Adviesrapport accessibility

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Adviesrapport accessibility"

Transcriptie

1 Adviesrapport accessibility Ricardo Snoek MT2A Antonie Hogewoning MT2A

2 Introductie In dit adviesrapport gaan wij in op de toegankelijkheid van de website Tweakers.net, voor mensen met een handicap in welke vorm dan ook. De handicap kan dus uit één of meerdere combinaties van handicaps bestaan, de handicaps waar wij het meeste op letten zijn; Fysieke beperkingen zoals verlamming, blindheid of doofheid, maar wordt ook getest op dingen zoals de kans op het veroorzaken van een epilepsie aanval of andere aanvallen in die vorm. De website Tweakers.net is bedoelt voor mensen, zogenoemde tweakers die veel aandacht hebben voor nieuwe technologieen, niet alleen op het gebied van computers, smartphones, tablets, games en software. Maar ook op het gebied van ruimtevaart, natuurkunde of andere abstractere vormen van het begrip technologie. De website is hoofdzakelijk een nieuws website, maar zo is er ook het zeer bekende forum waar veel verschillende onderwerpen aan bod komen, een pricewatch waar je computer hardware kan vinden met de prijzen van iedere gereformeerde winkel in Nederland en er worden reviews gegeven op recent verschenen producten. Vanwege de ingewikkelde aard van deze onderwerpen leek het ons ongepast om de toegankelijkheid voor verstandelijk beperkte te onderzoeken. Tweakers.net hoeft niet voor de gehele samenleving toegankelijk te zijn, en we zien voor deze groep mensen geen meerwaarde in het lezen over deze technologieen. Deze keuze sluit vrijwel volledig aan bij de test van het leesniveau, het leek ons onverstandig om de teksten dusdanig aan te passen dat het de lading niet meer dekt. Ik kan lange en complexe feitelijke en literaire teksten begrijpen en het gebruik van verschillende stijlen waarderen. Ik kan gespecialiseerde artikelen en lange technische instructies begrijpen, zelfs wanneer deze geen betrekking hebben op mijn terrein.

3 Visuele beperking Er zijn veel verschillende vormen van blindheid, veel mensen denken direct aan het volledig blind zijn als we over blindheid praten. Echter is het grootste gedeelte van de slechtzienden mensen gedeeltelijk blind, deze hebben vaak geen hulp nodig van tools als een screen reader maar hebben er al baad bij als de website van een goed contrast of duidelijke kleuren gebruik maakt. Voor volledige blindheid verwijzen wij u door naar het volgende hoofdstuk wat speciaal gericht is op het gebruik van een screen reader bij deze website. In dit hoofdstuk gaan wij volledig in op de mate waarop de website gebruikt kan worden door mensen die slechter zien of die kleurenblind zijn. Lichte mate van blindheid Persona: Dit is Peter, 54 jaar oud. Op zijn leeftijd lopen zijn ogen hard achteruit, vroeger had hij alleen een leesbril nodig maar nu is ook een bril voor lange afstand nodig. Peter heeft vooral moeilijk om zonder zijn leesbril zijn computer te gebruiken. Slechtzienden hebben vooral baat bij de optie van grote letters, en een duidelijk kleur contrast. Ook kan een grotere lijn hoogte helpen bij het duidelijk onderscheiden van letters en regels. Helaas moeten wij constateren dat, ondanks dat Tweakers.net de optie heeft om de regelhoogte aan te passen, dit niet is gemaakt voor slechtzienden. De stelt mensen alleen in staat om een compactere lijn hoogte te maken. Dit is in ons oogpunt een kwalijke zaak, deze optie zal dan ook zelden gebruikt worden bij mensen met een visuele beperking. Ook vragen wij ons af of deze optie uberhaupt wel baad heeft voor mensen zonder een visuele beperking. Gelukkig is het inzoomen van de website een goede optie op Tweakers.net, door het responsive design blijft de opmaak van de website in takt ondanks dat de letters groter zijn. Met dit in het achterhoofd te hebben, voerde wij de CCA test uit die kijkt naar kleur contrast, maar ook naar de leesbaarheid voor mensen met een lichte oog afwijking. Gelukkig kunnen wij constateren dat alle tests met flying colours is geslaagd. In elke test is de website nog zeer goed te lezen, dit is te danken aan het gebruik van een witte achtergrond met zwarte letters. Wij constateren dus dat Tweakers.net redelijk tot goed bereikbaar is voor mensen met een lichte mate van blindheid. Toch zouden wij de volgende punten verbeterd willen zien worden: De mogelijkheid om... letters groter te maken op het scherm. regelafstanden te bepalen.

4 Kleurenblindheid Persona: Edwin is 19, hij is al sinds zijn geboorte kleurenblind. In zijn heeft hij moeite met het onderscheiden van de kleuren groen en geel van elkaar. Iedere groen tint ziet er geel uit voor Edwin. Dit heeft geen groot impact op zijn levensstijl, maar het is in sommige omstandigheden wel lastig om contrast te herkennen. Gelukkig zien wij een goed beeld bij de tests voor kleurenblindheid, dit komt omdat de website geen kleuren gebruikt bij elementen die van belang zijn. Dit is iets wat we waarschijnlijk bij de meeste websites wel terug zien. Het helpt ook dat de website een hoog kleurcontrast gebruikt, zowel bij plaatjes als bij de tekst. De tekst zelf is een zwart op wit weergave, dit maakt het zeer duidelijk voor iedere vorm van kleurenblindheid. Toch valt ons ook hier weer op dat de optie op de achtergrond kleur te veranderen alleen slaat op achtergrondkleur die niet achter de tekst staat. Dus alweer totaal niet gericht op de leesbaarheid van de website voor mensen met een beperkende factor. De plaatjes die gebruikt worden op Tweakers.net zijn vaak foto s met een hoog contrast, dit komt omdat ze gebruik maken van een witte achtergrond als er iets gefotografeerd wordt. Dit heeft als voordeel dat er een duidelijk plaatje ontstaat voor mensen die niet duidelijk verschillen tussen kleuren kunnen ontdekken. Voor het testen van de kleurenblindheid hebben wij de volgende vormen van kleurenblindheid getest: Protanopia Deuteranopia Tritanopia Het volgende plaatje illustreert in volgorde wat de verschillende beperkingen doen met het zicht:

5 Ons advies naar Tweakers.net is dus om het huidige kleurgebruik te behouden, de huidige kleuren werken goed voor deze groep mensen.

