Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 Damtrainer 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 Damtrainer 3"

Transcriptie

1 Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 en Damtrainer 3

2 Inleiding Sinds 2009 kent de KNDB nieuwe opleidingen voor Damtrainer 2 (vergelijkbaar met het oude Damleider A) en Damtrainer 3 (was vroeger Damleider B). Wat is er nieuw aan deze opleidingen? De opleidingen zijn competentiegericht Het beginpunt van elke opleiding ligt steeds bij twee vragen: en wat zijn de vaardigheden, de kennis, de attitude, de eigenschappen (samen: de competenties ) waarover een succesvolle damtrainer hoort te beschikken? welke van die competenties heb ik - als nieuw startende deelnemer- op dit moment eigenlijk al, door mijn opleiding, mijn werkervaring, mijn activiteiten in de damwereld? Die tweede vraag beantwoord je voor jezelf door een competentiescan in te vullen. En vervolgens weet je dan hoe jouw individuele opleidingsprogramma eruit gaat zien: toegespitst op die kennis en vaardigheden waar je nog geen ervaring mee hebt opgedaan en waar je dus nog aan moet werken, en zonder de ballast van onderwerpen waar je al in thuis bent. De opleidingen zijn praktijkgericht Je leert het meeste van zelf doen, in de wekelijkse praktijk binnen je eigen vereniging of bij een damschool bij jou in de buurt. Voor de deelnemers aan de nieuwe opleidingen betekent het dat ze, naast de gezamenlijke cursusbijeenkomsten (workshops), vooral ook in hun eigen damomgeving bezig zijn, ieder met een eigen individueel programma van praktijkopdrachten, en ieder in zijn eigen tempo. Zelf in de praktijk bezig zijn, zelf in samenspraak met je praktijkbegeleider - meedenken over wat er goed of fout ging en wat er misschien beter zou kunnen: zo leer je het trainersvak en krijg je inzicht in je eigen functioneren. De opleidingen zijn ingericht volgens een algemeen model Alle sportbonden in Nederland gebruiken hetzelfde model voor de opleidingen voor de functie van sportleider (de algemene term) op verschillende niveaus:

3 Algemeen model voor de functie van Sportleider vijf (competentie)niveaus Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Niveau 5 waarborgt de veiligheid begeleidt (beginnende) sporters stimuleert de prestatieontwikkeling van sporters stimuleert de prestatieontwikkeling van sporters begeleidt de ontwikkeling van topsporters assisteert bij sportactiviteiten geeft (deel)trainingen en lessen geeft trainingen en lessen geeft trainingen en lessen geeft trainingen aan topsporters assisteert bij wedstrijden begeleidt wedstrijden is coach bij wedstrijden is coach bij wedstrijden is coach bij topsportevenement en assisteert bij activiteiten organiseert activiteiten geeft leiding aan assisterend sportkader stimuleert de doorgroei van sportkader verricht beleids- en managementtaken verricht beleids- en managementtaken doet onderzoek op zijn vakgebied Binnen de dambond hebben we dit schema uitgewerkt voor de niveaus 2 en 3, met de opleidingen voor Damtrainer 2 en Damtrainer 3 die in 2009 zijn gestart. Deze folder gaat daarover. Verder is de KNDB in 2010 gestart met een nieuwe opleiding voor de niveau 1-functie Dambegeleider ; daarover is een aparte folder bij het bondsbureau verkrijgbaar. In de komende jaren zal wellicht ook een niveau 4-opleiding worden ontwikkeld.

4 De competenties van een Damtrainer 2 en een Damtrainer 3 Uitwerking Competenties van de Damtrainer 2 Competenties van de Damtrainer 3 Begeleiden van dammers: Je bent in staat om op een adequate, respectvolle en verantwoorde manier dammers te begeleiden bij hun sportbeoefening. Stimuleren van de sportieve ontwikkeling van dammers: een optimale begeleiding te bieden die bijdraagt aan de ontwikkeling van dammers in een vereniging of regio. Geven van trainingen:, onder leiding van een damtrainer 3 en/of op basis van door gekwalificeerde damtrainers opgestelde trainingsprogramma s, (delen van) trainingen te verzorgen op het niveau van de opleidingen 1 ('Van der Wal'), 2 ('Wiersma ') en 3 ('Sijbrands'). Geven van trainingen: trainingen zodanig te plannen, uit te voeren en te evalueren dat ze leiden tot het realiseren van doelstellingen op basis van een trainingsplan. De damtrainer 3 geeft trainingen op het niveau van de opleidingen 4 ('Roozenburg'), 5 ('Springer') en 6 ('Hoogland'). Begeleiden bij wedstrijden: wedstrijden te begeleiden. Coachen van wedstrijden: bij wedstrijden dammers te coachen, gericht op het leveren van de nagestreefde prestatie en conform de reglementen. Assisteren bij activiteiten:, onder verantwoordelijkheid van een gekwalificeerde trainer, bij de organisatie van damactiviteiten te assisteren. Organiseren van activiteiten: activiteiten te organiseren. Aansturen van kader: damtrainers 2 aan te sturen en mee te werken aan hun ontwikkeling. Burgerschap en ontwikkeling: Je bent sociaal, moreel, milieubewust, maatschappelijk actief. Ook ben je in staat om op een adequate manier hulp te zoeken en daartoe deskundigen en/of kennisbronnen te raadplegen. Burgerschap en ontwikkeling: Je bent je bewust van je voorbeeldfunctie. Ook ben je je ervan bewust dat je functioneren altijd verder kan verbeteren en weet je hoe je daartoe deskundigen en/of kennisbronnen kunt raadplegen.

