. Dit zijn de plaatsen waar je t niveau witter maakt, de lichte gedeelten van je foto dus. Als je ziet dat de kleurinfo goed doorbreekt, schuif je iets terug met je schuifregelaar. Dat is het juiste punt. Je kan nu net hetzelfde doen met je zwart niveau. Druk de Alt toets in en schuif je zwart niveau pijltje naar rechts. Het scherm wordt nu wit. Schuif weer tot je net de kleurinfo ziet in de schaduw en donkere gedeelten van de foto, schuif iets terug, dat is het juiste punt. Kijk natuurlijk eens naar je foto of ze er goed uitziet. Druk nu op OK. Let wel op de voorbeeldfoto s hiernaast heb ik per opzet teveel wit en zwart gegeven, om het beter te laten zien.

18 18 Zo kan je met Niveaus je wit en zwart bijregelen. Door dit te doen wordt je foto contrastrijker en minder flets. Alhoewel dit niet echt een contrastregeling is, maar wel zo lijkt. Door te werken met de Alt toets zal je zien, dat je altijd iets minder gaat schuiven Dit heeft t voordeel dat je nooit teveel contrast gaat krijgen. Je foto zal er natuurlijker uitzien. Want we hebben altijd de neiging van teveel contrast, kleur en scherpte te geven. Kijk daarom altijd naar je foto, en zoom voldoende uit, zodat je de verandering goed ziet. Werk niet op een piepkleine foto, maar zet ze schermvullend. We kunnen nu het echt contrast en vooral de verzadiging aanpassen. Vooral de verzadiging maakt een foto mooi. De kleuren worden er intenser door Maar ook hier weer, niet overdrijven, anders is je foto onnatuurlijk van kleur. 3. Verzadiging, Contrast Je foto ziet er nu al veel contrastrijker uit. Je kan ze nog iets aanpassen. Ga naar de Menubalk klik op Afbeelding, Aanpassingen, Kleurtoon/verzadiging. Zet de verzadiging op +12 Klik op OK. Klik weer in je Menubalk op Afbeelding, Aanpassingen, Helderheid/contrast en zet het contrast op +8. Niet aan de helderheid komen. 4. Scherpte Klik in je Menubalk op Filter, Verscherpen, Onscherp masker. Zet weer je startpositie in dus: Hoeveelheid 100 percent, Straal van 1.5 Drempel van 3. Schuif terwijl je naar de foto kijkt. Zet bv de Hoeveelheid op 85 Klik OK. Je foto is nu perfect. Mooi contrastrijke en scherp. Je kan er nog een afdrukkader rond maken om t geheel wat meer te accentueren. Je kan nu als je dit wil nog een kader rond je foto maken.

19 19 5. Kader Klik in je Handelingen op Mikes frames en selecteer Photoborder Portrait. Klik op het startpijltje. Nu heb je een mooie neutrale kader rond je foto. Als we de originele foto bekijken zien we een hele verbetering. Print je foto uit op glanzend fotopapier en sla je foto op onder een andere naam.

20 20 Foto 4 Open de foto moefie23.jpg Klik in je Menubalk op Afbeelding, Aanpassingen, Kleurbalans Hier kan je ook de regel van derden op toepassen en croppen Maar dat gaan we nu even niet doen. We gaan deze foto gebruiken om iets anders te doen. Wat ons vooral opvalt aan deze foto is de fletsheid, de kleur van t gras is niet groen maar eerder grijsachtig. Als je deze foto gaat afdrukken of naar een labo sturen heb je een eerder saaie foto zonder kleur Wel je kan dit simpel oplossen door een kleuraanpassing. En daar zit nu net de truc in van enkel t gras groen te maken en niet de hond. Nu kan je het groen wat meer geven Dit in de Middentonen. Zet het bv eens op Groen +80 om een echt groen gras te krijgen Ja, ik weet, t is wat overdreven, maar dan zie je t effect wat we willen bekomen extra goed. In de praktijk zal je zo n hoge waarde niet gaan gebruiken Vink nu in dit Kleurbalans venster Schaduwen in Toonbalans aan. En geef ook +80 in voor groen in de schaduw. Het gaat nu echt groen gras zijn als je t uitprint. Als je t te fel vind kan je natuurlijk iets minder schuiven en een lagere waarde ingeven Dit hangt een beetje van de foto af. Klik op Ok in het Kleurbalans venster. Je gras is mooi groen maar, de hond ook? Oeps, we zitten met een groene hond Wel dit kunnen we simpel ongedaan maken en daar zit nu net de truc in. Klik in je Historiepalet op het vierkantje naast het origineel helemaal bovenaan of naast openen. Dit was je foto voor de kleurverandering. Door in het vierkantje te klikken zet je het historiepenseel daar als bron voor je penseel. Je gaat dus borstelen met als bron dit deel waar je het historiepenseel voorzet, in dit geval de beginfoto.