6 Blindheid Persona: Annemieke is na een operatie aan haar hornvlies blind geraakt door een medische fout, hierdoor is Annemieke haar volledige zicht kwijt geraakt. Hier ondervind ze veel last door, ze weet hoe de wereld er uit zag voordat ze haar zicht verloor. Ze kan een hoop dingen niet meer doen die ze vroeger zo graag deed. Internetten kan ze in beperkte maten gelukkig nog wel. Voor mensen met een zeer hoge mate, of volledige blindheid is het gebruik van een screenreader de enige optie om een website goed te lezen. Het doet ons dan ook goed om te zien dat Tweakers.net gebruik heeft gemaakt van de lang tag. Deze tag geeft aan in welke taal de website is geschreven zodat de screenreader zich meteen aan kan passen naar de gewenste taal. Bij het gebruik van een screenreader zijn er een aantal elementen belangrijk om te testen. Zo weten we uit onderzoek van Accessibility.nl dat de TAB toets het meest gebruikt wordt door blinden om over het scherm te navigeren. Bij iedere keer dat de tab toets ingedrukt wordt, zal de screenreader de tekst uitspraken van het element wat op dat moment wordt ge-highlight. Het gebruik van de tab toets werkt uitstekend op de website, wel moeten wij betreuren dat het niet duidelijk is hoe je terug komt op de homepagina. Dit komt omdat het logo de knop is om terug te keren, helaas hebben ze op de alt tag van het plaatje geen duidelijke omschrijving gegeven. Nu vertelt de screenreader Tweakers, dit had net zo makkelijk Homepage Tweakers kunnen zijn, zodat het duidelijk is dat je hier mee terug kan keren. Al met al zijn wij dus erg tevreden over Tweakers.net als het gaat om het gebruik maken van screenreaders, zowel met de muis als met de tab toets is het redelijk goed te gebruiken. Ook helpt het dat je het zoekveld goed kan bereiken met de tab-toets, de zoekfunctie werkt zeer goed op de Tweakers.net website, zo kan je als slechtziende snel vinden wat je zoekt. Wij hebben dus maar één verbeter punt aan te brengen op de Tweakers.net website, en dat is de homepage knop verbeteren.

7 Afwijking aan het gehoor Persona: Max is 14, hij heeft sinds zijn geboorte geen gehoor meer. Maar hij is goed in staat om mee te komen met de rest van school. Hij heeft iedere dag een persoonlijke gebarentaal hulp die al de gesproken tekst omzet naar gebarentaal. Het grootste deel op internet is al in tekst, dus hier heeft Max geen problemen mee. Een afwijking aan het gehoor is op internet gelukkig niet altijd een ernstige beperking. Gezien het internet vaak van tekst gebruik maakt om haar bericht duidelijk te maken naar de wereld zou je denken dat mensen met een beperking aan het gehoor geen last zal ondervinden aan hun aandoening. Toch wordt er binnen het nieuwe internet veel vaker gebruik gemaakt van video en geluid om de ervaring van het internetten te verbeteren. Met de komst van YouTube is het gebruik van video binnen je website een kinderspel geworden. Gelukkig zien wij sinds de laatste jaren een grote verbetering binnen YouTube ontstaan, zo kan YouTube tegenwoordig ondertiteling bieden in verschillende talen. De automatische ondertiteling slaat vaak kant noch wal, maar gelukkig heeft de eigenaar van de video ook de mogelijkheid om zelf ondertiteling toe te voegen. Helaas moeten wij concluderen dat, ondanks het vaak gebruik van video in hun website, Tweakers.net geen ondersteuning bied voor ondertiteling. Dat komt omdat ze hun eigen video player gebruiken, en niet de standaard YouTube player. Dit zal een groot gemis zijn voor mensen met een beperking aan het gehoor, zeker gezien er ook video reviews online worden gezet. Gelukkig praten de presentatoren langzaam en zou liplezen nog een gedeeltelijk uitkomst bieden, echter wordt er vaak tijdens het spreken door een ander beeld getoond dan de spreker zelf. Hierdoor zullen grote stukken niet doorkomen en zal het moeilijk/onmogelijk zijn om de context te snappen. Ons advies aan Tweakers.net op dit gebied: Geef de mogelijkheid om: ondertiteling aan te zetten. de video s eventueel op YouTube te bekijken. meer te focussen op de spreker.

