Een gelinkte lijst in C#

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een gelinkte lijst in C#"

Transcriptie

1 Een gelinkte lijst in C# In deze tutorial ga demonstreren hoe je een gelinkte lijst kan opstellen in C#. We gaan een klasse schrijven, die een gelijkaardige functionaliteit heeft als een ArrayList, namelijk dat je er om het even hoeveel en om het even welk object aan kan toevoegen. Let wel (ik wil er nadruk op leggen) : onze klasse zal niet gelijk zijn aan de ArrayList klasse, maar enkel een gelijkaardige functionaliteit bieden, in die mate dat je er om het even welk type object aan kan toevoegen.

2 1. Een beetje theorie omtrent gelinkte lijsten Een gelinkte lijst is in feite een reeks objecten (instanties van een klasse), die via een pointer (reference genoemd in C#) met elkaar gelinkt zijn. Laat ons zo n object een naam geven: LinkedListItem. Typisch zal zo n LinkedListItem object ook een reference naar zekere data bevatten. Hier een grafische weergave van een simpele gelinkte lijst: LinkedListItem nextitem (reference) DataRef LinkedListItem nextitem (reference) DataRef... LinkedListItem nextitem (reference) DataRef Data Data Data null Het laatste element (object van type LinkedListItem) van de gelinkte lijst heeft typisch een reference (pointer) die wijst naar null. Zo geven we het einde van de lijst aan. Veelal wordt ook een reference gebruikt, die we een cursor noemen. Deze cursor wordt gebruikt om te itereren doorheen de gelinkte lijst. Om het makkelijk te zeggen; de cursor kan dus verwijzen naar om het even welke LinkedListItem binnen onze gelinkte lijst. We gaan deze gebruiken om gegevens op te zoeken en op te vragen uit onze gelinkte lijst. Korte terminologie: Een element poppen (Pop), betekent een element opvragen en meteen verwijderen uit de gelinkte lijst. Bij een queue is dit het eerste element, bij een stack het laatste. Een element pushen (Push), betekent een element toevoegen aan de lijst. Zowel bij een stack als een queue worden elementen op het einde van de lijst toegevoegd. In ons codevoorbeeld gebruiken we de methode Add om een element te pushen.

3 2. Een stack of een queue WATTE? De techniek die ik in deze tutorial beschrijf is de single linked list, een enkelvoudige gelinkte lijst dus. Van dit type gelinkte lijst bestaan er 2 varianten, namelijk de stack en de queue. Een stack: Een stack is gebaseerd op het principe last in, first out. Het laatst toegevoegde element zal het eerste element zijn dat we kunnen opvragen. Een queue: Een queue is gebaseerd op het principe first in, first out. Het eerste element van de lijst zal het eerste element zijn dat we kunnen opvragen. Ons voorbeeld (later in dit document): De voorbeeldcode lager in deze tutorial zal een gelinkte lijst beschrijven, die in feite een combinatie (en ietwat uitgebreider) is van stack en queue types. Wat we in de voorbeeldcode proberen te bereiken is een soort van collectie maken, waarin we om het even welk dataobject in kunnen opslaan (we gebruiken string in het voorbeeld, maar om het even welk ander object is ook mogelijk). Noot: (Hashtables en Binary Trees) Er bestaan nog enkele geavanceerdere typisch gelinkte lijst, zoals de hashtable en de binary tree, maar die zijn geen enkelvoudige gelinkte lijsten. Hashtables en binary trees gaan hun elementen in een ietwat intelligente manier gaan opslaan, zodat deze vlugger doorzoekbaar zijn. We gaan in deze tutorial niet al te ver in op deze types gelinkte lijst, maar als je de theorie achter queue en stack gelinkte lijsten begrijpt houdt er niks je tegen om te experimenteren met hashtables en binary trees. Wel wens ik de definitie van hashtables en binary trees geven: Hashtable: Dit is in feite een array van enkelvoudige gelinkte lijsten. De array index kan gebruikt worden om de gegevens intelligent op te slaan in één van de gelinkte lijsten van de hashtable. Een toe te voegen element wordt aan het begin van één van de gelinkte lijsten toegevoegd. Binary Tree: Een binary tree heeft een boomstructuur. Typisch heeft ieder LinkedListItem binnen een binary tree een reference naar links en rechts. Zo kunnen alle gegevens die je toevoegt logisch geordend worden in de boomstructuur. Het mag duidelijk zijn dat het opzoeken van een element binnen een boomstructuur over het algemeen veel vlugger zal werken dan in de andere types gelinkte lijst. Dit type gelinkte lijst is echter ook het ingewikkeldst om te programmeren. Noot hierbij: Er bestaan ook binary trees met meer dan 2 references, zoals de quadtree en de octree, die veel gebruikt worden voor scene graphs in game design.

4 3. De klassen LinkedList en LinkedListItem We gaan 2 klassen maken. De ene klasse zal LinkedList noemen, deze zal de methoden bevatten om onze gelinkte lijst te bewerken. De tweede klasse zal LinkedListItem noemen, het zijn de instanties van deze klasse die de reeks verbonden objecten van de gelinkte lijst gaan zijn. Start een nieuw C# windows application project in Visual Studio. Voeg een nieuwe klasse toe aan het project, noem deze LinkedList. Boven in het codevenster voegen we zelf de definitie voor onze klasse LinkedListItem toe (zorg ervoor dat je dit buiten de klasse LinkedList, maar wel binnen de namespace van je project doet). Neem de code over van volgende schermafdruk: De klasse LinkedListItem bevat slechts 2 fields. nextitem : Bij een gedefinieerd object van deze klasse zal de reference nextitem een reference bevatten naar het volgende element in onze gelinkte lijst (zie de figuurweergave in hoofdstuk 1). Data : De reference Data zal een reference bevatten naar het data-object dat we opslaan in onze gelinkte lijst. Bij het programmeren van gelinkte lijsten moet je ALTIJD in gedachte houden dat we een serie objecten definiëren die in feite geen reference op de stack hebben. De objecten zijn alle gealloceerd op de heap. Al de objecten zijn met elkaar verbonden via een reference (nextitem), en we hebben natuurlijk wel een gekend eerste object, waarnaar we een reference instellen, namelijk de reference Start (zie verder in dit document). In ons voorbeeld gebruiken we ook een reference naar het laatste element van de gelinkte lijst, en gebruiken we een cursor (een reference naar om het even welk object van type LinkedListItem) om doorheen de lijst te itereren.