21 21 Klik in je Toolbox op het Historiepenseel of Y op je toetsenbord. Borstel nu met een borstel met zachte rand van 50 a 60 pixels over de hond. Daar ga je dus terug de originele kleur inleggen Zoom voldoende in op de figuur. Zet de foto groot op je scherm en verplaats met je spatiebalk (Handje) Zorg dat je binnen de rand van de figuur blijft en zo weinig mogelijk t gras raakt. Verander van penseel grootte en klik meermaals, om een nieuw Historie punt aan te maken, zodat je makkelijk terug kan als je even fout zit. Borstel heel de hond terug in de originele kleur. Bij deze foto is het moeilijk en t vraagt wat geduld en oefening..omdat je met de haartjes van de hond zit. Bij bv een mens of voorwerp is dit veel makkelijker om te borstelen. Dit Historiepenseel is een eenvoudig tooltje om snel terug de originele kleur of vorm te krijgen. Je kan het in vele gevallen toepassen. Niet enkel bij kleuraanpassing Je past een foto aan, maar sommige delen behoeven geen aanpassing Wel je zet ze snel terug met je historiepenseel. Veel plezier bij t verbeteren van je eigen foto s MicDigital 2007

Het corrigeren van foto s

Het corrigeren van foto s Workshop 3 MicDigital Het corrigeren van foto s Gammacorrectie, kleuraanpassing, rechtzetten, croppen In deze Workshop gaan we foto s verbeteren. Sommige foto s, vooral vakantiefoto s zijn wel goed getrokken

Nadere informatie

Verander je voorgrondkleur naar Wit. ( D) Klik op t pijltje om zwart- wit om te keren.

Verander je voorgrondkleur naar Wit. ( D) Klik op t pijltje om zwart- wit om te keren. Workshop 24 MicDigital Het verloopgereedschap & spelen met licht Een van de fijne dingen die je met Photoshop kan doen, vooral met digitale foto s, is het licht van een foto kan bewerken, verhogen of toevoegen.

Nadere informatie

Workshop 16. 2. Foto bijvoegen Open de foto tinne2.jpg. Open de foto tinne1.jpg

Workshop 16. 2. Foto bijvoegen Open de foto tinne2.jpg. Open de foto tinne1.jpg Workshop 16 MicDigital Wenskaarten en communiekaartjes ontwerpen. Vroeger, voor we computers hadden, moesten we naar de fotograaf en drukker als we communiekaartjes of uitnodigingen wilden hebben Nu met

Nadere informatie

Workshop 19. Adobe Photoshop

Workshop 19. Adobe Photoshop Workshop 19 Adobe Photoshop 2 Workshop 19 Kerst special MicDigital Een Kerst- of Nieuwjaarskaartje maken. We gaan zelf eens een Nieuwjaarskaartje maken in Photoshop. We gaan dit doen zonder ook maar één

Nadere informatie

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.)

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.) Workshop 8 MicDigital Oude foto s Soms willen we een oude foto herstellen, maar het is perfect mogelijk om een hedendaagse foto er oud te laten uitzien. Wat we in het ene herstellen willen we in een andere

Nadere informatie

Een foto dramatischer maken. We gaan in deze zevende Workshop enkele veel gebruikte Tools terug opfrissen.