8 Epilepsie en andere aanvallen Persona: Chi-ho heeft epilepsie, daardoor heeft hij regelmatig een aanval. Dit is erg vervelend voor hem, maar gelukkig voelt die van tevoren de aanval aankomen waardoor hij de omgeving in kan lichten. Wel heeft Chi-ho hulp nodig bij een aanval om zichzelf niet te bezeren in een aanval. Op internet moet hij voorzichtig zijn bij het kijken van video s op youtube dat hij hierdoor geen aanval uitlokt. Bij het gebruik van knipperende beelden, veel verschillende afwisselende kleuren kunnen er epilepsie aanvallen plaats vinden. De aanvallen die kunnen ontstaan die niet met epilepsie te maken hebben worden Psychogene niet-epileptische aanvallen genoemd. Hoewel dit een niet direct zichtbare uitwerking heeft op de persoon kan de persoon een stemmingswisseling ondergaan bij het zien van snelle knipperende beelden. Wij vinden het dus belangrijk om te kijken of een website ook veilig is voor kijkers die last hebben van dit soort aanvallen. Het is lastig om de volledige website hier op te testen, dit komt omdat er ook vaak video s (trailers van games) verschijnen die wel veel knipperende/snelle beelden bevatten. Echter kan Tweakers.net zelf hier niet veel aan verranderen, wel zou het handig zijn als Tweakers.net een waarschuwing of een optie kan geven wanneer beelden als hinderlijk ondervonden kunnen worden. De video s van Tweakers.net zelf zijn rustig kwa beeld, en verder zijn er geen plaatjes te ontdekken die aanvallen kunnen uitlokken. Al met al is de website dus te beschouwen als veilig maar er moet wel een kanttekening gemaakt worden dat dit niet bij alles zal gelden. Ons advies richting Tweakers.net is dus om een waarschuwing vooraf te geven mochten er snel knipperende beelden in de video zitten, of om de mensen die inloggen de optie te geven om deze video s niet te tonen.

9 Validators Voor het controleren van accessibility op grond niveau (code) zijn er een aantal tools beschikbaar. Twee van deze tools zijn de Snoop site controle en de W3C Validator. Met deze tools kan de toegankelijkheid van de code van de site worden gecontroleerd. Met Snoop kan er worden gecontroleerd wat er gebeurd wanneer functies van de browser worden uitgezet. De validator van W3C voert een controle uit op goed gebruik van code, volgens de richtlijnen van W3C. Bij succesvolle controle is er geen kans op raar gedrag van de website door verkeerd gebruik van HTML. W3C Validator Zoals boven genoemd, voert deze validator een check uit op de pure html en css van een website. Bij het valideren van Tweakers.net kwam het volgende naar voren 1 : 2 De validator geeft een zevental warnings terug. Het betreft hier twee soorten warnings, waarvan één van deze soort zes maal voorkomt op de site. The cellspacing attribute on the table element is obsolete. Use CSS instead. Het betreft hier een error die geen terugslag heeft op de gebruikerservaring. De foutmelding geeft aan dat een attribuut van een stuk html-code in de stylesheet (css) verwerkt moet worden, omdat het gebruik van dit attribuut niet meer in de html-code thuis hoort. Dit is echter geen fout fout in de code, want dit heeft geen direct effect op het gebruik van de website. Bad value navigator for attribute rel on element link: Not an absolute IRI. The string navigator is not a registered keyword or absolute URL. Het betreft in dit geval ook een attribuut in een stuk html-code. Ook in dit geval is het zo dat dit geen directe gevolgen heeft voor de ervaring van de gebruiker. Dit is omdat de fout in een stuk code staat die niet op de pagina zichtbaar is, want hier wordt alleen naar gekeken door de browser en search engines (de <head> tag in html). Voor netheid is dit te verhelpen door het rel attribuut te registreren op Microformats.org Ons advies is dan ook om de attributen in de CSS te zetten (warning 1) en het betreffende rel attribuut te laten registeren op de microformat site. 1 Er wordt hier gekozen om te valideren met HTML5, omdat dit de nieuwste versie van html is en dus moeten alle nieuwe sites hier aan voldoen. 2 De warning die wordt getoond heeft geen betrekking tot de site, maar tot de validator en wordt dus buiten beschouwing gelaten, omdat deze niks met de accessibility van Tweakers.net te maken heeft.

10 Snoop Zoals eerder genoemd, ik het met Snoop mogelijk om bepaalde delen van een website uit te zetten. Dit in het geval dat de browser de pagina foutief in kan laden, of dat er bepaalde delen van een website niet correct kunnen worden weergegeven. Als alle ondersteunde functies worden uitgezet, dan is de site enigzins onbegrijpelijk. Er moet namelijk worden gezocht naar de nieuwsartikelen en/of andere normaliter overzichtelijke delen van de website.toch komt het bijna nooit voor dat alle functies van de browser uitvallen. Bij deze test is er gekozen om de meest gebruikte functies uit te zetten: Java Javascript Stylesheets Afbeeldingen Het resultaat 3 4 : 3 Full-size afbeelding: 4 Links: Zonder Java/Javascript/Stylesheets/Afbeeldingen Rechts: Normaal.

11 Zoals te zien, lijkt de website geenszins meer op hoe het er uit hoort te zien, maar op de website is nog wel redelijk te navigeren. Het is nu één lange pagina met tekst geworden, die alleen opgedeeld wordt door het correcte gebruik van headers op de website. Er staat echter wel javascript en java code, zowel boven als onderaan de pagina, maar hier valt bijna niet aan te ontkomen. Wij hebben geen advies met betrekking tot het wegvallen van veel gebruikte functies in een browser. Hoewel de website niet meer is zoals deze hoort te zijn, valt deze nog wel te gebruiken; de meeste teksten zijn nog wel leesbaar, er staan echter soms java(script) code tussen de teksten, maar daar valt naar onze mening niet aan te ontkomen.