5 De onderdelen van de opleiding De opleidingen bestaan uit drie soorten activiteiten. Praktijkopdrachten De belangrijkste component: al doende leert men! Je voert opdrachten uit in een bestaande praktijksituatie (regionale) damschool, jeugdafdeling van vereniging). Je wordt hierbij begeleid door de praktijkbegeleider: de gekwalificeerde en ervaren leider van de damschool/jeugdafdeling, die ervoor zorgt dat je de opdrachten kunt uitvoeren, die je feedback geeft en die je helpt bij problemen of knelpunten. Bijeenkomsten, damsport-specifiek Door de KNDB georganiseerde workshops over onderwerpen als: o het opleidingsmateriaal van de KNDB, en hoe daarmee te werken o het coachen van dammers bij wedstrijden en toernooien o het spel- en wedstrijdreglement o het organiseren van een toernooi of ander damevenement Bijeenkomsten, sport-generiek Door de KNDB of andere organisaties georganiseerde workshops voor cursisten die uit verschillende sporten afkomstig kunnen zijn, over onderwerpen als: o didactisch handelen o omgaan met kinderen en ouders o omgaan met vals spel en ongewenst gedrag (zoals doping) o gesprekstechnieken en effectief communiceren o leiding geven (alleen voor Damtrainer 3)

6 Globaal overzicht praktijkopdrachten Damtrainer 2 1. Geven van (delen van) trainingen/lessen 1.1 Trainingsvoorbereiding Plan een (deel van een) training/les. 1.2 Spel- en organisatievormen Leid een spelvorm tijdens de training/les en zorg voor een efficiënte organisatie. 1.3 Techniek Plan, geef en evalueer het onderdeel van de training/les dat gericht is op het aanleren en/of verbeteren van een technische vaardigheid. 1.4 Beginners en Jeugd Plan, geef en evalueer een (deel van een) training/les aan beginnende en/of jeugdige dammers, houd daarbij rekening met individuele verschillen tussen dammers. 1.5 Reeks trainingen/lessen in het kader van een trainingsplan Plan, geef en evalueer een reeks van samenhangende (delen van) trainingen/lessen die passen binnen een gegeven trainingsplan. 2. Begeleiden bij wedstrijden en toernooien 2.1 Voorbereiding Bereid dammers (en hun ouders) voor op de wedstrijd. 2.2 Voorbespreking Plan, houd en evalueer een voorbespreking voor een bepaalde wedstrijd of toernooi. 2.3 Nabespreking wedstrijd Houd met jouw dammers een nabespreking na afloop. 2.4 Regelgeving Zorg ervoor dat de regelgeving met betrekking tot de wedstrijd of het toernooi wordt nageleefd. 3. Assisteren bij activiteiten 3.1 Draaiboek Bestudeer een draaiboek voor de organisatie voor een activiteit. 3.2 Voorbereiding Bereid je voor op je taken en verantwoordelijkheden bij de uitvoering van de activiteit. 3.3 Damactiviteit Assisteer bij de organisatie van een activiteit op damgebied 3.4 Evaluatie activiteit Evalueer jouw bijdrage aan de organisatie van een activiteit

7 Globaal overzicht praktijkopdrachten Damtrainer 3 1. Geven van trainingen/lessen 1.1 Trainingsvoorbereiding Plan een volledige training/les. 1.2 Spel- en organisatievormen Leid een spelvorm tijdens de training/les en zorg voor een efficiënte organisatie. 1.3 Techniek Plan, geef en evalueer het onderdeel van de training/les dat gericht is op het aanleren en/of verbeteren van een technische vaardigheid. 1.4 Beginners en Jeugd Plan, geef en evalueer een volledige training/les aan beginnende en/of jeugdige dammers. 1.5 Gevorderden Plan, geef en evalueer een volledige training/les aan gevorderde dammers, houd daarbij rekening met individuele verschillen tussen dammers. 1.6 Reeks trainingen/lessen in het kader van een trainingsplan Stel een trainingsplan op voor jouw eigen dammers, en plan, geef en evalueer een reeks van samenhangende trainingen/lessen die passen binnen dit trainingsplan. 2. Coachen van wedstrijden en toernooien 2.1 Voorbereiding Bereid dammers (en hun ouders) voor op de wedstrijd. 2.2 Voorbespreking Plan, houd en evalueer een voorbespreking voor een bepaalde wedstrijd of toernooi. 2.3 Nabespreking wedstrijd Houd met jouw dammers een nabespreking na afloop van de wedstrijd. 2.4 Regelgeving Zorg ervoor dat de regelgeving met betrekking tot de wedstrijd of het toernooi wordt nageleefd. 3. Organiseren van activiteiten 3.1 Draaiboek Maak een draaiboek voor de organisatie van een activiteit. 3.2 Voorbereiding Bereid je medewerkers voor op hun taken en verantwoordelijkheden bij de uitvoering van de activiteit. 3.3 Damactiviteit Organiseer een activiteit op damgebied 3.4 Evaluatie activiteit Evalueer de organisatie van een activiteit 4. Aansturen van kader 4.1 Voorbespreking Houd een voorbespreking met een damtrainer 2 (in opleiding) die onder jouw verantwoordelijkheid (een deel van) een training/les gaat verzorgen. 4.2 Aanwijzingen Geef aanwijzingen aan een damtrainer 1 of 2 (in opleiding) die jou assisteert. 4.3 Feedback Geef de damtrainer 1 of 2 (in opleiding) feedback op de wijze waarop deze heeft gefunctioneerd.