Een foto dramatischer maken. We gaan in deze zevende Workshop enkele veel gebruikte Tools terug opfrissen. 2 Workshop 7 Micdigital Een foto dramatischer maken. We gaan in deze zevende Workshop enkele veel gebruikte Tools terug opfrissen. We gaan in deze Photoshop Workshop enkele van de meest gebruikte gereedschappen

Nadere informatie

Workshop 20. Transparantie in foto s. Voorbeeld 1. 1. Foto openen en verbeteren. 2. Voorgrondfoto openen en verplaatsen

Workshop 20. Transparantie in foto s. Voorbeeld 1. 1. Foto openen en verbeteren. 2. Voorgrondfoto openen en verplaatsen Workshop 20 MicDigital Transparantie in foto s Transparantie en vervagen. We gaan eens met foto s spelen en ze transparant maken. We willen bv twee foto s over elkaar leggen en de bovenste moet vloeiend

Nadere informatie

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 MicDigital In deze tweede Workshop gaan we met lagen leren werken. We gaan in deze Photoshop Workshop leren omgaan met het werkgebied. De beste manier om het werkgebied te

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop Poster blz 1 Stap 1 Open Photoshop, nieuw document: breedte

Nadere informatie

Workshop 21. Curven tekenen.

Workshop 21. Curven tekenen. Workshop 21 MicDigital Curven tekenen. Logo s en webkop ontwerpen Voor je website heb je een kop, een header nodig. Dit kan je makkelijk in Photoshop aanmaken. We gaan zo n webkop maken en leren een curve,

Nadere informatie

Workshop 9. Spelen met afbeeldingen en lay out. Deel1. 1. Het fotoformaat wijzigen. 2. Nieuwe afbeelding aanmaken.

Workshop 9. Spelen met afbeeldingen en lay out. Deel1. 1. Het fotoformaat wijzigen. 2. Nieuwe afbeelding aanmaken. Workshop 9 MicDigital Spelen met afbeeldingen en lay out. We kunnen met foto s veel doen en ermee spelen. Ze gebruiken in wenskaarten, affiches en bv kalenders. We gaan in deze workshop een foto bewerken

Nadere informatie

Deze foto is te flets, te contrastloos. Zet je foto passend met de Navigator zodat je alles ziet.

Deze foto is te flets, te contrastloos. Zet je foto passend met de Navigator zodat je alles ziet. Workshop 17 MicDigital Het corrigeren van foto s Een digitale camera is een prachtding. Je kunt er mooie foto s mee maken en ze op je computer bewerken, laten afdrukken of zelf uitprinten. Maar soms zijn

Nadere informatie

Een compositie of collage maken.

Een compositie of collage maken. Workshop 4 MicDigital Een compositie of collage maken. We nemen een sportwagen, een mooie meid, een sprookjesachtig landschap en Photoshop 7, mixen dit tezamen om een kleurrijke reclame affiche te creëren.

Nadere informatie

Workshop 5. Wenskaarten maken in Photoshop. Kerstkaart. 1.Figuur selecteren met Toverstaf. 2. Figuur op achtergrond plaatsen

Workshop 5. Wenskaarten maken in Photoshop. Kerstkaart. 1.Figuur selecteren met Toverstaf. 2. Figuur op achtergrond plaatsen Workshop 5 MicDigital Wenskaarten maken in Photoshop. In deze workshop gaan we leren met tekst en Laagstijlen werken door een aantal wenskaarten te maken. Dit kan een Kerstkaart, een huwelijksuitnodiging,

Nadere informatie

Workshop 22. Out of Bounds. Deel1. Workshop Mondeo

Workshop 22. Out of Bounds. Deel1. Workshop Mondeo Workshop 22 MicDigital Out of Bounds. Composities maken met out of bounds In deze workshop gaan we een compositie maken, die je voor meerdere onderwerpen kan gebruiken, fotocollage, wenskaarten, menu s,

Nadere informatie

Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken.

Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken. Workshop 10 Micdigital Deel 1. Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken. In deze workshop gaan we twee foto s aan elkaar plakken en de helderheid aanpassen. Soms wil je van een

Nadere informatie

3D pixel stretch effect

3D pixel stretch effect http://www.tutorial9.net/photoshop/3d-pixel-stretch-effects/ 3D pixel stretch effect Door het uitrekken, stretchen van één enkele lijn creëer je een heel speciaal digitaal effect. Stap 1 We beginnen er

Nadere informatie

Workshop 15. 1. Achtergrond hernoemen. 2. Selecteren met t Toverstafje

Workshop 15. 1. Achtergrond hernoemen. 2. Selecteren met t Toverstafje Workshop 15 MicDigital Drie verschillende manieren om te selecteren. De meeste onder ons hebben een digitale camera. Maar niet alle foto s die we daarmee nemen zijn perfect. Vooral de lucht is soms uitgebrand