5 Nou, dat was nogal simpel om die klasse LinkedListItem te maken!? Niet gevreesd, de klasse LinkedList is veel ingewikkelder - Eerst en vooral gaan we de constructor en de fields voor onze klasse gaan opstellen. public class LinkedList //nodige references private LinkedListItem Start; //reference naar het eerste LinkedListItem private LinkedListItem Cursor; //reference naar het huidige LinkedListItem private LinkedListItem LastItem; //reference naar het laatste LinkedListItem //nodige properties private int ilinkedlistitemcount = 0; //we starten met 0 LinkedListItem items public int Length //property om de huidige lengte van onze list op te vragen get return ilinkedlistitemcount; /// <summary> /// Constructor : initializeren van onze lijst /// </summary> public LinkedList() SetSartupValues(); /// <summary> /// Deze methode stelt de startwaarden voor de gelinkte lijst in /// </summary> private void SetStartupValues() //startwaarden instellen ilinkedlistitemcount = 0; Start = null; Cursor = Start; LastItem = Start;

6 We hebben 3 references naar een object van type LinkedListItem nodig, twee om het eerste (Start) en laatste (LastItem) object in de lijst te kunnen onthouden, en één om als iterator (Cursor) te gebruiken. We maken een property aan, die in samenwerking met een private integer variabele de lengte van onze lijst bijhoudt. In de constructor van de LinkedList klasse doen we aanroep naar de methode SetStartupValues om de startwaarden voor onze references en lijstlengte in te stellen.

7 4. Een object (LinkedListItem) toevoegen aan onze gelinkte lijst Figuur: Een object pushen op onze gelinkte lijst LastItem nieuwlinkedlistitem... LinkedListItem nextitem (reference) DataRef nextitem (reference) DataRef Data Data null Nu gaan we over naar de methode die elementen kan toevoegen na het laatste element in onze lijst. (deze methode Add is te vinden op de volgende pagina) We wensen dus een data-object toe te voegen aan onze lijst. In ons geval gaan we strings toevoegen, maar omdat we gebruik maken van een reference van het type object kunnen we in feite om het even welk object toevoegen aan onze lijst. (vervolgt)

8 We krijgen een object-reference mee als parameter bij onze methode Add. We beginnen met het instantiëren van een nieuw object van het type LinkedListItem, waarna we binnen het object nieuwlinkedlistitem de reference (Data) instellen op het data-object dat we toevoegen. (Herinner je, dat we op de heap werken, we verwijzen dus simpelweg naar een data-object dat op de heap gealloceerd staat). Als dit nieuwe LinkedListItem object het eerste object is in onze lijst, dan moeten we onze Start en LastItem references instellen op dit object, anders voegen we het nieuwe object toe na het huidig laatste object in onze lijst : LastItem.nextItem = nieuwlinkedlistitem; Waarna we het laatste element moeten instellen op het nieuwe object, omdat dit nu als laatste in onze lijst voorkomt: LastItem = LastItem.nextItem; NOOT: Lees het commentaar bij volgende code eens goed, die verklaart alles wat er gebeurt. Noot: Begrijp je onderstaande code niet, dan stel ik je voor dat je je best eerst eens verdiept in de onderwerpen stack- en heap-allocatie van variabelen en objecten. (vervolgt)

9 public bool Add( object listdata ) //Zowel stacks als queues voegen nieuwe elementen achteraan de lijst toe. try //Nieuw object instantiëren om in onze lijst te plaatsen LinkedListItem nieuwlinkedlistitem = new LinkedListItem(); //We voegen het object achteraan toe, dus zal de reference naar het volgende object op //null moeten staan. nieuwlinkedlistitem.nextitem = null; //We stellen de reference in naar de data (op de heap) voor ons LinkedListItem // omdat we objecten van het type object kunnen toevoegen, // kunnen we in feite om het even welk type object toevoegen. nieuwlinkedlistitem.data = listdata; //Als dit ons eerste LinkedListItem is, moeten we ook de Start reference correct instellen if(this.length == 0) //Start verwijzen naar het nieuwe LinkedListItem Start = nieuwlinkedlistitem; //De reference LastItem instellen LastItem = nieuwlinkedlistitem; //length +1 ilinkedlistitemcount++; else //Anders moeten we het nieuwe LinkedListItem toevoegen aan de lijst, na het //laatste element //nieuw LinkedListItem achteraan toevoegen LastItem.nextItem = nieuwlinkedlistitem; //Reference LastItem op laatste element instellen LastItem = LastItem.nextItem; //length +1 ilinkedlistitemcount++; //Indien dit gelukt is, true teruggeven return true; catch(exception ex) //Indien er een fout optreedt, schrijven we de foutboodschap naar console, // en geven we false terug. Console.WriteLine( ex.message ); return false;

10 5. Een object (LinkedListItem) poppen uit onze gelinkte lijst In hoofdstuk 1 zagen we reeds de betekenis van Pop en Push bij gelinkte lijsten. In hoofdstuk 4 maakten we de methode Push, met dat verschil dat we ze Add noemden. In dit hoofdstuk demonstreer ik hoe je een element kan poppen uit de gelinkte lijst, en meteen de Data-reference binnen het LinkedListItem object teruggeven. Onderstaande besproken code handelt omtrent hoe we een object poppen uit een gelinkte lijst op de manier van een Queue (zie hoofdstuk 2). We gaan dus het eerste element uit de lijst poppen. public object PopQueueItem() if(this.length == 0) return null; //er zijn geen elementen in de lijst try //We hebben het allereerste element in onze lijst nodig Cursor = Start; //Start instellen op het volgende element. Start = Start.nextItem; //Het object uit de lijst halen Cursor.nextItem = null; //Length property aanpassen ilinkedlistitemcount--; //Het element teruggeven return Cursor.Data; catch(exception ex) Console.WriteLine(ex.Message); return null; We zetten onze iterator (Cursor) op het eerste element van de lijst, en zetten de Start reference op het eerstvolgende element in onze lijst. Wanneer de Start reference opnieuw ingesteld is, kunnen we het object waar Cursor nu naar wijst uit de lijst halen door de reference nextitem op null te zetten. Er rest ons slechts de reference naar de Data terug te geven.

11 Noot: In de sourcecode die u ook kan downloaden zijn er meer mogelijkheden (zoals een object middenin de gelinkte lijst poppen, gelinkte lijst type stack poppen, ) aanwezig. In deze tutorial ga ik echter slechts in op het Pushen en Poppen zoals bij een gelinkte lijst van het type queue. De downloadbare broncode bevat een Visual Studio project (Windows Forms Application), waarvan de broncode goed gecommentarieerd is. Mits het begrijpen van deze 2 basistechnieken (pushen en poppen) zou je geen problemen mogen hebben met het begrijpen van de andere methoden. Veel plezier. Kris.

