Gods verborgen wil (voorzienigheid)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gods verborgen wil (voorzienigheid)"

Transcriptie

1 Gods leiding ontdekken, hoe doe je dat? (leerdienst zondagmiddag 4 dec. 2011) [dia 1] Vorig jaar verscheen de Nederlandse vertaling van een boekje van de Amerikaanse predikant Kevin DeYoung over de vraag hoe je als christen uit de voeten kunt met Gods wil. De ondertitel luidt: een bevrijdende visie op de wil van God. Hoe goede keuzes te maken zonder dromen, visioenen, losse bijbelverzen, woorden in wolken, open deuren, dobbelstenen en bliksemschichten. 1 [dia 2] Gods wil, kan je die ontdekken, of niet? En als het kan, hoe dan? Daar wil ik het vanmiddag met jullie over hebben. We zullen dat doen aan de hand van een aantal bijbelteksten. We nemen als uitgangspunt waar we de vorige keer zijn gebleven. Het ging toen, n.a.v. zondag 9 en 10 over Gods leiding. Toen ging het erover dat God voor wie Hem liefhebben alles ten goede leidt. Ik heb uitgelegd dat dat betekent dat God voor wie gelooft alle omstandigheden kan en wil gebruiken om jou dichter bij Jezus te brengen. In Hem werkt God aan zijn koninkrijk: de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Wie bij Jezus hoort, mag daar ook bij horen. De uitdaging die daar bij hoorde was om die leiding van God, die jou dus dichter bij Jezus brengt, niet alleen te ontdekken in de mooie dingen maar ook in de minder mooie dingen. Gods verborgen wil (voorzienigheid) [dia 3] We doen vanmiddag weer even een stapje terug. Als we gaan praten over Gods wil dat moeten we onderscheiden tussen zijn verborgen wil en zijn geopenbaarde wil. Dat onderscheid is belangrijk. Gods verborgen wil is, zou je kunnen zeggen, zijn voorzienigheid. De manier waarop God leiding geeft in en door verschillende omstandigheden: gezondheid en ziekte, relaties, werk en werkeloosheid, enz. dat noem ik vanmiddag even Gods verborgen wil. Verborgen, niet omdat je niet weet waartoe (wat de bedoeling is). God leidt je naar Jezus. Dichtbij Hem kan je uiteindelijk niets overkomen. Romeinen 8 vs : Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die hij ons gegeven heeft in Christus Jezus, onze Heer. 1 KEVIN DEYOUNG, Doe iets! Een bevrijdende visie op de wil van God. Hoe goede keuzes te maken zonder dromen, visioenen, losse bijbelverzen, woorden in de wolken, open deuren, dobbelstenen en bliksemschichten, Barneveld (de Vuurbaak), Vert. uit het Engels: Just do Something!