Nadere informatie

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html Rooster Deze foto werd gebruikt in de hoogste resolutie. En dit is het einderesultaat: Het is heel belangrijk van

Nadere informatie

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere. Paint Shop Pro Eenvoudige uitleg over fotobewerking, in Paint Shop Pro. Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Nadere informatie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Voor deze tutorial maken we gebruik van onderstaande z/w foto. In de foto zitten een aantal flinke scheuren, zijn veel witte punten te zien en

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK Workshop 11 MicDigital Werken met tekst. In deze workshop gaan we werken met tekst. Tekst kan gebruikt worden in Photoshop om een affiche te maken, een wenskaart, menu enz. Wij gaan een CD hoes maken met

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

Deze Workshop is gemaakt in Photoshop 7, maar kan natuurlijk evengoed in Photoshop CS gemaakt worden.

Deze Workshop is gemaakt in Photoshop 7, maar kan natuurlijk evengoed in Photoshop CS gemaakt worden. Workshop 13 MicDigital Foto s een andere, betere achtergrond geven We gaan met deze workshop de gereedschappen die we van Photoshop kennen eens opfrissen. In deze workshop gaan we twee foto s samenvoegen

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Photoshop tips en trucs

Photoshop tips en trucs Photoshop tips en trucs Plaatselijk doordrukken of tegenhouden Open een afbeelding Open een nieuwe laag Vul deze met 50% grijs Zet de overvloeimodus op bedekken ( overlay) Met een wit of zwart penseel

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

Hoe teken je zelf een Heerlijke Ice Cream

Hoe teken je zelf een Heerlijke Ice Cream http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-illustrate-a-delicious-ice-cream-bar/ Hoe teken je zelf een Heerlijke Ice Cream In deze les worden weer veel technieken toegepast. Alles wordt zelf getekend

Nadere informatie

2) Klik de foto zomer.jpg aan, ga naar Menu Verbeteren belichting aanpassen Niveaus, of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+L.

2) Klik de foto zomer.jpg aan, ga naar Menu Verbeteren belichting aanpassen Niveaus, of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+L. Les 10 Kleurenkwaliteit verbeteren Hier gaan we werken met een resolutie van 300px/inch, dus volg goed de aanwijzingen en gebruik de juiste waarden om niet in de problemen te komen. 1) Open de vier bestanden:

Nadere informatie

Onderwaterstad. PSE-Onderwaterstad

Onderwaterstad. PSE-Onderwaterstad Onderwaterstad 1. Open een nieuw bestand met breedte van 460 mm en hoogte van 310 mm en resolutie van 300 px/inch. 2. Pak het gereedschap Verloop en klik op het verloopbalkje in de optiebalk om de verloopbewerker

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff)

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Beginfoto Bijsnijden 1) Open de afbeelding les19 Schaakbord.jpg en snij de foto bij zodat het bovenste donker groene deel wat verdwijnt. (Gereedschap Uitsnijden, in

Nadere informatie

Wonderen bestaan niet of toch...

Wonderen bestaan niet of toch... Cursus fotobewerking in Photoshop (lessen op 14-3, 21-3, 28-3, 4-4) Wonderen bestaan niet of toch... Allemaal welkom op deze eerste les, het doel van deze cursus is om meer inzicht te krijgen in het digitaal

Nadere informatie

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg Retoucheren Algemeen Nieuw document Selecteer in de Menubalk in het menu Bestand (File) de optie Nieuw (Ctrl+N) voor een nieuw document. Naam: Retoucheren Breedte: 10 cm Hoogte: 15 cm Resolutie: 300 pixels/inch

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/holiday-photo-border/ Eigen kerst kaart Stap 1: Nieuw Photoshop Document Vooraleer aan de kerstkaart te beginnen maken we eerst enkele sneeuwpenselen klaar.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

Gemaakt door Santy Nicole

Gemaakt door Santy Nicole Oefening : Filmstrip-Pasen. Ytnas Maak een nieuw bestand met volgende eigenschappen. o Naam = filmstrip-pasen. o Breedte = 1024 pixels o Hoogte is = 768 pixels o Resolutie = 300 ppi o Modus = RGB o Inhoud

Nadere informatie

Tekst rond een bol laten roteren

Tekst rond een bol laten roteren Tekst rond een bol laten roteren Deze oefening gemaakt in CS3, kan ook in andere versies van photoshop. Is een eigen interpretatie van de weekles156 1) Nieuw psd document in Photoshop, neem het zeker niet