12 Testen We testen

SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN

SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN STAPPENPLAN WEBSITE BOUWEN Online ondernemers behalen drie procent meer omzet dan hun offline collega's, zo blijkt uit onderzoek. Een goede reden om als mkb er online aanwezig

Nadere informatie

Drempelvrij samenwerken

Drempelvrij samenwerken Drempelvrij samenwerken Start ook met drempelvrij samenwerken. Door kennis en informatie te delen op een platform dat aan de webrichtlijnen voldoet kun je met heel Nederland samenwerken. In deze whitepaper

Nadere informatie

Dit document bevat een beschrijving van het proces van de Webdesign opdracht voor de cursus Informatie-uitwisseling van de opleiding Informatiekunde

Dit document bevat een beschrijving van het proces van de Webdesign opdracht voor de cursus Informatie-uitwisseling van de opleiding Informatiekunde Dit document bevat een beschrijving van het proces van de Webdesign opdracht voor de cursus Informatie-uitwisseling van de opleiding Informatiekunde [64] [Arthur Hemmer 5494753] [Mehul Mistry 4255704]

Nadere informatie

Apps Toegankelijkheid Testen

Apps Toegankelijkheid Testen Apps Toegankelijkheid Testen Stichting Accessibility Brian Bors NCDT 16 mei 2018 Introductie Brian Bors Stichting Accessibility Expertisecentrum voor toegankelijkheid en kwaliteit van internet en software

Nadere informatie

Checklist digitale toegankelijkheid

Checklist digitale toegankelijkheid Checklist digitale toegankelijkheid Datum: Url website: Naam: E-mailadres: Telefoonnummer: Inhoud 1 Logo of verklaring... 2 2 Cookiemelding... 2 3 Navigeren met een toetsenbord... 2 3.1 Kunt u alle informatie

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

HTML in Outlook 2007. Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt?

HTML in Outlook 2007. Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt? HTML in Outlook 2007 Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt? HTML in Outlook 2007 Inleiding Emark Mail biedt u de mogelijkheid om kant en klare HTML nieuwsbrieven in te laden en te versturen.

Nadere informatie

Het is duidelijk waar je bent en waar je naartoe kunt gaan als je een link aanklikt.

Het is duidelijk waar je bent en waar je naartoe kunt gaan als je een link aanklikt. 1. Webshop Bol.com 1. Herkenbaarheid De site is duidelijk, je ziet linksboven Bol.com staan en er staan ook de speciaal geselecteerde spullen en de aanbiedingen. Je kan alleen niet zien van wie de website

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

28 maart Testen op toegankelijkheid

28 maart Testen op toegankelijkheid 28 maart 2019 Testen op toegankelijkheid Voorstellen Twan van Houtum Technisch consultant Stichting Accessibility Stichting Accessibility 17 jaar internationaal expertisecentrum voor toegankelijke ICT

Nadere informatie

SEO. Wat is SEO? Het optimaliseren van je online informatie, zodat deze zo goed mogelijk scoort in de zoekresultaten op relevante zoekopdrachten.

SEO. Wat is SEO? Het optimaliseren van je online informatie, zodat deze zo goed mogelijk scoort in de zoekresultaten op relevante zoekopdrachten. SEO Leerdoel: De student kan SEO planmatig toepassen op een mediacampagne criterium goed voldoende onvoldoende SEO advies plan Het SEO adviesplan van de student gaat verder dan een check met de geijkte

Nadere informatie

Training Toegankelijke video players. 28 Maart 2019

Training Toegankelijke video players. 28 Maart 2019 Training Toegankelijke video players 28 Maart 2019 Introductie Stichting Accessibility 17 jaar internationaal expertisecentrum voor toegankelijke ICT Not-for-profit instelling Lid van W3c, oa NLse vertaling

Nadere informatie

ActiveBuilder Handleiding

ActiveBuilder Handleiding ActiveBuilder Handleiding Auteur: TalkActive I/S Datum: Juli 2004 Versie: R. 1.01 Taal: Nederlands Copyright 2004 - Talk Active alle rechten voorbehouden. Inhoud: 1. INTRODUCTIE...2 2. SNEL STARTEN...3

Nadere informatie

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Handout Bloggen Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Er zijn vele sites waar je een blog kunt beginnen. Daarvan is Wordpress een van de grootste. Heel veel websites draaien op Wordpress, maar er is

Nadere informatie

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

EERSTE INSTRUCTIE DIRECTEUREN RADARSCHOLEN.

EERSTE INSTRUCTIE DIRECTEUREN RADARSCHOLEN. 27-8-2013 RADARSCHOLEN EERSTE INSTRUCTIE DIRECTEUREN RADARSCHOLEN. [Geef de ondertitel van het document op] Dirk Inhoud 1. Intro eerste keer inloggen docent... 2 2. Email ouder om in te loggen... 3 3.

Nadere informatie

Quickscan Webrichtlijnen

Quickscan Webrichtlijnen Quickscan Webrichtlijnen Gemeente Eemsmond Gemeente Eemsmond Datum 19-10-2015 Auteur Remco Belgraver Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Samenvatting 3 Bevindingen 3 Quickscan 4 Sample 4 Resultaten 5 Pagina

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

HTML. Media. Hans Roeyen V 3.0

HTML. Media. Hans Roeyen V 3.0 Media Hans Roeyen V 3.0 12 maart 2015 Inhoud 1. (Multi)Media op websites... 3 2. Flash en Websites... 4 3. Video op je website... 4 3.1. YouTube insluiten op de pagina... 4 3.2. Video zonder YouTube...