2 Verborgen, omdat je niet weet hóe. Paulus schrijft niet: ik ben ervan overtuigd dat, als ik die of die keuze maak en als ik met die en die in zee ga, dat God me dan zal leiden. [dia 4] Om te weten wat je moet kiezen en hoe je moet leven moet je het doen met wat je wél weet: Gods geopenbaarde wil. Daarmee bedoel ik alles dat je wél kunt weten, omdat het in de Bijbel staat. Dat is lang niet alles, maar wel veel. Het verschil tussen het één en het ander is dus dat Gods geopenbaarde wil, voor zover de Bijbel er iets over zegt (en dat is lang niet bij alles!) kenbaar is en Gods verborgen wil zijn voorzienigheid niet. Of hoogstens soms en dan ook nog alleen maar achteraf. De overeenkomst tussen Gods geopenbaarde wil en zijn verborgen wil is dat Christus zegt: mij liefhebben is mijn geboden onderhouden (Johannes 14). Ik wil straks afsluiten met een tweetal concrete voorbeelden van hoe dat werkt in de praktijk: hoe kies je een baan en hoe kies je een levenspartner. Maar eerst het volgende. De knutselgeneratie Eén van de dingen die ik geleerd heb van DeYoung van dat boekje waar ik het zojuist over had is het grote verschil in generaties. [dia 5] Vroeger worstelden mensen veel minder met dit soort vragen. Wat voor carrière moet ik kiezen? Nou, de baan die je kan krijgen! Of die je van je vader geleerd hebt. Wat zal ik studeren? Studeren?! Wil ik trouwen? Natuurlijk wil je dat! Met wie? Met iemand die beschikbaar is in het dorp waar je woont. Naar welke kerk wil God dat ik ga? Naar die van je ouders natuurlijk! Dat is helemaal veranderd. Vanaf pakweg de jaren groeien er mensen op in een situatie van ongekende welvaart en de daarbij horende keuzemogelijkheden. Gevolg is dat mensen niet meer kunnen kiezen. Bij elke keuze die ze maken denken dat ze tientallen andere opties dus missen (en dat is natuurlijk ook zo!). Daar wordt je onzeker van. Soms ga je dan op een ongezonde manier zoeken naar Gods wil voor jouw leven. Vanuit gelovige motieven, dat ook. Maar ook gewoon omdat ze geen keuzes durven te maken. [dia 6 leeg scherm] DeYoung noemt deze generatie de knutselgeneratie. Het mooie van deze mensen is dat ze veel dingen tegelijk kunnen, creatief zijn, veel minder stug, vanzelfsprekend en traditioneel dan vroeger. Maar er is ook een schaduwkant. Een hele grote. Knutselen is normaal gesproken een fase. Als je volwassen bent ga je dingen bouwen, afmaken. Maar de knutselgeneratie komt zover niet. Het lukt gewoon niet. Ik citeer DeYoung:

3 Er groeit een generatie op (nou ja, groeit op ) die experimenteert met de leer en met de kerk, die knutselt met vrienden en vriendinnen, met studiekeuze, met al dan niet thuis blijven wonen en met geestelijke zaken. We zijn geen mensen uit één stuk. We zijn niet stabiel. We binden ons niet. We weten niet of we wel goed kiezen. En we maken de dingen niet af. Voordat ik ga zeggen hoe slecht dit is en wat je beter wel kunt doen in plaats van je bij alles af te vragen wat God wil moet ik kaas op mijn boterham, of toch worst. Of allebei? Het kan immers allemaal! zouden we eens moeten nadenken waarom dit eigenlijk verkeerd is, schadelijk zelfs voor je leven met God. Als je ouder bent dan, zeg, 1970 dan is het misschien trouwens goed om omgekeerd te luisteren. Probeer in het worstelen van de knutselgeneratie te ontdekken waarvan jij kunt leren. Voor de knutselgeneratie staat niks vast. Misschien is het voor jullie wel omgekeerd, wie weet. De verkeerde vragen Waarom vragen veel mensen zich bij zo veel dingen af wat Gods wil is en waarom is dat lang niet altijd goed? [dia 7] Faalangst. Door de overvloed aan keuzes en de mogelijkheden die welvaart ons bieden om bepaalde keuzes lang uit te stellen lijden veel mensen aan faalangst. Paulus schrijft in 1 Tess. 5:14: Wij sporen u aan, broeders en zusters, iedereen die zijn dagelijks werk verwaarloost terecht te wijzen, de moedelozen hoop te geven, op te komen voor de zwakken, met iedereen geduld te hebben. [dia 8] Veel christenen zijn op zoek naar (een gevoel van) totale vervulling in dít leven. M.a.w.: we zoeken de verkeerde dingen. Dat is niet bijbels. Veel van ons, en dat gaat volgens mij lang niet alleen de knutselgeneratie aan, hebben het zo goed dat ze de hemel op aarde zijn gaan zoeken. Het gevoel van pelgrim-zijn is totaal afwezig. Dat je onderweg bent naar. Van ballingschap. Dat dit het dus (nog) niet is. [dia 9] We zijn laf. In de Bijbel lees je van mensen die risico namen, beslissingen namen waarvan ze niet van te voren wisten hoe die zouden gaan uitpakken. Denk aan iemand als David. Zulke mensen maakten voortdurend keuzes in vertrouwen op God zonder te overzien wat de consequenties waren voor henzelf. Veel vragen komen voort uit een gebrek aan vertrouwen dat God ons leven ook in de toekomst leidt, al weten we niet hoe.