Nadere informatie

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren. PhotoShop Les 2 Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Les15 Kaartje maken Filters gebruiken

Les15 Kaartje maken Filters gebruiken Les15 Kaartje maken Filters gebruiken Eerste opdracht 1) Bestand openen : Menu Bestand Openen, open de beginfoto van deze de afbeelding les15 bloemenmand.jpg Werk op kopie van foto = CTRL+J, je bekomt

Nadere informatie

Strip figuurtje inkleuren in Photoshop

Strip figuurtje inkleuren in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/how-to-get-that-anime-look-in-photoshop-using-aflexible-workflow/ Strip figuurtje inkleuren in Photoshop Stap 1 Startfiguurtje openen (psd bestand). Je ziet een

Nadere informatie

Chocolade reep tekst effect maken

Chocolade reep tekst effect maken http://textuts.com/chocolate-bar-text-effect/ Chocolade reep tekst effect maken Deze tutorial legt uit hoe je een simpel patroon kan gebruiken samen met een paar laagstijlen om een chocoladereep als tekst

Nadere informatie

PSE- Cirkel in foto. Cirkel in foto

PSE- Cirkel in foto. Cirkel in foto Cirkel in foto Benodigdheden: Foto naar keuze. 1. Open een nieuw bestand van 15 cm op 10 cm 300 ppi witte achtergrond. 2. Open je afbeelding en snij deze bij op 15 op 10 cm 300 ppi 3. Kopieer je afbeelding

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-create-a-classic-guitar-from-scratch-in-photoshop/ Gitaar tekenen In deze les leer je een Klassieke Gitaar tekenen. Iedere vorm en effect wordt in Photoshop

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

Les13 Allerlei correcties En ook aandacht bij het opslaan, zeker afbeeldingsgrootte controleren!!!! max. breedte/hoogte 800px /800px

Les13 Allerlei correcties En ook aandacht bij het opslaan, zeker afbeeldingsgrootte controleren!!!! max. breedte/hoogte 800px /800px Les13 Allerlei correcties En ook aandacht bij het opslaan, zeker afbeeldingsgrootte controleren!!!! max. breedte/hoogte 800px /800px Langste kant dus max: 800px Hier geven we slechts enkele basis handelingen

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/text-effects-tutorials/how-to-create-an-ice-text-effect-withphotoshop/ IJstekst maken Nodig Vooraleer te beginnen zoek je enkele penselen. Twee belangrijke sets gebruikt,

Nadere informatie

1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN]

1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN] PHOTOSHOP: basisoefening TBKilustratie > OSTYN G BENODIGDHEDEN 1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN] Inklappen tot laagsymbool Het lagen tabblad De mixing

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial.

mailgroep photoshop Copyright Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial. Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial.php Stap 1 Kies een afbeelding en zet die om in een lijntekening. De meeste afbeeldingen zijn omzetbaar

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://design.tutsplus.com/tutorials/create-a-mixed-style-collage-free-psd-premium-tutorial--psd-11581 Mixed collage Mixed collage blz. 1 Nodig: grunge structuur; model1; model2; vogel; bergen; asteroïde;

Nadere informatie

Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm

Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm 1) Open de afbeelding les06 koppel.jpg We proberen die foto eerst een klein beetje te verbeteren. Wil je meer weten over kleurcorrecties dan kan je

Nadere informatie

Een panoramafoto maken in Photoshop CS2

Een panoramafoto maken in Photoshop CS2 Een panoramafoto maken in Photoshop CS2 Marc Cielen - Versie 1.0 - Februari 2006 - Alle foto s en illustraties: marc-en-ciel Alles uit deze uitgave mag vrij verspreid en gekopieerd worden, mits vermelding

Nadere informatie

Kerstkaartje met kerstboomsjabloon

Kerstkaartje met kerstboomsjabloon Kerstkaartje met kerstboomsjabloon Belangrijk: Sla regelmatig uw werk op in de map waar uw foto s en sjabloon staan zodat alles bij elkaar blijft. Telkens opslaan als een.psd bestand Geef een naam bv.

