Beeldschermwerk Beeldschermbril. Infodocument

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beeldschermwerk Beeldschermbril. Infodocument"

Transcriptie

1 Beeldschermwerk Beeldschermbril Infodocument

2 Beeldschermwerk Beeldschermbril 1 Inleiding Met het stijgen van de leeftijd vermindert het accommodatievermogen van de ooglens (dit is het vermogen van de lens om in te zoomen ). Het wordt dan steeds moeilijker om op korte afstand details scherp te zien. Na verloop van tijd komt er een moment waarbij een leesbril noodzakelijk is om goed te kunnen lezen (leesafstand +/- 30 cm). Dit probleem ontstaat zo rond het 40-45e levensjaar. Enige tijd na het in gebruik nemen van de eerste leesbril kan er de behoefte ontstaan aan een aparte brilsterkte voor het werken aan het beeldscherm: de beeldschermbril (leesafstand +/- 60 cm). Mensen die een leesbril gebruiken kunnen problemen krijgen bij het lezen van het beeldscherm omdat die op een grotere afstand staat dan de normale leesdocumenten. Vaak zal men bij dergelijke problemen de werkplek zo inrichten dat tekst en beeldscherm zich op eenzelfde afstand tot de ogen bevinden. Als een dergelijke opstelling niet te realiseren is kan men kiezen voor een beeldschermbril. Dit is een bril waarbij de leesafstand is afgestemd op de plaats van het beeldscherm. Een bril voor veraf is voor het zien op een afstand verder dan 2 meter. 2 Beeldschermbril: te betalen door werkgever In het algemeen is zo dat een werknemer die in aanmerking komt voor een beeldschermbril, een "oudere" medewerker is, die al een leesbril nodig heeft. Pas wanneer er voor het werken met een beeldscherm een andere (lees)bril nodig is dan degene waarvan men zich gewoonlijk bedient, zal de werkgever de kosten moeten dragen. Beeldschermbrillen zijn speciaal bedoeld voor beeldschermwerkzaamheden en minder geschikt voor algemeen gebruik. Normale brillen, bedoeld voor algemene correctie, vallen niet onder het Koninklijk Besluit Beeldschermwerk. De werkgever moet dus niet tussenkomen in de kosten voor een gewone leesbril, een normale multifocale bril, ook al heeft de ouder wordende werknemer last met lezen. Een beeldschermbril hoort in principe tot de faciliteiten op de werkplek en is uitsluitend bedoeld voor beeldschermwerk en niet ter vervanging van de eigen bril. De bril blijft eigendom van het bedrijf en mag niet meegenomen worden naar huis (tenzij men thuiswerk uitvoert waarvoor een beeldscherm nodig is). Een beeldschermbril kost gemiddeld rond de 500 euro (brilmontuur: 100 euro; glazen: 200 euro per glas).

3 3 Beeldschermbril voor beeldschermwerkers Indien een beeldschermbril zou nodig zijn dan moet de werkgever enkel tussen komen in de kosten wanneer de werknemer effectief als een beeldschermwerker kan beschouwd worden. In de wetgeving (Koninklijk besluit van 27 augustus 1993 betreffende het werken met beeldschermapparatuur) worden beeldschermwerkers gezien als werknemers die gewoonlijk en gedurende een aanzienlijk deel van hun normale werktijd moeten gebruik maken van beeldschermapparatuur. Deze omschrijving is voor interpretatie vatbaar. In de praktijk wordt aangegeven dat minstens de helft van de werktijd (4 uren per dag) min of meer constant aan een beeldscherm moet worden gewerkt. Loketbedienden bijvoorbeeld vallen hier niet onder, callcentermedewerkers wel. De werkgever (of de interne preventieadviseur) legt best (in overleg met de arbeidsgeneesheer) vast wie al dan niet als beeldschermwerker beschouwd wordt. 4 De beeldschermbril in detail Een beeldschermbril of computerbril is een bril waarmee op een afstand van ca. 60 cm scherp gezien kan worden na het ontstaan van presbyopie (ouderdomsverziendheid of oudziendheid), doorgaans vanaf een jaar of Een beeldschermbril is vergelijkbaar met een leesbril (positieve dioptrie: vb. +1,00 of +2,50), zij het dat de beeldschermbril minder sterk is. 4.1 Welke bril voldoet aan de definitie van beeldschermbril? Een beeldschermbril is dus in feite een zwakke leesbril. Veelal kan men, als men een sterkere leesbril nodig heeft, de oude leesbril als beeldschermbril gebruiken. Een computerbril onderscheidt zich doorgaans verder in niets van een gewone bril. Een normale bifocale of multifocale (= progressieve) bril is geen beeldschermbril en komt niet in aanmerking voor tussenkomst door de werkgever. Er zijn slechts 3 types van brillen die in aanmerking komen als beeldschermbril: Monofocale brillen Degressieve brillen (beeldschermbril met extra leesbereik) Multifocale dataconform brillen Kort zal worden ingegaan voor welke doelgroep deze brillen bestemd zijn Monofocale brillen Bij intensief beeldschermwerk heeft een monofocale bril voor een kijkafstand van circa 60 cm de voorkeur. In de meeste situaties zijn monofocale glazen voldoende en het meest geschikt tenzij men ook veel papieren documenten moet lezen in combinatie met beeldschermwerk. De monofocale bril is de beeldschermbril is zijn meest klassieke vorm.

4 4.1.2 Degressieve brillen (beeldschermbril met extra leesbereik) Met een degressief glas ziet men van ± 30cm tot 2 meter ver, zodat men documenten, klavier en scherm tegelijk ziet. Dit doet men door onderaan in het brilglas de exacte leescorrectie te slijpen, en het glas bovenaan ongeveer één dioptrie lichter te maken zodat men er een heel stuk verder mee kan kijken Multifocale datacomfort brillen Multifocale glazen bevatten naast een leeszone en een vertegedeelte een overgangszone zodat ook voor tussengelegen afstanden een deel van de bril bruikbaar is. In het algemeen zijn "normale" multifocale brillen slechts beperkt bruikbaar voor intensief beeldschermgebruik. Dit gezien het feit dat slechts een beperkt deel van het glas bruikbaar is voor het kijken op het beeldscherm. Hierdoor wordt tijdens het werk een vaste stand opgedrongen van het hoofd, wat ergonomisch niet aan te bevelen is. Er bestaan daarom speciale multifocale beeldschermglazen (multifocaal data) waarbij het deel dat geschikt is voor beeldschermwerk groter is dan in multifocale glazen voor algemeen gebruik. Mede op grond hiervan zijn deze brillen niet geschikt voor algemeen gebruik! 4.2 Een beeldschermbril is niet altijd per se nodig Niet iedereen met een verminderd accommodatievermogen heeft in de praktijk behoefte aan een speciale beeldschermbril. Redenen hiervoor kunnen zijn: Mensen die een beetje bijziend zijn, zetten hun bril af tijdens beeldschermwerk; Een vorige leesbril (lees: minder sterk) is vaak heel geschikt om te gebruiken voor het beeldscherm. 5 Beeldschermwerk: medisch onderzoek bij de arbeidsgeneesheer? In de wetgeving ( Koninklijk besluit van 27 augustus 1993 betreffende het werken met beeldschermapparatuur) staat in artikel 7 sinds 2016 het volgende: Voor de werknemers die gewoonlijk en gedurende een aanzienlijk deel van hun normale werktijd gebruik maken van beeldschermapparatuur, moet de werkgever ervoor waken dat de volgende maatregelen worden genomen: 1 indien uit de bevraging of het ander instrument bedoeld in artikel 4, 2 blijkt dat er mogelijke gezondheidsproblemen zijn, wordt de betrokken werknemer door de preventieadviseurarbeidsgeneesheer onderworpen aan een aangepaste gezondheidsbeoordeling. 2 Als de resultaten van het oogonderzoek het vereisen en indien een normaal correctiemiddel de uitoefening van werk op een beeldscherm niet mogelijk maakt, moet de werknemer beschikken over een speciaal correctiemiddel dat uitsluitend met het betrokken werk verband houdt. De kosten van dit speciale middel vallen ten laste van de werkgever.