Nadere informatie

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies IBAN: NL57ABNA0479025207 Inleiding: Wij hebben uw website op diverse facetten geanalyseerd en hier een bondig rapport voor geschreven. Door het uitvoeren van onderstaande

Nadere informatie

Handleiding vernieuwde website INDI.nl

Handleiding vernieuwde website INDI.nl Handleiding vernieuwde website INDI.nl Inhoudsopgave Favorietenlijst 3 Merken 3 Speciaal orderverzoek 4 Afbeelding zoomen 4 Sticky header 5 Categorie afbeeldingen 5 Productweergave 6 Direct bestellen vanuit

Nadere informatie

SEO SCAN. evolveconsulting.nl. Uitgevoerd door: Content Stream. SEO specialist: Erik Pols

SEO SCAN. evolveconsulting.nl. Uitgevoerd door: Content Stream. SEO specialist: Erik Pols SEO SCAN evolveconsulting.nl Uitgevoerd door: Content Stream SEO specialist: Erik Pols Datum: 14/9/2015 Inleiding Voor u ligt de gepersonaliseerde SEO scan van uw website. Dit rapport is ingedeeld in drie

Nadere informatie

Aanmaken boomhut/uit de school geklapt nieuwsbrief bericht op de website (Wordpress):

Aanmaken boomhut/uit de school geklapt nieuwsbrief bericht op de website (Wordpress): Aanmaken boomhut/uit de school geklapt nieuwsbrief bericht op de website (Wordpress): Stap 1 Inloggen op website Stap 2 Maak een nieuw bericht. Dit kan op meerdere manieren. Via de menubalk bovenin: Of

Nadere informatie

Frontend ontwikkeling

Frontend ontwikkeling Frontend ontwikkeling Mark Jansen Edwin Vlieg PHPFreakz ledendag 10 november 2007 Frontend ontwikkeling De interface is je product richting de eindgebruiker Goede PHP code met een slechte interface geeft

Nadere informatie

Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011

Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011 Websitebon.nl Documentatie Eerste zeer snelle opzet Update 05-04-2011 Wat staat u te wachten om in een paar stappen een website te maken met daarop uw belangrijkste informatie. Registreren... 2 Chek naam...

Nadere informatie

SEO plan. Bart Janssen Semester 4 Fontys ICT & Media Design

SEO plan. Bart Janssen Semester 4 Fontys ICT & Media Design SEO plan Bart Janssen Semester 4 Fontys ICT & Media Design Inleiding Mijn adviesplan heb ik geschreven voor mijn persoonlijke leerportfolio. Het leerportfolio staat online op http://www.bartjanssen.eu.

Nadere informatie

Online SEO-CHECKLIST. Switch Reclamebureau bv I Rendementsweg 2-Q I Mijdrecht I I

Online SEO-CHECKLIST. Switch Reclamebureau bv I Rendementsweg 2-Q I Mijdrecht I I SEO-CHECKLIST Strategie Concept Creatie SEO-checklist Met de SEO check van Switch kijken wij naar 51 specifieke onderdelen die ervoor zorgen dat uw website beter presteert. Hieronder vindt u een overzicht

Nadere informatie

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Ontwerprapport Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Inhoudsopgave Inleiding...4 1 Grafisch Ontwerp...5 1.1 De website...5 1.2 Header...6 1.3 Menu...6 1.4 Content...7 1.5 Grafieken...7 1.5

Nadere informatie

1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014

1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014 1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014 Inhoud Voordelen... 1 Overzicht... 2 Release Versie... 3 Nieuw... 4 Nieuw Tablet/Groot scherm weergave... 4 Ontwerp de Tablet/Groot Scherm Layout... 4 Site eigenaar

Nadere informatie

HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT?

HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT? HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT? WEBDESIGN DIGITALE MARKETING OPLEIDING & ADVIES GRAFISCH ONTWERP Inleiding Wat is zoekmachine optimalisatie? SEO, search engine optimization ook wel zoekmachine optimalisatie

Nadere informatie

Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu

Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu Slides en zijn niet meer te benaderen via het menu Insert.

Nadere informatie

Test-Report 2. Groep. Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger

Test-Report 2. Groep. Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger Test-Report 2 Groep A Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger Auteur Erik de Beurs Getest project Portfolio Channah Bosse 1 Inleiding

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Websites aanpassen. Voor iedereen.

Websites aanpassen. Voor iedereen. Websites aanpassen. Voor iedereen. Teksten aanpassen en afbeeldingen toevoegen. Links naar andere pagina s of documenten. Pagina s toevoegen, kopiëren en verplaatsen. Ondersteuning voor meerdere talen.

Nadere informatie

Snel van start met Twitter?

Snel van start met Twitter? Handleiding Snel van start met Twitter? Tweet, retweet en hashtag?!? Welkom op Twitter, waar nieuws uit niet meer dan 140 tekens bestaat. Volg de stap voor stap uitleg over hoe je deelt en volgt op dit

Nadere informatie

Quickscan Webrichtlijnen

Quickscan Webrichtlijnen Quickscan Webrichtlijnen Gemeente Lingewaard Gemeente Lingewaard Datum 7-3-2016 Auteur Maaike Fuit-Triemstra Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Samenvatting 3 Bevindingen 3 Quickscan 4 Sample 4 Resultaten 5

Nadere informatie

Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve E-bike. Websites links:

Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve E-bike. Websites links: Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve Ebike Websites links: http://www.fatboy.com/nl/ http://www.dsignmeubels.nl/ http://allemachtigprachtig.nl/ http://www.gilianoriginals.nl/

Nadere informatie

IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING

IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD I. LOGIN IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING II. BEHEER UW WEBSITE 1. ONDERWERP A. Informatie B. Contactpersoon C. Links D. Footer E. Favicon 2. CMS A. Toevoegen (een pagina) B. SEO 3.

Nadere informatie

Websites & Zoekmachines

Websites & Zoekmachines Zoekmachines, Wat en Hoe... 2 Wat is een Zoekmachine?... 2 Hoe werkt het?... 2 Meldt Je Site Aan... 3 Meta-data... 3 Links naar je site... 3 De grote 3... 3 Hoe aanmelden?... 3 Wachttijd na aanmelding...