Nadere informatie

3D puzzel in bolvorm in CS5

3D puzzel in bolvorm in CS5 http://psd.tutsplus.com/tutorials/3d/create-a-spherical-3d-puzzle-with-photoshop/ 3D puzzel in bolvorm in CS5 Gebruikt: foto met wolken en water, handen, puzzelstructuur Stap 1 Nieuw Document Nieuw wit

Nadere informatie

http://jumbojet.denbrok.info/wordpress/?p=4205

http://jumbojet.denbrok.info/wordpress/?p=4205 http://jumbojet.denbrok.info/wordpress/?p=4205 Je eigen familiewapen maken In deze tutorial wil ik laten zien hoe je een familiewapen zelf kunt maken. Met behulp van Google afbeeldingen en Photoshop is

Nadere informatie

Copyright Mailgroep photoshop

Copyright Mailgroep photoshop https://www.youtube.com/watch?v=pixwltmmrba Landschap in glas bal video les Gebruik je een eigen foto, zorg dan dat de grootte ongeveer = 1920 x 1080 px; 150 ppi Anders pas je de instellingen aan van gebruikte

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Als je het lettertype Al Hurried Note nog niet geïnstalleerd staan hebt:

Als je het lettertype Al Hurried Note nog niet geïnstalleerd staan hebt: WONDERFUL WORLD 1 Tube meisje: Free misted tubes by Suzy Sgai Wallpapers: Free wallpapers Mota.ru Download de materialen en pak de zip uit. Open de map en kopieer het masker 20/20. Ga nu naar de map MY

Nadere informatie

Teksteffect op steen

Teksteffect op steen http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kv212p-67t4 Bekijk eerst de video op bovenstaande link, dan kan je onderstaande nota's beter volgen. Teksteffect op steen 1) Deze steen downloaden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

Workshop Figuur slepen. Open de foto schaap landschap.jpg (Bestand, openen) Open de foto schaap.jpg

Workshop Figuur slepen. Open de foto schaap landschap.jpg (Bestand, openen) Open de foto schaap.jpg Workshop 14 MicDigital Deel1. Fantasie landschap In Photoshop kan je spelen met afbeeldingen. Het is plezant om een compositie te maken uit verschillende foto s. In deze workshop gaan we ons eens amuseren

Nadere informatie

http://www.photoshoptalent.com/photoshop-tutorials/pst/991/dusk-landscape.html

http://www.photoshoptalent.com/photoshop-tutorials/pst/991/dusk-landscape.html http://www.photoshoptalent.com/photoshop-tutorials/pst/991/dusk-landscape.html Landschap tekenen Voor deze oefening vier foto s nodig van de site: http://www.sxc.hu/ boom ; avondschemering ; handenstand

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 81 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop Meisje en schil Hieronder de eindoplossing. De oefening kan met om het even welke versie van Adobe Photoshop gemaakt worden. Stap

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

Repoussé in Photoshop CS5

Repoussé in Photoshop CS5 http://abduzeedo.com/3d-type-repouss%c3%a9-photoshop-cs5-extended Repoussé in Photoshop CS5 Stap 1 Open Photoshop CS 5 Extended, nieuw bestand (1920 x 1200 px, 72dpi), typ je tekst met het horizontaal

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

Les17 Mooie compositie maken

Les17 Mooie compositie maken Les17 Mooie compositie maken 1) Nieuw Bestand openen : Menu Bestand Nieuw leeg bestand. Om tot hetzelfde resultaat te komen is het belangrijk dat je het lesje stap voor stap volgt, zeker voor het maken

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen

Herhalingsoefeningen Herhalingsoefeningen bij Handboek Paint Shop Pro 9 ISBN 90 5905 074 6 2 Oefeningen hoofdstuk 2 2.1 Inzoomen en formaat wijzigen Open de foto woonhuis Santorini Zoom in op de foto Zoom weer uit Zet het

Nadere informatie

Paasachtergrond tekenen

Paasachtergrond tekenen http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/super-cute-easter-wallpaper-illustration-tutorial/ Paasachtergrond tekenen Stap 1 Nieuw Photoshop document (Ctrl + N). De grootte is niet zo belangrijk, witte

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psd.fanextra.com/tutorials/photo-effects/photo-manipulate-a-surreal-apple-habitat-scene/ Appelhuisje Nodig: achtergrond ; boomstronk ; appel ; oud venster1 ; oud venster2 ; ladder ; licht penselen

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Lesje 02: Uitselecteren van bloem