5 Er is dus vanaf 2016 geen verplichte periodieke gezondheidsbeoordeling van beeldschermwerkers meer voorzien in de wetgeving. Er wordt ook geen aanwervingsonderzoek noch een werkhervattingsonderzoek meer voorzien. Elke werknemer kan uiteraard via de personeelsdienst of zelf een afspraak maken bij zijn arbeidsgeneesheer wanneer hij werkgebonden klachten in vertrouwen wenst te bespreken. 6 Advies Toezicht Welzijn op het Werk Volgens welke modaliteiten de werkgever tegemoet komt in een specifieke bril dient in overleg afgesproken worden. Hij kan de bril zonder beperkingen vergoeden, maar ook een basismodel (montuur en optische glazen) voor een bepaald maximumbedrag vergoeden en de werknemer de vrije keuze laten. De werkgever heeft de mogelijkheid om zelf een procedure uit te werken hoe de werknemer zijn correctiemiddel moet aanvragen: Uit eigen beweging naar een oogarts gaan en een bril laten attesteren of voorschrijven, eventueel nadien advies van de arbeidsgeneesheer voor terugbetaling en controle of de correctie voldoende is. Eerst consultatie van de arbeidsgeneesheer, die verwijst dan naar een oftalmoloog. De werkgever kan dus vrij bepalen op welke wijze en voor welk bedrag een beeldschermbril wordt vergoed. Dit bedrag wordt in overleg met het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk vastgesteld. Het is dus mogelijk dat er voor de werknemer een meerkost is, indien de werknemer voor speciale (gecombineerde) glazen of een duur montuur kiest. Een basismodel mag geen meerkost voor de werknemer betekenen. Hij kan tevens vastleggen of de beeldschermbril al dan niet op de werkpost moet blijven, de frequentie van hernieuwing, wat in geval van breuk of diefstal, De werkgever kan een tegemoetkoming geven in het aandeel dat de werknemer zelf moet betalen (het remgeld ) na een bezoek aan de oogarts, maar is dit niet verplicht. De werkgever kan de tegemoetkoming afhankelijk maken van het feit of de werknemer door de arbeidsgeneesheer is doorverwezen of niet. Met dank aan dr. A. Volckaerts, adviseur FOD Werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg, Algemene directie toezicht welzijn op het werk. 7 Beeldschermwerk: praktische aanpak (voorstel) Om onnodige kosten en onaangename verrassingen te vermijden, is het nuttig dat men de procedure rond aanvraag van een beeldschermbril in een duidelijk overzicht giet, met een concreet stappenplan. Wanneer de werkgever standaard documenten en verwijsbrieven ter beschikking stelt, vermijdt hij extra administratieve last en discussies achteraf. Ook vermeldt hij in de procedure best wat de maximaal terugbetaalde kosten zijn voor de brilglazen en het brilmontuur. Deze bedragen verschillen van werkgever tot werkgever.

6 Opgelet! Vele werkgevers komen enkel tussen in de kosten voor een monofocale bril (= de echte klassieke beeldschermbril ) of een degressieve bril en komen niet tussen in de kosten voor brillen met multifocale of trifocale/progressieve glazen, brillen met getinte glazen, merkmonturen, antiweerspiegeling, krasbestendigheid,... Dit moet op voorhand tussen werkgever en werknemers afgesproken worden. In principe moet de werkgever enkel de kosten voor de beeldschermbril betalen en niet de kosten voor het consult bij de oogarts. In de wetgeving staat immers: De kosten van dit speciale middel vallen ten laste van de werkgever. Sommige werkgevers wensen ook tussen te komen in de kosten (remgeld) bij de oogarts. Ook dit moet op voorhand goed afgesproken worden. De werkgever (of de interne preventieadviseur) legt best (in overleg met de arbeidsgeneesheer) vast wie al dan niet als beeldschermwerker beschouwd wordt. 7.1 Klassieke procedure via de arbeidsgeneesheer (voorstel) Stap 0: Zijn de klachten op te lossen met een gewone leesbril? Voordat een beeldschermbril aangekocht wordt, moet de werknemer eerst nagaan of een andere bril kan helpen. Misschien komt een (oude) leesbril al tegemoet aan het vermoeien van de ogen. In dat geval is de aankoop van de specifieke beeldschermbril (nog) niet nodig. De gewone bril voor lezen moet dus niet door de werkgever betaald worden, ook al heeft de ouder wordende werknemer last met lezen Stap 1: Gaat het om een beeldschermwerker? Indien een beeldschermbril zou nodig zijn dan moet de werkgever enkel tussen komen in de kosten wanneer de werknemer effectief als een beeldschermwerker kan beschouwd worden Stap 2: Aanvraag door de beeldschermwerker. De beeldschermwerker die last heeft van vermoeide ogen bij werken aan het beeldscherm, last die met normale correctie (een klassieke leesbril ) niet opgelost geraakt, vraagt een spontane raadpleging aan bij de arbeidsgeneesheer. Dit kan via de personeelsdienst, of sinds 23 mei 2014 (KB van 24 april 2014 tot wijziging van diverse bepalingen) rechtstreeks bij de externe dienst. De werknemer vermeldt bij het maken van de afspraak dat het gaat om een oogtest in het kader van een beeldschermbril Stap 3: Consult bij de arbeidsgeneesheer. De arbeidsgeneesheer voert een oogtest uit met inschatting van het intermediair zicht (de tussenafstand). Wanneer hieruit blijkt dat een aangepaste correctie nodig is, verwijst hij door naar de oogarts. Hiervoor kan het document Beeldschermbril: advies van de arbeidsgeneesheer (in bijlage) gebruikt worden.

