Kracht voor Spier & Pijn Verzachting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kracht voor Spier & Pijn Verzachting"

Transcriptie

1 Kracht voor Spier & Pijn Verzachting De kracht van licht voor een mooie en gezonde huid. Rimpels vervagen en pijn verdwijnt

2 Vermindering van Pijn & Pijnlijke Spieren Het DPL Systeem is ontwikkeld voor de behandeling van pijn, vermindering van spier en gewrichtspijn, verstuikingen, rug pijn en de pijn en stijfheid die wordt geassocieerd met artritis. Het DPL Systeem gebruikt de energie van fotonen om diep in het lichaam door te dringen en pijn te verminderen en beschadigd weefsel te herstellen. DPL Therapie is een uitwendige, medicijnloze, therapie die gebruikt kan worden voor uw specifieke noden. Onafhankelijk onderzoek over meer dan 40 jaar heeft bewezen dat rood- en infrarood- LED licht genoeg kracht bezit om therapeutische verbeteringen aan levende huid te leveren. Zowel zichtbaar Rood als Infrarood licht heeft een aantoonbaar positief effect laten zien op ten minste 24 verschillende cellulaire veranderingen. Zichtbaar Rood licht, met een golflengte van 660 nanometer, en onzichtbaar Infrarood licht, met een golflengte van 880 nanometer kunnen in weefsel tot een diepte van 8-10mm binnen dringen. LED licht is zeer behulpzaam bij de behandeling van problemen dicht bij het huidoppervlak zoals wondjes, sneetjes, littekens en voor het behandelen van infecties. INFRAROOD licht met een golflengte van 880nm dringt tot een diepte van 30-40mm door, waardoor het effectiever werkt voor botten, gewrichten en diepliggende spier problemen.

3 De wetenschap achter DPL Therapie Er is bewijs dat cellen fotonen absorberen en hun energie omzetten in adenosine triphosphate (ATP), een voor de cel nuttige energie vorm. Het resulterende ATP wordt vervolgens gebruikt om het metabolische proces van energie te voorzien, aanmaak van DNA, RNA, eiwitten, enzymen en ander grondstoffen nodig voor het herstel en de regeneratie van cel componenten ; stimuleert mitosis en cel deling, en hersteld homeostatis, de chemische balans in ons lichaam zo noodzakelijk voor een gezond leven. DPL Gebruikt op de huid ATP Absorbering in de Mitochondria en Cel Membraan door Chromophores Verhoging van ATP synthese and creatie van kleine hoeveelheden ROS. (Reactief O 2 zoals H 2 O 2 ) DNA & RNA synthese ; eitwit synthese ; mitoses en cel deling adenosine triphosphate Een organische component, C 10 H 16 N 5 O 13 P 3, die gemaakt is van adenosine en drie fosfaat groepen. ATP wordt gebruikt als energie bron voor veel metabolische processen. Het hydorlize proces is verantwoordelijk voor de afbraak van ATP in ADP. Tijdens dit proces komt energie vrij die gebruikt wordt voor de metabolische processen in de cel. Heling van Weefsel Beschadingen & Pijn Controle Het resultaat is dat de geabsorbeerde energie gebruikt wordt om weefsel te herstellen, pijn te verminderen en verstoorde biologische processen te normalizeren.

4 Voordelen van DPL Therapie DPL Therapie stimuleert de aanmaak van endorfine en blokkeert de chemicaliën die pijn doorsturen, hetgeen resulteert in een niet-narcotische pijnstiller. Recente studies hebben de werkzaamheid bewezen van 660nm en 880nm LEDs in de behandeling van sport en spierblessures en pijn. Versneld de Genezing bij: Tennis Elleboog Golf Elleboog Bot spoor (osteophytes) Bot chips Pijnlijke benen Karpaal Tunnel Syndroom Pijn in de Polsen Schouder Pijn Rugpijn Stijve Spieren Artritis Pijn na een ongeluk Verminderde bewegingsruimte Pijnlijke pezen Problemen diep in de spieren Zwellingen Blauwe Plekken Enkel problemen Hiel Spoor (plantar fasciitis) Weefsel beschadiging Bot Breuken Ontstekingen Articulatie Zenuwbeschading Verstuikingen en Verzwikkingen TMJ Spasmes & Knopen Artrose Pijn Spier Atrophies Kraakbeen Slijtage Bursitis Doorliggen (Decubitus) Neuralgie Bloed uitstortingen (Hematomas) Vorming van littekenweefsel Het herstel van bestaand littekenweefsel Nekpijn en stijfheid Gescheurde (knie) banden Gescheurd Kraakbeen Het DPL Therapie Systeem gebruikt de precisie LEDs als gespecificeerd in de NASA studie. The DPL Therapie Systeem is ontwikkeld om zowel pijn als pijnlijke spieren te behandelen en versneld het genezingsproces zodat er minder noodzaak is voor potentieel gevaarlijke genezingsmiddelen en dure (chirurgische) behandelingen.

