Het Nieuwlanderhek, Reconstructie van een historische entree in Alkmaar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Nieuwlanderhek, Reconstructie van een historische entree in Alkmaar."

Transcriptie

1 Het Nieuwlanderhek, Reconstructie van een historische entree in Alkmaar. Nijverheid aan het Klein Nieuwland halverwege de 19 e eeuw, door Cornelis Springer. Het Groot Nieuwland en het Klein Nieuwland, van oudsher vol nijverheid. We kennen allemaal het Groot Nieuwland en het Klein Nieuwland. Twee smalle straten in elkaars verlengde, onderbroken door een ophaalbrug genaamd de Nieuwlanderbrug. Velen lopen of fietsen dagelijks deze route, die van de binnenstad naar Overdie, en vice versa leidt. Omdat deze route met name in het verleden zo belangrijk was, bevond zich hier veel nijverheid. Zo waren er in de jaren vijftig een fietsenwinkel, een wijnhandel, een sigarenzaak, en bevonden zich op de route diverse kroegen. Deze nijver is de laatste decennia verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor de functie wonen. Een historische plaats. De Nieuwlanderpoort is gebouwd tijdens stadsuitbreidingen in zuidelijke richting waarbij het grote nieuwe land ontstond. Deze poort was bedoeld om bij calamiteiten het grazend vee ten zuiden van de stad snel en veilig binnenpoorts te krijgen. De oude Nieuwlanderpoort lag op de plaats waar de huidige Nieuwlanderbrug ligt. De Oudegracht was destijds de middeleeuwse stadssingel. Ten tijde van het beleg van Haarlem in 1572, werd in Alkmaar in hoog tempo de nieuwe brede singelgracht gegraven zoals we die vandaag nog kennen. Ook de Nieuwlanderpoort is toen zuidelijker herbouwd en het klein nieuw land ontstond.

2 Nieuwlanderpoort van binnen gezien. Een opening in de stadswal. Dezelfde locatie nu. Nadat in de 19e eeuw de noodzaak van stadspoorten afnam, werden deze één voor één gesloopt. Ook de Nieuwlanderpoort werd in 1809 geamoveerd zoals men dat destijds noemde. De behoefte voor een afsluitbaar hek is blijkbaar toch gebleven. De brug over de Singel werd na de sloop van de stadspoort in 1809 vernieuwd en voorzien van twee zuilen met daarop twee lantaarns. De zuilen dienden ter versteviging van een smeedijzeren hek dat open en dicht kon. Een (ouder) voorbeeld hiervan zien we terug bij de hamei van de Boompoort aan het Zeglis. Deze hamei stond bekend als het Nieuwlanderhek. De brug werd later genoemd de Popelmansbrug of Popmansbrug, vernoemd naar de Popelmanslaan. Nieuwlanderpoort anno 1789 gezien vanaf de Popelmansvaart. Dezelfde locatie nu.. De vaart is gedempt en heet Popelmanslaan.

3 Het initiatiefvoorstel: Deze omvat de reconstructie van het 19 e eeuwse Nieuwlanderhek welke stond op de Popelmansbrug. Van de Popelmansbrug met Nieuwlanderhek is merkwaardig genoeg maar één foto bekend uit Mogelijk gemaakt net voordat het hek volledig werd verwijderd. Pas na restauratie van de foto kwam dit pareltje tevoorschijn. Op de foto zijn de beweegbare delen van het hekwerk al verdwenen. Enkel de smeedijzeren zijvleugels resteren. Twee natuurstenen zuilen met geornamenteerde kapitelen flankeren de brug en zijn bekroond met twee grote lantaarns. De Popelmansbrug anno Een sfeervol plaatje. Het Nieuwlanderhek zoals het oorspronkelijk moet zijn geweest. Het Klein Nieuwland rond 1900 met een lantaarnopsteker aan het werk.

4 Waarom reconstrueren? Zes redenen: 1. Herstel van een historische route, samen met de Nieuwlanderbrug. De route die leidt over de Popelmansbrug naar de Laat, is een hele bijzondere route. Niet alleen uit oogpunt van historie maar ook qua stedelijke ontwikkeling en vernieuwing. De route leidt over de Nieuwlanderbrug. Een ophaalbrug die in 2011 is teruggebouwd nadat deze was gesloopt omwille van het Wieger-Bruin plan. Een belangrijk onderdeel van dit plan was de aanleg van een noord-zuid verbinding dwars door de binnenstad, om de bereikbaarheid van het centrum te vergroten. Dit plan werd na protesten afgeblazen maar de nieuwe brug was al voltooid. De reconstructie van de Popelmansbrug vormt samen met de Nieuwlanderbrug weer een route met een verhaal. 2. Alkmaar krijgt haar vergeten historische entree terug. Wie vanuit de Popelmanslaan de Baansingel bereikt, heeft niet het idee de binnenstad in te gaan. Met een gereconstrueerde hamei van de Popelmansbrug word je als bezoeker nieuwsgierig gemaakt. Een duidelijke landmark roept je als het ware de stad in. De brug is door de jaren heen ontdaan van zijn bouwkundige karakter en is als het ware zijn identiteit verloren. De reconstructie laat de brug weer herleven in al zijn 19 e eeuwse glorie. 3. Herbeleven van de Nieuwlanderpoort. De route Klein Nieuwland en Groot Nieuwland leidt je langs de locatie van de oude Nieuwlander stadspoort maar niets herinnert daar nu aan. Door de hamei weer terug te bouwen wordt de doorgang van de Nieuwlanderpoort weer beleefd. Dit maakt ook nieuwsgierig. Vooral als een aanvullend informatiepaneel je over deze plaats vertelt. Informatiepaneel aan de Kennemersingel. 4. Verbeteren van veilgheid door plaatsing van brugverlichting. De Popelmansbrug is onverlicht en s nachts een veelgebruikte route. Een prettige bijkomstigheid is dat het bijplaatsen van twee grote lantaarns op de zuilen bijdraagt aan een beter verlicht pad op een donker stuk brug. Dit geeft een veilig gevoel en ontmoedigt criminaliteit. De lantaarns verduidelijken ook s nachts het verlaten of binnengaan van de binnenstad.