7 7.1.5 Stap 4: Consult bij een oogarts. De oogarts bepaalt de benodigde correctie per oog. Hij stelt een voorschrift op voor een beeldschermbril, en verwijst door naar een opticien. De werknemer laat het document Attest beeldschermbril (in bijlage) invullen door de oogarts en neemt dit document mee naar de opticien Stap 5: Aanschaf via een opticien. De opticien bezorgt de werknemer een gedetailleerde factuur, waarin de specificaties van de bril en het montuur, en de afzonderlijke kosten hiervan worden weergegeven. De werknemer laat het document Attest beeldschermbril (in bijlage) invullen door de opticien en bezorgt dit document aan de werkgever of de personeelsdienst Stap 6: Terugbetaling door de personeelsdienst. De beeldschermwerker bezorgt de originele factuur van de opticien en het volledig ingevulde document Attest beeldschermbril (in bijlage) aan de personeelsdienst, ter terugbetaling van de kosten. Indien de werkgever ook wenst tussen te komen in de kosten (remgeld) voor de oogarts dan moet de werknemer een kopie van het voorschrift of het getuigschrift voor verstrekte hulp van de oogarts aan de personeelsdienst bezorgen, ter terugbetaling van de kosten. 7.2 Afwijkende procedure (voorstel) Soms komt het voor dat een werknemer een oogarts consulteert en een beeldschermbril voorgeschreven kreeg zonder dat vooraf de arbeidsgeneesheer werd geraadpleegd. Volgend scenario kan dan gevolgd worden (voorstel): Stap 1: Consult bij een oogarts. De oogarts bepaalt de benodigde correctie per oog. Hij stelt een voorschrift op voor een beeldschermbril, en verwijst door naar een opticien. De werknemer laat het document Attest beeldschermbril (in bijlage) invullen door de oogarts en neemt dit document mee naar de opticien Stap 2: Aanschaf via een opticien. De opticien bezorgt de werknemer een gedetailleerde factuur, waarin de specificaties van de bril en het montuur, en de afzonderlijke kosten hiervan worden weergegeven. De werknemer laat het document Attest beeldschermbril (in bijlage) invullen door de opticien en bezorgt dit document aan de werkgever of de personeelsdienst Stap 3: Terugbetaling door de personeelsdienst. De beeldschermwerker bezorgt de originele factuur van de opticien en het volledig ingevulde document Attest beeldschermbril (in bijlage) aan de personeelsdienst, ter terugbetaling van de kosten.

8 De personeelsdienst of werkgever gaat na of de werknemer effectief als een beeldschermwerker kan beschouwd worden. Indien de werkgever ook wenst tussen te komen in de kosten (remgeld) voor de oogarts dan moet de werknemer een kopie van het voorschrift of het getuigschrift voor verstrekte hulp van de oogarts aan de personeelsdienst bezorgen, ter terugbetaling van de kosten. Allerlei variaties op de voorgestelde procedures zijn mogelijk. Het is van belang om in elk geval een procedure uit te werken en deze strikt te volgen. Improviseren is nooit een goede optie. 8 Rustbril Op het einde van een oogtest gebeurt het heel zelden dat men alles perfect gezien heeft. Bijna niemand heeft perfecte ogen. Men vindt bijna steeds een minieme fout. Vanaf een correctie van 0,5 dioptrie wordt aangenomen dat een bril zeker nodig is. Bij lagere correcties wordt vaak een rustbril voorgeschreven. Mensen die licht verziend zijn (en geen leesbril dragen) moeten hun ooglensspieren soms erg inspannen om nabij te zien zonder dat men zich daar bewust van is. De ooglensspieren moeten zich erg samentrekken bij lang nabijwerk. Dit kan klachten zoals hoofdpijn veroorzaken. Een bril met licht positieve glazen (+0,25 à +0,50) kan de oogspieren doen ontspannen. Licht verzienden hebben niet continu behoefte om de bril te dagen en om deze reden noemt men het een rustbril die men enkel draagt bij last. Een rustbril met zeer lichte correctie wordt in principe niet beschouwd als een echte beeldschermbril. Hij moet immers enkel bij last gedragen worden terwijl een beeldschermbril continu moet gedragen worden bij beeldschermwerk. Bijlagen Voorbeeld instructie werkgever inzake terugbetaling Beeldschermbril: advies van de arbeidsgeneesheer Attest beeldschermbril Provikmo 2016, Provikmo geeft u deze informatie op vrijwillige basis. Daarbij streven wij er steeds naar om dit op een zeer zorgvuldige manier te doen. Gelet op deze middelenverbintenis, kan op basis van deze informatie nooit de aansprakelijkheid van Provikmo vzw ingeroepen worden.

9 Voorbeeld instructie werkgever inzake terugbetaling Alleen de werknemers die op de naamlijst beeldschermwerkers staan, kunnen een terugbetaling van de kosten voor een beeldschermbril krijgen. De personeelsdienst betaalt die kosten op de volgende manier terug: De beeldschermbril na overlegging van de originele en gedetailleerde factuur: Voor het brilmontuur: maximaal 100 euro Voor de glazen: maximaal 200 euro per glas Belangrijke opmerking: Er is enkel terugbetaling voor: Monofocale glazen voor intermediaire visus Degressieve glazen voor dichtbij en intermediare visus (beeldschermbril met extra leesbereik) Ontspiegeling en krasvrije glazen Er is geen terugbetaling voor: Unifocale en multifocale glazen voor bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid of combinatie daarvan Verharde en verkleurde glazen Als bij een later oogonderzoek vastgesteld wordt dat een nieuwe correctie nodig is, zal het gecorrigeerde glas terugbetaald worden onder dezelfde voorwaarden. Een nieuw montuur wordt om de vijf jaar voorzien. Bij verlies of beschadiging van de beeldschermbril moet de werknemer dit melden aan de personeelsdienst of de werkgever. De beeldschermbril moet op het werk blijven en mag niet meegenomen worden naar huis.

10 Beeldschermbril: advies van de arbeidsgeneesheer Naam en voornaam werknemer: Firma, bedrijf of instelling: In te vullen door de arbeidsgeneesheer: Ik, ondergetekende arts-specialist, verklaar hierbij volgend type beeldschermbril te adviseren voor bovenvermelde werknemer nadat gebleken is dat een klassieke leesbril geen soelaas brengt of bracht: O Een monofocale bril (klassieke beeldschermbril ) O Degressieve bril (beeldschermbril met extra leesbereik) O Een multifocale dataconform bril Datum: Naam (of stempel) en handtekening: Opgelet! Vele werkgevers komen enkel tussen in de kosten voor een monofocale bril (= de echte klassieke beeldschermbril ) of een degressieve bril en komen niet tussen in de kosten voor brillen met multifocale of trifocale/progressieve glazen, brillen met getinte glazen, merkmonturen, antiweerspiegeling, krasbestendigheid,... Dit moet op voorhand tussen werkgever en werknemers afgesproken worden.