5 Voordelen van DPL Therapie Verbetert bloed doorstroming: door de versnelde aanmaak van nieuwe capillaire bloedvaatjes, die beschadigde bloed vaatjes vervangen. Deze nieuwe capillaire bloedvaatjes versnellen het genezingsproces door zowel meer zuurstof en voedingsstoffen aan te voeren als afbraakstoffen af te voeren. Stimuleert de productie van Collageen: Collageen is het meest voorkomende eiwitstof in het lichaam. Collageen is de e ssentiële eiwitstof verantwoordelijk voor de reparatie en vervanging van beschadigd weefsel. Het is ook de lijmstof die cellen tezamen bindt en elastisch houdt. Bij toename van collageen wordt er minder litteken weefsel gevormd bij het genezingproces. Toename van het Lymfestelsel: Een Oedeem is een opeenhoping van extracellulair vocht in weefsel, leidend tot een zwelling zonder toename van het aantal cellen. Een Oedeem bestaat uit twee basis componenten, allereerst een vocht opeenhoping. Dit vocht wordt normaal door het bloed afgevoerd. Het tweede component is eiwit welke door het lymfestelsel afgevoerd wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel het lymfestelsel als de bloedvaten sterk verbeterd worden met behulp van licht therapie. Een beter functionerend lymfe- en bloedstelsel kunnen het Oedeem aanmerkelijk sneller verminderen. Stimuleert de afgifte van Adenosine Trifosphate (ATP): ATP is de belangrijkste drager van energie naar alle lichaamscellen. Een toename van ATP stelt cellen in staat om sneller voedingsstoffen op te nemen en afval af te voeren. Al het voedsel wordt omgezet in ATP voor opname door de cellen en ATP levert de energie, nodig voor de chemische processen in de cellen. Verhoogt RNA en DNA synthese: hetgeen helpt in de vervanging van beschadigde cellen. Vermindert de gevoeligheid van zenuwweefsel: de licht energie, fotonen, komen het lichaam binnen als negatieve ionen. Dit beweegt het lichaam ertoe om positieve ionen, zoals calcium, naar het behandelde gebied te sturen. Deze positieve ionen helpen de functie van zenuwen en daarbij het verminderen van pijn. Stimuleert de Fibroblastische activiteit: hetgeen helpt in het genezingsproces. Fibroblasts zijn aanwezig in het bindweefsel en vormen collageen vezels. Bevordert Phagocytosis: dit is het proces waarbij dode cellen worden afgebroken zodat het genezingsproces kan beginnen. Introduceert een warmte proces in het weefsel: het licht verhoogt de temperatuur van het weefsel door middel van een fotoelektrische reactie. Stimuleert weefsel granulatie en bindweefsel weergave: hetgeen uitermate belangrijk is tijdens de genezing van wonden, huidirritaties, en dergelijke. Stimuleert Acetylcholine afgifte: Acetylcholine (ACh) veroorzaakt vaatverwijding, peristaltische beweging noodzakelijk voor de spijsvertering, voorkomt hart stilstand en vele andere levensbehoudende functies. Stimuleert Endorfine en Enkephalins: Deze worden door de hersenen geproduceerd evenals adrenaline hetgeen langdurige pijn vermindert.

6 Over Pijn Nociceptief Pijn (weefsel) Nociceptive pijn word veroorzaakt tijdens een beschadiging van het lichaamsweefsel. Deze beschadiging kan een snee of schaafwonde zijn, botbreuk of verplettering, verbranding en dergelijke. Dit type pijn is normaal gesproken zeurend, scherp of kloppend. Nociceptief Pijn is de meest voorkomende pijn. Pijn receptoren voor weefsel beschadiging (nociceptors) bevinden zich voornamelijk in de huid en interne organen. Neuropatische Pijn (zenuwen) Neuropathische pijn wordt veroorzaakt door abnormale condities in de zenuwen, ruggengraad of hersenen. Neuropatische pijn voelt aan als een brandende of tintelende sensatie of overgevoeligheid voor kou of warmte. Neuropatische pijn wordt onder andere veroorzaakt door syndromen zoals pijn van de geest ledematen (ghost limbs), Postherpetic Neuralgia, Reflex Sympathische Dystrofie (RSD), en Causalgia. Musculoskeletal Pijn (Botten, Spieren, Pezen en Ligamenten) Musculoskeletal pijn (MSP) is een conditie die in de spieren, ligamenten, bindweefsel, pezen en botten voorkomt. MSP bevat een breed spectrum van pijn staten ; meest voorkomend zijn fibromylagia, pijn in de onderrug, aangezichtspijn en osteoarthritis. Postherpic Neuralgia (weefsel) Postherpic Neuralgia wordt veroorzaakt door de varicella zoster virus. (shingles), en heeft als symptomen ontsteking van het zenuw weefsel. De pijn voelt aan als een constant zeurend of brandend gevoel, als een scherpe periodieke pijn of overgevoeligheid voor aanraken of kou. De pijn kan alles overheersend zijn. Reflex Sympathetische Dystrofie (RSD) Reflex Sympathetische Dystrofie (complex regionaal pijn syndroom type 1) en causalgia (complex regionaal pijn syndroom type 2) zijn chronische pijn syndromen. Ze worden beschreven als een constante brandende pijn vergezeld van andere abnormaliteiten gelokaliseerd in het gebied van de pijn. De abnormaliteiten zijn onder andere: meer of minder zweten, huidsopzwellingen, verandering in huidskleur and schade aan huid, haar, nagels, spieren en botten (inclusief verlies van spier massa, en botweefsel). Beide syndromen treden normaal op na een ongeluk. Reflex Sympathetische Dystrofie treed op na een ernstige beschadiging van het weefsel (geen zenuw weefsel) zoals in het hand-schouder syndroom.causalgia treed op na de beschadiging van zenuw weefsel. Psychologische (Psychogenic) Pijn (weefsel) Psychologische Pijn is bijna altijd te wijden aan een psychologische ziekte. Wanneer mensen constant pijn ervaren met een aanwijzing van een geestelijke verstoring maar zonder aanwijzing van een fysische pijnoorzaak dan kan de pijn beschreven worden als psychologisch. Pijn die uitsluitend psychologisch is, is uiterst zeldzaam. Normaliter is er een fysische oorzaak, maar de dokters diagnose kan aangeven dat de pijn die ervaren wordt ernstiger is dan verwacht mag worden in normale gevallen. In deze situatie kan gesproken worden van een chronisch pijn syndroom. Psychologische kunnen symptomen toevoegen aan een alles overheersende pijn. Elke vorm van pijn kan verergerd worden door psychologische factoren.