4 Luister goed naar de apostel Jakobus: Dan iets voor u die zegt: Vandaag of morgen gaan wij naar die en die stad. Daar blijven we een jaar, we zullen er handeldrijven en geld verdienen. U weet niet eens hoe uw leven er morgen uitziet. U bent immers maar damp, die heel even verschijnt en dan al verdwijnt. U zou moeten zeggen: Als de Heer het wil, zijn we dan in leven en zullen we dit of dat doen. (Jak. 4 vs ) [dia 10] We stellen de verkeerde vragen. We zoeken dingen die God niet belooft. We stellen vragen waar God in de Bijbel geen antwoord op geeft. God vertelt ons niet waar we moeten gaan wonen en met wie we moeten trouwen. Sommige van onze vragen draaien veel te veel om je eigen wensen en verlangens terwijl je meer op God gericht zou moeten zijn. Jezus zegt: Maak je niet druk om eten, drinken en kleding. Zoek eerst Gods koninkrijk en zijn gerechtigheid. Daar gaat de Bijbel over! [dia 11] Dan is er nog de kwestie van onze verantwoordelijkheid. God wil dat wij die nemen. Ook al is niet van te voren duidelijk hoe een beslissing uitpakt in de toekomst. verschuil je niet achter de opmerking dat je niet weet of wist wat Gods wil is, terwijl je in veel gevallen gewoon zelf een beslissing moet nemen. Als iemand je vraagt: wil je verkering met me? kan je niet zeggen: Sorry, ik heb ervoor gebeden en God wil het niet. Dan loopt iemand niet alleen een blauwtje bij jou maar ook bij God! Je zou moeten zeggen: ík wil geen relatie met je! Wat wil God wél? [dia 12 leeg scherm] In de Bijbel staat dat God wil dat wij onszelf een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst te stellen, dat wij ons niet moeten aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is. (Rom. 12) Met andere woorden, we moeten de goede vragen gaan stellen. God centraal stellen (zijn koninkrijk, zijn gerechtigheid), toegewijd leven (1 Tess. 4:3 Het is de wil van God dat u een heilig leven leidt ); altijd bidden en danken én zelf met een open Bijbel nadenken: Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet. (1 Tess. 5:21-22). En beslissingen nemen. Iemand als Paulus bijvoorbeeld maakte zelf (reis)plannen. Vaak met een flinke slag om de arm.

5 [dia 13] God wil dat we ons wijs gedragen. De weg van de wijsheid in het nemen van beslissingen kent concreet de volgende stappen: 1. [dia 14] Wees gericht op God, stel God centraal. Heb ontzag voor God, dat is het belangrijkst (Spr. 1:7; Pred. God leidt ons altijd op ieder moment van de dag door middel van zijn onzichtbare voorzienigheid. Hij kan spreken op allerlei manieren. Hebr. 1: Op velerlei wijzen en langs velerlei wegen heeft God in het verleden tot de voorouders gesproken door de profeten, maar nu de tijd ten einde loopt heeft hij tot ons gesproken door zijn Zoon, die hij heeft aangewezen als enig erfgenaam en door wie hij de wereld heeft geschapen. Op velerlei wijzen. Bijvoorbeeld via dromen, visioenen of geduldig overleg. Maar vooral door profeten (die je in de Bijbel kunt lezen). God heeft bovendien zijn beslissende Woord gesproken in en door Jezus. Dat zegt natuurlijk ook iets over de vraag / het probleem waarmee christenen eigenlijk zouden moeten worstelen: Jezus stierf voor de zonden van mensen. 2. [dia 15] Lees de Bijbel. Daarin staan, concreet toegepast op de keuze voor werk, geen vacatures bijvoorbeeld. Maar wel een paar andere heel belangrijke dingen. Soms heel concreet: voorschriften. Soms meer algemeen: principes. Werk moet bijvoorbeeld eerlijk zijn. En je moet ermee kunnen voorzien in het levensonderhoud van je gezin (1 Tim. 5:8 Wie niet voor de eigen familie zorgt, zelfs niet voor huisgenoten, heeft het geloof verloochend en is slechter dan een ongelovige. ). Kijk ook niet alleen naar het salaris en de arbeidsvoorwaarden maar ook naar je mogelijkheden om je aan te sluiten bij een kerk en regelmatig de diensten te bezoeken. Toegepast op de keuze voor een levenspartner. In de Bijbel staat niet met wie je moet trouwen. Wel dat het huwelijk is bedoeld voor één man en één vrouw en gelovigen met gelovigen moeten trouwen (Mal. 2:11; 1 Kor. 7:39). Met iemand die gescheiden is kan je niet in alle gevallen trouwen (Matt. 19:9; 1 Kor. 7:15; Matt. 5:31-32). 3. [dia 16] Vraag goede raad van ouders en vrienden, mensen die je goed kennen en die God liefhebben. Wees niet eigenwijs en luister goed. Zij zien dingen die je zelf niet ziet.