11 Attest beeldschermbril Opgelet! Vele werkgevers komen enkel tussen in de kosten voor een monofocale bril (= de echte klassieke beeldschermbril ) of een degressieve bril en komen niet tussen in de kosten voor brillen met multifocale of trifocale/progressieve glazen, brillen met getinte glazen, merkmonturen, antiweerspiegeling, krasbestendigheid,... Dit moet op voorhand tussen werkgever en werknemers afgesproken worden. Naam en voornaam werknemer: Firma, bedrijf of instelling: In te vullen door de oogarts en de optieker: Oogarts: Ik, ondergetekende arts-specialist, verklaar hierbij volgend type beeldschermbril voorgeschreven te hebben aan bovenvermelde patiënt nadat gebleken is dat een klassieke leesbril geen soelaas brengt of bracht: O Een monofocale bril (klassieke beeldschermbril ) O Degressieve bril (beeldschermbril met extra leesbereik) O Een multifocale dataconform bril Datum: Naam (of stempel) en handtekening: Optieker: Ik, ondergetekende optieker, verklaar hierbij volgend type beeldschermbril verkocht te hebben aan bovenvermelde klant: O Een monofocale bril (klassieke beeldschermbril ) O Degressieve bril (beeldschermbril met extra leesbereik) O Een multifocale dataconform bril Datum: Naam (of stempel) en handtekening:

Omzendbriel BZ2O14l1. 1. Doel. 2. Toepassingsqebied. 3. Wetteliike verplichtinqen in verband met qezondheidstoezicht.

Omzendbriel BZ2O14l1. 1. Doel. 2. Toepassingsqebied. 3. Wetteliike verplichtinqen in verband met qezondheidstoezicht. Maamse overheid Omzendbriel BZ2O14l1 Aan de lijnmanagers en de personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid Kabinet van de viceminister-president van de vlaamse Regering en Vlaams minister van

Nadere informatie

1. Inleiding functionaliteit en noodzaak beeldschermbrillen

1. Inleiding functionaliteit en noodzaak beeldschermbrillen 1. Inleiding functionaliteit en noodzaak beeldschermbrillen 2. Wetgeving met betrekking tot beeldschermbrillen 3. Praktische uitvoering "regeling verstrekken brillen bij beeldschermwerk" bij de UT Bijlage

Nadere informatie

@Work beeldschermglazen. Ann Stuyck Hoya Lens Belgium Product manager

@Work beeldschermglazen. Ann Stuyck Hoya Lens Belgium Product manager @Work beeldschermglazen Ann Stuyck Hoya Lens Belgium Product manager Programma Welkom Over Hoya Werking van het oog Oogafwijkingen Designs brillenglazen Wetgeving Designs @Work beeldschermglazen Blauw

Nadere informatie

Wijziging arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Venray. Per direct.

Wijziging arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Venray. Per direct. Onderwerp Wijziging arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Venray Zaaknummer Teammanager Ruud Steegh B & W datum 13 februari 2017 Team Human Resource Management Naam steller Jose Hermans Portefeuillehouder

Nadere informatie

Vergoedingen uit de verplichte ziekenkas

Vergoedingen uit de verplichte ziekenkas Stap 1 Vergoedingen uit de verplichte ziekenkas Brillenglazen Voor alle leeftijden: Glazen met minsten -8,25 of +8,25 dioptrie Glazen voor jongeren dan 18 jaar krijgen eveneens indien de glazen minder

Nadere informatie

imtech Arbodienst beeldschermbril (versie 2.0)

imtech Arbodienst beeldschermbril (versie 2.0) imtech Arbodienst (versie 2.0) veilig en gezond werken Wat is een? Naarmate mensen ouder worden gaat het vermogen van de ogen om op alle afstanden scherp te stellen achteruit. Rond het 40 à 45 levensjaar

Nadere informatie

het oog > bijziendheid > verziendheid > leeftijdverziendheid > astigmatisme

het oog > bijziendheid > verziendheid > leeftijdverziendheid > astigmatisme Algemeen (emmetroop oog) Een bril of een contactlens wordt in de meeste gevallen toegepast om een brekingsfout van het oog te corrigeren. Er zijn verschillende brekingsfouten. verziendheid en de bijziendheid.

Nadere informatie

Versie 02 Okt 2015. b. De intranetsite van DG BudFin onder het topic Medische onkosten : richtlijnen, alle mogelijke nodige documenten.

Versie 02 Okt 2015. b. De intranetsite van DG BudFin onder het topic Medische onkosten : richtlijnen, alle mogelijke nodige documenten. Versie 02 Okt 2015 1. Wie heeft recht op terugbetaling? Onderstaande regels zijn van toepassing op alle personeelsleden van Defensie in werkelijke dienst (militairen en burgers), alsook op de personeelsleden

Nadere informatie

NVAB Richtlijn Computer Werk, klachten met zien

NVAB Richtlijn Computer Werk, klachten met zien NVAB Richtlijn Computer Werk, klachten met zien Jos Verbeek, Finnish Institute of Occupational Health, jos.verbeek@ttl.fi Werkgroepleden: Allard vd Beek, Hugo Bos, Sybrand van der Meulen, Harry Bank, Maaike

Nadere informatie

refractie-afwijking patiënteninformatie

refractie-afwijking patiënteninformatie patiënteninformatie refractie-afwijking Uw oogarts of orthoptist heeft een refractie-afwijking vastgesteld bij u of uw kind. Dit kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen. Wat is een refractie-afwijking?

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 170.503 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 23 OKTOBER 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Refractie-afwijking. Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen.

Refractie-afwijking. Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen. Refractie-afwijking Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen. Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie?

Nadere informatie

24 APRIL Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk (1)

24 APRIL Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk (1) NL FR einde eerste woord laatste woord Publicatie : 2014-05-23 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 24 APRIL 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen

Nadere informatie

Refractie afwijkingen. Niet scherp zien ten gevolge van refractie afwijkingen

Refractie afwijkingen. Niet scherp zien ten gevolge van refractie afwijkingen Refractie afwijkingen Niet scherp zien ten gevolge van refractie afwijkingen Inhoudsopgave 1 Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie... 1 2 Wat verstaat men onder refractieafwijkingen en

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. over het verbeteren van de betaalbaarheid van oogcorrecties. (ingediend door Karin Jiroflée)

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. over het verbeteren van de betaalbaarheid van oogcorrecties. (ingediend door Karin Jiroflée) VOORSTEL VAN RESOLUTIE over het verbeteren van de betaalbaarheid van oogcorrecties (ingediend door Karin Jiroflée) Toelichting Inleiding De afgelopen jaren was de gezondheidszorg steevast voorwerp van

Nadere informatie

Niet scherp zien Als gevolg van een refractieafwijking. Poli Oogheelkunde

Niet scherp zien Als gevolg van een refractieafwijking. Poli Oogheelkunde 00 Niet scherp zien Als gevolg van een refractieafwijking Poli Oogheelkunde Hoe vormt een oog een scherp beeld, wat is refractie? Om scherp te kunnen zien is het nodig dat lichtstralen die van een voorwerp

Nadere informatie

Brilafwijkingen. Afdeling Oogheelkunde

Brilafwijkingen. Afdeling Oogheelkunde Brilafwijkingen Afdeling Oogheelkunde Bij een brilafwijking wordt het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies afgebeeld, maar als het ware voor of achter het netvlies. Daardoor is het

Nadere informatie

Niet scherp zien door een refractieafwijking.