5 5. Verfraait de stad en brengt grandeur terug. Het reconstrueren van dit oorspronkelijke bouwwerk verfraait de stad en maakt de openbare ruimte gezelliger en sfeervoller. Ook in de nacht zal het een lust voor het oog zijn om de brug te aanschouwen. Weerspiegeld in het water van de Baansingel zijn de lantaarns een mooie blikvanger. 6. Een blijk van waardering voor historisch erfgoed. Het getuigt ook van respect voor het erfgoed dat naast onderhoud, soms ook aandacht is voor herstel van een oorspronkelijk stuk Alkmaarse vroeg 19 e eeuwse geschiedenis. Alkmaar moet het hebben van toerisme en dagjesmensen. Herstel van historische elementen in de stad verhoogt de belevingswaarde. Een 3d ontwerp van het gereconstrueerde Nieuwlanderhek naar voorbeeld van het jaar Het Nieuwlanderhek geeft de binnenstad weer een entree in stijl.

6 Enkele relevante vermeldingen in het coalitieakkoord: Punt 6 cultureel erfgoed: De coalitie realiseert zich dat zij in een gemeente werkt waar veel kansen liggen. De coalitie heeft oog voor de historische binnenstad. De coalitie beschermt dit erfgoed en is bereid hiervoor extra geld uit te trekken. Punt 5 economie: De coalitie is zich ervan bewust dat Alkmaar met zijn oude historische binnenstad economisch gezien goud in handen heeft. De coalitie wil samen met de regiogemeenten het recreatieve imago van Alkmaar versterken. Punt 2 veiligheid: De coalitie is voorstander van een integraal veiligheidsbeleid, waarbij de aanpak een combinatie is van preventie en repressie. Van het beter verlichten van de Popelmansbrug, welke Overdie met de binnenstad verbindt, gaat een preventieve werking uit. Dit geeft een veiliger gevoel. De Nieuwlanderpoort op prent in 1793 afgebeeld met een houten hamei, de 18 e eeuwse voorloper van de 19 e eeuwse variant.

7 Draagvlak: Vele partijen reageren positief als het gaat om de reconstructie van dit Nieuwlanderhek. Met de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) is contact geweest. De vereniging steunt het voorstel van harte. Omliggende buurtverenigingen hebben ook kennisgenomen van dit initiatief. Zij hebben allen het plan enthousiast begroet en willen graag meedoen in het participatieproces. De betrokken verenigingen zijn: - buurtvereniging BOS II - buurtvereniging Lyceumbuurt - buurtvereniging Landstratenkwartier Bouwkundige aspecten: De bedoeling van dit voorstel is om het Nieuwlanderhek zo natuurgetrouw mogelijk te reconstrueren naar voorbeeld van Dat betekent dat de zuilen van natuursteen worden gefabriceerd zoals ook toegepast is bij de hamei van de boompoort. Deze zuilen zijn echter veel minder geornamenteerd. De zijhekken en schoren worden ambachtelijk gesmeed en de lantaarns naar oud Alkmaars model van koper geslagen. Dit koper zal worden gecoat met een grachtengroene kleur. Draaiende gedeelten(hek) worden uit kostenoverweging weggelaten en tevens omdat daar geen afbeelding van bekend is. Wat niet bekend is kan immers niet worden gereconstrueerd. Een bijkomend voordeel is dat de huidige brug twee zijbeuken heeft van baksteen die het gewicht van de zuilen nog zonder problemen kunnen dragen. De constructie heeft de zuilen immers al ondersteund in het verleden. De voetstukken waar de zuilen op rustten, zijn nog bestaand. Elektra is op dit moment al aanwezig vanaf straatverlichting in de omgeving. Er hoeven dus geen lange kabels getrokken te worden om de brug van elektra te voorzien. Partijen als bijvoorbeeld ESPEQ zouden kunnen assisteren bij de bouw.

8 Kostenraming van de reconstructie van het Nieuwlanderhek. We hebben een kostenraming opgevraagd bij een bouwkundig bureau: Metselwerk ten behoeve van brughoofden (stelpost) Bestrating Grondwerk leidingen Natuursteen 2 kolommen Metaal/smeedwerk 2 zijvleugels en schoren (poeder coaten) Elektra, inclusief lantaarns Divers klein werk 750,00 Euro 1000,00 Euro 1250,00 Euro ,00 Euro 9.000,00 Euro 6.500,00 Euro 5.500,00 Euro Totaal kosten (raming) ,00 Euro

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110 DE EN HAAR WINDVAAN De Koepoort, afgebroken in 1864, was niet de eerste poort van die naam doch de tweede. In gaf Hertog verlof aan de stad Leiden tot het optrekken van muren en poorten rondom de stad.

Nadere informatie

De evolutie van de Generaal J.B. van Heutszkazerne vanaf de vroege 19de eeuw. Plattegrond: Gemeentearchief Kampen; Fotobewerking: Ernst Hupkes.