7 DPL Therapie Systeem Voordelen van het DPL Systeem Geheel natuurlijk Uitwendig Geen nadelige tekenen bij gebruik (uitslag, roodheid, zwelling e.d.) Geen herstel tijd Snel, gebruik het systeem voor 17 minuten op het probleem gebied Groot behandel oppervlak (23 x 35.8cm) Eenvoudig te gebruiken Geen bijwerkingen Veilig en effectief voor elk huidstype Duurzaam, u kunt er vele jaren gebruik van maken Systeem Specificaties en Functies Schakelt automatisch uit Produceert 8 Joules/CM 2 per 17 minuten Minimale warmte afgifte Velcro banden voor handen vrije operatie Twee verplaatsbare LED panelen (met voorziening voor de banden) nm Infrarode LEDs nm Rode LEDs 23 x 35.8 (824.32cm 2 ) nuttig behandelingsoppervlak 100v-220v lichtnet adapter Standaard Quickstart gids Gebruikers handleiding 2 jaar fabrieksgarantie Het DPL Systeem Gebruiken Leg de panelen op of binnen 1 1/2 cm van de huid, of gebruik de velcro banden, bind de panelen rond de pijnlijke plek druk de aan/uit knop in (en laat los) U hoort een korte toon en de Rode LEDs lichten op U kunt alleen de Rode LEDs zien omdat de Infrarode LEDs in het voor mensen onzichtbare Infrarode spectrum uitzenden. Het systeem zal elke minuut, voor negen minuten totaal een toon laten horen Het systeem schakelt automatisch uit na negen minuten Voor ernstige pijn of spier verkrampingen mag u het systeem meerdere malen achter elkaar gebruiken.

8 Voor Meer Informatie: DPL Therapy Europe Postbus AG Rosmalen Nederland

De nieuwste technologische doorbraak op het gebied van Schoonheids Onderzoek! Diep Doordringend Licht

De nieuwste technologische doorbraak op het gebied van Schoonheids Onderzoek! Diep Doordringend Licht De nieuwste technologische doorbraak op het gebied van Schoonheids Onderzoek! Diep Doordringend Licht De Kracht komt van het Licht. Het Geheim zit in de Stralen! Skin Coach Belgium is een bedrijf dat zich

Nadere informatie

DPL THERAPY EUROPE. Gebruikershandleiding en Veiligheidsvoorschrift

DPL THERAPY EUROPE. Gebruikershandleiding en Veiligheidsvoorschrift DPL THERAPY EUROPE Gebruikershandleiding en Veiligheidsvoorschrift BEVAT BELANGRIJKE VEILIGHEIDS INFORMATIE LEES ALLE INSTRUCTIES AANDACHTIG DOOR VOORDAT U HET DPL THERAPIE SYSTEEM IN GEBRUIK NEEMT INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

P I J N A P O T H E E K. N L

P I J N A P O T H E E K. N L SPIER- EN GEWRICHTS- PIJN WAT ZIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN SOORTEN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL SPIER-

Nadere informatie

Pleistert pijn weg Directe pijnbestrijding zonder medicijnen waar het nodig is

Pleistert pijn weg Directe pijnbestrijding zonder medicijnen waar het nodig is Pleistert pijn weg Directe pijnbestrijding zonder medicijnen waar het nodig is www.takecare.nl - www.takecare.be Wat is de Pain Away MCT Patch? De Pain Away MCT Patch is een set van twee zelfklevende elektrodepleisters

Nadere informatie

BOTTUMOREN. 1. Normaal botweefsel

BOTTUMOREN. 1. Normaal botweefsel BOTTUMOREN Om beter te kunnen begrijpen wat een bottumor juist is, wordt er in deze brochure meer uitleg gegeven over de normale structuur van het bot. Op die manier krijgt u een beter zicht op wat abnormaal

Nadere informatie

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink... Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

Lowlevel - lasertherapie. Voetverzorging Medisch pedicure. Voet op Stap

Lowlevel - lasertherapie. Voetverzorging Medisch pedicure. Voet op Stap Lowlevel - lasertherapie Voetverzorging Medisch pedicure Voet op Stap Low Level Laser Therapie Low Level Laser Therapie in de praktijk van uw voetverzorging is de behandeling en genezing van de toekomst.