Niet scherp zien door een refractieafwijking. Oogheelkunde Niet scherp zien door een refractieafwijking. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie?

Nadere informatie

MULTIFOCALE IMPLANTLENZEN

MULTIFOCALE IMPLANTLENZEN Deze brochure werd geschreven met de bedoeling u te informeren en bij te staan bij de keuze die dient gemaakt te worden over de te gebruiken implantlens tijdens uw cataractingreep of clearlensextractie.

Nadere informatie

Waarom zien veel mensen onscherp?

Waarom zien veel mensen onscherp? Refractie afwijking Waarom zien veel mensen onscherp? Om scherp te zien moeten lichtstralen uit de buitenwereld precies op het netvlies van het oog samenvallen. Het hoornvlies en de lens in het oog zorgen

Nadere informatie

Langdurige ongeschiktheid. De faciliterende rol van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer

Langdurige ongeschiktheid. De faciliterende rol van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer Langdurige ongeschiktheid De faciliterende rol van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer Nadine Gilis FOD werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid nadine.gilis@werk.belgie.be

Nadere informatie

Arbeidsplaatsen Elektrische installaties - Algemeen. Infodocument

Arbeidsplaatsen Elektrische installaties - Algemeen. Infodocument Arbeidsplaatsen Elektrische installaties - Algemeen Infodocument Arbeidsplaatsen - Elektrische installaties - Algemeen Voor bepaalde oude elektrische installaties op de arbeidsplaatsen werden in 2008 minimum

Nadere informatie

Organisatie van het Medisch Toezicht

Organisatie van het Medisch Toezicht Organisatie van het Medisch Toezicht Medisch Toezicht.doc Versie: 01/08/2012 Pagina 1 van 6 Inleiding : ORGANISATIE VAN HET MEDISCH TOEZICHT In deze brochure vindt U : - een overzicht van de verschillende

Nadere informatie

Bescherming van stagiairs

Bescherming van stagiairs 21 SEPTEMBER 2004. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming van stagiairs (1) Belgisch Staatsblad 4 oktober 2004 Gewijzigd door : KB van 30/09/05 BS van 13/10/05 KB van 02/06/06 BS van 17/07/06

Nadere informatie

Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Risicoanalyse en preventiemaatregelen Arbeidsongevallen en onbezoldigde stages Met stagiairs bedoelt men personen die gewoon onderwijs volgen en in het kader van die opleiding arbeidsprestaties verrichten bij een werkgever om beroepservaring

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 143 van 19 juni 2009 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S )

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S ) Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S. 4.10.2004; erratum: B.S. 3.1.2005) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 30 september 2005 (B.S. 13.10.2005,

Nadere informatie

Brilafwijkingen. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam

Brilafwijkingen. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam Brilafwijkingen Afdeling Oogheelkunde Locatie Purmerend/Volendam Bij een brilafwijking wordt het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies afgebeeld, maar als het ware voor of achter het

Nadere informatie

De werking van het oog

De werking van het oog Een brilafwijking komt door een afwijkende vorm van het oog waardoor het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies valt. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld. In deze folder kunt u meer

Nadere informatie

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9 Een korte uitleg over de werking van het oog: De ooglens zit direct achter de pupil (de zwarte opening) en het regenboogvlies (het gekleurde deel van het oog, de iris). De ooglens en het hoornvlies zorgen

Nadere informatie

Oogheelkunde. adviezen. refractieafwijking. na een hernia-operatie. (bril, contactlens of operatie) ZorgSaam

Oogheelkunde. adviezen. refractieafwijking. na een hernia-operatie. (bril, contactlens of operatie) ZorgSaam Oogheelkunde adviezen refractieafwijking na een hernia-operatie (bril, contactlens of operatie) ZorgSaam 1 2 Wat zijn refractie-afwijkingen? Om scherp te zien is het nodig dat lichtstralen uit de buitenwereld

Nadere informatie

Betaling medische kosten van OCMW-klanten

Betaling medische kosten van OCMW-klanten Betaling medische kosten van OCMW-klanten Dit document geeft een overzicht van de werkwijze van de medische waarborg en de visie van OCMW Antwerpen over de betaling van medische kosten voor haar klanten.

Nadere informatie

Maatschap Oogheelkunde/orthoptie. Verschillende brilsterktes (kinderen)

Maatschap Oogheelkunde/orthoptie. Verschillende brilsterktes (kinderen) Maatschap Oogheelkunde/orthoptie Verschillende brilsterktes (kinderen) Algemeen Om scherp te kunnen zien moeten de lichtstralen uit de buitenwereld precies op hetzelfde punt samenvallen op het netvlies.

Nadere informatie

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen In het Belgisch Staatsblad van 28 december 2010 verscheen het nieuw koninklijk besluit (KB) van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S K.B. 28.5.2008 In werking 1.8.2008 B.S. 6.6.2008 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 30bis - OPTICIENS : BRILGLAZEN KIND JONGER DAN 18 JAAR 1. Worden eveneens geacht in de bevoegdheid van de opticiens

Nadere informatie

Dokter, mijn ogen zijn zo moe! Oorzaken en behandeling van astenope klachten. Huisartsensymposium 23 maart 2013 Bert Augustinus Oogheelkunde

Dokter, mijn ogen zijn zo moe! Oorzaken en behandeling van astenope klachten. Huisartsensymposium 23 maart 2013 Bert Augustinus Oogheelkunde Dokter, mijn ogen zijn zo moe! Oorzaken en behandeling van astenope klachten l Huisartsensymposium 23 maart 2013 Bert Augustinus Oogheelkunde Vermoeide ogen Definitie van astenopie Symptomen Kunnen onze

Nadere informatie

Meer informatie rondom de staaroperatie/cataractoperatie kunt u lezen in de folder staaroperatie.