8 Praktische informatie Wanneer? Waar? Voor wie? De KNDB organiseert jaarlijks ondersteunende - niet verplichte, maar wel zeer aanbevolen - workshops voor de nieuwe opleidingen. Op basis van de aanmeldingen wordt bekeken waar en wanneer deze workshops aangeboden worden. Na het uitvoeren van de competentiescan wordt per cursist een individueel opleidingsprogramma opgesteld: welke (praktijk)opdrachten waar en wanneer uitgevoerd moeten worden. De Proeve van Bekwaamheid (het eindexamen van de opleiding) wordt in overleg met de cursist vastgesteld. Omdat de praktijkopdrachten een belangrijk onderdeel van de opleiding zijn, houden we in de tijdplanning altijd rekening met het (jeugd)damseizoen: je moet immers een aantal weken achtereen bij een actieve jeugdafdeling of damschool terecht kunnen. Voor de deelnemers streven we naar maatwerk. De praktijkopdrachten worden zo mogelijk in je eigen regio uitgevoerd. Voor de bijeenkomsten zoeken we een enigszins centrale locatie in het land, rekening houdend met de herkomst van de deelnemers. De workshops worden soms op diverse data en op verschillende plaatsen in Nederland aangeboden. Om deel te nemen aan de Damtrainer 2 - opleiding moet je: 15 jaar of ouder zijn qua eigen speelsterkte een KNDB-ratingniveau van ongeveer 900 of hoger hebben Om deel te nemen aan de Damtrainer 3 - opleiding moet je: 16 jaar of ouder zijn enige ervaring als jeugddamleider hebben qua eigen speelsterkte een KNDB-ratingniveau van ongeveer 1100 of hoger hebben. Afronding Van alle voltooide onderdelen van de opleiding verzamel je de rapportages en bewijsstukken in een persoonlijk dossier ( portfolio ). Nadat je alle onderdelen van de opleiding hebt afgerond ben je klaar voor de Proeve van Bekwaamheid (PvB): je levert je portfolio in en laat in een praktijkproef zien dat je als Damtrainer 2 of 3 kunt functioneren. Als de examencommissie ( PvB-beoordelaars ) het allemaal voldoende vindt, krijg je je diploma. Wat kost het? De opleiding ZELF - deelname aan de workshops en dergelijke - is voor de deelnemers GRATIS. Wel moet je zelf je reiskosten betalen. De kosten van het studiemateriaal (o.a. twee uitgebreide syllabi) bedragen 20 euro. Aan de Proeve van Bekwaamheid aan het eind van de opleiding is een examengeld van 25 euro verbonden. Aanmelden? Via het bondsbureau van de KNDB: stuur een mailtje naar bondsbureau@kndb.nl of meld je telefonisch aan:

Werkgroep beroepscompetentieprofielen KNWU Onderliggend

Werkgroep beroepscompetentieprofielen KNWU Onderliggend Kwalificatieprofiel wielertrainer 2 Algemene informatie datum: 7 januari 2008 versie: 3 Regie NOC*NSF Ontwikkeling Werkgroep beroepscompetentieprofielen KNWU Onderliggend Beroepscompetentieprofiel wielertrainer

Nadere informatie

Concluderend is deze module gericht op trainers/coaches die in reguliere groepen werken met enkele sporters met een autistisch spectrum stoornis.

Concluderend is deze module gericht op trainers/coaches die in reguliere groepen werken met enkele sporters met een autistisch spectrum stoornis. Pilot Generiek leertraject Autisme in de Sport In opdracht van NOC*NSF en het Nationaal Kenniscentrum Gehandicaptensport (NKG) heeft de Academie voor Sportkader (ASK) in samenwerking met: de Nederlandse

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel Taekwondotrainer niveau 2

Kwalificatieprofiel Taekwondotrainer niveau 2 Kwalificatieprofiel Taekwondotrainer niveau 2 1. ALGEMENE INFORMATIE Datum: 02 januari 2014 Versie 1.0 Regie NOC / NSF Ontwikkeling Commissie Opleidingen Taekwondo Bond Nederland Onderliggend Beroepscompetentieprofiel

Nadere informatie

HT2 Elftal (Hockeytrainer niveau 2)

HT2 Elftal (Hockeytrainer niveau 2) HT2 Elftal (Hockeytrainer niveau 2) Voor wie? (Beginnende) trainers en trainer/coaches van C- en D- Jeugdteams. (Beginnende) trainers en trainer/coaches van seniorenteams. Visie op leren en opleiden KNHB

Nadere informatie

Opleiding assistent Honk- en Softbal trainer/coach 2. Opdrachten Honk- en softbaltrainer/coach 2

Opleiding assistent Honk- en Softbal trainer/coach 2. Opdrachten Honk- en softbaltrainer/coach 2 Opdrachten Honk- en softbaltrainer/coach 2 Jelle Postma Pagina 1 4-11-2010 Inhoudsopgave Opdrachten Inleiding Competentiescan 1. Geven van trainingen 2. Begeleiden bij wedstrijden 3. Assisteren bij activiteiten

Nadere informatie

DE OPDRACHTEN (Gekoppeld aan de Kerntaken en werkprocessen)-versie 04

DE OPDRACHTEN (Gekoppeld aan de Kerntaken en werkprocessen)-versie 04 Opdracht scan POP/PAP Geef met behulp van de competentiescan aan wat je als trainer-coach 3 in opleiding al beheerst en wat je wilt leren ( POP en PAP ). De Competentiescan Trainercoach 3 staat in het

Nadere informatie

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding.

Onderwerp Opdracht. 1. Competentiescan. Ondersteun een cursist bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de opleiding. Onderwerp 1. Competentiescan Geef met behulp van de competentiescan aan wat u als leercoach-in-opleiding al beheerst en wat u wilt leren. 2. Intake Bespreek met een cursist de competentiescan. 3. Persoonlijk

Nadere informatie

Scorelijst praktijkbegeleider BT2 1 versie

Scorelijst praktijkbegeleider BT2 1 versie Scorelijst praktijkbegeleider BT2 1 versie 18-01-2010 Deze scorelijst dient ingevuld te worden door de praktijkbegeleider. De competenties met bijhorende indicatoren moeten allen (uiteindelijk) met een

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 PRAKTIJKOPDRACHTEN IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 Pagina 1 Colofon Deze praktijkopdrachten behoren bij de opleiding tot IJshockeytrainer/coach 2, KSS 2012 niveau 2. Ze zijn opgesteld door Theo van Gerwen van