Dergelijke functionaliteit kunnen we zelf ook aan eigen code toevoegen.

Dergelijke functionaliteit kunnen we zelf ook aan eigen code toevoegen. Indexers in C#.Net In deze tutorial ga ik het hebben over indexers. Bij het gebruik van bijvoorbeeld een ArrayList object, kan je de gegevens uit deze collectie opvragen als ware het een array. // ArrayList

Nadere informatie

Datatypes Een datatype is de sort van van een waarde van een variabele, veel gebruikte datatypes zijn: String, int, Bool, char en double.

Datatypes Een datatype is de sort van van een waarde van een variabele, veel gebruikte datatypes zijn: String, int, Bool, char en double. Algemeen C# Variabele Een variabele is een willekeurige waarde die word opgeslagen. Een variabele heeft altijd een datetype ( De soort waarde die een variabele bevat). Datatypes Een datatype is de sort

Nadere informatie

Programmeren in C++ Efficiënte zoekfunctie in een boek

Programmeren in C++ Efficiënte zoekfunctie in een boek Examen Software Ontwikkeling I 2e Bachelor Informatica Faculteit Wetenschappen Academiejaar 2010-2011 21 januari, 2011 **BELANGRIJK** 1. Lees eerst de volledige opgave (inclusief de hints/opmerkingen)!

Nadere informatie

Modelleren en Programmeren

Modelleren en Programmeren Modelleren en Programmeren Jeroen Bransen 13 december 2013 Terugblik Fibonacci public class Fibonacci { public static void main(string[] args) { // Print het vijfde Fibonaccigetal System.out.println(fib(5));

Nadere informatie

Werken met ActiveX (COM) componenten in.net

Werken met ActiveX (COM) componenten in.net Werken met ActiveX (COM) componenten in.net 1. Inleiding In de pre-net dagen werd gebruik gemaakt van COM (of ActiveX) objecten, gelijkaardig aan hoe we nu een Windows Control Library of Web Control Library

Nadere informatie

File Uploads met standaard ASP.NET

File Uploads met standaard ASP.NET File Uploads met standaard ASP.NET In deze tutorial gaan we een aspx pagina maken (met codebehind), waarmee je een bestand kan uploaden naar de webserver. Noot: de hier beschreven code gaat niet in op

Nadere informatie

Lezen van en schrijven naar het Windows Registry

Lezen van en schrijven naar het Windows Registry Lezen van en schrijven naar het Windows Registry 1. Inleiding Ik ga uit van de veronderstelling dat je wel zo ongeveer weet wat het Registry is bij het windows besturingssysteem. Als je het niet weet,

Nadere informatie

Modelleren en Programmeren

Modelleren en Programmeren Modelleren en Programmeren Jeroen Bransen 9 december 2015 Foreach String arrays Boomstructuren Interfaces Ingebouwde datastructuren Quiz Foreach Foreach Speciale versie van for om iets voor alle elementen

Nadere informatie

Datastructuren: stapels, rijen en binaire bomen

Datastructuren: stapels, rijen en binaire bomen Programmeermethoden Datastructuren: stapels, rijen en binaire bomen week 12: 23 27 november 2015 www.liacs.leidenuniv.nl/ kosterswa/pm/ 1 Inleiding In de informatica worden Abstracte DataTypen (ADT s)

Nadere informatie

Examen Software Ontwikkeling I 2e Bachelor Informatica Academiejaar Januari, **BELANGRIJK** : Schrijf je naam onderaan dit blad

Examen Software Ontwikkeling I 2e Bachelor Informatica Academiejaar Januari, **BELANGRIJK** : Schrijf je naam onderaan dit blad Examen Software Ontwikkeling I 2e Bachelor Informatica Academiejaar 2006-2007 23 Januari, 2007 **BELANGRIJK** : Schrijf je naam onderaan dit blad Leg volgende 3 begrippen kort en bondig uit : a. Concurrent

Nadere informatie

Modelleren en Programmeren

Modelleren en Programmeren Modelleren en Programmeren Jeroen Bransen 6 december 2013 Terugblik Programma en geheugen Opdrachten Variabelen Methoden Objecten Klasse Programma en geheugen Opdrachten Variabelen zijn gegroepeerd in

Nadere informatie

Vakgroep CW KAHO Sint-Lieven

Vakgroep CW KAHO Sint-Lieven Vakgroep CW KAHO Sint-Lieven Objecten Programmeren voor de Sport: Een inleiding tot JAVA objecten Wetenschapsweek 20 November 2012 Tony Wauters en Tim Vermeulen tony.wauters@kahosl.be en tim.vermeulen@kahosl.be

Nadere informatie

Modelleren en Programmeren

Modelleren en Programmeren Modelleren en Programmeren Jeroen Bransen 11 december 2015 Ingebouwde datastructuren Meer boomstructuren Access specifiers Gebruikersinvoer Codestijl Packages SAT-solver Ingebouwde datastructuren Ingebouwde

Nadere informatie

Visual Basic.NET. Visual Basic.NET. M. den Besten 0.3 VB. NET

Visual Basic.NET. Visual Basic.NET. M. den Besten 0.3 VB. NET Visual Basic.NET M. den Besten 0.3 VB. NET Inhoud Voorwoord Deel 1 Visual Basic.NET 1.1 Inleiding...13 1.2 De programmeertaal Visual Basic.NET...14 1.3 Microsoft Visual Basic 2010 Express Edition...15

Nadere informatie

Programmeren in C# Interfaces. Hoofdstuk 23

Programmeren in C# Interfaces. Hoofdstuk 23 Programmeren in C# Interfaces Hoofdstuk 23 Programmeren in C# 2 Gradaties overerving Klassieke overerving Iets functioneels uitbreiden Code duplicatie Niet teveel aanpassingen aan bestaande code Objecten

Nadere informatie

Lineaire data structuren. Doorlopen van een lijst

Lineaire data structuren. Doorlopen van een lijst Lineaire data structuren array: vast aantal data items die aaneensluitend gestockeerd zijn de elementen zijn bereikbaar via een index lijst: een aantal individuele elementen die met elkaar gelinkt zijn

Nadere informatie

Uitwerking Tweede deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 21 oktober 2016, uur

Uitwerking Tweede deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 21 oktober 2016, uur Uitwerking Tweede deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 21 oktober 2016, 13.00-15.00 uur 1. De situatie die ontstaat door class A : B C D; kan beschreven worden door (a) B is een A (b)

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FNWI. Voorbeeld van tussentoets Inleiding programmeren