Meer informatie rondom de staaroperatie/cataractoperatie kunt u lezen in de folder staaroperatie. Oogheelkunde Welke lens kiest u? Keuzemogelijkheden bij staaroperatie Inleiding U heeft staar/cataract. Als de staar het zien of functioneren in het dagelijks leven belemmert, adviseren wij u om een staaroperatie

Nadere informatie

Een bril. Oogheelkunde. alle aandacht

Een bril. Oogheelkunde. alle aandacht Een bril Oogheelkunde alle aandacht De orthoptist heeft de ogen van uw kind onderzocht en geconstateerd dat uw kind een brekingsafwijking aan de ogen heeft. Een bril corrigeert de brekingsafwijking. In

Nadere informatie

Behandeld door Commissie Medisch Toezicht 2009 werkgroep ad hoc 2008

Behandeld door Commissie Medisch Toezicht 2009 werkgroep ad hoc 2008 I. Wettelijke basis Codex over het welzijn op het werk, Titel I, Algemene Beginselen, Hoofdstuk IV, maatregelen in verband met het gezondheidstoezicht op de werknemers (KB 28/5/2003, Koninklijk besluit

Nadere informatie

Oogheelkunde De leesbril en verlichtingsadvies

Oogheelkunde De leesbril en verlichtingsadvies Oogheelkunde De leesbril en verlichtingsadvies Leesbril Vanaf het 40e levensjaar wordt het dichtbij zien moeilijker. Uw ooglens wordt langzaam steeds minder flexibel, waardoor u dichtbij niet goed meer

Nadere informatie

Refractie-afwijking. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam

Refractie-afwijking. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam Refractie-afwijking Afdeling Oogheelkunde Locatie Purmerend/Volendam Bril, contactlens of operatie? Wat zijn refractie-afwijkingen? Om scherp te zien is het nodig dat lichtstralen uit de buitenwereld precies

Nadere informatie

Brochure WG V.:23/03/2017. Brochure werkgever

Brochure WG V.:23/03/2017. Brochure werkgever Re-integratie Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid Brochure werkgever Back on track Brochure Doel CPS heeft de vraag gekregen om voor één van uw medewerkers een traject op te starten of u wil zelf

Nadere informatie

Een bril. Oogheelkunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Een bril. Oogheelkunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen Een bril Oogheelkunde Locatie Hoorn/Enkhuizen De orthoptist heeft de ogen van uw kind onderzocht en geconstateerd dat uw kind een brekingsafwijking aan de ogen heeft. Een bril corrigeert de brekingsafwijking.

Nadere informatie

Verwijzing naar de orthoptist

Verwijzing naar de orthoptist Verwijzing naar de orthoptist Oogheelkunde Beter voor elkaar 2 Verwijzing naar de orthoptist De huisarts verwijst een patiënt met oogheelkundige problemen naar de oogarts. De oogarts bepaalt of de ogen

Nadere informatie

Er bestaan verschillende soorten refractie-afwijkingen: Myopie Hypermetropie Astigmatisme Anisometropie

Er bestaan verschillende soorten refractie-afwijkingen: Myopie Hypermetropie Astigmatisme Anisometropie Brilafwijkingen Een brilafwijking (refractieafwijking) is een afwijkende vorm (brekingsafwijking) van het oog waardoor het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies valt. Hierdoor ontstaat

Nadere informatie

Premium lenzen bij staar

Premium lenzen bij staar Premium lenzen bij staar Mensen zien. Mensen laten zien. De premium lens Dit type lens heeft meer te bieden en corrigeert het zicht op meerdere afstanden. Hierdoor kan het gebruik van een bril of contactlenzen

Nadere informatie

Zicht op een heldere toekomst De bijzet- en kunstlens van dichtbij bekeken

Zicht op een heldere toekomst De bijzet- en kunstlens van dichtbij bekeken IMPLANTAATLENZEN Zicht op een heldere toekomst De bijzet- en kunstlens van dichtbij bekeken Samen met uw oogarts besliste u om uw zicht te corrigeren via implantaatlenzen en uw bril overbodig te maken.

Nadere informatie

Slechter zien door een refractieafwijking

Slechter zien door een refractieafwijking Slechter zien door een refractieafwijking De oogarts heeft met u gesproken over de refractieafwijking in uw oog. In deze folder leest u wat een refractieafwijking is en wat de behandelmogelijkheden zijn.

Nadere informatie

B439 april 2012. Wat is cataract?

B439 april 2012. Wat is cataract? B439 april 2012 Wat is cataract? De lens van het menselijke oog functioneert zoals de lens van een camera: de lichtstralen die het oog binnendringen gaan door het hoornvlies (=cornea), vervolgens door

Nadere informatie

Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen

Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen Art. I.4-72 Het re-integratietraject bedoeld in dit hoofdstuk beoogt de

Nadere informatie

Behandeling van snel toenemende bijziendheid

Behandeling van snel toenemende bijziendheid Behandeling van snel toenemende bijziendheid Uw kind heeft last van bijziendheid die snel erger wordt, waarbij het dragen van een bril of contactlenzen alleen niet voldoende is. In deze folder leest u

Nadere informatie

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN April 2018 Mensen met een chronische ziekte die een ziekte-uitkering ontvangen, maar die opnieuw aan de slag willen gaan, moeten goed

Nadere informatie

Een bril Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Een bril Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Een bril Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft gehoord dat u of uw kind een bril nodig heeft. In deze folder leest u meer over de verschillende oogafwijkingen.

Nadere informatie

Een bril. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Een bril. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Een bril Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft gehoord dat u of uw kind een bril nodig heeft. In deze folder leest u meer over de verschillende oogafwijkingen.

Nadere informatie

Myopie remmen met atropine druppels

Myopie remmen met atropine druppels Oogheelkunde Myopie remmen met atropine druppels www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl OOG027 / Myopie remmen met atropine druppels / 09-07-2018

Nadere informatie

Wij hebben oog voor uw rug!

Wij hebben oog voor uw rug! Wij hebben oog voor uw rug! Het dragen van een bril is door de enorme verscheidenheid aan monturen geen noodzakelijk kwaad meer. De brildrager van deze tijd heeft gemiddeld twee of meerdere monturen, die

Nadere informatie

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Brilsterkte bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Oogheelkunde. Patiënteninformatie. Brilsterkte bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Oogheelkunde Brilsterkte bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind heeft zojuist een druppeltest (skiascopie) gehad. Uit de test is gebleken dat uw kind een bril nodig heeft

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek VIII.- Ergonomische belasting. Titel 2. Beeldschermen

Codex over het welzijn op het werk. Boek VIII.- Ergonomische belasting. Titel 2. Beeldschermen Codex over het welzijn op het werk Boek VIII.- Ergonomische belasting Titel 2. Beeldschermen Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 90/270/EEG van de Raad van 29 mei 1990 betreffende minimumvoorschriften

Nadere informatie

Tips voor optimaal profijt van uw multifocale brillenglazen

Tips voor optimaal profijt van uw multifocale brillenglazen Tips voor optimaal profijt van uw multifocale brillenglazen Gefeliciteerd met uw nieuwe multifocale brillenglazen! U hebt een hoogwaardig product aangeschaft dat het resultaat is van uitgebreid onderzoek

Nadere informatie

201 é 0/53J . 6 APR Zorginstituut Nederland. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen

201 é 0/53J . 6 APR Zorginstituut Nederland. > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen 201 é 0/53J. 6 APR 2017 > Retouradres Postbus 320, 1110 AH Diemen Aan de Geschillencommissie van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) T.a.v. mevrouw Postbus 291 3700 AG ZEIST 2017015909