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel Squash Trainer 2

Kwalificatieprofiel Squash Trainer 2 walificatieprofiel Squash rainer 2 In dit hoofdstuk wordt het beroep nader omschreven A. unctiebenaming Begeleider, Assistent B. ypering kwalificatie Werkomgeving yperende beroepshouding Rol en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure 2014 2015 bowlingtrainers

NBF Opleidingsbrochure 2014 2015 bowlingtrainers NBF Opleidingsbrochure 2014 2015 bowlingtrainers Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, augustus 2014 Inhoudsopgave Pagina: Inleiding 3 Kwalificatiestructuur Sport (KSS) 4 Bowling Trainer 2 5 Bowling

Nadere informatie

KWALIFICATIEPROFIEL Allround Wandelsportinstructeur niveau 2 (AWI-2)

KWALIFICATIEPROFIEL Allround Wandelsportinstructeur niveau 2 (AWI-2) KWALIFICATIEPROFIEL Allround Wandelsportinstructeur niveau 2 (AWI-2) 1. ALGEMENE INFORMATIE Datum 15 maart 2010 Regie NOC*NSF Ontwikkeling In dit beroepscompetentieprofiel (BCP) zijn de veranderingen verwerkt

Nadere informatie

Het kwalificatieprofiel Golfinstructeur is ontwikkeld door de stuurgroep certificering golfopleidingen KSS. Onderliggend

Het kwalificatieprofiel Golfinstructeur is ontwikkeld door de stuurgroep certificering golfopleidingen KSS. Onderliggend KWALIFICATIEPROFIEL GOLFINSTRUCTEUR LEVEL 2 Datum: 26 mei 2008 Versie: 8 Regie NOC*NSF Ontwikkeling Het kwalificatieprofiel Golfinstructeur is ontwikkeld door de stuurgroep certificering golfopleidingen

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel sportleider 3 Beroepscompetentieprofiel wielrentrainer 3

Beroepscompetentieprofiel sportleider 3 Beroepscompetentieprofiel wielrentrainer 3 KWALIFICATIEPROFIEL WIELERTRAINER 3 1. ALGEMENE INFORMATIE Datum: 27 juli 2007 Versie: 3 Regie NOC*NSF Ontwikkeling KNWU Onderliggend beroepscompetentieprofiel Beroepscompetentieprofiel sportleider 3 Beroepscompetentieprofiel

Nadere informatie

Toetsplan Prestatie Looptrainer 4

Toetsplan Prestatie Looptrainer 4 Toetsplan en PvB-beschrijvingen Toetsplan Prestatie Looptrainer 4 Atletiekunie Afdeling Opleidingen Augustus 2015 Tekst Inhoudsopgave 1. Overzicht... - 3 - Kenmerken kwalificatie... - 3 - Kenmerken sportbond...

Nadere informatie

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders Handleiding voor praktijkbegeleiders Versie: februari 2011 Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden van

Nadere informatie

STUDIEWIJZER OPLEIDING TOERNOOILEIDER NIVEAU 2

STUDIEWIJZER OPLEIDING TOERNOOILEIDER NIVEAU 2 STUDIEWIJZER OPLEIDING TOERNOOILEIDER NIVEAU 2 VERENIGINGSTOERNOOILEIDER INHOUDSOPGAVE Deze studiewijzer is uit vier delen opgebouwd, plus een inleiding: 0. Inleiding 1. Competenties en kerntaken 2. Kort

Nadere informatie

KWALIFICATIEPROFIEL Wandeltrainer ALGEMENE INFORMATIE Datum maart 2019

KWALIFICATIEPROFIEL Wandeltrainer ALGEMENE INFORMATIE Datum maart 2019 KWALIFICATIEPROFIEL Wandeltrainer 2 1. ALGEMENE INFORMATIE Datum maart 2019 Regie NOC*NSF Ontwikkeling In dit beroepscompetentieprofiel (BCP) zijn de veranderingen verwerkt die sinds 2003 hebben plaatsgevonden.

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 Portfolioopdracht 2.1; Zelfanalyse Naam Adres Vereniging Praktijkbegeleider Docent

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

Studiegids Opleiding Allround Wandelsport Instructeur, niveau 2 (AWI-2)

Studiegids Opleiding Allround Wandelsport Instructeur, niveau 2 (AWI-2) Studiegids Opleiding Allround Wandelsport Instructeur, niveau 2 (AWI-2) Inhoudsopgave Inleiding... 2 Organisatie... 2 Doelen... 2 Lesplan... 2 Werkvormen... 3 ELO... 3 BPV = stage... 4 Portfolio opdrachten...

Nadere informatie

Start een opleiding bij de KNSB. Leren en opleiden bij de KNSB

Start een opleiding bij de KNSB. Leren en opleiden bij de KNSB Start een opleiding bij de KNSB Leren en opleiden bij de KNSB Inhoud Trainersopleidingen..................................................................... 03 1. Het opleidingstraject..................................................................

Nadere informatie

LEIDER SPORTIEVE RECREATIE. Inhoudsopgave

LEIDER SPORTIEVE RECREATIE. Inhoudsopgave LEIDER SPORTIEVE RECREATIE Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Toetsplan Leider Sportieve Recreatie 2 1 Competenties..................... 8 2 Algemene eisen aan de kandidaten............... 8 3 Proeven van bekwaamheid.................