Nadere informatie

Het bewegingsstelsel. 1 Inleiding

Het bewegingsstelsel. 1 Inleiding DC 14 Het bewegingsstelsel 1 Inleiding Wij bewegen voortdurend. Om dat mogelijk te maken, hebben we een heel systeem. Dat systeem bestaat voornamelijk uit beenderen, gewrichten en spieren. De spieren worden

Nadere informatie

Cosmetische Bindweefselmassage & Cupping

Cosmetische Bindweefselmassage & Cupping Cosmetische Bindweefselmassage & Cupping Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten www.massagecursuslimburg.nl Cosmetische Bindweefselmassage & Cupping Een jong, strak en rimpelvrij gezicht bestaat uit goed

Nadere informatie

Reumatoïde artritis van de hand

Reumatoïde artritis van de hand Reumatoïde artritis van de hand Reumatoïde artritis van de hand Wat is artritis? Letterlijk betekent artritis 'ontstoken gewricht'. Normaal gesproken bestaat een gewricht uit twee gladde, met kraakbeen

Nadere informatie

SPIER- EN GEWRICHTSPIJN

SPIER- EN GEWRICHTSPIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

17Spierklachten en ontstekingen

17Spierklachten en ontstekingen DC 17Spierklachten en ontstekingen 1 Inleiding Pijn aan je spieren is meestal niet ernstig, maar wel lastig. Het is vaak te voorkomen en er is zeker iets aan te doen. We behandelen een aantal klachten.

Nadere informatie

Artrose. Behandel GV14 (onder C7) 1 minuut Behandel Li11 rechts (in de plooi of de arm)1 minuut Behandel Li11 links 1 minuut

Artrose. Behandel GV14 (onder C7) 1 minuut Behandel Li11 rechts (in de plooi of de arm)1 minuut Behandel Li11 links 1 minuut Indicaties: Verdrijft reumatische pijnen en beperkingen in de beweging van de gewrichten, ledematen en spieren, veroorzaakt door kou, vochtigheid en wind. Made in Holland by Tweaklite BV www.tweaklite.com

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Het verloop, de symptomen en de behandeling Centrum voor Revalidatie Inleiding Uw arts heeft bij u de diagnose Complex Regionaal Pijn Syndroom

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen

Doorliggen voorkomen Doorliggen voorkomen Wat is decubitus? Decubitus (doorligplekken) wordt veroorzaakt door voortdurende druk. Door druk wordt de huid en het onderliggende weefsel beschadigd. Decubitus kan in verschillende

Nadere informatie

OUDER worden is onvermijdelijk...

OUDER worden is onvermijdelijk... OUDER worden is onvermijdelijk... Maar gewrichten kunnen JONG blijven. Gratis info! Alles over gewrichten... Gewrichtspijn bij honden Ouder worden is onvermijdelijk We willen allemaal dat je hond fit,

Nadere informatie

Onderwerp Behandelmogelijkheden voor lymfoedeem na borstkanker

Onderwerp Behandelmogelijkheden voor lymfoedeem na borstkanker Onderwerp Behandelmogelijkheden voor lymfoedeem na borstkanker voorstellen Inge Jansen Oedeemfysiotherapeute Opleiding Master oncologiefysiotherapie Praktijk voor Fysiotherapie in Terborg 18-11- 14 Inhoud

Nadere informatie

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose Artrose 1237 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artrose heeft, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over de aandoening zelf en over de behandeling. Maar misschien

Nadere informatie

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament.

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament. Verstuikte enkel Een verstuikte enkel is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 25.000 mensen per dag maken dat mee. Enkel verstuikingen komen voor bij atleten en bij niet atleten, bij kinderen en volwassenen.

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Stofwisseling NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de mitochondriële

Nadere informatie

Verzwikte of verstuikte enkel

Verzwikte of verstuikte enkel Verzwikte of verstuikte enkel Verzwikte of verstuikte enkel Vrijwel iedereen verzwikt of verstuikt wel eens een enkel. Bij een verzwikking is de schade beperkt; uw enkel is niet meer dan een beetje gezwollen

Nadere informatie

Schouderprothese. Orthopedie. Oorzaken van de klachten. Artrose. Reuma. Fracturen. Onherstelbare rotator cuff-scheuren. Anatomie van de schouder

Schouderprothese. Orthopedie. Oorzaken van de klachten. Artrose. Reuma. Fracturen. Onherstelbare rotator cuff-scheuren. Anatomie van de schouder Orthopedie Schouderprothese Bij slijtage van de schouder kan het schoudergewricht worden vervangen door een prothese. Wat zijn de oorzaken van de klachten en welke soorten prothesen kunnen worden ingezet.

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0342 Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn. Door armoefeningen

Nadere informatie

Lymfoedeem Dermatologie

Lymfoedeem Dermatologie Lymfoedeem Dermatologie Wat is lymfoedeem? In de huid zijn zeer kleine lymfevaatjes aanwezig. Dit zijn kleine vaatjes die tussen de weefsels vocht en eiwitten afvoeren naar de lymfeklieren.wanneer deze

Nadere informatie

Bentlon DermaShaper. Instant facelift zonder operatie

Bentlon DermaShaper. Instant facelift zonder operatie Bentlon DermaShaper Instant facelift zonder operatie Huidveroudering Vanaf het 30e levensjaar begint de huid de eerste tekenen van veroudering te vertonen. Naarmate de jaren vorderen nemen ook de kenmerken

Nadere informatie

Dermatologie Gordelroos

Dermatologie Gordelroos Dermatologie Gordelroos 2 Wat is gordelroos? Gordelroos (officiële naam: herpes zoster) is een huidaandoening, die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster virus en per jaar bij ongeveer 3 op de 1000

Nadere informatie

Inleiding. Reumatische ziekten

Inleiding. Reumatische ziekten De reumatoloog Inleiding Ieder jaar bezoekt een groot aantal mensen de huisarts met klachten van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Vaak is de huisarts in staat de diagnose

Nadere informatie

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage Weke-delenreuma Klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat

Nadere informatie

Sterk bot voor een mooi en gezond gebit Patiënteninformatie I Botherstel met Geistlich Bio-Oss en Geistlich Bio-Gide. www.kunstbot.