Universiteit van Amsterdam FNWI. Voorbeeld van tussentoets Inleiding programmeren Universiteit van Amsterdam FNWI Voorbeeld van tussentoets Inleiding programmeren Opgave 1: Wat is de uitvoer van dit programma? public class Opgave { static int i = 0 ; static int j = 1 ; int i = 1 ; int

Nadere informatie

Datastructuren: stapels, rijen en binaire bomen

Datastructuren: stapels, rijen en binaire bomen Programmeermethoden : stapels, rijen en binaire bomen Walter Kosters week 12: 26 30 november 2018 www.liacs.leidenuniv.nl/ kosterswa/pm/ 1 en Vierde programmeeropgave Othello programmeren we als volgt:

Nadere informatie

Datastructuren Werkcollege Intro

Datastructuren Werkcollege Intro Bart Hijmans, Universiteit Leiden. Universiteit Leiden The Netherlands Focus 1 19 ˆ Ervaring in gebruik en implementatie van datastructuren ˆ Kennis van mogelijkheden ˆ Programmeren voor andere programmeurs

Nadere informatie

Stacks and queues. Introductie 45. Leerkern 45. Terugkoppeling 49. Uitwerking van de opgaven 49

Stacks and queues. Introductie 45. Leerkern 45. Terugkoppeling 49. Uitwerking van de opgaven 49 Stacks and queues Introductie 45 Leerkern 45 6.1 Stacks 45 6.2 Queues 47 6.3 Double-ended queues 48 Terugkoppeling 49 Uitwerking van de opgaven 49 Bijlage: Diagrammen belangrijkste interfaces en klassen

Nadere informatie

Javascript oefenblad 1

Javascript oefenblad 1 Leer de basis van Javascript. Javascript oefenblad 1 Niels van Velzen Javascript oefenblad 1 Pagina 2 Inleiding Javascript is niet altijd even makkelijk. Vooral aan het begin is het even wennen hoe de

Nadere informatie

Streams, Formatters en Serialization in.net (Tutorial gebaseerd op tutorials van Richard Grimes, het MSDN en anderen)

Streams, Formatters en Serialization in.net (Tutorial gebaseerd op tutorials van Richard Grimes, het MSDN en anderen) Streams, Formatters en Serialization in.net (Tutorial gebaseerd op tutorials van Richard Grimes, het MSDN en anderen) In deze tutorial ga ik in op het gebruik van Streams, Formatters en Serialization.

Nadere informatie

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010 Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar 2009-2010 16 juni, 2010 **BELANGRIJK** 1. Schrijf je naam onderaan op elk blad. 2.

Nadere informatie

Voorbeeld: Simulatie van bewegende deeltjes

Voorbeeld: Simulatie van bewegende deeltjes Voorbeeld: Simulatie van bewegende deeltjes Simulatie - object Ruimte - objecten Deeltje - objecten Button - objecten Simulatie Samenhang van objecten sim geërfd van Form stap zelf gedeclareerd auto r1

Nadere informatie

Elementary Data Structures 3

Elementary Data Structures 3 Elementary Data Structures 3 Ferd van Odenhoven Fontys Hogeschool voor Techniek en Logistiek Venlo Software Engineering 29 september 2014 ODE/FHTBM Elementary Data Structures 3 29 september 2014 1/14 Meer

Nadere informatie

Programmeermethoden. Pointers. Walter Kosters. week 10: november kosterswa/pm/

Programmeermethoden. Pointers. Walter Kosters. week 10: november kosterswa/pm/ Programmeermethoden Pointers Walter Kosters week 10: 13 17 november 2017 www.liacs.leidenuniv.nl/ kosterswa/pm/ 1 Pointers Introductie Een pointer is in feite gewoon een geheugenadres. Het geheugen kun

Nadere informatie

Om de libraries te kunnen gebruiken, moet de programmeur (een deel van) zijn programma in C/C++ schrijven.

Om de libraries te kunnen gebruiken, moet de programmeur (een deel van) zijn programma in C/C++ schrijven. 1 Inleiding tot.net Software werd en wordt meestal geschreven in C of C++. De broncode van een C/C++ programma wordt dan gecompileerd naar machine code, die eventueel nog gelinkt wordt met machine code

Nadere informatie

In de tweede regel plaatsen we in het gereserveerde stukje geheugen een getal.

In de tweede regel plaatsen we in het gereserveerde stukje geheugen een getal. 4. Array s Een array is een geïndexeerde variabele. Deze zin zal de nodig vragen oproepen, waarop enige uitleg van toepassing is. Met variabelen hebben we al kennis gemaakt. In een variabele kun je iets

Nadere informatie

Maak een pivot uit een Generic.List

Maak een pivot uit een Generic.List Maak een pivot uit een Generic.List Introductie in extensions, reflection en code generation Nivo: 400 Introductie In bepaalde gevallen komt het voor dat je een Generic.List van een specifieke class hebt,

Nadere informatie

Uitwerkingen Tweede deeltentamen Imperatief programmeren Vrijdag 15 oktober 2010, 11.00-13.00 uur

Uitwerkingen Tweede deeltentamen Imperatief programmeren Vrijdag 15 oktober 2010, 11.00-13.00 uur Uitwerkingen Tweede deeltentamen Imperatief programmeren Vrijdag 15 oktober 2010, 11.00-13.00 uur 1. (2 punten per deelvraag) Deze opgave bestaat uit een aantal tekstvragen. Houd het antwoord kort: een

Nadere informatie

Zelftest Programmeren in Java

Zelftest Programmeren in Java Zelftest Programmeren in Java Document: n0883test.fm 22/01/2013 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INLEIDING BIJ DE ZELFTEST PROGRAMMEREN IN JAVA Deze test

Nadere informatie

Stacks and queues. Hoofdstuk 6

Stacks and queues. Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 6 Stacks and queues I N T R O D U C T I E In dit hoofdstuk worden drie datastructuren stack, queue en deque behandeld. Om deze datastructuren te implementeren, worden onder andere arrays en linked

Nadere informatie

Uitwerkingen derde deeltentamen Gameprogrammeren Vrijdag 6 november 2015, uur

Uitwerkingen derde deeltentamen Gameprogrammeren Vrijdag 6 november 2015, uur Uitwerkingen derde deeltentamen Gameprogrammeren Vrijdag 6 november 2015, 11.00-13.00 uur 1. Deze opgave bestaat uit een aantal deelvragen. Houd het antwoord kort: één of twee zinnen per onderdeel kan

Nadere informatie

is eigenlijk overbodig!