Lesje 02: Uitselecteren van bloem Lesje 02: Uitselecteren van bloem 1. Inleiding Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer

Nadere informatie

Scene.html Kleurrijke regenboog

Scene.html Kleurrijke regenboog http://www.pxleyes.com/tutorial/photoshop/1694/create-a-colorful-rainbow-fantasy- Scene.html Kleurrijke regenboog Regenboog - blz 1 Stap1 Nieuw document : Breedte = 1000px, hoogte = 1500px ; 72 dpi (Dots

Nadere informatie

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster Les02 Uitselecteren van een bloem Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer een nieuwe

Nadere informatie

http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/

http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/ http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/ Schetsen Nodig: afbeelding met vlinder ; notebookpaper ; stukje afgescheurd papier ; hand Gebruik je andere afbeeldingen dan

Nadere informatie

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html Avatar We proberen een foto om te toveren tot een Na'vi een personage gebaseerd op de film

Nadere informatie

KLEUR VOORWERP VERVANGEN

KLEUR VOORWERP VERVANGEN KLEUR VOORWERP VERVANGEN Opdracht 4A Vervang een kleur van een kledingstuk met behulp van Kleurbereik (Color Range) Open een zelfgemaakte foto van een persoon waarvan je de kleur van de kleding gaat aanpassen.

Nadere informatie

WERKGROEP BEELDBEWERKING

WERKGROEP BEELDBEWERKING Maak je eigen kerstkaart in Paint Shop Pro X2 Kerstkaart 1 Voor deze oefening gebruiken we een fotolijst en textuur uit Paint Shop Pro, mocht u deze niet standaard in uw versie hebben dan staan deze tussen

Nadere informatie

Fantasy. Samengestelde afbeelding

Fantasy. Samengestelde afbeelding Fantasy Er zijn veel mogelijkheden om een afbeelding te veranderen. Je kunt de kleur vernaderen, de afbeelding een patroon geven, de vorm wijzigen, etc. Afhankelijk van de afbeelding gebruik je de ene

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

Patriottische tekst.

Patriottische tekst. http://pshero.com/archives/patriotic-text-using-displacement-masks Patriottische tekst Stap1 Nieuw document : 540 x 300 px ; 72ppi. Indien je andere afmetingen gebruikt zal je de instellingen moeten aanpassen.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright https://www.youtube.com/watch?v=bydqctxdv7u&feature=em-subscription-upload Planeet Saturnus Video les deel1 1) Bestand Nieuw: 1550 x 870 px: 150 ppi; witte achtergrond Planeet - deel1 blz. 1 2) Achtergrond

Nadere informatie

Muziekcompositie.

Muziekcompositie. http://www.designioustimes.com/tutorials/how-to-create-a-music-concept-design-inphotoshop.html Muziekcompositie Nodig: Vleugels (vector pack) ; lippen (vector pack) ; muziek (vector pack) ; bloemen (vector

Nadere informatie

Fantasie manipulatie met foto's

Fantasie manipulatie met foto's http://wegraphics.net/tutorials/photoshop/how-to-create-a-fantasy-photomanipulation-inphotoshop/ Fantasie manipulatie met foto's In deze oefening wordt getoond hoe je foto's kan combineren tot een mooie

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Maskers. Zoveel mogelijk je eigen ding doen met deze oefening; maak er een mooie compositie van!

Mailgroep photoshop. Copyright. Maskers. Zoveel mogelijk je eigen ding doen met deze oefening; maak er een mooie compositie van! Maskers Zoveel mogelijk je eigen ding doen met deze oefening; maak er een mooie compositie van! Volgende stappen zijn als hulpmiddel bedoeld! Maskers blz. 1 Stap1 : model selecteren Open afbeelding met

Nadere informatie

Photoshop handleiding.

Photoshop handleiding. Photoshop handleiding. Bestand Nieuw Open een nieuw leeg document Openen Opslaan als Open een eerder opgeslagen document Sla je werk op in een aangewezen map Bewerken Stap vooruit Ongedaan maken van een

Nadere informatie

http://www.pxleyes.com/tutorial/photoshop/1439/create-a-wrong-fruit-collage.html Fruitcollage Er wordt gebruik gemaakt van volgende gereedschappen: Verplaatsen, Kloonstempel, Gum, Doordrukken, Penseel,

Nadere informatie