Sterk bot voor een mooi en gezond gebit Patiënteninformatie I Botherstel met Geistlich Bio-Oss en Geistlich Bio-Gide. www.kunstbot. Sterk bot voor een mooi en gezond gebit Patiënteninformatie I Botherstel met Geistlich Bio-Oss en Geistlich Bio-Gide www.kunstbot.nl Inhoud Lachen is de beste manier om je tanden te laten zien Lachen is

Nadere informatie

Omgaan met. pijn. Acupunctuur kan helpen

Omgaan met. pijn. Acupunctuur kan helpen Omgaan met pijn Acupunctuur kan helpen Iedereen heeft wel eens pijn. Hoofdpijn, spierpijn, rugpijn of tandpijn, Pijn kan veel oorzaken hebben en veel vormen aannemen. Pijn is bovendien heel individueel.

Nadere informatie

Instant facelift. zonder operatie

Instant facelift. zonder operatie Instant facelift zonder operatie Huidveroudering Vanaf het 30e levensjaar begint de huid de eerste tekenen van veroudering te vertonen. Naarmate de jaren vorderen nemen ook de kenmerken van veroudering

Nadere informatie

Artrose in de schouder

Artrose in de schouder Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op artrose.

Nadere informatie

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp INHOUDSOPGAVE 3 NIET SPOEDEISENDE EERSTE HULP... - 2-3.1 Flauwte... - 2-3.2 Wonden... - 2-3.3 Neusbloeding... - 4-3.4 Letsel aan het oog... - 4-3.5 Kneuzing / verstuiking... - 4-3.6 Botbreuken / ontwrichting...

Nadere informatie

snijlijn snijlijn Hebt u nog vragen? Artrose in de schouder Maak meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk Wat is artrose?

snijlijn snijlijn Hebt u nog vragen? Artrose in de schouder Maak meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk Wat is artrose? Schouderartrose Artrose in de schouder Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn. Door armoefeningen te doen, kunt u het herstel van de beweeglijkheid

Nadere informatie

H.298554.0715. Het voorkomen van doorliggen (decubitus)

H.298554.0715. Het voorkomen van doorliggen (decubitus) H.298554.0715 Het voorkomen van doorliggen (decubitus) Inleiding Iedereen die vanwege ziekte of ongeval in bed, stoel of rolstoel moet blijven kan last krijgen van doorligplekken (decubitus). Gelukkig

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorzorgsmaatregelen voor lymfoedeem

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorzorgsmaatregelen voor lymfoedeem Afdeling Heelkunde, locatie AZU Voorzorgsmaatregelen voor lymfoedeem Na verwijdering of bestraling van lymfeklieren is er altijd een kans op lymfoedeem. Er zijn een aantal factoren die de kans op lymfoedeem

Nadere informatie

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn WAT ZIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers Doorliggen voorkomen Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers Doorliggen voorkomen Waarom deze folder? Ziek zijn of een handicap hebben is al vervelend genoeg. Helaas treden daarbij ook nog vaak

Nadere informatie

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie)

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie) COMPLICATIES Lange termijn complicaties Wanneer u al een lange tijd diabetes heeft, kunnen er complicaties optreden. Deze treden zeker niet bij alle mensen met diabetes in dezelfde mate op. Waarom deze

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 157 N ederlandse samenvatting Nederlandse Samenvatting 158 Nederlandse samenvatting Het aantal gevallen van huidkanker, waaronder melanoom, neemt nog steeds toe in de westerse

Nadere informatie

Sympatische Reflex Dystrofie (SRD)

Sympatische Reflex Dystrofie (SRD) Sympatische Reflex Dystrofie (SRD) Elk jaar worden er in Nederland 8000 nieuwe gevallen gemeld van mensen die, nadat ze bijvoorbeeld hun arm of been hebben gestoten, plotseling last krijgen van iets wat

Nadere informatie

Arm uit de kom / schouderluxatie

Arm uit de kom / schouderluxatie Arm uit de kom / schouderluxatie Orthopedie Beter voor elkaar Arm uit de kom Schouderluxatie is het uit de kom gaan van de bovenarm. Dat betekent dat het bovenarmdeel van het schoudergewricht niet meer

Nadere informatie

Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA)

Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA) Versie 2016 1. WAT IS JUVENIELE SPONDYLARTROPATHIE/ENTHESITIS GERELATEERDE ARTRITIS

Nadere informatie

Module 2. Wondgenezing

Module 2. Wondgenezing Module 2 Wondgenezing 1 Mechanismen van wondgenezing Definitie van een wond Een wond is per definitie een pathologische toestand waarbij weefsels van elkaar zijn gescheiden en/of vernietigd, en die samengaat