Nadere informatie

Monovision. Prof.dr. Dick van Norren UMC Utrecht

Monovision. Prof.dr. Dick van Norren UMC Utrecht Monovision Prof.dr. Dick van Norren UMC Utrecht Inhoud 1. Wat is accommodatie. 2. Het verschijnsel presbyopie (oudziend). 3. Presbyopie corrigeren met leesbril, monovision, multifocaal. Accommodatie (1)

Nadere informatie

Informatiebrochure. PREMIUM lenzen

Informatiebrochure. PREMIUM lenzen Informatiebrochure PREMIUM lenzen Inhoudsopgave INLEIDING 3 STAAROPERATIE MET STANDAARD (MONOFOCALE) IMPLANTLENS 4 GEEN BRIL NA EEN STAAROPERATIE: PREMIUM LENZEN BIJ OOGKLINIEK DE HORSTEN 5 EEN MONOFOCAAL

Nadere informatie

Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen

Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen OOGHEELKUNDE Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen KINDEREN Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen Uw kind wordt in het ziekenhuis onderzocht wegens oogklachten. Het is belangrijk om te

Nadere informatie

Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens

Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens Inhoudsopgave Een kunstlens (AcrySof ReSTOR ) ) voor optimaal zicht... 1 Hoe werken ogen?... 1 Scherpstelling... 2 Ouderdomskwaal... 2 Staar... 2 Staaroperatie...

Nadere informatie

Return To Work. Re-integratie op een dubbel spoor. Nadine Gilis Evelien De bruyn

Return To Work. Re-integratie op een dubbel spoor. Nadine Gilis Evelien De bruyn Return To Work Nadine Gilis Evelien De bruyn FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid 1 Re-integratie op een dubbel spoor 2 mogelijke trajecten: Re-integratietraject

Nadere informatie

Brochure WN V.:11/12/2017. Brochure werknemer

Brochure WN V.:11/12/2017. Brochure werknemer Re-integratie Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid Brochure werknemer Back on track Brochure Doel CPS heeft de vraag gekregen om voor u een traject op te starten of u wil zelf een reintegratietraject

Nadere informatie

WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE. In de praktijk...

WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE. In de praktijk... WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE 25/06/2014 In de praktijk... Op 23 mei is een reeds lang aangekondigd KB verschenen. Het gaat over

Nadere informatie

Behandeling van bijziendheid met Atropine

Behandeling van bijziendheid met Atropine Behandeling van bijziendheid met Atropine Inleiding Uw kind begint binnenkort met een behandeling van bijziendheid. In deze folder leest u hier meer over. Wat is bijziendheid? Bijziendheid wordt ook wel

Nadere informatie

DOCUMENT TER INSPIRATIE PREVENTIESERVICE VOOR WZC

DOCUMENT TER INSPIRATIE PREVENTIESERVICE VOOR WZC DOCUMENT TER INSPIRATIE PREVENTIESERVICE VOOR Preventieservice volgens nieuw KB Tarifering: 6 preventiegroepen Tarief per medewerker Vanaf 1 januari 2016 zal de preventieservice van Provikmo verlopen volgens

Nadere informatie

Circulaire 2016/03. Tarifering Externe Diensten PBW

Circulaire 2016/03. Tarifering Externe Diensten PBW Een nieuwe tarifering voor Externe Diensten Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW) PRINCIPE KB 27 november 2015, dat het KB Externe Diensten van 27 maart 1998 wijzigt WELZIJNSWET 1996 Welzijnswet

Nadere informatie

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Keuze implantlens Bij een staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De oogarts heeft met u besproken dat u een staaroperatie krijgt, waarbij uw eigen troebele

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis OOGHEELKUNDE Behandeling van progressieve myopie met Atropine BEHANDELING Behandeling van progressieve myopie met Atropine In deze folder leest u meer informatie over myopie (bijziendheid) en de behandeling

Nadere informatie

Implantlenzen bij een staaroperatie

Implantlenzen bij een staaroperatie Neptunuslaan 3 Huis ter Heideweg 42 Nijverheidslaan 97 receptie@oogkliniekheuvelrug.nl 3721 LG Bilthoven 3705 LZ Zeist 3903 AN Veenendaal www.oogkliniekheuvelrug.nl 030-870 05 40 030-744 03 90 0318-74

Nadere informatie

Niet scherp zien door een refractieafwijking

Niet scherp zien door een refractieafwijking Oogheelkunde Niet scherp zien door een refractieafwijking www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Bijziendheid... 3 Verziendheid... 3 Astigmatisme... 4 De leesbril... 4 Contactlenzen... 4 Operatie... 5 Vragen?...

Nadere informatie

A. Unifocale minerale brilglazen met brekingsindex 1,7, getal van Abbe 35 en ontspiegeld

A. Unifocale minerale brilglazen met brekingsindex 1,7, getal van Abbe 35 en ontspiegeld De RODE markeringen gaan in voege vanaf 01/01/2009 Art. 30. 1. Worden geacht in de bevoegdheid van de opticiens (Z) te vallen : I. Brilglazen A. Unifocale minerale brilglazen met brekingsindex 1,7, getal

Nadere informatie

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Keuze implantlens Bij een staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De oogarts heeft met u besproken dat u een staaroperatie krijgt, waarbij uw eigen troebele

Nadere informatie

Circulaire TARIFERING EXTERNE DIENSTEN PBW

Circulaire TARIFERING EXTERNE DIENSTEN PBW EEN NIEUWE TARIFERING VOOR EXTERNE DIENSTEN PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK (ED) PRINCIPE Codex II.3 Het financieringssysteem van de Externe Diensten werd aangepast aan de huidige behoeften op vlak

Nadere informatie

Cataract & Lensvervanging

Cataract & Lensvervanging Cataract & Lensvervanging 2 www.medifocus.be Het lensimplant De oplossing voor cataract en brilproblemen Lensimplanten worden reeds meer dan 50 jaar op grote schaal gebruikt in de oogheelkunde en behoren

Nadere informatie

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers Nadine Gilis adviseur FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid 1 Re-integratie op een dubbel spoor 2 mogelijke

Nadere informatie

Bril- of refractie-afwijking

Bril- of refractie-afwijking Bril- of refractie-afwijking Uw kind is naar de orthoptist verwezen wegens een verminderde gezichtsscherpte (visus) van een of beide ogen. Een orthoptist onderzoekt en behandelt de oogstand, de samenwerking

Nadere informatie

Atropine oogdruppels ter voorkoming/afremming van hoge myopie

Atropine oogdruppels ter voorkoming/afremming van hoge myopie Atropine oogdruppels ter voorkoming/afremming van hoge myopie Bij uw zoon of dochter is myopie waargenomen. Dit betekent dat het oog van uw kind te lang is of een te sterke ooglens heeft. Zonder behandeling