Nadere informatie

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk! Training PGOsupport!! 14 april 2014! Jaap van de Putte Programma 10.00-12.30 Kennismaking Usability / Findability / Accessibility 13.15-16.30 Van

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Whitepaper Online vindbaarheid Allebedrijvenin augustus 2012 Pagina 1 Een woord vooraf Je hebt een prachtige

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

HTML Editor: de eerste stappen

HTML Editor: de eerste stappen LES 18 HTML Editor: de eerste stappen In deze les leert u werken met HTML Editor. Daarbij geven we tevens een inleiding tot HTML. Hoewel op dit moment HTML versie 4.01 in gebruik is, maakt de HTML Editor

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Omgevingsloket online. Bijlage Webrichtlijn hoog contrast

Functioneel ontwerp. Omgevingsloket online. Bijlage Webrichtlijn hoog contrast Functioneel ontwerp Omgevingsloket online Bijlage Webrichtlijn hoog contrast Februari 2018 Versie 2.13.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Identificatie 3 1.2 Doel van dit document 3 1.3 Scope en uitgangspunten

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

R E S P O N S I V E Documentatie 1

R E S P O N S I V E Documentatie 1 R E S P O N S I V E Documentatie 1 Inleiding Theme Delta Responsive: speciaal ontwikkeld voor uw lifestyle webshop! Het Delta Responsive Theme is speciaal ontwikkeld voor lifestyle webshops. Een strakke

Nadere informatie

Whitepaper toegankelijke pdf

Whitepaper toegankelijke pdf Whitepaper toegankelijke pdf Wat is een toegankelijke pdf? Waarom moeten pdf s toegankelijk zijn en hoe maak je een pdf toegankelijk? In deze gratis whitepaper vind je het antwoord op deze vragen. Sander

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

Handleiding: Hoog in Google!

Handleiding: Hoog in Google! Handleiding: Hoog in Google! Iedereen wilt graag dat zijn of haar internetsite als één van de eersten getoond wordt wanneer er in Google wordt gezocht. Dit kun je bereiken via: techniek en content. De

Nadere informatie

Instructieblad. 3.1 Zoeken met Google

Instructieblad. 3.1 Zoeken met Google 3.1 Zoeken met Google Internetadressen zoeken Als je de naam van een website weet, is het makkelijk de website te vinden. Je typt dan gewoon het internetadres in de adresbalk. Soms weet je het internetadres

Nadere informatie

De interface van de Audio Narration lijkt nu meer op de vormgeving zoals we die kennen van Storyline. Meerdere blokken zijn vanaf Studio 360 naar

De interface van de Audio Narration lijkt nu meer op de vormgeving zoals we die kennen van Storyline. Meerdere blokken zijn vanaf Studio 360 naar De interface van de Audio Narration lijkt nu meer op de vormgeving zoals we die kennen van Storyline. Meerdere blokken zijn vanaf Studio 360 naar wens los te trekken en te positioneren op het scherm. Daarnaast

Nadere informatie

Onderzoek naar producten en concurrentie Shop till you drop

Onderzoek naar producten en concurrentie Shop till you drop Onderzoek naar producten en concurrentie Shop till you drop http://www.pimpter.com/nagelprinters/ Als je op de website komt is het meteen zichtbaar dat het over nagelprinters gaat. Buiten dat je allerlei

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

Stedelijk Gymnasium s-hertogenbosch INHOUD

Stedelijk Gymnasium s-hertogenbosch INHOUD WEBDESIGN MET HTML5 EN CSS INFORMATIC A KLAS 4 2 017-2018 INHOUD Inleiding... 2 Online cursussen... 2 Verplichte cursussen (geschatte leertijd 3 + 11 = 14 uur):... 3 Optioneel: Extra cursussen voor verdieping/uitbreiding...

Nadere informatie

Stedelijk Gymnasium s-hertogenbosch INHOUD

Stedelijk Gymnasium s-hertogenbosch INHOUD WEBDESIGN MET HTML5 EN CSS + USABILITY INFORMATIC A KLAS 4 2 018-2019 INHOUD Inleiding... 2 Online cursussen... 2 Verplichte cursussen (geschatte leertijd 3 + 11 = 14 uur):... 3 Optioneel: Extra cursussen

Nadere informatie

Voor het schrijven van goede content voor websites voor SEO is het van belang om de volgende punten goed in acht te nemen.

Voor het schrijven van goede content voor websites voor SEO is het van belang om de volgende punten goed in acht te nemen. SEO Content Een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO) is de inhoud/ content van de website. Je wilt immers niet alleen méér bezoekers op je website, maar vooral bezoekers die daadwerkelijk

Nadere informatie

Whitepaper. E-mail design best practices

Whitepaper. E-mail design best practices Whitepaper E-mail design best practices 14 tips voor het design van je e-mail Versterk de boodschap van je uiting Best practices voor je e-mail design Het design speelt een grote rol in de eerste indruk

Nadere informatie

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Versie 2 07-12-2014 Opdracht deel B Inhoud Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Inhoudsopgave: Inleiding:... 3 Opdracht deel A Analyse... 3 Opdracht deel B Inhoud... 3 Opdracht deel C Website...

Nadere informatie

Websitecursus deel 1 HTML

Websitecursus deel 1 HTML Websitecursus deel 1 HTML WebCie A Eskwadraat www@a-eskwadraat.nl 8 april 2015 Inleiding Website cursus in drie delen: HTML CSS Javascript We gaan uit van geen voorkennis. Als je vragen hebt, stel ze!

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding Quick Guide

Gebruikers Handleiding Quick Guide Gebruikers Handleiding Quick Guide Info-Kanaal: v4.0 Versie: 1.1 Datum: 18 maart 2010 Auteur(s): M.H.M. van het Bolscher B.A. Kooy M.J.R. Verbiesen R. Scheffer Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Inloggen... 3

Nadere informatie

Ontdek hoe je een Wordpress thema vindt dat echt bij jou past!