is eigenlijk overbodig! Array Declaratie Creatie Opvragen Wijzigen Lengte is eigenlijk overbodig! array: oject dat een rij waarden bevat, met speciale notaties Invoegen Achtervoegen String [ ] a; a = new String[10]; a[5] a[5]

Nadere informatie

Inleiding Programmeren 2

Inleiding Programmeren 2 Inleiding Programmeren 2 Gertjan van Noord November 26, 2018 Stof week 3 nogmaals Zelle hoofdstuk 8 en recursie Brookshear hoofdstuk 5: Algoritmes Datastructuren: tuples Een geheel andere manier om te

Nadere informatie

HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM Informatica Opleiding. CPP 1 van 10

HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM Informatica Opleiding. CPP 1 van 10 CPP 1 van 10 ADSdt 1-2009 TENTAMENVOORBLAD Voor aanvang van het tentamen s.v.p. de tentamengegevens goed doorlezen om eventuele misverstanden te voorkomen!! Naam student : Studentnummer : Groep : Studieonderdeel

Nadere informatie

Programmeren (1) Examen NAAM:

Programmeren (1) Examen NAAM: Schrijf al je antwoorden op deze vragenbladen (op de plaats die daarvoor is voorzien) en geef zowel klad als net af. Bij heel wat vragen moet je zelf Java-code schrijven. Hou dit kort en bondig. Je hoeft

Nadere informatie

Tweede deeltentamen Mobiel programmeren - versie 1 Vrijdag 2 februari 2018, uur

Tweede deeltentamen Mobiel programmeren - versie 1 Vrijdag 2 februari 2018, uur Tweede deeltentamen Mobiel programmeren - versie 1 Vrijdag 2 februari 2018, 8.30-10.30 uur Schrijf op elk ingeleverd blad je naam. Schrijf op het eerste blad ook je studentnummer en het aantal ingeleverde

Nadere informatie

Inleiding Programmeren 2

Inleiding Programmeren 2 Inleiding Programmeren 2 Gertjan van Noord November 28, 2016 Stof week 3 nogmaals Zelle hoofdstuk 8 en recursie Brookshear hoofdstuk 5: Algoritmes Datastructuren: tuples Een geheel andere manier om te

Nadere informatie

int getaantalpassagiers{): void setaantalpassagiers(int aantalpassagiers);

int getaantalpassagiers{): void setaantalpassagiers(int aantalpassagiers); bestand voertuig.h biz. 1 van 2 #ifndef VOERTUIG H #define VOERTUIG H #include using std::string; class Voertuig { public: Voertuig(); Voertuig(const string& inschrijvingsnumrner, const string&

Nadere informatie

Modulewijzer Tirdat01

Modulewijzer Tirdat01 Modulewijzer Tirdat01 W. Oele 25 augustus 2008 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding en leerdoelen 3 2 Voorkennis 3 2.1 tirprg01 en tirprg02........................ 3 2.2 tirprg03.............................. 4

Nadere informatie

Java Programma structuur

Java Programma structuur Java Programma structuur public class Bla // div. statements public static void main(string argv[]) // meer spul Voortgezet Prog. voor KI, week 4:11 november 2002 1 Lijsten Voorbeelden 2, 3, 5, 7, 13 Jan,

Nadere informatie

Tree traversal. Bomen zijn overal. Ferd van Odenhoven. 15 november 2011

Tree traversal. Bomen zijn overal. Ferd van Odenhoven. 15 november 2011 15 november 2011 Tree traversal Ferd van Odenhoven Fontys Hogeschool voor Techniek en Logistiek Venlo Software Engineering 15 november 2011 ODE/FHTBM Tree traversal 15 november 2011 1/22 1 ODE/FHTBM Tree

Nadere informatie

Programmeren in Java 3

Programmeren in Java 3 2 september 2007 voor deeltijdstudenten Kop van Zuid Rotterdam, 3 juni 2007 Even voorstellen Naam: Wessel Oele(31) Docent bij opleiding technische informatica Kamer: I210 (tweede verdieping, links de gang

Nadere informatie

Modelleren & Programmeren. Jeroen Fokker

Modelleren & Programmeren. Jeroen Fokker Modelleren & Programmeren Jeroen Fokker Wat heb je nodig? Collegediktaat kopen bij A-Eskwadraat (BBG-238) of zelf downloaden en uitprinten www.cs.uu.nl / docs / vakken / KI1V13009 Solis-id met password

Nadere informatie

Aanvullende toets Gameprogrammeren (INFOB1GP) Woensdag 24 december 2014, uur

Aanvullende toets Gameprogrammeren (INFOB1GP) Woensdag 24 december 2014, uur Aanvullende toets Gameprogrammeren (INFOB1GP) Woensdag 24 december 2014, 13.30-15.30 uur Naam: Studentnummer: Het tentamen bestaat uit 4 opgaven. Opgaven 1 levert 8 punten op, opgave 2 levert 12 punten

Nadere informatie

4EE11 Project Programmeren voor W. College 3, 2008 2009, Blok D Tom Verhoeff, Software Engineering & Technology, TU/e

4EE11 Project Programmeren voor W. College 3, 2008 2009, Blok D Tom Verhoeff, Software Engineering & Technology, TU/e 4EE11 Project Programmeren voor W College 3, 2008 2009, Blok D Tom Verhoeff, Software Engineering & Technology, TU/e 1 Onderwerpen Grotere programma s ontwerpen/maken Datastructuren en algoritmes 2 Evolutie,

Nadere informatie

Introductie in C++ Jan van Rijn. September 2013

Introductie in C++ Jan van Rijn. September 2013 Introductie in C++ Jan van Rijn September 2013 Inhoud Classes Overerving Const correctness Standard C++ library Templates Classes Voordelen van classes: Modelleren Modulariteit Informatie afschermen Makkelijk(er)

Nadere informatie

Informatica. Objectgeörienteerd leren programmeren. Van de theorie met BlueJ tot een spelletje met Greenfoot... Bert Van den Abbeele

Informatica. Objectgeörienteerd leren programmeren. Van de theorie met BlueJ tot een spelletje met Greenfoot... Bert Van den Abbeele Informatica Objectgeörienteerd leren programmeren Van de theorie met BlueJ tot een spelletje met Greenfoot... Bert Van den Abbeele http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/legalcode Objectgeörienteerd

Nadere informatie

NAAM: Programmeren 1 Examen 29/08/2012

NAAM: Programmeren 1 Examen 29/08/2012 Programmeren 29 augustus 202 Prof. T. Schrijvers Instructies Schrijf al je antwoorden op deze vragenbladen (op de plaats die daarvoor is voorzien). Geef ook je kladbladen af. Bij heel wat vragen moet je