6 4. [dia 17] Bid. Maar vraag dan niet of God jou wil laten zien wat de juiste man/vrouw voor jou is maar bid om goede, eerlijke, oprechte motieven. Ook bij het vinden van werk en sollicitatiegesprekken. Bid of jij de goede huwelijkspartner mag zijn voor de ander. Het gebed is geen methode om iets te kunnen voorspellen (een kristallen bol) maar allereerst een middel om zelf te veranderen zodat je weer recht voor God komt te staan. 5. [dia 18] Neem een beslissing. Wacht niet op een bijzonder teken ofzo. Er zijn waarschijnlijk honderden beroepen waarin je God kunt dienen. En meerdere huwelijkskandidaten. Een beslissing kan ook zijn om, als je dat aankunt, ongetrouwd te blijven. Alleengaanden zijn een bijzonder geschenk voor God en voor zijn gemeente. Laat me afsluiten met een citaat uit Hebreeën 13 [dia 19 leeg scherm], een bekende tekst die je meekreeg toen je belijdenis deed en waarin alles samenkomt: Moge de God van de vrede, die onze Heer Jezus, de machtige herder van de schapen, door het bloed van het eeuwig verbond uit de wereld van de doden heeft weggeleid, u toerusten met al het goede, zodat u zijn wil kunt doen. Moge hij in ons datgene tot stand brengen wat hem welgevallig is, door Jezus Christus, aan wie de eer toekomt, tot in alle eeuwigheid. Amen. (vs )

kwade niet wil maar wel kan laten meewerken voor wie Hem liefhebben (Rom. 8:28).

kwade niet wil maar wel kan laten meewerken voor wie Hem liefhebben (Rom. 8:28). Over keuzes maken en leven volgens de wil van God (en wat dat is ) De Amerikaanse predikant Kevin DeYoung heeft niet alleen Nederlandse roots, hij schreef ook een inspirerend boekje over de vraag hoe je

Nadere informatie

En dan tot slot nog iets over de gevolgen. Wat waren eigenlijk de gevolgen van die bijzondere leiding in het leven van Maria? En voor ons?

En dan tot slot nog iets over de gevolgen. Wat waren eigenlijk de gevolgen van die bijzondere leiding in het leven van Maria? En voor ons? Mij geschiede naar uw Woord preek over Lucas 1,26-38. Ik neem jullie vanochtend mee in drie stappen. Lucas beschrijft de aankondiging van de geboorte van Jezus vanuit het perspectief van Maria. Best bijzonder.

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig!

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig! God leidt, maar hoe? Preek over zondag 10 (Ik geloof Gods voorzienigheid) [dia 1] Als je ziek bent gebruik je een thermometer om te kijken of je koorts hebt. Lig je in het ziekenhuis, dan hoort het meestal

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?!

GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?! Themadag Zout en Licht Hilversum Maart 2017 GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?! Doel van dit onderwerp: Leren wat geloof volgens de bijbel is; waarom geloof en werken (handelen) samengaan. Wat verkeerd

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Wat maakt kerk-zijn uniek & speciaal? Is kerk uberhaupt nodig?