Nadere informatie

MEDEDELING MAATREGELEN BETREFFENDE HET WELZIJN OP HET WERK VAN UITZENDKRACHTEN

MEDEDELING MAATREGELEN BETREFFENDE HET WELZIJN OP HET WERK VAN UITZENDKRACHTEN MEDEDELING 2011-02 18/01/2011 MAATREGELEN BETREFFENDE HET WELZIJN OP HET WERK VAN UITZENDKRACHTEN Koninklijk besluit van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het

Nadere informatie

Atropine oogdruppels ter voorkoming van hoge bijziendheid

Atropine oogdruppels ter voorkoming van hoge bijziendheid Atropine oogdruppels ter voorkoming van hoge bijziendheid Wat is bijziendheid? Bijziendheid heet in medische termen myopie. Het is een brekingsfout (refractie-afwijking) van het optisch systeem van het

Nadere informatie

Oogheelkunde. Orthoptie

Oogheelkunde. Orthoptie Oogheelkunde Orthoptie U heeft nog nooit van een orthoptist gehoord? Dat kan, want het beroep van orthoptist is nog tamelijk onbekend. Met het oog hierop is deze folder gemaakt, om u te informeren over

Nadere informatie

Stap voor stap in uw onderneming

Stap voor stap in uw onderneming Stap voor stap in uw onderneming Dr. Geert Premer (2017) Een re-integratietraject, wat is dat dan? Hoe langer een werknemer arbeidsongeschikt is, hoe moeilijker hij het heeft om terug aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Een bril bij kinderen. Oogheelkunde

Een bril bij kinderen. Oogheelkunde Een bril bij kinderen Oogheelkunde Inleiding Het menselijk ook is te vergelijken met een fototoestel. Via de lens komen beelden op een licht- en kleurgevoelig oppervlak. Bij een fototoestel is dat de kleurenfilm,

Nadere informatie

Refractie. Refractieve afwijkingen. Emmetroop oog. Snel Filip 1. Als emmetroop oog nemen we een totale sterkte van 60D. Emmetroop Myoop Hypermetroop

Refractie. Refractieve afwijkingen. Emmetroop oog. Snel Filip 1. Als emmetroop oog nemen we een totale sterkte van 60D. Emmetroop Myoop Hypermetroop Refractie Refractieve afwijkingen Emmetroop Myoop Hypermetroop Emmetroop oog Als emmetroop oog nemen we een totale sterkte van 60D Evenwijdig invallende lichtstralen komende van ui het oneindige vormen

Nadere informatie

Wanneer zijn multifocale implantlenzen niet geschikt?

Wanneer zijn multifocale implantlenzen niet geschikt? patiëntenwijzer Oogkliniek Aarschot Multifcocale implantlenzen In deze folder vindt u informatie over multifocale implantlenzen, meer bepaald over de voor- en nadelen en de ingreep. Deze informatiebrochure

Nadere informatie

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers Nadine Gilis adviseur FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid 1 Re-integratie op een dubbel spoor 2 mogelijke

Nadere informatie

Stafpersoneel / leidinggevenden / technici

Stafpersoneel / leidinggevenden / technici Stafpersoneel / leidinggevenden / technici Onder stafpersoneel / leidinggevenden / technici (hierna stafpersoneel) vallen meerdere beroepen. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd.

Nadere informatie

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Informatie voor patiënten November 2010 In samenwerking met zorgtrajectpromotoren Beste, U hebt beslist om in het zorgtraject diabetes te stappen. Wij willen

Nadere informatie

1.1 Het oog. 1.1.1 Beschermende delen van het oog. Deel 1 Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving?

1.1 Het oog. 1.1.1 Beschermende delen van het oog. Deel 1 Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving? 1.1 Het oog 1.1.1 Beschermende delen van het oog Door welke delen worden je ogen beschermd? Vul de juiste benaming in. Geef telkens de functie van de delen. Delen Functie 1 2 3 4 5 6 1.1 Het oog 1 1.1.2

Nadere informatie

KB s 24 april 2014 Gezondheidstoezicht

KB s 24 april 2014 Gezondheidstoezicht KB s 24 april 2014 Gezondheidstoezicht GDPB 16/10/2014 gdpb@bz.vlaanderen.be www.bestuurszaken.be KB van 24 april 2014 tot wijziging van het KB van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie

Nadere informatie

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes

Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Stappenplan voor het zorgtraject diabetes Informatie voor patiënten Februari 2011 In samenwerking met zorgtrajectpromotoren Uw gegevens Naam: Adres:. Telefoon/GSM: E-mailadres:. Geboortedatum:. Kleefbriefje

Nadere informatie

Stappenplan ZORGTRAJECT DIABETES TYPE 2

Stappenplan ZORGTRAJECT DIABETES TYPE 2 Stappenplan ZORGTRAJECT DIABETES TYPE 2 Uw gegevens Naam: Adres:... Telefoon/GSM: Emailadres: Samenvatting belangrijke gegevens in mijn zorgtraject: ZORGTRAJECT loopt van (startdatum) tot TYPE GLUCOSEMETER

Nadere informatie

Basistaken van de externe dienst voor uw bedrijf

Basistaken van de externe dienst voor uw bedrijf Basistaken van de externe dienst voor uw bedrijf U betaalt een forfaitaire bijdrage aan Mensura. Deze is bepaald door het aantal werknemers (status 30 november voorgaand jaar) en de tariefgroep waartoe

Nadere informatie

Interne instructie Arbeidsinspectie. Beeldschermwerk. 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2.

Interne instructie Arbeidsinspectie. Beeldschermwerk. 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2. Interne instructie Arbeidsinspectie Beeldschermwerk INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. AANPAK 2.1 Wettelijke grondslag 2.2 Indicatie beeldschermwerk 2.3 Inspectie 2.4 Handhaving 3. ACHTERGRONDINFORMATIE 3.1

Nadere informatie

Moderne oogcorrecties

Moderne oogcorrecties Moderne oogcorrecties Dit artikel gaat over ooglaseren en lensimplantaties. In vergelijking met de oudere correctietechnieken. Alle voor- en nadelen worden op een rijtje gezet. Bouw en werking van het

Nadere informatie

K.B. 17.10.2008 In werking 1.1.2009 B.S. 7.11.2008

K.B. 17.10.2008 In werking 1.1.2009 B.S. 7.11.2008 Artikel 30 OPTICIENS K.B. 17.10.2008 In werking 1.1.2009 B.S. 7.11.2008 Wijzigen Invoegen Verwijderen 1. Worden geacht in de bevoegdheid van de opticiens (Z) te vallen : I. Brilglazen B. Unifocale organische

Nadere informatie

Belgische arbeidsgeneesheren anno Dr. K. Mortelmans Owner and Freelance Consultant KaMoCo

Belgische arbeidsgeneesheren anno Dr. K. Mortelmans Owner and Freelance Consultant KaMoCo Belgische arbeidsgeneesheren anno 2016 Dr. K. Mortelmans Owner and Freelance Consultant KaMoCo katrien.mortelmans@kamoco.be Jouw kennis van België getest Hoeveel Arbodiensten zijn er? Belgische Externe

Nadere informatie