Nadere informatie

Modernisering Opleidingen Kaatsen Kwalificatieprofiel KAATSTRAINER 2

Modernisering Opleidingen Kaatsen Kwalificatieprofiel KAATSTRAINER 2 Modernisering Opleidingen Kaatsen Kwalificatieprofiel KAATSTRAINER 2 KWALIFICATIEPROFIEL KAATSTRAINER 2 1. ALGEMENE INFORMATIE Datum: 1 oktober 2007 Versie: 1 Regie KNKB i.s.m. NOC*NSF Ontwikkeling Beleidsmedewerker

Nadere informatie

Opdrachtenboek Opleiding Trainer Wedstrijdzwemmen niveau 2

Opdrachtenboek Opleiding Trainer Wedstrijdzwemmen niveau 2 enboek Op de volgende pagina s treft u alle uitgewerkte opdrachten die tijdens de opleiding niveau 2 uitgevoerd dienen te worden. De uitwerkingen vind u ook op N@Tschool in uw activiteitenplan. De gemaakte

Nadere informatie

PVB 4.1 Geven van trainingen Geweer Deelkwalificatie van trainer-coach 4 Geweer

PVB 4.1 Geven van trainingen Geweer Deelkwalificatie van trainer-coach 4 Geweer PVB 4.1 Geven van trainingen Geweer Deelkwalificatie van trainer-coach 4 Geweer Inleiding Om het door de KNSA en NOC*NSF erkende diploma trainer-coach 4 Geweer te behalen, moet je vijf kerntaken op niveau

Nadere informatie

Opleiding Sportklimtrainer

Opleiding Sportklimtrainer Opleiding Sportklimtrainer Opleidingsinformatie SKT3, 4 en 5 SPORTKLIMTRAINER Training geven leer je niet door een boek te lezen, of door te zien hoe iemand anders training geef. Training geven leer je

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Toetsplan. Allround Wandelsport Instructeur 2 (AWI-2) Titel Deelkwalificaties Geven van trainingen (KSS 2.1) Assisteren bij activiteiten (KSS 2.

Toetsplan. Allround Wandelsport Instructeur 2 (AWI-2) Titel Deelkwalificaties Geven van trainingen (KSS 2.1) Assisteren bij activiteiten (KSS 2. Toetsplan Titel Kwalificatie Allround Wandelsport Instructeur 2 (AWI-2) Titel Deelkwalificaties Geven van trainingen (KSS 2.1) Assisteren bij activiteiten (KSS 2.3) Vaststelling Dit Toetsplan en de bijbehorende

Nadere informatie

Sportleider SeniorenSport (SSS)

Sportleider SeniorenSport (SSS) Sportleider SeniorenSport (SSS) Een leven lang bewegen We worden steeds ouder en genieten gelukkig steeds langer van een goede gezondheid. Sport en bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Steeds meer

Nadere informatie

Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3

Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3 Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3 PvB 2.1 Geven van trainingen Begeleidingsplan PvB 2.2 Begeleiden bij wedstrijden PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten Naam Basistrainer

Nadere informatie

PVB 4.1 Geven van trainingen Pistool Deelkwalificatie van trainer-coach 4 Pistool

PVB 4.1 Geven van trainingen Pistool Deelkwalificatie van trainer-coach 4 Pistool PVB 4.1 Geven van trainingen Pistool Deelkwalificatie van trainer-coach 4 Pistool Inleiding Om het door de KNSA en NOC*NSF erkende diploma trainer-coach 4 Pistool te behalen, moet je vijf kerntaken op

Nadere informatie

Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3

Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3 Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3 Atletiekunie Afdeling Opleidingen September 2018 September 2018 Inhoudsopgave 1. Overzicht... - 3-2. Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3... - 4-2.1 Algemene informatie...

Nadere informatie

Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3

Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3 Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3 PvB 2.1 Geven van trainingen Begeleidingsplan PvB 2.2 Begeleiden bij wedstrijden PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten Naam Basistrainer

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel van de kwalificatie Basketball Trainer/ Coach 2

Kwalificatieprofiel van de kwalificatie Basketball Trainer/ Coach 2 Kwalificatieprofiel 1. Algemene informatie Datum 01-11-2012 Onderliggend Beroepscompetentieprofiel Sportleider 2 (NOC*NSF) beroepscompetentieprofiel Verantwoording Vastgesteld door NBB d.d. 06-11-2012

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 KWALIFICATIEPROFIEL Inhoudsopgave 1. Algemene informatie over kwalificatie A. Functiebenaming B. Typering kwalificatie C. Kenmerken kwalificatie D. In- en doorstroom 2 Overzicht van kerntaken en werkprocessen

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel. Kwalificatieprofiel Trainer-A Geweer (KSS3)

Kwalificatieprofiel. Kwalificatieprofiel Trainer-A Geweer (KSS3) Kwalificatieprofiel Trainer-A Geweer (KSS3) 1. ALGEMENE INFORMATIE Datum 20 maart 2013 Regie NOC*NSF In dit beroepscompetentieprofiel (BCP) zijn de veranderingen verwerkt die Ontwikkeling sinds 2003 hebben

Nadere informatie

PVB 2.1: Geven van trainingen; (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Squash Trainer 2

PVB 2.1: Geven van trainingen; (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Squash Trainer 2 PVB 2.1 Geven van trainingen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Squash Trainer 2 enmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Squash Trainer 2 Deelkwalificaties PVB 2.1: Geven van trainingen;

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 2

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 2 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 2 ASSISTENT- ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-2) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende

Nadere informatie

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen.

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. Beste cursist, Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. U heeft bijgaand de handleiding voor de cursist en die voor de PB (PraktijkBegeleider) digitaal ontvangen.

Nadere informatie

1. Algemene informatie over kwalificatie 3. A. Functiebenaming 3. B. Typering kwalificatie 3. C. Kenmerken kwalificatie 3. D. In- en doorstroom 3

1. Algemene informatie over kwalificatie 3. A. Functiebenaming 3. B. Typering kwalificatie 3. C. Kenmerken kwalificatie 3. D. In- en doorstroom 3 Inhoudsopgave 1. Algemene informatie over kwalificatie 3 A. unctiebenaming 3 B. Typering kwalificatie 3 C. enmerken kwalificatie 3 D. In- en doorstroom 3 2. Overzicht van kerntaken en werkprocessen in

Nadere informatie

Toetsplan Basis Looptrainer 3

Toetsplan Basis Looptrainer 3 Toetsplan Basis Looptrainer 3 Atletiekunie Afdeling Opleidingen September 2017 September 2017 Tekst Inhoudsopgave 1. Overzicht... - 3-2. Toetsplan Basis Looptrainer3... - 4-2.1 Algemene informatie... -