De evolutie van de Generaal J.B. van Heutszkazerne vanaf de vroege 19de eeuw. Plattegrond: Gemeentearchief Kampen; Fotobewerking: Ernst Hupkes. De evolutie van de Generaal J.B. van Heutszkazerne vanaf de vroege 19de eeuw. Plattegrond: Gemeentearchief Kampen; Fotobewerking: Ernst Hupkes. 276 De Generaal J.B. van Heutszkazerne in beeld door Ernst

Nadere informatie

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN PRINSESSEKADE 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN PRINSESSEKADE 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN PRINSESSEKADE 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 150785 / 1758557 B O U W H I S T O R I S C H E A N A L Y S E april 2012 architektenburo

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Schelphoek waar cultuurhistorie alsnog Victorie behaalde

Schelphoek waar cultuurhistorie alsnog Victorie behaalde waar cultuurhistorie alsnog Victorie behaalde April 2014 Ontstaan van de Schelphoek Ontstaan van de Schelphoek Was tot ca 1560 water van de Voormeer Aangeplemd land in de Voormeer ten tijde beleg van Alkmaar

Nadere informatie

Staat van onderhoud: goed

Staat van onderhoud: goed Gemeente Plaats + postcode Straat + nummer Naam Kad. aanduiding Eigenaar Aard object Huidige functie Oorspr. functie Opdrachtgever Architect Aannemer Bouwjaar Bouwtype Bouwstijl Boxtel Boxtel 5281 BS Rechterstraat

Nadere informatie

Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn Plangebied: Restaurant Koekenbier in het Koningin Emmapark, gemeente Medemblik Adviesnummer: 151 Opsteller: C. Schrickx, C. Soonius & M. H. Bartels Datum: 03-09-2012 Op verzoek van de gemeente Medemblik

Nadere informatie

Bericht voor de pers

Bericht voor de pers Bericht voor de pers Bureau Communicatie, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, tel. (0229) 252200/ 06 51339361 B en W willen 400 jaar Kaap Hoorn heel jaar lang vieren Met een nieuw, landelijk evenement rond

Nadere informatie

Historische Winkelpuien Leiden. Analyse Steenstraat 12 te Leiden. Voorwoord

Historische Winkelpuien Leiden. Analyse Steenstraat 12 te Leiden. Voorwoord Voorwoord Analyse Steenstraat 12 te Leiden Deze bouwhistorische analyse van de winkelpui Steenstraat 12 te Leiden is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leiden, als onderdeel van de realisatie van de

Nadere informatie

Iepenlaan bij 1. Oorspronkelijke functie : Toegangskolommen. Datum foto : 20-07-2010

Iepenlaan bij 1. Oorspronkelijke functie : Toegangskolommen. Datum foto : 20-07-2010 Iepenlaan bij 1 Straat en huisnummer : Iepenlaan (bij 1) Postcode en plaats : 2061 GG Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A11671 Complexonderdeel : Naam object : Bouwjaar : 1924 Architect : Architectenbureau

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM

CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM ROUTE 10 km Welkom op het cultuurhistorische ommetje in Wierden. Dit ommetje van 10 kilometer neemt je mee door een bijzondere Moluksewijk en een karakteristiek landschap.

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie

De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes

De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes De achterkant van Kampen door Ernst Hupkes Wanneer een bezoeker voor de eerste keer de oude binnenstad van Kampen betreedt kan deze zomaar het gevoel krijgen een 19de-eeuwse stad binnen te treden. Met

Nadere informatie

hij qua positie onderdeel van

hij qua positie onderdeel van Bouwhistorische en Archeologische b e r i c h t e n i Archeologisch onderzoek in het Tolbrugkwartier(9) In de maanden januari en februari van dit jaar is het archeologisch onderzoek in het Tolbrugkwartier

Nadere informatie

Havenhoofd Harderwijk

Havenhoofd Harderwijk Oktober 00000.B2016 Havenhoofd Harderwijk INHOUD VOORWOORD BEELDENREEKS PLATTEGROND LUCHTFOTO S ONTWERPVISIE CONCLUSIE IMPRESSIES VOORWOORD Gemeentebelang Harderwijk-Hierden maakt zich sterk voor het weer

Nadere informatie

Limosterrein Nijmegen

Limosterrein Nijmegen 44 Het einde van de koude oorlog betekende ook het einde van de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School. Een opleiding met 3000 studenten op een terrein van 16,4 ha. De gemeente Nijmegen

Nadere informatie

De Haarlemmerpoort NAAM STUDENT NUMMER. Suzan Daalmeijer STUDIO PROJECT DOCENTEN

De Haarlemmerpoort NAAM STUDENT NUMMER. Suzan Daalmeijer STUDIO PROJECT DOCENTEN De Haarlemmerpoort NAAM STUDENT NUMMER STUDIO PROJECT DOCENTEN GECOMMITTEERDE DATUM Suzan Daalmeijer 1352423 RMIT - Amsterdam West Mixed Projects Ir. W.L.E.C. Meijers Ir. F.W.A. Koopman Ir. S.A. Bentinck

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving.

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Inleiding De tender voor de voormalige Eurobioscoop heeft als doel de kwaliteiten van het bijzondere gebouw weer een rol te laten spelen in de nieuwe

Nadere informatie

SAMENVATTING KWALITEITSHANDBOEK WERVEN AAN DE GRACHT

SAMENVATTING KWALITEITSHANDBOEK WERVEN AAN DE GRACHT Kwaliteit van de werven De grachten weerspiegelen de rijke historie van Utrecht en bieden een blik in het ontstaan van de stad. Samen met de Dom bepalen de grachten met de werven het beeld van de stad.

Nadere informatie

Binnenstad Langestraat 54-56, 58 en 60

Binnenstad Langestraat 54-56, 58 en 60 Binnenstad Langestraat 54-56, 58 en 60 Inhoudsopgave T oelichting 3 Hoofdstuk 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Het plangebied 3 Hoofdstuk 2 Beleidsnota Beeldbepalende Panden 4 Hoofdstuk 3 Toepassing

Nadere informatie

Arcen aan de Maas! De ruïne van de Schanstoren en een reconstructie, vanuit hetzelfde standpunt bezien (door Albert Kiefer).

Arcen aan de Maas! De ruïne van de Schanstoren en een reconstructie, vanuit hetzelfde standpunt bezien (door Albert Kiefer). Arcen aan de Maas! Arcen is dé toeristische parel van de Maasduinen. Dit voormalig vestingstadje is prachtig gelegen tussen de Maas en de grens met Duitsland. Onder andere de restanten van de tolpoort

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK ARCHEOLOGISCHE KRONIEK door H. Suurmond-van Leeuwen In 1989 verscheen wegens onvoldoende aanbod aan copy geen uitgave van Bodemonderzoek in Leiden. Het ligt in het voornemen van de Directie Civiele Werken

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL NOTITIE FUNCTIONELE INVULLING GEULPOORT

GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL NOTITIE FUNCTIONELE INVULLING GEULPOORT --------GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL NOTITIE FUNCTIONELE INVULLING GEULPOORT Inhoud 1 Inleiding 2 1.1 Aanleiding 2 1.2 doel 2 2. de te verhuren ruimten 3 3. wijze van toewijzing (voorstel) 5 3.1 Mogelijkheden

Nadere informatie

Wilhelminasluis. Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan voor het sluizencomplex van Zaandam.

Wilhelminasluis. Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan voor het sluizencomplex van Zaandam. Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan voor het sluizencomplex van Zaandam. Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan voor het sluizencomplex van Zaandam. De vernieuwing van de Sluis Op korte

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL Inleiding Hoorn is een van de steden waar zich de uitzonderlijke situatie voordoet dat al vanaf de late Middeleeuwen riolen zijn aangelegd.

Nadere informatie

Drogenapstoren. Ω Hoogte: 47,5 meter Ω Bouwjaar: Ω Muurdikte: 2 meter Ω Basisvorm: vierkant. Werkgroep Bouwhistorie Zutphen

Drogenapstoren. Ω Hoogte: 47,5 meter Ω Bouwjaar: Ω Muurdikte: 2 meter Ω Basisvorm: vierkant. Werkgroep Bouwhistorie Zutphen Informatiekaart Drogenapstoren Drogenapstoren De Drogenapstoren is van oorsprong een middeleeuwse stadspoort. s Avonds wordt hij prachtig verlicht, en terecht. Dat deze toren er nog steeds staat is heel

Nadere informatie

Nieuwsbrief FlorijnAs

Nieuwsbrief FlorijnAs Werk aan de stad in september/oktober Ook deze maand werken we hard aan het zuidelijke deel van de Overcingeltunnel en het de Europaweg Zuid. STATIONSGEBIED Paviljoens station krijgen steeds meer vorm

Nadere informatie

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis Bennebroekerlaan 10 Straat en huisnummer : Bennebroekerlaan 10 Postcode en plaats : 2121 GR Bennebroek Kadastrale aanduiding : A4647 Complexonderdeel : Naam object : De Lijsterhof Bouwjaar : Circa 1890

Nadere informatie

Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark

Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark Deelproject ingangen 1 t/m 6 en opknappen groenstrook in oude deel. Belangrijkste doel van het verbeterplan zijn het tegengaan van verrommeling en verloedering van het

Nadere informatie

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Open Monumentendag SPECIAL Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Bloembollen zijn onlos makelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Het kan daarom gerust

Nadere informatie

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 12 Onderwerp : kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl KORTE SAMENVATTING: De Wetsingerzijl, gelegen in het Wetsingermaar (gemeente

Nadere informatie

Stedenbouwkundige reactie

Stedenbouwkundige reactie Stedenbouwkundige reactie 1. Stedenbouwkundige visie Stationsgebied Buitenpost Naast het voornemen voor de bouw van een passerelle over het spoor, is er ook een plan gemaakt voor de totale invulling van

Nadere informatie

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel.

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM088 Naam monument : n.v.t. Adres : Jacobusstraat 2 Postcode en plaats : 6013 KK Hunsel Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie B nr(s) 2771 Coördinaten

Nadere informatie

- in aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden (ASV);

- in aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden (ASV); BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN LEEUWARDEN; - in aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden 2014-2 (ASV); - gelet op de ASV artikel 2 en artikel 3 lid 3; - gelet

Nadere informatie

GEHEUGENSPOOR In opdracht van de provincie Noord-Holland In samenwerking met Cultuurcompagnie Noord-Holland

GEHEUGENSPOOR In opdracht van de provincie Noord-Holland In samenwerking met Cultuurcompagnie Noord-Holland In opdracht van de provincie Noord-Holland In samenwerking met Cultuurcompagnie Noord-Holland www.pauldekort.nl www.parklaan.nl 2013 Een kunstwerk bij het knooppunt N242 / N241 in samenwerking met PARKLAAN

Nadere informatie

Historische Winkelpuien Leiden. Analyse Breestraat 161 te Leiden. Voorwoord

Historische Winkelpuien Leiden. Analyse Breestraat 161 te Leiden. Voorwoord Voorwoord Analyse Breestraat 161 te Leiden Deze bouwhistorische analyse van de winkelpui Breestraat 161 te Leiden is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leiden, als onderdeel van de realisatie van de

Nadere informatie

Wijziging poort brandweerkazerne

Wijziging poort brandweerkazerne Wijziging poort brandweerkazerne Documentnummer Datum 347170-T01 31 augustus 2016 1 Aanleiding Op het terrein van de voormalige gemeentewerf en gasfabriek aan de Hoflaan te Vlaardingen wordt het bouwplan

Nadere informatie

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek BIJLAGE 2 Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek Beschrijving van varianten De Cichoreifabriek bestaat constructief uit een vloer, verdieping en kapconstructie die een onlosmakelijke verbinding met elkaar

Nadere informatie

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Het monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder is volledig uitgeleefd en toe aan een dringende totaalrenovatie. Met respect voor de historische

Nadere informatie

Wandeling door Oud-Zuilen

Wandeling door Oud-Zuilen Speciaal voor bezoekers van Oud-Zuilen is er een wandelroute door het dorp uitgezet. Deze wandeling voert u langs de mooiste plekjes van Oud-Zuilen. In een tot anderhalf uur leert u de sfeer van dit prachtige

Nadere informatie

context landschap het landgoed

context landschap het landgoed context landschap Het landgoed De Buisse Heide bevindt zich in Noord-Brabant ten westen van Zundert. De Belgische grens is vlakbij. De gebouwen van het landgoed zijn geplaatst op een driehoekig terrein

Nadere informatie

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r Kampen entree tot de stad 4 D e c e m b e r 2 0 1 3 16 j u l i 2010 1 9 N o v e m b e r 2 0 1 3 V i s i e Achtergrond Het vroegere bruggenhoofd, de entrée tot de stad, werd sinds de late 16e eeuw beschermd

Nadere informatie

De geschiedenis herhaalt zich! De vernieuwde Melaan

De geschiedenis herhaalt zich! De vernieuwde Melaan De geschiedenis herhaalt zich! De vernieuwde Melaan 2006-2007 Project de Nieuwe Melaan "Water in Historic City Centres WIHCC is een Europees samenwerkingsproject tussen de steden Breda (NL), 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel zeshonderd panden in. Amsterdam en omgeving gered. Panden die soms al op de nominatie stonden

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel zeshonderd panden in. Amsterdam en omgeving gered. Panden die soms al op de nominatie stonden Rooilijn Jg. 50 / Nr. 5-6 / 2017 Vijftig jaar geleden was onze binnenstad gewoon een puinhoop P. 410 Paul Morel Vijftig jaar geleden was onze binnenstad gewoon een puinhoop Sinds haar oprichting in 1956

Nadere informatie

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 152703 / 2051403 HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3 B O U W H I S T O R I S C H E A N A L Y S E april 2012 architektenburo

Nadere informatie

Het Nieuwe Blokhuis van Harderwijk H.A.R. Hovenkamp, 2018

Het Nieuwe Blokhuis van Harderwijk H.A.R. Hovenkamp, 2018 Het Nieuwe Blokhuis van Harderwijk H.A.R. Hovenkamp, 2018 Harderwijk kende oorspronkelijk zeven stadspoorten. De meest onbekende hiervan is de Peelenpoort aan het einde van de Grote Oosterwijk. Deze poort

Nadere informatie

Samenvatting Projectplan Victoriepark.

Samenvatting Projectplan Victoriepark. Samenvatting Projectplan Victoriepark. De Stichting Vrienden van Victorie heeft een plan ontwikkeld voor het oude IJkkantoor in het Victoriepark te Alkmaar. Het Victoriepark is een verwaarloosd stadspark

Nadere informatie

BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER

BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER ROUTE 28 km 20 19 Een reis langs de middeleeuwse verdedigingslinie, ook wel 'landweer' genoemd. Een mooie fietstocht door het fraaie Sallands landschap, van Bathmen naar Holten

Nadere informatie

Hogeschool Windesheim Flevoland, opleiding Mobiliteit (Verkeerskunde)

Hogeschool Windesheim Flevoland, opleiding Mobiliteit (Verkeerskunde) Brian Lust en Claudia Schotanus Hogeschool Windesheim Flevoland, opleiding Mobiliteit (Verkeerskunde) 1. Samenvatting In opdracht van Stadsdeel Centrum is er een onderzoek gedaan naar het vinden van een

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o.

Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o. Bijlage 3 bij regels Inventarisatie Stads- en dorpsgezicht Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o. Omvang gebied Wilhelminastraat, Kroonstraat, Julianastraat

Nadere informatie

Koudasfaltlocatie Gouda. Verbinding. Burgersinitiatief. Stedenbouwkundig structuurplan. 23 september BDP.khandekar

Koudasfaltlocatie Gouda. Verbinding. Burgersinitiatief. Stedenbouwkundig structuurplan. 23 september BDP.khandekar Koudasfaltlocatie Gouda De Verbinding Stedenbouwkundig structuurplan Burgersinitiatief 23 september 2015 BDP.khandekar Koudasfaltlocatie Gouda De Verbinding Burgersinitiatief Hans Convent, Jan Smit, Dick

Nadere informatie

Stichting Vestingstad Heusden neemt u mee op reis door 7 Eeuwen Heusden

Stichting Vestingstad Heusden neemt u mee op reis door 7 Eeuwen Heusden 1 Stichting Vestingstad Heusden neemt u mee op reis door 7 Eeuwen Heusden Kennismaking 3 Doel 3 Hoe bereiken we dat 3 Wat is daar voor nodig 3 7 eeuwen Heusden 3 Het thema 4 Realiseren 4 Financiering 4

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: 529108 Aanwijzingsbesluit : Inschrijving register : Kadaster deel/nummer : / Historische stadswallen Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 10 18354, 18403, 18413, 18414, 36289,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Korte introductie Een reis langs de middeleeuwse

Nadere informatie

HAARLEM HAARLEMMERHOUT (MAARSCHALKBANK) MAB II blad 1. Haarlemmerhout ongenummerd Maarschalkbank 2012 JE

HAARLEM HAARLEMMERHOUT (MAARSCHALKBANK) MAB II blad 1. Haarlemmerhout ongenummerd Maarschalkbank 2012 JE MERHOUT (MAARSCHALKBANK) Straat Huisnummer Toevoeging Postcode Kadastrale aanduiding Naam object Bouwjaar Architect Bouwstijl Oorspronkelijke functie Huidige functie Inventarisatie/beschrijving Datum beschrijving

Nadere informatie

Hijswerktuig. Zie CiITblad Hijswerktuig 01. G. Dubbeld November 1961 Schaal 1:50 UDC 621.86. DOCblad 01-1. Plaats Gebouw Omschrijving

Hijswerktuig. Zie CiITblad Hijswerktuig 01. G. Dubbeld November 1961 Schaal 1:50 UDC 621.86. DOCblad 01-1. Plaats Gebouw Omschrijving Hijswerktuig Tredrad, windas UDC 621.86 Lifting tool Treadwheel, windlass Plaats Gebouw Omschrijving Datering Toelichting Haarlem Grote of Sint Bavokerk Tredrad boven het gewelf van het schip nabij de

Nadere informatie

BOERDERIJ MIDDELWEG - OPMEER Boerderij Middelweg Opmeer

BOERDERIJ MIDDELWEG - OPMEER Boerderij Middelweg Opmeer BOERDERIJ MIDDELWEG - OPMEER De voormalige veehouderij Fries en Vrij stond op de hoek van de Middelweg en de A. C. de Graafweg te Opmeer. Opmerkelijk is het bouwjaar 1814 van deze stolp genaamd Fries en

Nadere informatie

studiedag 5 mei 2017 beheer van historische dreven Jan Moereels gemeente Brasschaat

studiedag 5 mei 2017 beheer van historische dreven Jan Moereels gemeente Brasschaat studiedag 5 mei 2017 beheer van historische dreven Jan Moereels gemeente Brasschaat Bernard Castelein historische achtergrond Bernard Castelein ontstaan rond 1800 door het samenvoegen van de Vagevuurhoeve

Nadere informatie

Bureauonderzoek Landschap & Cultuurhistorie en Recreatie & Infrastructuur regionale waterkering Westknollendam

Bureauonderzoek Landschap & Cultuurhistorie en Recreatie & Infrastructuur regionale waterkering Westknollendam Notitie / Memo Aan: Tom Groot (HHNK) Van: Johanna Bouma Datum: 21-3-2017 Kopie: Ronald Hoevers, Dave Groot Ons kenmerk: T&PBF2365N002D0.1 Classificatie: Open HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Nadere informatie

Fietsroute Beatrixpark

Fietsroute Beatrixpark Fietsroute Beatrixpark 23 juli 2013 Afdeling Amsterdam Geachte raadsleden, Op 13 maart 2013 nam uw raad unaniem een motie aan om een fietsroute door het Beatrixpark te maken die aansluit op het bestaande

Nadere informatie

Informatiekaart Sint Walburgiskerk. Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Walburgiskerk

Informatiekaart Sint Walburgiskerk. Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Walburgiskerk Informatiekaart Sint Walburgiskerk Walburgiskerk De Walburgiskerk is de oudste kerk van Zutphen en heeft daarmee ook de oudste toren van de stad! Een landmark in de stad, bekroond met een gouden bol en

Nadere informatie

Te koop: Voorbeeldweg 100. 1234 AB Utrecht. Vraagprijs: 100.000,- k.k.

Te koop: Voorbeeldweg 100. 1234 AB Utrecht. Vraagprijs: 100.000,- k.k. Te koop: Voorbeeldweg 100 Voorbeeldweg 100 1234 AB Utrecht Vraagprijs: 100.000,- k.k. Inhoudsopgave: 1: Object en vraagprijs... 2 1.1 Object:... 2 1.2 Kenmerken:... 2 1.3 Pluspunten:... 2 1.3 Vraagprijs:...

Nadere informatie

VEERPOORT HASSELT VOORLOPIG ONTWERP B VOORLOPIG SONTWERP VERSIE 1 4 NOVEMBER 2016 ARCADIS LANDSCHAPSARCHITECTUUR & STEDENBOUW

VEERPOORT HASSELT VOORLOPIG ONTWERP B VOORLOPIG SONTWERP VERSIE 1 4 NOVEMBER 2016 ARCADIS LANDSCHAPSARCHITECTUUR & STEDENBOUW VEERPOORT HASSELT VOORLOPIG ONTWERP B03203.000037.300 VOORLOPIG SONTWERP VERSIE 1 4 NOVEMBER 2016 ARCADIS LANDSCHAPSARCHITECTUUR & STEDENBOUW INHOUD REIS DOOR DE TIJD ONTWERP CENTRUMPLAN WORKSHOP 18 MEI

Nadere informatie

L andmark. Aarschot. ontwerpvisie D OO 1514 langzaamverkeersbrug Aarschot. voor: Stad Aarschot

L andmark. Aarschot. ontwerpvisie D OO 1514 langzaamverkeersbrug Aarschot. voor: Stad Aarschot L andmark Aarschot ontwerpvisie D OO 1514 voor: Stad Aarschot 2008 inhoudsopgave & inleiding inhoudsopgave inleiding 2 a. ontwerpvisie 3 6 presentatie afbeeldingen 7 maattekeningen 12 inleiding In dit

Nadere informatie

BESCHUITSTOREN WORMER< 1

BESCHUITSTOREN WORMER< 1 De Beschuitstoren Historie In de 17e eeuw was de Zaanstreek en omliggende dorpen een omgeving waar het een komen en gaan van schepen was, dit gebied mag daarom met recht één van de oudste industriegebieden

Nadere informatie

Centrumplan Hart voor Valkenburg

Centrumplan Hart voor Valkenburg Samenstelling: Ben van Eijsden Centrumplan Hart voor Valkenburg Document: 20110114-plan van aanpak Geulpoort.doc Status: definitief Blad 1 Inhoudsopgave 01 INLEIDING 2 02 TE ZETTEN STAPPEN 3 03 DE POORTCOMMISSIE

Nadere informatie

Schouwburg de Kampanje Den Helder

Schouwburg de Kampanje Den Helder Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending Arie Keppler Prijs 016 SCHOUWBURG DE KAMPANJE DEN HELDER INTRODUCTIE EEN MARITIEM ENSEMBLE Schouwburg De Kampanje

Nadere informatie

Monumentnummer*:

Monumentnummer*: Monumentnummer*: 526557 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Status: rijksmonument Inschrijving

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Rapport Terras Stationsstraat

Rapport Terras Stationsstraat Rapport Terras Stationsstraat Augustus 2011 Jan Scheele jan.scheele@caesus.nl Algemene informatie enquete Tijdsspan: juli/augustus 2011 Aantal respondenten: 62 Medium: Internet; www.oiw-wyckmaastricht.nl/enquete

Nadere informatie

Grachtengordel Amsterdam

Grachtengordel Amsterdam Grachtengordel Amsterdam Door AnnaRosa Klaver, Dorian Rijsdijk, Isaac Blom en Yvonne Dijksterghuis, 2B Klas van mr. Van Montfoort Veel van de Amsterdamse grachtenpanden zijn gebouwd in of na de 17e eeuw,

Nadere informatie

NOORDSINGEL LOFTS ROTTERDAM 3 APPARTEMENTEN 3 STADSWONINGEN ESPRESSO/WIJNBAR

NOORDSINGEL LOFTS ROTTERDAM 3 APPARTEMENTEN 3 STADSWONINGEN ESPRESSO/WIJNBAR NOORDSINGEL LOFTS ROTTERDAM 3 APPARTEMENTEN 3 STADSWONINGEN ESPRESSO/WIJNBAR NOORDSINGEL LOFTS ROTTERDAM NOORDSINGEL De locatie is ligt aan de rand van het Oude Noorden in Rottredam. In 2013 is de Noordsingel

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN OVERZICHT GEBIED 2014 Luchtfoto HISTORISCHE KAARTEN 1536 Kaart stadsbrand 1557 Kaart Jacob van Deventer 1581 Kaart Braun en Hogenberg 1654 Kaart

Nadere informatie

Koudasfaltlocatie Gouda. eb en vloed. Burgersinitiatief 2. Stedenbouwkundig structuurplan. 23 september 2015. BDP.khandekar

Koudasfaltlocatie Gouda. eb en vloed. Burgersinitiatief 2. Stedenbouwkundig structuurplan. 23 september 2015. BDP.khandekar Koudasfaltlocatie Gouda eb en vloed Stedenbouwkundig structuurplan 23 september 2015 BDP.khandekar Koudasfaltlocatie Gouda Hans Convent, Jan Smit, Dick de Wit inleiding - Dick de Wit (gespreksleider) stedenbouwkundig

Nadere informatie

RIJKSWEG 4 TE GULPEN NIEUWE WAALRESEWEG 189 VALKENSWAARD

RIJKSWEG 4 TE GULPEN NIEUWE WAALRESEWEG 189 VALKENSWAARD RIJKSWEG 4 TE GULPEN NIEUWE WAALRESEWEG 189 VALKENSWAARD WWW.KLEMENT2.COM 043 323 35 11 Presentatie studiedag Rentmeesterschap en groen erfgoed De balans tussen lusten en lasten op een particuliere buitenplaats,

Nadere informatie

Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad

Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad 2 Een beeldbepalende plek in de historische Stad Delden, tussen Langestraat en Zuidwal, tussen Kortestraat en voormalige Gruttersteeg. 4 Het

Nadere informatie

Ligging van het boerderijcomplex aan de Polder, in het buitengebied van Gendt. De voormalige steenoven maakt deel uit van dit complex.

Ligging van het boerderijcomplex aan de Polder, in het buitengebied van Gendt. De voormalige steenoven maakt deel uit van dit complex. WAARDESTELLING VOORMALIGE STEENOVEN gemeente : LINGEWAARD postcode + plaats : 6691 MG Gendt straat + huisnr. : Polder 37 oorspr. functie huidige functie bouwjaar architect bouwstijl : Restant voormalige

Nadere informatie

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 Sneek, april 2003 Inhoud 1 2 Inleiding 7 Reconstructieplan 8 2.1 historie 8 2.2 eigendomssituatie 10 2.2 waterstructuur 12 2.3 padenstructuur

Nadere informatie

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond Beheerplan Plantsoen 2005-2020 Deel 1 Achtergrond Colofon: Gemeente Leiden Dienst Milieu en Beheer Tekst, foto s en tekeningen: M. Gaemers, C.Snoep, K. Jansen In samenwerking met N. van Beest, K. Bosma,

Nadere informatie

ALUMINIUM METAMORFOSE PORTIEKETAGEFLATS VELDHOVEN

ALUMINIUM METAMORFOSE PORTIEKETAGEFLATS VELDHOVEN ALUMINIUM METAMORFOSE PORTIEKETAGEFLATS VELDHOVEN transformatie x appartementen + maisonnettes mullerlaan + oortlaan zonderwijk veldhoven nl ontwerp september 00 - oplevering augustus 0 ALUMINIUM METAMORFOSE

Nadere informatie

Bruggen Vijzelstraat. januari/ februari 2016

Bruggen Vijzelstraat. januari/ februari 2016 Bruggen Vijzelstraat januari/ februari 2016 Onderhoudsstaat van de bruggen Vijzelstraat Naar aanleiding van een onderzoeksrapport naar de onderhoudsstaat van de bruggen in de Vijzelstraat, heeft wethouder

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

ARCHITECTS & PLANNERS BEHEERSPLAN 21 februari 2017 BIJLAGEN BIJLAGE 1: PERIMETER. Plan met afbakening voorwerp beheersplan

ARCHITECTS & PLANNERS BEHEERSPLAN 21 februari 2017 BIJLAGEN BIJLAGE 1: PERIMETER. Plan met afbakening voorwerp beheersplan AVAPARTNERS 1198_GENT_BAUDELOKAPEL ARCHITECTS & PLANNERS BEHEERSPLAN 21 februari 2017 BIJLAGEN BIJLAGE 1: PERIMETER Plan met afbakening voorwerp beheersplan AVAPARTNERS 1198_GENT_BAUDELOKAPEL ARCHITECTS

Nadere informatie

Informatie over bevoorrading, planning, bereikbaarheid en werkzaamheden Werkzaamheden van mei 2017 tot december 2017

Informatie over bevoorrading, planning, bereikbaarheid en werkzaamheden Werkzaamheden van mei 2017 tot december 2017 Haarlemmerstraat op de schop Informatie over bevoorrading, planning, bereikbaarheid en werkzaamheden Werkzaamheden van mei 2017 tot december 2017 Impressies Haarlemmerstraat na afronden werkzaamheden Achtergrond

Nadere informatie

1. Ontwikkelingsgeschiedenis Geomorfologie Wegenpatroon en ruimtelijke structuur Beeld Waardering en motivering 4

1. Ontwikkelingsgeschiedenis Geomorfologie Wegenpatroon en ruimtelijke structuur Beeld Waardering en motivering 4 Gemeente Venlo maart 1996 ! "#$%& blz. 1. Ontwikkelingsgeschiedenis 2. Geomorfologie. Wegenpatroon en ruimtelijke structuur 4. Beeld 4 5. Waardering en motivering 4 6. Conclusie 5 Bijlage A.: Verklaring

Nadere informatie

') G. van Klaveren Pzn.,..De Morgenster en Sterkenburg" in Maandblad Oud- Utrecht 1930, 5e jaargang, blz. 33.

') G. van Klaveren Pzn.,..De Morgenster en Sterkenburg in Maandblad Oud- Utrecht 1930, 5e jaargang, blz. 33. VONDSTEN EN RESTAURATIES TE UTRECHT Stadsmuur bij het bolwerk Sterrenburg. In het julinummer van het maandblad Oud-Utreoht is reeds even vernield, dat tijdens graafwerkzaaraheden achter het fysisch laboratorium

Nadere informatie

Gijselaarsbank, Leiden beschrijving en gebrekenopname

Gijselaarsbank, Leiden beschrijving en gebrekenopname Gijselaarsbank, Leiden beschrijving en gebrekenopname architektenburo Veldman Rietbroek Smit Leiden Vollersgracht 23 2312 VK Leiden 071 513 00 28 www.veldmanrietbroeksmit.nl b202-004a b202-004a blad 2

Nadere informatie

Gouden Slinger. opdrachtgever gemeente Tiel Projectteam Oriol Casas Cancer, Edu Lamtara, Dirk Bots, Sebastian Montenegro

Gouden Slinger. opdrachtgever gemeente Tiel Projectteam Oriol Casas Cancer, Edu Lamtara, Dirk Bots, Sebastian Montenegro wurck architectuur stedenbouw landschap Belommerde oversteek De Slinger definieert de entree van de binnenstad van. De brug begeleidt voetgangers met een elegante vorm het oude stadscentrum in. opdrachtbeschrijving

Nadere informatie

Heerlijk wonen, werken, leven en recreëren? In Luchen, waar anders.

Heerlijk wonen, werken, leven en recreëren? In Luchen, waar anders. Heerlijk wonen, werken, leven en recreëren? In Luchen, waar anders. www.luchenwaaranders.nl Lekker leven. Het kan, gewoon hier! Als u straks door Luchen fietst, ziet u een mooie, groene wijk. Ruim opgezet.

Nadere informatie

VERBEELDING ERFGOEDBELEID GEMEENTE LEIDEN. Inzending Erfgoedprijs 2013

VERBEELDING ERFGOEDBELEID GEMEENTE LEIDEN. Inzending Erfgoedprijs 2013 VERBEELDING ERFGOEDBELEID GEMEENTE LEIDEN Inzending Erfgoedprijs 2013 Erfgoed ontmoet! We maken de Leidse erfgoednota met de hele stad. Dat zorgt voor nieuwe verbindingen en wakkert initiatief aan in

Nadere informatie

Nationale tocht Aangepast Roeien

Nationale tocht Aangepast Roeien 9 juni 2012 Nationale tocht Aangepast Roeien De beschrijvingen van bezienswaardigheden langs de route zijn ontleent aan het boekje Voetsporen uit een ver verleden; stadswandeling door Zwolle, een uitgave

Nadere informatie

BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM

BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM ROTTERDAM ARCHITECTUURPRIJS 203 / BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM Oud en nieuw in nieuwe harmonie Van alle ruimtes, deuren, trappenhuizen en kamers iets logisch,

Nadere informatie