Nadere informatie

Informatica. Deel II: les 1. Java versus Python. Jan Lemeire Informatica deel II februari mei 2014. Parallel Systems: Introduction

Informatica. Deel II: les 1. Java versus Python. Jan Lemeire Informatica deel II februari mei 2014. Parallel Systems: Introduction Informatica Deel II: les 1 Java versus Python Jan Lemeire Informatica deel II februari mei 2014 Parallel Systems: Introduction Arabidopsis (zandraket) Arabidopsis (zandraket) MMIQQA Multimodal Microscopic

Nadere informatie

Uitwerking Eerste deeltentamen Mobiel programmeren - versie 1 Vrijdag 23 december 2016, uur

Uitwerking Eerste deeltentamen Mobiel programmeren - versie 1 Vrijdag 23 december 2016, uur Uitwerking Eerste deeltentamen Mobiel programmeren - versie 1 Vrijdag 23 december 2016, 11.00-13.00 uur 1. Een klasse is niet: (a) het type van een object (b) een groepje methoden (c) een groepje variabelen

Nadere informatie

VB Magazine Online 2004 01/08 1 / 6

VB Magazine Online 2004 01/08 1 / 6 Een van de krachtigste elementen binnen Visual Basic 2003 vind ik wel de mogelijkheid om objecten te overerven; ook wel inheritance genoemd. U kunt niet alleen uw eigen classes en business objecten overerven,

Nadere informatie

Veel succes! 1. Gegeven is de volgende klasse:

Veel succes! 1. Gegeven is de volgende klasse: Dit tentamen is in elektronische vorm beschikbaar gemaakt door de TBC van A Eskwadraat. A Eskwadraat kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van eventuele fouten in dit tentamen. Derde deeltentamen

Nadere informatie

b.text = "Rol!"; b.location = new Point(100, 0); b.click += this.rol; this.paint += this.teken;

b.text = Rol!; b.location = new Point(100, 0); b.click += this.rol; this.paint += this.teken; Tweede deeltentamen Imperatief programmeren Vrijdag 18 oktober 2013, 11.00-13.00 uur Schrijf op elk ingeleverd blad je naam. Schrijf op het eerste blad ook je studentnummer en het aantal ingeleverde bladen.

Nadere informatie

ASRemote WebService. Via deze webservice kunt u:

ASRemote WebService. Via deze webservice kunt u: ASRemote WebService De ASRemote WebService is een SOAP Webservice die softwarematige communicatie met Exact Globe mogelijk maakt vanaf een willekeurige locatie op het internet. Via deze webservice kunt

Nadere informatie

Overerving & Polymorfisme

Overerving & Polymorfisme Overerving & Polymorfisme Overerving Sommige klassen zijn speciaal geval van andere klasse Docent is een speciaal geval van werknemer, dwz. elke docent is ook werknemer Functionaliteit van docent = functionaliteit

Nadere informatie

Tentamen Programmeren in C (EE1400)

Tentamen Programmeren in C (EE1400) TU Delft Tentamen Programmeren in C (EE1400) 5 april 2012, 9.00 12.00 Faculteit EWI - Zet op elk antwoordblad je naam en studienummer. - Beantwoord alle vragen zo nauwkeurig mogelijk. - Wanneer C code

Nadere informatie

Uitwerking Aanvullend tentamen Imperatief programmeren Woensdag 24 december 2014, 13.30 15.30 uur

Uitwerking Aanvullend tentamen Imperatief programmeren Woensdag 24 december 2014, 13.30 15.30 uur Uitwerking Aanvullend tentamen Imperatief programmeren Woensdag 24 december 2014, 13.30 15.30 uur 1. deze opgave telt voor 30% van het totaal. Schrijf een compleet programma, dat door de gebruiker vanaf

Nadere informatie

Aquo Domeintabellen Services (Aquo DS) Handleiding Webservice

Aquo Domeintabellen Services (Aquo DS) Handleiding Webservice Aquo Domeintabellen Services (Aquo DS) Handleiding Webservice handleiding voor de programmeur Auteur: Informatiehuis Water Documentbeheer Wijzigingshistorie Datum Versie Auteur Wijziging Aat van den Heuvel

Nadere informatie

Algoritmiek. 15 februari Grafen en bomen

Algoritmiek. 15 februari Grafen en bomen Algoritmiek 15 februari 2019 Grafen en bomen 1 Grafen (herhaling) Een graaf G wordt gedefinieerd als een paar (V,E), waarbij V een eindige verzameling is van knopen (vertices) en E een verzameling van

Nadere informatie

Elfde college algoritmiek. 18 mei Algoritme van Dijkstra, Heap, Heapify & Heapsort

Elfde college algoritmiek. 18 mei Algoritme van Dijkstra, Heap, Heapify & Heapsort Algoritmiek 018/Algoritme van Dijkstra Elfde college algoritmiek 18 mei 018 Algoritme van Dijkstra, Heap, Heapify & Heapsort 1 Algoritmiek 018/Algoritme van Dijkstra Uit college 10: Voorb. -1- A B C D

Nadere informatie

public Bier ( string N, double P, Brouwerij B) { Naam = N; AlcoholPerc = P; Brouwer = B;

public Bier ( string N, double P, Brouwerij B) { Naam = N; AlcoholPerc = P; Brouwer = B; Beschouw bijvoorbeeld de twee onderstaande klassen, waarvan de attributen en eigenschappen geannoteerd zijn met bijkomende XML-annotaties: using System ; using System. Xml ; using System. Xml. S e r i

Nadere informatie

Tentamen Object Georiënteerd Programmeren TI1206 29 oktober 2014, 9.00-11.00 Afdeling SCT, Faculteit EWI, TU Delft

Tentamen Object Georiënteerd Programmeren TI1206 29 oktober 2014, 9.00-11.00 Afdeling SCT, Faculteit EWI, TU Delft Tentamen Object Georiënteerd Programmeren TI1206 29 oktober 2014, 9.00-11.00 Afdeling SCT, Faculteit EWI, TU Delft Bij dit tentamen mag je geen gebruik maken van hulpmiddelen zoals boek of slides. Digitale

Nadere informatie

Kleine cursus PHP5. Auteur: Raymond Moesker

Kleine cursus PHP5. Auteur: Raymond Moesker Kleine cursus PHP5 Auteur: Raymond Moesker Kleine cursus PHP PHP is platform en CPU onafhankelijk, open source, snel, heeft een grote userbase, het is object georiënteerd, het wordt omarmd door grote bedrijven

Nadere informatie

public boolean equaldates() post: returns true iff there if the list contains at least two BirthDay objects with the same daynumber

public boolean equaldates() post: returns true iff there if the list contains at least two BirthDay objects with the same daynumber Tentamen TI1310 Datastructuren en Algoritmen, 15 april 2011, 9.00-12.00 TU Delft, Faculteit EWI, Basiseenheid Software Engineering Bij het tentamen mag alleen de boeken van Goodrich en Tamassia worden

Nadere informatie

Tree traversal. Ferd van Odenhoven. 15 november Fontys Hogeschool voor Techniek en Logistiek Venlo Software Engineering. Doorlopen van bomen

Tree traversal. Ferd van Odenhoven. 15 november Fontys Hogeschool voor Techniek en Logistiek Venlo Software Engineering. Doorlopen van bomen Tree traversal Ferd van Odenhoven Fontys Hogeschool voor Techniek en Logistiek Venlo Software Engineering 15 november 2011 ODE/FHTBM Tree traversal 15 november 2011 1/22 1 ODE/FHTBM Tree traversal 15 november

Nadere informatie

Objectgeorïenteerd werken is gebaseerd op de objecten die door het systeem gemanipuleerd worden.

Objectgeorïenteerd werken is gebaseerd op de objecten die door het systeem gemanipuleerd worden. Herhaling Objectgeorïenteerd werken is gebaseerd op de objecten die door het systeem gemanipuleerd worden. De basisbouwsteen is het object; een geïntegreerde eenheid van data en operaties werkend op deze

Nadere informatie

Tentamen Object Georiënteerd Programmeren TI1200 30 januari 2013, 9.00-12.00 Afdeling SCT, Faculteit EWI, TU Delft

Tentamen Object Georiënteerd Programmeren TI1200 30 januari 2013, 9.00-12.00 Afdeling SCT, Faculteit EWI, TU Delft Tentamen Object Georiënteerd Programmeren TI1200 30 januari 2013, 9.00-12.00 Afdeling SCT, Faculteit EWI, TU Delft Bij dit tentamen mag je geen gebruik maken van hulpmiddelen zoals boek of slides. Dit

Nadere informatie

Open SQL Server Management Studio en log in als Administator. Je ziet dan wat je in figuur 2.1 ziet.

Open SQL Server Management Studio en log in als Administator. Je ziet dan wat je in figuur 2.1 ziet. Hoofdstuk 2 Een ASP.NET applicatie met ADO.NET opzetten In dit hoofdstuk ga je een eenvoudige website opzetten, waarbij je een aantal gegevens uit een database ophaalt. Je moet je kennis van ADO.NET dus

Nadere informatie

Tentamen Imperatief Programmeren

Tentamen Imperatief Programmeren Tentamen Imperatief Programmeren Maandag 22 oktober 2001 Toelichting Dit is een open boek tentamen, d.w.z. het cursusboek mag gebruikt worden. N.B.: Het tentamen is individueel: voor het maken van de opgaven

Nadere informatie

Modelleren en Programmeren

Modelleren en Programmeren Modelleren en Programmeren Jeroen Bransen 27 november 2015 Recursie Objecten Constructors Aanpassen variabelen this keyword Recursie Recursie Recursieve functie roept zichzelf (direct of indirect) aan

Nadere informatie

Inleiding C++ Coding Conventions

Inleiding C++ Coding Conventions Inleiding C++ Coding Conventions Opleiding Bachelor of Science in Informatica, van de Faculteit Wetenschappen, Universiteit Antwerpen. Nota s bij de cursus voor academiejaar 2012-2013. Ruben Van den Bossche,

Nadere informatie

Derde deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 7 november 2014, uur

Derde deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 7 november 2014, uur Derde deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 7 november 2014, 8.30-10.30 uur Schrijf op elk ingeleverd blad je naam. Schrijf op het eerste blad ook je studentnummer en het aantal ingeleverde

Nadere informatie

ASP.NET Test 2009-2010. Jan Van Ryckeghem

ASP.NET Test 2009-2010. Jan Van Ryckeghem ASP.NET Test 2009-2010 Jan Van Ryckeghem Inhoud Exceptionhandling H4... 3 Try Catch slide 25... 3 Error pagina slide 29... 3 Error.aspx... 3 Error.aspx.cs... 4 Web.config... 4 Logbestand aanmaken... 4

Nadere informatie

Uitwerking Tweede deeltentamen Mobiel programmeren - versie 1 Vrijdag 2 februari 2018, uur

Uitwerking Tweede deeltentamen Mobiel programmeren - versie 1 Vrijdag 2 februari 2018, uur Uitwerking Tweede deeltentamen Mobiel programmeren - versie 1 Vrijdag 2 februari 2018, 8.30-10.30 uur 1. Een Intent-object wordt gebruikt voor communicatie (a) van een Activity naar een bijbehorende View

Nadere informatie

Dynamisch Programmeren. Het Rugzakprobleem

Dynamisch Programmeren. Het Rugzakprobleem INLEIDING Dynamisch Programmeren 1 Dynamisch Programmeren Section Page Inleiding................................................. 1 1 Oplossing................................................ 2 2 Subprobleem.............................................

Nadere informatie

Vereiste kennis. 1 Java-editor. 2 Het compileren van een programma

Vereiste kennis. 1 Java-editor. 2 Het compileren van een programma 3 Vereiste kennis Dit boek richt zich op het leren programmeren door het oefenen met programmeercodes. Veel theorie komt in het begin niet aan de orde. Dat is een grote uitdaging want het is niet makkelijk

Nadere informatie

Syntax van opdracht. opdracht. expressie. variabele. = expressie ; klasse naam. methode naam. property naam += object

Syntax van opdracht. opdracht. expressie. variabele. = expressie ; klasse naam. methode naam. property naam += object Syntax van opdracht opdracht klasse naam methode naam ( expressie ) ; object expressie. property naam +=, variabele = expressie ; Static gewone methoden Bewerken een object Aanroep: object. methode ( )

Nadere informatie

Scala. Korte introductie. Sylvia Stuurman

Scala. Korte introductie. Sylvia Stuurman Korte introductie Sylvia Stuurman Wat is er zo bijzonder aan? Schaalbaar Objectgeoriënteerd (handiger dan Java!) Functioneel Scripts schrijven Gecompileerd: Java bytecode Pagina 2 voor scripts Pagina 3

Nadere informatie

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010 Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar 2009-2010 16 juni, 2010 **BELANGRIJK** 1. Lees eerst de volledige opgave (inclusief

Nadere informatie

Windows-applicatie. using System.Windows.Forms; using System.Drawing; class HalloWin1 { static void Main ( )

Windows-applicatie. using System.Windows.Forms; using System.Drawing; class HalloWin1 { static void Main ( ) Windows-applicatie using System.Windows.Forms; using System.Drawing; class HalloWin1 { static void Main ( ) { Form scherm; declaratie en toekenning van een variabele met type Form scherm = new Form( );

Nadere informatie

Bouwstenen voor PSE. Datatypes en Datastructuren

Bouwstenen voor PSE. Datatypes en Datastructuren Bouwstenen voor PSE Datatypes en Datastructuren Definitie Datatype Klasse van dataobjecten tesamen met operaties om ze te construeren, te manipuleren en te verwijderen. Een datatype omvat een specificatie

Nadere informatie

C# 6 Door Alex en Chris van Beek

C# 6 Door Alex en Chris van Beek C# 6 Door Alex en Chris van Beek Over ons Enthousiastelingen Software Architecten bij Luminis Arnhem B.V. Gespecialiseerd in Microsoft technologie:.net, Azure en Windows Twitter: @Beekje en @cbeek Blog:

Nadere informatie

Tentamen Imperatief en Object-georiënteerd programmeren in Java voor CKI

Tentamen Imperatief en Object-georiënteerd programmeren in Java voor CKI Tentamen Imperatief en Object-georiënteerd programmeren in Java voor CKI Vrijdag 22 januari 2010 Toelichting Dit is een open boek tentamen. Communicatie en het gebruik van hulpmiddelen zijn niet toegestaan.

Nadere informatie

Inhoud. VBA Excel 2010

Inhoud. VBA Excel 2010 Inhoud VBA Excel 2010 Inhoudsopgave 0. INSTELLINGEN EXCEL 2010... 9 1. WAT IS VISUAL BASIC FOR APPLICATIONS... 16 1.1. Achtergrond... 16 1.2. VBA is meer dan een macrotaal... 16 Case 1: Macro "Walk of

Nadere informatie

Datastructures. Opdracht 3

Datastructures. Opdracht 3 Datastructures Opdracht 3 Naam Jeffrey van der Lingen Kevin Huijzendveld Joshua Turpijn Klas IS205 Vak Datastructures Datum 06/11/2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Hashfunctie... 4 1.1 Inleiding...

Nadere informatie

Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel:

Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel: Eenvoudig voorbeeld. Er wordt verondersteld dat er met VS 2008 EXPRESS gewerkt wordt. Voor de database wordt een Access 2000 bestand gebruikt, met voorlopig 1 tabel: (Sommige schermafdrukken zijn afkomstig

Nadere informatie

NHibernate als ORM oplossing

NHibernate als ORM oplossing NHibernate als ORM oplossing Weg met de SQL Queries Wat is ORM? ORM staat in dit geval voor Object Relational Mapping, niet te verwarren met Object Role Modeling. ORM vertaalt een objectmodel naar een

Nadere informatie

In BlueJ. Doe onderstaande met muis/menu s:

In BlueJ. Doe onderstaande met muis/menu s: In BlueJ Doe onderstaande met muis/menu s: Download en unzip het bestand sklok-run.zip en open het in BlueJ Maak een Schaakklok-object Voer herstart() uit voor dit object Vraag de resterende tijd op voor

Nadere informatie

Programmeren in C# Klassen schrijven

Programmeren in C# Klassen schrijven Programmeren in C# Klassen schrijven In dit hoofdstuk Klassestructuur Private variabelen Publieke methoden (public) Properties Constructormethodes Private methodes (private) Static methodes en properties

Nadere informatie

SYNTRA-WEST. Cursus OOP. Deel

SYNTRA-WEST. Cursus OOP. Deel SYNTRA-WEST Cursus OOP Deel Syntra-West voorheen VORMINGSINSTITUUT VOOR KMO Syntra-West Doorniksesteenweg 220 8500 Kortrijk Tel. 056/26.02.00 Fax 056/22.81.07 i Inhoudsopgave SYNTRA-WEST... 0 CURSUS OOP...

Nadere informatie

Versturen van email vanuit een Delphi VCL toepassing

Versturen van email vanuit een Delphi VCL toepassing Versturen van email vanuit een Delphi VCL toepassing Voor Delphi bestaan uiteraard verschillende libraries om emails te versturen, maar in dit voorbeeld wordt een C# Dotnet library gebruikt en aangesproken

Nadere informatie

IMP Uitwerking week 13

IMP Uitwerking week 13 IMP Uitwerking week 13 Opgave 1 Nee. Anders moet bijvoorbeeld een venster applicatie een subklasse zijn van zowel Frame en WindowListener. Als de applicatie ook een button of een menu heeft, dan moet het

Nadere informatie

Tweede deeltentamen Imperatief programmeren versie 1 Vrijdag 20 oktober 2017, uur

Tweede deeltentamen Imperatief programmeren versie 1 Vrijdag 20 oktober 2017, uur Tweede deeltentamen Imperatief programmeren versie 1 Vrijdag 20 oktober 2017, 11.00-13.00 uur Schrijf op elk ingeleverd blad je naam. Schrijf op het eerste blad ook je studentnummer en het aantal ingeleverde

Nadere informatie

Aan het eind van deze lesbrief wordt uitgelegd wat het nut van OOP is en vind je een aantal oefenopdrachten.

Aan het eind van deze lesbrief wordt uitgelegd wat het nut van OOP is en vind je een aantal oefenopdrachten. Doel van deze lesbrief Deze lesbrief is bedoeld om je op de hoogte te brengen van de basisbegrippen die gangbaar zijn bij object georiënteerd programmeren (OOP). In deze lesbrief kom je korte codefragmenten

Nadere informatie

Tentamen Objectgeorienteerd Programmeren TI februari Afdeling ST Faculteit EWI TU Delft

Tentamen Objectgeorienteerd Programmeren TI februari Afdeling ST Faculteit EWI TU Delft I ' Tentamen Objectgeorienteerd Programmeren TI 1200 1 februari 2012 9.00-12.00 Afdeling ST Faculteit EWI TU Delft Bij dit tentamen mag je geen gebruik maken van hulpmiddelen zoals boek of slides. Dit

Nadere informatie

Labo 1 Programmeren II

Labo 1 Programmeren II Labo 1 Programmeren II L. Schoofs K. van Assche Voor de OA Labo Programmeren II programmeren we in C# en met Microsoft Visual Studio 2005 als ontwikkelomgeving (voorlopig beta2). Deze IDE maakt gebruik

Nadere informatie