Nadere informatie

Handleiding Praktijkbegeleider Korfbaltrainer 2

Handleiding Praktijkbegeleider Korfbaltrainer 2 Handleiding Praktijkbegeleider Korfbaltrainer 2 Op het moment van de start van de opleiding Korfbaltrainer 2 (KT 2) kent het KNKV nog geen gediplomeerde Praktijk Begeleiders (PB). Ervaringen uit pilots

Nadere informatie

Trainer-coach 3 Kwalificatieprofiel

Trainer-coach 3 Kwalificatieprofiel Trainer-coach 3 Kwalificatieprofiel INHOUDSOPGAVE A. FUNCTIEBENAMING... 2 B. TYPERING KWALIFICATIE... 2 C. KENMERKEN KWALIFICATIE... 3 D. IN- EN DOORSTROOM... 3 A. KERNTAAK 3.1 GEVEN VAN TRAININGEN...

Nadere informatie

Deelopdracht 1: Beginsituatie

Deelopdracht 1: Beginsituatie Deelopdracht 1: Beginsituatie Interview en observeer de persoon (fitnessdeelnemer/klant/ sporter) waarmee je dit gedeelte van de Proeve van Bekwaam gaat uitvoeren en werk de volgende opdrachten uit: A.

Nadere informatie

Toetsplan van KNRB Roeicoach-3 2

Toetsplan van KNRB Roeicoach-3 2 Opleiding KNRB Roeicoach-3 2007 PvB logboek Kerntaken: Begeleiden van sporters Verzorgen van trainingen/lessen Begeleiden van sporters bij wedstrijden/ examens/ vaardigheidsproeven Assisteren bij activiteiten

Nadere informatie

Algemene informatie over kwalificatie

Algemene informatie over kwalificatie Algemene informatie over kwalificatie In dit hoofdstuk wordt het beroep nader omschreven. unctiebenaming Begeleider, Assistent B. Typering kwalificatie Werkomgeving De Leider Sportieve Recreatie niveau

Nadere informatie

VT2 PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten

VT2 PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten VT2 PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van volleybaltrainer 2 Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NSF erkende diploma volleybaltrainer 2 te behalen, moet je drie kerntaken op niveau

Nadere informatie

Talentcoach Kwalificatieprofiel

Talentcoach Kwalificatieprofiel 10 alentcoach walificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 11 A. unctiebenaming 11 B. ypering kwalificatie 11 C. enmerken kwalificatie 11 D. In- en doorstroom 11 2 Overzicht

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Wielertrainer 3. Kwalificatieprofiel

Wielertrainer 3. Kwalificatieprofiel Wielertrainer 3 Kwalificatieprofiel 30-05-2017 Wielertrainer 3 Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 2 A. Functiebenaming B. Typering kwalificatie C. Kenmerken kwalificatie

Nadere informatie

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 2

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 2 PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 2 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NSF erkende diploma Leider Sportieve Recreatie niveau 2 te behalen,

Nadere informatie

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 2

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 2 PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 2 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie 2 te behalen, moet je twee

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel. KNHB Hockeytrainer niveau 2 (HT2)

Kwalificatieprofiel. KNHB Hockeytrainer niveau 2 (HT2) walificatieprofiel NHB Hockeytrainer niveau 2 (H2) Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 3 A unctiebenaming 3 B ypering kwalificatie 3 C enmerken kwalificatie 3 D In- en doorstroom 3 2

Nadere informatie

Trainer (Muay Thai) Kickboxing 3. Federatie Oosterse Gevechtskunsten. Proeven Van Bekwaamheid (PVB) Versie 1, 2012

Trainer (Muay Thai) Kickboxing 3. Federatie Oosterse Gevechtskunsten. Proeven Van Bekwaamheid (PVB) Versie 1, 2012 Federatie Oosterse Gevechtskunsten Trainer (Muay Thai) Kickboxing 3 Proeven Van Bekwaamheid (PVB) Versie 1, 2012 Deze PVB- beschrijving is vastgesteld door de Toetsingscommissie op 31 augustus 2012. PVB

Nadere informatie

Toetsplan kwalificatie leercoach

Toetsplan kwalificatie leercoach Toetsplan kwalificatie leercoach Dit toetsplan en de bijbehorende PVB-beschrijvingen zijn vastgesteld door de Toetsingscommissie bond kandidaat op. 1. Competenties De volgende competenties worden getoetst:

Nadere informatie

PVB 2.2: Begeleiden bij wedstrijden; PVB 2.3: Assisteren bij activiteiten. Kwalificatiestructuur KSS 2012

PVB 2.2: Begeleiden bij wedstrijden; PVB 2.3: Assisteren bij activiteiten. Kwalificatiestructuur KSS 2012 PVB 2.1 Geven van trainingen (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Squash Trainer 2 enmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Squash Trainer 2 Deelkwalificaties PVB 2.1: Geven van trainingen;

Nadere informatie

Aankondiging UEFA C YOUTH Seizoen

Aankondiging UEFA C YOUTH Seizoen Aankondiging UEFA C YOUTH Seizoen 2017-2018 Inhoud 1. Algemeen... 3 1.1. Inleiding... 3 2. Organisatie... 3 2.1. Competentiegericht opleiden... 3 2.2. Opzet van de opleiding... 3 2.3. Programma... 3 2.4.