Wat maakt kerk-zijn uniek & speciaal? Is kerk uberhaupt nodig? > > > > Het is Gods idee (volk van God lichaam van Christus) Kerk richt ons op God (wij hebben elkaar nodig) Deze gemeenschap zal blijvend zijn Kerk zou samen en in eenheid God moeten laten zien > Kerk

Nadere informatie

Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7

Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7 Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7 Toen Jezus vlak voor zijn lijden en sterven verhoord werd door de hogepriester vroeg deze aan Hem: Ben u de messias, de Zoon van de gezegende?

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

Themadienst zondag 11 november Thema Deel je / Zijn huis!

Themadienst zondag 11 november Thema Deel je / Zijn huis! Wat is gastvrijheid? Gulheid in het ontvangen van gasten Hartelijkheid en warmte Een uitnodigende houding Een christelijke en islamitische deugd Delen om te leven betekent voor ons Micha, Marijke en Hadassa

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NAAM: NLEG WERKBOEK HOE IK IN 7 DAGEN MIJN IDENTITEIT IN CHRISTUS KAN ONTWIKKELEN INLEIDING Om als Christen in overwinning te kunnen wandelen, is het nodig

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS EERSTE STAP - Gods doel Vrede & Leven 1. GOD HEEFT JOU GESCHAPEN UIT LIEFDE EN HIJ HEEFT EEN PLAN VOOR JOUW LEVEN. GODS LIEFDE " Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat

Nadere informatie

De Bijbel open (05-01)

De Bijbel open (05-01) 1 De Bijbel open 2013 1 (05-01) Vandaag is het de eerste zaterdag in het nieuwe jaar 2013. Ik wil deze uitzending beginnen met u van harte een gezegend Nieuwjaar toe te wensen. Maar wat is een gezegend

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail:

Nadere informatie

Als ik het goed heb heeft Marcel het een paar jaar geleden in een boodschap over godsvertrouwen gehad.

Als ik het goed heb heeft Marcel het een paar jaar geleden in een boodschap over godsvertrouwen gehad. Als ik het goed heb heeft Marcel het een paar jaar geleden in een boodschap over godsvertrouwen gehad. Omdat het voor de kwaliteit van ons leven, zeker ons geestelijk leven zo belangrijk is- wij worden

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst )

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) 1 Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 12 september 2010 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1)

Nadere informatie

Bijbelstudies Efezebrief Gameren

Bijbelstudies Efezebrief Gameren Bijbelstudies Efezebrief Gameren Structuur Efeze 1:15-23 dankzegging (15-16a) smeekgebed (16b) Geestelijke openbaring om (17a) God te kennen (17b) + 3 dingen te weten: 1. de hoop van onze roeping (18a)

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Oase viering 22 oktober 2016 Bidden Liedje: Wees eens even stil Wees eens even stil,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen.

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen. Thema: Tekst: Romeinen 15: 7 Liturgie: Lied voor de dienst: EL 212: 1,2: Heer, wat een voorrecht Welkom Lied 971: 1,2,3: Zing een nieuw lied Stilte en begroeting Klein gloria Gebed Kinderkerk Zingen: Samen

Nadere informatie

Eens worden met Gods wil ook in tijden van lijden. 25+ conferentie 18 april 2015

Eens worden met Gods wil ook in tijden van lijden. 25+ conferentie 18 april 2015 ook in tijden van lijden 25+ conferentie 18 april 2015 De insteek van vandaag Geen theologisch/dogmatische doordenking Geen antwoord op vragen algemeen lijden Uiterst voorzichtig i.v.m. persoonlijke situaties

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t SOAKEN Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft Soms ben je zo druk met rennen en vliegen voor Hem. En natuurlijk weet je dat het zijn veel belangrijker

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 De andere trooster Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 Wie is Parakletos? Wist u dat op verzoek van Jezus een belangrijke gast bij u thuis woont? Niet alleen op uw adres, maar zelfs diep in

Nadere informatie

De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar)