Nadere informatie

Verstandig zonnen. J.L.M. van Houtum, dermatoloog. 8 mei 2012

Verstandig zonnen. J.L.M. van Houtum, dermatoloog. 8 mei 2012 Verstandig zonnen J.L.M. van Houtum, dermatoloog 8 mei 2012 Inhoud Wat is zonlicht? Ultraviolet licht Huidtypes Effecten van zonlicht: acuut en chronisch Zonnebrandcrèmes Hoe beschermt u uw huid het best

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel

Patiënteninformatie. Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel Patiënteninformatie Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel Naast het systeem

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose in de schouder Algemeen Er is bij u artrose in uw schouder vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Het doel van deze folder is om u te informeren over wat decubitus is en hoe u dit kunt voorkomen. Decubitus Decubitus

Nadere informatie

Orthopedie. Polsprothese

Orthopedie. Polsprothese Orthopedie Polsprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw pols. Er wordt een polsprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de pols, de aanleiding voor de operatie, de operatie,

Nadere informatie

BUILT FOR WORLD'S BEST HORSES

BUILT FOR WORLD'S BEST HORSES Een nieuwe dimensie in pijntherapie voor dieren Q-line presenteert een nieuwe, niet-invasieve, behandeling die de genezing van ontstekingsprocessen snelwerkende ondersteunt. De Repuls Vet Rood licht stralingslamp

Nadere informatie

Domino-effect. Gevolgen van diabetes

Domino-effect. Gevolgen van diabetes Domino-effect Het gevaar van complicaties is dat ze pas na jaren optreden. Bovendien heeft diabetes een domino-effect. Vanaf dat je één aandoening hebt, zijn deze een trigger voor meerdere aandoeningen.

Nadere informatie

Instructies voor gipsverband. Gipskamer IJsselland Ziekenhuis (routenummer 73)

Instructies voor gipsverband. Gipskamer IJsselland Ziekenhuis (routenummer 73) Instructies voor gipsverband Gipskamer IJsselland Ziekenhuis (routenummer 73) Instructies voor gipsverband U heeft een gipsverband gekregen. Een gipsverband moet 24 uur drogen. Kunststofgipsverband is

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject Informatie voor patiënten F1016-1011 november 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Zenuwpijn behandelen met medicijnen

Zenuwpijn behandelen met medicijnen Zenuwpijn behandelen met medicijnen Deze folder geeft uitleg over de behandeling van zenuwpijn met medicijnen. Deze medicijnen zijn meestal geen gewone pijnstillers, maar komen uit de groep van de anti-epileptica

Nadere informatie

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel MELATONINE Het natuurlijke slaapmiddel Wat is Melatonine Melatonine is een hormoon dat in de pijnappelklier (epifyse) geproduceerd wordt uit serotonine (neurotransmitter betrokken bij stemming en pijn)

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Sarcoïdose. & het gewricht. Gewrichtsklachten komen bij sarcoïdose veelvuldig voor. Hierbij ontstaan pijn en problemen met bewegen.

Sarcoïdose.  & het gewricht. Gewrichtsklachten komen bij sarcoïdose veelvuldig voor. Hierbij ontstaan pijn en problemen met bewegen. Sarcoïdose & het gewricht Gewrichtsklachten komen bij sarcoïdose veelvuldig voor. Hierbij ontstaan pijn en problemen met bewegen. www.sarcoidose.nl Wat is een gewricht? Een gewricht is een verbinding tussen

Nadere informatie

Orthopedie. Carpaal tunnel syndroom

Orthopedie. Carpaal tunnel syndroom Orthopedie Carpaal tunnel syndroom Inhoudsopgave Inleiding 4 Het carpale tunnelsyndroom. 4 Klachten 4 Diagnose en onderzoek 5 De operatie 5 De klassieke operatie 5 De kijkoperatie 6 Mogelijke complicaties

Nadere informatie

Informatiebrochure. Gipsverbanden

Informatiebrochure. Gipsverbanden Informatiebrochure Gipsverbanden dddd Beste patiënt, U heeft net een gipsverband gekregen, waardoor uw arm of been in een goede stand kan genezen. Een goed immobilisatieverband vermindert de pijn in belangrijke

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten Stofwisseling

Mitochondriële ziekten Stofwisseling Mitochondriële ziekten Stofwisseling Deze folder maakt deel uit van een serie over mitochondriële aandoeningen. In deze folder leest u meer over de stofwisseling. De stofwisseling is niet eenvoudig daarom

Nadere informatie

WAT IS ORENCIA (ABATACEPT)?

WAT IS ORENCIA (ABATACEPT)? WAT IS ORENCIA (ABATACEPT)? Wat is ORENCIA? Wat is ORENCIA? 3 Waarom heb ik ORENCIA voorgeschreven gekregen? 4 Wat kan ik verwachten van de behandeling met ORENCIA? 4 Hoe werkt ORENCIA? 4 Hoe neem ik ORENCIA?

Nadere informatie

Koudetherapie. Ice Power.

Koudetherapie. Ice Power. Koudetherapie Ice Power Koudetherapie is een traditionele genezingsmethode Eén van de oudste doeltreffende genezingsmethodes. De sportgeneeskunde gebruikt koude met uitstekend resultaat. Fysioline investeert

Nadere informatie

Complex regionaal pijnsyndroom CRPS

Complex regionaal pijnsyndroom CRPS Complex regionaal pijnsyndroom CRPS Inleiding Uw behandelend arts heeft bij u een Complex Regionaal Pijnsyndroom (ook wel Post-traumatische Dystrofie of Sympathische Reflex Dystrofie genoemd) geconstateerd.