Nadere informatie

Nr. HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESDOCENT INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT

Nr. HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESDOCENT INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT Nr. HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESDOCENT INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT Stappenplan Proeve van Bekwaamheid Fit!vak Groepslesdocent Portfolio Groepslesdocent Fit!vak Deelopdrachten 1: Het

Nadere informatie

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 2

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 2 PVB 2.1 Geven van lessen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Leider Sportieve ecreatie niveau 2 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve ecreatie niveau 2 te

Nadere informatie

Wielertrainer 3 Kwalificatieprofiel

Wielertrainer 3 Kwalificatieprofiel Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 2 A. Functiebenaming B. Typering kwalificatie C. Kenmerken kwalificatie D. In- en doorstroom 2 Overzicht van kerntaken en werkprocessen

Nadere informatie

3.2 Praktijkbeoordeling De praktijkbeoordeling bestaat uit een planningsinterview, praktijk geven van training en een reflectieinterview.

3.2 Praktijkbeoordeling De praktijkbeoordeling bestaat uit een planningsinterview, praktijk geven van training en een reflectieinterview. Wielrentrainer 3 Geven van training Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 3.1 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio waaruit blijkt dat u in staat bent tot het maken van een jaarplan

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel Beachbeachvolleybaltrainer 2

Kwalificatieprofiel Beachbeachvolleybaltrainer 2 Overzicht Kenmerken kwalificatieprofiel Naam van de kwalificatie Beachvolleybaltrainer 2 Kwalificatiestructuur KSS 2017 Kwalificatielijn Trainer-coach Kwalificatieniveau 2 Verplichte deelkwalificaties

Nadere informatie

3.1 Portfoliobeoordeling De portfoliobeoordeling heeft betrekking op het door u opgestelde en deels uitgevoerde en geëvalueerde jaarplan.

3.1 Portfoliobeoordeling De portfoliobeoordeling heeft betrekking op het door u opgestelde en deels uitgevoerde en geëvalueerde jaarplan. Sportleider 3 Geven van trainingslessen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 3.1 Deze PVB wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio (jaarplan)

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

KNSB Toetsplan schaatsleider niveau 2

KNSB Toetsplan schaatsleider niveau 2 KNSB Toetsplan schaatsleider niveau 2 Dit toetsplan en de bijbehorende PVB-beschrijvingen zijn vastgesteld door de toetsingscommissie op 15 juni 2012. Af te leggen proeven van bekwaamheid (PVB) om voor

Nadere informatie

BESCHRIJVINGEN PROEVEN VAN BEKWAAMHEID

BESCHRIJVINGEN PROEVEN VAN BEKWAAMHEID BESCHRIJVINGEN PROEVEN VAN BEKWAAMHEID Proeve van bekwaamheid 3.1 1. Opdracht De opdracht bij de PVB 3.1 bestaat uit het maken van een jaarplan en hieruit afgeleid een les- of trainingsvoorbereiding, het

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel Volleybaltrainer 3

Kwalificatieprofiel Volleybaltrainer 3 Kwalificatieprofiel Volleybaltrainer 3 Overzicht Kenmerken kwalificatieprofiel Naam van de kwalificatie Volleybaltrainer 3 Kwalificatiestructuur KSS 2017 Kwalificatielijn Trainer-coach Kwalificatieniveau

Nadere informatie

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling)

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling) PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Squash Trainer 2 Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Squash Trainer 2 Deelkwalificaties PVB 2.1: Geven van trainingen;

Nadere informatie

PVB 3.4 Aansturen van sportkader

PVB 3.4 Aansturen van sportkader PVB 3.4 Aansturen van sportkader Deelkwalificatie van volleybaltrainer 3 Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NS erkende diploma volleybaltrainer 3 te behalen, moet je 2 kerntaken op niveau 3 beheersen.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst KNSB Opleidingen 2010-2011. Welkom

Informatiebijeenkomst KNSB Opleidingen 2010-2011. Welkom Informatiebijeenkomst KNSB Opleidingen 2010-2011 Welkom Programma Algemene informatie KNSB opleidingen Trainers opleidingen Organisatorische opleidingen Vragen KNSB opleidingen: algemeen Kernvisie opleidingen

Nadere informatie

Kwalificatie profiel Wielertrainer 2. Annelies Martijn Wieleracademie

Kwalificatie profiel Wielertrainer 2. Annelies Martijn Wieleracademie 2017-2020 Kwalificatie profiel Wielertrainer 2 Annelies Martijn Wieleracademie 2017-2020 Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 2 A. Functiebenaming B.

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANO BOND Aangesloten bij: NOC*NSF / European Canoe Association / International Canoë Fédération Commissie Opleidingen

NEDERLANDSE KANO BOND Aangesloten bij: NOC*NSF / European Canoe Association / International Canoë Fédération Commissie Opleidingen BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL ASSISTENT KANOINSTRUCTEUR ALGEMENE INFORMATIE datum: april 2003 versie: 1.0 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Het beroepscompetentieprofiel assistent kano-instructeur is ontwikkeld

Nadere informatie

HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESINSTRUCTEUR

HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESINSTRUCTEUR HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESINSTRUCTEUR INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT Stappenplan Proeve van Bekwaamheid Fit!vak Groepslesinstructeur A Verwerven competenties Theorieexamen Portfolio

Nadere informatie

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3 PVB 3.3 Organiseren van activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie niveau 3 te behalen,

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel Assistent trainer waterpolo 2

Kwalificatieprofiel Assistent trainer waterpolo 2 Kwalificatieprofiel Assistent trainer waterpolo 2 Colofon Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Zwembond Wattbaan 31-49, 3439 ML Nieuwegein. Kwalificatieprofiel assistent trainer waterpolo

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel CMV-trainer 3

Kwalificatieprofiel CMV-trainer 3 Kwalificatieprofiel CMV-trainer 3 Overzicht Kenmerken kwalificatieprofiel Naam van de kwalificatie CMV-trainer 3 Kwalificatiestructuur KSS 2017 Kwalificatielijn Trainer-coach Kwalificatieniveau 3 Verplichte

Nadere informatie

Opleidingen voor Volleybaltrainers

Opleidingen voor Volleybaltrainers Text Opleidingen voor Volleybaltrainers Contact: Website: Twitter: Linkedin: Mail: www.abilityquest.nl/sport @pcollaris / @abilityquest nl.linkedin.com/in/patrickcollaris info@abilityquest.nl Excellence

Nadere informatie

Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader

Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader Deze folder licht de bijscholingen van de Academie voor Sportkader toe die Badminton Nederland als licentiewaardig

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 Toetsplan IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 Toetsplan IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 Toetsplan Pagina 1 Colofon Toetsplan ijshockeytrainer/coach 2 Pagina 2 De toetsdocumenten IJshockeytrainer/coach 2, KSS niveau 2 zijn gebaseerd op de modellen die zijn vastgesteld door de algemene vergadering

Nadere informatie

PVB 3.4 Aansturen van sportkader

PVB 3.4 Aansturen van sportkader PVB 3.4 Aansturen van sportkader Deelkwalificatie van volleybaltrainer 3 Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NS erkende diploma volleybaltrainer 3 te behalen, moet je vier kerntaken op niveau 3 beheersen.

Nadere informatie

PVB 3.4 Aansturen van sportkader (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3

PVB 3.4 Aansturen van sportkader (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 PVB 3.4 Aansturen van sportkader (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 Inleiding Om het door de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF erkende diploma Basketballtrainer-coach

Nadere informatie

PVB 2.1 Geven van lessen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 2

PVB 2.1 Geven van lessen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 2 PVB 2.1 Geven van lessen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Leider Sportieve ecreatie 2 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve ecreatie 2 te behalen, moet

Nadere informatie

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPZET De opleiding VT3 leidt op tot een zelfstandige volleybaltrainer die werkzaam is binnen de breedtesport. Het werkterrein van de volleybaltrainer 3 is de volleybalvereniging

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel CMV trainer 2

Kwalificatieprofiel CMV trainer 2 Kwalificatieprofiel CMV trainer 2 Overzicht Kenmerken kwalificatieprofiel Naam van de kwalificatie CMV trainer 2 Kwalificatiestructuur KSS 2017 Kwalificatielijn Trainer-coach Kwalificatieniveau 2 Verplichte

Nadere informatie

PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3

PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 Inleiding Om het door de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF erkende diploma Basketballtrainer-coach

Nadere informatie

1. Algemene informatie over kwalificatie

1. Algemene informatie over kwalificatie 1. Algemene informatie over kwalificatie In dit hoofdstuk wordt het beroep nader omschreven. A. unctiebenaming Begeleider, Assistent B. ypering kwalificatie Werkomgeving De Leider Sportieve ecreatie 2

Nadere informatie

PvB-beschrijving 4.1. 1. Opdracht. 2. Doelstellingen

PvB-beschrijving 4.1. 1. Opdracht. 2. Doelstellingen PvB-beschrijving 4.1 Proeve van bekwaamheid (PvB) KSS 4.1. "Geven van trainingen" Deze PVB 4.1 heeft betrekking op kerntaak 4.1 "het geven van trainingen". Met deze PVB toon je aan dat je: specifieke (groepen)

Nadere informatie

Sportleider 2 Badminton Assisteren bij het organiseren van een activiteit Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.3

Sportleider 2 Badminton Assisteren bij het organiseren van een activiteit Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.3 Sportleider 2 Badminton Assisteren bij het organiseren van een activiteit Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.3 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een ingevulde vragenlijst waaruit blijkt

Nadere informatie

Nr. HANDLEIDING PORTFOLIO FITNESSTRAINER B NIVEAU 4 INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT

Nr. HANDLEIDING PORTFOLIO FITNESSTRAINER B NIVEAU 4 INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT Nr. HANDLEIDING PORTFOLIO FITNESSTRAINER B NIVEAU 4 INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT Stappenplan Proeve van Bekwaamheid Fit!vak Fitnesstrainer B, niveau 4 Verwerven competenties Portfolio Fitnesstrainer

Nadere informatie

Wielertrainer 3. Kwalificatieprofiel. Inhoudsopgave. 1 Algemene informatie over kwalificatie. A. Functiebenaming. B. Typering kwalificatie

Wielertrainer 3. Kwalificatieprofiel. Inhoudsopgave. 1 Algemene informatie over kwalificatie. A. Functiebenaming. B. Typering kwalificatie Wielertrainer 3 Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie A. unctiebenaming B. Typering kwalificatie. Kenmerken kwalificatie D. In- en doorstroom 2 Overzicht van kerntaken

Nadere informatie

KNSB Opleidingen. De juiste trainer voor de groep.

KNSB Opleidingen. De juiste trainer voor de groep. KNSB Opleidingen Programma Voorstelronde Opleidingen KNSB Beantwoorden van vragen De juiste trainer voor de groep Verenigingen STV Lekstreek IJsclub Otweg AIJC NSSSV Lacustris SKY NSV IJsclub Leiden SSC

Nadere informatie

PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3

PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3 PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie 3 te behalen, moet je drie kerntaken

Nadere informatie

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 2

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 2 PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 2 Inleiding Om het door de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF erkende diploma Basketballtrainer-coach

Nadere informatie

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina SMART trainen Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina Structuur Structuur in de training Structuur in het seizoen Doelen stellen Hoger op

Nadere informatie

Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3

Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3 Toetsplan en PvB-beschrijvingen Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3 Atletiekunie Afdeling Opleidingen Augustus 2013 Tekst Inhoudsopgave 1. Overzicht... - 4-2. Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3...

Nadere informatie

Toetsplan van de kwalificatie golfinstructeur level 2

Toetsplan van de kwalificatie golfinstructeur level 2 Toetsplan van de kwalificatie golfinstructeur level 2 Dit Toetsplan en de bijbehorende PVB-beschrijvingen zijn vastgesteld door de Toetsingscommissie op 16 juni 2008 Deelkwalificaties Geven van lessen

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel

Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 2 A. Functiebenaming B. Typering kwalificatie C. Kenmerken kwalificatie D. In- en doorstroom 2 Overzicht van kerntaken

Nadere informatie