Ontdek hoe je een Wordpress thema vindt dat echt bij jou past! Ontdek hoe je een Wordpress thema vindt dat echt bij jou past! www.speciaalgeselecteerd.nl jouw gids voor Wordpress thema s Door: Stephanie van Nellestijn Datum: 1-1-2016 E-mail: stephanie@innonet.nl Wordpress

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

myshop De homepage van Bouwshopper aanpassen deel 2

myshop De homepage van Bouwshopper aanpassen deel 2 De homepage van Bouwshopper aanpassen deel 2 Wat leer je in dit hoofdstuk: - Wat de Pagina-editor is - Welke blokken je op de homepage ziet - Hoe je een slider aanpast Inleiding In de vorige cursus heb

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

Les 7. Instap. CSS en views: schilderijen. Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is.

Les 7. Instap. CSS en views: schilderijen. Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is. Les 7 Instap Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is. CSS en views: schilderijen Ons eerste overzicht in de vorige les bestond uit het tonen van

Nadere informatie

EEN WEBSITE MAKEN MET WEEBLY

EEN WEBSITE MAKEN MET WEEBLY EEN WEBSITE MAKEN MET WEEBLY Dit is de handleiding om op Weebly.com een website te leren maken. De handleiding is verdeeld in 5 hoofdstukken; 1. Aanmelden 2.Weebly werkblad 3. Draggen en Droppen 4.Pagina

Nadere informatie

Website bouwen Blok2 Wat kan wel en wat kan

Website bouwen Blok2 Wat kan wel en wat kan Beste studente: Helaas zit je bij het ontwerpen van een website vast aan bepaalde regels, tenzij je een flashwebsite zou maken. Bij flash is veel meer mogelijk alleen heeft deze manier van websites bouwen

Nadere informatie

Instructie. Apogee Portal 7

Instructie. Apogee Portal 7 Instructie Apogee Portal 7 versie 2.0-28 februari 2012 Inhoudsopgave 1 Systeem controle + Inloggen Systeem controle... 3 Uitleg icoontjes... 3 Acrobat voorkeuren aanpassen... 4 2 3 Inloggen... 4 Jobs openen...

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008 Handleiding website Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008 In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

Check digitale informatie met NVDA.

Check digitale informatie met NVDA. Check digitale informatie met NVDA. Check digitale informatie met NVDA. Toegankelijk met schermlezer. Inhoudsopgave NVDA-schermlezer?... 2 Aan de slag... 3 Installatie... 3 Eerste keer starten... 3 Instellingen...

Nadere informatie

HANDLEIDING CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM)

HANDLEIDING CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM) HANDLEIDING CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM) ONDERNEMERSWEBSITES.NL Inhoud Inloggen... 2 Paginaoverzicht... 3 Is een pagina wel of niet gepubliceerd en wel of niet zichtbaar in menu?... 3 Subpagina...

Nadere informatie

Instructies Zitecraft Content Management System (CMS)

Instructies Zitecraft Content Management System (CMS) Instructies Zitecraft Content Management System (CMS) Inloggen Het CMS wordt geopend via http://zitecraft.com/login of er kan op het icoontje rechtsonder op de zite geklikt worden. Vervolgens dient het

Nadere informatie

Website rapport zazoutotaal.nl

Website rapport zazoutotaal.nl Website rapport zazoutotaal.nl ZazouTotaal Full Service Mediabureau Webdesign ZazouTotaal Full Service Mediabureau. De Webdesigner met 10 jaar ervaring. Voor betaalbare websites en webwinkels. Voor alle

Nadere informatie

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172)

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172) 1 Inhoud Tips voor u begint... 3 Beginnen met WordPress... 4 Login... 4 Dashboard... 4 Back-up maken van uw website... 5 Bloggen en Pagina s... 6 Tekst editor... 6 Nieuwsbericht maken (Bloggen)... 6 Pagina

Nadere informatie

HTML-EDITOR GEBRUIKEN

HTML-EDITOR GEBRUIKEN HTML-EDITOR GEBRUIKEN Over TinyMCE TinyMCE is een kleine What-You-See-Is-What-You-Get (WYSIWYG) editor voor teksten. De bediening vindt plaats in de web browsers, zoals MSIE of Mozilla. Het werken met

Nadere informatie

EXPERIMENT (2) DMP - BLIND OP HET INTERNET NAAM: ROEL DE WILDT 450152 MINOR: DIGITAL MEDIA PRODUCTIONS DOCENTE: JACQUELINE RIJKMANS

EXPERIMENT (2) DMP - BLIND OP HET INTERNET NAAM: ROEL DE WILDT 450152 MINOR: DIGITAL MEDIA PRODUCTIONS DOCENTE: JACQUELINE RIJKMANS EXPERIMENT (2) DMP - BLIND OP HET INTERNET NAAM: ROEL DE WILDT 450152 MINOR: DIGITAL MEDIA PRODUCTIONS DOCENTE: JACQUELINE RIJKMANS DATUM: 23/03/2012 VERSIE: 1.0 BLOG: WWW.RPJDEWILDT.NL SAMENVATTING HET

Nadere informatie

Release nieuwe versie 1.9.3

Release nieuwe versie 1.9.3 Release nieuwe versie 1.9.3 November 2013 www.siteop.mobi www.siteop.mobi - Kingsfordweg 151-1043 GR Amsterdam Tel: 085 40 123 92 - support.siteop.mob Release Versie Item Versie Datum SiteOpMobi Platform

Nadere informatie

In dit voorbeeld gaan we een nieuw artikel maken. Klik dus op de knop [Item toevoegen].