De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar) De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar) Negen gezinsmomenten om met je kinderen stil te staan bij de kerk. Kies zelf wat bij jouw kinderen het beste past: elke dag een momentje of elke week

Nadere informatie

screensh Spreken met je Vader Het gebed dat Jezus leert Wie bidt tot wie?

screensh Spreken met je Vader Het gebed dat Jezus leert Wie bidt tot wie? 110 Hoofdstuk 18 Bidden Ik probeer het wel: elke dag bidden, maar soms komt het er gewoon niet van. Vaak weet ik niet goed wat ik moet bidden. En hoort God me wel? Doet Hij wel iets met mijn gebed? screensh

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij Bijbelrooster 19 februari 25 februari Thema: Jij en de gemeente Dinsdag 19 februari - Dichtbij En in het midden van de zeven kandelaren Een, de Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed

Nadere informatie

God is good... All the time

God is good... All the time Preek van Vincent Zandvliet d.d. 13 juli 2003 God is good... All the time Het woord Genade staat ruim 180x in de Bijbel, waarvan 125 x in het Nieuwe testament. Wat is genade eigenlijk? Van Dale woordenboek

Nadere informatie

WANNEER JE DE BIJBEL LEEST

WANNEER JE DE BIJBEL LEEST WANNEER JE DE BIJBEL LEEST God is goed! De duivel is slecht! Oude Testament - Nieuwe Testament Joden, Christenen of de wereld geest, ziel of lichaam Specifieke groep of Specifieke tijd? Context Bijbel

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 10 mei 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte

Nadere informatie

STRIJD OM JE IDENTITEIT

STRIJD OM JE IDENTITEIT STRIJD OM JE IDENTITEIT BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 11 3 4 INLEIDING We zijn snel geneigd om onze identiteit te halen uit

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is.

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is. INTRO Tijd voor week 3 van de Focus 21 days Challenge. De afgelopen twee weken hebben we ons gefocust op God en gefocust op (acties van) geloof, deze week gaan we ons focussen op liefde. In de tijd waarin

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

In het kerkblad worden regelmatig mensen genoemd, die iets meegemaakt hebben. (1) Die

In het kerkblad worden regelmatig mensen genoemd, die iets meegemaakt hebben. (1) Die Tekst: Kol. 1,9 Lezen: Kol. 1,1-20 Zingen: Gz. 42,1.4 Ps. 51,5 ( s morgens na de wet) Ld. 1 Ld.403,1 Gz.179b (middagdienst) Ps. 131 In het kerkblad worden regelmatig mensen genoemd, die iets meegemaakt

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET?

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET? :14-21 14 Want de liefde van Christus dringt ons, 15 dit oordelend*: indien één voor allen stierf, dan dus allen stierven. En Hij stierf voor allen, opdat de levenden niet meer voor zichzelf zouden leven,

Nadere informatie

Wie heeft de sleutel? Zondag 07 december - thema: Wie heeft de sleutel? - Romeinen 8

Wie heeft de sleutel? Zondag 07 december - thema: Wie heeft de sleutel? - Romeinen 8 Wie heeft de sleutel? Romeinen 8: 1 Dus wie in Christus Jezus zijn, worden niet meer veroordeeld. 2 De wet van de Geest die in Christus Jezus leven brengt, heeft u bevrijd van de wet van de zonde en de

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie.

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Wat is bidden? Bidden is: In contact komen met de levende God, de Schepper van Hemel en Aarde In het Oude Testament bad de

Nadere informatie

Opstanding. Billy Graham

Opstanding. Billy Graham Ik heb maar één boodschap: dat Jezus Christus is gekomen, dat Hij stierf aan het kruis, is opgestaan uit de dood en ons heeft gevraagd om ons te bekeren van onze zonden en om Hem in geloof te aanvaarden

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Gods gezin-ii. (deel II)

Gods gezin-ii. (deel II) Gods gezin-ii (deel II) Deze bijbelstudie is een vervolg op de vorige studie over Gods gezin en wil wat dieper hierop ingaan, vooral naar aanleiding van onze situatie als student en als studentenvereniging.

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie