Nieuw in Lightroom 2.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuw in Lightroom 2.0"

Transcriptie

1 Nieuw in Lightroom 2.0 Adobe Photoshop Lightroom 1.0 werd op 19 februari 2007 gelanceerd na een lange (publieke) beta periode. Hiermee lanceerde Adobe een nieuw type product gericht op het makkelijker maken van het leven van fotografen. In Lightroom beheer je je fotocatalogus, bewerk je je foto s met krachtig gereedschap om bewerkingen te maken en presenteer je je foto s op het web, in een presentatie of met een afdruk. Een erg succesvol en compleet product, maar toch is er altijd ruimte voor verbetering. Na opnieuw een lange (publieke) beta periode lanceerde Adobe op 31 juli 2008 de opvolger, Adobe Photoshop Lightroom 2.0. In dit artikel krijg je een overzicht van de verbeteringen die in deze versie zijn doorgevoerd. Lokale bewerkingen Meest in het oog springend zijn de veranderingen in de Develop module. In tegenstelling tot Lightroom 1.0, waar de veranderingen die je op een foto toepaste voor de hele foto golden, zijn de bewerkingen nu lokaal van aard. Dit betekent dat je naar believen de lucht donkerder, de grond lichter en het onderwerp scherper kunt maken zonder andere delen van de foto te raken (doordrukken en tegenhouden). Dit betekent dat het bewerken in Lightroom minder een compromis is en ook dat je minder gebruik hoeft te maken van Adobe Photoshop. (bijvoorbeeld met een tekentablet) wordt het effect ook zwaarder. Een lokale bewerking pas je toe met een penseel. Je klikt hiermee op het deel van de foto dat je wilt bewerken en vervolgens kleur je de aanpassing in. Als je op O drukt wordt in rood het bewerkte deel weergegeven zodat je kunt zien of je alle delen die je wilde bewerken hebt meegenomen. Afhankelijk van de druk die je uitoefent Als je eenmaal het gewenste deel hebt gemarkeerd kun je bewerkingen toepassen. Er zijn er zes: sluitertijd (exposure), helderheid (brightness), contrast, kleurverzadiging (saturation), middentonen (clarity) en verscherping (sharpness). Elke optie kan naar wens sterker of minder sterk worden ingesteld en ze kunnen ook worden gecombineerd. Ook kunnen de lokale delen een andere lichtkleur meekrijgen zodat belichting door verschillende lichtbronnen die verschillende witbalansen nodig hebben kunnen worden gelijkgeschakeld. Grote voordeel in Adobe Lightroom, ten opzichte van bijvoorbeeld Apple Aperture, is dat lokale bewerkingen niet definitief zijn. De verschillende penseelacties worden met een stip weergegeven. Door een stip aan te klikken kan een bewerking verder aangepast worden of worden weggehaald. Ook moet worden opgemerkt dat net als met Lightroom 1 het originele RAW bestand nooit wordt bewerkt, bewerkingen worden als instructies vastgelegd in een database. Je kunt dus altijd terug naar het origineel of meerdere bewerkingen uitproberen in een virtuele kopie. Een erg mooie, maar ook processor intensieve optie.

2 Gradueel filter Nieuw ten opzichte van de beta versie (en dus ook Lightroom 1.0) is de optie om een gradueel filter toe te passen op de foto. Dit wordt vooral veel toegepast door landschapsfotografen om het contrastverschil tussen licht en ondergrond minder groot te maken waardoor er meer detail zichtbaar is (zie dit artikel voor een uitgebreide uitleg van deze filters). Normaal gesproken heb je hiervoor een aantal glazen filters en filterhouders nodig die je voor je lens plaatst (ongeveer 200). Nu zou je dit ook met Lightroom afkunnen. In de applicaties kun je precies bepalen waar het donkerste deel van het filter komt en ook een kleureffect meegeven. Erg handig, hoewel het niet in alle omstandigheden uitkomst zal brengen doordat verloren details in witte luchten over het algemeen niet meer terug te halen zijn en een fysiek filter daar wel een effect had gehad. Heb je geen zin je eigen gradueel filter presets te maken (een preset is een set instructies verscherp zoveel, maak foto zoveel lichter, maak zo n vignette die je elke keer kunt toepassen op je foto), dan heeft Sean McCormack van Lightroom-Blog.com een mooie optie. Voor slechts 6 (incl. BTW) kun je bij hem een set gradueel filter presets downloaden die hard en soft ND0.3, ND0.6 en ND0.9 filters simuleren in zowel landschap als portret formaat. En hij heeft ook het Tobacco filter ingevoegd. Je kunt ook een demo uitproberen. Post-crop vignette Een veelgenoemd nadeel van de vorige versie was dat vignettes de randen van een foto worden donkerder gemaakt om de aandacht meer op het onderwerp te richten / de randen worden lichter gemaakt om negatieve effecten van de lens weg te poetsen alleen toegepast werden op de afmetingen van de originele foto en dat zodra je een crop had gedaan de vignette dus ook een stuk werd weggesneden. Dit is nu gecorrigeerd met het nieuwe vignette gereedschap waarbij naar wens alleen de lens-correctie (oude methode) of (ook) de nieuwe post-crop methode kan worden gebruikt. Extern bewerken Mocht je toch je foto s buiten Lightroom willen/moeten bewerken, dan biedt Lightroom 2.0 (op dit moment alleen in combinatie met Photoshop CS3) de optie om zonder een TIFF/PSD te hoeven maken direct in Photoshop de foto te bewerken. Laad de foto als een Smart Object, plak meerdere foto s aan elkaar in een Panorama, integreer meerdere losse afbeeldingen in elkaar als Photoshop HDR afbeelding of exporteer meerdere bestanden als afzonderlijke lagen naar hetzelfde Photoshop document.

3 Heb je geen Photoshop CS3, dan wordt er nog steeds wel een export bestand gemaakt dat vervolgens in een applicatie bewerkt kan worden. Nieuw is dat je nu, naast Photoshop, meer dan één andere externe editor kunt opgeven. Deze optie is vervolgens beschikbaar in alle Export menu s. Goed om te weten is dat de pixel limiet voor import in Lightroom (langste zijde van de foto) is opgerekt naar pixels (512! megapixels). De in Photoshop gemaakte panoramafoto s zijn dus ook weer in Lightroom in te laden. Tweede monitor Veelgevraagd is ook de toevoeging van de mogelijkheid om een tweede monitor aan te sluiten. Naar wens kun je op een tweede monitor de Grid, Loupe, Compare of Survey view beeldvullend of ingezoomd weergeven zodat je direct kunt zien hoe je aanpassingen uitpakken op het grote beeld of een klant/model mee laten kijken naar de resultaten. Erg handig. Plug-in Manager Ook de Software Development Kit voor plug-ins is aangepast om gebruik te maken van de nieuwe functionaliteit. Er zijn nog niet heel veel uitbreidingen beschikbaar, maar de Upload to plugins van Jeffrey Friedl zijn erg de moeite waard (en gratis als je geen donatie doet). Het toevoegen van een plugin is een stuk makkelijker geworden, een Plugin Manager in Lightroom zorgt voor de installatie en hiermee kun je ook controleren of er nog updates zijn en deze meteen laten toepassen. Ideaal. Verder Verder zijn de + en toetsen van het toetsenbord nu standaard gekoppeld aan de belichting (Exposure) instelling om makkelijk aanpassingen hierop toe te passen, is de auto aanpassingstool behoorlijk verbeterd (veel fotografen vonden het

4 standaard resultaat te licht) is er een aanpassing gedaan aan het verscherpings/ruisreductie gereedschap waar nu standaard een detail van de afbeelding is te zien waarmee je kunt bepalen hoe sterk je het effect wilt hebben. Je hoeft niet meer in te zoomen op de grote foto zelf. Navigator Niet alleen de Develop module is aangepast, ook de Library module kent vele aanpassingen. Zo is er in de linker menubalk behoorlijk wat gewijzigd. Ten opzichte van de beta versie is het Folders overzicht aangepast. Je kunt nu zien op welke harde schijven je foto s zich bevinden (helaas kun je niet de volumes combineren zodat je de foto s verdeeld over verschillende schijven als één lokatie ziet), hoewel foto s er op de schijf staan, hoewel ruimte er nog over is. Met kleurtjes wordt aangegeven welke schijven bijna vol zijn. Erg handig, op deze manier kan ik precies zien welke foto s op mijn interne 80GB schijf staan en welke foto s op mijn 750GB netwerk schijven. Jammer genoeg heb ik nog geen mogelijkheid kunnen ontdekken de preview afbeelding te wijzigen van een map, zodat je één van je afgeronde foto s daar ziet en niet de eerste foto van een collectie. Smart Collections Eén van de mooiste aanpassingen in de Library module is dat je je Collecties nu ook dynamisch kunt opbouwen. Zogenaamde Smart Collections. Als je zo n slimme collectie aanmaakt kun je een lijst van eisen opgeven waaraan een foto moet voldoen om opgenomen te kunnen worden in deze lijst. Lightroom voegt vervolgens automatisch alle foto s toe die hieraan voldoen. Voor mijn vakantie uit Ierland heb ik zo een lijst gecreeerd met foto s die naar Flickr geupload kunnen worden. Alle foto s die vier sterren hebben komen in deze lijst terecht. Zijn de foto s op Flickr gezet, dan worden ze uit deze lijst weggehaald en getoond in mijn Uploaded to Flickr lijst. Verder kunnen Collections nu onder elkaar worden geplaatst zodat je een hierarchy kunt maken en je kunt specifieke collecties voor print, web en slideshow maken.

5 Filter balk Nieuw is de filter balk bovenaan de Library module. Hiermee kun je snel Flagged/unflagged, 1-5sterren en kleurfilters toepassen, maar dat kon je ook al met de oude balk onderaan. Nieuw echter is de mogelijkheid om te filteren op 20+ metadata velden of te zoeken in de textvelden op een specifieke term. Het is weer iets makkelijker om de benodigde foto te vinden, zeker als je niet zo n gedisciplineerd bent met je keywords. Keywords Over keywords gesproken, ook hier zijn weer verbeteringen aangebracht. Zo doet Lightroom nu suggesties voor keywords aan de hand van eerder gekozen keywords (Lightroom kan natuurlijk niet echt bepalen wat er precies op de foto staat, dus het nut blijft beperkt op het matchen van keywords op basis van combinaties van keywords die andere foto s hebben gekregen) en je kunt je keyword lijst filteren om snel naar een gewenste keyword te springen. Alle metadata aanpassingen (zoals keywords, maar ook locaties e.d.) kun je met de Save Metadata optie in de Navigator (rechter-muisknop op een map klikken) snel op alle foto s in die set toepassen. Dit werkt net even iets sneller en lekkerder dan een selectie te moeten maken van een hele map foto s. Print module In de print module kunnen fotografen nu een standaard afbeelding pakket samenstellen waarmee op meerdere pagina s dezelfde foto in verschillende formaten kunnen worden afgedrukt. Handig voor de verkopen. Pagina layouts kunnen nu als JPEG worden afgedrukt zodat de JPEG direct door een lab kan worden afgedrukt en als laatste zijn in Lightroom nieuwe algoritmes toegevoegd om de print verscherping nog beter te optimaliseren. Verder Verder kent Lightroom 2.0 nu 64-bit ondersteuning, wordt er onderscheid gemaakt in output verscherping afhankelijk van waar de foto voor wordt gebruikt, kun je een titelblad aan het begin en eind van de slideshow plakken zodat de toeschouwer niet meteen de eerste foto ziet en zijn de iconen verder gestroomlijnd.

Lokale bewerkingen in Lightroom

Lokale bewerkingen in Lightroom Lokale bewerkingen in Lightroom Hoewel Lightroom 1.0 niet was bedoeld als vervanger van Photoshop was een veelgehoorde kritiek toch dat bewerkingen alleen op de gehele foto konden worden toegepast en niet

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 deel 1 donderdag 13 maart 14 Waarom Lightroom? Uniform voor PC en Mac gebruikers (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aperture voor de Mac) Lightroom is speciaal

Nadere informatie

File > Catalog Settings

File > Catalog Settings Update voor Lightroom 1.1 1 Deze update voor versie 1.1 hoort bij het boek Adobe Photoshop Lightroom Johan Elzenga 978 90 430 1474 8 Adobe Photoshop Lightroom 1.1 Na het verschijnen van het boek Adobe

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 deel 2 De Ontwikkel Module (Develop) is het onderdeel waarin je de foto s ontwikkelt Het is als het ware gelijk aan de donkere kamer uit het analoge tijdperk

Nadere informatie

I Inleiding: Wat is Nik-software? 1 Systeemeisen 2

I Inleiding: Wat is Nik-software? 1 Systeemeisen 2 Inhoud I Inleiding: Wat is Nik-software? 1 Systeemeisen 2 1 Nik-software gebruiken, een korte kennismaking 5 Installatie 6 Gastprogramma s 8 Werkruimte van de filters 10 Selective Tool 12 U Point-technologie

Nadere informatie

1 Algemene inleiding

1 Algemene inleiding 1 Algemene inleiding Lightroom behoort tot een relatief nieuw soort softwarepakketten: de fotografische workflowprogramma s. Omdat de meeste mensen bij fotobewerking meteen aan Photoshop (of Photoshop

Nadere informatie

Hoe werkt de Lightroom catalogus

Hoe werkt de Lightroom catalogus Hoe werkt de Lightroom catalogus Lightroom 1.0 werd op 19 februari 2007 door Adobe uitgebracht. Lightroom voegde iets toe dat Camera Raw en in mindere mate Adobe Photoshop Bridge niet hebben, namelijk

Nadere informatie

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2. Johan W. Elzenga

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2. Johan W. Elzenga ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 2 Johan W. Elzenga hoofdstuk 9 Kennismaken met de Develop-module De Develop-module is het kloppende hart van Lightroom. U gebruikt deze module voornamelijk om uw beelden te bewerken.

Nadere informatie

Verzamelingstructuur = mapstructuur

Verzamelingstructuur = mapstructuur Verzamelingstructuur = mapstructuur De standaardmanier om verzamelingen te bewaren in Lightroom is om ze te rangschikken onder Gewone verzamelingen en Slimme verzamelingen. Zo deelt Lightroom een nieuwe

Nadere informatie

Handleiding universitaire beeldbank

Handleiding universitaire beeldbank Handleiding universitaire beeldbank Inhoudsopgave 1. Inloggen... 1 2. Formaten van afbeeldingen... 1 3. Afbeelding toevoegen... 1 4. Afbeeldingen wijzigen en downloaden... 4 5. Trefwoorden beheren... 5

Nadere informatie

Adobe Lightroom Classic CC

Adobe Lightroom Classic CC LR Adobe Lightroom Classic CC Voorkeuren foto-naam Voor het importeren van foto s is het handig enkele presets te hebben die bij het importeren al vaste gegevens meenemen. Zie pagina 6, punt 5. Naam van

Nadere informatie

0.1 Modules 8 0.2 Catalogus 9 0.3 RAW & DNG 10 0.4 Interface 11 Naamplaatje Instellen Achtergrondkleur instellen Onderdelen

0.1 Modules 8 0.2 Catalogus 9 0.3 RAW & DNG 10 0.4 Interface 11 Naamplaatje Instellen Achtergrondkleur instellen Onderdelen INHOUDSTAFEL INLEIDING 0.1 Modules 8 0.2 Catalogus 9 0.3 RAW & DNG 10 0.4 Interface 11 Naamplaatje Instellen Achtergrondkleur instellen Onderdelen BIBLIOTHEEK MODULE 1.1 Beginnen met een catalogus 13 1.2

Nadere informatie

Deze presentatie bestaat uit twee delen een korte introductie. Opmerking: Sommige dia s zijn ook van toepassing op andere programma s

Deze presentatie bestaat uit twee delen een korte introductie. Opmerking: Sommige dia s zijn ook van toepassing op andere programma s Deze presentatie bestaat uit twee delen een korte introductie in Powerpoint en een demo De focus ligt op de voorbereidende werkzaamheden: opslaan, importeren en foto s van metadata voorzien. Opmerking:

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere. Paint Shop Pro Eenvoudige uitleg over fotobewerking, in Paint Shop Pro. Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Nadere informatie

Delen van een Arrangement

Delen van een Arrangement Delen van een Arrangement Optie 1: Mail met bijlage. De makkelijkste methode is uiteraard het document te downloaden en vervolgens in zijn geheel als bijlage door te sturen naar andere koorleden. Afhankelijk

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Photohands. Retouche-/Afdruksoftware voor Windows. Handleiding. Versie 1.0 K862PSM8DMX

Photohands. Retouche-/Afdruksoftware voor Windows. Handleiding. Versie 1.0 K862PSM8DMX D Photohands Versie 1.0 Retouche-/Afdruksoftware voor Windows Handleiding K862PSM8DMX Windows is een handelsmerk van Microsoft Corporation. Andere namen van bedrijven en producten zijn in voorkomende gevallen

Nadere informatie

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht High Dynamic Range (HDR) Deze techniek zorgt ervoor dat afbeeldingen die een dynamisch bereik hebben dat niet in een digitaal fotobestand past, worden gecomprimeerd zodat er meer detail wordt weergegeven

Nadere informatie

Cursus Nik collection.

Cursus Nik collection. Cu Cursus Nik collection www.gratiscursus.be Inhoud Les 1... 2 Wat is Nik Collection?... 2 Les 2... 3 Nik Collection in Lightroom... 3 Les 3... 9 Nik Collection in Photoshop... 9 Les 4... 15 De werkomgeving

Nadere informatie

Week 1 Cursus Photoshop

Week 1 Cursus Photoshop Week 1 Cursus Photoshop Introductie Maak kennis met het programma Photoshop. 1 Week 1 Cursus Photoshop Inleiding De essentie van Photoshop Kennis maken met Photoshop Basis tools Een collage maken over

Nadere informatie

http://psdtuts.com/tutorials-effects/create-spectacular-concept-art-in-photoshop/ Verborgen stad Er worden twee foto s gebruikt: landscape en cityscape die goed samengaan, maar interessant is te werken

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Back-up van Catalogus EN Foto s Naar 2e externe harddrive. EXPORTEREN Als Tiff Jpeg Met voorinstellingen Diverse formaten DNG Flickr - Facebook enz

Back-up van Catalogus EN Foto s Naar 2e externe harddrive. EXPORTEREN Als Tiff Jpeg Met voorinstellingen Diverse formaten DNG Flickr - Facebook enz Adobe Lightroom is een krachtig programma om aantallen fotobestanden te organiseren, te bewerken en verwerken in een ontwikkel omgeving, en vervolgens presenteren als print, slideshow of op het web. Alle

Nadere informatie

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop Meisje en schil Hieronder de eindoplossing. De oefening kan met om het even welke versie van Adobe Photoshop gemaakt worden. Stap

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

Factuur Lay-out / Factuur Template

Factuur Lay-out / Factuur Template Factuur Lay-out / Factuur Template In i-reserve is het mogelijk facturen te verzenden. De facturen worden als pdf bijlage per e-mail naar de klant verzonden. In deze tutorial wordt beschreven hoe u een

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 3 Foto s uit bestanden en mappen ophalen 6 Werkruimten van Organizer 7 Foto s sorteren en

Nadere informatie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie Lightroom 6 De digitale DoKa Foto s Importeren Onder Bibliotheek Importeren is niet kopiëren Bibliotheek Importeren Foto s Importeren Onder Bibliotheek Foto s Toevoegen Door Pc Bladeren Foto s Importeren

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken Werkwijze om RAW bestanden te bewerken 1 Inhoudsopgave Werkwijze om RAW bestanden te bewerken...3 Kopieer de raw bestanden...3 Voeg tijdens kopieëren trefwoorden en metadata toe...3 Selecteer de foto's

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.psd-dude.com/tutorials/create-a-floral-text-in-photoshop-with-superspray-plugin.aspx Fleurige tekst 1) We beginnen met de tekst in te tikken; gebruikt lettertype = ETH font, 550 pt. 2) We typen

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

brug naar Photoshop DE BRUG NAAR PHOTOSHOP

brug naar Photoshop DE BRUG NAAR PHOTOSHOP q De brug naar Photoshop Als u Photoshop CS6 installeert, krijgt u er automatisch ook Bridge CS6 bij. Bridge is een browser, waarmee u snel een overzicht krijgt van uw foto s en andere bestanden, Deze

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Eindgebruikershandleiding TYPO3 CMS

Eindgebruikershandleiding TYPO3 CMS 12 maart 2007 Eindgebruikershandleiding TYPO3 CMS Deze handleiding is opgesteld door Weblicity http://www.weblicity.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 INLOGGEN... 3 Betekenis van de onderdelen...

Nadere informatie

Adobe Photoshop Express

Adobe Photoshop Express Adobe Photoshop Express 1 Inleiding Deze cursus gaat over het bewerken van foto s in Adobe Photoshop Express. Photoshop Express is een gratis en online programma waarmee foto s bewerkt kunnen worden. Met

Nadere informatie

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 Agenda 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 2 Deel 1 2 december 2010 3 HDR- fotografie theorie Wat is HDR? NL:

Nadere informatie

Faststone enkele tips. Fotoclub Positief 25 augustus 2015

Faststone enkele tips. Fotoclub Positief 25 augustus 2015 Faststone enkele tips Fotoclub Positief 25 augustus 2015 Waarom deze uitleg? omdat we foto s van elkaar willen bespreken omdat we die dan digitaal aangeleverd willen hebben in een bepaald pixelformaat

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Photoshop Elements voor fotografen

Focus op Fotografie: Photoshop Elements voor fotografen Inhoud 1: Fotobeheer met Organizer 1 Introductie 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 2 Foto s uit bestaande mappen ophalen 4 De indeling van de Organizer 5 Weergaven in de Organizer 8 Foto s sorteren

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Voortaan kunt u in Intramed OnLine gebruik maken van uw scanner U kunt van deze functionaliteit gebruik maken als u een Basic of Dynamisch account heeft,

Nadere informatie

Chocolade reep tekst effect maken

Chocolade reep tekst effect maken http://textuts.com/chocolate-bar-text-effect/ Chocolade reep tekst effect maken Deze tutorial legt uit hoe je een simpel patroon kan gebruiken samen met een paar laagstijlen om een chocoladereep als tekst

Nadere informatie

Photoshop handleiding.

Photoshop handleiding. Photoshop handleiding. Bestand Nieuw Open een nieuw leeg document Openen Opslaan als Open een eerder opgeslagen document Sla je werk op in een aangewezen map Bewerken Stap vooruit Ongedaan maken van een

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

Tips voor Adobe Photoshop Lightroom

Tips voor Adobe Photoshop Lightroom 10 Tips voor Adobe Photoshop Lightroom photofactsacademy.nl photofactsacademy.nl 1 Gebruik de sneltoetsen Sneltoetsen zijn een handige manier om snelheid te krijgen in het gebruik van Lightroom. Ik geef

Nadere informatie

2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer

2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer 29 2. Foto s inlezen en verbeteren in de Organizer Fotograferen met behulp van digitale camera s is niet meer weg te denken. De kwaliteit van digitale camera s neemt steeds verder toe en de prijs wordt

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Eocortex handleiding voor eindgebruikers

Eocortex handleiding voor eindgebruikers Eocortex handleiding voor eindgebruikers 1. Inloggen 2. Live beelden bekijken a. Grid aanpassen naar wens b. Aantal camera s selecteren c. Maximaliseren van 1 beeld d. Snapshots en quick record 3. Archief

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psd.fanextra.com/tutorials/photo-effects/photo-manipulate-a-surreal-apple-habitat-scene/ Appelhuisje Nodig: achtergrond ; boomstronk ; appel ; oud venster1 ; oud venster2 ; ladder ; licht penselen

Nadere informatie

Gratis Software, plugins, filters en acties in Photoshop: wat doen ze en waarom zou ik ze willen gebruiken?

Gratis Software, plugins, filters en acties in Photoshop: wat doen ze en waarom zou ik ze willen gebruiken? Gratis Software, plugins, filters en acties in Photoshop: wat doen ze en waarom zou ik ze willen gebruiken? Er is veel gratis software te vinden op het internet, waarmee je speciale bewerkingen uit kunt

Nadere informatie

HydroNET handleiding

HydroNET handleiding HydroNET handleiding Applicatie HydroView HydroLogic Systems BV HydroLogic Systems BV Postbus 2177 3800 CD Amersfoort 033 4753535 hydrologic.nl P401 augustus 2016 Inhoud 1 Applicatie HydroView... 1 1.1

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Toelichting release notes. 17 juli 2014

Toelichting release notes. 17 juli 2014 Toelichting release notes 17 juli 2014 2 Inleiding release notes Ook in de zomermaanden werken we naarstig verder aan de optimalisatie van het kañooh webplatform. In deze release notes meer tekst en uitleg

Nadere informatie

Cursus Fotobewerking met PhotoFiltre. Printversie

Cursus Fotobewerking met PhotoFiltre. Printversie Cursus Fotobewerking met PhotoFiltre Printversie Copyright SeniorWeb 2005 Inleiding Pagina 1/1 In deze cursus van zes lessen kunt u de basisbeginselen van het fotobewerken leren met het programma PhotoFiltre.

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

ALS ONZE BEELDJES NETJES OP DE JUISTE PLAATS STAAN DAN JEUKEN ONZE HANDJES OM ZE TE BEWERKEN TOCH? www.alex-leys.be BIBLIOTHEEK LINKER KOLOM

ALS ONZE BEELDJES NETJES OP DE JUISTE PLAATS STAAN DAN JEUKEN ONZE HANDJES OM ZE TE BEWERKEN TOCH? www.alex-leys.be BIBLIOTHEEK LINKER KOLOM ADOBE LIGHTROOM STAPJE TWEE ALS ONZE BEELDJES NETJES OP DE JUISTE PLAATS STAAN DAN JEUKEN ONZE HANDJES OM ZE TE BEWERKEN TOCH? LINKER KOLOM In de linker kolom treffen we de volgende menu s aan; Navigator;

Nadere informatie

AN1034-NL Net2 kaarten bedrukken

AN1034-NL Net2 kaarten bedrukken n A kaarten bedrukken - Welke methode? 26/11/2007 Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en een

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang Inrichting Systeem: Locaties & Toegang EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v1.0 01-12-2011 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen

Nadere informatie

Digitale workflow. Marcel van Vuren

Digitale workflow. Marcel van Vuren Digitale workflow Marcel van Vuren Werken met digitale foto s Raw vs. JPG Op de computer opslaan bewerken backups en dan.. Wie gebruikt raw en wie JPG? Is dit een bewuste keuze? Wat is RAW Een RAW bestand

Nadere informatie

Fantasy. Samengestelde afbeelding

Fantasy. Samengestelde afbeelding Fantasy Er zijn veel mogelijkheden om een afbeelding te veranderen. Je kunt de kleur vernaderen, de afbeelding een patroon geven, de vorm wijzigen, etc. Afhankelijk van de afbeelding gebruik je de ene

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding van Coothplein 41a 4811 ND Breda (+31) 076 2015 210 WordPress Handleiding Inloggen Inloggen doe je na livegang via http://www.jewebsite.nl/wp-admin/. Je krijgt dan onderstaand scherm te zien. Hier kun

Nadere informatie

met Photoshop CS3. Channel Copy Adobe Photoshop CS3 Slogan Maak krachtige afbeeldingen met de professionele standaard

met Photoshop CS3. Channel Copy Adobe Photoshop CS3 Slogan Maak krachtige afbeeldingen met de professionele standaard Channel Copy Adobe Photoshop CS3 De volgende tekstblokken kunnen worden gebruikt in advertenties, catalogi of ander promotiemateriaal voor Adobe Photoshop CS3. Adobe Photoshop CS3 Slogan Maak krachtige

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1400 Horeca Tafelregistratie

HANDLEIDING Q1400 Horeca Tafelregistratie Q-LINE Q1400 Tafelregistratie Handleiding versie 2.0 HANDLEIDING Q1400 Horeca Tafelregistratie Pag.: 1 Q-LINE Q1400 Tafelregistratie Handleiding versie 2.0 Inhoudsopgave Inleiding...3 Kassa functies...4

Nadere informatie

Repoussé in Photoshop CS5

Repoussé in Photoshop CS5 http://abduzeedo.com/3d-type-repouss%c3%a9-photoshop-cs5-extended Repoussé in Photoshop CS5 Stap 1 Open Photoshop CS 5 Extended, nieuw bestand (1920 x 1200 px, 72dpi), typ je tekst met het horizontaal

Nadere informatie

Hoe een foto aanleveren voor de website?

Hoe een foto aanleveren voor de website? Hoe een foto aanleveren voor de website? Het is de bedoeling om van de fotopagina's van onze nieuwe website een visitekaartje te maken voor Visueel. Gelieve rekening te houden met een correcte schrijfwijze

Nadere informatie

Extra informatie Picasa

Extra informatie Picasa Extra informatie Picasa Stel de weergave in op: boomstructuur: We zien nu dezelfde structuur als in de map Mijn Afbeeldingen. De hoofdmappen staan er. Zijn er geen submappen, dan wordt de inhoud weergegeven.

Nadere informatie

fotofabriek.nl Handleiding Adobe Photoshop templates

fotofabriek.nl Handleiding Adobe Photoshop templates fotofabriek.nl BINNENWERK STAP 1: Opmaak Wanneer het photoshop bestand is geopend krijg je de volgende lagen te zien. De groen gemarkeerde lagen zijn de pagina s voor het fotoboek. De rood gemarkeerde

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Fast Stone. FastStone Image Viewer

Fast Stone. FastStone Image Viewer Fast Stone FastStone Image Viewer FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Een van de beste programma's in

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer Annotation SW User s Guide Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer 2011. 5 PenAndFree Co.,Ltd 0 Deze handleiding beschrijft alle functies die

Nadere informatie

HANDLEIDING scoolfolio OUDER

HANDLEIDING scoolfolio OUDER HANDLEIDING Inleiding Hoofdmenu pagina 3 Het portfolio pagina 5 Mappen aanmaken pagina 6 Bestanden toevoegen aan het portfolio pagina 7 Een foto bestand bekijken pagina 9 Een niet-foto bestand bekijken

Nadere informatie

Sprookjesboek.

Sprookjesboek. http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/photo-manipulation/make-a-story-book-come-tolife-in-photoshop.html Sprookjesboek Nodige foto s: hout ; oranje zonsondergang ; achtergrond ; gras ; lange

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

Opdracht COMBINATIE MENS EN DIER

Opdracht COMBINATIE MENS EN DIER Opdracht COMBINATIE MENS EN DIER Maak een combinatie van een persoon met een dier. Foto mens en dier in 1 document Ga op zoek naar een portret van een persoon. Hoe uitgesprokener de persoon is des te makkelijker

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

Webhosting Online Beginnen met Joomla v1.0

Webhosting Online Beginnen met Joomla v1.0 Webhosting Online Beginnen met Joomla v1.0 1 Inleiding KPN stelt met een abonnement op Webhosting Online Linux gratis het content management systeem Joomla voor u beschikbaar. Dit populaire programma om

Nadere informatie

Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14

Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14 1 Aanvullend PDF-bestand bij Adobe Photoshop Elements versie 14 In dit PDF-bestand vindt u meer informatie over Adobe Photoshop Elements versie 14 in combinatie met het boek Basisgids Adobe Photoshop Elements.

Nadere informatie

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto Uitleg HDR maken in Photomatix (of een ander Programma ): HDR is helemaal in, maar hoe maak je nu een mooie HDR-foto? HDR werkt met verschillende belichtingen, en voegt die dan samen zodat je mooie hooglichten

Nadere informatie

Picasa voor beginners

Picasa voor beginners Picasa voor beginners Picasa (van Google) is gratis en Photoshop (van Adobe) is erg duur, dus Picasa is voor beginners en Photoshop is voor gevorderden. Dat laatste is waar, maar het eerste suggereert

Nadere informatie

LIGHTROOM WORKSHOP WORKFLOW/WERKMETHODE

LIGHTROOM WORKSHOP WORKFLOW/WERKMETHODE LIGHTROOM WORKSHOP Op 9 december 2009 te Utrecht voor de mailgroep foto olv Joost Dijkerman Onderstaand is een samenvatting, de bladzijde nummers verwijzen naar een volledige Nederlandstalige handleiding

Nadere informatie

Foto s bewerken en toevoegen aan de website

Foto s bewerken en toevoegen aan de website Foto s bewerken en toevoegen aan de website Inhoud Formaten... 3 Foto s bovenaan de pagina - topimages... 3 Foto s op maat maken en bewerken... 3 Foto s toevoegen bovenaan de pagina... 5 Via een content

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl februari 2014 1 Inhoud Om te starten 3 Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 10 Dia exporteren naar toonbankkaart

Nadere informatie

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang Inrichting Systeem: Locaties & Toegang EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen

Nadere informatie

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Fotobewerken PSP X Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Om met deze cursus aan de slag te gaan, hebt u naast het programma PSP X een digitale foto nodig. Misschien heeft u al een of meer foto's

Nadere informatie

Stereo Photo Maker (SPM)

Stereo Photo Maker (SPM) Stereo Photo Maker (SPM) Een korte handleiding 1. Download Download de meest recente versie van http://stereo.jpn.org/eng/stphmkr/ en installeer het programma op de windows-compuer. 2. Eerste gebruik 2.1

Nadere informatie

Opmerkingen: Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen.

Opmerkingen: Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen. Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen. Het bleek dat het formaat en de resolutie van een aantal foto s niet aan de spelregels voldeden. Foto s mogen niet

Nadere informatie