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor patiënten en familie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor patiënten en familie Doorliggen voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Doel van deze folder In deze folder kunt u lezen wat doorliggen (decubitus) is, waar decubitus ontstaat en wat er tegen gedaan kan worden.

Nadere informatie

Dwarslaesie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Dwarslaesie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Dwarslaesie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U of uw familielid/naaste is opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis vanwege een dwarslaesie. In deze folder

Nadere informatie

Genezen kan nog niet, maar beter worden gelukkig wél!

Genezen kan nog niet, maar beter worden gelukkig wél! Genezen kan nog niet, maar beter worden gelukkig wél! Het autonome zenuwstelsel Samenwerking tussen (ortho)sympaticus en parasympaticus Alert = geactiveerde sympaticus = Bronnen van activiteit & ontregeld

Nadere informatie

Dermatologie. Gordelroos. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. Gordelroos. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie 1 Wat is gordelroos (herpes zoster) is een aandoening, veroorzaakt door een virus, die gekenmerkt wordt door blaasjesvorming en pijn, meestal op de borstkas of rond de

Nadere informatie

Huidverjonging met fractional CO2 laser

Huidverjonging met fractional CO2 laser Huidcentrum ZorgSaam focus op schoonheid... Huidverjonging met fractional CO2 laser 1 2 Huidverjonging met fractional CO2 laser Wilt u graag een jongere en strakker uitziende huid? Maar ziet u een ingrijpende

Nadere informatie

Inhoud. Wat is osteoarthritis?

Inhoud. Wat is osteoarthritis? Inhoud Osteoarthritis Welke gewrichten worden aangetast? Pijn en ongemak Synoviaal vocht Beschikbare behandelingen Fermathron TM Hoe werkt het? De behandeling Wie hebben er baat bij? Wat kunt u doen? 3

Nadere informatie

Dermatologie. Gordelroos. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Gordelroos. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Gordelroos i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is gordelroos? Gordelroos (officiële naam: herpes zoster) is een huidaandoening, die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster

Nadere informatie

G E B R U I K E R S T I P S

G E B R U I K E R S T I P S ALGEMENE TIPS VOOR THERAPEUTISCH ELASTISCHE KOUSEN Aantrekken Trek uw therapeutisch elastische kousen direct na het opstaan aan en draag ze iedere dag. Maak gebruik van onze speciale aantrekhandschoenen

Nadere informatie

KLINISCH ONTWIKKELD - DERMATOLOGISCH GETEST - NATUURLIJKE INGREDIËNTEN. Versterkt uw Natuurlijke Schoonheid

KLINISCH ONTWIKKELD - DERMATOLOGISCH GETEST - NATUURLIJKE INGREDIËNTEN. Versterkt uw Natuurlijke Schoonheid KLINISCH ONTWIKKELD - DERMATOLOGISCH GETEST - NATUURLIJKE INGREDIËNTEN Versterkt uw Natuurlijke Schoonheid NATUUR & WETENSCHAP Een hoogwaardige huidverzorgingslijn welke natuur en wetenschap op een unieke

Nadere informatie

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar Knieaandoeningen Chirurgie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaken van de meest voorkomende knieaandoeningen en de meest gebruikelijke behandelingen.

Nadere informatie

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie!

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! E-book over verbeteren van vitaliteit, prestatievermogen en gezondheid. 1 Inleiding Sinds enige tijd ben ik bezig om door het stimuleren van de microcirculatie meer

Nadere informatie

Orthopedie. Schouderprothese

Orthopedie. Schouderprothese Orthopedie Schouderprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Er wordt een schouderprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het schoudergewricht, de aanleiding

Nadere informatie

Fasciitis Plantaris en Hielspoor

Fasciitis Plantaris en Hielspoor Fasciitis Plantaris en Hielspoor Fasciitis Plantaris is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de onderzijde van de hiel. Ongeveer 2 miljoen patiënten per jaar worden daaraan behandeld in de Verenigde

Nadere informatie

Wond expertise centrum. Doorliggen voorkomen

Wond expertise centrum. Doorliggen voorkomen Wond expertise centrum Doorliggen voorkomen 1 Iedereen die vanwege ziekte of ongeval in bed, stoel of rolstoel moet blijven kan last krijgen van doorliggen (decubitus). Gelukkig kan decubitus in veel gevallen

Nadere informatie

Gebroken bot (fractuur): Er kan een breuk ontstaan in de uiteinden van het boven- of onderbeen, of de knieschijf kan gebroken zijn.

Gebroken bot (fractuur): Er kan een breuk ontstaan in de uiteinden van het boven- of onderbeen, of de knieschijf kan gebroken zijn. Knie aandoeningen Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaken van de meest voorkomende knieaandoeningen en de meest gebruikelijke behandelingen. Uw persoonlijke situatie kan echter

Nadere informatie

SERIE VISIES OP GENEZING: ARTROSE

SERIE VISIES OP GENEZING: ARTROSE SERIE VISIES OP GENEZING: ARTROSE ARTROSE, OORZAKEN EN BEHANDELWIJZEN Inhoud Introductie.... 3 1 Wat is artrose?......... 3-4 2 Wat zijn de oorzaken?... 4 3Behandelingen......5-6 2 Introductie Een overtuiging

Nadere informatie

Arm uit de kom. Hoe werkt de schouder?