In dit voorbeeld gaan we een nieuw artikel maken. Klik dus op de knop [Item toevoegen]. Ga naar de site http://www.moerseboys.nl Beweeg de muis over de menukeuze Inloggen en geef je inloggegevens in. Klik vervolgens op Inloggen. Ga nu naar het menu Extra Kies nu voor Mijn Artikelen uit het

Nadere informatie

Rapportage digitale toegankelijk

Rapportage digitale toegankelijk Rapportage digitale toegankelijk 22 februari 2016 Gemeente Eindhoven Inleiding Dit document is de samenvatting van een onderzoek in januari 2015 naar de toegankelijkheid van de website van de gemeente

Nadere informatie

Location Based Media

Location Based Media Location Based Media Introductie met 7scenes Minor Create Your Future Nieuwe Media 2028 Studiejaar 2011-2012 Inhoud 1 Inleiding en uitleg opdracht... 3 1.1 Wat gaan we doen?... 3 1.2 Over 7scenes... 3

Nadere informatie

6. Indexatie: Zijn de verschillende pagina s binnen de site geïndexeerd door Google?

6. Indexatie: Zijn de verschillende pagina s binnen de site geïndexeerd door Google? PIMPTER WEBSHOP http://www.nailsprinter.com http://www.pimpter.com/ http://www.salonique.com/nail-printers.html http://www.nagelstudiocenc.nl/shop.php http://www.yournail.nl/webwinkel-category-1127889/nagelprinter.html

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

omgaat met mobiel zoeken

omgaat met mobiel zoeken Content Marketing Gids Hoe Google omgaat met mobiel zoeken 1 Wat doet Google op gebied van de werking van haar zoekmachine en mobiel-(on)vriendelijke websites? Wat betekent dat, een mobiel-(on)vriendelijke

Nadere informatie

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 1 Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 Inhoud: Inloggen Pagina 1 Algemeen Pagina 2 Berichten Pagina 2 Bericht bewerken, Linken Pagina 3-4 Plaatje toevoegen bericht Pagina 5-6 Bericht publiceren

Nadere informatie

Handleiding RS Form! 1.0.4

Handleiding RS Form! 1.0.4 Handleiding RS Form! 1.0.4 Inhoud 1. Controlepaneel... 3 2. Forms Manager... 4 2.1 Nieuwe form aanmaken... 4 2.2 Nieuwe fields toevoegen... 7 2.3 Wijzigen/verwijderen bestaande Forms, Fields... 10 Versie

Nadere informatie

Verstuur een eigen Kerst e-mail! Mét muziek en bewegende plaatjes!

Verstuur een eigen Kerst e-mail! Mét muziek en bewegende plaatjes! 8 Opdrachtenkrant 38 Technika 10 Nederland Verstuur een eigen Kerst e-mail! Mét muziek en bewegende plaatjes! E-mails zijn vaak heel saai! Witte achtergrond met zwarte letters. Of heb je al ontdekt dat

Nadere informatie

Quickscan Webrichtlijnen

Quickscan Webrichtlijnen Quickscan Webrichtlijnen Gemeente Wijchen Gemeente Wijchen Datum 19-10-2015 Auteur Remco Belgraver Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Samenvatting 3 Bevindingen 3 Quickscan 4 Sample 4 Resultaten 5 Pagina 2

Nadere informatie

Versie 0.4. Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen. Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman

Versie 0.4. Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen. Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen Versie 0.4 Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Alle rechten in dit document zijn voorbehouden. www.onsweb.nl,

Nadere informatie

Les Webform INLEIDING VOORBEREIDING

Les Webform INLEIDING VOORBEREIDING Les 4 1. Webform INLEIDING Webform is een zeer knappe module. De interface is zeer overzichtelijk en de het geheel is zeer goed gedocumenteerd. De mogelijkheden eindeloos. Naast Views wordt Webform gezien

Nadere informatie

Website beoordeling denkwijzer.nu

Website beoordeling denkwijzer.nu Website beoordeling denkwijzer.nu Gegenereerd op August 04 2019 17:11 PM De score is 55/100 SEO Content Title Eigen wijsheid. met Denk-wijzer, dé FIlosofische Praktijk! video Lengte : 66 Perfect, uw title

Nadere informatie

BESCHRIJVING DEELONDERZOEK: USER TESTING. Joost van der Zanden /05/2016

BESCHRIJVING DEELONDERZOEK: USER TESTING. Joost van der Zanden /05/2016 BESCHRIJVING DEELONDERZOEK: USER TESTING Joost van der Zanden 2212130 19/05/2016 Inhoudsopgave INTRODUCTIE METHODOLOGIE RESULTATEN CONCLUSIE & AANBEVELINGEN 3 5 6 8 Introductie WAT IS FUNDYFRIEND? Fundyfriend

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Web Games en het mobiele web Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Webgames: scope dit college onderdeel Games staan nu centraal in deze faculteit. In een cursus over webdesign MOET

Nadere informatie

Succesvol dankzij het juiste design Ilse Kroes UX-designer van Vevida.

Succesvol dankzij het juiste design Ilse Kroes UX-designer van Vevida. Succesvol dankzij het juiste design Ilse Kroes UX-designer van Vevida. 1 Reden dat je website er is. Informatie delen Online vertellen wat voor soort bedrijf je hebt. Zoveel mogelijk producten verkopen.

Nadere informatie

Bouwstenen. Handleiding. In deze handleiding vindt u informatie over de 12 verschillende bouwstenen waaruit u kunt kiezen, om uw app op te bouwen.

Bouwstenen. Handleiding. In deze handleiding vindt u informatie over de 12 verschillende bouwstenen waaruit u kunt kiezen, om uw app op te bouwen. Bouwstenen Handleiding In deze handleiding vindt u informatie over de 12 verschillende bouwstenen waaruit u kunt kiezen, om uw app op te bouwen. Lijst Tekst Het lijst onderdeel biedt een overzicht van

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Toetsmatrijs Web Markup

Toetsmatrijs Web Markup Toetsmatrijs Web Markup Deze toetsmatrijs verstrekt de leerdoelen en toetscriteria voor het vak Web Markup competentienummers of C 1.1 Een eenvoudige webpagina bouwen, testen en publiceren op het web HTML,

Nadere informatie