Arm uit de kom. Hoe werkt de schouder? Arm uit de kom Schouderluxatie is het uit de kom gaan van de bovenarm. Dat betekent dat het bovenarmdeel van het schoudergewricht niet meer op zijn plaats zit in de schouderkom. De bovenarm kan gedeeltelijk

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. D e c u b i t u s Deze folder geeft u informatie over Decubitus, wat u kunt doen om het te voorkomen en hoe het wordt behandeld. Deze folder is bedoeld voor als u geopereerd wordt, of gedurende langere

Nadere informatie

16Botbreuken en botontkalking

16Botbreuken en botontkalking DC 16Botbreuken en botontkalking 1 Inleiding Botbreuken komen bij alle generaties voor. Botontkalking is een ouderdomskwaal. De kans dat iemand botontkalking krijgt, neemt toe naarmate hij ouder wordt.

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat heeft, kunt u

Nadere informatie

Schouderprothese wegens artrose. Poli Orthopedie

Schouderprothese wegens artrose. Poli Orthopedie 00 Schouderprothese wegens artrose Poli Orthopedie 1 Binnenkort krijgt u een schouderprothese in verband met slijtage (artrose). Deze folder kan u helpen zich goed op de operatie voor te bereiden. De bouw

Nadere informatie

Chapter 10 C H A P T E R. Nederlandse Samenvatting

Chapter 10 C H A P T E R. Nederlandse Samenvatting Chapter 10 C H P R ederlandse Samenvatting 10 175 S M V I G Haemostase Hartinfarct en beroerte zijn het gevolg van trombi (bloed stolsels) die belangrijke vaten afsluiten en daardoor weefsel beschadiging

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 8: Stevigheid en beweging. Basisstof 1. Stevigheid bij dieren door:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 8: Stevigheid en beweging. Basisstof 1. Stevigheid bij dieren door: Samenvatting Thema 8: Stevigheid en beweging Basisstof 1 Stevigheid bij dieren door: - uitwendig skelet (pantser bij bv. insecten aan de buitenkant) - inwendig skelet (botten aan de binnenkant) Alle botten

Nadere informatie

NLRP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts

NLRP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro NLRP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts Versie 2016 1. WAT IS NLRP12 GERELATEERDE TERUGKERENDE KOORTS 1.1 Wat is het? NLRP12 gerelateerde terugkerende koorts

Nadere informatie

GEBROKEN POLS BIJ EEN VOLWASSENE

GEBROKEN POLS BIJ EEN VOLWASSENE GEBROKEN POLS BIJ EEN VOLWASSENE 241 Inleiding Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de polsbreuk. Een polsbreuk is één van de meest voorkomende botbreuken. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Okselklierdissectie Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Vooraf U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een operatie ondergaat in verband met borstkanker. Hierbij worden de

Nadere informatie

Inspanningsfysiologie. Energiesystemen. Fosfaatpool. Hoofdstuk 5. 1. Fosfaatpool 2. Melkzuursysteem 3. Zuurstofsysteem

Inspanningsfysiologie. Energiesystemen. Fosfaatpool. Hoofdstuk 5. 1. Fosfaatpool 2. Melkzuursysteem 3. Zuurstofsysteem Inspanningsfysiologie Hoofdstuk 5 Energiesystemen 1. Fosfaatpool 2. Melkzuursysteem 3. Zuurstofsysteem Fosfaatpool Anaërobe alactische systeem Energierijke fosfaatverbindingen in de cel Voorraad ATP en

Nadere informatie

Carpale Tunnel Syndroom

Carpale Tunnel Syndroom Carpale Tunnel Syndroom Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is het carpale tunnelsyndroom 3 Oorzaken 3 Onderzoek 4 Wat gebeurt er bij de operatie 4 Na de operatie 5 Mogelijke complicaties en risico s 6 Wanneer

Nadere informatie

Carpale tunnel syndroom de CTS polikliniek

Carpale tunnel syndroom de CTS polikliniek Carpale tunnel syndroom de CTS polikliniek Inleiding In deze brochure kunt u lezen hoe het carpale tunnel syndroom ontstaat, wat de klachten en oorzaken van het carpale tunnel syndroom zijn. Daarnaast

Nadere informatie

Examentrainer. Vragen vmbo-bk. Scan

Examentrainer. Vragen vmbo-bk. Scan THEMA 4 REGELING EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN 3 VMBO-bk Examentrainer Vragen vmbo-bk Scan In een Engelse folder staat informatie over een bepaald apparaat. Hiermee kan het centrale zenuwstelsel onderzocht

Nadere informatie

Laserbehandeling bij problemen aan het netvlies

Laserbehandeling bij problemen aan het netvlies Laserbehandeling bij problemen aan het netvlies 2 Verschillende aandoeningen aan het netvlies van het oog kunnen behandeld worden met een laserapparaat. In vergelijking met een gewone operatie biedt een

Nadere informatie

1.2.3 Vooruitblik... 9

1.2.3 Vooruitblik... 9 XIII 1 Bindweefsel als een organiserend systeem...................................... 1 1.1 Van scheiden en verbinden............................................................ 2 1.2 Verbinden en scheiden

Nadere informatie

Dr. Annemie Galimont-Huidopleiding

Dr. Annemie Galimont-Huidopleiding Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq De huid van de voeten Dr. Annemie Galimont-Huidopleiding hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

Nadere informatie